Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελπίδες για τη διαλεύκανση της τραγωδίας "Έβγαλαν" το πιλοτήριο του
  • [02] Επαφές Σιούφα για τις τιμές "Καίει" το πετρέλαιο
  • [03] Η εκδίκηση του ένταμ
  • [04] Το παραδέχτηκε σήμερα η Πρόεδρος Αρόγιο Τρομοκράτες βύθισαν το φέρι
  • [05] "Έσπασε" τα χρονόμετρα
  • [06] Κινέζος απειλείται με αποκεφαλισμό Ώρες αγωνίας στο Πακιστάν
  • [07] Προσπαθούν να μειώσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης! Ασυγκράτητη η κινεζική
  • [08] Μία μέρα μετά την πανηγυρική του νίκη Προαναγγέλει αποχώρηση ο Χάουαρντ
  • [09] Χωρίς εκπλήξεις
  • [10] Στενή η ελληνοκινεζική συνεργασία για τους Αγώνες Στα γραφεία του
  • [11] "Βασιλική" συμφωνία για Μασxεράνο
  • [12] Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης του Εισαγγελέα Σήμερα οι ποινές για τους
  • [13] Τον κατήγγειλαν οι στρατιώτες του Πυροβολούσε αδιάκοπα 13χρονη νεκρή
  • [14] Θα διαρκέσει πέντε μέρες Ξεκινά ο αφοπλισμός των σιιτών

    [01] Εσωτερικά

    Ελπίδες για τη διαλεύκανση της τραγωδίας "Έβγαλαν" το πιλοτήριο του Σινούκ

    11/10/2004 8:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2004 10:29:39 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ

    Φως στα αίτια της πτώσης του μοιραίου Σινούκ αναμένεται να ρίξει το μπροστινό μέρος του, που ανελκύστηκε χθες από τη θάλασσα της Σιθωνίας. Το πιλοτήριο του ελικοπτέρου ανελκύστη λίγο πριν τις 8 χθες βράδυ και μεταφέρθηκε στο υδρογραφικό πλοίο Ναυτίλος. Η διαδικασία της ανέλκυσης κράτησε τρία 24ωρα και σ αυτή συνέβαλε και το τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος Μαξ-Ρόβερ, του ωκεανογραφικού σκάφους Αιγαίο. Η επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη τόσο λόγω του βάθους, στο οποίο βρισκόταν, όσο και του όγκου του μέρους αυτού της ατράκτου, που εκτός από το πιλοτήριο περιλαμβάνει και το μπροστινό στροφείο με έλικες. Το κομμάτι αυτό εκτιμάται, ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις για τα αίτια πτώσης του Σινούκ, καθώς σε αυτό εκτός από έλικες υπάρχει και ο άξονας μετάδοσης κίνησης, καθώς και τα όργανα πλοήγησης. Όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, "η συνεργασία των υπουργείων Άμυνας και Ανάπτυξης συνεχίζεται κανονικά και αποτελεσματικά για την ανέλκυση και των υπολοίπων τμημάτων του ελικοπτέρου". Επιχείρηση από τόσο μεγάλο βάθος, των 866μ., αναλαμβάνεται πρώτη φορά από ελληνικά μέσα και αποτελεί επίτευγμα των συνεργαζόμενων φορέων των Ενόπλων Δυνάμεων και της επιστημονικής ομάδας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

    [02] Οικονομία

    Επαφές Σιούφα για τις τιμές "Καίει" το πετρέλαιο

    11/10/2004 8:32:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έντονες είναι οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αφού η τιμή του μαύρου χρυσού εξακολουθεί να καλπάζει και έχει ξεπεράσει τα 53 δολάρια το βαρέλι. Προβληματισμός υπάρχει και στη χώρα μας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ξεκινά σειρά επαφών με φορείς τις αγοράς πετρελαιοειδών, ενόψει της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στο καταναλωτικό κοινό, από τις 15 Οκτωβρίου. Ο κ. Σιούφας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ενώ σε συνάντηση που είχε με σχετικούς φορείς ζήτησε αυτοσυγκράτηση στις τιμές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φέτος 20%- 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, με την τιμή του να κυμαίνεται από 37 μέχρι 45 λεπτά το λίτρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προσπάθεια "συγκράτησης" του πετρελαίου

    [03] Διάφορα

    Η εκδίκηση του ένταμ

    11/10/2004 9:31:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έναν από τους μεγαλύτερους "εχθρούς" των μαθητών, τον μαυροπίνακα, κατάφεραν να κατατροπώσουν παιδιά από τη Ρουμανία. Τα πολύμηχανα σχολιαρόπαιδα αποφεύγουν την εξέταση σε κάθε μάθημα, αλείφοντας τον πίνακα με τυρί! Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων συρρέουν στο κυλικείο του σχολείου για να προμηθευτούν τα όπλα τους και αμέσως πιάνουν δουλειά. Όπως διαπίστωσαν, η κιμωλία δεν γράφει όταν ο πίνακας έχει τυρί, ενώ για τον καθαρισμό του, που παίρνει αρκετή ώρα, χρειάζεται καυτό νερό και καθαριστικό. Η πρακτική αυτή έχει αρχίσει να διαδίδεται στα σχολεία της Ρουμανίας και προκαλεί ανησυχία στους υπευθύνους, που σκοπεύουν να αντικαταστήσουν το τυρί με γάλα, ώστε να κερδίσουν τον πόλεμο του μαυροπίνακα. Τελικά, η αποχή και η κοπάνα δεν είναι οι μόνοι τρόποι για να αποφύγει κανείς το μάθημα!

    [04] Διεθνή

    Το παραδέχτηκε σήμερα η Πρόεδρος Αρόγιο Τρομοκράτες βύθισαν το φέρι στις Φιλιππίνες

    11/10/2004 9:34:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης ήταν το τραγικό το ναυάγιο του οχηματαγωγού Superferry 14 τον περασμένο Φεβρουάριο στον κόλπο της Μανίλας, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 130 άνθρωποι, όπως παραδέχτηκε σήμερα η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο. Ήδη η αστυνομία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι, δράστες ήταν έξι Ισλαμιστές, δύο εκ των οποίων συνελήφθησαν και άλλοι τέσσερις καταζητούνται. Μέχρι τώρα οι αρχές διέψευδαν ότι, η πυρκαγιά, που είχε ξεσπάσει στο οχηματαγωγό και που προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης, παρά το γεγονός ότι, είχε αναλάβει την ευθύνη η ισλαμική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ. "Σήμερα διευθετήσαμε την υπόθεση της επίθεσης στο Superferry", τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους η Αρόγιο.

    [05] Αθλητισμός

    "Έσπασε" τα χρονόμετρα

    11/10/2004 9:45:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τον Ίαν Κρόκερ να πετυχαίνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μ. πεταλούδα, ολοκληρώθηκε η χθεσινή μέρα του Πααγκοσμίου Πρωταθλήματος κολύμβησης σε μικρή πισίνα που διεξάγεται στην Ινδιανάπολη. Ο Αμερικανός κολυμβητής κάλυψε την απόσταση σε 22 δευτερόλεπτα και 71 εκατοστά, "σπάζοντας" έτσι το ρεκόρ που κατείχε ο Αυστραλός Τζεφ Χιούγκιλ από το 2002, όταν σημείωσε επίδοση 22.74 στο Βερολίνο.

    [06] Διεθνή

    Κινέζος απειλείται με αποκεφαλισμό Ώρες αγωνίας στο Πακιστάν

    11/10/2004 9:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2004 11:54:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για δύο Κινέζους στο Πακιστάν, που έπεσαν στα χέρια Ισλαμιστών ανταρτών. Οι απαγωγείς απειλούν να αποκεφαλίσουν τον ένα όμηρο στις 14:00 ώρα Ελλάδας, αν δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν περικυκλώσει το κρησφύγετο τους στο νότιο Ουαζιριστάν. Νωρίτερα, οι αντάρτες είχαν δώσει προθεσμία μέχρι τις 10:00 ώρα Ελλάδας. Μιλώντας στο Ρόιτερς, Πακιστανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε σίγουρος πως " η προθεσμία θα περάσει χωρίς να συμβεί κάτι". Οι όμηροι είναι μηχανικοί, που απήχθησαν το περασμένο Σάββατο μαζί με δύο Πακιστανούς φρουρούς και εργάζονταν στην κατασκευή του φράγματος Γκομάλ Ζαμ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, για λογαριασμό κινεζικής κρατικής εταιρίας.

    [07] Οικονομία

    Προσπαθούν να μειώσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης! Ασυγκράτητη η κινεζική οικονομία

    11/10/2004 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με "τρελούς" ρυθμούς εξακολουθεί να τρέχει η κινεζική οικονομία. Κατά το τρέχον έτος ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να αυξηθεί στο 9,4%, έναντι 9,1% του 2003, παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να χαλιναγωγήσει τον καλπασμό της Οικονομίας, σύμφωνα με ειδικούς, που επικαλείται ο σημερινός κινεζικός Τύπος. Η πρόβλεψη διατυπώθηκε από ειδήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών κατά τη διάρκεια σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πεκίνο, τονίζει η εφημερίδα Κινεζική Ημερησία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κινεζική οικονομία θα εξακολουθήσει την αύξουσα πορεία της και το ερχόμενο έτος. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004, η Κίνα σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 9,6%. Η Κυβέρνηση είχε θέσει ως ελάχιστη βάση έναν μετριότερο ρυθμό 7% για το τρέχον έτος, όπως κάνει όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ρυθμούς έως και 9,8%.

    Περιορίζουν τις πιστώσεις για να συγκρατήσουν την ανάπτυξη

    Εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, πάντως, που επιβαρύνει τον πληθωρισμό, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν, πως για το σύνολο του τρέχοντος έτους θα πρέπει να αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης γύρω στο 9%. Την περασμένη άνοιξη, η Κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατήσει την καλπάζουσα οικονομία αποφάσισε να περιορίσει τις πιστώσεις σε νευραλγικούς τομείς της, όπως στον κατασκευαστικό τομέα και στη βιομηχανία χάλυβα.

    [08] Διεθνή

    Μία μέρα μετά την πανηγυρική του νίκη Προαναγγέλει αποχώρηση ο Χάουαρντ

    11/10/2004 10:21:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρόθεση του να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία πριν το τέλος της νέας τριετούς θητείας του άφησε να εννοηθεί ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, που μόλις επανεξελέγη στις εκλογές του Σαββάτου. "Δεν πιστεύω πραγματικά στα τρία χρόνια, κι ακόμη λιγότερο στα έξι", τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση, που του τέθηκε από ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με τις φήμες, που τον θέλουν να αποχωρεί πριν την ολοκλήρωση της θητείας του. "Κοιτάξτε, ήταν μία υπέροχη νίκη, κι αισθάνομαι τιμή και υπερηφάνεια, όμως, δεν πρόκειται να χάσω επαφή με την πραγματικότητα. Η δημοφιλία κι η υποστήριξη μπορεί να είναι περαστικές και δεν πρόκειται να αφεθώ ποτέ να παρασυρθώ υπέρμετρα στην αυθυποβολή για το αήττητό μου", τόνισε ο επικεφαλής της συντηρητικής συμμαχίας. Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στις εκτιμήσεις πως ο 65χρονος Πρωθυπουργός θα δώσει τη σκυτάλη πριν το τέλος της θητείας του στον επικρατέστερο δελφίνο του, τον υπουργό Οικονομίας Πίτερ Κοστέλο.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, οι συντηρητικοί εξασφάλισαν μία νίκη απροσδόκητου εύρους.

    Εκτός από την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ήδη είχαν, πρόκειται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να εξασφαλίσουν και τον έλεγχο στη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία κατείχε η αντιπολίτευση. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1981, που μία κυβέρνηση ελέγχει και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

    Οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2007.

    [09] Αθλητισμός

    Χωρίς εκπλήξεις

    11/10/2004 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με νίκες συνέχισαν Μεξικό και Τρίνινταντ & Τομπάγκο της υποχρεώσεις τους στον Γ΄ όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 στη ζώνη της Κεντρικής, Βόρειας Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF). Η ομάδα του Ρικάρντο Λα Βόλπε επικράτησε εκτός έδρας του Αγίου Βικεντίου & Γρεναδίνων με 1-0 και έκανε το «3 στα 3», την ώρα που η Εθνική του Τρίνινταντ & Τομπάγκο νίκησε εύκολα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Αγίου Χριστόφορου & Νέιβις (5-1), σημειώνοντας την τρίτη νίκη της σε τέσσερις αγώνες.

    Αποτελέσματα και βαθμολογίες

    Α΄ όμιλος

    Ελ Σαλβαδόρ-ΗΠΑ 0-2 (29΄ ΜακΜπράιντ, 75΄ Τζόνσον)

    Παναμάς-Τζαμάικα 1-1 (23΄ Μπράουν - 73΄ Ουίτμορ)

    ΗΠΑ 8 Τζαμάικα 5 Παναμάς 5 Ελ Σαλβαδόρ 3

    Β΄ όμιλος

    Κόστα Ρίκα-Γουατεμάλα 5-0 (19΄ Χερνάντες, 36΄, 62΄, 67΄ Γουαντσόπε, 85΄ Φονσέκα)

    Ονδούρα-Καναδάς 1-1 (90΄+2 Τούρσιος - 72΄ Χάτσινσον)

    Γουατεμάλα 7 Ονδούρα 6 Κόστα Ρίκα 6 Καναδάς 2

    Γ΄ όμιλος

    Τρίνινταντ & Τομπάγκο-Αγιος Χριστόφορος & Νέιβις 5-1 (8΄ αυτ. Ράιλι, 24΄, 83΄ Τζον, 70΄ Γκλεν, 90΄ Νίξον - 41΄ Γκαμπς)

    Αγιος Βικέντιος & Γρεναδίνες-Μεξικό 0-1 (25΄ Μποργκέτι)

    Μεξικό 9 Τρίνινταντ & Τομπάγκο 9 Αγιος Βικέντιος & Γρεναδίνες 3 Αγιος Χριστόφορος & Νέιβις 0

    [10] Εσωτερικά

    Στενή η ελληνοκινεζική συνεργασία για τους Αγώνες Στα γραφεία του Πεκίνο 2008 ο Βαλυνάκης

    11/10/2004 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θερμής υποδοχής έτυχε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης από τον αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2008, (BOCOG) κ. Λιου Τσινγκμίν, ο οποίος τον καλωσόρισε στα γραφεία της Επιτροπής στο Πεκίνο και αφού εκφράστηκε πολύ κολακευτικά για τους Αγώνες της Αθήνας, τον ευχαρίστησε για την ελληνική φιλοξενία και τις υπηρεσίες, που πρόσφερε η Ελλάδα στην κινεζική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των Αγώνων στη χώρα μας. "Πετύχαμε γιατί κατορθώσαμε να κρατήσουμε την ισορροπία σε τρία κρίσιμα σημεία", δήλωσε ο κ. Βαληνάκης. "Εγγυηθήκαμε την ασφάλεια, προσδώσαμε χαρακτήρα γιορτής στην Αθήνα, εξασφαλίζοντας την συμμετοχή των πολιτών μας και διατηρήσαμε τις ευαίσθητες ισορροπίες της καθημερινότητας. Πολύ σημαντικό υπήρξε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας σ΄ όλο τον κόσμο", πρόσθεσε ο κ. Βαληνάκης, από το οποίο μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι είχε μια συγκλονιστική προσωπική εμπειρία.

    Ετοιμάζονται οι Κινέζοι

    Στο Πεκίνο, η κατασκευή των ολυμπιακών έργων έχει ήδη αρχίσει και προχωρεί κανονικά. Τον Δεκέμβριο του 2003, θεμελιώθηκε το Εθνικό Στάδιο, που ονομάζεται "Φωλιά του Πουλιού" και είναι μια στρογγυλή κατασκευή, καθώς και το Κολυμβητήριο, σε σχήμα τετράγωνο. Το τρίτο μεγάλο έργο είναι το Γυμναστήριο, ένα κτίσμα πράσινο, σε σχήμα του τυχερού κινεζικού ψηφίου 8 , ενώ έχει ήδη ανοίξει και δοθεί στην κυκλοφορία ο 5ος περιφερειακός δακτύλιος και κατασκευάζεται η 5η γραμμή του μετρό. Πάνω από 100.000 είναι ήδη οι εθελοντές και περίπου χίλια εκτάρια έχουν δενδροφυτευθεί.

    "Πάνω από ένα δισεκατομμύριο Κινέζοι παρακολούθησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας", δήλωσε ο κ. Λιου υπογραμμίζοντας, πως η κινεζική πλευρά επιθυμεί στενή συνεργασία με την Ελλάδα για να διοργανώσει επιτυχώς τους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι που έχει θέσει η BOCOG για το 2008: Πράσινη Ολυμπιάδα, Αγώνες Υψηλής Τεχνολογίας και Λαϊκοί Ολυμπιακοί Αγώνες για την προώθηση της φιλίας και της συνεργασίας των λαών μεταξύ τους.

    Παρόλο, που το Πεκίνο έχει υποσχεθεί καλύτερο και καθαρότερο νερό και περιβάλλον μέχρι το 2008, η ατμοσφαιρική μόλυνση από την οποία πάσχει η πόλη είναι έκδηλη, ιδίως όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος και βροχερός, οπότε πυκνή καταχνιά σκεπάζει την πρωτεύουσα.

    Προτεραιότητα στις πολιτιστικές ανταλλαγές

    Το πρωί, ο Έλληνας υφυπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Τσανγκ Τσιζούν, υφυπουργό και πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, με τον οποίο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, μίλησαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες , πιστοποίησαν τις πολύ καλές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, αντάλλαξαν ενδιαφέρουσες απόψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση , την μεταρρύθμιση το ασφαλιστικό και την αναμενόμενη διαδικασία έγκρισης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ενώ αναφέρθηκαν στις σχέσεις των δύο κομμάτων, που μολονότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, μετρούν 13 χρόνια επικοινωνίας και ανταλλαγών.

    Ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε ότι, η Ε.Ε. και η ενοποίηση δεν είναι απλώς ένα οικονομικό αλλά κυρίως ένα πολιτικό σχέδιο, μια σύνθετη περίπτωση, ενώ ο κ. Τσάνγκ μνημόνευσε τη θητεία του κ. Βαληνάκη ως γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και επέμεινε ιδιαίτερα στην προτεραιότητα της ανάπτυξης των πολιτιστικών ανταλλαγών.

    Νωρίς το απόγευμα, ο κ. Βαληνάκης θα συναντηθεί με αξιωματούχους της Δημοτικής Αρχής (κυβέρνησης) του Πεκίνου και αργότερα θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Τσανγκ Γεσουΐ, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα.

    [11] Champions League

    "Βασιλική" συμφωνία για Μασxεράνο

    11/10/2004 10:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2004 11:19:09 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η Ρεάλ Μαδρίτης φαίνεται πως είναι η νικήτρια στην "κούρσα" της απόκτησης του Χαβιέ Μασxεράνο. Οι "μερένγκες", σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ισπανικού τύπου, έχουν έρθει σε συμφωνία με τον Αργεντινό μέσο, που αποτέλεσε "μήλον της έριδος" για πολλές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, όπως η Μπαρτσελόνα, η Άρσεναλ, η Γιουβέντους αλλά και η Λα Κορούνια.

    Τον Ιανουάριο και τυπικά

    Ο 20χρονος μέσος θεωρείται από όλους τους ανθρώπους του Ποδοσφαίρου της Αργεντινής, το νέο μεγάλο ταλέντο στην "χώρα του τανγκό" και για αυτό όλες οι ομάδες "έτρεξαν" για να τον "προλάβουν" με την "Βασίλισσα" να φτάνει "πρώτη στο νήμα".

    Πάντως η επίσημη ανακοίνωση για την απόκτηση του Μασεράνο θα γίνει τον Ιανουάριο, όπου και αρχίζει και τυπικά η μεταγραφική περίοδοςς, καθώς ο Πρόεδρος της ομάδας που ανήκει τώρα ο παίκτης, (Ρίβερ Πλέιτ), ζήτησε από τον τεχνικό διευθυντή της Ρεάλ, Εμίλιο Μπουτραγκένιο, να μην ανακοινώσει τη συμφωνία, ώστε να μην διαταραχθεί το κλίμα στο εσωτερικό της πρωταθλήτριας Αργεντινής. Για αυτό και δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της μεταγραφής.

    "Ντέηβιντ γύρνα και παίξε"

    Από εκεί και πέρα η Ρεάλ, φαίνεται πως δεν συμφωνεί με την διάγνωση των γιατρών της Αγγλίας, όσον αφορά τον τραυματισμό του Ντέηβιντ Μπέκαμ, στα πλευρά. Σύμφωνα με τους Άγγλους, ο "σπάις μπόι", χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα να αποθεραπευτεί από το σπάσιμο στα πλευρά που υπέστη στον αγώνα του Σαββάτου με την Ουαλία, όμως οι ιθύνοντες της "Βασίλισσας" δεν το δέχτηκαν.

    Για αυτό και έστειλαν μήνυμα στον Άγγλο σταρ να επιστρέψει στις προπονήσεις και μάλιστα να δώσει το "παρών" από την Τετάρτη, όπου και οι "γκαλάκτικος" θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Δυναμό Κιέβου.

    Η στάση αυτή της Ρεάλ δυσαρέστησε τον Μπέκαμ, που βλέπει την ομάδα του να τον πιέζει να επανέλθει στην αγωνιστική δράση παρά τον τραυματισμό του. Στο πλευρό του "μίστερ φάουλ" τάχθηκε και ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, ο οποίος δήλωσε πως "δεν πρέπει να πιεστεί ο Ντέιβιντ, γιατί μπορεί έτσι να χειροτερέψει η κατάσταση του".

    [12] Εσωτερικά

    Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης του Εισαγγελέα Σήμερα οι ποινές για τους 4 του ΕΛΑ

    11/10/2004 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απορρίφθηκε από την έδρα η αίτηση εξαίρεσης του εισαγγελέα Ελευθέριου Πατσή, που υπέβαλε ο κατηγορούμενος Αγγελέτος Κανάς, μετά από φραστικό επεισόδιο, που έλαβε χώρα την Πέμπτη μεταξύ του Εισαγγελέα και του συνηγόρου του κατηγορουμένου Αλέξη Κούγια. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν βεβαιώθηκαν γεγονότα ικανά, που να στοιχειοθετούν την αίτηση εξαίρεσης, που υπέβαλε ο κατηγορούμενος. Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης σχετικά με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας επί των ποινών. Έχει προτείνει ποινές κάθειρξης 972 χρόνων, για τους Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά, Κώστα Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη, που κρίθηκαν ένοχοι για 94 κακουργήματα. Αυτή την ώρα αγορεύει ο συνήγορος του Αγγελέτου Κανά, Αλέξης Κούγιας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τη Δευτέρα οι ποινές για τον ΕΛΑ

    Τέσσερις ένοχοι για τον ΕΛΑ

    [13] Διεθνή

    Τον κατήγγειλαν οι στρατιώτες του Πυροβολούσε αδιάκοπα 13χρονη νεκρή Παλαιστίνια

    11/10/2004 11:19:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έρευνα σε βάρος αξιωματικού, που κατηγορείται από τους άνδρες του ότι, άδειασε στις 5 Οκτωβρίου το γεμιστήρα του αυτόματου όπλου του στο ήδη άψυχο κορμάκι μιας μικρής Παλαιστίνιας, ξεκίνησε Εισαγγελέας ισραηλινού στρατοδικείου, μετέδωσε σήμερα το στρατιωτικό ραδιόφωνο. Το θύμα, η 13χρονη Ιμάν Αλ-Χαμς, που σκοτώθηκε ενώ πήγαινε στο σχολείο της στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, επλήγη από "20 σφαίρες σε διάφορα σημεία του σώματός της, κυρίως στο κεφάλι και στο στήθος", διευκρίνισε ο Αλι Μούσα, διευθυντής του νοσοκομείου της Ράφας, όπου η μαθήτρια είχε μεταφερθεί. Ένας στρατιώτης επιβεβαίωσε ανώνυμα στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι, αυτό ήταν το κοριτσάκι που πλησίαζε κρατώντας τη σάκα του προς μια θέση του ισραηλινού στρατού.

    "Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ προς το κορίτσι αυτό, νομίζοντας ότι, μετέφερε βόμβα. Εκείνο έτρεξε μακριά. Αλλά πυροβολήθηκε και έπεσε στο έδαφος. Ο αξιωματικός μας το πλησίασε και του έριξε δύο σφαίρες στο κεφάλι. Μετά όπλισε το αυτόματό του και άδειασε το γεμιστήρα σε όλο το άψυχο σώμα του κοριτσιού. Του φωνάζαμε να σταματήσει αλλά αυτός συνέχιζε. Η σκηνή αυτή μας συνέτριψε γιατί το να ορμά κάποιος με μανία σε ένα κοριτσάκι, μας κηλιδώνει όλους", διηγήθηκε ο στρατιώτης στο ραδιόφωνο.

    Ένας Παλαιστίνιος μάρτυρας, ο Ομαρ Χαλίφα, 29 ετών, που διατηρεί ένα χώρο στάθμευσης κοντά στον τόπο, όπου εκτυλίχθηκε το δράμα, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι, το κοριτσάκι ακολουθούσε τη διαδρομή για το σχολείο του με δύο συμμαθήτριες, όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ από ένα παρατηρητήριο.

    Αρχικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει ότι στρατιώτες σταθμευμένοι στα σύνορα άνοιξαν πυρ σε ένα κορίτσι, αφότου εκείνο είχε διεισδύσει σε απαγορευμένη ζώνη, όπου άφησε "κάτι που έμοιαζε με εκρηκτικό μηχανισμό", κοντά στη στρατιωτική θέση πριν επιχειρήσει να τραπεί σε φυγή.

    [14] Ιράκ

    Θα διαρκέσει πέντε μέρες Ξεκινά ο αφοπλισμός των σιιτών

    11/10/2004 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters ΒΒC ΝΕΤ

    Εντολή από τον ηγέτη τους Μοκτάντα αλ Σαντρ περιμένουν οι σιίτες υποστηρικτές του για να αρχίσουν να παραδίδουν τον οπλισμό τους στην ιρακινή αστυνομία. Ο αφοπλισμός πραγματοποιείται έπειτα από συμφωνία, που επετεύχθη το Σάββατο με την προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση και τους Αμερικανούς, οι οποίοι και δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στο Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Η παράδοση έχει οριστεί να γίνει σε τρία σημεία: στο Δημαρχείο της Βαγδάτης και σε δυο αστυνομικά τμήματα της πόλης και υπολογίζεται, ότι θα διαρκέσει πέντε μέρες. Ο αφοπλισμός έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας και την προσδοκία για την παύση των σφοδρών εχθροπραξιών, που συγκλονίζουν εδώ και έξι μήνες την περιοχή.

    Οι επιδιώξεις της ιρακινής κυβέρνησης

    Η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση σκοπεύει και επιθυμεί έντονα να επανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών, που τώρα ελέγχουν οι αντάρτες είτε με πολιτικά είτε με στρατιωτικά μέσα ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της τονίζει, ότι ο αφοπλισμός του Σαντρ Σίτι είναι μια καλό παράδειγμα, που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες ένοπλες ομάδες, ώστε να επανενταχθούν στην κοινωνία.

    Οι υποστηρικτές του Σαντρ θα έχουν πέντε μέρες στη διάθεση τους για να παραδώσουν τον οπλισμό τους, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Κασίμ Νταούντ. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε, ότι η κυβέρνηση θα ξοδέψει περισσότερα εκατ δολάρια για την ανοικοδόμηση των υποβαθμισμένων συνοικιών, όπου ζουν δυο εκατομμύρια σιίτες.

    Ωστόσο, το κλίμα αισιοδοξίας, που φέρνει ο επικείμενος αφοπλισμός των σιιτών "σκιάστηκε" από μια νέα επίθεση με ρουκέτα, που εξαπέλυσε ομάδα ανταρτών στη νότια Βαγδάτη. Η επίθεση κόστισε τη ζωή σε δυο Αμερικανούς στρατιώτες νεκροί, ενώ πέντε ακόμα τραυματίστηκαν. Σημειώνουμε, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 1067 Αμερικανοί στρατιώτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 October 2004 - 8:53:16 UTC