Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέχρι το τέλος του μήνα, λέει ο ΟΠΕΚ Συνεχίζει την "ανηφόρα" το
  • [02] Απηύθυνε ο Πρωθυπουργός προς όλες τις δυνάμεις Ανοιχτή πρόσκληση κατά
  • [03] Εξάμηνη παραμονή του πληρώματος στο Σταθμό "Αλλαγή φρουράς" στο
  • [04] Φονικές εκρήξεις στη Βαγδάτη
  • [05] "Γενέθλια" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση "Ο Μίκυ Μάους συναντά την
  • [06] Αυτό θα πει νυχτοπερπάτημα! Υπερσεξουαλική υπνοβάτης
  • [07] Αγνοούνται οι τέσσερις χειριστές Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια
  • [08] Σύμφωνα με Σουηδική μελέτη Ξανά τα κινητά στο εδώλιο
  • [09] Eπέστρεψε τους κατασχεθέντες servers το FBI "Ξαναζεί" το Indymedia
  • [10] Η Γιούβεντους "γλυκοκοιτάει" τον Οουεν
  • [11] Διαξιφισμών συνέχεια για την Οικονομία "Άλλοθι η απογραφή" λένε
  • [12] Στο ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ Δεσμεύσεις Παυλόπουλου για τα οικονομικά
  • [13] "Καμπάνα" δυο αγωνιστικών στον "Θρύλο"
  • [14] Παίρνοντας δέρμα από την πλάτη Λίφτινγκ προσώπου με νέα ιατρική μέθοδο
  • [15] Θα ληφθούν μέτρα εξυγίανσης "Έμποροι" της ελπίδας
  • [16] Αναγκάστηκε να πουλήσει το προπονητικό της κέντρο Συνεχίζεται ο
  • [17] Τοπαλίδης;"Τίποτα δεν έχει χαθεί"
  • [18] Λεωφορείο με μαθητές έπεσε στο γκρεμό Φονικό δυστύχημα στην Αλβανία
  • [19] Όλοι παρόντες στον Ιωνικό

    [01] Οικονομία

    Μέχρι το τέλος του μήνα, λέει ο ΟΠΕΚ Συνεχίζει την "ανηφόρα" το πετρέλαιο

    14/10/2004 11:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 2:15:31 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Σε επίπεδα πάνω από τα 54 δολάρια το βαρέλι επέστρεψε σήμερα το αμερικανικό ελαφρό κατά τις συναλλαγές στην Ασία και εν αναμονή της έκθεσης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που προβλέπεται ότι θα δείξει πτώση για πολλοστή εβδομάδα των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδισε 42 σεντς, με την τιμή του να ανέρχεται στα 54,06 δολάρια, πλησιάζοντας και πάλι το ιστορικό ρεκόρ των 54,45 δολαρίων το βαρέλι. Στο Λονδίνο, το μπρεντ κέρδισε 26 σεντς, με την τιμή του να ανέρχεται στα 50,31 δολάρια το βαρέλι. "Η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει ανοδικά μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου καθώς η ζήτηση είναι ακόμη υψηλή", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενέργειας της Ινδονησίας Πουρνόμο Γιουσγκιαντόρο. Από τη μεριά του ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, τόνισε ότι, η μέση τιμή του πετρελαίου διεθνώς θα κυμανθεί στα 40 με 50 δολάρια το βαρέλι εκτιμώντας παράλληλα ότι, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό δεν θα είναι μεγάλες.

    Σύσκεψη για τις τιμές

    "Είναι όμως μία εκροή συναλλάγματος που επιδεινώνει το ισοζύγιο πληρωμών", κατέληξε ο κ. Δούκας. Στο μεταξύ σύσκεψη με τη συμμετοχή παραγόντων της αγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων.

    Στο μεταξύ μετά την προσωρινή εκτόνωσή τους χθες, καθώς τα επενδυτικά ταμεία προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών, οι τιμές ανέκαμψαν εν μέσω φόβων ότι, στενεύει ο χρόνος για τις ΗΠΑ να εμπλουτίσουν σταδιακά αποθέματα καυσίμων θέρμανσης για το χειμώνα, ενώ τα επίπεδα των αποθεμάτων αυτών είναι χαμηλά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ιαπωνία.

    Τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης ήταν, την προηγούμενη βδομάδα, 6% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, και εμπλουτίζονται με βραδύ ρυθμό, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του περάσματος του τυφώνα Ιβάν από τον Κόλπο του Μεξικού. Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ στην περιοχή τρέχει με ρυθμούς περίπου 72% των φυσιολογικών επιπέδων των 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως.

    Η έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται να δείξει, πως τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα προϊόντων διύλισης, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης, μειώθηκαν, την εβδομάδα, που έληξε στις 8 Οκτωβρίου, κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια. Προβλέπεται, παράλληλα, αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια.

    Τα αποθέματα κηροζίνης στην Ιαπωνία, όπου χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης, αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 4%, αλλά υπολείπονται κατά 17% από τα επίπεδα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

    Τοπικοί παράγοντες εμπορίας πετρελαίου εκτιμούν ότι, οι εισαγωγές αργού στην Κίνα το 2005 θα αυξηθούν κατά 20%, ή πάνω από 400.000 βαρέλια ημερησίως και θα ανέρχονται πιθανότατα σε περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    [02] Εσωτερικά

    Απηύθυνε ο Πρωθυπουργός προς όλες τις δυνάμεις Ανοιχτή πρόσκληση κατά της διαπλοκής

    14/10/2004 11:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 1:27:01 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Για τα πεπραγμένα της επτάμηνης διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία μίλησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι, ουδέποτε κυβέρνηση έπραξε τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και επανέλαβε ότι, θα ανταποκριθεί στη συμφωνία τιμής με τους πολίτες και η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της στη διάρκεια της τετραετίας. Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε και τις προθέσεις του για διαφάνεια ενώ απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας στον αγώνα κατά της διαπλοκής. "Αρχίζουμε εθνικό διάλογο για ένα σχέδιο μακράς πνοής για την Παιδεία, τόνισε ο Πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι, "προωθούμε νέες πολιτικές για να δώσουμε δύναμη στην ξεχασμένη Ελλάδα".

    "Φρένο" στην προεδρολογία

    "Η σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή είναι υπόθεση, που αφορά όλα τα κόμματα, είναι υπόθεση δημοκρατίας, καθήκον που αθροίζει, ενώνει και συνασπίζει δυνάμεις", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργούς επαναφέροντας ανοιχτά την πρότασή του για διάλογο και συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα για την αντιμετώπιση θεμάτων αδιαφάνειας, ωστόσο υπογράμμισε πως "σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας".

    Ο πρωθυπουργός αποσύνδεσε το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις συζητήσεις για τη διαπλοκή υπογραμμίζοντας, πως δεν εμπλέκεται και δεν μπορεί να εμπλέκεται η εκλογή του Προέδρου στις συζητήσεις αυτές και πρόσθεσε, πως η Κυβέρνηση στον κατάλληλο χρόνο θα πράξει, όπως ορίζει το πνεύμα του Συντάγματος.

    Ο κ Καραμανλής ανέπτυξε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία ορίζεται όπως τόνισε στο σύγχρονο κοινωνικό Κέντρο και κάλεσε τους βουλευτές να βρίσκονται κοντά στους πολίτες και να αντλούν γόνιμες ιδέες από την κοινωνία.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή του κανονισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με την επαναλειτουργία του θεσμού των συντονιστών και των τομεαρχών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση Παπανδρέου στην Κυβέρνηση

    [03] Τεχνολογία

    Εξάμηνη παραμονή του πληρώματος στο Σταθμό "Αλλαγή φρουράς" στο Διαστημικό Σταθμό

    14/10/2004 1:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Ειδήσεις > Τεχνολογία)&body=Οι Σαρίποφ και Τσάο, πραγματοποιώντας το παρθενικό τους ταξίδι, θα παραμείνουν στο Σταθμό για ένα εξάμηνο

    Πηγή: BBC- Reuters

    Το διήμερο παρθενικό ταξίδι της προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station), με το ρωσικό σκάφος Soyuz, ξεκίνησε η "Αποστολή 10", από το Κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν. Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Σάλιχαν Σαρίποφ, και ο Αμερικανός αστροναύτης της NASA, Λιρόι Τσάο, θα παραμείνουν στο Σταθμό για ένα εξάμηνο, αντικαθιστώντας τον Ρώσο, Τζέναντι Παντάλκα και τον Αμερικανό, Μάικ Φίνκλ, που βρίσκονται εκεί από τον Απρίλιο. Το απερχόμενο πλήρωμα, για δέκα μέρες, θα τους κατατοπίσει στα καθήκοντά τους. Την αποστολή θα συνοδεύει και ο Ρώσος αξιωματούχος διαστημικών αποστολών, Γιούρι Σάργκιν, που θα επιστρέψει, όμως, στη Γη με το πλήρωμα της "Αποστολής 9".

    Καλή αρχή

    "Η εκτόξευση έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με το πρόγραμμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αποστολής. Στο παρελθόν, η ημερομηνία εκτόξευσης του Soyuz είχε μετατεθεί δύο φορές, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    Το ρωσικό σκάφος αποτελεί το μοναδικό μέσο μεταβίβασης πληρωμάτων, από και προς το Διαστημικό Σταθμό, μετά τη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου Columbia τον περασμένο Φεβρουάριο, που στοίχισε τη ζωή σε επτά κοσμοναύτες.

    Όλες οι κατασκευαστικές εργασίες στο Σταθμό αναστέλλονται, μέχρι τα διαστημικά λεωφορεία να επαναλειτουργήσουν, ώστε αρχίσουν πάλι τη μεταφορά νέων εξαρτημάτων.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να ξαναρχίσουν τα δρομολόγια των διαστημικών λεωφορείων, από και προς το Σταθμό, τον επόμενο Μάιο ή Ιούνιο, οπότε και θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τους πρόσφατους τυφώνες που έπληξαν τη Φλόριντα.

    Σχετικά Links:

    Nasa Spaceflight

    [04] Ιράκ

    Φονικές εκρήξεις στη Βαγδάτη

    14/10/2004 1:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 5:37:59 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο Αμερικανοί, έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν από δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Τουλάχιστον η μία από τις δύο εκρήξεις ήταν επίθεση αυτοκτονίας, δήλωσε διπλωματική πηγή, προσθέτοντας πως στόχο είχε ένα πολυσύχναστο καφενείο. Η δεύτερη έκρηξη έπληξε μία ανοικτή αγορά με αναμνηστικά για Αμερικανούς στρατιώτες και πολίτες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινισθεί εάν και η δεύτερη αυτή επίθεση πραγματοποιήθηκε από καμικάζι. Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση σε ιστοσελίδα. Στην οχυρωμένη ζώνη στεγάζονται κυβερνητικά γραφεία και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    Νεκρή δημοσιογράφος

    "Δύο λιοντάρια από την Ταξιαρχία Μαρτύρων της οργάνωσης Ταουχίντ και Τζιχάντ κατάφεραν να εισέλθουν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης", αναφέρεται στην ανακοίνωση στο διαδίκτυο, στην οποία η σημερινή επίθεση χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις της οργάνωσης.

    Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματικός δήλωσε ότι οι φονικές εκρήξεις προκλήθηκαν από εκρηκτικά που τοποθετήθηκαν μέσα στην περίμετρο της Πράσινης Ζώνης και δεν προήλθαν από ρουκέτες ή βλήματα όλμων.

    Έξω από το σπίτι της στην ιρακινή πρωτεύουσα δολοφονήθηκε το πρωί της Πέμπτης η Ιρακινή δημοσιογράφος Ντίνα Χάσαν , ανακοίνωσε ο εργοδότης της.

    "Σκοτώθηκε πριν από τις 8 το πρωί ενώ ερχόταν στο γραφείο", δήλωσε ο Ναουρούζ Φατάχ, διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύο Αλ Χουρίγια, το οποίο ελέγχεται από την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν, μία από τα δύο μεγάλες κουρδικές παρατάξεις του Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης δήλωσε ότι η δημοσιογράφος έγινε στόχος ενόπλων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, στη σουνιτική συνοικία Ανταμίγια.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί τα κίνητρα της δολοφονίας.

    [05] Πολιτισμός

    "Γενέθλια" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση "Ο Μίκυ Μάους συναντά την τέχνη"

    14/10/2004 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον αριθμό- ορόσημο των 2000 τευχών γιορτάζει με διάφορες εκδηλώσεις το περιοδικό "Μίκυ Μάους". Με αφορμή τα γενέθλια, την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, ξεκινά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) έκθεση Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον δημοφιλή ποντικό των καρτούν. Παράλληλα, μια δεύτερη έκθεση περιλαμβάνει μερικές από τις λιθογραφίες του Καρλ Μπαρκς, του σημαντικότερου σχεδιαστή ιστοριών κόμικς με ήρωες του Ντίσνεϊ, ενώ στις 3 Νοεμβρίου, ο βραβευμένος δημιουργός κόμικς, Ντον Ρόσα, θα συναντήσει τους Έλληνες φίλους του. Στο πλαίσιο των γενεθλίων, από 23 έως 31 Οκτώβρη, θα γίνει και δωρεάν προβολή ταινιών μεγάλου μήκους.

    Το πρόγραμμα

    Οι εικαστικές εκθέσεις θα λειτουργήσουν από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου . Οι φίλοι του Μίκυ Μάους μπορούν να την επισκέπτονται από Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00- 21:00 και Σάββατο 10:30- 14:00.

    Ο χαρισματικός σύγχρονος δημιουργός, Ντον Ρόσα, θα συνομιλήσει με τους Έλληνες θαυμαστές του στις 3 Νοεμβρίου και ώρα 18:30.

    Τέλος, το πρόγραμμα των προβολών, που θα γίνονται στο θέατρο της Ένωσης, έχει ως εξής:

    23 και 30 Οκτωβρίου: "Φαντασία 2000" (16:00- 18:00) 24 και 31 Οκτωβρίου: "Οι Τρεις Σωματοφύλακες" (16:00- 18:00) 25 Οκτωβρίου: "Ο Αδερφός μου ο Αρκούδος" (17:30- 19:30) 26 Οκτωβρίου: "Το Γουρουνάκι" (17:30- 19:30) 27 Οκτωβρίου: "Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2" (17:30- 19:30) 29 Οκτωβρίο: "Πήτερ Παν" (17:30- 19:30)

    Κρατήσεις θέσεων γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 15:00- 17:00, στο τηλέφωνο 210- 3680052.

    Σχετικά Links:

    2000 Eβδομάδες με τον Μίκυ Μάους

    [06] Διάφορα

    Αυτό θα πει νυχτοπερπάτημα! Υπερσεξουαλική υπνοβάτης

    14/10/2004 3:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αν η καλή σας υποστηρίζει, πως δεν θα σας απατήσει ούτε στον ύπνο της, μην την εμπιστεύεστε απόλυτα! Μια γυναίκα υπνοβάτης στην Αυστραλία εγκαταλείπει τη συζυγική της κλίνη κάθε βράδυ και συνευρίσκεται με άλλους ερωτικούς συντρόφους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Morning Herald του Σίδνεϊ, ο σύζυγος άρχισε να "ψυλλιάζεται" την υπόθεση, όταν ανακάλυψε προφυλακτικά γύρω από το σπίτι, ενώ ένα βράδυ έπιασε στα πράσα την "κοιμισμένη" γυναίκα του να ερωτοτροπεί με έναν ξένο στον κήπο! Μιλώντας στην εφημερίδα, ο γιατρός που κουράρει την κατάσταση, η οποία στους ιατρικούς κύκλους είναι γνωστή ως "σεξουαλικότητα ατόμου σε κατάσταση ύπνου". Ακόμα όμως κι αν πρόκειται για ασθένεια, σίγουρα είναι μια καλή δικαιολογία για τους απανταχού μπερμπάντηδες!

    [07] Εσωτερικά

    Αγνοούνται οι τέσσερις χειριστές Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια

    14/10/2004 4:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 7:02:38 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τα συντρίμμια των δύο F16, τα οποία αγνοούνταν από τις 2.57 το μεσημέρι στην περιοχή Πηλίου, εντοπίστηκαν 2 χλμ βορειανατολικά του μοναστηριού των Αγίων Ταξιαρχών. Αυτή την ώρα ομάδα διάσωσης κατευθύνεται προς την περιοχή, ενώ εντείνεται η αγωνία για τους τέσσερις χειριστές, η τύχη των οποίων αγνοείται. Στις έρευνες συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού, ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και ένα C 130. Από το κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΑ ανακοινώθηκε ότι υπήρξε σήμα εγκατάλειψης που σημαίνει ότι πιθανόν οι πιλότοι να έχουν χρησιμοποιήσει τα αλεξίπτωτά τους. Εξάλλου, διερευνάται και μία πληροφορία που μεταδόθηκε από αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής, ότι κάποιος θόρυβος που ενδεχομένως να σχετίζεται με τα αεροσκάφη ακούστηκε μεταξύ των χωριών Αγ. Γεώργιος και Αγ. Βλάσσης.

    Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή του Πηλίου

    Τα δυο διθέσια μαχητικά αεροσκάφη F-16 απογειώθηκαν 7 λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι από τη βάση τους στην 111 πτέρυγα μάχης στη Νέα Αγχίαλο, για εκπαιδευτική πτήση στο Αιγαίο. Ένας εκπαιδευτής και ένας εκπαιδευόμενος χειριστής αποτελούσαν το πλήρωμα του κάθε αεροσκάφους. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις διαρκούν περίπου μια ώρα και εκτελούνται σκληρές αερομαχίες σχεδόν σε πραγματικές συνθήκες. Λίγα λεπτά πριν τις 15.00 αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κυρίου σκέλους της τακτικής άσκησης και ενώ τα δυο μαχητικά επέστρεφαν για προσγείωση στη βάση τους χάθηκε το ίχνος τους από τα ραντάρ, στην περιοχή του Πηλίου. Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες με χαμηλή νέφωση. Γεγονός που δυσχεραίνει και τις προσπάθειες των σωστικών ομάδων.

    [08] Υγεία

    Σύμφωνα με Σουηδική μελέτη Ξανά τα κινητά στο εδώλιο

    14/10/2004 3:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 4:24:57 μμ)

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ,BBC,Reuters

    Δέκα ή περισσότερα χρόνια χρήσης κινητού τηλεφώνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακουστικού νευρώματος, ενός καλοήθους όγκου στο ακουστικό νεύρο Αυτό επισημαίνει μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας στην οποία συμμετείχαν 750 άτομα. Από αυτά, τα 150 εμφάνιζαν ακουστικό νεύρωμα ενώ, ένας στους 11 έκανε χρήση κινητού τηλεφώνου, τουλάχιστον, για μια δεκαετία. Ο καθηγητής Άντερς Άλμπομ, από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης, ξαφνιάστηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας. "Δε γνωρίζουμε τι είναι αυτό που το προκαλεί. Ο κίνδυνος, πάντως, αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε στο BBC. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δε μπορεί να προειδοποιήσει τον κόσμο να σταματήσει να χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα. Μια εναλλακτική λύση, που προτείνει, για όσους ανησυχούν, είναι η χρήση ακουστικών handset.

    Ασαφές ακόμη το τοπίο

    "Όταν λάβαμε υπόψη την πλευρά του κεφαλιού, στην οποία ακουμπά, συνήθως, το κινητό, διαπιστώσαμε, ότι ο κίνδυνος ακουστικού νευρώματος ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος, σε σύγκριση με την άλλη πλευρά", υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    Ωστόσο, την περίοδο που εκπονήθηκε η μελέτη είχαν χρησιμοποιηθεί, μόνο, αναλογικά κινητά τηλέφωνα για, τουλάχιστον, δέκα χρόνια. Συνεπώς, "δεν μπορούμε να καθορίσουμε, εάν τα συμπεράσματα περιορίζονται στη χρήση αναλογικών τηλεφώνων ή, εάν μπορεί να είναι παρόμοια, ύστερα από μια μακρόχρονη χρήση ψηφιακών (GSM) τηλεφώνων", αναφέρει το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του.

    Οι μελέτες διχάζουν

    Η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας διαβεβαιώνει, ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

    Οι απόψεις των ειδικών, πάντως, την τελευταία δεκαετία, παραμένουν διχασμένες. Ενδεικτική είναι μια Φιλανδική μελέτη, του 2002, που υποστηρίζει, ότι η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που παρατηρείται στα κινητά τηλέφωνα, επηρεάζει τον ιστό του ανθρώπινου εγκεφάλου.

    Ωστόσο, έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης, του 2000, καταλήγει, ότι τα κινητά δεν προκαλούν επιπλοκές. Παρόλα αυτά, συστήνει στα παιδιά να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες συσκευές, μόνο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

    [09] Τεχνολογία

    Eπέστρεψε τους κατασχεθέντες servers το FBI "Ξαναζεί" το Indymedia

    14/10/2004 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Οι αμερικάνικες αρχές επέστρεψαν χθες, στην εταιρία Rackspace, τους servers που είχαν κατάσχει πριν από περίπου μια εβδομάδα, γεγονός που επέτρεψε σε περίπου 20 δικτυακούς τόπους του δικτύου Indymedia να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους. Το υλικό είχε κατασχεθεί από το FBI ύστερα από απαίτηση των ιταλικών και ελβετικών αρχών με τη συνεργασία των ΗΠΑ και της Μ.Βρεττανίας. Το δίκτυο Indymedia αποτελεί προμαχώνα του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης, καθώς πρόκειται για ανεξάρτητα δημοσιογραφικά site αλλά και ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι εξέπεμπαν από τους ίδιους servers.

    Νομική κίνηση εναντίον της κατάσχεσης ετοιμάζουν οι υπεύθυνοι τπυ δικτύου

    Αν και τα περισσότερα τοπικά δίκτυα του Indymedia λειτούργησαν με ορισμένους εφεδρικούς servers, που είχαν στην κατοχή τους, άλλα, όπως αυτά της Λιέγης, της Λιλ και του Βελιγραδίου, δεν μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν αμέσως. Παράλληλα, τα τοπικά δίκτυα της δυτικής Μασαχουσέτης, της Ιταλίας, της Νάντης και της Ουρουγουάης, ανέφεραν ότι έχασαν πολλά δεδομένα εξαιτίας της κατάσχεσης. Οι υπεύθυνοι του Indymedia ήλεγξαν τους servers, οι οποίοι είναι πράγματι αυτοί που κατασχέθηκαν και δήλωσαν ότι σε συνεργασία με την EFF (Electronic Frontier Foundation), θα κινηθούν με οποιοδήποτε νομικό μέσο κατά των κυβερνήσεων που έδωσαν την εντολή για αυτή την "καταστολή του ελεύθερου λόγου και της ιδιωτικής ζωής". Άλλωστε, εκπρόσωπος της EFF χαρακτήρισε τη δράση που πήραν οι αμερικάνικες αρχές "ανάρμοστη και αντισυνταγματική".

    "Επικίνδυνες" οι αποκαλύψεις του Indymedia

    Η εταιρία Rackspace, στην οποία ανήκαν οι servers, δήλωσε ότι η δικαιολογία για την κατάσχεση ήταν μια "φωνακλάδικη" εντολή, που σκοπό έχει να αποτρέψει την αποκάλυψη λεπτομερειών, πάνω σε ορισμένα θέματα, σχετικά με αυτά, τα οποία αγγίζει το Indymedia. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η εντύπωση όλων, μετά την καταστολή του δικτύου, ήταν ότι αυτή έγινε επειδή το ελβετικό site είχε δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες δύο μυστικών αστυνομικών. Η ίδια η ελβετική κυβέρνηση, δήλωσε, ότι η κατάσχεση θα βοηθούσε στην έρευνά τους, για την κάλυψη που έκανε το Indymedia στο συνέδριο της G8 στο Εβιάν.

    [10] Champions League

    Η Γιούβεντους "γλυκοκοιτάει" τον Οουεν

    14/10/2004 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την απόκτηση του Μάϊκλ Οουεν με την μορφή δανεισμού από την Ρεάλ Μαδρίτης, μέχρι το τέλος της περιόδου σκέφτεται η Γιουβέντους. Αναζητώντας λύσεις στην επιθετική της γραμμή, που πάσχει από επιδημία τραυματισμών η "μεγάλη κυρία" του ιταλικού ποδοσφαίρου, ψάχνει απεγνωσμένα παίκτες εγνωσμένης αξίας, για να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Η μη χρησιμοποίηση του Άγγλου επιθετικού στην Ρεάλ, αλλά και τα παράπονα του για τον παραγκωνισμό του, κάνουν του διοικούντες της "Γιούβε" να πιστεύουν ότι ο δανεισμός του μπορεί να γίνει εφικτός, αφού εκτός των άλλων ο παίκτης έχει εκφράσει την επιθυμία του ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα ήθελε να αλλάξει περιβάλλον ώστε να μπορέσει να παίξει και να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του.

    Έγκρινει ο Καπέλο αλλά υπάρχουν και προβλήματα

    Ο Οουεν που πήγε το καλοκαίρι στη Ρεάλ με πολλά όνειρα, έχει αγωνιστεί ελάχιστα έως τώρα στην ομάδα της Μαδρίτης, καθώς έως τώρα δεν κατάφερε να ξεπεράσει "το εμπόδιο" των Ρονάλντο και Ραούλ, ώστε να μπορέσει να παίξει από την αρχή του αγώνα ως βασικός.

    Την μετακίνηση του πρώην παίκτη της Λίβερπουλ, καλοβλέπει και ο προπνητής της Γιουβέντους, Φάμπιο Καπέλο, που εκτός των άλλων είναι και δηλωμένος θαυμαστής των ικανοτήτων του Άγγλου επιθετικού.

    Ωστόσο, πρόβλημα αποτελεί ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το αν ο παίκτης θα έχει θέση βασικού στη "Γιούβε" και μετά την πλήρη ανάρρωση και επιστροφή των Ιμπραΐμοβιτς, Ντελ Πιέρο, Ζαλαγέτα και Τρεζεγκέ.

    Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει επίσης να προσέξουν πολύ οι διοικούντες την ομάδα του Τορίνο, είναι και αυτό της συμμετοχής του στο Champions League, γιατί αν μέχρι το Ιανουάριο ο Οουεν παίξει μέχρι τα χρώματα της Ρεάλ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, τότε δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής με αυτά της Γιουβέντους στα παιχνίδια που θα διεξαχθούν στην δεύτερη φάση.

    [11] Οικονομία

    Διαξιφισμών συνέχεια για την Οικονομία "Άλλοθι η απογραφή" λένε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    14/10/2004 5:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, για το πολυσυζητημένο θέμα της απογραφής αλλά και του προϋπολογισμού, εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννος Παπαντωνίου και Νίκος Χριστοδουλάκης. Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στη χώρα μας, υπογράμμισαν ότι η απογραφή είναι άλλοθι για την κυβέρνηση που αδυνατεί να προχωρήσει στις παροχές ύψους 11δις Ευρώ που είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Ο Θ. Πάγκαλος αμφισβήτησε μάλιστα με έντονο τρόπο τις προβλέψεις του υπ. Οικονομίας για το ρυθμό ανάπτυξης του 2005, τονίζοντας ότι αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, "θα καταθέσει το πτυχίο του στον κ. Αλογοσκούφη και θα προτείνει να του γίνει άγαλμα, ίσως πάνω σε ένα άλογο ". Αμεση υπήρξε η αντίδραση του υπ. Οικονομίας "Οι υπεύθυνοι του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας επανέρχονται, για μία ακόμη φορά, στον τόπο του εγκλήματος" τονίζεται σε ανακοίνωση του.

    Σκληρή η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας

    "Όσα ελέχθησαν προς τους ξένους ανταποκριτές, ελέχθησαν για εσωτερική κατανάλωση" προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η "δημοσιονομική απογραφή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς έγινε με αδιάβλητο τρόπο και έχει επικυρωθεί από την Eurostat".

    Νωρίτερα, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές ο Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι η απογραφή έγινε απλά για να δυσφημισθεί η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που, όπως είπε, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας που εμφανίζεται στο εξωτερικό, ανειλικρινής.

    Προέβλεψε μάλιστα ότι για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% θα υπάρξει μία περίοδος απότομης προσαρμογής και σκληρής περιοριστικής πολιτικής .

    Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπογράμμισε ότι αδικείται η θετική διαδρομή της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία και πλήττεται η εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.

    [12] Εσωτερικά

    Στο ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ Δεσμεύσεις Παυλόπουλου για τα οικονομικά των Δήμων

    14/10/2004 5:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 7:16:44 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τη δέσμευση ότι οι δήμοι θα λάβουν ότι πόρους δικαιούνται βάσει του νόμου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ. Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι με το νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων, ο οποίος θα ψηφιστεί στις αρχές του 2005, αντιμετωπίζονται τα θέματα αργίας και έκπτωσης των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της τόνισε πως είναι απαραίτητη η μεταφορά πόρων μαζί με τις αρμοδιότητες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν τα ΚΕΠ, τους σχολικούς φύλακες, τους παιδικούς σταθμούς, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" κλπ και οι οποίες αποδόθηκαν στους Δήμους χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζονται και τα αντίστοιχα κονδύλια, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους. Η κα. Μπακογιάννη απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εσωτερικών ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση, η οποία θα καθορίζει την απόδοση των πόρων της Αυτοδιοίκησης σε χρονικό ορίζοντα μιας πενταετίας.

    Θεσμικό πλαίσιο για τους αιρετούς της δημοτικής αρχής

    Για το θέμα του καταλογισμού ευθύνης αιρετών, η Δήμαρχος Αθηναίων είπε πως πρέπει να υπάρχει έλεγχος , όχι όμως "να γίνει βρόγχος για τη δημοτική αρχή και να υπονομεύει τη λαϊκή εντολή". "Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, αλλά και αυτό που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες από τη Βουλή δεν καλύπτει τους Δημάρχους, ούτε ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αιρετών της δημοτικής αρχής. Χρειάζεται μια τροπολογία που θα κατηγοριοποιεί τις ποινές ώστε να μην φθάνουμε σε ακραία φαινόμενα", είπε η κα Μπακογιάννη.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος , αναφερόμενος το θέμα των καταλογισμών ευθυνών τόνισε πως "το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους αιρετούς, μας αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας". Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των συμβασιούχων στους Δήμους, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμοι θα προχωρήσουν στη μονιμοποίηση όσων καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα αναλάβουν το κόστος μισθοδοσίας όσως συμβασιούχων εργαζόμενων βρίσκονται σε θέσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από το κράτος, παρά μόνο αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους γι' αυτούς.

    Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Πέτρος Φιλίππου στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα της Αττικής. Ειδικότερα τόνισε πως σήμερα η Αυτοδιοίκηση στην Αττική δεν έχει ουσιαστικό, παρεμβατικό και αναπτυξιακό ρόλο στις εξελίξεις, ενώ είναι προφανής η ανάγκη αναδιάρθρωσης του διοικητικού της μοντέλου με αυξημένες αρμοδιότητες.

    [13] Αθλητισμός

    "Καμπάνα" δυο αγωνιστικών στον "Θρύλο"

    14/10/2004 5:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 6:32:36 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χωρίς την υποστήριξη των φιλάθλων του θα παίξει ενάντια σε Παναθηναϊκό και Πανιώνιο ο Ολυμπιακός, μετά την απόφαση της ΕΣΑΚΕ να τιμωρήσει την ομάδα του Πειραιά με ποινή δυο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, για τα επεισόδια των οπαδών του στον αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στις 3 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της Β΄φάσης. Παράλληλα στον "θρύλο" επιβλήθηκε και πρόστιμο 3.000 ευρώ.

    Χωρίς φιλάθλους με ΠΑΟ και Πανιώνιο

    Η ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών που επέβαλλε σήμερα η αθλητικός δικαστής δεν ισχύει για την πρώτη αγωνιστική, στο πλαίσιο της οποίας ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο ΣΕΦ τον Ιωνικό ΝΦ Αμαλιάδα την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου (19:00).

    Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται εκτός έδρας με τον Ηρακλή στη δεύτερη αγωνιστική, κάτι που σημαίνει πως η ποινή θα ξεκινήσει να ισχύει από την 3η αγωνιστική, όταν ο Ολυμπιακός υποδέχεται -όπως και στο Κύπελλο- τον πρωταθλητή και φιναλίστ του Κυπέλλου, Παναθηναϊκό.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας και επομένως η ομάδα του Πειραιά θα εκτίσει την ποινή της στο πλαίσιο της 5ης ημέρας, όταν υποδέχεται το σύνολο του Γιώργου Καλαφατάκη στο Φάληρο.

    Χθες, ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα επεισόδια των δικών του οπαδών στον ίδιο αγώνα. Υπενθυμίζουμε πως χθες Παναθηναϊκός και ΑΕΚ γλίτωσαν τα χειρότερα, καθώς τους επιβλήθηκε μόνο πρόστιμο για τα επεισόδια των οπαδών τους στη μεταξύ τους αναμέτρηση στο κλειστό του Περιστερίου για το Κύπελλο Ελλάδας, και όχι ποινή αποκλεισμού έδρας, όπως φοβούνταν οι υπεύθυνοι των δύο ομάδων.

    [14] Υγεία

    Παίρνοντας δέρμα από την πλάτη Λίφτινγκ προσώπου με νέα ιατρική μέθοδο

    14/10/2004 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Πρωτοπόρα επέμβαση για ιατρικά δεδομένα ολοκλήρωσαν με επιτυχία πλαστικοί χειρούργοι στην Ιαπωνία. Ιατρική ομάδα του Μητροπολιτικού νοσοκομείου Hiroo του Τόκυο εφάρμοσε την νέα μέθοδο σε 54χρονο ασθενή, που υπέφερε από εκτεταμένα εγκαύματα από βενζίνη στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και τα χέρια. Η συγκεκριμένη τεχνική της ολικής ανάπλασης προσώπου παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Πλαστικών Χειρουργών στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένεται να φέρει την επανάσταση σε περιπτώσεις ασθενών με εκτεταμένα εγκαύματα.

    Η νέα μέθοδος βήμα-βήμα

    Σε πρώτη φάση, η ομάδα των γιατρών τοποθέτησε μοσχεύματα δέρματος στις πληγές για την αποφυγή αιμορραγίας, ενώ πραγματοποίησαν και τραχειοτομή, προκειμένου ο ασθενής να αναπνέει. Η μύτη, ωστόσο, και τα αυτιά καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

    Στη συνέχεια, απομόνωσαν από την πλάτη του ασθενή τμήμα δέρματος, ώστε να καλύψουν με αυτό το πρόσωπο του. Προκειμένου ν αποκόψουν ένα, όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα δέρματος, οι γιατροί τοποθέτησαν κάτω από το δέρμα της πλάτης ένα "διαστολέα ιστών". Πρόκειται για ένα μπαλόνι από σιλικόνη, το οποίο γέμιζε φυσιολογικό ορό και έκανε το δέρμα να διαστέλλεται.

    Ο διαστολέας αυτός φούσκωνε σιγά-σιγά για διάστημα έξι μηνών, ώστε το τμήμα του δέρματος να μεγαλώσει αρκετά για να καλύψει όλο το πρόσωπο. Όταν το μόσχευμα αυτό απέκτησε διαστάσεις 30cm περίπου, αφαιρέθηκε από την πλάτη και μεταφέρθηκε στο πρόσωπο. Μάλιστα, "περίσσεψε" μέρος του δέρματος, το οποίο χρησιμοποίησαν για να πλάσουν ξανά τη μύτη του ασθενή. Στο μεταξύ, οι αρτηρίες και οι φλέβες, που τροφοδοτούσαν το τμήμα του δέρματος είχαν ενωθεί με εκείνες του λαιμού και του προσώπου.

    Σημαντική παράμετρος του εγχειρήματος αποδείχθηκε το γεγονός, ότι το τραύμα στην πλάτη έκλεισε χωρίς ν' αφήσει ουλές, επειδή ο ιστός είχε διασταλεί. Έτσι, δεν ήταν αναγκαίο να αφαιρέσουν οι ειδικοί τμήμα της δερματικής επιφάνειας του ποδιού, διαδικασία, που ακολουθούσαν στις προηγούμενες πρακτικές.

    Οι ασθενείς μπορούν πλέον ναχαμογελούν

    "Για την ιστορία, είναι η πρώτη φορά απόλυτης επιτυχίας ανάπλασης προσώπου και αναδόμησης της μύτης, με ένα μόνο κομμάτι δέρματος"

    Dr Hiroyki Sakurai, υπεύθυνος της ιατρικής ομάδας του νοσοκομείου Hiroo του Τόκυο

    Η παραπάνω μέθοδος φέρνει νέα δεδομένα στις παραδοσιακές πρακτικές, που εφάρμοζαν οι πλαστικοί χειρούργοι. Μέχρι σήμερα, ασθενείς με οξέα εγκαύματα έπρεπε να υποβληθούν σε ξεχωριστή, επώδυνη επέμβαση για να αναδομηθεί η μύτη, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο μόλυνσης της περιοχής, από όπου αφαιρέθηκε το δερματικό μόσχευμα.

    Στο παρελθόν η ολική ανάπλαση προσώπου απαιτούσε πολλά, μικρά τμήματα δέρματος από διάφορα σημεία του σώματος, τα οποία προκαλούσαν πρόσθετους πόνους και μεγάλες ουλές. Αντίθετα, εφαρμόζοντας τον νέο τρόπο, αποφεύγεται η νοσηλεία των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας και η χρήση παυσίπονων χαπιών.

    Η πρωτοποριακή τεχνική απέσπασε εξαιρετικά θετικά σχόλια από τον ιατρικό κόσμο. Ο Dr Hiroyki Sakurai, που ηγείτο της επιστημονικής ομάδας, τόνισε τα πλεονεκτήματα της νέας μικροχειρουργικής επέμβασης: "Για την ιστορία, είναι η πρώτη φορά απόλυτης επιτυχίας ανάπλασης προσώπου και αναδόμησης της μύτης, με ένα μόνο κομμάτι δέρματος".

    Από την πλευρά τους, ειδικοί από τη Μεγάλη Βρετανία δήλωσαν, πως η νέα μέθοδος προσφέρει ελπίδες στους ασθενείς με μεγάλο βαθμό εγκαυμάτων.

    Ο Δρ Τόμας Στίβενσον, πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου Πλαστικής Χειρουργικής και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικής Χειρουργικής, υπογράμμισε, ότι μέσα από τον συνδυασμό αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων, ο ασθενής υποβάλλεται σε μια μόνο επέμβαση και όχι σε πολλαπλές, μειώνοντας έτσι τον πόνο και το χρόνο ανάρρωσής τους.

    [15] Υγεία

    Θα ληφθούν μέτρα εξυγίανσης "Έμποροι" της ελπίδας

    14/10/2004 6:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 7:27:02 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση, που επικρατεί στο χώρο του φαρμάκου στην Αθήνα, προχώρησε την Πέμπτη ο Δημήτρης Βαγιωνάς, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες υποθέσεις, στις οποίες όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, κομπογιαννίτες εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο. Μια εξ αυτών αφορά σε κύκλωμα που είχε συσταθεί στην Κρήτη έστελνε ασθενείς με καρκίνο στην Κούβα προκειμένου να προμηθευτούν το δηλητήριο του μπλε σκορπιού έχοντας την ελπίδα, ότι θα θεραπευτούν. Σε ένα δεύτερο περιστατικό εμπλέκεται, ο καθηγητής κ Μηλιόπουλος, που ισχυριζόταν, ότι παρασκεύαζε φάρμακο κατά του καρκίνου με θεαματικά αποτελέσματα. Όπως τόνισε, ο Βαγιωνάς, το προσεχές διάστημα ο ΕΟΦ θα αλλάξει τρόπο λειτουργίας και θα προσλάβει επιστημονικό προσωπικό προκείμένου να μπορούν να εκπληρωθούν τα καθήκοντα του που είναι ελεγκτικά και όχι διοικητικά. Επίσης, ανακοίνωσε, ότι μέχρι το τέλος του μήνα καταργείται η λίστα φαρμάκου, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα και "να μην τα αναζητούν στους τσαρλατάνους που υπόσχονται ιατρικά θαύματα".

    Αφοπλιστικά τα στοιχεία

    "Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί προαγωγοί που λυμαίνονται το χώρο του φαρμάκου όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΦ" , τόνισε ο κ Βαγιωνάς.

    Μάλιστα, όσον αφορά την περίπτωση με το δηλητήριο του μπλε Σκορπιού ο κ Βαγιωνάς αποκάλυψε, ότι διαθέτει στοιχεία για ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο οργανώνει τη μεταφορά ασθενών από την Ελλάδα στην Κούβα, προκειμένου να ακολουθήσουν τη θεραπεία με το αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας δηλητήριο του γαλάζιου σκορπιού.

    Ο ίδιος εξήγησε, ότι ο ΕΟΦ από την πλευρά του ζήτησε ενημέρωση από το ελληνικό προξενείο στην Αβάνα, το οποίο απάντησε, ότι το εργοστάσιο που παρήγαγε το εν λόγω σκεύασμα έκλεισε, καθώς αμερικανική εταιρία διενεργεί έρευνα για το κατά πόσο το εν λόγω δηλητήριο θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μάχη κατά του καρκίνου.

    Πάντως, ο πρόεδρος του Οργανισμού τόνισε κατηγορηματικά, ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΦ το δηλητήριο του γαλάζιου σκορπιού δεν είναι φάρμακο για τον καρκίνο, γι αυτό και συμβουλεύει όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν να παίρνουν τη φαρμακευτική αγωγή, που τους έχουν υποδείξει οι γιατροί τους, ανεξάρτητα με το αν ακολουθούν αυτές τις περίεργες μεθόδους θεραπείας.

    Ο κ. Βαγιωνάς είπε, ότι είναι κομπογιαννίτης και χαρακτήρισε την περίπτωση ανάλογη με αυτή της ιστορίας του νερού του Καματερού.

    Σχετικά με την περίπτωση του καθηγητή Μηλιόπουλου σημείωσε, ότι οι ελεγκτές του ΕΟΦ εντόπισαν μετά από πολλές προσπάθειες την έδρα του γιατρού στην οδό Πατησίων 4 και του ζήτησαν να τους παραδώσει τα σκευάσματα που χρησιμοποιεί, προκειμένου να ελεγχθούν. Αυτό τελικά δεν κατέστη δυνατό και το μόνο που παραδόθηκε στον εισαγγελέα ήταν μια βιντεοκασέτα, προκειμένου να παρέμβει.

    Τέλος αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Χρήστου Τζέκου, στις αποθήκες του οποίου βρέθηκαν τριάντα σκευάσματα, του περιείχαν αναβολικά και παράνομες ουσίες, που εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών ουσιών.

    [16] Αθλητισμός

    Αναγκάστηκε να πουλήσει το προπονητικό της κέντρο Συνεχίζεται ο "κατήφορος" για την Λιντς

    14/10/2004 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Τα χρέη που πνίγουν την ομάδα του Λιντς, ανάγκασαν τη διοίκηση να πουλήσει σε μεσιτική εταιρία το προπονητικό κέντρο του συγκροτήματος στο Θορπ Αρτς. Η ομάδα του "Έλαντ Ρόουντ" κατάφερε να κλείσει μια ικανοποιητική συμφωνία με την εταιρία, καθώς θα υπενοικιάζει το κέντρο, έναντι ποσού που ανέρχεται συνολικά σε τέσσερα εκατομμύρια στερλίνες, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο, χρέη που ανέρχονται σε 25 εκατομμύρια στερλίνες. Η Λιντς έχει υποβιβαστεί στη Α Αγγλίας καθώς δεν εδύνατο να καλύψει τα υπέρογκα χρέη της.

    Το μη χείρον, βέλτιστον για τους "κίτρινους"

    Ο εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου Σον Χάρβεϊ, δήλωσε, ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα, καθώς θα επιτρέψει στην Γιουνάιτεντ του Λιντς, να κλείσει αργά αλλά σταθερά τη μαύρη τρύπα που υπάρχει στα οικονομικά του συλλόγου.

    Σύμφωνα με τον Χάρβεϊ, η κίνηση αυτή, θα επιτρέψει στους "κίτρινους" να συνεχίσουν να προπονούνται στον ίδιο χώρο, τη στιγμή που θα καλύπτουν ορισμένα από τα χρέη. Άλλωστε, το προπονητικό κέντρο δεν δόθηκε σαν υποθήκη, ενώ στην συμφωνία αναφέρεται, ότι η Λιντς θα έχει την δυνατότητα να επαναποκτήσει τις εγκαταστάσεις όταν καταφέρει να ορθοποδήσει οικονομικά.

    Εξάλλου, η συμφωνία αυτή αντιμετωπίστηκε θετικότερα από τους οπαδούς της Λιντς, σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια της διοίκησης, που έκαναν λόγο για εκχώρηση της ιστορικής έδρας της ομάδας, "Έλαντ Ρόουντ".

    [17] Αθλητισμός

    Τοπαλίδης;"Τίποτα δεν έχει χαθεί"

    14/10/2004 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την αισιοδοξία του ότι τίποτα δεν χάθηκε για την υπόθεση πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, για την Εθνική μας εξέφρασε ο συνεργάτης του Ότο Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα. Ο κ. Τοπαλίδης που βρέθηκε την Τετάρτη μαζί με τον ομοσπονδιακό προπονητή στην Δανία, για να παρακολουθήσουν από κοντά το ντέρμπι του δεύτερου ομίλου, μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό την Πέμπτη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρότι η Ουκρανία και η Αλβανία ήταν οι κερδισμένοι της αγωνιστικής, τίποτα "δεν έχει χαθεί, αφού κανείς δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει στη βαθμολογία".

    Δίκαιο το αποτέλεσμα στη Δανία

    Ο κ. Τοπαλίδης κατέθεσε και τις εντυπώσεις του από το παιχνίδι που παρακολούθησε, και οι οποίες συνοψίζονται στις εξής παρατηρήσεις:

    "Όπως εξελισσόταν το παιχνίδι, πιστεύαμε πως θα κερδίσει η Δανία. Μετά την αποβολή του Γκρόνκιερ, όμως, η Τουρκία δικαιούνταν τη νίκη. Η Δανία είναι μια καλή ομάδα, αλλά έχει και αδυναμίες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να την κερδίσουμε. Έχει καλή επίθεση, αλλά προβλήματα στην άμυνα. Η Τουρκία ήταν μια πολύ καλή ομάδα και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα την αδικεί, αν και είχε το αριθμητικό πλεονέκτημα".

    Παράλληλα ο βοηθός του γερμανού προπονητή μίλησε και για την πρόκληση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, διοργάνωση στην οποία η Ελλάδα θα συμμετάσχει το επόμενο καλοκαίρι ως η πρωταθλήτρια Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι "... θα το πάρουμε πολύ σοβαρά, αλλά πρώτος στόχος για μας αποτελούν οι προκριματικοί αγώνες που θα διεξαχθούν ως τότε, με πρώτο εκείνον εναντίον του Καζακστάν".

    Μαντζουράκης: " Η ισοπαλία μας ευνοεί"

    Την ίδια άποψη με τον Γιάννη Τοπαλίδη ότι τίποτα δεν έχει χαθεί για την εθνική μας εξέφρασε και ο προπονητής της SKODA Ξάνθη, Γιάννης Μαντζουράκης, που μίλησε στο epo.gr.

    "Πιστεύω ότι η ισοπαλία στον αγώνα Δανία-Τουρκία ευνοεί την ελληνική ομάδα. Περίμενα τη νίκη της Ουκρανίας επί της Γεωργίας, καθώς η ομάδα του κ. Μπλαχίν έχει καλή ψυχολογία και αυξημένες φιλοδοξίες. Τέλος, η Αλβανία δεν πιστεύω ότι θα πάει καλά στον όμιλο. Εύκολα ή δύσκολα όλες οι ομάδες θα περάσουν από το Καζαχστάν χωρίς βαθμολογικές απώλειες. Δανία, Ουκρανία, Ελλάδα και δευτερευόντως η Τουρκία, θεωρώ ότι θα παλέψουν έως το τέλος για την πρωτιά του ομίλου και την απ΄ ευθείας πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η χώρα μας επιβάλλεται να δικαιολογήσει την κατάκτηση του EURO 2004 με μια πανηγυρική πρόκριση", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [18] Διεθνή

    Λεωφορείο με μαθητές έπεσε στο γκρεμό Φονικό δυστύχημα στην Αλβανία

    14/10/2004 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη νωρίς το απόγευμα στην περιοχή του Φους-Αρέζ, όταν λεωφορείο με περίπου 40 μαθητές έπεσε σε γκρεμό. Φόβοι εκφράζονται, ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν 20 τραυματίες, δέκα από τους οποίους είναι βαριά τραυματισμένοι. Ελικόπτερα του υπουργείου Υγείας έχουν αρχίσει τη μεταφορά των τραυματιών στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο των Τιράνων. Το λεωφορείο, μαζί με άλλα πέντε, μετέφερε μαθητές γυμνασίων από την Πρίστινα του Κοσόβου οι οποίοι επέστρεφαν από εκδρομή στην Αλβανία. Στον τόπο του δυστυχήματος έχουν μεταβεί ο υπουργός Άμυνας, Παντελί Μάικο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ίγκλι Τόσκα και άλλοι αξιωματούχοι.

    [19] Αθλητισμός

    Όλοι παρόντες στον Ιωνικό

    14/10/2004 7:30:00 μμ

    Με μοναδικό απόντα τον Αλβανό διεθνή τερματοφύλακα Αριαν Μπεκιάι, που επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, συνεχίστηκε η προετοιμασία του Ιωνικού για τον αγώνα της Κυριακής με την Κέρκυρα. Το ευχάριστο για τον προπονητή της ομάδας Βαγγέλη Βλάχο, είναι ότι ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού, ο Νίκος Τσιμπλίδης, ο οποίος γυμνάστηκε κανονικά, ενώ στις προπονήσεις επέστρεψε και ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος, που είχε πάρει διήμερη άδεια για προσωπικό του πρόβλημα. Αύριο οι ποδοσφαιριστές του Ιωνικού θα προπονηθούν το απόγευμα στο γήπεδο της Νεάπολης και στη συνέχεια ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, Χρήστος Κανελλάκης, θα κάνει το τραπέζι σε όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος. Γεγονός είναι ότι στη Νίκαια αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα τον αγώνα με την Κέρκυρα και επειδή πολλά γράφτηκαν και λέχθηκαν τον τελευταίο καιρό, ο Χρήστος Κανελλάκης θέλει να βρεθεί μαζί με την ομάδα προκειμένου να συζητήσει μαζί τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 October 2004 - 16:50:58 UTC