Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επανέλαβε ο υφ. Οικονομικών στη Βουλή "Ανοιχτή" η κυβέρνηση για το
  • [02] Ομόφωνη η απόφαση του Σ.Α
  • [03] Ξεπέρασε τα 55 δολάρια το βαρέλι Νέο ιστορικό ρεκόρ για το πετρέλαιο
  • [04] Υπό τη σκιά της αποχής των Σέρβων Άνοιξαν οι κάλπες στο Κόσοβο
  • [05] "Δεν υποκύπτουμε στους απαγωγείς της Χασάν"

    [01] Οικονομία

    Επανέλαβε ο υφ. Οικονομικών στη Βουλή "Ανοιχτή" η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης

    22/10/2004 3:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2004 5:33:45 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τη θέση της κυβέρνησης για το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, επανέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β Αθηνών του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου. Ο κ. Δούκας τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και αν χρειαστεί θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος . Σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Αλαβάνου, για αναδιανομή των αυξημένων κερδών του κράτους από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Δούκας είπε "η αύξηση της τιμής του πετρελαίου ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση". Επισημαίνοντας, ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ δεν τα γνωρίζουν ακόμα, αν και όπως υπολόγισε δεν αναμένεται να είναι αρκετά ώστε να δοθούν ως επίδομα. Επίσης, υπογράμμισε τις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας από την Ευρώπη για την πορεία της οικονομίας μας.

    Ο ΣΥΝ ζητά να δοθεί το επίδομα

    Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης που δόθηκε στο παρελθόν (2000/2001) ο κ. Δούκας είπε ότι βάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 156 εκατ. ευρώ και πως οι κατηγορίες των δικαιούχων το έλαβαν ανεξαρτήτως εάν ζούσαν στην ορεινή Πίνδο ή στη νότια Κρήτη. "Γνωρίζετε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, πόσο στριμωγμένες είναι οι πραγματικές δυνατότητες μας, και πόσο διαχειριστικά περίπλοκο είναι", τόνισε ο υφ. Οικονομικών. Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η Αριστερά θα δώσει μάχη ώστε να χορηγηθεί το επίδομα και ζήτησε από την κυβέρνηση να κινηθεί στην κατεύθυνση του κεντροδεξιού υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιστρέψει στους Γάλλους καταναλωτές τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που αποκόμισε από το ράλι τιμών του πετρελαίου.

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, κράτησε αποστάσεις από τη δήλωση του υφ. Οικονομικών, ότι δηλ. "η αύξηση της τιμής του πετρελαίου ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση". "Είναι άποψη του κ. Δούκα", ανέφερε ο κ. Αντώναρος. Το απόγευμα, ο κ. Δούκας, προέβη σε διευκρινιστική δήλωση για τα όσα ανέφερε στη Βουλή σχετικά με τα όσα είπε περί αύξησης τιμής και ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης. Ο υφ. Οικονομικών τόνισε ότι εννοούσε πως "η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μειώνει την κατανάλωση και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και δεν προκαλεί αύξηση στα συνολικά έσοδα του Δημοσίου. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση απεύχεται τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου, διότι αυτές προκαλούν προβλήματα στους πολίτες, την οικονομία και τον προϋπολογισμό".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης επέκρινε την κυβέρνηση για τη μη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ειδικά σε όσους βρίσκονται "στο όριο της επιβίωσης", τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα του κράτους έχουν αυξηθεί κατά 145 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε. Επίσης, παρομοίασε την κυβέρνηση με παρατηρητήριο τιμών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, στους Έλληνες πολίτες και την ελληνική οικονομία. Υπενθύμισε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δώσει το επίδομα το 2000, όταν η κρίση κυμαινόταν σε "πολύ χαμηλότερα επίπεδα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επανεξετάζεται το επίδομα θέρμανσης

    [02] Κυπριακό

    Ομόφωνη η απόφαση του Σ.Α

    22/10/2004 11:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2004 12:00:44 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ομόφωνα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την πρόταση του γενικού γραμματέα Κόφι Αναν, για τη μείωση κατά 30% των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην Κύπρο, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας στη μεγαλόνησο. Η ομόφωνη απόφαση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπει συγκεκριμένα τη μείωση του αριθμού των κυανοκράνων από 1.220 σε 860, αλλά και την παράταση της θητείας της δύναμης έως τις 15 Ιουνίου 2005, ημερομηνία κατά την οποία θα υπάρξει νέα αναθεώρηση του μεγέθους και της εντολής της.

    [03] Οικονομία

    Ξεπέρασε τα 55 δολάρια το βαρέλι Νέο ιστορικό ρεκόρ για το πετρέλαιο

    23/10/2004 9:34:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές του πετρελαίου καθώς την Παρασκευή ο μαύρο χρυσός κατέρριψε νέο ρεκόρ. Το βαρέλι ξεπέρασε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τα 55 δολάρια, αφού προηγουμένως είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 55,50 δολάρια. Στο μεταξύ, διευκρινήσεις έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, σχετικά με τη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση. Ο κ. Δούκας είπε ότι εννοούσε πως η αύξηση μειώνει τα έσοδα του Δημοσίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ενώ τόνισε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης χαρακτηρίζοντάς το, ωστόσο, πολύπλοκη διαχειριστική διαδικασία. "Είναι άποψη του κ. Δούκα", είπε νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, σχολιάζοντας την πρώτη δήλωση του Υφυπουργού, ενώ το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για απόψεις ενδεικτικές του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ζητώντας τη χορήγηση του επιδόματος στις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες και τη μείωση του φόρου του πετρελαίου για τη βιομηχανία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ανοιχτή" η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης

    [04] Διεθνή

    Υπό τη σκιά της αποχής των Σέρβων Άνοιξαν οι κάλπες στο Κόσοβο

    23/10/2004 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Από τις 8 το πρωί, ώρα Ελλάδας, προσέρχονται στις κάλπες οι περίπου 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι του Κοσσυφοπεδίου, για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο, σε μία εκλογική διαδικασία από την οποία αναμένεται να απόσχει μαζικά η σερβική κοινότητα. Περίπου 12.000 παρατηρητές, ντόπιοι και ξένοι, θα παρακολουθήσουν στενά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των συνολικά 120 βουλευτών, ενώ λόγω των εκλογών, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία κατά 1.000 άνδρες. Οι Σέρβοι της περιοχής αναμένεται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του πρωθυπουργού της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, παρ ότι ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, και η διεθνής κοινότητα τους κάλεσαν να συμμετάσχουν κανονικά στις εκλογές.

    Αρνούνται να συμμετάσχουν οι Σέρβοι

    "Η συμμετοχή στις εκλογές ισοδυναμεί με νομιμοποίηση των θεσμών που σκοτώνουν, κυνηγούν και καίνε τους Σέρβους του Κοσόβου", είπε ο τοπικός ηγέτης των Σέρβων, Μάρκο Γιάκσιτς, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, την πόλη που είναι διαιρεμένη μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

    Οι Αλβανοί, που αποτελούν το 90% του πληθυσμού, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ζητούν την ανεξαρτησία της επαρχίας, πιθανότητα που αποκλείει η σερβική πλευρά.

    Κανένα κόμμα δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία

    Το κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές θα εκλέξει έναν πρόεδρο ο οποίος, με τη σειρά του, θα προτείνει τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντως κανένα κόμμα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και έτσι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι προϊόν συνεργασίας. Σημειώνεται ότι εδώ και πέντε χρόνια η περιοχή τελεί υπό τον διοικητικό έλεγχο του ΟΗΕ.

    Η βουλή του Κοσσόβου αποτελείται από 120 έδρες, εκ των οποίων 10 θα καλυφθούν από Σέρβους βουλευτές και άλλες 10 από μέλη των υπολοίπων μειονοτήτων.

    [05] Ιράκ

    "Δεν υποκύπτουμε στους απαγωγείς της Χασάν"

    23/10/2004 10:44:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Λίγες ώρες μετά τη μετάδοση του συγκλονιστικού βίντεο που εμφανίζει την όμηρο Μάργκαρετ Χασάν να εκλιπαρεί το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να της σώσει τη ζωή, αποσύροντας τα στρατεύματά του από το Ιράκ, ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας, Ιγιάντ Αλάουι, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις αξιώσεις των απαγωγέων. "Θα παραμείνουμε σταθεροί και ακλόνητοι στην απόφασή μας να οδηγήσουμε τους τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης", δήλωσε ο Αλάουι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox που θα μεταδοθεί το Σάββατο, προσθέτοντας ότι προσεύχεται γι αυτή και ότι η ιρακινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για την απελευθέρωσή της. Στο μεταξύ, θερμή έκκληση για την απελευθέρωση της Χασάν απηύθυνε προς τους απαγωγείς της, ο γ.γ. της οργάνωσης CARE International, Ντενίς Καγιό, με μήνυμά του που μεταδόθηκε από το Αλ Τζαζίρα.

    Έκκληση για απελευθέρωση της ομήρου

    "Καλούμε αυτούς που κρατούν την κ. Χασάν να καταλάβουν ότι είναι Ιρακινή και να την αφήσουν να επιστρέψει στην οικογένειά της και στους ανθρώπους που την αγαπούν", δήλωσε ο Ντενίς Καγιό στην έκκλησή του για απελευθέρωση της διευθύντριας του παραρτήματος της οργάνωσης στη Βαγδάτη.

    Η Χασάν, που έχει τριπλή υπηκοότητα (βρετανική, ιρλανδική και ιρακινή λόγω του γάμου της με Ιρακινό) και ζει στο Ιράκ τα τελευταία 30 χρόνια, απήχθη την περασμένη Τρίτη από τη Βαγδάτη. Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δραματική έκκληση για βοήθεια

    Σχετικά Links:

    CARE International


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 October 2004 - 8:50:34 UTC