Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζούσαν πριν από 18.000 χρόνια "Χόμπιτ" στην Ινδονησία
  • [02] Έρευνα Ισπανών επιστημόνων Το κρασί "πολεμά" τον καρκίνο
  • [03] Εκπλήξεις στο Κόπα Ντελ Ρέι
  • [04] Εν αναμονή του Ιταλικού ντέρμπι
  • [05] Το θρίλερ με τις ομηρίες συνεχίζεται Άλλη μία γυναίκα θύμα απαγωγής
  • [06] Εθισμός στο κέικ
  • [07] Απουσιών συνέχεια για την Αϊντχόφεν
  • [08] Χθες η ολική έκλειψη της Σελήνης "Κρύφτηκε" το φεγγάρι
  • [09] Δημοσκόπηση της "Le Figaro" και της "Opina" "Ψηφίζουν" Κέρι Γαλλία και
  • [10] Τραυματίστηκαν τέσσερις Ισραηλινοί Επίθεση της Χαμάς σε στρατιωτική
  • [11] Πύρινη λαίλαπα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας
  • [12] Η Ρεάλ θα επανέλθει
  • [13] Βαριά άρρωστος ο Παλαιστίνιος ηγέτης Πιθανή μεταφορά Αραφάτ στο

    [01] Διάφορα

    Ζούσαν πριν από 18.000 χρόνια "Χόμπιτ" στην Ινδονησία

    28/10/2004 11:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2004 12:41:46 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πολλά ερωτήματα για την ιστορία του ανθρώπου γεννά η ανακάλυψη Αυστραλών και Ινδονησίων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας και το Ινδονησιακό Κέντρο Αρχαιολογίας της Τζακάρτα, οι οποίοι βρήκαν σε σπήλαιο έναν τέλεια διατηρημένο σκελετό μιας γυναίκας ύψους μόλις ενός μέτρου, που ζούσε πριν από 18.000 χρόνια και κυνηγούσε μικρούς ελέφαντες και γιγάντιους αρουραίους. Το ανθρωποειδές ανακάλυψε η ομάδα επιστημόνων στο σπήλαιο Λιανγκ Μπούα στο νησί Φλόρες, 600 χλμ ανατολικά του Μπαλί και έχει το μέγεθος ενός σημερινού τρίχρονου παιδιού και κρανίο ίσο περίπου με ένα γκρέιπφρουτ. "Αρχικά νομίζαμε ότι επρόκειτο για παιδί", δήλωσε ο καθηγητής Μάικ Μόργουντ, όμως τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν μια ενήλικη γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών.

    Ενα διαφορετικό είδος ανθρωποειδούς

    Επίσης, μέσα στο σπήλαιο βρέθηκαν και άλλοι έξι σκελετοί μικρόσωμων ανθρωποειδών καθώς και ηφαιστειακή τέφρα από κάποια έκρηξη που ενδεχομένως να οδήγησε στην εξαφάνιση του είδους αυτού. "Είναι ένα νέο είδος ανθρώπου που ζούσε παράλληλα με εμάς αλλά είχε το μισό μας μέγεθος. Χρησιμοποιούσαν φωτιά για να ψήνουν το φαγητό τους. Έφτιαχναν πέτρινα εργαλεία για να κυνηγούν μεγάλα ζώα. Παρά το μικρό εγκέφαλό τους, αυτά τα ανθρωποειδή κατασκεύαζαν πολύπλοκα αντικείμενα", πρόσθεσε ο Μόργουντ.

    Τα μικρά αυτά ανθρωπάκια, στα οποία δόθηκε το παρατσούκλι "Χόμπιτ", υπήρχαν παράλληλα με τους ανθρώπους επί χιλιάδες χρόνια. Οι λαϊκοί μύθοι του Φλόρες μιλούν για μια φυλή τριχωτών μικρών ανθρώπων που αποκαλούνταν "έμπο γκόγκο", ζούσαν σε σπηλιές και συνεννοούνταν μεταξύ τους στη δική τους, πρωτόγονη γλώσσα". "Το εύρημα αυτό είναι τρομακτικό. Είναι συναρπαστικό αν σκεφτούμε ότι ένα τόσο διαφορετικό είδος ανθρωποειδούς υπήρχε μέχρι τόσο πρόσφατα", δήλωσε στην εφημερίδα "Σίντνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ" ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ Ρόμπερτ Φόλεϊ.

    [02] Υγεία

    Έρευνα Ισπανών επιστημόνων Το κρασί "πολεμά" τον καρκίνο

    28/10/2004 1:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC

    Μετά την καταπολέμηση των καρδιακών νοσημάτων, το κόκκινο κρασί προσφέρει τις "υπηρεσίες" του και στη μάχη κατά του καρκίνου των πνευμόνων. Σύμφωνα με έρευνα του ισπανικού πανεπιστημίου Santiago de Compostela που δημοσιεύεται στο ιατρικό έντυπο "Thorax", η ημερήσια κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει κατά 13% τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στους πνεύμονες. Ωστόσο, η ανακάλυψη αυτή τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς Βρετανοί ερευνητές επισημαίνουν, πως η ημερήσια κατανάλωση κρασιού μπορεί να ευνοήσει τη δημιουργία άλλων ειδών καρκίνου, όπως για παράδειγμα στο στομάχι, τον λάρυγγα και τον οισοφάγο.

    Τα ευρήματα

    Οι Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 132 ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων και 187 ανθρώπων, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο χωρίς να πάσχουν από τη νόσο.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, στην πλειοψηφία τους άνδρες και γύρω στην ηλικία των 60, ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους, τις καπνιστικές τους συνήθειες, το επάγγελμά τους, καθώς και τον τύπο και την ποσότητα οινοπνεύματος, που καταναλώνουν κάθε ημέρα.

    Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν ίδια ποσότητα κρασιού ημερησίως, κατά μέσο όρο 3,5 ποτήρια, ενώ το 1/3 των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα έπινε περισσότερο κόκκινο κρασί, σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από τη νόσο.

    Σύμφωνα επίσης με την έρευνα, η κατανάλωση μπύρας ή άλλων αλκοολούχων, όπως το ροζέ κρασί, δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου στους πνεύμονες.

    Οι ερευνητές κατέληξαν, πως το κόκκινο κρασί μπορεί να επηρεάσει τις τανίνες, ένα αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων, καθώς και τη ρεσβερατόλη, που "ευθύνεται" για την εξέλιξη και αύξηση των όγκων.

    Ναι μεν, αλλά

    Όπως δήλωσε ο δρ Αλμπέρτο Ρουάνο Ραβίνα, ένας εκ των ερευνητών, οι προηγούμενες μελέτες δεν διαχώριζαν το κόκκινο κρασί από το λευκό.

    Ωστόσο, ο ίδιος δεν θα συνιστούσε μια αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού: "η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρασιού για την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων θα ήταν επικίνδυνη, με δεδομένη τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της θνησιμότητας", δήλωσε στο BBC.

    Πάντως, σύμφωνα με τον δρ Ραβίνα, η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων συστατικών του κόκκινου κρασιού, τα οποία μπορούν να πολεμήσουν αυτού του είδους τον καρκίνο.

    Σχετικά Links:

    Thorax

    [03] Αθλητισμός

    Εκπλήξεις στο Κόπα Ντελ Ρέι

    28/10/2004 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το κύπελλο σε κάθε χώρα της Ευρώπης κρύβουν πάντα κάποιες εκπλήξεις. Έτσι έγινε και στην Ισπανία, όπου η Μπαρτσελόνα και η Βαλένθια αποκλείστηκαν από την φάση των "32". Η έκπληξη είναι ακόμα πιο μεγάλη, καθώς οι "μπλαουγκράνα" αποκλείστηκαν από την Γκραμανέτ, ομάδα τρίτης κατηγορίας, στην παράταση με 1-0, με γκολ του Όσκαρ Ογιές, ενώ και η Βαλένθια γνώρισε ήττα με το ίδιο σκορ από την β εθνικής κατηγορίας ομάδα της Γέεδα. Το γκολ πέτυχε ο Κρουσάτ στο 74΄.

    [04] Αθλητισμός

    Εν αναμονή του Ιταλικού ντέρμπι

    28/10/2004 4:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με νίκες προχώρησαν Μίλαν και Λάτσιο για την 8η αγωνιστική του Καμπιονάτο. Οι "ροσονέρι" επικράτησαν εντός έδρας της Αταλάντα με 3-0,ενώ η Λάτσιο επανήλθε στις νίκες, επικρατώντας με 2-0 τα Μεσίνα. Με τους "νεοφώτιστους" αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά την μεταγραφή του, ο Τάκης Γκώνιας. Ντεμπούτο στο Ιταλικό Πρωτάθλημα έκανε και ο Καραγκούνης με την φανέλα της Ίντερ, με το παιχνίδι κόντρα στην Λέτσε να λήγει ισόπαλο με 2-2. Σήμερα διεξάγεται και το μεγάλο ντέρμπι Γιουβέντους-Ρόμα, με τους "Ρωμαίους" να έχουν μείνει πολύ πίσω και να επιζητούν οπωσδήποτε τη νίκη.

    Τα αποτελέσματα

    Μπολόνια-Ουντινέζε 0-1

    Μπρέσια-Σιένα 0-1

    Κάλιαρι-Πάρμα 2-1

    Κιέβο-Σαμπντόρια 0-2

    Λάτσιο-Μεσίνα 2-0

    Λέτσε-Ιντερ 2-2

    Μίλαν-Αταλάντα 3-0

    Παλέρμο-Λιβόρνο 1-2

    Ρετζίνα-Φιορεντίνα 1-2

    Γιουβέντους-Ρόμα 28/10

    Η βαθμολογία

    Γιουβέντους 19-7αγ.

    Μίλαν 17

    Λέτσε 15

    Κάλιαρι 13

    Κιέβο 13

    Ιντερ 12

    Σαμπντόρια 12

    Λάτσιο 11

    Μεσίνα 11

    [05] Ιράκ

    Το θρίλερ με τις ομηρίες συνεχίζεται Άλλη μία γυναίκα θύμα απαγωγής

    28/10/2004 4:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2004 6:43:30 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μία Πολωνή, που εργαζόταν για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, είναι το τελευταίο θύμα των Ιρακινών απαγωγέων. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η ένοπλη οργάνωση Άμπι Μπακρ αλ Σιντίκ αλ Σαλαφίγια, που ευθύνεται για την αναγωγή, ανακοίνωσε ότι απήγαγε την γυναίκα και ζητά από την Πολωνία, προκειμένου να απελευθερώσει τη γυναίκα, να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ιράκ. Το δίκτυο μετέδωσε βιντεοταινία, που δείχνει μία ηλικιωμένη γυναίκα να κάθεται ανάμεσα σε δύο μασκοφόρους άνδρες, ένας εκ των οποίων τη σημαδεύει στο κεφάλι, ενώ σε ένα μαύρο πανό αναγράφεται η ονομασία της άγνωστης μέχρι σήμερα οργάνωσης. Την είδηση για την απαγωγή επιβεβαίωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

    Μαζικές δολοφονίες από τον Στρατό του Ανσάρ αλ Σούνα

    Στο μεταξύ, μία άλλη ιρακινή ένοπλη ομάδα, ο Στρατός του Ανσάρ αλ Σούνα, υποστήριξε σήμερα, πως σκότωσε 11 στελέχη της ιρακινής εθνοφρουράς, που απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, δήλωσε, πως αποκεφάλισε τον έναν στρατιώτη και πυροβόλησε τους άλλους 10. Έδειξε μάλιστα την εικόνα ενός αποκεφαλισμένου άνδρα και μία άλλη φωτογραφία με μία ομάδα ανδρών, οι οποίοι πιθανότατα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, να κείτονται στο έδαφος.

    Οι συγκρούσεις συνεχίζονται

    Παράλληλα, νέες ένοπλες συγκρουσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και στασιαστές σε νοτιοανατολικό προάστιο της Βαγδάτης.

    Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν, πως οι αψιμαχίες άρχισαν μετά την επίθεση, που δέχθηκαν από τους στασιαστές αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα, τα οποία ήταν σταθμευμένα σε κύρια αρτηρία του προαστίου Φανταλίγια.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά και κατεδίωξαν τους επιτιθέμενους, οι οποίοι κατέφυγαν σε σπίτια της περιοχής, η πλειονότητα των οποίων έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, λόγω των συνεχόμενων συγκρούσεων στην περιοχή.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες. Το αμερικανικό επιτελείο υποστήριξε παντως, πως δεν είχε άμεση ενημέρωση για τις συγκρούσεις.

    Νωρίτερα ένας Αμερικανός στρατιώτης και ένας Ιρακινός σκοτώθηκαν από έκρηξη κατά τη διέλευση στρατιωτικής φάλαγγας στη νότια Βαγδάτη, ενώ άλλοι δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις Αμερικανών με αντάρτες στο Ραμάντι.

    [06] Διάφορα

    Εθισμός στο κέικ

    28/10/2004 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με αποβολή από το σχολείο τιμωρήθηκε ένας νεαρός, εξ' αιτίας του υπέρμετρου ζήλου του για τη ζαχαροπλαστική. Ο λόγος; Ο επίδοξος ζαχαροπλάστης θέλησε να δώσει μια ιδιαίτερη εσάνς στα ατομικά κέικ που παρασκεύασε, πασπαλίζοντάς τα με χασίς! Οι συμμαθητές του ανακάλυψαν τα μυστικά του μαγειρέματα και ειδοποίησαν τους καθηγητές. Εκείνοι έμειναν έκπληκτοι με τις επικίνδυνα fusion διαστάσεις, που είχε πάρει το ταλέντο του και αποφάσισαν να τον αποβάλλουν, πριν εθίσει στα μυστικά του και τους υπόλοιπους. Μάλιστα, η αστυνομία ερευνά και μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ευφάνταστος νεαρός είχε αντικαταστήσει με χασίς και τις αρωματικές βανίλιες, βάζοντας το αμαρτωλό συστατικό και μέσα στη ζύμη. Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται, πως η "καινοτομία" του είναι απλά μια χάι νότα σε ένα τόσο συνηθισμένο γλύκισμα. Λέτε η ιστορία να τον δικαιώσει;

    [07] Champions League

    Απουσιών συνέχεια για την Αϊντχόφεν

    28/10/2004 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Συνεχίζονται τα προβλήματα τραυματισμών για την Αϊντχόφεν. Μετά τον Ντε Γιονγκ, από την αναμέτρηση με την Ρόζενμποργκ για το Τσάμπιονς Λιγκ, κατά τα φαινόμενα θα απουσιάσει και ο Εουρέλιο Γκόμεζ. Ο τερματοφύλακας των Ολλανδών που βρίσκονται στον ίδιο όμιλο με τον Παναθηναϊκό, τραυματίστηκε στον αγώνα με τον Άγιαξ, με την ακτινογραφία να δείχνει πρόβλημα και τους γιατρούς να συνιστούν ξεκούραση και ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας. Εκφράστηκαν μάλιστα φόβοι για απουσία του από τους αγωνιστικούς χώρους έως και έξι εβδομάδες, αλλά ακόμα δεν δε έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

    [08] Τεχνολογία

    Χθες η ολική έκλειψη της Σελήνης "Κρύφτηκε" το φεγγάρι

    28/10/2004 5:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα μαγευτικό θέαμα απόλαυσαν όσοι τυχεροί παρακολουθήσαν τη χθεσινή ολική έκλειψη της Σελήνης, που έγινε ορατή σε όλον τον κόσμο, εκτός από την Αυστραλία και τα μέρη, όπου υπήρχε συννεφιά. Η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης για το 2004 ξεκίνησε την Πέμπτη στις 04:14 ώρα Ελλάδας και διήρκησε περίπου τρεις ώρες. Καθώς η Γη ταξίδευε μεταξύ Ήλιου και Σελήνης, η σκιά της σκέπαζε σταδιακά το δορυφόρο της, έως ότου η Σελήνη ντύθηκε στα πορτοκαλί, αφού φωτιζόταν μόνο από τις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα του πλανήτη μας. Η ολική έκλειψη της Σελήνης δίνει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας της Γης. Το επόμενο ραντεβού μας με το "ματωμένο φεγγάρι" έχει κλειστεί για τον Μάρτιο του 2007, οπότε και θα γίνει η επόμενη ολική έκλειψη.

    [09] Αμερικανικές εκλογές

    Δημοσκόπηση της "Le Figaro" και της "Opina" "Ψηφίζουν" Κέρι Γαλλία και Ισπανία

    28/10/2004 5:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2004 6:28:44 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Περισσότεροι από τους δύο στους τρεις Γάλλους (ποσοστό 71%) θα ψήφιζαν τον Δημοκρατικό διεκδικητή της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρι, εάν συμμετείχαν στις εκλογές της Τρίτης, έναντι μόλις 11%, που θα υποστήριζαν τον Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα "Le Figaro". Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου με δείγμα 1002 ενηλίκους, το 18% προτίμησε να μην απαντήσει για τις προτιμήσεις του για την αμερικανική προεδρία, ενώ τόσο το ποσοστό των δεξιών ψηφοφόρων (65%), όσο και των αριστερών (79%) προτιμούν ανοιχτά τον Τζον Κέρι. Παράλληλα, το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει, πως ο Κέρι θα ασκούσε "διαφορετική πολιτική" από τον Μπους, για τον οποίον το 82% θεωρεί ότι έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο. Τέλος, το 77% απαντά πως τη Γαλλία τη συμφέρει να εκλεγεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (76%) θεωρεί, ότι συμφέρει και τους Ιρακινούς, τους Ευρωπαίους (75%), τους ίδιους τους Αμερικανούς (67%), αλλά και το Ισραήλ (49%).

    "Ναι" στον Κέρι λέει η Ισπανία

    Στο μεταξύ, την υποστήριξή τους στο Δημοκρατικό υποψήφιο Τζον Κέρι, παρέχουν και οι Ισπανοί. Σχεδόν τα δύο τρίτα των κατοίκων της χώρας των ταυρομάχων ελπίζουν να κερδίσει τις εκλογές ο Κέρι, ενώ μόλις το 11% επιθυμεί να παραμείνει στον Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opina. Στη σφυγμομέτρηση, που παρουσιάσθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό SER, ο Κέρι χαίρει της εκτίμησης του 64% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετα, το 74% δηλώνει, πως τρέφει μικρή, ή καθόλου, συμπάθεια για τον Μπους.

    Πάντως, το 35% πιστεύει, πως ο Μπους θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ μόνον το 33% στοιχηματίζουν υπέρ της εκλογής του Κέρι.

    Επίσης, το 78% των Ισπανών πιστεύει, πως ο κόσμος έχει γίνει λιγότερο ασφαλής μετά την εκλογή του Μπους, ενώ το 65% θεωρεί, πως η διεθνής εικόνα των ΗΠΑ έχει "τσαλακωθεί".

    Σε ποσοστό 81% οι Ισπανοί θεωρούν, πως ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν ένα αποδοτικό μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εκφράζοντας για μία φορά ακόμη την αντίθεσή τους στην πολιτική του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ και στην αποστολή Ισπανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    [10] Διεθνή

    Τραυματίστηκαν τέσσερις Ισραηλινοί Επίθεση της Χαμάς σε στρατιωτική βάση

    28/10/2004 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο στόχαστρο της Χαμάς βρέθηκε μια βάση Ισραηλινών στρατιωτών στις παρυφές του εβραϊκού οικισμού Μοράγκ στη Λωρίδα της Γάζας. Τέσσερις στρατιώτες τραυματίσθηκαν από βλήμα όλμου, που έπεσε στη βάση, η οποία δέχθηκε επίσης πυρά αυτομάτων. Σε ανακοινωθέν της, που εκδόθηκε στη Γάζα, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, τονίζοντας, πως μαχητές της έπληξαν με έξι οβίδες όλμου τον οικισμό, ο οποίος, σύμφωνα με το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, είναι ένας από τους οικισμούς που πρόκειται να εγκαταλειφθούν.

    [11] Διεθνή

    Πύρινη λαίλαπα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

    28/10/2004 6:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η ένωση των δυνάμεων της Συρίας με την Τουρκία, για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε την Τρίτη, δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τις καταστροφές. Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στην περιοχή Ρας Αλ Μπασίτ, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, άφησε πίσω της έναν νεκρό, 60 τραυματίες και σημαντικές καταστροφές σε σπίτια και δασικές εκτάσεις. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα σε 15 διαφορετικά μέτωπα, σε δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές της Συρίας, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία. Ένα χωριό καταστράφηκε, ενώ οι κάτοικοι άλλων 25 οικισμών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η υπουργός περιβάλλοντος της Συρίας δήλωσε, ότι τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν διευκρινιστεί αλλά σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, πιθανότατα να ξεκίνησε από πτώση καλωδίου διανομής ρεύματος. Η Τουρκική κυβέρνηση έστειλε στην περιοχή τρία στρατιωτικά αεροσκάφη, δυο ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις για να βοηθήσουν τις συριακές αρχές στην επιχείρηση κατάσβεσης.

    [12] Αθλητισμός

    Η Ρεάλ θα επανέλθει

    28/10/2004 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Καλύτερες μέρες για τη Ρεάλ Μαδρίτης προβλέπει ο πρόεδρος της, Φλορεντίνο Πέρεθ. Σε συνέντευξη του σε γαλλική εφημερίδα, ο πρόεδρος των "μερένγκες" τόνισε πως το κακό φετινό ξεκίνημα της ομάδας δεν θα συνεχιστεί και πως στο τέλος της χρονιάς οι τίτλοι θα έρθουν στη Μαδρίτη. Παράλληλα αποκάλυψε πως η "Βασίλισσα" δεν θα κάνει μεταγραφές την περίοδο του Ιανουαρίου. Όσον αφορά την κακή εικόνα πολλών αστεριών της ομάδας, είπε πως φταίει ψυχολογική πίεση των παικτών της Ρεάλ να προσφέρουν υψηλό θέαμα παράλληλα με τα θετικά αποτελέσματα.

    Δεν θα γίνουν μεταγραφές

    Η Ρεάλ ξεκίνησε με τέσσερις ήττες σε 8 παιχνίδια όμως ο Πέρεθ αισιοδοξεί για την συνέχεια. Το Τσάμπιονς Λιγκ, το Πρωτάθλημα Ισπανίας και το Κύπελλο είναι οι στόχοι των "Μαδριλένων" και ο Πρόεδρος τους πιστεύει πως μπορεί να τους κατακτήσουν και τους τρεις.

    Μιλώντας για την φημολογούμενη μεταγραφική ενίσχυση τον ερχόμενπ Ιανουάριο, τόνισε πως οι αποκτηθέντες του Σεπτεμβρίου, Μάικλ Όουεν, Βάλτερ Σάμιουελ και Τζόναθαν Γούντγκειτ είναι αρκετοί για να δώσουν στη Ρεάλ αυτό που θέλει. Μάλιστα τόνισε πως δεν θα κινηθεί για την απόκτηση κανενός παίκτη.

    Ο Πέρεθ συνέκρινε στη συνέχεια το φετινό κακό ξεκίνημα της ομάδας με το ανάλογο της εποχής της απόκτησης του Ζινεντίν Ζιντάν. Η ομάδα τότε έχασε σε αρκετούς από τους αγώνες και μάλιστα η Ρεάλ βρισκόταν πολύ χαμηλά στη βαθμολογία. Μάλιστα αποκάλυψε πως ο Ζιζού τότε του είχε ζητήσει να λύσει την συνεργασία του με τους "μερένγκες". Όμως η συνέχεια αποδείχτηκε ευεργητική για την ομάδα του, με τον Γάλλο να κάνει τα θαύματα του και τη Ρεάλ να κατακτάει τους τίτλους.

    [13] Διεθνή

    Βαριά άρρωστος ο Παλαιστίνιος ηγέτης Πιθανή μεταφορά Αραφάτ στο εξωτερικό

    28/10/2004 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο- Reuters- BBC

    Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η μεταφορά του Παλαιστίνιου προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, σε νοσοκομείο του εξωτερικού, πιθανότατα στο Παρίσι. Όπως δήλωσε ένας από τους θεράποντες γιατρούς, ο 75χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης πάσχει από δυσλειτουργία των κύτταρων του αίματος και χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις. "Τα κύτταρα του αίματός του δεν καταστρέφουν μικρόβια, όπως θα έπρεπε, μα άλλα κύτταρα του αίματός του", είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός. Στο πλευρό του Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται η σύζυγός του, Σούχα, που έφθασε από το Παρίσι και, σύμφωνα με τη μητέρα της, θα αποφασίσει για τη μεταφορά του. Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε, ότι δεν θα εμποδίσει την μεταφορά του Παλαιστίνιου προέδρου σε νοσοκομείο άλλης χώρας, ωστόσο, άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα του επιτραπεί η επιστροφή στη Δυτική Όχθη.

    Προβληματισμός για την επιστροφή

    Η σοβαρότητα της κατάστασης του Αραφάτ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι η εκτελεστική Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η Κεντρική Επιτροπής τη Φατάχ συνεδριάζουν εδώ και ώρες, εξετάζοντας τις εξελίξεις και την μετά Αραφάτ εποχή.

    Η μεταφορά του Παλαιστίνιου ηγέτη σε νοσοκομείο του εξωτερικού κρίθηκε αναγκαία, μετά το συμβούλιο των θεραπόντων ιατρών του. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πιο πιθανός προορισμός είναι το Παρίσι, ενώ δεν έχει αποκλειστεί ακόμα η μεταφορά του Αραφάτ σε κλινική της Ιορδανίας. Όπως δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σαέμπ Ερεκάτ, το νοσοκομείο στο οποίο θα μεταφερθεί ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έχει ακόμα καθοριστεί και η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί αργότερα.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η απόφαση για τη μεταφορά του Αραφάτ στο εξωτερικό ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει, πως δεν θα εμποδίσει καμία μετακίνηση του Παλαιστίνιου ηγέτη. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές αν το Ισραήλ θα επιτρέψει την επιστροφή του Αραφάτ στη Δυτική Όχθη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανησυχία για τον Αραφάτ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 October 2004 - 16:51:53 UTC