Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπαρόζο θα προτείνει νέα Επιτροπή Νέος γύρος για την Κομισιόν
  • [02] Φωτιά σε κατάστημα της ΔΕΗ Πρόβλημα ηλεκτροδότησης στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Όταν το μέγεθος μετράει
  • [04] Ο Φρατίνι πιθανότερος αντικαταστάτης Υποχώρηση Μπερλουσκόνι για τον
  • [05] Σε λίγες μέρες το ιατρικό ανακοινωθέν
  • [06] Στο Βατικανό Συνάντηση Παπαδόπουλου- Ποντίφηκα
  • [07] Επτά νεκροί και 16 τραυματίες Έκρηξη κοντά στο Αλ Αραμπίγια
  • [08] Για πάντα "νυχτερίδα" ο Μίστα
  • [09] Αντιπαράθεση Μπους- Κέρι για την ασφάλεια "Μάχη" στη σκιά του Λάντεν
  • [10] Τσιάρτας: "Δεν έχω συμφωνήσει με κανέναν"
  • [11] Επανεκλογή Γκαγκάτση στην ΕΠΟ
  • [12] Βαρύ το τίμημα για τους Αμερικανούς Πολύνεκρες επιχειρήσεις στο Ιράκ
  • [13] Η Μάλμε Πρωταθλήτρια Σουηδίας
  • [14] Ακάθεκτοι οι "λύκοι"
  • [15] Ο Ηρακλής έδειξε τα "δόντια του"
  • [16] Έπιασε κορυφή η Τσέλσι

    [01] Ειδήσεις

    Ο Μπαρόζο θα προτείνει νέα Επιτροπή Νέος γύρος για την Κομισιόν

    27/10/2004 9:15:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Την απόφασή του να αποσύρει την πρότασή του για τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο εντολοδόχος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο ίδιος τόνισε, ότι θα αρχίσει κύκλο διαβουλεύσεων με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να παρουσιάσει μια νέα ομάδα σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Ο Μπαρόζο κατέληξε στην απόφαση αυτή, καθώς ήταν πλέον ορατή η καταψήφιση του νέου σχήματος της Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Αιτία ήταν η άρνηση του τελευταίου να αποσύρει την υποψηφιότητα του Ιταλού Ρόκκο Μπουτιλιόνε για τη θέση του Επιτρόπου σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που έχει πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων εξαιτίας των υπερσυντηρητικών απόψεών του περί ομοφυλοφιλίας, γάμου και ανύπαντρων μητέρων και η υποψηφιότητα του είχε ήδη απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η "απολογία" Μπαρόζο

    Μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρώην Πορτογάλος πρωθυπουργός και επερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέπτυξε το σκεπτικό της απόφασής του σημειώνοντας, ότι εάν γινόταν η ψηφοφορία σήμερα, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν θετικό για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και για το μέλλον της Ευρώπης.

    "Αποφάσισα να μην υποβάλω νέα Επιτροπή σήμερα προς έγκριση. Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να εξετάσω το θέμα και να έλθω σε διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο, ώστε να κάνουμε τα πράγματα σωστά και να έχουμε μία ισχυρή υποστήριξη για τη νέα Κομισιόν", δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει την ομάδα του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, θα μπορέσει τελικά να εξασφαλίσει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου "Πιστεύω ότι, το να σταματήσουμε το ρολόι είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε μία λύση προς το συμφέρον της Ευρώπης και του λαού της Νομίζω ότι, είμαστε σε θέση να προτείνουμε μία ισχυρή ομάδα με ευρεία υποστήριξη Πρόθεσή μου είναι να αλλάξω ό,τι είναι απαραίτητο και αρκεί", κατέληξε, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει, εάν ο Ιταλός Ρόκο Μπουτιλιόνε, θα αποσυρθεί.

    Στο μεταξύ, η Ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε, ότι μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει μια νέα Επιτροπή, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και η 25μελής ομάδα του θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη σύνοδο κορυφής στις 5 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

    Πάντως, ο Ρομάντο Πρόντι, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "πολλά μέλη" της νέας Επιτροπής υπό τον Μπαρόζο "θα αλλάξουν" προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ποικίλες οι αντιδράσεις

    Την ικανοποίηση του για την απόφαση Μπαρόζο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τη χαρακτήρισε "νίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". "Η Επιτροπή χρειάζεται τη σημαντική υποστήριξη του Κοινοβουλίου. Μία περιορισμένη υποστήριξη δεν είναι επαρκής. Είμαι υπερήφανος, που η ομάδα μου συνέβαλε, με μία ομόφωνη ψήφο, στην αποσαφήνιση της κατάστασης. Ξαναξεκινάμε τώρα τη διαδικασία και ο κ. Μπαρόζο έχει κάθε ευκαιρία να εξασφαλίσει μια ευρεία πλειοψηφία στον νέο αυτόν κύκλο", τόνισε ο Σουλτς.

    Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε, ότι λυπάται για τη σημερινή εξέλιξη εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, ότι η κρίση, που προέκυψε θα επιλυθεί σύντομα. "Ελπίζω, ότι η κρίση θα επιλυθεί και η Επιτροπή θα μπορέσει να πιάσει δουλειά. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να έχουμε την πολυτέλεια μιας θεσμικής κρίσης".

    Από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος έκανε λόγο για σοβαρή εξέλιξη, τονίζοντας πως "η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει μια ισχυρή Επιτροπή και στηρίζει τις εξελίξεις, που θα διασφαλίσουν την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της Ε.Ε.".

    Νωρίτερα, η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδίωξε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στη Ρώμη, με βασικό θέμα την κρίση που δημιουργήθηκε, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή, οι πρέσβεις των κρατών-μελών στην Ε.Ε. απέρριψαν την πρόταση των Ολλανδών.

    Παρέμβαση Μπερλουσκόνι

    Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τον Ρόκο Μπουτιλιόνε να παραιτηθεί από τη θέση αυτή για να αποφευχθεί η κρίση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, η Corriere della Sera αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι ο Μανουέλ ήταν αυτός, που πρώτος Μπαρόζο διαβίβασε το εν λόγω αίτημα στον Μπερλουσκόνι, ο οποίος με τη σειρά του ήλθε σε επαφή με τον Μπουτιλιόνε.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο Μπερλουσκόνι εξετάζει, ήδη, εναλλακτικές λύσεις για τη θέση του Μπουτιλιόνε. Ανάμεσά τους είναι η Έμα Μπονίνο, πρώην Επίτροπος και ο Τζούλιο Τρεμόντι, πρώην υπουργός Οικονομίας.

    Τι λένε οι Ελληνες Ευρωσοσιαλιστές

    Με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Μπαρόζο ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, που καταψήφισε την υποψηφιότητα Μπουτιλιόνε, Σταύρος Λαμπρινίδης με γραπτή του δήλωση έκανε λόγο για υπαναχώρηση του Μπαρόζο και των συντηρητικών δυνάμεων έναντι της υπεύθυνης προς τους πολίτες της Ευρώπης στάσης των Σοσιαλιστών. "Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταψηφίσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κοινοβουλίου, την υποψηφιότητα του Ιταλού Επιτρόπου Ρόκο Μπουτιλιόνε, σήμερα δικαιώθηκε από την ανακοίνωση του κ. Μπαρόζο ότι, έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, αποφασίζει να αποσύρει την υποψήφια Επιτροπή του και να αναδιανείμει κρίσιμα χαρτοφυλάκια προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο του Κοινοβουλίου".

    Ο Λαμπρινίδης ασκεί επίσης κριτική στη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ των οποίων ο επικεφαλής Γιάννης Βαρβιτσιώτης είχε δηλώσει ότι θα υπερψήφιζε την Επιτροπή Μπαρόζο και καταλήγει: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέφερε σήμερα την πολιτική στο προσκήνιο. Δικαιούται να ελπίζει ότι έτσι θα αρχίζει να ξανακερδίζει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι απείχαν σε σημαντικό βαθμό από τις πρόσφατες ευρωεκλογές σε όλες τις χώρες της ΕΕ".

    Εξάλλου για θεσμική νίκη του Ευρωκοινοβουλίου και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρωβουλής κάνει λόγο και η επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. "Ο Μπαρόζο καλείται να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις, που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Σοσιαλιστική Ομάδα Η σημερινή αναβολή της απόφασης δεν σημαίνει ότι ο Μπαρόζο λαμβάνει λευκή επιταγή, αλλά θα κριθεί στη βάση της νέας πρότασης που θα υποβάλει".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Όχι" Μπαρόζο για ανασύνθεση της Κομισιόν

    Ο Μπαρόζο προσπαθεί να ρίξει τους τόνους

    Απέρριψαν τον Μποτιλιόνε

    [02] Εσωτερικά

    Φωτιά σε κατάστημα της ΔΕΗ Πρόβλημα ηλεκτροδότησης στη Θεσσαλονίκη

    30/10/2004 11:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2004 2:47:09 μμ)

    Έχει σχεδόν αποκατασταθε η διακοπή ρεύματος, που σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ύστερα από πυρκαγιά, που ξέσπασε στο κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στη διασταύρωση των οδών Αγίου Δημητρίου και Φιλώτα. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα, που σημειώθηκε σε μετασχηματιστή στο κέντρο κατανομής ρεύματος. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά προηγήθηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις και η περιοχή γέμισε με πυκνούς μαύρους καπνούς και έντονη μυρωδιά από καμένο πλαστικό. Στην περιοχή επικράτησε αναστάτωση, καθώς το κατάστημα της ΔΕΗ βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης, κοντά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 8.30 το πρωί και στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και 15 πυροσβέστες, οι οποίοι έθεσαν τη φωτιά σε πλήρη έλεγχο ύστερα από περίπου δύο ώρες. Εξαιτίας της φωτιάς σημειώθηκε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, καθώς πολλοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, καθώς και σε επαγγελματικές μονάδες. Πάντως, η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είχε σχεδόν ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι σε όλες τις γραμμές, εκτός από μία γραμμή μέσης τάσης, η οποία ηλεκτροδοτεί 2.000 περίπου παροχές. Η γραμμή αυτή τροφοδοτείται εκ περιτροπής από άλλους υποσταθμούς και αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα.

    [03] Διάφορα

    Όταν το μέγεθος μετράει

    30/10/2004 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Εξαιρετικά ευφυής, αλλά και άτυχος, αποδείχτηκε ένας Ινδός, ο οποίος το μόνο, που ήθελε, ήταν να γίνει φρουρός της τάξης. Μπορεί, όμως, το μεν πνεύμα να ήταν πρόθυμο, η δε σαρξ, όμως ουχί, καθώς η φύση δεν είχε δώσει στον επίδοξο αστυνομικό το απαιτούμενο ύψος. Σύμφωνα με τους κανόνες της ινδικής αστυνομίας, το ελάχιστο ύψος είναι το 1,62, αλλά στον Γκαντζέντρα Καρατμάλ από τη Βομβάη, έλλειπαν πέντε πόντοι. Προκειμένου να "ροκανίσει" τη διαφορά, τοποθέτησε μέσα στα μαλλιά του ένα ξύλο. Στην πρώτη μέτρηση όλο πήγαν καλά. Κάτι, όμως η περίεργη κόμμωση, κάτι το γεγονός, ότι και πέρυσι είχε κάνει τις ίδιες εξετάσεις και είχε βγει κάπως κοντύτερος, κίνησαν τις υποψίες στους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν πείστηκαν, ότι ένας ενήλικος άνδρας μπορεί να ψηλώσει πέντε πόντους σε ένα χρόνο και κοίταξαν καλύτερα τα μαλλιά του Γκαντζέντρα. Τότε η αλήθεια βγήκε στο φως. Έτσι, παρόλο, που τα πήγε πολύ καλά στις γραπτές εξετάσεις, τον πρόδωσε η ίδια η φύση και (κυριολεκτικά) πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος, αφού συνελήφθη για απάτη. Δεν είχε φαίνεται ακούσει για το κρεπάρισμα!

    [04] Ειδήσεις

    Ο Φρατίνι πιθανότερος αντικαταστάτης Υποχώρηση Μπερλουσκόνι για τον Μπουτιλιόνε

    30/10/2004 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραμονή του Ρόκο Μπουτιλιόνε στη θέση του ως υπουργός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, αποφάσισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Μάλιστα, τόνισε, πως το πιο πιθανό είναι να βρεθεί ένας άλλος υποψήφιος για να πάρει τη θέση του ως υποψήφιος Ευρωπαίος επίτροπος της Ιταλίας. "Ο Μπουτιλιόνε θα παραμείνει υπουργός. Νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρόκειται να τελειώσει", είπε ο Μπερλουσκόνι στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Παρασκευής. "Είναι ανώφελο να αρνηθούμε ότι αυτή είναι η πιο πιθανή κατάληξη έπειτα από τις συναντήσεις που είχαμε εδώ σήμερα", είπε την Παρασκευή το βράδυ από τη Ρώμη, κατά την υπογραφή του Ευρωσυντάγματος. Την άποψη του Ιταλού πρωθυπουργού συμμερίζεται και ο απερχόμενος επίτροπος Κρις Πάτεν και επισημαίνει, πως ο Μπερλουσκόνι πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητα του Μπουτιλιόνε, ο οποίος έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις του για την ομοφυλοφιλία και το γάμο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων Corriere della Sera και La Repubblica, πιθανότερος αντικαταστάτης του Μπουτιλιόνε στη θέση του υποψηφίου Επιτρόπου θεωρείται ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, ο ιταλός πρωθυπουργός εξετάζει και άλλες εναλλακτικές λύσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η υπουργός Παιδείας Λετίτσια Μοράτι και ο υπουργός Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Αντόνιο Μαρτσάνο.

    [05] Διεθνή

    Σε λίγες μέρες το ιατρικό ανακοινωθέν

    30/10/2004 1:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2004 7:19:02 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γίασερ Αραφάτ, ο οποίος νοσηλεύεται από χθες σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αν και είναι πολύ κουρασμένος. Μάλιστα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, στενός συνεργάτης του Αραφάτ, τόνισε, πως εντός 48 ωρών θα γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας του, τονίζοντας, πως η κατάστασή του είναι στάσιμη. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται σε κανονικό δωμάτιο του στρατιωτικού νοσοκομείου Περσί Α Κλαμάρ, όπου υποβάλλεται σε λεπτομερείς εξετάσεις. "Οι εξετάσεις έχουν αρχίσει και τα πρώτα αποτελέσματα πρέπει να είναι στα χέρια των γιατρών", δήλωσε αργά την Παρασκευή γιατρός του νοσοκομείου, ενώ αναφερόμενος στις φήμες, που θέλουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη να πάσχει από λευχαιμία, τόνισε, πως "δεν πρέπει να γίνονται εικασίες για την ασθένεια του Αραφάτ. Πρέπει να περιμένουμε τα πλήρη αποτελέσματα των εξετάσεων". Ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει τεθεί υπό την παρακολούθηση του αιματολόγου Δρ Τιερί ντε Ρεβέλ και της πτέρυγάς του. Στο μεταξύ σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, με το οποίο του εκφράζει τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

    Δεν σχολιάζουν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι

    Στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί, βρέθηκε σήμερα το πρωί, η αντιπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γαλλία, Λέιλα Σαχίντ, προκειμένου να επισκεφθεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Πάντως, η κα Σαχίντ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για την κατάσταση της υγείας του κ. Αραφάτ. Την Παρασκευή ωστόσο, είχε κάνει λόγο για "γαστρεντερίτιδα, που συνδέεται με γρίπη" και είχε πει, πως ο Αραφάτ είναι "πολύ κουρασμένος".

    Επίσκεψη στον ηγέτη τους πραγματοποίησαν και άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ Νάσερ αλ Κούντουα, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

    Στο μεταξύ, στην Παλαιστίνη το κλίμα είναι βαρύ και οι Παλαιστίνιοι πολίτες ζουν στιγμές αγωνίας για την τύχη του ηγέτη τους.

    Παράλληλα, στο μισογκρεμισμένο αρχηγείο της Ραμάλας συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπό την προεδρία του πρώην πρωθυπουργού, Μαχμουντ Αμπάς, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου απουσία του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Αμπάς έκανε έκκληση για "ενότητα σε όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις" και προσευχήθηκε για την υγεία του Γιάσερ Αραφάτ. "Καλούμε όλες τις δυνάμεις του λαού μας και τις οργανώσεις του να ενωθούν και να συνεργασθούν με τρόπο υπεύθυνο για να προστατεύσουν την πατρίδα μας και να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα να τη βλάψουν", τόνισε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανησυχία για τον Αραφάτ

    [06] Κυπριακό

    Στο Βατικανό Συνάντηση Παπαδόπουλου- Ποντίφηκα

    30/10/2004 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βατικανό, μετά από τον Αρχιεπόσκοπο Μακάριο, πραγματοποίησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Καλωσορίζοντας τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας, πως "με κατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό" μπορούν να λυθούν οι μακροχρόνιες εντάσεις. "Θέλω να σας ενθαρρύνω εσάς και τους πολίτες της χώρας σας", είπε ο Πάπας, "στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την καλλιέργεια διαλόγου και ανοχής μεταξύ των διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων". Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πάπα και του προσέφερε ως δώρο μια εικόνα της Παναγίας. Ο Ποντίφηκας χάρισε στον κ. Παπαδόπουλο 20 μετάλλια του Βατικανού. Στη συνέχεια, ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αγίας Εδρας, καρδινάλιο Άντζελο Σοτάνο, στον οποίο παρέθεσε γεύμα στην κατοικία του πρεσβευτή της Κύπρου.

    [07] Ιράκ

    Επτά νεκροί και 16 τραυματίες Έκρηξη κοντά στο Αλ Αραμπίγια

    30/10/2004 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2004 5:56:56 μμ)

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και δεκαέξι άλλοι τραυματίσθηκαν, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα γραφεία του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια στη Βαγδάτη. Η έκρηξη σημειώθηκε πιθανότατα στο χώρο στάθμευσης έξω από τα γραφεία του καναλιού και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις του, όπως μετέδωσε το ίδιο το κανάλι. Στο μεταξύ, αμερικανικά αεροσκάφη βάλλουν για πολλοστή φορά τη Φαλούτζα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από τις περίπου 12 αεροπορικές επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στα νοτιοανατολικά προάστια της σουνιτικής πόλης. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις επιθέσεις. Πάντως, την Παρασκευή διοικητές των δυνάμεων των πεζοναυτών δήλωσαν, πως προετοιμάζεται μεγάλη επίθεση εναντίον των πόλεων Φαλούτζα και Ραμάντι, προμαχώνων της σουνιτικής αντίστασης στο Ιράκ.

    [08] Champions League

    Για πάντα "νυχτερίδα" ο Μίστα

    30/10/2004 4:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2004 5:00:07 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στη Βαλένθια θα συνεχίσει να αγωνίζεται ο Μιγκέλ Ανχελ Φερέρ Μαρτίνεθ, πιο γνωστός ως Μίστα, έως το 2010. Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής ανανέωσε το συμβόλαιο του με τις "νυχτερίδες" για 5 χρόνια και έτσι έβαλε τέλος στις φήμες περί μεταγραφής του στη Λίβερπουλ όπου και ακουγόταν όλο και περισσότερο. Ο Μίστα είναι από τους καλύτερους παίκτες της Βαλένθια. Πέρσι ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 19 γκολ και τη βοήθησε πάρα πολύ στο να φτάσει στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ισπανίας αλλά και του Κυπέλλου UEFA.

    [09] Αμερικανικές εκλογές

    Αντιπαράθεση Μπους- Κέρι για την ασφάλεια "Μάχη" στη σκιά του Λάντεν

    30/10/2004 4:41:00 μμ

    Τρεις ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη, μετά το χθεσινό μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Μπιν Λάντεν. "Εξαιρετικά σκανδαλώδεις" χαρακτήρισε ο Τζορτζ Μπους τις δηλώσεις του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζον Κέρι, που τον κατηγόρησε ότι απέτυχε να συλλάβει τον Λάντεν. Ο Λευκός Οίκος έχει τεθεί σε αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης, αν και οι αναλυτές εκτιμούν, πως το νέο βίντεο της Αλ Κάιντα δεν εμπεριέχει καμία απειλή για τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, πως η επανεμφάνιση του Μπιν Λάντεν θα βοηθήσει τον Τζορτζ Μπους στη μάχη της ψήφου, στον οποίο νέες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα τριών έως πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

    Στο "κυνήγι" των αναποφάσιστων

    Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ συνεχίζουν την προεκλογική τους δραστηριότητα, συνοδευόμενοι από δύο διασημότητες. Ο πρόεδρος Μπους με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ μίλησε στο Οχάιο, ενώ ο Τζον Κέρι με τον Μπρους Σπρίγκστιν στη Φλόριδα.

    Ο Τζορτζ Μπους καταδίκασε το μήνυμα, δηλώνοντας, ότι οι Αμερικανοί δε θα φοβηθούν και πως η Κυβέρνησή του κυνηγά τους τρομοκράτες σε όλη την Υφήλιο, ώστε να μην υποχρεωθεί να τους αντιμετωπίσει στο έδαφος της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι δεσμεύτηκε, ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα "καταστρέψουν" τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τους τρομοκράτες.

    Προηγείται ο Μπους

    Στο μεταξύ, προβάδισμα πέντε μονάδων διατηρεί ο Τζορτζ Μπους έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του, σύμφωνα με τρεις νέες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Παρασκευής, πριν μεταδοθεί το μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις αυτές φέρουν τον νυν Πρόεδρο να ξεπερνά το "φράγμα" του 50%.

    Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού καναλιού Fox News δίνει ποσοστό 50% στον Μπους και 45% στον Κέρι, στο σύνολο των ψηφοφόρων, που δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στο σύνολο των εγγεγραμμένων η διαφορά μειώνεται κατά τρεις μονάδες (48% ο Μπους και 46% ο Κέρι).

    Τα ίδια ακριβώς ποσοστά (50% έναντι 45%) δίνει και η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ενώ μια τρίτη δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post , φέρνει πρώτο τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο με 50% έναντι 47%, που λαμβάνει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής.

    Και οι τρεις δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν σε δείγμα χιλίων ατόμων και το ποσοστό λάθους τους ανέρχεται στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

    "Θα βοηθήσει τον Μπους"

    Σύμφωνα με Αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές, το νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν μάλλον θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα στη συνείδηση των Αμερικανών ψηφοφόρων.

    "Η ενστικτώδης αντίδρασή μου είναι, ότι θα μπορούσε να πλήξει τον Κέρι. Δεν νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός θα δεχθεί την παρέμβαση του Οσάμα μπιν Λάντεν στις εκλογές μας", δήλωσε ο Τζόελ Γκόλντσταϊν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις.

    Μάλιστα, μερικοί αναλυτές πιστεύουν, πως ο Λάντεν θα προτιμούσε να επανεκλεγεί ο Μπους, γιατί έχει καταστεί μια πολύ αντιδημοφιλής μορφή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. "Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως ο Λάντεν θα προτιμούσε να είναι ο Μπους στο Λευκό Οίκο. Το Ιράκ υπήρξε ένα φανταστικό εργαλείο στρατολόγησης για εκείνον και η συμπεριφορά αυτής της διοίκησης τον ευνόησε", δήλωσε ο Τζέιμς Ζόγκμπι, πρόεδρος του Αραβο-Αμερικανικού Ινστιτούτου.

    Πάντως, η Λιν Βάβρεκ, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δεν νομίζει πως το βίντεο θα έχει τελικά οποιαδήποτε επίδραση. "Το απλό ένστικτό μου λέει, ότι πρόκειται για μια άσχετη οκτωβριάτικη έκπληξη. Γνωρίζαμε ήδη ότι ο Λάντεν είναι εκεί έξω και ότι θέλει να μας βλάψει", είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο μήνυμα Μπιν Λάντεν

    [10] Αθλητισμός

    Τσιάρτας: "Δεν έχω συμφωνήσει με κανέναν"

    30/10/2004 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα σενάρια περί μεταγραφής του Βασίλη Τσιάρτα τον Ιανουάριο είναι πολλά και πολύ περισσότερο ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Ολυμπιακό αλλά και πολύ περισσότερο στον ΠΑΟΚ. Όμως ο ίδιος ο παίκτης προέβη σε διάψευση περί κάποιας συμφωνίας με κάποια από τις δύο ομάδες. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν έχει μιλήσει με κανέναν από τους δύο συλλόγους αλλά κι με καμία άλλη ομάδα εντός ή εκτός των συνόρων.

    Είναι έτοιμος- Νίκη με Καζακστάν

    Ο "μάγος" βρέθηκε στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση προς τιμήν του και στο περιθώριο αυτής μίλησε και για το τι συμβαίνει. Ο Ναουσαίος άσος διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο δεκαήμερο για το που θα συνεχίσει την καριέρα του. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τίποτα και πως μόνο όταν υπάρξει κάτι σίγουρο θα το ανακοινώσει και ο ίδιος.

    Από εκεί και πέρα ο Τσιάρτας τόνισε πως βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση αφού προπονείται καθημερινά με την ομάδα του Θρασύβουλου και πως το μόνο που του λείπει είναι κάποια παιχνίδια για να είναι εντελώς έτοιμος.

    Τέλος μίλησε και για την Εθνική ομάδα και την προσπάθεια της να προκριθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία. Ο "Μπιλ" χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το παιχνίδι και πως η νίκη αποτελεί μονόδρομο για να μπορέσουμε να μπούμε ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης.

    [11] Αθλητισμός

    Επανεκλογή Γκαγκάτση στην ΕΠΟ

    30/10/2004 5:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2004 6:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με την αποχώρηση της αντιπολιτευόμενης παράταξης από την διαδικασία, αλλά και με την επανεκλογή του Βασίλη Γκάγκατση ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι πρώτες μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας. Οι αρχαιρεσίες που έγιναν υπό την επίβλεψη αντιπροσώπων της FIFA αλλά και της UEFA, που τις έκριναν απόλυτα διαφανείς και νόμιμες, στιγματίστηκαν από τις καταγγελίες του συνυποψήφιου, Βίκτορα Μητρόπουλου περί παράνομης διαδικασίας αλλά και προσφυγής στην δικαιοσύνη για ακύρωση του αποτελέσματος.

    Καταγγελίες Μητρόπουλου

    Όλα άρχισαν λίγο μετά την ψήφιση των μελών της εφορευτικής επιτροπής, όπου η παράταξη Γκαγκάτση επικράτησε άνετα με ψήφους 40-13. Η παράταξη του κ. Βίκτωρα Μητρόπουλου, επικαλούμενη κανονισμό του καταστατικού της ΕΠΟ και τονίζοντας ότι δεν έγινε διοικητικός και οικονομικός απολογισμός πριν από την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα των μελών της, κρίνοντας την διαδικασία παράτυπη.

    Παράλληλα υπέβαλε ένσταση στον δικαστικό αντιπρόσωπο, για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

    Κατά την έξοδο του από την αίθουσα ο κ. Μητρόπουλος με δηλώσεις του εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του, αλλά και τις επόμενες κινήσεις του: "Αποσύραμε την υποψηφιότητά μας, γιατί δεν είχαμε κανένα λόγο να νομιμοποιήσουμε μια παράνομη διαδικασία. Ο αγώνας ο δικός μας ξεκινά από το πρωί της Δευτέρας. Θα λάβουμε τα νομικά μέτρα για όλες τις προκλήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν σήμερα. Μόνο στις τριτοκοσμικές χώρες γίνονται αυτά. Με την διοίκηση του Γκαγκάτση έχουμε γίνει Τανζανία και Γη του Πυρός. Η παρουσία αντιπροσώπων από την FIFA και την UEFA είναι πρόκληση και ένας από τους λόγους που μνημονεύουμε τις ενστάσεις μας". Την αποχώρηση της παράταξης Μητρόπουλου ακολούθησαν αυτές των Ενώσεων Λέσβου, Κορινθίας, Μακεδονίας, Πέλλας, Ρεθύμνου, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χανίων, Αθήνας, Ευρυτανίας και Θεσσαλίας, που μαζί με αυτή των Τρικάλων, αλλά και αυτή της Αργολίδας που δεν προσήλθε, αποτελούν τις δεκατρείς Ενώσεις που είχαν υπογράψει τη δήλωση παραίτησης από τις σημερινές εκλογές.

    Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε και ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, κ. Διονύσης Ψωμιάδης αδελφός του Νομάρχη θεσσαλονίκης, ο οποίος τόνισε πως το αποτέλεσμα ήταν προαποφασισμένο. Μάλιστα είπε πως υπάρχουν λαμόγια και νταβατζήδες και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τα βρει τους διαπλεκόμενους αλλά καλό θα ήταν να κοιτάξει και μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

    Η διαδικασία

    Μετά από αυτή την εξέλιξη στην αίθουσα παρέμειναν και ψήφισαν 42 από τις συνολικά 54 Ποδοσφαιρικές Ενώσεις της Ελλάδας.

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 40 και άκυρα τα υπόλοιπα 2, αφού δεν είχε σημειωθεί σε αυτά σταυρός προτίμησης στα ονόματα των υποψηφίων για την εξελεγκτική επιτροπή, όπως ορίζεται από το καταστατικό της Ομοσπονδίας, που προβλέπει ακόμη ότι εντός 8 ημερών θα πρέπει να συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα διοίκηση.

    Οι εκλεγέντες, είναι οι εξής: Νικόλαος Ανασόπουλος, Βασίλειος Γκαγκάτσης, Γεώργιος Γκιρτζίκης, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Γεώργιος Καραμελίδης, Ιωάννης Οικονομίδης, Σωκράτης Παπαδόπουλος, Σοφοκλής Πιλάβιος, Νικόλαος Προύντζος, Ιωάννης Σιγάλας, Γεώργιος Σιντόρης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Ευάγγελος Τοπολιάτης, Νικόλαος Φύριος, Βασίλειος Χατζηαποστόλου, Χριστόφορος Χριστοφορίδης.

    Απόλυτα νόμιμες οι διαδικασίες υποστηρίζουν FIFA-UEFA

    Πάντως τόσο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Σαμπέιν, όσο και ο εκπρόσωπος της UEFA, Γιόζεφ Μίφσουντ, με δηλώσεις τους μετά το πέρας της διαδικασίας, έκριναν απόλυτα νόμιμη τη διαδικασία, άρα και το αποτέλεσμα.

    "Είμαι ικανοποιημένος από τη σημερινή δημοκρατική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ. Η εμπειρία μας από ανάλογες διαδικασίες που ακολουθούνται σε ομοσπονδίες-μέλη της FIFA είναι μεγάλη. Ήταν μια διαδικασία διαφανής σε όλα τα επίπεδά της", δ΄ωσε ο εκπρόσωπος της FIFA.

    "Εκ μέρους της UEFA, θέλω να συγχαρώ την ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια γι αυτή την πολιτισμένη και άψογη εκλογική διαδικασία. Υπήρξαν, βεβαίως, αντιδικίες αλλά αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοκρατίας", έκρινε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

    Όσον αφορά τον επανεκλεγέντα Βασίλη Γκαγκάτση, έκανε λόγο για δικαίωση απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους τον στήριξαν: "Νοιώθω δικαιωμένος. Ευχαριστώ όλες τις Ενώσεις που μας ψήφισαν και άντεξαν σε πάρα πολλά όλες αυτές τις ημέρες. Μετά το Euro, θέτουμε και πρόγραμμα και στόχους, και αυτούς θα παρουσιάσουμε προσεχώς. Έχουμε και στόχους, και όραμα. Στόχος μας είναι ο προγραμματισμός και ο εκσυγχρονισμός σε όλα τα επίπεδα. Καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του ποδοσφαίρου να συμπαραταχθούν σε αυτή την προσπάθεια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επεισοδιακές οι εκλογές της ΕΠΟ

    [12] Ιράκ

    Βαρύ το τίμημα για τους Αμερικανούς Πολύνεκρες επιχειρήσεις στο Ιράκ

    30/10/2004 5:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2004 5:58:16 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς σε μία ημέρα για τον αμερικανικό στρατό γράφτηκε στην επαρχία Αλ Άνμπαρ, δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, σε "επιχειρήσεις ασφαλείας", οκτώ πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι εννέα τραυματίσθηκαν. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού αρνήθηκε να δώσει άλλες πληροφορίες για τους νεκρούς, τονίζοντας, πως αυτό "θα μπορούσε να θέσει το προσωπικό μας σε μία κατάσταση μεγαλύτερου κινδύνου". "Τα μέτρα προστασίας της 1ης Εκστρατευτικής Δύναμης των Πεζοναυτών απαγορεύουν την δημοσίευση κάθε πληροφορίας, που θα μπορούσε να βοηθήσει τον εχθρό να αξιολογήσει την ικανότητα και την τακτική της, τις τεχνικές και τις διαδικασίες της", πρόσθεσε. Σύμφωνα με στοχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, με τις νέες απώλειες, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που βρήκαν τον θάνατο στο Ιράκ, μετά την εισβολή του 2003, ανέρχεται σε 1.112.

    [13] Αθλητισμός

    Η Μάλμε Πρωταθλήτρια Σουηδίας

    30/10/2004 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρωταθλήτρια στη Σουηδία , για 15η φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε η Μάλμε, μετά τη νίκη της την τελευταία αγωνιστική επί της Ελφσμποργκ με 1-0. Ο τίτλος κρίθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού η Χάλμσταντ που ισοβαθμούσε στην κορυφή με την Μάλμε, παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην ουσιαστικά αδιάφορη Γκέτεμποργκ. Έτσι, η Μάλμε συγκέντρωσε 52 βαθμούς και θα λάβει μέρος στα προκριματικά του νέου τσάμπιονς λιγκ, ενώ η Χάλμσταντ που έμεινε στους 50 θα συμμετάσχει στο κύπελλο UEFA, μαζί με την κυπελλούχο Σουηδίας, που θα αναδειχθεί από τον τελικό της 6ης Νοεμβρίου, ανάμεσα στην Τζουργκάρντεν και την Γκέτεμποργκ, που κατετάγη τρίτη στην βαθμολογία με 47 βαθμούς. Όσον αφορά στην «ουρά» της κατάταξης, η ιστορική ΑΙΚ Στοκχόλμης υποβιβάσθηκε στην Β` κατηγορία μαζί με την Τρέλεμποργκ, ενώ η Εργκριτε θα διεκδικήσει την παραμονή της σε διπλό αγώνα μπαράζ με την Ασιρίσκα.

    [14] Αθλητισμός

    Ακάθεκτοι οι "λύκοι"

    30/10/2004 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα παρέμεινε η Βόλφσμπουργκ μετά την συναρπαστική νίκη της επί της Μάιντς με 4-3. Μεγάλος πρωταγωνιστής των "λύκων" ο Βούλγαρος Μάρτιν Πετρόφ που πέτυχε και τα 4 γκολ της ομάδας του, τα δύο με πέναλτι. Στο μεγάλο ντέρμπι της ημέρας η Σάλκε επικράτησε, αν και καρδιοχτύπησε, της Στουτγκάρδης με 3-2. το πρώτο ημίχρονο ήταν "όλα τα λεφτά" καθώς εκεί σημειώθηκαν και τα πέντε γκολ. Μεγάλη έκπληξη η ήττα της Μπάγερν Μονάχου από την Γκλαντμπάχ με 2-0 εκτός έδρας με 2-0.

    Τα αποτελέσματα

    Αννόβερο-Μπόχουμ 3-0 (Κρίστιανσεν 16, Στεντελ 64, Λεάντρο 88)

    Βέρντερ Βρέμης-Αμβούργο 1-1 (Σουλτζ 74-Γιαρολίμ 22)

    Βόλφσμπουργκ-Μάιντζ 4-3 (Πετρόφ (πεν.) 45, 48, (πεν.) 57, 62-Aμπέλ 15, Κάσεϊ 17,

    Μπαμπατζ 75)

    Γκλάντμπαχ-Μπάγερν Μονάχου 2-0 (Πλετς 49, Φαν Χουτ 84)

    Μπορούσια Ντόρτμουντ-Μπάγερ Λεβερκούζεν 1-0 (Εβέρτον 41)

    Σάλκε-Στουτγκάρδη 3-2 (Αϊλτον 1, Κομπιασβίλι 2, Λίνκολν 25-Σόλντο 30, Σζάμπιτς 33)

    Φράιμπουργκ-Χέρτα Βερολίνου 1-3 (Κάιρο 25-Ράφαελ 36, Zιλμπέρτο 60, Φρίντριχ 63)

    Αύριο

    Καϊζερσλάουτερν-Αρμίνια Μπίλεφελντ

    Χάνσα Ρόστοκ-Νυρεμβέργη

    Η βαθμολογία

    Βόλφσμπουργκ 24

    Σάλκε 21

    Στουτγκάρδη 20

    Ανόβερο 20

    Μπάγερν Μονάχου 20

    Βέρντερ Βρέμης 19

    Μάιντς 18

    Λεβερκούζεν 15

    [15] Αθλητισμός

    Ο Ηρακλής έδειξε τα "δόντια του"

    30/10/2004 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Επιβεβαιώνοντας τις φήμες που τον φέρουν ως το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου του Βόλει, ο Ηρακλής έκανε ποδαρικό με το δεξί στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας ανδρών, απέναντι στον βασικότερο ανταγωνιστή του Ολυμπιακό. Ο "Γηραιός" σε παιχνίδι που έγινε στο Κατσάνειο της Θεσσαλονίκης, επικράτησε των "ερυθρολεύκων" με 3-0 δείχνοντας ότι φέτος θα είναι η χρονιά του.

    Σερβίς και μπλοκ τα όπλα του

    Ο Ολυμπιακός πάντως δικαιούτω σύμφωνα με την απόδοσή του κάτι καλύτερο αφού οι παίκτες του έδειξαν την θέληση να χτυπήσουν το παιχνίδι, αλλά το αποτελεσματικό μπλοκ του "Γηραιού", αποτέλεσε τροχοπέδη σε πολλές στιγμές του αγώνα, στις επιθετικές προσπάθειές του.

    Ο Ηρακλής εκτός του ότι βρέθηκε αμυντικά σε μεγάλη ημέρα εκμεταλλεύτηκε και με το παραπάνω το εκπληκτικό σερβίς των παικτών φτάνοντας με βάση αυτά τα δυο στοιχεία σε άνετη επικράτηση στα δυο πρώτα σετ.

    Δραματική εξέλιξη είχε το τρίτο και τελευταίο σετ του αγώνα. Ο Ηρακλής πήρε δυο φορές προβάδισμα ασφαλείας με 19-15 και 23-20 και έδειχνε ότι θα έφτανε άνετα στην κατάκτηση της νίκης. Οι ερυθρόλευκοι όμως αντέδρασαν, ισοφάρισαν σε 24-24 και 27-27, αλλά οι γηπεδούχοι τελικά με σύμμαχο και τον κόσμο τους που είχε γεμίσει το γήπεδο κατέκτησαν το σετ με 29-27.

    Τα σετ: 25-20, 25-22, 29-27

    [16] Αθλητισμός

    Έπιασε κορυφή η Τσέλσι

    30/10/2004 7:26:00 μμ

    Ενός κακού μύρια έπονται. Μετά την ήττας της από την Μάνστεστερ, η Άρσεναλ δεν κατάφερε να κερδίσει και την παραπαίοντα φέτος αγωνιστικά Σαουθάμπτον, που την ανάγκασε να χάσει δυο πολύτιμους βαθμούς μέσα στο Χαίμπουρι. Η Άρσεναλ που προηγήθηκε στο σκορ με τον Ανρί, έπαθε μπλακ άουτ στα τελευταία δέκα λεπτά και έδωσε το δικαίωμα στους "Αγιους" πρώτα να ισοφαρίσουν (80΄) και στη συνέχεια να πάρουν και το προβάδισμα στο σκορ (85΄) με δύο τέρματα του Ρόρι Ντέλαπ αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Φαν Πέρσι στο 90΄. Μεγάλη κερδισμένη η Τσέλσι που μετά τη νίκη της με 4-1 στο Μπέρμιγχαμ επί της τοπικής Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον, μοιράζεται πλέον την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μαζί με τους "κανονιέρηδες".

    Ήττα για την Μάνστεστερ

    Από εκεί και πέρα όσοι πίστευαν ότι η νίκη της περασμένης εβδομάδας επί της Άρσεναλ θα αποτελούσε την αρχή της ανάκαμψης της Μάντσεστερ διαψεύστηκαν. Η ομάδα του Φέργκιουσον γνώρισε την δεύτερη φετινή ήττα της εκτός έδρας από την Πόρτσμουθ με 2-0. Η Γιουνάιτεντ, έτσι, έμεινε στους 17 βαθμούς και μακριά από τις πρώτες θέσεις. Έκπληξη αποτελεί και η ισοπαλία της τρίτης της βαθμολογίας, Έβερτον που αναδείχθηκε ισόπαλη εντός έδρας με την Άστον Βίλα (1-1).

    Σημαντική εκτός έδρας νίκη με 2-1 σημείωσε η Μίντλεσμπρο κόντρα στην Τσάρλτον. Νίκη και για την Φούλαμ που κατέβαλε την αντίσταση της Τότεναμ την οποία κέρδισε με 2-0.

    Αποτελέσματα - βαθμολογία

    Μπέρμιγχαμ-Κρίσταλ Πάλας 0-1 (41΄ Τζόνσον)

    Αρσεναλ-Σαουθάμπτον 2-2 (67΄ Ανρί, 90΄ Φαν Πέρσι - 80΄, 85΄ Ντέλαπ)

    Τσάρλτον-Μίντλεσμπρο 1-2 (46΄ Γιόχανσον - 21΄ αυτ. Ελ Καρκουρί, 58΄ Ζέντεν)

    Εβερτον-Αστον Βίλα 1-1 (33΄ Μπεντ - 26΄ Χέντρι)

    Φούλαμ-Τότεναμ 2-0 (33΄ Μπόα Μόρτε, 61΄ Κόουλ)

    Πόρτσμουθ-Μάντσεστερ Γ. 2-0 (53΄ πεν. Ανσγουορθ, 72΄ Αγιεκμπένι)

    Γουέστ Μπρομ-Τσέλσι 1-4 (56΄ Γκέρα - 45΄ Γκαλάς, 51΄ Γκούντγιονσεν, 59΄ Νταφ, 81΄ Λάμπαρντ)

    Μπλάκμπερν-Λίβερπουλ έναρξη 19:15

    Μπόλτον-Νιούκαστλ 31/10 Μάντσεστερ Σίτι-Νόριτς 1/11

    Βαθμολογία (σε 11αγώνες) Αρσεναλ 26 Τσέλσι 26 Εβερτον 23 Μπόλτον 18-10αγ. Μίντλεσμπρο 18 Μάντσεστερ Γ. 17 Λίβερπουλ 16-9αγ. Νιούκαστλ 16-10αγ. Πόρτσμουθ 15-10αγ. Αστον Βίλα 15


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 October 2004 - 16:50:53 UTC