Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποτρέπει την εμφάνιση και την ανάπτυξη των όγκων Για όλα φταίει ένα
  • [02] Στους ψυχολόγους τρέχουν οι Αμερικανοί "Σοκάρει" η επανεκλογή Μπους
  • [03] Κατηγορήθηκε, ότι έμεινε έγκυος εκτός γάμου Αθωώθηκε η Νιγηριανή
  • [04] Φεύγει από την Παιανία ο "Ζέκο"
  • [05] Με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων
  • [06] Στα χέρια των αρχών δύο ύποπτοι Τρομο-συλλήψεις στην Ολλανδία
  • [07] "Μέση λύση" για την Μπάρτσα
  • [08] Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κόντρα για την εξωτερική
  • [09] Λα Κορουνια: Χτύπησε ο Καπντεβίλα
  • [10] Ευρωλίγκα: Δεύτερη ήττα για την ΑΕΚ
  • [11] Αντιδράσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο "Βλέπουν" έμμεσους φόρους
  • [12] Καταργείται η υποχρεωτική στράτευση "Αντίο θητεία" στην Τσεχία
  • [13] Ατυχίας συνέχεια για τις "νυχτερίδες"
  • [14] Ο Τζιανφράνκο Φίνι νέος ΥΠΕΞ Ιταλικός ανασχηματισμός λόγω Κομισιόν
  • [15] Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ερασιτέχνη Πέτυχε "αποκλειστικό" με το
  • [16] ΑΕΚ: Ελπίδες μετά την απόφαση για Άρη
  • [17] Η Λιλ το ντέρμπι του κυπέλλου
  • [18] ΠΑΟ: Ήττα με ελληνική υπογραφή

    [01] Υγεία

    Αποτρέπει την εμφάνιση και την ανάπτυξη των όγκων Για όλα φταίει ένα γονίδιο..

    10/11/2004 8:17:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του καρκίνου των πνευμόνων φαίνεται να είναι η ανακάλυψη του γονιδίου LIMD1, που ενυπάρχει στο χρωμόσωμα 3p και το οποίο καταστέλλει την ανάπτυξη των όγκων. Στην έρευνά της, ιατρική ομάδα του πανεπιστημίου του Λονδίνου επισημαίνει, ότι η εμφάνιση όγκων στον πνεύμονα συνδέεται άρρηκτα με τη δυσλειτουργία του συγκεκριμένου γονιδίου, που οφείλεται σε μεταλλάξεις του. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δε μπορούσαν να κατανοήσουν πλήρως τη μοριακή δομή του καρκίνου του πνεύμονα, που θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας θανάτων από καρκίνο. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, τα αποτελέσματα της μελέτης τους μπορούν να ανοίξουν το "δρόμο" σε νέες έρευνες και θεραπείες, για την καταπολέμηση της νόσου.

    Γονίδιο- καταστολέας

    Οι ειδικοί εντόπισαν το γονίδιο LIMD1 σε ένα μέρος του χρωμοσώματος 3, που ονομάζεται 3p21. Το τελευταίο, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη σημαντικών γονιδίων, που καταστέλλουν τους όγκους. Οι μεταλλάξεις αυτών των γονιδίων εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισης και ανάπτυξης όγκων.

    Οι επιστήμονες παρατήρησαν, ότι μεταλλάξεις στο γονίδιο LIMD1 εμφανίστηκαν σε όλες τις περιπτώσεις του καρκίνου των πνευμόνων, που εξέτασαν στο πλαίσιο της έρευνάς τους. Μάλιστα, η "περιοχή" 3p21 του χρωμοσώματος 3 έλειπε στο 90% περίπου του ποσοστού των περιπτώσεων, που μελετήθηκαν.

    Πειράματα σε ποντίκια, που ακολούθησαν, κατέδειξαν, ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας LIMD1 εναντίον των καρκινικών κυττάρων, μείωσε αξιοσημείωτα την ανάπτυξη του όγκου.

    Κρίσιμος ο ρόλος του LIMD1

    "Με το να αναγνωριστούν οι μεταλλάξεις στα γονίδια-κλειδιά, όπως το LIMD1, μπορεί να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, καθώς εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις, ότι κάτι δεν πάει καλά"

    Δρ Τάισον Σάρπ, υπεύθυνος ιατρικής ομάδας του πανεπιστημίου Λονδίνου

    Ο Δρ Τάισον Σάρπ, που ηγήθηκε της έρευνας, τόνισε τη σημασία των ευρημάτων: "Ανακαλύψαμε ένα νέο γονίδιο, που καταστέλλει τους όγκους. Τα πειράματά μας δείχνουν, ότι η έλλειψή του μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Με το να αναγνωριστούν οι μεταλλάξεις στα γονίδια-κλειδιά, όπως το LIMD1, μπορεί να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, καθώς εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις, ότι κάτι δεν πάει καλά".

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ρόμπερτ Σουχάμι από το ερευνητικό κέντρο καρκίνου της Μεγάλης Βρετανίας, θεωρεί, ότι η αναγνώριση των σημαντικότερων γονιδιακών μεταλλάξεων για κάθε τύπο καρκίνου αποτελεί πολύ σημαντική ανακάλυψη, καθώς "οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα παρασκευάσουν φάρμακα, ώστε να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των μεταλλαγμένων γονιδίων, που αποτρέπουν την ανάπτυξη όγκων".

    Η επιστημονική ομάδα εξετάζει τώρα αν η καρκινογόνος ουσία, που περιέχεται στον καπνό, προκαλεί βλάβες στο χρωμόσωμα 3p και κατά συνέπεια επηρεάζει τη λειτουργία του γονιδίου LIMD1, καθώς το 90% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα σχετίζεται με το κάπνισμα.

    [02] Παράξενα

    Στους ψυχολόγους τρέχουν οι Αμερικανοί "Σοκάρει" η επανεκλογή Μπους

    10/11/2004 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ένας νέος όρος μπήκε στο λεξικό της ψυχολογίας, χάρη στη δεύτερη θητεία του Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο: μετεκλογικός τραυματισμός! Αρκετοί υποστηρικτές του Κέρι ή και πολίτες, που δεν "πάνε" τον Μπους, μάλλον δεν μπόρεσαν να ...χωνέψουν την επανεκλογή του και την περίπτωση να συνεχιστεί η πολιτική του. Έτσι, λίγες ημέρες μετά τις κάλπες, καταφεύγουν στον ψυχολόγο τους, για να καταπολεμήσουν τα ψυχολογικά τραύματα, που τους δημιούργησε η προοπτική μιας ακόμα τετραετίας με τον ίδιο πλανητάρχη. Συγκεκριμένα, ο ψυχολόγος του Παλμ Μπιτς, Ντάγκλας Σούλερ, δήλωσε, πως τον έχουν επισκεφθεί 15 καινούριοι ασθενείς, οι οποίοι "έχουν παραλύσει ψυχικά, νιώθουν κατάπτωση του ηθικού και πλήρη κατάρρευση". Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τη χώρα! Ο ψυχολόγος θεωρεί, ότι πρόκειται για μετεκλογικό τραυματισμό και ψάχνει να βρει τρόπο θεραπείας, καθώς δεν έχει ξανασυναντήσει παρόμοια ασθένεια. Η πάθηση έχει τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου του μετατραυματικού στρες, το οποίο, εκδηλώνεται μετά από μια τραυματική εμπειρία.

    Μήπως, όμως, δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που τρέχουν και δεν φτάνουν;

    [03] Κόσμος

    Κατηγορήθηκε, ότι έμεινε έγκυος εκτός γάμου Αθωώθηκε η Νιγηριανή "παραβάτης"

    10/11/2004 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    "Δόξα τω θεώ, όλα τέλειωσαν τώρα. Το μόνο που εύχομαι τώρα, είναι να γεννήσω καλά το παιδί μου", δήλωσε η έξι μηνών έγκυος Χαζάρα Ιμπραχίμ, όταν άκουσε το ισλαμικό εφετείο στη Βόρεια Νιγηρία να την αθωώνει από την κατηγορία της μοιχείας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Λέρε είχε καταδικάσει στις 8 Οκτωβρίου την 29χρονη Νιγηριανή, όταν ομολόγησε, πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον 35χρονο Νταούντα Σάνι, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων. Η ποινή, που της επιβλήθηκε, ήταν 100 χτυπήματα με μαστίγιο και θάνατος δια λιθοβολισμού.

    "Η καταδίκη ήταν αβάσιμη"

    Ωστόσο, ο δικαστής Μοχάμεντ Μουστάφα Ούμαρ ανακοίνωσε, ότι η καταδίκη της 29χρονης Ιμπραχίμ ήταν αβάσιμη και διέταξε την αποφυλάκισή της. Σύμφωνα με τον δικαστή, το εφετείο ακύρωσε την καταδίκη της Ιμπραχίμ, καθώς δεν ήταν νόμιμες οι δύο κατηγορίες, που της επιβλήθηκαν, ενώ η έρευνα για την υπόθεσή της αποδείχθηκε, ότι δε διενεργήθηκε με τον νόμιμο τρόπο. Ακόμη, η ομολογία της κατηγορούμενης ακυρώθηκε, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε τέσσερις φορές, όπως ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να μην έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

    Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Ιμπραχίμ επεσήμανε στην αγόρευσή του, ότι η κατηγορία της μοιχείας δεν ισχύει, αφού την εποχή κατά την οποία η κατηγορούμενη γνώρισε τον Σάνι, δεν είχε τελεστεί ο γάμος, που είχαν προγραμματίσει οι δικοί της.

    Ο νόμος της "Σαρία"

    Η υιοθέτηση του νόμου της Σαρία στη Βόρεια Νιγηρία δημιούργησε πόλωση στους θρησκευτικούς κόλπους, διαχωρίζοντας τα 130 εκατομμύρια κατοίκων σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς.

    Ήδη, σποραδικές θρησκευτικές εξεγέρσεις στην περιοχή της Καντούνα έχουν αποξενώσει τις δυο κοινότητες, υποχρεώνοντας πολλούς χριστιανούς να φύγουν από τη Βόρειο Νιγηρία ή οδηγώντας τους σε χριστιανικά γκέτο.

    Την ίδια στιγμή, συνεχίζοντας την κόντρα με τις μη μουσουλμανικές κοινότητες, ισλαμικοί κληρικοί ασκούν πιέσεις για την αυστηρότερη επιβολή του νόμου σε ορισμένα κράτη του αφρικανικού βορρά, ώστε να απαγορευθεί πλήρως η κατανάλωση ποτού.

    Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κανείς δεν έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία..

    Να σημειωθεί, ότι 12 βόρειες χώρες της αφρικανικής Ηπείρου εφήρμοσαν το νόμο της Σαρία.

    [04] Αθλητισμός

    Φεύγει από την Παιανία ο "Ζέκο"

    10/11/2004 8:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2004 8:29:52 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία είδηση της τελευταίας στιγμής ήρθε να "ταράξει τα νερά" στις τάξεις του Ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τεχνικός διευθυντής των "πράσινων", Βέλιμιρ Ζάετς, ήρθε σε συμφωνία με την Αγγλική Πόρτσμουθ για να αναλάβει ανάλογη θέση, με φυσικό επακόλουθο την αποχώρηση του από τον Πρωταθλητή. Το διαφαινόμενο "διαζύγιο" του "λαγού" με το "τριφύλλι" είναι συναινετικό καθώς η διοίκηση εμφανίζεται σύμφωνη με αυτή την εξέλιξη. Η ΠΑΕ πάντως δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ζάετς βρίσκεται ήδη στην Αγγλία και αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η πρόσληψη του από τους "μπλε".

    Μία εβδομάδα πριν...

    Οι επαφές του "Ζέκο" με τον Αγγλικό σύλλογο και τον πρόεδρο Μίλαν Μάνταριτς, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και από ότι φαίνεται, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία. Όπως προκύπτει, ο Κροάτης ξεκίνησε τις συζητήσεις με τους "μπλε" τουλάχιστον εδώ και μία εβδομάδα, από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στο Χάιμπουρι, ο Ζάετς καθόταν δίπλα δίπλα με τον πρόεδρο των "Πομπέι", Μίλαν Μάνταριτς. Βέβαια, σε πολλούς τότε πήγε το μυαλό πως οι δύο άνδρες θα συζητούσαν για τον Άγγελο Μπασινά και την περίπτωση απόκτησης του από την Πόρτσμουθ, καθώς και παλαιότερα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Τελικά αποδείχτηκε πως στόχος της ομάδας της Αγγλίας ήταν ο "λαγός".

    Λιβαθηνός εάν...

    Το τι μέλλει γενέσθαι πλέον στους νταμπλούχους, είναι άγνωστο. Και αυτό καθώς δεν έχει ακόμα αποφασιστεί για το αν θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο διοίκησης ή θα αποφασιστεί να μην υπάρξει τεχνικός διευθυντής, τουλάχιστον για φέτος. Πάντως, αν τελικά παρθεί απόφαση για "συνέχιση της θέσης", τότε κύριος υποψήφιος είναι ο σκάουτερ και άμεσος συνεργάτης του "Ζέκο", Σπύρος Λιβαθηνός.

    Το μοντέλο αυτό πάντως είχε προκαλέσει διχόνοια στις τάξεις των "πράσινων" φιλάθλων. Αν και το αποτέλεσμα ήταν θετικό, Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας αλλά και το Πρωτάθλημα μετά από επτά στείρα χρόνια, όμως δεν ήτα λίγες οι φορές που πολλοί δεν συμφώνησαν με τις κινήσεις και τις μεθόδους του Ζάετς.

    Η επιστροφή του Ρουμάνου

    Μέσα σε όλες τις εξελίξεις, οι "πράσινοι" έδωσαν σήμερα φιλικό παιχνίδι με τη Νίκη Βόλου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του τοπικού συλλόγου. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 με γκολ του νεαρού Μπουσινάκη στο 75ο λεπτό. Στα αξιοσημείωτα η επανεμφάνιση του Ρουμάνου Λουτσιάν Σανμαρτεάν μετά από απουσία περίπου τριών μηνών.

    Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Κοτσόλης (46' Τζόρβας), Μίτου, Ραγκουέλ, Τριποτσέρης, Κωνσταντινίδης (46' Σκάτσελ), Τσεμπερίδης, Σαπάνης, Σανμαρτεάν (46' Οξύζογλου), Μπικόφσκι (46' Κρητικός), Επαλέ, Ντέμπα-Νιρέν (65' Μπουσινάκης).

    [05] Οικονομία

    Με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων αντί ΣΔΟΕ

    10/11/2004 8:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Η κατάργηση της σημερινής μορφής της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προβλέπεται μεταξύ άλλων στις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Η νέα υπηρεσία θα συμπεριλάβει τις αρμοδιότητες που είχε το ΣΔΟΕ μέχρι σήμερα και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Επικεφαλής της ορίζεται ειδικός Γραμματέας. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, θα είναι μεταξύ άλλων, επιφορτισμένη με τις υποθέσεις παρανομιών που διενεργούνται μέσω Internet και νέων Τεχνολογιών.

    Εκσυγχρονισμός και μεγαλύτερη ευελιξία

    Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα έχει τη δυνατότητα διενέργειας ειδικών ανακριτών πράξεων, κατάσχεσης ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων καθώς και δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου ή οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης δασμοφοροδιαφυγής, με άμεση ενημέρωση του αρμοδίου εισαγγελέα

    Ακόμη στο κύριο έργο της περιλαμβάνονται η εφαρμογή των διατάξεων περί εθνικών και κοινοτικών επιδοτήσεων, καθώς και η προστασία της δημόσιας περιουσίας.

    Θα είναι επίσης επιφορτισμένη, με την πάταξη παρανομιών που διενεργούνται μέσω Internet.

    Η Υπηρεσία Δίωξης Ειδικών Ελέγχων, θα έχει πρόσβαση και μπορεί να λαμβάνει οποιαδήποτε πληροφορία χωρίς περιορισμούς από διατάξεις περί απορρήτου (φορολογικού, τραπεζικού, χρηματιστηριακού κ.λπ.).

    Η ανωτέρω ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να μη δημιουργούνται αμφισβητήσεις και παρεμποδίζεται η εκπλήρωση του σκοπού της.

    Προκειμένου η νέα υπηρεσία να έχει τη δυνατότητα συνεχούς βελτίωσης του εξοπλισμού και των υποδομών λειτουργίας της, προβλέπεται να κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό ποσά, που προέρχονται από εκποίηση κινητών και ακινήτων που κατάσχονται.

    Οι υπάλληλοι της θα φέρουν ειδική ενδυμασία κατά τη διενέργεια συγκεκριμένων ελέγχων (εμφανείς έλεγχοι). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ειδικές αποστολές (όπως λαθρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ.), οι υπάλληλοι θα μπορούν να οπλοφορούν , εφόσον βεβαίως είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση όπλων

    [06] Κόσμος

    Στα χέρια των αρχών δύο ύποπτοι Τρομο-συλλήψεις στην Ολλανδία

    10/11/2004 8:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Επιτυχώς έληξε η 14ωρη πολιορκία ενός διαμερίσματος στη Χάγη, όπου είχαν καταφύγει δύο πιθανολογούμενοι τρομοκράτες, από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι δύο ύποπτοι έπεσαν στα χέρια των αρχών, ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένας τραυματίσθηκε. "Είδα τους αστυνομικούς να συνοδεύουν δυο άτομα. Περπατούσαν ήρεμα. Ο ένας από τους δυο βοηθήθηκε από τους αστυνομικούς για να εισέλθει σε ένα ασθενοφόρο. Θα πρέπει να ήταν τραυματισμένος", δήλωσε η Ίρμα Χέιμανς, μια κάτοικος της συνοικίας. Όπως μετέδωσε η ολλανδική κρατική τηλεόραση, NOS, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ερευνούν το διαμέρισμα για πιθανά εκρηκτικά, με την βοήθεια ρομποτικών συσκευών, ενώ, μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Χάγη

    [07] Champions League

    "Μέση λύση" για την Μπάρτσα

    10/11/2004 8:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Οι πολλοί τραυματισμοί στην Μπαρτσελόνα, ειδικά στους παίκτες της άμυνα, έχει αναγκάσει τον σύλλογο να κινείται με έντονους ρυθμούς για την απόκτηση αντικαταστατών. Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ισπανικού τύπου, οι "μπλαουγκράνα" βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση του Αλέσιο Τακινάρντι της Γιουβέντους. Συγκεκριμένα, η "Μπάρτσα", έχει έρθει σε συμφωνία με τον αμυντικό μέσο και το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι η συγκατάθεση της "Κυρίας" για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

    [08] Πολιτική

    Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κόντρα για την εξωτερική πολιτική

    10/11/2004 9:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, για τις εξελίξεις στα θέματα της ελληνικής διπλωματίας. Αν και η Επιτροπή συνεδρίασε με αφορμή το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αποτέλεσαν βασικά σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης. Ο υπουργός τόνισε, πως η εξωτερική πολιτική της χώρας "έχει σχέδιο και προοπτική", ενώ οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, χωρίς να κατατεθεί από την Κυβέρνηση το σχέδιο αυτό. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η κριτική που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος αρκετές φορές διασταύρωσε τα ξίφη του με τον υπουργό Εξωτερικών.

    "Πυρά" για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

    "Η Κυβέρνηση δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους αυτόματους πιλότους και στους από μηχανής θεούς". Κώστας Σημίτης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ

    Σε σχέση με το Σκοπιανό, ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε, πως η ελληνική διπλωματία θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ, εφόσον δεν λυθεί πρώτα η εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Ωστόσο, τη συζήτηση στη Βουλή "μονοπώλησαν" οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για "κενό πολιτικής" ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο και δήλωσε, ότι, στη διάρκεια των τελευταίων οχτώ μηνών, η χώρα έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα στο κύρος της.

    Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε την Κυβέρνηση, πως "δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους αυτόματους πιλότους και στους από μηχανής θεούς" και ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με το εάν η σημερινή Κυβέρνηση απορρίπτει ή όχι το Ελσίνκι. Παράλληλα, τόνισε, πως η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό "είναι τώρα και όχι όταν θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις". Μάλιστα, σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Σημίτης υποστήριξε, πως "δόθηκε στην Κυβέρνηση της ΝΔ στα πρόθυρα της λύσης".

    Απαντώντας στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μολυβιάτης διερωτήθηκε για την αμφισβήτηση από την πλευρά της Αντιπολίτευσης σχετικά με την ύπαρξη ή όχι στρατηγικής για τα εθνικά θέματα και διευκρίνισε, πως το Ελσίνκι "δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά απλώς επισημαίνονται κάποιες αρνητικές πλευρές του". Επίσης, σε σχέση με τις επικρίσεις του Κώστα Σημίτη για το Κυπριακό, ο υπουργός δήλωσε, ότι "τα χέρια της Κυβέρνησης ήταν δεμένα από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για "σύνδρομο αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση, από το οποίο διακατέχεται η Κυβέρνηση" και δήλωσε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας "δεν μπορεί να ανατρέπει πάγιες ελληνικές θέσεις", εννοώντας το Ελσίνκι. Στον κ. Βενιζέλο απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, που επεσήμανε, πως ουδείς πρόκειται να ξεφτίσει το Ελσίνκι και κάλεσε την αντιπολίτευση "να μην κερδοσκοπεί από τη σημαία του Ελσίνκι".

    Ανησυχούν ΚΚΕ και ΣΥΝ

    "Ούτε εσείς είσαστε, ούτε εμείς είμαστε ανίκανοι, απλώς τα προβλήματα είναι σοβαρά και δύσκολα". Πέτρος Μολυβιάτης, υπουργός Εξωτερικών

    Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής, Ορέστης Κολοζώφ, επεσήμανε τον κίνδυνο μονομερούς αναγνώρισης από τις ΗΠΑ και του ψευδοκράτους στην Κύπρο και εξέφρασε την άποψη ότι "στην Ουάσιγκτον αρέσουν τα μικρά κρατίδια, στα οποία μπορεί να επιβληθεί". Επίσης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κολοζώφ υποστήριξε, πως "πηγαίναμε με την ουρά στα σκέλια".

    Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Αλέκος Αλαβάνος υποστήριξε, πως τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν μεταξύ τους σε συμφωνία σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως το εάν θέλουν ή όχι να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για γενικότερη ανασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, μετά την επανεκλογή Μπους και διερωτήθηκε τί θα πράξει η ΕΕ σε περιπτώσεις και άλλων μονομερών παρεμβάσεων στα Βαλκάνια.

    Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση της Επιτροπής ο κ. Μολυβιάτης υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των κυβερνητικών επιλογών και διευκρίνισε, ότι δεν κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την εξωτερική πολιτική που άσκησαν. "Ούτε εσείς είσαστε, ούτε εμείς είμαστε ανίκανοι, απλώς τα προβλήματα είναι σοβαρά και δύσκολα. Και παραμένουν άλυτα, ακριβώς επειδή δεν είναι εύκολο να λυθούν", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο Σολάνα

    Έντονες διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

    [09] Champions League

    Λα Κορουνια: Χτύπησε ο Καπντεβίλα

    10/11/2004 9:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εκτός γηπέδων για τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα παραμείνει ο αμυντικός της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Χοάν Καπντεβίλα. Ο 26χρονος αμυντικός έπαθε θλάση στο μηρό και όπως όλα δείχνουν θα χάσει τα δυο επόμενα παιχνίδια με την Λεβάντε και την Βιγιαρεάλ, ενώ αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή του και για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Αντιθέτως, καλύτερα αισθάνονται και μάλλον θα προλάβουν τον αγώνα με την Λεβάντε οι Ντούσερ, Παντιάνι και Αντράντε.

    [10] Αθλητισμός

    Ευρωλίγκα: Δεύτερη ήττα για την ΑΕΚ

    10/11/2004 9:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την ήττα, δεύτερη σε ισάριθμους αγώνες στην Ευρωλίγκα, γνώρισε η ΑΕΚ. Ο "δικέφαλος" αν και προσπάθησε, έχασε τελικά από την Ζαλγκίρις εντός έδρας με 86-76 και πλέον η υπόθεση πρόκριση, αν και είναι νωρίς, γίνεται αρκετά δύσκολη. Η Κάουνας, που είχε αρκετές απουσίες, με πιο σημαντική αυτή του Άρβιντας Σαμπόνις, έδειξε να μην επηρεάζεται και πήρε άνετα, ειδικά στο β' ημίχρονο, το ροζ φύλλο αγώνα. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 21-23, 36-39, 53-64, 76-86.

    Κράτησε για ένα ημίχρονο

    Καλύτερα ξεκίνησαν το παιχνίδι οι Λιθουανοί, που με καλή άμυνα αλλά και ευστοχία από την γραμμή των 6,25, (4/5), προηγήθηκαν με 21-23 στο δεκάλεπτο. Η "Ένωση", που μέχρι εκείνη τη στιγμή, προσπαθούσε με "νύχια και με δόντια" να κρατηθεί κοντά στο σκορ, άρχισε να βρίσκει λύσεις προς το αντίπαλο καλάθι και στο 14' προηγήθηκε με 29-23.

    Ως εκεί όμως καθώς η Ζαλγκίρις ανασυντάχθηκε και καλή άμυνα, αποχώρησε από το παρκέ για το πρώτο ημίχρονο προηγούμενη, με 36-39. Πρώτος σκόρερ από τους «κιτρινόμαυρους» ήταν ο Νίκος Ζήσης με 10 πόντους, ενώ από τους αντιπάλους ξεχώρισε ο Τιμίνσκας με 11π.

    Ζώνη και αστοχία

    Στο δεύτερο μέρος, η ΑΕΚ εγκλωβίστηκε στην άμυνα ζώνης των "πράσινων", που με τη σειρά τους άρχισαν να αυξάνουν τη διαφορά. Στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου, η ομάδα από το Κάουνας ήταν μπροστά με 11 πόντους και κάπου έκει φάνηκαν να τελειώνουν όλα για τους "κίτρινους". Στο τέταρτο δεκάλεπτο η ΑΕΚ εκτός από την Ζαλγκίρις είχε και αντίπαλο την αστοχία της. Έτσι δεν μπόρεσε να "επιστρέψει", με αποτέλεσμα η ήττα να έρθει φυσιολογικά.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Άντιτς 5 (1), Μπέιλι 17 (2), Ζήσης 16, Λόλις 4, Κους 7 (1), Νικολαϊδης 4 (1), Χατζής 4, Γλυνιαδάκης 10, Κακιούζης, Μπουρούσης 6, Τσιάρας 2.

    ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Πακ 29 (1), Μπέαρντ 19, Γκινεβίτσιους 4 (1), Γιανκούνας 8, Τιμίνσκας 15 (2), Αντριουσκεβίτσιους , Γιάβτοκας 2, Σαλένγκα 9 (1).

    [11] Οικονομία

    Αντιδράσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο "Βλέπουν" έμμεσους φόρους

    10/11/2004 9:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2004 9:48:26 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, άσκησαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ. Για επιβάρυνση των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων με έμμεσους φόρους μίλησε το ΠΑΣΟΚ ενώ από την πλευρά του το ΚΚΕ υποστήριξε ότι υπηρετούνται οι ανάγκες του κεφαλαίου και των υψηλών εισοδημάτων. Ασήμαντες χαρακτήρισε τις διευθετήσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ο ΣΥΝ. Έντονη κριτική άσκησε επίσης ΓΣΕΕ. Στο μεταξύ, απαντώντας στις δηλώσεις του Νίκου Αθανασάκη, το υπουργείο Οικονομίας καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ αμηχανία , καθώς "δεν εξηγείται διαφορετικά" το πώς το ΠΑΣΟΚ βλέπει μείωση εισοδημάτων των χαμηλόμισθων τη στιγμή που προβλέπεται μείωση της φορολογίας για όλα τα εισοδήματα και μάλιστα για τα πιο χαμηλά.

    Αντιδράσεις ΚΚΕ-ΣΥΝ - ΓΣΕΕ

    Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "η αύξηση του αφορολόγητου ορίου και οι αλλαγές στις εκπιπτόμενες δαπάνες ουσιαστικά εξυπηρετούν τα υψηλά εισοδήματα, ενώ η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας όχι μόνο εξανεμίζει, αλλά επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα".

    Προτρέπει μάλιστα τους εργαζομένους να διεκδικήσουν αύξηση του αφορολογήτου στα 15.000 Ευρώ προσαυξημένου κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, αύξηση των κλιμακίων και προοδευτική φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων.

    Ασήμαντες χαρακτήρισε τις φορολογικές διευθετήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ο ΣΥΝ και τόνισε ότι αν συνεκτιμηθούν με τη φορολογική ωρίμανση των εισοδημάτων το 2005 και την αύξηση ορισμένων έμμεσων φόρων θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και επιβαρυμένα εισοδήματα.

    Κριτική στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου άσκησε και η ΓΣΕΕ, η οποία διαπιστώνει ότι ανοίγει η ψαλίδα σε σχέση με τα μεγάλα εισοδήματα μέσα από τις γενναίες φοροαπαλλαγές που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις μέχρι το 2007.

    Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το αφορολόγητο, να προχωρήσει σε μείωση των έμμεσων φόρων και στην κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

    Θετική αντιμετώπιση από την ΕΣΕΕ

    "Η φορολογική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει το κομβικό σημείο αναστροφής του κακού επιχειρηματικού κλίματος, θα απελευθερώσει τις υγιείς μικρές και μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις σε συνδυασμό και με το επικείμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο" τονίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης.

    [12] Κόσμος

    Καταργείται η υποχρεωτική στράτευση "Αντίο θητεία" στην Τσεχία

    10/11/2004 9:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το απολυτήριό τους θα πάρουν στις 22 Δεκεμβρίου οι τελευταίοι Τσέχοι κληρωτοί στρατιώτες, αφού, έπειτα από 140 χρόνια, τερματίζεται οριστικά η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Στη θέση τους θα βρεθούν οι περίπου 35.000 έμμισθοι στρατιώτες, άνδρες και γυναίκες, που θα αναλάβουν επίσημα την προστασία της χώρας την 1η Ιανουαρίου του 2005. Το νομοσχέδιο της τσεχικής κυβέρνησης για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, που είχε συζητηθεί πριν μήνες από τις κομματικές ηγεσίες, "πέρασε" σχεδόν ομόφωνα και από το δεύτερο σώμα της Εθνοσυνέλευσης στην Πράγα και, μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται η τυπική υπογραφή του νόμου από τον Πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης επιστράτευση για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δηλαδή σε περιπτώσεις απειλής της Τσεχίας από εξωτερικό εχθρό ή πολέμου. Σημειώνεται, πως η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι το δεύτερο κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ, που καταργεί την υποχρεωτική στράτευση, μετά την Ολλανδία, που "πέρασε" στους έμμισθους στρατιώτες στις 4 Νοεμβρίου.

    [13] Champions League

    Ατυχίας συνέχεια για τις "νυχτερίδες"

    10/11/2004 9:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Άσχημα ήταν τα νέα για τον προπονητή της Βαλένθια, Κλαούντιο Ρανιέρι, μετά το πέρας της σημερινής προπόνησης των Πρωταθλητών Ισπανίας. Π Νταβίντ Αλμπέλδα, που αποτελεί και ένα από τα βασικά στελέχη των "νυχτερίδων", αποχώρησε από το "ζέσταμα", καθώς αισθάνθηκέ ένα τράβηγμα στην πίσω πλευρά του δεξιού μηρού. Αμέσως υποβλήθηκε σε εξετάσεις οι οποίες έδειξαν πως υπέστη θλάση, που σημαίνει πως ο Ισπανός διεθνής μέσος θα απουσιάσει για ένα μήνα περίπου από τους αγωνιστικούς χώρους.

    [14] Κόσμος

    Ο Τζιανφράνκο Φίνι νέος ΥΠΕΞ Ιταλικός ανασχηματισμός λόγω Κομισιόν

    10/11/2004 10:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Μέχρι τις 18 Νοεμβρίου θα έχει ορκιστεί ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Τζιανφράνκο Φίνι, που αναλαμβάνει τα ηνία της ιταλικής διπλωματίας μετά την τοποθέτηση του Φράνκο Φρατίνι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζοζέ Μπαρόζο, ως Επίτροπος Δικαιοσύνης. Τον διάδοχο του κ. Φρατίνι ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προαναγγέλλοντας παράλληλα ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Πάντως, ο κ. Φίνι, γραμματέας του μεταφασιστικού κόμματος "Εθνική Συμμαχία" και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα, λόγω κάποιων απόψεων που έχει εκφράσει κατά καιρούς. Σημειώνεται, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζει ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας: τον Ιανουάριο 2002 αντικαταστάθηκε ο τότε υπουργός, Ρενάτο Ρουτζιέρο και τα καθήκοντά του ασκούσε, επί οκτώ μήνες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σενάρια ανασχηματισμού στην Ιταλία

    [15] Τεχνολογία

    Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ερασιτέχνη Πέτυχε "αποκλειστικό" με το κινητό του!

    10/11/2004 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Για δεύτερη φορά σε ένα μήνα, μια φωτογραφία που τράβηξε ένας πολίτης με το τηλέφωνο του, έγινε πρωτοσέλιδο σε ολλανδική εφημερίδα . Ο Αρον Μπόσκμα, έκλεψε το αποκλειστικό από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, με τη βοήθεια της τύχης και της τεχνολογίας, καθώς βρέθηκε πρώτος στον τόπο της δολοφονίας του Τεό Φαν Γκογκ. "Έξυπνα" σκεπτόμενος, έβγαλε από την τσέπη το κινητό του τηλέφωνο και τράβηξε την αποκλειστική φωτογραφία με τον κινηματογραφιστή να κείτεται νεκρός με τα μαχαίρια καρφωμένα στην πλάτη του. Όταν έφθασαν εκεί, οι επαγγελματίες του χώρου, ήταν πλέον αργά, καθώς η αστυνομία είχε ήδη καλύψει το πτώμα.

    Ερασιτέχνες "ψάχνουν" την είδηση

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ερασιτέχνης "κάνει" το αποκλειστικό χάρη στο κινητό του.

    Τον περασμένο Οκτώβριο ακόμα μία φωτογραφία που είχε τραβηχτεί με τον ίδιο τρόπο και απαθανάτιζε μία σκηνή πυροβολισμών, έγινε πρωτοσέλιδο στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraf.

    Η χρήση ερασιτεχνικών φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί από κινητά τηλέφωνα, αυξάνεται ραγδαία από εφημερίδες, τηλεοράσεις, και ειδησεογραφικούς ιστοτόπους στην Ευρώπη και την Ασία.

    Στην Ιαπωνία μάλιστα, το φαινόμενο είναι τόσο σύνηθες που έχει γίνει "επάγγελμα" για πολλούς.

    [16] Αθλητισμός

    ΑΕΚ: Ελπίδες μετά την απόφαση για Άρη

    10/11/2004 10:54:00 μμ

    Αισιοδοξία επικρατεί στην ΑΕΚ, μετά την θετική απόφαση για υπαγωγή του Άρη στο άρθρο 44. Το πολύ σε δέκα ημέρες, οι άνθρωποι της ΑΕΚ θα ξέρουν την απόφαση του Εφετείου Αθηνών για το δικό τους αίτημα, ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί ακόμη και στο τέλος της εβδομάδας, λόγω του γεγονότος ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο κ. Γεώργιος Καλαμίδας, προήχθη σε Αρειοπαγίτη. Πάντως η θετική έκβαση της υπόθεσης των "κιτρινόμαυρων" του βορρά, αφήνει πλέον όλα τα δεδομένα ανοιχτά. Σε αυτή την εξέλιξη θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και ότι στην αίτηση τριτανοκοπής για την πρώτη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, δεν παρευρέθη νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου. Πάντως η διοίκηση της ΑΕΚ, κρατά χαμηλούς τόνους, αφού ήδη δυο φορές πήγε στην βρύση αλλά νερό δεν ήπιε

    Σε εντατικούς ρυθμούς η προπόνηση

    Χθες ο Σάντος μπορεί να χάρισε την απογευματινή προπόνηση, στους παίκτες του μετά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό αλλά σήμερα δεν τους άφησε να πάρουν ανάσα. Τι και αν δεν έχει προγραμματισμένη αγωνιστική αυτό το Σαββατοκύριακο; Ο Πορτογάλος τους κρατά σε εγρήγορση και προσπαθεί να βελτιώσει τις αδυναμίες τους.

    Έτσι και αλλιώς, κάθε ώρα και στιγμή ένα πράγμα τονίζει στους παίκτες του ο Σάντος: δουλειά για να φτιάξουμε ομάδα και αυτό κάνει.

    Σήμερα αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο στον τομέα της ανάπτυξης, καθώς και στις ασκήσεις φυσικής κατάστασης, με τους «κιτρινόμαυρους» να τρέχουν αμέτρητα χιλιόμετρα.

    Στον Φερνάντο Σάντος αλλά και στην δουλειά που γίνεται στην ΑΕΚ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό και ο Μπρούνο Αλβες

    Ο εκ των κορυφαίων του ντέρμπι, είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον προπονητή του, ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό πρωτάθλημα το χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό: "Είναι κάτι σαν δάσκαλος, ένας πολύ καλός προπονητής που μαζί του γίνεσαι μέρα με τη μέρα καλύτερος. Ακόμη και όταν κερδίσουμε και εντοπίσει κάποια λάθη, μας τα επισημαίνει για να τα διορθώσουμε. Στο ποδόσφαιρο μαθαίνεις συνέχεια και κάθε μέρα είναι σαν μια μέρα στο σχολείο. Πιστεύω κι εγώ πως μέσα από τα παιχνίδια μπορώ να εξελίσσομαι και να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό, με πολλές δυνατές ομάδες, που το καθιστούν δύσκολο. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν πολύ καλούς παίκτες και καλές ομάδες. Νομίζω πως έχω προσαρμοστεί πλήρως στην Ελλάδα", τόνισε ο 22χρονος Πορτογάλος ενώ δήλωσε χαρούμενος που παίζει στην ΑΕΚ.

    "Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην ΑΕΚ. Είναι δική μου απόφαση. Δεν με υποχρέωσε κανείς να έρθω. Μου αρέσει η ομάδα, το περιβάλλον και οι άνθρωποι γύρω της", υποστήριξε ο Μπρούνο Αλβες, ενώ συμπλήρωσε: "αν κάνουμε ένα καλό πρωτάθλημα, το πιθανότερο είναι να επιστρέψω στην Πόρτο, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μείνω εδώ και του χρόνου. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι παίζουμε σαν ομάδα. Ξέρουμε ότι η ομάδα έχει πολλούς νέους παίκτες. Μας αρέσει να κάνουμε ομαδική προσπάθεια, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και όταν συμβαίνει αυτό οι παίκτες προοδεύουν, όπως και η ομάδα".

    [17] Αθλητισμός

    Η Λιλ το ντέρμπι του κυπέλλου

    10/11/2004 11:28:00 μμ

    Στους "16" του γαλλικού Λιγκ Καπ προκρίθηκε η Λιλ, που επικράτησε 3-2 της Λιόν μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που έγινε στο Βιλνέβ ντ΄Ασκ και κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης. Η προσεχής (25/11, ΟΑΚΑ) αντίπαλος της ΑΕΚ στο κύπελλο UEFA προηγήθηκε με τον Μουσίλου στο 56΄, όμως ένα λεπτό πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα η πρωταθλήτρια Γαλλίας ισοφάρισε με τον Αμπιντάλ και "αγκάλιασε" τη νίκη με πέναλτι του Χατέμ Μπεν Αρφά στο 103΄. Κάπου εκεί χτύπησε η κακοδαιμονία, καθώς οι δύο σκόρερ της Λιόν τραυματίστηκαν και αποχώρησαν, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να ολοκληρώσουν το ματς με 9 παίκτες, αφού ο προπονητής τους, Πολ Λε Γκεν, είχε νωρίτερα πραγματοποιήσει και τις τρεις αλλαγές. Αυτό το γεγονός εκμεταλλεύθηκε η Λιλ, που ισοφάρισε με τον Ντερνίς στο 112΄ και πήρε τη νίκη με τον Ντιμόντ στο 119΄.Με τους γηπεδούχους δεν αγωνίστηκε ο Στάθης Ταβλαρίδης, που παρακολούθησε το ματς από τον πάγκο.

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα

    Μονπελιέ-Ρεμς 3-1 Χάβρη-Λε Μαν 4-1 Σεντάν-Μονακό 0-1 Μπρεστ-Σοσό 1-2 Ντιζόν-Μπορντό 2-1 (στην παράταση) Τρουά-Στρασμπουρ 1-3 Κλερμόν-Τουλούζ 0-0 (5-4 στα πέναλτι) Σεντ Ετιέν-Κρετέιγ 3-1 Νις-Λανς 1-1 (4-5 στα πέναλτι) Αζαξιό-Καέν 0-2 Μετζ-Μπαστιά 1-2 (στην παράταση) Ρεν-Οσέρ 1-1 (3-5 στα πέναλτι) Γκινγκάμπ-Ιστρ 4-2 (στην παράταση) Ναντ-Λαβάλ 2-1 Λιλ-Λιόν 3-2 (στην παράταση) Μαρσέιγ-Παρί Σεν Ζερμέν έναρξ. 22:00

    [18] Αθλητισμός

    ΠΑΟ: Ήττα με ελληνική υπογραφή

    10/11/2004 11:41:00 μμ

    Μπροστά σε 9.000 φιλάθλους του, που έδωσαν το παρών στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο της ΤΣΣΚΑ γνωρίζοντας την ήττα με 85-73. Η οικοδέσποινα του εφετινού φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, είχε το προβάδισμα στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τους Θοδωρή Παπαλουκά και Δήμο Ντικούδη να μην χαρίζονται στον πρωταθλητή Ελλάδας και να οδηγούν την ομάδα τους στη δεύτερη νίκη σε ισάριθμες αγωνιστικές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 November 2004 - 21:52:06 UTC