Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαρ ιγκλού στη καρδιά του Μιλάνου
  • [02] To Δημοσιονομικό στις Βρυξέλλες
  • [03] Από το ECOFIN στην Κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμα Δύο χρόνια προθεσμία
  • [04] "Κλείνει τον κύκλο του" στη Βέρντερ ο Έρνστ
  • [05] Το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο Έκθεση Ψηφιακής Φωτογραφίας
  • [06] Συγγνώμη-κόσμε.com
  • [07] Αυξάνονται οι αιτήσεις "Συνωστισμός" για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
  • [08] Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Μοσούλη
  • [09] Ο Χειμώνας ντύνεται με χρώματα λαμπερά και έντονα Γλυκά ροζ και
  • [10] Το κα(λα)μάρι του καρτέλ...
  • [11] Με ν/σ του Υπ. Ανάπτυξης Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • [12] Φαβορί για τον θώκο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Οι εκλογές έφεραν ...Κοντολίζα
  • [13] Ρεχάγκελ: "Είμαστε το φαβορί"
  • [14] Εξαετής κάθειρξη σε 16χρονο Στο εδώλιο για την 11η Μαρτίου
  • [15] Ρομπότ ...κατσαρίδα
  • [16] Έντονες συζητήσεις Η προεδρολογία στο προσκήνιο
  • [17] Αναζητείται γήπεδο ν' "ανθίσει" το "τριφύλλι"
  • [18] Ομάδα παντός... καιρού η Ξάνθη
  • [19] Επτά ελαφρά τραυματίες Ανατροπή ΚΤΕΛ στη Λάρισα
  • [20] Ανακοινώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Τροχαία στους
  • [21] Το πάθημα της Anna Nicole Smith "Θανατηφόρο" αδυνάτισμα
  • [22] Στο Αίγιο Επεισοδιακό συλλαλητήριο αγροτών
  • [23] Νέα επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση "Η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα
  • [24] "Μαύρα μάτια" θα κάνουν στο Μίλανο για Σίμιτς
  • [25] Ελπίδες "για φίλημα"...
  • [26] Διαμήνυσε από το Σεράγεβο ο Κωστής Στεφανόπουλος "Εσπευσμένη η κίνηση

    [01] Ζωής ...σΤάσεις

    Μπαρ ιγκλού στη καρδιά του Μιλάνου

    16/11/2004 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τη βότκα με πάγο την ξέρουν οι Μιλανέζοι. Τώρα θα μάθουν και τη βότκα πάνω στον πάγο. Κυριολεκτικά, όμως, καθώς η διάσημη νυχτερινή ζωή της ιταλικής πόλης μόλις απέκτησε νέο σημείο αναφοράς. Και τί σημείο, στους -5 υπό το μηδέν! Ναι, καλά διαβάσατε αυτή ακριβώς είναι η θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό του εντυπωσιακού Ice Bar, όπου ο πάγος και οι βότκα είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι. Τοίχοι, τραπέζια, καναπέδες, μπάρα, μέχρι και τα ποτήρια, όλα είναι φτιαγμένα από συνολικά 50 τόνους διαυγή πάγου, που μεταφέρθηκαν από τον ποταμό Τόρνε, 125 χλμ βορείως του αρκτικού κύκλου, κατευθείαν στην ζεστή αγκαλιά της Μεσογείου. Το Ice Bar, που βρήκε στέγη στο πολυτελές ξενοδοχείο Town House στην καρδιά του Μιλάνου, λάμπει κάθε νύχτα εκθαμβωτικά γαλάζιο, μέσα σε ένα γυάλινο θόλο, που παίζει το ρόλο ψυγείου.

    Τί θα λέγατε για λίγο έξτρα... πάγο;

    Το Ice Bar πρέπει να πούμε ότι είναι αναγνωρισμένο "παιδί" του γνωστού σουηδικού Ice Hotel, του μόνου ξενοδοχείου στον κόσμο με ημερομηνία λήξης, μια και κατασκευάζεται αποκλειστικά από πάγο στις όχθες του Τόρνε κάθε φθινόπωρο, και λιώνει κάθε άνοιξη. Το Ice Bar αναμένεται να αποκτήσει άλλα 15 "αδελφάκια" σε διάφορα μέρη του κόσμου, δυστυχώς όμως δεν προβλέπεται να είναι στην Αθήνα κανένα από αυτά.

    Και φυσικά ένα πότο στο Ice Bar δεν θα μπορούσε να είναι απλή εμπειρία. Μόλις μπεις σε προμηθεύουν με ασημένια πόντσος που φτάνουν μέχρι το γόνατο και λευκές λαστιχένιες μπότες, τα οποία πρέπει να φορέσεις για να τα βγάλεις πέρα με τη χαμηλή θερμοκρασία. Επόμενη στάση η παγωμένη μπάρα, όπου σερβίρονται αφειδώς από μπάρμεν με φλις και γούνινα καπέλα, πολύχρωμα σφηνάκια βότκας. Προσοχή στη λεπτομέρεια: τα ποτήρια είναι σκαλισμένα σε παγοκύβους μεγέθους γροθιάς. Η ανησυχία για τον "κίνδυνο" να βρεθεί κάποιος με τα χείλη κολλημένα σε κάποιο σφηνοπότηρο-παγάκι συναντά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της σερβιτόρας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ. Αμα είναι έτσι, άσπρο πάτο, με όλη τη σημασία.

    Βέβαια μη φανταστείτε ότι το γλέντι ανάβει και κρατά μέχρι πρωίας. Οι πολικές θερμοκρασίες δεν είναι για χόρταση, κατά το κοινώς λεγόμενο. "Το κρύο είναι ξηρό και αντέχεται αλλά για προληπτικούς λόγους λέμε στους πελάτες να μην παραμένουν πάνω από μισή ώρα. Για τους περισσότερους αυτός ο χρόνος είναι αρκετός" εξηγεί ο Αλεσάντρο Ρόσο, ιδιοκτήτης του Town House, ο οποίος προσθέτει πως μόνο 60 άνθρωποι μπορούν να είναι ταυτοχρόνως μέσα το μαγαζί κάθε φορά. Ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο ποτό, το απόγευμα μετά τη δουλεια κατά την προσφιλή συνήθεια των Μιλανέζων.

    Το Ice Bar χρειαστηκε τρεις μήνες για να φτιαχτεί και αναμένται να λιώσει γύρω στο Απρίλιο, γεγονός που καθόλου δεν δυσαρεστεί τον Αλεσάντρο Ρόσο, ο οποίος βρίσκει την αναγκαία αναδημιουργία του ανα έξι μήνες, ως άριστη ευκαρία για αλλαγή της διακόσμησης. Μάλιστα δηλώνει πως ίσως να ζητήσει τη συνδρομή γνωστών Ιταλών σχεδιαστών.

    [02] Ειδήσεις

    To Δημοσιονομικό στις Βρυξέλλες

    15/11/2004 2:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2004 11:14:35 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν την Τρίτη στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας "σημείωμα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την αξιολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν από την Ελλάδα, σε σχέση με τη σύσταση του Συμβουλίου, καθώς και για τις επόμενες κινήσεις της. Στο Eurogroup θα συζητηθούν ακόμα θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εξάλλου, οι υπουργοί θα ασχοληθούν με τις προτάσεις έκδοσης χαρτονομισμάτων μικρής αξίας, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο σύστασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την απαλλαγή συμμόρφωσης στα μέτρα για τα περιουσιακά στοιχεία των ξένων κεντρικών τραπεζών.

    Ο ελληνικός προϋπολογισμός στο ECOFIN

    Την Τρίτη, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN), οι "25" θα ασχοληθούν με την αναθεώρηση των στοιχείων του ελληνικού προϋπολογισμού και θα εξεταστούν τα αποτελέσματα των τελικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat, με σκοπό τον προσδιορισμό οριστικών στοιχείων.

    Επίσης, το ECOFIN θα ασχοληθεί με το δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2007-2013 και την επανεξέταση του συστήματος των ιδίων πόρων της ΕΕ. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές και την επανεξέταση του συστήματος των ιδίων πόρων, στην οποία αναφέρονται και οι επιπτώσεις της Διεύρυνσης στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Τα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου ECOFIN αφορούν την ευρωπαϊκή δράση για την ανάπτυξη, τον τόπο παροχής υπηρεσιών (τόπος φορολόγησης των υπηρεσιών που πραγματοποιούνται μεταξύ υποκειμένων στο φόρο ,όπως και τη δημιουργία συστήματος "μιας και μοναδικής θυρίδας", όπου ο υποκείμενος στο ΦΠΑ συγκεντρώνει όλες τις υποχρεώσεις του στο κράτος-μέλος εκείνο απ' όπου "αναχωρούν τα αγαθά".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελλείμματα και ECOFIN στο Μαξίμου

    [03] Ειδήσεις

    Από το ECOFIN στην Κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμα Δύο χρόνια προθεσμία

    16/11/2004 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διετή προθεσμία να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω του 3% έλαβε σήμερα η Ελλάδα από το ECOFIN, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του οποίου, βρέθηκε η έκθεση της Eurostat για τη δημοσιονομική κατάσταση, πριν από την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι, δεν υπάρχει νομική βάση για αμφισβήτηση της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίηση του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EUROGROUP, καθώς οι ομόλογοι του, αναγνώρισαν τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης, για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ενώ ανέφερε ότι, η Ελλάδα την εποχή της ένταξης της στην ΟΝΕ ακολούθησε την μεθοδολογία εκτίμησης της δημοσιονομικής κατάστασης, που ίσχυε την εποχή εκείνη, βάσει της οποίας η χώρα μας ήταν δημοσιονομικώς εντάξει και συνεπώς νομίμως εισήλθε στην τελική φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του αρμόδιου, για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ευρωπαίου Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

    Ελληνική αισιοδοξία για τη συνεδρίαση του ECOFIN

    Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες μετά τις παρεμβάσεις στο Eurogroup τόσο του Ολλανδού προεδρεύοντος Χ. Ζαλμ όσο και του Επιτρόπου Χοακίμ Αλμούνια επί του θέματος των στατιστικών δεδομένων της Ελλάδας το όλο ζήτημα τείνει να θεωρηθεί λήξαν .

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας πριν από την ένταξη στο ευρώ, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι ναι μεν με βάση την ισχύουσα σήμερα στην Ε.Ε. μεθοδολογία εκτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης η Ελλάδα ουδέποτε, από το 1997 και μετά, εμφάνισε έλλειμμα μικρότερο του 3%, πλην όμως την εποχή της ένταξης χρησιμοποιήθηκε η ισχύουσα εκείνη την εποχή μεθοδολογία, βάσει της οποίας η Ελλάδα ήταν δημοσιονομικώς εντάξει και συνεπώς νομίμως εισήλθε στην τελική φάση της ΟΝΕ. Άλλωστε, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός, αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες του ευρώ, όπως για παράδειγμα η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τη διαπίστωση, που θα υπάρχει στο ανακοινωθέν, που θα υιοθετήσει σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των "25" και η οποία θα αναφέρει ότι η συνεργασία των ελληνικών και των κοινοτικών υπηρεσιών είναι πλέον ιδιαίτερα ικανοποιητική. "Με την αναφορά αυτή αναγνωρίζεται η συμβολή της σημερινής κυβέρνησης στο ξεκαθάρισμα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και συνεπώς αποκαθίσταται η αξιοπιστία της Ελλάδας ", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό που απομένει, πέραν της αποσαφήνισης ορισμένων λεπτομερειών αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία, είναι η απόδοση ευθυνών .

    Επί του ζητήματος αυτού η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ως ένα βαθμό ότι επί του θέματος της μεθοδολογίας βάσει της οποίας έπρεπε να αξιολογηθούν οι εντάξεις των κρατών μελών στο ευρώ, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα κάποια σύγχυση .

    Σε ότι αφορά το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος ο Υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε χθες ότι, η Ελλάδα θα λάβει διετή προθεσμία προκειμένου να φτάσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ. Η απόφαση αυτή ικανοποίησε τον κ. Αλογοσκούφη ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι, εξακολουθεί να είναι ασαφές με βάση ποιο άρθρο της Συνθήκης για την Ε.Ε. θα δοθεί στην Ελλάδα παράταση. Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι, προκρίνει το άρθρο 115 το οποίο δεν συνεπάγεται ισχυρές δεσμεύσεις των κρατών - μελών, δεν απέκλεισε, όμως, την πιθανότητα η Επιτροπή να βασίσει τις προτάσεις της στο άρθρο 104 της Συνθήκης περί υπερβολικών ελλειμμάτων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε άλλωστε ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πράξει ότι, απαιτείται για να πετύχει τη δημοσιονομική σταθερότητα και ανέφερε ότι, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων της Εθνικής Τράπεζας και των Ελληνικών Πετρελαίων.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν απέκρυψε άλλωστε ότι τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. για την έστω και οριακή αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και σημείωσε ότι, πολλά κράτη - μέλη δείχνουν να συμφωνούν ότι, δεν θα πρέπει να υπάρξει για τα ελληνικά ελλείμματα αυστηρότερη στάση των εταίρων από αυτή που υπήρξε προς άλλες χώρες μέλη με ανάλογο πρόβλημα.

    Μετά την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις της και για τη Γερμανία και τη Γαλλία οι οποίες ως γνωστό εμφανίζουν επίσης υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Η συζήτηση για την Ελλάδα στο Συμβούλιο των Υπουργών ενδέχεται να γίνει το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

    Ικανοποίηση Αλμούνια

    Την καλή συνεργασία, που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τις κοινοτικές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup .

    Ειδικότερα, ο κ. Αλμούνια σημείωσε ότι, "τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας είναι ένα θέμα το οποίο απασχόλησε την Eurostat για αρκετό καιρό, αλλά τελικά με την καλή συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της ελληνικής Κυβέρνησης, έχουμε τώρα μια πιο καθαρή εικόνα ".

    Ο Χοακίν Αλμούνια ανέφερε ότι, τα στοιχεία δείχνουν ότι, το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν πάνω από 3% σε όλη την περίοδο 1997-2003, σημειώνοντας, όμως, παράλληλα ότι, με βάση τη μεθοδολογία, που ίσχυε την περίοδο εκείνη η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν σωστή και ότι η απόφαση αυτή δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

    Επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι, η έκθεση της Eurostat που παρουσιάστηκε χθες στο Eurogroup αφήνει ανοικτές κάποιες λεπτομέρειες αλλά όπως τόνισε δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στοιχείων.

    Εξάλλου, ο κ. Αλμούνια επισήμανε ότι, "θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες περιπτώσεις στο μέλλον ".

    Όπως είπε, η Κομισιόν θα φέρει στο ECOFIN συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα ενισχυθεί το ευρωπαϊκό σύστημα στατιστικών δεδομένων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Eurostat.

    Τέλος, ο Επίτροπος Αλμούνια δήλωσε ότι η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα ξεκινήσει τη διαδικασία προσφυγής κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της με τους στατιστικούς κανονισμούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    To Δημοσιονομικό στις Βρυξέλλες

    [04] Champions League

    "Κλείνει τον κύκλο του" στη Βέρντερ ο Έρνστ

    16/11/2004 12:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρόθεση του να μην ανανεώσει την συνεργασία με τη Βέρντερ Βρέμης, στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς, όπου και λήγει το συμβόλαιο του, έκανε γνωστή ο Φαμπιάν Ερνστ. Ο Γερμανός μέσος των Πρωταθλητών, αγωνίζεται στο σύλλογο μία πενταετία και θεωρεί πλέον πως είναι καιρός να κάνει μία στροφή στην καριέρα του. Μάλιστα, ο τεχνικός διευθυντής των "πράσινων", Κλάους Αλοφς, επιβεβαίωσε την είδηση, μετά από κα' ιδίαν συζήτηση που είχε με τον παίκτη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου ο Ερνστ είναι σε επαφές για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τη Σάλκε.

    [05] Πολιτισμός

    Το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο Έκθεση Ψηφιακής Φωτογραφίας

    16/11/2004 12:23:00 μμ

    Συντάκτης: Νάντια Γρηγοριάδου

    Η ΑΡΣΙΣ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και η δικτυακή κοινότητα Digital Photography Greece διοργανώνουν την έκθεση "Ψηφιακή Φωτογραφία- ένα νέο μέσο στο πλευρό των παιδιών και των νέων" για την προάσπιση των δικαιωμάτων των νέων, στο φουαγιέ του Ινστιτούτου GOETHE Αθηνών από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2004. Η μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, εργάζεται για την υποστήριξη των νέων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό.

    ΑΡΣΙΣ και DPGR

    Συμμετέχοντας σε δίκτυα εθελοντισμού αντίστοιχων ευρωπαϊκών μη κυβερνητικών οργανώσεων, η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει πρότυπα προγράμματα για την πρόληψη της περιθωριοποίησης των νέων και την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Μέλη της δικτυακής κοινότητας "Digital Photography Greece" (DPGR) είναι λάτρεις της φωτογραφίας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι, που ανιχνεύουν τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στη φωτογραφική τέχνη. Η ΑΡΣΙΣ και το DPGR σε μια πρότυπη σύμπραξη υπέρ της προάσπισης των δικαιωμάτων των νέων, διοργανώνουν στο Ινστιτούτο Goethe φωτογραφική έκθεση με δημιουργίες των μελών του DPGR. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των πρωτότυπων έργων της έκθεσης θα διατεθούν στην ΑΡΣΙΣ για την ενίσχυση του έργου της.

    Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Πέμπτη: 9.00-21.00, Παρασκευή: 9.00-19.00, Σάββατο 9.00-13.00 Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Πληροφορίες:

    ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ GOETHE, Ομήρου 14-16, 210 3661000 ΑΡΣΙΣ: 210 8259880, info@arsis.gr

    Σχετικά Links:

    http://www.goethe.de/athen

    [06] Τεχνολογία

    Συγγνώμη-κόσμε.com

    16/11/2004 12:51:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δεν δηλώνει Δημοκρατικός, μόνο στεναχωρημένος. Πρόκειται για έναν φοιτητή νευρολογίας ο οποίος δημιούργησε μια προσωπική ιστοσελίδα μέσω της οποίας ζητά συγγνώμη από την υφήλιο για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, εκ μέρους του 48% των πολιτών των ΗΠΑ. "Συγγνώμη Κόσμε. Προσπαθήσαμε" λέει σε γραπτό μήνυμα το οποίο εμφανίζεται να κρατά ο ίδιος σε μια φωτογραφία στην κεντρική ιστοσελίδα του website. "Καθώς οι λεγόμενοι ηγέτες μας θα βρίσκουν νέους τρόπους για να σας δημιουργούν προβλήματα, σας παρακαλούμε να θυμάστε ότι σχεδόν οι μισοί από μας λυπόμαστε ειλικρινά και σας ζητάμε συγγνώμη ακόμη και εκ μέρους όσων δεν θέλουν να σας ζητήσουν" προσθέτει. Αυτό ήταν, χτύπησε ευαίσθητη χορδή. Από την επομένη των εκλογών οπότε και "άνοιξε" η ιστοσελίδα www.sorryeverybody.com μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περί τα 27 εκατομμύρια επισκέψεις από Αμερικανούς χρήστες που θέλησαν να προσθέσουν τις δικές τους φωτογραφικές συγγνώμες, αλλά και από άλλους από Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Ασία και Μέση Ανατολή που τις δέχθηκαν και δήλωσαν την κατανόηση τους. Κάθε δράση όμως έχει και αντίδραση. Η δημόσια μαζική απολογία ενόχλησε αρκετούς που ψήφισαν τον πρόεδρο Μπους με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οκτώ αντι-απολογητικά websites: "Δεν ζητάμε συγγνώμη. Ο Τζορτζ Μπους είναι ο πρόεδρος μας" απαντούν με τον ίδιο παραστατικό τρόπο. Και η συζήτηση στο διαδίκτυο καλά κρατεί.

    Διάλογος να γίνεται...

    [07] Κοινωνία

    Αυξάνονται οι αιτήσεις "Συνωστισμός" για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

    16/11/2004 12:49:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Αυξημένη ζήτηση παρουσιάζουν τα προγράμματα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Τα έξι προπτυχιακά και 24 μεταπτυχιακά προγράμματα, που προσφέρει, έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων. Ήδη από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τώρα, ο αριθμός των αιτήσεων, έχει ξεπεράσει τις 30.000, ενώ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, αναμένεται να υπερβεί τις 65.000. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ "Καθημερινά", ο Παναγιώτης Σιαφαρίκας, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου, δήλωσε, ότι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έκανε δεκτή την εισήγηση της διοίκησης να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών κατά 1.500. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται η διεύρυνση των προπτυχιακών και η σύμπτυξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, προκειμένου το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    Τα προγράμματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

    Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο προσφέρει προπτυχιακές σπουδές σε έξι πεδία: Φυσικές Επιστήμες, Πληροφορική, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Ελληνικός Πολιτισμός, Ευρωπαίκός Πολιτισμός, Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός. Στα συγκεκριμένα προγράμματα, μπορούν να συμμετάσχουν και άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς έχουν προβλεφθεί θέσεις σε ποσοστό 3%.

    Σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα, οι υποψήφιοι μπορούν να ειδικευτούν σε 24 τομείς: Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, διοίκηση Μονάδων Υγείας, διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας του Ε.Σ.Υ, Τραπεζική, διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων, Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής, διασφάλιση Ποιότητας, Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές, διαχείριση Τεχνικών Έργων, μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα, διαχείριση Αποβλήτων, προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική, κατάλυση και προστασία του περιβάλλοντος, μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά, Γραφικές Τέχνες Πολυμέσα, μεταπτυχιακή ειδίκευση καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας, μεταπτυχιακή ειδίκευση καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας, μεταπτυχιακή ειδίκευση καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας, σπουδές στην εκπαίδευση, εκπαίδευση ενηλίκων, σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία.

    Ως δημόσιο Πανεπιστήμιο, το ΕΑΠ χορηγεί πτυχία, τα οποία είναι απολύτως ισότιμα με των Α.Ε.Ι. της χώρας. Οι απόφοιτοί του, απολαμβάνουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας, όπως συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και στο προσοντολόγιο. Επιπλέον, οι φοιτητές του ΕΑΠ, έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν τις σπουδές τους για τρία χρόνια, λαμβάνοντας πιστοποιητικό παρακολούθησης των σπουδών.

    Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

    Οι αιτήσεις για συμμετοχή στα προγράμματα γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (www.eap.gr). Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, για την υποβολή της αίτησης, θα μπορούν να εξυπηρετούνται, κατά το ίδιο διάστημα, και από τα γραφεία του Ε.Α.Π. στην Πάτρα, στην οδό Σαχτούρη 16 και Αγίου Ανδρέου, Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9.00π.μ. 14.00μ.μ.

    Οι υποψήφιοι, που δε μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για την απόκτηση των απαραίτητων πληροφοριών και οδηγιών μπορούν να τηλεφωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα: 2610-367340, 2610-367336, 2610-367327 και 2610-367355. Ειδικά για το διάστημα από 1η Νοεμβρίου 2004 έως 10 Δεκεμβρίου 2004, μπορούν να επικοινωνούν για τα προπτυχιακά προγράμματα και με το 2610-367305 και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα με το 2610-367306.

    Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια και ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση), η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 και ώρα 10.00 π.μ., στα γραφεία του Ε.Α.Π. στην Πάτρα, στην οδό Τσαμαδού 13-15 και Αγίου Ανδρέου (1ος όροφος). Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητήσουν τα αποτελέσματα της κλήρωσης από το διαδίκτυο. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της κλήρωσης θα είναι στη διάθεση του Τύπου. Στην κλήρωση θα προηγηθούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου 2004.

    Εκείνοι, όμως, που δε μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για την αναζήτηση των αποτελεσμάτων της κλήρωσης καθώς και για την άντληση των απαραίτητων για την εγγραφή τους εντύπων, θα μπορούν να εξυπηρετούνται, από τις 7 Ιανουαρίου έως και τις 19 Ιανουαρίου 2005, και από τα γραφεία του Ε.Α.Π. στην Πάτρα, στην οδό Σαχτούρη 16 και Αγίου Ανδρέου, Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9.00π.μ. 14.00μ.μ.

    Οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέσα από το οποίο συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής μόνο στα προπτυχιακά προγράμματα.

    Σχετικά Links:

    Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

    [08] Ιράκ

    Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Μοσούλη

    16/11/2004 1:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση των αμερικανο-ιρακινών δυνάμεων στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, με στόχο την εξουδετέρωση των αντάρτικων ομάδων που εισέβαλαν σε αρκετές περιοχές της πόλης τις τελευταίες έξι ημέρες. "Οι επιχειρήσεις άρχισαν στη δυτική όχθη του ποταμού, με στόχο την εξουδετέρωση των τελευταίων ομάδων ανταρτών που συνεχίζουν να μάχονται", δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, προσθέτοντας ότι η αποστολή των στρατιωτών είναι ο έλεγχος των αστυνομικών τμημάτων. Κατά την εισβολή τους την περασμένη εβδομάδα, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, απ όπου πήραν όπλα, στολές και οχήματα, προτού πυρπολήσουν τα κτήρια.

    "Κανένα τμήμα υπό τον έλεγχο των ανταρτών"

    Εννέα από τα 33 αστυνομικά τμήματα καταλήφθηκαν από τους αντάρτες, ενώ ύστερα από πολύωρη μάχη, την Κυριακή, οι Αμερικανοί και οι Ιρακινοί στρατιώτες κατάφεραν να θέσουν και πάλι υπό τον έλεγχό τους το ένα από αυτά.

    Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι πλέον κανένα αστυνομικό τμήμα δεν ελέγχεται από τους αντάρτες, αλλά πολλά έχουν εγκαταλειφθεί και χρειάζεται μία επιχείρηση για να εξασφαλισθεί ο έλεγχός τους.

    Στις επιχειρήσεις που άρχισαν την Τρίτη συμμετέχουν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες και άνδρες της ιρακινής εθνοφρουράς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπό τον έλεγχο των ανταρτών η Μοσούλη

    [09] Ζωής ...σΤάσεις

    Ο Χειμώνας ντύνεται με χρώματα λαμπερά και έντονα Γλυκά ροζ και δυναμικά πετρόλ

    16/11/2004 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μπορεί ο Χειμώνας να ταλαντεύεται ακόμα στο αν θα εγκατασταθεί οριστικά ή όχι, η μόδα, όμως δε γνωρίζει αναβολές. Και φέτος λοιπόν οι βιτρίνες έχουν γεμίσει με καινούρια σύνολα και αξεσουάρ, που αναζητούν τη δική τους θέση στη γκαρνταρόμπα μας. Κι όσο για εναλλακτικές φέτος έχουμε πολλές. Ο επερχόμενος Χειμώνας θα είναι σίγουρα λαμπερός, γλυκός, έντονος και δυναμικός. Με λίγα λόγια, θα απαρνηθούμε τις περσινές γκρι βάσεις και θα κατακλυστούμε από το σάπιο μήλο σε όλες του τις αποχρώσεις. Θα κρατήσουμε το φούξια σε λιγότερο φλούο version και θα πούμε κατηγορηματικά "Ναι" στην επέλαση του ροζ, από τους θαμπούς τόνους μέχρι τις πιο ανοιχτές και χαρούμενες εκδοχές του. Καφέ, μπεζ και κόκκινο παραμένουν σταθερές, διαχρονικές επιλογές.

    Η κυριαρχία του σάπιου μήλου

    Ροζ και σάπιο μήλο είναι το απόλυτο χρωματικό must σε μπλούζες, πουλόβερ και σακάκια. Ταιριάζουν εύκολα σε όλους του τύπους γυναικών και μπορούν να δώσουν λύσεις σε casual αναζητήσεις με ένα τζιν ή ένα απλό μαύρο παντελόνι. Ωστόσο, ανταποκρίνονται με εξίσου καλά αποτελέσματα και σε πιο glamorous απαιτήσεις στις λεοπάρ ή δαντελένιες εκδοχές τους με τη συνοδεία σατέν φούστας ή παντελονιού .

    Προσοχή, όταν θα επιλέξετε να φορέσετε τα χρώματα αυτά σε φούστες τουΐντ ή παντελόνια κοτλέ. Κάντε ένα καλό τσεκάρισμα στον καθρέφτη πριν πείτε το μεγάλο ναι. Οι εν λόγω συνδυασμοί προσθέτουν κιλά , γι αυτό πριν πάρετε οποιαδήποτε καταναλωτική απόφαση σιγουρευτείτε, ότι χάσατε τα περισσευούμενα ψωμάκια από την περιφέρεια και τους γλουτούς.

    Επίσης το ροζ είναι πολύ χαρούμενη και γλυκιά επιλογή ως παλτό ή τσάντα κατά προτίμηση σουέτ.

    Πετρόλ, το απόλυτο trendy

    Πάντως, η εναλλακτική trendy και σαφώς cult λατρεία αυτής τη σαιζόν θα είναι το πετρόλ με αποχρώσεις, που θα ξεκινούν από το βαθύ ink blue ως τις πιο electric νότες, που μερικές φορές αγγίζουν τα όρια του τιρκουάζ

    Το πετρόλ στη βασική, αλλά και τις πιο ζωντανές του εκδοχές, είναι ιδανικό ως πουλόβερ ή μπλούζα ειδικά για τις καθημερινές σας εμφανίσεις. Εξαιρετικό και για πολύ επίσημες εμφανίσεις, αφού η ένταση και ο δυναμισμός του χαρίζουν αέρα υπεροχής. Ήδη, οι πρώτες βραδινές ταφταδένιες τουαλέτες έκαναν την εμφάνισή τους στα ντεφιλέ. Επίσης, είναι πολύ καλή επιλογή και για ένα δερμάτινο τζάκετ ή για ένα ζευγάρι μπότες (κατά προτίμηση όχι ιδιαίτερα ψηλοτάκουνες). Μη σας φαντάζει υπερβολικό με ένα συγκρατημένο casual look είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και απογειώνει το σύνολο.

    Αυτό που πρέπει να προσέξετε σ αυτό το χρώμα εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του είναι κατά πόσο δένει αρμονικά με τα χρώματα σας. Το ζητούμενο είναι να σας φωτίζει και να σας αναδεικνύει, οτιδήποτε λιγότερο δεν σας ταιριάζει.

    Τολμήστε με πορτοκαλί και πράσινο

    Και βέβαια δε σταματάμε εδώ. Την τιμητική τους φέτος έχουν το πράσινο και το πορτοκαλί. Το πρώτο έκανε από τα τέλη του περσινού χειμώνα τα πρώτα δειλά του βήματα, φέτος, όμως εδραιώνεται. Αναζητήστε το κυρίως σε λαχανί εκφάνσεις και αγοράστε το σε πουκάμισα, που φοριούνται άνετα μέσα από πουλόβερ ή ακόμα κακομάθετε τον εαυτό σας χαρίζοντάς του ένα κασμιρένιο πουλοβεράκι.

    Όσο για το πορτοκαλί θα το βρείτε σε όλες τις αποχρώσεις, για να διαλέξετε αυτή, που σας πηγαίνει. Καλή επιλογή για πουλόβερ, ενώ για τις πιο τολμηρές έχουν, ήδη, κυκλοφορήσει και τα πρώτα αθλητικά παπούτσια, αλλά και τσάντες σ αυτό το χρώμα. Ιδανική επιλογή για κασκόλ και φουλάρια , που δίνουν μια παιχνιδιάρικη νότα στο στυλ σας.

    Ωστόσο, επειδή τα χρώματα αυτά, αν δεν προσέξετε, μπορεί να σας βάλουν σε στιλιστικούς μπελάδες επιλέξτε την κατάλληλα απόχρωση, που θα φορέσετε με βάση την ηλικία και το σωματότυπό σας. Να θυμάστε, ότι οι πολύ ζωηρές αποχρώσεις, που μπορεί να αγγίζουν τα όρια του κιτς ευκολότερα συγχωρούνται σε νεαρές ηλικίες, αλλά δύσκολα αναδεικνύουν την πραγματική φινέτσα και γοητεία μιας ωριμότερης γυναίκας.

    Μυστηριώδες καφε-κόκκινο και λαμπερό μωβ

    Κι από το λαχανί και το πορτοκαλί σε ένα συνδυασμό, που οι βιτρίνες δεν έχουν πολύ φορέσει ακόμη, αλλά μπορεί να αναδειχτεί σε dare to do: το σκούρο κόκκινο με σκούρο καφέ. Ένας μεθυστικός χειμωνιάτικος συνδυασμός με χρωματική πληρότητα για μυστηριώδεις και δυναμικούς τύπους γυναίκας. Θα το λατρέψουν οι μελαχρινές .

    Επίσης, σημειώνουμε, ότι κυκλοφορούν μωβ εμπνεύσεις σε όλους τους τόνους, που φτάνουν ως το μελιτζανί. Πιστεύαμε, ότι οι σχέσεις με αυτό το χρώμα εξαντλήθηκαν πριν από λίγα χρόνια, όταν κατέκλυσε την αγορά σε όλα τα επίπεδα, αλλά μάλλον κάναμε λάθος. Είδαμε πάλι φέτος τεράστιους φιόγκους πένθιμου μωβ φορεμένους ως ζώνες, ανάλογες μπλούζες και μάλιστα σε λεοπάρ εκδοχές . Είπαμε συμπαθητικές οι πιο φωτεινές και σικλαμέν αποχρώσεις, αλλά μέχρι εκεί!!!

    Τέλος, και μια βασική συμβουλή: πολλά και έντονα χρώματα δε σημαίνει να μεταμορφωθούμε σε πολύχρωμα στολίδια, που θα περιδιαβαίνουν τους δρόμους της Αθήνας. Δεν είστε λαμπιόνι σε χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ακολουθήστε τη μέση οδό κι αποφύγετε τους κραυγαλέους συνδυασμούς. Φτάνει η μπλούζα ή το παντελόνι να είναι ροζ ή πετρόλ. Δε χρειάζεται να είναι και τα δυο στον ίδιο τόνο κι από πάνω να συνοδεύονται με παπούτσια και την τσάντα. Θα ζαλιστείτε !

    Αυτά από μας και τις επιταγές της μόδας. Εσείς βάλτε τα κάτω, μελετήστε τα, κάντε οπωσδήποτε και μια βόλτα στις βιτρίνες κι αποφασίστε πώς θα κινηθείτε. Καλές βόλτες και καλά ψώνια .

    [10] Παράξενα

    Το κα(λα)μάρι του καρτέλ...

    16/11/2004 1:34:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τρόποι για να μεταφέρει κανείς ναρκωτικά, υπάρχουν πολλοί και αρκετοί από αυτούς εξαιρετικά... ευφάνταστοι. Δεν το λέμε εμείς οι αρχές δίωξης ναρκωτικών του Περού το λένε, που πρόσθεσαν χθες άλλον έναν στον ήδη μακρύ κατάλογο που έχουν υπόψη τους. Οι πληροφορίες που είχαν στη διάθεση τους οδήγησαν κατευθείαν στην... κοιλιά ενός γιγαντιαίου κατεψυγμένου καλαμαριού, η οποία έκρυβε μέσα της περίπου 700 κιλά καθαρής κοκαΐνης. Τα πακέτα ήταν καλυμμένα με πιπέρι και τυλιγμένα σε πλαστικά περιβλήματα, προκειμένου να μην τα αντιληφθούν τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι συνέλαβαν επτά άτομα, η πολύτιμη "ψαριά" είχε προέλευση το Μεξικό και προορισμό την αδηφάγο αγορά των ΗΠΑ, όπου υπολογίζεται ότι θα έπιανε περί 17,5 εκατομμύρια δολάρια. Να σημειώσουμε ότι το Περού θεωρείται η Νο 2 παραγωγός χώρα κοκαΐνης, με την Κολομβία να κρατά την πρώτη θέση. Μεγάλο ποσοστό των "εξαγωγών" τους καταλήγει στις αμερικανικές πιάτσες, αφού πρώτα περάσει μέσα από το Μεξικό.

    [11] Πολιτική

    Με ν/σ του Υπ. Ανάπτυξης Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού

    16/11/2004 1:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αναβάθμιση και τον εναρμονισμό των κανόνων και των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρουσιάστηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, από τους κ.κ. Δημήτρη Σιούφα και Γιάννη Παπαθανασίου. Το σχέδιο νόμου θα σταλεί την Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην οικονομική και κοινωνική επιτροπή, ενώ θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση στους φορείς της αγοράς και τα πολιτικά κόμματα. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό καθίσταται πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των μονοπωλίων, των ολιγοπωλίων και πως ο υγιής ανταγωνισμός θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά για το καλό του καταναλωτή. Στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Σιούφας, να λειτουργεί η αγορά με τρόπο υγιή και ομαλό και να έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού δυνατότητες για να αποτρέπονται οι παραβατικές συμπεριφορές από τις επιχειρήσεις και σε θέματα συγκέντρωσης και σε θέματα εναρμονισμένων πρακτικών.

    Με στόχο το συμφέρον του καταναλωτή

    Επίσης, με το σχέδιο νόμου, όλο το πλαίσιο των κανόνων που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφέρονται πλέον και στην ελληνική νομοθεσία, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεργάζεται με την αντίστοιχη της Ε.Ε, αλλά και με τις αρμόδιες εθνικές επιτροπές. Ακόμα, η επιλογή του προέδρου της Επιτροπής θα γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από τον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ θα γνωμοδοτεί και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα λειτουργήσει με ακόμη πιο αποφασιστικό τρόπο και θα προστατεύει τα συμφέροντα του καταναλωτή.

    Ερωτηθείς για τις τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων, ο κ. Σιούφας απάντησε ότι η αποκλιμάκωση των τιμών συνεχίζεται κατά τρόπο σταθερό. Παρακολουθούμε συστηματικά τις εξελίξεις, παρεμβαίνουμε εκεί που χρειάζεται για να προστατεύσουμε τον πολίτη και τον καταναλωτή", τόνισε ο Υπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τα σούπερ μάρκετ και αν επιβλήθηκαν ποινές, ο κ. Σιούφας είπε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν επέβαλε καμία ποινή και πως ελέγχει το θέμα. "Είναι ανεξάρτητη Αρχή και θα πάρει τις αποφάσεις με τα στοιχεία που έχει και βεβαίως ύστερα από την τήρηση όλων των κανόνων και των προϋποθέσεων για την παρέμβαση την οποία έκανε", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σιούφας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το απέκλεισε κατηγορηματικά λέγοντας: "εκλογές σας το έχω πει και άλλη φορά και δεν χρειάζεται να γίνουν και δεν θα γίνουν".

    [12] Κόσμος

    Φαβορί για τον θώκο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Οι εκλογές έφεραν ...Κοντολίζα

    16/11/2004 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Με την παραίτηση του Κόλιν Πάουελ από την ηγεσία της αμερικανικής διπλωματίας, άνοιξε ο δρόμος για την Κοντολίζα Ράις, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου επί του παρόντος, να αναλάβει τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής της υπερδύναμης. Ο Πάουελ αποτελεί πλεόν παρελθόν και απ ότι φαίνεται ο Τζορτζ Μπους έχει σκοπό να δώσει το πόστο του ΥΠΕΞ στη μόνιμη πολιτική του σύντροφο, κα Ράις. Η τελευταία θεωρείται από πολλούς "σιδηρά κυρία", ενώ ο Μπους ευελπιστεί ότι με την επιλογή της Ράις, θα υπάρχει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Από την άλλη μεριά η μετριοπάθεια, που έδειξε ο Κόλιν Πάουελ σε θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ και η μάχη κατά της τρομοκρατίας, ήταν αυτά που οδήγησαν και στην "καταστροφή" του, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. Η αποχώρηση Πάουελ σήμανε παράλληλα και την παραίτηση του στενού και αφοσιωμένου του συνεργάτη, Ρίτσαρντ Αρμιτεϊτζ από το αξίωμα του υφυπουργού Εξωτερικών, εξέλιξη, που ο οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν αναμενόμενη.

    Μόνιμος "σύμμαχος" του Μπους

    Η Κοντολίζα Ράις είναι η πρώτη γυναίκα, που κατέχει το πόστο του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μια θέση με ιδιαίτερη σημασία. Η "πριγκίπισσα του πολέμου", όπως την αποκαλούν οι άσπονδοι φίλοι της, εξαιτίας της αυστηρής στάσης της στα θέματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, ανήκει στο στενό κύκλο του Προέδρου Μπους, τόσο τον πολιτικό όσο και τον φιλικό.

    Θεωρείται από τα πιο συντηρητικά μέλη του Λευκού Οίκου και έχει στηρίξει δυναμικά τον Πρόεδρο στους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ενώ πρωτοστατεί και στις αμερικανικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, παρά τον συντηρητισμό της, η κα Ράις είναι από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της κυβέρνησης Μπους, ενώ είναι γνωστό στους περισσότερους, ότι αποτελούσε, ειδικά στην αρχή της θητείας του, την κύρια σύμβουλο του Προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Κοντολίζα, το παιδί - θαύμα

    Ο άτεγκτος χαρακτήρας της, όπως όλα δείχνουν, νέας Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι ίσως αποτέλεσμα των δύσκολων παιδικών χρόνων, που έζησε, σε ένα περιβάλλον, όπου ο φυλετικός διαχωρισμός ήταν βαθιά ριζωμένος στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Ο ρατσισμός αντί να ρίξει την αυτοπεποίθησή της, την έκανε πιο δυναμική.Βρήκε την διέξοδο στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να πάρει το πτυχίο της στις πολιτικές επιστήμες στα 19 της χρόνια. Μέχρι τα 26 της είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της με μάστερ και ντοκτορά και είχε γίνει συνεργάτης στο τμήμα Διεθνούς Ασφάλειας και Ελέγχου Όπλων του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο επέστρεψε το 1993, μετά από θητεία στο πλευρό του Μπους του πρεσβύτερου, σαν σύμβουλος για τα θέματα που αφορούσαν τη Σοβιετική Ένωση.

    Με την είσοδο του Μπους, του νεώτερου στον Λευκό Οίκο η προϋπηρεσία της και η επιρροή της στις διεθνείς σχέσεις ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, ενώ οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ισχυροποίησαν την θέση της. Μάλιστα θεωρείται δημιουργός του "Δόγματος Μπους", το οποίο επέτρεπε τον προληπτικό πόλεμο , προκειμένου να προστατευθούν οι ΗΠΑ, από τυχόν εξωτερικούς εχθρούς. Άλλωστε έδειξε σιδηρά σταθερότητα στην υποστήριξη του συγκεκριμένου δόγματος, γεγονός, που την έκανε ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στο Λευκό Οίκο, ενώ η αποφασιστικότητά της έχει κάνει πολλούς ειδικούς να τη θεωρούν ως την ιδανική υποψήφια για τη θέση του ΥΠΕΞ.

    Ηττήθηκε ο Πάουελ εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές

    Ο Κόλιν Πάουελ εμφανίστηκε στη διάρκεια της θητείας του πιο διαλλακτικός από όσο θα επιθυμούσε ο Τζορτζ Μπους, ενώ είχε πολλές πολιτικές κόντρες, τόσο με τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, όσο και τον Ντικ Τσέινι. Πολλές φορές προσπάθησε να δικαιολογήσει αμφιλεγόμενες ενέργειες της αμερικάνικης Κυβέρνησης, όπως η μη υπογραφή της συνθήκης του Κιότο και ο ιρακινός πόλεμος, ωστόσο οι πολιτικές του Μπους δεν άφησαν στον 67χρονο Αφροαμερικανό πολλά περιθώρια για άμβλυνση του αντιαμερικανισμού.

    "Αγκάθι" ο πόλεμος στο Ιράκ

    Στα λάθη που του χρεώνονται συμπεριλαμβάνεται ο φάκελος, που κατέθεσε στον ΟΗΕ για να υποστηρίξει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ και στον οποίο υποτίθεται, ότι υπήρχαν στοιχεία για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στη Μεσανατολική χώρα. Όπως όμως είναι γνωστό, τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν βρέθηκαν ποτέ, γεγονός που αμαύρωσε την εικόνα του Πάουελ και της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής. Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ύπαρξη ψευδών ή διογκωμένων στοιχείων , χωρίς όμως να μπορέσει να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, η θύμηση και μόνο του Φακέλου "προκαλούσε σύγχηση" στον απερχόμενο ΥΠΕΞ.

    Το ζήτημα του Ιράκ αποτελούσε το κύριο σημείο τριβής μεταξύ του Πάουελ και των Μπους, Ράμσφελντ και Τσέινι . Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας θεωρούσε ότι η κατάσταση στο Ιράκ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, πράγμα που δεν δίστασε να παραδεχθεί και δημόσια. Άλλωστε, ο ίδιος είχε προείδοποιήσει τον Τζορτζ Μπους, ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα ήταν και η πιο εύκολη υπόθεση. Οι συνεχείς διαμάχες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Πρόεδρο και το Πεντάγωνο, κούρασαν τον Κόλιν Πάουελ, ωθώντας τον σε μια από καιρό αναμενόμενη απόφαση να παραιτηθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποσύρεται ο Πάουελ

    [13] Αθλητισμός

    Ρεχάγκελ: "Είμαστε το φαβορί"

    16/11/2004 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το παιχνίδι με το Καζακστάν για την Εθνική μας αποτελεί μονόδρομο νίκης. Αυτό άλλωστε παραδέχτηκε και ο Ότο Ρεχάγκελ, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα. Ο Γερμανός τεχνικός, έχρισε την Πρωταθλήτρια Ευρώπης φαβορί για τη νίκη στο συγκεκριμένο παιχνίδι, τόνισε όμως πως για να φτάσουμε στη νίκη θα πρέπει να παίξουμε έξυπνα και με υπομονή. Κλείνοντας, ο "Όθωνας" είπε χαρακτηριστικά: "Είναι υποχρέωση μας να κερδίσουμε αύριο". Τους παίκτες στην συνέντευξη εκπροσώπησαν ο αρχηγός της Εθνικής μας, Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Βασίλης Τσάρτας.

    "Μπορούμε, αλλά πρέπει να κάνουμε υπομονή"

    Πρώτοι την συνέντευξη τύπου ξεκίνησαν οι δύο Έλληνες διεθνείς. Σε ένα εορταστικό κλίμα, καθώς παρουσιάστηκαν και οι δύο νέοι χορηγοί της Ελλάδας, ο Θοδωρής Ζαγοράκης τόνισε πως για να συνεχίσουν όλα αυτά τα ευχάριστα γεγονότα, πρέπει η Εθνική να βρει και πάλι το δρόμο προς την επιτυχία, αρχής γενομένης από αύριο.

    Τα κακό ξεκίνημα και οι μόλις δύο πόντοι της Εθνικής μας, δεν αφήνει περιθώρια για άλλη απώλεια βαθμών. Ο παίκτης της Μπολόνια έκλεισε λέγοντας πως η ομάδα πρέπει να νικήσει και να δώσει χαρά στους Έλληνες φιλάθλους. Τέλος δεν θέλησε να σχολιάσει το ρεκόρ των 100 συμμετοχών του ιδίου που θα πραγματοποιήσει αύριο, λέγοντας πως θα μιλήσει αφού επιτευχθεί.

    Ο Βασίλης Τσιάρτας με την σειρά του, χαρακτήρισε το παιχνίδι ως δύσκολο και ζήτησε από τον κόσμο να κάνει υπομονή. Νίκη πάση θυσία είναι ο στόχος της Εθνικής μας έστω και με μισό-0, όπου και θα αποτελέσει την αφετηρία για την επιστροφή στις επιτυχίες αλλά την επίτευξη της πρόκρισης στα γήπεδα της Γερμανίας, είναι το μόνο που σκέφτεται πλέον ο ίδιος αλλά και όλοι οι παίκτες του Ρεχάγκελ.

    "Καλύτεροι από πριν"

    Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γερμανός προπονητής. :Είμαστε φαβορί και πρέπει να το καταλάβουμε αλλά και να το αποδείξουμε στο γήπεδο", ήταν τα πρώτα λόγια του Ρεχάγκελ. Την αντίπαλο μας, την χαρακτήρισε ως μία νεανική ομάδα που απαρτίζεται από παίκτες από 20-30 ετών και ξέρει μπάλα. Ο τρόπος που παίζει είναι με αντεπιθέσεις, που σημαίνει πως παίζουν πολύ κλειστά στην άμυνα, πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει πολύ τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα έχει αυτούς τους παίκτες που χρειάζεται για να ξεκλειδώσεις την αμυντική διάταξη των αντιπάλων.

    Ο Γερμανός ρωτήθηκε για τον Ζαγοράκη και την συμπλήρωση 100 συμμετοχών με τη φανέλα της Εθνικής. Ο "Ότο" εκθείασε την αγωνιστικότητα και το ήθος του αρχηγού, χαρακτηρίζοντας τον πρότυπο, που δεν έχει χάσει ούτε ένα λεπτό από τις προπονήσεις και πάντα δίνει τον καλύτερο του εαυτό.

    Στη συνέχεια στάθηκε στην αγωνιστική κατάσταση των παικτών και πως η ομάδα θα είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με τους πρώτους αγώνες των προκριματικών, καθώς πλέον οι περισσότεροι έχουν αγώνες στα πόδια τους και μπορούν να αποδώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους.

    Εκεί τέθηκε και ερώτηση για το αν η αγωνιστική απραξία κάποιων παικτών θα τους επηρεάσει αρνητικά στην απόδοση τους. Ο τεχνικός της Ελλάδας είπε πως αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, όμως έθεσε και θέμα εμπιρίας των παικτών που μπορούν να είναι ανεπηρέστοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τσιάρτας, που δεν έχει βρει ακόμα ομάδα, όμως στην Ουκρανία μπήκε και σκόραρε.

    Τέλος αναφερόμενος για τα προβλήματα τραυματισμών αλλά την ψυχολογία της ομάδας, είπε πως θα περιμένει και σήμερα να δει την κατάσταση των Δέλλα, Γιαννακόπουλου και Παπαδόπουλου και τόνισε πως η ψυχολογία όλων είναι πολύ ανεβασμένη και όλοι είναι αισιόδοξοι για την θετική έκβαση του αγώνα.

    Ο Σάντος για την Εθνική

    Για τον αγώνα μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ και ο τεχνικός της ΑΕΚ Φερνάντο Σάντος.

    Ο έμπειρος τεχνικός επισήμανε πρόβλημα αυτοσυγκέντρωσης των διεθνών στα παιχνίδια των προκριματικών, συγκριτικά με τα πρόσφατα παιχνίδια, τόνισε ότι ο αγώνας με το Καζαχστάν είναι καθοριστικός για την συνέχεια, ενώ έχρισε ως κυριότερους αντίπαλους της Εθνικής στα προκριματικά του Μουντιάλ 2006, την Δανία, την Ουκρανία και την Τουρκία.

    Καταλήγοντας εκτίμησε ότι για να προκριθεί θα πρέπει να κάνει τέσσερις νίκες στα επόμενα παιχνίδια, για να αποκτήσει προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση.

    Τρέξτε να προλάβετε

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ, αύριο Τετάρτη από τις δέκα το πρωί θα διατίθενται από τα εκδοτήρια του γηπέδου Καραϊσκάκη, 800 εισιτήρια που επιστράφηκαν από τα αρμόδια σημεία πώλησης της Θεσσαλονίκης και άλλων επαρχιακών πόλεων.

    [14] Κόσμος

    Εξαετής κάθειρξη σε 16χρονο Στο εδώλιο για την 11η Μαρτίου

    16/11/2004 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2004 7:35:04 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Ένας 16χρονος τσιγγάνος και πέντε Ισπανοί οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της ισπανικής Δικαιοσύνης, κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, που στοίχισαν τη ζωή 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.900. Ο 16χρονος, που καλείται "El gitanillo" και το όνομά του δεν αποκαλύπτεται λόγω της νομοθεσίας για τους ανήλικους, κατηγορείται ότι μετέφερε και παρέδωσε στους τρομοκράτες ένα μέρος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν. Οι άλλοι πέντε κατηγορούμενοι θεωρείται, πως βοήθησαν τους κομμάντος να τοποθετήσουν τις βόμβες και είναι κυρίως Μαροκινοί και Αλγερινοί. Συνολικά κρατούνται για την υπόθεση αυτή άλλοι 18 ύποπτοι, οι οποίοι ενδέχεται να κατηγορηθούν στην πορεία των ερευνών. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες, ενώ ο 16χρονος κατηγορούμενος παραδέχτηκε την ενοχή του και το δικαστήριο τον καταδίκασε σε εξαετή κάθειρξη.

    "Δίκτυο τρομοκρατών"

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ανήλικος στις αρχές Φεβρουαρίου μετέφερε 20 κιλά δυναμίτη από την επαρχία Αστούριας της βόρειας Ισπανίας στη Μαδρίτη, κατά παράκληση ενός ισπανού φίλου του, του Ζοσέ Εμίλιο Σουάρεθ Τρασόρας, πρώην υπαλλήλου του ορυχείου Κοντσίτα, απ όπου εκλάπησαν τα εκρηκτικά.

    Ο "El gitanillo" μετέφερε τα εκρηκτικά με το λεωφορείο, κρυμμένα μέσα σε ένα σακίδιο και τα παρέδωσε στον σύνδεσμο του Τρασόρας, τον βορειοαφρικανό, Τζαμάλ Αχμιντάν, που θεωρείται υπεύθυνος του τομέα επιμελητειακής υποστήριξης των κομάντος. Ο 16χρονος εισέπραξε περίπου 1.000 ευρώ από τα χέρια του Τρασόρας, ο οποίος κρατείται.

    Σημειώνεται, πως άλλοι επτά ύποπτοι για τις επιθέσεις αυτοκτόνησαν στις 2 Απριλίου στο Λεγκάνες, κοντά στη Μαδρίτη, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που είχαν στην κατοχή τους, όταν το διαμέρισμα στο οποίο κρύβονταν περικυκλώθηκε από την αστυνομία.

    Την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις ανέλαβε η Αλ Κάιντα και είναι οι πιο φονικές στην Ισπανία.

    [15] Τεχνολογία

    Ρομπότ ...κατσαρίδα

    16/11/2004 2:55:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Έχει περίπου το μέγεθος κατσαρίδας και μυρίζει σαν κατσαρίδα, αλλά ευτυχώς δεν μοιάζει, διότι δεν είναι κατσαρίδα. Είναι ρομπότ ή αλλιώς InsBot επί το επιστημονικότερο. Πρόκειται για την απάντηση της τεχνολογίας στις ενοχλητικές επιδρομές των αντιπαθών εντόμων, που θα σημάνει το τέλος της χρήσης των βλαβερών εντομοκτόνων, καθώς αντιμετωπίζει το φλέγον αυτό ζήτημα με τον πλέον εκλεπτυσμένο τρόπο. Το InsBot, που αναπτύχθηκε από μια ομάδα Γάλλων, Βέλγων και Ελβετών ερευνητών, είναι σε θέση να εντοπίζει τις κατσαρίδες και να αλληλεπιδρά μαζί τους, φιλοδοξώντας κάποια στιγμή να επέμβει και στη συμπεριφορά τους! Υπομονή, όμως, χρειάζονται τουλάχιστον άλλα πέντε με δέκα χρόνια προτού τα μικροσκοπικά ρομποτάκια πιάσουν δουλειά "κήρυκα" στις σκοτεινές γωνιές της κουζίνας μας, ωθώντας τις άπληστες κατσαρίδες στον "ίσιο δρόμο" έξω από τα σπίτια!

    Απώτερος στόχος ο έλεγχος της συμπεριφοράς των ζώων

    Και αυτό είναι μόνο η αρχή λένε οι ερευνητές. Αυτό που διαπραγματεύεται στην ουσία αυτό το επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται Leurre είναι ο έλεγχος της συμπεριφοράς των ζώων από τα ρομπότ. Η περίπτωση των κατσαρίδων είναι ένα πρώτο παράδειγμα που τους κάνει να πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε κάποιο βαθμό.

    Επί τρία χρόνια ένας φοιτητής από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης μελετούσε και κατέγραφε τη συμπεριφορά των κατσαρίδων (τί ασχολία κι αυτή), κατόπιν έφτιαξε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή το οποίο αναπαρήγαγε τις κινήσεις του. Παρατήρησε ότι τα έντομα αυτά είναι ναι μεν αυτόνομα, αλλά είναι ταυτοχρόνως πολύ κοινωνικά. Όταν συναντήσουν και αναγνωρίσουν μέσω της όσφρησης ομοειδή τους μένουν ακίνητα ή τα ακολουθούν.

    Μέσα από τις παρατηρήσεις αυτές γεννήθηκε το InsBot. Είναι μικροσκοπικό, πράσινο και διαθέτει λέιζερ και αισθητήρες φωτός. Όταν εντοπίσει τις κατσαρίδες, τις οποίες είναι σε θέση να ξεχωρίσει από άλλα έντομα, τις πλησιάζει και μένει ακίνητο κοντά τους. Όσο περισσότερες μαζεύονται, τόσο αυτό παραμένει στάσιμο. Τα πειράματα έδειξαν ότι αν κινηθεί το ακολουθούν. Το μυστικό είναι στη μυρωδιά. Οι επιστήμονες κατάφεραν για χάρη του InsBot να απομονώσουν τα μόρια στα οποία τα έντομα αυτά χρωστούν τη μυρωδιά του και με αυτά δημιούργησαν μια "εσανς κατσαρίδας" με την οποία ψέκασαν το InsBot. Τώρα το επόμενο στάδιο επί του οποίου θα πειραματισθούν από τις αρχές του νέου έτους είναι κατά πόσο μπορούν να "πείσουν" τις κατσαρίδες να ακολουθούν το InsBot.

    "Η ιδέα της χρήσης δολωμάτων για τον έλεγχο των ζώων δεν είναι νέα εξηγεί ο Jean-Louis Deneubourg, από το Βελγικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας, ένας εκ των συντονιστών του προγράμματος. Οι κυνηγοί και οι ψαράδες πάντα τα χρησιμοποιούσαν. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ρομπότ που θα μπορεί να αναμιγνύεται φυσιολογικά με τους ζωικούς πληθυσμούς και να επικοινωνεί μαζί τους και κατ επέκταση να τα ελέγχει, προσθέτει.

    Σύμφωνα με τον Guy Theraulaz διευθυντή του Ινστιτούτου Μελέτης Συμπεριφοράς των Ζώων στην Τουλούζη οι πιθανές εφαρμογές της εφεύρεσης είναι αμέτρητες. Για παράδειγμα σκέφτονται να φτιάξουν ρομπότ που να προσομοιάζουν σε κότες με σκοπό να ενθαρρύνουν τα κοτόπουλα να κινούνται περισσότερο ώστε να μην πεθαίνουν από αδράνεια. Επίσης άλλο ζητούμενο είναι να αποτρέπουν τις κρίσεις μαζικού πανικού που εκδηλώνονται σε κοπάδια με φραγκόκοτες ή τα πρόβατα να μην πηδάνε από γκρεμούς. Άβυσσος η επιστήμη...

    [16] Πολιτική

    Έντονες συζητήσεις Η προεδρολογία στο προσκήνιο

    16/11/2004 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Συνεχίζονται τα σενάρια για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Βροχή" ερωτήσεων για το θέμα δέχθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, που τόνισε, πως "η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το Σύνταγμα" και θα φροντίσει, ώστε να βρεθεί, στο πλαίσιο της συνεννόησης, "ένας υποψήφιος, που θα έχει την αποδοχή των Ελλήνων". Στην Προεδρική εκλογή αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος, επισημαίνοντας, πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμβάλλει για την επιλογή ενός αξιόλογου προσώπου. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν θα μπει σε ονοματολογία. Εξάλλου, τη διαφωνία τους στην υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Άννα Διαμαντοπούλου.

    Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ για τον Κωνσταντόπουλο

    Ο κ. Αντώναρος ξεκαθάρισε, πως "δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών", ενώ, αναφορικά με τη χθεσινή τοποθέτηση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ για το προφίλ του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, ότι πρόκειται για "πολιτική επιλογή του κ. Παπανδρέου". Παράλληλα, ο κ. Αντώναρος, σε ερώτηση σχετική με πρόσφατες δηλώσεις υπουργών επί της Προεδρικής εκλογής, σημείωσε, πως "οι υπουργοί είναι προσηλωμένοι στα καθήκοντά τους".

    Μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις χθεσινές του δηλώσεις για τα κριτήρια του νέου Προέδρου και επεσήμανε, πως "οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο θέμα δημιουργούν ανασφάλεια". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάλεσε τα κορυφαία στελέχη να μην ασχολούνται με την ονοματολογία, κατηγόρησε τη ΝΔ για "διπλό και αποπροσανατολιστικό παιχνίδι" και κάλεσε την Κυβέρνηση να εκφράσει τη θέση της και το όνομα του υποψήφιου που θα στηρίξει.

    Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Άννας Διαμαντοπούλου στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νίκου Κωνσταντόπουλου. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, πως "υπάρχει όρίο παραταξιακής και πολιτικής αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας" και επεσήμανε, ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι εν ενεργεία πολιτικός και εκφράζει τις απόψεις ενός συγκεκριμένου κόμματος. Κατά της υποψηφιότητας Κωνσταντόπουλου τάχθηκε και η Άννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας, ότι "η δεξιά θέλει έναν αριστερό Πρόεδρο για να υπογράφει τα αντιλαϊκά νομοσχέδιά της". Παράλληλα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι που θυμίζει το παρελθόν και "αριστεροδεξιές κουμπαριές", προσθέτωντας πως το ΠΑΣΟΚ "δεν πρόκειται να παγιδευτεί ούτε να παίξει σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι".

    [17] Champions League

    Αναζητείται γήπεδο ν' "ανθίσει" το "τριφύλλι"

    16/11/2004 4:31:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αποφασισμένος να εξετάσει κάθε πιθανή λύση εντός και εκτός συνόρων, μετά την τελεσίδικη απόφαση της UEFA που βάζει "λουκέτο" στο ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου, είναι σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που καθίσταται πλέον... ευρω-άστεγος. Παράλληλα στο πράσινο "κείμενο" τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι ο προσεχής ευρωπαϊκός αγώνας της ομάδας με την ολλανδική Αϊντχόβεν (7/12) για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ θα αποτελέσει το "ρέκβιεμ" του σταδίου "Απόστολος Νικολαϊδης" στο πλαίσιο διοργάνωσης της UEFA.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

    "Με σημερινή οριστική απόφασή της, η UEFA ζήτησε από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός να δηλώσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου νέα έδρα για τους ευρωπαϊκούς αγώνες της ομάδας.

    Ο αγώνας με την Αϊντχόβεν στις 7 Δεκεμβρίου θα είναι ο τελευταίος που θα γίνει στο στάδιο "Απόστολος Νικολαϊδης" στο πλαίσιο διοργάνωσης της UEFA.

    Ο ελληνικός σύλλογος με την μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την πλουσιότερη συγκομιδή βαθμών για το ποδόσφαιρό μας, καθίσταται ...ευρω-άστεγος.

    Η ΠΑΕ, μπροστά στη δυσμενή αυτή εξέλιξη, θα εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζει η "ευρωπαϊκή έδρα" του Παναθηναϊκού

    [18] Αθλητισμός

    Ομάδα παντός... καιρού η Ξάνθη

    16/11/2004 5:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2004 6:15:47 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ούτε η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης της Ξάνθης δε στάθηκε ικανή να ξεδιψάσει το πάθος των παικτών της ακριτικής ομάδας για να ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με την Κέρκυρα. Η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη, που έχασε πρόσφατα τον πατέρα του, κόντρα στις κακές καιρικές συνθήκες όπου έπληξαν την περιοχή που βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο της ομάδας, συνέχισε κανονικά την προετοιμασία της με διπλή προπόνηση (πρωί - απόγευμα). Στον αγώνα με τους "Φαίακες" η Ξάνθη θα παραταχθεί πλήρης καθώς οι Παπαδημητρίου και Κουράκ ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους, ενώ πανέτοιμος είναι και ο τερματοφύλακας Αντώνης Βούλγαρης. Παράλληλα κάποιες μικροενοχλήσεις που αισθάνεται ο Πέτρος Δημητριάδης στον προσαγωγό, δεν εμπνέουν ανησυχία στο ιατρικό επιτελείο της ομάδας.

    [19] Κοινωνία

    Επτά ελαφρά τραυματίες Ανατροπή ΚΤΕΛ στη Λάρισα

    16/11/2004 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν σήμερα το πρωί είκοσι άτομα, που επέβαιναν σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λάρισας, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ελασσόνα- Λάρισα. Συγκεκριμένα, περίπου στις 9:30 το πρωί στο 7ο χιλιόμετρο Λάρισας- Τυρνάβου και ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς, μια μπετονιέρα βγήκε από εργοτάξιο και έκλεισε το δρόμο στο λεωφορείο. Ο οδηγός του ΚΤΕΛ προσπάθησε να την αποφύγει, αλλά εντέλει, μετά από ελαφρά σύγκρουση, το λεωφορείο γλίστρησε και ανετράπη σε παρακείμενο χαντάκι. Από την ανατροπή τραυματίσθηκαν ελαφρά επτά από τους επιβάτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

    [20] Κοινωνία

    Ανακοινώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Τροχαία στους αυτοκινητόδρομους

    16/11/2004 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την ίδρυση 12 υπηρεσιών Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης. Το τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν στο Αίγιο, το Κιάτο, την Ελευσίνα, τις Αφίδνες, το Σχηματάρι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και τις Θερμοπύλες στη Φθιώτιδα, τον Αλμυρό Βόλου, τα Τέμπη, την Λεπτοκαρυά Πιερίας, τα Μάλγαρα, και το Πολύκαστρο Κιλκίς. Κάθε τμήμα θα έχει δύναμη περίπου 60 ατόμων και θα διαθέτει εννέα περιπολικά, ανακριτικά και γερανοφόρα οχήματα, οκτώ μοτοσικλέτες, δύο αλκοολόμετρα, δύο ραντάρ και μια φορητή συσκευή ζύγισης φορτίων. Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι η μείωση των τροχαίων και η ασφάλεια των πολιτών στους δρόμους. Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση αστυνομικών υπηρεσιών Αττικής και Θεσσαλονίκης και την καταβολή επιδόματος επικινδυνότητας στους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Επίδομα στους αστυνομικούς

    Στο μεταξύ, στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των αστυνομικών για την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου, προχώρησε η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες) θα λαμβάνουν επίδομα επικίνδυνης εργασίας, ενώ τους δίδεται και μια πλασματική πενταετία ως συντάξιμος χρόνος. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο στο υπουργείο Οικονομίας.

    Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε, πως εξετάζεται το θέμα της διάθεσης αστυνομικών για την φρούρηση επισήμων προσώπων και ιδιωτών και, ήδη, ποσοστό 30% της δύναμης αποδεσμεύτηκε από τέτοια καθήκοντα και θα χρησιμοποιηθεί στην αστυνόμευση.

    Τέλος, στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ακόμη τη σύσταση:

    Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Επισήμων Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Υποδιευθύνσεων Αστυνομίας στην Αττική Διεύθυνσης Μεταγωγών- Δικαστηρίων Αττικής Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

    [21] Ζωής ...σΤάσεις

    Το πάθημα της Anna Nicole Smith "Θανατηφόρο" αδυνάτισμα

    16/11/2004 6:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα "μυστικά" για την τέλεια σιλουέτα αποκάλυψε στα προχθεσινά μουσικά βραβεία "American Music Awards" η Anna Nicole Smith. Η πρώην Playmate of the Year εμφανίστηκε υπερβολικά αδυνατισμένη, ενώ χρειάστηκε τη βοήθεια δύο σωματοφυλάκων, οι οποίοι την κρατούσαν για να περπατήσει, ώστε να καταφέρει να φτάσει στα παρασκήνια. Ο λόγος; Οι "θυσίες" που κάνει η "εκρηκτική" ξανθιά για να κρατά τη σιλουέτα της. "Παίρνω δύο χάπια την ημέρα για να μη ξαναπάρω τα κιλά που έχασα", αποκάλυψε η Smith. Και συνέχισε: "τρώω μικρές ποσότητες και παράλληλα παίρνω και καθαρκτικά". Κι αν ακόμα απορείτε πως μπορεί και στέκεται στα πόδια της, η ίδια δεν φαίνεται να το βάζει κάτω. "Το καλό είναι ότι χάνω γρήγορα πολλά κιλά", είπε χαρακτηριστικά, αποστομώνοντας τους δημοσιογράφους.

    Έσχατες θυσίες

    Η πρώην Playmate μίλησε και για το σοκ που υπέστη, όταν πέθανε ο 91χρονος σύζυγός της, ο μεγιστάνας J. Howard Marshall II.

    "Εκείνο τον καιρό αναγκάστηκα να πάρω πολλά χάπια και η αλήθεια είναι, ότι έφτασα ένα βήμα πριν το θάνατο. Είχα πέσει σε κώμα, σχεδόν είχα πεθάνει. Έπρεπε να μάθω από την αρχή να περπατάω και να καταβάλλω προσπάθεια για να κάνω όλα αυτά, που μέχρι χθες θεωρούσα δεδομένα. Τα χάπια με έκαναν κουρέλι και ομολογώ ότι ήταν η πιο απαίσια περίοδος της ζωής μου", κατέληξε η Smith.

    Είπαμε να χάσουμε κιλά, αλλά όχι και έτσι!

    [22] Κοινωνία

    Στο Αίγιο Επεισοδιακό συλλαλητήριο αγροτών

    16/11/2004 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένταση σημειώθηκε σήμερα στο Αίγιο, όταν παραγωγοί που διαμαρτύρονταν διότι, όπως υποστηρίζουν, δεν τους έχει καταβληθεί η επιδότηση για την περσινή χρονιά, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να καταλάβουν την εθνική οδό, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Μεγανίτη. Οι αγρότες παρέμειναν στο οδόστρωμα για λίγα λεπτά και απομακρύνθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ συνελήφθη ένας αγρότης, που αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Άλλη μία αγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το ίδιο αίτημα πραγματοποιήθηκε στο δήμο Ωλενίας. Οι παραγωγοί της Αχαΐας ζητούν καταβολή και εξόφληση της επιδότησης ελαιολάδου των ετών 2002 και 2003, καθώς και απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής προϊόντων, όπως τα σταφύλια και η πατάτα, ενώ δήλωσαν ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα προβούν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

    [23] Πολιτική

    Νέα επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση "Η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας"

    16/11/2004 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική αλλά και τους χειρισμούς τους στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντί να κυβερνά, αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. "Η ελληνική οικογένεια, αισθάνεται ανασφάλεια, για την πορεία της οικονομίας, την ακρίβεια, τη δήθεν απογραφή, το χτύπημα στο κύρος της χώρας μας" ανέφερε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα κάνει βήματα προς τα πίσω.

    [24] Champions League

    "Μαύρα μάτια" θα κάνουν στο Μίλανο για Σίμιτς

    16/11/2004 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένας ακόμη παίκτης των "ροσονέρι", ο Κροάτης Ντάριο Σίμιτς, τέθηκε εκτός μάχης για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά τις απουσίες των Γιάαπ Σταμ και Φίλιπο Ιντζάγκι. Ο διεθνής αμυντικός της Μίλαν υποβλήθηκε σήμερα στη Φινλανδία σε χειρουργική επέμβαση στη φτέρνα και θα απουσιάσει για περίπου τρεις μήνες από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας του. Ο Σίμιτς, που πέρυσι λόγω τραυματισμών έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα από τον Καφού, έδωσε το "παρών" και στους τρεις αγώνες της Κροατίας στη φάση των ομίλων του EURO 2004 και το ιατρικό επιτελείο της Μίλαν αποφάσισε ότι το "νυστέρι" ήταν ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να ξεπεράσει το πρόβλημα του.

    [25] Αθλητισμός

    Ελπίδες "για φίλημα"...

    16/11/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αποδίδοντας στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης πολύ καλό ποδόσφαιρο, η εθνική ομάδα Ελπίδων της Ελλάδας νίκησε με 5-0 το αντίστοιχο συγκρότημα του Καζακστάν.. Πρωταγωνιστές της ευρείας νίκης οι Μάντζιος και Πλιάγκας. Ο πρώτος έκανε χατ-τρικ, σκοράροντας στο 19΄, το 45΄ και το 47΄, ενώ ο Πλιάγκας ερχόμενος από τον πάγκο (μπήκε στο 56΄ ως αλλαγή στη θέση του Παππά) παραβίασε άλλες δύο φορές την εστία του Γκριγκορένκο, στο 82΄ και το 86΄.

    Με την υπογραφή του Μάντζιου

    Η ελληνική ομάδα, όπως προδίδει και το τελικό σκορ, ήταν ανώτερη σε όλες τις γραμμές και δεν έχασε σε κανένα σημείο του αγώνα τον έλεγχό του.

    Μόλις στο 7ο λεπτό ο Μάντζιος έχασε την πρώτη ευκαιρία, όταν ο Γκριγκορένκο απέκρουσε σε κόρνερ την κεφαλιά του, ενώ δύο λεπτά αργότερα, στάθηκε εκ νέου άτυχος, όταν εκτέλεσε πέναλτι (χέρι του Χοχλόφ σε σέντρα του Λαγού) στέλνοντας τη μπάλα άουτ.

    Ο επιθετικός του Πανιώνιου πάντως δεν το έβαλε κάτω και στο 19΄έκανε το 1-0, , Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους διπλασίασε τα γκολ της εθνικής δεχόμενος έξοχη πάσα του Γουνδουλάκη,

    Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου στο 47΄ έκανε το 3-0 με ωραία κεφαλιά, ύστερα από φάουλ του Γουνδουλάκη.

    Έχοντας κάνει και με το παραπάνω το καθήκον του, ο Στέλιος Αποσπόρης απέσυρε το νεαρό επιθετικό στο 72, δίνοντας σε ένα άλλον μικρό τον Πλιάγκα "να πάρει το όπλο του"...

    Ο επιθετικός της Προοδευτικής που είχε μπει στον αγώνα στο 55, στην θέση του δραστήριου Παπά, παρέλαβε "τη σκυτάλη" στο σκοράρισμα, επιτυγχάνοντας δύο ωραία γκολ στο 82΄ και το 86΄, που εκτίναξαν στα ύψη το εύρος της διαφοράς στο σκορ.

    Διαιτητής: Μαρίγιο Στραχόνια (Κροατία)

    Κίτρινες κάρτες: Μολνταγκαλίγιεφ, Σαγκιτνίκοφ, Χοχλόφ, Σουγιουμαγκαμπέτοφ, Γιάκοβλεφ

    ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Πετκάκης, Σπυρόπουλος, Λιαπάκης, Φυτανίδης, Λεοντίου, Παππάς (55΄ Πλιάγκας), Γουνδουλάκης, Μάντζιος (72΄ Καπετάνος), Λαγός, Δάρλας (79΄ Μπούρμπος).

    ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Γκριγκορένκο, Σαγκιτνίκοφ, Μολνταγκαλίγιεφ, Ταράσοφ, Ζαρέτσνι, Μεσκόφ (75΄ Γιάκοβλεφ), Γερζέγεφ (53΄ Μπαϊζίνοφ), Χοχλόφ, Σεργκιένκο, Σουγιουμαγκαμπέτοφ, Κουσαΐνοφ (61΄ Γκαβλιλένκο).

    [26] Πολιτική

    Διαμήνυσε από το Σεράγεβο ο Κωστής Στεφανόπουλος "Εσπευσμένη η κίνηση των ΗΠΑ για το θέμα της ονομασίας"

    16/11/2004 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στην σπουδαιότητα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων όσον αφορά τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής αλλά και στο θέμα της ονομασία της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, από το Σεράγεβο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Προέδρου μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας της γειτονικής χώρας Μπόρισλαβ Πάραβατς, ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε "εσπευσμένη" την κίνηση των ΗΠΑ για αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα εκτιμώντας ότι "δε διευκολύνει την αναζήτηση της επιθυμητής λύσης". Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν και ο διάλογος Ελλάδας-ΠΓΔΜ καθυστερεί, ωστόσο, υπάρχει "ειλικρινής διάθεση" από την ελληνική πλευρά για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής ονομασίας.

    Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή

    Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, ο Σερβοβόσνιος προεδρεύων έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη διατέθηκαν από τη χώρα μας 19,53 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, είχε, επίσης, συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας, Αντνάν Τέρζιτς, και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο κ. Στεφανόπουλος περιηγήθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Σεράγεβου και επισκέφθηκε την ελληνική στρατιωτική δύναμη της Βοσνίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 November 2004 - 17:53:04 UTC