Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιορτάζει τα 86 χρόνια ύπαρξής του Γενέθλια για το ΚΚΕ
  • [02] Προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες Θανατηφόρα η μόλυνση του όζοντος
  • [03] Βάρους δέκα τόνων Σιδηροδρομική γέφυρα "κάνει φτερά"
  • [04] Και κράνος στο dress-code της γιορτής Φεστιβάλ πετροπόλεμου στην Ινδία
  • [05] Διατροφικά ...μηνύματα Τροφές που δείχνουν ...χαρακτήρα
  • [06] Κάπνισμα και αλάτι οι "ένοχοι" για τις καούρες
  • [07] 20ετή κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Εσπασαν τα ισόβια για
  • [08] ...νόμισε οτι μπορούσε να κοροϊδέψει 19χρονος
  • [09] Επέμβαση εισαγγελέα για τον Πέρι
  • [10] Πόρτα εξόδου για τον Έλμπερ
  • [11] Συνέντευξη Τύπου του Υπ. Οικονομίας "Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία μας"
  • [12] Για την 31η Επέτειο του Πολυτεχνείου Ειρηνική η πορεία
  • [13] Η υπόθεση παίρνει πλέον το δρόμο της Δικαιοσύνης Εκτονώθηκε η ένταση
  • [14] Υπογράμμισε ο Υφ. Οικονομίας Πέτρος Δούκας "Προϋπολογισμός με
  • [15] Με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Απερρίφθη η έφεση για το
  • [16] Δήλωσε ο Μπλερ "Πολιτική μου προτεραιότητα το Μεσανατολικό"
  • [17] Σε φορτισμένο κλίμα το Ισπανία-Αγγλία
  • [18] Συγκλονισμένη η Βρετανία Καταδικάζουν τη δολοφονία της Χασάν
  • [19] Νεκρός φρουρός της Citibank Μπαράζ εκρήξεων συγκλόνισαν το Μπουένος
  • [20] "Μετράει απουσίες" ο Ιωνικός εν όψει Άρη
  • [21] Οι μεταγραφές έρχονται...ο Τζιλιαρντίνιο φεύγει

    [01] Πολιτική

    Γιορτάζει τα 86 χρόνια ύπαρξής του Γενέθλια για το ΚΚΕ

    17/11/2004 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ανακοίνωση, με αφορμή τα 86 χρόνια από τη ίδρυση του ΚΚΕ, εξέδωσε η Kεντρική Eπιτροπή του κόμματος, στην οποία τονίζει την πεποίθησή του ότι η σημερινή εποχή αποτελεί το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται λόγος για προώθηση της συσπείρωσης των "λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών και αντιμονοπωλιακών δυνάμεων", ενώ μέσα στους στόχους του κόμματος είναι η ενδυνάμωση των δεσμών του με την εργατική τάξη και το "μπόλιασμα" των μαζών με την κομμουνιστική θεωρία και με την "ιδεολογικοπολιτική γραμμή της λαϊκής εξουσίας". Ακόμη, χαιρετίζει όσους συνεργάζονται με το ΚΚΕ και αγωνίζονται μαζί του κατά της "αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, των κύριων φορέων της πολιτικής που υπηρετεί την εγχώρια πλουτοκρατία, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ". Στην ανακοίνωση η ΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει την προσήλωσή του στις αρχές του "προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς".

    [02] Υγεία

    Προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες Θανατηφόρα η μόλυνση του όζοντος

    17/11/2004 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: AΠΕ,BBC,Reuters

    Νέες κατηγορίες σε βάρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καταθέτουν Αμερικανοί επιστήμονες, στο πλαίσιο της υπόθεσης "παγκόσμια υγεία". Η μόλυνση του όζοντος, εκτός από τα πολλά και ποικίλα αναπνευστικά νοσήματα, που προκαλεί, ευθύνεται και για χιλιάδες πρόωρους θανάτους, που σημειώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Ερευνητές των Πανεπιστημίων Γέιλ και Τζον Χόπκινς προειδοποιούν, ότι μία αύξηση 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό εκατοστό των επιπέδων του όζοντος μέσα σε μία εβδομάδα, αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητας σε ποσοστό 0,5%, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 3767 θανάτους. Τα συμπεράσματα της έκθεσης, που διεξήχθη σε 95 αμερικανικά αστικά κέντρα, λαμβάνοντας υπόψη στατιστικά στοιχεία από το 1987 έως το 2000, δημοσιεύονται στην περιοδική έκδοση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης

    Η πληρέστερη μελέτη

    Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του κέντρου δημοσίας υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Τζόναθαν Λέβι, πρόκειται για μία από τις πληρέστερες μελέτες, που έχουν συνταχθεί έως σήμερα, σημειώνοντας, παράλληλα, πως τα αποτελέσματά της "αξίζουν μεγάλης προσοχής".

    Η μόλυνση του όζοντος, όχι μόνο αντιπροσωπεύει "έναν υπαρκτό κίνδυνο για την υγεία", αλλά συνεπάγεται και μία ελαφρά αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μάλιστα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί αύξηση των επιπέδων του όζοντος, το ερχόμενο καλοκαίρι ο μέσος όρος του ατμοσφαιρικού όζοντος αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 μικρογραμμάρια/κυβικό εκατοστό, κυρίως στις πόλεις, επισημαίνεται στη μελέτη.

    Η μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 35% μπορεί να σώσει περίπου 4,000 ζωές ετησίως, επισημαίνουν επιστήμονες από το Τμήμα Δασοκομικών και Περιβαλλοντικών σπουδών του Πανεπιστημίου Γέιλ.

    Στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν άτομα ηλικίας 65 με 74 ετών, καθώς το ποσοστό πρόωρης θνησιμότητάς τους ανέρχεται σε 0,70%.

    Προσοχή δεν πρέπει να συγχέουμε το όζον που βρίσκεται χαμηλά στην ατμόσφαιρα, στο επίπεδο του εδάφους και θεωρείται επικίνδυνο, με εκείνο που βρίσκεται στη στρατόσφαιρα και είναι ευεργετικό, επειδή προστατεύει τη Γη από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες.

    [03] Παράξενα

    Βάρους δέκα τόνων Σιδηροδρομική γέφυρα "κάνει φτερά"

    17/11/2004 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Εάν κλέβατε μια γέφυρα, τι θα την κάνατε; Όχι, δεν αστειευόμαστε, ούτε πρόκειται για "ερώτηση- παγίδα" σε κάποιο τηλεπαιχνίδι! Αστυνομικοί, πάντως, στη Βόρεια Αυστραλία καταναλώνουν πολύ φαιά ουσία τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να βρουν τη σωστή απάντηση... Όσο απίστευτο και αν φαντάζει, άγνωστοι έκλεψαν μια ιστορική σιδηροδρομική σιδερένια γέφυρα, βάρους δέκα τόνων και ηλικίας 115 ετών, από την επαρχιακή πόλη Χάουαρντ Σπριγκς, 35 χιλιόμετρα Νότια του Ντάργουν. Οι κλέφτες, όντας καλά οργανωμένοι, έκοψαν τις βάσεις της γέφυρας με οξυγόνο, μεταφέροντάς τη, στη συνέχεια, με γερανό και νταλίκες προς άγνωστη κατεύθυνση! Την ιστορική γέφυρα είχαν κατασκευάσει Κινέζοι το 1890, για τη μεταφορά υλικού από τα χρυσωρυχεία της περιοχής.

    Τρίτωσε το "κακό"

    "Οι δράστες ήταν επαγγελματίες, γιατί φορούσαν βαριά υποδήματα. Οι ντόπιοι, λόγω ζέστης, φοράνε μόνο σαγιονάρες", δήλωσε ο τοπικός βουλευτής Τζέρι Γουντ. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρόκειται για το τρίτο κρούσμα κλοπής σιδερένιας γέφυρας, που σημειώνεται στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη.

    Τουλάχιστον, είχαν μεριμνήσει οι τοπικές Αρχές να τα ασφαλίσουν;

    [04] Παράξενα

    Και κράνος στο dress-code της γιορτής Φεστιβάλ πετροπόλεμου στην Ινδία

    17/11/2004 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Με εκατοντάδες τραυματίες έληξε ο εορτασμός ενός ιδιάζοντος εθίμου στο Ντάμι της Ινδίας. Οι κάτοικοι του χωριού διοργανώνουν ετησίως αγώνες πετροπόλεμου ανάμεσα σε δύο ομάδες κατοίκων. Ο "εμφύλιος" λαμβάνει χώρα σε ένα απομονωμένο βουνό της περιοχής, όπου οι διαγωνιζόμενοι χωρίζονται σε δύο ομάδες και αρχίζουν να πετάνε πέτρες ο ένας στον άλλο. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή με τις λιγότερες απώλειες! Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαγωνιζόμενοι φέτος ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, συνεχίζοντας το παιχνίδι για πάνω από μια ώρα, γεγονός που ανάγκασε τις τοπικές αρχές να στήσουν πρόχειρα ιατρικά καταλύματα για να φροντίσουν τους τραυματίες. Όσοι τη γλίτωσαν, πάντως, αν δεν κρατιούνται μέχρι του χρόνου για να ξαναπαίξουν, μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε σε ένα ελληνικό γήπεδο ...Δεν θα καταλάβει και κανένας τη διαφορά.

    [05] Ζωής ...σΤάσεις

    Διατροφικά ...μηνύματα Τροφές που δείχνουν ...χαρακτήρα

    17/11/2004 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Προτιμάτε περισσότερο τα λαχανικά ή τα φρούτα; Προσέξτε τι θα απαντήσετε διότι σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες οι "αδυναμίες" μας δείχνουν στοιχεία του χαρακτήρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις οι άνθρωποι που δηλώνουν οπαδοί των πράσινων λαχανικών τείνουν να είναι "τολμηροί" στην κουζίνα, καθώς είναι ανοιχτοί σε νέες γεύσεις, προτιμούν τα πικάντικα φαγητά, πίνουν κρασί με το γεύμα τους και είναι συνήθως αρκετά κοινωνικοί. Την ίδια στιγμή, οι "εραστές" των φρούτων, δεν παραλείπουν σχεδόν ποτέ το επιδόρπιο, προτιμούν τις γρήγορες και πιο "παραδοσιακές" συνταγές, ενώ βγαίνουν λιγότερο συχνά με φίλους "λίγους και καλούς".

    Σύμφωνα με τους ερευνητές η βαθύτερη κατανόηση των διαφορών μεταξύ αυτών των δύο πολύ γενικών κατηγοριών στις οποίες φαίνεται να εντάσσονται οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς στο να δίνουν πιο αποτελεσματικές και έξυπνες συμβουλές για υγιεινή διατροφή.

    Με άλλα λόγια οι διατροφολόγοι λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να χαράσσουν ένα πιο εξειδικευμένο και εναρμονισμένο με την προσωπικότητα διατροφικό πλάνο, που θα στηρίζεται και σε στοιχεία που ίσως να μην συνειδητοποιεί ο ενδιαφερόμενος. Σε τελική ανάλυση όμως θα έχει περισσότερες πιθανότητες να ακολουθηθεί χωρίς παρεκτροπές και ατασθαλίες. Άλλωστε το ιδανικό όπως λένε οι ειδικοί είναι να εντάσσουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο μας πέντε μερίδες λαχανικών ή φρούτων, προκειμένου να έχουμε την επιθυμητή θωράκιση απέναντι σε ένα πλήθος ασθενειών όπως διάφορες μορφές καρκίνου ή καρδιοπάθειες.

    [06] Υγεία

    Κάπνισμα και αλάτι οι "ένοχοι" για τις καούρες

    17/11/2004 2:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2004 3:42:05 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Όσοι καπνίζουν και όσοι προτιμούν τα φαγητά τους πολύ αλατισμένα φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης προειδοποιούν Ευρωπαίοι επιστήμονες. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζοντας νέες μελέτες "απενοχοποιούν" το τσάι και το αλκοόλ. Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις στο φύλο ή στην ηλικία, αν και η εμφάνιση της είναι συχνότερη στους ενήλικες. Οφείλεται στο γεγονός ότι το περιεχόμενο του στομαχιού μετακινείται προς το κάτω μέρος του οισοφάγου. Λόγω όμως της οξύτητας του τον ερεθίζει και προκαλεί πόνο και το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της γνωστής "καούρας". Η ασθένεια αυτή από μόνη της δεν είναι συνήθως σοβαρή, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα και δεν υπάρξει θεραπευτική αντιμετώπιση, μπορεί να γίνει αιτία πρόκλησης οισοφαγικού καρκίνου.

    [07] Κοινωνία

    20ετή κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Εσπασαν τα ισόβια για τον Γρ. Κούλα

    17/11/2004 2:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ποινή κάθειρξης 20 ετών επέβαλε κατά πλειοψηφία το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στον 45χρονο δικηγόρο Γρηγόρη Κούλα για τη δολοφονία της συζύγου του Αδαμαντίας Σίμου 38 ετών, στο σπίτι τους στην Κηφισιά στις 11 Μαΐου του 1999. Οι δικαστές με πλειοψηφία 6 προς 1 έκριναν ένοχο τον κατηγορούμενο χωρίς ελαφρυντικά, δεχόμενοι όμως μειωμένο καταλογισμό. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και υπό την επήρεια φαρμακευτικής αγωγής που του είχε χορηγηθεί, αφού είχε πληροφορηθεί ότι η σύζυγος του τον απατούσε. Με την αναγνώριση του μειωμένου καταλογισμού διαφώνησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο οποίος μετά την έκδοση της απόφασης είπε στον κατηγορούμενο ότι κρίθηκε επιεικώς, καθώς το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι είναι πατέρας τριών παιδιών. Σε πρώτο βαθμό ο κ. Κούλας είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Η απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε "επιεικής" και από τους συγγενείς του θύματος. Ο συνήγορος υπεράσπισης του, κ. Δημήτρης Τσοβόλας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Κούλας θα μπορεί σε 4 χρόνια να υποβάλει αίτηση άρσης της προσωρινής του κράτησης καθώς θα έχουν συμπληρωθεί τα 3/5 έκτισης της ποινής του.

    [08] Παράξενα

    Τα ...άγρυπνα "μάτια" του νόμου

    17/11/2004 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ρεκόρ παρανομίας έσπασε ένας δεκαεννιάχρονος οδηγός στο Μπερν της Ελβετίας, αφού παραβίασε το όριο ταχύτητας 19 φορές και μάλιστα στο ίδιο μέρος. Το φοβερό είναι, ότι δεν διάλεξε τυχαία τον "τόπο του εγκλήματος", καθώς επέλεξε να επιδείξει τις οδηγικές του ικανότητες, μπροστά σε μία κάμερα για έλεγχο της ταχύτητας, σε μια προσπάθεια να "περιπαίξει" τις αστυνομικές αρχές. Ο νεαρός είχε τοποθετήσει πάνω από τον αριθμό του, ψεύτικες πινακίδες και νόμιζε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξέφευγε από τους αστυνομικούς της Τροχαίας. Τόσο σίγουρος ήταν, που πέρναγε επανειλημμένα μπροστά από την κάμερα, κάνοντας άσεμνες χειρονομίες προς αυτή. Όμως επειδή το 19κις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού, οι αστυνομικοί "έψαξαν" λίγο το θέμα, αναγνώρισαν τον τέντι-μπόι και τον συνέλαβαν, τη στιγμή που αυτός γυρνούσε σπίτι του. Μάλιστα, δεν σκέφτηκε καν να βγάλει την ψεύτικη πινακίδα, κάνοντας έτσι πιο εύκολο το έργο των αστυνομικών.

    [09] Αθλητισμός

    Επέμβαση εισαγγελέα για τον Πέρι

    17/11/2004 3:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2004 5:29:14 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Διευκρινίσεις για την υπόθεση του Κυπριακού διαβατηρίου του Αμερικανού γκαρντ Μαρκί Πέρι, έδωσε την Τετάρτη η ΚΑΕ Ολυμπιακός. Με λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα του Πειραιά, αναφέρει ότι έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για την διαπίστωση της διαδικασίας της έκδοσης του διαβατηρίου και σύντομα θα δώσει την απαιτούμενη λύση. Το θέμα δημιουργήθηκε όταν η κυπριακή κυβέρνηση δια στόματος του εκπροσώπου της αλλά και του υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε άγνοια για την συγκεκριμένη υπόθεση και αρνήθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου, έχουν προχωρήσει στην έκδοση οποιουδήποτε τέτοιου εγγράφου για τον συγκεκριμένο παίκτη. Παράλληλα οι διαστάσεις που πήρε η υπόθεση, ανάγκασε τον εισαγγελέα Πειραιά Γρηγόρη Πεπόνη να επέμβει αυτεπάγγελτα και να ζητήσει από Ολυμπιακό και ΕΣΑΚΕ να καταθέσουν ό,τι έγγραφα έχουν στη διάθεσή τους.

    Κατάθεση του διαβατηρίου ζητά ο εισαγγελέας

    Στη παραγγελία του ο εισαγγελέας ζητά επίσης από τον διενεργούντα την έρευνα στη δικογραφία που θα σχηματισθεί να επισυναφθεί και αντίγραφο του Κυπριακού διαβατηρίου που οι υπεύθυνοι του ισχυρίζονται ότι έχει ο αλλοδαπός μπασκετμπολίστας, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητά του.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ΕΣΑΚΕ ανέστειλε κάθε ενέργεια αναγνώρισης του πάικτη ως κοινοτικού.

    [10] Champions League

    Πόρτα εξόδου για τον Έλμπερ

    17/11/2004 4:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αμφίβολο θα πρέπει να θεωρείται το μέλλον του Τζιοβάνε Έλμπερ στη Λιόν, μετά την εγχείριση που υποβλήθει και τον αναγκάζει να μείνει εκτός γηπέδων για τους επόμενους 2-3 μήνες. Το πρόβλημα πάντως δεν ξεκινάει από το ότι ο 32χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός, αναρρώνει από την πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, αλλά από το γεγονός, ότι ενώ ο σύλλογος διαθέτει εξαιρετικό ιατρικό επιτελείο, ο ίδιος προτίμησε να χειρουργηθεί από ειδικό ορθοπεδικό στη Γερμανία. Η επιλογή του Έλμπερ εξόργισε τη διοίκηση του γαλλικού συλλόγου, η οποία εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να απομακρύνει τον παίκτη από τις τάξεις της, με πιθανότερη εκδοχή την παραχώρησή του σε ομάδα της Μπουντεσλίγκα, κάτι άλλωστε που αποτελεί επιθυμία και του 32χρονου άσου. Ο Ελμπερ, ο οποίος «έφτιαξε όνομα» αγωνιζόμενος στη Στουτγκάρδη και τη Μπάγερν Μονάχου, υπέστη κάταγμα στον αστράγαλο στις 25 Αυγούστου.

    [11] Οικονομία

    Συνέντευξη Τύπου του Υπ. Οικονομίας "Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία μας"

    17/11/2004 3:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2004 7:24:17 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Η ελληνική Οικονομία δεν βρίσκεται υπό επιτήρηση, όλες οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα του ECOFIN. Παρουσιάζοντας στη συνέχεια τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες με υπερβολικά ελλείμματα αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένη κοινοτική διαδικασία και δεν υπάρχει θέμα ειδικής μεταχείρισης στην περίπτωσή μας. Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αποπομπής της Ελλάδας από την ΟΝΕ, αφού η αξιολόγηση για την ένταξή της -όπως και με όλες τις άλλες χώρες που προηγήθηκαν- έγινε με τη μεθοδολογία του 1999, με την οποία τα ελλείμματα πριν το 2000 ήταν κάτω από το όριο του 3%. "Αυτό που η Ελλάδα κέρδισε με τη δήθεν απογραφή της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι άλλα δύο χαμένα χρόνια επιτήρησης και περιοριστικής πολιτικής μετά τον πρώτο χαμένο χρόνο της Ν.Δ. που διανύουμε ήδη", υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή την αλλαγή της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οργανισμό αξιολόγησης Standard and Poors.

    "Δεν θα παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο"

    Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπής πόρων από το Ταμείο Συνοχής και παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού με πρωτοβουλία της συμμορφώνεται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Όσον αφορά στο περιθώριο της διετίας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας για να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η παράταση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να υλοποιήσει το φιλόδοξο στόχο για έλλειμμα 2,8% το 2005.

    Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία -όπως είπε- αντιμετώπισε με επιπολαιότητα το θέμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων εκθέτοντας τη χώρα αφού θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με πρωτοβουλία δική της.

    "Το ECOFIN επαίνεσε τη συνεργασία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση για την αποσαφήνιση της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής Οικονομίας", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, τονίζοντας ότι "η επισήμανση αυτή, έγινε στη συνέχεια των δηλώσεων Αλμούνια και Βαν Ντενάμπελε, ενώ συμφωνήθηκε η παράταση της προθεσμίας για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% ως το 2006". Ο κ. Αντώναρος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση "διατηρεί τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% από το 2005".

    Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

    "Την ώρα που ο Υπουργός Οικονομίας ομολογεί ότι τα προβλήματα με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας είναι συνέπεια της 'νέας μεθοδολογίας', της μεθοδολογίας, δηλαδή, της κυβέρνησης της Ν.Δ., την ώρα που ομολογεί ότι, με την 'παλαιά μεθοδολογία' όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, την ίδια ώρα προκαλεί με τις δηλώσεις του και τους πανηγυρισμούς του για τα δύο χρόνια προσαρμογής που υποτίθεται κέρδισε", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    "Αυτό που κέρδισε η Ελλάδα είναι η χαμένη αξιοπιστία και το χαμένο κύρος της", τονίζει ο κ. Αθανασάκης.

    Στο μεταξύ, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από άλφα συν σε άλφα προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης "Standard & Poors".

    Στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αναφέρεται ότι η υποβάθμιση αντανακλά τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και την έλλειψη αποφασιστικής στρατηγικής για την επίτευξη άμεσων βελτιώσεων.

    Ωστόσο, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι συστάσεις μπορεί να αναβαθμιστούν εάν σημειωθούν δημοσιονομικές βελτιώσεις.

    Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομίας τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που μας κληροδότησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και των οικονομικών επιλογών που αποδυνάμωσαν σημαντικά την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και υποβάθμισαν την αξιοπιστία της στο εξωτερικό με την παροχή ανακριβών στοιχείων επί σειρά ετών.

    Η σημερινή κυβέρνηση, τονίζεται στη ανακοίνωση του υπουργείου, έχει ήδη παρουσιάσει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2005, ένα πρόγραμμα ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής που στοχεύει στη ταχεία αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

    Αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

    Στο μεταξύ, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στην Ελλάδα τον μήνα Οκτώβριο στο 3,3% έναντι 2,9% τον Σεπτέμβριο.

    Το ύψος του ετήσιου πληθωρισμού αυξήθηκε το μήνα Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, στους "25" το ύψος του μέσου πληθωρισμού αυξήθηκε από 2,1% τον Σεπτέμβριο σε 2,3% τον Οκτώβριο και στην ευρωζώνη από 2,1% σε 2,4%.

    Τον μικρότερο πληθωρισμό στην ΕΕ παρουσιάζουν η Φινλανδία (0,6%), η Μεγάλη Βρετανία (1,2%), η Σουηδία (1,4%) και η Ολλανδία (1,5%).

    Τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην ΕΕ εμφανίζουν η Λετονία (7,2%), η Ουγγαρία (6,4%), η Σλοβακία (6,3%) και η Πολωνία (4,6%).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ως το 2006 η μείωση του ελλείμματος

    Δύο χρόνια προθεσμία

    [12] Κοινωνία

    Για την 31η Επέτειο του Πολυτεχνείου Ειρηνική η πορεία

    17/11/2004 4:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2004 6:12:54 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 31η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Επί ποδός βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπτεται σταδιακά. Η πορεία πραγματοποιείται σε σχετικά ήρεμο κλίμα, καθώς υπήρξαν μικροεπεισόδια, ενώ ακούγονται συνθήματα αντιαμερικανικά και αντινατοϊκά, αλλά και αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους λαούς. Το πρωί, στον χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν στεφάνια η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία όλων των κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και εκ μέρους του Συνασπισμού ο βουλευτής Φώτης Κουβέλης.

    Κλίμα συγκίνησης

    Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και άρχισε η κεντρική εκδήλωση, που φέτος για πρώτη φορά έγινε στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος, μια και η αίθουσα Αβέρωφ που γινόταν κάθε χρόνο είναι υπό ανακαίνιση.

    Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Ανδρεόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 67-74 Μιχάλης Βαρδάνης και ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Χάρης Μπότσογλου. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη διαχρονικότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου και επεσήμαναν ότι η ανάγκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών τα ονόματα των οποίων διάβασε η Άσπα Μανδηλαρά. Αμέσως μετά εκπρόσωποι φοιτητών κατευθύνθηκαν στην κεφαλή της πορείας μαζί με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και με το σύνθημα "το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή ήταν εξέγερση...".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τριάντα ένα χρόνια μετά

    [13] Κοινωνία

    Η υπόθεση παίρνει πλέον το δρόμο της Δικαιοσύνης Εκτονώθηκε η ένταση στον Εχίνο

    17/11/2004 5:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2004 5:46:35 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά τα χθεσινά γεγονότα, οι τόνοι έπεσαν σήμερα στον Εχίνο Ξάνθης. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης και η δικογραφία με το προανακριτικό υλικό διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία της Ξάνθης. Μεμονωμένο χαρακτήρισε το συμβάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος τονίζοντας ότι "το επεισόδιο δεν έθεσε σε δοκιμασία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις " και ότι "συνολικά τα ελληνικά και τα τουρκικά ΜΜΕ χειρίστηκαν υπεύθυνα το ζήτημα".

    Ευθύνες σε οκτώ μέλη του συνεργείου

    Ο Εισαγγελέας, αφού μελετήσει το σχετικό φάκελο, θα κινήσει την ποινική δίωξη για παράβαση του άρθρου 199 του Ποινικού Κώδικα περί "καθύβρισης θρησκεύματος" και για "διατάραξη οικιακής ειρήνης".

    Μετά τη δίωξη, η υπόθεση θα περάσει στην τακτική ανάκριση και αφού καταθέσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση θα ορισθεί τακτική δικάσιμος.

    Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας Ξάνθης, Γεώργιος Καντσίδης δήλωσε ότι η Εισαγγελία θα ζητήσει από τον Αρειο Πάγο να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης, σε πόλη μακριά από την Ξάνθη, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

    Σύμφωνα με την προανάκριση που διενήργησε το τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης επιρρίπτονται αρχικά ευθύνες σε οκτώ μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου.

    Την τελική απόφαση για το θέμα θα πάρει ο Εισαγγελέας.

    Τα χθεσινά επεισόδια

    Σύμφωνα με το επίσημο αστυνομικό δελτίο της Διεύθυνσης Ξάνθης στις 12.15 έξω από το Άνω Τέμενος του Εχίνου, διερχόμενοι κάτοικοι είδαν στο τέμενος, απρεπώς ντυμένη μία γυναίκα ηθοποιό.

    Στο σημείο συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα κάτοικοι της κωμόπολης προπηλακίζοντας μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου.

    Η πράξη καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, στις 12.30 το μεσημέρι.

    Ακολούθως, η αστυνομία έκανε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία των μελών του συνεργείου από τους διαμαρτυρόμενους.

    Σταδιακά έξω από το αστυνομικό τμήμα Εχίνου, όπου μεταφέρθηκαν τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου, άρχισαν να συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής.

    Αργά το απόγευμα, μετά από προσπάθειες των αστυνομικών, παρουσία μάλιστα Εισαγγελέα, τα οκτώ μέλη του συνεργείου μεταφέρθηκαν από το αστυνομικό τμήμα Εχίνου στην Ασφάλεια Ξάνθης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επεισοδιακά τα γυρίσματα του "Αρχιπελάγους"

    [14] Οικονομία

    Υπογράμμισε ο Υφ. Οικονομίας Πέτρος Δούκας "Προϋπολογισμός με δημοσιονομική πειθαρχία"

    17/11/2004 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν έχει πρόβλημα η Κυβέρνηση να δώσει το επίδομα θέρμανσης, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως το θέμα είναι "δημοσιονομικό", καθώς θα κόστιζε 170 με 200 εκατομμύρια ευρώ, σε μια περίοδο, που "τα πράγματα είναι πολύ στριμωγμένα". Πάντως, ο υφυπουργός υπογράμμισε, ότι είναι ένα θέμα το οποίο η Κυβέρνηση παρακολουθεί και εξετάζει σε καθημερινή βάση. Τόνισε επίσης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής στα σχέδια του προϋπολογισμού, έτσι ώστε η δημοσιονομική πειθαρχία να είναι πιο συγκροτημένη. "Θα προχωρήσουμε με τα στοιχεία, που έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή, αλλά στόχος μας είναι να παρακολουθήσουμε αυτό το προσχέδιο και να μειώσουμε το έλλειμμα στο 2,8% από το 2005", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας. Πάντως, ο υφυπουργός επεσήμανε, πως η Κυβέρνηση έχει περικόψει αρκετά τις αμυντικές δαπάνες και τις λειτουργικές δαπάνες των περισσότερων υπουργείων εκτός από τα υπουργεία Πρόνοιας και Παιδείας και του Εσωτερικών σε ό,τι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    "Έχουμε όρεξη να συνεργαστούμε"

    Επίσης, ο υφυπουργός δήλωσε, ότι για τη χρονιά, που έρχεται, ο πολίτης μπορεί να περιμένει αυξήσεις, που θα είναι κάτι παραπάνω από τον πληθωρισμό και διάφορες φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες ήδη συζητούνται στη Βουλή.

    Σχετικά με το εάν θα ληφθούν υπόψη τυχόν συστάσεις του ΕΚΟΦΙΝ για το έλλειμμα, ο κ Δούκας τόνισε, τα εξής: "Συνέταιρος ή εταίρος πάντα λαμβάνεις υπόψη αυτά, που σου λένε, όταν στα λένε με καλή πίστη και για να σε βοηθήσουν και εμείς έχουμε όρεξη να συνεργαστούμε. Αλλά και οι Ευρωπαίοι έχουν δει τον προϋπολογισμό και συμπορεύονται με αυτόν, δεν μας λένε να κάνουμε κάτι πέρα από αυτό που έχουμε ήδη δηλώσει. Εμείς βάζουμε τον εαυτό μας υπό εποπτεία και για το δικό μας το καλό πρέπει να συμμαζέψουμε τα πράγματα. Για την καλή παρουσία της ελληνικής οικονομίας, για να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί για επενδύσεις, για χίλιους δυο λόγους".

    [15] Οικονομία

    Με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Απερρίφθη η έφεση για το ΧΑΑ

    17/11/2004 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών την έφεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας Γιώργος Κολιοκώστας κατά απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Με αμετάκλητο βούλευμα του, το Συμβούλιο Εφετών, απεφάνθη την απαλλαγή των πρώην μελών του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος σχετικά με την υπόθεση της εταιρείας ΑΛΤΕΚ. Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων, οι εφέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σκεπτικό των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση ήταν πλήρως αιτιολογημένο και καλώς δεν οδηγήθηκαν σε παραπομπή.

    [16] Μ. Ανατολή

    Δήλωσε ο Μπλερ "Πολιτική μου προτεραιότητα το Μεσανατολικό"

    17/11/2004 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επανέλαβε σήμερα τη δέσμευσή του να επαναπροωθήσει τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως την "πλέον επείγουσα πολιτική πρόκληση αυτή τη στιγμή στον κόσμο". Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε, ότι θεωρεί την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή ως προσωπική, πολιτική του προτεραιότητα. Ήδη, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο των συζητήσεων του βρετανού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Μπλερ τόνισε, ότι είναι αποφασισμένος "να συνεργαστεί με τους Παλαιστίνιους και τη διεθνή κοινότητα για τη δημιουργία πολιτικών και οικονομικών θεσμών, αλλά και θεσμών ασφάλειας ενός βιώσιμου κράτους", ελπίζοντας ότι θα επωφεληθεί από "το συνδυασμό των εκλογών για το νέο ηγέτη των Παλαιστινίων" και "της αποχώρησης ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και τμήματα της Δυτικής Όχθης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Ουάσινγκτον ο Μπλερ

    [17] Αθλητισμός

    Σε φορτισμένο κλίμα το Ισπανία-Αγγλία

    17/11/2004 6:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει πλέον η κόντρα που άνοιξε ο προπονητής της Ισπανίας Λουίς Αραγόνε με τις αγγλικές ομάδες, εξαιτίας των υποτιμητικών και ρατσιστικών δηλώσεων που έκανε για τον Τιερί Ανρί, στην προσπάθειά του, να εμψυχώσει τον Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες, ενόψει του αγώνα της ομάδας του με το Βέλγιο. Το θέμα ξέφυγε από κάθε λογική πλέον την Τρίτη, όταν στον φιλικό κατά τ' άλλα αγώνα, μεταξύ των Εθνικών ομάδων Ελπίδων των δυο χωρών, οι Ισπανοί φίλαθλοι, έβγαζαν κραυγές πιθήκων, κάθε φορά που οι έγχρωμοι Βρετανοί διεθνείς Κάρλτον Κόουλ, Ντάρεν Μπεντ και Γκλεν Τζόνσον, έπαιρναν την μπάλα. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, δυναμίτισε τις σχέσεις των δύο χωρών λίγες ώρες πριν το αποψινό φιλικό των "λεοντόκαρδων" με τους "ταυρομάχους" στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου". Η αγγλική ομάδα κατήγγειλε τους οπαδούς των γηπεδούχων για ρατσιστική συμπεριφορά, ενώ η Αγγλική Ομοσπονδία, ενημέρωσε εγγράφως την UEFA και FIFA.

    Νέες δηλώσεις Αραγόν

    Χθες οι παίκτες της Εθνικής Ανδρών της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσουν το άσχημο κλίμα προπονήθηκαν φορώντας φανέλες με το λογότυπο "αφήστε εκτός αθλητισμού τον ρατσισμό"

    Ο Λουίς Αραγόνες, έριξε όμως εκ νέου λάδι στη φωτιά, με τις δηλώσεις του: "Είμαι σχεδόν 70 ετών και ξέρω τι είναι ο ρατσισμός", δήλωσε ο 66χρονος τεχνικός και συνέχισε: "Στις αποικίες τους οι Άγγλοι κυνηγούσαν τους μαύρους σαν λύκους".

    Οι παριστάμενοι όμως δημοσιογράφοι θύμισαν στον προπονητή της Εθνικής Ισπανίας το σχετικό με τον Ανρί συμβάν, υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα της Αγγλίας θα φοράει φανέλες που θα φέρουν αντιρατσιστικό σλόγκαν.

    [18] Ιράκ

    Συγκλονισμένη η Βρετανία Καταδικάζουν τη δολοφονία της Χασάν

    17/11/2004 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΝΕΤ

    "Αποτροπιαστική πράξη" αποκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τη δολοφονία της Μάργκαρετ Χασάν, της Βρετανοϊρλανδής ομήρου, που αφιέρωσε τη ζωή της στο Ιράκ, στη χώρα, όπου έζησε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής της και έμελλε να γίνει και ο τόπος του θανάτου της. "Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τους δολοφόνους" τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Άχερν, την ώρα, που ο Ιρακινός σύζυγός της άτυχης γυναίκας, Ταχσίν Χασάν, με τρεμάμενη φωνή και εμφανώς καταβεβλημένος ζητά να επιστρέψει η σύζυγος του, ακόμα και νεκρή. Οι ελπίδες για τη Μάργκαρετ Χασάν έσβησαν χθες, όταν το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε, πως έχει στην κατοχή του βιντεοταινία με τη δολοφονία μίας γυναίκας.

    Πολλά τα ερωτηματικά

    Στο μεταξύ, ο βρετανικός Τύπος φιλοξενεί στα πρωτοσέλιδά του τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας. "Ποιος σκότωσε την Μάργκαρετ" αναρωτιέται σε πρωτοσέλιδο άρθρο του ο Βρετανός ανταποκριτής της εφημερίδας Independent στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ. Μάλιστα, ο αρθρογράφος αναλύει και τα πέντε βίντεο, που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι απαγωγείς της Χασαν και διαπιστώνει ότι σε κανένα δεν υπήρχαν τα γνωστά σημάδια του ισλαμικού κινήματος αντίστασης, ούτε το πανό με το όνομα της οργάνωσης, ούτε οι μασκοφόροι άνδρες, αλλά ούτε η ανάγνωση στίχων από το κοράνι.

    Πάντως, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ο θάνατος της Μάργκαρετ Χασάν. Αν ο θάνατός της επιβεβαιωθεί, η Χασάν θα είναι η πρώτη δυτικό όμηρος, που εκτελέστηκε στο Ιράκ.

    Η Μάργκαρετ Χασάν είχε αντιταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις, που επέβαλλε η διεθνής κοινότητα στο Ιράκ το 1991, ήταν αντίθετη στην αμερικανικοβρετανική εισβολή και εξακολουθούσε να εργάζεται για την επιβίωση των αδύναμων Ιρακινών την ώρα, που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για λόγους ασφάλειας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σβήνουν οι ελπίδες για τη Χασάν

    [19] Κόσμος

    Νεκρός φρουρός της Citibank Μπαράζ εκρήξεων συγκλόνισαν το Μπουένος Αϊρες

    17/11/2004 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Μπαράζ εκρήξεων με στόχους τρία υποκαταστήματα τραπεζών, συγκλόνισε νωρίτερα το Μπουένος Αϊρες. Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν έξω από δυο υποκαταστήματα της αμερικανικής Citibank και της Banco Galicia της Αργεντινής και εξερράγησαν με διαφορά λίγων λεπτών. Η βόμβα που τοποθετήθηκε στο υποκατάστημα της Citibank, στο προάστιο Caballito, στοίχισε τη ζωή ενός 38χρονου φρουρού, στα χέρια του οποίου εξερράγη το ύποπτο δέμα. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων.

    [20] Αθλητισμός

    "Μετράει απουσίες" ο Ιωνικός εν όψει Άρη

    17/11/2004 6:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2004 7:36:47 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Ιωνικός αντιμετωπίζει τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" για την 8η αγωνιστική του Πρωταθλήματος και ο Βαγγέλης Βλάχος, "πονοκεφαλιάζει" για τις απουσίες της ομάδας του. Στην προπόνηση της ομάδας της Νίκαιας, ούτε λίγο ούτε πολύ, είδε πέντε βασικούς του παίκτες να τίθενται εν αμφιβόλω για τον αγώνα της Θεσσαλονίκης με τους κίτρινους.

    Η μισή ενδεκάδα

    Συγκεκριμένα, ο Βλάχος "περιμένει" τον Αλέξη Γαβριλόπουλου, ο οποίος δεν έχει αποθεραπευτεί ακόμη από τον τραυματισμό του στον αγώνα με την Καλλιθέα, ενώ αποκλείεται η συμμετοχή του Γιώργου Βουρεξάκη που και σήμερα ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης.

    Οι Μελαμπιανάκης και Πουλόπουλος ταλαιπωρούνται ακόμα από τραυματισμούς και φάνηκε πως δεν είναι απόλυτα έτοιμοι. Ο "πέμπτος της παρέας" είναι ο Βλάνταν Ζίφκοβιτς. Ο παίκτης του Ιωνικού προπονήθηκε μεν κανονικά αλλά στο τέλος της παραπονέθηκε για πόνους στον αχίλλειο τένοντα. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση οι "μπλε" αναμένονται να αγωνιστούν στη Θεσσαλονίκη "μισοί".

    [21] Champions League

    Οι μεταγραφές έρχονται...ο Τζιλιαρντίνιο φεύγει

    17/11/2004 7:11:00 μμ

    Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο. Το ίδιο και η ποδοσφαιρική του αξία. Ο Τζιλιαρντίνιο αποτελεί τον νέο αγαπημένο των σταρ των Ιταλών και καθημερινά αποδεικνύει ότι με την επιθετική δεινότητα που τον χαρακτηρίζει, ότι το μέλλον του ανήκει. Το καλοκαίρι ήταν στο επίκεντρο του μεταγραφικού ενδιαφέροντος πολλών ιταλικών ομάδων, καθώς στο περυσινό καμπιονάτο, σε 34 αγώνες πρωταθλήματος σημείωσε 23 γκολ. Πλησιάζοντας ο Ιανουάριος, τα σενάρια για την απόκτησή του αρχίζουν εκ νέου να ανάβουν. Αυτή τη φορά σεναριογράφος είναι ο δημοσιογράφος του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού, "Canal Plus", Φιλίπ Ζενίν και πρωταγωνιστής της αγοράς η Μίλαν. Η είδηση φιλοξενείται και στην ιστοσελίδα της "L' Equipe" και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Γάλλου δημοσιογράφου, ο 22χρονος επιθετικός θα μεταγραφεί στους "ροσονέρι" κατά την διάρκεια της επικείμενης χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Αληθεύει; Κανείς δεν ξέρει. Πιστεύουμε πάντως, ότι τόσο η Γιουβέντους, όσο και η Ίντερ, δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 November 2004 - 17:52:53 UTC