Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούν ανατιμήσεις στα κόμιστρα Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα
  • [02] Εν όψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής "Λαμβάνουμε τα μηνύματα της
  • [03] Επίθεση αυτοκτονίας στην Πράσινη Ζώνη
  • [04] Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από κατολίσθηση Νέα τραγωδία στην Κίνα
  • [05] Νέο φονικό πέρασμα του Νανμαντόλ
  • [06] Πόρισμα-καταπέλτης για το Γηροκομείο Αθηνών
  • [07] Έργο της ΕΤΑ οι επιθέσεις στη Μαδρίτη

    [01] Κοινωνία

    Ζητούν ανατιμήσεις στα κόμιστρα Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα

    3/12/2004 11:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/12/2004 9:22:55 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δεν κατέληξε σε συμφωνία η συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης με τους εκπροσώπους των αυτοκινητιστών ταξί, καθώς οι αυτοκινητιστές ζητούν αυξήσεις 30% κατά μέσο όρο των κομίστρων, οι οποίες είναι μεγαλύτερες από αυτές που είναι διατεθειμένο το υπουργείο να επιτρέψει. Οι αυτοκινητιστές ζητούν το κόμιστρο για τη σημαία από 0,75 που είναι σήμερα να αυξηθεί σε 1 ευρώ, ενώ το υπουργείο δίνει 0,85, για την ελάχιστη αποζημίωση ζητούν από 1,60 να ανεβεί στα 2,50 ευρώ, το υπουργείο δίνει 1,75. Επίσης, ζητούν η μονή ταρίφα από 0,28 να αυξηθεί σε 0,32, όμως το υπουργείο δεν επιτρέπει πάνω από 0,30. Ο πρόεδρος ΣΑΤΑ, Μ. Μπαντουράκης, αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ίσως προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ακόμη και πριν τις γιορτές. Την τελική απόφαση αναμένεται να την πάρουν αύριο, Σάββατο όπου θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 8.00 έως τις 16.00 προκειμένου να συνεδριάσουν, με θέμα την αναπροσαρμογή κομίστρων και τις κυκλοφοριακές απαγορεύσεις που ισχύουν για τα ταξί.

    Συμφωνία για δημιουργία νέων σταθμών ταξί

    Στη συνάντηση εξάλλου, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που θα αποκαταστήσουν τον ιδιαίτερο ρόλο των ταξί στην εξυπηρέτηση των μετακινήσεων μέσα στην πόλη. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται άμεσα μέτρα, ώστε να δημιουργηθούν 20 νέους σταθμούς ταξί σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας και άλλα πέντε σε σε σταθμούς του μετρό, ενώ ρυθμίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την επέκταση των ραδιοσυχνοτήτων σε όλο το λεκανοπέδιο, ώστε να διευκολύνονται οι τηλεφωνικές κλήσεις σε ταξί. Σε ότι αφορά τις λεωφορειολωρίδες, ο υπουργός Μεταφορών ήταν κατηγορηματικός, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος απαγορεύει την κυκλοφορία των ταξί στους λεωφορειόδρομους.

    [02] Πολιτική

    Εν όψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής "Λαμβάνουμε τα μηνύματα της βάσης"

    3/12/2004 10:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε γεύμα των στελεχών της ΝΔ που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. "Η κυβέρνηση λαμβάνει τα μηνύματα της βάσης. Προχωράμε και τα υλοποιούμε. Έχουμε βάλει μεγάλο στοίχημα και πρέπει να το πετύχουμε " τόνισε ο Κώστας Καραμανλής καλώντας τα στελέχη του κόμματος να μην λειτουργούν ως κομματάρχες. "Απευθύνεστε στο σύνολο της κοινωνίας και των πολιτών, δεν εκπροσωπείτε μόνο την παράταξη" πρόσθεσε.

    "Απευθύνεστε στο σύνολο της πολιτείας"

    Η Οικονομία, η διαφάνεια, το κοινωνικό πρόσωπο και οι σχέσεις κόμματος κράτους θα είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή, το Σάββατο.

    Το στίγμα των προθέσεων του όμως, το έδωσε από σήμερα καλώντας τα στελέχη της ΝΟΔΕ να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες και να αφουγκράζονται τα προβλήματα της κοινωνίας.

    "Μπορεί οι ρόλοι να άλλαξαν, όμως όπως μιλούσαμε στο παρελθόν έτσι θα μιλάμε και τώρα" είπε χαρακτηριστικά, ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στους προέδρους των ΝΟΔΕ υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα μηνύματα της βάσης.

    Μπροστά με 6,1% η ΝΔ σε δημοσκόπηση

    Σε δημοσκόπηση της εταιρείας ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ, για λογαριασμό της ΓΣΕΕ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 6,1%.

    Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 40,2%, έναντι 34,1 που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ , 6,4% το ΚΚΕ, 3,8 ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ ποσοστό 2,9%.

    Δυσαρέσκεια Στην ίδια δημοσκόπηση, οι πολίτες υποστηρίζουν ακόμα, ότι η κυβέρνηση καθυστερεί στην υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών.

    Πρώτη στη λίστα των παραπόνων, έρχεται η ακρίβεια με ποσοστό 83,1% και ακολουθούν ανεργία με ποσοστό 76,5%, η ενίσχυση συνταξιούχων με 69,2%, το θέμα των συμβασιούχων με 66,9% και η παιδεία με 64,2%.

    Στη σφυγμομέτρηση και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από τις εφημερίδες αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για επιλεκτική δημοσιοποίηση στοιχείων.

    Όπως είπε, παρασιωπούνται σημαντικά στοιχεία, όπως η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η οποία σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δείχνει να ξεπερνά το 6% των εθνικών εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Προχωράμε μπροστά και υλοποιούμε"

    [03] Ιράκ

    Επίθεση αυτοκτονίας στην Πράσινη Ζώνη

    4/12/2004 9:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/12/2004 10:37:59 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το πρωί του Σαββάτου την περιοχή της Πράσινης Ζώνης, στη Βαγδάτη, η οποία οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ενώ η περιοχή έχει αποκλεισθεί από αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ένα αυτοκίνητο εταιρείας παροχής υπηρεσιών, που το οδηγούσε ένας καμικάζι, ζήτησε από τους αστυνομικούς να εισέλθει στην περίμετρο της Ζώνης. Τη στιγμή που πήρε την άδεια εισόδου ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πυκνός καπνός κάλυψε την περιοχή ενώ στο σημείο έσπευσαν περιπολικά και ασθενοφόρα. Αμέσως μετά την έκρηξη, ακούστηκαν επίσης πολλοί πυροβολισμοί στην είσοδο της Πράσινης Ζώνης, όπου εδρεύει η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση καθώς και η διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι η έκρηξη δε σημειώθηκε μέσα στην Πράσινη Ζώνη, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Το βράδυ της Παρασκευής, ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από αυτοσχέδια βόμβα που εξερράγη στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπως έγινε γνωστό από τον αμερικανικό στρατό, νωρίς σήμερα το πρωί.

    [04] Κόσμος

    Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από κατολίσθηση Νέα τραγωδία στην Κίνα

    4/12/2004 9:45:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί στη νοτιοδυτική Κίνα από κατολίσθηση που σημειώθηκε σε χωριό της περιοχής, ενώ τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών. Η κατολίσθηση σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην επαρχία Γκουιζού. Περισσότεροι από 40 κάτοικοι του χωριού κατάφεραν να βγουν σώοι, όμως άλλοι 20 αγνοούνται ακόμη. Λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή οι διασώστες διέκοψαν προσωρινά τις προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων. Στο χωριό έχουν σπεύσει στρατιώτες, γιατροί και διασώστες από τα γειτονικά ανθρακωρυχεία.

    [05] Κόσμος

    Νέο φονικό πέρασμα του Νανμαντόλ

    4/12/2004 9:50:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ταϊβάν ήταν ο επόμενος στόχος της τροπικής καταιγίδας Νανμαντόλ, που τις τελευταίες ημέρες άφησε δεκάδες νεκρούς στις Φιλιππίνες. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στα νότια του νησιού όταν χτυπήθηκε από διαφημιστική πινακίδα που παρασύρθηκε από τον ισχυρό άνεμο, ενώ δύο άντρες αγνοούνται στα ανατολικά του νησιού. Εξαιτίας της καταιγίδας το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα ανέστειλε την προγραμματισμένη για το Σάββατο προεκλογική συγκέντρωσή του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης Δεκεμβρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονικός τυφώνας στις Φιλιππίνες

    Εκατοντάδες θύματα στις Φιλιππίνες

    Φονικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες

    [06] Κοινωνία

    Πόρισμα-καταπέλτης για το Γηροκομείο Αθηνών

    4/12/2004 10:06:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Καταπέλτης για την προηγούμενη Διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών, που εξέπεσε με δικαστική απόφαση τον περασμένο Ιούλιο, είναι το νέο πόρισμα των επιθεωρητών του Σώματος των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (Σ.Ε.Δ.Ε.), το οποίο φέρει την υπογραφή του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Δ.Ε. και γ.γ. της Γ.Γ. Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Τρυφωνίδη, με ημερομηνία 2.12.2004 και χαρακτήρα "εμπιστευτικό". Το θέμα αφορά σε επιθεώρηση του έργου ανέγερσης νέας πτέρυγας στο περίπτερο "Βασίλισσα Όλγα" εντός του χώρου του Γηροκομείου, στη Λεωφόρο Κηφισίας. Η επιθεώρηση προκλήθηκε από καταγγελία μέλους του Δ.Σ. προς το Σ.Ε.Δ.Ε., στο οποίο προσέφυγε μετά τη διαπίστωση για ύποπτη διασπάθιση των πόρων του φιλανθρωπικού ιδρύματος. Πρόκειται για το δεύτερο καταδικαστικό πόρισμα για την προηγούμενη Διοίκηση του Ιδρύματος.

    Επιζήμιες πράξεις κατά την εκτέλεση του έργου

    Όπως προκύπτει από την έκθεση επιθεώρησης, το έργο χαρακτηρίστηκε ως "ειδικής φύσεως", παρά τις ρητές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να "κλητευθούν" να συμμετάσχουν συγκεκριμένοι και ίσως επιλεγμένοι ανάδοχοι. Υπήρξαν δε σοβαρότατες και επιζήμιες πράξεις κατά την εκτέλεση του έργου, που αφορούν κατ΄ αρχάς τους αποχωρήσαντες παράγοντες του Γηροκομείου, για τους οποίους όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της, δεν ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα το κόστος του έργου να αυξηθεί σημαντικά.

    Μεταξύ άλλων, οι ίδιοι παράγοντες με την υποστήριξη του 15μελούς Δ.Σ. του Γηροκομείου, πλην τριών μελών του, δεχόντουσαν επανατιμολογήσεις και επαναπιστοποιήσεις ιδίων εργασιών, διευκολύνσεις υπέρ του αναδόχου, με συνέπεια τη αύξηση των δαπανών για τις εν λόγω εργασίες. Πέραν αυτών, πλήρωναν εργασίες που ποτέ δεν έγιναν, ακόμα δε αναφέρονται ως υπεύθυνοι και για άλλες παράνομες πληρωμές , οι οποίες δεν είχαν λάβει καμία έγκριση από κανέναν.

    Σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα

    Στην εν λόγω ιστορία εμπλέκεται και η Δ/νση Τεχν. Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών (Δ.Τ.Υ.Ν.Α.), η οποία είχε την ευθύνη δημοπράτησης του έργου ως Προϊσταμένη Αρχή και ευθύνεται διότι επέλεξε μη σύννομη διαδικασία δημοπράτησης μεταξύ μόλις τεσσάρων αναδόχων, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συναγωνισμός. Ο ανάδοχος, στον οποίο ανετέθη το έργο προσέφερε έκπτωση μόλις 8,5% στον προϋπολογισμό με τιμές Αναλυτικού Τιμοκαταλόγου Οικοδομικών Εργασιών, αντί ενός ποσοστού 30% που θεωρείται σύνηθες στην ελεύθερη αγορά

    Πέραν τούτου, τα ίδια στελέχη της Δ.Τ.Υ.Ν.Α., σε στενή συνεργασία με τους παράγοντες του Γηροκομείου, ενέκριναν παράνομο λογαριασμό πληρωμής του αναδόχου και ευθύνονται για το πρωτόκολλο παραλαβής του έργου. Η δε 6μελής επιτροπή παραλαβής του έργου δεν έκρινε ότι πραγματοποιήθηκε κακή κοστολόγηση ούτε αντιλήφθηκε καμία από τις κακοτεχνίες του έργου.

    Σημειώνεται ότι, το έργο κόστισε κατασκευαστικά 740.000 δραχμές, ανά τετραγωνικό μέτρο, χωρίς να υπολογιστεί η αξία του ιδιόκτητου οικοπέδου, με τιμές του 2001.

    Τέλος οι επιθεωρητές καταλήγουν σε διατύπωση προτάσεων, μεταξύ των οποίων αναφέρουν ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η ήδη συντελεσθείσα από τις 15.6.2004 παραλαβή του έργου και να ορισθεί μια νέα επιτροπή παραλαβής, διότι οι εμπλακέντες σε αυτήν απεδείχθησαν τουλάχιστον ανεπαρκείς στα καθήκοντά τους.

    Επίσης οι πράξεις τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποτελούν σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα που ζημίωσαν οικονομικά σε μεγάλο βαθμό το Γηροκομείο. Για το λόγο αυτό, προτείνουν και πιστεύουν ότι πέραν του πειθαρχικού ελέγχου, η υπόθεση χρήζει περαιτέρω δικαστικής έρευνας σε βάθος για όλους τους φορείς, αλλά και για τον ανάδοχο, τον οποίο θεωρούν εξ ίσου υπεύθυνο με όλους τους άλλους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκπτωτο κρίθηκε το Δ.Σ. του Γηροκομείου Αθηνών

    Ζητούν να κηρυχθούν έκπτωτα τα μέλη του ΔΣ του Γηροκομείου

    Στα χέρια του Εισαγγελέα το πόρισμα για το Γηροκομείο

    "Κορυφή του παγόβουνου" το Γηροκομείο Αθηνών

    Πόρισμα-σοκ για το Γηροκομείο Αθηνών

    [07] Κόσμος

    Έργο της ΕΤΑ οι επιθέσεις στη Μαδρίτη

    4/12/2004 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε πρατήρια καυσίμων στα προάστια της Μαδρίτης. Από τις πέντε μικρής ισχύος εκρήξεις τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί, ενώ σημειώθηκαν και μικρές υλικές ζημιές. Των επιθέσεων είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα Gara, ο οποίος μιλώντας εξ ονόματος της οργάνωσης, είχε προειδοποιήσει για τις εκρήξεις. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι Αρχές να προχωρήσουν σε εκκενώσεις των σημείων που υπέδειξε ο άγνωστος. "Όλα δείχνουν πως πρόκειται για την ETA", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, της χώρας, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Παρασκευής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 December 2004 - 9:51:48 UTC