Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνδέει εγκλήματα μέσω της βάσης δεδομένων του Φοβού τους...
  • [02] Από το Μπαλλέτο της Κρατικής Όπερας Οδησσού Η "Λίμνη των Κύκνων" στο
  • [03] Το πήρε προσωπικά ο Ανρί
  • [04] Δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε εκδήλωση "Αντίδοτο της μιζέριας ο
  • [05] Βουδιστικές αμαρτίες Πήγε για "κεχρί" και μπήκε στο κελί
  • [06] Για τη θωράκιση της διαφάνειας Στο 1% ο βασικός μέτοχος
  • [07] Μαύρη ντομάτα με αφροδισιακές ιδιότητες Η μαύρη γεύση του έρωτα
  • [08] Το αμερικανικό προξενείο δέχθηκε εισβολή ενόπλων Έληξε το θρίλερ στην
  • [09] Ισπανός "σφυρίζει" στο ματς Λιβερπουλ-Ολυμπιακός
  • [10] Η ΕΤΑ ξαναχτύπησε Νέο μπαράζ εκρήξεων στην Ισπανία
  • [11] Στο Κίεβο ο Σολάνα Νέος γύρος συνομιλιών στην Ουκρανία
  • [12] Εμμένουν στη "διπλή ονομασία" τα Σκόπια
  • [13] Έρευνα για την ανθρώπινη μνήμη Σε 'χω δει, κάπου σε ξέρω
  • [14] Επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα
  • [15] Πιθανώς επικίνδυνα και για τα έμβρυα Τι κρύβουν τα σαμπουάν
  • [16] Ο Πάουντ "τιμωρεί" τους Κεντέρη - Θάνου
  • [17] Διέρρευσαν τα θέματα του Proficiency;
  • [18] Ένα μήνα εκτός ο Μίετσελ
  • [19] Συμφωνία Ολυμπιακού - Κορωνιού
  • [20] Ενισχύεται η κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία Από νωρίςτο savoir vivre
  • [21] Αποποιείται τις ευθύνες ο Τριανταφύλλου
  • [22] Σε ρυθμούς "εορτών" και οι έλεγχοι στην αγορά
  • [23] Ο προϋπολογισμός στο επίκεντρο Συνάντηση Μεϊμαράκη- ΓΣΕΕ
  • [24] Ο ΟΑΣΕ ζητά ενθάρρυνση της δημοκρατίας
  • [25] Για τη δήλωση του φόρου εισοδήματος Αλλαγές στο Ε1
  • [26] ΠΑΟ: Πρώτα η νίκη και βλέπουμε
  • [27] Για υπηκοότητα και ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων Απέτυχε δημοψήφισμα

    [01] Τεχνολογία

    Συνδέει εγκλήματα μέσω της βάσης δεδομένων του Φοβού τους... "κυβερνο-ντετέκτιβ"!

    6/12/2004 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: www.newscientist.com

    "Χέρι βοηθείας" φαίνεται να αποτελεί για τους ντετέκτιβ πρόγραμμα, που αναλαμβάνει να συγκρίνει το ιστορικό εγκλημάτων με όλα τα αρχεία περασμένων υποθέσεων, αναδεικνύοντας πιθανές ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά. Το σύστημα, που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, έχει σχεδιαστεί ώστε να προειδοποιεί τους ντετέκτιβ, όταν πιστοποιεί αυτές τις ενδείξεις, μειώνοντας το χρόνο, που απαιτείται, προκειμένου να ψάξουν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών και να αναγνωρίσουν τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο διαπράττονται τα εγκλήματα. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, Τομ Μασκαρέλο και Καμάλ Νταμπούρ από το πανεπιστήμιο ΝτεΠωλ του Σικάγο, το σύστημα CSSCP (από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων "Classification System for Serial Criminal Patterns") έχει αφήσει θετικά αποτελέσματα μέσα από τις εργαστηριακές δοκιμές και ελπίζουν να χρησιμοποιηθεί ευρέως και από τα αστυνομικά τμήματα του Σικάγο.

    Γρήγορη αναζήτηση

    Το CSSCP εξετάζει προσεκτικά όλα τα ιστορικά, που έχουν αποθηκευτεί στη βάση δεδομένων του και προσδιορίζει αριθμητικές αξίες για κάθε παράμετρο του εγκλήματος, όπως το είδος της επίθεσης, το φύλο, το ύψος και την ηλικία του δράστη, καθώς επίσης και τον τύπο του όπλου ή το όχημα διαφυγής, που ο θύτης χρησιμοποίησε.

    Μέσω αυτών των κριτηρίων, το CSSCP διαμορφώνει ένα προφίλ περιγραφής του εγκλήματος.

    Στη συνέχεια, ένα διαδικτυακό πρόγραμμα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο προφίλ, προκειμένου να αναζητήσει στο αρχείο υποθέσεις εγκλημάτων, που εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Το διαδικτυακό πρόγραμμα, που χρησιμοποίησαν οι δυο προγραμματιστές, ονομάζεται "Kohonen" και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αναζήτηση ίδιων μοτίβων από τη βάση δεδομένων, όπου δε μπορεί να παρεμβληθεί ο ανθρώπινος παράγοντας.

    Αν βρει πιθανή σύνδεση μεταξύ δυο εγκλημάτων, το CSSCP συγκρίνει πότε και πού αυτά διεπράχθησαν, προκειμένου να εξακριβώσει αν οι ίδιοι εγκληματίες είχαν αρκετό χρόνο να μεταφερθούν από τον ένα τόπο εγκλήματος στον άλλον.

    Εξηγώντας τη φιλοσοφία του εγκλήματος, ο κ. Μασκαρέλλο τόνισε ότι το σύστημα σχεδιάστηκε, με βάση τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ντετέκτιβ για να εξιχνιάσουν τα εγκλήματα. Στις παραδοσιακές μεθόδους έρευνας, την αναζήτηση στοιχείων του εγκλήματος αναλάμβαναν περισσότεροι του ενός ντετέκτιβ, ο καθένας από τους οποίους επιφορτιζόταν με μια διαφορετική κάθε φορά παράμετρο της υπόθεσης.

    Για παράδειγμα, ο ένα εστίαζε στους μάρτυρες ή τα θύματα, ενώ κάποιος άλλος προσπαθούσε να εντοπίσει το όχημα διαφυγής του δράστη.

    Τώρα, το CSSCP μπορεί να αναλάβει και τα δυο, ορίζοντας διαφορετικά προγράμματα να αναζητήσουν στοιχεία για διαφορετικούς τομείς της έρευνας.

    Απαραίτητο εργαλείο

    Ο κ. Μασκαρέλο ισχυρίστηκε, ότι σε εργαστηριακές δοκιμές του συστήματος για ένοπλες ληστείες, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία τριών ετών από τη βάση δεδομένων του, το CSSCP μπορούσε να εντοπίσει μέχρι και δέκα φορές περισσότερα στοιχεία εγκλημάτων, σε σχέση με την ομάδα ντετέκτιβ, που είχε πρόσβαση στην ίδια βάση δεδομένων, μολονότι το πρόγραμμα δεν ήταν συνδεδεμένο με το δίκτυο της αστυνομίας.

    Πρόσφατα, στη Μ. Βρετανία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια έκδοση ενός παρόμοιου προγράμματος αναζήτησης στοιχείων εγκλημάτων, που ονομάζεται Crimelink. Ωστόσο, σε αντίθεση με το CSSCP, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ειδικεύεται μόνο στον εντοπισμό του τύπου οχήματος, που χρησιμοποιήθηκε σε ένοπλη ληστεία και όχι για άλλα κριτήρια, τα οποία έχει ζητήσει ο προγραμματιστής.

    Όπως υπογραμμίζει ο Τζον Κίνγκστον, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας πλαστών στατιστικών στοιχείων, στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου "ο όγκος των πληροφοριών, που αρχειοθετείται για κάθε έγκλημα συνεχώς αυξάνεται", προβλέποντας ότι η "εξόρυξη" στοιχείων σταδιακά θα γίνεται περισσότερο απαραίτητη, στον αγώνα κατά του εγκλήματος.

    [02] Πολιτισμός

    Από το Μπαλλέτο της Κρατικής Όπερας Οδησσού Η "Λίμνη των Κύκνων" στο Θέατρο Coronet

    6/12/2004 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Νάντια Γρηγοριάδου

    Το Coronet, μετά την επιτυχία που σημειώθηκε στις προηγούμενες εμφανίσεις τους, το 2003 και 2004 τόσο στην Αθήνα όσο και την περιφέρεια με sold out παραστάσεις, παρουσιάζει και προτείνει το περίφημο μπαλέτο του Piotr Ilych Tchaikovsky, "Η Λίμνη των Κύκνων", από το διάσημο και πολυβραβευμένο Κρατικό Μπαλέτο της Όπερας της Οδησσού, με σολίστες την 22χρονη, παγκόσμια αναγνωρισμένη, Μολδαβή πρίμα μπαλαρίνα Μαργαρίτα Καμίς και τον διακεκριμένο επίσης Μολδαβό Andrei Litvinov. Το Κρατικό Μπαλέτο της Οδησσού επιστρέφει στην Ελλάδα με μια κλασική ιστορία. Ο θίασος corps de ballet αποτελείται από είκοσι έξι χορευτές, οι οποίοι αναβιώνουν επί σκηνής την «Λίμνη των Κύκνων» σε μουσική του P.I. Tchaikovsky , χορογραφίες των M. Petipa και L. Ivanov, προσαρμογή του βασικού χορογράφου του Κρατικού Θεάτρου της Όπερας της Οδησσού Vladimir Troshenko και σκηνικά και κοστούμια του γνωστού σκηνογράφου Ευγένιου Γκουρένκο.

    Η ιστορία

    Η «Λίμνη των Κύκνων» διαδραματίζεται στην Μεσαιωνική Γερμανία όπου ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ ερωτεύεται τη Βασίλισσα των Κύκνων, Οντέτ, την οποία έχει μαγέψει ο κακός μάγος Φον Ρότμπαρτ αναγκάζοντας τη στη διπλή υπόσταση του κύκνου καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και του ανθρώπου τη νύχτα. Λύση στα μάγια μπορεί να δώσει μόνο ο όρκος αιώνιας και αποκλειστικής αγάπης ενός άνδρα προς την Οντέτ. Όταν ο Ζίγκφριντ και η Οντέτ συναντιούνται, ο πρίγκιπας μαγεύεται από την ομορφιά της και εκφράζει την αγάπη του αλλά ο Φον Ρότμπαρτ τον ξεγελά με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας να κάνει πρόταση γάμου στην κόρη του μάγου, Οντίλ. Όμως, ο Ζιγκφριντ ανακαλύπτει το λάθος του και τρέχει στη λίμνη να βρει την Οντέτ όπου μετά από πάλη με τον κακό μάγο καταφέρνει να τον νικήσει και να λύσει τα μάγια δίνοντας οριστικά στην Οντέτ την ανθρώπινη μορφή της.

    Οι συντελεστές

    Η Μαργαρίτα Καμίς, που εμφανίζεται στο ρόλο της τρυφερής Οντέτ αλλά και της άκαρδης Οντίλ, έχει τελειώσει το λύκειο μπαλέτου στο Κίσινεφ και την πρακτική της εξάσκηση στα ρωσικά Μπολσόι. Έχει επίσης, βραβευθεί σε διαγωνισμούς στη Βουδαπέση και Ρουμανία, ενω είναι ήδη γνωστή στη Μεγάλη Βρετανία και το Παρίσι. Ο Αντρέι Λιτβίνοβ, στο ρόλο του Πρίγκιπα Ζίγκφριντ, έχει αποφοιτήσει από την Επαγγελματική Ακαδημαϊκή Σχολή Χορού της Μόσχας και είναι μόνιμο μέλος του Κρατικού Θεάτρου της Οδησσού. Έχει περιοδεύσει σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία, Ισπανία και έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς χορού. Ο Βλάντιμιρ Τροστσένκο, στον οποίο ανήκει η προσαρμογή του μπαλέτου, αποφοίτησε από την Ακαδημία Χορού της Αγίας Πετρούπολης, τη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικών Τεχνών και μετά από μια εξαιρετικά πετυχημένη καριέρα πρώτου χορευτή στις σκηνές της Αγίας Πετρούπολης, του Τσεμποκσάρε, του Καζάν και της Οδησσού ανέλαβε ως βασικός Χορογράφος στην Όπερα της Οδησσου. Τέλος, το Κρατικό μπαλέτο της Όπερας της Οδησσού φημίζεται για την σημαντική καλλιτεχνική του πορεία, έχοντας στο δυναμικό του πενήντα διακεκριμένους χορευτές και την παρουσίαση κλασσικών έργων, όπως «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Καρυοθραύστης», «Κάρμεν» και πολλά άλλα, τόσο στην Ρωσία όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    ΜΠΑΛΕΤΟ ΣΕ 4 ΠΡΑΞΕΙΣ Μουσική: P.I Tchaikovsky Libretto: E.M. Petipa, L.Ivanov Χορογραφία: B.H. Troshchenko Σκηνογραφία: Εugenios Gourenko Solist: Margarita Camis, Andrei Litvinov

    Παραστάσεις: 17/12/2004 - 5/1/2005 Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη - 20.30, Πέμπτη - 20.30, Παρασκευή - 20.30, Σάββατο -20.30, Κυριακή -17.00, Δευτέρα - 17.00

    Τιμές εισιτηρίων Πλατεία 30 Ε, Καναπές (+τραπέζι) 100 Ε για 4 άτομα, Εξώστης 25 Ε, Παιδιά Πλατεία 20 Ε, Παιδιά + φοιτ. Εξώστης15 Ε

    Διάρκεια παράστασης 135 λεπτά 1 διάλειμμα

    Πληροφορίες, κρατήσεις με πιστωτική κάρτα : 210 7012123, 210 7012511 Πάρκινκ 400 θέσεων στην Οδό Ασπασίας 5

    Coronet , Φρύνης 11 & Υμηττού Παγκράτι (δίπλα στα Village Cinemas)

    [03] Champions League

    Το πήρε προσωπικά ο Ανρί

    6/12/2004 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μονόδρομος φαντάζει η νίκη της Άρσεναλ επί της Ρόζενμποργκ στο Χαϊμπουρι, την προσεχή Τρίτη, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου του Τσάμπιονς Λίγκ, καθώς ο ένας βαθμός διαφορά από τον Παναθηναϊκό, δεν αφήνει "αέρα" πρόκρισης στη λονδρέζικη ομάδα. Ο Γάλλος διεθνής άσος των "κανονιών" Tιερί Ανρί, που στον αγώνα με τους Νορβηγούς λόγω της ενδεχόμενης απουσίας του Πατρίκ Βιεϊρά, θα παίξει το ρόλο του αρχηγού, δείχνει να χει πάρει προσωπικά το θέμα της πρόκρισης. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, ο κόσμος θα τον θεωρήσει υπεύθυνο σε περίπτωση που η Άρσεναλ δεν καταφέρει να ξεπεράσει το τελευταίο της εμπόδιο στους ομίλους της διοργάνωσης: "Αν δεν καταφέρουμε να νικήσουμε τη Ρόζενμποργκ, ξέρω ότι όλοι θα με θεωρήσουν υπεύθυνο. Θα είναι δικό μου το φταίξιμο αν μείνουμε έξω από την επόμενη φάση" τόνισε ο Γάλλος επιθετικός.

    [04] Κοινωνία

    Δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε εκδήλωση "Αντίδοτο της μιζέριας ο εθελοντισμός"

    6/12/2004 11:59:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εύσημα στους εθελοντές και το εθελοντικό κίνημα για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων απέδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο Πολεμικό Μουσείο, που συνδιοργανώνουν η ΕΡΑ και το Υπουργείο Υγείας. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, "πως το μεγαλύτερο κέρδος είναι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας και παραμερίζουμε προβλήματα και χαρακτήρισε τον εθελοντισμό ως αντίδοτο στη μιζέρια και την απαισιοδοξία". Η Κυβέρνηση θα είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος παρέδωσε και το βραβείο στην 93χρονη Ζαχαρένια Φρυσάλη από την Κρήτη, η οποία πούλησε ένα οικόπεδο για να αγοράσει ένα αξονικό τομογράφο και να τον δωρίσει στο Κέντρο Υγείας των Ανωγείων.

    [05] Παράξενα

    Βουδιστικές αμαρτίες Πήγε για "κεχρί" και μπήκε στο κελί

    6/12/2004 12:31:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Λένε ότι "δυο δράμια υπομονή αξίζουν μια οκά μυαλό". Το ρητό αυτό ωστόσο, δεν ακολούθησε ένας ανυπόμονος βουδιστής, που μόναζε στο ναό του Φαπ Μπάο στο Σίδνεϊ και την πλήρωσε ακριβά. Ο 47χρονος Χόα Τρουνγκ Νγκιουγιέν αποφάσισε να "σπάσει" τον ισόβιο όρκο αποχής από τον έρωτα και να γευτεί το μήλο της αμαρτίας με μια πόρνη. Πήγε λοιπόν σε κακόφημη περιοχή της πόλης και αναζήτησε την κατάλληλη γι αυτόν γυναίκα. Μάλιστα, παζάρεψε μαζί της, προκειμένου να του κάνει και κάποια έκπτωση (στο κλίμα των ημερών). Όμως, ο "διψασμένος" βουδιστής έφτασε στην πηγή, αλλά δεν πρόλαβε να "ξεδιψάσει", καθώς η ιερόδουλη, που διάλεξε ήταν μυστική αστυνομικός! Η τελευταία, βρισκόταν από καιρό στην περιοχή, καθώς το αστυνομικό τμήμα της Καμπραμμάτα προσπαθούσε να εξαρθρώσει κυκλώματα πορνείας και να αναστείλει τη λειτουργία των οίκων ανοχής. Όταν ο έρμος μοναχός βρέθηκε "δεματιασμένος" στο αυτοκίνητο της ασφάλειας, ισχυρίστηκε, ότι "έκανε πλάκα" και ρώτησε για την τιμή από "ανθρώπινη" περιέργεια. Από το "αστείο" του, όμως, δε φάνηκε να γέλασε και ο πταισματοδίκης Ρόναλντ Μέιντεν, όταν άκουσε την απολογία του. Τελικά, ο μοναχός καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία ότι πλησίαζε ιερόδουλες με ανήθικους σκοπούς. Η ντροπή για τον βουδιστή ήταν διπλή, καθώς το κινεζικό δίκτυο CCTV πρόβαλλε τον Νγκιουγιέν, φορώντας ρόμπα και ένα παλτό, την ώρα που "πλησίαζε" τη μεταμφιεσμένη αστυνομικό.

    Τελικά η ευτυχία δε βρίσκεται εκεί, που την αναζητάς

    [06] Οικονομία

    Για τη θωράκιση της διαφάνειας Στο 1% ο βασικός μέτοχος

    6/12/2004 1:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2004 7:28:11 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η καταπολέμηση της διαπλοκής και η θωράκιση της διαφάνειας είναι οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Ζάππειο από τους υπουργούς Επικρατείας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Θοδωρή Ρουσόπουλο, Προκόπη Παυλόπουλο και Αναστάση Παπαληγούρα. Ένας από τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου είναι η μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου στο 1%. Αυτό συνεπάγεται ότι κανένας επιχειρηματίας, ο οποίος έχει συναλλαγές με το δημόσιο, δεν θα μπορεί να κατέχει ποσοστό άνω του 1% στο μετοχικό κεφάλαιο επιχείρησης που διαχειρίζεται Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε το ΚΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα.

    Θεσπίζεται η ακυρότητα των παράνομων συμβάσεων

    Με το νομοσχέδιο που κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θεσπίζεται η ακυρότητα όσων συμβάσεων γίνονται παρανόμως, προστατεύεται ο πολίτης θωρακίζεται η οικονομία και η δημοκρατία, τόνισε κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως οι ποινές για τους παραβάτες θα είναι αυστηρές.

    Το νομοσχέδιο δίνει σάρκα και οστά στις επιταγές του Συντάγματος και αποκαθιστά τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό, υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος επισημαίνοντας ότι θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή ενώ ζήτησε και τη στήριξη των κομμάτων.

    Το νομοσχέδιο εκτός τη μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου από 5% που είναι τώρα σε 1% προβλέπει ακόμη: Αποκλεισμό της δυνατότητας συγγενικών ή παρένθετων προσώπων να επικαλούνται οικονομική αυτοτέλεια. Απαγόρευση συμμετοχής υπεράκτιων εταιρειών σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ενίσχυση του ΕΣΡ για τον έλεγχο πόθεν έσχες όλων των μετόχων σε Μέσα Ενημέρωσης. Η Αρχή θα μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της επιτροπής ανταγωνισμού και της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) ώστε να διενεργεί αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν παραγγελίας οποιονδήποτε έλεγχο.

    Αντιδράσεις

    Για δημιουργία εντυπώσεων και όχι επίλυση των προβλημάτων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Κινείται συστηματικά στο πεδίο της υποκρισίας και της παραπλάνησης, αντί του πεδίου της ουσίας" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κατ΄ επίφαση αυστηρό στο γράμμα και ανεφάρμοστο στην πράξη .

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο νομικών προβλημάτων, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Από την πλευρά του, το ΚΚΕ κάνει λόγο για απόπειρα ενίσχυσης της θέσης της κυβέρνησης στην "επιχειρούμενη αναδιανομή της πίτας" και επιχειρεί να "παζαρέψει από καλύτερες θέσεις την στάση ορισμένων μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ έναντί της".

    Παράλληλα, εκτιμά ότι τα ΜΜΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται "στα χέρια των "συγκροτηματαρχών", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληροφόρηση του λαού και τη μαζική χειραγώγηση των συνειδήσεων".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου

    Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    Μαύρη ντομάτα με αφροδισιακές ιδιότητες Η μαύρη γεύση του έρωτα

    6/12/2004 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Σε νέα μόδα του χειμώνα εξελίσσονται, τουλάχιστον για τη Μ. Βρετανία, οι μαύρες ντομάτες, καθώς πιστεύεται ότι αποτελούν ισχυρό, φυσικό αφροδισιακό. Οι μαύρες ντομάτες, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα νησιά Γκαλαπάγκος του Ειρηνικού Ωκεανού, δοκιμάστηκαν σε γιγαντιαίες χελώνες της περιοχής, με μοναδικά αποτελέσματα. Οι ειδικοί παρατήρησαν, ότι τα γιγαντιαία ερπετά, που τις έφαγαν, ζευγάρωναν περισσότερες φορές, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, που κατανάλωσαν τις συνηθισμένες ντομάτες. Το ασυνήθιστο ζαρζαβατικό, που καλλιεργείται στην Αλμέρια της Ισπανίας, για λογαριασμό της βρετανικής αγοράς, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

    "Χρυσές" δουλειές

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Sun", η μαύρη ντομάτα ήδη διατίθεται σε όλα τα βρετανικά οπωροπωλεία. Μάλιστα, η φήμη για τις ..πικάντικες ιδιότητες της έχουν "εκτοξεύσει" στα ύψη τις πωλήσεις της. Ήδη, δοκιμές σε 30 καταστήματα γνωστής βρετανικής αλυσίδας οπωροπωλείων έδειξαν, ότι είναι πολύ δημοφιλής και οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να τη διαθέσουν σε άλλα 100 παραρτήματα. Όπως άλλωστε δήλωσε εκπρόσωπος της αλυσίδας καταστημάτων, "δοκιμάσαμε να τη διαθέσουμε στην αγορά για τέσσερις εβδομάδες και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ξεπουλήθηκαν όλες. Το μόνο, που δεν ξέρουμε ακόμη, είναι αν η μαύρη ντομάτα έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους, όπως και στα ζώα!".

    Πρέπει, βέβαια, να το έχεις και στο αίμα σου

    [08] Κόσμος

    Το αμερικανικό προξενείο δέχθηκε εισβολή ενόπλων Έληξε το θρίλερ στην Τζέντα

    6/12/2004 2:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2004 6:44:54 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τουλάχιστον επτά νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης, που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ομάδα ενόπλων ισλαμιστών εναντίον του αμερικανικού προξενείου στο λιμάνι της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία. Οι πέντε ένοπλοι εισέβαλαν το πρωί στο κτήριο και το κατέλαβαν, αφού κατέστρεψαν με χειροβομβίδες την πύλη. Οι σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν αμέσως το προξενείο και λίγες ώρες αργότερα με έφοδο τους έδωσαν τέλος στο θρίλερ. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκαν τέσσερις άνδρες των ειδικών δυνάμεων, τρεις από τους εισβολείς, άλλοι δύο συνελήφθησαν, ενώ έκλεισε για προληπτικού λόγους η πρεσβεία στο Ριάντ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους δήλωσε πως η επίθεση δείχνει ότι οι τρομοκράτες "παραμένουν δραστήριοι" και ευχαρίστησε τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν.

    Άμεση η επέμβαση των σαουδαραβικών αρχών

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ιράκ, Γάζι αλ Γιάουαρ, ο κ. Μπους είπε ότι αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες καθιστούν ακόμα πιο σημαντικές τις εκλογές στο Ιράκ προσθέτοντας: "Μια ελεύθερη κοινωνία στο Ιράκ θα αποτελέσει σοβαρή ήττα για τους τρομοκράτες".

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, αλλά κανείς από τους Αμερικανούς εργαζόμενους στο προξενείο δεν έχει πάθει το παραμικρό.

    Εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η επίθεση εκδηλώθηκε στις 10:00 (τοπική ώρα). Όπως ανακοίνωσε, οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά στην είσοδο του προξενείου και στη συνέχεια εισήλθαν στον περίβολό του. Ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν άμεσα και η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο. Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι στη μάχη που ακολούθησε τέσσερα μέλη της εθνοφρουράς έχασαν τη ζωή τους, όπως και τρεις από τους εισβολείς, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν. "Η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχο μας" δήλωσε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία με την κατάληψη του κτηρίου οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τους εργαζόμενους στο προξενείο, οι οποίοι ήταν Σαουδάραβες, Σουδανοί και Ινδοί υπήκοοι. Πάντως, διπλωμάτες επισήμαναν ότι οι άνθρωποι μπορεί να παγιδεύτηκαν στο κτίριο όταν άρχισε οι ανταλλαγή πυρών. Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ένοπλοι κατέβασαν την αμερικανική σημαία και την έκαψαν στον περίβολο του προξενείου. Οι αρχές προσπάθησαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις μαζί τους, όμως γρήγορα διαφάνηκε πως δεν θα απέδιδαν καρπούς, οπότε και προχώρησαν άμεσα σε επιχείρηση ανακατάληψης του προξενείου.

    Από το Ριάντ, η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας Κάρολ Κέιλιν, μιλώντας προς το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε πως δύο μέλη του προσωπικού του προξενείου, τραυματίστηκαν, αλλά από αμερικανικής πλευράς δεν υπήρξαν θύματα.

    Η επίθεση αυτή είναι η πρώτη που σημειώνεται μετά την επίθεση του περασμένου Μαΐου στη πόλη Χομπάρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 22 ξένοι και επτά Σαουδάραβες φρουροί. Μετά την σημερινή επίθεση,η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ και οι αποστολές στη Τζέντα και το Νταχράν έκλεισαν. Περίπου 170 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ξένων, ανδρών της ασφάλειας και μαχητών, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις και συγκρούσεις από τις πρώτες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ριάντ πριν από 18 μήνες.

    [09] Champions League

    Ισπανός "σφυρίζει" στο ματς Λιβερπουλ-Ολυμπιακός

    6/12/2004 2:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένας συμπατριώτης του Ισπανού τεχνικού της Λίβερπουλ, Ραφαέλ Μπενίτεθ θα σφυρίξει την προσεχή Τετάρτη τον αγώνα των "κόκκινων" με τον Ολυμπιακό στο "Άνφιλντ Ρόουντ", στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου του Τσάμπιονς Λίγκ. Άρχοντας του κρίσιμου αγώνα, όπου η γηπεδούχος θα κυνηγήσει με πάθος που θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για πρόκριση στους "16" της διοργάνωσης ορίστηκε ο Μανουέλ Μεχούτο Γκονζάλεθ. Στη βαθμολογία του ομίλου οι "ερυθρόλευκοι" φιγουράρουν στην κορυφή με 10 βαθμούς, ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 9 βαθμούς η Μονακό, ενώ τρίτη είναι η Λίβερπουλ με 7 πόντους.

    [10] Κόσμος

    Η ΕΤΑ ξαναχτύπησε Νέο μπαράζ εκρήξεων στην Ισπανία

    6/12/2004 3:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2004 6:21:25 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, El Mundo

    Επτά εκρήξεις μικρής ισχύος συγκλόνισαν σήμερα το μεσημέρι την Ισπανία. Στόχος των τρομοκρατών ήταν οι πόλεις Λεόν, Αβίλα, Σαντιγιάνα δελ Μαρ, Θιουδάδ Ρεάλ, Μάλαγα, Αλικάντε και Μπαγιαδολίδ. Oι εκρήξεις προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές, στη Σνατιγιάνα δελ Μαρ, ενώ ορισμένοι άνθρωποι, που βρέθηκαν κοντά στο σημείο τηε έκρηξης, αντιμετώπισαν προβλήματα ακοής. Στο μεταξύ νωρίτερα, η βασκική εφημερίδα "Gara" είχε δεχθεί δύο τηλεφωνήματα από την ΕΤΑ, τα οποία προειδοποιούσαν για βομβιστικές επιθέσεις στις παραπάνω πόλεις στις 14:30 (ώρα Ελλάδας). Η αστυνομία είχε προλάβει να εκκενώσει τις περιοχές, όπου ήταν τοποθετημένες οι βόμβες. Σήμερα στην Ισπανίαγιορτάζεται η 26η επέτειος της υπογραφής του Συντάγματος και η αστυνομία είχε προειδοποιήσει για πιθανές επιθέσεις της βασκικής οργάνωσης.

    Συνέχεια του μπαράζ της Παρασκευής

    Μάλιστα, στη Σαντιγιάνα δελ Μαρ, η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο πάρκινγκ ενός ζωολογικού κήπου, στον οποίο λίγα λεπτά πριν την έκρηξη βρίσκονταν περίπου 300 επισκέπτες, αλλά οι αρχές της πόλης εκκένωσαν τον χώρο σχεδόν αμέσως.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση είχε περιγράψει ακριβώς τις τοποθεσίες, όπου είχαν βάλει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εμπορικοί δρόμοι και καφετέριες και οι αρχές πρόλαβαν και εκκένωσαν τους χώρους.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, δήλωσε, πως "η ΕΤΑ γνωρίζει, πως η μοίρα της είναι μια: να σταματήσει τη βία και να αφήσει πίσω της τα όπλα. Η ΕΤΑ γνωρίζει, ότι η δημοκρατία ήταν και θα είναι ισχυρότερη από κάθε προσπάθεια αλλαγής των νόμων μέσω της βίας".

    Την περασμένη Παρασκευή η βασκική οργάνωση είχε "ξαναχτυπήσει" με μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε πρατήρια καυσίμων στα προάστια της Μαδρίτης. Από τις πέντε μικρής ισχύος εκρήξεις είχαν τραυματιστεί ελαφρά δύο αστυνομικοί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έργο της ΕΤΑ οι επιθέσεις στη Μαδρίτη

    Μπαράζ εκρήξεων στη Μαδρίτη

    [11] Κόσμος

    Στο Κίεβο ο Σολάνα Νέος γύρος συνομιλιών στην Ουκρανία

    6/12/2004 3:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2004 5:03:23 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ουκρανία θα προσανατολιστούν οι νέες συνομιλίες που θα έχει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, που μεταβαίνει το απόγευμα της Δευτέρας για μία ακόμη φορά στο Κίεβο. Στο μεταξύ, στις συζητήσεις που έχει ομάδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με Ουκρανούς και Ρώσους εκπροσώπους, εξετάζεται το ζήτημα της αποστολής παρατηρητών που θα επιβλέψουν τις νέες προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Δεκεμβρίου. Στο Κίεβο μεταβαίνει και ο γ.γ. του ΟΑΣΕ, Γιάν Κούμπις. Από την πλευρά του, απερχόμενος πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, που ήταν αντίθετος με την επανάληψη της ψηφοφορίας του δευτέρου γύρου, δήλωσε ότι η ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρέπει να γίνει σεβαστή. "Η Ρωσία θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε εκλεγμένο ηγέτη" δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και πρόσθεσε ότι η χώρα του δε θα επέμβει αλλά είναι έτοιμη να βοηθήσει ως μεσολαβητής.

    Ζητούν την παρουσία 2.000 παρατηρητών

    "Η νέα ψηφοφορία απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό διεθνών παρατηρητών και περιμένουμε μια σημαντική αύξηση του αριθμού τους", επισήμανε ο στενός συνεργάτης του Βίκτορ Γιουστσένκο, Μπόρις Τάρασιουκ, διευκρινίζοντας ότι η αντιπολίτευση ζήτησε από τον ΟΑΣΕ να αποστείλει 2.000 παρατηρητές.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Ρίτσαρντ Μέρφι, υπογράμμισε τα προβλήματα που υπάρχουν για την κινητοποίηση τόσο μεγάλου αριθμού παρατηρητών μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

    Οι ξένοι μεσολαβητές είχαν μεταβεί άλλες δύο φορές στην ουκρανική πρωτεύουσα, πριν από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, της 21ης Νοεμβρίου, εξαιτίας των εξακριβωμένων κρουσμάτων νοθείας και διέταξε την επανάληψη της ψηφοφορίας στις 26 Δεκεμβρίου.

    Την αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητά η Ευρώπη

    Την αναγκαιότητα αλλαγής του ισχύοντα εκλογικού νόμου προκειμένου να διεξαχθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές τόνισε τη Δευτέρα η επίτροπος αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Κονσταντίν Γκρίσενκο, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ, στη Σόφια.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, από την Τουρκία όπου βρίσκεται, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ακόμη μία φορά τη Δύση για επέμβαση στην Ουκρανία, τονίζοντας πως δε θέλει να δει την Ουκρανία χωρισμένη σε "δυτική" και "ανατολική", όπως η Γερμανία και με κατοίκους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

    Συνεχίζονται οι αντιδικίες μεταξύ των δύο πλευρών

    Στο μεταξύ, οι αντιδικίες μεταξύ των δύο πλευρών στην Ουκρανία συνεχίζονται. Την περασμένη Τετάρτη, οι δύο πλευρές είχαν δεσμευθεί να ψηφίσουν τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες νοθείας κατά τη επανάληψη της ψηφοφορίας, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης του συντάγματος, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί ο Κούτσμα, και να σχηματίσουν μεταβατική κυβέρνηση. Τώρα, η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της.

    Η σημερινή ηγεσία επιδιώκει το συντομότερο δυνατόν τη συνταγματική αναθεώρηση που θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας και αρνείται να παύσει, πριν από την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων, την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

    Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ζητεί τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης πριν εξετάσει την αναθεώρηση του συντάγματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περισσότεροι παρατηρητές στην Ουκρανία

    [12] Πολιτική

    Εμμένουν στη "διπλή ονομασία" τα Σκόπια

    6/12/2004 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην πάγια θέση τους για την εξεύρεση λύσης στη βάση της "διπλής ονομασίας" θα επιμείνουν τα Σκόπια κατά τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ", που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους, ο εκπρόσωπος της γείτονος, Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα επαναλάβει την θέση για τη "διπλή ονομασία" δηλαδή τη χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ-Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ιδιαίτερη αναφορά στις σημερινές συνομιλίες κάνουν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ τα οποία προβάλλουν και τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή για την προσήλωση της χώρας μας σε έναν ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο. Επίσης, επισημαίνουν ότι από τις νέες συνομιλίες δε θα πρέπει να αναμένεται ουσιαστική πρόοδος, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στη "σημαντική εξέλιξη" που ήταν η αναγνώριση της χώρας από τις ΗΠΑ με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλωματικός πυρετός για τη "Μακεδονία"

    "Νέα εποχή για την ελληνική κοινωνία"

    [13] Υγεία

    Έρευνα για την ανθρώπινη μνήμη Σε 'χω δει, κάπου σε ξέρω

    6/12/2004 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Το πρόσωπο, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας και της μοναδικότητας του καθενός, είναι το σημαντικότερο μέσο με το οποίο αναγνωριζόμαστε από τους άλλους. Άραγε, πώς ακριβώς γίνεται αυτό; H περιοχή fusiform face area (FFA) του εγκεφάλου, που ενεργοποιείται, ως αντίδραση σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο, αποτελεί το "κλειδί του μυστηρίου". Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατάφερε να εντοπίσει τον τρόπο με τον οποίο το FFA επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες, που λαμβάνει, αναφέρει η επιστημονική θεώρηση Neuron. Προκειμένου να "αποκρυπτογραφήσουν" τα μυστικά του εγκεφάλου, οι επιστήμονες κατέφυγαν στη συμβολή εθελοντών, στους οποίους ζητήθηκε να κοιτάξουν φωτογραφίες άγνωστων προσώπων, αλλά και τη φωτογραφία ενός άψυχου αντικειμένου: ενός σπιτιού. Την ίδια ώρα, οι εθελοντές υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιες περιοχές του εγκεφάλου τους ενεργοποιούνταν κάθε φορά.

    Πότε ενεργοποιείται το FFA

    Ορισμένα από τα πρόσωπα που έδειξαν στους εθελοντές ήταν κανονικά, ενώ άλλα διέθεταν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Άλλωστε, το πρόσωπο αποτελείται από περίπου 80 σαφείς κοιλότητες και εξογκώματα, που ονομάζονται "κομβικά σημεία" (nodes). Τέτοια σημεία είναι, για παράδειγμα, οι αποστάσεις των ματιών, το πλάτος της μύτης, το βάθος της κόγχης των ματιών, το πηγούνι κά. Ανάλογες διαφορές παρουσίαζαν και οι εικόνες των σπιτών: διαφορετικά παράθυρα ή πόρτες.

    Οι έρευνες αποκάλυψαν, ότι το FFA δεν ενεργοποιείτο, όταν οι εθελοντές κοίταζαν τις εικόνες σπιτιών, γεγονός που αποδεικνύει, ότι ο ρόλος του περιορίζεται στην αναγνώριση προσώπων. Επίσης, διαπιστώθηκε, ότι τα άτομα δεν αναγνώριζαν μονάχα κάποιο ιδιαίτερο ατομικό χαρακτηριστικό στις φωτογραφίες, παρά ολόκληρο το εκάστοτε πρόσωπο συνολικά, στοιχείο που διαψεύδει ευρήματα προηγούμενων ερευνών.

    Ο Δρ. Roberto Caldara, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ωστόσο, τόνισε, ότι είναι απίθανο μονάχα μια περιοχή του εγκεφάλου να εμπλέκεται στη διαδικασία αναγνώρισης, υπογραμμίζοντας, ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα απ' ότι φαίνονται. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που έχει χάσει την ικανότητα να εντοπίζει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ατόμων με βάση το πρόσωπό τους, αλλά μπορεί, ωστόσο, να ξεχωρίσει, εάν αυτό που κοιτάζει είναι πρόσωπο ή αντικείμενο, τότε διατηρεί ανέπαφο το FFA.

    Συνεπώς, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα εν λόγω συμπεράσματα, τα οποία, εάν επαληθευθούν, θα αποδειχθούν σωτήρια σε άτομα, που αντιμετωπίζουν εγκεφαλικές βλάβες ή αμνησία.

    [14] Πολιτική

    Επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα

    6/12/2004 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί από την Τρίτη ο Πρωθυπουργός. Αύριο ο κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα έχει μόλις επιστρέψει από την Άγκυρα, όπου βρίσκεται σήμερα για επαφές με την τουρκική ηγεσία. Ο κ. Καραμανλής μιλώντας σήμερα προς το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ Τας επεσήμανε τις δυνατότητες προώθησης της οικονομικής συνεργασίας Αθήνας και Μόσχα στον ενεργειακό τομέα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. "Θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και θα ανοίξει νέες προοπτικές για πολυμερή οικονομική συνεργασία. Επιπλέον αυτός ο νέος δίαυλος για την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου προς τη Δύση θα έχει θετικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής υπενθυμίζοντας τις 10ετείς προσπάθειες και από τις δύο πλευρές που απέφεραν τη μονογραφή ενός μνημονίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η οριστική υπογραφή του θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή του σχεδίου με ταχείς ρυθμούς".

    Άλλοι τομείς με εξαιρετικές προοπτικές για ελληνορωσική συνεργασία είναι εκείνοι των συγκοινωνιών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και της ανάπτυξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα θα επισφραγιστούν με την υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών.

    Να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μόσχα ο κ. Καραμανλής, εκτός από τον πρόεδρο Πούτιν, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, τον Πρωθυπουργό κ. Φράντκωφ και τον δήμαρχο της Μόσχας. Επίσης θα συναντηθεί με Πατριάρχη κ. Αλέξιο και με εκπροσώπους της ομογένειας, θα απονείμει τιμητικό μετάλλιο στο γιο του φονευθέντος στο Μπεσλάν ομογενή Γ. Κανίδη, ενώ θα ξεναγηθεί στη Μονή του Αγίου Δανιήλ και στο Ναό του Σωτήρος Χριστού.

    [15] Υγεία

    Πιθανώς επικίνδυνα και για τα έμβρυα Τι κρύβουν τα σαμπουάν

    6/12/2004 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων θέτει αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων προσωπικής περιποίησης, όπως τα σαμπουάν, οι λοσιόν και οι κρέμες χεριών. Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Πιτσμπουργκ, διεξήγαγε έρευνα, αύμφωνα με την οποία η χημική ουσία μεθυλιζοθιαζολινόνη (MIT) μπορεί να επηρεάσει τμήματα των αναπτυσσόμενων νευρικών κυττάρων, επιδρώντας αρνητικά στην "επικοινωνία" τους με τα γειτονικά κύτταρα. Σε πρώτο στάδιο, η μελέτη εκπονήθηκε σε ποντίκια. Όπως όμως, δήλωσε ο ερευνητής Δρ Ηλίας Αίζενμαν, "μολονότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσουμε την επίδραση της MIT σε τρωκτικά, τόσο σε επίπεδο κυττάρων όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν, ότι η καθημερινή έκθεση των ανθρώπων σε αυτό το συστατικό πολύ πιθανόν να είναι επικίνδυνη" και για τα ανθρώπινα έμβρυα.

    Γνωστή ουσία

    Η ουσία MIT χρησιμοποιείται για να "σκοτώσει" βακτήρια, τα οποία συνήθως αναπτύσσονται σε υδρόβιο περιβάλλον. Συχνά χρησιμεύει σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης, όπως τα σαμπουάν και οι λοσιόν. Η ουσία ωστόσο, εντοπίζεται και στους ψύκτες, καθώς και στις επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν νερό ως πρώτη ύλη.

    Πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα της χημικής ουσίας επέδρασε στην ανάπτυξη της δομής των νευρικών κυττάρων, που ονομάζονται δενδρίτες και νευρίτες. Οι τελευταίοι, παίζουν κρίσιμο ρόλο στη μεταφορά μηνυμάτων από το ένα κυτταρικό νεύρο στο άλλο.

    Η MIT προφανώς ανέστειλε τη λειτουργία ενός ενζύμου, το οποίο ενεργοποιείται όταν τα κύτταρα αυτά "επικοινωνούν" μεταξύ τους.

    Όπως τόνισε ο δρ Άιζενμαν, το χημικό χρησιμοποιείται συνεχώς περισσότερο, αλλά ακόμη "καμία νευροτοξική έρευνα δεν έχει δείξει μέχρι ποιο επίπεδο είναι ασφαλής η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στην ουσία αυτή". Γι αυτό, η επιστημονική του ομάδα, πραγματοποιεί μελέτες για την επίδραση της ουσίας στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

    Οι βιομηχανίες επιμένουν

    Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται οι εταιρείες και οι βιομηχανίες παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων. "Δεν υπάρχει κίνδυνος ανησυχίας", τόνισε ο Δρ Κρις Φλαουερ, του Συνδέσμου Κοσμετολογίας και αρωματοποιίας της Μ. Βρετανίας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν διεξαχθεί πολλές δοκιμές, από τις οποίες διαφάνηκε πως η ουσία ΜΙΤ είναι ασφαλής, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε ευρεία κατηγορία προϊοντων.

    Σύμφωνα με τον κ. Φλάουερ, η ουσία ΜΙΤ χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα χημικά προϊόντα στην Ευρώπη. Ήδη, όπως επεσήμανε, η ανεξάρτητη επιτροπή επιστημόνων, που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μελέτησε προσεκτικά όλα τα στοιχεία σχετικά με την ουσία ΜΙΤ και κατέληξε, πως είναι ασφαλής ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί μόνη της, βάσει βέβαια, συγκεκριμένων ορίων για την ποσότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

    Αντίθετα με την άποψη του κ. Άιζενμαν, ο κ. Φλάουερ εξήγησε, πως, επειδή η ουσία ΜΙΤ είναι συντηρητικό, ήταν φυσικό να έχει κάποια επίδραση στην ανάπτυξη των κυττάρων, που μελετήθηκαν στα εργαστήρια.

    [16] Αθλητισμός

    Ο Πάουντ "τιμωρεί" τους Κεντέρη - Θάνου

    6/12/2004 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την τιμωρία του Κώστα Κεντέρη της Κατερίνας Θάνου, αλλά και του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου για την υπόθεση νόπινγκ, προανήγγειλε ο πρόεδρος της WADA, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης Υπουργών αθλητισμού και υψηλών αξιωματούχων που ξεκίνησε σήμερα στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο Ρίτσαρντ Πάουντ που ήταν κατηγορηματικός για την υπόθεση των δυο Ολυμπιονικών, τόνισε σχετικά: "Πιστεύω ότι θα βρεθεί η παράβαση. Αυτά θέλουν χρόνο. Πρέπει να συνεδριάσει πρώτα η πειθαρχική επιτροπή της IAAF. Θα θέλαμε αυτά τα θέματα να κλείνουν σε μία ημέρα, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό. Πιστεύω ότι απέφυγαν τον έλεγχο και αυτό ισοδυναμεί με το να έχουν βρεθεί θετικοί στον έλεγχο ντόπινγκ. Στην υπόθεση υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι. Πρέπει να τιμωρηθεί και ο προπονητής τους". Χθες Κυριακή οι δυο αθλητές πέρασαν από αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, όπως επίσης και οι Φανή Χαλκιά, Αθανασία Τσουμελέκα, Χρυσοπηγή Δεβετζή, Περικλής Ιακωβάκης και ο Χρήστος Μελέτογλου.

    Σκληρή στάση και για την Μάριον Τζόουνς

    Ο πρόεδρος της WADA, κράτησε την ίδια στάση απέναντι και στην Αμερικανίδα Ολυμπιονίκη Μάριον Τζόουνς, που μετά τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου της BALCO, ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, σήμερα πρότεινε να της αφαιρεθούν όλα τα μετάλλια που έχει κατακτήσει, ανεξαρτήτως χρόνου, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν τα όσα αποκάλυψε ο Βίκτορ Κόντε.

    Βάσει των κανόνων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, οι αθλητές χάνουν τα μετάλλιά τους, εάν "συλληφθούν" για χρήση απαγορευμένων ουσιών μέσα σε διάστημα τριών ετών από τον εν λόγω αγώνα.

    [17] Κοινωνία

    Διέρρευσαν τα θέματα του Proficiency;

    6/12/2004 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα", ΝΕΤ

    Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητεί η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε διαρροή θεμάτων στις πρόσφατες εξετάσεις του Cambridge για την απόκτηση Proficiency. Χθες το πρωί άγνωστος απέστειλε σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό φαξ με τα θέματα των εξετάσεων, ένα λεπτό πριν αρχίσουν. Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε, ότι αν διαπιστωθεί διαρροή, το υπουργείο θα είναι αυστηρό σε ό,τι αφορά τη χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας σε όσους αποκτήσουν πτυχίο σε αυτές τις εξετάσεις. Τις φετινές εξετάσεις του Proficiency, στις οποίες συμμετείχαν 50.000 σπουδαστές, δε διοργάνωσε αποκλειστικά το πανεπιστήμιο Cambridge, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έγιναν με συνεργασία κέντρων ξένων γλωσσών.

    Δεν επηρεάζονται τα αποτελέσματα λέει το πανεπιστήμιο

    Το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων γλωσσών πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

    Χθες το πρωί, στις 9:14, άγνωστος έστειλε φαξ σε τηλεοπτικό σταθμό, με τα θέματα των εξετάσεων, που ξεκινούσαν την ίδια ώρα. Ο άγνωστος έκανε λόγο για "εμπόριο θεμάτων" και τόνιζε, ότι τα θέματα κυκλοφορούν εδώ και πολλές μέρες. Παράλληλα ανέφερε, ότι είχε στείλει παρόμοια φαξ σε πολλούς παραλήπτες, όπως στο υπουργείο Παιδείας, σε κόμματα, το Βρετανικό Συμβούλιο κ.α.

    Με ανακοίνωση, που εξέδωσε αργότερα το Πανεπιστήμιο η διαρροή έγινε αφού ξεκίνησαν οι εξετάσεις, στις 9:15. Πάντως, ο αποστολέας του φαξ είχε τα θέματα αρκετά νωρίτερα από την ώρα έναρξης των εξετάσεων.

    Ενώ και ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Cambridge, στην Ελλάδα Μάικλ Μιλάνοβιτς, με γραπτή δήλωσή του, διαβεβαιώνει τους υποψηφίους, τους γονείς και τους καθηγητές, ότι δε θα επιτρέψει το γεγονός αυτό να έχει επιπτώσεις στα αποτελέσματα τους. Παράλληλα, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Cambridge βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και διεξάγουν σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Πάντως, το πανεπιστήμιο δήλωσε, ότι τα αποτελέσματα των υποψηφίων δε θα επηρεαστούν.

    Η φετινή καινοτομία στο σύστημα των εξετάσεων, δηλαδή η διοργάνωσή τους και από κέντρα ξένωνγλωσσών, έγινε κατόπιν απόφασης του βρετανικού πανεπιστημίου και κατόπιν άδειας από το υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση αυτή, όπως είχαν αποκαλύψει τα Νέα, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων, ενώ και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, είχε ζητήσει την άμεση ανάκληση της απόφασης, προτού διεξαχθούν οι εξετάσεις.

    [18] Αθλητισμός

    Ένα μήνα εκτός ο Μίετσελ

    6/12/2004 5:50:00 μμ

    Συνεχίζεται η επιδημία τραυματισμών στον Ηρακλή που μετά τον Μουράτι χάνει και τον Μάρτσιν Μίετσελ. Ο Πολωνός επιθετικός, που τραυματίστηκε στον αγώνα του Σαββάτου με την Κέρκυρα, και μετά από εξετάσεις που υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι, υπέστη μερική ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται να μείνει εκτός γηπέδου για ένα μήνα. Εκτός πλάνων, του Σέρχιου Μαρκαριάν, για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα των "κυανόλευκων" με τον Πανιώνιο βρίσκεται και ο Μέλβιν Χολφάιν, ο οποίος ταλαιπωρείται από θλάση στον αριστερό προσαγωγό. Από την άλλη όμως, την Τετάρτη αναμένεται να μπουν σε ρυθμό προπόνησης οι Δημήτρης Ιωάννου, Παντελής Καπετάνος και Γιάννης Παπαποστόλου, οι οποίοι επίσης ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς.

    [19] Αθλητισμός

    Συμφωνία Ολυμπιακού - Κορωνιού

    6/12/2004 5:59:00 μμ

    Στον Ολυμπιακό θα συνεχίσει την καριέρα του ο Αγγελος Κορωνιός, ο οποίος συμφώνησε σήμερα ν' αγωνιστεί με την "ερυθρόλευκη" φανέλα έως το τέλος της σεζόν. Ο έμπειρος πλέι μέικερ και πρώτος σκόρερ της Α1 συνέδεσε το όνομά του με το Περιστέρι και έχει φορέσει επίσης τη φανέλα της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Αμαρουσίου και του Πανιωνίου. Ο Κορωνιός θα κάνει σήμερα το απόγευμα την πρώτη του προπόνηση με τη νέα του ομάδα και, αφού γνωρίσει τους νέους του συμπαίκτες, θα τεθεί υπό τις οδηγίες του Λιθουανού προπονητή, Γιόνας Καζλάουσκας. Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία από την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Υπενθυμίζεται πως ο Αγγελος Κορωνιός δεν είχε υπογράψει σε κάποια ομάδα από την αρχή της σεζόν.

    [20] Κοινωνία

    Ενισχύεται η κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία Από νωρίςτο savoir vivre στους δρόμους

    6/12/2004 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Κοινωνία)&body=

    Τη διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής, για όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Ηρακλείου από το σχολικό έτος 2005-2006 και των υπολοίπων νομών από την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά, αποφάσισαν μετά από συνάντηση τους οι υπουργοί Παιδείας και Μεταφορών. Το μάθημα που θα είναι υποχρεωτικό, θα συνοδεύεται επίσης και από επισκέψεις σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Για τους μαθητές των Γυμνασίων η διδασκαλία του θα γίνεται με συστηματικό τρόπο στα θέματα ελεύθερης ζώνης, ενώ για τους μαθητές της Β' και της Γ' Λυκείου προβλέπονται και θεωρητικά μαθήματα οδήγησης .

    Απόσυρση για τα σχολικά άνω της 15ετίας

    Οι δυο υπουργοί, αποφάσισαν επίσης αυστηρά μέτρα για την μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο καθώς και στις σχολικές εκδρομές, οι οποίες θα πραγματοποιούνται πλέον μόνο με λεωφορεία που διαθέτουν ζώνες ασφαλείας.

    Τίθεται ακόμα ανώτατο όριο ηλικίας για τα λεωφορεία που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές η 15ετία .

    Επιπλέον οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων θα πρέπει να έχουν ειδική άδεια η οποία θα τους δίνεται ύστερα από παρακολούθηση συγκεκριμένου προγράμματος επιμόρφωσης και εφόσον έχουν περάσει ιατρικές ψυχοσωματικές εξετάσεις.

    [21] Αθλητισμός

    Αποποιείται τις ευθύνες ο Τριανταφύλλου

    6/12/2004 6:27:00 μμ

    Θέση στα όσα του καταλογίζουν και σύμφωνα με τα οποία δεν τήρησε το εύ αγωνίζεσθαι στον χθεσινό αγώνα του ΟΦΗ με την Χαλκηδόνα πήρε ο Τάσος Τριανταφύλλου, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 3-2 υπέρ της ομάδας του. Με δηλώσεις του, οι οποίες φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της κρητικής ομάδας, ο επιθετικός του ΟΦΗ, αναφέρει ότι συνέχεια στη φάση έδωσε παίκτης της Χαλκηδόνας, από τον οποίο έκλεψε την μπάλα και σημείωσε το γκολ και όχι ο ίδιος. Από την άλλη πλευρά η Χαλκηδόνα με σημερινή ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την διαιτησία του κ. Σπυρόπουλου, που τον θεωρεί υπεύθυνο για την ήττα της ομάδας.

    "Άλλος συνέχισε τη φάση"

    Συγκεκριμένα ο ποδοσφαιριστής αφού τονίζει αρχικά ότι πρόκειται για μια δίκαιη νίκη του ΟΦΗ, στη συνέχεια επισημαίνει για την επίμαχη φάση: "Για το θέμα του fair play που έχει ανακινηθεί από τους αντιπάλους μας νομίζω ότι δεν έχουν δίκιο. Η μπάλα αρχικά διεκδικήθηκε από τον Ολιβέϊρα με αντίπαλο του, ο οποίος, όμως, έπεσε στο χόρτο χωρίς να υπάρχει τέτοια πρόθεση από το συμπαίκτη μου. Μετά, την μπάλα την κερδίζουν οι αντίπαλοι μας. Ενας παίκτης της Χαλκηδόνας αμέσως βγαίνει στην αντεπίθεση. Εγώ με το τάκλιν που έκανα, χωρίς να υπάρχει καμία παράβαση, του έκλεψα την μπάλα, σούταρα αμέσως και έγινε το 2-3. Που υπάρχει το θέμα που θίγουν οι αντίπαλοι μας; Γιατί ο παίκτης της Χαλκηδόνας δεν έβγαλε την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου, αλλά προτίμησε να βγει στην αντεπίθεση; Νομίζω ότι η ήττα που γνώρισαν από την ομάδα μας δεν είναι αποτέλεσμα του θέματος που θίγουν, αλλά αποτέλεσμα της ανωτερότητας της ομάδας μας και της αποτελεσματικότητας που έδειξε στο δεύτερο μέρος".

    Χαλκηδόνα κατά Σπυρόπουλου

    Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση της η ΠΑΕ Χαλκηδόνα διαμαρτύρεται για τη διαιτησία του κ. Σπυρόπουλου στον χθεσινό αγώνα . Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στόχος των διαιτητικών αποφάσεων ήταν να γνωρίσει την ήττα η πειραϊκή ομάδα, αλλά και να αποδεκατιστεί εξαιτίας των τιμωριών με κάρτες βασικών παικτών της. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    "Για άλλη μία φορά στη φετινή σεζόν γίναμε μάρτυρες μίας εγκληματικής στάσης διαιτητή απέναντι στην ομάδα μας. Δεν πρόκειται να αναφερθούμε σε συγκεκριμένες φάσεις και λεπτομέρειες του αγώνα με τον ΟΦΗ, παρότι οι δημοσιογράφοι και οι παλαιοί διαιτητές μας δικαιώνουν με τα λεγόμενά τους σε τηλεοπτικές εκπομπές και εφημερίδες. Η διαιτησία στο παιχνίδι της Κυριακής ήταν απροκάλυπτα εναντίον μας, με μοναδικό στόχο η Χαλκηδόνα να γνωρίσει την ήττα αλλά και να αποδεκατιστεί εν όψει των επόμενων κρίσιμων αγώνων. Μέχρι τώρα, στα 6 χρόνια του συλλόγου στις επαγγελματικές κατηγορίες, ουδέποτε έχουμε δώσει το δικαίωμα για αρνητικό σχολιασμό. Το ήθος, η ευπρέπεια, η φιλοξενία και η οργάνωση της Χαλκηδόνας έχουν αναγνωριστεί από όλους. Κάποιοι όμως φαίνεται ότι επωφελούνται της καλοσύνης μας και της ευγένειάς μας με τον χειρότερο τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα μέτρα μας και να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προστατεύσουμε την ομάδα μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον σύλλογο έρμαιο στις ορέξεις του κάθε επιτήδειου. Η περίοδος χάριτος για όλους έχει τελειώσει. Η Χαλκηδόνα θα συνεχίζει να αγωνίζεται με αξιώσεις, με πρώτο στόχο να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να προσφέρει θέαμα, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι".

    [22] Οικονομία

    Σε ρυθμούς "εορτών" και οι έλεγχοι στην αγορά

    6/12/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις γιορτές τόσο η αγορά, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης λαμβάνουν τα μέτρα τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των ελληνικών Σούπερ Μάρκετ κ. Παντελιάδη, φέτος δεν αναμένονται αυξήσεις, αλλά αν υπάρξουν, όπως σημείωσε, δεν θα είναι υψηλότερες του πληθωρισμού. Ο κ. Παντελιάδης συμβούλευσε τους καταναλωτές να φροντίσουν από νωρίς για τα ψώνια, τονίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια στην αγορά κρεάτων. Όσο για τα οπωροκηπευτικά δήλωσε πως ενδείξεις για ανατιμήσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν. Πάντως, υπογράμμισε ότι το κλίμα είναι υποτονικό και αυτό επηρεάζει τους προμηθευτές του κλάδου. Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης εντατικοποιεί τους ελέγχους με στόχο την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας. Οι έρευνες γίνονται από ειδικά συνεργεία της ΣΔΟΕ και εστιάζονται ιδιαίτερα στα προϊόντα που θα καταναλωθούν στη διάρκεια αυτών των ημερών.

    Να σημειώσουμε εξάλλου ότι σήμερα συνεδρίασε για τρίτη φορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με αντικείμενο τις καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών από εφτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι σημερινές εργασίες κύλησαν με τις καταθέσεις μαρτύρων, ωστόσο απόφαση δεν αναμένεται προτού υπάρξουν τουλάχιστον άλλες δύο συνεδριάσεις. Η Επιτροπή θα συνέλθει ξανά στις 16 Δεκεμβρίου.

    [23] Πολιτική

    Ο προϋπολογισμός στο επίκεντρο Συνάντηση Μεϊμαράκη- ΓΣΕΕ

    6/12/2004 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τη σταθερή προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο διάλογο, με "βασικό κοινωνικό συνομιλητή" την ΓΣΕΕ, εξέφρασε ο γραμματέας του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που συναντήθηκε με τον προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε ο προϋπολογισμός του 2005, ο οποίος, όπως τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, δείχνει τον στόχο της Κυβέρνησης για "ανάπτυξη της περιφέρειας και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων". Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, υποστήριξε, ότι ο νέος προϋπολογισμός "καθηλώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων και δεν λύνει χρονίζοντα προβλήματα". Όπως επεσήμανε ο κ. Πολυζωγόπουλος, οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τον κ. Μεϊμαράκη να μεταφέρει στην Κυβέρνηση, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν λύσεις στο ασφαλιστικό, που θα υπονομεύουν τα υφιστάμενα ασφαλιστικά δικαιώματα και τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ. Στη συνάντηση των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη, παραβρέθηκε και ο βουλευτής Θεόδωρος Σκρέκας, εισηγητής της ΝΔ επί του προϋπολογισμού.

    [24] Κόσμος

    Ο ΟΑΣΕ ζητά ενθάρρυνση της δημοκρατίας

    6/12/2004 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας αναμένεται να επικεντρωθεί το12ο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ (Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη), που ξεκίνησε σήμερα στη Σόφια, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στο συμβούλιο συμμετέχουν 37 υπουργοί Εξωτερικών και 90 συνολικά, αντιπροσωπείες από τα 55 κράτη- μέλη, συν τις διάφορές χώρες-εταίρους του ΟΑΣΕ, από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση και την Άπω Ανατολή. Η βουλγαρική προεδρία προτείνει στο φόρουμ 35 σχέδια αποφάσεων για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, με γνώμονα την αναβάθμιση του ρόλου του στην ενθάρρυνση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων και τη μάχη με τη διεθνή τρομοκρατία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν μέτρα καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενάντια της χρήσης του Internet για τρομοκρατικούς σκοπούς και άλλες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις διμερείς επαφές

    Κεντρικό θέμα του διήμερου φόρουμ, πάντως, αναμένεται να είναι οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος, Γεόργι Παρβάνοφ, στον χαιρετισμό του, "η Βουλγαρία θα χαιρετήσει κάθε εξέλιξη, που θα οδηγήσει στη διαφύλαξη της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της φίλης αυτής χώρας. Θα υποστηρίξουμε κάθε απόφαση που θα εγγυηθεί στον ουκρανικό λαό δημοκρατική και ελεύθερη έκφραση της βούλησης του".

    Στο μεταξύ, κατά την απευθείας κάλυψη της άφιξης του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, η κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο δραστήριο ρόλο της Ελλάδος στον ΟΑΣΕ. Μάλιστα υπογράμμισε ιδιαιτέρως τη δυναμική συμμετοχή της Ελλάδος στις μεσολαβητικές και ειρηνευτικές προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού στη Βοσνία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και αλλού στα Βαλκάνια.

    Στο μεταξύ, έντονη είναι η κινητικότητα στο παρασκήνιο της συνάντησης των πρώτων διπλωματών της Ευρώπης, με πολυάριθμες διμερείς επαφές, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο, ο Ρωσο-Αμερικάνικος διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ των υπουργών Σεργκέι Λαβρόφ και Κόλιν Πάουελ.

    [25] Οικονομία

    Για τη δήλωση του φόρου εισοδήματος Αλλαγές στο Ε1

    6/12/2004 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει η αποστολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2005 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το τρέχον έτος. Το βασικό έντυπο Ε1 έχει μικρές αλλαγές, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, ενώ καταργήθηκε το έντυπο Ε1-Α, που υποβαλλόταν από μισθωτούς και συνταξιούχους που αποκτούσαν εισοδήματα από μια πηγή. Οι αλλαγές στο Ε1 μπορεί να κοστίσουν όχι μόνο σε χρόνο, αλλά και σε χρήμα, αφού αν δεν προσέξετε, θα πρέπει να υποβάλλετε συμπληρωματική δήλωση, προκειμένου να μην χάσετε την επιστροφή φόρου. Παράλληλα, το 2005 θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου το έντυπο Ε9 για την ακίνητη περιουσία. Υπενθυμίζεται, ότι υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν όλοι οι φορολογούμενοι, που έχουν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ.

    Η νέα μορφή του εντύπου

    Οι αλλαγές στο Ε1 εντοπίζονται στα ακόλουθα σημεία:

    Στον πίνακα 2 και με κωδικό 12, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει αν συνυπέβαλλε το έντυπο Ε9 για την ακίνητη περιουσία. Στον πίνακα 5, όπου αναγράφονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας και των δευτερευουσών κατοικιών, προστέθηκαν οι κωδικοί 203, 207, και 209, οι οποίοι συμπληρώνονται όταν η κύρια ή οι δευτερεύουσες κατοικίες είναι μισθωμένες. Στον πίνακα 9 ο φορολογούμενος θα αναγράφει και τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου των προσώπων που συνοικούν μαζί του και τον βαρύνουν φορολογικά, όπως γονείς, ανήλικα παιδιά και ανάπηροι.

    Πότε υποβάλλονται οι δηλώσεις

    Οι διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων θα κληθούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από τις αρχές Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα:

    Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, από την 1η Φεβρουαρίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν. Καταληκτική ημερομηνία είναι 4η Μαΐου.

    Μισθωτοί και συνταξιούχοι, ανάλογα τον ΑΦΜ, πρέπει να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από 4 Μαΐου μέχρι 1η Ιουνίου.

    Σημειώνεται, πως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων μπορεί να γίνει και μέσω του Διαδικτύου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζει το Ε9

    [26] Champions League

    ΠΑΟ: Πρώτα η νίκη και βλέπουμε

    6/12/2004 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2004 7:50:50 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με τον αέρα της πρωτοπόρου του ομίλου που έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση, αλλά και τη θετική προϊστορία της εναντίον ελληνικών ομάδων ήρθε στην Αθήνα η Αϊντχόβεν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει την Τρίτη (21:45 ΝΕΤ), τον Παναθηναϊκό στον τελευταίο αγώνα της πρώτης φάσης των ομίλων του Champions League. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας από την πλευρά τους θέλουν τη νίκη, ώστε για να εξαντλήσουν τις ελπίδες τους για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, γνωρίζοντας βέβαια πως αυτό είναι πολύ δύσκολο, καθώς την ίδια ώρα θα πρέπει η Άρσεναλ να μην κερδίσει στο "Χάιμπουρι" την αδιάφορη και αποκλεισμένη Ρόζενμποργκ. Πλήρως συνειδητοποιημένοι για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν αύριο τόσο ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζντένεκ Σκάζνι, όσο και ο Αγγελος Μπασινάς, στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα δήλωσαν ότι, η ομάδα θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη νίκη απέναντι σε μια δυνατή ομάδα, η οποία επειδή ήδη έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της και θα αγωνιστεί χωρίς άγχος.

    Σκάζνι: "Θα δωσουμε τον καλυτερο εαυτό μας"

    "Όλοι ξέρουμε ότι δίνουμε το τελευταίο μας παιχνίδι στην φάση των ομίλων και το κακό είναι ότι η πρόκριση δεν είναι στα χέρια μας. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, δηλαδή την κατάκτηση της νίκης. Ξέρουμε ότι είναι ένα δύσκολο παιχνίδι κόντρα σε μια πολύ καλή ομάδα και δεν είναι τυχαίο ότι είναι πρώτη στον όμιλο. Όμως παίζουμε στην έδρα μας και θα προσπαθήσουμε για τη νίκη. Όσοι παίξουν θα τα δώσουν όλα, αλλά, αν ήταν η πρόκριση στο χέρι μας, θα ήταν σίγουρα διαφορετικά. Στο ποδόσφαιρο γίνονται όλα, αλλά ποιος από εσάς πιστεύει ότι η Ρόζενμποργκ θα πάρει αποτέλεσμα στο Λονδίνο;" είπε ο Σκάζνι δείχνοντας ότι δεν πιστεύει και πολύ ότι οι Νορβηγοί μπορούν να κάνουν την έκπληξη.

    Ο Τσέχος πάντως ζήτησε από τους παίκτες τους να είναι συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και να προσπαθήσουν για το καλύτερο καθώς είναι επαγγελματίες και σε κάθε αγώνα θα πρέπει να δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους. "Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο ματς. Είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο. Το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει και για την αντίπαλο μας, η οποία μάλιστα, έχοντας ήδη προκριθεί, δεν θα έχει κανένα άγχος",.

    Σε ερώτηση για την ψυχολογία της ομάδας και αν αυτό επηρεάσει ώστε να μην υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από τους φιλάθλους της ομάδας για να πάνε αύριο στο γήπεδο, είπε: "Δεν ξέρω αν θα έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Πιστεύω ότι κάναμε καλά ματς στο Champions League και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο παίζουμε είναι σωστός. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και συνεχίζουμε έτσι. Όσον αφορά την ψυχολογία, σίγουρα οι παίκτες είναι στεναχωρημένοι, αλλά περισσότερο απ' αυτά που διαβάζουν στις εφημερίδες, γιατί ξέρουν ότι παίζουν καλά".

    Για το ματς με την Αϊντχόφεν και το γεγονός ότι πλέον η πρόκριση δεν εξαρτάται από ενδεχόμενη νίκη του Παναθηναϊκού μίλησε και ο Άγγελος Μπασινάς: "Το αυριανό ματς από την στιγμή που ξέρουμε ότι δεν εξαρτάται από μας σίγουρα δεν μας ευχαριστεί, αφού θα περιμένουμε και το άλλο ματς. Εμείς όμως πρέπει να κερδίσουμε και μετά να περιμένουμε το άλλο αποτέλεσμα, αν και, όπως είπα, δεν περιμένουμε κάτι θετικό".

    Ο διεθνής ποδοσφαιριστής αναφέρθηκε και στην ψυχολογία των παικτών, μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, και, όπως τόνισε, η μόνη λύση που υπάρχει για να βελτιωθεί είναι η νίκη στα επόμενα παιχνίδια. "Ακούω συνεχώς για την ψυχολογία. Χάσαμε και σίγουρα μας έχει ενοχλήσει αλλά, αν δεν προχωρήσεις και δεν κερδίσεις το επόμενο ματς, δεν θα φτιάξει το κλίμα, οπότε αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς. Εννοείται ότι θέλουμε την πρόκριση και είμαστε αναγκασμένοι να προσπαθήσουμε. Όσο για πριν που είπατε για τον κόσμο, πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να μην έρθει στο γήπεδο, ειδικά όταν η πρόκριση παίζεται ακόμα".

    Χίντινκ: "Ήρθαμε για τη νίκη"

    "Η Αϊντχόβεν θα παίξει για τη νίκη" ξεκαθάρισε από την πλευρά του, ο προπονητής των Ολλανδών, Γκους Χίντινκ.

    "Ήδη έχουμε φτάσει στον στόχο μας, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Μάλιστα, το γεγονός ότι το καταφέραμε πριν από την τελευταία αγωνιστική δεν το πιστεύαμε ούτε εμείς. Παρόλα αυτά, αύριο θα προσπαθήσουμε να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να πάρουμε τη νίκη. Προερχόμαστε από ένα δύσκολο ματς με την Ντε Γκράαφστσαπ, από τον οποίο έχουμε "απώλειες". Έτσι, θα αντιμετωπίσουμε μερικά προβλήματα στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα αγωνιστούν μόνο όσοι είναι 100% έτοιμοι. Γνωρίζουμε ότι, σε αντίθεση με τον πρώτο αγώνα που η ελληνική ομάδα έπαιξε πολύ αμυντικά, αύριο η τακτική της θα είναι πιο επιθετική. Δεν θα αγωνιστεί με έναν επιθετικό, οπότε και εμείς θα ακολουθήσουμε διαφορετική τακτική".

    Όσον αφορά την πρώτη θέση του ομίλου, ο Ολλανδός τεχνικός υπογράμμισε: "Δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν θα τερματίσεις πρώτος ή δεύτερος στον όμιλο, αφού οι ομάδες που θα περάσουν στην επόμενη φάση του Champions League, είναι ισάξιες. Οπότε, τι να αγωνιστείς με τον πρώτο του άλλου ομίλου, τι τον δεύτερο; Επίσης δεν έχει πλέον σημασία εάν θα αγωνιστούμε εντός ή εκτός. Παλαιότερα υπήρχε περισσότερος φόβος για τις ομάδες που έπαιζαν εκτός έδρας. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά".

    Για τις πιθανότητες του Παναθηναϊκού να προκριθεί, τόνισε: "Το πλεονέκτημα που έχει η Αρσεναλ σε σχέση με τον Παναθηναϊκό είναι ότι κρατάει την τύχη στα χέρια της. Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Δεν μπορώ να σας πω ποιος άξιζε να περάσει περισσότερο από τους δύο. Μπορώ όμως να αναγνωρίσω ότι ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ καλή εμφάνιση στο Τρόντχαϊμ με τη Ρόζενμποργκ και θα μπορούσε να περάσει στον επόμενο γύρο".

    Τέλος ο Ολλανδός ρωτήθηκε εάν σκέφτεται περισσότερο από τώρα το επόμενο παιχνίδι του ολλανδικού πρωταθλήματος, το οποίο είναι το ντέρμπι με τη Φέγενορντ: "Ο αυριανός αγώνας είναι πολύ σημαντικός και ο μόνος που σκεφτόμαστε. Όταν τελειώσει, θα έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τη Φέγενορντ".

    Απόντες από τον αυριανό αγώνα θα είναι οι Ντε Γιόνγκ, Φένεγκορ οφ Χέσελινκ, Ντε Σάαφ, Μπόγκελουντ και Λούσιους, ενώ ο Χίντινγκ αναμένεται να παρατάξει την ομάδα με 4-3-3 και τον Γκόμες κάτω από τα δοκάρια, τους Αλεξ και Μπουμά κεντρικό αμυντικό δίδυμο και τους Οϊγερ και Λι στα άκρα της άμυνας. Από εκεί και πέρα, Κοκού, Φαν Μπόμελ και Φόγκελ θα είναι στα χαφ, ενώ Παρκ, Μπίσλι και Φαρφάν θα είναι στην επίθεση.

    Τι λέει η ιστορία

    Ο Παναθηναϊκός, σε σύνολο έξι αγώνων με ολλανδικές ομάδες έχει δύο νίκες, τρεις ήττες και μία ισοπαλία, ενώ η εντός έδρας ευρωπαϊκή προϊστορία του με συγκροτήματα από τη χώρα της τουλίπας είναι δύο ματς: μία νίκη με 2-1 επί της Φέγενορντ τον Οκτώβριο του 1984 (Μαυρίδης 40', Ρότσα 42'/ Ρεπ 69') και μία ήττα με 3-0 από τον "μεγάλο" Αγιαξ τον Απρίλιο του 1996, η οποία του στέρησε την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης.

    Ο Παναθηναϊκός με ολλανδικές ομάδες:

    02/06/1971 Αγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0 Κύπελλο Πρωταθλητριών (Τελικός) 19/09/1984 Φέγενορντ-Παναθηναϊκός 0-0 Κύπελλο Πρωταθλητριών 03/10/1984 Παναθηναϊκός-Φέγενορντ 2-1 Κύπελλο Πρωταθλητριών 03/04/1996 Αγιαξ-Παναθηναϊκός 0-1 Champions League 17/04/1996 Παναθηναϊκός-Αγιαξ 0-3 Champions League 29/09/2004 Αϊντχόβεν-Παναθηναϊκός 1-0 Champions League

    Ο Σουηδός διαιτητής Πέτερ Φρόιντφελντ που ορίστηκε να διευθύνει την αυριανή αναμέτρηση δεν έχει παρελθόν με ελληνικούς συλλόγους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

    [27] Κόσμος

    Για υπηκοότητα και ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων Απέτυχε δημοψήφισμα στην Ουγγαρία

    6/12/2004 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λόγω της μικρής προσέλευσης ψηφοφόρων, που άγγιξε το 37,4%, ακυρώθηκε το αμφιλεγόμενο ουγγρικό δημοψήφισμα, για την παραχώρηση υπηκοότητας σε Ούγγρους που ζουν σε γειτονικές χώρες και τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών ιδρυμάτων της χώρας. Σύμφωνα με το ουγγρικό Σύνταγμα, για την εγκυρότητα του αποτελέσματος απαιτούνταν το "Ναί" ή το "Όχι" σε καθένα από τα δύο σκέλη του δημοψηφίσματος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 25%, κάτι που τελικά δεν έγινε. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Φέρεντς Τζιουρτσιάνι, είχε καλέσει τους πολίτες να μην προσέλθουν στις κάλπες, ενώ η εκπρόσωπος του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, Ιλντικο Λέντβαϊ, κατήγγειλε τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μάλιστα, το σκέλος για την υπηκοότητα είχε αποτελέσει σημείο τριβής στις σχέσεις της Ουγγαρίας με τις γειτονικές της χώρες και ιδίως τη Ρουμανία.

    "Παράπονα" από τους γείτονες

    Τη διενέργεια του δημοψηφίσματος με θέμα την υπηκοότητα είχε καταγγείλει ως "παραλογισμό" ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζε, στης οποίας την επαρχία Τρανσυλβανία φέρεται να κατοικεί σήμερα ουγγρική μειονότητα που αριθμεί περίπου 1,4 εκατομμύρια μέλη. Ανάλογη δυσαρέσκεια είχε εκδηλωθεί και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ουγγαρία και στις οποίες ζει ουγγρική μειονότητα.

    Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, που είχε ταχθεί κατά της παραχώρησης υπηκοότητας στα μέλη της ουγγρικής μειονότητας σε γειτονικές χώρες, τη χορήγησή της στους περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ούγγρους ανά τον κόσμο, υποστήριξε δυναμικά το αντιπολιτευόμενο κόμμα, "Ένωση Νεαρών Δημοκρατών".

    Η συντηρητική αντιπολίτευση, η οποία και προκάλεσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, απαιτούσε τη χορήγηση της υπηκοότητας στους Ούγγρους (περίπου 2,5 εκατομμύρια) που ζουν σε επτά γειτονικές χώρες (Ρουμανία, Ουκρανία, Σλοβακία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία και Σερβία), μετά την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής Μοναρχίας το 1918.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κυβέρνησης, το "ναι" στην παραχώρηση υπηκοότητας θα μπορούσε να προσελκύσει στην Ουγγαρία μέχρι και 800.000 μετανάστες, που θα σήμαινε επιπλέον ετήσιες κοινωνικές δαπάνες ύψους μέχρι και 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 December 2004 - 17:52:34 UTC