Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ώρα του προϋπολογισμού
  • [02] Xωρίς κυβερνήτη... πολιτεία της Ουάσιγκτον
  • [03] Κοινή διακήρυξη ΗΠΑ-Ιαπωνίας για την ασφάλεια
  • [04] Επίθεση Ισραηλινών στο Χαν Γιούνες
  • [05] Ισχυρή έκρηξη σε στρατόπεδο της εθνοφρουράς
  • [06] Ελεύθερος και πάλι ο σύζυγος της Μπούτο
  • [07] Η κυβερνητική πολιτική των φαρμάκων
  • [08] Επιστρέφουν οι Γάλλοι όμηροι

    [01] Οικονομία

    Σκληρή κόντρα χθες και για τη Σύνοδο των Βρυξελλών Η ώρα του προϋπολογισμού

    22/12/2004 12:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2004 1:54:25 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005. Χθες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, όχι μόνο για την Οικονομία αλλά και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. "Ο προϋπολογισμός έχει χαρακτηρισθεί ανεπαρκής από την ΕΕ" δήλωσε ο Κώστας Σημίτης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στις Βρυξέλλες, αναίρεσε τη συμφωνία του Ελσίνκι και κατέστησε τα ελληνοτουρκικά θέματα και πάλι διμερή. "Μόνο ο κ. Σημίτης κατάλαβε ότι στις Βρυξέλλες τα ελληνοτουρκικά ζητήματα έγιναν διμερή από ευρωτουρκικά" απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος ενώ από την πλευρά του ο Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός πήρε αυτό που συνέφερε Ελλάδα και Κύπρο.

    Διακοπή της συνεδρίασης

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη χθεσινή τέταρτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

    Η ένταση κορυφώθηκε, μετά τη φράση του υπουργού Επικρατείας ο οποίος δήλωσε ότι εάν είχαν περάσει οι απόψεις του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στο Κυπριακό, τότε στο πρόσφατο συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες, στη θέση του Προέδρου Παπαδόπουλου, θα καθόταν ο Ραούφ Ντεντκάς .

    Για βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης και κάλεσε τον Θοδωρή Ρουσόπουλο να ζητήσει συγνώμη.

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει εξετάσεις για τον πατριωτισμό του και αν δεν ήταν ο Α. Παπανδρέου, ο Τάσος Παπαδόπουλος δεν θα ήταν εκεί που είναι τώρα" δήλωσε ο Γιάννης Δημαράς, υπογραμμίζοντας ότι κανείς βουλευτής από το ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβήτησε τον πατριωτισμό του σημερινού πρωθυπουργού.

    Η ένταση που επακολούθησε, καθώς και οι φωνές -από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ- για αποχώρηση εάν δεν ανακαλέσει ο υπουργός, οδήγησαν την πρόεδρο της Βουλής να διακόψει τη συνεδρίαση για 15 λεπτά.

    Πυρά Σημίτη

    Το κλίμα είχε ήδη φορτιστεί νωρίτερα, κατά την ομιλία του Κώστα Σημίτη.

    «Συμμετέχουμε σε μία συζήτηση όπου τα όσα μας παρουσιάζονται δεν θα ισχύσουν και όσα θα ισχύσουν δεν μας είναι γνωστά» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός καταλογίζοντας στην κυβέρνηση άγνοια και αμεριμνησία τόσο στην οικονομική όσο και στην εξωτερική πολιτική.

    Όπως είπε, ο προϋπολογισμός έχει ήδη χαρακτηριστεί ανεπαρκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε απολύτως τίποτε το ουσιαστικό για την προστασία των ελληνικών συμφερόντων.

    "Η κυβέρνηση, δέχτηκε μην υπάρχει χρονικό όριο στην υποχρέωση της Τουρκίας να ρυθμίσει σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα, ανήρεσε τη σχετική ρύθμιση του Ελσίνκι και κατέστησε τα ελληνοτουρκικά θέματα και πάλι διμερή" είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι με τα συμφωνηθέντα των Βρυξελλών η χώρα μπαίνει σε σοβαρές περιπέτειες.

    "Η Τουρκία μπορεί πλέον να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να γίνουν δεκτές σε διεθνές επίπεδο οι απαιτήσεις της. Θα μας καλούν να τα βρούμε με την Τουρκία το ταχύτερο, για να μην τους απασχολήσουμε την κρίσιμη περίοδο των τελικών αποφάσεων" πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έδρασε σαν μαθητευόμενος μάγος και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

    Αυστηρή η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου

    Υπενθυμίζοντας δηλώσεις τόσο του ιδίου όσο και του Γ. Παπανδρέου λίγο πριν τη Σύνοδο του Ελσίνκι το 1999, απάντησε στον Κ. Σημίτη ο Θ. Ρουσόπουλος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στη Μιλιέτ, στις 21 Σεπτεμβρίου του 99 όπου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι «εμείς προβήκαμε σε ενέργειες υπέρ της Τουρκίας ως μονομερή χειρονομία καλής πρόθεσης και δεν περιμένουμε ουδεμία ανταπόδοση" και χαρακτήρισε στρουθοκαμηλισμό την κριτική του ΠΑΣΟΚ ότι η ΝΔ δέχθηκε την Τουρκία στην ΕΕ χωρίς ανταλλάγματα.

    Παράλληλα, ζήτησε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να απαντήσει γιατί, αφού στο Ελσίνκι είχε μετατρέψει την όποια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική γιατί τόσο χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ δεν ζητούσαν από την Ευρώπη να παρέμβει στην Τουρκία.

    Παρέμβαση Σκυλλάκου

    Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, έκρινε ότι οι υψηλοί τόνοι εξυπηρετούν τις «ανάγκες της δικομματικής αντιπαράθεσης»

    Όπως υπογράμμισε και τα δύο κόμματα, ακολουθούν δρόμο υποχωρήσεων από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    " Και το Ελσίνκι ήταν υποχώρηση και η πρόσφατη συμφωνία ακολουθεί το δρόμο του Ελσίνκι" είπε χαρακτηριστικά.

    Απάντηση Παναγιωτόπουλου

    "Θα περίμενε κανείς από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί την πολιτική οκτώ ετών του κόμματος του ή να δώσει στοιχεία αυτοκριτικής απάντησε στον Κ. Σημίτη ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση έχασε στα 15 χρόνιας διακυβέρνησης τόσες πολλές ευκαιρίες.

    Απαντώντας στις κατηγορίες του Κώστα Σημίτη για την Εξωτερική Πολιτική, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός πήρε στις Βρυξέλλες αυτό που έπρεπε να πάρει για την κατοχύρωση των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου.

    « Ο πρωθυπουργός κατοχύρωσε ότι πριν τις 3 Οκτωβρίου η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνιακής επέκτασης, δηλαδή αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και όλα τα εθνικά συμφέροντα για τα οποία πάλευε η ελληνική διπλωματία τα 20 τελευταία χρόνια" είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα κόντρα για τον προϋπολογισμό

    [02] Κόσμος

    Δύο μήνες μετά τις εκλογές Xωρίς κυβερνήτη... πολιτεία της Ουάσιγκτον

    22/12/2004 7:28:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δυο μήνες μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου η βορειοδυτική Πολιτεία της Ουάσιγκτον, δεν διαθέτει ακόμη κυβερνήτη, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει κατορθώσει να καθορίσει ποιός από τους δύο διεκδικητές του αξιώματος έχει κερδίσει. Τα αποτελέσματα των εκλογών ενδέχεται να εξαρτηθούν από την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολιτείας, το οποίο αργά ή γρήγορα θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα πρέπει να καταμετρηθούν 735 "ξεχασμένες" ψήφοι δι' αλληλογραφίας στην κομητεία Κίνγκ, σε προάστιο του Σιάτλ. Κατά τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, ο Ρεπουμπλικανός Ντίνο Ρόσι ήλθε πρώτος με διαφορά μόλις 261 ψήφων από την δημοκρατική αντίπαλό του Κριστίν Γκρεγκουάρ. Καθώς η διαφορά μεταξύ τους ήταν τόσο μικρή απαιτήθηκε μία δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων των 2,9 εκατ. ψηφοφόρων.

    Η καταμέτρησή ξεκίνησε όταν οι Ρεπουμπλικανοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να σταματήσει η διαδικασία. Με τη σειρά τους οι Δημοκρατικοί προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, που καλείται τώρα να κρίνει εάν θα δεχθεί, ή θα απορρίψει την προσφυγή των Ρεπουμπλικανών.

    Στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στην Πολιτεία είχε κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων από τον νικητή σε εθνικό επίπεδο πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Οι δύο Γερουσιαστές που εκλέγονται στην Ουάσιγκτον είναι αμφότεροι Δημοκρατικοί.

    [03] Κόσμος

    Κοινή διακήρυξη ΗΠΑ-Ιαπωνίας για την ασφάλεια

    22/12/2004 9:07:00 πμ

    Μία κοινή διακήρυξη για την ασφάλεια πρόκειται να γνωστοποιήσουν τον Φεβρουάριο η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις τους σε μία ακόμη ευρύτερη συνεργασία για να ανταποκριθούν σε πιθανές περιφερειακές απειλές, τονίζει στο φύλλο της Τετάρτης η οικονομική εφημερίδα "Νιχόν Κεϊζάι". Το έγγραφο αυτό θα αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τις προβλεπόμενες αντιδράσεις των δύο συμμάχων στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας και στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι εντάσεις στην περιοχή, ανάμεσα στην Κίνα και στην Ταϊβάν, ή στην Ιαπωνία και στη Βόρειο Κορέα, διευκρινίζει η εφημερίδα.

    Κοινοί στόχοι

    Η διακήρυξη, εκτός των άλλων, στόχο έχει να διευκολύνει μία νέα δυναμική ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, θέτοντας νέους κοινούς στόχους στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με την Νιχόν Κεϊζάι.

    Η προηγούμενη κοινή διακήρυξη για την ασφάλεια, που χρονολογείται από το 1996, καθόριζε τον νέο ρόλο της αμερικανο-ιαπωνικής συμμαχίας στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού μετά τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, προσθέτει η εφημερίδα.

    [04] Μ. Ανατολή

    Ένας Παλαιστίνιος μαχητής σκοτώθηκε Επίθεση Ισραηλινών στο Χαν Γιούνες

    22/12/2004 8:55:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ισραηλινές δυνάμεις με τεθωρακισμένα εισέβαλαν σήμερα τα ξημερώματα στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων του Χαν Γιούνες, στα νότια της Γάζας. Ήταν μία επιχείρηση που ο ισραηλινός στρατός απεκάλεσε προσπάθεια για να αποτραπούν επιθέσεις με όλμους και πυραύλους κατά εβραϊκών οικισμών. Από την επίθεση ένας Παλαιστίνιος μαχητής έχασε τη ζωή του. Ο 20χρονος Μοχάμαντ αλ Ζαρντάλι, ήταν στέλεχος των Ταξιαρχιών Αμπού Ρις, ένοπλης ομάδος που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ. Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι στρατιώτες σκότωσαν, ή τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο, ο οποίος έβαλε εναντίον τους κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις έπειτα από επιθέσεις κατά εβραϊκών οικισμών με όλμους και αυτοσχέδιους πυραύλους.

    Παθητική αντίσταση" στις δυνάμεις της τάξης

    Εν τω μεταξύ, οι εβραίοι έποικοι στη Γάζα ετοιμάζονται για μία παθητική αντίσταση ενάντια στην προβλεπόμενη απομάκρυνσή τους από τη Γάζα μέσα στο 2005, βάσει του "σχεδίου αποχώρησης" που έχει εκπονήσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 500 μεταξύ των 8.000 εποίκων στη Γάζα για λογαριασμό της εφημερίδας Γεντιότ Αχαρόνοτ, το 43% αυτών δηλώνει αποφασισμένο να αντιτάξει μία "παθητική αντίσταση" στις δυνάμεις της τάξης, ενώ το 23% δηλώνει πως δεν θα προβάλλει καμία αντίσταση. Μόνον το 11% σκέφτεται να προβάλει "φυσική αντίσταση" στην απομάκρυνσή τους, ενώ το 22% δεν εκφέρει γνώμη. Οι αντίστοιχες απαντήσεις ελάχιστα διαφέρουν όσον αφορά και τους εποίκους στη Δυτική Όχθη, που όμως επί του παρόντος δεν απειλούνται με απομάκρυνση, εξόν από τους κατοίκους τεσσάρων απομονωμένων οικισμών στα βόρεια της περιοχής.

    Επίσης, το ποσοστό μεταξύ αυτών των τελευταίων που δεν σκέφτεται να αντιτάξει καμία αντίσταση στην απομάκρυνσή τους ανέρχεται στο 38%.

    Τέλος, οι ισραηλινές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μίας γενικής κινητοποίησης των εποίκων, που ενδεχομένως να προκαλέσει εμπόδια στην αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, καθ΄ήν στιγμή το Συμβούλιο των Εβραϊκών Κοινοτήτων Ιουδαίας -Σαμαρίας, πο αντιπροσωπεύει δεκάδες χιλιάδες υπερεθνικιστές κι ορθόδοξους εποίκους, έχει καλέσει σε πολιτική ανυπακοή.

    [05] Κόσμος

    Στο χωριό Λούνα της βορειο-ανατολικής Ισπανίας Ισχυρή έκρηξη σε στρατόπεδο της εθνοφρουράς

    22/12/2004 10:52:00 πμ

    Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα μπροστά από στρατόπεδο της ισπανικής εθνοφρουράς στο χωριό Λούνα της βορειο-ανατολικής Ισπανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Η έκρηξη προκάλεσε μόνο υλικές ζημίες στην πρόσοψη κενού κτιρίου του στρατοπέδου. Έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τα αίτια της έκρηξης.

    [06] Κόσμος

    Ελεύθερος και πάλι ο σύζυγος της Μπούτο

    22/12/2004 10:53:00 πμ

    Πακιστανικό δικαστήριο διέταξε την Τετάρτη την απελευθέρωση του συζύγου της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο, κάνοντας δεκτή την αίτησή του για αποφυλάκιση με εγγύηση, δήλωσε ο δικηγόρος του, Αζιζουλάχ Σέιχ. Ο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους τον περασμένο μήνα έχοντας εκτίσει οκτώ χρόνια στη φυλακή για διαφθορά, ανθρωποκτονία και λαθρεμπόριο. Ωστόσο, την Τρίτη συνελήφθη εκ νέου ύστερα από απόφαση δικαστηρίου του Καράτσι, στο πλαίσιο έρευνας για μια υπόθεση δολοφονίας. "Επετράπη και πάλι η αποφυλάκισή του με εγγύηση και ελπίζουμε ότι θα έχει αφεθεί ελεύθερος ως το βράδυ", δήλωσε ο δικηγόρος του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνελήφθη ο σύζυγος της Μπούτο

    [07] Πολιτική

    Στη συνάντηση Καραμανλή-Σιούφα-Κακλαμάνη Η κυβερνητική πολιτική των φαρμάκων

    22/12/2004 10:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2004 11:48:41 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Για την κυβερνητική πολιτική στον χώρο του φαρμάκου, συζήτησαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Σιούφας και Νικήτας Κακλαμάνης θα προετοιμάσουν από κοινού σχέδιο νόμου μέχρι τον Ιανουάριο του 2005, το οποίο θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή, σχετικά με την πολιτική φαρμάκου και την κατάργηση της λίστας, όπως, άλλωστε, προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως αρκετά φάρμακα θα είναι έτσι φθηνότερα, αφού πλέον οι χώρες της Ε.Ε έχουν γίνει 25 από 15.

    [08] Ιράκ

    Επιστρέφουν οι Γάλλοι όμηροι

    22/12/2004 11:29:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Απογειώθηκε στις 9:00 (ώρα Ελλάδας), από τη στρατιωτική βάση Βιλακουμπλέ κοντά στο Παρίσι, το αεροπλάνο που θα μεταφέρει στη Γαλλία τον Κριστιάν Σεσνό και τον Ζορζ Μαλμπρινό, τους δύο Γάλλους δημοσιογράφους που απελευθερώθηκαν την Τρίτη μετά από τέσσερις μήνες ομηρίας στο Ιράκ. Στο αεροσκάφος τύπου Falcon 900, το οποίο θα επιστρέψει στην ίδια βάση το απόγευμα, επιβαίνουν ο υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, και συγγενείς των δύο δημοσιογράφων. Ο προορισμός του αεροπλάνου δεν ανακοινώθηκε. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες κατευθύνεται είτε προς την Κύπρο είτε προς το Αμάν της Ιορδανίας. Στο γαλλικό αεροδρόμιο, τους δύο δημοσιογράφους θα υποδεχθεί ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Όπως δήλωσαν οι απαγωγείς των δημοσιογράφων, τους απελευθέρωσαν λόγω της στάσης της Γαλλίας όσον αφορά στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελεύθεροι οι Γάλλοι δημοσιογράφοι


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 December 2004 - 9:53:43 UTC