Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Nέα κυκλοφοριακά μέτρα για τα φορτηγά
  • [02] Συμφωνήθηκε η επιδότηση του βαμβακιού
  • [03] Μυστηριώδης έκρηξη στο Τελ Αβίβ
  • [04] Στον εισαγγελέα για την πορνογραφία
  • [05] Η πρώτη αντίδραση του ΣΕΓΑΣ
  • [06] Η γραφειοκρατία στο στόχαστρο
  • [07] Σφοδρή χιονοθύελλα σαρώνει τον Καναδά
  • [08] ΑΕΚ: Αλλάζουν τα πράγματα
  • [09] "Στο φως" νέοι γαλαξίες
  • [10] Κατά συρροή επιθέσεις με μαχαίρι στο Λονδίνο
  • [11] Τα καθαριστικά κόβουν την ανάσα
  • [12] "If art must tell the truth, what is this truth?"
  • [13] Χριστουγεννιάτικη έξοδος
  • [14] Χριστούγεννα με φόντο μεταγραφικό
  • [15] Διάσταση απόψεων στην παλαιστινιακή ηγεσία
  • [16] "Πυρά" Παπανδρέου στην Κυβέρνηση
  • [17] Μέχρι τέλος του χρόνου οι αιτήσεις για ΟΕΚ
  • [18] Αγώνας ανθρωπιάς

    [01] Κοινωνία

    Nέα κυκλοφοριακά μέτρα για τα φορτηγά

    21/12/2004 12:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 5:32:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Από την ερχόμενη Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Κυριακή καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στις Εθνικές Οδούς. Επίσης επεκτείνεται κατά μία ώρα και το ωράριο της απαγόρευσης. Δηλαδή τα φορτηγά τις Παρασκευές δε θα κυκλοφορούν από τις 3 έως τις 9 και τις Κυριακές από τις 3 έως τις 11.Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, έθεσε σε ισχύ το μέτρο αυτό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκδρομείς και να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια. Η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο τη θερινή περίοδο και για τις γιορτές. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, τα νομοσχέδια για την οδική ασφάλεια και την αναθεώρηση του ΚΟΚ, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων αυστηρότερα πρόστιμα για τις επικίνδυνες παραβάσεις, θα κατατεθούν στη Βουλή στις αρχές του Φλεβάρη.

    Τα μέτρα απαγόρευσης

    Στο μεταξύ, στις αρχές του χρόνου ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών θα συναντηθεί με τον επίτροπο μεταφορών της ΕΕ, Ζακ Μπαρό, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία ιδιωτικοποίησης των ολυμπιακών αερογραμμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ιδιωτικοποίησης θα έχει λήξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2005.

    Το μέτρο της απαγόρευσης θα ισχύει και για τις γιορτές και συγκεκριμένα για την παραμονή κάθε γιορτής και την ίδια μέρα το απόγευμα.

    Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

    Η επέκταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από τη διασταύρωση Μπράλου μέχρι τον κόμβο Ραχών για καλυφθεί όλο το "πέταλο" του Μαλιακού. Η ισχύουσα σήμερα απαγόρευση από το Ρίο στην Κόρινθο κατά την επιστροφή των εκδρομέων εφαρμόζεται και αντίστροφα από Κόρινθο προς Ρίο κατά τις εξόδους των εκδρομέων. Επέκταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο τμήμα Νυμφόπετρα-Ρεντίνα της Επαρχιακής οδού Λαγκαδά-Ρεντίνας. Επέκταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο τμήμα των Τεμπών από τη χ.θ. 399 στην κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410), προκειμένου να συμπεριληφθεί όλο το τμήμα της εθνικής οδού που δεν έχει διαπλατυνθεί. Εξαιρούνται:

    τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας. τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, και όσον αφορά το ρεύμα εξόδου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας από τη διασταύρωση Ρεντίνας μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα. τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα στο τμήμα Κόρινθος (Εξαμίλια) - Ρίο της Ν.Ε.Ο.Α.Κ., στο ρεύμα εξόδου.

    Τέλος, σε δηλώσεις του ο κ. Λιάπης τόνισε ότι για την κυβέρνηση το θέμα της οδικής ασφάλειας αποτελεί υψίστης πολιτικής σημασίας πρώτη προτεραιότητα.

    [02] Οικονομία

    Η τελική ποσότητα για το 2004 , 1.116.000 τόνοι Συμφωνήθηκε η επιδότηση του βαμβακιού

    23/12/2004 11:44:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε 1.116.000 τόνους θα ανέλθει η τελική ποσότητα βάμβακος για το 2004, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό και τη συμμετοχή των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων όλης της χώρας. Αυτό σηματοδοτεί κοινοτικές εισροές για το βαμβάκι, ύψους 704 εκατ. ευρώ και οι παραγωγοί θα λάβουν επιπλέον 31 δρχ. το κιλό. Ωστόσο τη διαφωνία τους εξακολουθούν να εκφράζουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Θεσσαλίας απειλώντας με κινητοποιήσεις με το νέο έτος και καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Ένωσης, εκτιμώντας ότι περίπου 40 χιλιάδες τόνοι βαμβακιού θα μείνουν εκτός επιδότησης. Επίσης θα αποστείλουν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβασή του. Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Θεσσαλίας προκειμένου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

    [03] Μ. Ανατολή

    Επίθεση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Μυστηριώδης έκρηξη στο Τελ Αβίβ

    23/12/2004 1:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2004 1:10:39 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το ποιοί κρύβονται πίσω από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πρατήριο καυσίμων στο Τελ Αβίβ, που κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Μεταδίδοντας την είδηση το στρατιωτικό ραδιόφωνο άφηνε να εννοηθεί, ότι επρόκειτο για επίθεση Παλαιστινίων, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει. Ωστόσο, λίγο αργότερα σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία έκανε λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών σημειώνοντας, ότι το θύμα είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

    [04] Κοινωνία

    Τον απολύει η ΓΣΣΕ Στον εισαγγελέα για την πορνογραφία

    23/12/2004 2:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2004 3:04:48 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών οδηγήθηκε σήμερα ο 44χρονος υπάλληλος του γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ, που συνελήφθη κατηγορούμενος για μαστροπεία κατ εξακολούθηση και πορνογραφία ανηλίκων, μέσω του Διαδικτύου. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα, την απόφασή της να απολύσει το Γιάννη Χαρονικολάου, ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, τονίζοντας, ότι καταδικάζει ομόφωνα τις αθλιότητες, που φέρεται να διέπραξε ο επί 20ετίας υπάλληλός της, ενώ διευκρινίζει, ότι τις ενέργειες αυτές τις πραγματοποιούσε εκτός του εργασιακού χώρου της Συνομοσπονδίας. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται, ότι λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων του υπαλλήλου της η αρμόδια επιτροπή της ΓΣΕΕ έκρινε, ότι "πλήττεται το κύρος της ΓΣΕΕ και είναι αδύνατη η περαιτέρω συνεργασία της με τον εν λόγω δημοσιογράφο". Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διευκρινίζει, ότι ο κ Χαρονικολάου ούτε είναι ούτε έχει υπάρξει μέλος της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνελήφθη υπάλληλος της ΓΣΕΕ

    [05] Αθλητισμός

    Η πρώτη αντίδραση του ΣΕΓΑΣ

    23/12/2004 3:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2004 4:20:14 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ΣΕΓΑΣ ελαβε πλέον το "μπαλάκι" από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου και είναι αυτός που θα αποφασίσει την τελική τύχη για τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου. Η Ελληνική Ομοσπονδία μετά από αυτή την εξέλιξη και την επίσημα παραλαβή της απόφασης της IAAF, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει την πρόθεση της να έχει ολοκληρωθεί το έργο της πειθαρχικής επιτροπής νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα των 80 περίπου ημερών, που προβλέπουν οι οδηγίες της IAAF, ενώ δηλώνει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσει μια δίκαιη και αντικειμενική διαδικασία. Ακόμη, ο ΣΕΓΑΣ απευθύνει έκκληση προς όλους να σεβαστούν την πειθαρχική διαδικασία και τα δικαιώματα των υπό κατηγορία αθλητών και προπονητή και να αποφύγουν δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το έργο της Επιτροπής.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση

    «Κοινοποιήθηκε σήμερα στον ΣΕΓΑΣ από την IAAF επιστολή με την οποία μας γνωρίζει τα ακόλουθα:

    1. H ΙΑΑF θεώρησε μη αποδεκτές τις γραπτές εξηγήσεις των αθλητών Κατερίνας Θάνου, Κώστα Κεντέρη και του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου.

    2. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της, τους θέτει σε προσωρινή διαθεσιμότητα από αγώνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέχρι την επίλυση της υπόθεσης τους.

    3. Μεταβιβάζει πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς, την υπόθεση ενώπιον της αρμόδιας Πειθαρχικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ, προκειμένου αυτή να αποφασίσει εάν διαπράχθηκαν παραβιάσεις κανονισμών σε θέματα doping και εάν ναι να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές.

    4. Η διαδικασία πρέπει να είναι δίκαιη και αμερόληπτη και να διέπεται από τις αρχές των άρθρων 38.8 του κανονισμού της ΙΑΑF. Δηλαδή να διασφαλίσει το δικαίωμα ακρόασης, παρουσίασης αποδεικτικών στοιχείων, προσέλευσης μαρτύρων και εκπροσώπησης από Νομικό Σύμβουλο.

    Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι περισσότερο από σαφές ότι τώρα αρχίζει η ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης. ΄Οσοι συνεπώς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό έσπευσαν όλο αυτό το διάστημα να χαρακτηρίσουν ενόχους και να επιμετρήσουν ακόμα και ποινές, παραβίασαν δικαιώματα των αθλητών, προκάλεσαν σύγχυση και τελικά δεν συνέβαλλαν στην διαμόρφωση κλίματος που διευκολύνει την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης.

    Ο ΣΕΓΑΣ, γνωρίζοντας ότι αυτός τελικά θα κρίνει, απέφυγε επιμελώς όλο αυτό το διάστημα να πάρει δημόσια θέση για την ουσία της υπόθεσης και να απαντήσει σε όσα γράφτηκαν ή ακούστηκαν. Σήμερα, έχοντας πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας του θέματος, όχι μόνο για τον Ελληνικό αθλητισμό, αλλά και για την ελληνική κοινωνία γενικότερα, δηλώνει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν μια δίκαιη και αντικειμενική διαδικασία, από Πειθαρχική Επιτροπή με αυξημένο κύρος και αξιοπιστία. Στόχος μας είναι η αναζήτηση της αλήθειας και η έκδοση μιας δίκαιης και τεκμηριωμένης απόφασης.

    Απευθύνουμε έκκληση προς όλους να σεβαστούν την πειθαρχική διαδικασία και τα δικαιώματα των υπό κατηγορία αθλητών και προπονητή και να αποφύγουν δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το έργο της Επιτροπής.

    Ο ΣΕΓΑΣ δεσμεύεται ότι θα ενημερώνει πλήρως τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας που θα ακολουθήσει. Η έναρξη των σχετικών διαδικασιών δρομολογείται από σήμερα και παρ ότι μεσολαβεί η εορταστική περίοδος, πρόθεση της Ομοσπονδίας είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο της Πειθαρχικής Επιτροπής νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα των 80 περίπου ημερών, που προβλέπουν οι οδηγίες της IAAF».

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προσωρινά ένοχοι Κεντέρης - Θάνου

    [06] Πολιτική

    Σύσκεψη στο Μαξίμου Η γραφειοκρατία στο στόχαστρο

    23/12/2004 3:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2004 7:34:48 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στη δημιουργία ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πάταξη της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, προχωρά η Κυβέρνηση, ύστερα από σύσκεψη που έγινε το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης και Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και δέκα καθηγητές πανεπιστημίων, ειδικοί σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να δέχονται από σήμερα και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών τις αιτήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά από την ειδική συνταξιοδοτική εισφορά υπέρ του Δημοσίου και του ΛΑΦΚΑ.

    Στόχος και ο περιορισμός της διαφθοράς

    Όπως αποφασίστηκε, η Επιτροπή για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας θα προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η Κυβέρνηση στοχεύει να πατάξει και την διαφθορά σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να περιορίσει το γνωστό σε όλους μας γρηγορόσημο.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε, πως η Επιτροπή αποτελείται από πρόσωπα που έχουν γνώση στο χώρο της Οικονομίας και της Δημόσιας Διοίκησης, θα έχει πλήρη ανεξαρτησία και δεν θα είναι βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης και σημείωσε, ότι το διοικητικό της έργο θα υποστηρίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η Επιτροπή- πρόεδρος της οποίας ορίστηκε ο ακαδημαϊκός, Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος- θα υποβάλει προτάσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας, την αποκέντρωση και την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και θα μπορεί να ασκεί και κριτική στην Κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε, ότι η Επιτροπή θα βοηθήσει στην προσπάθεια για απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να διευκολύνεται ο πολίτης στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

    Για Κυβέρνηση "ανέτοιμη να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της" και "πρώτο χαμένο χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ", έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τη σύσταση της Επιτροπής.

    Και στα ΚΕΠ οι αιτήσεις των συνταξιούχων

    Τα αναδρομικά από την ειδική συνταξιοδοτική εισφορά υπέρ του Δημοσίου και του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν στο σύνολο των δικαιούχων του Δημοσίου και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον με αμετάκλητη δικαστική απόφαση δικαιωθεί έστω και ένας συνταξιούχος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και υφυπουργών.

    "Η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και έχει σημασία αυτή η δέσμευση, ότι και μια τελεσίδικη απόφαση να υπάρξει, αυτή δεσμεύει την Κυβέρνηση για κάθε ενδιαφερόμενο", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Τα αναδρομικά θα καταβληθούν από την ημερομηνία που θα αναφέρει η δικαστική απόφαση, γι αυτό, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, δεν συντρέχει λόγος υποβολής αίτησης εκ μέρους των ενδιαφερομένων. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, μπορούν να απευθύνονται και στα ΚΕΠ.

    [07] Κόσμος

    Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο Σφοδρή χιονοθύελλα σαρώνει τον Καναδά

    23/12/2004 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τον Καναδά. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκλεισθεί στα σπίτια τους, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί να μη βγαίνει κανείς στους δρόμους εκτός κι αν υπάρχει ανάγκη. Λόγω της χιονοθύελλας σε ολόκληρη την ανατολική ακτή, όπου το ύψος του χιονιού έφθασε τα 50 εκατοστά, προκλήθηκαν τουλάχιστον 300 ατυχήματα στην περιοχή του Οντάριο. Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στα αεροδρόμια του Καναδά. Στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο πολλές πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον Καναδά. Η χαμηλότερη θερμοκρασία (-47 βαθμοί) σημειώθηκε στο Γουίνιπεγκ. Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

    [08] Αθλητισμός

    ΑΕΚ: Αλλάζουν τα πράγματα

    23/12/2004 4:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αλλαγή πλεύσης για το γηπεδικό της ΑΕΚ, παρατηρήθηκε σήμερα στη στάση του Δημάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Γιώργος Αδαμόπουλος σε δηλώσεις του. Τόνισε πως επιθυμεί την ανέγερση του νέου γηπέδου της Ένωσης στη φυσική της έδρα και διευκρίνισε πως πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Εκεί που αρμόζει το γήπεδο

    «Θέλουμε το γήπεδο να γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είχαμε συνάντηση την Τετάρτη με τον κ.Ορφανό, ο οποίος μας άκουσε με ευλάβεια και πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί το συντομότερο δυνατό. Δεν ξέρω τι συζητήσεις έχουν γίνει μεταξύ ΠΑΕ, Ερασιτεχνικής και Υπουργού. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο Δήμος ενδιαφέρεται άμεσα για την κατασκευή του γηπέδου, αφού το έχει στερηθεί.

    Ήμασταν αντίθετοι στην κατεδάφισή του, αλλά τελικά κατεδαφίστηκε. Η Νέα Φιλαδέλφεια δεν μπορεί να στερείται την ΑΕΚ. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να βρεθεί μια λύση και να επιστρέψει η ομάδα στο φυσικό της χώρο για να μην παραμείνει όπως είναι, μια τρύπα. Εμείς δεν συναινούμε στη μεταφορά της ιστορικής έδρας της ΑΕΚ από τη Νέα Φιλαδέλφεια. ΑΕΚ και Νέα Φιλαδέλφεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Είναι τελείως λάθος η άποψη ότι εμείς ως Δήμος δεν θέλαμε να χτιστεί το νέο γήπεδο στον ίδιο χώρο. Η διαφωνία μας ήταν σχετικά με τις εμπορικές χρήσεις. Για το γήπεδο καθαρά ήμασταν υπέρμαχοι», είπε ο κ. Αδαμόπουλος.

    "Αυτό έλεγα πάντα"

    Αργότερα μιλώντας στην EΡΑ ΣΠΟΡ, αρνήθηκε ότι ο Δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας άλλαξε απότομα άποψη για το φλέγον ζήτημα.

    «Δεν έχουμε αλλάξει άποψη. Το δημοτικό συμβούλιο πάντα έχει την ίδια άποψη για το γήπεδο της ΑΕΚ. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά αυτές τις μέρες. Έγινε λόγος και για οικονομική βοήθεια. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε οικονομικά την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ. Εδώ δεν μπορούμε, να ανταποκριθούμε στις σημερινές μας υποχρεώσεις. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα χρηματοδοτησουμε, το γήπεδο», είπε ο πρώτος πολίτης της Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος διευκρίνισε πάντως ότι η μόνη ένσταση είχε να κάνει με τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου.

    «Είναι σαφέστατο, ότι θέλουμε το γήπεδο, στην Νέα Φιλαδέλφεια. Αντιδρούμε στις εμπορικές χρήσεις. Ουδέποτε ήμασταν ενάντια στην κατασκευή του γηπέδου. Είναι άλλο θέμα οι εμπορικές χρήσεις. Ως Δήμος θα είμαστε ηθικά κοντά στην ΑΕΚ. Θα καλέσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συζητήσουμε και να βρεθεί λύση».

    [09] Τεχνολογία

    Χάρη σε τηλεσκόπιο της NASA "Στο φως" νέοι γαλαξίες

    23/12/2004 4:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Μέχρι τώρα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θεωρούσε αδιανόητη τη γένεση νέων γαλαξιακών συστημάτων, καθώς, όπως εκτιμούσε, το σύμπαν είχε περιέλθει σε μια φάση "κοσμικής εμμηνόπαυσης". Πρόσφατα ευρήματα, όμως, διαψεύδουν αυτήν την πεποίθηση, αναγκάζοντας τους αστρονόμους να αναθεωρήσουν ριζικά τις απόψεις τους. Η αφορμή δόθηκε, όταν το προηγμένο τεχνολογικά τηλεσκόπιο Galex (Galaxy Evolution Explorer ) εντόπισε 36 άγνωστους, μέχρι σήμερα, φωτεινούς γαλαξίες, οι οποίοι απέχουν από το ηλιακό μας σύστημα γύρω στα δύο με τέσσερα δισεκατομμύρια έτη φωτός.

    "Ενεργό" ακόμη το σύμπαν

    Η πραγματική σημασία της συγκεκριμένης ανακάλυψης έγκειται στην εκτίμηση της ηλικίας των καινούριων αυτών γαλαξιών, η οποία δεν ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια χρόνια.

    Το γεγονός, ότι η δημιουργία του δικού μας Γαλαξία τοποθετείται από τους αστροφυσικούς σε μια απόσταση 13 έως 15 δισεκατομμυρίων ετών πριν, τους αναγκάζει να υποθέσουν, ότι το σύμπαν δεν έχει σταματήσει να "αναπτύσσεται".

    "Εάν αυτοί οι γαλαξίες έχουν πράγματι δημιουργηθεί σχετικά πρόσφατα, τότε συνεπάγεται, ότι κάποια κομμάτια του σύμπαντος παραμένουν ενεργές κοιτίδες γέννησης γαλαξιών", δήλωσε ο Δρ. Κρις Μάρτιν, επικεφαλής εξερευνητής του προγράμματος Galex στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια.

    Τα πρόσφατα ευρήματα του Galex θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη μορφή που είχε ο Γαλαξίας μας στα πρώιμα στάδια της δημιουργίας τους.

    "Πλέον μπορούμε να μελετήσουμε τους προγόνους των γαλαξιών, που είναι παρόμοιοι με το δικό μας και μάλιστα με περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με το παρελθόν", τόνισε ο Δρ. Τιμ Χέκμαν από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

    "Είναι σαν να ανακαλύπτεις ένα ζωντανό απολίθωμα στον κήπο της αυλής σου. Υπάρχουν πράγματι νέοι γαλαξίες στο σύμπαν", κατέληξε ο επιστήμονας. Το τηλεσκόπιο, που κόστισε στη NASA περίπου εκατό εκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας από τις 28 Απριλίου του 2003, αναζητώντας άγνωστα, μακρινά πλανητικά συστήματα.

    Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στην επιστημονική θεώρηση Astrophysical Journal.

    [10] Κόσμος

    Ένας νεκρός, δύο θύματα σε κρίσιμη κατάσταση Κατά συρροή επιθέσεις με μαχαίρι στο Λονδίνο

    23/12/2004 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους του Λονδίνου τα ξεσπάσματα βίας στην πόλη τους, καθώς τα κρούσματα ένοπλων επιθέσεων διαδέχονται το ένα το άλλο. Το τελευταίο περιστατικό, που απασχολεί τις αρχές της πόλης είναι αυτό ενός οπλισμένου με μαχαίρι άντρα στην περιοχή Έντμοντον του Λονδίνου, ο οποίος σκότωσε έναν άνδρα και τραυμάτισε άλλους πέντε ανθρώπους. Ο δράστης, ο οποίος πιθανότατα είναι μία διαταραγμένη προσωπικότητα παραμένει για την ώρα ασύλληπτος. Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο, ο οποίος ταιριάζει με τις περιγραφές των μαρτύρων, έξω από το σπίτι του στο Τότενχαμ, τον οποίο και ανακρίνει.

    Ανησυχούν οι αρχές της πόλης

    Ο δράστης χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητό του για να μετακινείται στις διάφορες περιοχές της αγγλικής πρωτεύουσας, όπου και επιτίθετο σε περαστικούς. Τα θύματα δεν είχαν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό, που θα βοηθούσε την αστυνομία να κάνει υποθέσεις για τα κίνητρα του δράστη. Δύο εξ αυτών υποβλήθηκαν σε εγχείρηση και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής. Ο δράστης, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες είναι περίπου 30 χρονών με ανατολίτικα χαρακτηριστικά, κατάφερε να τραυματίσει με πολλαπλές μαχαιριές έξι άτομα, πέντε άντρες και μία γυναίκα, σε διάστημα περίπου μιας ώρας.

    Ο δολοφόνος ξεκίνησε τις επιθέσεις του από το σταθμό των τρένων στο Εντμοντον Γκριν, στις 8:20 τοπική ώρα, όπου και τραυμάτισε έναν 29χρονο άντρα. Μετά από μισή περίπου ώρα ένας ακόμη άντρας, έπεφτε τραυματισμένος από το μαχαίρι του δράστη, στη λεωφόρο Γκλάντστοουν. Το επόμενο θύμα ήταν μια 30χρονη γυναίκα στο Κόμπτον Κρέσεντ, στο Τότενχαμ, ενώ ακολούθησαν χτυπήματα και στο Γκριν Λέινς και στο Έντμοντον. Στην τελευταία αυτή επίθεση το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του.

    Οι αρχές της πόλης ανησυχούν ιδιαίτερα για την ηρεμία της περιοχής, καθώς οι περιπτώσεις αυτές προστίθενται σε μια μακρά σειρά παρόμοιων επιθέσεων με μαχαίρι, αλλά και με πιστόλια. Εξάλλου, μία μέρα πριν εκδηλωθεί το χθεσινό ξέσπασμα βίας, ένας καταστηματάρχης έπεφτε νεκρός, ύστερα από επίθεση δύο ληστών, οι οποίοι τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου.

    [11] Υγεία

    Αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος στα μωρά Τα καθαριστικά κόβουν την ανάσα

    23/12/2004 3:51:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    "Από μικρά στα βάσανα" καταλήγει έρευνα Βρετανών επιστημόνων, μέσα από την οποία διαπιστώνεται, ότι τα παιδιά των οικογενειών, που χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά καθαριστικά προϊόντα, αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από άσθμα. Η έρευνα του πανεπιστημίου του Bristol εστιάστηκε στις τάσεις δύσπνοιας 14.000 νεογνών, που αποτελούν δείκτη πιθανής μελλοντικής ανάπτυξης άσθματος. Συγκρίνοντας αυτές τις περιπτώσεις με κατηγορίες χημικών καθαριστικών για το σπίτι, παρατήρησαν άρρηκτη σύνδεση μεταξύ των συγκεκριμένων προϊόντων και της εμφάνισης της νόσου. Μολονότι η μελέτη αναφέρεται στην προγεννητική έκθεση των βρεφών σε αυτές τις ουσίες, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, η έκθεση των νεογνών μετά τη γέννησή τους στις ίδιες ουσίες μπορεί επίσης να αποτελεί παράγοντα εμφάνισης του άσθματος. Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει, ότι τα βρέφη, που εκτίθενται στον καπνό, τα διαλυτικά και τα προϊόντα καθαρισμού στο σπίτι αντιμετωπίζουν την ίδια πιθανότητα να υποφέρουν από άσθμα, όπως και οι επαγγελματίες καθαριστές. Ωστόσο, όπως τονίζει η Δρ Άντρεα Σέριφ, επικεφαλής της μελέτης, δεν είναι γνωστά τα ακριβή προϊόντα, που προκαλούν δύσπνοια. Για να διασαφηνιστεί πλήρως το τοπίο, δρομολογούν περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να αναζητήσουν αλλαγές στους πνεύμονες των βρεφών, οι οποίες μπορεί να "μαρτυρούν" την επίπτωση, που είχαν τα χημικά προϊόντα, όσο το μωρά βρίσκονταν στην μήτρα.

    "Καθαριότητα σε βάθος"

    Στο πλαίσιο της έρευνάς, η ομάδα της Δόκτορος Σέριφ εξέτασε τις περιπτώσεις 7.019 οικογενειών. Σε πρώτο επίπεδο, παρατήρησαν τη συχνότητα χρήσης κοινών καθαριστικών προϊόντων για το σπίτι από τις έγκυες γυναίκες.

    Μέσα από τις απαντήσεις τους διαφάνηκε, ότι πρώτα σε χρήση αποδείχθηκαν τα απολυμαντικά σε ποσοστό 87.4%. Ακολουθούν τα λευκαντικά (84.8%), τα σπρέϋ αεροζόλης (71.7%), τα αποσμητικά χώρου (68%), τα καθαριστικά τζαμιών (60.5%),τα καθαριστικά χαλιών (35.8%), η μπογιά ή το λούστρο (32.9%), το διαλυτικό νέφτι (22.6%), τα εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα (21.2%), το διαλυτικό μπογιάς (5.5%) και τέλος τα υγρά για στεγνό καθάρισμα (5.4%).

    Οι ειδικοί, υπολόγισαν τη συνολική χημική ουσία για κάθε οικογένεια. Παράλληλα, ρώτησαν την κάθε μητέρα αν το παιδί της άσθμαινε. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτών των δυο παραμέτρων.

    Σε δεύτερο επίπεδο, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εξέλιξη των παιδιών μέχρι το τρίτο έτος της ηλικίας τους.

    Ανακαλύφθηκε, ότι το 6.2% του δείγματος, που αντιστοιχεί σε 432 παιδιά, λαχάνιαζε ή ασφυκτιούσε από τη βρεφική του ηλικία. Την ίδια στιγμή, το 19% των παιδιών ανέπνεε βαριά μόνο στη βρεφική τους ηλικία και το 3.5% ανέπτυξε αναπνευστικά προβλήματα μετά την ηλικία των 2 ½ χρόνων.

    Από την άλλη, περίπου το 70% των παιδιών δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα δύσπνοιας.

    Όπως κατέληξαν οι ειδικοί, όσο συχνότερα οι μητέρες χρησιμοποιούσαν τα χημικά προϊόντα, τόσο περισσότερο τα μικρά παιδιά αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων.

    Ποιότητα της εσωτερικής ατμόσφαιρας

    Η Δρ Σέριφ συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες, ότι "πρόκειται περισσότερο για μια έρευνα ανίχνευσης αυτού του αντικειμένου". Ωστόσο, τονίζει, πως "θα ήταν λογικό να χρησιμοποιούν αυτά τα πράγματα με σύνεση".

    Πρόσθεσε μάλιστα, ότι χρειάζεται "περαιτέρω έρευνα, που θα επιβεβαιώσει αν αυτές οι επιπτώσεις θα επιμείνουν αργότερα στην παιδική ηλικία και θα αποτελεί μια προσπάθεια να αναγνωρίσουν τα ακριβή συστατικά, που είναι υπεύθυνα για το άσθμα".

    Από την πλευρά του, ο Δρ Ματ Χαλσγουέρθ, από την Ένωση Άσθματος της Μ. Βρετανίας δήλωσε ότι "υπάρχουν συγκεντρωμένες αποδείξεις, πως η πρώιμη περιβαλλοντική έκθεση των βρεφών στην πραγματική ζωή, ακόμη και στη μήτρα, μπορεί να επιδράσουν στην εμφάνιση του άσθματος".

    Στηρίζοντας την άποψή του, υπογράμμισε, ότι "αυτή η έρευνα μας διδάσκει, πως θα έπρεπε επίσης να σκεφθούμε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα που αναπνέουμε και πώς μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην υγεία και τους πνεύμονες των παιδιών μας".

    [12] Πολιτισμός

    Μια ενδιαφέρουσα έκθεση στο Θέατρο "Φούρνος" "If art must tell the truth, what is this truth?"

    23/12/2004 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Νάντια Γρηγοριάδου

    Ο "Φούρνος" διοργανώνει την πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Ζερβού στην Ελλάδα. Από τις 27 Δεκεμβρίου 2004 έως και τις 5 Ιανουαρίου 2005 θα παρουσιάσει στο χώρο του την έκθεση με τίτλο If art must tell the truth, what is this truth? Σταθερές , κινούμενες εικόνες, βίντεο εγκατάσταση, γεγονότα, αναμειγνύονται με δράσεις και κείμενα αναδιοργανώνοντας τις υπάρχουσες πραγματικότητες. Με υλικά το βίντεο, τη φωτογραφική κάμερα και το κείμενο , η καλλιτέχνης καταγράφει δράσεις και γεγονότα προερχόμενα από γυναικείες φιγούρες οι οποίες αποτελούν το σημείο αναφοράς στη δουλειά της.

    Η έκθεση

    Ο στόχος είναι να αποσυντεθούν στερεοτυπικές αντιλήψεις μέσα από τη χρήση προσωπικών στοιχείων και να βρεθούν σύμβολα μέσα στα όρια της πραγματικότητας και ποίηση μέσα στα όρια του κομφορμισμού. Ο Φούρνος κάθε χρόνο προγραμματίζει περιορισμένο αριθμό εκθέσεων καλλιτεχνών που όχι απλά χρησιμοποιούν δημιουργικά τα νέα μέσα αλλά η δουλειά τους αποτελεί μια ουσιαστική εικαστική πρόταση. Η Μαρία Ζερβού αναπτύσσει έναν ιδιαίτερα προσωπικό χαρακτήρα που αντικατοπτρίζει μια σύνθετη καλλιτεχνική προσέγγιση μιας ιδιαίτερα οξείας πραγματικότητας.

    Η γνωστή κριτικός τέχνης Janneke Wesseling σημειώνει για τη δουλειά της Μαρίας Ζερβού "Το χάσμα των λέξεων και του κόσμου και πως θα μπορούσαν οι καλές τέχνες να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα. Έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το θέμα των έργων της Μαρίας Ζερβού. Το έργο τέχνης είναι η απόδοση υπόστασης μιας ενδιάμεσης κατάστασης, ένας ενδιάμεσος τόπος, μεταξύ δύο κόσμων, η πραγματικότητα εκεί έξω και ο φανταστικός ονειρικός κόσμος στην ψυχή του ανθρώπου. Το βαθύτερο κίνητρο για τη Μ. Ζερβού είναι ίσως η επιθυμία της να δει τα πράγματα σαν για πρώτη φορά, αληθινά, απροκάλυπτα, όπως τα αντιλαμβάνεσαι όταν είσαι μικρό παιδί πριν γίνει ο διαχωρισμός εκείνος , ενός εσωτερικού κι ενός εξωτερικού κόσμου. Μια άμεση αντίληψη η οποία δεν έχει προλάβει να μεταφραστεί σε λέξεις." Η καλλιτέχνης ζει στην Ολλανδία.

    Εγκαίνια: Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου στις 8.00μμ

    Διάρκεια έκθεσης: 27 Δεκεμβρίου 2004 - 5 Ιανουαρίου 2005 (εκτός της 31.12.04) Από τις 18.30 -24.00

    Είσοδος ελεύθερη

    Φούρνος, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα Τηλ.: 210 6460748 & 210 6420451

    [13] Κοινωνία

    Σε ετοιμότητα η Τροχαία Χριστουγεννιάτικη έξοδος

    23/12/2004 5:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2004 6:47:27 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σταδιακά εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα οι εκδρομείς των Χριστουγέννων. Η κίνηση είναι αυξημένη στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, ενώ στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" οι πτήσεις πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Τροχαία, καθώς από την Παρασκευή τίθεται σε ισχύ και το μέτρο για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στις εθνικές οδούς. Κανονικά θα λειτουργήσουν την παραμονή Χριστουγέννων, οι αστικές συγκοινωνίες. Το Σάββατο, λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ θα λειτουργήσουν με ωράριο Κυριακής. Εν τω μεταξύ, στη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία έχει πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου, λόγω των χιονοπτώσεων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, με ηλιοφάνεια θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, καθώς από την Παρασκευή αναμένεται βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ το σκηνικό αλλάζει από την Κυριακή, καθώς αναμένονται βροχές.

    Αυξημένη η Χριστουγεννιάτικη αγορά

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι από συνεργεία της αγορανομίας και του ΣΔΟΕ, ενώ δεκάδες πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε όσους έχουν συλληφθεί να παρανομούν.

    Η κίνηση είναι αυξημένη στη Χριστουγεννιάτικη αγορά για τα τελευταία ψώνια, ενώ τα εμπορικά θα κλείσουν στις 8. Την Παρασκευή, τα εμπορικά θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ενώ τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετς στις 8.

    Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια στα καταναλωτικά προϊόντα τα οποία όμως πωλούνται ελαφρώς ακριβότερα από πέρυσι.

    Στη Βαρβάκειο αγορά η γαλοπούλα πωλείται ως 7 ευρώ το κιλό, το αρνί και το κατσίκι ως 10 ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε λευκό κλοιό η Βόρεια Ελλάδα

    Κυκλοφοριακά μέτρα για την έξοδο

    Nέα κυκλοφοριακά μέτρα για τα φορτηγά

    [14] Αθλητισμός

    Χριστούγεννα με φόντο μεταγραφικό

    23/12/2004 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Διήμερο ρεπό προκειμένου να περάσουν τα Χριστούγεννα με τους δικούς τους, θα πάρουν από αύριο οι παίκτες του Ολυμπιακού. Την Παρασκευή το πρωί στις έντεκα οι "ερυθρόλευκοι" θα κάνουν την τελευταία τους προπόνηση, ενώ η επιστροφή τους στο γήπεδο θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα, οπότε και ξεκινά η προετοιμασία για τον αγώνα πρωταθλήματος με την Κέρκυρα, την προσεχή Τετάρτη. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού γυμνάστηκαν σήμερα στις 13:00 με τον Καστίγιο να κάνει θεραπεία λόγω ενοχλήσεων στην ποδοκνημική, ενώ ο Οκκάς που επίσης αισθάνθηκε ενοχλήσεις στην ποδοκνημική ακολούθησε πρόγραμμα που περιελάμβανε θεραπεία και ελαφρύ τρέξιμο. Από την προπόνηση αποχώρησε ο Μπούτσεκ, λόγω ενοχλήσεων στον αχίλλειο. Την ίδια ώρα, η διοίκηση ψάχνει στην μεταγραφική αγορά για έναν επιθετικό και έναν κεντρικό αμυντικό, με τους Αγρίτη, Μάντζιο και Ζαπρόπουλο να αποτελούν τους πρώτους στόχους.

    [15] Μ. Ανατολή

    Εμπόδια σε Μπλερ και από Κορέι Διάσταση απόψεων στην παλαιστινιακή ηγεσία

    23/12/2004 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Μετά την άρνηση Σαρόν, ο Τόνι Μπλερ βρίσκει άλλο ένα εμπόδιο στη σύσκεψη με θέμα το μεσανατολικό, που προτίθεται να διοργανώσει στο Λονδίνο και στην οποία ήλπιζε να παραβρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, τόσο της Παλαιστίνης, όσο και του Ισραήλ. Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι δήλωσε σήμερα, ότι δεν συμφωνεί με την περίπτωση μιας συνάντησης αρχηγών, που θέμα θα έχει τις μεταρρυθμίσεις από τη πλευρά της Παλαιστίνης και μόνο και όχι την ειρήνευση στην περιοχή. Βέβαια, η τελική απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι των παλαιστινίων ηγετών δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στον νικητή των επερχόμενων εκλογών.

    "Ναι" λέει ο Αμπάς

    Φαβορί για νίκη στις εκλογές θεωρείται ο Μαχμούντ Αμπας, ο οποίος είχε χαιρετήσει την προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού να φιλοξενήσει μία τέτοια διάσκεψη. Η διαφορά αυτή στις απόψεις των δύο πολιτικών αρχηγών είναι ενδεικτική της διάστασης απόψεων στην παλαιστινιακή ηγεσία μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ. Εξάλλου για μποϋκοτάζ του συνεδρίου κάνει λόγο και η Χαμάς.

    Στο μεταξύ, άλλοι δύο Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στον καταυλισμό Χαν Γιούνις και άλλοι εννιά τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη βόμβα, που ετοίμαζαν για επίθεση, προφανώς εναντίον ισραηλινού στόχου. Αν και αρχικά είχε διαρρεύσει ότι οι δύο έπεσαν νεκροί από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης, Ισραηλινή στρατιωτική εκπρόσωπος δήλωσε από το Τελ Αβίβ, ότι το Ισραήλ δεν είχε αναπτύξει στρατιωτική δράση στην περιοχή. Στη συνέχεια η Χαμάς, μέλη της οποίας ήταν οι δύο μαχητές, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε, ότι οι "αγωνιστές σκοτώθηκαν ως μάρτυρες προετοιμάζοντας μια αποστολή τζιχάντ". Η κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη της βόμβας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο μαυσωλείο του Αραφάτ ο Μπλερ

    Γυρνάει την πλάτη στον Μπλερ ο Σαρόν

    [16] Πολιτική

    Γεύμα στους πολιτικούς συντάκτες "Πυρά" Παπανδρέου στην Κυβέρνηση

    23/12/2004 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα, επέκρινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους πολιτικούς συντάκτες. Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτίμησε, πως η χώρα μας έχασε κύρος, ενώ χαρακτήρισε "μπαρούφα" τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης σχετικά με την απάλειψη από το Ελσίνκι των "συναφών θεμάτων". Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, με βάση το σχέδιο Ανάν και από την ΕΕ, έθεσε ως πρώτο ζήτημα το σεβασμό από τη διεθνή κοινότητα του "όχι" των Ελληνοκυπρίων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τις γιορτές θα ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για τα εθνικά θέματα. Στο "στόχαστρο" του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν επίσης και ζητήματα τις τρέχουσας επικαιρότητας, αλλά και τα εσωκομματικά.

    "Κίνηση πανικού" η υποψηφιότητα Παπούλια

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "κίνηση πανικού και αντιπερισπασμού" την υποψηφιότητα του Κάρουλου Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας, αφού, όπως είπε, ήταν μια "ασφαλής επιλογή για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε και για το νομοσχέδιο του βασικού μετόχου, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το Κίνημα θα καθορίσει τη στάση του με βάση τον τρόπο που θα χειριστεί το θέμα η Κυβέρνηση και υποστήριξε, πως το νομοσχέδιο " κλείνει τα παράθυρα σε όλους".

    Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για τις αμυντικές δαπάνες, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε, πως δεν έχει αποδώσει τίποτα μέχρι στιγμής και γι αυτό η Κυβέρνηση είναι έκθετη. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την Εξεταστική και τον "βασικό μέτοχο" σε επικοινωνιακό παιχνίδι της ΝΔ.

    "Να πέσουν οι μάσκες" στο ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να ξεφύγουν από τη λογική της καρέκλας και των μηχανισμών και τόνισε, ότι, το επόμενο διάστημα, το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τα προβλήματα των πολιτών.

    Ειδικότερα για το Συνέδριο, ανέφερε ότι ο χρόνος διεξαγωγής του έχει τοποθετηθεί για τις 3 Μαρτίου και απέκλεισε νέα αναβολή. Αστειευόμενος, όταν θυμήθηκε ότι η 3η Μαρτίου συμπίπτει με την Τσικνοπέμπτη, είπε, πως "είναι μία ευκαιρία να βγάλουμε τις μάσκες".

    Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το Συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, ότι το θέμα του ονόματος και των συμβόλων έχει λυθεί, ενώ δεν έχουν οδηγηθεί σε κατάληξη οι συζητήσεις για το αν τα όργανα του Κινήματος θα εκλέγονται από το Συνέδριο ή το Εθνικό Συμβούλιο.

    [17] Οικονομία

    Μέχρι τέλος του χρόνου οι αιτήσεις για ΟΕΚ

    23/12/2004 7:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έως τις 31 Δεκεμβρίου είναι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Οργανισμού, για το 2004. Ο μέσος όρος επιδότησης που καταβάλλεται εφάπαξ, για το 2004 ανέρχεται σε 1579,41 ευρώ ανά δικαιούχο. Οι πόροι για την επιδότηση ενοικίου για το 2004 για περίπου 42.000 μισθωτούς, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 65 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί με 42.132.894 ευρώ 26.760 δικαιούχοι.

    [18] Αθλητισμός

    Αγώνας ανθρωπιάς

    23/12/2004 6:45:00 μμ

    Μπορεί το πλήθος να ήταν μικρό αλλά το πάθος ήταν μεγάλο. Ο λόγος για τον κόσμο ο οποίος αψήφησε το κρύο και πήγε σήμερα στο "Καυτατζόγλειο" στάδιο για να δει από την Εθνική Ελλάδας αγωνιζόμενη για τελευταία φορά το 2004, απέναντι στη μικτή επίλεκτων του ΠΣΑΠ, από ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ο αγώνας έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και οι διεθνείς μας, αλλά και οι παίκτες της μικτής επίλεκτων, φρόντισαν να αποζημιώσουν τους 6.000 φιλάθλους που πήγαν να δουν τον καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο αγώνα που δίνει η εθνική Ανδρών τα τελευταία τρία χρόνια, και γνώρισαν την απόθέωση για την εμφάνισή τους.

    'Εκλεψαν την παράσταση Νικολαΐδης - Ψωμιάδης

    Στο ματς συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους θριαμβευτές του EURO 2004, αλλά ξεχώρισαν δύο.

    Ο πρόεδρος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαϊδης, που φόρεσε ξανά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια για να παίξει στο τελευταίο ημίωρο στη θέση του Βαγγέλη Μάντζιου και έγινε αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων από τους Θεσσαλονικείς φιλάθλους, και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, που "έκλεψε την παράσταση" αγωνιζόμενος στα τελευταία 5 λεπτά με την ομάδα των επιλέκτων!

    Το μοναδικό... "αρνητικό" ήταν ότι παρά τις πολλές υκαιρίες που χάθηκαν σημειώθηκε μόνο ένα γκολ, το οποίο πέτυχε με μακρινό σουτ ο Παντελής Καφές στο 59ο λεπτό, διαμορφώνοντας το τελικό 1-0 υπέρ της εθνικής.

    Τον αγώνα διηύθυνε ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής Κύρος Βασσάρας

    Οι συνθέσεις:

    ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: Νικοπολίδης (30΄ Χαλκιάς), Καραγκούνης, Κυργιάκος, Φύσσας, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Μάντζιος, Π. Καπετάνος, Τσιάρτας, Κατσουράνης.

    Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν και οι: Κατεργιαννάκης, Νταμπίζας, Καφές, Γεωργιάδης, Γκούμας, Βενετίδης, Νικολαϊδης, Παπαδόπουλος, Μόρας.

    Μικτή επιλέκτων Θεσσαλονίκης (Γιώργος Χατζάρας): Αμπάρης, (31' Ζαφειρόπουλος), Στεφανής, Γόγολος, Λαγός, Αβρ. Παπαδόπουλος, Παρμαξίδης, Παππάς, Κέιτα, Κ. Καπετάνος, Σανχούρχο, Σαλπιγγίδης, (27' Λαζανάς).

    Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν και οι: Καρυπίδης, Φυτανίδης, Παπαζαχαρίας, Λυμπερόπουλος, Πασσαλής, Ζησόπουλος, Ανδράλας, Κλέιτον, Θεοδωρίδης, Ν. Παπαδόπουλος, Κουτσόπουλος, Παναγιώτης Ψωμιάδης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 December 2004 - 17:52:41 UTC