Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και …μοναξιά
  • [02] Δολοφονήθηκε στέλεχος του Αλ Ακσα
  • [03] Kαταναλωτές ...έτοιμοι για όλα
  • [04] Απέχουν οι σουνίτες από τις εκλογές
  • [05] Τραγωδία σε πολυκατοικία στη Γαλλία
  • [06] Μετρά τις πληγές της η ΝΑ Ασία
  • [07] Αιτήσεις επιχειρήσεων για συμμετοχή στο "Stage"
  • [08] Δύσκολοι καιροί για... τέντυ-μπόυδες
  • [09] Αμερικανός πλέι μέικερ στη ΜΕΝΤ
  • [10] Καλά Χριστούγεννα ...με παγωμένες βουτιές
  • [11] Το Μάρτιο οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ
  • [12] Με Κωστένογλου στη Νίκαια
  • [13] Φεστιβαλικές ιστορίες στο Βόλο
  • [14] Με απουσίες στην Ξάνθη ο ΟΦΗ

    [01] Υγεία

    Οι μη καπνιστές απολαμβάνουν μεγαλύτερης αποδοχής Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και μοναξιά

    27/12/2004 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τελικά το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την "καρδιά". Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι καπνιστές δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά στις σχέσεις τους με το αντίθετο φύλο. Σύμφωνα με τη έρευνα, η πλειοψηφία εκείνων, που καταφεύγουν στο διαδίκτυο και στα διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, ψάχνοντας για συντρόφους, είναι καπνιστές. Μάλιστα, η έρευνα αποκαλύπτει πως, όσοι δηλώνουν μέσα από τις αγγελίες αυτές, ότι δεν καπνίζουν, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι οι καπνιστές. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Σίμον Τσάπμαν, "δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε γενικές γραμμές οι καπνιστές δεν ελκύουν, πλέον, το αντίθετο φύλο", ελπίζοντας, ότι "τα πορίσματα της μελέτης μας να ενθαρρύνουν και άλλους να κόψουν το τσιγάρο, που έτσι και αλλιώς είναι βλαβερό για την υγεία".

    [02] Μ. Ανατολή

    Δολοφονήθηκε στέλεχος του Αλ Ακσα

    27/12/2004 12:21:00 μμ

    Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, δολοφονήθηκε σήμερα από μονάδα επιλέκτων του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα θεωρούνται το ένοπλο σκέλος της Φάταχ, της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    [03] Παράξενα

    Oι Αυστραλοί Kαταναλωτές ...έτοιμοι για όλα

    27/12/2004 12:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Ένα νέο ...extreme sport φαίνεται πως επινόησαν Αυστραλοί λάτρεις του shopping therapy, που ακούει στο όνομα ξεπούλημα μετά ...ποδοπατήματος! Νικητής ανακηρύσσεται όποιος καταφέρει να ψωνίσει αυτά που θέλει, στην καλύτερη δυνατή τιμή και φυσικά καταφέρει να βγει αλώβητος από όλο αυτόν τον πανικό! Από τα χαράματα της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων, οπότε και ξεκινούν οι εκπτώσεις στη "χώρα των καγκουρό", δεκάδες χιλιάδες ανυπόμονοι καταναλωτές στήνονται σε ατελείωτες ουρές έξω από τα καταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες. Επειδή, όμως, στον πόλεμο, τον έρωτα, αλλά και ...τα ψώνια, όλα επιτρέπονται, έτσι και εδώ, δε λείπουν τα παρατράγουδα και οι "παράπλευρες απώλειες". Δεκάδες ήταν και φέτος εκείνοι που, λόγω του απίστευτου στριμώγματος, τη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες, ποδοπατήθηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. Είπαμε να κάνουμε οικονομία και να κυνηγάμε τις προσφορές, όχι όμως, και να κινδυνεύει και η σωματική μας ακεραιότητα.

    Η "χαρά" των καταστηματαρχών

    Οι καταστηματάρχες "τρίβουν τα χέρια τους" από ικανοποίηση, καθώς μόνο δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων δαπανήθηκαν σε αγορές περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια! Την ...τιμητική τους, πάντως, την Κυριακή είχαν, μεταξύ άλλων, τα καταστήματα MYERS, αφού, όπως υπολογίζεται, προσέλκυσαν περισσότερους από 450.000 καταναλωτές!

    Μάλιστα, αυξημένος κατά 7% σε σχέση με πέρυσι ήταν ο τζίρος των αγορών το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αγγίζοντας, με τις περισσότερες από τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται με πιστωτικές κάρτες.

    [04] Ιράκ

    Της 30ης Ιανουαρίου στο Ιράκ Απέχουν οι σουνίτες από τις εκλογές

    27/12/2004 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στις ιρακινές εκλογές της 30ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα, το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη σουνιτική παράταξη της χώρας. Αιτία για την απόσυρσή του αυτή υπήρξε, όπως εξήγησε ο ηγέτης του Μοχσέν Αμπντέλ Χαμίντ η άρνησή των ιρακινών αρχών να αναβάλουν τις εκλογές για έξι μήνες, ώστε το κόμμα να μπορέσει να πάρει μέρος σ αυτές με όλες του τις δυνάμεις. "Το κόμμα μας ζήτησε στις 5 Δεκεμβρίου την αναβολή των εκλογών για έξι μήνες με βάση αντικειμενικούς λόγους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαμίντ αναφερόμενος στο κλίμα ανασφάλειας, που επικρατεί σε πολλές περιοχές του Ιράκ. "Τα ενδιαφερόμενα κόμματα αρνήθηκαν μέχρι στιγμής να ακούσουν τη φωνή της λογικής και κατά συνέπεια είμαστε υποχρεωμένοι να αποσυρθούμε", κατέληξε.

    [05] Κόσμος

    Φονική έκρηξη αερίου στη Μιλούζ Τραγωδία σε πολυκατοικία στη Γαλλία

    27/12/2004 3:38:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Σε διαρροή αερίου οφείλεται η φονικότερη έκρηξη των τελευταίων 30 χρόνων σε πολυκατοικία στην ανατολική Γαλλία και συγκεκριμένα στην πόλη Μιλούζ. Οι αρχές κάνουν λόγο για 15 νεκρούς, ωστόσο, από χθες το βράδυ, όταν και συνέβη το περιστατικό, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς. Αρχικά, έγινε λόγος για τρεις νεκρούς, αλλά η κατάρρευση των πατωμάτων των υψηλότερων ορόφων, που ακολούθησε την έκρηξη, είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κατάλογος των θυμάτων. Η πολυκατοικία είχε χτιστεί στο 1964, ενώ είχε ανακαινιστεί πρόσφατα, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος της πόλης, Ζαν-Μαρί Μποκέλ.

    [06] Κόσμος

    Περισσότεροι από 23.000 οι νεκροί Μετρά τις πληγές της η ΝΑ Ασία

    27/12/2004 3:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2004 6:55:05 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Εικόνες χάους και ολοκληρωτικής καταστροφής συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό στις περιοχές της ΝΑ Ασίας, που επλήγησαν από το χθεσινό σεισμό των 9 Ρίχτερ στη Σουμάτρα.Τα φονικά παλιρροϊκά κύματα τσουνάμι "ξύπνησαν" από τη σεισμική δόνηση, σκορπώντας το θάνατο και τον όλεθρο στη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, αλλά και το Μπαγκλαντές. Οι νεκροί χιλιάδες. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερα από 23.000 θύματα, αριθμός που αυξάνεται καθώς τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στις μέχρι τώρα αποκλεισμένες περιοχές των χωρών, που επλήγησαν. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και Ευρωπαίοι τουρίστες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες παραθεριστές, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, με εξαίρεση κάποιους μικροτραυματισμούς. Αδύνατον είναι ακόμη να υπολογιστεί ο αριθμός των αγνοουμένων καθώς και το μέγεθος των καταστροφών. Την οδύνη και τα συλλυπητήρια στους αρχηγούς των κρατών, που χτυπήθηκαν από τη μεγάλη καταστροφή εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ άμεση ήταν η ανταπόκριση για παροχή βοήθειας από όλες τις γωνιές του κόσμου.

    Επιστρέφουν οι Έλληνες από το Πουκέ

    Επί ποδός βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση για την επικοινωνία με τους συμπατριώτες μας, που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, αλλά και τον επαναπατρισμό τους. Πλήρως έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία με τους περίπου 150 Έλληνες, που βρίσκονται στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης, όπως δήλωσε το μεσημέρι μετά τη συνάντηση, που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επίσης, σώοι είναι σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 80 συμπατριώτες μας, που βρίσκονται στις Μαλδίβες.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε, ότι υπάρχουν διάφορες πληροφορίες σχετικά με το συνολικό αριθμό των Ελλήνων στις περιοχές αυτές, οι οποίες, όμως, θα ανακοινωθούν επίσημως, όταν θα είναι απολύτως διασταυρωμένες.

    Ακόμη, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει, ότι δεν υπάρχουν Έλληνες αγνοούμενοι. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή με τους δικούς τους, αυτό, όμως δε σημαίνει, ότι καταγράφονται αυτόματα ως αγνοούμενοι, αφού η επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη έως ακατόρθωτη στις περισσότερες περιπτώσεις.

    Εξάλλου, απογειώθηκε το απόγευμα από το αεροδρόμιο του Πουκέ αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το οποίο θα φέρει πίσω στη χώρα μας 156 επιβάτες εκ των οποίων δύο είναι Γάλλοι, τέσσερεις Βρετανοί και πέντε Κύπριοι.

    Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει την παράταση της παραμονή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Το αεροσκάφος είχε φτάσει στο νησί της Ταϊλάνδης από το πρωί μεταφέροντας ομάδα διπλωματών, γιατρό, τρόφιμα και φάρμακα για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς και για υπηρεσιακά διαβατήρια, αλλά και την άμεση αντικατάσταση τυχόν απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων.

    Παράλληλα, το μεσημέρι, ο Έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας επεσήμανε, ότι οι Έλληνες πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στις πληγείσες περιοχές και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές μπορούν να απευθυνθούν σε άλλες πρεσβείες και προξενεία των χωρών μελών της ΕΕ.

    Συλλυπητήρια μηνύματα στους αρχηγούς των κρατών που επλήγησαν απέστειλε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει από το πρωί διαδοχικές συσκέψεις για το θέμα. Για τις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών του τελευταίου 24ωρου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης και Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Έλληνες, που σκοπεύουν ταξιδέψουν στις περιοχές, που χτυπήθηκαν από το σεισμό και τα φονικά τσουνάμι να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και να ενημερώνονται από τις κατά τόπους ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές.

    Ξένοι τουρίστες μεταξύ των θυμάτων

    Την ίδια ώρα οι κάτοικοι και οι αρχές στη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία την Ινδία, την Ταϊλάνδη και τις υπόλοιπες περιοχές, που επλήγησαν στη ΝΑ Ασία βρίσκονται στο έλεος της καταστροφής. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες κι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, καθώς τα σωστικά συνεργεία, φτάνουν όλο και σε περισσότερες περιοχές, που μέχρι θες ήταν αποκλεισμένες.

    Τα συνεργεία θα συνεχίσουν και σήμερα το δύσκολο έργο τους καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 23.000 νεκρούς, ενώ είναι αδύνατο να καθοριστεί ο αριθμός των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στη Σρι Λάνκα οι νεκροί φτάνουν τους 12.029, στην Ινδία τους 6.600, στην Ταϊλάνδη τους 839, στις Μαλδίβες τους 120, στο Μπαγκλαντές τους δύο, στη Μιανμάρ τους 12, στη Σομαλία τους 9 και στην Ινδονησία τους 5.000. Οι αρχές της τελευταίας φοβούνται, ότι ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα θα φτάσει τις 10.000.

    Η ορμή των τσουνάμι σάρωσε και τα νησιά Αντμαάν και Νικομπάρ, στο ινδικό αρχιπέλαγος, στα νότια του κόλπου της Βεγγάλης, σκοτώνοντας 3.000 πολίτες, ενώ άλλοι 30.000 είναι αγνοούμενοι. Περίπου 14 νεκρούς μετρούν Σομαλία και Κένυα, αφού τα γιγάντια κύματα, που δημιούργησε ο φονικός σεισμός έφτασαν μέχρι και τις ακτές των χωρών. Επίσης στη Σομαλία αγνοούνται 100 ψαράδες.

    Στην Ινδία εκατοντάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν για την τύχη των αγνοουμένων, συμπατριωτών τους και μη, που "αιχμαλωτίστηκαν" στην ορμή των φονικών τσουνάμι, σκορπίζοντας πέταλα λουλουδιών στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, σε κάποιες άλλες γωνιές της χώρας η απόγνωση κι η ανείπωτη θλίψη ζωγραφιζόταν στα πρόσωπα εκείνων, που ξέσπαγαν σε λυγμούς, καθώς ανακάλυπταν αγαπημένα τους πρόσωπα μεταξύ των θυμάτων, που είχαν μεταφερθεί στα νεκροτομεία. Παράλληλα, οι αρχές προετοιμάζουν μαζικούς τάφους.

    Στο μεταξύ, αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι τουρίστες, που βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων. Μάλιστα, αξιωματούχοι στη Σρι Λάνκα αναφέρουν, ότι το ένα τρίτο των νεκρών στην Ταϊλάνδη είναι ξένοι τουρίστες.

    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, επιβεβαιώνεται, ότι τουλάχιστον τέσσερις Βρετανοί και τρεις Γάλλοι είναι μεταξύ των τουριστών που ότι έχασαν τη ζωή τους από τα ορμητικά τσουνάμι. Μεταξύ των Γάλλων, που σκοτλωθηκαν υπάρχει ένα ανήλικο κοριτσάκι, το οποίο παρασύρθηκε από τα παλιρροϊκά κύματα.

    Στην Ιερουσαλήμ το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για 540 αγνοούμενους Ισραηλινούς. Παράλληλα, αγνοείται η τύχη περίπου 30 Βέλγων τουριστών, που παραθέριζαν στο Πούκε.

    Έντονοι είναι οι φόβοι, που εκφράζει η ΕΕ για την εκδήλωση επιδημιών. Στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνουν διπλωμάτες από τις πρεσβείες όλων των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να μεταφέρουν στους τραυματίες και τους τουρίστες την απαραίτητη βοήθεια.

    Από την πλευρά της, η Βρετανία ανακοίνωσε, ότι έχει, ήδη αποδεσμεύσει 652.500 ως οικονομική βοήθεια για τις νοτιανατολικές περιοχές της Ασίας, που ζουν το μένος αυτής της βιβλικής καταστροφής.

    Επίσης, ένα αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια θα απογειωθεί από ώρα σε ώρα από τη Βρετανία μεταφέροντας 250 σκηνές και 5.000 χημικές τουαλέτες για τους άστεγους της Σρι Λάνκα, έπειτα από έκκληση της προέδρου της χώρας, Σαντρίκα Κουμαρατούνγκα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τοπίο καταστροφής

    [07] Κοινωνία

    Για απασχόληση ανέργων έως 30 ετών Αιτήσεις επιχειρήσεων για συμμετοχή στο "Stage"

    27/12/2004 4:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αρχίζει τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2005 η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο νέο πρόγραμμα συνδυασμένων δράσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ("Stage") και επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, συνολικής διάρκειας απασχόλησης έως 3 έτη, για 5.000 ανέργους, ηλικίας έως 30 ετών. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα λήξει με τη συμπλήρωση των προσφερόμενων θέσεων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των προωθούμενων καινοτόμων πολιτικών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Σκοπός του είναι η τόνωση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και η διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας. Η δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος θα ανέλθει στα 51.300.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΛΑΕΚ.

    Επιδότηση για περαιτέρω απασχόληση

    Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΟΑΕΔ μέσω αυτού του προγράμματος καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των άνεργων νέων για 6 μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

    Επίσης, επιδοτεί την απασχόληση των νέων αυτών για επιπλέον 18 μήνες στις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις εκπαιδευθέντων και παρέχει σημαντική δυνατότητα ενίσχυσης της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ακόμη και τις προσωπικές ή τις νεοσυσταθείσες), βάζοντας πλαφόν στον αριθμό των επιδοτούμενων θέσεων ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής.

    Σχετικά Links:

    ΟΑΕΔ

    [08] Κόσμος

    Σκληρές ποινές από τη βρετανική αστυνομία Δύσκολοι καιροί για... τέντυ-μπόυδες

    27/12/2004 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Την απόφαση του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών για επιβολή προστίμων στους γονείς "ανήσυχων νεαρών" θα μπορεί να επιβάλλει από σήμερα η αστυνομία στην Γηραιά Αλβιόνα. Οι νέες εντολές του Υπουργείου κάνουν λόγο για χρηματικές ποινές που θα φτάνουν τις 40 λίρες για τα παιδιά που παρουσιάζουν "αντικοινωνική συμπεριφορά". Το πρόστιμο θα πληρώνουν οι γονείς των νεαρών, ενώ σε περίπτωση που οι τελευταίοι αρνηθούν να εκπληρώσουν τις γονικές τους υποχρεώσεις, είναι δυνατόν να τους επιβληθεί και ποινή φυλάκισης. Εντύπωση προκαλεί το φάσμα των ηλικιών που καλύπτει η απόφαση, αφού με τον νέο νόμο οι αστυνομικοί θα μπορούν να τιμωρούν άτομα από 10 χρονών και πάνω, τη στιγμή που μέχρι σήμερα παρόμοιος νόμος τιμωρούσε για απρεπή συμπεριφορά τους ανηλίκους από 16 ετών και άνω. Στόχος των αρχών είναι να πατάξουν συμπεριφορές που μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ταραξίες, που προκαλούν βανδαλισμούς ή κάνουν άσκοπη χρήση πυροτεχνημάτων. Την εφαρμογή του νόμου θα αναλάβουν επτά ειδικές μονάδες της βρετανικής αστυνομίας σε πιλοτικό πρόγραμμα, διάρκειας ενός χρόνου.

    [09] Αθλητισμός

    Αμερικανός πλέι μέικερ στη ΜΕΝΤ

    27/12/2004 4:58:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την απόκτηση του 23χρονου Αμερικανού πλέι μέικερ, Μάρκους Τέιλορ, ανακοίνωσε σήμερα η ΜΕΝΤ. Ο παίκτης αναμένεται να βρίσκεται το απόγευμα στο κλειστό της Τούμπας, οπότε και θα έχει την πρώτη γνωριμία με το νέο εργασιακό του περιβάλλον. Ο Τέιλορ είναι απόφοιτος του κολεγίου του Μίσιγκαν, ενώ το 2002 είχε επιλεγεί στο Νο51 στο ντραφτ, από τους Μινεσότα Τίμπεργουλφς.

    [10] Παράξενα

    Εύχονται Γερμανοί χειμερινοί κολυμβητές Καλά Χριστούγεννα ...με παγωμένες βουτιές

    27/12/2004 5:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: Reuters

    Η τρέλα, όταν δεν πάει στα βουνά, κάνει μια στάση ...στη παγωμένη λίμνη Oranke του Βερολίνου! Εκεί συναντά τα περίπου τριάντα μέλη του ...fitness club "Berlin seals", που ανήμερα των Χριστουγέννων επιδίδονται σε βουτιές και παιχνίδια μέσα στο νερό, φορώντας μόνο ..τους κόκκινους αγιοβασιλιάτικους σκούφους τους! Τι και αν ο υδράργυρος δε λέει να ξεκολλήσει από τον 1 °C; Οι θαρραλέοι κολυμβητές, ηλικίας μεταξύ 25 και 73, δεν πτοούνται από τις ...πολικές συνθήκες και τιμούν το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο, που ισχύει από το 1980. Σύμφωνα με την παράδοση, οι βουτιές σε παγωμένες λίμνες "θωρακίζουν" τον οργανισμό, διατηρώντας τον υγιή καθ όλη τη διάρκεια του έτους! Συμβαδίζοντας, μάλιστα, με το εορταστικό κλίμα των ημερών, οι κολυμβητές τραγουδούν τα κάλαντα μέσα στο νερό και έρχονται σε κέφι, πίνοντας ένα τοπικό κρασί που φτιάχνεται με μπαχαρικά. Πλήθος δημοσιογράφων και φωτογράφων συρρέουν κάθε χρόνο στη λίμνη Oranke για να καλύψουν το μοναδικό αυτό θέαμα που προσφέρουν τα μέλη του "Berlin seals" club. Εμείς, πάντως, θα προτιμήσουμε τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων, που περιλαμβάνει βουτιές στην ...πιατέλα με τη γαλοπούλα και "κάλαντα" από ...πίστας!Καλές γιορτές!

    [11] Κόσμος

    Το Μάρτιο οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ

    27/12/2004 5:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 13 Μαρτίου 2005 προκήρυξε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γιορντάνοφκσι. Οι δημοτικές εκλογές στην χώρα αναβλήθηκαν μέχρι σήμερα δύο φορές, λόγω των αντιδράσεων που είχε προκαλέσει ο νέος νόμος για τον διοικητικό χάρτη, ο οποίος και ετέθη σε δημοψήφισμα στις 7 Νοεμβρίου, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της σλαβομακεδονικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης. Οι δημοτικές εκλογές της 13ης Μαρτίου θα διεξαχθούν στην βάση του νέου διοικητικού χάρτη της ΠΓΔΜ, με τον οποίο παραχωρούνται ευρύτερες τοπικές εξουσίες στους Αλβανούς της χώρας.

    Συνένωση δήμων

    Με το νέο χάρτη μειώνονται οι δήμοι της χώρας από 123, που είναι σήμερα, σε 84.

    Η μείωση αυτή θα προκύψει με συνενώσεις και σε ορισμένους δήμους, στους οποίους σήμερα, πληθυσμιακά, υπερτερεί το σλαβομακεδονικό στοιχείο, θα αλλάξει η δημογραφική σύνθεση, καθώς σε αυτούς θα προσαρτηθούν περιοχές με αμιγή αλβανικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αποτελεί πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων είναι ο δήμος της Στρούγκα, στο ΝΔ τμήμα της ΠΓΔΜ.

    Παράλληλα, στα Σκόπια θα προσαρτηθούν δύο δήμοι με αλβανικό πληθυσμό και έτσι αυτός θα ξεπεράσει στην πρωτεύουσα το ποσοστό του 20% (από 15% που είναι σήμερα), με αποτέλεσμα η αλβανική να αναγορευθεί σε επίσημη γλώσσα (ισότιμη με την σλαβομακεδονική), αφού η διεθνοτική συμφωνία της Αχρίδας ορίζει ως "δίγλωσσους" δήμους στους οποίους ζει εθνική κοινότητα σε ποσοστό άνω του 20%.

    [12] Αθλητισμός

    Με Κωστένογλου στη Νίκαια

    27/12/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κανονικά το παρών στον δύσκολο αγώνα με τον Ιωνικό θα δώσει ο Νίκος Κωστένογλου. Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ, σήμερα προπονήθηκε κανονικά με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του και τέθηκε στη διάθεση του Φερνάντο Σάντος. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Κρασσάς, Τσεβάς, Μπούρμπος και έμειναν οριστικά εκτός αποστολής.

    Μαζί με 900 οπαδούς

    Στον αγώνα με την ομάδα της Νίκαιας η Ένωση θα προσπαθήσει να επιστρέψει στις νίκες μετά από τρεις αγωνιστικές, στις οποίες έφυγε από το γήπεδο με τον βαθμό της ισοπαλίας.

    Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος, θα έχουν και την συμπαράσταση 900 περίπου φιλάθλων της Ένωσης αφού η ΠΑΕ κατάφερε να εξασφαλίσει ανάλογο αριθμό εισιτηρίων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΕ: "Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Ιωνικό (Τετάρτη 29/12 - 17:00, Δημοτικό Νεάπολης), θα μπορέσουν να προμηθευτούν εισιτήρια που τιμώνται 20 ευρώ την ημέρα του αγώνα από τα εκδοτήρια που θα βρίσκονται έξω από τις Θύρες 7-8 του γηπέδου της Νίκαιας.

    Οι κάτοχοι των καρτών διαρκείας, μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήρια τους από το τμήμα διαχείρισης της ΠΑΕ στο ΟΑΚΑ, την Τρίτη 11:00 17:00 και την Τετάρτη 10:00 13:00.

    Εισιτήρια διατίθενται και από τους οργανωμένους συνδέσμους των φιλάθλων της ΑΕΚ.

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει μισθώσει λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν οι φίλαθλοι της ομάδας προς και από το Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας. Η αναχώρηση θα γίνει στις 14:30 από την οδό Καππαδοκίας (πρώην γήπεδο Ν. Γκούμας) και η επιστροφή - στο ίδιο σημείο - θα γίνει αμέσως μετά το τέλος του αγώνα".

    [13] Πολιτισμός

    Θέαμα από το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Φεστιβαλικές ιστορίες στο Βόλο

    27/12/2004 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: www.cultureguide.gr

    Τα τελευταία εννέα χρόνια κάτι "παίζεται" στο Βόλο Όπως κάθε χρόνο, από το 1995, έτσι και φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου εμφανίζεται πλούσιο και επιδιώκει να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης νέων ρευμάτων αλλά και κλασικών δρόμων των παραστατικών τεχνών. Έχοντας ξεκινήσει το πλούσιο πρόγραμμά του από τις 18 Δεκεμβρίου, το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου μέσα από ένα φάσμα εκδηλώσεων, που απλώνεται από τη παραδοσιακή φόρμα μέχρι τις πιο σύγχρονες μορφές της περφόρμανς και των μεικτών παραστάσεων, έχει πολλές ιστορίες να μας πει ως τις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το φετινό Φεστιβάλ αποκτά μεγαλύτερη λάμψη, καθώς ένας από τους κύριους διοργανωτές-φορείς του, το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου γιορτάζει τα δέκα χρόνια "ζωής" του, δίνοντας στο κοινό την υπόσχεση για την καλύτερη μέχρι τώρα διοργάνωση.

    Ποικιλία θεάματος

    Μέχρι τώρα, το Φεστιβάλ έχει τιμήσει το φλαμένκο φιλοξενώντας στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου τον διάσημο Ισπανό χορευτή Antonio Canales και το μπαλέτο του.

    Το θρύλο του φλαμένκο διαδέχθηκε η Γερμανική οικογένεια "Familie Floz", η οποία πριν από δυο χρόνια άφησε πολύ κόσμο άναυδο στο Βόλο με την παράσταση "Ristorante Immortale" (Αθάνατο Εστιατόριο). Φέτος στο θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μέσα στο σκοτάδι των παρασκηνίων ατελείωτα γκανγκ και σπαρταριστές καταστάσεις. δημιουργώντας ηλεκτρισμένη και γεμάτη ένταση ατμόσφαιρα.

    Ανήμερα τα Χριστούγεννα και μέχρι χθες το Φεστιβάλ έκανε μια στροφή στην παράδοση, παρουσιάζοντας τα Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ, το πρώτο πρώην σοβιετικό επαγγελματικό συγκρότημα παραδοσιακών και λαϊκών χορών.

    Επόμενος φετινός "σταθμός" του Φεστιβάλ, λίγο πριν η εορταστική περίοδος φτάσει στην κορύφωσή της, είναι η δραματιποιημένη εκδοχή της "Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας" του Καρόλου Ντίκενς από τo American Drama Group - Europe και το TNT Theatre Britain στις 29 και 30 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Τη διασκευή έχει αναλάβει οι Paul Stebbings και Paul Smith.

    Τελευταία, όχι ωστόσο έσχατη, η "Compagnie Non Nova" παρουσιάζει στις 3 και 4 Ιανουαρίου το πολλαπλό θέαμα "Ascenseur" (ναι, ασανσέρ). Ο διάσημος Γάλλος ζογκλέρ Philippe Menard και οι συνεργάτες του ξεδιπλώνουν με μια δράση εκπληκτικής δεξιοτεχνίας την ιστορία του ζονγκλάζ, φέρνοντας κοντά τη σύγχρονη τεχνολογία και τις κινηματογραφικές προβολές.

    Παράλληλα με το κύριο προγραμμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνονται τέσσερα διαφορετικά σεμινάρια, έχοντας ως εισηγητές ταλαντούχους καλλιτέχνες και δασκάλους από τις φιλοξενούμενες ομάδες.

    Το πρόγραμμα των παραστάσεων

    Ώρες παραστάσεων: Τετ 29/12 & Πέμ 30/12, 21.00 "American Drama Group Europe & TNT Theatre Britain: A Christmas Carol", Δημοτικό Θέατρο Βόλου

    Δευτ 3/1 & Τρ 4/1, 21.00 "Compagnie Non Nova: Ascenseur", Δημοτικό Θέατρο Βόλου

    Εισιτήρια: 25.00 15.00 (φοιτητικό) Εργαστήρια: 40,00 (διήμερα) - 25,00 (μονοήμερα) Τηλ Κρατήσεων: 24210-32818, 78074 Τηλ Επικοινωνίας: 24210-78164, 53604

    [14] Αθλητισμός

    Με απουσίες στην Ξάνθη ο ΟΦΗ

    27/12/2004 6:38:00 μμ

    Σοβαρά προβλήματα τραυματισμών ενόψει του αγώνα με την Ξάνθη αντιμετωπίζει ο προπονητής του ΟΦΗ, Γιάννης Χατζηνικολάου που είδε κατά τη σημερινή προπόνηση του Κολιτσιδάκη, Ολιβέιρα, Μοσχογιάννη, να τίθονται οριστικά εκτός αποστολής για τον αγώνα με την ακριτική ομάδα. Τα άσχημα νέα όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Στον αγώνα αυτό ο τεχνικός της κρητικής ομάδας, ίσως στερηθεί και τις υπηρεσίες των Σταυρακάκη και Νουαφόρ που η συμμετοχή τους θα κριθεί οριστικά στην αυριανή προπόνηση.

    Πρόβλημα και με Μαχλά

    Ο Σταυρακάκης συνεχίζει να αισθάνεται ενοχλήσεις στον ώμο και η πιθανότητες του να αγωνιστεί είναι ελάχιστες, ενώ ο Νουαφόρ αντιμετωπίζει πρόβλημα στο γόνατο και η συμμετοχή του θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

    Επίσης πρόβλημα έχει παρουσιασθεί και με τον Μαχλά. Ο αρχηγός του ΟΦΗ μετά το τέλος της προπόνησης παραπονέθηκε ότι έχει ενοχλήσεις στο ισχίο και υπάρχουν αμφιβολίες εάν κι αυτός θα μπορέσει να ακολουθήσει την αποστολή της ομάδας μας, η οποία αύριο το απόγευμα αναχωρεί για την Αθήνα, στην συνέχεια θα πάει στην Καβάλα και από εκεί οδικώς στην Ξάνθη.

    Η προετοιμασία του ΟΦΗ για τον κρίσιμο αγώνα με την Ξάνθη ολοκληρώνεται την Τρίτη το πρωί και το απόγευμα η αποστολή θα αναχωρήσει αεροπορικώς για Καβάλα και από εκεί οδικώς για την Ακριτική πόλη.

    Όλοι παρών στην Ξάνθη

    Από την άλλη πλευρά τώρα, ο Γιάννης Ματζουράκης, είδε τους παίκτες του να γυμνάζονται με μεγάλη διάθεση και να δείχνουν έτοιμοι για την κατάκτηση των τριών βαθμών της νίκης που θα τους φέρουν στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Το σημερινό πρόγραμμα περιελάμβανε οικογενειακό διπλό με την ομάδα Νέων και εκτός του Βλάση Καζάκη ο οποίος πραγματοποίησε ατομικό πρόγραμμα λόγω τραβήγματος στον δικέφαλο, όλοι οι άλλοι παίκτες γυμνάστηκαν κανονικά.

    Το ευχάριστο για την ομάδα της Ξάνθης είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τραυματισμών καθώς ο Σίκωβ Βάντσε και ο Βασίλης Τοροσίδης έχουν μπει σε κανονικό πρόγραμμα και προπονούνται με τους συμπαίχτες τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 December 2004 - 17:52:40 UTC