Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιταγή Ανθρωπιάς"
  • [02] Φολικό οξύ κατά υπέρτασης
  • [03] Ισπανικό ενδιαφέρον για Ανατολάκη
  • [04] Γκαργκάνας - Τραπεζίτες για ασφαλιστικό
  • [05] Υπογράφει το απόγευμα ο Κυργιάκος
  • [06] Ληγμένο το "θαύμα"
  • [07] Μέτρα για τη μείωση της ανεργίας

    [01] Κοινωνία

    Προσφορές ψυχής "Επιταγή Ανθρωπιάς"

    19/1/2005 11:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/1/2005 1:10:50 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την πρώτη επιταγή με το ποσό των 14.924.486 ευρώ, που συγκεντρώθηκαν στο Μαραθώνιο Αλληλεγγύης για τα θύματα από το φονικό τσουνάμι στη ΝΑ Ασία, παρέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, στον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, παρουσία του υπουργού Τύπου. Όπως εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος, πρόκειται για την πρώτη επιταγή, από καταθέσεις σε τράπεζες και από τους δύο κουμπαράδες της ΕΡΤ, στο Σύνταγμα και το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Θα ακολουθήσει δεύτερη επιταγή από χρήματα τηλεφωνικών συνδρομών και SMS, καθώς και τα χρήματα από τις δύο δημοπρασίες. Τέλος, η τρίτη επιταγή θα προέρχεται από τη συναυλία που θα πραγματοποιήσει η ΕΡΤ και τα CD που θα πουληθούν. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΡΤ και εξέφρασε το θαυμασμό του για τα αισθήματα ανθρωπιάς που επέδειξε ο ελληνικός λαός στον συνάνθρωπο.

    "Πλήρης διαφάνεια στη διανομή της βοήθειας"

    Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι η διαχείριση των χρηματικών ποσών που συγκεντρώθηκαν θα γίνει από μία ειδική επιτροπή, η οποία συγκροτείται και θα ελέγχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Ένα μέρος της βοήθειας θα διατεθεί μέσω του ΟΗΕ στους πληγέντες από το σεισμό και το καταστροφικό κύμα, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τη σφραγίδα της Ελλάδας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση για τους αποδέκτες της βοήθειας και πλήρης διαφάνεια στη διανομή της.

    Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της εκστρατείας αλληλεγγύης της ΕΡΤ, θα πραγματοποιηθεί μία δεύτερη δημοπρασία στις 24 Ιανουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ, δύο μέρες αργότερα, θα ακολουθήσει συναυλία στο ΟΑΚΑ με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άρχισε η διάθεση εισιτηρίων για τη συναυλία της ΕΡΤ

    Μάθημα ανθρωπιάς και αγάπης

    Δημοπρασία ανθρωπιάς στη ΝΕΤ

    Αγοράστε δώρα ζωής

    Συνεχίζεται ο Μαραθώνιος ανθρωπιάς

    [02] Υγεία

    Φολικό οξύ κατά υπέρτασης

    19/1/2005 11:40:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-ΑΠΕ

    Το φολικό οξύ είναι από παλιά γνωστό ως πολύτιμος σύμμαχος της καλής υγείας. Συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των βιταμινών Β και απαντά σε πολλές τροφές, όπως στα όσπρια, στα πράσινα λαχανικά και στα φρούτα. Έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο μελέτης και έχει διαπιστωθεί πως περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Επιπλέον, η λήψη του είναι ευρέως διαδεδομένη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών στο νευρικό σύστημα των εμβρύων. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες επανέρχονται με νέα έρευνα στην οποία υποστηρίζεται ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν υψηλές ποσότητες φολικού οξέως αποτρέπουν το φαινόμενο της υψηλής πίεσης στις γυναίκες.

    Η κατάλληλη διατροφή ίσως δεν επαρκεί λένε οι επιστήμονες

    Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα που καταδεικνύει τη σχέση μεταξύ της απορρόφησης του φολικού οξέως από τον οργανισμό και της πρόληψης της υψηλής πίεσης, ίσως και της υπέρτασης, σύμφωνα δρ. Τζον Φόρμαν του νοσοκομείου Γυναικών της Βοστόνης.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία έλαβε υπόψη τις περιπτώσεις δεκάδων χιλιάδων γυναικών, δημοσιεύονται στο Περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

    Οι μελέτες των επιστημόνων επικεντρώθηκαν σε δύο ομάδες γυναικών που δεν είχαν ιστορικό υπέρτασης. Η πρώτη διεξήχθη από το 1991 έως το 1999 σε 93.803 γυναίκες ηλικίας 27 έως 44 ετών και η δεύτερη από το 1990 έως το 1998 σε 62.260 γυναίκες από 43 έως 70 ετών.

    Διαπιστώθηκε ότι οι πιο νέες που λάμβαναν τουλάχιστον 1.000 μικρογραμμάρια φολικού οξέος καθημερινά από τη διατροφή τους και από συμπληρώματα διατροφής παρουσίασαν μείωση κατά 46% των κινδύνων εκδήλωσης υπέρτασης σε σχέση με αυτές που λάμβαναν λιγότερο από 200 γραμμάρια ημερησίως.

    Η δεύτερη και μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα που κατανάλωνε υψηλές δόσεις φολικού οξέος είδε τον κίνδυνο υπέρτασης να μειώνεται κατά 18%.

    "Παρόλο που τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι ενθαρρυντικά, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να συστήσουμε στις γυναίκες να λαμβάνουν σκευάσματα με υψηφλή περιεκτικότητα φολικού οξέος. Είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος", είπε δρ. Τζον Φόρμαν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, τονίζοντας ότι η επίδραση των υψηλών δόσεων ουσίας στον ανδρικό οργανισμό δεν έχει ακόμα ερευνηθεί.

    [03] Αθλητισμός

    Ισπανικό ενδιαφέρον για Ανατολάκη

    19/1/2005 12:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Έτοιμη να κάνει επίσημη πρόταση στον Ολυμπιακό για την απόκτηση του Γιώργου Ανατολάκη, είναι η Λεβάντε σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου. Αν και το συμβόλαιο του δυναμικού κεντρικού αμυντικού λήγει το καλοκαίρι, οι Ισπανοί σύμφωνα πάντα με τα όσα γράφονται θέλει να τον εντάξει από τώρα στο δυναμικό της, προσφέροντας του συμβόλαιο για συμβόλαιο για 1,5 ή 2,5 χρόνια με αποδοχές 600.000 ευρώ ετησίως. Οι υπεύθυνοι της Λέβαντε είδαν τον 31χρονο ποδοσφαιριστή αγωνιζόμενο για πρώτη φορά στο μεταξύ τους φιλικό το καλοκαίρι, ενώ συνέχισαν την "κατασκοπεία τους" και στους αγώνες που έδωσαν οι "ερυθρόλευκοι", στα πλαίσια του Champions League. Ο Ολυμπιακός πάντως φαίνεται να μην είναι διατεθειμένος να πουλήσει στη παρούσα φάση τον φετινό στυλοβάτη της άμυνας του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα τον καλέσουν να υπογράψει νέο συμβόλαιο.

    [04] Οικονομία

    Γκαργκάνας - Τραπεζίτες για ασφαλιστικό

    19/1/2005 11:53:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ασφαλιστικό και τα καταναλωτικά δάνεια είναι τα κύρια θέματα, που θα συζητήσουν σήμερα το μεσημέρι, το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα. Η συνάντηση αυτή αποσκοπεί στην επανεκτίμηση της καταστάσεως στα δύο παραπάνω θέματα, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν για το 2005, οι τράπεζες. Ακόμη, τα μέτρα αυτά θα αποσκοπούν στην θωράκιση των τραπεζών έναντι των κινδύνων επισφαλείων που κρύβει η ραγδαία αύξηση των καταναλωτικών δανείων. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνάντηση του 2005, που πραγματοποιείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    [05] Αθλητισμός

    Υπογράφει το απόγευμα ο Κυργιάκος

    19/1/2005 1:01:00 μμ

    Μόνο κάποιες μικρές λεπτομέρειες παραμένουν πλέον για να ενταχθεί και επίσημα στην Γκλάσκοου Ρέιτζερς, ο Σωτήρης Κυργιάκος που σήμερα το πρωί πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις που υποβλήθηκε. Όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του συλλόγου Ντέιβιντ Μάρεϊ, με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, ο διεθνής αμυντικός του Παναθηναϊκού, που βρίσκεται από χθες στη Σκοτία, αναμένεται σήμερα το απόγευμα να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί και επίσημα η ένταξή του στην αγαπημένη ομάδα του Σον Κόνερι. "Έχουμε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό και έως το απόγευμα θα έχουμε συμφωνήσει και με τον παίκτη", δήλωσε σχετικά ο Μάρεϊ και συμπλήρωσε: "Τον παρακολουθούσαμε επί ένα χρόνο και είμαστε σίγουροι πως θα μας βοηθήσει".

    [06] Παράξενα

    Ληγμένο το "θαύμα"

    19/1/2005 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Συλλήψεις για χρήση, διακίνηση ή κατοχή κοκαΐνης έχετε ακούσει. Σύλληψη για παροχή θαυματουργικών υπηρεσιών σε εμπόρους κοκαΐνης, όμως, δεν έχετε ακούσει, σωστά; Και όμως συνέβη και αυτό, στο Σουρινάμ. Σε αυτήν την πρώην ολλανδική αποικία, των 500.000 κατοίκων, το να προσφεύγει κανείς στους διάφορους θαυματοποιούς και μάγους-γιατρούς για φυλαχτά που προσφέρουν μαγική προστασία γενικώς, δεν θεωρείται σπάνιο φαινόμενο.

    Την παράδοση ακολούθησαν και δύο Ολλανδοί που επισκέφθηκαν τη χώρα και είπαν να πάρουν "ενθύμιο" στην πατρίδα τους κάνα δύο κιλά κοκαΐνης. Οι... μαγικές ιδιότητες που προμηθεύτηκαν από τον τοπικό θαυματοποιό, προκειμένου να περάσουν απαρατήρητοι από το τελωνείο τα "ψώνια" τους, μάλλον είχαν λήξει διότι αμφότεροι συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Παραμαρίμπο. Τα παράπονα που έκαναν στις αρχές για την κακή παροχή μαγικών υπηρεσιών οδήγησαν στη σύλληψη του μάγου. Πρόκειται την πρώτη σύλληψη του είδους σε αυτή τη νοτιοαμερικανική χώρα, αν και είναι γνωστό πως μάγοι, μάγισσες και χαρτορίχτρες συχνά συμμετέχουν συμβουλευτικά στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    Το Σουρινάμ, που βρέχεται από τον Ατλαντικό και συνορεύει με τη Γουινέα και τη Βραζιλία θεωρείται κομβικό σημείο για την εξαγωγή ναρκωτικών προς την Ευρώπη.

    [07] Πολιτική

    Στην συνάντηση Καραμανλή με το Υπ. Απασχόλησης Μέτρα για τη μείωση της ανεργίας

    19/1/2005 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εθνικός και κοινωνικός στόχος είναι η μείωση της ανεργίας το 2005, που αποτελεί προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για την κυβέρνηση. Την κατεύθυνση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης, με την οποία συζήτησε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανέφερε αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, από πλευράς του Υπουργείου θα υπάρξει εντατικοποίηση των δράσεων για την προώθηση της απασχόλησης, έτσι ώστε το 2005 να ωφεληθούν από τον ΟΑΕΔ περισσότεροι από 65.000 άνεργοι. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι συντάξεις θα βγαίνουν σε ένα μήνα, ενώ αναμένονται προσλήψεις 500 γιατρών στο ΙΚΑ, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού των ασφαλισμένων.

    Πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής μέσω του ΟΕΚ

    Ακόμη, ο Υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα, τολμηρής στεγαστικής πολιτικής μέσω του ΟΕΚ με 20.000 κατοικίες στους δικαιούχους του οργανισμού είτε με νέες κατασκευές είτε με επιδότηση επιτοκίων στεγαστικών δανείων.

    Για το ασφαλιστικό, το γενικότερο πλαίσιο παραμένει ωστόσο δρομολογείται ένας νέος κοινωνικός διάλογος για τα μεγάλα επιμέρους ζητήματα που "οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άφησαν σε μια μεγάλη και επικίνδυνη εκκρεμότητα", δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Τα ζητήματα αυτά αφορούν την ένταξη των ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ, αλλά και την επίλυση των προβλημάτων με τα επικουρικά ταμεία.

    Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Απασχόλησης, για το θέμα του επικουρικού ταμείου της Εμπορικής Τράπεζας, αφού όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι ένα θέμα που επείγει λόγω και των επενδύσεων ξένης εταιρίας στην Εμπορική.

    Τέλος, όσον αφορά το ΕΚΑΣ ο Υπουργός Απασχόλησης μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες ισχύουν κατά γράμμα, πάντα με ορίζοντα τετραετίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 January 2005 - 17:53:51 UTC