Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο στόχαστρο άλλοι εννέα δικαστικοί
  • [02] Νέο όνομα στο χορό των αποκαλύψεων
  • [03] "Mama mia" αλήθεια για τους Ιταλούς
  • [04] "Γάμος" ΧΑΑγορών
  • [05] Αντιπαράθεση για το ν/σ της δημόσιας διοίκησης
  • [06] Δεσμεύσεις Ρουσόπουλου για τις λίστες
  • [07] Σταθεροποιήθηκε η υγεία του Πάπα
  • [08] Απήγαγαν… κούκλα στο Ιράκ;
  • [09] Επαφές Αμπάς-Ιράν
  • [10] Σε καλό δρόμο το ασφαλιστικό των τραπεζών
  • [11] Έρχεται ο Κουτλουά
  • [12] Με φόρα για την πρόκριση ο ΠΑΟ
  • [13] Στους "8" η Καλαμαριά
  • [14] Σοάρες: "Μάγκας ο Σάντος"
  • [15] "Βυσσινή" θύελλα
  • [16] Αγωνία με Τάιρον Γκραντ
  • [17] Προεδρικό άρωμα στην πίτα της ΕΣΠΑΑΑ
  • [18] "Χρυσό" το φανελάκι του Τζιάνι
  • [19] Και οι Φιλανδοί θέλουν τον... Ιταλό τους
  • [20] Άπραγοι επιστρέφουν οι τζουντόκα
  • [21] Balagan: Εναέριο γαϊτανάκι εικόνων
  • [22] Πες το μ' ένα φιλί
  • [23] Μαλλιά στην …τρίχα

    [01] Κοινωνία

    "Θέλω να υπάξει κάθαρση", δηλώνει ο Γ. Κάππος Στο στόχαστρο άλλοι εννέα δικαστικοί

    2/2/2005 3:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Διευρύνεται η έρευνα που διεξάγει ο Άρειος Πάγος για το παραδικαστικό κύκλωμα, καθώς άλλοι εννέα δικαστικοί λειτουργοί μπαίνουν στο στόχαστρο. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γιώργος Κάππος εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαλείψει τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης. Γεγονός που αποτυπώνεται και στις σημερινές του δηλώσεις, στις οποίες επισημαίνει ότι δεν αισθάνεται πόνο αν είναι 13 ή 20 οι δικαστές που θα ελεγχθούν και πιθανώς να διωχθούν. "Αυτό που θέλω είναι να υπάρξει κάθαρση", δηλώνει. Στο μεταξύ, αύριο ο πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης πρόκειται να δώσει εξηγήσεις μετά την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για "δωροδοκία", ενώ έχει ήδη παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

    Κρίσιμη μέρα η αυριανή για τον Λεωνίδα Στάθη

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες φέρεται ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Στάθη έχουν κατατεθεί άλλα τέσσερα ύποπτα εμβάσματα από δύο δικηγόρους, των οποίων τις υποθέσεις εκδίκαζε στο παρελθόν. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης δεν φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, αλλά σε υπόθεση "δωροδοκίας", ενώ έχει εις βάρος του σωρεία πειθαρχικών ποινών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο όνομα στο χορό των αποκαλύψεων

    [02] Κοινωνία

    Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα Νέο όνομα στο χορό των αποκαλύψεων

    2/2/2005 10:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2005 6:44:21 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Το πρωί της Παρασκευής θα απολογηθεί ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, το 95. Τη νέα διήμερη προθεσμία έλαβε το πρωί από την ανακρίτρια Πειραιά. Την ίδια ώρα, όμως, ακόμη ένα πρόσωπο τίθεται υπό διερεύνηση για το ρόλο του στο χώρο της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αποκαλύψεις ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο μητροπολίτης Αττικής Παντελήμωνας, φέρεται να είχε συνεννοήσεις με δικαστικούς του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να εκδοθούν προς το συμφέρον του δικαστικές υποθέσεις. Τα ντοκουμέντα ζήτησε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Παπαγγελόπουλος και διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Υπό το βάρος και αυτών των νέων εξελίξεων συνέρχεται την Πέμπτη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

    Ερευνάται ο ρόλος του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμωνα

    Ο Ιάκωβος Γιοσάκης, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί σήμερα το πρωί από την 7η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, κ. Τζελέπη, εξερχόμενος από το γραφείο της εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη της υπόθεσης του. "Η διαδικασία της ανάκρισης είναι μυστική, η υπόθεση για την οποία κατηγορούμαι έχει κριθεί αμετάκλητα από το πενταμελές Εφετείο και η δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της" δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ο κ. Γιοσακης και σήμερα συνοδευόταν από τον πρώην Ηγούμενο της Μόνης Κυθήρων Κύριλλο.

    Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος με γραπτή ανακοίνωση του αρνείται οποιαδήποτε σχέση της Μητρόπολης και του ιδίου, με τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη και τονίζει την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης σε βάθος. "Το ζήτημα που πρόσφατα ανέκυψε στον εκκλησιαστικό χώρο είναι πρόβλημα διαπλοκής και διαφθοράς, εμφανή κορυφή του οποίου αποτελεί η υπόθεση του κ. Γιοσάκη. Αντιθέτως, δεν αποτελεί προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον μητροπολίτη Θηβών" τονίζει.

    Για σεισμικές δονήσεις έκανε λόγο ο μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος και κάλεσε τους πιστούς να μην σκανδαλίζονται.

    Το θέμα Γιοσάκη, που έχει προβληματίσει τόσο την Εκκλησία όσο την κοινή γνώμη, θα απασχολήσει την Πέμπτη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

    Πάντως, σε πρώτη φάση το λόγο θα έχει η εκκλησιαστική δικαιοσύνη. Ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμωνας, ζήτησε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να ορίσει έμπειρο κληρικό για ανακριτή, προκειμένου να διεξαχθούν έρευνες.

    Την ίδια στιγμή, όμως, το όνομα του κ. Παντελεήμωνα εμπλέκεται σε νέα υπόθεση. Σε ηχητικά ντοκουμέντα που μετέδωσε σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash, ο κ. Παντελεήμωνας παρουσιάζεται να συνομιλεί με δικηγόρο του, στον οποίο κάνει λόγο για εγγυήσεις που του παρείχαν δικαστικοί του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με ευνοϊκές εκβάσεις σε υποθέσεις του. Μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατόπιν έγκρισης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ληνού, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, από την οποία αν προκύψουν νέα στοιχεία για το παραδικαστικό κύκλωμα θα μεταβιβαστούν εν συνεχεία στα χέρια του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά.

    Υπό αυτά τα δεδομένα η Εκκλησία, δια στόματος του Αρχιεπισκόπου, προαναγγέλλει αυτοκάθαρση και θέτει τα ζητήματα στο τραπέζι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Μάλιστα, ορισμένοι μητροπολίτες κρίνουν ότι η σοβαρότητα της κατάστασης επιβάλλει και έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια της Εκκλησίας για πάταξη των κακώς κειμένων. "Κάθε προσπάθεια για την κάθαρση σε οποιοδήποτε χώρο έχει τη στήριξη της κυβέρνησης", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο υπεύθυνος Τύπου του Συνασπισμού Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε "οι δυσοσμίες της θρησκευτικο-δικαστικής διαπλοκής ξαναφέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας, έτσι ώστε να έχει νόημα η ρητορεία περί αυτοκάθαρσης". Επίσης, τονίζει ότι "το θερμοκήπιο για τις ίντριγκες, τις βυζαντινές μηχανορραφίες, τον εκμαυλισμό μέρους των δικαστικών αρχών παραπέμπει ευθέως στο κλίμα και τις επιλογές, το οποίο τα τελευταία χρόνια σε ένα βαθμό έχει δημιουργήσει και οπωσδήποτε έχει ανεχθεί η κορυφή της Ιεραρχίας". Και καταλήγει ο κ. Βούτσης "είναι πρόκληση λοιπόν οι υπεύθυνοι να νίπτουν τας χείρας τους και να αυτοανακηρύσσονται σε αγγέλους της κάθαρσης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κάθαρση χωρίς συμβιβασμούς"

    Τριγμοί στην Εκκλησία λόγω Γιοσάκη

    [03] Παράξενα

    Πέρα από Λατίνοι εραστές είναι και "μαμάκηδες"! "Mama mia" αλήθεια για τους Ιταλούς

    2/2/2005 6:52:00 μμ

    Συντάκτης:

    Κορίτσια προσοχή! Οι Ιταλοί άντρες, πέρα από όμορφοι, γοητευτικοί και Λατίνοι εραστές είναι επίσης και μαμάκηδες! Σύμφωνα με την έρευνα του κέντρου Eurispes που διεξήχθη για λογαριασμό της κυβέρνησης, οι Ιταλοί ηλικίας από 30-34 ετών προτιμούν σε ποσοστό 36,5% να μένουν στο σπίτι με τους γονείς τους. Παρόμοια τάση καταγράφεται και στις γυναίκες, που όμως προτιμούν το πατρικό τους σε ποσοστό μόλις 18,1%. Το σχεδόν διπλάσιο ποσοστό που συγκεντρώνει το ισχυρό φύλλο της Ιταλίας, έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που η ιταλική κοινή γνώμη γνωρίζει εδώ και καιρό. Ότι οι Ιταλοί γιοι είναι τόσο δεμένοι με τις μαμάδες τους που εγκαταλείπουν το πατρικό τους, μόνο και όταν παντρευτούν!

    Μένουν με τους γονείς και δεν παντρεύονται

    Πίσω όμως από αυτήν την αλήθεια του λαού, κρύβεται μία μεγάλη αλήθεια της ιταλικής κοινωνίας.

    Το ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι στη χώρα, ακόμα και αν περάσουν πρώτα τους "άντα", εξακολουθούν να προτιμούν το σπίτι των γονιών τους μέχρι να παντρευτούν.

    Ο αριθμός τους μάλιστα, σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, αγγίζοντας το 27%.

    Η τάση αυτή, δεν είναι καθόλου τυχαία.

    Πίσω από αυτήν την αλήθεια, που όπως υπογραμμίζουν οι Ιταλοί ερευνητές δεν αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, κρύβονται κοινωνικά και οικονομικά αίτια.

    Το υψηλό ποσοστό ανεργίας που υπάρχει στους νέους αποφοίτους σχολών και πανεπιστημίων αλλά και η είσοδος του Ευρώ που ανέβασε στα ύψη το κόστος διαβίωσης.

    " Στην Ιταλία κάποιος νέος θα αφήσει το σπίτι του, μόνο όταν παντρευτεί" δηλώνει ο Αντέλε Μενίτι, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και προσθέτει ότι ο αριθμός των γάμων έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.

    Το 2003 πέρασαν το κατώφλι της Εκκλησίας, μόλις 257.880 ζευγάρια, κατά 50% λιγότερα σε σχέση με το 1971.

    [04] Οικονομία

    Ισχυροποιεί την παρουσία του στη ΝΑ Ευρώπη το ΧΑΑ "Γάμος" ΧΑΑγορών

    2/2/2005 5:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εντός του προσεχούς μήνα θα ολοκληρωθούν οι διεργασίες που θα οδηγήσουν σε ενοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με το Χρηματιστήριο της Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑΑ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον σε τελική φάση και η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί μετά την αναλυτική παρουσίαση του έργου, τη διευθέτηση μίας σειράς τεχνικών και νομοθετικών ζητημάτων και την κατάρτιση πλάνου ενεργειών. Μέσα από αυτήν την κίνηση στρατηγικής, η νέα διοίκηση της ΕΧΑΕ επιδιώκει να δημιουργήσει συνδέσμους με αγορές, οι οποίες παρέχουν επιπρόσθετα δυνατότητες εκσυγχρονισμού και συνεργασιών σε πολλαπλά επίπεδα και να αναδείξει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε περιφερειακό κέντρο της περιοχής. Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είχε τζίρο το 2003 34,8 δις Ευρώ και 359 εισηγμένες εταιρείες. Το Χρηματιστήριο Κύπρου λειτουργεί από το 1996 και έχει συνολικά 15 εισηγμένες εταιρείες ( 17 εταιρείες Κύριας Αγοράς, 20 Παράλληλης Αγοράς, 89 Εναλλακτικής Αγοράς, 26 που διαπραγματεύονται στην Αγορά Επενδυτικών Οργανισμών). Οι εταιρίες αυτές συνολικά έχουν μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2.5 δις κυπριακών λιρών.

    Σχετικά Links:

    Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

    Χρηματιστήριο Αθηνών

    [05] Πολιτική

    Μεταξύ Παπανδρέου-Παυλόπουλου Αντιπαράθεση για το ν/σ της δημόσιας διοίκησης

    2/2/2005 7:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Εσωτερικών. Ο κ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο ΑΣΕΠ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό, με το οποίο εισάγεται ως κριτήριο και η προφορική συνέντευξη, προσπαθεί να επαναφέρει τον κομματισμό, την αναξιοκρατία και τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων. Ο κ. Παπανδρέου, είπε χαρακτηριστικά "οι προσωπικές συνεντεύξεις είναι ο δούρειος ίππος που καταργεί την αξιοκρατία στο δημόσιο". Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν για χρόνια ο δούρειος ίππος της αναξιοκρατίας και του κομματισμού στο δημόσιο τομέα. Όσον αφορά στο θέμα της προφορικής συνέντευξης υπενθύμισε ότι θεσμοθετήθηκε με νόμο το 1999, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, παρέπεμψε τον κ. Παπανδρέου στην αυριανή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τις προσλήψεις, όπου και θα λάβει τις απαντήσεις για τις πράξεις της σημερινής κυβέρνησης, προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοκρατία.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση με τον πρώην υπουργό Αναστάσιο Πεπονή, που επί υπουργίας του θεσμοθετήθηκε το πλαίσιο προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα.

    [06] Κοινωνία

    Δεσμεύσεις Ρουσόπουλου για τις λίστες

    2/2/2005 5:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Υπέρ της σωστής χρήσης των στοιχείων τάχθηκε ο Υπουργός Επικρατείας, καθώς δεσμεύθηκε να στείλει στις 5 Απριλίου στην ΕΣΗΕΑ εκ νέου στοιχεία οργανισμών, οι οποίοι έως τώρα δεν έστελναν καταστάσεις θεωρώντας ότι δεν υπάγονται στο σχετικό νόμο. Την αντίθεσή του στη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων που περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα, καθώς αυτό αντιβαίνει στα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος. Αντιπαράθεση μεταξύ της Ένωσης Συντακτών και του Υπουργού Επικρατείας, προκάλεσε η δημοσιοποίηση της λίστας των δημοσιογράφων, που εργάστηκαν στο Δημόσιο το 2003. Η ΕΣΗΕΑ, υποστηρίζει πως η κίνησή της να δώσει στη δημοσιότητα την λίστα, ήταν μία καταγραφή νόμιμων θέσεων εργασίας που δεν εμπεριέχει κανένα υπονοούμενο για τους δημοσιογράφους. Ακόμη, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι, δεν θα έπρεπε να δοθεί η λίστα πριν διερευνηθεί εάν και ποιοι δημοσιογράφοι παραβιάζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών. Για υποκριτική στάση κατηγόρησε τον κ. Ρουσόπουλο, η ΕΣΗΕΑ, η οποία συγκροτεί ανεξάρτητη επιτροπή, που θα επεξεργαστεί τους κατάλογους. Επιστολή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ σε ΕΣΗΕΑ και Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    Στις 10 Φεβρουαρίου νέα συνάντηση

    Με κύριο θέμα των επαγγελματικών σχέσεων των δημοσιογράφων και του δημόσιου τομέα, θα συναντηθεί την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος με τους εκπροσώπους των κομμάτων και των Ενώσεων Συντακτών, στο Ζάππειο, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος έχει στείλει τις σχετικές επιστολές.

    Η Κυβέρνηση, από τη μεριά της, δια στόματος του αναπληρωτή Κυβερνητικού εκπρόσωπου, Ευάγγελου Αντώναρου, τόνισε ότι, "δεν καταδιώκει ούτε ποινικοποιεί τη δημοσιογραφική εργασία".

    Η δημοσιοποίηση ονομάτων νόμιμα προσληφθέντων εργαζομένων προκαλεί απαράδεκτους συνειρμούς στην κοινή γνώμη, επισημαίνουν δημοσιογράφοι της ΕΡΤ με επιστολή τους στην ΕΣΗΕΑ και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση, επιρρίπτει με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ και την κατηγορεί για περιοριστική και επιλεκτική διαμόρφωση καταλόγων απασχολουμένων στο Δημόσιο δημοσιογράφων, που απονευρώνει και υπονομεύει την σωστή, όπως τη χαρακτηρίζει, πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ για τη δημοσιοποίηση.

    Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο δημόσιο, κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος. "Ο πίνακας που παραδόθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας περιλαμβάνει συνολικά 21 φορείς, ενώ σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στοιχεία 150 φορείς. Ο Υπουργός θα έπρεπε να επιβάλει κυρώσεις στους φορείς που δεν κατέθεσαν καταστάσεις, αλλά δεν το έχει πράξει", είπε χαρακτηριστικά.

    "Ο κ. Ρουσσοπουλος θυμήθηκε τώρα τους δημοσιογράφους για να καλύψει τον βασικό μέτοχο", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η α αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη.

    Το ονοματεπώνυμο και η εργασία είναι τα βασικότερα προσωπικά δεδομένα, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρώην πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων Κωσταντίνος Δαφέρμος. Τέλος, ο ίδιος πρόσθεσε, πως οι θιγόμενοι δημοσιογράφοι μπορούν να προσφύγουν στην Αρχή, αλλά και στα ποινικά δικαστήρια για ηθική βλάβη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκατέρωθεν πυρά για τις λίστες

    Δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των δημοσιογράφων

    Στη δημοσιότητα οι δημοσιογραφικές λίστες

    Σχετικά Links:

    Ε.Σ.Η.Ε.Α

    [07] Κόσμος

    Αναζωπυρώνονται τα σενάρια διαδοχής Σταθεροποιήθηκε η υγεία του Πάπα

    2/2/2005 3:25:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα τη νύχτα με λοίμωξη του αναπνευστικού σε νοσοκομείο της Ρώμης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού Χιοακίν Ναβάρο-Βαλς, ο 84χρονος Ποντίφικας θα παραμείνει στο νοσοκομείο για πολλές μέρες ακόμα "αλλά αυτοί που θα αποφασίσουν για τη νοσηλεία του είναι φυσικά οι γιατροί", ενώ έσπευσε να δηλώσει στο ραδιοσταθμό του Βατικανού ότι "δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας". Παράλληλα το Βατικανό ανακοίνωσε ότι, ο Πάπας συνεχίζει να εργάζεται και μάλιστα σήμερα διόρισε δύο επισκόπους στη Βραζιλία, έναν στο Ζάγκρεμπ και πολλούς καρδιναλίους. Ο 84χρονος, πολωνικής καταγωγής Πάπας, διακομίστηκε στο νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης με αναπνευστικά προβλήματα αργά χθες το βράδυ ύστερα από αιφνίδια επιδείνωση της γρίπης, που τον ταλαιπωρούσε τις τελευταίες ημέρες. Η επιδείνωση της υγείας του αναζωπύρωσε τις συζητήσεις γύρω από τη διαδοχή ενός από τους μακροβιότερους προκαθημένους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο νοσοκομείο ο Πάπας

    [08] Ιράκ

    Δεν επιβεβαιώνουν την απαγωγή οι Αμερικάνοι Απήγαγαν κούκλα στο Ιράκ;

    2/2/2005 2:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πιθανότατα πρόκειται για φάρσα η είδηση για την απαγωγή ενός Αμερικανού στρατιώτη στο Ιράκ, σύμφωνα με τον Λίαμ Κιούζακ της αμερικάνικης εταιρίας παιχνιδιών Dragon Models, καθώς ο όμηρος, που απεικονίζεται στη φωτογραφία, μοιάζει πολύ με τους συλλεκτικούς στρατιώτες με τον κωδικό "Cody", που κατασκευάζει η εταιρία. Παράλληλα, ούτε και ο αμερικανικός στρατός γνωρίζει τίποτα σχετικά με την πληροφορία κατά την οποία ένας στρατιώτης αγνοείται στο Ιράκ. "Δε γνωρίζουμε να λείπει κανείς. Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε, ότι δε λείπει κανείς. Θα ήταν πρόωρο να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο" ανέφερε ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Από την πλευρά της, η "Επιλαρχία των Μουτζαχεντίν-Ιράκ" (al-Muntada al-Ansar), με ανακοίνωσή της, αναφέρει, πως ένας Αμερικανός στρατιώτης κρατείται όμηρος και θα εκτελεσθεί εντός 72 ωρών (χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία) αν δεν απελευθερωθούν οι κρατούμενοι των ΗΠΑ στο Ιράκ. "Οι μουτζαχεντίν μας κατάφεραν να συλλάβουν τον Αμερικανό στρατιώτη Τζον Άνταμ, αφού σκότωσαν συστρατιώτες του", ανέφερε η ανακοίνωση.

    Εκκλήσεις για ενότητα

    Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να βοηθήσει το Ιράκ, αρνούμενη παράλληλα να αναφερθεί σε μία "στρατηγική εξόδου" των ΗΠΑ από τη χώρα έπειτα από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

    "Πιστεύω, ότι πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι Ιρακινοί να είναι σε θέση να είναι αυτάρκεις και ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν μια χώρα σταθερή και δημοκρατική", είπε η κα. Ράις. Έκκληση για ενότητα έκανε και ο απερχόμενος Πρόεδρος Γάζι αλ Γιάουαρ, τονίζοντας, πως "όλοι όσοι δεν έχουν προσφύγει στη βία πρέπει να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία".

    Παράλληλα, σήμερα, οι πρώτες εφημερίδες, που κυκλοφόρησαν μετά από τη διεξαγωγή των εκλογών, χαιρετίζουν τις εκλογές καθώς και τη συμμετοχή των Ιρακινών σε αυτές.

    Ανατίναξαν αγωγό

    Ένα πετρελαιαγωγό, που συνδέει δύο διυλιστήρια-ένα στη Βαγδάτη και ένα στο βόρειο Ιράκ, κοντά στ Σαμάρα, έβαλαν στόχο Ιρακινοί αντάρτες και τον ανατίναξαν με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, είχαν τοποθετηθεί στον αγωγό δύο βόμβες σε απόσταση 50 μέτρων.

    Ο αγωγός είναι ένας από τους οκτώ, που συνδέουν τα δύο διυλιστήρια και είχε δυνατότητα μεταφοράς 7.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

    [09] Κόσμος

    Το Ισραήλ μιλά για συνάντηση Σαρόν,Αμπάς,Μουμπάρακ Επαφές Αμπάς-Ιράν

    2/2/2005 1:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο Ιράν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ο νέος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, καθώς αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα, όπως δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Το Ισραήλ, ενώ έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για την επιθυμία του Αμπάς να τερματιστεί η βία και να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες, κατηγορεί το Ιράν, ότι προσπαθεί να καταστρέψει τις προσπάθειες για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή συνεχίζοντας να υποστηρίζει παλαιστινιακές μαχητικές οργανώσεις. Στο μεταξύ, συνάντηση κορυφής με τη συμμετοχή του Σαρόν και του Αμπάς θα διεξαχθεί την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στο Σαρμ Ελ Σέιχ, υπό την αιγίδα του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ωστόσο, Αιγύπτιος ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε στο Κάιρο, πως είναι πρόωρο να ανακοινώσει κανείς, ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα συναντηθούν στην Αίγυπτο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Koινή επιτροπή για Παλαιστίνιους μαχητές

    Παράλληλα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή, η οποία θα χειρίζεται τις υποθέσεις Παλαιστινίων μαχητών, που καταζητούνται από το Ισραήλ, μετά την τυπική ανακήρυξη της διμερούς εκεχειρίας.

    Η σύσταση της επιτροπής, η οποία αναμένεται να συναντηθεί για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα, υπήρξε το αποτέλεσμα συμφωνίας, που ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, μετά από συνάντηση του υπουργού Αμύνης του Ισραήλ Σαούλ Μοφάζ και του πρώην επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Μοχάμεντ Νταλάν.

    Για τη συμμετοχή αξιωματούχων του Ισραήλ στην επιτροπή απαιτείται έγκριση από ειδική υπουργική επιτροπή, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με λεπτομέρειες της συμφωνίας, τις οποίες δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα, το Ισραήλ δε θα βλάπτει όσους θα παραδίδουν τα όπλα τους στην παλαιστινιακή αρχή, θα υπογράφουν δήλωση, ότι δεν θα αναμιχθούν σε νέες επιθέσεις, θα παραμένουν στις πόλεις διαμονής τους και θα ελέγχονται από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

    Η Χααρέτζ αναφέρει επίσης, ότι από πλευράς Ισραήλ της επιτροπής θα προΐσταται στέλεχος της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας, ενώ σε αυτή θα συμμετέχουν στελέχη του στρατού και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η παλαιστινιακή εκπροσώπηση θα αποτελείται από αξιωματούχους ασφαλείας.

    [10] Οικονομία

    Θετικά αποτελέσματα Σε καλό δρόμο το ασφαλιστικό των τραπεζών

    2/2/2005 2:24:00 μμ

    Συντάκτης:

    Για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων είχε συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας). Κατά την διάρκεια της συνάντησης τους, στο Υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των Τραπεζών και των τραπεζοϋπαλλήλων και η οποία θα κληθεί να υποβάλει προτάσεις στον Υπουργό Οικονομικών για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε ότι "η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων θα παρεμβαίνει υπό τη μορφή συντονιστή και όταν χρειάζεται θα αναλαμβάνει την ευθύνη για να προχωρήσει διάλογος. Ακόμη, θα συσταθεί ένα ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους. Το επικουρικό θα μπορεί να είναι και ιδιωτικού δικαίου".

    Επίσης, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι ως τώρα οι τραπεζίτες ήθελαν να λύσουν το θέμα "κατ' ιδίαν", προσθέτοντας ότι η ΟΤΟΕ "γύρισε το παιχνίδι δυο φορές" και έτσι τώρα πραγματοποιείται ο διάλογος.

    Εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ χαρακτήριζαν δύσκολο το όλο πρόβλημα ότι αφορά 60.000 - 63.000 υπαλλήλους στις τράπεζες και χιλιάδες συνταξιούχους και ότι υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά ταμεία σύνταξης και έντεκα επικουρικά.

    Σχετικά Links:

    Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας

    [11] Μπάσκετ

    Έρχεται ο Κουτλουά

    2/2/2005 7:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Όλα είναι έτοιμα για την "μεγάλη επιστροφή" του Τούρκου σούτινγκ γκαρντ στους Πρωταθλητές Ελλάδας. Αύριο το πρωί, ο Ιμπραήμ Κουτλουάι αναμένεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 10:00 το πρωί και από εκεί να οδηγηθεί στα γραφεία της Πράσινης ΠΑΕ για να συζητήσει και να βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο. Στο αεροδρόμιο θα είναι εκεί για να τον παραλάβει ο μάνατζερ του, Τουγκσαβούλ Τόλγκα και από το "τριφύλλι" θα βρίσκεται ο μάνατζερ του Παναθηναϊκού, Μάνος Παπαδόπουλος.

    Αρχική συμφωνία

    Ο Τούρκος μάνατζερ του "Ίμπο" Τόλγκα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Παύλο Γιαννακόπουλο και αφού διαπραγματεύτηκαν τους όρους της επιστροφής του. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε όλα και συμβόλαιο διάρκειας μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι δύο άντρες έδωσαν τα χέρια και υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλον πως πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, θα επαναδιαπραγματευτούν για πολυετή ανανέωση της συνεργασίας, εφόσον αυτή είναι κοινή επιθυμία. Το μόνο πλέον που απομένει είναι η υπογραφή του παίκτη για να ολοκληρωθεί και τυπικά το θέμα.

    Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο Τούρκος μάνατζερ δήλωσε πως ο Κουτλουάι είναι πολύ ικανοποιημένος για το αίσιο τέλος και ανυπομονεί να επιστρέψει κοντά στην πράσινη ομάδα και τους φιλάθλους της. "Ο Ιμπραήμ είναι πολύ χαρούμενος που οι διαπραγματεύσεις είχαν αίσιο τέλος. Ήθελε πολύ να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό και στην Αθήνα. Γνωρίζει τους ανθρώπους στην ομάδα, είναι δεμένος με τους φιλάθλους και αισθάνεται σαν στο σπίτι του στην Ελλάδα. Ευχαριστεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Ούλκερ, αλλά και τους Μαϊάμι Χιτ για το ενδιαφέρον τους να τον αποκτήσουν", είπε χαρακτηριστικά.

    Έτοιμος για Ευρωλίγκα, αναμονή για την Ελλάδα

    Ο Κουτλουάι, εάν και εφόσον αποσταλεί στην ελληνική Ομοσπονδία το «letter of clearance» από το ΝΒΑ και τους Σιάτλ Σουπερσόνικς θα μπορέσει να αγωνιστεί άμεσα στην Ευρωλίγκα. Παρ όλα αυτά δεν αναμένεται να αγωνιστεί αύριο, κόντρα στην παλιά του ομάδα, αλλά να είναι στη διάθεση του Ομπράντοβιτς από τον επόμενο Ευρωπαϊκό αγώνα.

    Όσο για την Ελλάδα, για να έχει το δικαίωμα συμμετοχής, θα πρέπει πρώτα οι "πράσινοι" να σπάσουν το συμβόλαιο του Ντάριλ Μίντλετον, προκειμένου να ελευθερωθεί η μία θέση κοινοτικού. Αν γίνει αυτό μέχρι την Παρασκευή, όπου ο "Ιμπο" θα περάσει από άντι-ντόπινγκ έλεγχο και ιατρικές εξετάσεις, τότε θα αγωνιστεί και το Σάββατο εναντίον του Απόλλωνα Πάτρας.

    [12] Μπάσκετ

    Με φόρα για την πρόκριση ο ΠΑΟ

    2/2/2005 6:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με την αρχή να γίνεται αύριο κόντρα στην Ουλκέρ, ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να πετύχει το 3 στα 3 και να βρεθεί στη φάση των 16 της Ευρωλήγκα. Όσον αφορά το αυριανό παιχνίδι, στο πράσινο στρατόπεδο κυριαρχεί μόνο η λέξη νίκη και ή δυνατόν η κάλυψη της διαφοράς των 2 πόντων που ηττήθηκαν στην Τουρκία. Το σύνθημα, έδωσε στις σημερινές του δηλώσεις ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που τόνισε πως σε περίπτωση αυριανής επικράτησης η ομάδα του θα βρεθεί και "με τα δύο πόδια" στην επόμενη φάση, στόχος που είχε τεθεί από την αρχή της χρονιάς.

    "Δεν πρόκειται για εκδίκηση"

    Ο Σέρβος προπονητής των Πρωταθλητών Ελλάδας, χαρακτήρισε σημαντικό το παιχνίδι με την Ούλκερ και είπε πως η ήττα από τους Τούρκους στο πρώτο ματς πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τους παίκτες του. Παράλληλα όμως τόνισε πως δεν πρόκειται για εκδίκηση, αλλά απλά πως η νίκη είναι πολύ σημαντική. Κλείνοντας το κεφάλαιο δεύτερη αναμέτρηση είπε πως δεν χρειάζεται η ομάδα του να είναι θυμωμένοι, λόγω της ήττας, αλλά θα πρέπει να αγωνιστούν με μυαλό, πάθος και δύναμη, για να φτάσουν στην τελική επικράτηση. Τελειώνοντας τις δηλώσεις του είπε πως η νίκη θα δώσει "φτερά" στους πράσινους για τα δύο επόμενα παιχνίδι με Σκάιλαϊνερς και Ορτέζ, ώστε να φτάσουν στα ροζ φύλλα αγώνα και να καπαρώσουν και τη δεύτερη θέση του ομίλου, που θα τους δίνει πλεονέκτημα στην επόμενη φάση/

    Από τους παίκτες μίλησε ο Πάτρικ Φέμερλινγκ. Ο Γερμανός σέντερ, αφού συμφώνησε με τον προπονητή του για την αναγκαιότητα της νίκης, τόνισε πως ο ΠΑΟ αν αγωνιστεί σύμφωνα με τις δυνατότητες του, δεν έχει κανένα να φοβηθεί και μπορεί να πάρει τις τρεις νίκες που χρειάζεται στα εναπομείναντα παιχνίδια.

    Έτοιμη για τη "ζημιά" η Ούλκερ

    Με αρκετή αισιοδοξία για την τελική έκβαση της αυριανής αναμέτρησης εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου ο προπονητής των Τούρκων, Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος κόουτς, γνωρίζει πως μία πιθανή ήττα στην αυριανή αναμέτρηση των δύο ομάδων, μπορεί να θέσει την ομάδα του εκτός συνέχεις και βλέπει το αυριανό παιχνίδι ως την τελευταία τους ευκαιρία. Από εκεί και πέρα τόνισε πως πέρα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία είναι σίγουρα πρώτη, οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου είναι ικανές να νικήσου παντού. Όμως, παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του Παναθηναϊκού, λέγοντας πως είναι μία από τις καλύτερες ομάδες και πως αν θέλει η Ούλκέρ να κερδίσει, θα πρέπει να καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια.

    Για λογαριασμό των παικτών μίλησε ο Φατίχ Σολάκ ο οποίος υπογράμμισε, από την πλευρά του, τις δυσκολίες του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. «Ο Παναθηναϊκός είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρωλίγκα, όχι μόνο με την ομάδα του, η οποία είναι γεμάτη από «αστέρια», αλλά και με τους διάσημους φιλάθλους του. Είναι πάντα ευτυχία να παίζεις κόντρα σε τέτοιου είδους φιλάθλους» δήλωσε ο γκαρντ της Ούλκερ και πρόσθεσε: «Σίγουρα θα δώσουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι.

    Προϊστορία έδρας

    Παναθηναϊκός και Ούλκερ έχουν αναμετρηθεί για την Ευρωλίγκα τρεις φορές με την αυριανή να αποτελεί την τέταρτη. Σε αυτές οι "πράσινοι" είχαν νικήσει στο εντός έδρας παιχνίδι και έχουν ηττηθεί τις δύο φορές που ταξίδεψαν στην Τουρκία.

    Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί και δύο φορές, την περίοδο 2000-2001 στον 1ο όμιλο της Σουπρολίγκα που διοργάνωνε τότε η FIBA. Ο Παναθηναϊκός μετρά μια νίκη επί ελληνικού εδάφους με 84-77, ενώ στο «Αμπντί Ιπεκτσί» είχε γνωρίσει την ήττα με 87-79.

    07/12/2000 Ούλκερ - Παναθηναϊκός 87-79 Σουπρολίγκα

    22/02/2001 Παναθηναϊκός - Ούλκερ 84-77 "

    19/03/2003 Παναθηναϊκός - Ούλκερ 78-74 Ευρωλίγκα

    09/04/2003 Ούλκερ - Παναθηναϊκός 92-73 "

    08/12/2004 Ούλκερ- Παναθηναϊκός 66-64 "

    [13] Ποδόσφαιρο

    Στους "8" η Καλαμαριά

    2/2/2005 6:47:00 μμ

    Συνεχίζοντας τις θετικές εμφανίσεις των τελευταίων αγωνιστικών του πρωταθλήματος, η Καλαμαριά κατάφερε να σταματήσει τους επιθετικούς του ΟΦΗ, και με την "λευκή ισοπαλία" που πήρε απέναντι στην Κρητική ομάδα, εξασφάλισε την πρόκριση, στους "8" του κυπέλλου Ελλάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώτος αγώνας στο Ηράκλειο είχε λήξει και αυτός ισόπαλος με 1-1 και ο Απόλλωνας προκρίθηκε με το εκτός έδρας γκολ. Στην επόμενη φάση, θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού ανάμεσα στον Άρη και τον Εθνικό.

    "Ισοπαλία στα λευκά"

    Το παιχνίδι διεξήχθη κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς το χιόνι, το οποίο έπεφτε από το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα, δυσκόλευε αρκετά τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών.

    Η Καλαμαριά, πάντως, ήταν η ομάδα που πήρε τα "ηνία" του αγώνα και προσπάθησε να απειλήσει την εστία της κρητικής ομάδας. Στο 10ο λεπτό ο Ορφανός επιχείρησε το σουτ, το οποίο μπλόκαρε σχετικά εύκολα ο Σηφάκης, ενώ στο 16΄ οι γηπεδούχοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να "ανοίξουν" το σκορ.

    Ο Παρμαξίδης βρέθηκε μόνος του απέναντι στον τερματοφύλακα του ΟΦΗ, αλλά το πλασέ του κατέληξε άουτ.

    Από την πλευρά του, ο ΟΦΗ, ο οποίος δεν απείλησε καθόλου στο πρώτο ημίχρονο, έχασε την πρώτη σημαντική ευκαιρία του στο 50΄. Ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, ο Μαχλάς έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Χατζί πρόλαβε να απομακρύνει την μπάλα πάνω στη γραμμή.

    Το γεγονός ότι, με "λευκή" ισοπαλία την πρόκριση έπαιρνε η Καλαμαριά, ανάγκασε τον ΟΦΗ να ανοιχτεί, προκειμένου να σημειώσει ένα τέρμα που θα του έδινε την πρόκριση. Έτσι, στο 77΄ η κρητική ομάδα έφτασε μια ανάσα από το γκολ, όταν ο Καζαντζής έπιασε την κεφαλιά, ύστερα από σέντρα του Σταυρακάκη, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ, αφού πρώτα χτύπησε στο δοκάρι του Ζαφειρόπουλου.

    Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και στο 83΄ ο Ορφανός έπιασε την κεφαλιά μέσα από τη μικρή περιοχή, για να αποκρούσει πάνω στη γραμμή ο Σταυρακάκης. Μέχρι το τέλος τίποτε δεν άλλαξε και η Καλαμαριά πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Διαιτητής: Ευθυμιάδης (Δράμας).

    Κίτρινες: Ντάβιντσον, Ορφανός, Κουνενάκης.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Ζαφειρόπουλος, Νικολόπουλος, Ν.Α. Παπαδόπουλος, Γενιτσαρίδης, Ν.Χ. Παπαδόπουλος, Σπυρόπουλος (77΄ Ηλιάδης), Παρμαξίδης (82΄ Φυτανίδης), Χατζί, Ορφανίδης, Κλέιτον, Βέλα Τζούνιορ.

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Μπελεβώνης, Αρβανίτης, Αδάμος, Κουνενάκης, Τόμας (68΄ Καζαντζής), Σταυρακάκης, Χατσατριάν, Ντάβιτσον, Νουαφόρ (64΄ Τριανταφύλλου), Μαχλάς.

    [14] Ποδόσφαιρο

    Σοάρες: "Μάγκας ο Σάντος"

    2/2/2005 6:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2005 7:32:03 μμ)

    Συντάκτης:

    Την αισιοδοξία τους ότι παρά τα σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ, θα εξασφαλίσει την πρόκριση απέναντι στον Παναθηναϊκό εξέφρασαν σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΠΑΕ ενόψει του επαναληπτικού αγώνα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι Αλεξάντρο Σοάρες και Διονύσης Χιώτης. Αισιοδοξία που πηγάζει από την πεποίθηση ότι η δουλειά που γίνεται στην Ένωση από τον Φερνάντο Σάντος, βελτιώνει το αγωνιστικό επίπεδο καθημερινά, σε βαθμό που ακόμα και αν δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, η ομάδα να λειτουργεί ως σύνολο που καλύπτει τις αδυναμίες που παρουσιάζονται. Μάλιστα ο Βραζιλιάνος επιθετικός, μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά, χαρακτήρισε τον Πορτογάλο προπονητή "μάγκα", για την δουλειά που κάνει εφέτος στην ΑΕΚ.

    Γρήγορα ευχέλαιο

    "Έχουμε πολλά προβλήματα, καθώς υπάρχουν συνεχώς τραυματισμοί στην ομάδα. Στην Καλαμαριά πήγαμε χωρίς επιθετικούς και την τελευταία στιγμή χάσαμε τον Ασουνσάο και τον Σέζαρ. Το έργο μας είναι δύσκολο, δεν έχουμε πολλές επιλογές, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, όμως παρ' όλα αυτά ο προπονητής μας έχει μαγκιά. Δεν είμαστε ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης, ώστε να διαθέτουμε ένα πλούσιο υλικό. Ίσως θα πρέπει να μας φέρουν έναν παπά στην προπόνηση", τόνισε μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Σοάρες για να προσθέσει μετά με χιούμορ, "Μάλλον όχι έναν. Δεν φτάνει. Να μας φέρουν έντεκα"!

    Όσον αφορά τον αγώνα ο Βραζιλιάνος επιθετικός ήταν ξεκάθαρος:"Είναι η συνέχεια του πρώτου αγώνα. Πρόκειται για ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά εμείς είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα. Ελπίζω να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να πάρουμε εμείς την πρόκριση", επεσήμανε, ενώ απατώντας σε ερώτηση για το αν τα προβλήματα που εμφανίζει τον τελευταίο καιρό ο Παναθηναϊκός, λειτουργούν υπέρ της ΑΕΚ, ο Σοάρες απάντησε: "Όχι, δεν μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα του Παναθηναϊκού και ίσως δεν είναι και το καλύτερο για εμάς, γιατί η πρόκριση αύριο επί της ΑΕΚ, θα είναι φάρμακο για τον αντίπαλό μας".

    Τέλος, σχετικά με το ότι η ΑΕΚ πρέπει οπωσδήποτε να σκοράρει για να πάρει την πρόκριση, αλλά και για μια πρόβλεψη γύρω από το τελικό αποτέλεσμα, σχολίασε: "Είναι δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη. Η επίτευξη του γκολ δεν εξαρτάται μόνο από μένα, αλλά είναι συνολική προσπάθεια. Ας το βάλει όποιος θέλει, αρκεί να πάρουμε την πρόκριση".

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Διονύσης Χιώτης. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ δήλωσε μεταξύ άλλων: "Είναι σαν να πηγαίνουμε να παίξουμε το β' ημίχρονο. Θα παρουσιαστούμε έτοιμοι και θα κυνηγήσουμε την πρόκριση μέσα στην έδρα του αντιπάλου μας. Υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσουμε γι' αυτό. Εμείς κοιτάμε το δικό μας παιχνίδι και όχι τον Παναθηναϊκό. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, ένα ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι".

    Σε ερώτηση για το λάθος που έκανε στο πρώτο παιχνίδι και που στάθηκε αφορμή να σκοράρει ο Παναθηναϊκός, απάντησε: «Ήταν ένα λάθος, μια άτυχη στιγμή. Δείτε άλλωστε τι έγινε στον αγώνα της Γιουβέντους με την Αταλάντα, όπου ο Μπουφόν, ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο, έκανε ένα σοβαρό λάθος. Τα λάθη γίνονται και δεν μένω σ' αυτά. Κοιτάζω πάντα πώς θα βελτιωθώ».

    Τέλος και ο Χιώτης, επανέλαβε αυτό που λένε όλοι στην ΑΕΚ, από την αρχή της περιόδου: "Δεν είναι στόχος μας το Πρωτάθλημα. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ομάδα. Βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και προχωράμε".

    Οριστικά εκτός ο Ασουνσάο

    Την ίδια ώρα, ο Φερνάντο Σάντος, πονοκεφάλιαζε για το τι ενδεκάδα θα παρατάξει αύριο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    Οι πολλοί τραυματισμοί παικτών, αναγκάζουν τον Πορτογάλο τεχνικό να κάνει και πάλι αλχημείες αν και τα πράγματα είναι σχετικά καλύτερα σε σχέση με τον αγώνα στην Κέρκυρα.

    Στην ενδεκάδα επιστρέφει ο Κατσουράνης κινητήριος μοχλός της μεσαίας γραμμής μαζί με τον Ασουνσάο που παρά τις πολύτιμες προσπάθειες που κατέβαλε δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί.

    Αντίθετα ένας άλλος Βραζιλιάνος, ο Ζούλιο Σέζαρ, διεκδικεί μια θέση στην ενδεκάδα, αν και ο Σάντος θα περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή για να δει αν πραγματικά μπορεί να αγωνισθεί, γεγονός που εξαρτάται από το αν έχει ξεπεράσει εντελώς τον τραυματισμό του.

    Απών και ο Κωστένογλου, που υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση και θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση τον Απρίλιο. Χιώτης , Μιχαηλίδης, Πέτκοφ, Ρούσεφ, Κατσουράνης, Λυμπερόπουλος, Μόρας, Άλβες, Κρασσάς, Κωνσταντινίδης, Μπούρμπος, Κυριακίδης, Τόσκας, Σοάρες, Ίβιτς, Μάλμπασα, Σέζαρ, Κόντης, Χρηστοφορίδης, οι δεκαεννιά παίκτες που διάλεξε ο Φερνάντο Σάντος για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

    Απάντηση Γρανίτσα σε Μελλισανίδη

    Εν τω μεταξύ, αρνητική ήταν η απάντηση του Γιάννη Γρανίτσα στον Δημήτρη Μελλισανίδη, που μετά την χθεσινή συνάντησή τους, του ζήτησε να παραιτηθεί από την θέση του προέδρου της Ερασιτεχνικής και να προκηρύξει εκλογές, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

    Όπως αναφέρετε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της αποψινής συνεδρίασης του Δ.Σ., το οποίο συνήλθε σήμερα και ασχολήθηκε μ' αυτό το θέμα, η Ερασιτεχνική, δεν σκοπεύει να προκηρύξει άμεσα εκλογές, ενώ τονίζεται ότι η παρούσα διοίκηση, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου των αθλητικών εγκαταστάσεων του συλλόγου στον Αναπτυξιακό Νόμο.

    "Ήδη ετοιμάζονται οι μελέτες και θα υποβληθούν μετά την έκδοση των Υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση του Νόμου, στον οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα υπαχθούμε", αναφέρει συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ, δεν αρνήθηκε τη σύσταση επιτροπής για την προώθηση αυτού του θέματος.

    Μάλιστα τονίζει με έμφαση πως πριν από μερικές μέρες αποδέχθηκε τη σύσταση επιτροπής, στην οποία θα συμμετείχαν οι πρόεδροι της Ερασιτεχνικής, της ΠΑΕ και της ΚΑΕ ΑΕΚ, καθώς και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αλλά αυτή την πρόταση δεν την αποδέχθηκαν κάποιοι άλλοι.

    Όσον αφορά την προκήρυξη εκλογών, δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη αφού όπως αποφασίστηκε ομόφωνα "στην παρούσα φάση της υλοποίησης του Αναπτυξιακού Νόμου, η διαδικασία των εκλογών θα ζημίωνε τα μέγιστα την υπόθεση των γηπέδων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ., "οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν σε τρεις μήνες, που θα έχει λήξει το θέμα του Αναπτυξιακού Νόμου και που μέχρι τότε οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ερασιτεχνικής θα έχουν το χρόνο να ανακοινώσουν τα δικά τους σχέδια και προγράμματα και να ζητήσουν την ψήφο των μελών της Ερασιτεχνικής. Έως τότε θα έχουν περατωθεί οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των Ερασιτεχνικών τμημάτων, τα οποία τώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη". Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, αναμένεται να ορισθεί στο επόμενο Δ.Σ., το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός δέκα ημερών.

    [15] Ποδόσφαιρο

    "Βυσσινή" θύελλα

    2/2/2005 5:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το 3-1 του πρώτου αγώνα στάθηκε αρκετό για την Λάρισα, για να περάσει στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Η θεσσαλική ομάδα δείχνοντας χαρακτήρα ομάδας Α΄Εθνικής, κατάφερε να κρατήσει την Χαλκηδόνα μακριά από την περιοχή της και χάνοντας μόνο με 1-0 εξασφάλισε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση. Το μοναδικό γκολ του αγώνα πέτυχε ο Μόγο στις καθυστερήσεις. Στην επόμενη φάση του θεσμού, η Λάρισα θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Ξάνθη-Αιγάλεω.

    Λάρισα εννιά ίππων...

    Οι προθέσεις της Λάρισας φάνηκαν από το πρώτο ημίχρονο. Από τη στιγμή που το 3-1 του πρώτου αγώνα εξασφάλιζε τη πρόκριση οι παίκτες του Γιώργου Δώνη προτίμησαν από το πρώτο λεπτό του αγώνα να κρατήσουν μακριά από την περιοχή τους, τους επιθετικούς της Χαλκηδόνας και από εκεί και πέρα, με ξαφνικές αντεπιθέσεις προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ.

    Οι παίκτες του Γιώργου Παράσχου από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν υποτονικοί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, προσθέτοντας ακόμα άσχημη εμφάνιση στο ενεργητικό τους.

    Μάλιστα παρά το γεγονός ότι αυτοί θα έπρεπε να κυνηγήσουν το γκολ με κάθε τρόπο, η Λάρισα ήταν αυτή που έφτασε στο γκολ και μάλιστα δυο φορές.

    Την πρώτη στο 6ο λεπτό, όταν ο Σιντιμπέ απέκρουσε προσωρινά το σουτ του Σίσιτς, αλλά στην επαναφορά οι αμυντικοί της Χαλκηδόνας απομάκρυναν τον κίνδυνο από την προσπάθεια του Διγκόζη και την δεύτερη τέσσερα λεπτά αργότερα, όταν ο Σίσιτς επιχείρησε σέντρα από τα δεξιά, αλλά ο Κυπαρίσσης που αιφνιδιάστηκε, έχασε τον έλεγχο της μπάλας.

    Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό του αγώνα δεν άλλαξε, καθώς η Χαλκηδόνα δεν μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για γκολ, ενώ οι φιλοξενούμενοι κρατούσαν με σχετική άνεση το αποτέλεσμα και κατά συνέπεια την πρόκριση.

    Η ροή του αγώνα άλλαξε προσωρινά όταν η Λάρισα έμεινε με εννέα παίκτες λόγω της αποβολής του Στουρνάρα με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 78', αλλά και την αποχώρηση του Σέρμπαν στο 80' λόγω τραυματισμού, με τον Γιώργο Δώνη να μην μπορεί να τον κάνει αλλαγή, αφού είχε πραγματοποιήσει και τις τρεις λίγο νωρίοτερα.

    Αυτό είχε σαν συνέπεια να αυξηθεί η επιθετικότητα των γηπεδούχων, που κατάφεραν να φτάσουν στο γκολ με τον Μόγιο στις καθυστερήσεις, όμως το 1-0 δεν ήταν ικανό για την Χαλκηδόνα, που στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της στο πρωτάθλημα.

    [16] Μπάσκετ

    Αγωνία με Τάιρον Γκραντ

    2/2/2005 4:57:00 μμ

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε την Τετάρτη, ο Τάιρον Γκραντ, περιμένουν με ανυπομονησία στην Ολύμπια Λάρισας. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Κιμίκ για τη FEL και σήμερα έκανε ακτινογραφία αλά και μαγνητική τομογραφία, για να εκτιμηθεί η κατάστασή του και αν θα μπορεί να αγωνιστεί την Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ. Η κρισιμότητα του αγώνα, αλλά και το ξαφνικό πρόβλημα με τον παίκτη κάνουν τον τεχνικός της Ολύμπιας Λάρισας, Βαγγέλη Αλεξανδρή, να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Και αυτό γιατί παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του ιατρικού επιτελείου των "πορτοκαλί" ότι ο τραυματισμός δεν είναι σοβαρός, ο παίκτης παραπονιέται για πόνους στην ωμοπλάτη.

    Στο μεταξύ, οι παίκτες του θεσσαλικού συλλόγου επέστρεψαν από την Ουκρανία και πήγαν κατευθείαν στο γήπεδο σήμερα το απόγευμα για μια χαλαρή προπόνηση.

    Πάντως, ο αγώνας με την ΑΕΚ δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, καθώς την επόμενη αγωνιστική η Ολύμπια θα αντιμετωπίσει τον Πανελλήνιο.

    "Το παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν είναι αυτό που μας απασχολεί, καθώς η σκέψη μας φτάνει στον αγώνα της επόμενης αγωνιστικής με τον Πανελλήνιο στην έδρα μας" τόνισε χαρακτηριστικά ο "τίγρης".

    [17] Βόλεϊ

    Προεδρικό άρωμα στην πίτα της ΕΣΠΑΑΑ

    2/2/2005 1:56:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην διεθνής της Εθνικής βόλεϊ, Κάρολος Παπούλιας θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΣΠΑΑΑ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 στο ξενοδοχείο "DIVANI PALACE ACROPOLIS". Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Θανάσης Μπελιγράτης θα παραδώσει στον κ. Παπούλια το φύλλο αγώνα από την πρώτη μεταπολεμική διεθνή αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με τη Ρουμανία στις 14 Μαΐου του 1957. Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν και άλλοι παλαίμαχοι διεθνείς συμπαίκτες του κ. Παπούλια οι κ.κ. Σπυρίδωνος, Αποστολίδης, Αναγνωστόπουλος, Εφραιμίδης, Κουμουνδούρος, Κόκκινος, Τριανταφύλλου, Κομπορόζος και Ανδρικόπουλος.

    [18] Βόλεϊ

    "Χρυσό" το φανελάκι του Τζιάνι

    2/2/2005 3:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Περίπου 1000 ευρώ αγόρασε ένα μπλουζάκι (t-shirt) του αρχηγού της "σκουάντρα ατζούρα" και της Μόντενα Αντρέα Τζιάνι, ένας Ιάπωνας φίλαθλος κατά τη διάρκεια δημοπρασίας με την επωνυμία "Volley 4 Asia" τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τα θύματα του φονικού σεισμού και του τσουνάμι στη Ν. Ασία. Ματαξύ άλλων ειδών αυτόγραφα των Ιταλών αστέρων του ιταλικού πρωταθλήματος Σαρτορέτι, Τσίζολα, Αλεσάντρο Φεϊ, αλλά και των ξένων Τζίμπα, Γκάτο πωλήθηκαν προς 361 ευρώ έκαστο.

    [19] Βόλεϊ

    Και οι Φιλανδοί θέλουν τον... Ιταλό τους

    2/2/2005 2:59:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Ιταλός προπονητής της Ματσεράτα, Μάουρο Μπερούτο ανέλαβε για τα επόμενα 2+1 χρόνια το τιμόνι της Φινλανδίας. Ο 35χρονος πρώην κόουτς της Ματσεράτα που παρουσιάστηκε επίσημα σε εκδήλωση στο Ελσίνκι διαδέχθηκε τον Τίμο Χοϊβάλα, αλλά παράλληλα θα κάθεται και στον πάγκο της ιταλικής ομάδας. Πρώτος στόχος των Φιλανδών είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006 στην Ιαπωνία, αλλά και η πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2005.

    [20] Άπραγοι επιστρέφουν οι τζουντόκα

    2/2/2005 12:10:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χωρίς μετάλλια επιστρέφουν από τα διεθνή τουρνουά σε Σόφια και Τιφλίδα οι Ελληνίδες και Έλληνες τζουντόκα. Στο τουρνουά της Βουλγαρίας δύο 7ες θέσεις για τις Βαρβάρα Ακριτίδου (-78κ.) και Βασιλική Σωτηροπούλου ήταν ο απολογισμός των Ελληνίδων αθλητριών, καθώς η 5η Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Μαρία Καραγιαννοπούλου ηττήθηκε από τη Ρουμάνα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιοάνα-Μαρί Ντινέα Αλούας και τη Γιαπωνέζα Χισάκο Αουάνο στα προκριματικά και τα ρεπεσάζ αντίστοιχα. Στο τουρνουά των αντρών οι εμφανίσεις των "ελληνικών χρωμάτων" στην Γεωργία, δεν τους επέτρεψαν να πανηγυρίσουν κάποια διάκριση, αφού τη μοναδική "γαλανόλευκη" νίκη στη διοργάνωση πέτυχε στην κατηγορία των -81 κιλών ο Νίκος Μίμος.

    [21] Πολιτισμός

    Balagan: Εναέριο γαϊτανάκι εικόνων

    2/2/2005 5:28:00 μμ

    Balagan στα ρώσικα σημαίνει χάος. Έτσι αποκαλούν οι Ρώσοι κάποιες πολύ συγκεκριμένες πλατείες του τόπου τους, που αποτελούν σημείο συνάντησης των καλλιτεχνών του δρόμου. Πλατείες όπου μουσικοί, ακροβάτες, κουκλοπαίχτες, ζογκλέρ μοιράζονται το πάθος τους. Πλατείες όπου ο κόσμος μοιράζεται τα όνειρα του. Balagan όμως ονομάζεται και ο θίασος του Sebastiano Toma, του ανθρώπου που σκηνοθέτησε το σκοτεινό variete των Tiger Lillies, που τόσο μας μάγεψε την περασμένη χρονιά. Με μια ονειρική παράσταση γεμάτη μουσική και ακροβατικά ζητά να κλέψει ξανά το μυαλό μας. Αφεθείτε στην προκλητική, πικρόγλυκη πρόταση του για λίγες ώρες γεμάτες από ατμοσφαιρικές μελωδίες από δεξιοτέχνες μουσικούς και ριψοκίνδυνες χορογραφίες εδάφους-αέρος, από εντυπωσιακούς καλλιτέχνες, από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου στο Γυαλινο Dinner Theater.

    Γυάλινο Dinner Theater Λεωφ. Συγγρού 143 Τηλ. 210-9315600

    [22] Υγεία

    Έρευνα για τη σεξουαλική ωρίμανση Πες το μ' ένα φιλί

    2/2/2005 12:29:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC- "The Times"

    Έχετε σκεφθεί πότε και πώς αρχίζει η εφηβεία; Η απάντηση είναι ένα φιλί, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Σύμφωνα με έρευνά τους, οι ορμόνες που "συνοδεύουν" τη σεξουαλική ωρίμανση ξεκινούν από ένα γονίδιο, που ονομάζεται kiss-1 και παράγει μια πρωτεΐνη, την kisseptin. Η δράση του ρομαντικού γονιδίου αναπτύσσεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά η εφηβεία. Στη συνέχεια, η kisseptin "επικοινωνεί" με ένα άλλο σημαντικό γονίδιο, το GPR54, το οποίο δίνει εντολή στον οργανισμό να αρχίσει την παραγωγή ορμονών που συνδέονται με την σεξουαλική ωρίμανση. Αν και η σύνδεση του GPR54 με το kiss- 1 είχε γίνει κατά το παρελθόν, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως "πλέον έχουμε αποδείξεις για να τα ονομάζουμε "κλειδιά" της εφηβείας".

    "Χρονοδιακόπτης" της σεξουαλικής ωρίμανσης

    Οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μέσω πειραμάτων σε αρσενικούς πιθήκους που βρίσκονταν στην προεφηβική περίοδο. Όταν οι πίθηκοι έλαβαν την kisseptin παρήγαγαν 25πλάσιες ποσότητες μιας άλλης ορμόνης- κλειδί στην εφηβεία.

    Όπως καταδεικνύει η έρευνα, το kiss- 1 λειτουργεί ως "χρονοδιακόπτης" της σεξουαλικής ωρίμανσης. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι και άλλα γονίδια, που δεν έχουν εντοπισθεί ακόμα, διαδραματίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο.

    Η ανακάλυψη αυτή εξηγεί ένα από τα μεγαλύτερα "μυστήρια" της βιολογίας, αφού δίνει την απάντηση στο πως οι άνθρωποι γεννιούνται με γεμάτες "αποθήκες" σεξουαλικών ορμονών, οι οποίες είναι απενεργοποιημένες και "ξυπνούν" μόνο κατά την εφηβεία. Επίσης, τα ευρήματα των επιστημόνων μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία θεραπειών για τις περιπτώσεις πρόωρης ή καθυστερημένης έναρξης της εφηβείας.

    "Η εφηβεία αποτελεί καθοριστική περίοδο για την ανθρώπινη ανάπτυξη", επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών, Τόνι Πλαντ, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα παρέμενε άγνωστο "το πώς και το πότε ο εγκέφαλος δίνει το σήμα για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία".

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ

    [23] Ζωής ...σΤάσεις

    Μικρό λεξικό για τέλειο styling Μαλλιά στην τρίχα

    2/2/2005 3:53:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τα μαλλιά αποτελούν τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες το βασικότερο κομμάτι ομορφιάς. Ακολουθούν τη δική τους μόδα, τα δικά τους αξεσουάρ και οι ειδικοί φροντίζουν το κούρεμα να ταιριάζει με την προσωπικότητα του ατόμου. Μακριά, κοντά, ίσια ή σγουρά τα μαλλιά θέλουν το δικό τους ξεχωριστό τρόπο περιποίησης και πολλά προϊόντα υπόσχονται το τέλειο styling. Παρακάτω ακολουθεί ένα μικρό λεξικό- οδηγός επιβίωσης για να μην χαθείτε στον λαβύρινθο των προϊόντων hair styling, που συνωστίζονται στα ράφια των καταστημάτων. Πριν καταλήξετε σε κάποιο από αυτά τα προϊόντα, να θυμάστε ότι κάθε τύπος μαλλιού έχει τη δική του χάρη, τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όποιο στυλ κι αν υιοθετήσετε, μην παραλείπετε να φροντίζετε τα μαλλιά σας εντατικά γιατί αυτό που τελικά μετράει δεν είναι το μήκος, αλλά η τέλεια εμφάνιση.

    Έμφαση στο λούσιμο

    Βοηθήστε τα μαλλιά σας να γίνουν ακόμη πιο γερά και εντυπωσιακά παρέχοντάς τους την ιδανική περιποίηση. Διαλέξτε το σαμπουάν που ανταποκρίνεται στον ιδιαίτερο τύπο των μαλλιών σας και κλείστε τα αυτιά στην άποψη πως το τακτικό λούσιμο δεν ωφελεί. Με ένα "ήπιο" σαμπουάν για καθημερινή χρήση, μπορείτε να λούζεστε όσο συχνά επιθυμείτε, χωρίς να ταλαιπωρείτε το τριχωτό της κεφαλής σας.

    Για έξτρα περιποίηση στραφείτε στο conditioner. Κυκλοφορούν πολλά σε μορφή κρέμας και εξασφαλίζουν τις βιταμίνες, τα ενυδατικά συστατικά και τις πρωτεΐνες που έχουν ανάγκη τα μαλλιά. Οι συνθέσεις που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα ενδείκνυνται για τα πολύ ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά.

    Αν ανήκετε στο "ασθενές" φύλο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και μάσκα, που προσφέρει ενυδάτωση και ενέργεια, βοηθώντας τα μαλλιά να διατηρούνται όμορφα και υγιή.

    Οι ειδικοί συνιστούν ξέβγαλμα με κρύο νερό και, αν χρησιμοποιήσετε σεσουάρ, προτιμείστε τον κρύο αέρα. Επίσης, αποφύγετε να λούζετε τα βαμμένα μαλλιά με "σκληρά" σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό ή με σαμπουάν για πιτυρίδα.

    Νυν υπέρ πάντων το στυλ

    Το μυστικό της επιτυχίας στη χρήση των προϊόντων styling είναι η ποσότητα. Μην παρασύρεστε βάζοντας μεγάλες ποσότητες για να επωφεληθείτε από τις δυνατότητες ενός προϊόντος. Λίγο μόνο προϊόν αρκεί για να "κρατήσει" το χτένισμα και να δώσει την ευκαιρία για πολύ θεαματικές αλλαγές στο look σας.

    Βασικός κανόνας: "δουλεύουμε" το προϊόν ανάμεσα στα δάχτυλα, ώστε να ζεσταίνεται, να αποκτά τη θερμοκρασία του σώματος και να "στρώνει" ευκολότερα.

    Ξεκινάμε με το πλέον δημοφιλές προϊόν styling, το gel. Διατηρεί άψογο το χτένισμα για πολλές ώρες και βάζει σε τάξη τις ατίθασες τούφες. Οι ειδικοί συνιστούν μια μικρή ποσότητα- σε μέγεθος φουντουκιού- για να φτιάξετε το χτένισμα της αρεσκείας σας. Το gel ενδείκνυται κυρίως για κοντά μαλλιά, γιατί "επεμβαίνει" στο σχήμα τους αλλάζοντάς το εύκολα και γρήγορα. Το κοντό μαλλί είναι το λατρεμένο της νεολαίας, αφού ταιριάζει μ ένα ύφος πιο ανέμελο και επιμελώς ατημέλητο, αλλά και μ ένα ντύσιμο περισσότερο casual και απλό.

    Μετά το gel έρχεται το mousse, ελληνιστί αφρός. Ενδείκνυται κυρίως για πιο μακριά ή κατσαρά μαλλιά. Ο τρόπος χρήσης του είναι εξίσου απλός: βάλτε μια πολύ μικρή ποσότητα στα μαλλιά σας, στεγνώστε τα και είναι έτοιμα. Τα μακριά μαλλιά δίνουν στις γυναίκες τη δυνατότητα για πολλά και διαφορετικά look, κάτι που οπωσδήποτε δεν συμβαίνει με τα κοντά. Με τα μακριά μαλλιά μπορείτε να αλλάζετε χτένισμα καθημερινά: σινιόν, κοτσίδα, ακόμα και "σπασίματα", κυματισμοί και μπούκλες, με τη βοήθεια εργαλείων κομμωτικής όπως η τοστιέρα και το ψαλίδι.

    Σειρά έχει το κερί (wax) που το τελευταίο καιρό κερδίζει συνεχώς έδαφος στα προϊόντα styling. Χρησιμοποιείται κυρίως για να τονίσει ή να τιθασεύσει μεμονωμένες τούφες. Πώς να το χρησιμοποιήσετε; απλώστε στην αρχή μια μικρή ποσότητα και αυξήστε την σταδιακά, μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσοχή όμως γιατί το μαλλί σας μπορεί να "λαδώσει".

    Στα διάφορα προϊόντα styling αναγράφονται και κάποιοι όροι που ίσως σας μπερδέψουν. Αν δείτε τις λέξεις thickeners ή volumizers σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει πρωτεΐνες ή πολυμερή που δίνουν όγκο. Επίσης, οι όροι shiner, laminator και polisher υποδηλώνουν την ύπαρξη σιλικόνης ή ελαίων που εξασφαλίζουν λάμψη.

    Επιλέξτε λοιπόν το προϊόν που σας ταιριάζει, επιστρατεύστε όλη σας τη δημιουργικότητα και συναρπάστε τους πάντες με το look σας!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 February 2005 - 17:56:31 UTC