Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρά η Ιερά Κάθαρση
  • [02] Τα καταφύγια του Βαβύλη
  • [03] Παρεμβάσεις υπέρ Χριστόδουλου
  • [04] Διώξεις κατά δικαστή και δικηγόρων
  • [05] Έκρηξη μυστήριο στο Ιράν
  • [06] Σύλληψη deja vu
  • [07] "Πάρτε γενναίες αποφάσεις"
  • [08] Συνάντηση για τη μεταολυμπιακή χρήση των έργων
  • [09] Επαφές Πρωθυπουργού με βουλευτές
  • [10] Σε αναβρασμό η Παιδεία
  • [11] Θρήνος και οργή στο Λίβανο
  • [12] Εκλιπαρεί για τη ζωή της
  • [13] Στις Βρυξέλλες η ελληνική Οικονομία
  • [14] Ερευνάται το Πανιώνιος-Ντιναμό
  • [15] Μαλεζάνι και με τη βούλα
  • [16] Έρχονται τα εισιτήρια του καλοκαιριού
  • [17] Γούρικος ο Κορυδαλλός
  • [18] Έπεσε ηρωικά ο Πανελλήνιος
  • [19] "Πάνθηρας για τριάδα"
  • [20] Ζίλσον και με... δελτίο
  • [21] "Αναμέτρηση πόλεων" για το Παγκόσμιο
  • [22] Με Άρμστρονγκ ο "Γύρος της Γαλλίας"
  • [23] HIV εναντίον καρκίνου
  • [24] Mp3 στο κινητό
  • [25] "Ολυμπιακό" διαζύγιο
  • [26] Νέα αναβολή στη δίκη Τζάκσον
  • [27] Μερική ικανοποίηση στην Χαλκηδόνα
  • [28] Έβαλε φωτιά η ΜΕΝΤ

    [01] Κοινωνία

    Αμετακίνητη για τον Αττικής η Διαρκής Ιερά Σύνοδος Προχωρά η Ιερά Κάθαρση

    16/2/2005 5:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2005 6:25:35 μμ)

    Συντάκτης:

    Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Εκκλησία για την προετοιμασία της έκτακτης σύγκλησης της Ιεραρχίας την Παρασκευή. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τα μέτρα που θα προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος για την κάθαρση και απέρριψε το αίτημα του Μητροπολίτη Αττικής να ανασταλεί εν μέρει η ποινή του. Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, ο οποίος καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις του με τον Αρχιμανδρίτη Κουλουσούσα, περνά στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών του. Στο μεταξύ, δυο επιστολές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκαλούν αίσθηση. Η μία είναι αυτή του Απόστολου Βαβύλη προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο στην οποία εκφράζει απογοήτευση για την απομάκρυνση του και η άλλη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων προς τον Αριέλ Σαρόν, από την οποία προκύπτει η πρόθεση του Ειρηναίου να μεταβιβάσει την περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο κράτος του Ισραήλ.

    Διαμαρτύρεται ο Αττικής

    Επιστολή διαμαρτυρίας για την αυστηρή ποινή που του επιβλήθηκε και η οποία αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της οριστικής απομάκρυνσης του από το θρόνο, έστειλε ο Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας, ο οποίος τελεί υπό εξάμηνη διαθεσιμότητα.

    Ο Παντελεήμονας χαρακτηρίζει άδικη και παράνομη την απόφαση και ζητά να του επιτραπεί η λειτουργία εντός των ορίων της Μητρόπολης Αττικής και να παραμείνει στην μητροπολιτική οικία.

    Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απέρριψε το αίτημα ενώ ενέκρινε ομόφωνα τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος την Παρασκευή στην έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας.

    Στην αντεπίθεση ο Θεόκλητος

    Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, χαρακτήρισε αποκυήματα φαντασίας τα σενάρια για τις σχέσεις του με τον Σεραφείμ Κουλουσούσα δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών του.

    Αφορμή οι εξηγήσεις που του ζήτησε την Τρίτη η Σύνοδος για δημοσίευμα της εφημερίδας Αυριανή, στο οποίο ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κουλουσούσας, φέρεται να αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στην Καρδίτσα.

    Ο Σεραφείμ Κουλουσούσας χειροτονήθηκε το 2001 από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και αποσπάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου.

    Τιμωρήθηκε ο μοναχός που οπλοφορούσε

    Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ανακοίνωσε τα πειθαρχικά μέτρα που επέβαλλε στον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη ο οποίος οπλοφορούσε

    Μεταξύ άλλων του επεβλήθη η αφαίρεση του τίτλου του Αρχιμανδρίτη, πεντάμηνη αργία και πεντάμηνος περιορισμός στη Μονή της Χρυσοπηγής.

    Νέες αποκαλύψεις

    Η Ιερά κάθαρση στην Εκκλησία προχωρεί, την ώρα που δυο επιστολές που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας προκαλούν και πάλι αίσθηση.

    Η μία είναι η επιστολή - εξομολόγηση του Απόστολου Βαβύλη, (τη δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία) στον Πατριάρχη Ειρηναίο, στις 3 Δεκεμβρίου του 2001 στην οποία δηλώνει "διωκόμενος, πληγωμένος και αδικημένος" για το γεγονός ότι ο Ειρηναίος τον απομάκρυνε λίγο μετά την εκλογή του στο θρόνο.

    Η δεύτερη είναι αυτή που έστειλε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος προς τον Αριέλ Σαρόν στις 10 Ιουλίου του 2002.

    Στην επιστολή αυτή, εκφράζεται η πρόθεση του Πατριάρχη να μεταβιβάσει στο κράτος του Ισραήλ την ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Την επιστολή αυτή δημοσίευσε η εφημερίδα Απογευματινή.

    Ο Βαβύλης ζήτησε από τον Θηβών να τον χειροτονήσει

    Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Δημήτρη Λινό, ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος θέτει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης για να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την υπόθεση του Απόστολου Βαβύλη.

    Στην αναφορά που κατέθεσε προν τον κ. Λινό, δηλώνει ότι προ τριετίας τον είχε επισκεφθεί ο Απόστολος Βαβύλης, συνοδευόμενος από Αρχιμανδρίτη και του ζήτησε να τον χειροτονήσει κληρικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα καταφύγια του Βαβύλη

    Παρεμβάσεις υπέρ Χριστόδουλου

    [02] Κοινωνία

    Άφαντος και ο ταμίας του Ειρηναίου Τα καταφύγια του Βαβύλη

    15/2/2005 9:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με αστυνομικό μυθιστόρημα και σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, μοιάζει η υπόθεση Βαβύλη. Νέες μαρτυρίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από ανθρώπους που γνώρισαν, συναλλάχθηκαν ή εξαπατήθηκαν από τον Απόστολο Βαβύλη. Ο ίδιος είναι εξαφανισμένος και κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το πού μπορεί να κρύβεται.

    Τελευταία εμφάνιση στην Καλαβρία

    Αγ. όρος, Σαγκαή, Αθήνα είναι μερικοί μόνο από τους τόπους που εμφανίζονται ως τα σημερινά καταφύγια του Απόστολου Βαβύλη.

    Η τελευταία σίγουρη εμφάνιση του πάντως ήταν μόλις πριν από δύο μήνες στην Καλαβρία όπου, μάλιστα, φωτογραφήθηκε ως μοναχός Ραφαήλ. Ο πατήρ Νείλος Βατοπαιδινός αισθάνεται σήμερα απογοήτευση όχι όπως λέει, γιατί υπήρξε αφελής αλλά γιατί πίστεψε ότι είχε βρει έναν ένθερμο συμπαραστάτη.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο πατήρ Νείλος δεν μπορεί να εξηγήσει τι όφελος επεδίωκε η ομάδα Βαβύλη στην Κάτω Ιταλία.

    Παραδέχεται ότι γνώριζε από παλιά τον απόστρατο Τριανταφυλλάκη.

    Γνώρισε αργότερα και τον τρίτο της παρέας των Ιεροσολύμων, τον αρχ. Νικόδημο που ήταν μαζί τους στην Καλαβρία το Νοέμβριο του 2004.

    Στην Αθήνα Τριανταφυλάκης και Βαβύλης συγκέντρωναν χρήματα και υλικό για τα μοναστήρια.

    Οι εμπορικές δραστηριότητες του Απόστολου Βαβύλη σε σχέση με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης την περίοδο 1997-98 που ήταν καταζητούμενος από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ είναι άγνωστο πότε ξεκίνησαν ακριβώς.

    Από την πλευρά του ο Νίκος Μπαλέρμπας, τότε σύμβουλος του υπουργείου υποστηρίζει πως ο Βαβύλης είχε ξεκινήσει τη συνεργασία πριν ο ίδιος αναλάβει τα καθήκοντά του.

    Τον είδαν και στην Μπανγκόκ

    Την ίδια ώρα πληροφορίες φέρουν τον Βαβύλη να εντοπίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2005 -δηλαδή πριν από δύο μόλις εβδομάδες-στην Μπανγκόκ.

    Πιλότοι, πληρώματα αλλά και στελέχη της Ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας τον είδαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές να ψωνίζει σε κατάστημα στη Μπανγκόκ μικροκάμερες και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα ενώ ο ίδιος τους συστήθηκε ως αστυνομικός Α από την Ελληνική πρεσβεία της Κίνας.

    Άφαντος ο ταμίας του Ειρηναίου

    Την ίδια ώρα ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Αθηνών Δημ. Παπαγγελόπουλο η προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του οικονομικού διαχειριστή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Νικόλαου Παπαδήμα, ο οποίος αναζητείται όπως άλλωστε και η σύζυγος του Κατερίνα, κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από το ταμείο του Πατριαρχείου.

    [03] Κοινωνία

    Για άδικες επιθέσεις μιλά ο Κ. Μητσοτάκης Παρεμβάσεις υπέρ Χριστόδουλου

    15/2/2005 8:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πληθαίνουν οι φωνές στήριξης στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, μετά τη χθεσινή δήλωση του Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Αρχιεπισκόπου, στήριξη στον κ. Χριστόδουλο, προσέφεραν σήμερα με δηλώσεις τους, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Την ίδια ώρα η Εκκλησία, συνεχίζει να ερευνά διεξοδικά όλες τις αμαρτωλές υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σκανδαλίζουν τους πιστούς. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ελέγξει εάν όντως κατέχει άδεια οπλοφορίας ο μοναχός Νικόδημος Φαρμάκης, γνωστός από τις σχέσεις του με τον Απόστολο Βαβύλη, και αν ισχύει το ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο παραιτηθείς Αρχιμανδρίτης Κουλουσούσας .

    Δηλώσεις Μητσοτάκη - Σουφλιά

    Στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, προσέφερε με σημερινές του δηλώσεις ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης .

    " Πιστεύω ότι οι επιθέσεις κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους άδικες και ελπίζω ότι δεν θα συνεχιστούν " τόνισε.

    Παρέμβαση στην εκκλησιαστική κρίση έκανε με γραπτή του δήλωση και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς .

    "Η φασαρία που γίνεται δεν θα βοηθήσει την Εκκλησία. Θα την βοηθήσουμε αν την αφήσουμε να κάνει την αυτοκάθαρση της ".

    Χθες, με γραπτή του δήλωση ο Μιλτιάδης Έβερτ, είχε επισημάνει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η κάθαρση σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά του Αρχιεπισκόπου, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις που έχουν ενοχληθεί από τη στάση του στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και σε άλλα θέματα.

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις των κ.κ. Έβερτ και Μητσοτάκη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    "Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει υπέρ ης κάθαρσης, θα έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης και νομίζω όλων των Ελλήνων πολιτών" τόνισε ο Ευάγγελος Αντώναρος .

    Στα φαινόμενα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη και την Εκκλησία, αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών προς τιμήν του.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, εξέφρασε τη θλίψη του για τα "όσα όσα πολύ δυσάρεστα αποκαλύπτονται" υπογραμμίζοντας ότι "προκλήθηκαν από τη συμπεριφορά προσώπων και όχι θεσμών".

    Επιχείρηση κάθαρση στην Εκκλησία

    Την ίδια ώρα, η Εκκλησία, συνεχίζει με αποφασιστικότητα το έργο της αυτοκάθαρσης.

    Έτσι, μετά την εκκλησιαστική καρατόμηση του Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, για τον οποίο εννοήθηκε ότι ενδέχεται μετά την εξάμηνη διαθεσιμότητα να απομακρυνθεί οριστικά από το θρόνο, στο μικροσκόπιο των ιεραρχών μπαίνει κάθε δημοσίευμα που προκαλεί σκανδαλισμό στους πιστούς.

    Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή" όπου ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κουλουσούσας, φέρεται να αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στην Καρδίτσα, η Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει εξηγήσεις από τον οικείο μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο.

    Ο Σεραφείμ Κουλουσούσας χειροτονήθηκε το 2001 από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και αποσπάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου.

    Προ μηνός παραιτήθηκε οικειοθελώς και φέρεται να βρίσκεται στο εξωτερικό. Πάντως ο Φώτης Κουλουσούσας μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, διαψεύδει ότι ο αδελφός του αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

    Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ελέγξει εάν όντως κατέχει άδεια οπλοφορίας ο μοναχός Νικόδημος Φαρμάκης.

    Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή και το Σάββατο, με απόφαση του Αρχιεπισκόπου θα συνεδριάσει η Ιεραρχία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα καταφύγια του Βαβύλη

    Αποφασίστηκε έκτακτη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου

    [04] Κοινωνία

    Διώξεις κατά δικαστή και δικηγόρων

    16/2/2005 3:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του προέδρου Πρωτοδικών, Λεωνίδα Στάθη, και έξι δικηγόρων παρήγγειλε την Τετάρτη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σανιδάς, στους εισαγγελείς που ορίστηκαν για το χειρισμό της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος, Κυριάκο Καρούτσο και Παναγιώτη Νικολούδη. Ο κ. Σανιδάς παρήγγειλε, επίσης, στους δύο εισαγγελείς να ασκήσουν συμπληρωματική δίωξη εάν προκύψουν και άλλα αδικήματα ή αν κατά την κρίση τους υπάρχουν άλλα αδικήματα. Εξάλλου, την Τετάρτη κατέθεσε στον αεροπαγίτη Χρήστο Μπαλτά η πρωτοδίκης Παναγιώτα Τσέβη, που έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης λόγω ηθικής και υπηρεσιακής ανεπάρκειας, και για τον ευνοϊκό χειρισμό υποθέσεων που είχαν σχέση με τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη , τον οποίο η ίδια αρνήθηκε ότι γνωρίζει.

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Λ. Στάθη

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σανιδάς παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Στάθη για το αδίκημα της δωροληψίας δικαστού κατά συρροή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δια αποκρύψεως αυτών.

    Ακόμη παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά τεσσάρων δικηγόρων σε βαθμό πλημμελήματος, για το αδίκημα της δωροδοκίας δικαστού, και κατά δύο άλλων δικηγόρων, για το αδίκημα άμεσης συνέργιας σε δωροδοκία δικαστού που απαίτησε χρηματικά ποσά.

    Σημειώνεται ότι από έναν μόνο λογαριασμό του κ. Στάθη , που ανοίχτηκε, προκύπτει ότι το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2004-Ιανούαριος 2005 κατατέθηκε ποσό ύψους 32.000 ευρώ . Κατόπιν αυτού, έγινε γνωστό ότι θα ανοιχθούν και οι υπόλοιποι λογαριασμοί του κ. Στάθη.

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξανακληθεί να καταθέσει η κ. Τσεβή, όπως και ο αντιεισαγγελέας εφετών, Νίκος Αθανασόπουλος , που έχει ήδη παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

    Στο μεταξύ, την Πέμπτη αναμένεται να απολογηθεί στην ανακρίτρια Ιωάννα Μίχα η πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία γιατί επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια (2001-2003) δεν υπέβαλε δήλωση Πόθεν Έσχες.

    Έρευνα και για τις αντικαταστάσεις δικαστικών

    Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου μπαίνει και η υπόθεση των αντικαταστάσεων και των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων. Με έγγραφό του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γιώργος Κάπος, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης Δικαστηρίων ζητεί να εξεταστεί αν προκύπτει δικαστική ευθύνη δικαστών που έχουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

    Επιστολή Ιερώνυμου προς Άρειο Πάγο

    Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Θηβών, Ιερώνυμος, απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, με την οποία θέτει εαυτόν στη διάθεση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να δώσει διευκρινιστικά στοιχεία για την επαφή που είχε με τον Απόστολο Βαβύλη. Η επιστολή θα διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της εισαγγελείας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και αν κριθεί αναγκαίο, θα κληθεί να καταθέσει και ο κ. Ιερώνυμος.

    Δικαστές και δικηγόροι στη Βουλή

    Στο μεταξύ, τους προβληματισμούς τους για τα φαινόμενα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη και για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου νομοσχεδίου για την ενίσχυση της διαφάνειας, εξέφρασαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής , εκπρόσωποι δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων.

    Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός , σχετικά με τη βούληση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε κάθαρση στο χώρο. Ο κ. Παξινός έκανε λόγο για "λίγους επίορκων και ανεπαρκών δικαστών", ενώ παραδέχθηκε ότι ευθύνες για την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης φέρουν και οι δικηγόροι επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι "σε όσες περιπτώσεις διαφθοράς παραπέμφθηκαν δικηγόροι, οι ποινές ήσαν ανασταλτικές".

    "Εμείς κάναμε την αυτοκάθαρσή μας παρότι μας παρεμπόδισαν-περιμένουμε και οι δικαστικοί λειτουργοί να κάνουν τη δική τους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παξινός.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Σωτήρης Μπάγιας , είπε ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ένας "υποβαθμισμένος θεσμός", με κενά και αδυναμίες που έχουν καλυφθεί από παραδικαστικά κέντρα. Ο κ. Μπάγιας εκτίμησε ότι η προσπάθεια για την κάλυψη των κενών αυτών θα γίνει δυσκολότερη καθώς "τα παράκεντρα θα αντισταθούν με κάθε μέσο και τρόπο" και εκτίμησε ότι η Δικαιοσύνη θα αποκαθαρθεί πλήρως.

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο , ο κ. Μπάγιας παρατήρησε ότι τα προτεινόμενα μέτρα εμφανίστηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και τόνισε ότι δε ζητήθηκε η άποψη των δικαστικών ενώσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ένας-ένας περνούν το κατώφλι του Α.Π.

    "Ναι" στο νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη

    [05] Μ. Ανατολή

    Σε περιοχή που υπάρχει πυρηνικό εργοστάσιο Έκρηξη μυστήριο στο Ιράν

    16/2/2005 4:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2005 5:37:51 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε σε ερημική περιοχή της πόλη Νταϊλάμ στο Ιράν, στην οποία υπάρχει πυρηνικό εργοστάσιο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε αρχικά η κρατική τηλεόραση της χώρας η έκρηξη οφειλόταν σε πύραυλο, που εξαπέλυσε άγνωστης προέλευσης αεροσκάφος. Μάλιστα, το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αλάμ επιβεβαίωσε την είδηση ενώ επικαλούμενο αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, μετέδωσε, ότι ο πύραυλος ερρίφθη σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Νταϊλάμ.

    Δεν ξέρουν τίποτα ιρανικές αρχές και ΗΠΑ

    Λίγο αργότερα, η κρατική τηλεόραση και πάλι μετέδωσε, ότι πιθανόν δεν επρόκειτο για επίθεση αλλά για πτώση ντεπόζιτου καυσίμων.

    Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Καραζί από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται δήλωσε, ότι δεν έχει καμιά πληροφόρηση για έκρηξη στην Νταϊλάμ.

    Παράλληλα, άγνοια δηλώνουν και οι ΗΠΑ.

    "Ακούσαμε τις πληροφορίες και θα το ερευνήσουμε" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Νακ Κέλαν.

    Από την πλευρά τους, οι Επαναστατικοί Φρουροί του Ιράν διέψευσαν κατηγορηματικά όλες τις πληροφορίες, που μεταδόθηκαν σχετικά με την έκρηξη.

    [06] Παράξενα

    Σύλληψη deja vu

    16/2/2005 3:29:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι μόνο κλέφτης χτυπάει πάντα δυο φορές. Όμως, ένα όργανο της τάξης από την Ρουμανία απέδειξε πως δύο φορές χτυπάει και ο αστυνόμος! Το 2001, ο 28χρονος Ρονέλ Ρειλεάνου είχε συλληφθεί για διάρρηξη στο σπίτι του πλούσιου γείτονά του και είχε καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο, ο σωφρονισμός του μάλλον απέτυχε, καθώς λίγες μέρες αφότου βγήκε από την φυλακή "κατρακύλησε" πάλι. Επέστρεψε λοιπόν στα παλιά "λημέρια" και εισέβαλε στο ίδιο σπίτι, από το οποίο λήστεψε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, κοσμήματα και χρήματα. Για κακή του τύχη, όμως, έγινε αντιληπτός από τους γείτονες που ειδοποίησαν την αστυνομία. Και η τύχη του χειροτέρεψε, όταν συνελήφθη από τον αστυνομικό που τον είχε πιάσει επ αυτοφώρω τέσσερα χρόνια πριν! "Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...", λέει ο θυμόσοφος λαός και στην περίπτωση αυτή μάλλον έχει δίκιο!

    [07] Πολιτική

    Στελέχη της κυβέρνησης για Εκκλησιαστική κρίση "Πάρτε γενναίες αποφάσεις"

    16/2/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πληθαίνουν οι τοποθετήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την εκκλησιαστική κρίση. Έτσι μετά τις παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Γιώργου Σουφλιά και του Μιλτιάδη Έβερτ, δηλώσεις για το θέμα έκαναν σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Είμαι βέβαιος ότι η Ιεραρχία την Παρασκευή θα πάρει γενναίες ακόμη και επώδυνες αποφάσεις, ώστε ο λαός να πειστεί ότι δεν υπάρχει αλληλέγγυα συγκάλυψη και για να επιτελέσει η Εκκλησία το έργο της" τόνισε ο Μιχάλης Λιάπης, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία είναι αυτόνομη και αυτοδιοίκητη αρμόδια να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της γρήγορα". "Είναι ώρα οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες να επιστρέψουν σ τα ιερατικά τους καθήκοντα" τόνισε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    Δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας.

    " Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα " τόνισε ο Ευάγγελος Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει τη θετική άποψη που εξέφρασε επί αυτού του θέματος η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το ίδιο υπογράμμισε και ο Βύρων Πολύδωρας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή σημειώνοντας:

    "Είναι άκαιρο να συζητήσουμε αυτό το θέμα υπό τις παρούσες κοινωνικές και ψυχολογικές συνθήκες "

    Μαζί του συμφώνησε και ο πρώην πρωθυπουργός Τζ. Τζανετάκης .

    Αντίθετα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος ενός κύκλου συζητήσεων στην επιτροπή για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, ενώ η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ, αμφισβήτησε την έννοια της αυτοκάθαρσης, ρωτώντας αν" ο λαός έχει κατατμηθεί σε αυτοκαθαρόμενα γκέτο".

    Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης του ΣΥΝ υποστήριξε ότι πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή τα θέματα της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρεμβάσεις υπέρ Χριστόδουλου

    [08] Πολιτική

    Συνάντηση για τη μεταολυμπιακή χρήση των έργων

    16/2/2005 6:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η μεταολυμπιακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν την Τετάρτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, και η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Οι δύο Υπουργοί διευκρίνισαν ότι δε θα αλλάξουν τα δεδομένα δόμησης στην ευρύτερη περιοχή των ολυμπιακών, όμως, στη μεταολυμπιακή χρήση τους προβλέπεται η άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων. Όπως διευκρινίστηκε οι εμπορικές χρήσεις θα καλύπτουν μόλις το 10% κάθε εγκατάστασης, ενώ θα αφορούν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καταστήματα συνάθροισης κοινού και όχι νυχτερινά κέντρα. Την ευθύνη χορήγησης αδειών για τις εμπορικές χρήσεις θα έχει ειδικός φορέας που θα δημιουργηθεί. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου γηπέδου γκολφ στο Μαρκόπουλο. Ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε και στη διαφωνία του με το ενδεχόμενο κατασκευής ξενοδοχείου στον Άγιο Κοσμά λέγοντας ότι στις περιοχές των ολυμπιακών εγκαταστάσεων δε θα αυξηθούν οι συντελεστές δόμησης. Το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

    [09] Πολιτική

    Επαφές Πρωθυπουργού με βουλευτές

    16/2/2005 6:01:00 μμ

    Συντάκτης:

    Συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι επαφές του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με βουλευτές του κόμματός του. Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν η καλύτερη προώθηση του κυβερνητικού έργου, η κατάσταση της οικονομίας, οι αναπτυξιακές προοπτικές στην περιφέρεια αλλά και τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Στο σύνολό τους οι βουλευτές δήλωσαν ότι είχαν εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα των περιφερειών τους. Τον κ. Καραμανλή συνάντησαν οι κύριοι Αντ. Φούσας, Αν. Σπηλιόπουλος, Δημ. Κωνσταντάρας, Π. Μαντούβαλος, Ανδρ. Λυκουρέντζος, Γ. Βλάχος και Λ. Ζαγορίτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενημερωτικές επαφές Καραμανλή με βουλευτές της ΝΔ

    [10] Κοινωνία

    Συλλαλητήρια την ώρα του Εθνικού διαλόγου Σε αναβρασμό η Παιδεία

    16/2/2005 7:08:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εν μέσω αντιδράσεων συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών φορέων. Την ώρα που συνεδρίαζε το Συμβούλιο, έξω από το Υπουργείο πραγματοποιούνταν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Ομοσπονδίες όλων των βαθμίδων και με κύριο αίτημα την αύξηση της κρατική χρηματοδότησης για την εκπαίδευση. Στο μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε στον 8ο όροφο του Υπουργείου όταν βρέθηκε επιστολή με σκόνη και μετά από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας. Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι και τα δύο περιστατικά ήταν κακόγουστες φάρσες, ωστόσο, μετά το τηλεφώνημα το Συμβούλιο αναγκάστηκε να διακόψει για λίγη ώρα τη συνεδρίαση καθώς εκκενώθηκε το κτήριο.

    Διαφωνίες και απεργίες

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Αθανάσιο Βερέμη, σημεία αντιπαράθεσης αποτέλεσαν το περιεχόμενο και οι προτεραιότητες του διαλόγου. Από την πλευρά του, ο γ.γ. του Υπουργείου, Ανδρέας Καραμάνος, εκτίμησε ότι μέσα από τη διάσταση θα προέλθει η σύνθεση και η λύση.

    Στο μεταξύ, κλειστά παραμένουν τα ΤΕΙ όλης της χώρας λόγω απεργίας των εκπαιδευτικών των ιδρυμάτων. Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τον τρόπο που διεξάγεται ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία.

    Σε τρίωρη στάση εργασίας προχώρησε και η ΟΛΜΕ, ενώ κλειστά παραμένουν τα πανεπιστήμια της Θεσσαλίας και της Κρήτης, μετά την απόφαση των συγκλήτων τους για αναστολή της λειτουργίας τους, μέχρι να εγκριθούν τα κονδύλια για τις αμοιβές των συμβασιούχων καθηγητών.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η χρηματοδότηση για το έκτακτο προσωπικό έχει εξασφαλιστεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φάρσα οι φάκελοι με την ύποπτη σκόνη

    Διάλογος με κινητοποιήσεις

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Πανεπιστήμιο Κρήτης

    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

    OΛΜΕ

    [11] Μ. Ανατολή

    Λαοθάλασσα στη νεκρώσιμη ακολουθία Θρήνος και οργή στο Λίβανο

    16/2/2005 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2005 3:05:16 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Σε κλίμα βαθιάς θλίψης αλλά και οργής κηδεύτηκε την Τετάρτη, στην Πλατεία των Μαρτύρων, στη Βηρυτό ο δολοφονηθείς πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Ο κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους της Βηρυτού και μετέτρεψε τη νεκρώσιμη πομπή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Συρίας, φωνάζοντας συνθήματα και κατηγορώντας τον πρόεδρό της, Μπασάρ αλ Ασάντ, για τη δολοφονία, που επανέφερε τον εφιάλτη του αιματηρού εμφυλίου στο Λίβανο. Παρών, μεταξύ άλλων πολιτικών ηγετών, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, στενός φίλος του Χαρίρι. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας για την νεκρώσιμη τελετή. Την ίδια ώρα, η πρέσβης της Συρίας στη Γαλλία, αρνείται ότι η Δαμασκός έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου και τόνισε ότι η χώρα της δεν φοβάται μια διεθνή έρευνα.

    "Σε φοβόντουσαν, σε σκότωσαν"

    Η σωρός του Χαρίρι, μεταφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης από το νεκροτομείο στην κατοικία του, και από εκεί, σκεπασμένη με τη λιβανική σημαία, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο τέμενος Μοχάμετ Αμίν , στην Πλατεία των Μαρτύρων.

    Νωρίτερα, οι γιοι του Χαρίρι και συγγενείς της οικογένειας είχαν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να μεταφέρουν το φέρετρό του εν μέσω του πολυάριθμου πλήθους μέχρι το τέμενος.

    "Έξω η Συρία" ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε και η νεκρώσιμος πομπή μετατράπηκε γρήγορα σε διαδήλωση κατά της Δαμασκού, που διατηρεί στο Λίβανο 14.000 στρατιώτες .

    Μαύρες σημαίες κυματίζουν στα κτήρια και τους πυλώνες του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ φωτογραφίες του Χαρίρι έχουν τοιχοκολληθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης.

    "Σε φοβόντουσαν, σε σκότωσαν", γράφει ένα μεγάλο πανό έξω από την κατοικία του εκλιπόντος.

    Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τρίπολης και της Σιδώνας , φωνάζοντας συνθήματα και κατηγορώντας τον Σύριο πρόεδρο για το φόνο του Χαρίρι. Μάλιστα, οι διαδηλωτές έκαψαν ένα συριακό φορτηγό στο βόρειο Λίβανο.

    Ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης, η οικογένεια του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού αποφάσισε να πραγματοποιήσει "λαϊκή ταφή", όπως την αποκάλεσε, και τελετή με τιμές αρχηγού κράτους.

    Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η οικογένεια επιθυμεί να κρατήσει μακριά όλους τους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Αυτό, άλλωστε, είναι ενδεικτικό και του χάσματος που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη χώρα.

    Επιπλέον, ο γιος του Χαρίρι, Σαάντ, ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην προχωρήσει σε κανένα σχόλιο και να μην εκδώσουν συλλυπητήριο τηλεγράφημα, ενώ κατέστησε σαφές σε όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στην κηδεία.

    Σημειώνεται ότι τις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο Γουίλιαμ Μπερν , ενώ ο αραβικός κόσμος εκπροσωπείται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών .

    Η δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι αναβίωσε τις μνήμες του αιματηρού εμφυλίου που γονάτισε το Λίβανο από το 1975 ως το 1990, αλλά, ταυτόχρονα, οδήγησε στην αύξηση των πιέσεων προς τη Δαμασκό να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο.

    Μάλιστα, σύμφωνα με βουλευτή της αντιπολίτευσης, τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά του Χαρίρι, είχαν τοποθετηθεί σε υπόγεια σήραγγα.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Στους δρόμους της πόλης -όπου τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά λόγω του τριήμερου πένθους - στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν ακροβολιστεί σε όλα τα κεντρικά σημεία, επιχειρώντας να διασφαλίσουν και να περιφρουρήσουν τη διαδρομή των 10 περίπου χιλιομέτρων που ακολούθησε η νεκρώσιμη πομπή.

    Από τη στιγμή της άφιξης των επισήμων, τα μέτρα ασφαλείας εντάθηκαν. Γύρω από το τέμενος αναπτύχθηκαν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ δύο ελικόπτερα υπερίπτανται της περιοχής, καταγράφοντας κάθε κίνηση.

    Το σύνολο των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί εκτιμάται σε 15.000 άνδρες.

    Η τελετή της ταφής καλύπτεται και αναμεταδίδεται ζωντανά από τα δύο ιδιωτικά κανάλια του Λιβάνου, το LBC και το Future (το δεύτερο είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Χαρίρι).

    Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι απαγορεύτηκε στην κρατική τηλεόραση να προσεγγίσει την περιοχή, να αποστείλει τηλεοπτικά συνεργεία και να καλύψει τη νεκρώσιμη ακολουθία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αμερικανικές πιέσεις κατά Συρίας

    Αβέβαιη η επόμενη μέρα στο Λίβανο

    [12] Ιράκ

    Η Ιταλίδα δημοσιογράφος που απήχθη στο Ιράκ Εκλιπαρεί για τη ζωή της

    16/2/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΒΒC

    Με δάκρυα στα μάτια εμφανίστηκε σε βίντεο η Ιταλίδα δημοσιογράφος, Τζουλιάνα Σγκρένα , που έπεσε θύμα απαγωγής πριν από δυο εβδομάδες στο Ιράκ να ζητά την αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων εκλιπαρώντας για βοήθεια. "Αποσυρθείτε από το Ιράκ, ο λαός αυτός δεν πρέπει να δεινοπαθήσει άλλο. Βοηθείστε με, κάντε κάτι για μένα, Πιερ κάνε κάτι", είπε απευθυνόμενη στον σύντροφό της Πιερ Σκολάρι και την ιταλική κυβέρνηση 52χρονη δημοσιογράφος. Η Σγκρένα εμφανίζεται να λέει ακόμη, ότι κανείς δεν πρέπει να επισκέπτεται το Ιράκ ούτε και οι δημοσιογράφοι. Λυτρωτική ήταν η εμφάνιση αυτής της βιντεοταινίας για το σύζυγό της ο οποίος δήλωσε, ότι τουλάχιστον τώρα έχει μια απόδειξη, ότι είναι ζωντανή.

    [13] Οικονομία

    Συνεδριάζουν ECOFIN και Eurogroup Στις Βρυξέλλες η ελληνική Οικονομία

    16/2/2005 1:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο επίκεντρο του ECOFIN και του Eurogroup θα βρεθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή η ελληνική Οικονομία. Το ECOFIN αναμένεται να υιοθετήσει, την Πέμπτη, την πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, η τελική απόφαση θα διαμορφωθεί στη Συνεδρίαση του ECOFIN, στις 17 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η χώρα μας πρέπει να υποβάλει έως τις 21 Μαρτίου την έκθεση με τη δέσμη μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν ούτως ώστε να οδηγήσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2006.

    Επαφές Αλογοσκούφη

    Την Πέμπτη, ο κ. Αλογοσκούφης θα έχει συναντήσεις με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Ντανούτα Χούμπνερ, καθώς και με τον κοινοτικό επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια . Επίσης, θα συναντηθεί με τον επίτροπο για το Περιβάλλον, Σταύρο Δήμα, και τον επίτροπο για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών, Μάρκο Κυπριανού .

    Στο ECOFIN θα συζητηθούν ακόμη θέματα σχετικά με τη στρατηγική της Λισσαβόνας και την προετοιμασία του εαρινού ευρωπαϊκού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου του 2005.

    Στις συνεδριάσεις αναμένεται να εγκριθούν και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης του Βελγίου, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας.

    [14] Ποδόσφαιρο

    Ερευνάται το Πανιώνιος-Ντιναμό

    16/2/2005 6:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ολοκληρωτικά φαίνεται πως εξαπλώθηκε πλέον το σκάνδαλο της Γερμανίας και στην χώρα μας, αφού όπως επιβεβαίωσε η UEFA απόψε ξεκίνησε η έρευνα για τον αγώνα του Πανιωνίου με την Ντιναμό Τιφλίδας για το κύπελλο UEFA. Ο Χόιτζερ έκανε χθες την σύνδεση της Ελλάδας με την συμμορία της Κροατίας, μέσω του "Κώστα" και πλέον όπως δήλωνε σήμερα ο αντιπρόεδρος της FIFA, Άνγκε Μαρία Βιλάρ Λιόνα, "Φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που κανονίζουν ποδοσφαιρικούς αγώνες και έξω από την Γερμανία και αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την FIFA στο επόμενο συμβούλιο". Πάντως στην ίδια θέση με την Ελλάδα είναι και η Αυστρία, καθώς η αυστριακή ομάδα, Καζίνο Μπρέγκενζ, συνδέεται με τον Χόιτζερ και μάλιστα με την κατηγορία πως είχε εμπλακεί σε "στήσιμο" φιλικού αγώνα. Ένα ακόμη φιλικό παιχνίδι βρίσκεται υπό έρευνα σύμφωνα με την γερμανική τηλεόραση και αυτό είναι ανάμεσα στην Μίντλεσμπρο και την Χάνσα Ρόστοκ τον Ιούλιο του 2004. Σε αυτό τον αγώνα διαιτητής ήταν ο Χόιτζερ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ κέρδισε από το στοίχημα 1.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να είχε κερδίσει μέχρι και 5.000 ευρώ, όμως δεν κατάφερε να "κρατήσει" το 0-0 στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης.

    [15] Ποδόσφαιρο

    Μαλεζάνι και με τη βούλα

    16/2/2005 6:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2005 6:42:36 μμ)

    Συντάκτης:

    Και επίσημα ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι θα είναι για τον επόμενο ενάμιση χρόνο ο νέος τεχνικός του ΠΑΟ. Σε μία περιεκτική ανακοίνωση 16 λέξεων, αναφέρεται πως η«ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ιταλό προπονητή κ.Αλμπέρτο Μαλεζάνι», ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2006. Οι αποδοχές του ενδέχεται να φτάσουν το 1.000.000 Ευρώ (400.000 για το υπόλοιπο της τρέχουσας σεζόν και 600.000 για την επόμενη). Ο Μαλεζάνι θα βρίσκεται σήμερα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σήμερα για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση των "πράσινων" με τη Σεβίλλη για την φάση των 32 του Κυπέλλου UEFA και αύριο Πέμπτη αναμένεται στην Παιανία, προκειμένου να γνωρίσει τους νέους του παίκτες και να πραγματοποιήσει την πρώτη του προπόνηση.

    Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι μάλιστα πριν λίγο έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις ως νέος τεχνικός των "πρασίνων" στην ιστοσελίδα της ομάδας και δήλωσε πως θέλει να προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση στον κόσμο του Παναθηναϊκού. "Είμαι ευτυχισμένος που ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα με σημαντικό όνομα στην Ευρώπη", είπε και συμπλήρωσε, "Είχαμε συζητήσει ξανά πριν από τέσσερα χρόνια αλλά δεν είχαμε καταφέρει τότε να συνεργαστούμε. Ελπίζω όλοι μαζί, διοίκηση, προπονητής και παίκτες να προσφέρουμε μεγάλη ευχαρίστηση στον κόσμο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμφώνησε ο Μαλεζάνι

    [16] Ποδόσφαιρο

    Έρχονται τα εισιτήρια του καλοκαιριού

    16/2/2005 6:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2005 7:27:24 μμ)

    Συντάκτης:

    Όπως και στο EURO, έτσι και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του καλοκαιριού, τα εισιτήρια που θα διατεθούν θα είναι πολύ φτηνά και πολλά, αλλά μάλλον όχι αρκετά για τους Έλληνες. Η ΕΠΟ παρήγγειλε σήμερα τα "μαγικά χαρτάκια" για τα γήπεδα της Γερμανίας και συνολικά θα πάρει 5.777. Από αυτά τα 1.873 αντιστοιχούν στον αγώνα της Εθνικής μας με την Βραζιλία στις 16 Ιουνίου στην Λειψία και από 1.950 αντιστοιχούν στα υπόλοιπα ματς. Δηλαδή σε εκείνα με την Ιαπωνία στις 19 Ιουνίου στην Φρανκφούρτη και το Μεξικό στις 22 Ιουνίου επίσηςη στην Φρανκφούρτη. Όσο για τις τιμές, αυτές και για τους τρεις αγώνες είναι 17, 28, 39 και 50 ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η ΕΠΟ με την εμπειρία κυρίως του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αλλά και με τα δείγματα που έχει όσον αφορά την ζήτηση για την συγκεκριμένη διοργάνωση, έχει ζητήσει περισσότερα εισιτήρια, κάτι που όμως θα κριθεί από τις επιστροφές που θα υπάρξουν από τις άλλες ομοσπονδίες. Επίσης, άπαντες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια και μέσω Ιντερνετ, (fifawordcup.yahoo.com, ενότητα Confederations Cup). Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων θα ανακοινωθεί από την ΕΠΟ, όταν θα παραληφθεί ο τελικός αριθμός των εισιτηρίων.

    [17] Μπάσκετ

    Γούρικος ο Κορυδαλλός

    16/2/2005 7:41:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σε ένα πολύ άσχημο επιθετικά παιχνίδι, αυτό άλλωστε το μαρτυρά και το τελικό 65-60, οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν πέτυχαν την 8η νίκη τους στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Η απουσία του Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, σε συνδυασμό με την επιθετική ανυπαρξία του Κώστα Βασιλειάδη στοίχισαν στον «Δικέφαλο του Βορρά», ο οποίος παραμένει στις εννέα νίκες, επίσης με έναν αγώνα λιγότερο. Τα δεκάλεπτα: 12-15, 35-29, 51-41, 65-60.

    Ανάκαμψη

    Με την έναρξη του ντέρμπι στον Κορυδαλλό, οι "κόκκινοι" είχαν δύο προβλήματα να αντιμετωπίσουν, (πλην του ΠΑΟΚ βέβαια). Πρώτον πως θα αντιδρούσαν μετά την βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό την Κυριακή, αλλά και την απιυσία του Άγγελου Κορωνιού. Το πρώτο δεκάλεπτο έδειξε ότι θα έχει πρόβλημα ο γηπεδούχος, καθώς μόνο ο Ίβιτσα Γιούρκοβιτς κρατούσε την επίθεση με τα τρίποντα του. Βέβαια ούτε και ο "δικέφαλος του Βορρά" πήγαινε πολύ καλύτερα, με τον Ματ Νίλσεν να κάνει όλη τη ζημιά.

    Άλλο παιχνίδι ήταν και από τις δύο ομάδες το δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει στον +8 με τον Σέρβο να πιάνει πολύ καλή απόδοση, όμως ο ΠΟΑΚ αντέδρασε με τον Γκαγκαλούδη να κάνει πολύ καλή εμφάνιση και να μειώνεις στους 3 με τη λήξη του ημιχρόνου.

    Τα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου ήταν και το κλειδί που οδήγησε τους "ερυθρόλευκους" στη νίκη. Πέντε συνεχείς πόντοι του Γιούρκοβιτς έκαναν το 40-29 και από εκεί και πέρα κρατούσαν την υπέρ τους διαφορά. Τελικά οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν και οι γηπεδούχοι πήραν την πολύτιμη νίκη.

    Διαιτητές: Βορεάδης-Μαστραφτσής-Τσούντσουρας

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέρι 4, Μέισον 18 (4), Γκόρενς 4, Ζορόσκι 9 (2), Καλαμπόκης, Σκλάβος, Γιούρκοβιτς 19 (3), Αγαδάκος 5, Γκούλιας 6

    ΠΑΟΚ: Βασιλειάδης 7 (1), Μάγλος 2, Βασιλόπουλος 8 (1), Γκαγκαλούδης 20 (4), Ταμίρ, Μέι 5, Νίλσεν 18

    [18] Μπάσκετ

    Έπεσε ηρωικά ο Πανελλήνιος

    16/2/2005 7:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εμπρός σε μια μεγάλη ευκαιρία βρέθηκε ο Πανελλήνιος, όμως η απειρία και κυρίως η ψυχραιμία του Χρήστου Στεφανίδη, έξι δευτερόλεπτα πριν το τέλος του στέρησε την νίκη επί του Αμαρουσίου. Οι Κυψελιώτες παίζοντας πολύ καλά δεν άφησαν τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη να ξεφύγουν στο σκορ και έτσι στο τέλος έκαναν την ύστατη προσπάθειά τους που απέφερε καρπούς αφού έφεραν το ματς στον πόντο. Τελικά όμως δύο βολές του Στεφανίδη, έξι δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης έδωσαν την πολύτιμη νίκη στο Μαρούσι και χάρη σε αυτήν παρέμεινε στην δεύτερη θέση της βαθμολογία με δύο βαθμούς και ένα παιχνίδι λιγότερο από τον Παναθηναϊκό. Με αιχμές τους Ρόντρικ Μπλάκνεϊ και Μπλαγκότα Σέκουλιτς οι φιλοξενούμενοι ανέλαβαν από την αρχή τα ηνία του αγώνα, όμως ο Πανελλήνιος έβρισκε διαδοχικές λύσεις από τον Μίροσλαβ Μπέριτς ο οποίος είχε σημειώσει 11 πόντους στην πρώτη περίοδο. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Σέρβος «σίγησε» και τη «σκυτάλη» πήραν οι Καντζαρτζής, Κράσιτς που κατάφερναν να διατηρούν τον Πανελλήνιο κοντά στο σκορ. Ωστόσο, το Μαρούσι συνέχισε να ελέγχει τον αγώνα (33-27 στο 16:30) και ολοκλήρωσε το ημίχρονο με 42-39, με τον Σάσα Σμίλιανιτς να έχει αναλάβει ρόλο «εκτελεστή» (10π. με 100% ευστοχία στο πρώτο 20λεπτο).

    Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Μπλάκνεϊ ξεκίνησε και πάλι δυνατά κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τον Παναγιώτη Γιαννάκη, αφού ο Αμερικανός έπρεπε σήμερα να καλύψει και το κενό του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έμεινε εκτός λόγω υψηλού πυρετού. Ο Πανελλήνιος ήταν αποφασισμένος να παίξει με όλες του τις δυνάμεις το τελευταίο (ίσως) χαρτί για παραμονή και πέρασε για πρώτη φορά μπροστά 57-56 στο 28΄. Ομως, ο Μπλάκνεϊ ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε στην αντεπίθεση του Αμαρουσίου που σε επί μέρους σκορ 7-2 έκλεισε και την τρίτη περίοδο με προβάδισμα 63-59. Στην τελευταία περίοδο το σκορ έγινε πολύ γρήγορα 63-63 και όλα ξεκινούσαν από την αρχή... Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ο Πανελλήνιος προηγήθηκε 69-65 θέτοντας τις προϋποθέσεις για τη νίκη. Το ντέρμπι κρίθηκε στα τελευταία έξι δευτερόλεπτα όταν ο Χρήστος Στεφανίδης ευστόχησε σε δύο βολές διαμορφώνοντας το τελικό 76-74, καθώς ο Μποζίκας αστόχησε σε τρίποντο σε «νεκρό» χρόνο.

    Τα δεκάλεπτα: 15-21, 39-42, 59-63, 74-76 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Κώστας Πετρόπουλος): Στρίλενς 8, Κανταρτζής 13 (1), Τσάπιν 7, Κράσιτς 17 (1), Σακελλαρίου, Μασλαρινός 4, Τσόπης, Μπέριτς 17 (1), Ρίκερτ 8, Τσαμάτος. ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 26 (1), Στιούαρτ 1, Μπουντούρης 2, Σμίλιανιτς 12 (2), Σέκουλιτς 8, Τζόουνς 10, Κολόκας 1, Πόποβιτς 6 (1), Στεφανίδης 6, Καράγκουτης 4.

    [19] Μπάσκετ

    "Πάνθηρας για τριάδα"

    16/2/2005 7:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σε μία από τις πιο δυνατές έδρες του Ελληνικού Πρωταθλήματος, οι "κυανέρυθροι" πέτυχαν την τέταρτη συνεχόμενη νίκη τους και σταθεροποιήθηκαν στην τρίτη θέση παρέα με την ΑΕΚ. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης, που φέτος κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις, πήρε το ροζ φύλλο αγώνα με πολύ κόπο βέβαια καθώς ο Απόλλωνας ήταν κοντά στο σκορ συνέχεια, αλλά στο τέλος "λύγισε". Τα δεκάλεπτα: 18-12, 35-38, 47-54, 66-70.

    Όρθιος από το δεύτερο δεκάλεπτο

    Με την έναρξη του αγώνα οι Πατρινοί ξεκίνησαν πιο δυνατά και με τον Λιαδέλη να δίνει το σύνθημα έφτασαν με τη λήξη του 10ου στο +6. Ο Πανιώνιος απάντησε στο δεύτερο δεκάλεπτο όταν οι Οικονόμου και Ουάτσον, πήραν τα πάνω τους και με του λήξη του ημιχρόνου βρέθηκαν μπροστά με τρεις.

    Στο ίδιο βιολί συνέχισαν οι παίκτες του Μέμου Ιωάννου και σε όλο το δεύτερο μέρος. Κρατούσαν μία μικρή πρωτοπορία στο σκορ, καθώς η Πάτρα πλησίαζε αλλά δεν μπορούσε να φτάσει στην ανατροπή. Έτσι το τέλος βρήκε τους φιλοξενούμενους να πανηγυρίζουν τη νίκη με 66-70.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ (Ντάρκο Ρούσο): Μπάρλος 8 (1), Αργυρόπουλος 11 (1), Γεωργαλής 7 (1), Τσουκ, Πέττας 7, Τσάκιτς, Ντέιβις 6, Χαρίσης 6, Μόρις 21 (3)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μέμος Ιωάννου): Φαλέκας, Πετρόπουλος 15 (4), Σιγάλας 4 (1), Περπέρογλου 6, Ράιτ 12 (2), Οικονόμου 15 (3), Κυριακόπουλος, Ουάτσον 12, Σούλης 2, Κουλ 4

    [20] Βόλεϊ

    Ζίλσον και με... δελτίο

    16/2/2005 5:15:00 μμ

    Συντάκτης:

    Έτοιμος να αγωνιστεί στο Ελληνικό Πρωτάθλημα είναι ο νέος Βραζιλιάνος διαγώνιος του Ε.Α. . Η ΕΟΠΕ εξέδωσε σήμερα το πολυπόθητο δελτίο του Ζίλσον και έτσι η προσμονή των ανθρώπων της ομάδας έλαβε αίσιο τέλος. Είναι γνωστό πως ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης ποντάρει πολλά στο νέο του σταρ για να ανακάμψει βαθμολογικά, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό αλλά και να αποκτήσει μία δυνατή ομάδα, οπότε τα χαμόγελα είναι πλέον πολλά. Ο Τζίλσον γεννήθηκε στις 20/2/1968, αγωνίζεται στη θέση του διαγώνιου και έχει ύψος 2.05μ.

    [21] "Αναμέτρηση πόλεων" για το Παγκόσμιο

    16/2/2005 5:33:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ένα είναι το σίγουρο. Η πόλη στην οποία θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θα πρέπει να γίνει γνωστή άμεσα. Και αυτό γιατί με την έλευση στην Ελλάδα της αντιπροσωπείας ΑΙΒΑ τις προσεχείς μέρες, θα σημάνει την υπογραφή των συμβολαίων ανάθεσης με την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας. Όπερ και σημαίνει πως θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ο τόπος τέλεσης των αγώνων. Η απόφαση πάντως αναμένεται ότι θα γίνει γνωστή σε λίγες μέρες.

    [22] Με Άρμστρονγκ ο "Γύρος της Γαλλίας"

    16/2/2005 1:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τον έβδομο συνεχόμενο τίτλο του θα διεκδικήσει στον φετινό "Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας" ο 34 χρονος Αμερικανός άσος των πεντάλ, Λάνς Άρμστρονγκ. Ο αστέρας της ποδηλασίας, που νίκησε τον καρκίνο, θα επανεμφανιστεί στις 6 Μαρτίου στον αγώνα Παρίσι-Νίκαια με τα "χρώματα" της επαγγελματικής ποδηλατικής ομάδας του Ντισκάβερι Τσάνελ. Επίσης στα πλάνα του πολυτροπαιούχου αθλητή είναι οι αγώνες στο Βέλγιο στις 3 Απριλίου και ο Γύρος της Γεωργίας από 19-24 Απριλίου.

    [23] Υγεία

    Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων HIV εναντίον καρκίνου

    16/2/2005 12:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΒΒC- επιστημονική επιθεώρηση Nature

    Νέους ορίζοντες στην καταπολέμηση της επάρατης νόσου ανοίγει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με αυτήν, μια ακίνδυνη μορφή του ιού του AIDS μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον εντοπισμό και την καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές αφαίρεσαν από τον HIV τα "κομμάτια" που προκαλούν AIDS και τον χρησιμοποίησαν σε ποντίκια, που έπασχαν από καρκίνο του δέρματος. "Η προσέγγισή μας δείχνει πως είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένας αποτελεσματικός φορέας και να επαναπρογραμματιστεί, ώστε να αναζητά συγκεκριμένα κύτταρα στο σώμα", τόνισε ο δρ. Έρβιν Τσεν, από το Ινστιτούτο AIDS του πανεπιστημίου UCLA. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν, ωστόσο, τονίζουν πως μέχρι να δοκιμασθεί η μέθοδος στους ανθρώπους απαιτούνται περισσότερα πειράματα για να διαπιστωθεί η ασφάλειά της.

    Γονιδιακή θεραπεία

    Η αρχή του πειράματος έγινε στα εργαστήρια, όπου οι επιστήμονες αφαίρεσαν από τον HIV τα κομμάτια που προκαλούν AIDS. Στη συνέχεια αφαίρεσαν το περίβλημα του ιού και του "φόρεσαν" ένα άλλο. Με τον τρόπο αυτό, άλλαξε ο στόχος του ιού.

    Επίσης, προκειμένου να ακολουθήσουν την πορεία του στον οργανισμό των ποντικιών, οι επιστήμονες προσέθεσαν στον HIV μια ουσία που τον έκανε να "λάμπει" κατά την παρατήρηση με ειδική κάμερα.

    Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα έπασχαν από μια μορφή καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα) που είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονες. Με το νέο του περίβλημα, ο HIV "κατευθύνθηκε" σε συγκεκριμένα μόρια των καρκινικών κυττάρων, τις Π- γλυκοπρωτεϊνες.

    "Ο ιός πέρασε από το αίμα και κατευθύνθηκε απευθείας στα καρκινικά κύτταρα στους πνεύμονες, όπου είχε κάνει μετάσταση το μελάνωμα", επεσήμανε ο δρ. Τσεν, εξηγώντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

    Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εισάγουν στον ιό ένα γονίδιο, που θα σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα αμέσως μόλις έρθει σε επαφή μαζί τους. Παράλληλα, στα σχέδιά τους είναι να χρησιμοποιήσουν τον ιό για τη μεταφορά ενός θεραπευτικού γονιδίου στην ακριβή τοποθεσία του καρκίνου.

    Τέλος, πέρα από τον έλεγχο του καρκίνου, η μέθοδος γεννά ελπίδες για τη χρήση της στη γονιδιακή θεραπεία άλλων ασθενειών.

    [24] Τεχνολογία

    Συμφωνία Nokia- Microsoft Mp3 στο κινητό

    16/2/2005 2:25:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC- Cnet.com- Reuters

    Το επόμενο βήμα στην ανταλλαγή μουσικών αρχείων μέσω Internet εγκαινιάζει η συμφωνία συμβατότητας που υπέγραψε την Δευτέρα η Nokia με την Microsoft. Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας θα εφοδιάσει τα νέα της μοντέλα με ένα λογισμικό πολυμέσων της Microsoft, που θα επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν μουσική από τις συσκευές τους. Από την πλευρά του, ο κολοσσός της πληροφορικής θα εισάγει στο Media Player τα απαραίτητα πρότυπα συμπίεσης ψηφιακής μουσικής και προστασίας από την πειρατεία. Εκτός όμως από τα οφέλη για τους καταναλωτές, η συμφωνία έφερε πιο κοντά δύο από τους "παραδοσιακούς" αντιπάλους, αφού μέχρι σήμερα η Nokia χρησιμοποιούσε είτε δικό της λογισμικό, είτε το λογισμικό μουσικής και βίντεο από τη RealNetworks. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Cnet.com, βρετανική εταιρία δημιούργησε μια τεχνολογία που προσφέρει την ψευδαίσθηση surround ήχου στα κινητά τηλέφωνα.

    Με το βλέμμα στο αυτί

    Η πρώτη συσκευή της Nokia που θα υποστηρίζει τα Windows Audio και το κλειδωμένο φορμά αρχείων AAC θα διατεθεί στην αγορά εντός του 2005. Επίσης, το λογισμικό διευκολύνει το συγχρονισμό αρχείων πολυμέσων μεταξύ του κινητού και των Windows XP.

    Ήδη, η Nokia έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Loudeye, που δραστηριοποιείται στο χώρο των ψηφιακών media, για την παροχή της μουσικής και το πρώτο ηλεκτρονικό "δισκοπωλείο" για κινητά Nokia- Microsoft θα "στηθεί" σύντομα στις ΗΠΑ. Επίσης, οι δύο εταιρίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με παρόχους τηλεφωνίας, ώστε η υπηρεσία τους να διατεθεί σε ακόμα 30 χώρες.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος τα κινητά με δυνατότητες πολυμέσων θα υπερβούν τα 50 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2008 θα κατακτήσουν το 1/4 της αγοράς.

    Με τη συμφωνία αυτή, η Microsoft εισέρχεται δυναμικά στην αγορά κινητών τηλεφώνων, καθώς οι μέχρι σήμερα προσπάθειές της για προώθηση λογισμικού στα λεγόμενα smartphones (τηλέφωνα που προσομοιάζουν σε PC) δεν είχαν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Και μπορεί οι δύο αντίπαλοι να ήρθαν πιο κοντά, ωστόσο, άνοιξαν νέες εστίες ανταγωνισμού. Η Sony Ericsson ανακοίνωσε ότι θα παρέχει κινητά που θα παίζουν ψηφιακή μουσική σε στενή συνεργασία με την Sony Connect και το μουσικό "σκέλος" της, την Sony BMG.

    Ήχος surround

    Την αίσθηση ότι οι ήχοι προέρχονται από διαφορετικά σημεία του χώρου γύρω από το χρήστη δίνουν νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων που κυκλοφόρησαν στην ιαπωνική αγορά.

    Το δημιούργημα ανήκει στην εταιρία Sonaptic (που ανέπτυξε την τεχνολογία τρισδιάστατου ήχου για την κονσόλα Xbox) και βασίστηκε σε έρευνες ψυχοακουστικής, της επιστήμης που μελετά πώς το αυτί και ο εγκέφαλος αντιλαμβάνονται τον ήχο. Η νέα τεχνολογία βασίζεται σε αλγορίθμους που τροποποιούν ανεπαίσθητα τα ηχητικά κύματα, ώστε να μοιάζουν σαν να προέρχονται από διαφορετικές πηγές.

    Ουσιαστικά, πρόκειται για την εξέλιξη του στερεοφωνικού ήχου και αναμένεται να "μαγέψει" τους καταναλωτές. Η νέα τεχνολογία προσφέρεται για την αναπαραγωγή τραγουδιών, καθώς και για παιχνίδια και βίντεο σε συσκευές με έγχρωμες οθόνες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στις κλήσεις φωνής, ενώ στο μέλλον θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε φορητές συσκευές πολυμέσων.

    Σχετικά Links:

    Nokia

    Microsoft

    Loudeye

    Sony Ericsson

    Sonaptic

    [25] Παράξενα

    "Ολυμπιακό" διαζύγιο

    16/2/2005 1:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σε μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά περνούν κρίση, ένας 56χρονος πλήρωσε ακριβά την απόφασή του να υποστηρίξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008. Ο Γουάνγκ Γουέτιγκ αποφάσισε να τρέξει με άλλους πέντε συμπατριώτες του κατά μήκος της Κίνας, συνοδευόμενος από ένα βαν το οποίο γράφει στα αγγλικά και τα κινέζικα "Υποστηρίξτε τους Αγώνες του Πεκίνου". Η σύζυγός του τον είχε προειδοποιήσει εξαρχής να μην συμμετάσχει, όμως, ο 56χρονος μάλλον είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ολυμπισμού. Βλέπετε, για να πάρει μέρος στο "διαφημιστικό τρέξιμο" πούλησε το διαμέρισμά του, την ερωτική φωλίτσα που είχε στήσει μαζί με τη σύζυγό του! Τελικά, η σύζυγος τον εγκατέλειψε, ωστόσο, ο ίδιος δεν φαίνεται να πτοήθηκε και πολύ. "Το τρέξιμο είναι για να υποστηριχθούν οι Αγώνες. Αν βγάλετε το τελευταίο μηδενικό από το 20.080 χιλιόμετρα που θα τρέξω σχηματίζεται το 2008", δήλωσε ενθουσιασμένος.

    [26] Ζωής ...σΤάσεις

    Ασθένεια επικαλέστηκε ο τραγουδιστής Νέα αναβολή στη δίκη Τζάκσον

    16/2/2005 4:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2005 4:39:28 μμ)

    Συντάκτης:

    Κι ενώ όλοι περίμεναν τη συνέχεια της πολύκροτης δίκης του βασιλιά της pop, Μάικλ Τζάκσον, που κατηγορείται για κακοποίηση 13χρονου αγοριού, η επιλογή των ενόρκων "πάγωσε", όταν ο τραγουδιστής επικαλέστηκε ασθένεια. Συγκεκριμένα, ο Jacko ξεκίνησε με προορισμό το δικαστήριο για την επιλογή των ενόρκων, όμως, στο δρόμο ένιωσε μια αδιαθεσία και προτίμησε να αφήσει τη δίκη και να πάει σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια. "Με ενημέρωσαν ότι ο κ. Τζάκσον ένοιωσε αδιαθεσία ενώ ερχόταν στο δικαστήριο. Έτσι, διακομίστηκε στο τμήμα εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου Μάριαν", δήλωσε κατά την επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας ο δικαστής, Ρόντνεϊ Μέλβιλ. Ο δικαστής δήλωσε επίσης ότι ο Jacko έχει γρίπη, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε πως ο πελάτης του "είναι πολύ πολύ άρρωστος". Πάντως, στο πλευρό του τραγουδιστή ως μάρτυρες υπεράσπισης αναμένεται να καταθέσουν πολλά ονόματα της showbiz.

    Χωρίς ημερομηνία επανάληψης

    Μέχρι να επανέλθει ο τραγουδιστής η δίκη παραμένει στάσιμη, καθώς η ακροαματική διαδικασία, που ξεκίνησε την 31η Ιανουαρίου, είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο (δεν έχει οριστικοποιηθεί η σύνθεση των δώδεκα ενόρκων, που θα επιλεγούν από 240 άτομα). Μάλιστα, νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η δίκη δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από έξι μήνες.

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ενώ ο ανήλικος, που έπασχε από καρκίνο, διέμενε στο τέλος του χειμώνα του 2003 στην ιδιοκτησία του Τζάκσον στο Νέβερλαντ, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον καλλιτέχνη. Επίσης, στοιχείο του κατηγορητηρίου αναφέρει πως ο τραγουδιστής έδινε στον 13χρονο αλκοόλ χωρίς την συγκατάθεσή του, ενώ γίνεται λόγος και για "συνωμοτικές συνθήκες" κατά τη μεταφορά του ανήλικου στο ράντσο.

    Ο Τζάκσον, που δηλώνει αθώος, αντιμετωπίζει συνολική ποινή κάθειρξης περίπου 20 ετών.

    "Λαμπερή" υπεράσπιση

    Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz αναμένεται να κληθούν ως μάρτυρες υπεράσπισης στην πολύκροτη δίκη.

    Η Elizabeth Taylor, η Diana Ross, ο Stevie Wonder, ο David Blaine, ο Nick Carter από τους Backstreet Boys, ο Larry King αλλά και ο Jay Leno είναι μεταξύ των σταρ που θα κληθούν να καταθέσουν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, στη δίκη θα κληθούν ως μάρτυρες τα δύο παιδιά του Jacko, καθώς και η πρώην σύζυγός του, Debbie Rowe.

    Όσον αφορά στους μάρτυρες που θα καλέσει η πολιτική αγωγή, μεταξύ αυτών είναι και ο Corey Feldman, πρώην παιδί- σταρ της αμερικανικής showbiz, αλλά και ο βρετανός δημοσιογράφος, Martin Bashir, το ντοκιμαντέρ του οποίου, "Living With Michael Jackson", άνοιξε τον "χορό" των αποκαλύψεων και θα προβληθεί στους ενόρκους κατά τη διάρκεια της δίκης.

    [27] Ποδόσφαιρο

    Μερική ικανοποίηση στην Χαλκηδόνα

    16/2/2005 7:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η κακή βαθμολογική συγκομιδή της Χαλκηδόνας στα τελευταία παιχνίδια είναι το μοναδικό μελανό σημείο για τον Γιώργο Σπανό, ο οποίος στον σημερινό αγιασμό της ομάδας στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου, δήλωσε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, όχι όμως από τα αποτελέσματα. Ο Σπανός τόνισε πως έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στους παίκτες και περιμένει την επιστροφή στα καλά αποτελέσματα από το κυριακάτικο παιχνίδι κιόλας απέναντι στον Άρη. Στα αγωνιστικά της ομάδας ο Γιώργος Παράσχος παρά τον αγιασμό είδε τον Βαγγέλη Ντάγκα να αισθάνεται πόνους στο δεύτερο δάχτυλο του ποδιού του μετά το πρωινό διπλό και από την ακτινογραφία που του έγινε διαπιστώθηκε κάκωση. Άλλες απουσίες για τον αγώνα με τον Άρη είναι οι Παππάς και Μασάδο, όμως τα καλά νέα ήταν οι αποθεραπείες του Σίμου και του Κατεμή.

    [28] Μπάσκετ

    Έβαλε φωτιά η ΜΕΝΤ

    16/2/2005 6:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εντυπωσιακό πλέον είναι το μπέρδεμα στην ουρά της βαθμολογίας της Α1 Μπάσκετ. Η ΜΕΝΤ πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί των "μπλε" και έφτσε στους 23 βαθμούς την ομάδα της Αμαλιάδας. Η ομάδα του Παρασκευά Μουρατίδη μπόρεσε και γύρισε το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε τους υπερπολύτιμους βαθμούς. Τα δεκάλεπτα: 17-13, 38-31, 51-52, 70-79.

    Από ένα ημίχρονο

    Δυνατά μπήκαν και οι δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Αμαλιάδας. Άλλωστε η νίκη ήταν πολύ σημαντική και για τους δύο καθώς για τους μεν γηπεδούχους θα σήμαινε πραγματοποίηση κοντά στο στόχο της παραμονής, ενώ για τους φιλοξενούμενους μία τεράστια ανάσα. Έτσι στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου ο Ιωνικός βρισκόταν με μόλις στο +4.

    Στο δεύτερο δεκάλεπτο η ομάδα του Γιώργου Ζευγώλη, άρχιζε να βρίσκει το δρόμο προς το καλάθι και με τους Πασχάλη και Γιαννουζάκο (11 πόντους έκαστος), δημιούργησαν μία διαφορά 7 πόντων στο τέλος του ημιχρόνου.

    Το δεύτερο ημίχρονο ήταν καθ όλα διαφορετικό καθώς η ομάδα της Θεσσαλονίκης έκανε το come back περιόδου και, με ένα σερί 16-4, προηγήθηκαν με 47-42. Ο Ιωνικός αντέδρασε και πέρασε μπροστά στο σκορ με 51-50 λίγο πριν το 30΄, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να πάρει εκ νέου χαρακτήρα ντέρμπι. Τελικά οι φιλοξενούμενοι φάνηκαν πιο ουσιαστικοί στο τέλος και πήραν τη νίκη.

    Διαιτητές: Σχινάς, Τζάμος, Ταβουλαρέας.

    Οι συνθέσεις:

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (Γιώργος Ζευγώλης): Κούρτοβιτς 5, Γιαννουζάκος 11 (1), Νικολαϊδης 3 (1), Μπράουν 11 (1), Μοσχοβίτης 10 (2), Δορκοφίκης 8 (2), Χάφναρ 6, Πασχάλης 14 (1), Λιούις 2.

    ΜΕΝΤ (Παρασκευάς Μουρατίδης): Γκόλιοβιτς, Μπεχλιβάνης, Καμπερίδης 15, Κέκελης 21 (3), Τσέλιος 3 (1), Πέιτζ 16, Μπίγκους 20, Ντίξον 4, Μπογκόγεβιτς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 February 2005 - 17:57:21 UTC