Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες
  • [02] Στον Έβρο ο Πρωθυπουργός
  • [03] Κρίσιμες ώρες για τον Έβρο
  • [04] "Διακοπές" στο αεροδρόμιο
  • [05] Οι πρώτες διώξεις επίορκων δικαστών
  • [06] Φάρσα σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής
  • [07] Ρίχτερ πανικού στην Ινδονησία
  • [08] Απαγωγή Ινδονήσιων στο Ιράκ

    [01] Πολιτική

    Τον Έβρο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες

    19/2/2005 11:15:00 πμ

    Συντάκτης:

    Για έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού "η οποία πρόλαβε τα χειρότερα" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καρανμανλής, που επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του νομού Έβρου. Από την Μάνδρα Διδυμοτείχου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών, καθώς και της συνεργασίας με άλλες χώρες, τις οποίες διατρέχει ο ποταμός. "Εκείνο που προέχει είναι η αποκατάσταση των ζημιών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και ευχαρίστησε "όλους εκείνους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε τέτοιες δύσκολες ώρες". Ο νομός Έβρου παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αρμόδιοι τονίζουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές.

    Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη κατασκευής επιπλέον έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ ζήτησε αποτελεσματικότερη συνεργασία και συντονισμό με τις άλλες χώρες πού διατρέχει ο Έβρος για τη διαχείριση των υδάτων.

    Ο κ. Καραμανλής έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ζωές και περιουσίες, ενώ, όπως τόνισε ο νομάρχης Έβρου, υπάρχει άριστη συνεργασία με τους Τούρκους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Στο μεταξύ, η αγωνία στον νομό παρατείνεται. Η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα 6 μέτρα και 30 εκατοστά (με όριο επιφυλακής τα 6 μέτρα και 20 εκατοστά), ενώ οι ειδικοί αναμένουν ύφεση της κατάστασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν πλημμυρίσει περίπου 22.000 στρέμματα καλλιεργειών, χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στην Ορεστιάδα, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου και Μακεδονίας- Θράκης, Νίκου Τσιαρτσιώνη, με αντικείμενο την αντιπλημμυρική προστασία και τις αποζημιώσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον Έβρο ο Πρωθυπουργός

    Κρίσιμες ώρες για τον Έβρο

    [02] Πολιτική

    Για τα προβλήματα από την υπερχείλιση Στον Έβρο ο Πρωθυπουργός

    19/2/2005 9:20:00 πμ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Έβρου, μετά τη μεγάλη άνοδο της στάθμης του νερού στους ποταμούς Έβρο και Άρδα, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει περίπου 22.000 στρέμματα καλλιεργειών, ενώ οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές. Σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα επισκεφθεί το χωριό Μάνδρα για να εξετάσει την κατάσταση και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Επίσης, οι υπουργοί Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και Μακεδονίας- Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη στην Ορεστιάδα με αντικείμενο την αντιπλημμυρική προστασία και τις αποζημιώσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες ώρες για τον Έβρο

    [03] Κοινωνία

    Στις πληγείσες περιοχές το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κρίσιμες ώρες για τον Έβρο

    18/2/2005 2:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων και των αρχών στο νομό του Έβρου, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται μεγάλοι όγκοι νερού από την Βουλγαρία, στις κοίτες των ποταμών Έβρου και Άρδα. Ρήγμα παρουσιάστηκε σε ανάχωμα στην περιοχή Σοφικό Διδυμοτείχου, ενώ, ήδη έχουν πλημμυρίσει πάνω από 20.000 στρέμματα καλλιεργειών, καθώς οι αρχές έχουν ανοίξει αναχώματα, προκαλώντας ελεγχόμενες πλημμύρες. Τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθεί το Σάββατο ο Πρωθυπουργός, ενώ, το βράδυ της Παρασκευής έφτασε στην περιοχή ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης. Το πρωί της Παρασκευής, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτη Φούρλα, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά όχι επικίνδυνη για τους κατοίκους και τα χωριά.

    Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός

    Ο κ. Φούρλας τόνισε πως ο κρατικός μηχανισμός είναι επαρκής και ικανότατος. Επίσης, κάλεσε τους κατοίκους να μην ανησυχούν, αλλά να είναι σε εγρήγορση, ώστε αν χρειαστεί να μεταφερθούν εγκαίρως από τα σπίτια τους. Ωστόσο, διέβλεψε πως προς το παρόν δε θα παραστεί τέτοια ανάγκη.

    "Δεν υπάρχει η δυνατότητα προβλέψεων για τις επόμενες ώρες", σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

    "Καλύτερα είναι να μην κάνουμε προβλέψεις, σημασία έχει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε" δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Επανέλαβε ακόμη, ότι έχει ληφθεί κάθε μέτρο για την προστασία των ανθρώπων και των περιουσιών τους και τόνισε, ότι οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.

    Το πρωί της Παρασκευής παρουσιάστηκε ρήγμα σε ανάχωμα της περιοχής Σοφικού Διδυμοτείχου, τέσσερα χιλιόμετρα από το Πύθιο, καθώς δεν άντεξε τον αυξημένο ορμητικό όγκο του νερού. Δεν κινδυνεύουν χωριά, αλλά όλες οι καλλιέργειες της περιοχής, σε έκταση 7.000 στρεμμάτων, έχουν καταστραφεί. Συνολικά στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει, ελεγχόμενα και μη, 37.000 στρέμματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναγερμός στον Έβρο

    [04] Παράξενα

    "Διακοπές" στο αεροδρόμιο

    19/2/2005 10:14:00 πμ

    Συντάκτης:

    Μέχρι σήμερα βλέπαμε ταξιδιώτες να παραμένουν στο αεροδρόμιο όταν υπήρχαν προβλήματα στις πτήσεις. Τον κανόνα, όμως, ανέτρεψε ένας τουρίστας από την Ολλανδία, που παρέμεινε "αποκλεισμένος" σε αεροδρόμιο της Βραζιλίας για πέντε μήνες, επειδή ξόδεψε όλα του τα χρήματα! Ο Σεριντάν Γκρεγκόριο επισκέφθηκε την Βραζιλία και, μετά από μια αξέχαστη εβδομάδα διακοπών, πήγε στο αεροδρόμιο "Fortaleza" για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Αν και είχε εισιτήριο επιστροφής δεν γνώριζε πως έπρεπε να καταβάλλει τους φόρους αεροδρομίου. Όσο κι αν έψαξε στις τσέπες του για χρήματα δεν βρήκε τίποτα και έτσι έχασε την πτήση. Και η κακοτυχία συνεχίστηκε, όταν οι υπεύθυνοι της εταιρίας του ανακοίνωσαν πως δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εισιτήριο που είχε για άλλη πτήση.

    Πάντως, ο κ. Γκρεγκόριο αποδείχτηκε άκρως εφευρετικός

    "Κατασκήνωσε" στο αεροδρόμιο και άρχισε να δουλεύει στο εστιατόριο ως καθαριστής, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην.

    Έπειτα από πέντε μήνες και μετά από διαπραγματεύσεις της αστυνομίας με την αεροπορική εταιρία, ο πολύπαθος τουρίστας χρησιμοποίησε το παλιό του εισιτήριο και επέστρεψε στην πατρίδα του.

    [05] Κοινωνία

    Κατά του πρωτοδίκη Λ. Στάθη και έξι δικηγόρων Οι πρώτες διώξεις επίορκων δικαστών

    18/2/2005 1:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος για την πρώτη υπόθεση επίορκου δικαστή που θα αναλάβει ο εφέτης-ανακριτής. Πρόκειται για τον πρόεδρο Πρωτοδίκου Λεωνίδα Στάθη, καθώς και για έξι δικηγόρους που φέρονται να εμπλέκονται στο χρηματισμό του. Οι κατηγορίες που απήγγειλε ο κ. Καρούτσος αφορούν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ επάγγελμα (κακούργημα), της δωροληψίας (πλημμέλημα), της δωροδοκίας δικαστή και άμεσης συνέργιας σε δωροδοκία δικαστή. Στο μεταξύ, ο αντιεισαγγελέας Νίκος Αθανασόπουλος, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Γιοσάκη, έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στον Αρεοπαγίτη Χρήστο Μπαλτά με υπόμνημα.

    Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι καταθέσεις μαρτύρων

    Η δίωξη, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, αφορά εκτός από τον πρωτοδίκη Λεωνίδα Στάθη και τους δικηγόρους Ιωάννη Παπαδόπουλο, Ευθυμία Χαλκίδου, Νίκο Κανατάκη, Κων/νο Δανιά, Γεράσιμο Απέργη και Σταύρο Χούρσογλου. Η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Σιδέρη, ο οποίος θα αναλάβει να προσωποποιήσει τις κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ενδέχεται να απαγγελθεί σε βάρος δικηγόρων πλην του δικαστή.

    Η δίωξη βασίστηκε σε μαρτυρικές καταθέσεις και έγγραφα της δικογραφίας, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία Εφετών δεν θα ληφθούν υπόψη οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί σε μαγνητοταινίες.

    Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ο κ. Σιδέρης αναμένεται να καλέσει τους πρώτους μάρτυρες της υπόθεσης.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε απο την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, ο δικαστικός φέρεται να χρηματίστηκε με το ποσό των 32.000 ευρώ στο διάστημα Δεκέμβριος 2004-Ιανουάριος 2005, προκειμένου να εκδώσει ευνοϊκές αποφάσεις για υποθέσεις των συγκεκριμένων δικηγόρων.

    [06] Κοινωνία

    Άγνωστος προειδοποίησε για βόμβα Φάρσα σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής

    19/2/2005 10:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2005 11:42:02 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Κακόγουστο αστείο σήμερα το πρωί για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Πιο συγκεκριμένα, στις 9.20 το πρωί άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της εταιρίας στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και απείλησε για τοποθέτηση βόμβας σε αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Μόναχο με 108 επιβάτες, μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο. Αμέσως το αεροπλάνο επέστρεψε στο "Ελ. Βενιζέλος" για έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός.

    [07] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα Ρίχτερ πανικού στην Ινδονησία

    19/2/2005 9:51:00 πμ

    Συντάκτης:

    Οι εφιαλτικές μνήμες της 26ης Δεκεμβρίου, με τον ισχυρό σεισμό στη Σουμάτρα και τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα σε όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, "ξύπνησαν" το πρωί του Σαββάτου στην ανατολική Ινδονησία. Σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στο νησί Σουλαβέσι και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους, που έσπευσαν να βρουν καταφύγιο σε υψώματα φοβούμενοι για τσουνάμι. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές, ενώ η υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν αρκετά δυνατός για να προκαλέσει θύματα ή παλιρροϊκά κύματα. "Τα νερά υψώθηκαν κατά τρία με τέσσερα μέτρα, αλλά δεν γνωρίζουμε αν σάρωσαν το νησί", δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Ραχμάτ Τριόνο.

    [08] Ιράκ

    Μια δημοσιογράφος και ο εικονολήπτης της Απαγωγή Ινδονήσιων στο Ιράκ

    19/2/2005 9:39:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στα χέρια μιας άγνωστης μέχρι σήμερα οργάνωσης, της Τζαϊχ Αλ-Μουτζαχιντίν (Στρατός Μαχητών) έπεσαν την Παρασκευή μια δημοσιογράφος από την Ινδονησία και ο εικονολήπτης της. Σε βίντεο που μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η οργάνωση "απαιτεί από την ινδονησιακή κυβέρνηση να ορίσει επακριβώς για ποιά αποστολή ήρθαν οι δύο δημοσιογράφοι στο Ιράκ". Όπως διευκρίνισε το κανάλι Metro TV της Ινδονησίας, απαχθέντες είναι η Μεούτια Χαφίντ και ο εικονολήπτης Μπουτιγιάντο, που μετέβησαν στο Ιράκ για να καλύψουν την τελετή της Ασούρα, μια από τις σημαντικότερες γιορτές των Σιιτών. Έκκληση για την απελευθέρωση των δύο ομήρων απηύθυνε ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουσίλο Γιουντχογιόνο, καθώς και η μητέρα της δημοσιογράφου.

    Έκκληση για απελευθέρωση

    "Ήρθαν με φιλία, με επαγγελματικές αποστολές ...απευθύνω έκκληση και ζητώ από εκείνους που ανέλαβαν δράση εναντίον τους, για να μην πω τους απήγαγαν, να τους απελευθερώσουν σύντομα, επειδή δεν είναι ένοχοι", δήλωσε ο κ. Γιουντχογιόνο.

    Από την πλευρά της, η μητέρα της δημοσιογράφου κάλεσε τους "αδελφούς μουσουλμάνους" να ελευθερώσουν την κόρη της και επιβεβαίωσε πως μετέβη στο Ιράκ για την τελετή της Ασούρα. "Ελπίζω ότι η Μεουτία και ο Μπουντιγιάντο θα απελευθερωθούν και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς", κατέληξε η Μεϊτί Χαφίντ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ινδονησίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 February 2005 - 9:55:19 UTC