Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίζουν στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ομοφωνία στο 7ο Συνέδριο
  • [03] Λάβρος ο Πρόεδρος κατά των "αχρείων"
  • [04] Καταιγιστικές εξελίξεις στο Λίβανο
  • [05] Δικαίωση για Πιλάτου
  • [06] Λιώνουν τα χιόνια στην Βουλγαρία
  • [07] Προβάδισμα 4,1% διατηρεί η Ν.Δ
  • [08] Αποκαλύπτει η Τζουλιάνα Σγκρένα
  • [09] Λύτρωση στο 75'
  • [10] Ξάνθη Ευρώπης
  • [11] Αμετάβλητη κορυφή
  • [12] Πήρε αέρα η Μπάρτσα
  • [13] "Ανάκαμψη Γηραιού"
  • [14] Ο άσος της Φιλαδέλφεια
  • [15] «Πράσινοι» σαμποτέρ στο Καρναβάλι
  • [16] Αποκλείστηκε η Ρεντούμη
  • [17] Εκτός βάθρου οι τζουντόκα
  • [18] "Το Γυμνό στην Τσέχικη Φωτογραφία 1960-2000"
  • [19] Υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού
  • [20] Πήρε κεφάλι ο Ακράτητος
  • [21] Θρασύβουλος και Γιάννενα οι κερδισμένοι
  • [22] Πήρε τα πάνω της η Χαλκηδόνα
  • [23] "Τρίποντο" σωτηρίας η Καλαμαριά
  • [24] "Μονομαχία" Παξινού - Βερβεσού

    [01] Πολιτική

    Εκλέγουν τα μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ψηφίζουν στο ΠΑΣΟΚ

    6/3/2005 4:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2005 7:14:08 μμ)

    Συντάκτης:

    Με την ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε στις 6 μ.μ., για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου πέφτει απόψε η αυλαία του 7ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο εξήλθε αδιαφιλονίκητος αρχηγός ο Γιώργος Παπανδρέου. Στις κάλπες προσήλθαν 5.380 μέλη του κινήματος και το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 95,5%. Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν αργά το βράδυ. Σε δηλώσεις του από το συνεδριακό χώρο, όπου προσήλθε για να ψηφίσει, ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία "πράξη ανανέωσης και νέας ελπίδας για το ΠΑΣΟΚ". Ασκώντας έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, κυρίως για τους χειρισμούς της στον τομέα της Οικονομίας και με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης, έκανε λόγο για ένα χρόνο αναξιοπιστίας, καθώς, όπως τόνισε "η ΝΔ αναξιόπιστα υποσχέθηκε και αναξιόπιστα κυβερνά".

    "Αναξιόπιστα κυβερνά..."

    Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος επισήμανε ότι, "όμηροι συμβασιούχοι, χαμηλόμισθοι συνταξιούχοι, προβληματική Οικονομία είναι μερικά από τα "επιτεύγματα" της 20ετούς πολιτικής ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε ως υπουργός και ο κ. Παπανδρέου. Πριν την όποια κριτική στη Νέα Δημοκρατία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ οφείλει να ζητήσει πρώτα συγνώμη γι΄ αυτά". Για γνωστά αναμασήματα του κυβερνητικού εκπροσώπου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και πρόσθεσε, "αλλά, εάν μπορούσε να το αντιληφθεί, δεν θα ήταν εκπρόσωπος αυτής της Κυβέρνησης".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αφού χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία ως "μια πολύ σημαντική δημοκρατική πράξη, αλλά είναι και πράξη ανανέωσης και νέας ελπίδας για το ΠΑΣΟΚ" και κάλεσε όλους να είναι "από αύριο έτοιμοι για νέες μάχες, νέους αγώνες και νέα προοπτική", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα "βέλη" του στην Κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αύριο είναι ένας χρόνος διακυβέρνησης που κλείνει η Νέα Δημοκρατία, που χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία, αναξιοπιστία που έχει χτυπήσει την οικονομία, τις οικονομίες των οικογενειών, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα χαμηλά εισοδήματα, και βεβαίως, την προοπτική της χώρας, το κύρος της χώρας, και την οικονομία της χώρας. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία ο ελληνικός λαός ανησυχεί, αισθάνεται τις επιπτώσεις αυτής της χρονιάς, και πολύ γρήγορα πιστεύω, ότι θα αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα η Νέα Δημοκρατία, έτσι που ο ελληνικός λαός και πάλι θα φέρει το ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, πια, στην Κυβέρνηση της χώρας".

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι ουσιαστικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι. το Κίνημα θα συνεχίσει να ανασυγκροτείται και να ανανεώνεται και πρόσθεσε: "Έχουμε πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για τις αλλαγές μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχουμε νέα όργανα, τα οποία θα συγκροτήσουμε σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως και συγκεκριμένη εξειδίκευση με συμμετοχή, όμως, του κόσμου, του πολίτη, σε θέματα όπως την περιφερειακή ανάπτυξη, την οικονομία, το αγροτικό, τα θέματα ανεργίας, τα θέματα ακρίβειας, τα θέματα γενικότερα της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, καθώς και των δημοκρατικών θεσμών".

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει αξιόπιστα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προτεραιότητες, που, όπως είπε, είναι κοντά στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του κόμματός του από τη Νέα Δημοκρατία, "η οποία αναξιόπιστα υποσχέθηκε, και αναξιόπιστα κυβερνά αυτή τη χώρα".

    Σε δημοσιογραφική παρατήρηση δε, ότι υποχώρησε το φαινόμενο της διακίνησης λιστών υποψηφίων, οι λιστομαχίες και τα υπόλοιπα παρατήρησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι στο Συνέδριο "υπήρχαν πιο ουσιαστικές μάχες, στις συζητήσεις για τις αλλαγές μέσα στο κόμμα και σε θέματα από την οικονομία μέχρι τη μετανάστευση, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την παγκοσμιοποίηση, από τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους μέχρι θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιφερειακής ανάπτυξης και αγροτικών ζητημάτων. Κάναμε ουσιαστική δουλειά, πολιτική δουλειά Αυτό ακριβώς πιστεύω αντικατοπτρίζει το τι είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ".

    Βάσει του καταλόγου, που δημοσιοποίησε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Συνεδρίου, υπόψη 5625 συνέδρων, 3862 ανδρών και 1763 γυναικών, για τις θέσεις των 150 αιρετών μελών του Εθνικού Συμβουλίου, έχουν τεθεί 430 υποψηφιότητες, 305 άνδρες και 125 γυναίκες. Στο Εθνικό Συμβούλιο, που διαδέχεται την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος, δεν υπέβαλαν υποψηφιότητα, μεταξύ άλλων, οι Λαλιώτης, Αρσένης, Λιβάνης και Αυγερινός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ομοφωνία στο 7ο Συνέδριο

    Στα κορυφαία στελέχη ο λόγος

    Σχετικά Links:

    ΠΑΣΟΚ

    [02] Πολιτική

    Για Διακήρυξη, πολιτικές θέσεις και καταστατικό Ομοφωνία στο 7ο Συνέδριο

    5/3/2005 9:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2005 5:24:30 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Απόλυτος κυρίαρχος στο ΠΑΣΟΚ εξέρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου, από το 7ο Συνέδριο του Κινήματος, το οποίο ψήφισε ομόφωνα τις προτάσεις για την Πολιτική Διακήρυξη, τις Πολιτικές Θέσεις και το Καταστατικό, μέσω των οποίων διαμορφώνεται ένα κόμμα στα πρότυπα, που έχει ο ίδιος χαράξει. Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο κ. Παπανδρέου, σε μια ομιλία, που σκόρπισε τον ενθουσιασμό στην αίθουσα, ήταν απόλυτα σαφής για το τι κόμμα θέλει και θα διαμορφώσει, ενώ επιτέθηκε με πρωτοφανή δριμύτητα κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, εξαπολύοντας την πιο σκληρή επίθεση κατά του κ. Καραμανλή, μετά τις εκλογές του 2004. Από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, οι σύνεδροι θα ψηφίσουν για την ανάδειξη των των αιρετών μελών του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορευτικής επιτροπής, οι υποψήφιοι είναι 430 εκ των οποίων 296 άνδρες και 134 γυναίκες, προκειμένου να καταλάβουν τις 150 αιρετές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    Δριμύτατη επίθεση στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό

    Όσον αφορά το Συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι, σήμερα το ΠΑΣΟΚ κάνει μια νέα αρχή σαν αυτή της 3ης του Σεπτέμβρη, υπογράμμισε ότι η ανανέωση του Συνεδρίου επετεύχθη στο 60%, επισήμανε ότι ο ίδιος δεν επέβαλε καμία από τις ομόφωνες αποφάσεις και κάλεσε το σώμα να σπάσει και τα τελευταία υπολείμματα μηχανισμών στο ΠΑΣΟΚ, εκλέγοντας το Εθνικό Συμβούλιο.

    Με αφορμή την υπόθεση του ΛΑΦΚΑ, και το εάν ο Κώστας Καραμανλής γνώριζε ή όχι τους χειρισμούς, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι, ο Πρωθυπουργός είτε δεν κυβερνά είτε απλώς υποκρίνεται, "και ένα από τα δύο είναι η αλήθεια. Ας διαλέξει ποιό θέλει", πρόσθεσε. Οξύνοντας την επίθεσή του κατά του κ. Καραμανλή, τόνισε ότι είναι μέρος του προβλήματος και όχι "από μηχανής Θεός. Αποκάλεσε την Κυβέρνηση ετοιμόρροπη και την κατηγόρησε ότι, οδηγεί την Ελλάδα στον κατήφορο. Σε σχέση με την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο λαός ξέρει, που ήταν η Ελλάδα στις 7 Μαρτίου πέρυσι και που θα είναι μεθαύριο, στις 7 Μαρτίου του 2005, όταν συμπληρωθεί ένας χρόνος διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ακόμη ότι η ΝΔ θέλει τα αδύναμα τμήματα του πληθυσμού να αισθανθούν φόβο και υποταγή, ενώ αναφερόμενος στη σχέση του κυβερνώντος κόμματος με την Ιεραρχία της Εκκλησίας σημείωσε ότι η ΝΔ κερδίζει από την απαξίωση των θεσμών της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας, πρόσθεσε ότι, είναι δέσμια των δικών της μυστικών συμφωνιών, και ότι θέλει μια Εκκλησία λαβωμένη ώστε η ηγεσία της να θέλει για δεκανίκι τη ΝΔ.

    Με δριμύτητα επέκρινε και τη στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας, την οποία συνέδεσε ευθέως με τη ΝΔ, ενώ σχολιάζοντας και τα πρόσφατα γεγονότα ανέφερε ότι το έργο της Εκκλησίας δεν είναι να αγοράζει δικαστές, να κάνει μπίζνες και να εκλέγει βουλευτές.

    Αναφερόμενος στην πολιτική του πρόταση για μια νέα κοινωνική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με το λαό, ο πρόεδρος του Κινήματος, μίλησε για την διασφάλιση ενός ελαχίστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης του πολίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, δεν συμβιβάζεται με την ιδέα ότι υπάρχουν πολίτες, που ζουν σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Για το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι με το Συνέδριο έκανε το μεγάλο βήμα και ότι ο ίδιος πρεσβεύει ένα νέο πρότυπο εξουσίας. Αναφέρθηκε και πάλι στην πρότασή του για δημοκρατική ανατροπή, η οποία στηρίζεται σε έξι άξονες.

    Το σύνθημα που έριξε ο κ. Παπανδρέου στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, στο οποίο απέδωσε την ίδια σημασία και βαρύτητα με την ιδρυτική πράξη της 3ης Σεπτέμβρη, ήταν "Αλλαγή τώρα, αλλαγή παντού, αλλαγή πάντα". Τόνισε επίσης ότι, πέρασε η εποχή των συντροφικών πισώπλατων μαχαιρωμάτων, γιατί, όπως ανέφερε, όλα τώρα γίνονται με διαφάνεια.

    Προέβλεψε επίσης ότι πολύ γρήγορα το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί και θα είναι έτοιμο να ξανακυβερνήσει τη χώρα.

    Σήμερα η ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου

    Όσον αφορά την Πολιτική Διακήρυξη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι, το ΠΑΣΟΚ θα βρει την ανανέωσή του μέσα από την αναζήτηση της αυθεντικότητάς του, και όχι μέσα από τις ιδέες του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

    Επί των πολιτικών θέσεων ο Κώστας Σκανδαλίδης επισήμανε ότι, η ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ είναι δικαιωμένη παρά τις σκιές, που υπήρξαν στο μοντέλο άσκησης της εξουσίας.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Κώστας Λαλιώτης, είπε ότι, η ομοφωνία είναι εντυπωσιακή, καθώς απεδείχθη ότι, μέσα από διαδικασίες διαλόγου και κατάθεσης διαφόρων απόψεων, έγινε δυνατή η σύνθεση τους.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο ο Κώστας Λαλιώτης είπε ότι, "ήταν ένα ιστορικό Συνέδριο γιατί σηματοδοτεί την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης στον 21ο αιώνα, ήταν ένα Συνέδριο ελπίδας, νίκης, και προοπτικής για το ΠΑΣΟΚ, την δημοκρατική παράταξη, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό" και υπογράμμισε ότι, "αγωνιζόμαστε για να μπει τέλος στην συντηρητική παρένθεση της ΝΔ σε ένα, δύο, τρία χρόνια το πολύ, καθώς αυτή η παρένθεση θυμίζει την αντίστοιχη του 90-'93

    Όσον αφορά τις καταστατικές αλλαγές οι πρώην γραμματείς δεν μετέχουν αυτοδίκαια στο Εθνικό Συμβούλιο και συνεπώς ο Κώστας Λαλιώτης δεν θα είναι μέλος του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα κορυφαία στελέχη ο λόγος

    Σχετικά Links:

    ΠΑΣΟΚ

    [03] Κοινωνία

    Ζήτησε να γίνει νέα επανάσταση τήρησης των νόμων Λάβρος ο Πρόεδρος κατά των "αχρείων"

    6/3/2005 3:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Παρέμβαση στην κρίση, που ταλανίζει τη Δικαιοσύνη, αλλά και την Εκκλησία, έκανε από την Κρήτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας αποχαιρετώντας με το λόγο του το λαό της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας ζήτησε από τα Χανιά, όπου βρίσκεται για την επέτειο των 100 χρόνων από την Επανάσταση του Θερίσου, να γίνει μία νέα επανάσταση, αυτής της τήρησης των νόμων, που θα επιβάλει και ηθικές κυρώσεις σε κρατικούς και δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Στην τελευταία του ομιλία ο Κωστής Στεφανόπουλος εκπλήσσοντας τους πάντες τάχθηκε κατά της διαφθοράς στους κόλπους της Δικαιοσύνης, απαιτώντας το μαχαίρι να μπει στο κόκαλο, ενώ για την Εκκλησία τάχθηκε υπέρ της αυτοκάθαρσης. Με αφορμή κυρίως τα κρούσματα διαφθοράς, που καταγγέλλονται για το χώρο της Δικαιοσύνης ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, ο τόπος έχει ανάγκη από δικαστές και όχι από αχρείους ανθρώπους.

    "Ένοχος, ανάξιος και αχρείος..."

    Στην ομιλία του ενώπιον του εκπροσώπου της κυβέρνησης υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, και του συνόλου των τοπικών αρχών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων:

    "Αυτές οι κυρώσεις, οι οποίες μας λείπουν και οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται, χρειάζονται μία συμπλήρωση. Δεν μου αρκούν, έτσι όπως είναι τα πράγματα. Οι κυρώσεις, οι οποίες αναφέρονται στην ελευθερία και επιβάλουν τα δικαστήρια. Δεν μου αρκούν οι κυρώσεις, που αναφέρονται σε χρηματικά πρόστιμα, τα οποία και αυτά αποτελούν μέρος των ποινικών κυρώσεων, των ποινών. Νομίζω, ότι θα μπορούσαμε να βγάλομε ένα νόμο, να καθιερώσομε μία άλλη ποινή, την οποία να την απαγγέλλουν τα δικαστήρια. Την ηθική ποινή, να κηρύσσεται ανάξιος και αχρείος, όποιος κάνει τέτοιες πράξεις και να μην αναφέρεται μόνο στους δικαστές, αλλά να αναφέρεται σε όλους τους δημοσίους λειτουργούς οι οποίοι, χρησιμοποιούν το λειτούργημα τους για να πλουτίσουν. Είμαστε λαός φτωχός, δεν αμείβομε επαρκώς τους υπαλλήλους μας, δεν αμείβομε επαρκώς τους δικαστές μας, αλλά αυτά είναι, που μπορούμε να τούς προσφέρομε. Δεν μπορούμε να τους προσφέρομε περισσότερα, και όταν δεν μπορούμε να τους προσφέρομε περισσότερα δεν επιτρέπεται να τα αναζητούν αυτοί, δια μεθόδων αχρείων και απαραδέκτων.

    Εάν δεν υπάρξουν αυτές οι ηθικές κυρώσεις, οι οποίες τι άλλο είναι παρά μία κοινωνική αποδοκιμασία, αυτά τα σάπια μέλη της κοινωνίας αποδοκιμάζονται, και τούς καταδικάζομε να φέρνουν ένα τίτλο υποτιμητικό υπερβολικό ίσως, αλλά αναγκαίο.

    Πιστεύω ότι είναι ανάγκη σύντομα να αντιδράσομε και εάν κάνω αυτή την πρόταση τώρα στο τέλος της θητείας μου, το κάνω γιατί μου επιτρέπει αυτό το τέλος να υπερβαίνω μερικά όρια αφού άλλωστε, θα πάψω να λειτουργώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ελπίζω και εύχομαι με την επέμβαση της Πολιτείας, η οποία πρέπει να υπάρξει με την κρίση της Δικαιοσύνης, η οποία είναι πάντοτε ο μοναδικός κριτής. Με τη θέληση του λαού, που μπορεί να εκφρασθεί ποικιλοτρόπως να αντιμετωπίσομε αυτά τα περιστατικά τα οποία όλους μας ταπεινώνουν, μας κάνουν να πικραινόμαστε, να μας απογοητεύουν. Και η απογοήτευση είναι το χειρότερη πράγμα που μπορεί να επικρατήσει στην ψυχή ενός λαού.

    Ο λαός χρειάζεται αισιοδοξία χρειάζεται στηρίγματα, χρειάζεται ελπίδα, και όλα αυτά έρχονται μερικοί κύριοι και τα καταρρακώνουν, και τα καθιστούν αγαθά τα οποία δεν διαθέτομε αυτή τη στιγμή ενώ θα έπρεπε να είναι αγαθά πρώτης ανάγκης.

    "Θεωρώ το θέμα της Δικαιοσύνης εξαιρετικά σημαντικό. Η Δικαιοσύνη, το έχουν πει κι άλλοι, πολύ σπουδαιότεροι από εμένα, είναι το κυριότερο οχυρό της Δημοκρατίας. Τι να την κάνω τη Δημοκρατία, όταν δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, στην οποία να μπορώ να απευθυνθώ; Πώς θα υποστηρίξω, πώς θα υπερασπίσω τα δικαιώματά μου; Τα δικαιώματά μου, όχι μόνον επί της περιουσίας μου, όχι μόνον επί της τιμής μου, αλλά και επί της ελευθερίας μου ακόμη.

    Είναι δυνατόν να θεωρήσω ότι η Δικαιοσύνη δεν απονέμει Δικαιοσύνη, είναι δυνατόν να κατατάσσεται κανείς σε αυτό το υψηλό λειτούργημα χωρίς να αισθάνεται μέσα του την έφεση να το υπηρετήσει;".

    Αναφερόμενος στα διάφορα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας με αρνητικούς πρωταγωνιστές υψηλόβαθμους δικαστικούς, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κ. Στεφανόπουλος, "απέδειξαν ότι δεν ήταν όχι ικανοί, ήταν ανάξιοι, να γίνουν δικαστές", ο πρόεδρος τόνισε: "Βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι ένας δικαστής δεν μπορεί πάντοτε να πηγαίνει από την έφεση, από την ορμή της ψυχής του να απονείμει το Δίκαιο. Μπορεί να το θεωρεί κανείς και ως επάγγελμα, όπως είναι. Αλλά αυτοί οι οποίοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να ασκήσουν ένα επάγγελμα, πρέπει να συμβιβάζονται με την έννοια της Δικαιοσύνης, με το περιβάλλον της Δικαιοσύνης και να αποδίδουν πραγματική Δικαιοσύνη".

    Σήμερα εδώ από το Θέρισο ας κηρύξομε μια άλλη επανάσταση. Την επανάσταση της εφαρμογής των νόμων της Δημοκρατίας».

    Εκατό χρόνια από την Επανάσταση του Θερίσου

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Θέρισο Χανίων οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την επανάσταση του Θερίσου. Το πρωί τελέσθηκε δοξολογία και ακολούθησε τελετή στον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

    Κατά την έλευση του Κωστή Στεφανόπουλου μία νεαρή Κρητικοπούλα, μαθήτρια του γυμνασίου Θερίσου πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία ανθοδέσμη, τον καλωσόρισε για να ανταπαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: "Παιδί μου έχετε ένα σπουδαίο τόπο".

    Σε χαιρετισμό του ο νομάρχης Χανίων χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως "άρχοντα των αρχών του Ελληνισμού", ενώ ο πρόεδρος της Παγκρήτιου Ένωσης Κώστας Πλαΐτης, αφού είπε ότι, ο Κωστής Στεφανόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη, του χάρισε μία κρητική μαντινάδα.

    "Ο άντρας, που χει αρετές, όπου και αν είναι αξίζει, σαν το σγουρό βασιλικό πολύ ταχιά μυρίζει".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στέφανο στον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου, και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Θερίσου, όπου και βράβευσε 4 μαθητές δημοτικών σχολείων του δήμου Θερίσου, για τις εργασίες τους αναφορικά με την επανάσταση του Θερίσου..

    Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στον δήμαρχο Θερίσου Ευάγγελο Χναρά την απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος", με την οποία ο Δήμος κηρύσσεται εταίρος του ιδρύματος.

    Ακολούθησε γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής, όπου ο νομάρχης Χανίων χάρισε στον κ. Στεφανόπουλο σειρά ασημένιων νομισμάτων της Κρητικής Πολιτείας.

    Ο Δήμος Θερίσου δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν πίνακα, όπου απεικονίζονται οι επαναστάτες του Θερίσου και το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος", ένα φωτογραφικό λεύκωμα με φωτογραφίες του Προέδρου της Δημοκρατίας από επισκέψεις του στα Χανιά, ένα βιβλίο για την πολιτική του Βενιζέλου στην αυτόνομη Κρήτη, και μία ανάγλυφη καρφίτσα με τη φιγούρα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

    [04] Μ. Ανατολή

    Αύριο ξεκινά η πρώτη φάση της συριακής αποχώρησης Καταιγιστικές εξελίξεις στο Λίβανο

    6/3/2005 6:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2005 7:07:10 μμ)

    Συντάκτης:

    Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η σε δύο φάσεις αποχώρηση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων από το Λίβανο. Την ώρα, όμως, που ετοιμάζεται η συριακή αναδιάταξη προς την Κοιλάδα Μπεκάα η Χεζμπολάχ καλεί σε φιλοσυριακές διαδηλώσεις στη Βηρυτό και απορρίπτει το σχέδιο της πλήρους απόσυρσης. Μετά από έντονες πολιτικές πιέσεις και καθημερινές αντι-συριακές διαδηλώσεις στο Λίβανο, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Ασαντ ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι, σε πρώτη φάση θα υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων στην Κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, και θα ακολουθήσει μετακίνηση προς τα σύνορα. Η διαδικασία της απόσυρσης θα αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του Ανώτερου Συρο-λιβανικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί αύριο στη Δαμασκό υπό τους Προέδρους των δύο χωρών Μπασάρ αλ-Ασαντ και Εμίλ Λαχούντ, ώστε να δοθεί το πράσινο φως στο σχέδιο απόσυρσης. Από τη μεριά της η αμερικανική Κυβέρνηση χαρακτηρίζει ανεπαρκή την ανακοίνωση του Σύρου Προέδρου περί σταδιακής στρατιωτικής αποχώρησης από την επικράτεια του Λιβάνου ενώ Ε.Ε., Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος χαρακτήρισαν την απόφαση της Συρίας "ενθαρρυντική". Πλήρη και άμεση στρατιωτική απόσυρση της Συρίας από το Λίβανο ζήτησαν επίσης η Γαλλία, η Βρετανία και το Ισραήλ

    Σε διαδηλώσεις καλεί η φιλοσυριακή Χεζμπολάχ

    Σύμφωνα με τον τελών υπό παραίτηση υπουργό Αμύνης της χώρας Αμπντέλ Ραχίμ Μουράντ, αύριο 6 Μαρτίου αρχίζει-εκτός απροόπτου, η σταδιακή αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση των προέδρων της Συρίας και του Λιβάνου στη Δαμασκό.

    "Η αναδιάταξη των δυνάμεων προς την Μπέκαα θα αρχίσει μετά τη συνοδό του ανώτερου συρο-λιβανικού συμβουλίου, που θα γίνει την Δευτέρα στην Δαμασκό", δήλωσε ο Μουράντ στους δημοσιογράφους κατά το τέλος μιας διευρυμένης Συνόδου, που έγινε στην έδρα της Χεζμπολάχ στα νότια περίχωρα της Βηρυτού.

    Στο ανώτερο συρο-λιβανικό συμβούλιο, του οποίου προεδρεύουν από κοινού οι αρχηγοί των κρατών του Λιβάνου και της Συρίας, συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί των δυο χωρών, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.

    Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι τοπικοί σύμμαχοί της απηύθυναν έκκληση για την πραγματοποίηση διαδήλωσης υπέρ της Συρίας την Τρίτη. Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ σεΐχης Χασάν Νασράλα επεσήμανε ότι, η διαδήλωση θα γίνει σε κεντρική πλατεία της Βηρυτού και θα αποτελεί ένδειξη εκτίμησης της Συρίας και των μεγάλων επιτευγμάτων της στο Λίβανο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξάλλου σύμφωνα με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου η οργάνωση δεν θα παραδώσει τα όπλα της παρά τη διεθνή πίεση, επειδή οι Λιβανέζοι εξακολουθούν να χρειάζονται τους μαχητές της ως άμυνα κατά του Ισραήλ. "Η αντίσταση δεν θα παραδώσει τα όπλα της...επειδή ο Λίβανος χρειάζεται την αντίσταση για να τον υπερασπιστεί", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Νασράλα.

    Εξάλλου ο Νασράλα δήλωσε σήμερα ότι, το Ισραήλ θα αποχωρήσει προσεχώς από τον αμφισβητούμενο τομέα των αγροκτημάτων της Σεμπάα στη διασταύρωση των συνόρων του Λιβάνου, της Συρίας και του εβραϊκού κράτους, περιοχή που διεκδικείται από την Βηρυτό.

    Το Ισραήλ είχε καταλάβει την περιοχή αυτή, που έχει έκταση 22 τετραγωνικά χλμ από την Συρία το 1967. Η Βηρυτός διεκδικεί τον τομέα αυτό μετά τη μονομερή ισραηλινή αποχώρηση από το νότιο Λίβανο που έθεσε τέλος, τον Μάιο του 2000, σε κατοχή 22 χρόνων.

    Η Συρία λοιπόν στο Λίβανο, έχει εχθρούς και φίλους. Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές της λιβανέζικης αντιπολίτευσης, βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους της Βηρυτού με σημαίες του Λιβάνου, ενώ άλλοι 2.000 στη Βηρυττό κι εκατοντάδες στην Τρίπολη, τη Μπααλμπέκ και τη Ναμπατίγια, διαδήλωσαν την υποστήριξή τους προς τον Σύρο Πρόεδρο.

    Και ο λόγος είναι απλός. Δεκαπέντε χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου, ο Λίβανος παραμένει διαιρεμένος σε Χριστιανούς, Δρούζους, Σουνίτες και Σιίτες Μουσουλμάνους. Υπάρχει, λοιπόν, διάχυτη η ανησυχία ότι μια πλήρης απόσυρση των συριακών στρατευμάτων ,θα μπορούσε ν αναζωπυρώσει τις εσωτερικές συγκρούσεις στο Λίβανο.

    Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο της Συρίας, οι κινήσεις αυτές θα ικανοποιήσουν τόσο την αραβική συμφωνία του Ταΐφ με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο, όσο και το ψήφισμα, που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2004 ζητώντας την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφος του Λιβάνου. Πάντως, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα επισημαίνοντας ότι, ο ρόλος της Συρίας στο Λίβανο δεν εξαρτάται από την παρουσία των δυνάμεων της στη χώρα

    Δυσπιστία και ικανοποίηση

    Ως ιστορική κίνηση, ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία, ύστερα από 30 χρόνια συριακής επικυριαρχίας χαρακτηρίζει τη συριακή στρατιωτική απόσυρση από το Λίβανο ο λιβανικός Τύπος σήμερα.

    Η αμερικανική Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα αναφέροντας, πως η ανακοίνωση του Προέδρου Αλ - Άσαντ δεν είναι αρκετή ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν ακούστηκαν οι λέξεις "άμεση και πλήρης αποχώρηση". "Δεν θα ικανοποιηθούμε από ημίμετρα", είναι η σαφέστατη προειδοποίηση Μπους προς τη Δαμασκό. Στο ίδιο μήκος κύματος, το Τελ Αβίβ, κατηγορεί τη Συρία για ανάμειξη σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αλλά και Αμερικανών στο Ιράκ.

    Η Σαουδική Αραβία αντίθετα χαιρετίζει την ανακοίνωση θετική, θεωρώντας την συνέχεια της εθνικής συμφιλίωσης και των συμφωνιών του Ταΐφ το 89, που ένα χρόνο αργότερα έθεσε τέρμα στον εμφύλιο στο Λίβανο, και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τη χαρακτηρίζει ενθαρρυντική.

    Πρώτο βήμα για την πλήρη αποχώρηση, χαρακτηρίζουν το διάγγελμα Άσαντ , η Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία, ενώ η Τεχεράνη δηλώνει ότι θα σεβαστεί κάθε κοινή απόφαση Συρίας και Λιβάνου.

    Εντός της εβδομάδας, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών θα επισκεφθεί τις δύο χώρες, για να συζητήσει την πλήρη εφαρμογή της Απόφασης 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [05] Δικαίωση για Πιλάτου

    6/3/2005 4:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο, κατέκτησε τελικά η ελληνίδα πρωταθλήτρια του μήκους Στέλλα Πιλάτου, αφού μετά από απόφαση ης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου έκανε δεκτή την ένσταση που είχε υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά της Μπιάνκα Κάπλερ. Η ένσταση υποβλήθηκε λόγω της λανθασμένης μέτρησης που είχαν κάνει οι κριτές στο άλμα των 6,96 μέτρων της αθλήτριας που την έφερε στην πρώτη θέση. Η Ομοσπονδία κάλεσε την Κάπλερ να επαναλάβει το άλμα της την Κυριακή και σε περίπτωση που διατηρούσε τα πρωτεία θα κρατούσε το μετάλλιό της. Ωστόσο η γερμανική πλευρά απάντησε αρνητικά στο αίτημα, με αποτέλεσμα το αργυρό μετάλλιο να καταλήξει στα χέρια της Πιλάτου με το άλμα της στα 6,64μ. Μετά από αυτή την εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προχώρησε σε συμβιβαστική λύση απονέμοντας τιμής ένεκεν στην Κάπλερ ακόμα ένα χάλκινο μετάλλιο. Το χρυσό μετάλλιο πήρε η Νάιντε Γκόμες από την Πορτογαλία με επίδοση στα 6,70μ., ενώ το χάλκινο η Αντίνα 'Αντον με άλμα στα 6,59μ.

    [06] Κοινωνία

    Υπερχείλισε ο Σπερχειός ποταμός Λιώνουν τα χιόνια στην Βουλγαρία

    6/3/2005 2:24:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ελεγχόμενη είναι η αύξηση που παρουσιάζει από το πρωί, το ύψος της στάθμης του ποταμού Άρδα, καθώς άρχισαν να λιώνουν τα χιόνια στη Βουλγαρία. Σε ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, σε περίπτωση που χρειαστεί στη ζώνη των αναχωμάτων. Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος και ο υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός, με αντικείμενο τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες. Το μεσημέρι το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τα Λάβαρα. Εν τω μεταξύ, υπερχείλισε το Σάββατο το βράδυ ο Σπερχειός ποταμός, καθώας τα νερά κάλυψαν το δρόμο Λαμίας-Γοργοποτάμου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πέφτει" η στάθμη των ποταμών Έβρου - Άρδα

    [07] Κοινωνία

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Opinion" Προβάδισμα 4,1% διατηρεί η Ν.Δ

    6/3/2005 11:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2005 12:21:04 μμ)

    Συντάκτης:

    Προβάδισμα 4,1% διατηρεί η Ν.Δ (36,1%) έναντι του ΠΑΣΟΚ (32%), στην πρόθεση ψήφου και ακολουθούν ΚΚΕ 5,9%, Συνασπισμός 3,7% και ΛΑΟΣ 3,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας "Opinion", που δημοσιεύεται στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Το 49% θεωρεί καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή έναντι 32,3% του Γ.Παπανδρέου. Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ προηγείται με 59,1% έναντι 21,4% του ΠΑΣΟΚ. Καταλληλότερο κόμμα να κυβερνήσει θεωρείται η Ν.Δ με 36,2% έναντι 25,4% του ΠΑΣΟΚ. Η οικονομία με 72,9% κατέχει την πρώτη θέση, στην ιεράρχηση των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ακολουθούν η ανεργία 58,8%, η εκκλησία 7,8%, η παιδεία και η διαφθορά 7,1%, η μόλυνση 6%, η λειτουργία των νοσοκομείων 5,6% και η δικαιοσύνη 2%. Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος προηγείται στους ηγέτες της Εκκλησίας, ενώ ακολουθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Νέα δημοσκόπηση της ALCO

    Το 42% των πολιτών είναι κατά του ανασχηματισμού έναντι 38% υπέρ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".

    Για το θέμα των συμβασιούχων το 67,8% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, έναντι 22,8%.

    Στο ερώτημα για το βαθμό ικανοποίησης προσδοκιών από τον πρωθυπουργό, το 20% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο, το 25% αρκετά ικανοποιημένο, το 36% λίγο ικανοποιημένο, καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 22%.

    Το 50,5% εκτιμά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μείνει στην αντιπολίτευση, ενώ το 31,6% θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

    [08] Κόσμος

    "Οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να επιστρέψω" Αποκαλύπτει η Τζουλιάνα Σγκρένα

    6/3/2005 12:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2005 7:14:35 μμ)

    Συντάκτης:

    Στην εφημερίδα "Il Manifesto ", αποκαλύπτει την "πιο δραματική ημέρα" της ζωής της, η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα, έπειτα από ένα μήνα ομηρείας στο Ιράκ. Με τίτλο "Η αλήθεια μου", αφηγείται την απελευθέρωση της και την επίθεση των αμερικανικών στρατευμάτων. "Εμενε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο. Θυμάμαι έναν καταιγισμό πυρών να πέφτει πάνω μας. Ο οδηγός φώναζε Είμαστε Ιταλοί, είμαστε Ιταλοί. Ο Νικόλα Καλιπάρι έπεσε πάνω μου για να με προστατεύσει και την επόμενη στιγμή, αισθάνθηκα την τελευταία του ανάσα, καθώς πέθαινε στην αγκαλιά μου. Η σκέψη μου πήγε αμέσως στους απαγωγείς μου που μου είχαν πει να προσέχω, επειδή οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να επιστρέψω", διηγείται η Σγκρένα το χρονικό της αιματηρής επίθεσης των Αμερικανών.

    "Τζουλιάνα, είσαι ελεύθερη", άκουσα μετά από λίγο...

    "Οι απαγωγείς μου, με συνόδευσαν σε μια ζώνη της Βαγδάτης, προειδοποιώντας ότι δεν έπρεπε να με δει κανείς μαζί τους, γιατί "οι Αμερικανοί θα επενέβαιναν.Ύστερα, οι απαγωγείς με άφησαν μόνη, με καλυμμένα τα μάτια, λέγοντάς μου: Μην ανησυχείς, θα έρθουν να σε βρουν σε δέκα λεπτά", σημειώνει στο άρθρο της η Σγκρένα.

    "Τζουλιάνα, είμαι ο Νικόλα, μην ανησυχείς, είσαι ελεύθερη", άκουσα ύστερα από λίγο, ήταν ο Νικόλα Καλιπάρι, πράκτορας των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, που θα πέθαινε λίγο αργότερα από αμερικανικά πυρά. Αισθάνθηκα ανακούφιση, όχι γιαυτό που συνέβαινε και που δεν το καταλάβαινα, αλλά για τα λόγια αυτού του Νικόλα", αφηγείται η δημοσιογράφος.

    "Επιβιβαστήκαμε σε ένα αυτοκίνητο και άκουσα τον οδηγό να τηλεφωνεί δύο φορές στην ιταλική πρεσβεία και στην Ιταλία, λέγοντας ότι κατευθύνονται στο αεροδρόμιο", κατέληξε.

    Αν η Παρασκευή ήταν η πιο δραματική ημέρα της ζωής της, ο μήνας που πέρασε άλλαξε εντελώς την ύπαρξή της, αναφέρει η Τζουλιάνα Σγκρένα.

    "Τις πρώτες μέρες, δεν έχυσα ούτε ένα δάκρυ. Ήμουν θυμωμένη, έλεγα στους απαγωγείς μου: 'Μα πώς απαγάγετε εμένα που είμαι εναντίον του πολέμου;' Εκείνοι απαντούσαν: 'Το κάναμε επειδή μιλάς με κόσμο. Δεν θα απαγάγουμε ποτέ ένα δημοσιογράφο που μένει κλεισμένος στο ξενοδοχείο του. Άλλωστε, το ότι λες πως είσαι εναντίον του πολέμου μπορεί να είναι ψέμα'.

    "Ήταν ένας μήνας εναλλαγής μεταξύ μεγάλων ελπίδων και στιγμών μεγάλης κατάθλιψης", τονίζει η Ιταλίδα δημοσιογράφος.

    Μερικές ημέρες μετά οι απαγωγείς της την άφησαν να δει τηλεόραση. Τότε είδε το γιγαντιαίο πορτραίτο της αναρτημένο στην πρόσοψη του Καπιτωλίου.

    "Τρομοκρατήθηκα, όταν είδα την ανακοίνωση της Τζιχάντ που ισχυριζόταν ότι με εκτέλεσαν", είπε χαρακτηριστικά.

    "Οι Αμερικανοί δεν θέλουν διαπραγματεύσεις "

    "Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, οπότε δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να αποκλείσω το ενδεχόμενο να ήμουν εγώ ο στόχος των πυρών τους. Δεν θα ξαναγυρίσω στο Ιράκ. Οι συνθήκες για να ασκήσω το δημοσιογραφικό μου λειτούργημα δεν υπάρχουν", δήλωσε στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY TG 24, η Τζουλιάνα Σγκρένα.

    "Έπεσαν σε ενέδρα" υποστήριξε ο διευθυντής της εφημερίδας "Il Manifesto" Γκαμπριέλε Πόλο, για την δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα και την συνοδεία της. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι απαίτησε εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές.

    "57 εκατομμύρια Ιταλοί έχουν δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια", δήλωσε ο ηγέτης της ιταλικής αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθεί "πλήρης έρευνα", αλλά εμμένουν στη θέση ότι το αυτοκίνητο που μετέφερε τη Τζουλιάνα Σγκρένα και τη συνοδεία της εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα και δεν απάντησε στις ειδοποιήσεις να σταματήσει.

    Η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα δήλωσε ότι "το αυτοκίνητό μας εκινείτο με κανονική ταχύτητα που δεν θα μπορούσε να δώσει λαβή για παρανοήσεις. Τα πυρά δεν προήλθαν από σημείο ελέγχου, αλλά από περίπολο που έριξε έναν προβολέα επάνω στο αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 700 μέτρων από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης".

    Το συμβάν παρακολούθησε σε απευθείας τηλεφωνική μετάδοση το πρωθυπουργικό γραφείο, μέλη του οποίου συνομιλούσαν εκείνη την ώρα με έναν από τους ειδικούς πράκτορες της συνοδείας της ιταλίδας δημοσιογράφου, επεσήμανε ο σύντροφος της Σγκρένα που βρισκόταν την ώρα εκείνη στην προεδρία της κυβέρνησης μαζί με μέλη της σύνταξης της εφημερίδας Il Manifesto.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2004 απελευθερώθηκαν έπειτα από ομηρεία 3 εβδομάδων, η Σιμόνα Τορέτα και η Σιμόνα Πάρι, μέλη του προσωπικού ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Συγνώμη λάθος"

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Λύτρωση στο 75'

    6/3/2005 7:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χρειάστηκαν 75΄λεπτά και αρκετές χαμένες ευκαιρίες για να φτάσει η ΑΕΚ στην πολυπόθητη νίκη. Τότε δεκαπέντε λεπτά πριν τη λήξη η Ένωση με ένα γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου, πήρε κεφάλι στο σκορ και με έξυπνο παιχνίδι μέχρι την λήξη του αγώνα κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς απέναντι στον Άρη. Ο "Δικέφαλος" κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε, μια εβδομάδα πριν το μεγάλο ντέρμπι με το Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, που όπως όλα δείχνουν το αποτελέσματα του θα κρίνει πολλά, για την φετινό τίτλο.

    Λυμπερόπουλος ο λυτρωτής

    Πλήρης για πρώτη φορά μετά από καιρό παρατάχθηκε απέναντι στον Άρη η ΑΕΚ. Ο Σάντος όλη την εβδομάδα ζητούσε από τους παίκτες πίεση από τα πρώτα λεπτά και ένα γρήγορο γκολ.

    Οι παίκτες της ΑΕΚ πέτυχαν μόνο το πρώτο. Να πιέσουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου αλλά γκολ δεν πέτυχαν. ¨όχι γιατί δεν είχαν την ευκαιρία αλλά κάτι ο Πουρλιοτόπολος, ο τερματοφύλακας του Άρη, κάτι η αστοχία των επιθετικών της Ένωσις και το παιχνίδι έμεινε στο πρώτο ημίχρονο στο 0-0.

    Όχι ότι ο Άρης κλείστηκε. Αντιθέτως με πολλές αλλαγές στην σύνθεσή του κυνήγησε κάποια καλή αντεπίθεση και το γκολ, αλλά καλά οργανωμένη η άμυνα των Αθηναίων, δεν επέτρεψε να γίνει η Φάση μπροστά στην εστία της.

    Αντίθετα η ΑΕΚ έφτασε κοντά γκολ στο 26 και στο 31 αλλά τα σουτ των Κατσουράνη και Σοάρες απέκρουσε ωραία ο Πουρλιοτόπουλος.

    Την μεγάλη ευκαιρία την έχασε πάντως στο 40 όταν ο Λυμπερόπουλος μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά την κατάλληλη στιγμή γύρισε τη μπάλα στον Σέζαρ, που εξαπέλυσε έναν κεραυνό από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

    Στο ίδιο τέμπο κύλησε το παιχνίδι και την πρώτη μισή ώρα του δευτέρου ημιχρόνου.

    Καλή άμυνα από τον Άρη συνεχής πίεση από την ΑΕΚ που προσπαθούσε να βρει τους διαδρόμους για να πετύχει το γκολ.

    Οι δύο ομάδες έχασαν από μια καλή ευκαιρία με πρώτο τον Άρη στο 59 όταν ο Κουεμάχα απέφυγε τον Μπούρμπο, μέσα στην περιοχή, πλάσαρε ωραία αλλά ο Χιώτης απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

    Δύο λεπτά αργότερα στο 61 ήταν η σειρά της Ένωσης να φτάσει κοντά στο γκολ όταν ο Μάλμπασα σέντραρε αλλά ο Σέζαρ μόνος του στη μικρή περιοχή δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

    Όλα αυτά μέχρι το 74 λεπτό που ήρθε η λύτρωση για την ομάδα του Σάντος. Εκτέλεση φάουλ του Σέζαρ, ο Αλβες γίνεται κάτοχος της μπάλας από τα δεξιά, σεντράρει και ο Λυμπερόπουλος με κοντινή κεφαλιά σε κενή εστία κάνει το 1-0 πετυχαίνοντας το πέμπτο του γκολ.

    Στα υπόλοιπα δεκαπέντε λεπτά μέχρι το τέλος, με προσεγμένη άμυνα η ΑΕΚ κράτησε το σκορ και πάει την άλλη Κυριακή στο Καραϊσκάκη να τα παίξει όλα για όλα.

    Διαιτητής: Τεροβίτσας

    Κίτρινες κάρτες: Κουεμάχα, Σέζαρ, Λαζανάς, Μάλμπασα

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μάλμπασα, Μπούρμπος (+90` Κόντης), Αλβες, Μόρας, Κατσουράνης, Ασουνσάο, Ιβιτς (55` Κυριακίδης), Σέζαρ (77` Κρασσάς), Σοάρες, Λυμπερόπουλος.

    ΑΡΗΣ: Πουρλιοτόπουλος, Παπαδόπουλος, Μουράφσκι, Κολτσίδας, Καλλιμάνης, Πασσαλής, Νεμπεγλέρας, Νάιντος, Εκουέμε (69` Ινόγκουε), Κουεμάχα, Λαζανάς.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ξάνθη Ευρώπης

    6/3/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Για την ομάδα του Ματζουράκη, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ είναι δεδομένο. Με τη νίκη της επί του Σίτι σήμερα και εξασφάλισε την Ευρώπη, αλλά και κράτησε ένα όνειρο ζωντανό. Αυτό του Τσάμπιονς Λιγκ. Μαέστρος για άλλη μία φορά για τους γηπεδούχους ο Βραζιλιάνος Λουτσιάνο ντε Σόουζα, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 39 με απευθείας εκτέλεσε φάουλ και στο 73 ο Γαρπόζης με προβολή, πέτυχε το τελικό 2-0. Όσο για το Αιγάλεω, η Ευρώπη μοιάζει πλέον με όνειρο απατηλό.

    Ήταν καλύτερη

    Η Ξάνθη ξεκίνησε το ματς πολύ καλά και έκανε αρκετά συχνά την παρουσία της γνωστή στο τέρμα του Αιγάλεω. Το γκολ αρχικά δεν ερχόταν και εκεί μίλησε για άλλη μία φορά ο Λουτσιάνο. Στο 39, ο πρώτος σκόρερ της Ξάνθης φέτος με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο δεξία παραθυράκι της εστίας του Σιντιμπέ, μετατρέποντας σε γκολ την πρώτη ευκαιρία της Ξάνθης στο πρώτο ημίχρονο,

    Ένα τέρμα χρειαζόταν η Ξάνθη για να καθαρίσει το ματς στο δεύτερο μέρος και αυτό ήρθε στο 73. Από το κόρνερ του Λουτσιάνο και την κεφαλιά του Μαχράντζε, ο γκολκίπερ του Αιγάλεω δεν μπόρεσε να αποκρούσει σταθερά και ο Γαρπόζης από κοντά με προβολή παραβίασε την εστία του Σιντιμπέ, διαμορφώνοντας το 2-0 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

    Κίτρινες κάρτες: Μανουσάκης, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Χρήστου, Αγρίτης

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Σίκοφ, Άντζας, Λουτσιάνο, Μπαϊκαρά, Μαχράντζε, Κλέμπερ (58` Τοροσίδης), Πρίττας, Γαρπόζης.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Εντουσέι, Φωτάκης, Χρήστου, Λιαπάκης (46` Νικολόπουλος), Μανουσάκης (63` Χατζής), Τσάτσος, Αγρίτης, Μακρής (46` Σίμιτς).

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αμετάβλητη κορυφή

    6/3/2005 6:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2005 6:44:17 μμ)

    Συντάκτης:

    Πολλά φάουλ, ένταση και λίγες φάσεις ήταν το κλασικό ντέρμπι του Καμπιονάτο, με τη Γιούβε να είναι η νικήτρια κόντρα στους Ρωμαίους στο Ολύμπικο. Βεβαία πολύ μεγάλο ρόλο στη νίκη της έπαιξε και ο διαιτητής, καθώς στα δύο γκολ των "μπιανκονέρι", το πρώτο ήταν οφσάιντ και το δεύτερο που μπήκε με πέναλτι, η παράβαση έγινε έξω από την περιοχή. Όσο για τη Μίλαν, ο Πίρλο σκόραρε στο 93 και έδωσε τη σπουδαία νίκη κόντρα στην Αταλάντα.

    Το γύρισε η Ίντερ

    Στην υπόλοιπη αγωνιστική Σαμπντόνια και Ίντερ συνέχισαν με νίκες και διατηρήθηκαν σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ. Η "Σαμπ" επικράτησε της Κίεβο και βρέθηκε στην τρίτη θέση, ενώ και οι "νερατζούρι, παρ ότι έχαναν, τελικά γ΄θρισε το παιχνίδι και παρέμεινε στην τέταρτη θέση.

    Τα αποτελέσματα

    Αταλάντα-Μίλαν 1-2

    (73΄ Μακίνουα - 72΄ Αμπροσίνι, +90΄ Πίρλο)

    Ρόμα-Γιουβέντους 1-2

    (39΄ Κασάνο - 11΄ Καναβάρο, 44΄ πεν. Ντελ Πιέρο)

    Φιορεντίνα-Ρετζίνα 2-1

    (49΄ Πατσίνι, 69΄ πεν. Μίκολι - 78΄ Κολούτσι)

    Ιντερ-Λέτσε 2-1

    (26΄ Κόρντομπα, 87΄ πεν. Αντριάνο - 21΄ Πινάρντι)

    Μεσίνα-Λάτσιο 1-0

    (43΄ Κόπολα)

    Πάρμα-Κάλιαρι 3-2

    (10΄ Τζιλαρντίνο, 17΄ Μπόβο, 90΄ Σιμπλίτσιο - 4΄ αυτ. Μπονέρα, 90΄ Σουάζο)

    Σαμπντόρια-Κιέβο 1-0

    (81΄ Γκασμπαρόνι)

    Σιένα-Μπρέσια 2-3

    (53΄ Κιέζα, 90΄ Μακαρόνε - 40΄ Ντι Μπιάτζιο, 45΄ Καρατσιόλο, 74΄ Μανίνι)

    Ουντινέζε-Μπολόνια 0-1

    (4΄ Τάρε)

    Λιβόρνο-Παλέρμο έναρξη 21:30

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες)

    Μίλαν 60

    Γιουβέντους 60

    Σαμπντόρια 47

    Ιντερ 46

    Ουντινέζε 42

    Παλέρμο 42-26αγ.

    Ρόμα 38

    Μπολόνια 36

    Λέτσε 35

    Ρετζίνα 35

    Κάλιαρι 34

    Λάτσιο 33

    Μεσίνα 32

    Λιβόρνο 31-26αγ.

    Φιορεντίνα 30

    Πάρμα 29

    Κιέβο 28

    Μπρέσια 26

    Σιένα 25

    Αταλάντα 18

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πήρε αέρα η Μπάρτσα

    6/3/2005 3:13:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μεγάλη κερδισμένη της χτεσινής αγωνιστικής ήταν η ομάδα του Φρανκ Ράικαρντ η οποία επικράτησε της Οσασούνα με 0-1 και σε συνδυασμό με το ισόπαλο ντέρμπι της Βαλένθια με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αύξησε και πάλι τη διαφορά. Στο τρίτο παιχνίδι της ημέρας, η Ατλέτικο Μαδρίτης πήρε άνετη νίκη επί της τρίτης Σεβίλλης και ξαναμπήκε στο παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Τα αποτελέσματα

    Οσασούνα-Μπαρτσελόνα 0-1

    (40΄ Ετό)

    Βαλένθια-Ρεάλ Μαδρίτης 1-1

    (14΄ Αϊμάρ - 28΄ Ρονάλντο)

    Ατλέτικο Μαδρίτης-Σεβίλη 3-0

    (16΄ Σάλβα, 36΄ Φερνάντο Τόρες, 42΄ Αντόνιο Λόπεθ)

    Αθλέτικ Μπιλμπάο-Αλμπαθέτε 6/3

    Λα Κορούνια-Μάλαγα 6/3

    Εσπανιόλ-Λεβάντε 6/3

    Νουμάνθια-Βιγιαρεάλ 6/3

    Μπέτις-Χετάφε 6/3

    Μαγιόρκα-Σοσιεδάδ 6/3

    Σαραγόσα-Σανταντέρ 6/3

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Ανάκαμψη Γηραιού"

    6/3/2005 6:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πριν από μερικές αγωνιστικές, οι "κυανόλευκοι" βρίσκονταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και κινδύνευαν και με το να φτάσουν στη ζώνη του υποβιβασμού. Πλέον ο Ηρακλής, όχι μόνο ξέφυγε αλλά πλέον με τη σημερινή νίκη επί του Ιωνικού, μπορεί να ελπίζει, και για μία θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από την άλλη ο Ιωνικός με αυτή την ήττα, άρχισε να κινδυνεύει πολύ σοβαρά, καθλως βρίσκεται πολύ κοντά στις τελευταίες θέσεις. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Παπαζαχαρίας (27΄) και Φορτούζι (66΄).

    Ένα και ένα

    Από την αρχή του παιχνιδιού, η ομάδα του Κωφίδη, ήταν καλύτερη καθώς ξεκίνησε με δύναμη αλλά και ευκαιρία μόλις στο 14. Ο Κοίμπρα μπήκε στην περιοχή των γηπεδούχων, έκανε το σουτ, αλλά ο Αμπάρης απέκρουσε με υπερένταση. Μετά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο, ο Ηρακλής ισορρόπησε και ανάγκασε τον Μπεκιάι σε εκπληκτική απόκρουση στο 16΄ προκειμένου να κρατήσει το μηδέν στην εστία του σε κεφαλιά του Σεγκιρί. Τελικά το γκολ για τον «γηραιό» ήρθε στο 27΄ όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Λαγού, ο Παπαζαχαρίας, μέσα από την μεγάλη περιοχή νίκησε τον τερματοφύλακα του Ιωνικού, «γράφοντας» το 1-0. Με αυτό το σκορ πήγαν και οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

    Από τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, ο "Γηραιός" μπήκε για να καθαρίσει το παιχνίδι. Με την έναρξη το δυνατό σουτ του Σεγκιρί, προσέκρουσε στο δεξί δοκάρι των φιλοξενούμενων. Στο 65 όμως έκανε πέτυχε αυτό που δεν μπόρεσε στην αρχή. Ο Καπετάνος έβγαλε ωραία πάσα στον Φορτούζι και ο τελευταίος με δυνατό σουτ κατάφερε να νικήσει τον συμπατριώτη του Μπεκιάι. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και οι ο Ηρακλής πήρε τη νίκη.

    Διαιτητής: Σκουφίτσας (Αθηνών)

    Κίτρινες: Νατσούρας, Μελαμπιανάκης, Τσιμπλίδης, Κατσαμπής

    Οι συνθέσεις:

    Ηρακλής: Αμπάρης, Παπαζαχαρίας, Σνάουτσνερ, Σεγκιρί, Κατσαμπής, Πουρσανίδης, Δρούγας, Ιωάννου, Φορτούζι, Λαγός (86΄ Διαμαντίδης), Στεφανής (66΄ Κεϊτά)

    Ιωνικός: Μπεκιάι, Φερέιρα, Τσιμπλίδης, Κοίμπρα, Μακόρ, Βουρεξάκης, Μελαμπιανάκης, Λετιέρι (65΄ Γαβριλόπουλος), Ισσά, Κένταλ, Νατσούρας (56΄ Γκούτμαν)

    [14] Μπάσκετ

    Ο άσος της Φιλαδέλφεια

    6/3/2005 3:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εκτός από εκτελεστής, ο "Α. Ι" ντύθηκε και αμυντικός, όπου την δική του συμβολή έδωσε τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη κόντρα στους Χωκς. Οι Ουάσινγκτον πήραν μεγάλη νίκη επί των Σάρλοτ Χόρνετς, ενώ οι Ορλάντο Μάτζικ "πάτησαν" τους Νετς στο Νιού Τζέρσει. Οι καλές εμφανίσεις των Μπουλς δεν συνεχίστηκαν αφού αυτή τη φορά ηττήθηκαν από τους Μπακς στο Μιλγουόκι ενώ Σανς και Νάγγετς επικράτησαν του Πόρτλαντ και των Κλίπερς αντίστοιχα.

    Τα αποτελέσματα

    Σάρλοτ-Ουάσινγκτον 84-86

    Ατλάντα-Φιλαδέλφια 97-98

    Νιου Τζέρσεϊ-Ορλάντο 81-105

    Μιλγουόκι-Σικάγο 95-87

    Φοίνιξ-Πόρτλαντ 129-116

    Λ.Α. Κλίπερς-Ντένβερ 89-105

    [15] Βόλεϊ

    «Πράσινοι» σαμποτέρ στο Καρναβάλι

    6/3/2005 5:57:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η αντεπίθεση προς την κορυφή που ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός με το νέο του προπονητή Χρήστο Παπαδόπουλο πριν από τρεις αγωνιστικές, συνεχίστηκε και στην αχαϊκή πρωτεύουσα, όπου ο πρωταθλητής, όντας καλύτερος της Ένωσης Αθλοπαιδιών Πατρών επικράτησε στο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής Α1 ανδρών με 1-3 (22-25, 25-22, 19-25, 23-25) της γηπεδούχου. Το πρόγραμμα της αγωνιστικής ολοκληρώνεται αύριο στις 18:00 στην Κρήτη, όπου ο ΟΠΕ Ρεθύμνου φιλοξενεί σε ένα ντέρμπι ουραγών το νεοφώτιστο Μίλωνα, στο ματς που θα μεταδώσει απ ευθείας η ΕΤ1.

    Κέρδισε στα σημεία ο πρωταθλητής

    "Καταιγιστικός" στο ξεκίνημα του αγώνα ο Παναθηναϊκός κατάφερε με καλό σερβίς αλλά και τον Τσέχο διεθνή Γιακούμπ Νοβότνι σε μεγάλα κέφια να διαμορφώσει μία μεγάλη διαφορά 6-12 και να πάρει προβάδισμα στο σκορ με 17-9. Στη συνέχεια όμως οι Πατρινοί ρίσκαραν στο σερβίς και με τέσσερις άσους του Ράντιτς, "σμπαράλιασαν" την υποδοχή των πρωταθλητών οι οποίοι μετά από ένα εκπληκτικό ντεμαράζ μείωσαν στον πόντο με το Νίκο Ρουμελιώτη 18-19. Τελικά όμως η κλάση του Μούρεκ στις δύο τελευταίες φάσεις υπερίσχυσαν τους ενθουσιασμού της νεανικής ομάδας του Γιάννη Νικολάκη και έτσι ο πρωταθλητής κέρδισε το πρώτο σετ, 0-1 με 22-25 σε 25. Παρόλα αυτά ο τεχνικός της ΕΑΠ, Γιάνης Νικολάκης συνεχάρη τους παίκτες τους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλλαν, όντας και 10 πόντους πίσω στον αγώνα, να "κλείσουν την ψαλίδα" και να απειλήσουν στα ίσα το "τριφύλλι".

    Στο δεύτερο σετ οι Πατρινοί, με τη βοήθεια των φιλάθλων τους, στο κατάμεστο κλειστό του Αγίου Διονυσίου ξεκίνησαν με δυνατό σερβίς, δυσκόλεψαν την πράσινη υποδοχή και κατάφεραν να πάρουν κεφάλι με μία επίθεση του διεθνούς Ν. Ρουμελιώτη 8-4. Τα συνεχόμενα λάθη των φιλοξενουμένων, αλλά και το αδιαπέραστο μπλοκ των Πατρινών διατήρησαν και στο δεύτερο τεχνικό ταϊμ άουτ το προβάδισμα με 16-10, προκαλώντας ντελίριο στους οπαδούς της. Η επίθεση όμως του «τριφυλλιού» καθοδηγούμενη από τις περίτεχνες πάσες του Ζιγκάντλο είχε βρει το ρυθμό της και έτσι οι πρωταθλητές μειώσανε γρήγορα σε 20-18. Κάποια λάθη όμως του Μούρεκ στο σερβίς και μία επίθεση του Κυριαζή, έφεραν τον αγώνα στα ίσα , 1-1 με 25-22 σε 26.

    Το τρίτο σετ ξεκίνησε αμφίρροπα, καθώς ο Παναθηναϊκός με την είσοδο του Νίκου Σμαραγδή αντί του Ανδρεάδη ανέβηκε στο μπλοκ και ξέφυγε με 7-8. Το πράσινο προβάδισμα προκάλεσε εκνευρισμό στους γηπεδούχους, οι οποίοι κάνοντας το ένα λάθος πίσω από το άλλο, άνοιξαν «ακόμη την ψαλίδα» για τους φιλοξενούμενους που συνέχισαν να βρίσκονται στη θέση του οδηγού με 11-16. Η συνέχεια του αγώνα ανήκε ολοκληρωτικά στον Μούρεκ, ο οποίος έδωσε έναν ακόμη μεγαλύτερο «αέρα» στην ομάδα του με 12-20. Ο τεχνικός της Πάτρας κ. Νικολάκης προσπάθησε να ανακατέψει την τράπουλα με τις αλλαγές των Λαμπρόπουλου, Γκαϊτάν στη θέση των Πέτκοβιτς, Ν. Ρουμελιώτη, αλλά ο Παναθηναϊκός ασταμάτητος ζευγάρωσε τα κερδισμένα του σετ, 1-2 με 19-25 σε 25.

    Στο τέταρτο σετ, οι Πατρινοί όντας "με την πλάτη στον τοίχο", μπήκαν αποφασισμένοι στο παιχνίδι, πήραν μία σχετική διαφορά, αλλά το καλό μπλοκ του πρωταθλητή φρέναρε τον ενθουσιασμό των γηπεδούχων, οι οποίοι αν και προηγήθηκαν με 8-7, μετά από μία συνεχής εναλλαγή των πόντων βρέθηκαν στη συνέχεα πίσω στο σκορ με 15-16. Η συνέχεια ήταν ακατάλληλη για καρδιακούς, καθώς μετά από την αντεπίθεση που εξαπέλυσαν οι παίκτες του Γιάννη Νικολάκη με σωστά στημένο μπλοκ, πήγαιναν πόντο πόντο με τους πρωταθλητές, οι οποίοι τελικά σφράγισαν τη νίκη στα σημεία με 1-3, 23-25 (27) χάρις σε σε δύο μπλοκ άουτ του Λάππα.

    Κορυφαίοι για τους νικητές οι Νοβότνι Ανδρεάδης, ενώ για τους Πατρινούς ξεχώρισαν οι Ν. Ρουμελιώτης και Ράντιτς. Με αυτή τη νίκη ο Παναθηναϊκός έφτασε στους 42 βαθμούς, ενώ η ΕΑΠ με 34 βαθμούς ακόμη θα προσπαθήσει να κερδίσει πάση θυσία τους δύο εναπομέιναντες αγώνες με Ορεστιάδα (εκτός) και Ολυμπιακό (εντός) για να περάσει στην 4άδα της Α1 Ανδρών.

    Δεν έλειψαν τα... προεόρτια

    Το ντέρμπι στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ΕΑ-Παναθηναϊκού ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου, καθώς άγνωστοι γέμισαν τους τοίχους έξω από το τοπικό κλειστό του Αγίου Διονυσίου με συνθήματα υπέρ του "τριφυλλιού" και εναντίων της Πάτρας. Το ξημέρωμα βρήκε τους Πατρινούς παράγοντες φανερά εκνευρισμένους, από την εικόνα που αντίκρισαν και μάλιστα σκεφτήκανε ακόμη και να απαγορέψουν την είσοδο στους φίλους του Παναθηναϊκού. Τελικά όμως αποφασίστηκε ότι κάτι τέτοιο αντί να λειτουργούσε πυροσβεστικά ίσως και να "έριχνε λάδι στη φωτιά". Έτσι τελικά οι περίπου 250 φίλοι των πρασίνων από το Άργος και τις άλλες περιοχές πήρανε τις θέσεις τους στις κερκίδες υπό ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση.

    [16] 28ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Αποκλείστηκε η Ρεντούμη

    6/3/2005 3:10:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εκτός τελικού έμεινε η Φλώρα Ρεντούμη, καθώς στην 1η ημιτελική σειρά στα 60μ. εμπόδια, κατετάγη 7η με 8.10 και στο σύνολο 10η, στο Ευρωπαϊκό της Μαδρίτης. Φαβορί για το χρυσό είναι οι Σουηδέζες αδελφές Τζένι Καλούρ με 7.93 και Σουζάνα Καλούρ 7.90. Το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στον τελικό του μήκους Ανδρών (19.05 ώρα Ελλάδας) αλλά και στην σκυταλοδρομία 4χ400μ Γυναικών.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα

    Ο Λούης Τσάτουμας (μήκος) θα προσπαθήσει να κάνει τέσσερα τα ελληνικά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό της Μαδρίτης, μετά τα τρία που κατέκτησαν κατά την δεύτερη ημέρα οι Μαρία Καρασταμάτη, Γεωργία Κοκλώνη και Στέλα Πιλάτου.

    Ο Τσάτουμας ήταν εντυπωσιακός στα χθεσινά ημιτελικά, όπου με την πρώτη προσπάθεια έπιασε το όριο με άλμα στα 8.09 και φιλοδοξεί να ανέβει ακόμη και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

    Η ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ400μ Γυναικών θα πάρει μέρος στον τελικό του αγωνίσματος με την συμμετοχή ακόμη των ομάδων της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Για την ομάδα μας θα τρέξουν οι Μωϋσιάδου, Ελ. Παπαδοπούλου, Μ. Παπαδοπούλου και Κουμνάκη, ενώ αναπληρωματική είναι η Ελ. Φιλάνδρα.

    Η Πιλάτου θα γνωρίζει μέχρι το απόγευμα το χρώμα που θα έχει το μετάλλιο (ασημένιο ή χάλκινο) που κατέκτησε στο μήκος, μετά τα χθεσινά απρόοπτα με την λάθος μέτρηση στο τελευταίο άλμα της Γερμανίδας Κάπλερ. Η ΕΑΑ ανακοίνωσε ότι στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) η αθλήτρια θα πρέπει να επαναλάβει το τελευταίο άλμα της, αλλά εκφράζονται αμφιβολίες αν τελικά κατεβεί, αφού θεωρεί ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τη λάθος μέτρηση.

    Τα απογευματινά αγωνίσματα ξεκινούν στις 18.30 ώρα Ελλάδας και το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας περιλαμβάνει συνολικά 15 τελικούς.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα (ώρες Ελλάδας):

    17.30 200μ Γυναικών (τελικός) 17.35 Τριπλούν Γυναικών (τελικός) 17.45 200μ Ανδρών (τελικός) 17.50 Επί κοντώ Γυναικών (τελικός) 18.00 1.000μ επτάθλου 18.20 800μ Γυναικών (τελικός) 18.30 3.000μ Γυναικών (τελικός) 18.35 Υψος Ανδρών (τελικός) 18.45 800μ Ανδρών (τελικός) 19.00 60μ εμπόδια Γυναικών (τελικός) 19.05 Μήκος Ανδρών (τελικός) 19.15 60μ εμπόδια Ανδρών (τελικός) 19.35 4χ400μ Γυναικών (τελικός) 20.00 4χ400μ Ανδρών ανδρών (τελικός) 20.15 1.500μ Ανδρών (τελικός) 20.40 Τελετή Λήξης

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κορίτσια για φίλημα...

    [17] Εκτός βάθρου οι τζουντόκα

    6/3/2005 5:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Απογοητευτική ήταν η εμφάνιση των Ελλήνων τζουντόκα στο διεθνές τουρνουά της Βαρσοβίας. Οι έξι αθλητές μας έμειναν εκτός βάθρου, με τους Ταριέλ Ζιντιρίδης (-66 κιλά) και Διονύσης Ηλιάδης (-90κ.) να κατακτούν την έβδομη θέση, καλύτερη θέση από όλους. Αντίθετα, εκτός επτάδας έμειναν οι Λαυρέντης Αλεξανίδης (δύο νίκες μια ήττα στα προκριματικά, μια ήττα στα ρεπεσάζ) στα -66 κιλά, Ηλίας Ηλιάδης του Μιρμάν (-81κ.), Βλαδίμηρος Ηλιάδης (-73κ.) και Πάβελ Ντάνκο (-73κ.).

    [18] Πολιτισμός

    140 αυθεντικά έργα "Το Γυμνό στην Τσέχικη Φωτογραφία 1960-2000"

    6/3/2005 11:40:00 πμ

    Συντάκτης:

    Η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει από τις 18 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου 2005, μια εκπληκτική έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο "Το Γυμνό στην Τσέχικη Φωτογραφία 1960-2000". Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 140 αυθεντικά έργα των 42 γνωστότερων Τσέχων φωτογράφων που μαγεύονται από το ανθρώπινο γυμνό, όπως των Jan Saudek και Ivan Pinkava, οι οποίοι διαπρέπουν παγκοσμίως στον χώρο της εικαστικής φωτογραφίας, καθώς και επιτυχημένων δημιουργών στον χώρο της μόδας όπως του Tono Stano. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ "Φωτομπιενάλε της Μόσχας" το 2002 και στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 20.00

    Για το ύφος και την πρωτοτυπία τους ξεχωρίζουν οι καλλιτέχνες: Rudo Prekop, Vasil Stanko, Kamil Varga, Miloslav Stibor, Clifford Seidling, Vaclav Chochola, Pavel Banka, Taras Kuscynskyj, Michal Macku κά και h νεαρή φωτογράφος Michaela Brachtlova.

    Σχετικά Links:

    ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    [19] Κοινωνία

    Ξεπέρασε το όριο ασφαλείας Υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού

    6/3/2005 7:22:00 μμ

    Συντάκτης:

    Έχει ξεπεράσει κάθε όριο η στάθμη του ποταμού Σπερχειού και ήδη έχουν μεταβληθεί σε λίμνη περίπου 800 στρέμματα στον κάμπο της Λαμίας. Τα αναχώματα του ποταμού κοντά στο Γοργοπόταμο δεν άντεξαν και το νερό έχει καλύψει ολόκληρη την περιοχή. Νωρίς το πρωί η στάθμη είχε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ασφαλείας στην περιοχή της Σπερχειάδας, αφού αντί του ύψους των δύο μέτρων, που είναι το όριο στη συγκεκριμένη περιοχή είχε φτάσει το πρωί τα 2,8 μέτρα και το απόγευμα έπεσε στα 2,5 μέτρα. Στο μεταξύ η μεγάλη εισροή υδάτινων όγκων τις τελευταίες ημέρες στον ποταμό Αχελώο είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλισή του στις όχθες του κοντά στις εκβολές του, στην περιοχή του χωριού Κατοχή. Εκατοντάδες στρέμματα με εσπεριδοειδή και άλλες καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφές, ενώ, αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση της εισροής του νερού στον Αχελώο κινδυνεύουν άμεσα 10.000 στρέμματα με καλλιέργειες

    Φόβοι για την παλιά γέφυρα

    Όλη τη νύχτα συνεργεία του Δήμου Λαμιέων και της Νομαρχίας ενίσχυαν σε κάποια σημεία τα αναχώματα στον Σπερχειό, για να περιορίσουν τα νερά, αλλά το πρωί αυτά ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη. Μέχρι αργά το απόγευμα η συγκοινωνία από Λαμία προς Γοργοπόταμο είχε διακοπεί, ενώ τις πρωινές ώρες είχε διακοπεί και η συγκοινωνία από Λαμία προς Υπάτη, αφού εκφράζονταν φόβοι για την αντοχή της παλιάς γέφυρας του Σπερχειού, πού είναι στην περιοχή του Κωσταλεξίου.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε κεφάλι ο Ακράτητος

    6/3/2005 6:24:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μόνος πρώτος παρέμεινε ο Ακράτητος, στο Πρωτάθλημα της Β Εθνικής. Η ομάδα των Λιοσίων, που από εχτές νίκησε τον Πανηλειακό, είδε σήμερα την ομάδα της Λειβαδιάς να έρχεται ισόπαλη στον Βόλο με τον τοπικό Ολυμπιακό και να ξεφεύγει με δύο βαθμούς. Η Λάρισα ντύθηκε πολουβόλο και κατατρόπωσε Απόλλωνα στο Αλκαζάρ, και βρέθηκε μόνη στην τρίτη θέση. Κοντά πλέον και η Νίκη Βόλου που νίκησε άνευ αγώνα τον Ποσειδώνα Νέων Πόρων. Ο Ηλυσιακός, στα άλλα παιχνίδια της ημέρας νίκησε την Προοδευτική, ενώ το ίδιο έπραξε και η Καλαμάτα κόντρα στον Ατρόμητο. Τέλος ο Εθνικός Αστέρας νίκησε την Παναχαϊκή, ενώ αύριο στις 17:00 διεξάγεται το ντέρμπι του Πανσερραϊκού με την Καστοριά.

    Τα αποτελέσματα

    Ακράτητος-Πανηλειακός 1-0 (25 Σκούφαλης)

    Νίκη Βόλου-Ποσειδών Νέων Πόρων 2-0 α.α.

    Εθνικός Αστέρας-Παναχαϊκή 2005 2-0 (89 Βελόνης)

    Ηλυσιακός-Προοδευτική 3-2 (23, 24 73, Καμπάς, 27, 89 Χνιώτης)

    Καλαμάτα-Ατρόμητος Αθηνών 3-1 (16 Μαρκορά, 74 Καλατζής, 82, Οστρόφσκι, 90 Μπαρμπαρούσης)

    Ολυμπιακός Β.-Λεβαδειακός 1-1 (51 αυτογκόλ Κουμπής, 78 Λαμίδης)

    Λάρισα-Απόλλων Αθηνών 5-0 (25 πέναλτι Διγκόζης, 34 Μακρής, 60 Διγκόζης, 81 Κυπαρίσσης, 90 Μακρής)

    Πανσερραϊκός-Καστοριά 7/3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Ακράτητος 21 41

    Λεβαδειακός 21 39

    Λάρισα 21 38

    Νίκη Βόλου 21 37

    Καλαμάτα 21 36

    Πανηλειακός 21 35

    Καστοριά 20 34

    Πανσερραϊκός 20 32

    Ολυμπιακός Βόλου 21 32

    Προοδευτική 21 30

    Ηλυσιακός 21 28

    Εθνικός Αστέρας 21 27

    Απόλλων Αθ. 21 24

    Παναχαϊκή 2005 21 23

    Ατρόμητος Αθ. 21 4

    Ποσειδών Ν. Πόρων 21 -9

    * Ο Ποσειδών Νέων Πόρων έχει

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θρασύβουλος και Γιάννενα οι κερδισμένοι

    6/3/2005 6:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στα Γιάννενα η τοπική ομάδα στο ντέρμπι κορυφής με την Καβάλα κατάφερε να πάρει τη νίκη με 1-0 και να αποσπαστεί τρεις βαθμούς από τη δεύτερη Βέροια. Η "βασίλισσα της Μακεδονίας" απέναντι στην ΠΑΕ Θράκης δεν δυσκολεύτηκε να επιβληθεί με 4-1. Ρεπό είχε η Δόξα Δράμας. Στο Νότιο Όμιλο, το Κερατσίνι έκανε την μεγάλη έκπληξη παίρνοντας ανέλπιστο διπλό μέσα στο Χαϊδάρι, με 0-1. νίκη των Πειραιωτών, έφερε στην κορυφή τον Θρασύβουλο. Η ομάδα του Λύσανδρου Γεωργαμλή, πέρασε εντυπωσιακά από την Κυψέλη νικώντας την Αθηναϊδα με 0-4. Νέα γκέλα του Αχαρναϊκού στα Λιόσια που έχασε δυο βαθμούς απέναντι στην Αχαϊκή. Την Τρίτη το Βύζας Εθνικός, με την ομάδα του Πειραιά να θέλει τη νίκη που θα την οδηγήσει πιο κοντά στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Νότιος Όμιλος

    Θύελλα Πατρών-Ηρόδοτος 1-1 Πάμισος Μεσσήνης-Λήλας Βασιλικού 3-1 Χαϊδάρι ΑΟ-Κερατσίνι 0-1 Μαρκό-Αγιος Δημήτριος 1-2 Αθηναϊδα-Θρασύβουλος Φυλής 0-4 Αχαρναϊκός-Αχαϊκή 0-0 Ατσαλένιος-ΠΑΝΟ Μαλίων 1-1 Βύζας Μεγάρων-Εθνικός Πειραιώς 16/3 Ρεπό: Ρόδος

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Θρασύβουλος 46 2. Χαϊδάρι 45 3. Αχαρναϊκός 43 4. Εθνικός 39 5. Ρόδος 33 6. Αγιος Δημήτριος 27 . ΠΑΝΟ Μαλλίων 27 8. Λήλας Βασιλικού 26 . Αχαϊκή 26 10. Κερατσίνι 23 . Ατσαλένιος 23 12. Πάμισος Μεσσήνης 22 . Θύελλα Πατρών 22 14. Βύζας Μεγάρων 21 15. Ηρόδοτος 20 16. Μαρκό 18 17. Αθηναϊς 12

    Βόρειος Όμιλος

    Βέροια-ΠΑΕ Θράκη 4-1 Κοζάνη-Λύκοι 1-1 Παναιτωλικός-Παύλος Μελάς 1-0 Πανδραμαϊκός-Αναγένηση Αρτας 0-3 Αναγέννηση Καρδίτσας-Λαμία 0-2 Γιάννινα-Καβάλα 1-0 Απόλλων Λάρισας-ΑΕ Πτολεμαϊδας 0-1 Αγροτικός Αστέρας-Θερμαϊκός 0-0 Ρεπό: Δόξα Δράμας

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. ΠΑΣ Γιάννινα 44 2. Βέροια 41 3. Καβάλα 40 4. Δόξα Δράμας 35 5. Αναγέννηση Αρτας 34 6. Ενωση Θράκης 33 . Λαμία 33 8. Πτολεμαϊδα 29 9. Κοζάνη 28 . Αγροτικός Αστέρας 28 11. Αναγ. Καρδίτσας 27 . Παναιτωλικός 27 13. Παύλος Μελάς 24 14. Θερμαϊκός 22 15. Λύκοι 17 16. Απόλλων Λάρισας 16 17. Πανδραμαϊκός 15

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε τα πάνω της η Χαλκηδόνα

    6/3/2005 5:46:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με δύο γκολ, ένα σε κάθε ημίχρονο, οι "κίτρινοι" κράτησαν το όνειρο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, νικώντας την ομάδα της Κρήτης. Πλέον βέβαια ο Εργοτέλης, μετράει δύο σερί ήττες και βρέθηκε στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τα γκολ για τους νικητές στο γήπεδο της Νεάπολης πέτυχαν οι Ηλιόπουλος (20΄) και Φαλέμι (59΄-αυτογκόλ).

    Ανώτερη από την αρχή

    Η Χαλκηδόνα ξεκίνησε πολύ καλά το παιχνίδι και από την αρχή δημιούργησε καλές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ. Στο 15΄ ο Ηλιόπουλος και στο 19΄ ο Γελαδάρης δεν τα κατέφεραν αλλά ένα λεπτό μετά, οι "κίτρινοι" άνοιξαν το σκορ. Μετά από κόρνερ του Γελαδάρη, οι αμυντικοί της κρητικής ομάδας δεν μπόρεσαν να διώξουν την μπάλα και ο Ηλιόπουλος από πλεονεκτική θέση έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου, παρά τις πολλές ευκαιρίες των γηπεδούχων.

    Στο δεύτερο μέρος ξεκίνησαν η ομάδα του Παράσχου με μία από τα ίδια. Στο 52΄ μετά από εκτέλεσε κόρνερ του Σωτήρχου, ο Παπάς έπιασε την κεφαλιά προς τον Ζαχαρόπουλο αλλά ο τελευταίος, προ κενής εστίας έστειλε την μπάλα άουτ. Ότι δεν μπορούσαν να πετύχουν οι επιθετικοί της Χαλκηδόνας, το κατάφερε τελικά ένας αμυντικός του Εργοτέλη. Ήταν το 59ο λεπτό όταν ο Ζαχαρόπουλος σέντραρε στην μικρή περιοχή και ο Φαλέμι, στην προσπάθειά του να απομακρύνει, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του «γράφοντας» το 2-0 για τους γηπεδούχους. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ, με την ομάδα της Νεάπολης να πανηγυθρίζει τους τρεις βαθμούς.

    Διαιτητής: Σωμαρακάκης (Αθηνών)

    Κίτρινες: Σίμος, Κούτσης

    Οι συνθέσεις: Χαλκηδόνα: Εμπέντε, Γελαδάρης, Σίμος, Δήμος, Παππάς, Κατεμής, Σωτήρχος, Κορακάκης, Κούτσης (86΄ Αλ Τζάχερ), Ζαχαρόπουλος, Ηλιόπουλος (86΄ Χάλαρης)

    Εργοτέλης: Χανιωτάκης, Οικονομάκης, Φιλέκοβιτς, Σπυριδάκης, Σουτζής (84΄ Πάρβου), Σλίχτινγκ, Φαλέμι, Λαμπράκης (64΄ Σιλά), Βοσκαρίδης, Ογκουνσότο, Άντο (84΄ Μαζιμπούκο)

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Τρίποντο" σωτηρίας η Καλαμαριά

    6/3/2005 5:41:00 μμ

    Συντάκτης:

    Προβάδισμα στην υπόθεση παραμονής πήρε την Κυριακή, ο Απόλλωνας Καλαμαριάς που στο ντέρμπι των ουραγών της βαθμολογίας πήρε μεγάλη νίκη μέσα στη Κέρυκυρα επί της τοπικής ομάδας με 0-2. Με αυτή τη νίκη, η ομάδα του Ντράγκαν Κοκότοβιτς έφτασε τους 19 βαθμούς, αφήνοντας τους γηπεδούχους στους 15 και την τελευταία θέση της κατάταξης. Τα γκολ που χάρισαν τη νίκη στον Απόλλωνα Καλαμαριάς σημείωσαν οι Βέλα Τζούνιορ (10΄) και Παππάς (+90΄).

    Αιφνιδίασε ο Απόλλωνας

    Στο μεγίστης βαθμολογικής σημασίας αγώνα, ο Απόλλωνας Καλαμαριάς κατάφερε να αιφνιδιάσει την Κέρκυρα και να "ανοίξει" το σκορ στο 10΄. Σε εκείνο το λεπτό ο Νίκος Παπαδόπουλος του Χρήστου εκτέλεσε φάουλ, οι αμυντικοί της Κέρκυρας δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν τη μπάλα και ο Βέλα Τζούνιορ την έστειλε στα δίχτυα του Γκίτκου, δίνοντας το προβάδισμα στον Απόλλωνα

    Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να συνέλθουν από το σοκ και να αντιδράσου και στο 21΄ ο Φοφόνκα έκανε το γύρισμα ο Εντιαγέ προσπάθησε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο Καρατζιοβαλης απέκρουσε.

    Σαν να μην έφτανε το γρήγορο γκολ, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για την Κέρκυρα στο 35΄, όταν έμεινε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής με απευθείας κόκκινη κάρτα του Κόλτζου, όταν ο Παππάς έφυγε ταχύτατα στον αιφνιδιασμό και ο αμυντικός της Κέρκυρας τον ανέτρεψε με αποτέλεσμα ο διαιτητής Βασιλείου να του δείξει την κόκκινη κάρτα.

    Η Καλαμαριά με καλή αμυντική λειτουργία και με παίκτη παραπάνω διατήρησε το προβάδισμα και παρά τις προσπάθειες των παικτών της Κέρκυρας να ισοφαρίσουν, οι Θεσσαλονικείς διπλασίασαν τα τέρματά τους στις καθυστερήσεις με σουτ του Παππά και πανηγύρισαν μια σημαντική για τη σωτηρία τους νίκη.

    Διαιτητής: Βασιλείου (Θεσσαλίας)

    Κίτρινες κάρτες: Πανόπουλος, Βέλα Τζούνιορ, Κλέιτον, Εντιαγέ, Ν. Χ. Παπαδόπουλος, Χατζί, Πετκάκης.

    Κόκκινες κάρτες: Κόλτζος.

    Οι συνθέσεις:

    ΚΕΡΚΥΡΑ (Γιώργος Φοιρός): Γκίτκος, Γεωργίου, Αμανατίδης, Γκαρόζης (66΄ Μπάιγιο), Μπουγκάνεμ, Νινιάδης, Πανόπουλος (37΄ Πετράς), Κόλτζος, Μπράγκα, Φοφόνκα, Εντιαγέ (46΄ Νιρέν Ντεμπά).

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Ντράγκαν Κοκότοβιτς): Καρατζιοβαλης, Φυτανίδης, Παπαδόπουλος Ν. Χ., Παπαδόπουλος Ν. Α., Κλέιτον (73΄ Ηλιάδης), Παρμαξίδης, Πετκάκης, Χατζί, Βέλα Τζούνιορ, Παππάς, Ορφανός (63΄ Μουζαουί).

    [24] Κοινωνία

    Ψηφίζουν στο β' γύρο οι δικηγόροι "Μονομαχία" Παξινού - Βερβεσού

    6/3/2005 5:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2005 5:57:58 μμ)

    Συντάκτης:

    Από το πρωί προσέρχονται στις κάλπες οι δικηγόροι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και 14 ακόμα δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που ψηφίζουν στις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη πρόεδρων. Η «μονομαχία» στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας διεξάγεται μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Παξινού, ο οποίος πρόσκειται στην Ν.Δ. και είχε λάβει στον α γύρο ποσοστό 42,75% και του Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και στον α γύρο έλαβε 21,94%. Στον α γύρο των εκλογών του ΔΣΑ επί 18.346 εγγεγραμμένων δικηγόρων, ψήφισαν 12.855, ποσοστό συμμετοχής 70,07%. Οι εκλογές στον ΔΣΑ συνεχίζονται και αύριο, Δευτέρα, όπου αναμένεται η μεγάλη προσέλευση των δικηγόρων της Αθήνας ενώ στους υπόλοιπους 16 δικηγορικούς συλλόγους ολοκληρώνονται σήμερα.

    Ολοκληρώνεται αύριο

    "Οι συνάδελφοί μας περιμένουν πολλά την επόμενη τριετία και πιστεύω, αφού βεβαίως περιμένουμε και το αυριανό αποτέλεσμα, ότι έχουμε να κάνουμε πολλά, όπως προτάσεις, τομές στο χώρο της Δικαιοσύνης αλλά και ευρύτερα στο χώρο της κοινωνίας", δήλωσε το μεσημέρι ο κ. Παξινός ενώ σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν θα είναι πρόεδρος του ΔΣΑ την επόμενη τριετία, απάντησε: «Αυτό θα φανεί αύριο, λίγη υπομονή θέλει. Δεν μπορώ να προκαταλάβω την ψήφο των συναδέλφων. Έστω και αν το ποσοστό του α γύρου ήταν αυτό που ήταν ".

    Από τη μεριά του ο κ. Βερβεσός δήλωσε ότι "σ αυτή την Κυριακή αντιπαρατίθενται δυο λογικές. Η λογική της αναπαραγωγής της κατάστασης και της δυναμικής διεκδίκησης προς τα μπρος, μιας νέας επίλυσης, δυναμικής, των προβλημάτων. Σε αυτές τις εκλογές η ψήφος είναι ψήφος επαγγελματικής συνείδησης και όχι κομματικής ή προσωπικής προτίμησης". Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΔΣΑ, ο Δ. Βερβεσός, απάντησε: "Εγώ, βεβαίως πιστεύω στην εκλογική επιτυχία της παράταξής μου και εμού προσωπικώς . Αλλά όχι μόνο προσωπικά της παράταξης, κυρίως της νέας δικηγορικής πλειοψηφίας που πρέπει να αθροιστεί σε αυτές τις εκλογές για να δημιουργήσει ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 March 2005 - 17:57:36 UTC