Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Ανάν-Μολυβιάτη
  • [02] Παυλόπουλος: Καμιά αλλαγή στο "βασικό μέτοχο"
  • [03] Εν ψυχρώ δολοφονία 18χρονου
  • [04] Οριστικά απών ο Δέλλας
  • [05] Επιχείρηση διάσωση

    [01] Πολιτική

    Κυπριακό, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή στο επίκεντρο Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Ανάν-Μολυβιάτη

    28/3/2005 8:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2005 10:08:17 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης τη συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Νέα Υόρκη. Οι κ.κ. Ανάν και Μολυβιάτης συζήτησαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, καθώς και την κρίση στο Νταρφούρ, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την περίοδο. Για το Κυπριακό, επεσήμαναν την ανάγκη επανένωσης του νησιού και την εκτίμηση ότι συγκλίνουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς αυτή την ανάγκη. Ο κ. Μολυβιάτης από την πλευρά του ζήτησε να ξαναρχίσει η διαδικασία εξευρέσεως μιας λύσης με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του γενικού γραμματέα. "Αυτή τη φορά", πρόσθεσε, "είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα αποτυχία, αλλά ότι η διαδικασία θα καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα". Οσον αφορά το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε τη βασική ελληνική θέση, στην οποία υπάρχει κατανόηση του γενικού γραμματέα, για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στις δύο χώρες να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλα προβλήματα της περιοχής.

    Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

    Ο κ. Ανάν, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο και τη δράση της Ελλάδας στην περιοχή, ιδίως στο Κόσοβο, ενώ επισημάνθηκε η ταύτιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και ΟΗΕ στη βαρύτητα που έχει η επίτευξη των κριτηρίων για το Κόσοβο κατά την περίοδο μέχρι την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης. Ανάλογα με την αξιολόγηση αυτή θα εξεταστεί το τελικό status της περιοχής, με δεδομένη πάντως τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν είναι δυνατή η επιστροφή στην -προ του 1999- κατάσταση.

    Σχετικά με το Μεσανατολικό, οι δύο πλευρές συνέκλιναν στην ανάγκη πλήρους απομάκρυνσης των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

    Στον Λευκό Οίκο ο Π. Μολυβιάτης

    Τελευταίος σταθμός της πενθήμερης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στις ΗΠΑ είναι η Ουάσινγκτον. Ο κ. Μολυβιάτης θα παραστεί ως προσκεκλημένος του προέδρου Τζορτζ Μπους σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο όπου θα τιμηθεί η επέτειος της Εθνικής Ανεξαρτησίας και στην οποία θα είναι παρόντες, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και επιφανή στελέχη της ομογένειας. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο πρόεδρος Μπους εξέδωσε διακήρυξη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην οποία τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι "πολύ πριν την επίτευξη της ελληνικής εθνικής ανεξαρτησίας η Αρχαία Αθήνα είχε εισαγάγει τις αρχές της Δημοκρατίας από τις οποίες εμπνεύστηκαν οι Πατέρες του Αμερικανικού Έθνους και η αγάπη της Αμερικής για την ελευθερία έχει τις ρίζες της στο ελληνικό πνεύμα". Επίσης, ανέφερε ότι "καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, Ελλάδα και ΗΠΑ αποτελούν εταίρους στην προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας".

    [02] Πολιτική

    Παυλόπουλος: Καμιά αλλαγή στο "βασικό μέτοχο"

    28/3/2005 9:01:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αμετακίνητος στο θέμα του "βασικού μετόχου" απέναντι στις αντιρρήσεις της Κομισιόν, δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο υπουργός Εσωτερικών αποκλείει το ενδεχόμενων αλλαγών στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως η βασική αιτίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για το άρθρο 14 παρ.9 . "Όταν τίθεται εν αμφιβόλω το Σύνταγμα σου, πας να διαπραγματευτείς τροποποίηση του; " διερωτάται ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως αν η Κομισιόν δεν αντιληφθεί το δίκαιο των ελληνικών αιτημάτων, τότε υπάρχει μία καταληκτική διαδικασία που οδηγεί στο δικαστήριο. "Αυτό έχει συμβεί και με πολλές άλλες χώρες, π.χ. με την Ολλανδία για τα ΜΜΕ, το 1991. Έφθασε στο δικαστήριο και δικαιώθηκε" επισημαίνει.

    Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει εσφαλμένη την ερμηνεία του νόμου από την Κομισιόν: "Η Επιτροπή υποστηρίζει πως εμείς προσθέτουμε μια παραπάνω κύρωση, κάτι που είναι αντίθετο στο Κοινοτικό Δίκαιο. Εμείς όμως δεν προσθέτουμε κύρωση, αλλά δημιουργούμε ένα επιπλέον ασυμβίβαστο για την προστασία της διαφάνειας. Άρα δεν υπάρχει παραβίαση των οδηγιών" σημειώνει.

    Όσο για την περίπτωση του παγώματος των κονδυλίων ο κ. Παυλόπουλος δηλώνει: "Όταν πας να δώσεις μία μάχη πρέπει να θεωρείς ότι θα την κερδίσεις. Δεν θεωρώ λοιπόν πιθανό έναν τέτοιο σενάριο. Όμως, γιατί κάποιοι δεν ανησυχούσαν όταν χάθηκαν τα κονδύλια του Κτηματολογίου;".

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κόστος σε επίπεδο κονδυλίων- της υπεράσπισης του Συντάγματος δηλώνει ότι το Σύνταγμα είναι υπεράνω χρημάτων: "Πάντως οι σωστές κυβερνήσεις καταφέρνουν και το Σύνταγμα να υπερασπίζονται και χρήματα να μη χάνουν" καταλήγει.

    Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος: "Η κυβέρνηση θέλει να προασπίσει το Σύνταγμα και το εθνικό συμφέρον και στην προσπάθεια αυτή έχουμε τα όπλα, τις δυνατότητες και τα επιχειρήματα για να το πράξουμε με επιτυχία" ανέφερε.

    Σχετικά με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ο κ.Αντώναρος σημείωσε πως η σχετική απάντηση θα δοθεί από ελληνικής πλευράς εντός του δεδομένου χρονικού πλαισίου και αρνήθηκε να προδικάσει περαιτέρω, τονίζοντας πως "όσο βρίσκεται σε συζήτηση η Ελλάδα με την Επιτροπή, η κυβέρνηση δεν είναι νοητό να πει, τι θα κάνει μετά ταύτα".

    Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανασάκη, κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιπερισπασμό ενόψει των δυσμενών οικονομικών μέτρων, και για "προσπάθεια να κρατηθεί στο απυρόβλητο ο Πρωθυπουργός" , κάνοντας να φανεί ότι "φταίνε οι κακοί υπουργοί του".

    Σημειώνει ότι ενώ η ΝΔ γνώριζε ότι έπρεπε να ψηφίσει έναν εκτελεστικό νόμο σύμφωνο με το Σύνταγμα και με το κοινοτικό δίκαιο, κάτι που μπορούσε, αντ αυτού "προτίμησε το δρόμο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης, της εμπάθειας και της διευθέτησης συμφερόντων" και τώρα "επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το Σύνταγμα σε μια απίθανη διαπλοκή ανικανότητας και υποκρισίας".

    Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία τοποθετείται υπέρ των χειρισμών του Πρωθυπουργού στο θέμα του "βασικού μετόχου": Νομίζω ότι η κυβέρνηση σωστά επιμένει να εφαρμοστεί το σύνταγμα το κοινοτικό δίκαιο δεν υπερισχύει του εθνικού. Αυτό είναι νομικισμός της κακιάς ώρας- να μην αποσυρθεί ο υπάρχων νόμος αν χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις, να γίνουν- και να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή. Κι ας μην είμαστε έντρομοι διότι η γραφειοκρατία της ΕΕ διαφωνεί. Όσο για την παραπομπή στο Δικαστήριο, θα έλεγα ότι είναι λιγάκι αντιφατική όλη αυτή η επιχειρηματολογία. Τόσες φορές έχουμε παραπεμφθεί για άλλα ζητήματα".

    [03] Κοινωνία

    Ερευνώνται τα κίνητρα Εν ψυχρώ δολοφονία 18χρονου

    28/3/2005 9:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι έπεσε σήμερα το απόγευμα ο 18χρονος Βασίλης Μαμόπουλος, ο οποίος είχε μόλις ψωνίσει στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς του και κατευθυνόταν προς το σπίτι του, στην οδό Αριστοτέλους 5 Β στο Ελληνικό. Ενώ ο νεαρός περπατούσε, τον πλησίασε ένα παλιό αυτοκίνητο, χρυσαφί χρώματος, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα. Τότε, οι δύο επιβάτες κατέβηκαν και ο ένας τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ασκληπιείο Βούλας, αλλά ήταν ήδη αργά. Αστυνομικοί απέκλεισαν το σημείο της δολοφονίας και οι ειδικοί της σήμανσης, ερεύνησαν για ίχνη των δραστών. Το μόνο που βρέθηκε ήταν ένας κάλυκας. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι δράστες ήταν νεαροί. Η αστυνομία ερευνά εάν κίνητρό τους ήταν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για υποθέσεις ναρκωτικών. Ο 18χρονος έμενε με τη γιαγιά του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία, η μητέρα του, Μαρία Σαφού μικροβιολόγος, είχε πέσει θύμα του Κώστα Πάσσαρη, ο οποίος τον Αύγουστο του 2001 την είχε τραυματίσει θανάσιμα κατά τη διάρκεια ληστείας, στο φαρμακείο της αδελφής της στην Κυψέλη.

    [04] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Οριστικά απών ο Δέλλας

    28/3/2005 9:56:00 μμ

    Συντάκτης:

    Οι ενοχλήσεις στην μέση δεν υποχώρησαν για τον Τραϊανό Δέλλα και συνέπεια αυτού είναι η απουσία του και από τον αγώνα με την Αλβανία στο Καραϊσκάκη. Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός δεν προπονήθηκε ούτε σήμερα και έτσι ο Ότο Ρεχάγκελ και πάλι δεν θα τον έχει στην διάθεσή του. Κατά τα άλλα στην σημερινή προπόνηση το κλίμα ήταν πανηγυρικό, αφού περισσότεροι από 500 φίλοι της Εθνική μας βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και αποθέωσαν τους ποδοσφαιριστές. Εξάλλου ο ενθουσιασμός είναι ενδεικτικός και από τις πωλήσεις των εισιτηρίων που ήδη έχουν εξαφανιστεί με αποτέλεσμα το γήπεδο να είναι για μια ακόμη φορά κατάμεστο το βράδυ της Τετάρτης. Πάντως στο προσκήνιο ήρθε ξανά το θέμα του πριμ, που θα πάρουν οι Έλληνες παίκτες σε περίπτωση πρόκρισης. Μάλιστα το συζήτησαν με τον Βασίλη Γκαγκάτση και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΠΟ είπε ότι θα πάει σ' αυτούς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα πάρει η Ομοσπονδία από τη ΦΙΦΑ για την πρόκριση, ενώ πρόσθεσε πως βρίκσεται σε επαφή με την Πολιτεία, για να ξεκαθαρίσει το ποσό που σκοπεύει να δώσει.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιχείρηση διάσωση

    28/3/2005 9:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Συνάντηση με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας του και το τεχνικό επιτελείο επεδίωξε να έχει σήμερα, ο πρόεδρος της Καλλιθέας, Νίκος Σαλευρής. Στην συνάντηση αυτή ο πρόεδρος της ΠΑΕ ζήτησε απ' όλους και κυρίως από τους παίκτες, να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να ξεφύγει η ομάδα από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού. "Είμαι σίγουρος ότι, όπως είχαμε βαθμολογικά προβλήματα σε πιο δύσκολες περιόδους και σταθήκαμε όρθιοι με το σπαθί μας, έτσι θα κάνουμε και τώρα", είπε ο κ. Σαλευρής και συμπλήρωσε, "Το όπλο μας είναι ότι είμαστε μια οικογένεια. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε τη μάχη της επιβίωσης στα επτά παιχνίδια που απομένουν, με θάρρος και αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και σοβαρότητα, εντός και εκτός έδρας, ξεκινώντας από τον αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τα επτά παιχνίδια είναι ισάριθμοι τελικοί. Ζητώ από εσάς να υπερβάλετε εαυτούς. Πρέπει να είμαστε όλοι κοντά στην ομάδα, ώστε να κυλήσουν όλα φυσιολογικά".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 March 2005 - 22:01:15 UTC