Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμιος θρήνος
  • [02] Στα χέρια του Θεού ο Πάπας
  • [03] "Ρετιρέ" για δύο
  • [04] Γλίτωσε την ήττα η "Μπάρτσα"
  • [05] Επιστροφή στην κορυφή
  • [06] Την "βρήκε" από τον Πουρλιοτόπουλο
  • [07] Μάχη για τετράδα
  • [08] ΠΑΟΚ τετράδας
  • [09] "Καθάρισε" ο Ευρωπαίος
  • [10] Πλησίασε ο Αχαρναϊκός

    [01] Κόσμος

    Πιθανόν την Τετάρτη ή την Πέμπτη η κηδεία του Πάπα Παγκόσμιος θρήνος

    3/4/2005 8:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Φόρο τιμής στον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', που άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο, αποτίνουν οι Καθολικοί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες. Ενδεδυμένη με βαθυκόκκινα άμφια και λευκή τιάρα, η σορός του εκλιπόντος βρίσκεται σε αίθουσα του αποστολικού ανακτόρου, ενώ τη Δευτέρα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου και πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα ενταφιαστεί. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την εκλογή νέου Πάπα και στη Ρώμη συρρέουν δεκάδες Καρδινάλιοι και πιστοί από όλο τον κόσμο, για να παραστούν στο τελετουργικό που θα γίνει στην Καπέλα Σιξτίνα. Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, που θα συγκαλέσει εντός 20 ημερών το κογκλάβιο, ως πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων.

    Ύστατο χαίρε

    Εκατομμύρια συγκλονισμένων Καθολικών, τιμητικές δηλώσεις πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, εθνικό πένθος, μεσίστιες σημαίες. Με τα μάτια βουρκωμένα, δεκάδες χιλιάδες πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο προσεύχονται να αναπαύσει ο Θεός την ψυχή του Ιωάννη Παύλου του Β'.

    Το Βατικανό κήρυξε εννέα ημέρες πένθους, ενώ στην Ιταλία οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Τεράστια η συγκίνηση και στην Πολωνία, την ιδιαίτερη πατρίδα του Πάπα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε προσευχές στις εκκλησίες ολόκληρης της χώρας. Το εθνικό πένθος θα διαρκέσει ως την κηδεία του Ποντίφικα, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τις 9 Απριλίου.

    Όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ενώνουν τις προσευχές τους. Η Παραγουάη κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος, τετραήμερο η Κόστα Ρίκα, τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Χιλή, την Βολιβία, το Πράσινο Ακρωτήριο, αλλά και την Κούβα, ενώ μονοήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Ισπανία και το Περού.

    Το ρέκβιεμ για τον Πάπα παγκόσμιο. Με κεριά στα χέρια, εκατοντάδες πιστοί από τη Βραζιλία και τις Φιλιππίνες, τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία, την Ινδονησία, την Αυστραλία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, συγκεντρώνονται σε ναούς, αλλά και πλατείες, δημιουργώντας τόπους προσκυνήματος για τον αποθανόντα.

    Οι Καθολικοί που ζουν στην Ελλάδα συρρέουν στις εκκλησίες τους για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του Ποντίφικα. Στην πρεσβεία του Βατικανού η σημαία κυματίζει μεσίστια, ενώ την ημέρα της κηδείας του Πάπα θα τελεστεί αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση στον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου.

    Η κηδεία του Ποντίφικα στην κρύπτη του Αγίου Πέτρου θα γίνει πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Δύο εκατομμύρια πιστοί αναμένεται να ταξιδέψουν στη Ρώμη για την κηδεία και οι αρχές βρίσκονται επί ποδός, για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις και τη στέγαση του πλήθους, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να συρρέει στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Η εκλογή του διαδόχου

    Κι ενώ οι πιστοί θρηνούν και οι προετοιμασίες για την κηδεία του Ποντίφικα βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκάλεσε τους 120 Καρδιναλίους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το κογκλάβιο, από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος προκαθήμενος.

    Σύμφωνα με την παράδοση, το κογκλάβιο θα πραγματοποιηθεί εντός 20 ημερών στην Καπέλα Σιστίνα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας το Σώμα δεν επιτρέπεται να εξέλθει του χώρου.

    Για την εκλογή του νέου Ποντίφικα απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων συν ένας. Με την εκλογή του νέου Πάπα, η απόφαση ανακοινώνεται στον ίδιο, με την ερώτηση αν όντως επιθυμεί να τον διαδεχθεί. Εφόσον απαντήσει καταφατικά, κάθεται στο θρόνο της Καπέλα Σιξτίνα, όπου δέχεται τους υπόλοιπους Καρδιναλίους.

    Αρχικά. ο υπόλοιπος κόσμος μαθαίνει το γεγονός με τον παραδοσιακό τρόπο: τα ψηφοδέλτια καίγονται με τη χρήση ειδικών χημικών, που δημιουργούν άσπρο καπνό, ο οποίος βγαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.

    Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το χαρμόσυνο νέο: "Habemus Papam" (Έχουμε Πάπα) και ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανίζεται για να ευλογήσει το πλήθος.

    Δεκατρείς οι επικρατέστεροι

    Αν και μέχρι την ταφή του Πάπα απαγορεύεται κάθε συζήτηση για τον διάδοχό του, στους διαδρόμους του Βατικανού τα σενάρια έχουν ήδη αρχίσει και, όπως όλα δείχνουν, η "μάχη" της διαδοχής θα κριθεί ανάμεσα στο ιταλικό και το ισπανο-λατινοαμερικανικό στρατόπεδο.

    Οι υποθέσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος θρησκευτικός ηγέτης των Ρωμαιοκαθολικών μπορούν να θεωρηθούν παρακινδυνευμένες. Άλλωστε, ο Ιωάννης Παύλος Β' θεωρούταν "αουτσάιντερ" και η εκλογή του είχε προκαλέσει έκπληξη. Ωστόσο, υπάρχουν δεκαρείς Καρδινάλιοι, που πιστεύεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες.

    Επικρατέστεροι από την Γηραιά Ήπειρο θεωρούνται οι: Άντζελο Σκόλα, Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε και Ντιονίτζι Τεταμάνζι από την Ιταλία, Γκότφριντ Ντάνεελς από το Βέλγιο, Κριστόφ Σένμπορν από την Αυστρία και Γιόζεφ Ράτσινγκερ από την Γερμανία.

    Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Αγία Έδρα πρέπει να επιστρέψει σε ιταλικά χέρια, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο επόμενος Πάπας δεν πρέπει να έχει ευρωπαϊκή καταγωγή και στρέφουν το βλέμμα τους προς την Λατινική Αμερική.

    Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τον επόμενο Ποντίφικα μεταξύ των: Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο από την Αργεντινή, Ντάριο Καστριγιόν Όγιος από την Κολομβία, Κλαούντιο Χούμες από την Βραζιλία, Νίκολας ντε Χέσους Λόπες Ροντρίγκες από τη Δομινικανή Δημοκρατία και Όσκαρ Αντρές Ροντρίγκες Μαδριάγκα από την Ονδούρα.

    Τέλος, το επιχείρημα ότι το 65% των Καθολικών ζει στην Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική, βάζει μεταξύ των φαβορί τον Φράνσις Αρίνζε από την Νιγηρία και τον Ιβάν Ντίας από την Ινδία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα χέρια του Θεού ο Πάπας

    Λίγα λόγια για τον Πάπα

    Σχετικά Links:

    Βατικανό

    [02] Κόσμος

    Θρήνος στους απανταχού Καθολικούς Στα χέρια του Θεού ο Πάπας

    3/4/2005 12:33:00 πμ

    Συντάκτης:

    Παγκόσμια συγκίνηση και βαρύ πένθος στους απανταχού Καθολικούς. Το βράδυ του Σαββάτου, στις 22:37 ώρα Ελλάδας, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, ύστερα από μακρά ασθένεια. Οι καμπάνες στη Ρώμη ηχούν πένθιμα, ενώ εκατομμύρια πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κόσμο θρηνούν για το χαμό του πνευματικού τους πατέρα. Στο μεταξύ, δεκάδες Καθολικοί και Καρδινάλιοι από κάθε γωνιά του πλανήτη συρρέουν στην ιταλική πρωτεύουσα για να παραστούν στο τελετουργικό, που θα διαρκέσει εννέα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την εκλογή νέου προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από σώμα 120 Καρδιναλίων. Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του Β εξέφρασαν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες. "Η αγάπη διαμορφώνει τις καρδιές και χαρίζει την ειρήνη" είπε ο Ποντίφικας στο τελευταίο του μήνυμα προς τους πιστούς.

    Βαθιά θλίψη

    Θρήνος έχει καταλάβει τους Καθολικούς, που πενθούν για τον Ιωάννη Παύλο τον Β, τον πρώτο μη Ιταλό Πάπα τα τελευταία 455 χρόνια.

    Το τελευταίο μήνημα του Πάπα αναγνώσθηκε σήμερα από τον αρχιεπίσκοπο Λεονάρντο Σάντρι ενώπιον των πιστών στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    "Στην ανθρωπότητα, που φαίνεται μερικές φορές αποπροσανατολισμένη και κυριαρχημένη από τις δυνάμεις του κακού, του εγωισμού και του φόβου, ο αναστημένος Κύριος μας προσφέρει ως δώρο την αγάπη του, μας συγχωρεί, μας συμφιλιώνει και ανοίγει την ψυχή του στην ελπίδα. Η αγάπη διαμορφώνει τις καρδιές και χαρίζει την ειρήνη", έγραφε ο Ποντίφικας.

    Η σορός του Πάπα έχει μεταφερθεί στη σάλα του δευτέρου ορόφου του αποστολικού μεγάρου, προκειμένου να αποδοθούν οι τιμές από την ιταλική πολιτική ηγεσία και τον ρωμαιοκαθολικό κλήρο.

    Δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, στην Πολωνία και σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου για να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον αποθανόντα ποιμένα ενός δισεκατομμυρίου πιστών στον κόσμο.

    Η Ρώμη προετοιμάζεται να υποδεχθεί τους δύο εκατομμύρια πιστούς, που αναμένεται να κατακλύσουν την πόλη τις επόμενες ημέρες. Κοντά στο Βατικανό έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται ασθενοφόρα, ενώ έχουν ανακοινωθεί αυξημένα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς που θα κάνουν στάση στον Άγιο Πέτρο.

    Βαθιά λύπη εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο . Σε ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι ο θάνατος του Πάπα "αποτελεί απώλειαν όχι μόνον δια την Εκκλησιαν του, αλλά και δια ολόκληρον τον Χριστιανισμόν και για την επιζητούσα ειρήνη και δικαιοσύνη παγκόσμια κοινότητα".

    "Η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια προς την Αγία Έδρα και τους Καθολικούς όλου του κόσμου", ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος , προσθέτοντας ότι "ένας μεγάλος Πάπας, μια μεγάλη προσωπικότητα του ρωμαιοκαθολισμού, που δίκαια χαρακτηρίστηκε σημαιοφόρος της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, εκοιμήθη". Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστόδουλος, έχει εκφράσει την επιθυμία του να παραστεί στην κηδεία του Πάπα. Ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να θέσει το θέμα προς συζήτηση κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση.

    "Επιθυμώ να σας μεταφέρω τα αισθήματα της συγκίνησης και λύπης που δοκίμασε ο ελληνικός λαός και εγώ προσωπικά στην αγγελία της εκδημίας του Ποντίφικα. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' θα παραμείνει ζωντανός στις καρδιές των καλοπροαίρετων ανθρώπων για την πίστη του στο Θεό, τη συμπόνια για τον Ανθρωπο, την αγάπη του για την ελευθερία και τις προσπάθειες που κατέβαλε για την εμπέδωση της ειρήνης στον κόσμο", αναφέρει στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας , το οποίο απέστειλε προς τον Γραμματέα Επικρατείας του Βατικανού, Καρδινάλιο Αντζελο Σοντάνο.

    "Η εκδημία του μακαριστού Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' βυθίζει στο πένθος και τη θλίψη τους Καθολικούς πιστούς στην Ελλάδα και σ ολόκληρο τον κόσμο", αναφέρει συλλυπητήρια επιστολή του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, προς τον Γραμματέα Επικρατείας του Βατικανού. "Μεγάλος μεταξύ των μεγάλων, ο Ιωάννης Παύλος Β' κατόρθωσε να αρθεί υπεράνω των ανθρωπίνων αδυναμιών, χάρη στην πίστη του στον Θεό, την προσήλωσή του στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και την αίσθηση θυσίας, την οποία επέδειξε και κατά τις τελευταίες ημέρες του πόνου", αναφέρει η επιστολή.

    "Υπήρξε ένας φωτισμένος ηγέτης και αληθινός αγωνιστής για τα δικαιώματα των αδυνάτων, την κατάργηση των διαχωρισμών, τον εκσυγχρονισμό της Καθολικής Εκκλησίας και την προσέγγισή της με την Ορθοδοξία" τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους πιστούς στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, προσθέτοντας, πως "είχα την τύχη να τον συναντήσω από κοντά και να διαπιστώσω προσωπικά τη χαρισματική ηγετική προσωπικότητά του, αλλά και τον φιλάνθρωπο χαρακτήρα του".

    Επίσης, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος γνωστοποίησε, ότι από τη Δευτέρα 4 Απριλίου ως την Τετάρτη 6 Απριλίου, τις ώρες 10-12 και 5-7 θα είναι ανοικτό βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Μακαριστού Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στην Αποστολική Νουντσιατούρα, οδός Μαβίλη, αριθμός 2, στο Παλαιό Ψυχικό.

    Συγκίνηση σε όλη την υφήλιο

    "Ακούραστο θιασώτη της ειρήνης", χαρακτήρισε τον αποθανόντα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως "ο κόσμος έχασε έναν υπερασπιστή της ελευθερίας", τονίζοντας ότι ο Ιωάννης Παύλος ο Β αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια Αμερικανούς.

    "Με το θάνατο του Ιωάννη Παύλου Β', η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, χάνουν ένα πνευματικό ηγέτη ιστορικών διαστάσεων", έγραψε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο , χαιρετίζοντας τον "ιστορικό" ρόλο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' στην "επανένωση" της Ευρώπης, "σε σημείο ώστε να αξίζει τον τίτλο του ιδρυτή πατέρα της ενωμένης Ευρώπης". Οκ. Μπαρόζο εξέφρασε επίσης ιδαίτερα την αλληλεγγύη του στην Πολωνία, η οποία έχασε "στο πρόσωπο του Κάρολου Βοϊτίλα ένα από τα πιο επιφανή παιδιά της".

    Σε τηλεοπτική του παρέμβαση, ο Ιταλός πρόεδρος, Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι , δήλωσε πως "η Ιταλία θρηνεί τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β" και κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, υπογράμμισε ότι ο Πάπας συγκινούσε με την ευψυχία και την αποφασιστικότητά του.

    Τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο του Πάπα εξέφρασε και βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ , δήλωσε ότι με τον θάνατο του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο κόσμος έχασε έναν θρησκευτικό ηγέτη, ασχέτως εάν διαθέτουν ή όχι θρησκευτικές πεποιθήσεις.

    Για "μία εξαιρετική φυσιογνωμία του καιρού μας, η οποία συνδέθηκε με μια ολόκληρη εποχή", έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

    "Ο καθολικός κόσμος χάνει ένα μοναδικό ηγέτη που σημάδεψε τον κόσμο με ένα πολύ προσωπικό τρόπο", τόνισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας , Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. Τη λύπη του για το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του Β, που τον χαρακτήρισε "μεγάλο φίλο της Κροατίας", εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Στίπε Μέσιτς.

    Ο πρωθυπουργός του Βελγίου , Γκι Φερχοφστάτ, δήλωσε πως ο Πάπας "έβαλε το σημάδι του" στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ενώ η πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε, ότι σε όλους τους αγώνες της Κυριακής θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ποντίφικα.

    Στη γενέτειρα του Πάπα, Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα δήλωσε ότι "χωρίς αυτόν δε θα είχε υπάρξει το τέλος του κομμουνισμού ή θα συνέβαινε πολύ αργότερα και θα ήταν αιματηρό".

    Η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε "συλλυπητήρια, σεβασμό και αλληλεγγύη" προς την καθολική κοινότητα και αποκάλεσε τον εκλιπόντα "φίλο" του νησιού.

    Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, χαρακτήρισε το θάνατο του πάπα "μεγάλη απώλεια για ολόκληρη την ανθρωπότητα" και εγκωμίασε την ιστορική συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Καθολική Εκκλησία και τους Εβραίους. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Νάσερ αλ - Κίντουα υπενθύμισε την "εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη του Πάπα στους Αγίους Τόπους, που είχε συμβάλει τότε στη δημιουργία μιας διαφορετικής ατμόσφαιρας, αυξάνοντας την ελπίδα στο λαό μας" . Ο υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων της Αιγύπτου, Μαχμούντ Χάμντι Ζάκζουκ , τόνισε, πως ο Ποντίφικας "συνέβαλε στην ειρήνη" και εξέφρασε την ελπίδα ο διάδοχός του "να συνεχίσει αυτό, που άρχισε ο Ιωάννης Παύλος Β' ".

    Στις Φιλιππίνες, εκατομμύρια καθολικοί συνέρευσαν στις εκκλησίες, ενώ η Πρόεδρος Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο χαρακτήρισε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' "ήρωα" για τους καταπιεσμένους και "υπέρμαχο της οικογένειας των Φιλιππίνων". Στο πάρκο της Μανίλας, ιερείς θα φυτέψουν 84 δέντρα, όσα και τα χρόνια του Πάπα, δημιουργώντας το δάσος του Ιωάννη Παύλου Β'.

    Η επόμενη μέρα

    Από το 1996, ο Ιωάννης Παύλος ο Β' είχε ορίσει λεπτομερώς τους κανόνες συμπεριφοράς στην περίπτωση που η Αγία Έδρα μείνει κενή.

    Αμέσως μετά το θάνατο, ο αρχιθαλαμηπόλος, ή "καρδινάλιος καρμελένγκο", πρέπει να σφραγίσει τα ιδιαίτερα δωμάτια και το γραφείο του Ποντίφικα, ενώ οι ανώτατοι καρδινάλιοι, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας της Αγίας Έδρας και οι επίσκοποι των συνελεύσεων, παραιτούνται από τα αξιώματα της Κουρία.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του αποστολικού Συντάγματος, η τελετουργία του πένθους για έναν Πάπα διαρκεί εννέα ημέρες. Αφού εκτεθεί σε βάθρο φερέτρου, ενταφιάζεται τέσσερις έως έξι ημέρες μετά το θάνατο. Η τελευταία κατοικία για όλους τους τελευταίους Ποντίφικες ήταν μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου , αν και αυτό δεν προβλέπεται κατ ανάγκην από τους επίσημους κανόνες.

    Ο θάνατος του Πάπα αφήνει την Καθολική Εκκλησία ακέφαλη για πολλές εβδομάδες, μέχρι το Κολέγιο των Καρδιναλίων να εκλέξει τον επόμενο Ποντίφικα. Το Κολέγιο αναλαμβάνει επίσης την καθημερινή διαχείριση της Εκκλησίας, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις, καθώς δεν μπορεί να αλλάξει διατάγματα του Πάπα ή τους εκλογικούς κανόνες για το διορισμό του διαδόχου του.

    Ο πρύτανης του Κολεγίου συγκαλεί το σώμα, που αποτελείται από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Καθολικής Εκκλησίας μετά τον Ποντίφικα. Επίσης, το Κολεγίο θα επιλέξει "την ημέρα, την ώρα και τον τρόπο με τον οποίο το άψυχο σώμα του πάπα θα μεταφερθεί στη βασιλική του Βατικανού για να εκτεθεί και να δεχθεί το σεβασμό των πιστών".

    Η ιταλική κρατική ραδιοτηλεόραση RAI μετέδωσε, πως ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων, συγκάλεσε ήδη τους 117 καρδιναλίους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το κογκλάβιο από το οποίο θα εκλεγεί ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    Σύμφωνα με την παράδοση, το κογκλάβιο θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 20 ημερών από το θάνατο του Πάπα, στην Καπέλα Σιστίνα.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο Βαλς, η πρώτη συνεδρίαση των καρδιναλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που θα αποφασίσουν για την ημερομηνία της κηδείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα , ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο πηγές του Βατικανού, μετέδωσε, πως η κηδεία του Ποντίφικα δε θα πραγματοποιηθεί πριν από την ερχόμενη Πέμπτη.

    Σενάρια διαδοχής

    Μετά τις πένθιμες εκδηλώσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται στο Κολέγιο των Καρδιναλίων, που καλείται να εκλέξει τον νέο Ποντίφικα.

    Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου του Β θα είναι ενδεχομένως Ευρωπαίος και στην ηλικία μεταξύ των 62 και 72 ετών

    Επικρατέστερος από τους Ιταλούς φέρεται ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Ντιονίτζι Τεταμάντζι, 70 χρόνων, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του Καρδινάλιου Άντζελο Σκόλα , από τη Βενετία.

    Καλές προοπτικές θεωρείται ότι συγκεντρώνει και ο Αρχιεπίσκοπος της Βιέννης, Κρίστοφ Σένμπορν , που όμως θεωρείται νέος, καθώς είναι 59 ετών.

    Από την άλλη, μειωμένες πιθανότητες λόγω προχωρημένης ηλικίας φαίνεται πως έχουν ο Γερμανός Καρδινάλιος, Γιόζεφ Ράτσιγκερ, ανώτερος σύμβουλος του Ποντίφικα για θεολογικά θέματα και ο καρδινάλιος Φράνσις Άιντζεϊ από τη Νιγηρία

    Επίσης, ως πιθανοί υποψήφιοι αναφέρονται δύο Λατινοαμερικανοί: ο Αρχιεπίσκοπος Τεγκουθιγκάλπα. της Ονδούρας, Όσκαρ Μαραντιάγκα και ο Αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, Κλαούντιο Χούμες .

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου του Β' θα πρέπει να συνεχίσει την ενασχόληση με ζητήματα που απασχολούν τους πιστούς στο δυτικό κόσμο, αλλά και με τα προβλήματα που ταλανίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λίγα λόγια για τον Πάπα

    Παγκόσμια συγκίνηση για τον Πάπα

    Σχετικά Links:

    Βατικανό

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Ρετιρέ" για δύο

    3/4/2005 10:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2005 11:06:58 μμ)

    Συντάκτης:

    Λαμπάδα ίσα με το μπόι του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου, θα πρέπει να ανάψει ο Ολυμπιακός. Ο τερματοφύλακας του Άρη ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας του στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό και σίγουρα οι φίλαθλοι των "πράσινων" θα τον θυμούνται για πολλά χρόνια. Γιατί ξέρετε τι είναι κυρίες και κύριοι, την άλλη εβδομάδα να παίζεις με τον Ολυμπιακό, να είσαι δυο βαθμούς μπροστά από τον "αιώνιο" αντίπαλό σου και αυτός να μην σέβεται τίποτα, κρατώντας ανέπαφη την εστία του; Ξέρετε κυρίες και κύριοι, τι είναι να σου κόβει δυο βαθμούς να σε πιάνει στην κορυφή ο Ολυμπιακός και να πηγαίνεις στο ντέρμπι με ισοβαθμία. Όχι κυρίες και κύριοι δεν ξέρετε, αλλά και ούτε και εμείς για να μην το παίζουμε "φωστήρες". Σύντομα θα μάθουμε όμως. Η 10η Απριλίου δεν είναι μακριά. Μια εβδομάδα απόσταση και τότε θα δούμε τι συνέπειες που θα έχει αυτή η ισοπαλία για την συνέχεια του πρωταθλήματος για τον ΠΑΟ. Μέχρι τότε ο Ολυμπιακός δικαιούται να απολαμβάνει την επιστροφή του στην κορυφή, έστω και με παρέα και να κάνει όνειρα όπως και ο Παναθηναϊκός βέβαια, να μείνει μόνος του, βλέποντας με άλλο μάτι την υπόθεση τίτλος.

    Στο "κόλπο" και η ΑΕΚ

    Βέβαια λαμπάδα στον τερματοφύλακα του Άρη θα πρέπει να ανάψει και η ΑΕΚ, που εκεί που έβλεπε να απομακρύνεται από την κορυφή, μετά την ισοπαλία της με την Χαλκηδόνα, πάλι από δίπλα είναι, γλυκοκοιτάζοντας και αυτή με τον τρόπο της, την κορυφή.

    Την άλλη εβδομάδα, η Ένωση παίζει με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και το ντέρμπι των "δικέφαλων", κρύβει και αυτό τις παγίδες του. Ανάλογα με την έκβαση του ντέρμπι των "αιωνίων" αλλά και του δικού της αποτελέσματος με τον αήττητο από την ημέρα που πήγε ο Καραγεωργίου στην Θεσσαλονίκη ΠΑΟΚ, μπορεί να την φέρει ακόμα και στην κορυφή.

    Σίγουρα πάντως, θα παραμείνει στην διεκδίκηση της μιας από τις δυο πρώτες θέσεις, που οδηγούν στο Campions League.

    Από την άλλη ο ΠΑΟΚ, μετά τη νίκη του επί της Ξάνθης, ανέβηκε στην τέταρτη θέση και κάπου εκεί θέλει να παραμείνει, σώζοντας μια χρονιά που άρχισε με πολλά όνειρα, μετατράπηκε σε εφιάλτη και τώρα αρχίζει να ομαλοποιείται και πάλι.

    Όσον αφορά τις θέσεις του UEFA, η Χαλκηδόνα χάρη στον Έμπεντε, που μετά το γκολ του Ηλιόπουλου κράτησε τον βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στην ΑΕΚ, ελπίζει να καταφέρει αυτό που πέρυσι δεν κατάφερε την τελευταία στιγμή. Να παίξει στα "ευρωπαϊκά σαλόνια" δύο χρόνια μόλις μετά την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία. Καθόλου άσχημα ε;

    Τις ελπίδες του για να παίξει στην Ευρώπη κράτησε και το Αιγάλεω μετά τη νίκη του επί του Ηρακλή. Πάντως για να πούμε και του στραβού το δίκιο, αν οι δυο ομάδες παίξουν μπάλα όπως αυτή που έπαιξαν σήμερα, καλύτερα να μην πάνε.

    Αναρωτιόμαστε αν οι φίλαθλοι που πήγαν στο γήπεδο του "Σίτι", είχαν πάρει και μαξιλαράκι μαζί τους, γιατί αυτό το παιχνίδι χωρίς έναν υπνάκο δεν έβγαινε. Καλή η σκοπιμότητα, καλοί οι βαθμοί, αλλά πρέπει να υπάρχει και ο σεβασμός προς τον φίλαθλο που σε χαλεπές οικονομικά εποχές, πληρώνει 15 και 20 ευρώ για αν δει την αγαπημένη τους ομάδα.

    Όσον αφορά την ουρά τώρα, το παιχνίδι παίζεται πλέον, για το ποιος θα ακολουθήσει την Κέρκυρα στην Β Εθνική.

    Οι Φαίακες έχασαν και τις τελευταίες τους ελπίδες σήμερα μετά την βαριά ήττα τους από τον Πανιώνιο με 1-3.

    Πρώτος υποψήφιος για κάθοδο ο Εργοτέλης, που μετά την ήττα του στο Παγκρήτειο από τον συμπολίτη ΟΦΗ, έχασε πόντους στην υπόθεση παραμονή.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιωνικός που έχασε από τον Ολυμπιακό.

    Αντίθετα βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε η Καλλιθέα μετά τη νίκη της μέσα στην Καλαμαριά.

    Αποτελέσματα - Σκόρερ

    Χαλκηδόνα-ΑΕΚ 1-1 15` Ηλιόπουλος (πεν) / 67` Κατσουράνης

    ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0 62΄ Φουτσίνι

    Κέρκυρα-Πανιώνιος 1-3 64` Ιωάννου / 52` Ναλιτζής, 55` Κιάσσος, 60` Σφακιανάκης (αυτ.)

    Αιγάλεω-Ηρακλής 1-0 45` Μπάρκογλου

    Απόλλων Καλαμαριάς-Καλλιθέα 1-2 44` Παππάς / 90` Αλεξανδρής, 90+2` Πέτκοβιτς

    Εργοτέλης-ΟΦΗ 0-1 88` Μαχλάς

    Παναθηναϊκός-Αρης 0-0

    Ολυμπιακός-Ιωνικός 2-1 49` Καστίγιο, 51` Τζόρτζεβιτς / 23΄ Γκούτμαν

    Πίνακας σκόρερ

    15 γκολ: Γκέκας (Παναθηναϊκός/Καλλιθέα) 12 γκολ: Λουτσιάνο (Ξάνθη) 11 γκολ: Ογκουνσότο (Εργοτέλης), Μαχλάς (ΟΦΗ) 10 γκολ: Κατσουράνης (ΑΕΚ), Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός) 9 γκολ: Μπάρκογλου (Αιγάλεω), Τζιοβάνι (Ολυμπιακός) 8 γκολ: Σοάρες (ΑΕΚ), Ριβάλντο (Ολυμπιακός), Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Ηλιόπουλος (Χαλκηδόνα) 7 γκολ: Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ), Μακόρ (Ιωνικός), Ζαχαρόπουλος (Χαλκηδόνα)

    Επόμενη αγωνιστική (9-10/4/2005):

    Ξάνθη Πανιώνιος ΑΕΚ-ΠΑΟΚ Ηρακλής-Κέρκυρα ΟΦΗ-Χαλκηδόνα Καλλιθέα-Αιγάλεω Ιωνικός-Εργοτέλης Αρης-Απ. Καλαμαριάς Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

    [04] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Γλίτωσε την ήττα η "Μπάρτσα"

    3/4/2005 10:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μέχρι το 82' η Μπαρτσελόνα ήταν αντιμέτωπη με την ήττα από την Μπέτις, καθώς οι φιλοξενούμενοι προηγούνταν με 3-1, όμως το τελικό σκορ ήταν 3-3 και η ομάδα του Φρανκ Ράϊκαρντ, κατάφερε τουλάχιστον να αποφύγει την ήττα μέσα στην έδρα της στην 30η αγωνιστική της "Πριμέρα Ντιβιζιόν". Το ματς ήταν ούτως ή άλλως ντέρμπι με την συμπολίτισσα Ρεάλ Μπέτις, όμως οι φιλοξενούμενοι φρόντισαν να το επιβεβαιώσουν. Μόλις στο 12 ο Χοακίν άνοιξε το σκορ για την Μπέτις και παρά την γρήγορη ισοφάριση του Ετό με πέναλτι στο 14', οι παίκτες της Μπέτις διατήρησαν τον έλεγχο και έφτασαν στο 2-1 πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος με τον Ολιβέιρα να σκοράρει στ 39'. Στην επανάληψη το σκηνικό παρέμεινε ως είχε και το 3-1 ήρθε στο 62' και πάλι από τον Χοακίν. Όμως οι Καταλανοί αφυπνίστηκαν και στο 82' ο Ετό με νέο πέναλτι μείωσε σε 3-2 για να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ.

    Μάχη για το Τσάμπιονς Λιγκ

    Με νίκες συνέχισαν και οι υπόλοιποι διεκδικητές των δύο θέσεων που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς τόσο η Σεβίλη με το 1-0 επί της Νουμάνθια, όσο και η Εσπανιόλ με το εκτός έδρας 3-1 επί της Σανταντέρ, ισοβαθμούν με την Μπέτις στους 49 βαθμούς, έναν πίσω από την Βιγιαρεάλ, που επίσης νίκησε χθες την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 3-1. Αυτή την ώρα η Αλμπαθέτε υποδέχεται την Ρεάλ στον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώνεται η 30η αγωνιστική και το σκορ είναι 1-1 με τον Ρεντόντο να έχει ανοίξει το σκορ για τους γηπεδούχους στο 10' και τον Ελγκέρα να ισοφαρίζει για την Ρεάλ πέντε λεπτά αργότερα.

    Τα αποτελέσματα

    Σοσιεδάδ-Οσασούνα 2-0 (42΄ Ουράνγκα, 45΄ Κάρπιν) Σαραγόσα-Βαλένθια 2-2 (44΄ Ζενερέλο, 49΄αυτ. Αλμπέλδα / 81΄ Κοράντι, 85΄ Κανέιρα Βιγιαρεάλ-Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-1 (11΄, 31΄ Χοσέ Μάρι, 55΄ Φορλάν / 21΄ Εθκέρο) Μάλαγα-Χετάφε 1-1 (14΄ Νέλο Μπαϊάνο / 32΄ Νάνο) Μπαρτσελόνα-Μπέτις 3-3 (14΄πεν., 82΄πεν. Ετό, +90 Φαν Μπρόνκχορστ / 12΄, 62΄ Χοακίν, 39΄ Ολιβέιρα) Λεβάντε-Λα Κορούνια 0-1 (40΄ Ντιέγκο Τριστάν) Σανταντέρ-Εσπανιόλ 1-3 (34΄ Μπεναγιούν / 13΄πεν. Ραούλ Ταμούδο, 43΄ Ζάρκε, 49΄ Μάξι Ροντρίγκες) Σεβίλη-Νουμάνθια 1-0 (69΄ Αντριάνο) Ατλέτικο Μαδρ.-Μαγιόρκα 4-0 (27' Κόλσα, 60' Τόρες, 86', 88' Μπαλέστα) Αλμπαθέτε-Ρεάλ Μαδρίτης 3/4

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 30 αγώνες) Μπαρτσελόνα 69 Ρεάλ Μαδρίτης 57 -29αγ Βιγιαρεάλ 50 -29αγ Μπέτις 49 Εσπανιόλ 49 Σεβίλη 49 Βαλένθια 47 Λα Κορούνια 45 Ατλέτικο Μαδρ. 43 -29αγ Αθλέτικ Μπιλμπάο 41 Σαραγόσα 40 Σοσιεδάδ 39 Χετάφε 36 Μάλαγα 35 Λεβάντε 34 Σανταντέρ 34 Οσασούνα 31 -29αγ Αλμπαθέτε 24 -29αγ Μαγιόρκα 24 -29αγ Νουμάνθια 20

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιστροφή στην κορυφή

    3/4/2005 10:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μπορεί να χρειάστηκε να αγχώσει υπερβολικά τους χιλιάδες φίλους του που πήγαν στο Καραϊσκάκη έπειτα από σχεδόν δύο μήνες, όμως τελικά ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την νίκη από τον Ιωνικό με 2-1, ένα αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε μέσα σε δύο λεπτά έξαρσης αποδοτικού ποδοσφαίρου από τους "ερυθρολεύκους". Ο Ιωνικός από το 22' είχε μπει μπροστά στο σκορ με γκολ του Γκούτμαν και με τους παίκτες του Μπάγεβιτς να χάνουν τις ευκαιρίες την μία μετά την άλλη. Στην επανάληψη η αντικατάσταση του πολύ κακού Τζιοβάνι με τον φρέσκο Καστίγιο αλλά και η είσοδος του Ριβάλντο απέδωσε και ο Ουρουγουανός ισοφάρισε στο 49' για να έρθει ο Τζόρτζεβιτς στο 51' και να διαμορφώσει το τελικό 2-1.

    Ψυχρολουσία

    Ο αγώνας ξεκίνησε όπως ήταν αναμενόμενο με τον Ολυμπιακό να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κάνει παιχνίδι, ωστόσο η πίεση των παικτών του Βαγγέλη Βλάχου δεν επέτρεπε στους αντιπάλους τους να κάνουν πολλές και αξιόλογες ευκαιρίες. Μέχρι να συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο αγώνα η υπεροχή του Ολυμπιακού ήταν ανούσια, αλλά αυτό ήταν το ένα κομμάτι του προβλήματος. Το άλλο ήρθε στο 22' όταν ο Γκούτμαν ξέφυγε από το κέντρο του γηπέδου και μετά από φάση στην οποία οι "ερυθρόλευκοι" ζήτησαν φάουλ του Νατσούρα και μόνος απέναντι στον Νικοπολίδη τον πλάσαρε για το 0-1 μέσα στο γεμάτο κόσμο έπειτα από πολύ καιρό, Καραϊσκάκη. Από εκεί και έπειτα το σκηνικό του αγώνα μεταφέρθηκε στην περιοχή του Ιωνικού! Οι "ερυθρόλευκοι" από το 22' και μετά ήταν σχεδόν όλοι και σχεδόν μονίμως την επίθεση, χάνοντας απίστευτες και απίστευτα πολλές ευκαιρίες, κυρίως λόγω του ότι οι Νικαιώτες έπαιζαν πλέον μόνο άμυνα, αλλά και λόγω των κακών επιλογών στην τελική προσπάθεια. Χαρακτηριστικότερη ίσως από αυτές ήταν η ενέργεια του Τζόρτζεβιτς στο 44' που βρέθηκε με την μπάλα μέσα στην περιοχή, όμως το παραπάνω βήμα του κόστισε και το σουτ του ήταν άουτ.

    Φρεσκάρισμα στην επανάληψη

    Στο ημίχρονο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ίσως και για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, αποφάσισε να κάνει δύο αλλαγές. Έτσι στην επανάληψη ο Ολυμπιακός βγήκε στον αγωνιστικό χώρο με τον Καστίγιο στην θέση του Τζιοβάνι και τον Ριβάλντο στην θέση του Βάλλα, γεγονός που όπως αποδείχτηκε περίπου πέντε λεπτά αργότερα ήταν ευεργετικό για τις βλέψεις του Ολυμπιακού για τον φετινό τίτλο. Μόλις στο 49' ο Καστίγιο πήρε την μπάλα από την δεξιά πλευρά της άμυνας του Ιωνικού και αφού έφτασε στην γραμμή του άουτ πλάσαρε με το εξωτερικό τον ανήμπορο να αντιδράσει, Μπεκιάι, πετυχαίνοντας ένα πολύτιμο και συνάμα πανέμορφο γκολ. Το τέρμα του Ουρουγουανού πάντως εκτός των παραπάνω ήταν και "αγχολυτικό" δεδομένου πως πριν προλάβουν να συμπληρωθούν δύο λεπτά, ο Τζόρτζεβιτς έκανε το 2-1 και ξεσήκωνε το Καραϊσκάκη. Μέχρι το τέλος τίποτα δεν άλλαξε παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έκοψε ρυθμό και ο Ιωνικός προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση.

    Διαιτητής: Μαζαράκος (Αρτας) Κίτρινες: Μαυρογενίδης - Κινγκ, Λετιέρι, Νατσούρας, Γκούτμαν ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Βάλλας (46΄ Ριβάλντο), Κωστούλας, Στολτίδης, Γεωργάτος, Μάριτς, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι (46΄ Καστίγιο), Οκκάς (85΄ Ταραλίδης) ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Οφρυδόπουλος (46΄ Βουρεξάκης), Κινγκ (66΄ Διαμαντής), Τσιμπλίδης (56΄ Ρόκκας), Κοΐμπρα, Μακόρ, Γκούτμαν, Λετιέρι, Ισά, Ουκάρ, Νατσούρας.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Την "βρήκε" από τον Πουρλιοτόπουλο

    3/4/2005 9:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2005 9:58:28 μμ)

    Συντάκτης:

    Με ήρωα τον αγέραστο Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο, ο Άρης πήρε βαθμό "χρυσάφι", μέσα στην Λεωφόρο από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Ο τερματοφύλακας των "κίτρινων", όχι μόνο έπιασε πέναλτι του Γκέκα στο 28 λεπτό (παράβαση στην οποία ο ίδιος είχε υποπέσει), αλλά και με σωτήριες επεμβάσεις, κατάφερε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνά του, παίζοντας σχεδόν μόνος του, τους "πράσινους". Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟ, μετά την ισοπαλία με τον Ηρακλή πέταξε άλλους δυο βαθμούς στο καλάθι των αχρήστων και τώρα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό την άλλη Κυριακή, χωρίς να έχει την πολυτέλεια για απώλειες βαθμών, αν θέλει να ελπίζει για τον τίτλο.

    "Σφιχτή άμυνα" για τον βαθμό

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν μάλλον χαλαροί στον αγωνιστικό χώρο και απειλήθηκαν στο 9΄, με το σουτ του Εκουέμε να περνά λίγο άουτ. Η απάντηση των παικτών του Αλμπέρτο Μαλεζάνι ήρθε στο 17΄, όμως το συρτό σουτ του Κωνσταντίνου έξω από την περιοχή εξουδετέρωσε ο Πουρλιοτόπουλος. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό χάθηκε στο 27΄, όταν ο Πουρλιοτόπουλος απέκρουσε με υπερένταση την κεφαλιά του Γκούμα.

    Ένα λεπτό αργότερα, ο τερματοφύλακας του Αρη δεν συγκράτησε τη μπάλα σε έξοδό του και στη συνέχεια ανέτρεψε τον Χαραλαμπίδη, παραχωρώντας πέναλτι. Πήρε όμως αμέσως τη ρεβάνς, καθώς απέκρουσε την εκτέλεση του Γκέκα, κρατώντας απαραβίαστη την εστία του. Το χαμένο πέναλτι επηρέασε ψυχολογικά τον Παναθηναϊκό, που δεν κατάφερε να φτάσει στο πολυπόθητο γκολ ως τη λήξη του ημιχρόνου, αν και απείλησε στο 36΄ (κεφαλιά του Βόουτερ άουτ) και στις καθυστερήσεις (κεφαλιά του Χαραλαμπίδη απέκρουσε εντυπωσιακά ο Πουρλιοτόπουλος).

    Ο Μαλεζάνι αντικατέστησε στο ημίχρονο τον Γκέκα (που επηρεάστηκε από την απώλεια του πέναλτι) με τον Ολισαντέμπε και λίγο αργότερα πέρασε στον αγώνα και τον Σανμαρτεάν, όμως ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να μην παίζει οργανωμένα και να κάνει πολλά και αβίαστα λάθη. Ο Αρης από την πλευρά του κρατούσε με "σφιχτή" άμυνα το "μηδέν", χωρίς μάλιστα να κινδυνεύει ιδιαίτερα.

    Και όποτε χρειάστηκε (58΄ σε φάουλ του Βόουτερ, 70΄ σε κεφαλιά του Γκούμα και κυρίως στο 79΄ σε πολύ καλό σουτ του Σανμαρτεάν) ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος ήταν εκεί, αναδεικνυόμενος δίκαια σε μορφή της αναμέτρησης. Με το άγχος να βαραίνει τα πόδια τους, οι "πράσινοι" δεν δημιούργησαν άλλη ευκαίρια στα τελευταία 15 λεπτά (μαζί με τις καθυστερήσεις) και πέταξαν στα... σκουπίδια δύο υπερπολύτιμους βαθμούς.

    Διαιτητής: Kάκος (Κέρκυρας)

    Κίτρινες: Βόουτερ, Μόρις - Καλλιμάνης

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Κωνσταντινίδης, Κώτσιος, Γκούμας, Μπασινάς, Γκονζάλες, Γκέκας (46΄ Ολισαντέμπε), Χαραλαμπίδης, Βόουτερ (59΄ Σανμαρτεάν), Κωνσταντίνου (76΄ Παπαδόπουλος)

    ΑΡΗΣ: Πουρλιοτόπουλος, Γόγολος, Μουράφσκι, Παπαδόπουλος, Πασσαλής, Λαζανάς (52΄ Κουεμάχα), Βαγκέλι, Καλλιμάνης, Κολτσίδας, Εκουέμε (82΄ Μαρκομιχάλης), Ινόγκι (87΄ Αμπελάς).

    [07] Μπάσκετ

    Μάχη για τετράδα

    3/4/2005 9:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αποδεικνύοντας στην πράξη την ανωτερότητα του στην Ελλάδα ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός, επιβλήθηκε εύκολα στο "ευρωπαϊκό ντέρμπι" του Μακεδονικού με 92-75 και σε συνδυασμό με την ήττα του Αμαρουσίου από τον ΠΑΟΚ, εδραίωσε την θέση του στην κορυφή της βαθμολογίας της Α1. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, που αγωνίστηκε στην Πυλαία χωρίς τον Ρόντρικ Μπλάκνεϊ (βρέθηκε να έχει κάνει χρήση ινδικής κάνναβης), από εκεί που "γλυκοκοίταζε" την κορυφή τώρα πλέον βρίσκεται δυο βαθμούς πίσω, χωρίς όμως να κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη. Εκεί που αναμένεται να γίνει μάχη είναι για τις δυο υπόλοιπες θέσεις της τετράδας με τους Άρη, Πανιώνιο και ΠΑΟΚ να έχουν τον πρώτο λόγο και την ΑΕΚ αν σοβαρευτεί τον δεύτερο

    Μάχη και στην ουρά

    Ο Άρης όπως αναμενόταν πέρασε ένα εύκολο απόγευμα στην Αμαλιάδα απέναντι στον Ιωνικό Ν.Φ., που κατέβηκε σχεδόν διαλυμένος στο παρκέ, με τους παίκτες, ν αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα λόγω των γνωστών διοικητικών προβλημάτων. Ο τεχνικός της ομάδας , μάλιστα αμέσως μετά το παιχνίδι υπέβαλλε την παραίτησή του όπως είχε προαναγγείλει από την Παρασκευή.

    Στο ίδιο μοτίβο και ο Πανιώνιος, που με αντίπαλο την Ολύμπια Λάρισας, δεν χρειάστηκε να ανεβάσει ταχύτητα για να πάρει τη νίκη.

    Ο τρίτος της τετράδας, ο ΠΑΟΚ παίζοντας μπασκετ υψηλών προδιαγραφών πήρε μεγάλη νίκη απέναντι στο Μαρούσι κόβοντας την φόρα της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη για την κορυφή.

    Μετά από καιρό όσοι φίλαθλοι βρέθηκαν στο "Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας" έφυγαν απόλυτα ικανοποιημένοι από το θέαμα που παρουσίασε ο Ολυμπιακός και με τον Καζλάουσκας να έχει υπογράψει μόλις λίγες ώρες πριν, το νέο του συμβόλαιο και να παραμένει στον πάγκο της ομάδας του Πειραιά και τη νέα χρονιά, πήρε τη νίκη απέναντι στην ΑΕΚ που δεν λέει να συνέλθει πηγαίνοντας από ήττα σε ήττα.

    Εκεί που έγινε το "μπαμ", ήταν στην Πάτρα που ο Πανελλήνιος στον πρώτο από τους τέσσερις τελικούς όπως έχει χαρακτηρίσει ο τεχνικός των "Ολυμπιονικών", Κώστας Πετρόπουλος, τα παιχνίδια που απομένουν μέχρι την λήξη της κανονικής περιόδου παίζοντας με ψυχή πήρε την υπερπολύτιμη για την υπόθεση παραμονή νίκη.

    Τώρα οι Κυψελιώτες ισοβαθμούν με Ολύμπια και ΜΕΝΤ με 30 βαθμούς, αφού και η ομάδα της Τούμπας έχασε από τον συμπολίτη Ηρακλή.

    Αποτελέσματα:

    Ιωνικός ΝΦ-Άρης 68-84 Πανιώνιος-Ολύμπια Λ. 83-70 Απόλλων Π.-Πανελλήνιος 75-76 Ηρακλής-ΜΕΝΤ 90-83 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 71-66 Παναθηναϊκός-Μακεδονικός 92-75 ΠΑΟΚ-Μαρούσι 78-71

    [08] Μπάσκετ

    ΠΑΟΚ τετράδας

    3/4/2005 8:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ΠΑΟΚ επικράτησε 78-71 του Αμαρουσίου στο κλειστό της Πυλαίας και πλέον ισοβαθμεί με Άρη και Πανιώνιο με 37 βαθμούς, θέτοντας ισχυρές βάσεις για το πλασάρισμα του στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα. Όσο για την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, η σημερινή ήττα, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής, του στέρησε την ευκαιρία να διατηρήσει τη διαφορά από τον πρώτο Παναθηναϊκό στον ένα βαθμό.

    Με όπλο το σουτ απο την περιφέρεια

    Οι αιφνιδιασμοί και οι χαλαρές άμυνες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά και των δύο ομάδων από τα πρώτα λεπτά του αγώνα. Οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν με διεισδύσεις προς το καλάθι να οικοδομήσουν μία διαφορά, αλλά οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη εξανέμιζαν τις ελπίδες τους με εύστοχα τρίποντα, για να ολοκλήρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο με τις δύο ομάδες ισόπαλες (17-17).

    Στη συνέχεια πάντως, το Μαρούσι, που παρατάχθηκε στο γήπεδο χωρίς τους Ρόντρικ Μπλάκνεϊ (βρέθηκε να έχει κάνει χρήση ινδικής κάνναβης) και τη γνωστή απουσία του Γιώργου Καράγκουτη, δεν μπόρεσε να βρει τις λύσεις απέναντι στην «κλειστή» άμυνα του ΠΑΟΚ, που επέμενε χωρίς αποτέλεσμα από την περιφέρεια (1/11 τριπ.), με τον «δικέφαλο του Βορρά» να κλείνει το πρώτο ημίχρονο στο +7 (35-28). Νίλσεν (9π.), Ταμίρ (8π.) και Μουλαομέροβιτς (7π.) ήταν οι κύριοι εκφραστές της επίθεσης των γηπεδούχων, ενώ από τους φιλοξενούμενους ο αρχηγός, Βασίλης Σπανούλης (10π.), «πάλευε» να διατηρήσει την επαφή στο σκορ.

    Στην τρίτη περίοδο, οι παίκτες του ΠΑΟΚ βρήκαν το... ζεστό τους χέρι από την περιφέρεια και η πλάστιγγα έγειρε ολοκληρωτικά προς τη μεριά των γηπεδούχων. Μάλιστα, με τρίποντο του Βασιλειάδη λίγο πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου, ο ΠΑΟΚ οικοδόμησε -για πρώτη φορά- διαφορά 12 πόντων (63-51).

    Το Μαρούσι είχε κάποια ξεσπάσματα με τους Πόποβιτς, Στιούαρτ και Κολώκα, αλλά δεν αποδείχθηκαν αρκετά για την ανατροπή. Οι δύο ομάδες μπήκαν στην τελευταία περίοδο με τους παίκτες του Μπάνε Πρέλεβιτς στο +10 (64-54). Στον επίλογο του αγώνα, το Μαρούσι έμεινε απλός θεατής στο επιθετικό κρεσέντο των αντιπάλων και ηττήθηκε 78-71.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 17-17, 35-28, 64-54, 78-71 Διαιτητές: Κορομηλάς, Χριστοδούλου, Σταματόπουλος

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 14 (2), Κορονίδης 3 (1), Βασιλειάδης 11 (1), Βασιλόπουλος 11 (2), Γκαγκαλούδης 9 (1), Ταμίρ 11 (1), Μπαλογιάννης , Νίλσεν 11, Γκργκατ 8.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Λόλας 3 (1), Στιούαρτ 11 (1), Μπουντούρης 3 (1), Σέκουλιτς 13, Τζόουνς , Σπανούλης 15 (1), Κολώκας 10 (2), Καϊμακόγλου 4, Πόποβιτς 10 (3), Στεφανίδης 2.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Καθάρισε" ο Ευρωπαίος

    3/4/2005 9:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η "μάχη της Κρήτης" χαρακτηρίζεται πολλές φορές ο αγώνας ανάμεσα στον Εργοτέλη και τον ΟΦΗ, ωστόσο όπως και στον πρώτο γύρο στο "Γεντί Κουλέ" έτσι και σήμερα στο Παγκρήτιο, οι δύο ομάδες μόνο διαθέσεις βεντέτας δεν είχαν. Ο αγώνας ήταν μια πραγματική γιορτή όπως εξάλλου κάθε παιχνίδι που φιλοξενεί το σύγχρονο στάδιο της Κρήτης και οι δύο ομάδες μέσα στον αγωνιστικό χώρο είχαν διάθεση για να αποδώσουν καλό παιχνίδι. Μόλις στο 6 μάλιστα ο Νουαφόρ έχασε την πρώτη ευκαιρία του αγώνα, αφού αν και πέρασε και τον Χανιωτάκη ο Οικονομάκης έκοψε πάνω στην γραμμή. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να απαντήσουν στο 14 με τον Ογκουνσότο και στο 36 με τον Άντο, όμως και στις δύο περιπτώσεις ο Σηφάκης εξουδετέρωσε εύκολα.

    Έπεσε ο ρυθμός, "ανέβηκε" ο ΟΦΗ

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε. Ωστόσο, ο Εργοτέλης είχε την πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όμως η κεφαλιά του Ογκουνσότο στο 77΄ έφυγε πάνω από το δοκάρι του Σηφάκη. Δύο λεπτά αργότερα η αριθμητική ισορροπία διαταράχθηκε, όταν ο Ρομίκ Χατσατριάν αντίκρισε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα του διαιτητή Καλόπουλου, αφήνοντας τον ΟΦΗ με 10 παίκτες για περίπου 15 λεπτά αγώνα. Μετά την εξέλιξη αυτή οι παίκτες του Γιάννη Χατζηνικολάου οπισθοχώρησαν με σκοπό να "χτυπήσουν" τον Εργοτέλη στις αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές, δύο λεπτά πριν το τέλος, ο Ντάβιντσον έφυγε από δεξιά, γύρισε έξοχα τη μπάλα στο σημείο του πέναλτι, όπου ο Νίκος Μαχλάς δεν είχε πρόβλημα να τη στείλει στα δίχτυα διαμορφώνοντας το τελικό 0-1, φτάνοντας τα 11 γκολ στη φετινή σεζόν.Διαιτητής: Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης) Κίτρινες: Σταυρακάκης, Χατσατριάν Κόκκινη: Χατσατριάν (79΄)

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Χανιωτάκης, Οικονομάκης, Αργυράκης, Φιλέκοβιτς (32΄λ.τρ. Δημήτρης), Σιλά, Σουτζής, Σπυριδάκης, Σλίχτινγκ, Ογκουνσότο, Αντο, Μαζιμπούκο (46΄ Βοσκαρίδης) ΟΦΗ: Σηφάκης, Μπελεβώνης (69΄ Κουτσουρές), Σταυρακάκης (45΄λ.τρ. Δέντσας), Κολιτσιδάκης, Μαχλάς, Νουαφόρ, Αναστασιάδης, Τόμας, Χατσατριάν, Πίτσος (62΄ Ντεγιάνοφ), Ντάβιντσον

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πλησίασε ο Αχαρναϊκός

    3/4/2005 8:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Αχαρναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής της σημερινής 26ης αγωνιστικής της Γ' Εθνικής κατηγορίας, καθώς ήταν η μοναδική ομάδα από τις τρεις που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογία που πήρε την νίκη. Η ομάδα του Μενιδίου επικράτησε του Πάμισου στην Μεσσήνη με 2-0 και έφτασε τους 50 βαθμούς. Έναν βαθμό μπροστά είναι το Χαϊδάρι που γνώρισε την ήττα μέσα στην έδρα του από την Αχαϊκή με 1-2, ενώ στους 54 ανέβηκε ο Θρασύβουλος με το 2-2 στο Βασιλικό με τον Λήλα. Η άλλη μεγάλη εκτός έδρας νίκη της ημέρας ήταν εκείνη του Εθνικού στον Άγιο Δημήτριο με 1-0, ενώ με το ίδιο σκορ επικράτησε ο έτερος Πειραιώτης της κατηγορίας, το Κερατσίνι της Ρόδου στο Σχιστό. Σημαντική νίκη που αποτελεί βαθμολογική ανάσα και ήρθε και εύκολα με 3-0 πήρε ο Βύζας επί του Ατσαλένιου.

    Ξέφυγε η Βέροια

    Στον 2ο όμιλο της κατηγορίας, η Βέροια που ανέβηκε στην κορυφή την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα ξέφυγε κιόλας, αφού πήρε εύκολη νίκη με 4-0 επί του Θερμαϊκού, την στιγμή που τα Γιάννενα "κόλλησαν" στο 0-0 στην Δράμα, απέναντι στον Πανδραμαϊκό και η Καβάλα πήρε επίσης έναν βαθμό με το ίδιο σκορ απέναντι στον Παύλο Μελά. Συγκλονισμένοι οι παίκτες της Αναγέννησης Άρτας γνώρισαν την εντός έδρας ήττα από την Δόξα Δράμας σε έναν αγώνα, που μετά την τραγική αυτοκτονία του προέδρου της ομάδας, απλώς διεκπεραίωσαν την τυπική διαδικασία. Δύο ακόμη εκτός έδρας νίκες περιλάμβανε η σημερινή αγωνιστική με την Πτολεμαϊδα να πετυχαίνει την μία στο Καλοχώρι με 1-0 επί των Λύκων και τον Αγροτικό Αστέρα την άλλη με το 2-1 επί της Κοζάνης.

    1ος όμιλος

    Αγιος Δημήτριος-Εθνικός Πειραιώς 0-1 Κερατσίνι-Ρόδος 1-0 Λήλας Βασιλικού-Θρασύβουλος 2-2 Ηρόδοτος-Αχαϊκή 0-0 Βύζας Μεγάρων-ΠΑΝΟ Μαλίων 3-0 Θύελλα Πατρών-Ατσαλένιος 0-0 Πάμισος Μεσσήνη-Αχαρναϊκός 0-2 Χαϊδάρι ΑΟ-Αθηναϊδα 1-2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Θρασύβουλος 25 54 2. Χαϊδάρι 24 51 3. Αχαρναϊκός 25 50 4. Εθνικός 25 49 5. Ρόδος 24 39 6. Αγιος Δημήτριος 25 32 7. Λήλας Βασιλικού 25 31 8. Αχαϊκή 24 30 9. Θύελλα Πατρών 24 29 10. ΠΑΝΟ Μαλλίων 25 28 - Βύζας Μεγάρων 25 28 12. Πάμισος Μεσσήνης 25 27 - Ατσαλένιος 24 27 14. Κερατσίνι 24 26 15. Μαρκό 24 21 - Ηρόδοτος 24 21 17. Αθηναϊς 24 19 * Το Κερατσίνι έχει -1 βαθμό

    2ος όμιλος

    Λαμία-ΠΑΕ Θράκη 2-1 Αναγέννηση Αρτας-Δόξα Δράμας 0-2 Παύλος Μελάς-Καβάλα 0-0 Λύκοι-ΑΕ Πτολεμαϊδας 0-1 Βέροια-Θερμαϊκός 4-0 Κοζάνη-Αγροτικός Αστέρας 1-2 Παναιτωλικός-Απόλλων Λάρισας 4-0 Πανδραμαϊκός-Γιάννινα 0-0 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Βέροια 25 53 2. ΠΑΣ Γιάννινα 24 49 3. Καβάλα 25 47 4. Λαμία 25 42 5. Αναγέννηση Αρτας 24 41 6. Δόξα Δράμας 24 39 7. Ενωση Θράκης 25 38 8. Αγροτικός Αστέρας 24 37 9. Κοζάνη 24 34 10. Πτολεμαϊδα 24 32 11. Παναιτωλικός 25 30 12. Αναγ. Καρδίτσας 24 28 13. Θερμαϊκός 25 27 14. Παύλος Μελάς 25 26 16. Απόλλων Λάρισας 25 19 17. Λύκοι 24 18


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 April 2005 - 21:01:43 UTC