Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρέκβιεμ για τον Ποντίφικα
  • [02] Σκεφτόταν την παραίτηση ο Πάπας
  • [03] "Βουλιάζει" η Αιώνια Πόλη
  • [04] Βιονικά μάτια
  • [05] Προς λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [06] "Καταρρέει" η Rover
  • [07] Οι πρώτοι αγώνες
  • [08] Ετοιμάζεται "καμπάνα" για τον Μόγιο
  • [09] Πέρασαν και περιμένουν τον Παναθηναϊκό
  • [10] ΠΑΟΚ: Περιμένουν απάντηση Πάουελ
  • [11] Οι Μάβερικς νικητές στο ντέρμπι
  • [12] Αποσύρεται το "Bextra"

    [01] Κόσμος

    Καθολικό πένθος Ρέκβιεμ για τον Ποντίφικα

    8/4/2005 8:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2005 11:45:22 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Ξεκίνησε το ύστατο χαίρε στον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ παρουσία 4 εκ. Ρωμαιοκαθολικών και 200 ξένων ηγετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία του Ποντίφικα θα διαρκέσει 3 ώρες, ενώ έχουν παρθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αμέσως μετά, η σορός του μακαριστού Πάπα θα ενταφιαστεί στην κρύπτη των Ποντίφικων, κάτω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ η πλάκα που θα τον σκεπάσει θα είναι λιτή, σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου του Πάπα και σε αντίθεση με αυτές των προκατόχων του. Καθόλη τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας απαγορεύονται οι πτήσεις πάνω από την ιταλική πρωτεύουσα. Οι αρχές της Ρώμης λίγο μετά τις 7 π.μ. (ώρα Ιταλίας) επέτρεψαν την πρόσβαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και οι πιστοί σχημάτισαν δύο τεράστιες ουρές. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και την Εκκλησία της Ελλάδας ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Εκατομμύρια πιστών

    Η σορός του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙτοποθετήθηκε γύρω στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο φέρετρο, μέσα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα ταφεί μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία.

    Η σορός τοποθετήθηκε σε ένα φέρετρο από ξύλο κυπαρισσιού και σφραγίστηκε παρουσία του καμεράριου, του προσωπικού γραμματέα του πάπα και πιο ισχυρού άνδρα στο Βατικανό έως την εκλογή του νέου Ποντίφικα, του καρδινάλιου πρώην Υπουργού Εξωτερικών καθώς και του καρδινάλιου βικάριου της Ρώμης. Το πρόσωπο του πάπα είναι καλυμμένο με λευκό πέπλο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και αποφασίστηκε από το κονκλάβιο των Καρδιναλίων.

    Σύμφωνα με τη RAI, ήδη ο αριθμός των προσκυνητών ξεπερνά τις 300.000. "Ανοίξτε, ανοίξτε", φώναζαν οι πιστοί, που μετά από αναμονή ωρών κατά τη διάρκεια της νύχτας φοβήθηκαν ότι δεν θα μπορέσουν να περάσουν στην πλατεία. Η είσοδος στην πλατεία γίνεται με αργούς ρυθμούς λόγω των αυστηρών ελέγχων της αστυνομίας, στους οποίους υποβάλλονται όλοι, ακόμα και οι επίσκοποι και οι διεθνείς προσωπικότητες.

    Αντίθετα, το κέντρο της Ρώμης παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης, αφού η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει απαγορευτεί. Πολλοί πιστοί κατευθύνονται προς το Τσίρκο Μάσιμο όπου έχουν στηθεί μεγάλες οθόνες που θα προβάλουν την κηδεία.

    Οι πύλες της βασιλικής του Αγίου Πέτρου έκλεισαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης, σηματοδοτώντας το τέλος του προσκυνήματος.

    Εκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δεκάδες ηγέτες θα παραβρεθούν στην τελετή. Μεταξύ αυτών, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και οι πρόεδροι της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, και του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα έχει προεξάρχουσα θέση στην τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας, έφθασε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην ιταλική πρωτεύουσα, επικεφαλής αντιπροσωπείας. Αργότερα, έφτασε στη Ρώμη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Είναι η πρώτη φορά, που προκαθήμενοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα παραβρεθούν στην κηδεία ενός Ποντίφικα.

    Στη Ρώμη έφτασε το πρωί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και τον υφυπουργό των Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη. Ως μια πολύ σημαντική προσωπικότητα χαρακτήρισε τον μακαριστό πάπα ο Πρόεδρος Παπούλιας. "Ήταν δημιούργημα ανήσυχων και δύσκολων καιρών, είπε και πρόσθεσε: Εμείς στην Ελλάδα τον θυμόμαστε με αγάπη και για τη συμβολή του στο διάλογο των θρησκειών και των πολιτισμών και τη μεγάλη εκτίμηση, που έτρεφε στον ελληνικό πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη παρακαταθήκη, που αφήνει θα είναι ο φωτεινός δρόμος για τον διάδοχό του".

    Πολλές ξένες αντιπροσωπείες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, έχουν επίσης πάρει τις θέσεις τους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Στις 8 το πρωί έφτασαν στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο οι Πρόεδροι της Συρίας και της Πολωνίας Μπασάρ αλ Άσαντ και Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ και ο Πολωνός πρώην Πρόεδρος Λεχ Βαλέσα.

    Στο μεταξύ, ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε υποκριτική την παρουσία του Τζορτζ Μπους στο Βατικανό, και τον Ποντίφικα ως έναν πολέμιο του άγριου καπιταλισμού.

    Αρχιερατικό συλλείτουργο υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής του Πάπα τελείται σήμερα στις 11:00, στον καθολικό καθεδρικό ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών και την Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα.

    Έκκληση από το Ισραήλ

    Μπόνους για την προσφορά τους στη διάρκεια της 26χρονης θητείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β, θα πάρουν οι υπάλληλοι του Βατικανού, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "La Republica". Το μπόνους αυτό, που είναι ίσο με ένα μισθό, δίνεται σύμφωνα με την παράδοση του Βατικανού μετά το θάνατο του Πάπα. Παλαιότερα, οι εργαζόμενοι στο κρατίδιο έπαιρναν και δεύτερο μπόνους αμέσως μετά την εκλογή του νέου πάπα, επισημαίνει η εφημερίδα.

    Στο μεταξύ, ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βατικανό Οντέντ Μπεν-Χουρ ανακοίνωσε σήμερα, πως θα απευθύνει έκκληση στο κονκλάβιο των Καρδιναλίων για να επιλέξουν έναν Πάπα, που θα συνεχίσει το έργο "της συμφιλίωσης και της προσέγγισης" ανάμεσα σε εβραίους και χριστιανούς, που άρχισε ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ.

    "Μέσα στις επόμενες ημέρες σκοπεύω να απευθύνω επίσημη έκκληση στο κονκλάβιο των καρδιναλίων για να εκφράσω την ελπίδα ότι, θα επιλέξουν αυτόν, που θα ακολουθήσει το δρόμο, που χάραξε ο πάπας", επισήμανε ο ίδιος. Μιλώντας στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, ο Μπεν-Χουρ είπε πάντως, πως δεν είναι σίγουρος ότι, θα ακουστεί η φωνή του.

    Περίπου εκατό ειδικά δρομολόγια για την επιστροφή των πιστών μετά την κηδεία του πάπα έχει προγραμματίσει η ιταλική εταιρία σιδηροδρόμων (Trenitalia). "Εχουμε προγραμματίσει την αναχώρηση περίπου εκατό τρένων, που θα μεταφέρουν 200.000 πιστούς", διευκρίνισε εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκεφτόταν την παραίτηση ο Πάπας

    "Βουλιάζει" η Αιώνια Πόλη

    [02] Κόσμος

    Στη δημοσιότητα η διαθήκη του Σκεφτόταν την παραίτηση ο Πάπας

    7/4/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Κοντά στην παραίτηση έφτασε το 2000 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β, όπως αναφέρει στη διαθήκη του, που δόθηκε στη δημοσιότητα μια ημέρα πριν την νεκρώσιμη τελετή. Ο Πάπας χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έτος "βασανιστήριο" και αναφέρει: "ελπίζω ότι Αυτός (ο Θεός) θα με βοηθήσει να καταλάβω μέχρι πότε πρέπει να συνεχίσω αυτή την υπηρεσία, στην οποία με κάλεσε στις 16 Οκτωβρίου 1978". Στη διαθήκη του, ένα 15σελιδο κείμενο γραμμένο στα πολωνικά καθ όλη τη διάρκεια της 26ετούς παποσύνης του, ο Ποντίφικας κατέγραψε τις σκέψεις του εν είδει ημερολογίου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 1981, διατυπώνει τις σκέψεις του για τον τόπο ταφής του και στο τέλος εκφράζει την επιθυμία η διαθήκη να καεί, αφού αναγνωστεί. Στο μεταξύ, στην οχυρωμένη με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας Ρώμη έχουν συρρεύσει περίπου επτά εκατομμύρια πιστοί και οι αρχές προειδοποιούν ότι η πόλη δεν μπορεί να αντέξει άλλους επισκέπτες, ενώ οι πόρτες του Βατικανού έκλεισαν και κανείς δεν μπορεί πλέον να περάσει στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία και την εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

    "Ευχαριστώ"

    Η σκέψη να παραιτηθεί προκάλεσε έκπληξη. Ο Πάπας πίστευε ακράδαντα ότι η αποστολή του ήταν να οδηγήσει την Καθολική Εκκλησία στη νέα χιλιετία. Ωστόσο, το 2000 η υγεία του είχε επιδεινωθεί σημαντικά και η νόσος του Πάρκινσον από την οποία έπασχε είχε αρχίσει να δείχνει τα σημάδια της και στην φυσική του κατάσταση. Επίσης, τότε βρισκόταν στην ηλικία των 80 χρόνων και, σύμφωνα με τους αναλυτές, σκεφτόταν παραδώσει τα ηνία σε κάποιον νεότερο και πιο υγιή.

    "Τώρα, το έτος κατά το οποίο η ζωή μου συμπλήρωσε 80 χρόνια, πρέπει να διερωτηθώ μήπως έφτασε η στιγμή να επαναλάβω μαζί με τον Συμεών της Βίβλου το nunc dimittis (ποτέ μην παραιτείσαι)", γράφει χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας.

    Ο θάνατος φαίνεται πως ήταν πάντα στο μυαλό του, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, το 1981. Τότε, ο Ιωάννης Παύλος Β' είχε τραυματιστεί σοβαρά από τις σφαίρες του Τούρκου Αλί Αγτζά και χαρακτηρίζει "θαύμα" το ότι σώθηκε.

    Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 5 Μαρτίου 1982, ο Πάπας κάνει για πρώτη φορά αναφορά στη διαθήκη για το μέρος της κηδείας του, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πολωνία. Επισημαίνει, ότι το Κολέγιο Καρδιναλίων πρέπει "να ικανοποιήσει κατά το δυνατό" την επιθυμία του καρδιναλίου της Κρακοβίας και του συνόλου του πολωνικού ανώτερου κλήρου. Όμως, δύο χρόνια μετά, εξηγεί ότι η γνώμη του Πολωνού Καρδιναλίου για τον τόπο ενταφιασμού του "δεν χρειάζεται πλέον να ληφθεί υπόψη".

    Στο κείμενο της διαθήκης, το οποίο έχει κατά κύριο λόγο πνευματικό περιεχόμενο, ο Πάπας αναφέρει επίσης ότι δεν έχει προσωπική περιουσία και επιθυμεί να καούν όλες οι προσωπικές του σημειώσεις.

    Στο τελευταίο μέρος της διαθήκης, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο Ιωάννης Παύλος ο Β' ευχαριστεί τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα υπόλοιπα θρησκεύματα, κυρίως τον ιουδαϊσμό, καθώς και καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολιτικούς για τη στήριξη που του παρείχαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βουλιάζει" η Αιώνια Πόλη

    Σχετικά Links:

    Βατικανό

    [03] Κόσμος

    Εκατομμύρια Καθολικοί συρρέουν στον Άγιο Πέτρο "Βουλιάζει" η Αιώνια Πόλη

    7/4/2005 11:15:00 πμ

    Συντάκτης:

    Εκατομμύρια άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης συνεχίζουν να συρρέουν στην Αιώνια Πόλη, προκειμένου να προσκυνήσουν τη σορό του κεκοιμημένου πάπα Ιωάννη Παύλου Β, η κηδεία του οποίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή παρουσία 200 ξένων ηγετών. Η προσέλευση αυτή, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού, που έχει συμβεί ποτέ στο δυτικό κόσμο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις ρωμαϊκές αρχές για τις δυσκολίες στη φιλοξενία τους, όπως επισημαίνει σήμερα σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος. Ο Δήμος της Ρώμης έχει ξεκαθαρίσει ότι, δεν μπορεί να δεχθεί πλέον άλλους επισκέπτες. Τη νύχτα χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού καθώς ένα πλήθος σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, που περίμεναν στην ουρά για να προσκυνήσουν τη σορό, έχασαν την υπομονή τους μετά από δεκαπέντε ώρες αναμονής.

    Εξάλλου με αγωνιά περιμένουν σήμερα όλοι να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της διαθήκης του Ποντίφικα. Ο Πάπας άρχισε να επεξεργάζεται το κείμενο της διαθήκης του το 1979 μετά την εκλογή του ενώ οι τελευταίες παράγραφοι προστέθηκαν λίγο πριν από το θάνατο του. Πρόκειται για ένα κείμενο δεκαπέντε σελίδων γραμμένο στα πολωνικά, το οποίο αναμένεται να δώσει τέλος στην ιστορία του μυστικού καρδιναλίου, του ενός και μοναδικού, που είχε δικαίωμα να χρήσει καρδινάλιο ο παπάς και να παραμένει μυστική η ταυτότητα του. Ο μυστικός καρδινάλιος, ο οποίος σύμφωνα με τα διεθνή μέσα μπορεί να προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, έχει δικαίωμα να συμμετάσχει έστω και την τελευταία στιγμή στη ψηφοφορία του κονκλάβιου, που αρχίζει στις 18 Απριλίου για την ανάδειξη του νέου πάπα.

    "Πιστοί σταματήστε"

    "Η Ρώμη κινδυνεύει να βουλιάξει", από τα εκατομμύρια των πιστών, που κατευθύνονται προς τον Άγιο Πέτρο, γράφει η Ρεπούμπλικα δημοσιεύοντας στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία της τεράστιας ουράς, που σχηματίζει το πλήθος στις εισόδους του Βατικανού με την ελπίδα να μπορέσει να περάσει μπροστά από τη σορό του Ποντίφικα.

    Η Κοριέρε ντέλα Σέρα αναφέρεται στο τεράστιο πλήθος, που "δεν μπορεί να συγκρατηθεί" και η Στάμπα στη "θάλασσα των πιστών", που έχουν πλημμυρίσει την αιώνια πόλη.

    Η Στάμπα δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα φωτογραφία του προέδρου Μπους και των πρώην προέδρων Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους μπροστά στη σορό του πάπα Ιωάννη Παύλου Β.

    Η Ιλ Μεσατζέρο από την πλευρά της δημοσιεύει την έκκληση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας προς τους πιστούς να μην συγκεντρώνονται πλέον στο Βατικανό. "Πιστοί σταματήστε" είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

    Η αριστερή Ιλ Μανιφέστο γράφει στην πρώτη της σελίδα για τις "μεραρχίες του πάπα", αναφερόμενη στα εκατομμύρια των πιστών, που συρρέουν στη Ρώμη.

    "Καλός και κακός"

    O Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο γνωστός "Κόκκινος Ντάνι" του γαλλικού Μάη 68, δήλωσε σήμερα ότι, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β, "έκανε καλό και ταυτόχρονα κακό", καθώς ορισμένες φορές ήταν "επαναστάτης" και άλλες "αντιδραστικός". "Ο πάπας ήταν επαναστάτης στον αγώνα κατά του κομμουνισμού και για την κοινωνία ήταν ένας αντιδραστικός. Έκανε καλό και ταυτόχρονα κακό", δήλωσε ο Κον-Μπεντίτ στο τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης LCI.

    Μια ημέρα πριν από την κηδεία του Ποντίφηκα, ο Κον-Μπεντίτ ζήτησε από "τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τους πολιτικούς να μιλήσουν για το καλό και το κακό, που έκανε ο πάπας".

    Σύμφωνα με το Γάλλο ευρωβουλευτή, "όσοι πέθαναν από AIDS λόγω της απαγόρευσης από την Καθολική Εκκλησία της χρήσης προφυλακτικού, πλήρωσαν πολύ ακριβά αυτό, που έκανε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β. Ταυτόχρονα βοήθησε στην κατάρρευση του κομμουνισμού", τόνισε ο Κον-Μπεντίτ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

    [04] Τεχνολογία

    Δημιούργημα Αμερικανών επιστημόνων Βιονικά μάτια

    8/4/2005 11:16:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΒΒC

    Στην υπηρεσία των ανθρώπων τίθεται για μια ακόμα φορά η τεχνολογία. Ένα μικροτσίπ, το οποίο τοποθετείται στο πίσω μέρος του οφθαλμικού βολβού και μια βιντεοκάμερα, που είναι ενσωματωμένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά, δίνουν ελπίδα ότι στους τυφλούς να αναβλέψουν, έστω και κάπως θολά προς το παρόν. Η συσκευή σχεδιάστηκε από Αμερικανούς ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τζον Χόπκνις, στη Βαλτιμόρη. Αν και προς το παρόν οι εικόνες μόλις αρκούν ώστε ένας τυφλός να ξεχωρίζει πρόσωπα, η συσκευή αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τους ανθρώπους που έχουν χάσει την όρασή τους. "Είναι ένα επαναστατικό προϊόν της τεχνολογίας και έχει πραγματικά τη δυνατότητα να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων", δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC η Ανίτα Λάιφστοουν από Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών της Μεγάλης Βρετανίας.

    Πιο κοντά στο φως

    Οι εικόνες που συλλαμβάνει η βιντεοκάμερα μεταδίδονται στο μικροτσίπ, το οποίο τις μεταφράζει σε παλμικά κύματα που μπορεί να ερμηνεύσει ο εγκέφαλος. Αν και οι εικόνες από το τεχνητό μάτι δεν είναι καθαρές, ωστόσο, επιτρέπουν στους τυφλούς να διακρίνουν πρόσωπα.

    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Γκίσλιν Ντανιέλι, "το αμφιβληστροειδικό μόσχευμα περιέχει μικροσκοπικά ηλεκτρόδια. Εάν υποκινήσετε ένα ενιαίο ηλεκτρόδιο, το πρόσωπο θα δει ένα ενιαίο σημείο του φωτός".

    Οι ερευνητές έχουν ήδη δοκιμάσει μοσχεύματα που περιέχουν αρκετά ηλεκτρόδια, όμως, πιστεύουν πως απαιτούνται από 50 έως 100 ώστε οι εικόνες να είναι απόλυτα καθαρές.

    Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, οι δοκιμασίες της συσκευής σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο.

    Από την ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ωφεληθούν ασθενείς που πάσχουν από την πιο κοινή αιτία τύφλωσης, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδος, πάθηση από την οποία, μόνο στη Βρετανία, πάσχουν τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκνις

    [05] Πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις Προς λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    8/4/2005 7:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2005 10:22:43 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει το ζήτημα με την ονομασία των Σκοπίων. Εντός των ημερών, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του, η οποία προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες- λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Εκτιμήσεις θέλουν τη συμβιβαστική λύση να είναι ένα από τα ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, χωρίς όμως να είναι και η ακριβής διατύπωση. Μερικά από αυτά είναι "Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας", "Νέα Δημοκρατία της Μακεδονία-Σκόπια", "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια" και "Σλαβομακεδονία". Αν και η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ενημερώνει διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις ραγδαίες εξελίξεις. Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, το ενδεχόμενο για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, εάν κάτι τέτοιο χρειασθεί.

    "Μία ονομασία"

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα περί διπλής ονομασίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε την Παρασκευή στην "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ ότι η πρόταση Νίμιτς είναι να υπάρξει μία ονομασία έναντι όλων

    Η αντίληψη και η στάση της Ελλάδας είναι να υπάρξει μία βιώσιμη λύση στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων καθώς και για να διευκολυνθεί η πορεία της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κινητικότητα για ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό

    [06] Οικονομία

    Ξεκίνησε τη διαδικασία πτώχευσης "Καταρρέει" η Rover

    8/4/2005 10:28:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters - BBC

    Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rover, που προχώρησε σε αναγγελία υπαγωγής της σε καθεστώς εκκαθάρισης, μετά από 101 χρόνια λειτουργίας. Η διαδικασία πτώχευσης ξεκίνησε μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για την εξαγορά της από την κινεζική εταιρία Shanghai Automotive Industrial Corporation (SAIC), όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βρετανίας, Πατρίτσια Χιούιτ. Όπως είπε η κ. Χιούιτ, η SAIC διέκοψε τις συνομιλίες, καθώς η οικονομική ευρωστία της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι αμφίβολη. Νωρίτερα, η Rover είχε ανακοινώσει ότι σταμάτησε την παραγωγή στο εργοστάσιο Λόνγκμπριτζ του Μπέρμινγχαμ, ενώ ώρες αγωνίας ζουν οι τουλάχιστον έξι χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας της Βρετανίας, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και ήδη η κυβέρνηση Μπλερ δέχεται πυρά από τον βρετανικό Τύπο.

    Δυσμενή σχόλια για την κυβέρνηση Μπλερ

    Η αναγγελία πτώχευσης της Rover μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου, μεγάλη μερίδα του οποίου αποδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπλερ.

    "Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει 100 εκατομμύρια στερλίνες ως δάνειο και την αδυναμία των προμηθευτών της να συνεχίσουν να της δίνουν ανταλλακτικά επί πιστώσει η μοναδική μεγάλη κατασκευάστρια αυτοκινήτων που παρέμενε σε βρετανικά χέρια βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής", γράφει η Independent, που φιλοξενεί φωτογραφίες όλων των μοντέλων της Rover από το 1904, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία της.

    Η Daily Telegraph παρομοιάζει την πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας με "αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε αργή κίνηση" και εκφράζει προβληματισμό, καθώς τα τέσσερα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας έχουν εξασφαλίσει παχυλούς μισθούς, την ώρα που 6.000 άνθρωποι μένουν άνεργοι.

    Τόσο η Daily Telegraph, όσο και η Guardian αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η τελευταία βρετανικής ιδιοκτησίας αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά έμεινε με σταυρωμένα χέρια.

    Την ίδια ώρα, αναλυτές επισημαίνουν πως το κλείσιμο της Rover θα έχει επιπτώσεις μόνο στην τοπική οικονομία του Μπέρμινγχαμ, καθώς η βρετανική οικονομία στηρίζεται κυρίως στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών. Τέλος, πολλοί "αθωώνουν" την κυβέρνηση Μπλερ, επισημαίνοντας πως το λουκέτο στην Rover ήταν αναπόφευκτο λόγω του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.

    Σχετικά Links:

    Rover

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οι πρώτοι αγώνες

    8/4/2005 12:10:00 πμ

    Συντάκτης:

    Εκτός από την ΤΣΣΚΑ, η οποία πέρασε σαν σίφουνας στη Ρωσία και ουσιαστικά προκρίθηκε στα ημιτελικά, οι υπόλοιπες μάχες θα χρειαστούν την "επανάληψη". Μικρό προβάδισμα πήρε η Νιούκαστλ, η οποία νίκησε στην Αγγλία την Σπόρτινγκ Λισαβόνας με 1-0, με σκόρερ τον Άλαν Σίρερ. Η Αλκμάαρ εντυπωσίασε για άλλη μια φορά και νίκησε εκτός έδρας τη Βιγιαρεάλ με 1-2, πέρνοντας το προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση. Οι φιλοξενούμενοι αιφνιδίασαν και προηγήθηκαν μόλις στο 12΄ με σουτ του Λάντζαατ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Ρικέλμε ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο. Το 1-2 έκαναν οι Ολλανδοί στο 74 με τον Νελισέ. Τέλος, κερδισμένη ήταν και η Πάρμα που πήρε ισοπαλία 1-1 από την Αούστρια στη Βιέννη και πήρε τα ηνία για τον επαναληπτικό. Τα γκολ, ο Πισάνο έκανε το 0-1 για τους Ιταλούς στο 34 και οι Αυστριακοί ισοφάρισαν στο 61΄ με σουτ του Μίλα.

    Τα αποτελέσματα

    Νιούκαστλ (Αγγλία)-Σπόρτινγκ Λ. (Πορτογαλία) 1-0

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Αλκμάαρ (Ολλανδία) 1-2

    Αούστρια Βιέννης (Αυστρία)-Πάρμα (Ιταλία) 1-1

    **Οι ρεβάνς θα γίνουν στις 14 Απριλίου

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ετοιμάζεται "καμπάνα" για τον Μόγιο

    8/4/2005 11:03:00 πμ

    Συντάκτης:

    Μετά από δέκα μέρες καθυστέρηση, ο Σένσο Μόγιο, κατάφερε και βρήκε το πολυπόθητο εισιτήριο και επέστρεψε στην Αθήνα. Βέβαια στην Χαλκηδόνα μόνο με ανοιχτές αγκάλες δεν τον υποδέχτηκαν αφού με που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο, η διοίκηση τον κάλεσε σε απολογία για τη Δευτέρα και αναμένεται να τον τιμωρήσει με βαρύ πρόστιμο. Ο τεχνικός της ομάδας, από την πλευρά του, ο Γιώργος Παράσχος δεν θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή για το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, καθώς έχει χάσει πολλές προπονήσεις.

    Έτοιμος ο Κούτσης

    Στο μεταξύ, προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα και το πιθανότερο είναι ότι θα συμπεριληφθούν στην αποστολή για το Ηράκλειο, ο μέσος Στέργιος Μαρίνος και ο αμυντικός Βασίλης Αποστολόπουλος, που είναι στελέχη της ομάδας Νέων της Χαλκηδόνας. Θυμίζουμε πως πριν από μήνα περίπου είχε γίνει το ίδιο και με τον Θανάση Τσικτσίρη. Στις προθέσεις της διοίκησης είναι να προωθηθούν και άλλοι ποδοσφαιριστές από την ερασιτεχνική ομάδα του συλλόγου.

    Τέλος, κανονικά προπονήθηκε σήμερα ο Γιάννης Κούτσης και θα βρίσκεται στη διάθεση του Παράσχου για το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, όπως και ο Γιάννης Κατεμής, που επίσης ξεπερνά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε. Αντίθετα θα απουσιάσουν οι τραυματίες Σίμος και Παβέλα.

    [09] Μπάσκετ

    Πέρασαν και περιμένουν τον Παναθηναϊκό

    8/4/2005 9:51:00 πμ

    Συντάκτης:

    Η οικοδέσποινα του Final-4 της Ευρωλίγκας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ταου και η Μακάμπι έκαναν το εύκολα ή δύσκολα το 2-0 στα προημιτελικά της διοργάνωσης και τώρα περιμένουν το αποτέλεσμα του σημερινού αγώνα της Εφές Πίλσεν με τον Παναθηναϊκό για να μάθουν ποιος θα είναι ο τέταρτος της παρέας της Μόσχας. Πρώτη στο ραντεβού του Μαΐου (6-8/05/2005), έφτασε η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, επικρατώντας για δεύτερη φορά στο "Αμπντί Ιμπεκτσί" της Ούλκερ με 82-64 με κορυφαίους τους J.R. Χόλντεν, Ντέιβιντ Άντερσεν και Μάρκους μπράουν που πέτυχαν από 14 πόντους. Εκεί θα αντιμετωπίσει την ισπανική Ταού που παραλίγο να χάσει το πλεονέκτημα έδρας που είχε πάρει μετά τη νίκη της επί της Μπενετόν στο Τρεβίζο. Από την δύσκολη θέση την έβγαλε ο πρωταγωνιστής της Ιταλίας, Λουίς Σκόλα καθώς στην τελευταία επίθεση του αγώνα, με ένα δίποντο έγραψε το τελικό 66-64. Κορυφαίος των Ισπανών, πάντως, ήταν ο Αρβιντας Μασιγιάουσκας με 20 πόντους. Στην άλλη αναμέτρηση της προημιτελικής φάσης, η Μακάμπι επικράτησε 103-100 της Σκαβολίνι, στην Ιταλία, έκανε το 2-0 και πλέον περιμένει στο Final-4, το νικητή του ζευγαριού Εφές Πίλσεν-Παναθηναϊκός.

    Αποτελέσματα:

    Πέμπτη, 07/04

    Σκαβολίνι-Μακάμπι 100-103 (0-2) Ούλκερ-ΤΣΣΚΑ 64-82 (0-2) Ταού-Μπενετόν 66-64 (2-0)

    Παρασκευή, 08/04 Εφές Πίλσεν-Παναθηναϊκός (20:10 ώρα Ελλάδας, Κων/πολη)

    Τα αποτελέσματα στους Α΄ αγώνες της προημιτελικής φάσης στην Ευρωλίγκα:

    Τρίτη, 05/04 Μακάμπι-Σκαβολίνι 88-60 ΤΣΣΚΑ-Ούλκερ 88-74 Μπενετόν-Ταού 59-98

    Τετάρτη, 06/04 Παναθηναϊκός-Εφές Πίλσεν 102-96 (παρ.)

    [10] Μπάσκετ

    ΠΑΟΚ: Περιμένουν απάντηση Πάουελ

    8/4/2005 11:25:00 πμ

    Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα περιμένει την απάντηση του Κασίμπ Πάουελ, ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς θα ήθελαν βέβαια, να είχαν ήδη την απάντησή του Αμερικανού φόργουορντ στην πρόταση που του έχουν υποβάλλει, ώστε να μπορούν να προσδιορίσουν τις κινήσεις τους στην περίπτωση που απαντήσει αυτός αρνητικά, αλλά όπως φαίνεται ο Πάουελ, δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συνεχίσει την καριέρα του στον "δικέφαλο του βορρά". Επί των αγωνιστικών, με χαλαρό ρυθμό και χωρίς απουσίες η προετοιμασία της ομάδας με τον Μακεδονικό. Για την καλύτερη προετοιμασία, δε, της ομάδας εν όψει της επανέναρξης των υποχρεώσεων της στο πρωτάθλημα, ο Μπάνε Πρέλεβιτς συζητάει με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή για την πραγματοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη φιλικού αγώνα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Ολύμπια Λάρισας.

    [11] Μπάσκετ

    Οι Μάβερικς νικητές στο ντέρμπι

    8/4/2005 10:51:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στο Ντάλας, οι Μάβερικς πραγματοποίησαν καταπληκτική εμφάνιση και με ηγέτη τον Κιθ Βαν Χορν (17 πόντοι) κατάφεραν να λυγίσουν την αντίσταση των Σπερς και να πάρουν τη σημαντική νίκη με 104-68. Σημαντική και η συμβολή του Ντιρκ Νοβίτζκι, που είχε στο ενεργητικό του 16 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ από το Σαν Αντόνιο ξεχώρισε ο Μπρεντ Μπάρι με 12 πόντους. Ο Τζέισον Κιντ πέτυχε το 66ο τριμπλ νταμπλ της καριέρας του και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη των Νιού Τζέρσεϊ Νετς επί της Νέας Υόρκης με 110-98. Ο σταρ των Νετς είχε στο ενεργητικό του 28 πόντους, 12 ασίστ και 10 ριμπάουντ, για να γνωρίσει στο τέλος την αποθέωση από τους φιλάθλους του Νιού Τζέρσεϊ. Τέλος στο Λος Αντζελες, συνεχίστηκε ο κατήφορος των Λέικερς. Οι Ρόκετς με πρωταγωνιστή τον Τρέισι ΜακΓκρέιντι, που σημείωσε 27 πόντους, πήραν τη νίκη στην έδρα των Λέικερς με 114-100.

    Αποτελέσματα

    Ντάλας-Σαν Αντόνιο 104-68

    Ντάλας Μάβερικς: Χάουαρντ 11, Νοβίτσκι 16, Νταμπίερ 8, Φίνλεϊ 4, Τέρι 8, Στάκχαους 4, Χάρις 7, Ντάνιελς 13, Βαν Χορν 17, Μπράντλεϊ 1, Χέντερσον 12, Αρμστρονγκ 3.

    Σαν Αντόνιο Σπερς: Χόρι, Μπόουεν 5, Νεστέροβιτς 6, Πάρκερ 11, Τζινόμπιλι 2, Μπάρι 12, Μαρκς 6, Ρόμπινσον 6, Ούντριχ 3, Ουίλκς 6, Μοχάμεντ 4, Μάσενμπεργκ 7. Ντάλας-Σαν

    Λέικερς-Χιούστον 100-114

    Νιου Τζέρσεϊ Νετς: Σκαλαμπρίνι 12, Κόλινς 8, Κρστιτς 11, Κάρτερ 32, Κιντ 28, Μπεστ 5, Πλάνινιτς 11, Ρόμπινσον 3.

    Νιου Γιορκ Νικς: Τ. Τόμας 6, Σουίτνι 2, Κ. Τόμας 8, Κρόφορντ 26, Μάρμπουρι 30, Ρόουζ 9, Τζάκσον 2, Τέιλορ 2, Αρίζα 2, Ουίλιαμς 11.

    Νιού Τζέρσεϊ-Νέα Υόρκη 110-98

    Λος Αντζελες Λέικερς: Μπάτλερ 24, Τζορτζ 7, Γκραντ 8, Μπράιαντ 19, Ατκινς 15, Ντίβατς 5, Τζόουνς 9, Ουόλτον, Μπράουν 5, Μεντβεντένκο 6, Κουκ, Βούγιασιτς 2.

    Χιούστον Ρόκετς: ΜακΓκρέιντι 27, Ουέδερσπουν 4, Μινγκ 21, Σούρα 11, Ουέσλι 13, Πάτζετ 16, Μπόουεν 2, Τζέιμς 13, Μουτόμπο 7.

    Βαθμολογία

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Βοστώνη 41-34 Φιλαδέλφεια 37-37 Νιού Τζέρσεϊ 37-39 Τορόντο 30-44 Νέα Υόρκη 29-45

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Χ-Ντιτρόιτ 47-27 Σικάγο 42-32 Ιντιάνα 40-34 Κλίβελαντ 38-36 Μιλγουόκι 28-46

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Υ-Μαϊάμι 56-19 Ουάσινγκτον 41-33 Ορλάντο 35-40 Σάρλοτ 15-59 Ατλάντα 11-63

    ΔΥΣΗ

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ X-Σαν Αντόνιο 55-20 Χ-Ντάλας 51-24 Χιούστον 45-31 Μέμφις 42-32 Νέα Ορλεάνη 18-56

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Χ-Σιάτλ 50-24 Ντένβερ 43-31 Μινεσότα 40-35 Πόρτλαντ 24-50 Γιούτα 23-51

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Υ-Φοίνιξ 57-17 Σακραμέντο 46-30 Λ.Α. Κλίπερς 34-42 Λ.Α. Λέικερς 33-42 Γκόλντεν Στέιτ 30-45

    Χ=Προκρίθηκε για τα πλέι οφ Υ=Εξασφάλισε τον τίτλο της περιφέρειας

    [12] Υγεία

    Και από την ελληνική αγορά Αποσύρεται το "Bextra"

    8/4/2005 9:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2005 12:08:33 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Αποσύρεται στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση το παυσίπονοBextra της Pfizer, φάρμακο κατά της αρθρίτιδας, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, μετά από απόφαση της υπηρεσίας ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ότι οι παρενέργειες του είναι σοβαρότερες από τα οφέλη του. Μεταξύ άλλων, η χρήση του ενέχει κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ, μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια μορφή αλλεργίας, το σύνδρομο Στίβενς-Τζόνσον, που εκδηλώνεται με φουσκάλες στο στόμα και στα χείλη και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Πρόκειται για το δεύτερο σκεύασμα της ίδιας κατηγορίας που αποσύρεται από την αγορά, μετά το Vioxx, το οποίο όμως αναμένεται να επιστρέψει στα ράφια, μετά από νεώτερη γνωμοδότηση ότι είναι τελικά αρκετά ασφαλές ώστε να διατεθεί προς πώληση.

    Tο FDA ζήτησε επίσης από την εταιρία Pfizer να υπάρχει στο κουτί του φαρμάκου Celebrex, το οποίο κυκλοφορεί και ανήκει στην ίδια κατηγορία, προειδοποίηση σε μαύρο φόντο για τους κινδύνους που ενέχει.

    Το Bextra είναι ένα καινούργιο φάρμακο, που κυκλοφορεί μόλις δύο χρόνια, και στην Ελλάδα συνταγογραφείται σε περίπου 6.000 ανθρώπους το μήνα , οι οποίοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

    Ο ΕΟΦ έχει ήδη ανακοινώσει πως οι κοξίμπες, σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το Bextra, αντενδείκνυται σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα πως οι γιατροί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συστήνουν κοξίμπες σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Επιστρέφει" το Vioxx

    Σχετικά Links:

    Pfizer


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 April 2005 - 9:20:40 UTC