Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες με προκλήσεις
  • [02] Προσέγγιση με προϋποθέσεις
  • [03] Επικίνδυνος ιός σε εργαστήρια
  • [04] Στα σαγόνια του …αλόγου
  • [05] Στις κάλπες οι φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [06] Σκληρή κόντρα στη Βουλή
  • [07] Εξηγήσεις στον Α.Πάγο δίνει ο υπόδικος Γιοσάκης
  • [08] Πολύνεκρο δυστύχημα στη Κίνα
  • [09] "Σείεται" η Ινδονησία
  • [10] Αιματηρή επίθεση στις Φιλιππίνες
  • [11] Έκρηξη σε πετρελαιαγωγό στο Κιρκούκ
  • [12] Ας όψεται η... ατυχία
  • [13] Πρόκριση μετά διακοπής
  • [14] Πρόκριση της Τσέλσι
  • [15] Κάνει τον... Κινέζο ο Καζλάουσκας
  • [16] Τα ηνία στους Σέλτικς
  • [17] Γιγαντιαία μάτια για το Διάστημα
  • [18] Πελαργός "καλεί" Britney

    [01] Πολιτική

    Συνεχίζονται οι τουρκικές παραβιάσεις Συνομιλίες με προκλήσεις

    13/4/2005 11:02:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Στη σκιά των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης συναντάται σήμερα στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο Σεζέρ. Νωρίτερα ο κ. Μολυβιάτης θα έχει συνάντηση με τον Γιγίτ Αλμπογκάν, γ.γ. του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι. Θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση, που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ ανάλογη ήταν και η δήλωση του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και η σύσταση απευθείας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των αεροπορικών επιτελείων των δυο χωρών σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ένταση στο Αιγαίο. Πάντως και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες Μολυβιάτη - Γκιούλ, εκδηλωνόταν μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, από θαλάσσης και αέρος.

    "Ψυχραιμία..."

    Τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στο πεδίο βολής Άνδρου, την ώρα που γίνονταν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ενώ δύο τουρκικές ακταιωροί προσέγγιζαν διαδοχικά τα Ίμια. Σκάφη του Λιμενικού και του Π.Ν. επιτηρούν τις κινήσεις της ακταιωρού στα Ίμια , ενώ η Αθήνα επισημαίνει ότι, τέτοιες ενέργειες δεν προωθούν τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Σχολιάζοντας στη ΝΕΤ 105,8 τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Ιωάννης Γιαννέλης, τόνισε ότι, είναι μία άτακτη πολιτική κίνηση να προχωράς σε παραβιάσεις τη στιγμή, που οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν συνομιλίες, ενώ πρόσθεσε ότι, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις με ψυχραιμία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντρέας Λοβέρδος τόνισε ότι, υπάρχει μία πραγματική αδυναμία, συντονισμού των διαφορετικών κέντρων εξουσίας στην Τουρκία, αλλά αυτό χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και ως πρόσχημα.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, το οποίο επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές, από χθες το πρωί βρίσκονται "σε τουρκικά χωρικά ύδατα μια ελληνική και μια τουρκική ακταιωρός έξω από τα νησιά Ιμια". Σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές διπλωματικές πήγες η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

    Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων

    Η δεύτερη τουρκική ακταιωρός, η οποία αντικαταστάθηκε το πρωί από άλλο σκάφος του τουρκικού Λιμενικού παρέμεινε όλο το βράδυ σε μικρή απόσταση από τα Ίμια. Λίγο μετά τις 8.30 μ.μ., το δεύτερο σκάφος του τουρκικού λιμενικού εισήλθε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα δίνοντας συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις αντικαθιστώντας την ακταιωρό, που είχε πλεύσει παράνομα νωρίς το πρωί της Τρίτης πεντακόσια μέτρα από τις βραχονησίδες. Τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούν σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, ενώ σε διακριτική απόσταση βρίσκεται και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι, "η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς και από κοντά την εξέλιξη της σημερινής κατάστασης στο Αιγαίο. Γεγονότα όπως αυτά ασφαλώς δεν υποβοηθούν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, πράγμα το οποίο, άλλωστε, είναι και ο σκοπός της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη στην Άγκυρα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προσέγγιση με προϋποθέσεις

    Στην Άγκυρα ο Π. Μολυβιάτης

    [02] Πολιτική

    Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης Προσέγγιση με προϋποθέσεις

    12/4/2005 8:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2005 11:47:42 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Τρία νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφώνησαν να εφαρμόσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στην Άγκυρα. Μάλιστα, για την αποφυγή της έντασης στο Αιγαίο, οι κ.κ. Μολυβιάτης και Γκιούλ αποφάσισαν να δημιουργηθεί μηχανισμός τηλεφωνικής επικοινωνίας των αεροπορικών κέντρων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ, η οποία θα ενεργοποιείται στο στάδιο των παραβάσεων και παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών θα πρέπει να αντανακλάται και σε ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο κλίμα ανάμεσά τους. Ωστόσο, στην περιοχή των Ιμίων παραμένει από το πρωί της Τρίτης τουρκική ακταιωρός.

    "Στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας"

    Κλίμα βελτίωσης στα Ελληνοτουρκικά διαπιστώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ, ανάλογή ήταν και η δήλωση του Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο υπουργοί, το απόγευμα της Τρίτης.

    Τα τρία νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα και τα οποία ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός, αφορούν:

    την έναρξη συνεργασίας μεταξύ μονάδων άμεσης επέμβασης των δύο χωρών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η οργάνωση κοινών ασκήσεων για το θέμα αυτό, την συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού σε προγράμματα εκπαίδευσης και εκμάθησης των γλωσσών των δύο χωρών, τη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων ανάμεσα στο στρατιωτικό προσωπικό των δύο χωρών.

    Σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τής και ότι το όραμα της Ελλάδας είναι να γίνει η ευρύτερη περιοχή μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις θρησκευτικές ελευθερίες και στα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., εφόσον εκπληρώσει τους κανόνες και τα κριτήρια της Ένωσης, σημείωσε ο κ. Μολυβιάτης.

    Για το Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι όλα τα μέρη συγκλίνουν στην ανάγκη για επανένωση της νήσου. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση βάσει του σχεδίου Ανάν που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αξιών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκιούλ ανέφερε ότι κοινή είναι η βούληση για συνέχεια των διερευνητικών επαφών όσον αφορά στο Αιγαίο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για την ελληνική υποστήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Επίσης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ενίσχυση και ακόμη περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκε η έναρξη λειτουργίας ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνης-Πειραιά.Ο κ. Γκιούλ αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Καρατζάμπεϊ - Κομοτηνή το 2006, που, όπως είπε, αποτελεί τον "καρπό" της συνεργασίας των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας

    Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι για τα παράλια και τα νησιά του Αιγαίου, αποφασίστηκε να υπάρχει ελαστικότητα στο θέμα των θεωρήσεων των αδειών εισόδου.

    Τέλος, ο κ. Μολυβιάτης που προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.

    Την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός θα έχει επαφές με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Τουρκική ακταιωρός στα Ίμια

    Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων είχαμε καθόλη τη διάρκεια των επαφών του κ. Μολυβιάτη στην Άγκυρα.

    Τα Ίμια προσέγγισε το πρωί της Τρίτης τουρκική ακταιωρός, όπου και παρέμεινε μέχρι και λίγο μετά τις 20:00, οπότε και την αντικατέστησε δεύτερη ακταιωρός, η οποία όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στη θέση της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Νωρίτερα, από την πρώτη ακταιωρό κατέβηκε για λίγο ένα φουσκωτό με τηλεοπτικό συνεργείο.

    Τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους που πλέει στην περιοχή, παρακολουθούν σκάφη του Λιμενικού και σε διακριτική απόσταση κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού.

    Επίσης, έξι μαχητικά F-16 πέταξαν πάνω από ενεργό πεδίο βολής στην Άνδρο , την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Το ένα ζεύγος των τουρκικών F-16 ήταν οπλισμένο. Οι Έλληνες αξιωματικοί, για την αποφυγή ατυχήματος, αναγκάστηκαν να διακόψουν τη βολή.

    Το θέμα των παραβιάσεων και ειδικότερα η σημερινή υπόθεση των Ιμίων ετέθη από τον υπουργό Εξωτερικών σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του.

    Η απόφαση για τη σύσταση γραμμής άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα ήταν αμοιβαία, όπως διευκρινίζουν διπλωματικοί κύκλοι, δεν σημαίνει όμως ότι διαπραγματευόμαστε για τον εναέριο χώρο.

    "Η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς και από κοντά την εξέλιξη της σημερινής κατάστασης στο Αιγαίο . Γεγονότα όπως τα σημερινά, ασφαλώς δεν υποβοηθούν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, πράγμα το οποίο, άλλωστε, είναι και ο σκοπός της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα", δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Άγκυρα ο Π. Μολυβιάτης

    [03] Υγεία

    Την καταστροφή των δειγμάτων ζητά η ΠΟΥ Επικίνδυνος ιός σε εργαστήρια

    13/4/2005 11:01:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - BBC

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), μετά την κατά λάθος αποστολή ενός επικίνδυνου ιού της γρίπης του 1957 σε περισσότερα από 3.700 εργαστήρια 18 χωρών. Πρόκειται για τον ιό Η2Ν2, που ευθύνεται για τον θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων το 1957 και εξαφανίστηκε το 1968. Η ΠΟΥ εμφανίζεται καθησυχαστική, ταυτόχρονα, όμως, διευκρίνισε ότι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1968 έχουν περιορισμένη ή καθόλου ανοσία στον ιό αυτό. Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε το Κολέγιο Αμερικανών Παθολόγων (CAP), το οποίο έστειλε τα δείγματα, να ζητήσει την άμεση καταστροφή τους. "Ο ιός μπορεί να προκαλέσει εύκολα μια επιδημία γρίπης", δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC o Κλάους Στορ, ένας εκ των επιστημόνων της ΠΟΥ, επισημαίνοντας, ότι "αν κάποιος άνθρωπος προσβληθεί από τον ιό, τότε αυτός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα". Πάντως, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εστάλησαν τα δείγματα στα εργαστήρια παραμένουν άγνωστες.

    Κίνδυνος πανδημίας

    Τα δείγματα εστάλησαν από το CAP μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου του 2004, ενώ 61 από τα εργαστήρια βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά.

    Τόσο η ΠΟΥ, όσο και το CAP κάλεσαν με επιστολή τους τα εργαστήρια να καταστρέψουν άμεσα τον ιό, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας. Ωστόσο, σύμφωνα με την Οργάνωση, κάποια δείγματα ίσως δεν καταστραφούν, αφού ενδεχομένως έχουν μεταφερθεί σε άλλα εργαστήρια.

    Αν και οι υγειονομικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, επισημαίνουν πως οι εργαζόμενοι στα εν λόγω εργαστήρια είναι πιθανόν να μολυνθούν από τον ιό. Επίσης, οι αμερικανικές αρχές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο χρήσης του Η2Ν2 ως βιολογικό όπλο από τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Τέλος, η ΠΟΥ κάνει έκκληση να επανεξεταστούν οι διαδικασίες για την τήρηση της ασφάλειας "σχετικά με τους ιούς της γρίπης που δεν εμφανίζονται πλέον και στους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία".

    Σχετικά Links:

    ΠΟΥ

    CAP

    [04] Παράξενα

    Στα σαγόνια του αλόγου

    13/4/2005 10:35:00 πμ

    Συντάκτης:

    Η Τέχνη απαιτεί θυσίες και αυτό επιβεβαίωσε με επώδυνο τρόπο μια pop τραγουδίστρια της Βοσνίας. Η Jane βρέθηκε σε ένα στάβλο στα βορειανατολικά της χώρας για τα γυρίσματα του νέου της video clip. Το concept είχε λίγο απ όλα και "συμπρωταγωνιστής" της τραγουδίστριας θα ήταν ένα άλογο. Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι που η Jane αισθάνθηκε ένα δυνατό πόνο στα οπίσθιά της. Τι ήταν; Ο συμπρωταγωνιστής της, που δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε ένα καρότο, το οποίο η Jane είχε τοποθετήσει στην πίσω τσέπη του παντελονιού της. Μόλις το άλογο αντελήφθη το καρότο, έσπευσε να το γευτεί, όμως, μαζί με αυτό βρέθηκαν στα δόντια του και τα οπίσθια της τραγουδίστριας. Η Jane διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί περιποιήθηκαν το τραύμα της. Όπως είπε η ίδια την επόμενη ημέρα, που πήρε εξιτήριο, το πάθημα της έγινε μάθημα και στο μέλλον δεν θα "συνεργαστεί" ξανά με ζώα!

    [05] Κοινωνία

    Ψηφίζουν από το πρωί Στις κάλπες οι φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ

    13/4/2005 9:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2005 10:52:31 πμ)

    Συντάκτης:

    Με την ανατολή του ηλίου άνοιξαν οι κάλπες για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπου προσέρχονται οι φοιτητές για την εκλογή αντιπροσώπων στα διοικητικά συμβούλια των σχολών τους. Μέχρι αυτή την ώρα η ψηφοφορία σε όλες τις σχολές διεξάγεται ομαλά, ωστόσο η προσέλευση είναι περιορισμένη. Στη Νομική Αθήνας, όπου χθες φοιτητές της ΠΑΣΠ κατέλαβαν τη γραμματεία της σχολής διαμαρτυρόμενοι για τις φοιτικές ταυτότητες, οι κάλπες άνοιξαν στις 9.15 οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών. Μετά από συνέλευση, που πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο αποφασίστηκε οι φοιτητές να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα. Αποφασίστηκε επίσης στην κεντρική εφορευτική επιτροπή να συμμετάσχουν και οι 4 παρατάξεις και να λαμβάνεται απόφαση με τα &#190; των εκπρόσωπων. Στο μεταξύ μετά τις καταγγελίες της ΠΑΣΠ και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου για επιχείρηση νόθευσης των εκλογών στη Νομική Αθήνας η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κάνει λόγο για "κατασκευασμένη λασπολογία" και "καθεστωτικής νοοτροπίας παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατάληψη της Νομικής

    [06] Πολιτική

    Στη συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα Σκληρή κόντρα στη Βουλή

    12/4/2005 11:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2005 12:21:25 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση αδυναμία να κατανοήσει την ιστορική πραγματικότητα των αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ότι πριν από ένα χρόνο, η Ελλάδα είχε μπει με το σπαθί της στην ΟΝΕ και δεν είχε υποστεί αναγνωρίσεις για τα Σκόπια, ενώ σήμερα "είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης". Απαντώντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι άφησε την Ελλάδα τελευταία και ουραγό στην Ε.Ε., ενώ στην ΟΝΕ την οδήγησε με ένα χρόνο καθυστέρηση και με ονομαστική σύγκλιση. Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε τη χώρα και την απομάκρυνε από το σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων με τη δήθεν απογραφή.

    Αντιπαράθεση με αφορμή την ομιλία Σημίτη

    Αφορμή για την αντιπαράθεση έδωσε η ομιλία του κ. Σημίτη , ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι η διαβεβαίωση εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, είναι "οξύμωρη".

    "Οξύμωρο ήταν η βούληση κάποιων να μείνουμε στο ψέμα και τη συγκάλυψη της αλήθειας", απάντησε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο κ. Παυλόπουλος . Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι "προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι το Σύνταγμα είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο και μας λέτε ότι πρέπει να απεμπολήσουμε όλα εκείνα που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις επιλογές που κάναμε, εν ονόματι δήθεν της μη σύγκρουσης με την κοινοτική έννομη τάξη".

    Το λόγο έλαβε τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , ο οποίος τόνισε ότι "πριν από ένα χρόνο, ήταν η Ελλάδα του κύρους που μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της, που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε., που κατάφερε να διαμορφώσει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πορεία της Τουρκίας, που δεν είχε υποστεί αναγνωρίσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την ΠΓΔΜ, που δεν κινδύνευε με απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ σήμερα είμαστε υπόλογοι και εμπλεκόμενοι σε άσκοπες μάχες που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα της χώρας αλλά με μικροπολιτικές και είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης".

    Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών , σημείωσε: "Όλοι γνωρίζουν ένα πράγμα: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε την Ελλάδα ουραγό, και την οδήγησε στην ΟΝΕ με έναν χρόνο καθυστέρηση και με εικονική σύγκλιση. Θέλησε να καταστήσει τη χώρα δέσμια της δημιουργικής λογιστικής. Ποιοι ήταν εκείνοι που ήταν αποδέκτες των διαμαρτυριών της Ε.Ε. - και για τους αριθμούς και την απώλεια των κοινοτικών κονδυλίων - όπως στην περίπτωση του Κτηματολογίου και άλλων;". Ο κύκλος έκλεισε με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Ο. Κολοζώφ, να διαμαρτύρεται για το ότι "όλοι οι διαξιφισμοί γίνονται για δευτερεύοντα θέματα" και συμπλήρωσε πως "ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να μας πουν γιατί και οι δύο θέλουν να κυρώσουν τη Συνθήκη αυτή, παίζουν το θέατρο του παραλόγου".

    "Ευρωσύνταγμα, ο σημαντικότερος σταθμός"

    Όσον αφορά στο Ευρωσύνταγμα, η εισηγήτρια της Ν.Δ., Έλσα Παπαδημητρίου, το χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο σταθμό της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πρόσθεσε ότι η παγκοσμιοποίηση ανέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν μία δυνατή Ευρώπη με αποκρυσταλλωμένο το περιεχόμενο του ρόλου που καλείται να αναλάβει.

    Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό σύνταγμα ως πρωτόγνωρο πείραμα, το οποίο, όμως, απαντά σε θέματα κοινωνικού ελλείμματος περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, προκειμένου να εξηγήσει την αντίθεση του κόμματός του στην υπερψήφιση του Ευρωσυντάγματος, έκανε λόγο για περιστολή των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και ένταση της καταστολής με το συντονισμό των μηχανισμών αστυνόμευσης και παρακολούθησης, εξελίξεις, που κατά την άποψή του, σηματοδοτούν μια "Δημοκρατία που κόβεται και ράβεται στα μέτρα της κυρίαρχης τάξης".

    Για λογαριασμό του ΣΥΝ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη Συνθήκη αυτή, καθώς "μ αυτήν, δεν έχει περιθώρια μια κυβέρνηση Αριστεράς να εφαρμόσει προοδευτικό πρόγραμμα".

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να επικυρωθεί η συνταγματική συνθήκη για την Ε.Ε.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το δημοψήφισμα θα δώσει τη δυνατότητα στο λαό "να αποφανθεί για ένα τόσο σημαντικό θέμα".

    Επίσης, μέσα από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος θα ενημερωθεί πληρέστερα ο ελληνικός λαός για την πορεία της χώρας στην Ε.Ε., 25 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΟΚ.

    Τέλος, μέσω του ευρωπαϊκού συντάγματος, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας ως μέλος της Ένωσης. Και αυτό απαιτεί να διαμορφωθεί ευρύτερη συναίνεση, η οποία μπορεί να υπάρξει μόνο από την λαϊκή εντολή.

    Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

    Δύο ταυτόχρονες συγκεντρώσεις, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με βασικό σύνθημα το "ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση" διοργάνωσαν την Τρίτη οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ.

    Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κάνιγγος και ακολούθησε πορεία στην Βουλή.

    Εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και διεκδίκησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα προκειμένου, όπως λένε, να ενημερωθεί ο λαός και να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση κατά της Ε.Ε. και των νόμων του κεφαλαίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν τίθεται θέμα για κάλπες

    Την Τρίτη στη Βουλή το Ευρωσύνταγμα

    [07] Κοινωνία

    Για το παραδικαστικό κύκλωμα που έστηνε δίκες Εξηγήσεις στον Α.Πάγο δίνει ο υπόδικος Γιοσάκης

    13/4/2005 10:20:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά δίνει εξηγήσεις αυτή την ώρα ο υπόδικος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, για το παραδικαστικό κύκλωμα, που "έστηνε" συνθέσεις δικαστηρίων και αποφυλάκιζε εμπόρους ναρκωτικών. Ο Γιοσάκης, που είναι ήδη προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, έχει κληθεί ως ύποπτος τέλεσης αδικήματος. Εναντίον του αρχιμανδρίτη καταφέρθηκε χθες στην κατάθεση του ο πρώην μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος Κουμαριανος υποστηρίζοντας ότι, εκείνος ήταν ο πρωταγωνιστής στη στημένη δίκη κατά του μητροπολίτη Νικόδημου. Σήμερα, εξάλλου, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης, το οποίο έλαβε χθες την έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής. Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περάσουν το εισαγγελικό γραφείο και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο παραδικαστικό κύκλωμα δικαστές και δικηγόροι, ενώ η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατέθεσε στον Α.Πάγο ο Θεόκλητος

    [08] Κόσμος

    24 νεκροί - 13 τραυματίες Πολύνεκρο δυστύχημα στη Κίνα

    13/4/2005 11:07:00 πμ

    Συντάκτης:

    Εικοσιτέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 13 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε χαράδρα στη δυτική Κίνα, Σύμφωνα με το πρακτορείο "Νέα Κίνα", το δυστύχημα σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Αμπα, στην επαρχία Σιτσουάν, καθώς το λεωφορείο κατευθυνόταν προς την περιφερειακή πρωτεύουσα Τσενγκντού. Παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει η Κίνα σε τροχαία δυστυχήματα, λόγω της άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου, αλλά και κακής οδήγησης. Το 2004, περισσότεροι από 107.000 Κινέζοι έχασαν τη ζωή τους σε δεκάδες χιλιάδες τροχαία.

    [09] Κόσμος

    130 ενεργά ηφαίστεια "Σείεται" η Ινδονησία

    13/4/2005 8:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2005 11:07:21 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: REUTERS

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε το πρωί της Τετάρτης τη πόλη Παντάνγκ της Ινδονησίας. Ο πρόεδρος της χώρας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γουντχογιόνο αναμένεται να συναντηθεί τους κατοίκους της περιοχής, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ταλάνγκ. Σύμφωνα με την σεισμολογική υπηρεσία, ο υποθαλάσσιος μετασεισμός σημειώθηκε στις 09:59 (τοπική ώρα) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 142 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Παντάνγκ. Τη Τρίτη, το ηφαίστειο Ταλάνγκ, "ξύπνησε" προκαλώντας τον πανικό στους κατοίκους. Οι τοπικές αρχές έχουν απομακρύνει 25.000 ανθρώπους από τις γύρω περιοχές. Το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, που σχηματίζεται από χιλιάδες νησιά, βρίσκεται στη "ζώνη της φωτιάς" του Ειρηνικού, στη μεγαλύτερη ηφαιστειακή ζώνη του κόσμου, με περισσότερα από 130 ενεργά ηφαίστεια .

    [10] Κόσμος

    Αιματηρή επίθεση στις Φιλιππίνες

    13/4/2005 8:17:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αγνώστων οπλοφόρων στις νότιες Φιλιππίνες. Σύμφωνα με αστυνομική αναφορά, ο επιθεωρητής Μάριο Τίκι και δύο άνδρες του σκοτώθηκαν την Τρίτη, όταν οπλοφόροι πυροβόλησαν εναντίον του οχήματός τους στην πόλη Τουγκάγια στην επαρχία Λανάο δελ Σουρ, 930 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, Μανίλα. Ακόμη, τρεις ακόμη αστυνομικοί και ένας πολίτης, που επέβαιναν στο όχημα, τραυματίσθηκαν στην επίθεση. Ο Τίκι επικεφαλής της τροχαίας μιας αυτόνομης μουσουλμανικής περιοχής του Μιντανάο και οι άνδρες του επέστρεφαν στην πόλη Κοταμπάτο μετά από επιχειρήσεις εναντίον σπείρας που κλέβει αυτοκίνητα στην κοντινή πόλη Μαράουι. Η αστυνομία δεν γνωρίζει την ταυτότητα και το κίνητρο των οπλοφόρων. Η περιοχή θεωρείται προπύργιο της μουσουλμανικής αυτονομιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF) και της διαβόητης συμμορίας απαγωγέων που είναι γνωστή ως "Πεντάγωνο".

    [11] Ιράκ

    Εννέα Ιρακινοί σκοτώθηκαν Έκρηξη σε πετρελαιαγωγό στο Κιρκούκ

    13/4/2005 8:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2005 10:44:42 πμ)

    Συντάκτης:

    Τουλάχιστον 9 Ιρακινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να εξουδετερώσουν βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αγωγό πετρελαίου, κοντά στο Κιρκούκ. Οι στρατιώτες της προστασίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων σκοτώθηκαν όταν προσπάθησαν να εξουδετερώσουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό και στη συνέχεια εξερράγη μια δεύτερη βόμβα, δήλωσε εκπρόσωπος της ιρακινής αστυνομίας. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ένας αξιωματικός. Νωρίτερα, δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών οχημάτων σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στη Βαγδάτη. Δεν έχουν αναφερθεί νεκροί ή τραυματίες.

    Το πρωί της Τετάρτης ένα βυτιοφόρο μεταφοράς καυσίμων του αμερικανικού στρατού τυλίχτηκε στις φλόγες, μετά από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου στην ανατολική Βαγδάτη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών. Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Σε άλλη επίθεση, ένα άλλο αμερικανικό στρατιωτικό όχημα καταστράφηκε από έκρηξη βόμβας στη συνοικία Τζαντίντα, στην νοτιοανατολική Βαγδάτη.

    Συνέντευξη Ιρακινού προέδρου

    "Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν δεν μπορεί να επιβιώσει. Όπως όλοι οι άλλοι λαοί, οι Κούρδοι επιθυμούν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Όμως αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα καταλαβαίνουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν", τόνισε σε συνέντευξή του στη "Λιμπερασιόν", ο νέος Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    Επίσης, ο νέος ηγέτης του ιρακινού κράτους επεσήμανε ότι το όνειρο είναι ένα πράγμα, η πραγματικότητα ένα άλλο. Οι Κούρδοι ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό το ψηφοδέλτιό μας που διεκδικεί μια ομοσπονδία, μέσα στο Ιράκ και όχι την ανεξαρτησία.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο Ταλαμπανί ανέφερε πως το θέμα της προσάρτησης της πόλης του Κιρκούκ στις τρεις επαρχίες που σχηματίζουν το αυτόνομο Κουρδιστάν θα εξεταστεί όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση, σύμφωνα με το άρθρο 58 του προσωρινού Χάρτη.

    Οι Κούρδοι κάτοικοι του Κιρκούκ, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από το καθεστώς του Σαντάμ θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους και αυτοί που είχαν εγκατασταθεί εκεί από τη δικτατορία θα πρέπει να αποχωρήσουν με προορισμό τις περιοχές απόπου κατάγονται. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, ο τοπικός πληθυσμός θα αποφασίσει ο ίδιος αν θέλει να εξαρτάται ή όχι από την περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ας όψεται η... ατυχία

    13/4/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τη στιγμή που στο Λονδίνο πανηγυρίζουνε τη σπουδαία πρόκριση στους "4" του Τσάμπιονς Λίγκ", παρά την ήττα με 3-2 από την Μπάγερν Μονάχου, στη Βαυαρική έδρα, οι Γερμανοί αισθάνονται περήφανοι για τη μαχητικότητα που έδειξαν απέναντι στην ομάδα του Μουρίνιο και τα βάζουνε με την τύχη τους. Εν τούτοις παραδέχονται ότι οι Άγγλοι αποδείχθηκαν πολύ "σκληρά καρύδια" και ιδιαίτερα στο τελευταίο ημίωρο της συνάντησης του Μονάχου, πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση.

    Παρηγοριά στον... άρρωστο η νίκη

    Μία.... γλυκόπικρη γεύση άφησε στη Μπάγερν Μονάχου ο επαναληπτικός των "8" της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης με αντίπαλο την Τσέλσι, "Γλυκιά" γιατί έστω και άτυπα οι Γερμανοί με 3-2 πήρανε ρεβάνς για την ήττα 4-2 στο Λονδίνο και "πικρή" γιατί η ομάδα του Αμπράμοβιτς κατάφερε έστω και με τη βοήθεια της τύχης να σφαργίσει το εισιτήριο της πρόκρισης για τα ημιτελικά: "Η αγγλική ομάδα δεν ήταν καλύτερη από εμάς. Απλά ήταν πιο τυχερή, ενώ εμείς ήμαστα άτυχοι. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας. Το αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης μας έδωσε ελπίδες πρόκρισης, όμως η Τσέλσι μας δυσκόλεψε στα τελευταία 30 λεπτά. Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες μου, οι οποίοι ποτέ δεν παρέδωσαν τα όπλα και πάλεψαν το ματς μέχρι τέλους. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να προκριθούμε" τόνισε ο τεχνικός των Βαυαρών Φέλιξ Μάγκατ.

    Έντονο ήταν το κοντράστ συναισθημάτων στο στρατόπεδο της Τσέλσι, καθώς παρά την κοιλιά που έκανε η ομάδα προς το τέλος του αγώνα υπό το φόβο των καρτών, θα δώσει τελικά το παρών στο μεγάλο ραντεβού των "4" της διοργάνωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρόσωπο του βοηθού του Ζοζέ Μουρίνιο, Ρούι Φαρία, που εκπροσώπησε στη συνέντευξη Τύπου, τον Πορτογάλο τεχνικό, έλαμπε από ευτυχία: "Είμαι σίγουρος πως ο Ζοζέ θα είναι πανευτυχής για την πρόκριση. Έφυγε από την εξέδρα, γιατί δεν μπορούσε να παρακολουθήσει ήσυχα τον αγώνα. Παρακολούθησε την εξέλιξη του αγώνα από το ξενοδοχείο. Οι παίκτες μας χαλάρωσαν στο τέλος, γιατί φοβήθηκαν μην τιμωρηθούν με κάρτες και χάσουν το επόμενο ματς. Το πιο σημαντικό είναι πως πήραμε την πρόκριση. Ήμασταν η καλύτερη ομάδα και όλοι μας κάναμε εξαιρετική δουλειά".

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόκριση μετά διακοπής

    13/4/2005 12:05:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στο 73 λεπτό και ενώ η Μίλαν προηγείτο με 0-1 με γκολ του Σεβτσλενκο από το 30, έγινε η αρχή και το τέλος του κλασικού ντέρμπι της Ιταλίας. Όλα άρχισαν σε εκείνο το λεπτό, όταν οπαδοί των «νερατζούρι», μετά την ακύρωση ενός γκολ του Καμπιάσο, άρχισαν να πετούν στον αγωνιστικό χώρο αντικείμενα και φωτοβολίδες. Μία από αυτές χτύπησε στον ώμο τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα της Μίλαν, Ντίντα. Ο Μερκ, έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια και μετά την πρώτη του διαβεβαίωση από τους, είπε πως το ματς θα ξαναρχίσει. Όπως και έγινε μετά από την 25η καθυστέρηση, όμως το ματς δεν έμελλε να γίνει.

    Εκεί τελείωσε

    Οι οπαδοί των τυπικά γηπεδούχων συνέχισαν να πετούν φωτοβολίδες, υποχρεώνοντας τον διαιτητή να διακόψει οριστικά το ματς, για την τύχη του οποίου θα αποφασίσει η πειθαρχική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Πλέον, αναμένεται βαριά καμπάνα για την Ίντερ, ενώ η Μίλαν, που λογικά προκρίθηκε θα περάσει στους «4» της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή της αναμέτρησης Αϊντχόβεν-Λιόν.

    Για την ιστορία, το γκολ των πρωταθλητών Ιταλίας, που στο πρώτο ματς είχαν επικρατήσει με 2-0, πέτυχε ο Σεβτσένκο στο 30ο λεπτό.

    Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία)

    Κίτρινες: Κίλι Γκονζάλες, Κόρντομπα, Καμπιάσο - Αμπροζίνι, Νέστα

    Οι συνθέσεις:

    ΙΝΤΕΡ: Τόλντο, Χ.Ζανέτι, Κόρντομπα, Ματεράτσι, Φαβάλι, Φαν ντερ Μέιντε, Κρ.Ζανέτι (46΄ Μιχαϊλοβιτς), Βερόν, Καμπιάσο, Κίλι Γκονζάλες (46΄ Κρουζ), Αντριάνο (51΄ Μάρτινς)

    ΜΙΛΑΝ: Ντίντα (73΄ Αμπιάτι), Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Αμπροζίνι, Πίρλο, Κακά, Ζέεντορφ, Σεβτσένκο, Κρέσπο (69΄ Ρουί Κόστα)

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόκριση της Τσέλσι

    12/4/2005 11:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια και παραλίγο να γύνει η ανατροπή που όλοι ήθελαν αλλά τελικά δεν έγινε. Η Μπάγερν Μονάχου κέρδισε την Τσέλσι με 3-2, όμως το 4-2 του πρώτου αγώνα έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Μουρίνιο. Καλύτερη πάντως η Γερμανική ομάδα, μπορούσε και περισσότερα γκολ, όμως λεέω Ντρογκμπά και Λαμπάρντ, ντύθηκε στα μπλε η πρόκριση.

    Καλύτεροι αλλά

    Η Μπάγερν ήταν πιο δυνατή στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και έχασε δύο καλές ευκαιρίες με τους Πιζάρο (5΄) και Σβαινστάιγκερ (18΄) για να ανοίξει το σκορ. Η Τσέλσι, αφού κατάφερε να ξεπεράσει την πίεση του πρώτου δεκαπενταλέπτου, ισορρόπησε το ματς και ευτύχησε να προηγηθεί στο 30΄ με τον συνήθη ύποπτο, Φρανκ Λάμπαρντ. Ο Άγγλος μέσος, με δυνατό σουτ από τα 25 μέτρα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Καν, αφού πρώτα χτύπησε στο πόδι του Λούσιο και άλλαξε πορεία. Έτσι τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά για την Μπάγερν, που ήθελε πλέον τρία τέρματα για να προκριθεί.

    Στο δεύτερο ημίχρονο οι Βαυαροί κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 65΄ με κοντινή προβολή του Πιζάρο, μετά από κεφαλιά του Μπάλακ που προσέκρουσε στο δοκάρι. Ο Πιζάρο πάντως, φάνηκε να είναι σε θέση οφσάιντ. Η Τσέλσι πέντε λεπτά νωρίτερα έχασε σπουδαία ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα της και να δώσει τέλος στο ματς, όταν ο Νταφ μόνος απέναντι στον Καν, έστειλε την μπάλα στα πόδια του Γερμανού τερματοφύλακα. Η Μπάγερν συνέχισε να πιέζει και είχε δοκάρι στο 69΄ με τον Λιζαραζού ενώ ένα λεπτό αργότερα, κεφαλιά του Λούσιο απέκρουσε πάνω στη γραμμή ο Γκουντγιόνσεν. Αυτό όμως που δεν κατάφεραν οι γηπεδούχοι, το πέτυχε η Τσέλσι. Ήταν το 80ο λεπτό, όταν σε μια αντεπίθεση ο Τζο Κόουλ βρήκε τον Ντρογκμπά, που με κεφαλιά έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του και «κλείδωσε» την πρόκριση.

    Πάντως, ως κλασικοί... Γερμανοί, οι παίκτες του Φέλιξ Μάγκατ δεν παράτησαν το ματς και κατόρθωσαν τουλάχιστον να πάρουν τη νίκη γοήτρου, χάρη σε γκολ του Γκερέρο στο 89΄ και του Σολ ακριβώς στην εκπνοή της αναμέτρησης.

    Διαιτητής: Μανουέλ Μεχούτο Γκονζάλες (Ισπανία)

    Κίτρινες: Γκουντγιόνσεν, Κόβατς

    Οι συνθέσεις:

    ΜΠΑΓΕΡΝ: Καν, Σανιόλ, Λούσιο, Κόβατς, Λιζαραζού (78΄ Σαλιχάμιζιτς), Σβαινστάιγκερ, Ντεμικέλις (52΄ Σολ), Μπάλακ, Ζε Ρομπέρτο, Πιζάρο, Μακάι (73΄ Γκερέρο)

    ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Καρβάλιο, Χουτ, Τέρι, Γκαλάς, Κόουλ (90΄+ Νούνο Μοράις), Μακελελέ, Λάμπαρντ, Νταφ (71΄ Τιάγκο), Ντρογκμπά, Γκουντγιόνσεν (89΄ Γκέρεμι)

    [15] Μπάσκετ

    Κάνει τον... Κινέζο ο Καζλάουσκας

    13/4/2005 11:13:00 πμ

    Συντάκτης:

    Προπονητή για τη νέα χρονιά θα πρέπει να αναζητήσουνε στον Ολυμπιακό καθώς ο Λιθουανός, Γιόνας Καζλάουσκας, πολύ σύντομα θα αναλάβει την Εθνική Κίνας. Ο τεχνικός των ερυθρολέυκων, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τα έχει βρει σε όλα με την Ασιοατική ομάδα στον πάγκο της οποίας θα καθίσει για τα επόμενα τρία χρόνια. Πρώτος στόχος της ομοσπονδίας μπάσκετ της Κίνας, είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και στη συνέχεια η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

    [16] Μπάσκετ

    Τα ηνία στους Σέλτικς

    13/4/2005 10:55:00 πμ

    Συντάκτης:

    Η Βοστόνη με τη νίκη της 105-98 μέσα στη Φιλαδέλφεια επί της τοπικής ομάδας, σκαρφάλωσε την κορυφή της κατάταξης της Περιφέρειας του Ατλαντικού και ανέλαβε πλέον τον έλεγχο. Ο Πολ Πίρς με 27 πόντους και 13 ριμπάουντς οδήγησε τους Σέλτικς σε αυτή τη σημαντική νίκη, ενώ για τους γηπεδούχους τα "μαγικά" του Άλεν Αίβερσον, δεν έπιασαν αφού μόλις με ένα πόντο παραπάνω από τον Πίρς (28π) δεν κατάφερε να διατηρήσει την έδρα της αλώβητη στο πέρασμα των "Βοστωνέζων". Στα υπόλοιπα ματς είχαμε τα εξής αποτελέσματα Κλίπερς-Γιούτα 94-85, Φοίνιξ-Νέα Ορλεάνη 99-85. Νίκες επίσης για Σαν Ατόνιο και Τορόντο.

    One Man... u show

    "Ταγκό" χόρεψε ο Μανού Τζινόμπιλι τους Μπλεϊζερς στο Σαν Αντόνιο, καθώς ο Αργεντίνος άσος με 30 πόντους σε 34 λεπτά "καθάρισε" με 95-89 το παιχνίδι για τους Σπέρς. Σημαντική επίσης για τους γηπεδούχους, που έχουνε ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στα πλεϊ οφ του πρωταθλήματος ήτανε και η βοήθεια του Μοχάμεντ, που μάζεψε 14 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 12 στο πρώτο ημίχρονο. Από την ομάδα του Πόρτλαντ ξεχώρισαν οι Ντάριους Μαϊλς με 18 πόντους και ο Σαρίφ Αμπντούρ Ραχίμ με 10 ριμπάουντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα ακόμη ματς δεν αγωνίστηκε με τους Σπερς ο Τιμ Ντάνκαν που έχει τραυματιστεί στον αστράγαλο και απουσιάζει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας από τις 20 Μαρτίου

    Στην 10η ήττα τους σε 11 συνεχόμενα ματς υποχρέωσαν τα ξημερώματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τη Νέα Υόρκη, οι Ράπτορς, οι οποίοι επικράτησαν των Νικς με 105-93 μέσα στο "Μεγάλο Μήλο". Κορυφαίος με 29 πόντους, τέσσερις λιγότερους από το ατομικό του ρεκόρ , για την ομάδα του Τορόντο αναδείχθηκε ο Κρις Μπος, ο οποίος απέναντι στους 22 πόντους του Στέφον Μάρμπουρι των γηπεδούχων έδειξε ποιος είναι το αφεντικό του αγώνα, ενώ σημαντική συμβολή στη νίκη των φιλοξενούμενων είχε και ο Τζάλεν Ρόουζ που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 25 πόντους.

    [17] Τεχνολογία

    Νέα γενιά τηλεσκοπίων εδάφους Γιγαντιαία μάτια για το Διάστημα

    13/4/2005 9:38:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πλώρη για να ανακαλύψουν πλανήτες που μοιάζουν με την Γη και ίσως να κατοικούνται από εξωγήινους βάζουν επιστήμονες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την κατασκευή νέων επίγειων τηλεσκοπίων. Σύμφωνα με ομιλητές στο Εθνικό Συνέδριο Αστρονομίας της Βρετανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμιγχαμ, η νέα γενιά τηλεσκοπίων εδάφους, με όνομα Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT), αναμένεται να έχει δεκαπλάσιο μέγεθος από τα υπάρχοντα, ενώ η λήψη του θα είναι 40 φορές ακριβέστερη σε σχέση το, κορυφαίο σήμερα, τηλεσκόπιο του Hubble. Πρόταση των ΗΠΑ και του Καναδά για το ELT είναι το Τηλεσκόπιο Τριάντα Μέτρων (ΤΜΤ), ενώ η Ευρώπη προτείνει δύο σχέδια: το Euro50 και το Συγκλονιστικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο, γνωστό ως Owl. Και οι τρεις προτάσεις βασίζονται σε προσαρμοστικά οπτικά, δηλαδή σε κάτοπτρα που αλλάζουν σχήμα, ώστε να διορθώνουν τις παραμορφώσεις που προκαλεί η γήινη ατμόσφαιρα.

    Στη μάχη για το μέγεθος

    Η διάμετρος του τηλεσκοπίου είναι το κύριο χαρακτηριστικό της απόδοσής του, καθώς όσο πιο μεγάλος είναι ο καθρέπτης στα κατοπτρικά τηλεσκόπια ή ο φακός στα διοπτρικά, τόσο περισσότερο φως μπορεί να συγκεντρώσει.

    Η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει αρκετά κάτοπτρα των οκτώ μέτρων, ενώ το Euro50 και το Owl βασίζονται σε μικρότερους, αλλά περισσότερους, εξαγωνικούς καθρέπτες.

    Μάλιστα, το Owl, που σχεδιάζεται στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο, θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ, καθώς το κύριο κάτοπτρό του θα έχει διάμετρο 100 μέτρα. Το κάτοπτρο θα είναι ημισφαιρικό, ώστε οι επιμέρους καθρέπτες να είναι όλοι ίδιοι και να μπορούν να παραχθούν μαζικά με χαμηλό κόστος.

    Ωστόσο, η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου τηλεσκοπίου προκαλεί προβληματισμό, καθώς η σημερινή τεχνολογία δεν επαρκεί για να κατασκευαστούν τέλειοι καμπύλοι καθρέπτες, με διάμετρο πάνω από οκτώ μέτρα. Επίσης, στην περίπτωση του Owl, το είδωλο δεν θα είναι εστιασμένο (λόγω του ημισφαιρικού κατόπτρου) και άρα απαιτείται παράλληλη χρήση πολλών διορθωτικών κατόπτρων.

    Οι αστρονόμοι χρειάζονται το ELT προκειμένου να δουν μικρούς στέρεους πλανήτες, όπως η Γη, ενώ, μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί περίπου 150 εξωηλιακοί πλανήτες στο μέγεθος του Δία, με έμμεσες μεθόδους.

    Σχετικά Links:

    Εθνικό Συνέδριο Αστρονομίας της Βρετανίας

    Owl

    Opticon

    Euro50

    [18] Ζωής ...σΤάσεις

    Έγκυος η δημοφιλής τραγουδίστρια Πελαργός "καλεί" Britney

    13/4/2005 8:59:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την καριέρα της ως μητέρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Britney Spears. Όπως ανακοίνωσε η ίδια σε όλους τους θαυμαστές της μέσω Διαδικτύου το βράδυ της Τρίτης, σε λίγους μήνες θα γεννηθεί το πρώτο της παιδί, καρπός του έρωτά της με τον χορευτή Κέβιν Φέντερλιν, με τον οποίο παντρεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. "Ήλθε επιτέλους η ώρα να μοιραστώ μαζί σας το υπέροχο νέο ότι περιμένουμε το πρώτο μας παιδί. Υπήρχαν πληροφορίες ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ήμουν στο νοσοκομείο. Ο Κέβιν κι εγώ θέλουμε να ξέρετε ότι όλα είναι καλά. Σας ευχαριστούμε για τις ευχές σας και τις προσευχές σας", αναφέρει η σύντομη ανακοίνωση της δημοφιλούς τραγουδίστριας. Πρόσφατα, μεγάλη μερίδα του Τύπου έκανε λόγο για εγκυμοσύνη της Britney, η ίδια, όμως, διέψευδε τις πληροφορίες. Τώρα που ο πελαργός αναμένεται σίγουρα, εμείς να της ευχηθούμε τα καλύτερα!

    Σχετικά Links:

    Britney Spears


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 April 2005 - 9:20:38 UTC