Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέθηκαν οι όροι του διαλόγου
  • [02] Τηλεκατευθυνόμενοι αρουραίοι
  • [03] Βάτραχοι-βόμβες
  • [04] Κυβερνητικός στόχος η αντιπυρική προστασία
  • [05] Aπευθείας πτήση Ηράκλειο-Λονδίνο
  • [06] Κόντρα για τα "κινέζικα"
  • [07] Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά
  • [08] "Μήλον της έριδος" ο Ζέραρντ
  • [09] "Ψηλώνουν" οι ελληνικές "σφυρίχτρες"
  • [10] Φόβοι για Μπάρος
  • [11] Καυτό κατηγορητήριο για Παναχαϊκή
  • [12] Με Άντζα για τον τελικό
  • [13] Να κλείσει με νίκες θέλει το Μαρούσι
  • [14] "Βουνό" τα προβλήματα για Πανελλήνιο
  • [15] M.C. Escher: Πέρα από την αιωνιότητα
  • [16] Τσάι το ευεργετικό
  • [17] Ρομποτικός οδοντιατρικός τροχός
  • [18] "Καμπάνες" για σκυλίσια ζωή
  • [19] Πρόστιμο λόγω βίας στην Μπόχουμ

    [01] Οικονομία

    Για το ασφαλιστικό

    Τέθηκαν οι όροι του διαλόγου

    26/4/2005 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη δέσμευσή τους ότι, δεν τίθεται θέμα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης, του εφάπαξ και των ασφαλιστικών εισφορών εντός της 4ετίας παρείχαν πριν από λίγο οι Υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης μετά τη συνάντηση τους με το προεδρείο της ΟKE για το ασφαλιστικό. Ο Γ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι, η ατζέντα του διαλόγου θα τεθεί αφού γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη για τα προβλήματα του ασφαλιστικού και τόνισε την ανάγκη κομματικής και κοινωνικής συναίνεσης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι, δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι, η Κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή χρηματοδότηση των ταμείων και την ομαλή χορήγηση των συντάξεων. Ο πρόεδρος της ΟΚΕ Νίκος Αναλυτής εκτίμησε ότι, το ασφαλιστικό θα βρεθεί προ αδιεξόδου μετά από 25 χρόνια. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απέχουν χαρακτηρίζοντας τον διάλογο προσχηματικό ενώ αρνητικά έχουν εκφρασθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Μακράς πνοής ο διάλογος

    Όσον αφορά τους όρους του διαλόγου ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι, ζητήθηκε από την ΟΚΕ να πραγματοποιήσει τον διάλογο αυτό διότι είναι από το Σύνταγμα ο θεσμοθετημένος αρμόδιος φορέας. "Ο διάλογος για το ασφαλιστικό πρόσθεσε ο υπουργός, θα είναι μακράς πνοής για αντιμετωπισθεί το μεγάλο αυτό θέμα".

    Αργότερα θα υπάρξουν συναντήσεις, ξεχωριστά, με τη ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΣΕ ενώ η επόμενη συνάντηση με την ΟΚΕ θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της μετά το Πάσχα. "Ο διάλογος θα διεξαχθεί χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις", είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν επείγεται να νομοθετήσει και ότι, η επίλυση του προβλήματος του ασφαλιστικού θα δοθεί πέραν της 4ετίας χωρίς εντάσεις.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι κανένας εργαζόμενος και κανένας ασφαλισμένος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και ότι η κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή καταβολή συντάξεων. Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε το εφάπαξ.

    Εξάλλου ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Νίκος Αναλυτής δήλωσε ότι η Επιτροπή θεωρεί υποχρέωση της να συζητηθεί το θέμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από το ασφαλιστικό.

    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των Υπουργών με την ΟΚΕ έξω από το κτήριο του Υπουργείου Οικονομίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, οι οποίοι εκσφενδόνισαν γιαούρτια και καφέδες εναντίον του προέδρου και του αντιπρόεδρου της ΟΚΕ Αναλυτή και Κεφαλά, κατά την προσέλευση τους στη συνάντηση.

    Αντιδράσεις και προϋποθέσεις

    Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της θέτει ως προϋπόθεση για συμμετοχή στο διάλογο κυβερνητική δέσμευση ότι, καμία αλλαγή δεν θα επιβληθεί κατά το χρόνο διεξαγωγής του και ακόμη ότι, ο χρόνος αυτός πρέπει να έχει βάθος, που θα υπερβαίνει την κυβερνητική θητεία.

    Η Κυβέρνηση επιχειρεί μία επίφαση διαλόγου στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής χωρίς θέσεις και προτάσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Αθανασάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για να υπάρχει όπως είπε ουσιαστικός διάλογος κι όχι διάλογος στο κενό.

    Προσχεδιασμένο με βάση τις αποφάσεις της Ε.Ε., τις οποίες στηρίζουν ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και οι πλειοψηφίες ων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει το διάλογο το ΚΚΕ.

    Η Κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο για το ασφαλιστικό με μόνο στόχο να βρει άλλοθι και συνενόχους για μέτρα, που θα αφαιρούν ασφαλιστικά δικαιώματα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Τη διασφάλιση των σημερινών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας και τη συγκρότηση ταμείου ιδιωτικού δικαίου, θέτει ως όρους για την επίτευξη συμφωνίας στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων η ΟΤΟΕ, και ζητά συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρεμιέρα του διαλόγου

    [02] Τεχνολογία

    Τηλεκατευθυνόμενοι αρουραίοι

    26/4/2005 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Όταν ο Πολ Βερχόφεν σκηνοθετούσε το 1987 την ιστορία του "RoboCop", ενός ισχυρού ανθρωποειδoύς που διέθετε για εγκέφαλο μια μίξη από ανθρώπινους ιστούς και υπεραγωγούς υπερυπολογιστών, δεν φανταζόταν πως σχεδόν δυο δεκαετίες αργότερα θα είχαμε μια έστω πρώιμη εφαρμογή της ιδέας σε αρουραίους. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται είναι γεγονός. Επιστήμονες από το State University της Νέας Υόρκης και το πανεπιστήμιο της Φλόριντα εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους αρουραίων, μέσω των οποίων μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις τους, αλλά και τη συμπεριφορά τους από απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Μην παραξενευτούμε λοιπόν αν σε μερικά χρόνια ακούσουμε για ειδικά εκπαιδευμένα τρωκτικά που "χτενίζουν" βάσεις του εχθρού ή ανιχνεύουν εκρηκτικά για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού ή της αστυνομίας.

    Λαγωνικά-μινιατούρες

    Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, oι ερευνητές έχουν παρουσιάσει αρουραίους που μπορούν να υλοποιήσουν εντολές είτε για κινήσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, είτε για να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένη μυρωδιά. Το ζητούμενο όμως είναι να συνδυαστούν αυτές οι "επίκτητες" ικανότητες. Πρόσφατα πειράματα κατέδειξαν συμβατότητα μεταξύ τους, κάνοντας τους επιστήμονες να εμφανίζονται αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα. "Το σημαντικό είναι να επιτύχουμε την εναλλαγή συμπεριφορών" δηλώνει ο Τζον Τσέιπιν επικεφαλής του σχεδίου και επισημαίνει το τεράστιο πεδίο εφαρμογών της ιδέας. Εκτός από την ανίχνευση εκρηκτικών και όπλων θα μπορούσαν να λειτουργούν και ως ζωντανοί ασύρματοι βίντεο αισθητήρες και ίσως να εντοπίζουν επιζώντες κάτω από σωρούς ερειπίων.

    Η χειραγώγηση της συμπεριφοράς των τρωκτικών επετεύχθη μέσω της εμφύτευσης ηλεκτροδίων στην περιοχή του εγκεφάλου που ορίζει τις αισθήσεις -δηλαδή ελέγχει τα μουστάκια- αλλά και στην περιοχή που αντιλαμβάνεται το συναίσθημα και ειδικά την "ανταμοιβή". Διεγείροντας αυτές τις περιοχές "πείθονται" να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένη διαδρομή ή να ακολουθήσουν τα ίχνη συγκεκριμένης μυρωδιάς, λειτουργώντας σαν λαγωνικά-μινιατούρες.

    Η ανταπόκριση τους στην εκπαίδευση εντοπισμού οσμών είναι τόσο καλή που ο Τζον Τσέιπιν πιστεύει πως μπορούν να γίνουν άριστοι ανιχνευτές ναρκωτικών ή εκρηκτικών ουσιών, καθώς θα μπορούν να αντιληφθούν την ύπαρξη τους ακόμα και από τα ισχνότερα χημικά ίχνη. Όμως, τα σκυλιά-λαγωνικά όταν εντοπίζουν το στόχο έχουν ευκρινείς τρόπους για να ειδοποιούν τους εκπαιδευτές τους για το γεγονός, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση των αρουραίων. Για να δώσουν απάντηση και σε αυτό οι ερευνητές σκέφτονται να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του στεφανιαίου συστήματος του εγκεφάλου τους το οποίο περιέχει νευρώνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάθηση, στη μνήμη και στο συναίσθημα. Μόλις, λοιπόν ο αρουραίος θα νιώθει ότι ήρθε η ώρα για την "ανταμοιβή" του, την ίδια ώρα οι επιστήμονες θα καταβαίνουν πως ολοκλήρωσε την αποστολή του.

    [03] Παράξενα

    Βάτραχοι-βόμβες

    26/4/2005 2:13:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με μια ιδιαιτέρως παράξενη προειδοποίηση βρίσκονται αντιμέτωποι εδώ και λίγο καιρό οι επισκέπτες των πάρκων της περιοχής Αλτονα του Αμβούργου. Οι αρχές εφιστούν την προσοχή στις εκρήξεις... βατράχων. Ιδιόμορφη πλην όμως κυριολεκτική η σήμανση δίνει μια ιδέα στους ανέμελους περιπατητές για το περίεργο φαινόμενο που πιθανότατα θα συναντήσουν. Οι βάτραχοι για άγνωστη αιτία φουσκώνουν, φτάνοντας ως και το τριπλάσιο του συνηθισμένου μεγέθους και ξαφνικά εκρήγνυνται.

    Μόνο μέσα σε μία εβδομάδα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον χίλιες αιφνιδιαστικές εκρήξεις αμφίβιων, ενώ ο συνολικός απολογισμός κάνει λόγο για χιλιάδες... θύματα. Ειδικά η περιοχή γύρω από τη λίμνη της Αλτονα μοιάζει σαν εμπόλεμη ζώνη, όπου μια επική μάχη μεταξύ βατράχων έχει αφήσει πίσω της ορατά τα σημάδια της μεγάλης καταστροφής. Εξ ου και το προσωνύμιο "η λίμνη του θανάτου", το οποίο απέκτησε προσφάτως.

    Κτηνίατροι, περιβαλλοντολόγοι και φιλόζωοι ομολογούν ότι βρίσκονται μπροστά σε έναν πρωτοφανή γρίφο. "Η περιοχή μοιάζει με σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Παντού βλέπεις βάτραχους να σέρνονται στο έδαφος, να πρήζονται και τελικά να σκάνε. Πρόκειται για ένα μεγάλο μυστήριο" δηλώνει ο Βέρνερ Σμόλνικ, μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης του Αμβούργου.

    Τα σενάρια που έχουν στο μυαλό τους ειδικοί και μη είναι πολλά. Αναρωτιούνται μήπως το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα κάποιου άγνωστου ιού ή κάποιου μύκητα. Υπάρχει, όμως και το χιτσκοκικό σενάριο που κάνει λόγο για έναν αυτοκαταστροφικό αμυντικό μηχανισμό: φέρει ως υπαίτιες κάποιες ιδιαιτέρως επιθετικές αγελάδες της γύρω περιοχής, οι οποίες αρέσκονται στο να τρομάζουν μέχρι θανάτου τα ανυποψίαστα βατράχια.

    Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο για τα αληθινά αίτια των δυσάρεστων αυτο-πυροδοτήσεων. Προς το παρόν απαγορεύεται η πρόσβαση στην περιοχή κατά τις νυχτερινές ώρες -μεταξύ 2 με 3 το πρωί λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες εκρήξεις- προκειμένου οι βιολόγοι να μπορέσουν να τις μελετήσουν και ελπίζουν να βρουν τη λύση προτού οι πληθυσμοί των αμφιβίων μειωθούν δραματικά.

    [04] Πολιτική

    Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Κυβερνητικός στόχος η αντιπυρική προστασία

    26/4/2005 2:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Πράσινο φως στην εισήγηση της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών έδωσε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης, τόνισε ότι αποτελεί χρέος της Πολιτείας να προφυλάξει το δασικό πλούτο, ο οποίος έχει υποστεί τόσες καταστροφές. Το σχέδιο αυτό αφορά την πρόληψη, ενώ εμπλέκονται τα υπουργεία Εσωτερικών όσον αφορά τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις χωματερές, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον καθαρισμό στρατοπέδων, το υπουργείο Ανάπτυξης για τον καθαρισμό των δέντρων που βρίσκονται κοντά σε δίκτυα υψηλής τάσης της ΔΕΗ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, το υπουργείο Πολιτισμού για τους Αρχαιολογικούς χώρους, το υπουργείο Μεταφορών για το δίκτυο του ΟΣΕ, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ και επίσης εμπλέκεται και το υπουργείο Παιδείας για την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα πρόληψης. Παράλληλα θα υπάρχει μία διαρκής επικοινωνία μεταξύ της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της γραμματείας Επικοινωνίας έτσι ώστε το κοινό να ενημερώνεται τακτικά και για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών. "Στόχος μας είναι να έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε μέσω της πρόληψης τις πυρκαγιές", είπε ο κ. Παυλόπουλος. Σημειώνεται ότι η αντιπυρική περίοδος φέτος ξεκινά από την 1η Μαΐου και τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου.

    Δηλώσεις Σουφλιά για επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξερχόμενος του Μαξίμου, ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής έχει αποφασίσει να ενισχύσει το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος και να ενημερώνει για θέματα της επικαιρότητας όχι μόνο βουλευτές, αλλά και υπουργούς. Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και πως δεν είναι τα πράγματα όπως παρουσιάζονται πολλές φορές. Πρόσθεσε ακόμη ότι σε αυτή την κυβέρνηση κατ' αναλογία με τις προηγούμενες οι διαφορετικές απόψεις είναι λιγότερες. Επεσήμανε ακόμη ότι η συνεργασία του με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είναι πολύ καλή, και σημείωσε ότι δεν παρεμβαίνει το κόμμα στο έργο του υπουργείου του, προσθέτοντας πως δε νομίζει πως υπάρχουν παρεμβάσεις του κ. Μεϊμαράκη και σε άλλους υπουργούς. Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα, ο κ. Σουφλιάς απάντησε "δεν νομίζω".

    Επίσης ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι το κόμμα καπελώνει τους υπουργούς είπε: "δεν υπάρχει κανένα καπέλωμα".

    [05] Κοινωνία

    Από την British Airways

    Aπευθείας πτήση Ηράκλειο-Λονδίνο

    26/4/2005 4:27:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ Ηρακλείου Κρήτης και Λονδίνου, εγκαινιάζει στις 3 Μαΐου, η British Airways. Δυο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) θα εκτελείται η πτήση, από την GB Airways, franchise partner της British Airways. Ο διευθύνων σύμβουλος της GB Airways, John Patterson τόνισε ότι "το δρομολόγιο αυτό θα αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλές τόσο για τους κατοίκους της Κρήτης όσο και για τους tour operators με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρία". Η πτήση Ηράκλειο-Λονδίνο θα προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από τους Βρετανούς ταξιδιώτες για τους θερινούς προορισμούς τους. Η τιμή εισιτηρίου ξεκινά από 180 ευρώ μετ επιστροφής, εκτός των φόρων. Τη νέα γραμμή θα εξυπηρετούν αεροσκάφη τύπου Airbus A320 και Α321, τα οποία θα διαθέτουν τόσο Club Europe όσο και Euro Traveller καμπίνες, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας.

    [06] Οικονομία

    Έρευνα για τις εισαγωγές ξεκινά η Κομισιόν

    Κόντρα για τα "κινέζικα"

    26/4/2005 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε αφορμή αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας φαίνεται πως εξελίσσονται οι ολοένα αυξανόμενες εισαγωγές κινεζικών υφαντουργικών προϊόντων, ιδίως μετά τον τερματισμό του καθεστώτος των ποσοστώσεAων, την 1η Ιανουαρίου 2005. Από την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει τη διαδικασία έρευνας σχετικά με τις εισαγωγές ορισμένων κατηγοριών κινεζικών προϊόντων υφαντουργίας, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε από την Κομισιόν να λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας. Την ίδια ώρα, η Κίνα περνά στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης των διμερών σχέσεων, εάν η Ε.Ε. αποφασίσει να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές κινεζικών προϊόντων υφαντουργίας και ένδυσης. Απαντώντας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, κάλεσε το Πεκίνο να λάβει αυτοπεριοριστικά μέτρα, εάν θέλει να αποφύγει τη λήψη ευρωπαϊκών αντιμέτρων. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Σουπατσάι Πανιτσπάκντι, ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπομονή και αυτοσυγκράτηση, διότι δεν είναι ακόμα σαφείς οι επιπτώσεις από την κατάργηση των ποσοστώσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μέτρα της Κομισιόν για τα "κινέζικα"

    [07] Οικονομία

    Στον εισαγγελέα 11 έμποροι της Βαρβακείου

    Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά

    26/4/2005 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η κίνηση στην αγορά, ενώ την ίδια ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες εντατικοποιούν τους ελέγχους τους. Το πρωί, υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΕΦΕΤ πραγματοποίησαν ελέγχους στη Βαρβάκειο αγορά, όπου εντόπισαν έντεκα εμπόρους, που πωλούσαν καταψυγμένες συκωταριές ως νωπές και τις οποίες είχαν κρεμασμένες σε τσιγκέλια, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Οι έμποροι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Αθηνών. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η αντινομάρχης Αθηνών Αθηνά Δρέττα, εντοπίστηκαν 220 κιλά αλλοιωμένου κρέατος στη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων CARREFOUR και σε άλλα πολυκαταστήματα και 120 κιλά έντερα σε βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος. Η κ. Δρέττα μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, τόνισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στις περιφερειακές αγορές και όχι στη Βαρβάκειο και επισήμανε την ανάγκη για συνεχείς ελέγχους. Τη Βαρβάκειο επισκέφτηκε σήμερα η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι η κεντρική αγορά διαθέτει τις χαμηλότερες τιμές και κάλεσε τους καταναλωτές να στηρίξουν τους καλούς εμπόρους. Μιλώντας στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, σημείωσε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε να μη δημιουργείται κλίμα που ευνοεί την κερδοσκοπία.

    Ελεγχοι και στα νησιά

    Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται και στις νησιωτικές περιοχές, όπου διαπιστώνεται επάρκεια αγαθών, ενώ σύμφωνα με τον αντινομάρχη Νίκο Ζωίδη, το 90% των αναγκών σε αμνοερίφια έχει καλυφθεί από τη ντόπια παραγωγή.

    Στην Κάλυμνο, μετά από καταγγελία, άνδρες του λιμενικού εντόπισαν 22 αμνοερίφια στο πλοίο της γραμμής, που είχαν μεταφερθεί από τη Νίσυρο, τα οποία ήταν ακατάλληλα. Μετά από έλεγχο που έγινε από τον αστυνομικό διευθυντή-αστυκτηνίατρο Μιχάλη Ζεμπιλά, τα 500 κιλά ακατάλληλων κρεάτων καταστράφηκαν στη χωματερή, ενώ οι υπεύθυνοι των σφαγείων παραπέμπονται για να δικαστούν.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Μήλον της έριδος" ο Ζέραρντ

    26/4/2005 2:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2005 6:19:03 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο στόχαστρο της Ρόμα βρίσκεται ο Ισπανός μέσος Ζέραρντ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "El Mundo Deportivo". Το συμβόλαιο του άσου των "μπλαουγκράνα" λήγει αυτή τη χρονιά και ήδη οι Ρωμαίοι βρίσκονται σε επαφές για την απόκτηση του παίκτη. Όπως πάντως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σε περίπτωση που η "Μπάρτσα" θελήσει να ανανεώσει τη συνεργασία της με τον παίκτη, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για την ιταλική ομάδα. Παράλληλα ενδιαφέρον για την απόκτηση του Ζέραρντ έχει εκφράσει και η Φιορεντίνα.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ψηλώνουν" οι ελληνικές "σφυρίχτρες"

    26/4/2005 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η ελληνική διαιτησία κερδίζει συνεχώς πόντους και χαίρει όλο και περισσότερο της εκτίμησης της FIFA. Μετά τον α' ημιτελικό του Μιλάνου ανάμεσα σε Μίλαν-Αϊντχόβεν για το Τσάμπιονς Λίγκ, η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία ειδοποίησε την ΕΠΟ ότι ο κ. Κ. Βασσάρας θα διευθύνει και τον αγώνα του 4ου προκριματικού ομίλου για το Π.Κ. 2006 Ιρλανδία-Ισραήλ (4/6). Βοηθοί του θα είναι οι κ. Π. Μαυρόπουλος-Δ. Μποζατζίδης και τέταρτος διαιτητής ο κ. Ι. Τσαχειλίδης. Για τον 1ο όμιλο της ίδιας διοργάνωσης ο κ. Αθανάσιος Μπριάκος θα διευθύνει τον αγώνα Ρουμανίας-Αρμενίας (8/6) με βοηθούς τους κ. Κ. Δάλλα-Χρ. Γενναίο, ενώ χρέη τέταρτου διαιτητή θα εκτελέσει ο κ. Ηρακλής Τσίκινης. Τέλος, ο κ. Μ. Κουκουλάκης προσκλήθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομσοπονδία της Ολλανδίας να συμμετάσχει στο τουρνουά GESTION COPA AMSTERDAM (13-17 Μαΐου)

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φόβοι για Μπάρος

    26/4/2005 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αμφίβολος για τον αυριανό εμφύλιο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λίγκ με την Τσέλσι θεωρείται ο Τσέχος διεθνής της Λίβερπουλ, Μίλαν Μπάρος. Ο άσος των ρεντς, τραυματίστηκε στο γόνατο στον πρόσφατο αγώνα της πρέμιερ λίγκ με την Κρίσταλ Πάλας και κινδυνεύει να χάσει την κρίσιμη συνάντηση με την ομάδα του Μουρίνιο, ο οποίος θα επιστρέψει στον πάγκο της ομάδας του μετά την τιμωρία του στους δύο προημιτελικούς με τη Μπάγερν.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καυτό κατηγορητήριο για Παναχαϊκή

    26/4/2005 7:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με την Παναχαϊκή να είναι η μεγάλη "πρωταγωνίστρια" δημοσιεύθηκε σήμερα το κατηγορητήριο του Πρωτοβάθμιου Δικαιοδοτικού Οργάνου της ΕΠΑΕ. Ο Αθλητικός Δικαστής καλεί σε απολογία τόσο την Πελοποννησιακή ΠΑΕ, όσο και τον βοηθό προπονητή της, κ. Σπανοσωτηρόπουλο και το κατηγορητήριο εκτός της επίθεσης στον Μπάμπη Τεννέ, όπου αναφέρει πως τον γρονθοκόπησε περιλαμβάνει και τις ρίψεις κροτίδων και τα υβρστικά συνθήματα σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Παράλληλα ανάλογες είναι και οι κατηγορίες για τον Ακράτητο και κυρίως για τον Μπάμπη Τεννέ και τον Σκούφαλη, ο οποίος όπως αναφέρεται επιτέθηκε φραστικά στον διαιτητή.

    Αναλυτικά το κατηγορητήριο

    Το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο της ΕΠΑΕ κάλεσε σε απολογία για την Πέμπτη 5 Μαϊου (10:00) τις παρακάτω ΠΑΕ και φυσικά πρόσωπα:

    Την ΠΑΕ ΟΦΗ, γιατί στο 69ο λεπτό του αγώνα ΟΦΗ-ΑΕΚ φίλαθλοι της εγκαλουμένης, διαμαρτυρόμενοι προς τον α΄ βοηθό διαιτητή, πέταξαν προς το μέρος του 2-3 πλαστικά μπουκάλια νερό, χωρίς να τον χτυπήσουν. Επίσης, μετά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος από την φιλοξενούμενη, φίλαθλος της γηπεδούχου πέταξε πλαστικό ποτήρι μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

    Την ΠΑΕ ΑΕΚ, γιατί στο 69ο λεπτό του αγώνα ΟΦΗ-ΑΕΚ, μετά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος από την φιλοξενούμενη ομάδα, φίλαθλοι της άναψαν τέσσερα βεγγαλικά και πέταξαν κροτίδες. Στο ίδιο λεπτό, οι ως άνω φίλαθλοι φώναζαν υβριστικό σύνθημα. Μετά την επίτευξη του τρίτου τέρματος από την φιλοξενούμενη και την ταυτόχρονη λήξη του αγώνα, 15-20 περίπου φίλαθλοι της εγκαλουμένης εισήλθαν εντός αγωνιστικού χώρου, με σκοπό να πανηγυρίσουν το γκολ της ομάδας τους, χωρίς όμως να προβούν σε καμία βιαιοπραγία.

    Την ΠΑΕ Ιωνικός, γιατί στο 18ο, το 20ο, το 37ο και το 66ο λεπτό του αγώνα Ιωνικός-ΠΑΟΚ φίλαθλοι της εγκαλουμένης έλεγαν υβριστικό σύνθημα. Στο 48ο και το 52ο λεπτό του αγώνα, οι ως άνω φίλαθλοι έριξαν τέσσερις κροτίδες στον αγωνιστικό χώρο, προς τον τερματοφύλακα της φιλοξενούμενης ομάδας.

    Την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, γιατί στο 72ο και το 80ο λεπτό του αγώνα Ιωνικός-ΠΑΟΚ φίλαθλοι της εγκαλουμένης είπαν υβριστικό σύνθημα.

    Την Ξάνθη, γιατί, μετά τη λήξη του ημιχρόνου στον αγώνα Ξάνθη-Ηρακλής και ενώ οι διαιτητές κατευθύνονταν στα αποδυτήρια, φίλαθλοι της εγκαλουμένης προσπάθησαν να τους πλησιάσουν, βρίζοντας τους, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση τους από την αστυνομία. Στο 75ο λεπτό του αγώνα, με την επίτευξη του τέρματος από τη γηπεδούχο ομάδα, φίλαθλοι της φώναξαν υβριστικό σύνθημα.

    Την ΠΑΕ Ηρακλής, γιατί στο 25ο και το 50ο λεπτό του αγώνα Ξάνθη-Ηρακλής φίλαθλοι της εγκαλουμένης έβριζαν ρυθμικά.

    Την ΠΑΕ Παναχαϊκή 2005 και τον Μ. Σπανοσωτηρόπουλο (Β΄ προπονητή), γιατί στο 23ο λεπτό του αγώνα Παναχαϊκή 2005-Ακράτητος φίλαθλοι της εγκαλουμένης εκφωνούσαν υβριστικό σύνθημα. Στο 28ο λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της ιδίας ομάδας εκφωνούσαν υβριστικό σύνθημα κατά του προπονητή της φιλοξενούμενης ομάδας, Χ. Τενέ. Στο 30ο λεπτό του αγώνα οι ως άνω φίλαθλοι εκφωνούσαν υβριστικό σύνθημα. Στο 67ο λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλουμένης εκφωνούσαν κατά του διαιτητή του αγώνα υβριστικό σύνθημα. Στο 85ο και 87ο λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλουμένης έριξαν 4-5 μπουκάλια και 2-3 αναπτήρες προς τον πάγκο της φιλοξενούμενης ομάδας και προς την πλευρά του τέταρτου διαιτητή. Στο 92ο λεπτό του αγώνα και με την επίτευξη τέρματος από την ομάδα τους, φίλαθλοι της εγκαλουμένης έριξαν κροτίδες και βεγγαλικά εντός του αγωνιστικού χώρου. Στο ως άνω λεπτό εισήλθε εντός του αγωνιστικού χώρου ο βοηθός προπονητή της εγκαλουμένης Μ. Σπανοσωτηρόπουλος και επιτέθηκε στον προπονητή της φιλοξενούμενης ομάδας, χτυπώντας τον με γροθιά στο κεφάλι.

    Την ΠΑΕ Ακράτητος, τον Χ. Τεννέ (προπονητής) και τον Μ. Σκούφαλη, γιατί στον αγώνα Παναχαϊκή 2005-Ακράτητος, με την επίτευξη του τέρματος από τη γηπεδούχο ομάδα, ο προπονητής της εγκαλουμένης, Χ. Τεννές, απομακρύνθηκε από τον αγωνιστικό χώρο, διότι προσπάθησε να ανταποδώσει το χτύπημα που είχε δεχθεί από τον βοηθό προπονητή της γηπεδούχου ομάδας. Μετά το τέλος του αγώνα και ενώ ο διαιτητής του αγώνα βρισκόταν στο κέντρο του γηπέδου, δέχθηκε φραστική επίθεση από τον ποδοσφαιριστή της εγκαλουμένης Μ. Σκούφαλη. Επίσης, κατά την αποχώρηση του διαιτητή από τον αγωνιστικό χώρο και ενώ κατευθυνόταν στα αποδυτήρια, ο προπονητής της εγκαλουμένης, Χ. Τεννές, απευθυνόμενος σε αυτόν του είπε «δεν το περίμενα από σένα, πρέπει να ντρέπεσαι, δεν μας σεβάστηκες και μας κατέστρεψες».

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με Άντζα για τον τελικό

    26/4/2005 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε λιγότερο από 24 ώρες η Ακριτική ομάδα αγωνίζεται στον επαναληπτικό του ημιτελικού με τον Άρη και είναι πολύ κοντά στο να βρεθεί στον τελικό, μετά και το υπέρ της 1-2 στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα πιο ευχάριστο το κλίμα, έκανε και η επαναφορά του Παρασκευά Άντζα, ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού, προπονήθηκε χωρίς προβλήματα μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του και τέθηκε στη διάθεση του Γιάννη Ματζουράκη. Ο τεχνικός της Ξάνθης συμπεριέλαβε στην αποστολή 20 ποδοσφαιριστές, που είναι οι Πιζανόφσκι, Αναστασόπουλος, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Αντζας, Κοντοδήμος, Μαχράτζε, Παβιό, Σίκοβ, Τοροσίδης, Μπαϊκαρά, Κάραμπας, Κλέμπερ, Μελισσάς, Πρίττας, Βόζαμπαλ, Γαρπόζης, Λαμπριάκος, Λουτσιάνο και Καζάκης.

    [13] Μπάσκετ

    Να κλείσει με νίκες θέλει το Μαρούσι

    26/4/2005 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όσον αφορά την κατάληψη της δεύτερης θέσεις στην κανονική περίοδο, η ομάδα των βορείων προαστίων της Αθήνας την έχει εξασφαλισμένη. Έτσι το Μαρούσι, θέλει να κλείσει με δύο νίκες τους εναπομείναντες δύο αγώνες και ει δυνατών να περιμένει κάποια στραβοπάτημα του Πρωταθλητή και πρωτοπόρου Παναθηναϊκού, προκειμένου να καταλάβει την πρωτιά και να πάρει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας. Για να το κάνει όμως αυτός η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη θέλει τη νίκη κόντρα στην Ολύμπια Λάρισας. Πάντως στο στρατόπεδο του Αμαρουσίου, κοιτάνε μόνο την πλευρά τους και όπως είπανε οι παίκτες θα πάνε για τη νίκη στη Λάρισα, πετυχαίνοντας παράλληλα την τέταρτη νίκη τους σε ισάριθμα παιχνίδια των Θεσσαλών. Στα θετικά η επάνοδος του Ρόντνικ Μπλάκνεϊ, ο οποίο εξέτισε την ποινή του για χρήση ινδικής κάνναβης, ενώ στα αρνητικά η απουσία του Σάσα Σμίλιανιτς, ο οποίος συνεχίζει τη θεραπεία του.

    "Με στήριξε ο σύλλογος"

    Ο πλέι μέικερ της ομάδας του Αμαρουσίου, Ρόντνικ Μπλάκνεϊ, μίλησε για την "ταλαιπωρία του" μετά τη θετική χρήση ινδικής κάνναβης και την απουσία του ια ένα μήνα από το παρκέ. Ο Αμερικανός γκαρντ είπε, πως "αυτός ο μήνας ήταν για μένα μια άσχημη εμπειρία. Πιστεύω ότι βγήκαμε όλοι πιο σοφοί και πιο δυνατοί για να προχωρήσουμε ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας", και κλείνοντας ευχαρίστησε όλη την ομάδα για τη " στοργή και τη συμπαράσταση των συμπαικτών μου, κάτι το οποίο με συγκίνησε".

    [14] Μπάσκετ

    "Βουνό" τα προβλήματα για Πανελλήνιο

    26/4/2005 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Μισός" θα είναι ο Πανελλήνιος, στο τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι και προτελευταίο κανονικά, κόντρα στον Ηρακλή, στον αγώνα της 25ης ημέρας τον Ηρακλή στο Ιβανώφειο. Ο Κώστας Πετρόπουλος, δεν είχε το τελευταίο διήμερο στη διάθεσή του τον Γκάρι Τρεντ (στομαχικές διαταραχές), τον Ερικ Στρούλενς (πόνοι στη μέση), τον Μίροσλαβ Μπέριτς (μυϊκό τραύμα στον αυχένα) και τον Γιάννη Σακελλαρίου (διάστρεμμα) να ολοκληρώνουν χωρίς προβλήματα προπόνηση, όμως ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο προπονητής της ομάδας τόνισε πως σε όλους θα δώσει χρόνο συμμετοχής.

    Στόχος η νίκη και η παραμονή

    Ο Πανελλήνιος κινδυνεύει ακόμα, όμως αν νικήσει τους δύο εναπομείναντες αγώνες, θα πετύχει να παραμείνει στην Α1. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του και ο προπονητής της ομάδας, Κώστας Πετρόπουλος, ο οποίος εν συνεχεία τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο αλλά και σημαντικό παιχνίδι.

    " Είναι δύσκολο παιχνίδι, αφού ο Ηρακλής στην έδρα του έχει πετύχει φέτος μεγάλες νίκες επί σημαντικών αντιπάλων. Πρόκειται επίσης για απρόβλεπτο αντίπαλο, καθώς, σε άλλους εντός έδρας αγώνες, με μικρότερο βαθμό δυσκολίας, συνάντησε σοβαρά προβλήματα", και είπε πως παρά τα προβλήματα που έχει θα αγωνιστεί για τη νίκη.

    Κλείνοντας, τόνισε πως για να μπορέσει ο Πανελλήνιος να κερδίσει θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ, τονίζοντας πως ο Γηραιός δεν πρόκειται να είναι αδιάφορος. " Καμία ομάδα που σέβεται τον εαυτό της δεν παίζει με τέτοια φιλοσοφία. Αντίθετα, η νίκη αποτελεί πάντα κίνητρο για όλους", είπε συγκεκριμένα.

    [15] Πολιτισμός

    M.C. Escher: Πέρα από την αιωνιότητα

    26/4/2005 6:43:00 μμ

    Ανανεωμένη με 25 νέα έργα συνεχίζεται στο Μουσείο «Herakleidon, Experience in Visual Arts» η έκθεση-αφιέρωμα στον κορυφαίο Ολλανδό καλλιτέχνη Maurits Cornelis Escher. Μέσα από τα 250 αντιπροσωπευτικά και σε αρκετές περιπτώσεις πρωτοεμφανιζόμενα στο ευρύ κοινό έργα του -ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες - που αποτελούν τη συλλογή του Μουσείου καθώς και προσχέδια και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα-εργαλεία, αποκαλύπτεται η δύναμη ενός καλλιτέχνη ο οποίος με το έργο του αποτέλεσε πρότυπο για δεκάδες ομοτέχνους του σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση του Escher θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο. Η ανανέωση αφορά όλες τις ενότητες του έργου του Ολλανδού χαράκτη και καλύπτει έργα της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του, ιταλικά τοπία, αλλά και έργα της ώριμης περιόδου του.

    Όλα τα έργα του Escher βασίστηκαν πάνω σε λεπτομερή σχέδια, τα οποία κατόπιν χρησιμοποιούσε στο σκάλισμα κομματιών ξύλου, στη χάραξη χαλκού ή στη σχεδίαση στη λιθογραφική πέτρα.

    Αρκετά από τα σπάνια αυτά προσχέδια πλαισιώνουν την έκθεση και η παρουσίαση τους έχει στόχο να μυήσει τον επισκέπτη στη τέχνη του δημιουργού και να τον βοηθήσει να παρακολουθήσει την εξελικτική του πορεία.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι παρουσιάζονται και κείμενα του ίδιου του M.C. Escher προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αισθανθεί τον καλλιτέχνη ως σκεπτόμενο άνθρωπο και ως φιλόσοφο.

    Επιπλέον η έκθεση υποστηρίζεται με video παρουσιάσεις ώστε ο επισκέπτης να κατανοεί τη σημασία της τεχνικής ή των τεχνικών που οικειοποιείται κάθε φορά ο δημιουργός για να εκφράσει τον οραματικό του κόσμο.

    Αν και τα πιο ονομαστά έργα του είναι λιθογραφίες, η χαλκογραφία με τίτλο «Μάτι» θεωρείται από πολλούς κριτικούς τέχνης ως το καλύτερο παράδειγμα καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί αυτό το εκφραστικό μέσο.

    Σ όλη τη διάρκεια της ζωής του οι ξυλοτυπίες και οι ξυλογραφίες παρέμειναν το αγαπημένο του μέσο έκφρασης, με αποκορύφωμα το τελευταίο του έργο με τίτλο «Φίδια», ένα αριστούργημα σε τριχρωμία, το οποίο απαιτούσε εννέα τέλεια ευθυγραμμισμένες εκτυπώσεις, προκειμένου να παραχθεί το τελικό αποτύπωμα.

    Η έκθεση, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πλήρη σειρά σχεδίων και τελικών εκτυπωμάτων για την ξυλοτυπία «Βάθος» και για τη λιθογραφία με τίτλο «Επίπεδα σκουλήκια», καθώς επίσης και τα πραγματικά κομμάτια ξύλου και τη λιθογραφική πέτρα που χρησιμοποιήθηκαν, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια πλάκα από βαυαρικό ασβεστόλιθο βάρους 40 κιλών, από τις λίγες που έχουν διασωθεί, καθώς ο καλλιτέχνης έτριβε και γυάλιζε της επιφάνειες τους για να τις ξαναχρησιμοποιήσει στο επόμενο έργο του. Επίσης, εκτίθεται ο τρισδιάστατος κύβος που χρησιμοποίησε για το έργο του με τίτλο «Διαίρεση Κυβικού Χώρου».

    Αλλα έργα που ξεχωρίζουν είναι το «Εκκλησιαστικό Όργανο», ένα σπάνιο σχέδιο του 1920 με μελάνι, αλλά και το «Εσωτερικό του Αγίου Πέτρου», έργο με ασυνήθιστη προοπτική απεικόνιση.

    Στο Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts, Ηρακλειδών 16, Θησείο, 210-34 61 981

    Δευτ.-Κυρ. 01:00 μμ 09:00 μμ.

    Γενική είσοδος 6 ευρώ,

    Φοιτητικό & άνω των 65 ετών 4 ευρώ,

    Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν.

    [16] Υγεία

    "Όπλο" κατά διαβήτη και καταρράκτη

    Τσάι το ευεργετικό

    26/4/2005 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στον μακρύ κατάλογο των ωφέλιμων ιδιοτήτων που κρύβουν τα μικροσκοπικά φυλλαράκια του γνωστού αγαπημένου αφεψήματος δισεκατομμυρίων ανθρώπων, του τσαγιού δηλαδή, οι επιστήμονες πρόσθεσαν άλλη μία σειρά. Σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές Μαΐου στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry του Αμερικανικού Συλλόγου Χημικών (American Chemical Society-ACS) του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου παγκοσμίως, η κατανάλωση τόσο του πράσινου, όσο και του μαύρου τσαγιού αποτελεί έναν απλό και ανέξοδο τρόπο θωράκισης του ανθρώπινου οργανισμού από τον διαβήτη, αλλά και από τον καταρράκτη, που είναι και η πλέον συνήθης επιπλοκή της νόσου.

    Και το μαύρο τσάι στην κορυφή της λίστας

    "Οι περισσότεροι άνθρωποι, και αναφέρομαι και στους επιστήμονες, πιστεύουν ότι το πράσινο τσάι διαθέτει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από το μαύρο τσάι" λέει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Τζο Βίνσον, ο οποίος διδάσκει χημεία στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον της Πενσιλβάνια. Κάτι που τελικά φαίνεται πως δεν ισχύει. Με αυτή του τη μελέτη απέδειξε για δεύτερη φορά ότι το μαύρο τσάι δεν χρειάζεται να ζηλεύει τη δράση του πράσινου. Σε προγενέστερη έρευνα του, είχε καταδείξει ότι και τα δύο είδη τσαγιού προστατεύουν εξίσου αποτελεσματικά από την αθηροσκλήρωση, την πιο συνηθισμένη νόσο του καρδιαγγειακού συστήματος.

    Η νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί σύντομα καταγράφει την επίδραση που είχε η χορήγηση μαύρου και πράσινου τσαγιού επί τρεις μήνες σε διαβητικά ποντίκια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ημερήσια κατανάλωση ποσότητας τσαγιού -που ισοδυναμεί με πέντε φλιτζάνια για την περίπτωση του ανθρώπινου οργανισμού- εμπόδισε τη δημιουργία καταρράκτη και έριξε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

    Σχετικά Links: American Chemical Society

    [17] Τεχνολογία

    Ρομποτικός οδοντιατρικός τροχός

    26/4/2005 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένας νέος ρομποτικός τροχός που κατασκεύασαν Ισραηλινοί επιστήμονες υπόσχεται να κάνει τις επεμβάσεις τοποθέτησης οδοντιατρικών εμφυτευμάτων απλούστερες, ταχύτερες, λιγότερο οδυνηρές, αλλά κυρίως οικονομικά προσιτές για τους ασθενείς. Ο τροχός, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Tactile Technologies, δοκιμάστηκε επιτυχώς σε ζώα στην τοποθέτηση στα οστό των σιαγόνων των εμφυτευμάτων από τιτάνιο. Σημειωτέον ότι τα μικροσκοπικά εμφυτεύματα παίζουν το ρόλο της "ρίζας", πάνω στην οποία θα σταθεί το "τεχνητό υποκατάστατο δοντιού". Το μηχάνημα πήρε ήδη το πράσινο φως από Ευρώπη και ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των πρώτων δοκιμών σε εθελοντές. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτοματοποίησης των οδοντιατρικών εργασιών. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του Οφερ Κινροτ ο ρομποτικός τροχός θα λύσει τα χέρια των οδοντιάτρων, αλλά και ασθενών, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον η συνδρομή εξειδικευμένου γναθοχειρουργού για τη λεπτή επέμβαση της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

    [18] Παράξενα

    "Καμπάνες" για σκυλίσια ζωή

    26/4/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο ιταλικός νόμος είναι ήδη αυστηρός σε θέματα κακοποίησης των τετράποδων φίλων μας. Αν κάποιος βρεθεί ένοχος για βασανισμό ή εγκατάλειψη ζώου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και πρόστιμο της τάξης των 10.000 ευρώ. Το δημοτικό συμβούλιο του Τορίνο όμως αποφάσισε να καλύψει τα διάφορα νομικά κενά υιοθετώντας το εγχειρίδιο του καλού ιδιοκτήτη. Αν λοιπόν κάποιος κατοικεί στην ιταλική πόλη και διαθέτει σκύλο πρέπει να έχει κατά νου, μεταξύ άλλων, να τον βγάζει βόλτα τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο, αλλά να μην τον εξαντλεί, αλλιώς το χτύπημα της "καμπάνας" λέει "500 ευρώ πρόστιμο". Επίσης αν επιθυμεί διαφορετικό χρώμα ή άλλο μήκος ουράς για τον καλύτερο του φίλο από αυτό που προνόησε η φύση, να το βγάλει από το μυαλό του: "τα σκυλιά δεν μπορούν να μετατρέπονται σε γελοία λούτρινα παιχνίδια" λέει ο νέος νόμος. Η Ιταλία θεωρείται έτσι κι αλλιώς μια χώρα με αυστηρή νομοθεσία για την προστασία των ζώων -μάλιστα σε ορισμένες πόλεις μέχρι και οι αδέσποτες γάτες προστατεύονται από το νόμο- αλλά το Τορίνο ξεπέρασε τις προσδοκίες κάθε φιλόζωου. Η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα γίνει βάσει καταγγελιών των πολιτών για φαινόμενα κακής μεταχείρισης των ζώων. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η υιοθέτηση ενός παρόμοιου νόμου στην Ελλάδα...

    Dog owners in Turin will be fined

    up to 500 euros ($650) if they dont walk their pets at least

    three times a day, under a new law from the citys council.

    People will also be banned from dyeing their pets fur or

    "any form of animal mutilation" for merely aesthetic motives

    such as docking dogs tails, under the law about to be passed in

    the northern Italian city.

    "In Turin it will be illegal to turn ones dog into a

    ridiculous fluffy toy," the citys La Stampa daily reported.

    Italians can already be fined up to 10,000 euros and spend a

    year in prison if found guilty of torturing or abandoning their

    pets, but Turins new rules go into much greater detail.

    Dogs may be led for walks by people on bicycles, the rules

    say, "but not in a way that would tire the animal too much".

    Italy considers itself an animal-loving nation and in many

    cities stray cats are protected by law. Still some 150,000 pet

    dogs and 200,000 cats are abandoned in Italy every year,

    according to animal rights groups.

    To enforce the law, Turin police would rely largely on the

    help of tipsters spotting cruel treatment by their neighbours,

    La Stampa reported.

    It said the 20-page rulebook gives Turin the most stringent

    animal protection rules in the country. It even bans fairgrounds

    from giving away goldfish in plastic bags.

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόστιμο λόγω βίας στην Μπόχουμ

    26/4/2005 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το ποσό των 5.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει η διοίκηση της Μπόχουμ στη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, επειδή δεν κατάφερε να ελέγξει τους οπαδούς της στη διάρκεια του αγώνα του Φεβρουαρίου με την Αρμίνια Μπίλεφελντ. Οι οπαδοί της Μπόχουμ πέταξαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο και ο αθλητικός δικαστής της ομοσπονδίας έκρινε "ένοχη" τη διοίκηση του συλλόγου, με αποτέλεσμα να του επιβάλει το προαναφερθέν ποσό ως πρόστιμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 April 2005 - 16:53:32 UTC