Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σιδηροδρομική τραγωδία
  • [02] Βαμμένα (κόκκινα) αυγά
  • [03] Επαφές Χάουαρντ στην Αθήνα
  • [04] Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο
  • [05] Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο
  • [06] Έκτακτα μέτρα για την έξοδο
  • [07] Αυξάνεται αριθμός των νεκρών
  • [08] Σε επιφυλακή οι αρχές της Νικαράγουα
  • [09] ’ξιζε καλύτερη τύχη η Αϊντχόβεν
  • [10] Απόλυτο προβάδισμα η Μίλαν
  • [11] Ένα ακόμη βήμα για "Χιτ", "Πίστονς"
  • [12] "Αντίο" είπε ο Τσιπολίνι
  • [13] "Εξοπλίζεται η Βενεζουέλα"

    [01] Κόσμος

    Φόβοι για τουλάχιστον 50 νεκρούς

    Σιδηροδρομική τραγωδία

    27/4/2005 7:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2005 10:42:23 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Σφοδρή σύγκρουση τρένου με λεωφορείο σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, σε διασταύρωση στην κεντρική Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με τις αρχές, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ανέλθει σε περισσότερους από 50 νεκρούς, όλοι επιβάτες του λεωφορείου, ενώ τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Όπως όλα δείχνουν, υπαίτιος για το τραγικό δυστύχημα φέρεται να είναι ο οδηγός του λεωφορείου, ο οποίος παραβίασε τις μπάρες ασφαλείας. "Το τρένο χτύπησε το λεωφορείο στη μέση και το έσυρε για τουλάχιστον 500 μέτρα", δήλωσε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά τη σύγκρουση το λεωφορείο έπιασε φωτιά.

    Σφοδρότατη σύγκρουση

    Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί οι σοροί 33 θυμάτων .

    "Εξακολουθούν να διακομίζονται τραυματίες. Μέχρι στιγμής, πάνω από 40 τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο", δήλωσε αξιωματούχος του κρατικού νοσοκομείου Κουρουνεγκάλα.

    Η σύγκρουση έγινε στην πόλη Πολγκαχαγουέλα, 60 χλμ. ΒΔ της πρωτεύουσας.

    Το τρένο είχε προορισμό την πόλη Κάντυ, ενώ το λεωφορείο πήγαινε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    [02] Ζωής ...σΤάσεις

    Βαμμένα (κόκκινα) αυγά

    27/4/2005 11:00:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Οι προετοιμασίες για την γιορτή του Πάσχα έχουν ήδη ξεκινήσει και, σύμφωνα με την παράδοση, την Μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα πασχαλινά αυγά, που θα τσουγκρίσετε με συγγενείς και φίλους μετά το "Χριστός Ανέστη". Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για τη διαδικασία του βαψίματος (για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι), καθώς και ιδέες για να διακοσμήσετε τα αυγά, εντυπωσιάζοντας τους πάντες στο πασχαλινό τραπέζι. Και επειδή το έθιμο έχει τις ρίζες του στα παλιά χρόνια, θα διαβάσετε για την "ιστορία" των κόκκινων αυγών και θα βρείτε τρόπους για να αξιοποιήσετε όσα περισσέψουν! Πριν από όλα αυτά, όμως, αξίζει να αναφερθούμε στη διατροφική σημασία του αυγού, ενός από τα πιο "παρεξηγημένα" τρόφιμα, που κατηγορείται για τη δημιουργία χοληστερίνης. Το αυγό περιλαμβάνει βιταμίνες (Α, Β και Ε) και περιέχει τρία σπουδαία μέταλλα (σίδηρο, ασβέστιο και ιωδίνη), καθώς και ιχνοστοιχεία (όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο).

    Εν αρχή ην η ιστορία

    Χρωματιστά αυγά και ιδίως κόκκινα, συναντάμε, για εορταστικούς σκοπούς, στην Κίνα τον 5ο αιώνα και την Αίγυπτο τον 10ο αιώνα. Χριστιανοί και Μωαμεθανοί τα χρησιμοποιούσαν τον 17ο αιώνα στην Μεσοποταμία και την Συρία και αργότερα στην Περσία και την Χερσόνησο του Αίμου.

    Μερικοί θεωρούν ότι τα κόκκινα αυγά του Πάσχα διαδόθηκαν μέσω κάποιου αρχαίου εθίμου των Καλανδών (περσική γιορτή για την Πρωτοχρονιά) σε όλη την Ευρώπη και την Ασία και ότι ξεκίνησαν από την Αίγυπτο.

    Κατά τη λαϊκή παράδοση, όταν ανακοίνωσαν την Ανάσταση του Χριστού κανένας δεν το πίστεψε. Μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά φώναξε: "μπορεί τα αυγά αυτά να γίνουν κόκκινα;" Και, σαν από θαύμα, τα αυγά κοκκίνισαν.

    Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το αυγό συμβολίζει την ανανέωση της ζωής, ενώ το κόκκινο χρώμα έχει τις ρίζες του είτε σε προχριστιανικούς θανάτους θεών, είτε στο αίμα του εβραϊκού προβάτου, είτε στο αίμα του Χριστού.

    Η ορθολογική ερμηνεία, πάντως, αποδίδει το έθιμο στο περίσσευμα των αυγών λόγω της νηστείας της Σαρακοστής και της αύξησης στις γέννες των πουλερικών, που δημιουργούσαν "απόθεμα" στα νοικοκυριά. Έτσι, τα αυγά φυλάσσονταν για το Πάσχα και δωρίζονταν στα παιδιά, είτε την Πρωτομαρτιά, είτε το Σάββατο του Λαζάρου, είτε την Κυριακή του Πάσχα.

    Η προετοιμασία

    Η επιλογή των φρέσκων αυγών είναι το πρώτο μέλημα. Η "ηλικία" ενός αυγού δεν είναι ορατή και εξαρτάται από τον αεροθάλαμο: όσο πιο μικρός είναι, τόσο πιο φρέσκο είναι το αυγό. Για να εξακριβώσετε τη φρεσκάδα ενός αυγού, γεμίστε ένα ποτήρι νερό και ρίξτε λίγο αλάτι. Αν το αυγό βυθιστεί στο ποτήρι, σημαίνει ότι είναι φρέσκο, ενώ, αν επιπλέει, τότε έχει μεγάλο αεροθάλαμο και, επομένως, είναι παλιό.

    Το σωστό βάψιμο απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία. Το καλύτερο είναι να διαλέξετε λευκά αυγά, χωρίς ραβδώσεις και μικρές αμυχές.

    Βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο 24 ώρες πριν τα βάψετε, ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου όταν θα τα βράσετε. Προηγουμένως, πρέπει να τα πλύνετε καλά, για να απομακρύνετε χώματα, φτερά και σκόνη.

    Για να αποφύγετε το σπάσιμο μπορείτε να τα βουτήξετε σε χλιαρό νερό, πριν τα βράσετε, ώστε να μειώσετε περισσότερο τη διαφορά θερμοκρασίας. Επίσης, μπορείτε να βάλετε μια μεταλλική κουτάλα στο σκεύος όπου βράζετε τα αυγά. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία, μειώνοντας τις πιθανότητες σπασίματος.

    Στολισμός με γούστο

    Παλαιότερα για το βάψιμο των αυγών χρησιμοποιούσαν το βάρτζι, ένα είδος κόκκινου ξύλου.

    Σήμερα, οι βαφές έχουν κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Για να βάψετε τα αυγά χρησιμοποιήστε μια παλιά κατσαρόλα, την οποία θα γεμίσετε με νερό (περίπου δυόμισι λίτρα). Αφού βράσει το νερό, ρίξτε δύο φακελάκια μπογιά (για 50 αυγά) και προσθέστε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ξίδι.

    Τοποθετείστε με προσοχή στην κατσαρόλα τόσα αυγά όσα χωράει ο πάτος και φροντίστε να σκεπάζονται όλα από το χρώμα. Χαμηλώστε τη φωτιά, ώστε να βράσουν αργά και να μη σπάσουν. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του βαψίματος, τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε λεία επιφάνεια. Η τελευταία "πινελιά" είναι το γυάλισμα: περάστε τα με ένα μαλακό πανί, στο οποίο έχετε ρίξει λίγο ελαιόλαδο.

    Αν θέλετε να βάψετε τα αυγά όπως οι προγιαγιάδες σας, φτιάξτε φυσικές χαλκομανίες. Διαλέξτε φύλλα από φυτά και λουλούδια και βάλτε από ένα πάνω σε κάθε αυγό. Στη συνέχεια, τυλίξτε τριγύρω μια παλιά κάλτσα, την οποία θα στερεώσετε με μια κλωστή. Τα αυγά σας είναι έτοιμα! Απλά, βουτήξτε τα σε βαφή για κρύο νερό. Το αποτέλεσμα; Αυγά βαμμένα στο χρώμα της αρεσκείας σας, με λευκά σχέδια λουλουδιών και φύλλων.

    Αν το κόκκινο δεν είναι το αγαπημένο σας χρώμα ή θέλετε να σπάσετε την "μονοτονία", μπορείτε να βάψετε τα αυγά οικολογικά! Χρησιμοποιήστε φλούδες κρεμμυδιών (ανοιχτό καφέ), μαϊντανό (πράσινο), ζαφορά (κίτρινο) και βιολέτες (μοβ). Στην περίπτωση αυτή, καλύψτε τα αυγά με το υλικό της αρεσκείας σας και τυλίξτε το σε τούλι ή κάλτσα, ακολουθώντας τη διαδικασία για τις φυσικές χαλκομανίες.

    Αν θέλετε βοήθεια από τους μικρούς σας μπόμπιρες, βάλτε τους να βάψουν τα αυγά με διάφορα, μη τοξικά χρώματα. Επίσης, μπορείτε να δέσετε τα βαμμένα αυγά με κορδελίτσες, κάνοντας φιόγκους, ή να στερεώσετε πάνω τους, με φυσικό λεπτό σκοινί, αποξηραμένα λουλουδάκια.

    Σπασμένα και γκουρμέ

    Ο "πονοκέφαλος" μετά την Ανάσταση είναι τα αυγά που περισσεύουν. Τι μπορείτε να τα κάνετε; Σίγουρα όχι να τα πετάξετε!

    Τα βρασμένα και τσουγκρισμένα αβγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Φτιάξτε τα σαλάτα, με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο λάδι ή με ένα dressing μαγιονέζα - γιαούρτι.

    Επίσης, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πίτες ή ρολά κιμά.

    Η πιο γκουρμέ εκδοχή είναι να σερβίρετε σαν ορεκτικό μικρές φετούλες φρυγανισμένο ψωμί, στις οποίες έχετε βάλει μια φέτα αυγό και μια φέτα αβγοτάραχο Μεσολογγίου, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και στολισμένο με μια φέτα λεμόνι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γευστικό Πάσχα με ασφάλεια

    [03] Πολιτική

    Συνεδρίαση της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης

    Επαφές Χάουαρντ στην Αθήνα

    27/4/2005 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στο Ζάππειο Μέγαρο ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης, στην οποία θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, που βρίσκεται στη χώρα μας και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Χάουαρντ το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και το απόγευμα θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, όπου θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν στις ελληνοαυστραλιανές σχέσεις, αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 90η επέτειο από την απόβαση των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών (ANZACS) στην Καλλίπολη. Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων για το Κυπριακό, για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., το Μεσανατολικό και το θέμα της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο κ. Χάουαρντ τόνισε ότι και οι δύο αναγνώρισαν τα πολλαπλά οφέλη που θα υπάρξουν από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς θα συμβάλει στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Οσον αφορά το Κυπριακό, συμφώνησαν ότι επιβάλλεται να βρεθεί βιώσιμη λύση στο ζήτημα.

    [04] Πολιτική

    Συνάντηση Σπηλιωτόπουλου-Κράουτς

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο

    27/4/2005 12:14:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο ενημέρωσε την κυβέρνηση Μπους ο Έλληνας υπουργός Εθνικής ’μυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Τζακ Κράουτς. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η αμερικανική πλευρά έδειξε να γνωρίζει λεπτομερώς την κατάσταση και να την αντιμετωπίζει με προβληματισμό. Ο Έλληνας υπουργός επικεντρώθηκε στη διαπίστωση ότι η στάση της γείτονος δεν εμποδίζει μόνο την περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δεν συνάδει και με την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την έξοδό του από το Λευκό Οίκο ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε "παρά πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα" την ωριαία συνάντηση του με τον κ. Κράουτς και τόνισε, ότι στη διάρκειά της εθίγη ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα.

    Ανάγκη συνεργασίας

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε, πως οι ΗΠΑ "μας ευχαρίστησαν για την συμμετοχή μας σε ειρηνευτικές αποστολές", ενώ, όπως είπε, συμφώνησαν με τον κ. Κράουτς για την ανάγκη συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, ενώ ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την πορεία αναδιάρθρωσης της δομής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης συζήτησαν για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με αμερικανικά οπλικά συστήματα.

    Εν συνεχεία ο υπουργός Εθνικής ’μυνας μετέβη στο Κογκρέσο όπου συναντήθηκε με το μέλος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας και κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, όπως και με τον Ελληνοαμερικανό δημοκρατικό γερουσιαστή και μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Πολ Σαρμπάνη.

    Αύριο ο Έλληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Πεντάγωνο.

    [05] Κοινωνία

    Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο

    27/4/2005 8:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2005 10:49:31 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Κρούσμα μηνιγγίτιδας εκδηλώθηκε σε μαθητή του 2ου νηπιαγωγείου της Κερατέας. Το αγοράκι, που νοσηλεύεται στο Τμήμα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, θα επισκεφθεί σήμερα ο υφυπουργός παιδείας, Γιώργος Καλός. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσαν τηλεφωνικά τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, ώστε να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Παράλληλα, ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές της περιοχής.

    [06] Κοινωνία

    Έκτακτα μέτρα για την έξοδο

    27/4/2005 12:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2005 10:54:18 πμ)

    Αυξημένα μέτρα λαμβάνει και φέτος η Τροχαία προκειμένου να πραγματοποιηθεί ομαλά η φετινή έξοδος για τις διακοπές του Πάσχα. Η Τροχαία λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες, που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, αλλά και τα σημεία, όπου στατιστικά σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, μέτρο που ισχύει σε όλες τις αργίες. Στα ρεύματα εξόδου των εθνικών οδών από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη, καθώς και σε τμήματα των επαρχιακών δικτύων, η κίνηση των φορτηγών απαγορεύεται από τις 3 το απόγευμα με 9 το βράδυ τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή. Το ίδιο ισχύει και για την επιστροφή, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα, στο ρεύμα εισόδου των ίδιων δρόμων και από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.

    Ειδικά συνεργεία

    Επί ποδός έχουν τεθεί από τις 23 Απριλίου, μέχρι τις 8 Μαΐου ειδικά συνεργεία τροχονόμων, τα οποία θα ελέγχουν ιδιαίτερα επικίνδυνες παραβάσεις, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ. Στα ειδικά συνεργεία θα συνδράμουν και ελικόπτερα της ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τα μέτρα θα αφορούν όλους τους χώρους μαζικής διακίνησης επιβατών, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, του σταθμούς κ.λπ.

    Παράλληλα, έκτακτα δρομολόγια έχουν προστεθεί στα υπεραστικά λεωφορεία, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας.

    Το πρωί, ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ενημερώθηκε για τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει της πασχαλινής εξόδου.

    [07] Κόσμος

    Θα ξεπεράσουν τους 100

    Αυξάνεται αριθμός των νεκρών

    27/4/2005 8:13:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκπνέουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων, 48 ώρες αφότου το γεμάτο επιβάτες τρένο εκτροχιάσθηκε και προσέκρουσε σε πολυκατοικία, στην Οζάκα της Ιαπωνίας. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ιαπωνία, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, αναμένεται να ξεπεράσει τους 100. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 91 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς σωστικά συνεργεία ανέσυραν 18 σορούς από τα συντρίμμια του τρένου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων, που σαρώνουν τα συντρίμμια, με ειδικό εξοπλισμό ανίχνευσης των χτύπων καρδιάς ανθρώπων που ίσως επέζησαν.

    Μειώνονται οι ελπίδες

    Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι πιθανότητες οι τουλάχιστον 10 άνθρωποι που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα βαγόνι, που έχει συνθλιβεί κάτω από όγκους μπετόν, να είναι ζωντανοί.

    Η κυβέρνηση Κοϊζούμι, επιχειρώντας να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω του οποίου κινούνται 21 δις επιβάτες ετησίως, ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την διακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος.

    Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα στην Ιαπωνία από το 1963, όταν περίπου 160 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε πολλαπλή σύγκρουση τρένων, και το σοβαρότερο από την ιδιωτικοποίηση του ιαπωνικού σιδηροδρομικού δικτύου το 1987.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναζητούν επιζώντες στην Ιαπωνία

    [08] Κόσμος

    Διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων

    Σε επιφυλακή οι αρχές της Νικαράγουα

    27/4/2005 7:54:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε κατάσταση επιφυλακής έθεσε ο πρόεδρος της Νικαράγουα τον στρατό και την αστυνομία της χώρας, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων ημερών στην πρωτεύουσα Μανάγκουα. Ο πρόεδρος της χώρας προπηλακίσθηκε την Τρίτη από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την απραξία της κυβέρνησής του όσον αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων, των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και γενικά το υψηλό κόστος ζωής στη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον του Μπολάνιος και αξίωσαν την παραίτησή του, εκτοξεύοντας διάφορα αντικείμενα εναντίον του ιδίου και της συνοδείας του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι ο μεγαλύτερος γιος του.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    ’ξιζε καλύτερη τύχη η Αϊντχόβεν

    27/4/2005 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πιο κοντά στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ έφερε η χθεσινή βραδιά την ιταλική Μίλαν που επικράτησε στον πρώτο ημιτελικό με 2-0 της Αϊντχόβεν. Παρόλα αυτά τόσο ο τεχνικός των ροσονέρι, Κάρλος Αντσελότι όσο και ο Ολλανδός συνάδελφός του Γκους Χίντινγκ, αναγνώρισαν ότι η φιλοξενούμενη ομάδα άξιζε κάτι καλύτερο, αφού ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα "καρδιοχτύπησε" ουκ ολίγες φορές τους Ιταλούς γηπεδούχους.

    Αυτό είναι το ποδόσφαιρο...

    Τη λύτρωση έφερε για τη Μίλαν στο "Σαν Σίρο" το γκόλ, που πέτυχε ο Γιον Νταλ Τόμασον στην εκπνοή του αγώνα με την Αίντχόβεν, που μέχρι εκείνη τη στιγμή πίεζε ασφυκτικά για την επίτευξη του χρυσού τέρματος. Χαρακτηριστικοί εξάλλου ήταν και οι πανηγυρισμοί του Κάρλος Αντσελότι που πλέον με πλεονέκτημα δύο τερμάτων μπορεί να ελπίζει βάσιμα στον τελικό. "Το σκορ είναι πολύ καλό, αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε ακόμα. Υποφέραμε στο δεύτερο ημίχρονο από την Αϊντχόφεν, που είναι μια πολύ καλή ομάδα. Η απόδοση της ήταν τέτοια που δεν της άξιζε μια ήττα με 2-0, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο", τόνισε ο Ιταλός τεχνικός.

    Αντίθετα με τον Αντσελότι, ο Ολλανδός προπονητής της Αϊντχόβεν, Γκους Χίντινγκ έδειξε πολύ απογοητευμένος, για αυτό που ο Ιταλός συνάδελφός του ονομάζει ποδόσφαιρο, αφού δεν υπήρχεδ κάποιος παίκτης του να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα. "Είναι απογοητευτικό να δημιουργείς έξι καλές ευκαιρίες και να μην μπορείς να στείλεις την μπάλα στα δίχτυα. Εάν είχαμε έστω και έναν από τους επιθετικούς της Μίλαν θα είχαμε πετύχει το γκολ που τόσο χρειαζόμασταν. Είναι εκνευριστικό να χάνεις με 2-0 μετά από τέτοια εμφάνιση, όπως στο δεύτερο ημίχρονο".

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Απόλυτο προβάδισμα η Μίλαν

    26/4/2005 11:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την έκοψαν τα φτερά. Μόνο έτσι μπορεί να ειπωθεί η νίκη της Μίλαν με 2-0 επί της Αϊντχόβεν και να πάρει ένα τεράστιο προβάδισμα εν όψει του ημιτελικού στην Ολλανδίας. Η ομάδα του Κάρλος Αντσελοτι, πέτυχε δύο γκολ, ένα στο τέλος το του πρώτου ημιχρόνου και ένας στο τέλος του δεύτερου, την ώρα που οι Ολλανδοί είχαν πάρει τα ηνία και κάλλιστα θα μπορούσαν να πετύχουν κάποιο τέρμα. Όμως από τη μία, ο επιθετικός οίστρος του Αντρέϊ Σεβτσένκο, μαζί με την ουσία του πάντα πολύτιμους σκόρερ Γιον Νταν Τόμασον και από την άλλη η πολύ καλή μεν Αϊντχόβεν, αλλά ανήμπορη στην τελική προσπάθεια, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Ιταλών. Τα γκολ που έκριναν την αναμέτρηση πέτυχαν ο Σεβτσένκο στο 42ο λεπτό και ο Τόμασον στο 89. Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Έλληνα Κύρου Βασσάρα.

    Εκεί που δεν το περιμένανε

    Καλύτερα μπήκαν στο παιχνίδι οι ρπσονέρι. Στο πρώτο δεκάλεπτο απείλησαν τρεις φορές με τους Κρέσπο (εις διπλούν) και Σεβτσένκο. Από την άλλη, η έμπνευση του Χίντινκ να αφήσει εκτός εντεκάδας τον «βαρύ» Φένεγκορ οφ Χέσελινκ και να εμπιστευθεί τους ταχύτατους Μπίσλι και Φαρφάν έφερε αποτελέσματα, απέναντι στην αργή άμυνα των γηπεδούχων, από την οποία απουσίαζε ο τιμωρημένος Νέστα.

    Καθ όλη τη διάρκεια του ημιχρόνου η μπάλα πήγαινε πάνω κάτω αλλά το γκολ ήταν πολύ δύσκολο να μπει. Έτσι ανέλαβε δράση ο Σεβτσένκο. Ο Ουκρανός επιθετικός της Μίλαν, πήρε την κάθετη μπαλιά στον κενό χώρο από τον Κακά, πέρασε και τον Μπουμά στο σπριντ, βρέθηκε μόνος του και έκανε το 1-0.

    Οι Ολλανδοί, μπήκαν πιο δυνατά στην επανάληψη. Ο Παρκ στο 55΄ από το σημείο του πέναλτι δεν έπιασε καλά το σουτ και ο Ντίντα μπλόκαρε εύκολα, ενώ ο Φαν Μπόμελ στο 66΄ και ξανά ο Παρκ στο 69΄ αστόχησαν από πλεονεκτικές θέσεις. Οι Ιταλοί απάντησαν με ένα εντυπωσιακό ψηλοκρεμαστό που επιχείρησε ο Σεβτσένκο στο 58΄, το οποίο απέκρουσε σε κόρνερ με υπερένταση ο Γκόμες. Η κεφαλιά του Φένεγκορ οφ Χέσελινκ -που μπήκε ως αλλαγή- στο 86΄ πέρασε λίγο άουτ κι αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία της Αϊντχόβεν. Τελικά, και παρότι το σκορ δεν φαινόταν να αλλάξει, ακριβώς στο 90΄ ο Τόμασον εκμεταλλεύθηκε τις κόντρες σε σουτ του Κακά και από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0, δίνοντας στη Μίλαν τον πρώτο λόγο για την είσοδο στον τελικό.

    Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Ελλάδα)

    Κίτρινες: Ζέεντορφ - Γκόμες, Οϊερ (χάνει τη ρεβάνς)

    Οι συνθέσεις:

    ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Καφού, Σταμ, Μαλντίνι, Καλάτζε, Γκατούζο, Πίρλο (72΄ Αμπροζίνι), Κακά, Ζέεντορφ (81΄ Σερζίνιο), Σεβτσένκο, Κρέσπο (64΄ Τόμασον)

    ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ: Γκόμες, Οϊερ, Αλεξ, Μπούμα (46΄ Λούσιους), Λι, Φαν Μπόμελ, Κοκού, Φόγκελ, Μπίσλι (61΄ Φένεγκορ οφ Χέσελινκ), Φαρφάν, Παρκ

    [11] Μπάσκετ

    Ένα ακόμη βήμα για "Χιτ", "Πίστονς"

    27/4/2005 9:42:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τις νίκες που θα τους φέρουν πιο κοντά στην επόμενη φάση, ζευγάρωσαν χθες Μαϊάμι και Ντιτρόϊτ επί των Νιου Τζέρσεϊ και Φιλαδέλφεια αντίστοιχα στα δύο παιχνίδια του ΝΒΑ που διεξήχθησαν τα ξημερώματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και χρειάζονται ακόμη άλλα δύο νικηφόρα αποτελέσματα για την πρόκριση. Σε άλλο αγώνα το Σιάτλ, με κορυφαίο τον Ρεϊ ’λλεν που ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 26 πόντους, επικράτησε με 103-95 του Σακραμέντο, που είχε σε καλύτερη μέρα τον Μπόμπι Τζάκσον με 17 πόντους.

    Το πήρε... πάνω του ο Μούρνινγκ

    Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το Μαϊάμι έκανε "πάρτι" σε ισάριθμα παιχνίδια με το Νιου Τζέρσεϊ στο πλαίσιο των αγώνων των πλεϊ οφ της Ανατολικής περιφέρειας. Για τους "Χιτ" ο Αλόνζο Μούρνινγκ σε έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν που τον είχαμε συνηθίσει την κανονική περίοδο, "πήρε τ όπλο του" και με 21 πόντους, εννέα ριμπάουντ οδήγησε το Μαϊαμι στην άνετη νίκη με 104-87, επί των Νετς. Από την πλευρά του Νιού Τζέρσεϊ, που δύσκολα θα καταφέρει να πετύχει έστω και μία νίκη απέναντι στο Μαϊαμι στους δύο τελευταίους αγώνες της φάσης των πλεϊ οφ, ο Νέναντ Κρστιτς σημείωσε 27 πόντους.

    Η Φιλαδέλφεια ξεκίνησε δυναμικά τον αγώνα και στην πρώτη περίοδο προηγήθηκε με 23-20 αλλά στη συνέχεια το Ντιτρόιτ, ανέκτησε τα ηνία του αγώνα και χάρισε σε ένα ξέσπασμα του Ρασίντ Γουάλας στην Τρίτη περίοδο, όπου πέτυχε τους 11 από τους 15 συνολικά πόντους, έφτασε με 99-84 στη δεύτερη νίκη σε ισάριθμες αναμετρήσεις του με το Νιου Τζέρσεϊ. Τοπ σκόρερ των Πίστονς ήταν πάντως ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον με 23 πόντους, ενώ για τους "76ers" οι 19 πόντοι του ’λλεν Αίβερσον δε στάθηκαν ικανοί για να αποτρέψουν την ήττα

    [12] "Αντίο" είπε ο Τσιπολίνι

    27/4/2005 11:32:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγες μέρες μετά τον Αμερικανό Λάνς ’ρμστρονγκ ένας ακόμη πρωταθλητής της ποδηλασίας αποφάσισε να κατέβει για πάντα από τη σέλα. Ο λόγος για τον 38χρονο Ιταλό ποδηλάτη Μάριο Τσιπολίνι, ο οποίος λίγες μέρες πριν από το γύρο Ιταλίας, του οποίου κατέχει το ρεκόρ, ανακοίνωσε την οριστική του αποχώρηση από τα πεντάλ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2002, εξήγησε στους φίλους του αθλήματος: "Το να αποχωρώ μία εβδομάδα πριν από το Γύρο της Ιταλίας, είναι σίγουρα μία δύσκολη αλλά τίμια απόφαση. Ελπίζω ο κόσμος να με καταλάβει" τόνισε ο πρωταθλητής της Λικουίγκας-Μπιάνκι.

    [13] Κόσμος

    "Εξοπλίζεται η Βενεζουέλα"

    27/4/2005 9:51:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε μυστικό μνημόνιό του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το υπουργείο ’μ της Κολομβίας κατηγορεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι προχωρά σε "αδικαιολόγητους" εξοπλισμούς και βαθαίνει την στρατιωτική ανισορροπία στην περιοχή των ’νδεων. Το μνημόνιο διέρρευσε στα ΜΜΕ την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, και τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε. Η αποκάλυψη του μνημονίου αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις τριμερείς σχέσεις, αν και η Κολομβία έχει κατεβάσει τους τόνους, λόγω της ανάγκης διατήρησης καλών εμπορικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα, ενώ η κυβέρνηση Μπους, λόγω των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.

    Φόβοι ότι τα όπλα θα καταλήξουν στους αντάρτες

    Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ισχύς της πολεμικής αεροπορίας της Βενεζουέλας είναι διπλάσια αυτής της Κολομβίας. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, η Μπογκοτά ανησυχεί για το τι θα συμβεί με τα όπλα που το Καράκας αντικαθιστά με τα νεότερα AK-47 που αγοράζει από τη Ρωσία.

    Η κυβέρνηση Μπους έχει κατ επανάληψη αναφέρει ότι "φοβάται" μήπως τα όπλα αυτά, καταλήξουν στις αριστερές αντάρτικες οργανώσεις της Κολομβίας.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Τσάβες κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι ενορχήστρωσε τουλάχιστον μία απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του και ότι καταρτίζει σχέδια δολοφονίας του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 April 2005 - 8:52:00 UTC