Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας
  • [02] Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί
  • [03] Δεν χάνει την υποψηφιότητα ο Λόπες Ομπραδόρ
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη
  • [05] Όλα ανοιχτά στην Αγγλία
  • [06] Πήραν ρεβάνς τα "Σπιρούνια"
  • [07] Στο Παίδων Πεντέλης το αγοράκι με μηνιγγίτιδα

    [01] Κοινωνία

    Θετικές επισημάνσεις

    Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

    28/4/2005 10:39:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ελλάδα συνέχισε να ενισχύει την ικανότητά της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς και Παραoλυμπιακούς Αγώνες του 2004 με επιτυχία, χωρίς να σημειωθεί τρομοκρατική ενέργεια, τονίζει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, στο κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα. Η έκθεση επισημαίνει ότι κορυφαία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δηλώσει ότι οι έρευνες για την "17 Νοέμβρη" συνεχίζονται και ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει, ενώ, υπογραμμίζει το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση εφέσεων που έχουν καταθέσει καταδικασθέντες για τρομοκρατία. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η χώρα μας υιοθέτησε νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία συμβατή με τις αποφάσεις της Ε.Ε.

    Νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία

    Όσον αφορά στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αναφέρεται ότι ο νόμος, για πρώτη φορά, κάνει σαφή αναφορά σε τρομοκρατικά εγκλήματα και τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νόμου διευρύνουν το όριο παραγραφής τρομοκρατικών εγκλημάτων από 20 σε 30 έτη, υιοθετείται το πλαίσιο για την διεξαγωγή ερευνών και για την ταχεία έκδοση υπόπτων τρομοκρατών σε όλη την Ε.Ε., και προβλέπει αυστηρότερη μεταχείριση στους ηγέτες-τρομοκράτες και σε όσους παρέχουν υλική ή χρηματική υποστήριξη σε τρομοκράτες.

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση, σχετικά με την περίπτωση της δολοφονίας του ειδικού φρουρού, έξω από την οικία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, για την οποία αναφέρει ότι αν και δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί, η ελληνική αστυνομία την θεωρεί τρομοκρατική ενέργεια.

    [02] Κόσμος

    Ανασύρθηκε το πτώμα του οδηγού

    Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί

    28/4/2005 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα πτώμα που πιθανότατα ανήκει στον οδηγό της αμαξοστοιχίας ανέσυραν την Πέμπτη τα συνεργεία διάσωσης στην Ιαπωνία, τρεις ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στην Οζάκα, όταν τέσσερα βαγόνια της αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν και ένα από αυτά έπεσε πάνω σε συγκρότημα κατοικιών. Η αναγνώριση της σορού, θα γίνει από την οικογένεια του οδηγού. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος, όμως τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως ο άπειρος 23χρονος οδηγός πήρε με μεγάλη ταχύτητα μια στροφή.

    [03] Κόσμος

    Μετά από ενέργεια του προέδρου του Μεξικού

    Δεν χάνει την υποψηφιότητα ο Λόπες Ομπραδόρ

    28/4/2005 8:14:00 πμ

    Ο πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Φοξ καθαίρεσε τον γενικό εισαγγελέα Ραφαέλ Μασέδο σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η κρίση που προκάλεσε η δίωξη του επικρατέστερου υποψήφιου Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για τις προεδρικές εκλογές του 2006. Η απόφαση αυτή του Φοξ θεωρείται από αναλυτές ως σημαντική νίκη για τον αριστερό δήμαρχο της πόλης του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, κινδύνευε όμως να τεθεί εκτός μάχης λόγω μιας δίωξης με θολές και αμφισβητούμενες κατηγορίες όσον αφορά μια υπόθεση αναδιανομής γης. Ο Φοξ, υποχωρώντας στις έντονες πιέσεις που δημιούργησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, ανακοίνωσε ότι ο Ραφαέλ Μασέδο, ο γενικός εισαγγελέας που ηγήθηκε της εκστρατείας για να περάσει από δίκη ο Λόπες Ομπραδόρ, απαλλάσσεται των καθηκόντων του. "Η κυβέρνησή μου δεν θα εμποδίσει κανέναν να συμμετάσχει στην κούρσα για τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές", είπε ο Βισέντε Φοξ σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

    [04] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη

    28/4/2005 10:46:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Οικονομικά θέματα της επικαιρότητας, αλλά και η πορεία του διαλόγου για το ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματική υπουργική απόφαση του 1994 για τις περαιώσεις των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι δεν ανησυχεί, καθώς πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, πρόσθεσε δε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την περαίωση είναι σε διαφορετική λογική και βασίζεται όχι μόνο στον τζίρο αλλά και στις φορολογικές δηλώσεις. Όσον αφορά την πορεία του διαλόγου για το ασφαλιστικό, ο κ. Αλογοσκούφης σχολίασε ότι αν δεν αναλάβει η ΟΚΕ την εποπτεία του διαλόγου, αυτός ουσιαστικά αυτοκαταργείται, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Επιτροπή θα την αναλάβει.

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Όλα ανοιχτά στην Αγγλία

    27/4/2005 11:48:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς αφήνει η "λευκή" ισοπαλία της Τσέλσι με την Λίβερπουλ, στον πρώτο ημιτελικό μεταξύ των δύο ομάδων για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η ρεβάνς είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 3 Μαϊου, στο "Ανφιλντ". Η έκπληξη του σημερινού αγώνα ήταν το γεγονός ότι ο Ζοζέ Μουρίνιο προτίμησε να αφήσει τον Αριέν Ρόμπεν στον πάγκο, ξεκινώντας τους Κόουλ και Γκούντγιονσεν στα άκρα. Η Τσέλσι ξεκίνησε δυνατά και πίεσε την Λίβερπουλ, με αποκορύφωμα την τεράστια ευκαιρία του Λάμπαρντ στο 22΄. Μετά από σέντρα του Γκαλάς, ο Τζο Κόουλ έβγαλε με κεφαλιά την πάσα στον Λάμπαρντ, ο οποίος από απόσταση δύο μέτρων, και με εξουδετερωμένο τον Ντούντεκ, έστειλε την μπάλα άουτ. Νωρίτερα (14΄), την πάσα του Κόουλ δεν μπόρεσε να εκμεταλευτεί ο Ντρογκμπά, αφού το αριστερό σουτ που επιχείρησε ήταν πολύ άσχημο.

    Στη συνέχεια η Λίβερπουλ, όχι μόνο ισορρόπησε, αλλά παραλίγο να πάρει και το προβάδισμα στο 39΄ με τον Μπάρος. Ο Τσέχος επιθετικός έπιασε την κεφαλιά, μετά τη σέντρα του Τζέραρντ και ανάγκασε τον συμπατριώτη του Τσεχ σε εκπληκτική απόκρουση, διατηρώντας το 0-0. Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας, αφού οι δύο ομάδες δεν μπόρεσαν μνα δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες μπροστά από τις δύο εστίες. Η Τσέλσι διατηρούσε την εδαφική υπεροχή, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την μετουσιώσει σε ένα γκολ, αφού η άμυνα της Λίβερπουλ ήταν καλοστημένη. Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος τίποτε δεν άλλαξε και το 0-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

    Διαιτητής: Αλέν Σαρς (Γαλλία)

    Κίτρινες: Μπίσκαν, Τζο Κόουλ, Κέζμαν, Τσάμπι Αλόνσο (χάνει τη ρεβάνς)

    ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Τζόνσον, Τέρι, Καρβάλιο, Γκαλάς, Τιάγκο (59΄ Ρόμπεν), Μακελελέ, Λάμπαρντ, Κόουλ (78΄ Κέζμαν), Γκούντγιονσεν, Ντρογκμπά

    ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ντούντεκ, Φίναν, Κάραγκερ, Χίπια, Τραορέ, Λουίς Γκαρσία (90΄+ Σμίτσερ), Μπίσκαν (86΄ Κιούελ), Τζέραρντ, Τσάμπι Αλόνσο, Ρίισε, Μπάρος (65΄ Σισέ)

    [06] Μπάσκετ

    Πήραν ρεβάνς τα "Σπιρούνια"

    28/4/2005 9:35:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Νέο ενδιαφέρον πήρε η σειρά των αγώνων του πρώτου γύρου των πλεϊ οφ του ΝΒΑ μετά τη νίκη του Σαν Αντόνιο επί του Ντένβερ με 104-76. Έτσι για τη Δυτική Περιφέρεια τα "Σπιρούνια" ισοφάρισαν σε 1-1 και έδειξαν στους Νάγκετς, ότι θα πρέπει να "ιδρώσουν" για να περάσουν στην επόμενη φάση. Αντίθετα τον πρώτο λόγο στην πρόκριση απέκτησαν στην Ανατολική περιφέρεια το Σικάγο που επιβλήθηκε με 113-103 για δεύτερη φορά της Ουάσιγκτον, αλλά και στη Δυτική περιφέρεια το Φοίνιξ, που με 108-103 επί του Μέμφις ζευγάρωσε τις νίκες του.

    Αν έχεις ευστοχία... διάβαινε

    Το Ντένβερ παρά το προβάδισμά του με 1-0 στις νίκες επί του Σαν Αντόνιο περίμενε την παρέα του Ντάνκαν στο σπίτι τους πολύ καλύτερη και όντως οι γηπεδούχοι δεν απογοήτευσαν τους αντιπάλους τους, που έβλεπαν το καλάθι σαν την τρύπα της βελόνας. Έτσι ο Τιμ Ντάνκαν με 24 πόντους ήταν ο κορυφαίος του Σαν Αντόνιο, που εκμεταλλεύτηκε την τραγική αστοχία των Νάγκετς (36%) και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 104-76. Χαρακτηριστικό είναι ότι τοπ σκόρερ του Ντένβερ ήταν ο Τζόνσον με 12 πόντους, κάτι που φυσικά δεν άφησε και πολλές ελπίδες στους φιλοξενούμενους.

    Στο Φοίνιξ οι Σανς επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους για άλλη μία φορά απέναντι στο Μέμφις, καθώς ο Αμάρε Στουνταμάιρ που είχε πετύχει μόλις 9 πόντους στην πρεμιέρα των πλεϊ οφ, τα ξημερώματα "ξεσάλωσε" και με 34 πόντους, 10 ριμπάουντ χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 108-103. Για το Μέμφις ο Πολ Γκαζόλ σημείωσε 28 πόντους.

    Στο Σικάγο ο Κέρκ Χαϊνριχ, έκανε δύο φάουλ μόλις στην πρώτη περίοδο και ο τεχνικός των "Μπουλς" του έδειξε το δρόμο προς τα αποδυτήρια για να τον προφυλάξει. Στην επιστροφή του όμως στο παρκέ, ο Χαϊνριχ θύμισε "ταύρο εν υαλοπωλείο", αφού ο γκαρντ του Σικάγο με 21 πόντους στην τέταρτη περίοδο σημείωσε συνολικά 34 πόντους και χρίστηκε τοπ σκόρερ. Ακόμη και ο Τζίλμπερτ Αρίνας με 39 πόντους δεν κατάφερε να αποτρέψει την ήττα με 113-103 για την ομάδα του

    [07] Κοινωνία

    Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε εξάχρονο

    Στο Παίδων Πεντέλης το αγοράκι με μηνιγγίτιδα

    27/4/2005 11:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Από μηνιγγιτιδόκοκκο προσβλήθηκε -σύμφωνα με τη διάγνωση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων- το εξάχρονο αγοράκι του δεύτερου νηπιαγωγείου Κερατέας, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Αν και τα σχολεία είναι κλειστά -λόγω Πάσχα- η διεύθυνση του νηπιαγωγείου ειδοποίησε τηλεφωνικά τους γονείς των συμμαθητών του εξάχρονου και τους χορηγήθηκε προληπτικά αντιβίωση.

    Άμεση κινητοποίηση

    Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με ενδείξεις σηψαιμίας και πολύ υψηλό πυρετό.

    Εκφράστηκαν φόβοι για μηνιγγίτιδα και του χορηγήθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μην επιδεινωθεί η κατάστασή του.

    Για την κατάσταση της υγείας του παιδιού ενημερώθηκε από τους γιατρούς ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός, που πήγε το πρωί στο νοσοκομείο. Με εντολή της υπουργού Παιδείας, ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά οι γονείς των συμμαθητών του στο 2ο νηπιαγωγείο Κερατέας που είναι κλειστό για τις διακοπές του Πάσχα.

    Αργά το απόγευμα έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που έδειξαν ότι πρόκειται για κρούσμα μηνιγγίτιδας που προήλθε από μηνιγγιτιδόκοκκο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 April 2005 - 8:51:07 UTC