Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ναπολιτάνικο εμπάργκο
  • [02] Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [03] Στη Βουλή η δικογραφία για τα "ZUZANA"
  • [04] Κερδίζει μια έδρα η Ν.Δ
  • [05] Σεισμική δόνηση στα Λεχαινά
  • [06] Χτύπησε ο Εγκέλαδος τη Σουμάτρα
  • [07] "Ξόρκισαν" τους δαίμονές τους τα "Πιστόνια"

    [01] Παράξενα

    Ναπολιτάνικο εμπάργκο

    10/5/2005 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Είδαν κι απόειδαν οι καραμπινιέροι της Νάπολης με το φαινόμενο των τσαντάκηδων που λυμαίνονται τους δύστυχους, ανυποψίαστους τουρίστες και επισκέπτες των ιστορικών αξιοθέατων της γραφικής πόλης του ιταλικού νότου και είπαν να κάνουν κάτι. Έβαλαν κάτω τα δεδομένα του προβλήματος και αναζήτησαν τη λύση.

    Αφενός, βέβαια, γνώριζαν ότι όποιος παρανομεί δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια να του περάσεις τις χειροπέδες. Αφετέρου διδάχθηκαν εκ πείρας ότι το συγκεκριμένος είδος παρανομούντων διαθέτει σκουτεράκια και σε χρόνο μηδέν γίνεται καπνός μέσα στα στενοσόκακα. Συνεπώς, αφού δεν μπορούν να πείσουν το βουνό να πάει στον Μωάμεθ, σκέφτηκαν ότι είναι καλύτερο να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να πάει και πουθενά αλλού. Κατέληξαν, λοιπόν, ότι καλύτερη λύση για την καταπολέμηση του μηχανοκίνητου εγκλήματος είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας.

    Έτσι από την ερχόμενη Πέμπτη, που θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, όσοι θελήσουν να μπουν στο ιστορικό κέντρο και δεν έχουν κάρτα μόνιμου κάτοικου, θα είναι υποχρεωμένοι να παρκάρουν τα μηχανάκια και να συνεχίζουν πεζή ή αν επιμένουν θα τα κινούν, όμως, με σβηστές μηχανές. Όποιος δεν συμμορφώνεται απειλείται με πρόστιμο που θα ξεκινά από τα 45 ευρώ ή ακόμα και με κατάσχεση της μηχανής.

    [02] Ιράκ

    Κατά αμερικανικών δυνάμεων και ιρακινής αστυνομίας

    Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη

    10/5/2005 10:55:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν το πρωί στο κέντρο της Βαγδάτης, σκορπίζοντας τον τρόμο και το θάνατο. Η πρώτη επίθεση καμικάζι έγινε στο κέντρο της Βαγδάτης κατά αμερικανικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να χάσουν επτά άτομα και να τραυματιστούν άλλα 16. Από την έκρηξη καταστράφηκαν αρκετά αυτοκίνητα ενώ έσπασαν και τζάμια από το ωστικό κύμα. Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας λίγο έξω από βάση της αστυνομίας στις όχθες του Τίγρη ποταμού. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος.

    [03] Πολιτική

    Στη Βουλή η δικογραφία για τα "ZUZANA"

    10/5/2005 8:30:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά την υπόθεση προμήθειας 12 τροχοφόρων οβιδοβόλων με την επωνυμία "ZUZANA" της σλοβακικής εταιρείας KERAMETAL COMPANY LTD, αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δραχμών, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου το 2000. Όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου που διενήργησε την έρευνα, η προμηθεύτρια εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλλει για την καλή εκτέλεση της σύμβασης εγγυητικές επιστολές τραπέζης. Η σύμβαση που υπεγράφη στις 18 Μαΐου 2000 προέβλεπε την προμήθεια 12 αυτοκινούμενων τροχοφόρων ZUZANA, ανταλλακτικών, συλλογών συντήρησης πυρομαχικών και εκπαίδευσης με άσκηση δικαιώματος προαίρεσης για επιπλέον έξι συστήματα και επιπρόσθετα υλικά. Η κατακυρωτική διαταγή για την απευθείας ανάθεση είχε υπογραφεί στις 14 Απριλίου 2000 από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Είχαν κριθεί ακατάλληλα

    Στη δικογραφία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα οβιδοβόλα ZUZANA κρίθηκαν από τα θεσμικά όργανα του ΓΕΣ "ακατάλληλα για την εισαγωγή τους στον ελληνικό στρατό γιατί δεν ικανοποιούσαν μεγάλο αριθμό απαράβατων όρων της εγκεκριμένης μελέτης των επιχειρησιακών απαιτήσεων και παρουσίαζαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα τα οποία σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων βλαβών έθεταν το πυροβόλο "εκτός λειτουργίας" καθιστώντας το ουσιαστικά "άχρηστο". Τα προβλήματα δε αυτά ήταν δισεπίλυτα και το σπουδαιότερο η εταιρεία KERAMETAL είχε δηλώσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν μπορούσε να τα επιλύσει στην τρέχουσα παραγωγή και ότι ίσως μπορούσε να κάνει στο μέλλον, πάντα βεβαίως με το αζημίωτο, δηλαδή με δαπάνες της πλευράς που θα έκανε την παραγγελία, η οποία και θα έπρεπε να καλύψει την ανάπτυξη καθώς και τα απαιτούμενα δοκιμαστικά έξοδα.

    Παράλληλα, η Διεύθυνση Πυροβολικού είχε προτείνει μεταξύ άλλων πριν από την εισαγωγή των συγκεκριμένων πυροβόλων να γίνει συναξιολόγηση τους με άλλα πυροβόλα της ίδιας κατηγορίας-καθόσον υπήρχαν στη διεθνή αγορά- και εξέταση της αναγκαιότητας -σκοπιμότητας εκσυγχρονισμού τόσο των υπαρχόντων όσο και των υπό προμήθεια μεταχειρισμένων Μ109.

    Εξάλλου, η εταιρεία με επιστολή της, 9 μήνες πριν από την υπογραφή της σύμβασης γνωστοποιούσε ότι είχε ήδη ξεκινήσει την παραγωγή των αυτοκινούμενων πυροβόλων και πως είναι έτοιμο το 50% της παραγγελίας, θεωρώντας βεβαία την προς αυτή ανάθεση της επίμαχης προμήθειας. Ωστόσο η υπηρεσία του Υπουργείου που ήταν αρμόδια για την υλοποίηση των σχετικών προτάσεων ποτέ δεν μερίμνησε για την ικανοποίηση τους. Μοναδική της μέριμνα, σύμφωνα με το πόρισμα, ήταν η πραγματοποίηση της προμήθειας και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες και τούτο βεβαίως μολονότι γνώριζε ότι το ΓΕΣ ποτέ δεν είχε προτείνει ή υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

    [04] Πολιτική

    Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Εκλογοδικείου

    Κερδίζει μια έδρα η Ν.Δ

    9/5/2005 11:47:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μια έδρα κερδίζει η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου, με την οποία κάνει δεκτή την ένσταση της αναπληρωματικής βουλευτού της Ν.Δ (Πέλλας) Παρθένας Φουντουκίδου, με αποτέλεσμα να χάσει την έδρα του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Πασχαλίδης και να εισέρχεται στην Βουλή η Π. Φουντουκίδου. Επίσης, χάνει την έδρα του ο Κ. Ζαχαράκης (Ν.Δ Θεσσαλονίκης) και την κερδίζει ο Θεοχ. Τσιόγκας (ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης), ακόμη χάνει την έδρα του Ε. Κουτμερίδης (ΠΑΣΟΚ Σερρών) και την κερδίζει ο Αχ. Καραμανλής (ΝΔ Σερρών). Το Εκλογοδικείο έκρινε κατά πλειοψηφία (6 - 5) ότι τα λευκά ψηφοδέλτια υπολογίζονται στο εκλογικό μέτρο, αφού είναι έγκυροι ψήφοι. Η κρίση αυτή του Εκλογοδικείου είχε ως αποτέλεσμα ο συνυπολογισμός των λευκών ψηφοδελτίων στην ανεύρεση του εκλογικού μέτρου, να διαφοροποιεί την κατανομή των εδρών, κατά την εξομάλυνση (γ κατανομή).

    [05] Κοινωνία

    Σεισμική δόνηση στα Λεχαινά

    10/5/2005 8:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01.35 τα ξημερώματα βόρεια του νομού Ηλείας. Το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στα Λεχαινά, 200χλμ δυτικά της Αθήνας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

    [06] Κόσμος

    Με 6,6 Ρίχτερ

    Χτύπησε ο Εγκέλαδος τη Σουμάτρα

    10/5/2005 7:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2005 8:31:26 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: Reuters

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, στη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Εκπρόσωπος της Γεωφυσικής και Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Τζακάρτα δήλωσε ότι ο σειμός σημειώθηκε 267 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Λίουα, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για τη δημιουργία τσουνάμι.

    [07] Μπάσκετ

    "Ξόρκισαν" τους δαίμονές τους τα "Πιστόνια"

    10/5/2005 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά το αλήστου μνήμης ξυλίκι που έπαιξαν τον περασμένο Νοέμβριο στο "Όμπερν Χιλς", Ιντιάνα και Ντιτρόιτ αποφάσισαν τα ξημερώματα να παίξουν και μπάσκετ. Κερδισμένοι τελικά από την πρεμιέρα των μεταξύ τους αγώνων για τη β φάση των πλεϊ οφ βγήκαν οι "Πίστονς", οι οποίοι επιβλήθηκαν για πρώτη φορά φέτος των φιλοξενούμενων με 96-81. Κορυφαίος του Ντιτρόιτ με 28 πόντους ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον, ενώ με 22 πόντους ο Ζερμέιν Ο Νιλ δεν κατάφερε να πετύχει την πέμπτη νίκη των Πείσερς σε ισάριθμους φετινούς αγώνες με τα "Πιστόνια". Προβάδισμα όμως στην πρόκριση πήρε και το Φοίνιξ που υπό την "μπαγκέτα" του κορυφαίου παίκτη της χρονιάς, Καναδού Στίβ Νας (13 ασίστ), επικράτησε εύκολα με 127-102 του Ντάλας. Πολυβόλο για τους Σανς ο Στουντεμαϊρ με 40 πόντους, ενώ για τους φιλοξενούμενους ο συνήθης ύποπτος Γερμανός Ντίρκ Νοβίτσκι έμεινε στους 28 πόντους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 May 2005 - 8:50:59 UTC