Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίδομα σε τέως βουλευτές
  • [02] Διώξεις για προμήθεια σκαφών
  • [03] Περιπέτεια στον αέρα
  • [04] Μετρό και υποθαλάσσια αρτηρία
  • [05] Διαμάχη για την αύξηση των ομάδων
  • [06] Εγκαινιάστηκε το αθλητικό κέντρο της Ξάνθης
  • [07] Απόφαση του Τζιοβάνι η αποχώρηση
  • [08] Τέλος ο Λεμονής… ξαφνικά
  • [09] Ανοιχτή η θητεία για τους νομάρχες
  • [10] Δύο αγωνιστικές σε ΠΑΟΚ και Πανιώνιο

    [01] Πολιτική

    Ποικίλες οι αντιδράσεις

    Επίδομα σε τέως βουλευτές

    12/5/2005 8:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Αντιδράσεις προκαλεί η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να χορηγηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια, μηνιαίο επίδομα ύψους 3.000 ευρώ στους τέως βουλευτές που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004. Το επίδομα θα χορηγηθεί και σε όσους δεν έθεσαν υποψηφιότητα λόγω ασυμβιβάστου της επαγγελματικής και βουλευτικής ιδιότητας. Για απόφαση που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα κάνει λόγο σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Αντίθετος δήλωσε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά περίπου 60-65 πρώην βουλευτές.

    Ποιοί δεν το δικαιούνται

    Η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ανέφερε σχετικά ότι η απόφαση αφορά σε 60 έως 65 τέως βουλευτές, οι οποίοι θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα αποκατάστασης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ενώ θα τους παρέχεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εν ενεργεία βουλευτών.

    Πρόκειται για τέως βουλευτές που έκλεισαν τα δικηγορικά τους γραφεία, ιατρεία, εμπορικές επιχειρήσεις κ.λπ., προκειμένου να συμμορφωθούν στη νέα συνταγματική ρύθμιση, η οποία προβλέπει το ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος.

    Σημειώνεται ότι το επίδομα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν θα δικαιούνται αυτοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως βουλευτές, ή έχουν θεμελιώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα από κύριο ασφαλιστικό φορέα, καθώς και αυτοί που μετά τη μη επανεκλογή τους μπορούν να επανέλθουν σε ενεργό δημόσια υπηρεσία.

    [02] Κοινωνία

    Διώξεις για προμήθεια σκαφών

    12/5/2005 11:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ποινικές διώξεις κατά του πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Χαλβατζόγλου, και του τέως β Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Πελοπίδα Αγγελόπουλου, άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για παρανομίες και παρατυπίες στην προμήθεια 12 σκαφών του Λιμενικού Σώματος, συνολικού κόστους 400 εκατ δρχ. Τα σκάφη είχε κατασκευάσει και παραδώσει το 2003, ελληνική κατασκευαστική εταιρία, η οποία, όμως, δεν φρόντισε να τηρήσει τον όρο της σύμβασης που καθόριζε το όριο ταχύτητας των σκαφών στους άνω των 50 κόμβων. Επίσης, διώκεται και ο υπεύθυνος της εταιρίας για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία. Ο διαγωνισμός για τα 12 "ταχύπλοα" σκάφη πραγματοποιήθηκε το 2000, και η παράδοση των σκαφών έγινε στα τέλη του 2003, αν και το ΛΣ, σύμφωνα με όρο της προκήρυξης, θα μπορούσε να απορρίψει ακόμη και τη σύμβαση, αφού, σύμφωνα με τη δικογραφία, και τα 12 σκάφη δεν ανέπτυσσαν ταχύτητα πάνω από 50 κόμβους.

    [03] Κόσμος

    Για αεροσκάφος της Air France

    Περιπέτεια στον αέρα

    12/5/2005 9:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 10:14:46 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Σε αλλαγή πορείας υποχρεώθηκε αεροσκάφος της Air France από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, μετά την πληροφορία ότι μεταξύ των επιβατών υπάρχει και ένα άτομο που βρίσκεται στις λίστες με τα άτομα που απαγορεύεται να εισέλθουν σε αμερικανικό έδαφος. (no fly list). Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση 332 και επρόκειτο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Logan της Βοστόνης στις 19.30 (GMT), 21.30 ώρα Ελλάδος. Τελικά, πριν από λίγο προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Bangor στο Μέιν. Αυτήν την ώρα ο "ύποπτος" επιβάτης ανακρίνεται από άνδρες του FBI.

    [04] Οικονομία

    Οι προσφορές των υποψηφίων

    Μετρό και υποθαλάσσια αρτηρία

    12/5/2005 11:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Στην τελική ευθεία μπαίνουν η κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης και της υποθαλάσσιας αρτηρίας που θα δώσουν λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Την Πέμπτη κατατέθηκαν οι προσφορές των υποψηφίων που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το Μετρό και στα μέσα στον Ιούλιο θα αναδειχθεί ο κατασκευαστής του έργου. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει αναδειχθεί και ο ανάδοχος για την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, προσωρινός ανάδοχος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό αναδείχθηκε η κοινοπραξία "Θερμαϊκή Οδός", που απαρτίζεται από τρεις ελληνικές και δύο ξένες τεχνικές εταιρείες. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, επισήμανε ότι τα έργα αυτά αποτελούν βασικές προτεραιότητες, καθώς είναι τα σημαντικότερα συγκοινωνιακά έργα, που έχουν εκτελεστεί στην πόλη.

    Προτεραιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ

    Την Πέμπτη, κατατέθηκαν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τις 4 κοινοπραξίες που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το Μετρό της συμπρωτεύουσας.

    Οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές θα αξιολογηθούν από τη σχετική επιτροπή της Αττικό Μετρό ΑΕ και η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου αναμένεται εντός του Ιουλίου.

    Το Μετρό Θεσσαλονίκης, μήκους 9,6 χλμ. με 13 σύγχρονους σταθμούς, αποτελεί μια από τις βασικότερες προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Διαμάχη για την αύξηση των ομάδων

    12/5/2005 9:02:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού "Kicker" o Φραντς Μπεκενμπάουερ επιθυμεί μερικές σημαντικές αλλαγές στην Μπουντεσλίγκα. Αρχικά ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου θέλει οι ομάδες της "Μπουντεσλίγκα" να αυξηθούν από 18 σε 20,ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και την επιθυμία του να μην υπάρχει η χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος, την οποία θεωρεί άχρηστη. "Η χειμερινή διακοπή πρέπει να καταργηθεί, είναι εντελώς άχρηστη. Είναι καθαρή πολυτέλεια οι ποδοσφαιριστές να αρχίζουν από το μηδέν δύο φορές κάθε σεζόν", τόνισε ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2006, με δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό.

    Κατά ο Κλίνσμαν

    Ευθύς αμέσως πάντως βρέθηκε και ο πρώτος που αντίκειται σε αυτό, ο οποίος είναι ο Γιούργκεν Κλίνσμαν. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας τοποθετήθηκε στην πρόταση του Μπεκενμπάουερ και ως κύριο επιχείρημα παρουσίασε το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα των ομάδων. "Το καλεντάρι είναι ήδη γεμάτο. Νομίζω πως το θέμα είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Αυτό ξεχνάμε", είπε ο Κλίνσμαν και ουσιαστικά συντάχθηκε στο πλευρό όλων όσοι αντιτίθενται στην αύξηση των ομάδων.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εγκαινιάστηκε το αθλητικό κέντρο της Ξάνθης

    12/5/2005 11:23:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας να μην πιστεύουν στα μάτια τους, όταν τους απένειμε αναμνηστικά μετάλλια ο Πελέ, ξεκίνησε το τελετουργικό των εγκαινίων των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων της Ξάνθης στα "Πηγάδια". Ο Έντσον Αράντες Ντον Ασιμέντο που αναμφίβολα ήταν το πρόσωπο της ημέρας σήμερα, λίγα λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα και αφού πρώτα είχε φωτογραφηθεί με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας και με δεκάδες φίλους του ποδοσφαίρου, έκοψε την κορδέλα του αθλητικού κέντρου και τίμησε με το μεγαλείο του, την μεγαλοπρέπεια των νέων εγκαταστάσεων. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ξάνθη, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο Πελέ είναι αθλητισμός και πολιτισμός και η Ξάνθη που πρεσβεύει ακριβώς αυτά τα δύο στοιχεία δεν θα μπορούσε να προσκαλέσει άλλον ποδοσφαιριστή για τα εγκαίνια του νέου κέντρου. Από την πλευρά του ο Πελέ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις και τόνισε "Όταν εγώ ήμουν παίκτης δεν είχαμε τέτοιες ανέσεις. Αυτό το αθλητικό κέντρο είναι πρότυπο και θα προτείνω στην Εθνική Βραζιλίας να το χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006. Εύχομαι στην ομάδα της Ξάνθης να έχει όλη την τύχη με το μέρος της του χρόνου στο Κύπελλο UEFA".

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απόφαση του Τζιοβάνι η αποχώρηση

    12/5/2005 11:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένα σήριαλ σαν αυτό που δημιουργήθηκε με τον Τζιοβάνι δεν θα μπορούσε να έχει ένα τόσο απλό τέλος, όσο η είδηση πως δεν θα του ανανεωθεί το συμβόλαιο. Μετά τα όσα διέρρευσαν το απόγευμα τα οποία ήθελαν τον Σωκράτη Κόκκαλη να ανακοινώνει στον παίκτη πως δεν θα παραμείνει στο λιμάνι, η ανακοίνωση της ΠΑΕ αργότερα περιέπλεξε τα πράγματα, καθώς αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να παραμείνει ο Βραζιλιάνος στην ομάδα. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: "Κατά τη σημερινή σύντομη συνάντηση που είχε ο Σωκράτης Κόκκαλης με τον Τζιοβάνι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον Πελέ, ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην Βραζιλία. Επικαλέστηκε μάλιστα προσωπικούς λόγους. Επειδή σχετικά με αυτό το θέμα έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά, η διοίκηση του Ολυμπιακού θέλει να διευκρινίσει ότι οι όποιες αποφάσεις για την παραμονή ή όχι παικτών των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το καλοκαίρι, θα ληφθούν αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος".

    Πρόγραμμα θεραπείας ο Στολτίδης

    Πρόγραμμα θεραπείας ακολούθησε και σήμερα ο Ιεροκλής Στολτίδης, καθώς έχει υποστεί διάστρεμμα. Η κατάστασή του παορυσιάζει βελτίωση και αναμένεται να επανέλθει τη Δευτέρα στους κανονικούς ρυθμούς προπόνησης, οπότε θα είναι έτοιμος για τον τελικό του Κυπέλλου με τον Άρη, αλλά και για το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής, με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Από το παιχνίδι της Κυριακής με τον Πανιώνιο, ούτως ή άλλως θα απουσίαζε, γιατί είναι τιμωρημένος. Κανονικά γυμνάζεται ο Ριβάλντο, ο οποίος θα επιστρέψει στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού και μάλιστα αναμένεται να πάρει τη θέση του Τζιοβάνι και να αγωνιστεί στην επίθεση. Σε κανονικούς ρυθμούς μπήκε ο Κουλουχέρης.

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος ο Λεμονής ξαφνικά

    12/5/2005 9:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την παραίτησή του υπέβαλλε σήμερα ο Τάκης Λεμονής από την τεχνική ηγεσία της Καλλιθέας σε μια απόφαση που ξάφνιασε, καθώς οι σχέσεις του προπονητή με την ομάδα, έμοιαζαν καλές. Πάντως όπως όλα δείχνουν το θέμα που προκάλεσε την ξαφνική και απρόσμενη ρήξη ήταν η εισήγηση του γενικού αρχηγού της ομάδας για επιβολή προστίμου στους παίκτες μετά την ήττα με 5-1 από τον Ηρακλή. Ο Λεμονής ενημερώθηκε για αυτό στην Ιταλία όπου μάλιστα βρισκόταν για να βρει αθλητικό κέντρο για την προετοιμασία της ομάδας το καλοκαίρι και προφανώς θεώρησε πως παρακάμφθηκε με αποτέλεσμα να ζητήσει συνάντηση με τον Νίκο Σαλευρή. Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής που πραγματοποιήθηκε σήμερα ήταν η λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Όσο για τον αντικαταστάτη μάλλον είναι πολύ νωρίς, αφού ακόμη αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της Καλλιθέας για το θέμα του Λεμονή, ωστόσο ο Σκάνι έχει ήδη ακουστεί.

    [09] Πολιτική

    Ανοιχτή η θητεία για τους νομάρχες

    12/5/2005 11:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την κατάργηση του περιορισμού των δύο τετραετιών για τη θητεία των νομαρχών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, από το βήμα του εκτάκτου συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, που γίνεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά. Ο κ. Νάκος τόνισε ότι αυτό θα ισχύσει από τις επόμενες νομαρχιακές εκλογές και πως η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Εθνικό διάλογο για τα θέματα της αποκέντρωσης ζήτησε η πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Φώφη Γεννηματά, άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δύο αγωνιστικές σε ΠΑΟΚ και Πανιώνιο

    12/5/2005 9:06:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με αποκλεισμό της έδρας τους για δύο αγωνιστικές τιμώρησε το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο της ΕΠΑΕ τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο, λόγω των επεισοδίων που δημιούργησαν οι οπαδοί τους στα ματς της περασμένης Κυριακής, με Παναθηναϊκό και Αρη αντίστοιχα. Αμφότερες οι ΠΑΕ τιμωρήθηκαν με μία αγωνιστική, η οποία διπλασιάστηκε επειδή και οι δύο ήταν υπότροποι. Εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν αλλάξουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, όπου έχουν δικαίωμα να προσφύγουν οι δύο ομάδες, θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών τα παιχνίδια Πανιώνιος-Εργοτέλης και ΠΑΟΚ-Αιγάλεω, για την 30η και τελευταία ημέρα της Α΄ εθνικής, ενώ οι δύο ΠΑΕ θα εκτίσουν τη δεύτερη αγωνιστική της ποινής τους την επόμενη περίοδο, είτε σε ματς πρωταθλήματος, είτε σε αγώνα κυπέλλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 May 2005 - 20:50:44 UTC