Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραίτηση ζητά το Φανάρι
  • [02] Μήνυμα στην Άγκυρα
  • [03] Αξιολόγηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [04] Ο "πόλεμος" των Οίκων
  • [05] Συνάντηση Αλαβάνου - ΑΔΕΔΥ
  • [06] Απεργεί την Τετάρτη το Δημόσιο
  • [07] "Καμπάνα" στον Χοντορκόφσκι
  • [08] Προτάσεις για αλλαγές
  • [09] Αλλαγές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων
  • [10] Η αναγνώριση από τον αντίπαλο
  • [11] Θέλει τον Κουντιτσίνι
  • [12] Ο Μπρίτο στη Μποαβίστα
  • [13] Άλλοι για εισαγγελέα, άλλοι για δικαστή
  • [14] Πήραν εξιτήριο οι Κατσιαμπής - Αμπάρης
  • [15] Ανακοίνωσε Λάκη η ΑΕΚ
  • [16] Διαμαντόπουλος:"Δύσκολα με ΠΑΟΚ"
  • [17] Ηρεμία στο Μαρούσι
  • [18] Σαν να μην πέρασε μια μέρα
  • [19] "Ασημένια" τα πανιά του Παπαθανασίου
  • [20] Εμβόλιο κατά του καπνίσματος
  • [21] Χαμηλός βαθμός για Βασσάρα
  • [22] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ

    [01] Κοινωνία

    Έκκληση Βαρθολομαίου στον Ειρηναίο

    Παραίτηση ζητά το Φανάρι

    16/5/2005 6:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2005 7:39:14 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Φανάρι με τη συμμετοχή εκπροσώπου του κ. Ειρηναίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, ζήτησαν την παραίτηση του κ. Ειρηναίου, ως μόνη διέξοδο για την κρίση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κ. Ειρηναίου, μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός, απέρριψε όλες τις κατηγορίες και ζήτησε πίστωση χρόνου. Η παρέμβαση των δύο κορυφαίων ιεραρχών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στα Ιεροσόλυμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη αντίδραση της Αγιοταφικής Αδελφότητας αναμένεται αύριο, Τρίτη. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη προκειμένου να καθορίσει ημερομηνία σύγκλησης Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου, που θα αποφανθεί για την τύχη του κ. Ειρηναίου.

    Ικανοποίηση στην Αγιοταφική Αδελφότητα

    Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχη συμμετείχαν επίσης οι μητροπολίτες Περγάμου, Βελγίου, Καρπάθου, Τορόντο, Ικονίου, Φιλαδελφείας και Σεβαστείας, καθώς και ο αρχιγραμματέας της Συνόδου, αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος.

    Ο μητροπολίτης Ναζαρέτ ισχυρίστηκε ότι όλες οι κατηγορίες κατά του κ. Ειρηναίου είναι ψεύτικες και ο Πατριάρχης δεν έχει υπογράψει καμία εκμίσθωση, ενώ ζήτησε από τον κ. Βαρθολομαίο να παρέμβει για να υπάρξει συμφιλίωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρθολομαίος ξεκαθάρισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι δικαστής και ότι ο κ. Ειρηναίος θα πρέπει να παραιτηθεί ακόμα και αν έχει δίκιο, για χάρη της ειρήνης στην Εκκλησία και της αξιοπρέπειάς του.

    Την Τρίτη, η κρίση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο του Φαναρίου, που αναμένεται να αποφασίσει τη διακοπή μνημόνευσης του κ. Ειρηναίου και να αναγνωρίσει την τριμελή επιτροπή που διοικεί το Πατριαρχείο.

    Σημειώνεται, πως ο κ. Ειρηναίος αρνήθηκε για δεύτερη φορά να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που έχει ενοχλήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μάλιστα, ο έτερος απεσταλμένος του, αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, δεν έγινε δεκτός και παρέμεινε στο προαύλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν πάει στο Φανάρι

    [02] Πολιτική

    Σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Μήνυμα στην Άγκυρα

    16/5/2005 5:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2005 7:36:33 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την πίστη τους στα κοινά ευρωπαϊκά ιδεώδη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επιβεβαίωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της 3ης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Τρίτη στη Βαρσοβία, ενώ εξέτασαν και τρόπους για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, έστειλε από τη Σύνοδο ο Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελληνοκύπριας δασκάλας, Τιτίνας Λοϊζίδου , η περιουσία της οποίας στην κατεχόμενη Κύπρο δεν έχει αποδοθεί ακόμη. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο Πρωθυπουργός, τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπιστία του δικαστηρίου του Στρασβούργου. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Τουρκίας και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας . Αργότερα, ο κ. Καραμανλής θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα, που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

    Συναντήσεις με Σόκρατες-Ερντογάν

    Ο κ. Καραμανλής, κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Ζοσέ Σόκρατες , στο περιθώριο της Συνόδου, επεσήμαναν την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής πολιτικής, ώστε Ελλάδα και Πορτογαλία να εισπράξουν το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από το Δ΄ΚΠΣ.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν συζήτησαν για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου στα τέλη Ιουνίου στην περιοχή του Έβρου. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Ερντογάν, η συζήτηση ήταν "καλή" και διεξήχθη "σε φιλική ατμόσφαιρα", επισημαίνοντας, πως ο κ. Καραμανλής "διατηρεί τη θέλησή του για την καλυτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ίδιο και εμείς".

    Νέες συνθήκες, νέες προκλήσεις

    Κύριοι στόχοι των διήμερων συζητήσεων, που ολοκληρώνονται αύριο, είναι να εξετασθούν οι μελλοντικοί στόχοι και η ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους και τις προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η προστασία των μειονοτήτων και η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Τα θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης, που γεννήθηκε από τις στάχτες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου με καθήκον την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ισχυρά και βασίζονται στη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου. Αυτό τόνισε ο κ. Καραμανλής, κατά την έναρξη της ομιλίας του, αναφερόμενος ταυτόχρονα στην ανάγκη του Οργανισμού να ανταποκριθεί "αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις της εποχής μας και της επανενωμένης ηπείρου μας".

    Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του Συμβουλίου είναι η ισχυροποίηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του οποίου οι αποφάσεις θα πρέπει να εκτελούνται αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους από όλα τα κράτη-μέλη.

    "Μια από τις μέγιστες προτεραιότητες της κυβέρνησής μου είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Συμβουλίου για την αναζήτηση κοινής αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτει η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών", σημείωσε ο κ. Καραμανλής

    Όσον αφορά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι, ήδη, το Συμβούλιο έχει ήδη προσχωρήσει στη διεθνή αντιτρομοκρατική προσπάθεια, "ωστόσο το έργο μας προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθεί με όλους τους πρόσφορους τρόπους, έχοντας πάντοτε κατά νου τη σπουδαιότητα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου".

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η νέα, ακόμη αναδυόμενη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων Θεσμών, ειδικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΑΣΕ και τα Η.Ε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βαρσοβία ο Καραμανλής

    [03] Κοινωνία

    Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο

    Αξιολόγηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    16/5/2005 4:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2005 7:45:32 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η αξιολόγηση θα γίνεται ανά τετραετία και θα είναι εσωτερική και εξωτερική. Η εσωτερική θα γίνεται από τα μέλη της υπό αξιολόγηση ακαδημαϊκής μονάδας, ενώ η εξωτερική θα οργανώνεται από ανεξάρτητη αρχή και θα διεξάγεται από επιτροπές ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων εγνωσμένου κύρους. Στην ανεξάρτητη αρχή θα μετέχουν κατά πλειοψηφία καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι φοιτητών και σπουδαστών, καθώς και εκπρόσωποι ερευνητικών ιδρυμάτων και επαγγελματικών φορέων. "Στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", επεσήμανε η κ. Γιαννάκου, επικρίνοντας τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών, που έχουν εξαγγείλει τριήμερη απεργία, από τις 17 μέχρι τις 19 Μαΐου.

    "Ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση"

    Το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Μπέργκεν Νορβηγίας, ενώ θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ από το Σεπτέμβριο του 2006.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνεται επίσης το σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων, που εξυπηρετεί την κινητικότητα φοιτητών και σπουδαστών, καθώς και το "παράρτημα διπλώματος", ένας φάκελος με αναλυτικές πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενων των σπουδών, που θα συνοδεύει κάθε πτυχίο.

    "Οι πάντες αξιολογούνται", τόνισε η κ. Γιαννάκου, επισημαίνοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αποτελούν τιμωρία, αλλά εργαλείο βελτίωσης των σπουδών.

    Υπέρ της αξιολόγησης τάχθηκε η τομεάρχης Παιδείας και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "βασικό μοχλό για την ιδιωτικοποίηση και τον ασφυκτικό έλεγχο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις", ενώ για "ισχυρό χτύπημα στην αυτοτέλεια του δημόσιου πανεπιστημίου" έκανε λόγο ο ΣΥΝ, καλώντας την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

    Στο μεταξύ, κλειστά από τις 17 έως τις 19 Μαΐου θα μείνουν τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, λόγω απεργίας που εξήγγειλαν οι πανεπιστημιακοί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση.

    Η ΠΟΣΔΕΠ κατηγορεί την κ. Γιαννάκου ότι δεν προχώρησε σε διάλογο για το νομοσχέδιο και κάνει λόγο για υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών, διάσπαση της πανεπιστημιακής ενότητας των προγραμμάτων σπουδών και εξατομίκευση των πτυχίων.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, η Υπουργός κατηγόρησε τους πανεπιστημιακούς για "παραλογισμό" και πρόσθεσε, ότι δεν σκοπεύει να κάνει "διάλογο κωφών".

    [04] Παράξενα

    "Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί" για 17.8 εκατομ. δολάρια

    Ο "πόλεμος" των Οίκων

    16/5/2005 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τι κοινό έχουν ο ιμπρεσιονισμός και η μοντέρνα ζωγραφική με το παιδικό παιχνίδι "πέτρα, ψαλίδι, χαρτί"; Μέχρι πρότινος κανένα, προσφάτως όμως απέκτησαν. Την αφορμή έδωσε η αναποφασιστικότητα ενός Ιάπωνα επιχειρηματία, ο οποίος ευρισκόμενος εμπρός στο δίλημμα "Σόθμπις ή Κρίστις", άφησε τα πράγματα στην τύχη.

    Ο λόγος για τον κ. Τακάσι Χασιγιάμα, ο οποίος εκτός από πολυεκατομμυριούχος και πρόεδρος μεγάλης εταιρείας τύγχανε και ιδιοκτήτης τεσσάρων έργων τέχνης, των οποίων η αξία ανερχόταν σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Όταν μια ωραία πρωία αποφάσισε να τα βγάλει στο σφυρί, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να επιλέξει μεταξύ των γνωστών οίκων δημοπρασιών, Σόθμπις και Κρίστις.

    "Και οι δύο εταιρείες ήταν ισάξιες. Αδυνατούσα να επιλέξω, οπότε τους ζήτησα να αποφασίσουν μεταξύ τους και τους πρότεινα τη χρήση της μεθόδου "πέτρα, ψαλίδι, χαρτί". Προσωπικά καταφεύγω σε τέτοιες μεθόδους όταν δεν μπορώ να καταλήξω σε κάποια απόφαση" δήλωσε ο κ. Χασιγιάμα και το εννοούσε.

    Αφού ο Ιάπωνας επιχειρηματίας επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τη θεά τύχη, οι δύο μεγάλοι οίκοι δεν μπορούσαν παρά να συμμορφωθούν. Και η παρτίδα "πέτρα, ψαλίδι, χαρτί" του αιώνα, όπως την αποκάλεσε η World Rock Paper Scissors Society (ναι, υπάρχει), στήθηκε. Μελετήθηκαν τα δεδομένα και η επιλογή έγινε. Ο "Κρίστις" διάλεξε ψαλίδι και ο "Σόθμπις" χαρτί. Λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες που ρητώς αναφέρουν πως "η πέτρα σπάει το ψαλίδι, το ψαλίδι κόβει το χαρτί, το χαρτί τυλίγει την πέτρα", νικητής του αγώνα αναδείχθηκε θριαμβευτικά ο "Κρίστις", ο οποίος και ανέλαβε να δημοπρατήσει τέσσερα έργα των Σεζάν, Πικάσο, Βαν Γκογκ και Σίσλεϊ. Οι πίνακες πουλήθηκαν προς 17.8 εκατομμύρια δολάρια συνολικά και οι άνθρωποι του "Κρίστις" χαμογέλασαν ευχαριστημένοι. Και δικαίως, αφού ο πλέον "οικονομικός" σύμβουλος επιχειρήσεων, αποδείχθηκε με το μέρος τους. Όσο για τον "Σόθμπις", άλλη φορά, τύχη είναι και γυρίζει

    Σχετικά Links: World Rock Paper Scissors Society

    Christie's

    [05] Πολιτική

    Στήριξη στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων

    Συνάντηση Αλαβάνου - ΑΔΕΔΥ

    16/5/2005 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τη στήριξη του ΣΥΝ στις θέσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε πως η χώρα μας είναι μια από τις ακριβότερες στην ΕΕ και έχει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ χαρακτήρισε το Δημόσιο "άτεγκτο εργοδότη", καθώς χρωστάει μεγάλα ποσά στο ΙΚΑ και έχει καθιερώσει μια "ιδιότυπη σχέση" με τους συμβασιούχους. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τάχθηκε ενάντια σε κάθε απόπειρα, όπως είπε, επανίδρυσης του Κράτους με κομματικά κριτήρια και ζήτησε να υπάρξει αξιοκρατία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων με αγώνα και τάχθηκε υπέρ της αυτοτέλειας στη Δημόσια Διοίκηση.

    [06] Κοινωνία

    Πανελλαδική απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ

    Απεργεί την Τετάρτη το Δημόσιο

    16/5/2005 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 18 Μαΐου, προχωρά η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας 1.200 ευρώ κατώτατο μισθό στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο που θα αντικαταστήσει το υπάρχον μετά το 2006, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων. Στην απεργία θα συμμετάσχουν με στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι δάσκαλοι. Σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των συλλογικών διαβουλεύσεων με την Κυβέρνηση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, τόνισε πως η απεργία της Τετάρτης θα υπογραμμίσει την απόφαση των συνδικάτων για κινητοποιήσεις μέχρι την επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και χαρακτήρισε "κρίσιμο δείκτη" τη θέση της Κυβέρνησης για το ανθρώπινο δυναμικό στις δημόσιες υπηρεσίες. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, δήλωσε ότι φέτος υπάρχει κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, αφού ο μέσος όρος των αυξήσεων ήταν 2%, την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει το 4%.

    [07] Κόσμος

    Ένοχος για τέσσερις κατηγορίες

    "Καμπάνα" στον Χοντορκόφσκι

    16/5/2005 2:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κόλαφος για τον ιδρυτή και πρώην διευθυντή του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, στάθηκε η ετυμηγορία δικαστηρίου της Μόσχας που τον δικάζει για εκτεταμένη απάτη και φοροδιαφυγή. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ιρίνα Κολεσνίκοβα, ο Χοντορκόφσκι κρίθηκε ένοχος για τέσσερις κατηγορίες: κλοπή με σύσταση και συμμορία, απάτη, δολία ανυπακοή σε απόφαση δικαστηρίου και προσωπική φοροδιαφυγή. Η ανάγνωση της δικαστικής απόφασης θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη. Ο πρώην διευθυντής της Yukos άκουσε την απόφαση των δικαστών κλεισμένος σε θωρακισμένο κουβούκλιο, ενώ έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υποστηρικτές του, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει "φάρσα" τη δίκη του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια του Κρεμλίνου να τον εξουδετερώσει και να ανακτήσει τον έλεγχο του πετρελαϊκού κολοσσού. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αρνείται ότι διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στη δίκη του επιχειρηματία, την ώρα που ο διευθυντής του γραφείου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, την χαρακτήρισε "υπόδειγμα" για άλλους επιχειρηματίες.

    [08] Οικονομία

    Στην Οικονομία και τους όρους απασχόλησης

    Προτάσεις για αλλαγές

    16/5/2005 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην 44η θέση, μεταξύ των 60 περισσότερο αναπτυγμένων χωρών κατατάσσεται η χώρα μας ως προς την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας της. Η σοβαρή αυτή υστέρηση καταγράφεται στην ετήσια έκθεση, που παρουσιάζεται σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης στο Ζάππειο, που γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων. Στην έκθεση, που συντάχθηκε από το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνάς (ΚΕΠΕ) προτείνεται μεταξύ άλλων περιορισμός στις αυξήσεις μισθών στο επίπεδο της παραγωγικότητας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση των "κλειστών" επαγγελμάτων, πλήρης ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΚΕΠΕ, αλλά θα τις θέσει σε διάλογο. Το περιεχόμενο της έκθεσης έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Από τη μεριά του ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα, προσθέτοντας, πως καταβάλλεται από την Κυβέρνηση συντονισμένη προσπάθεια με ειδικά προγράμματα και πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να ξεπεραστεί.

    Ριζικές και διαρθρωτικές

    Η έκθεση προτείνει τη θέσπιση κανόνων για την ευελιξία στην αγορά εργασίας, για το κόστος των υπερωριών και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Επίσης, στην έκθεση καταλογίζεται στο δημόσιο τομέα χαμηλή αποτελεσματικότητα και σπατάλη πόρων, ενώ επισημαίνεται ότι, η έλλειψη ανταγωνισμού στη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών έχει συντελέσει στη δημιουργία του φαινομένου, ώστε πολλές δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν συχνά ως ομάδες πίεσης για διεκδίκηση αυξημένων απολαβών ή κονδυλίων ή ως κέντρα απασχόλησης υπεράριθμων υπαλλήλων σε θέσεις, που δεν είναι πια αναγκαίες.

    Προτείνονται ακόμη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατάργηση του ενιαίου ποσοστού κέρδους και του ενιαίου ωραρίου στα φαρμακεία, όπως και των ενιαίων υποχρεωτικών αμοιβών για συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και δικηγόρους.

    Επιπρόσθετα, στην έκθεση εντοπίζονται συνθήκες μειωμένου ανταγωνισμού σε αρκετές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ο ανταγωνισμός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος αφού στον κλάδο κυριαρχεί η ΔΕΗ, ενώ για τα καύσιμα αναφέρεται ότι, οι τιμές προ φόρων διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι τιμές αυτές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τέλος προτείνει είσοδο των ιδιωτών στον τομέα της υγείας, στις μεταφορές και στα ΑΕΙ.

    Αντιδράσεις

    Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι, η έκθεση αποτελεί βάση για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμό και ότι, συντάχθηκε από το ΚΕΠΕ και δεν ήταν καθοδηγούμενη από την Κυβέρνηση ή την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

    Τόνισε ωστόσο, ότι πρέπει όλοι να αναλύουμε τα δεδομένα και με εφαλτήριο αυτά να κάνουμε διάλογο και σύνθεση απόψεων, καθώς δεν έχουμε περιθώρια να αντιδικούμε.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα, που έχουν ληφθεί για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που περιλαμβάνουν το νέο αναπτυξιακό και φορολογικό νόμο, την αύξηση της χρηματοδότησης των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος τη θέσπιση νέων προγραμμάτων για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης μεταποιητικών επιχειρήσεων και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Τόνισε ότι, έχουν ήδη κατατεθεί τα εκατό πρώτα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση που παρελήφθη από τη σημερινή κυβέρνηση είπε ότι η ελληνική οικονομία στο διάστημα 2001 με 2005 υποχώρησε κατά 19 θέσεις στην κατάταξη του Διεθνούς Ινστιτούτου Μάνατζμεντ ως προς το δείκτη ανταγωνιστικότητας.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας είπε ότι με τον αναπτυξιακό νόμο το κλίμα έχει βελτιωθεί αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά, ανήγγειλε ότι, τον άλλο μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ για το ΓΚΠΣ είπε ότι, γίνεται καταγραφή για να διαπιστωθούν, πού υπάρχουν υστερήσεις και να κατατεθεί στη συνέχεια αίτηση αναθεώρησης του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Πέτρος Ρινάλδος Ρυλμόν εξέφρασε την αντίθεσή του για το γεγονός ότι, στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται δείκτες για την Κοινωνική Συνοχή και το περιβάλλον, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε επίσης αντίθετος στην πρόταση για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι, ήρθε η ώρα οι προτάσεις να γίνουν πράξεις μετά από συνεργασία όλων των φορέων και ο εκπρόσωπος του ΚΕΠΕ, που έκανε τη μελέτη τόνισε ότι πρόκειται για ένα επιστημονικό, τεχνοκρατικό και αντικειμενικό κείμενο.

    [09] Οικονομία

    Νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας

    Αλλαγές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων

    16/5/2005 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: NET

    Νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που θα κατατεθεί τις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή. Όπως προβλέπει, όσοι μετατάσσονται μπορούν να επιλέγουν το συνταξιοδοτικό τους ταμείο, ενώ οι άνδρες μπορούν να παίρνουν τη σύνταξη της συζύγου σε περίπτωση χηρείας. Οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αυξήσεις από 20 έως 47,60 ευρώ, μαζί με το επίδομα εξομάλυνσης, ενώ στους απόστρατους αξιωματικούς θα χορηγηθεί αύξηση από 60 μέχρι 228 ευρώ. Η κατώτατη σύνταξη αυξάνεται από 295 ευρώ σε 307,45 ευρώ το μήνα, ενώ το επίδομα εξομάλυνσης αρχίζει από 15 ευρώ και διαμορφώνεται στα 55 ευρώ, ανάλογα με την σύνταξη. Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν 170.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, 90.000 απόστρατους, αλλά και βουλευτές που αφήνουν τη δουλειά τους λόγω του ασυμβίβαστου, ώστε η θητεία τους να προσμετράται στον φορέα που ήταν ασφαλισμένοι πριν την εκλογή τους.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η αναγνώριση από τον αντίπαλο

    16/5/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Δεν είχε χρόνο να κατακτήσει το πρωτάθλημα, υποστήριξε ο Βαντερλέι Λουξεμπούργκο με δηλώσεις του στην εφημερίδα, "Marca", όπου επιπλέον δεν παρέλειψε να χρίσει άξια πρωταθλήτρια την ομάδα της Βαρκελώνης. Ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, τόνισε πως η "αιώνια" αντίπαλος της ομάδας του κατέκτησε δίκαια τον τίτλο, όμως όπως άφησε να εννοηθεί αν είχε περισσότερο χρόνο στην ηγεσία της Ρεάλ θα μπορούσε εκείνη να έχει στεφθεί πρωταθλήτρια. "Η Μπαρτσελόνα άξιζε να κατακτήσει το πρωτάθλημα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Βραζιλιάνος προπονητής και συνέχισε, "Πολύς λόγος έγινε εδώ για το αν δόθηκε στη Μπαρτσελόνα το πλεονέκτημα των διαιτητικών αποφάσεων και άλλα πράγματα, αλλά είναι μια σπουδαία ομάδα και βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Την πιέσαμε πάρα πολύ, αλλά οι παίκτες της δεν χαλάρωσαν ποτέ και, μολονότι συγκεντρώσαμε πολλούς βαθμούς, άξιζαν τον τίτλο".

    Όσο για την δική του ομάδα επεσήμανε, "Είμαι πολύ χαρούμενος με τον τρόπο που ανταποκρίθηκε η ομάδα, από τη στιγμή που ανέλαβα την τεχνική ηγεσία της. Όμως, ταυτόχρονα είμαι λυπημένος, επειδή δεν είχα χρόνο να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα... Τώρα ελπίζω ότι θα μπορέσω να καθοδηγήσω τεχνικά την ομάδα για μια ολόκληρη σεζόν και όχι απλά για έξι μήνες. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την ομάδα σε πρωταθλητές και πρόκειται να το κάνουμε. Είμαι σίγουρος γι' αυτό".

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Θέλει τον Κουντιτσίνι

    16/5/2005 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Νέο συμβόλαιο στον Κάρλο Κουντιτσίνι είναι έτοιμος να προσφέρει ο Ζοσέ Μουρίνιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα. Ο Πορτογάλος τεχνικός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν χρησιμοποίησε πολύ τον Ιταλό τερματοφύλακα και σημείωσε πως θέλει να τον κρατήσει στην ομάδα για να έχει τους δύο καλύτερους τερματοφύλακες στην Αγγλία. "Ο τερματοφύλακας δεν είναι μια θέση, στην οποία μπορείς να αλλάζεις παίκτη κάθε εβδομάδα, επομένως δεν μπορούσα να χρησιμοποιώ τον Πετρ σε έναν αγώνα, τον Κάρλο στον επόμενο, κάτι που μπορείς να κάνεις κάποιες φορές με ένα δεξιό μπακ ή ένα μέσο, επειδή είναι μια πολύ ειδική θέση", τόνισε ο Μουρίνιο και συμπλήρωσε, "Εάν μπορούμε να του δώσουμε ένα συμβόλαιο, το οποίο θα τον κάνει να αισθάνεται ότι πραγματικά τον θέλουμε για το μέλλον, τότε θα έχουμε τους δύο καλύτερους τερματοφύλακες στη χώρα κι εγώ θα μπορώ να κοιμάμαι καλά. Η τελευταία απόκρουσή του στην κεφαλιά του Κλάιφερτ μας έδωσε το ρεκόρ του μικρότερου παθητικού στο πρωτάθλημα. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε για να τον κρατήσουμε είναι να του δείξουμε σεβασμό, αγάπη, εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι του τα έχουμε δείξει σε όλη τη διάρκεια της σεζόν".

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Μπρίτο στη Μποαβίστα

    16/5/2005 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το "τιμόνι" της Μποαβίστα θα κρατά από την επόμενη χρονιά ο 41χρονος τεχνικός της Ρίο Άβε, Κάρλος Μπρίτο καθώς όπως ανακοινώθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ομάδας ο κ. Μπρίτο συμφώνησε με την πορτογαλική ομάδα για διετή συνεργασία. Ο προπονητής και η ομάδα συνεργατών του θα παρουσιαστούν επίσημα την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Εν τω μεταξύ μετά την εξέλιξη αυτή στη Ρίο Άβε δεν κάθισαν με "σταυρωμένα χέρια", αφού συμφώνησαν ήδη το κενό του 41χρονου τεχνικού να καλύψει ο πρώην προπονητής της Μπεϊρα Μαρ, Αντόνιο Σόουζα.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Άλλοι για εισαγγελέα, άλλοι για δικαστή

    16/5/2005 6:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2005 6:55:30 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο δρόμο προς το γραφείο του εισαγγελέα βρήκε η επόμενη ημέρα τους πέντε συλληφθέντες φίλαθλους του Άρη που πρωταγωνίστησαν στα χθεσινά επεισόδια πριν και κατά την διάρκεια του τοπικού ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, με αντίπαλο τον Ηρακλή. Τέσσερις εξ αυτών επιτέθηκαν μαζί με άλλους οπαδούς, εναντίον των αστυνομικών και των παικτών της ομάδας του Ηρακλή, ενώ ο πέμπτος στην κανονική ροή του αγώνα εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο, επιτέθηκε και χτύπησε τον ποδοσφαιριστή του Ηρακλή, Γιώργο Αμπάρη. Δυστυχώς για τον ιστορικό Άρη, η συμπεριφορά των οπαδών του μπορεί να καταδικάσει την ομάδα σε υποβιβασμό στην Β Εθνική, αφού το αποτέλεσμα του αγώνα αντί να κριθεί στο γήπεδο, θα κριθεί τελικά στα γραφεία του αθλητικού δικαστή. Επιβαρυντικό για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, το Φύλλο Αγώνα. Την Πέμπτη η εκδίκαση της υπόθεσης.

    Τι αναφέρει το Φύλλο Αγώνα

    Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνα το οποίο συνέταξε ο διαιτητής κ. Μπριάκος, και έγιναν γνωστά χθες το βράδυ, η θέση του Άρη είναι τραγική και ο κίνδυνος υποβιβασμού άμεσος.

    Ο κ. Μπριάκος ρίχνει τις ευθύνες για την διακοπή του αγώνα στην ομάδα του Αρη και επαναλαμβάνει πολλές φορές την ελλιπή αστυνομική δύναμη από το "Κλεάνθης Βικελίδης".

    Αναλυτικά το Φύλλο Αγώνα αναφέρει:

    Α': "Κατά την είσοδο των παικτών της ομάδας του Ηρακλή στον αγωνιστικό χώρο 18:25 για το καθιερωμένο ζέσταμα, φίλαθλοι της ομάδας Αρης πέταξαν καπνογόνα 6 με 7 τον αριθμό εντός του αγωνιστικού χώρου και πολλοί από αυτούς εισήλθαν εντός αγωνιστικού χώρου για να εμποδίσουν τους παίκτες του Ηρακλή στο καθιερωμένο ζέσταμα".

    Β': "Στο 8' του αγώνα φίλαθλοι της ομάδας Αρης πέταξαν πλαστικά μπουκάλια κατά ποδοσφαιριστή της ομάδας Ηρακλής ο οποίος προσπαθούσε να εκτελέσει γωνιαίο λάκτισμα (κόρνερ). Ενημέρωσα τον 4ο διαιτητή προκειμένου να γίνουν συστάσεις από τα μεγάφωνα όπως και έγινε".

    Γ': "Στο 20' του αγώνα φίλαθλοι της ομάδας Αρη εισήλθαν πίσω από τον β' βοηθό χωρίς να καταφέρουν να τους εμποδίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Διέκοψα τον αγώνα και ζήτησα από τον τέταρτο διαιτητή να συνεχίσουν να γίνονται συστάσεις από τα μεγάφωνα για να επανέλθουν στην κερκίδα (σ.σ. οι φίλαθλοι)".

    Δ': "Στο 32' του αγώνα και ενώ η ομάδα Ηρακλής πέτυχε το δεύτερο τέρμα, φίλαθλοι της ομάδας Αρης εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και έριξαν στον πλαστικό πάγκο της ομάδας του Ηρακλή πλαστικά μπουκάλια και μικροαντικείμενα. Μαζί με τους βοηθούς τον τέταρτο διαιτητή και τους παίκτες των ομάδων μαζευτήκαμε στο κέντρο του γηπέδου που παραμείναμε για 15 λεπτά προκειμένου οι αστυνομικές δυνάμεις να επαναφέρουν την τάξη.

    Ε': "Στο 41' και ενώ η ομάδα του Αρη πέτυχε γκολ, φίλαθλοί της εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο από τις γραμμές τέρματος χωρίς οι αστυνομικές δυνάμεις να είναι σε θέση να τους εμποδίσει και να τους συγκρατήσουν και ορισμένοι από αυτούς κινήθηκαν κατά παικτών του Ηρακλή. Ένας εξ αυτών χτύπησε τον ποδοσφαιριστή του Ηρακλή, Κατσαμπή Αναστάσιο αριθμό φανέλας 4. Μετά από αυτό διέκοψα εκ νέου τον αγώνα και μεταβήκαμε στα αποδυτήρια καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να επιβάλλουν την τάξη.

    ΣΤ': "Ενώ βρισκόμασταν στα αποδυτήρια ήρθε ο δηλωμένος ως εκπρόσωπος του Ηρακλή κ. Φανάρας Γρηγόριος και μας δήλωσε πως δύο από τους τακτικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας κ. Κατσαμπής και Αμπάρης Γεώργιος αριθμός φανέλας 1, κατά τα επεισόδια ότι τους χτύπησαν φίλαθλοι και μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Καθώς η ανεπάρκεια της αστυνομικής δύναμης ήταν κάτι παραπάνω από φανερή, ώστε να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα όσο και την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών διαγωνιζομένων και των διαιτητών, παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις αυτό δεν φάνηκε να γίνεται με τα επεισόδια που συνέβησαν εκτός του αγωνιστικού χώρου αγωνιστικό χώρο. Στις 19:50 ζητήσαμε από τον επικεφαλή των μέτρων όπως μας εγγυηθεί την ασφαλή συνέχεια του αγώνα και την σωματική ακεραιότητα των διαγωνιζόμενων και διαιτητών, κάτι το οποίο δεν έγινε. Παρ' ότι περιμέναμε στα αποδυτήρια μέχρι και στις 21:00 και ανακοίνωσα την οριστική διακοπή του αγώνα συνεκτιμώντας όλα τα γεγονότα που σας αναφέρω παραπάνω. Το αποτέλεσμα τη στιγμή της διακοπής ήταν 1-2 υπέρ της ομάδας του Ηρακλή. Καθήκοντα αρχηγού για την ομάδα του Ηρακλή ανέλαβε ο κ. Ιωάννου Δημήτριος ο οποίος και υπογράφει το Φύλλο Αγώνα"

    Ο Άρης κατέθεσε ένσταση για αντικανονική διακοπή του παιχνιδιού.

    Σε περίπτωση που η ΠΑΕ Άρης βρεθεί υπαίτια για τη διακοπή του αγώνα, ο ΚΑΠ προβλέπει ποινή μηδενισμού για το συγκεκριμένο παιχνίδι, αφαίρεσης τριών βαθμών, αποκλεισμό της έδρας του για 5 αγωνιστικές και δυσβάσταχτο πρόστιμο.

    Σοβαρά παράπονα από τον Ηρακλή

    Από την πλευρά του Ηρακλή τώρα, υπάρχουν σοβαρά παράπονα όχι μόνο από την κακή φιλοξενία του Αρη και την στάση των οπαδών του αλλά και από την Αστυνομική αρχή που ήταν επιφορτισμένη με την προστασία και φύλαξη της αποστολής της ομάδας και των ανθρώπων της.

    Ο σύμβουλος επικοινωνίας κ. Θόδωρος Κάντας, κατήγγειλε πως παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και αιτήσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για προστασία της αποστολής του Ηρακλή στο γήπεδο Χαριλάου, στον προθάλαμο των αποδυτηρίων δεν υπήρχε ούτε ένας αστυνομικός ενώ αντίθετα υπήρχαν αρκετοί πολίτες που περιφέρονταν και όχι μόνο απειλούσαν τους παίκτες και συνοδούς του Ηρακλή αλλά επιχειρούσαν και να βιαιοπραγήσουν εναντίον τους.

    Η ρίψη μάλιστα καπνογόνων κατά την είσοδο της ομάδας στα αποδυτήρια ήταν μια από όλες τις ενέργειες που συνέβησαν για την τρομοκράτηση της αποστολής του Ηρακλή.

    Ο κ. Κάντας βεβαίωσε πως ο Ηρακλής θα καταφύγει στις αρμόδιες αθλητικές αρχές με όλο το υλικό που έχει συγκεντρωμένο ανά χείρας από το παιχνίδι και που βεβαιώνει πως η ομάδα του πέρασε σε συνθήκες τρομοκρατίας μέχρι να εγκαταλείψει το γήπεδο Χαριλάου.

    Καταδίκασε ο ΠΣΑΠ

    Θέση για τα έκτροπα, στο "Κλεάνθης Βικελίδης", πήρε σήμερα ο ΠΣΑΠ. Το συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών καταδικάζει τις συγκεκριμένες ενέργειες και κάνει λόγο για ένα "νέο καθεστώς", υποστηρίζοντας ότι "η απειλή για τη σωματική ακεραιότητα αν όχι και για την ίδια τη ζωή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών χρησιμοποιείται ως όπλο για να επιτευχθεί ο στόχος για το θετικό αποτέλεσμα".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήραν εξιτήριο οι Κατσιαμπής - Αμπάρης

    16/5/2005 5:06:00 μμ

    Εξήλθαν του Ιπποκράτειου νοσοκομείου σήμερα το μεσημέρι οι δυο ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, Τάσος Κατσαμπής και Γιώργος Αμπάρης, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν από χθες το βράδυ, όταν και εισήχθησαν με τραύματα που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του διακοπέντος αγώνα Αρη-Ηρακλή. Τους δυο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν επιφανειακά τραύματα και η κατάσταση τους είναι σήμερα καλύτερη, συνόδευε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ, Θόδωρος Κάντας. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Διευθυντή της Ε΄ χειρουργικής κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Θάνου Γερασιμίδη, «οι δυο παίκτες φέρουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ήπια εγκεφαλική κάκωση, άλγος κάτω άκρων και σπονδυλικής στήλης». Οι δυο παίκτες θα παραμείνουν εκτός προπονήσεων για λίγες ημέρες και θα ακολουθήσουν θεραπευτική αγωγή, πριν επανέλθουν στο πρόγραμμα προετοιμασίας της ομάδας τους.

    Με αστυνομική παρουσία η προπόνηση

    Υπό την παρουσία αστυνομικής δύναμης, για τον φόβο αντιποίνων από οπαδούς του Άρη, έγινε στις εγκαταστάσεις της Μίκρας έγινε σήμερα η συγκέντρωση των παικτών του Ηρακλή.

    Προπόνηση δεν έγινε, με τον Σάββα Κωφίδης, να προτιμά την ομιλία για να ηρεμήσει τους ποδοσφαιριστές του χωρίς να αναφερθεί στα συμβάντα που έλαβαν χώρα στο "Κλέανθης Βικελίδης".

    Ο τεχνικός του Ηρακλή τους προέτρεψε να αφοσιωθούν στη δύσκολη εβδομάδα που αρχίζει, με άξονα το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, την μεθεπόμενη Τετάρτη, όπου και θα κριθεί ο τίτλος του πρωταθλητή.

    Αξιοσημείωτο είναι πως όλοι οι παίκτες του Ηρακλή διανυκτέρευσαν και πάλι χθες το βράδυ σε ξενοδοχείο για την αποφυγή απειλητικών τηλεφωνημάτων ή και επιθέσεων, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες.

    Από το πρόγραμμα προπονήσεων των επόμενων ημερών και μάλλον και από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό θα απουσιάσει ο τραυματίας Ηλίας Πουρσανίδης, ο οποίος υπέστη θλάση (στον αριστερό δικέφαλο) στο χθεσινό παιχνίδι και αντικαταστάθηκε.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανακοίνωσε Λάκη η ΑΕΚ

    16/5/2005 3:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2005 4:43:42 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ ο Βασίλης Λάκης επιστρέφει και πάλι στην ομάδα που ίσως να πέρασε τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του. Η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ προχώρησε σήμερα στην επίσημη ανακοίνωση της απόκτησης του διεθνή μέσου, κάνοντας γνωστό ότι ο Πρωταθλητής Ευρώπης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ετήσιες απολαβές του θα αγγίζουν το ποσό των 500.000 ευρώ περίπου. Η σχετική ανακοίνωση που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ έχει ως εξής: "Η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ ήρθε σε συμφωνία με τον Βασίλη Λάκη. Ο διεθνής μέσος επιστρέφει στην ΑΕΚ με συμβόλαιο συνεργασίας τριών χρόνων".

    Κρίσταλ Πάλας και επιστροφή

    Όπως είναι γνωστό, ο Βασίλης Λάκης πέρυσι αποχώρησε από την ομάδα της ΑΕΚ και ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει με την διοίκηση για να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον "Δικέφαλο" και για τα επόμενα δυο χρόνια.

    Όμως λίγο μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας, αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό ψάχνοντας ομάδα για διεθνή καριέρα.

    Δυστυχώς όμως γι αυτόν, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για τον διεθνή μέσο ουσιαστικά.

    Στις 29-9-2004, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Κρίσταλ Πάλας για ένα χρόνο, με τον όρο αν η αγγλική ομάδα έμενε ευχαριστημένη από την απόδοσή του μέχρι την λήξη του συμβολαίου του τον Ιουνίο, να έχει δικαίωμα να συζητήσει μαζί του για νέο συμβόλαιο μεγαλύτερης διάρκειας.

    Τα πράγματα όμως δεν ήρθαν όπως θα τα ήθελε ο παίκτης καθώς ο Λάκης, έπαιξε σε ελάχιστα παιχνίδια και τις περισσότερες αγωνιστικές ήταν στο πάγκο ή την εξέδρα.

    Κοντά στο Πάσχα ο Βασίλης Λάκης ξεκίνησε συζητήσεις με την ΑΕΚ και ήρθε σε καταρχήν συμφωνία.

    Παρά τις προτάσεις που είχε από ομάδες του Νησιού και από γερμανικούς συλλόγους (Αρμίνια Μπίλεφελντ), αλλά και το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, προτίμησε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και την ομάδα που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά.

    Σήμερα απλά ανακοινώθηκε και επίσημα η έναρξη συνεργασίας τους.

    Η επόμενη ημέρα του ντέρμπι

    Τώρα όσον αφορά τα αγωνιστικά, η προπόνηση σήμερα περιελάμβανε μόνο πρόγραμμα αποκατάστασης, διεξήχθη η σημερινή προπόνηση της ΑΕΚ, ενώ οι Λυμπερόπουλος και Κατσουράνης έκαναν αποθεραπεία. Όσοι δεν αγωνίστηκαν στο χθεσινό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, γυμνάστηκαν κανονικά.

    Ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος, ενόψει του αγώνα της μεθεπόμενης Τετάρτης με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής ο Κρασσάς και επιστρέφει), έδωσε ρεπό για αύριο στους ποδοσφαιριστές του και προγραμμάτισε την επόμενη προπόνηση για το απόγευμα (17:00) της Τετάρτης στο βοηθητικό του ΟΑΚΑ.

    Όσον αφορά στο κλίμα που υπάρχει στο "στρατόπεδο" της ΑΕΚ, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Αφενός υπάρχει ικανοποίηση τόσο για την εμφάνιση, όσο και για το αποτέλεσμα (σ.σ. η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τα ντέρμπι χωρίς ήττα) και αφετέρου πίκρα, καθώς, εάν η Ένωση έπαιρνε χθες τους τρεις βαθμούς, θα ήταν με "τα δύο πόδια" στο νέο Champions League.

    Τώρα, η τύχη της ομάδας δεν εξαρτάται από την απόδοση της, αλλά και από τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός την τελευταία αγωνιστική, που αγωνίζονται με Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη και ΟΦΗ στην Κράτη αντίστοιχα.

    Ωστόσο, αν και η διοίκηση έχει κατ΄ επανάληψη εκφράσει την ικανοποίηση της για την εφετινή προσπάθεια των παικτών και την εξασφάλιση της συμμετοχής στο κύπελλο UEFA, η ΑΕΚ διατηρεί μαθηματικά ελπίδες ακόμη και για την κατάκτηση του τίτλου.

    [16] Μπάσκετ

    Διαμαντόπουλος:"Δύσκολα με ΠΑΟΚ"

    16/5/2005 7:36:00 μμ

    Ένα βήμα χωρίζει τον Πανιώνιο από τα ημιτελικά των play-off, της Α1, μετά την νίκη επί του ΠΑΟΚ στη Πυλαία. Η ομάδα του Μέμου Ιωάννου, αγωνίζεται αύριο στο κλειστό της Νέας Σμύρνης και αν κάνει το 2-0 τότε θα περιμένει το νικητή του ζευγαριού Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, στα ημιτελικά. Ένας από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας στον πρώτο αγώνα, ο αρχηγός του Πανιωνίου, Γιώργος Διαμαντόπουλος μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου για τη δυσκολία του αυριανού αγώνα.

    "Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είναι ιδιαίτερα δύσκολο και πρέπει πρώτα απ όλα να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά", ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Διαμαντόπουλου.

    "Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αγώνα σαν να είναι το σκορ στη σειρά των αγώνων στο 0-0 και να χρειαζόμαστε να πετύχουμε την πρώτη νίκη", πρόσθεσε, τονίζοντας στη συνέχεια: "Θα πρέπει να προσέξουμε να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία, να περάσουμε στα ημιτελικά των play-off, επίτευγμα που αν το καταφέρουμε ξέρουμε ότι είναι κάτι που θα δώσει μεγάλη χαρά στους φιλάθλους μας".

    Καταλήγοντας σημείωσε: "Θέλουμε κοντά μας τον κόσμο του Πανιωνίου σε αυτό το κρίσιμο ματς. Τον θέλουμε αρωγό και συμπαραστάτη στην προσπάθειά μας, μέσα σε κόσμια και αθλητικά πλαίσια, έτσι ώστε να μας βοηθήσει στο δύσκολο έργο μας".

    [17] Μπάσκετ

    Ηρεμία στο Μαρούσι

    16/5/2005 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τη νίκη στις δυο επόμενες αναμετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο κλειστό του Αγίου Θωμά, θέλει το Μαρούσι, για να μπορέσει να προκριθεί στην επόμενη φάση των play-off της Α1 κατηγορίας του μπάσκετ. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, που γνώρισε το Σάββατο την ήττα από τον Μακεδονικό, στην Κοζάνη, αρχής γενομένης από αύριο θέλει να ισοφαρίσει το σκορ και μετά στο δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στην έδρα του να κυνηγήσει το 2-1 και την πρόκριση. Λίγες ώρες πάντως πριν το τζάμπολ οι παίκτες δείχνουν ήρεμοι αλλά και αποφασισμένοι, για την μεγάλη αναμέτρηση. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Νίκος Μπουντούρης.

    "Δεν υπάρχει άγχος"

    "Δεν είναι θέμα άγχους αλλά απόδοσης. Πρέπει να παίξουμε καλύτερα από το πρώτο ματς για να νικήσουμε. Και πρώτα να βελτιώσουμε την άμυνά μας που είναι το "κλειδί". Παίζουμε στην έδρα μας και το σημαντικότερο είναι να επιβάλουμε τον δικό μας ρυθμό απέναντι σε μια ομάδα που δεν έχει να χάσει τίποτα και της αρέσει να ανεβάζει ψηλά το σκορ. Πάνω απ όλα χρειάζεται υπομονή και όχι βιασύνη γιατί τέτοια ματς έχουν ιδιορρυθμίες και μακρύ δρόμο", τόνισε ο έμπειρος Νίκος Μπουντούρης.

    Το θετικό είναι ότι όλοι οι παίκτες, πλην του Καράγκουτη είναι ετοιμοπόλεμοι και ότι οι φίλοι της ομάδας έχουν κινητοποιηθεί, παρότι το ματς γίνεται σε εργάσιμη μέρα και νωρίς.

    [18] Σαν να μην πέρασε μια μέρα

    16/5/2005 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ριπλεϊ της πρώτης διοργάνωσης που έγινε πριν από δύο μήνες έμοιαζε το 2ο Κύπελλο ξιφασκίας εφήβων που φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύριακο στο ΟΑΚΑ. Με εξαίρεση τη σπάθη Νεανίδων, σε όλα τα υπόλοιπα όπλα είχαμε τους ίδιους νικητές (Δημόπουλος, Μιχαηλίδης) ή τους φιναλίστ του 1ου Κυπέλλου. Επίσης στο πρόσφατο Κύπελλο η συμμετοχή των αθλητών ήταν ελαφρώς μικρότερη, αφού στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν 127 αθλητές και αθλήτριες. Εξάλλου, όσον αφορά στη συμμετοχή μας στα Παγκόσμια Κύπελλα ξιφασκίας της Κίνας (γκραν πρι ξίφους μονομαχίας Γυναικών) και της Πολωνίας (γκραν πρι σπάθης Ανδρών) στη Ναγκίν οι διεθνείς μας κατέλαβαν την 9η θέση στο ομαδικό, ενώ στη Βαρσοβία οι εκπρόσωποι των "ελληνικών χρωμάτων" κατέλαβαν την 14η θέση.

    Οι θέσεις στο βάθρο

    AΓΟΡΙΑ: Ξίφος ασκήσεως: Δημόπουλος/ΑΟΞ Αιγάλεω Μπακατσιάς/Αθηναϊκός 15-3 (3οι Σαατσάκης/ΑΣΑΟ και Λέκκας/ΠΓΣ). Σπάθη: Mιχαηλίδης Φωκάς/ΑΕΚ Καφαταρίδης/Αρκτεία 15-6 (3οι Σαρρής Ι./ΠΓΣ και Ξένος/ΠΓΣ). Ξίφος μονομαχίας: Nάκης/Αθηναϊκός Μπάλαζ/ΑΣΑΟ 15-9 (3οι Γραμουστιάνος/Οδυσσέας Χαλ. και Παπαγγελόπουλος/Οδυσσέας Χαλ.).

    ΚΟΡΙΤΣΙΑ: Ξίφος ασκήσεως: Ρενιέρη/ΛΟ Αιγάλεω Κωστίδου Σ./ΛΟ Αιγάλεω 15-8 (3ες Γαρυφαλλή/ΑΟΞ Αιγάλεω και Κωστίδου Ελ./ΛΟ Αιγάλεω). Σπάθη: Παναγιωτίδου/ΓΕΦ Παΐζη/Αθ. Λέσχη 15-12 (3ες Κουτσίκου/ΠΓΣ και Μαμμή/ΠΓΣ). Ξίφος μονομαχίας: Γραμουστιάνου/Οδυσσέας Χαλ.- Αμπάλωφ/ΠΓΣ 15-14 (3ες Γεωργιάδου/ΠΓΣ και Βιδάλη/ΟΛΑ).

    Στις διεθνείς διοργανώσεις των Παγκόσμίων Κύπελλων ξιφασκίας της Κίνας (γκραν πρι ξίφους μονομαχίας Γυναικών) και της Πολωνίας (γκραν πρι σπάθης Ανδρών) το 3ήμερο 13-15/5 την καλύτερη θέση κατέλαβε στη Ναγκίν, η Χρήστου (38η μεταξύ 104) Ακολούθησαν στο ίδιο τουρνουά οι Μαγκανουδάκη (48η) και Λιοντή (63η) κέρδισαν από 4β. στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ η χώρα μας κατέλαβε την 9η θέση στο ομαδικό.

    Στη Βαρσοβία, όπου τα ελληνικά χρώματα κατέλαβαν την 14η θέση, μόνο ο Ντουράκος πέρασε στους "64", αλλά στη συνέχεια έχασε την πρόκριση στους "32" από τον Ουκρανό Λουκατσένκο 15-11 και κατατάχτηκε 63ος μεταξύ 119 αθλητών. Δεν τα κατάφεραν όμως οι Μπασματζιάν (80ος), Πρεβένιος (84ος) και Μανέτας (93ος).

    [19] "Ασημένια" τα πανιά του Παπαθανασίου

    16/5/2005 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία ακόμη διεθνή διάκριση πέτυχε ο Έλληνας ιστιοπλόος του Ολυμπιακού στα Φιν, Αιμίλιος Παπαθανασίου, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Γιουρολίμπ του Λάγκο Ντι Γκάρντα, που ολοκληρώθηκε στην Ιταλία. Έτσι μετά το χρυσό μετάλλιο στο Γιουρολίμπ της Αθήνας, στο Ιέρ της Γαλλίας και το θρίμαβο στο κύπελλο της πριγκίπισσας Σοφίας στη Μαγιόρκα, ο ιστιοπλόος μας ετοιμάζεται να συνεχίσει το γαϊτανάκι των επιτυχημένων του εμφανίσεων και στο επικείμενο Γιουρολίμπ της Ολλανδίας, στο Μέντεμπλικ.

    [20] Υγεία

    Εμβόλιο κατά του καπνίσματος

    16/5/2005 11:04:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ελπίδες για απαλλαγή από την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος, που κοστίζει τις ζωές πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως, υπόσχεται ένα νέο εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξαν Ελβετοί επιστήμονες. Το εμβόλιο, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, βασίζεται στη δράση ενός ενζύμου, που ωθεί τον οργανισμό να υψώσει αμυντική ασπίδα ενάντια στην επίδραση της νικοτίνης. Οι πρώτες δοκιμές σε μανιώδεις καπνιστές είχαν θετικά αποτελέσματα στο 40% των περιπτώσεων. Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι για την εξέλιξη των πειραμάτων και εκτιμούν ότι από το 2010 το εμβόλιο θα μπορέσει κυκλοφορήσει στην αγορά.

    Κατά μέτωπο επίθεση στη νικοτίνη

    Προκειμένου να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του οι ερευνητές επέλεξαν να ασχοληθούν με την εξαρτησιογόνο ιδιότητα της νικοτίνης. Ως γνωστόν η νικοτίνη αφού περάσει μέσα στο αίμα, διαμέσου των πνευμόνων, φτάνει στον εγκέφαλο και προκαλεί την έκκριση ντοπαμίνης, δημιουργώντας στον οργανισμό αίσθημα ευχαρίστησης. Αν όμως η νικοτίνη δεν έχει αυτό το αποτέλεσμα, τότε χάνεται και η ανάγκη για τη λήψη της.

    Η δημιουργία του πρωτοποριακού εμβολίου βασίστηκε στη δράση ενός βακτηριοφάγου ιού. Οι επιστήμονες απομόνωσαν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του, την οποία τροποποίησαν γενετικά ώστε να εγείρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού στην παρουσία της νικοτίνης. Με άλλα λόγια, προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τη δράση της νικοτίνης.

    Οι δοκιμές έγιναν σε 341 μανιώδεις καπνιστές, εκ των οποίων οι 239 δεν λάμβαναν κανένα υποκατάστατο, όπως τσίχλες ή επιθέματα νικοτίνης. Τα δύο τρίτα έλαβαν πέντε δόσεις του εμβολίου, ενώ στο ένα τρίτο χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Όσοι έλαβαν την ουσία παρουσίασαν παραγωγή αντισωμάτων κατά της νικοτίνης, σε αντίθεση με τους άλλους. Όσο αυξάνονταν τα αντισώματα τόσο ενισχύονταν οι πιθανότητες για απεξάρτηση, Τελικά το 40% των συμμετεχόντων διέκοψε το τσιγάρο εδώ και έξι μήνες.

    Τα αποτελέσματα των δοκιμών, που έγιναν για λογαριασμό της Cytos Biotechnology AG, που εδρεύει στη Ζυρίχη, παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας από τον δρ. Ζακ Κορνουζ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λοζάννης.

    Μέχρι τώρα ελέγχθηκε με επιτυχία η ασφάλεια χρήσης του εμβολίου και τώρα οι δοκιμές περνούν στο στάδιο της απόδειξης της αποτελεσματικότητας του.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χαμηλός βαθμός για Βασσάρα

    16/5/2005 7:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2005 7:52:51 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με χαμηλό βαθμό αξιολόγησε ο παρατηρητής διαιτησίας, Σπύρος Παπαδάκος (Λακωνίας), την απόδοση του Κύρου Βασσάρα στο χθεσινό ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ. Ο διεθνής διαιτητής από τη Θεσσαλονίκη βαθμολογήθηκε με 6 στην εφαρμογή κανονισμών, κάτι που σημαίνει ότι δεν παραπέμπεται στην Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας. Αναμένεται πάντως να μην μπει στην κληρωτίδα για τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στις 25 Μαϊου. Η επίμαχη φάση που "καίει" τον Βασσάρα, σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητή, είναι αυτή στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, όπου η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Μπούρμπου από τον Μόρις. Ο Παπαδάκος αναφέρει, ότι ο Βασσάρας έπρεπε να καταλογίσει πέναλτι.

    [22] Κοινωνία

    Λίγο μετά τον θόρυβο για το ύψος των αποδοχών του

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ

    16/5/2005 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αποδεκτή έγινε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Σήφη Γλυνιαδάκη, που επικαλέστηκε λόγους προσωπικούς και υγείας. Πρόσφατα, ο παραιτηθείς είχε απασχολήσει την επικαιρότητα μετά από αποκαλύψεις για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του, σύμφωνα με τις οποίες αύξησε το μισθό του από 14.000 σε 17.000 ευρώ και προσέλαβε εξωτερικούς συμβούλους. Ο ίδιος υποστήριζε πως δεν υπήρχε τέτοιο θέμα, ενώ την παραίτηση του κ. Γλυνιαδάκη είχε ζητήσει και ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μαϊμαράκης. Στο μεταξύ, να μπει πλαφόν στις αμοιβές των διοικητών των ΔΕΚΟ ζητούν, με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, επτά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. "Υπάρχουν οδηγίες και κατευθύνσεις της Κυβέρνησης για περιστολή των δημόσιων δαπανών", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως πολλές από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και πρέπει να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ελεύθερο ανταγωνισμό και να εφαρμόζουν ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 May 2005 - 16:53:32 UTC