Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλήση από το ...υπερπέραν
  • [02] "Πόλεμος" στις κονσόλες
  • [03] "Ρολά" στο Δημόσιο
  • [04] Κόντρα Βενιζέλου – Κεφαλογιάννη για το μέτοχο
  • [05] Στους κλωστοϋφαντουργούς ο Αλαβάνος
  • [06] Στο Προεδρικό Μέγαρο η Δήμαρχος Αθηναίων
  • [07] Διαψεύδει το ΥΠΕΣ
  • [08] "Η χειροβομβίδα ήταν οπλισμένη"
  • [09] Διεθνής αποστολή στο Αντιτζάν
  • [10] Αιματηρή επίθεση στη Γάζα
  • [11] Μετράει μόνο ο τελικός
  • [12] Αντίο στον Πορτογάλο
  • [13] Όλα για το γήπεδο της ΑΕΚ
  • [14] Τα "τσούγκρισαν" στη φιλοσοφία
  • [15] Βλάχος: "Θέλουμε τη νίκη"
  • [16] Αγώνες δίχως αύριο
  • [17] Αποκλείστηκαν οι Μιχαλόπουλους/Ξενάκης
  • [18] "Με το δεξί" στην άμμο
  • [19] Ετοιμάζει την αυτοβιογραφία της η "Πίτσι"
  • [20] Τραυματίστηκε ο Πονιόλ
  • [21] Κληρώνει τον Οκτώβριο για το δίαθλο
  • [22] "Ανακαλύπτοντας την Κίνα"
  • [23] Το αλκοόλ είναι …ρατσιστής
  • [24] Ποινικοποίησαν το …αλεύρι
  • [25] Αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας

    [01] Παράξενα

    Κλήση από το ...υπερπέραν

    18/5/2005 3:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το ότι η γραφειοκρατία δεν έχει όρια είναι λίγο πολύ γνωστό και όλοι μας έχουμε ζήσει στιγμές απείρου κάλους εξαιτίας της. Μια 80χρονη από την Γερμανία, όμως, κλήθηκε να κάνει το πλέον παράδοξο και να αποδείξει ότι είναι ακόμα ζωντανή, καθώς το ταμείο ασφάλισής της την θεωρούσε πεθαμένη. Η Μάρθα Κρούζε τηλεφώνησε στο επικουρικό της ταμείο, ζητώντας να μάθει γιατί δεν της είχε καταβληθεί το επίδομα Απριλίου. "Μην μας εκνευρίζετε, αλλά έχετε πεθάνει από τις 28 Ιανουαρίου", άκουσε μια υπάλληλο να λέει από την άλλη άκρη της γραμμής. Μάταια η 80χρονη προσπάθησε να εξηγήσει τα αυτονόητα Ακόμα και ο δεύτερος υπάλληλος, με τον οποίο συνομίλησε, επέμενε ότι είναι νεκρή και μάλιστα ζήτησε πιστοποιητικό ζωής, προκειμένου να πεισθεί! Παράλληλα, ζήτησε να επιστραφούν στο ταμείο τα επιδόματα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, που είχαν εισπραχθεί μετά θάνατον. Εκνευρισμένη και με το δίκιο της, η κ. Κρούζε έσπευσε στο ληξιαρχείο της πόλης της και πήρε το πολυπόθητο πιστοποιητικό. Τι έγινε τότε; Φυσικά έπαψε να θεωρείται νεκρή και ο διευθυντής του ταμείου έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας, όμως, πως μια τηλεφωνική κλήση δεν αρκεί για να αποδείξει ότι κάποιος είναι εν ζωή!

    [02] Τεχνολογία

    Σε θέσεις μάχης Microsoft, Sony και Nintendo

    "Πόλεμος" στις κονσόλες

    18/5/2005 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters - ΒΒC - CNN

    Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται η Microsoft, η Sony και η Nintendo, που παρουσίασαν τα νέα τους μοντέλα παιχνιδομηχανών, στοχεύοντας να αποσπάσουν την μερίδα του λέοντος στην αγορά. Τον χορό άνοιξε τον Απρίλιο η Sony με το Playstation 3. Λίγες μέρες μετά, η Microsoft έκανε τα αποκαλυπτήρια του Xbox 360 και ακολούθησε η Nintendo με την κονσόλα Revolution. Οι νέες κονσόλες υπόσχονται συναρπαστικές εμπειρίες στους φανατικούς των βιντεοπαιχνιδιών και αναμένονται στην αγορά στα τέλη του 2005 (Xbox) και το 2006. Οι κατασκευάστριες εταιρίες επιστράτευσαν όλη τη δύναμη, αλλά και τη φαντασία τους, εξοπλίζοντας τα νέα τους δημιουργήματα με όσες περισσότερες δυνατότητες μπορούσαν, προκειμένου να κερδίσουν την πλειονότητα των καταναλωτών. Πάντως, από τότε που κυκλοφόρησε, τον Οκτώβριο του 2003, το Playstation κυριαρχεί στην αγορά παιχνιδομηχανών με 43% και ακολουθούν η Microsoft και η Nintendo, με 19% και 14% αντίστοιχα.

    Παιχνιδομηχανή και υπολογιστής μαζί

    Με ένα πάρτι στα στούντιο της Sony στο Λος Άντζελες, η εταιρία παρουσίασε το Playstation 3, υποσχόμενη επιδόσεις υπερυπολογιστή.

    Η κονσόλα, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά στα μέσα του 2006, βασίζεται στο τσιπ Cell (δημιούργημα της IBM και της Toshiba), περιέχει εννέα επεξεργαστικούς πυρήνες και τρέχει στα 3,2Ghz. Η βασική μνήμη της παιχνιδομηχανής είναι 256MB, ενώ επιπλέον 256ΜΒ VRAM διατίθενται στο τσιπ γραφικών της Nvidia.

    Επίσης, το Playstation 3 περιλαμβάνει ασύρματα χειριστήρια Bluetooth, αποσπώμενο σκληρό δίσκο 2,5 ιντσών, υποδοχές για memory sticks και compact flash, έξι θύρες USB, θύρα δικτύου, Wi-Fi και, φυσικά, συνδέεται στο Διαδίκτυο.

    Θέλοντας να σπάσει την μονοτονία, η Sony θα κυκλοφορήσει την νέα της κονσόλα σε μαύρο, ασημί και άσπρο, για να διαλέξετε το χρώμα που σας ταιριάζει περισσότερο.

    Xbox "το πολυμηχάνημα"

    Στο τέλος του 2005, πρώτο από όλα, θα κυκλοφορήσει το Xbox 360 της Microsoft, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκπομπή του αμερικανικού MTV.

    Με βασικό χρώμα το λευκό, η νέα κονσόλα της Microsoft διαθέτει επεξεργαστή PowerPC 3,2GHz της IBM, που περιλαμβάνει τρεις επεξεργαστικούς πυρήνες. Διαθέτει επίσης κάρτα γραφικών ΑTI με επεξεργαστή στα 500MHz, μνήμη 512MB, αποσπώμενο δίσκο 20GB, τρεις θύρες USB και δύο για κάρτες μνήμης.

    Μεταξύ άλλων, το Xbox 360 μπορεί να συνδεθεί με ασύρματες κάμερες και να αποθηκεύσει στο σκληρό δίσκο του φωτογραφίες και μουσική, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογες είναι οι on line υπηρεσίες που προσφέρει. Οι χρήστες μπορούν να συνδέονται στην υπηρεσία Xbox Live δωρεάν και να επικοινωνούν μεταξύ τους, να αγοράζουν νέες πίστες και χαρακτήρες, καθώς και δοκιμαστικές εκδόσεις νέων παιχνιδιών. Όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν, μπορούν να συναγωνίζονται, αλλά και να βλέπουν ο ένας τον άλλο.

    Η κονσόλα μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια ή κάθετα και αλλάζει προσόψεις, για αυτούς που θέλουν μια high νότα, ενώ υποστηρίζει και τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας με ευρεία οθόνη.

    Σε μια προσπάθεια να κερδίσει αγοραστές και να ξεπεράσει σε πωλήσεις τη Sony, η Microsoft αναμένεται να παρουσιάσει και πρόγραμμα απόσυρσης για την ανταλλαγή του παλιού Xbox με το νέο, σε μειωμένη τιμή.

    Revolution όπως ...επανάσταση

    Σε ένα πάρτι στο Kodak Theater του Λος Άντζελες, η Nintendo αποκάλυψε το Revolution, κρατώντας, ωστόσο, κρυφά ορισμένα από τα "χαρτιά" του.

    Η νέα παιχνιδομηχανή βασίζεται σε επεξεργαστή της IBM, διαθέτει κάρτα γραφικών της ATI, 512MB μνήμης flash, θύρα μνήμης SD και κύκλωμα ασύρματης δικτύωσης Wi-FI. Επίσης, θα παίζει DVD και θα μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο.

    Κι αν νομίζετε ότι το μέγεθος μετράει, η εταιρία έρχεται να σας διαψεύσει: η νέα της κονσόλα έχει μικρότερο μέγεθος από τους αντιπάλους της, υπόσχεται, όμως, μεγάλες απολαύσεις.

    Η τιμή του Revolution δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, ενώ η κυκλοφορία του στην αγορά αναμένεται στα μέσα του 2006.

    Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να τραβήξει ακόμα περισσότερο την προσοχή των media και των καταναλωτών, η Nintendo αποκάλυψε και την νέα γενιά του πασίγνωστου GameBoy, που ονομάζεται GameBoy Micro και αναμένεται στα καταστήματα το φθινόπωρο.

    Σχετικά Links: Playstation

    Xbox

    Nintendo

    [03] Κοινωνία

    Λόγω της 24ωρης που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ

    "Ρολά" στο Δημόσιο

    18/5/2005 1:10:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μετ εμποδίων λειτουργεί σήμερα ο Δημόσιος Τομέας λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, με αίτημα νέες συλλογικές συμβάσεις και ουσιαστικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία σε Αθήνα και Πειραιά ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί της υπόλοιπης χώρας θα απεργήσουν την Παρασκευή. Δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού όλων των αεροπορικών εταιριών ακυρώνονται ή αλλάζουν ώρα αναχώρησης λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας, που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έως τις 4 το απόγευμα. Κλειστά για τρεις μέρες είναι τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας λόγω της απεργίας των πανεπιστημιακών καθηγητών, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Οικονομίας, όπου αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους ενώ συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ. Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ ζητά από τις εργοδοτικές οργανώσεις επαναδιαπραγμάτευση των φετινών μισθολογικών αυξήσεων, επιδιώκοντας διορθωτική αύξηση 1,5%, επτά μήνες πριν τη λήξη της διετούς συλλογικής σύμβασης, προβλέποντας αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της ακρίβειας και της ανόδου του ΦΠΑ.

    Ματαιώσεις και αλλαγές πτήσεων

    Προβλήματα δημιουργήθηκα και στα δρομολόγια των αεροπορικών εταιριών, καθώς στην απεργία συμμετέχουν με τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ματαιώθηκαν 22 πτήσεις και άλλες 45 άλλαξαν ώρα αναχώρησης.

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές προχώρησαν σε τροποποίηση του προγράμματος πτήσεων. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία, ματαιώνονται συνολικά 15 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την ώρα της στάσεως εργασίας, ενώ αλλάζει η ώρα αναχώρησης σε 26 δρομολόγια. Ειδικότερα, ματαιώνονται οι πτήσεις από Αθήνα μετ επιστροφή για Ηράκλειο-506,Θεσσαλονίκη-906, Χίο-764, Σάμο-754, Ρόδο-706, Κύθηρα-054, Πάρο-062, Χανιά-534, Τίρανα-117, Νάξο-002, Μύκονο-654, καθώς και οι πτήσεις: Ρόδος -Κάρπαθος - Κάσος -Κάρπαθος - Ρόδος, Θεσσαλονίκη - Χανιά - Θεσσαλονίκη, Ρόδος -Μυτιλήνη- Λήμνος - Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη -Σκύρος - Θεσσαλονίκη.

    Εξάλλου παν-ναυτεργατική συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξήγγειλε για τις 10.30 π.μ. της Πέμπτης στο λιμάνι του Πειραιά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για το θέμα της ανεργίας. Παράλληλα κήρυξε δίωρη στάση εργασίας στα πλοία, που θα βρίσκονται εκείνη την ώρα στο λιμάνι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεργεί το Δημόσιο

    [04] Πολιτική

    Διαβουλεύσεις με Κομισιόν για αλλαγές στο νέο νόμο

    Κόντρα Βενιζέλου Κεφαλογιάννη για το μέτοχο

    18/5/2005 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου παρουσία μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, συζητήθηκε η διαφάνεια και η πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρα, με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται το κύρος της χώρας". Ο κ. Κεφαλογιάννης, υπέδειξε ως υπεύθυνο για το θέμα τον κ. Βενιζέλο με τις θέσεις του και στο Σύνταγμα και το σχετικό νόμο. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να εξηγήσει τι θα σημαίνει για τις διαδικασίες του, εάν πάψει να ισχύει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ.

    Σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν

    Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με την αρμόδια Διεύθυνση της Επιτροπής για το περιεχόμενο της τροπολογίας που θα υποβληθεί στη Βουλή.

    Όπως ανέφερε, η αναστολή εφαρμογής του ν.3310 ως τον Οκτώβριο είναι δεδομένη και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον ν.3021/02 που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα".

    Στο θέμα του βασικού μετόχου, αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ο Γ. Σουφλιάς, δήλωσε ότι με βάση την ενημέρωση που έχει από τους νομικούς συμβούλους, δεν θα υπάρξει επίπτωση στην πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε αποσυρθεί είτε όχι ο προηγούμενος νόμος.

    [05] Πολιτική

    Περιοδεία σε κλωστοϋφαντουργίες της Νέας Ιωνίας

    Στους κλωστοϋφαντουργούς ο Αλαβάνος

    18/5/2005 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Κλωστοϋφαντουργίες της Νέας Ιωνίας, επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματός του, ο Αλέκος Αλαβάνος. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, ενημερώθηκε από το Προεδρείο του Συνδέσμου Υφαντουργών Νέας Ιωνίας, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο οποίος κινδυνεύει σήμερα από χρεοκοπία. Ο κ. Αλαβάνος, εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του κλάδου. "Σήμερα στη Ν. Ιωνία γίνονται τα εγκαίνια του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας. Δεν πρέπει όμως η Ν. Ιωνία να γίνει η ίδια Μουσείο και όλη η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο κλωστοϋφαντουργίας η οποία παραμένει ακόμη, παρά την μεγάλη υποχώρηση ο βασικός εξαγωγικός μας κλάδος" ανέφερε σημειώνοντας ότι στον τομέα αυτό, υπήρξε πλήρες έλλειμμα κρατικής πολιτικής.

    Ανησυχία για τον κλάδο

    Μου έκανε εντύπωση, τόνισε ο κ. Αλαβάνος, η πληροφορία ότι σε πρόσφατο διαγωνισμό του Στρατού (ΓΕΣ) για πετσέτες, οι 10 από τις 11 προσφορές προέρχονται από την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν και την Τουρκία.

    Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να κινηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. ώστε να υπάρξει περιορισμός στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στο πολύ χαμηλό εργασιακό κόστος.

    Υπογράμμισε επίσης, ότι εν όψει του 4ου ΚΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει επειγόντως κλαδική πολιτική από το βαμβάκι μέχρι το ένδυμα, με βιοτεχνικά πάρκα, εμπορευματικά κέντρα, τεχνολογικές καινοτομίες, εξειδίκευση, εξαγωγικές παρεμβάσεις, επώνυμα προϊόντα κλπ.

    [06] Πολιτική

    Ενημέρωσε τον Κ Παπούλια για τα έργα στην Αθήνα

    Στο Προεδρικό Μέγαρο η Δήμαρχος Αθηναίων

    18/5/2005 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Για την πορεία των έργων ανάπλασης στο Δήμο της Αθήνας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη. Η Δήμαρχος Αθηναίων, συζήτησε με τον κ. Παπούλια θέματα γενικού ενδιαφέροντος γύρω από το Δήμο και ειδικότερα θέματα πρασίνου. Προσκάλεσε μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθούν τα έργα που γίνονται στην Αθήνα και να απολαύσουν μαζί έναν καφέ στον Εθνικό Κήπο, ο οποίος αναμορφώνεται. Ερωτηθείσα σχετικά, η κα Μπακογιάννη απέφυγε να απαντήσει για το αν θα μείνει στο Δήμο και την επόμενη τετραετία. Νωρίτερα πάντως είχε συνάντηση με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στην Αίγλη του Ζαππείου. Η συνάντηση, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά εντάσσεται στο πλαίσιο των συχνών επαφών που έχει μαζί του.

    [07] Κοινωνία

    "Δεν αντίκειται στην Κοινοτική Οδηγία το Π.Δ."

    Διαψεύδει το ΥΠΕΣ

    18/5/2005 12:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2005 5:21:16 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας κάνει λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, σύμφωνα με το οποίο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδοτεί ότι, το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου για τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, είναι αντίθετο με την Κοινοτική Οδηγία. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι, οι αιτιάσεις της Κομισιόν αφορούν αποκλειστικά το προηγούμενο διάταγμα Ρέππα - Σκανδαλίδη. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για "βόμβα της Κομισιόν κατά των εξαιρέσεων Παυλόπουλου για τους συμβασιούχους" και υποστηρίζει ότι, "η γνωμοδότηση για τη ρύθμιση μονιμοποίησης των συμβασιούχων, που εξέδωσε η Κομισιόν, κρίνει ουσιαστικά ως παράνομο το Διάταγμα Παυλόπουλου, όπως και το προηγούμενο του Ρέππα" και προσθέτει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, η οποία έχει περάσει και στο Σύνταγμα, αντίκειται στην Κοινοτική Οδηγία του 99". Το θέμα των συμβασιούχων εξετάζεται πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αναμένεται τους επόμενους μήνες να αποφασίσει για την ορθή ή μη ενσωμάτωση της Οδηγίας από τη χώρα μας. Η σχετική απόφαση θα είναι δεσμευτική για όλα τα ελληνικά δικαστήρια.

    Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι, η αναφορά της Κομισιόν δεν αποτελεί χαστούκι για τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο αλλά για τους πρώην υπουργούς Δημήτρη Ρέππα και Κώστα Σκανδαλίδη, οι οποίοι είχαν συντάξει αυτό το διάταγμα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, δήλωσε ότι η γνωμοδότηση της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφήνει έκθετη κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση απέναντι στους συμβασιούχους και την ελληνική κοινωνία.

    Όπως προσθέτει, το κόμμα του, είχε προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι θα οδηγήσουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν εφαρμόσουν ή εφαρμόσουν πλημμελώς την Οδηγία.

    Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να προσποιείται ότι έδωσε λύση στο θέμα των συμβασιούχων και να ξαναδιαβάσει την πρόταση νόμου που χε καταθέσει ο ΣΥΝ για το θέμα.

    Σχετικά Links: Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα"

    [08] Κόσμος

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του FBI

    "Η χειροβομβίδα ήταν οπλισμένη"

    18/5/2005 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ

    Οπλισμένη ήταν η χειροβομβίδα που εκτοξεύθηκε προς την κατεύθυνση της πλατείας, όπου βρισκόταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γεωργιανός ομόλογός του Μιχαήλ Σακασβίλι, στο Τμπιλίσι, στις 10 Μαΐου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του FBI Μπράϊαν Φάρμαν που είναι και νομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τμπιλίσι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Yπουργείο Εσωτερικών "η ενέργεια αυτή αποτελούσε μία πραγματική απειλή για τους δύο Προέδρους και τους πολλούς Γεωργιανούς που είχαν συγκεντρωθεί στη πλατεία". Μετά από έρευνα η χειροβομβίδα ήταν οπλισμένη αλλά δεν εξερράγη, επειδή ο μηχανισμός ενεργοποίησής της ήταν υπερβολικά αργός, επεσήμανε ο ίδιος. Αμοιβή 11.000 δολαρίων προσφέρεται για παροχή πληροφοριών, που θα οδηγήσουν στην σύλληψη του προσώπου που πέταξε την χειροβομβίδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι την επομένη του περιστατικού από τον Λευκό Οίκο είχε ανακοινωθεί ότι η ζωή του προέδρου Μπους δεν διέτρεξε κανένα κίνδυνο στο Τμπιλίσι.

    [09] Κόσμος

    Υπό επιτήρηση

    Διεθνής αποστολή στο Αντιτζάν

    18/5/2005 12:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - Reuters

    Στρατοκρατούμενη παραμένει η πόλη Αντιτζάν όπου, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για διερεύνηση της σφαγής εκατοντάδων ανθρώπων, η πρόσβαση απαγορεύεται σε ξένους δημοσιογράφους και παρατηρητές. Ωστόσο, το καθεστώς Καρίμοφ οδήγησε 36 διπλωμάτες - μεταξύ αυτών τον Αμερικανό, τον Γάλλο και τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τασκένδη και ξένους δημοσιογράφους στην πόλη, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη δεν τους έδειξαν το ακριβές σημείο όπου εκτυλίχθηκαν τα αιματηρά γεγονότα της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι, αγνοώντας τις καταγγελίες για περισσότερους από 700 νεκρούς, ο γενικός εισαγγελέας της Τασκένδης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα θύματα ("όλοι τους ένοπλοι") ανέρχονται σε 170 και απέδωσε το μακελειό σε συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές, τους οποίους χαρακτήρισε "τρομοκράτες".

    Ράις: "Διαφάνεια και μεταρρυθμίσεις"

    Λίγες ώρες μετά την δυναμική διαδήλωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Τασκένδη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στο Ουζμπεκιστάν και ισχυρίστηκε ότι την ανάγκη αυτή επισήμαναν πολλές φορές οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε τεντωμένο σχοινί το Ουζμπεκιστάν

    [10] Μ. Ανατολή

    Σοβαρά τραυματίστηκε μέλος της Χαμάς

    Αιματηρή επίθεση στη Γάζα

    18/5/2005 4:37:00 μμ

    Σοβαρά τραυματίστηκε μέλος της Χαμάς, έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός εναντίον ενόπλων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με Παλαιστίνους αξιωματούχους, πύραυλος ερρίφθη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που περιπολούσε πάνω από τον εβραϊκό οικισμό Γκους Κατίφ. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός βάλλει με πυραύλους εναντίον ενόπλων Παλαιστινίων, ύστερα από την ντε φάκτο εκεχειρία που κηρύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μετράει μόνο ο τελικός

    18/5/2005 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένας από τους πιο ιστορικούς θεσμούς της Αγγλίας, ο τελικός του Κυπέλλου είναι πάντα κάτι μεγάλο και αυτό όλοι στην Αγγλία το περιμένουν πως και πως. Αυτό μάλιστα ζήτησε και ο τεχνικός των μπέμπηδων για τον τελικό του Σαββάτου κόντρα στην Άρσεναλ, λέγοντας παράλληλα να οι παίκτες και οι οπαδοί την αντίθεσή τους στην εξαγορά του συλλόγου από τον Μάλκολμ Γκλέιζερ. "Είναι μεγάλη ημέρα και για τους φιλάθλους. Θέλουν κι αυτοί να κατακτήσουμε το τρόπαιο, επομένως θα έχουμε ένα κοινό μέτωπο το Σάββατο, παίκτες και φίλαθλοι μαζί, προκειμένου να κατακτήσουμε αυτό το κύπελλο. Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία. Φυσικά, οι φίλαθλοι είναι συναισθηματικοί και, με την αφοσίωση που έχουν δείξει στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, αυτό είναι κατανοητό, όμως είμαι σίγουρος ότι δεν θα μας απογοητεύσουν το Σάββατο".

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αντίο στον Πορτογάλο

    18/5/2005 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένα ακόμη χτύπημα της μοίρας, ήρθε στην Πορτογαλία. Ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Πορτογαλίας θρηνεί τον χαμό του Ζοάο Μανουέλ Λουρέιρο Ντος Σάντος, ο οποίος το μεσημέρι άφησε την τελευταία πνοή του σε νοσοκομείο του Γκιμαράες. Ο Ζοάο Μανουέλ, ο οποίος έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένεια που αποτέλεσε την αιτία για την αποχώρηση του από την ενεργό δράση στο τέλος του 2004. Ο Πορτογάλος υπέγραψε το τελευταίο επαγγελματικό συμβόλαιό του με τη Μορεϊρένσε στις αρχές του 2004 και μάλιστα πρόλαβε να αγωνιστεί σε δύο παιχνίδια του πρωταθλήματος. Ο άτυχος Πορτογάλος άρχισε την καριέρα του το 1994 στην Ακαδέμικα και την επόμενη χρονιά πήρε μεταγραφή για τη Λεϊρία, στο δυναμικό της οποίας παρέμεινε μέχρι το 2004.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όλα για το γήπεδο της ΑΕΚ

    18/5/2005 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για όλους και για όλα μίλησαν ο Δήμαρχος της ομάδας και του υποψήφιου για τον Ερασιτεχνική, Κώστα Γενεράκη. Ο Νίκος Αδαμόπουλος έδειξε για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ πως πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια καθώς "είχε θέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό κάποιες προϋποθέσεις που αφορούσαν στη βιωσιμότητα της πόλης και του γηπέδου. Το σχέδιο για το γήπεδο που παρουσιάστηκε βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις και τις διακηρυγμένες αρχές της δημοτικής αρχής. Είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο όσον αφορά στο μέγεθος, αλλά και των εμπορικών χρήσεων που χρειάζονται για να είναι βιώσιμο". Από την άλλη, ο πρώτος υποψήφιος του ψηφοδελτίου του Δημήτρη Μελισσανίδη και αναφέρθηκε στην κίνηση Μελισσανίδη και το νέο γήπεδο με πίστη ότι όλα μπορούν να γίνουν.

    Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Όπως τόνισε ο κ. Γενεράκης, δεν πρέπει να υπάρχει διχασμός, "αφού από τη στιγμή που παρουσιάζεται αυτό που ζητά, ένα γήπεδο δηλαδή, και μάλιστα στην έδρα της ομάδας, τη Νέα Φιλαδέλφεια. Νομίζω ότι οι προδιαγραφές που έχει και η χωρητικότητά του ικανοποιούν όλους. Πρόκειται για ένα έργο λαμπρό στην κυριολεξία.

    Ο κύριος Αγιοστρατίτης, που είναι ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας, εγγυάται για την εύρυθμη λειτουργία του γηπέδου, ενώ σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη και στο δημιουργικό κομμάτι, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που άφησαν έκπληκτο και τον ίδιο τον κ. Αγιοστρατίτη. Άλλωστε οι παρεμβάσεις του παλαιότερα στο γήπεδο, αλλά και στα γραφεία της ΠΑΕ, τα είχαν μετατρέψει σε κοσμήματα.

    Είμαι σίγουρος πως μπορώ να προσφέρω πολλά στην προσπάθεια που κάνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης για την ανάληψη της προεδρίας της Ερασιτεχνικής. Θα αφιερώσω τη ζωή μου και για το θέμα του γηπέδου, αλλά και για τη γενικότερη οργάνωση των τμημάτων της ΑΕΚ".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τα "τσούγκρισαν" στη φιλοσοφία

    18/5/2005 4:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2005 5:11:10 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Περιεκτικός και με λίγα λόγια, ο πρώην πλέον προπονητής της ομάδας των γαλάζιων τόνισε τους λόγους για τους οποίους και τελείωσε η συνεργασία του με τον αθηναϊκό σύλλογο. Όπως είπε ο Τάκης Λεμονής, αυτό που είπε ήταν η διαφορά φιλοσοφίας με τη διοίκηση και την άγνοιά του για την εισήγηση της διοίκησης για επιβολή προστίμου μετά την ήττα με 5-1 από τον Ηρακλή και πως εκεί απέδωσε το τέλος της συνεργασίας με την Καλλιθέα.

    "Δεν γνώριζα κάτι για το πρόστιμο"

    Ο πρώην τεχνικός της Καλλιθέας μίλησε για τα πάντα από την αρχή. "Από την αρχή έλεγα πως έπρεπε να αλλάξει η νοοτροπία σε όλα τα επίπεδα. Ο προπονητής θα πρέπει να περνά τη δική του φιλοσοφία και να παίρνει θέση στα θέματα της ομάδας. Υπήρχαν στιγμές που η ομάδα έφτασε σε δύσκολη θέση κι εκεί έπρεπε να δείξει χαρακτήρα. Είχα πει στον πρόεδρο ότι μετά από ήττες πρέπει να υπάρχει ηρεμία κι όταν έρχεται η νίκη να είμαστε συγκεντρωμένοι και να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Η ομάδα δεν κινδύνευσε φέτος ούτε μια φορά και κατά διαστήματα έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο κερδίζοντας την εκτίμηση των αντιπάλων. Ήθελα να κριθώ στο τέλος του πρωταθλήματος, όμως δεν μπορούν να μου καταλογίζουν λάθη άλλων".

    Συνεχίζοντας μίλησε για το θέμα του περιβόητου προστίμου. "

    "Δεν γνώριζα κάτι για το πρόστιμο. Ήμουν στην Ιταλία για να κλείσω προπονητικό κέντρο όπου δέχτηκα τηλεφώνημα από δημοσιογράφο και με ρώτησε εάν είμαι ενήμερος για την εισήγηση του προστίμου από τους υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος, κυρίους Καναβίτσα και Γεωργίου. Ένιωσα κυριολεκτικά ηλεκτροπληξία και με κοφτή απάντηση, του είπα Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο προπονητής είναι αυτός που θα εισηγηθεί το πρόστιμο. Την επόμενη μέρα συναντήθηκα με τον κ.Σαλευρή και του είπα Δεν μπορώ να λείπω στο εξωτερικό και να ενημερώνομαι από τρίτους για το πρόστιμο. Εσείς αποφασίζετε, εσείς έχετε το καρπούζι και το μαχαίρι. Εγώ πάντως δεν μπορώ να δεχτώ τέτοια κατάσταση. Ο πρόεδρος απάντησε Θα εκτεθούμε σαν διοίκηση αν πάρουμε αυτή την απόφαση πίσω. Αυτή η εισήγηση κατεμέ είναι λανθασμένη. Είμαι κάθετος, δεν πιστεύω ότι θα συνετιστεί με αυτή τη μέθοδο ο παίκτης. Αν δεν στηρίξω τους ποδοσφαιριστές, με τι διάθεση θα εκτελέσουν τις οδηγίες μου στο γήπεδο; Είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες μου, τα έδωσαν όλα, αλλά δεν καταφέραμε να τα βρούμε με τη διοίκηση. Είχαμε διαφορετική αντίληψη".

    Παράλληλα ήταν κάθετος πως δεν παραιτήθηκε ούτε εγκατέλειψε την ομάδα στο έλεός της, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της Καλλιθέας, αλλά πως η συνεργασία τους τερματίστηκε μετά από επιθυμία αμφοτέρων. Όπως είπε, οι στόχοι του με την Καλλιθέα δεν περιορίζονταν στην αποφυγή του υποβιβασμού

    Ο Λεμονής μίλησε και για το αν έπαιξε κάποιο ρόλο η μεταγραφή του από την Καλλιθέα στον Παναθηναϊκό.

    "Τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και σε μια συνέντευξη Τύπου μετά από ένα παιχνίδι με ρώτησε δημοσιογράφος για το αν φεύγει ή μένει ο Γκέκας. Του απάντησα πολύ απλά ότι πάει σπίτι του να κάνει μπάνιο. Είχα μιλήσει με τη διοίκηση και τους είπα εφόσον γίνει η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, να έχω ένα διάστημα 15 ημερών, ώστε να βρω τον αντικαταστάτη του. Δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο και 5 μέρες πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος με ενημέρωσαν ότι ο Γκέκας φεύγει. Αν δεν ήταν στάση στήριξης αυτή στον πρόεδρο, τότε τι ήταν; Αυτό θα μπορούσα να το είχα ως πάτημα και να παραιτηθώ, γιατί χάσαμε έναν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Όμως εγώ συνέχισα και καταφέραμε να καλύψουμε το κενό του".

    Βλέπει δικαστήριο για Λεμονή

    Πάντως, η κόντρα ανάμεσα στον πρώην προπονητή της Καλλιθέας με την διοίκηση του συλλόγου, αναμένεται να προχωρήσει. Αυτό σημαίνει πως η κόντρα μπορεί να πάει στα δικαστήρια, αφού τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Αρώνης. Όπως τόνισε, είναι ανακρίβειες τα όσα είπε ο Τάκης Λεμονής και στη συνέχεια τόνισε:

    "Ο κ. Λεμονής δεν έφυγε κοινή συναινέσει. Εγκατέλειψε την ομάδα με τρόπο σκληρό. Του ζητήσαμε τουλάχιστον να παραμείνει μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Δεν υπήρχε πρόβλημα προστίμου. Έγινε εισήγηση προστίμου από τον γενικό αρχηγό, για την ήττα με 5-1 από τον Ηρακλή, για πλημμελή εξάσκηση των καθηκόντων των παικτών. Δεν σημαίνει ότι είχε εγκριθεί το πρόστιμο. Ήταν εισήγηση. Δεν διαφωνήσαμε μαζί του γι αυτό τον λόγο. Ο κύριος Λεμονής διαφώνησε, γιατί η ΠΑΕ του είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη συνεργασία της, με τον γυμναστή που είχε δίπλα του. Δεν διοικεί μια ΠΑΕ ο προπονητής, αλλά το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρος της. Όσον αφορά τον Γκέκα ήταν ενήμερος για την διαπραγμάτευσή του με τον Παναθηναϊκό".

    Και ολοκλήρωσε. "Πίστευα και πιστεύω στο ήθος του Τάκη Λεμονή και με εξέπληξε η ανακρίβεια τον όσων είπε. Θα διεκδικήσουμε αποζημίωση από την ποινική ρήτρα που είχε στο συμβόλαιο του».

    Υπενθυμίζεται, πως στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΠΑΕ Καλλιθέα στις 13 Μαϊου, ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να προβάλει οικονομικές αξιώσεις. Ελεγε συγκεκριμένα: «Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος, με τη λήξη της συνεργασίας με τον κ. Λεμονή, η ΠΑΕ δεν προτίθεται να διεκδικήσει τίποτα παραπάνω. Ο κ. Λεμονής θα εισπράξει τα δεδουλευμένα, κάτι που συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές».

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βλάχος: "Θέλουμε τη νίκη"

    18/5/2005 4:00:00 μμ

    Με νίκη επί της Ξάνθης, θέλουν να κλείσουν την εφετινή άκρως επιτυχημένη χρονιά, στον Ιωνικό. Πρόκειται για το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της εφετινής περιόδου και ο Ιωνικός, παίζοντας ελεύθερα και χωρίς άγχος, θα επιδιώξει να πάρει τους τρεις βαθμούς, κλείνοντας κατά τον καλύτερο τρόπο την αγωνιστική περίοδο 2004-05. Αυτό τόνισε και ο Βαγγέλης Βλάχος μιλώντας στους ποδοσφαιριστές του, επισημαίνοντας, πως θα πρέπει να αγωνιστούν με το ίδιο πάθος και δύναμη που έπαιξαν στον δεύτερο γύρο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι, ο αγώνας δεν βαθμολογικό ενδιαφέρον.

    "Για την αξιοπρεπειά μας"

    "Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η αξιοπρέπεια και εμείς καθ΄ όλη τη διάρκεια του β΄ γύρου έχουμε πραγματοποιήσει μια αξιοπρεπέστατη πορεία, αποσπώντας τα κολακευτικά σχόλια όλων των αντιπάλων που αντιμετωπίσαμε. Στο ματς με τον ΟΦΗ, παίξαμε για την ιστορία της ομάδας και την αξιοπρέπεια όλων μας και κλείσαμε τα στόματα των καλοθελητών που διέδιδαν διάφορα εις βάρος μας.

    Είχαμε πάθος, αγωνιστικότητα και μεγάλη διάθεση για τη νίκη, την οποία μπορούσαμε να είχαμε κατακτήσει, αν μας δινόταν το καταφανέστατο πέναλτι που έγινε στον Γκούτμαν και αν ο αντίπαλος τερματοφύλακας δεν έκανε αυτές τις εντυπωσιακές αποκρούσεις που έκανε. Η πορεία μας στο β΄ γύρο ήταν εντυπωσιακή, αφού χάσαμε μόνο από τον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό, κατακτώντας 20 βαθμούς, έναντι 15 στον α΄ γύρο. Έχουμε την 7η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, πίσω από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Αιγάλεω, Ξάνθη και Ηρακλή, και κοιτάξαμε στα μάτια όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε εντός και εκτός έδρας, μη επηρεαζόμενοι από ονόματα, φανέλες κλπ.

    Την προσεχή Τετάρτη έχουμε τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος και πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, έτσι ώστε να κλείσουμε νικηφόρα τη σεζόν και να ανέβουμε ακόμη περισσότερο στη βαθμολογία. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον ή όχι, εμείς πρέπει να παίξουμε με την ίδια διάθεση και αποφασιστικότητα που είχαμε στα προηγούμενα ματς, για να επιβεβαιώσουμε ακόμη μια φορά ότι ο Ιωνικός έχει δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα", τόνισε με έμφαση ο έμπειρος τεχνικός.

    Για τον αγώνα με την Ξάνθη, ο Βαγγέλης Βλάχος δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Μπεκιάι και Κινγκ, καθώς και τον Πιέρ Ισά που στο ματς με τον ΟΦΗ συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες.

    Τέλος, ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε σήμερα ο Αντώνης Νατσούρας, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με το νύχι του ποδιού του, αλλά δεν είναι κάτι σοβαρό και θα βρίσκεται στη διάθεση του προπονητή του για το ματς με την Ξάνθη.

    [16] Μπάσκετ

    Αγώνες δίχως αύριο

    18/5/2005 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τέλος για τους πρώτους δύο και συνέχεια για τους άλλους, θα είναι ο τρίτος και τελευταίος αγώνας για να ολοκληρωθεί η τετράδα των ημιτελικών. Δεδομένα είναι το ένα ζευγάρι και αύριο θα γίνει γνωστό και το άλλο. Συγκεκριμένα, ο Πρωταθλητής Παναθηναϊκός πέρασε άνετα στα ημιτελικά, όπου απέκλεισε τον Ολυμπιακό με 2-0 νίκες και θα αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο, ο οποίος επεκράτησε με 2-0 νίκες τον ΠΑΟΚ. Αυτό που απομένει είναι το άλλο ζευγάρι καθώς εκεί θα "χτυπήσουν τα ξίφη τους" το Μαρούσι με τον Μακεδονικό που είναι στο 1-1, αλλά και του Άρη με την ΑΕΚ που θα παίξουν την τελευταία τους αναμέτρηση για το ποιος θα προκριθεί. Ο αγώνας του Αμαρουσίου με τον Μακεδονικό θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 ενώ δύο ώρες αργότερα, στις 19.00, ο Άρης και η ΑΕΚ θα κονταροχτυπηθούν για την άλλη θέση στα ημιτελικά.

    Η κλήρωση των διαιτητών

    Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΟΚ η κλήρωση των διαιτητών για τους τρίτους και τελευταίους αγώνες της Α΄ φάσης των πλέι οφ. Το πρόγραμμα και οι διαιτητές έχουν ως εξής:

    ΠΕΜΠΤΗ 19/5/2005

    Κ.Γ. Αγίου Θωμά 17:00 Μαρούσι-Μακεδονικός Βορεάδης, Ζαβλανός, Χατζής

    Αλεξάνδρειο 19:00 Άρης-ΑΕΚ Παπαδημητρίου, Μαστραφτσής, Μπίτης

    [17] Βόλεϊ

    Αποκλείστηκαν οι Μιχαλόπουλους/Ξενάκης

    18/5/2005 3:00:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Νικηφόρο ήταν το άνοιγμα της αυλαίας των προκριματικών στο Όπεν του Παγκοσμίου Σιρκουί που ξεκίνησε στη Σανγκάι της Κίνας για τους διεθνείς Θανάση Μιχαλόποπουλο και Μάνο Ξενάκη (Νο 18), αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι πρωταθλητές μας στην πρεμιέρα των αγώνων επικράτησαν με 2-0 (21-15, 21-12) των Ιταλών Ραφαέλι/Γκάλι (Νο 15) πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, αλλά στη συνέχεια ηττήθηκαν με 2-0 (22-20, 21-12) από τους Βραζιλιάνους, Παρά/Γιαν.

    [18] Βόλεϊ

    "Με το δεξί" στην άμμο

    18/5/2005 2:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ονειρεμένο ήταν το ξεκίνημα της Εθνικής γυναικών της άμμου στην πρεμιέρα του 1ου φετινού Όπεν τουρνουά "World Tour 2005" μπιτυς βόλεϊ στη Σανγκάη, καθώς οι διεθνείς Καραντάσιου/Αρβανίτη (Νο 20) και Κουτρουμανίδου.Τσιαρτσιάνη (Νο 25) ολοκλήρωσαν την πρώτη μέρα των αγώνων με εντυπωσιακές εμφανίσεις και νίκες επί σημαντικών αντιπάλων. Αύριο το δίδυμο των Καραντάσιου /Σφυρή που παραμένει αήττητο θα αγωνιστεί στον γ γύρο των αγώνων με αντίπαλο τη "σελεσάο" Άνα Πάουλα/ Σεϊλίν (Νο 5), οι οποίες θα προσπαθήσουν να εκδικηθούν τις διεθνείς για την ήττα των συμπατριωτισσών τους Ριμπεϊρο/Αντούνες (Νο 13), ενώ οι Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη θα αντιμετωπίσουν τις οικοδέσποινες Ξου/Ζάνγκ Ξι (Νο 10).

    Κράτησαν ψηλά την ελληνική σημαία

    Σαν να έπαιζαν χρόνια η μία στο πλευρό της άλλης, η νεαρή Βίκυ Αρβανίτη, που αντικατέστησε εσπευσμένα την Έφη Σφυρή λόγω τραυματισμού, με τη Βάσω Καραντάσιου ξεπέρασαν όποιο εμπόδιο βρέθηκε στο διάβα τους και με την ολοκλήρωση της πρεμιέρας του παρθενικού φετινού τουρνουά του παγκόσμιου Σιρκουί προκρίθηκαν αήττητες στον γ γύρο των αγώνων της Σανγκάης της Κίνας.

    Στο... καλημέρα των αγώνων οι διεθνείς ξεπέρασαν με 2-0 (21-16, 21-18) την αντίσταση των Βραζιλιάνων Ριμπεϊρο/Αντούνες, ενώ στο β γύρο οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες, πήραν ρεβάνς με 2-1 (15-21, 21-18, 15-9) από τις Ιταλίδες νικήτριες του πρόσφατου ευρωπαϊκού τουρνουά στην Αλάνια, Περότα/Γκατέλι για τον αποκλεισμό των Κουτρουμανίδου.Τσιαρτσιάνη. Έτσι αύριο στο πλαίσιο του γ γύρου τα κορίτσια μας θα κληθούν να ζευγαρώσουν τις νίκες τους επί των "βεντεόρο" κόντρα στις Βραζιλιάνες Άνα Πάουλα/ Σεϊλίν.

    "Τα κορίτσια ξεκίνησαν πολύ καλά. Ας μην ξεχνάμε ότι δίνουν το πρώτο επίσημο παιχνίδι ως δίδυμο, ενώ οι βραζιλιάνικες ομάδες είναι πιο έτοιμες, καθώς έχουν ήδη παίξει αρκετά τουρνουά", δήλωσε ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Μανώλης Ρουμελιώτης.

    Με ήττα από τις Ελβετίδες Κουν/Σβερ (Νο 8), αθλήτριες με τις οποίες είχαν πραγματοποιήσει κοινή προετοιμασία, ξεκίνησαν οι διεθνείς Κουτρουμανίδου.Τσιαρτσιάνη τους αγώνες τους επί κινεζικού εδάφους. Οι διεθνείς, που έδειξαν να μην έχουν συνέλθει ακόμη από το "τζετ λάνγκ" έχασαν εύκολα με 2-0 (21-7, 21-11) από τις αντιπάλους τους, αλλά στη συνέχεια "ρέφαραν" την ήττα, επικρατώντας με 1-2 (20-22, 21-18, 8-15) των Αυστριακών Γκεσβάιντλ/ Χάνζελ. Αύριο στον αγώνα όπου οι ηττημένες θα καταλάβουν την 17η θέση οι διεθνείς μας θα αντιμετωπίσουν τις Κινέζες Ξου/Ζάνγκ Ξι, με στόχο τη συνέχεια στη διοργάνωση.

    "Το παιχνίδι ήταν πολύ κρίσιμο. Έπρεπε να πάρουν τη νίκη και τους πολύτιμους βαθμούς, γιατί είναι σε άσχημη θέση και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ταμπλό. Για αυτό το λόγο ήταν ένα ματς με πολύ άγχος, αλλά τα κορίτσια έδειξαν αποφασιστικότητα και το πήραν" επεσήμανε ο κ. Ρουμελιώτης.

    [19] Βόλεϊ

    Ετοιμάζει την αυτοβιογραφία της η "Πίτσι"

    18/5/2005 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το μητρικό ένστικτο φαίνεται ότι έχει "ξυπνήσει" για τα καλά στην διεθνής Ιταλίδα Φραντσέσκα Πιτσινίνι. Στο αγέννητο παιδί της άλλωστε η 26χρονη άσος της Μπέργκαμο αφιερώνει και την αυτοβιογραφία της που έχει ξεκινήσει ήδη να γράφει. "Θέλω πολύ ένα παιδί, αλλά ακόμη δεν έχω βρει το σωστό πρόσωπο για να το κάνω" τονίζει η πανέμορφη "Πιτσι" του φιλέ, που στο βιβλίο της θα περιγράφει τις επιτυχίες της στους αγωνιστικούς χώρους, στις καρδιές των ανδρών αλλά και στη ζωή των 26 χρόνων που έχει διανύσει μέχρι σήμερα. Μέχρι πρόσφατα η πρώτη Ιταλίδα παίκτρια που στα 19 της χρόνια αγωνίστηκε σε ομάδα του εξωτερικού (Βραζιλία) διατηρούσε σχέση με το διάσημο Ιταλό ντι τζεϊ Ρίνγκο, αλλά όπως υποστηρίζει και η ίδια "για μένα ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο, αλλά πλέον δεν είμαστε μαζί".

    [20] Τραυματίστηκε ο Πονιόλ

    18/5/2005 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε περίπου είκοσι μέρες θα επανέλθει στην ενεργό δράση ο Γάλλος Ρονάλ Πονιόλ, ένας από τους ανερχόμενους Ευρωπαίους σπρίντερ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της χώρας δήλωσε ότι ο Πονιόν έχει υποστεί μία σύσπαση στη δεξιά γάμπα και θα απαιτηθεί για την αποθεραπεία του διάστημα τριών εβδομάδων, που σημαίνει ότι θα χάσει ένα σημαντικό μέρος της προετοιμασίας του. Ο αθλητής την περασμένη Κυριακή μετείχε στο μίτινγκ του Μοντγκερόν στο Παρίσι όπου αναδείχθηκε νικητής στα 100μ, δύο ημέρες μετά το σούπερ γκραν πρι της Ντόχα. Στο μίτινγκ της πρωτεύουσας του Κατάρ στις 13 Μαϊου μετείχε στην 2η σειρά όπου τερμάτισε τέταρτος με 10.28, αλλά δεν κατέβηκε λίγο αργότερα στο τελικό του αγωνίσματος εξαιτίας ενός πόνου που αισθάνθηκε στο ισχίο.

    [21] Κληρώνει τον Οκτώβριο για το δίαθλο

    18/5/2005 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στις 24/10 θα γίνει γνωστό αν θα εκπροσωπηθεί ή όχι το ελληνικό δίαθλο (συνδυασμός σκοποβολής και σκι αντοχής) στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο τον ερχόμενο χρόνο. Τότε η ΔΟΕ (σε συνεννόηση με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διάθλου) θα αποφασίσει να διαθέσει τις κενές θέσεις που τυχόν θα προκύψουν στις επιλαχούσες χώρες της κατάταξης η οποία προέκυψε εφέτος από τη βαθμολογία των Παγκοσμίων Κυπέλλων και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Διάθλου (ήτοι 9 μείον 2 αγώνες συνολικά). Στην κατάταξη αυτή η Ελλάδα πήρε την 30ή θέση. Είναι, δηλαδή, 2η επιλαχούσα μετά την Ισπανία (29η). Πράγμα που σημαίνει ότι χάσαμε (για λίγους βαθμούς) το δικαίωμα απ ευθείας συμμετοχής στους Ολυμπιακούς με ένα αθλητή/τρια, όπως προβλέπεται για τις χώρες που πήραν εφέτος τις θέσεις 21η 28η στο σχετικό βαθμολογικό πίνακα.

    Έχουμε ελπίδες ως επιλαχόντες

    Το παρών στο δίαθλο έδωσαν τα "ελληνικά χρώματα" και στις δύο προηγούμενες Ολυμπιάδες. Το 2002, μάλιστα, στο Σολτ Λέικ πήγαμε με ένα αθλητή (Χριστοφορίδης) και μία αθλήτρια (Βαβάτση), αλλά τότε το κριτήριο συμμετοχής δεν ήταν η ομαδική κατάταξη, αλλά προβλεπόταν όριο σε ατομικό επίπεδο.

    Αν λοιπόν ίσχυε και τώρα το ίδιο, τέσσερις διαθλητές μας είχαν πιάσει το όριο πρόκρισης (Χριστοφορίδης, Μοσχοβάκος, Σαράντης, Φάφαλης) και ένας 5ος βρισκόταν το είχε αγγίξει (Ξάνθης), καθώς όλοι τους είχαν περιληφθεί στο 20% του "μέσου όρου" της επίδοσης των μεταλλιούχων αθλητών σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Με τα τωρινά ισχύοντα όμως, διατηρούμε ελπίδες συμμετοχής ως επιλαχόντες μόνο εφ όσον προκύψουν τουλάχιστον δύο κενές θέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση (που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες), η ΕΟΧ έχει αποφασίσει να στείλει στο Τορίνο τον Δραμινό Σταύρο Χριστοφορίδη, που θεωρείται γενικά εμπειρότερος αθλητής. Γι αυτό και τον έχει συμπεριλάβει στη σχετική δήλωση συμμετοχής που υποβλήθηκε στην ΕΟΕ.

    [22] Πολιτισμός

    Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

    "Ανακαλύπτοντας την Κίνα"

    18/5/2005 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ανακαλύπτοντας την Κίνα", πραγματοποιείται 21-26 Μαΐου 2005, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα "Κωστής Παλαμάς", Πειραιώς 100, Γκάζι). Την έκθεση διοργανώνει η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας. Σε τρεις ενότητες χωρίζεται η έκθεση, παρουσιάζονται 80 φωτογραφίες γνωστών Κινέζων καλλιτεχνών για την Κίνα του χτες, του σήμερα και του αύριο. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει μνημεία, πορτραίτα και γλυπτά από τον 12ο αιώνα π.Χ. έως και το 1795 μ.Χ.. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στις σύγχρονες πόλεις και την καθημερινή ζωή, ενώ η τρίτη αποτυπώνει εικόνες που αναδεικνύουν τον δυναμισμό και την καλλιτεχνική διάσταση της φωτογραφίας, που θεωρείται η νεότερη των τεχνών.

    5.000 χρόνια ζωντανής ιστορίας

    Στόχος της έκθεσης είναι να ξεναγήσει τον θεατή στον κινέζικο πολιτισμό, προβάλλοντας την χώρα που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, παρουσιάζοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, η οποία αριθμεί, ως γνωστόν, 5000 χρόνια ζωντανής ιστορίας.

    [23] Υγεία

    Πιο ευάλωτος στην κατάχρηση ο γυναικείος εγκέφαλος

    Το αλκοόλ είναι ρατσιστής

    18/5/2005 12:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Επιστημονική επιθεώρηση Nature

    Οι επιπτώσεις του αλκοολισμού είναι δυσμενέστερες στις γυναίκες παρά στους άνδρες, υποστηρίζει έρευνα Γερμανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Ακολουθώντας κατά πόδας τα συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες οι βλάβες από την κατάχρηση αλκοόλ σε άλλα όργανα του σώματος εμφανίζονται ταχύτερα στις γυναίκες, η νέα μελέτη κατέληξε στο ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι περισσότερο ευάλωτος στην κατάχρηση αλκοόλ. Η ομάδα του δρ. Καρλ Μαν συνέκρινε με αξονικές τομογραφίες τους εγκεφάλους 76 αλκοολικών ατόμων και των δύο φύλων, καθώς και 30 υγιών εθελοντών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, γυναίκες που έπιναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ για πέντε χρόνια, παρουσίαζαν τις ίδιες εγκεφαλικές βλάβες με άνδρες, που παρέμεναν αλκοολικοί για μια δεκαετία. Πάντως, η μελέτη δεν έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες, όπως το τι είδους ποτά έπινε η κάθε ομάδα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

    Στο "στόχαστρο" οι γυναίκες

    Αν και οι γυναίκες έπιναν λιγότερο από τους άνδρες (13 ποτά την ημέρα έναντι 17), η συνολική κατανάλωση ήταν ισοδύναμη στα δύο φύλα, αν ληφθεί υπόψη το σωματικό βάρος. Επίσης, ενώ οι άνδρες ήταν αλκοολικοί, κατά μέσο όρο, για 10,4 χρόνια και οι γυναίκες για 5,5, η μείωση του εγκεφαλικού όγκου ήταν ίδια.

    "Αν και οι γυναίκες ξεκινούν να πίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία, καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες αλκοόλ και έχουν λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες για να γίνουν αλκοολικές, υποφέρουν περισσότερο", επεσήμανε ο δρ. Μαν.

    Μάλιστα, η ομάδα του δρ. Μαν ανέφερε ότι στις γυναίκες είναι πιθανώς ταχύτερη και η συρρίκνωση του εγκεφάλου, μιας από τις συνέπειες της κατάχρησης αλκοόλ.

    Οι ερευνητές βοήθησαν τους εθελοντές να απεξαρτηθούν από το αλκοόλ και στο τέλος του πειράματος, που κράτησε έξι εβδομάδες, ο όγκος του εγκεφάλου τους είχε εν μέρει αποκατασταθεί.

    Πάντως, παλιότερες μελέτες έχουν καταδείξει τις φεμινιστικές τάσεις του αλκοόλ. Όπως έδειξε έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων, στους άνδρες παρατηρείται μεγαλύτερη εξασθένηση των αντανακλαστικών και άρση της αυτοπεποίθησης, ενώ στις γυναίκες εντονότερη χαλάρωση.

    Σχετικά Links: Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης

    [24] Παράξενα

    Ποινικοποίησαν το αλεύρι

    18/5/2005 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μήνυση εναντίον της αστυνομίας κατέθεσε μια γυναίκα από τη Βραζιλία, που οδηγήθηκε στην φυλακή με την κατηγορία της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών. Ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες και η 50χρονη "πετάχτηκε" μέχρι την αγορά για να προμηθευτεί τα απαραίτητα για το νοικοκυριό της. Την ώρα, όμως, που κατέβηκε από το λεωφορείο για να επιστρέψει σπίτι, ένας αστυνομικός την πλησίασε και την συνέλαβε. Ο λόγος; Οι δύο σακούλες αλεύρι που είχε ανά χείρας, τις οποίες ο αστυνομικός "είδε" ως κοκαΐνη! Μάταια η γυναίκα υποστήριζε ότι επρόκειτο για αλεύρι... Το όργανο της τάξης την οδήγησε στο τμήμα και στη συνέχεια στη φυλακή, απ' όπου βγήκε 48 ώρες μετά. "Πρόκειται για παρεξήγηση. Ο αστυνομικός έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο. Δεν θέλαμε να ρεζιλέψουμε την γυναίκα. Έχει κάθε δικαίωμα να μας κάνει μήνυση", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    [25] Κοινωνία

    Από δύο εκρήξεις σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ

    Αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας

    18/5/2005 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πανικό και αναστάτωση προκλήθηκε λίγο πριν τις 6 απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, οι εκρήξεις σημειώθηκαν στη στοά Μάντακα στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 57 και Μπενάκη, δημιουργώντας μικρές εστίες φωτιάς, οι οποίες σβήστηκαν έγκαιρα από την Πυροσβεστική. Η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ρεύματος και αυτή την ώρα υπάλληλοί της προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις βλάβες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 May 2005 - 16:56:21 UTC