Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαγράφουν τον Ειρηναίο
  • [02] Έχουν μαϊμού... οι φύλακες
  • [03] "Ηλιακή προστασία" με βιταμίνη D
  • [04] Στο Σπίτι του Λαού ο Φλωράκης
  • [05] Ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
  • [06] Έτοιμη η "κανονιστική μεταρρύθμιση"
  • [07] Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Ηλεία
  • [08] Διαμαρτυρία έξω από το Φανάρι
  • [09] Σοβαρά τραυματισμένος ο Ζαρκάουι
  • [10] Προβλέψεις από τον ΟΟΣΑ
  • [11] Αποστέλλεται η 4η παρτίδα εκκαθαριστικών
  • [12] Η αποστολή της Ουκρανίας
  • [13] Απορρίφθηκε η έφεση του Άρη
  • [14] Χωρίς Κατσουράνη η ΑΕΚ
  • [15] Υπερήφανος ο Ταυλαρίδης
  • [16] Μόσχα "καλεί" Κατσιατόρι
  • [17] Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Παπαγερίδης
  • [18] Καλημέρα και... αντίο
  • [19] Βάκιλος του άνθρακα σε βοοειδή
  • [20] Μήνυμα ζωής στο… ψυγείο
  • [21] NASA "καλεί" εφευρέτες
  • [22] Αποσύρθηκαν τρικ και δείκτες λέιζερ
  • [23] Τέλος ο Βλάχος από τον Ιωνικό

    [01] Κοινωνία

    Νομιμοποιείται η επιτροπή των Ιεροσολύμων

    Διαγράφουν τον Ειρηναίο

    24/5/2005 7:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2005 7:51:22 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τη διαγραφή του κ. Ειρηναίου από τα δίπτυχα των ορθοδόξων εκκλησιών και τη διακοπή της μνημόνευσής του αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη στο Φανάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ψηφοφορία απείχαν οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της εκκλησίας της Πολωνίας ενώ εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Γεωργίας ψήφισαν κατά της πρότασης. Η απόφαση νομιμοποιεί την τριμελή επιτροπή, που διοικεί τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να προχωρήσει στην τοποθέτηση τοποτηρητή και στην εκλογή νέου Πατριάρχη, πράγμα που θα κάνει αμέσως, όπως ήδη δήλωσε στο Φανάρι ο μητροπολίτης Καισαρείας, κ. Βασίλειος. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν από τους πρώτους, που αναχώρησαν από το Φανάρι, χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Αργότερα, αναμένεται να εκδοθεί ανακοινωθέν από την αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Επιστολή από την Παλαιστινιακή Αρχή

    Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα από το γραφείο του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαμέρ Χλειλεχ, εστάλη επιστολή στους προκαθήμενους στο Φανάρι, η οποία αναφέρει, πως "η Παλαιστινιακή Αρχή σέβεται κάθε επίσημη και νόμιμη απόφαση, που θα πάρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ηγεσία των Ορθοδόξων Εκκλησιών". Επίσης, στην επιστολή διευκρινίζεται, ότι, η Ερευνητική Επιτροπή Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει συστήσει για να ελέγξει τις συμφωνίες για πωλήσεις ή ενοικιάσεις, που ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, καθυστέρησε την έρευνα, λόγω των μεγάλων εμποδίων, που συναντά.

    Η επιστολή, που υπογράφεται από το γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού διαβεβαιώνει επίσης, ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος συνεργάστηκε με την Επιτροπή και την κατέστησε πληρεξούσια να ακυρώσει τις συμβάσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ώρα των αποφάσεων

    [02] Παράξενα

    Έχουν μαϊμού... οι φύλακες

    24/5/2005 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε προσλήψεις όχι.. "μαϊμού", αλλά μαϊμούδων κατέφυγε η ινδική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τα βγάλει πέρα με το φαινόμενο της εισβολής αδέσποτων μαϊμούδων στα κυβερνητικά γραφεία. Πρώτος διδάξας ο υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων κ. Fatmi που προσέλαβε ένα μεγάλο πίθηκο Langur, είδος που θεωρείται ιερό στην Ινδία, μαζί με τον εκπαιδευτή του, προκειμένου να τρομάζουν ή και να αιχμαλωτίζουν τους απρόσκλητους "επισκέπτες", που έμπαιναν με ευκολία από τα παράθυρα και τα έκαναν μαντάρα. Το μέτρο αποδείχθηκε αποτελεσματικό και έπειτα από μια σειρά μαιμουδο-επιθέσεων και σε άλλα κυβερνητικά γραφεία στο Νέο Δελχί, οι οποίες άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα αρκετά επίσημα έγγραφα και δαγκωματιές σε ορισμένους υπαλλήλους, η νέα "υπηρεσία" στελεχώθηκε από άλλους τέσσερις Langur και δύο εκπαιδευτές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hindustan Times, η περίεργη ομάδα περιπολεί τους διαδρόμους σε αναζήτηση σκανταλιάρικων ή επιθετικών μαϊμούδων και ήδη από το Μάρτιο έχουν συλληφθεί 101 τριχωτοί ταραξίες, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε καταφύγιο άγριων ζώων.

    [03] Υγεία

    "Ηλιακή προστασία" με βιταμίνη D

    24/5/2005 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Associated Press

    Το κεφάλαιο "βιταμίνη D" έχει συνεπάρει τον τελευταίο καιρό μερίδα της αμερικανικής επιστημονική κοινότητας, που βασιζόμενη σε νέες μελέτες τολμά να προσθέσει μερικά "ναι μεν αλλά" σε μια από τις πλέον γνωστές και αυστηρές ιατρικές συμβουλές: ότι ποτέ δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Μη βιαστείτε να φτάσετε μόνοι σας σε συμπεράσματα, το ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των επιστημόνων, καθώς οι μεν τονίζουν ότι η πλουσιότερη πηγή της πολύτιμης βιταμίνης που προστατεύει ή και θεραπεύει διάφορες μορφές καρκίνου είναι ο ήλιος, την ώρα που οι δε αντιτείνουν ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την απειλή του καρκίνου του δέρματος. Εντούτοις τα ευρήματα σειράς πρόσφατων ερευνών δεν μπορούν να αγνοηθούν, γεγονός που ώθησε την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) να επανεξετάσει τις συμβουλές που παρέχει για την έκθεση στον ήλιο.

    Ηλιοθεραπεία με μέτρο

    Σύμφωνα με τον δρ. Εντουαρντ Τζιοβανούτσι, καθηγητή Ιατρικής και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο στο πλαίσιο μεγάλου ιατρικού συνεδρίου, ναι μεν η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος που όμως σπάνια είναι μοιραίος-, αλλά η σχολαστική αποφυγή του είναι ακόμα χειρότερη. Όπως υποστήριξε για κάθε θάνατο που προκαλείται από τον καρκίνο του δέρματος η βιταμίνη D μπορεί να αποτρέψει άλλους τριάντα που αποδίδονται σε άλλες μορφές της επάρατης νόσου. Τρομακτικά τα μαθηματικά του καρκίνου, όμως αν αποδειχθούν βάσιμοι οι νέοι επιστημονικοί ισχυρισμοί τότε αυτό θα σημάνει αλλαγή μιας νοοτροπίας με βαθιές ρίζες.

    Παρουσιάζοντας αποτελέσματα τεσσάρων διαφορετικών ερευνών που διεξήχθησαν τους τελευταίους τρεις μήνες, ο δρ. Τζιοβανούτσι επισήμανε ότι η βιταμίνη D θωρακίζει ή ακόμα και θεραπεύει τον οργανισμό από το λέμφωμα, τους καρκίνους του προστάτη και των πνευμόνων και μάλιστα κατά τραγική ειρωνεία και από τον καρκίνο του δέματος.

    Το θέμα είναι όμως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκείς δόσεις από την ευεργετική βιταμίνη, η οποία μάλιστα δύσκολα προσλαμβάνεται σε ικανές ποσότητες από τις τροφές ή από το εμπλουτισμένο γάλα και με ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία από τα συμπληρώματα διατροφής. Η μόνη "καθαρή" πηγή είναι οι ηλιακές ακτίνες που προκαλούν τη δημιουργία της από την προβιταμίνη D, μια διαδικασία η οποία δυστυχώς μπλοκάρεται από τη χρήση του αντηλιακού. Αυτό που προτείνουν οι υπέρμαχοι της ιδέας είναι η εφαρμογή της θεωρίας "ασφαλής ήλιος", δηλαδή την απόλαυση της ηλιοφάνειας χωρίς προστασία μερικές φορές εβδομαδιαίως, για διαστήματα όχι μεγαλύτερα των 15 λεπτών. Κάτι που όπως τονίζουν απερίφραστα δεν πρέπει να οδηγήσει σε επιζήμιες υπερβολές.

    Ερωτήματα τα οποία απομένει να απαντηθούν είναι το πόση βιταμίνη D χρειάζεται για παραχθούν αποτελέσματα και το ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος πρόσληψης της. Άλλωστε το συνιστώμενο διάστημα έκθεσης στον ήλιο θα διαφέρει ανάλογα με την εποχή, τον τόπο διαμονής ή χρώμα του δέρματος. Χρειάζεται λοιπόν πολλή μελέτη προτού διατυπωθούν ακριβή συμπεράσματα, αλλά η άκρη του μίτου βρίσκεται ήδη στα χέρια των ειδικών.

    [04] Πολιτική

    Εκατοντάδες πολίτες τον αποχαιρετούν

    Στο Σπίτι του Λαού ο Φλωράκης

    24/5/2005 12:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2005 2:12:29 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το ύστατο χαίρε απευθύνουν από τις 9 το πρωί στον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, που απεβίωσε την Κυριακή, εκατοντάδες πολίτες, που πληθαίνουν όσο περνάει η ώρα, στο Σπίτι του Λαού στο Περισσό, όπου εκτίθεται η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα. Πολλοί είναι εκείνοι, που βουρκώνουν περνώντας υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άλλων τραγουδιών των λαϊκών αγώνων και της αντίστασης, μπροστά στην καλυμμένη με τις σημαίες του ΚΚΕ και της Ελλάδας σορό του Χαρίλαου Φλωράκη, ενώ στέκονται για μια στιγμή να παρατηρήσουν τα παράσημα, με τα οποία τιμήθηκε στο παρελθόν ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ. Οι πόρτες θα παραμείνουν ανοιχτές σήμερα έως τις 9 το βράδυ και από αύριο στις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. ενώ η πολιτική του κηδεία θα γίνει αύριο στις 6 π.μ. παρουσία του Πρωθυπουργού και την Πέμπτη θα ταφεί δημοσία δαπάνη στη γενέτειρα του στο Παλιοζογλώπι Αγράφων.

    "Ηγετική φυσιογνωμία"

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ένας μεγάλος αγωνιστής, μεγάλος φίλος του παλαιστινιακού λαού. Αυτός και το κόμμα του στάθηκαν πάντα υποστηρικτές στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία και στη μνήμη του ο παλαιστινιακός λαός θα αισθάνεται πάντοτε ευγνωμοσύνη", δήλωσε ο Μαρουάν Αμπντέλ Χαμίντ πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, ο οποίος συνοδευόμενος από όλα τα μέλη της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, προσήλθε στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα επίτιμο πρόεδρο του κόμματος και να εκφράσει τα θερμά του συλληπτήρια και τα συλλυπητήρια του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης δεν ήταν μόνο πολιτικός ηγέτης μέσα στα όρια της Ελλάδας, ήταν μια φυσιογνωμία του διεθνούς επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος και στάθηκε πάντα στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων λαών", ανέφερε ο κ. Χαμίντ, προσθέτοντας ότι, ο εκλιπών "αφήνει πίσω του άξιους συντρόφους στο ΚΚΕ, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι, θα συνεχίσουν με την ίδια συνέπεια να στέκονται πάντοτε υπέρ των υποθέσεων των αγωνιζόμενων λαών σε όλο τον κόσμο".

    "Τιμούμε τους αγώνες και τον αγωνιστή καθώς και την αναζήτηση της προσπάθειας για μια δικαιότερη κοινωνία", δήλωσε, προσερχόμενος στον Περισσό, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη σορό του Χαρίλαο Φλωράκη.

    Σε ψήφισμα διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου Αθηνών-Πειραιώς για τον Χαρίλαο Φλωράκη τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο εκλιπών "σφράγισε με την παρουσία και δράση του την πορεία της Αριστεράς κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης επιδεικνύοντας σταθερότητα στις απόψεις του, αλλά και εξέχουσες δυνατότητες να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών".

    Επίσης η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει, πως ο Χαρίλαος Φλωράκης σημάδεψε με τη δράση του, την πορεία του Κόμματος και τις πολιτικές εξελίξεις σε δύσκολα χρόνια στο τελευταίο μισό του 20ου αιώνα. Πνεύμα ανήσυχο, ανοιχτό στις εξελίξεις, με ιδιαίτερη και αυθεντική λαϊκή θυμοσοφία, πρωταγωνίστησε στη λαϊκή πάλη σαν εργαζόμενος στα ΤΤΤ (οργάνωσε και πρωτοστάτησε στην πρώτη τους απεργιακή κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της κατοχής), στην εθνική αντίσταση και τον αγώνα ενάντια στον κατακτητή και πρωταγωνίστησε στους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατική ομαλότητα, κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό συντρόφων, φίλων και αντιπάλων, τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

    "Η σημερινή μέρα για την πόλη του Χαλανδρίου είναι μέρα θλίψης, όπως και η χθεσινή, από τη στιγμή, που όλοι οι Χαλανδραίοι μάθαμε το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, του αγαπημένου συμπολίτη όλων μας", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος. Και πρόσθεσε ότι ανεξαρτήτως πολιτικής παρατάξεως και ιδεολογίας όλοι έσκυψαν ευλαβικά σε μια προσωπικότητα, που χάραξε ανεξίτηλα την πολιτική ιστορία της χώρας μας και βεβαίως και του Χαλανδρίου.

    "Είναι η πιο δύσκολη κουβέντα. Μιλάμε για μια ηγετική φυσιογνωμία, που έδωσε στην εθνική αντίσταση, στο δημοκρατικό στρατό, στον ελληνικό λαό και τους λαϊκούς αγώνες. Ήταν λεβεντιά. Εκφράζει το 21, είναι πρότυπο, ήταν όμορφος, ήταν παλικάρι, που τον αγαπούσε ο κόσμος", ανέφερε πολύ συγκινημένος ο αντιστασιακός δημοσιογράφος Νίκος Καραντινός.

    Τον τίμησε η Βουλή

    Φόρο τιμής απέτισε με ειδική εκδήλωση χθες βράδυ η Βουλή, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς και εγκωμιάζει τη διακριτική, αλλά και ουσιώδη παρουσία του στην πολιτική σκηνή της χώρας.

    Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος καθώς και κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έφυγε" ένας ιστορικός ηγέτης

    Πέθανε ο Χαρίλαος Φλωράκης

    [05] Πολιτική

    Στη Βουλή το ν/σ για τη Δικαιοσύνη

    Ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης

    24/5/2005 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Για τις διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Δικαιοσύνης. Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, όπου το νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση, ο Αναστάσης Παπαληγούρας, καταδίκασε το φαινόμενο της βραδείας απονομής της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για δικαστική ομηρία την οποία υφίστανται χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, αντιμετωπίζει το πρόβλημα, με στόχο να ανακουφιστούν οι πολίτες που σήμερα δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους στα βραδυκίνητα γρανάζια της Δικαιοσύνης.

    Αντικίνητρο για τη δικομανία

    Το νομοσχέδιο, τόνισε ο υπουργός, αντιμετωπίζει σειρά θεμάτων που έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης.

    Επιπλέον με τροπολογία προσθήκης, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, προβλέπεται επιβολή παράβολου 10 Ευρώ για κάθε υποβολή μήνυσης.

    Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο επιδιώκει να θέσει τέλος στην έμφυτη δικομανία των Ελλήνων, χωρίς όμως να περιορίζει και τη δυνατότητα των οικονομικά ασθενέστερων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.

    Πλην των διατάξεων του ν/σ ο κ. Παπαληγούρας έκανε και μία σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα του υπουργείου του.

    Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη θεμελίωση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, την ανέγερση έξι νέων Δικαστικών Μεγάρων, την ολοκλήρωση της Μηχανοργάνωσης της υπηρεσίας Ποινικού Μητρώου, τη σύσταση ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών επιφορτισμένες με την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, την αύξηση των αριθμό εισακτέων στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

    Όλα τα παραπάνω βήματα, κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων στη Δικαιοσύνης.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με μια μονοκονδυλιά , ιδιαίτερα σε αυτόν τον ευαίσθητο και σύνθετο χώρο.

    "Απαιτούνται βήματα συνετά, μελετημένα και μεθοδικά, και όχι ανατροπές που θα κινδύνευαν να δημιουργήσουν σύγχυση Δικαίου και να αποδειχθούν ατελέσφορες" είπε χαρακτηριστικά.

    [06] Πολιτική

    Νομοσχέδιο - σταθμός για τη Δημόσια Διοίκηση

    Έτοιμη η "κανονιστική μεταρρύθμιση"

    24/5/2005 1:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τους όρους, με τους οποίους θα σχεδιάζονται στο εξής οι νόμοι βάζει το νομοσχέδιο για την "κανονιστική μεταρρύθμιση". Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος το νομοθέτημα, που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα αποτελέσει σταθμό για τη διοίκηση με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των νόμων στη χώρα μας. Στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα βήματα, που έχουν γίνει για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με την λειτουργία των ΚΕΠ. Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο ίδιος δεν λειτουργεί με όρους πολιτικού κόστους στη Δημόσια Διοίκηση ενώ επισήμανε ότι η εξυγίανση του δημόσιου τομέα προϋποθέτει προσήλωση στην αρχή της νομιμότητας, αποδοτικότητα και αντιγραφειοκρατία.

    [07] Κοινωνία

    Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Ηλεία

    24/5/2005 4:55:00 μμ

    Πηγή: NET

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9 το πρωί στο νομό Ηλείας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, και έγινε αισθητός κυρίως στις παράλιες περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αυτή η δεύτερη σεισμική δόνηση - ίδιας έντασης - με εκείνη που είχε καταγραφεί στην Ηλεία πριν από 15 μέρες, δεν προκαλεί καμία ανησυχία.

    [08] Κόσμος

    Τούρκοι κατά της Πανορθόδοξης Συνόδου

    Διαμαρτυρία έξω από το Φανάρι

    24/5/2005 2:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Επιτροπή περιοίκων" αποτελούμενη από δέκα περίπου άτομα με τουρκικές σημαίες, διαμαρτυρήθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Φαναρίου για την Πανορθόδοξη Σύνοδο, που εξελίσσεται στον ναό του Αγίου Γεωργίου. "Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στήνει ένα θρησκευτικό χριστιανικό δικαστήριο στην κοσμική Τουρκία", ανέφερε χειρόγραφο σημείωμα, που έδωσαν στους δημοσιογράφους οι διαμαρτυρόμενοι. "Αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της Οικουμενικότητας, που σημαίνει παραβίαση της συνθήκης της Λοζάννης και συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την δημιουργία ενός δεύτερου Βατικανού", ανέφερε το σημείωμα. "Δεν είναι δυνατόν το ίδρυμα αυτό (Οικουμενικό Πατριαρχείο), που δεν υπακούει στους νόμους του τουρκικού κράτους, να βρίσκεται στο έδαφος αυτό", συνεχίζει το σημείωμα και ζητά να εκδιωχθεί το Πατριαρχείο. Τα σημείωμα υπογράφεται από "Πλατφόρμα κατοίκων ΦΕΝΕΡ και ΜΠΑΛΑΤ". Ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει στον τουρκικό Τύπο και γνωστοί εκπρόσωποι του εθνικιστικού κινήματος, γνωστοί και ως "Γκρίζοι Λύκοι".

    [09] Ιράκ

    Ισχυρίζεται ισλαμική ισοτσελίδα

    Σοβαρά τραυματισμένος ο Ζαρκάουι

    24/5/2005 6:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2005 6:56:56 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Έκκληση στους μουσουλμάνους να προσευχηθούν για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι κάνει ισλαμική ιστοσελίδα, σύμφωνα με την οποία ο Ζαρκάουι είναι σοβαρά τραυματισμένος. Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα αναφέρει "Λαέ του Ισλάμ, προσευχήσου για τον σεΐχη Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ο οποίος τραυματίστηκε στο δρόμο του Θεού". Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν αναφέρει ούτε το πότε, ούτε το πώς τραυματίστηκε ο Ζαρκάουι.

    [10] Οικονομία

    Στη δημοσιότητα η 6μηνιαία έκθεση του

    Προβλέψεις από τον ΟΟΣΑ

    24/5/2005 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας το τρέχον έτος και οριακή επιτάχυνση το 2006 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην 6μηνιαία έκθεση του για την ελληνική Οικονομία. Για φέτος η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι ότι, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% και 3,2% το νέο έτος ενώ το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% την επόμενη διετία. Βραδεία θα είναι κατά τον ΟΟΣΑ, η αποκλιμάκωση της ανεργίας από 11% πέρυσι σε 10,8 φέτος και 10,5% το 2006. Ο ΟΟΣΑ συνιστά περικοπές των δημοσίων δαπανών ,μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων. Στο μεταξύ αύξηση 6,3% σε ετήσια βάση σημείωσε τον Μάρτιο το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η επιβάρυνση προήλθε κυρίως από το αυξημένο κόστος εισαγωγής καυσίμων και τις αγορές ποντοπόρων πλοίων. Παράλληλα το ναυτιλιακό συνάλλαγμα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα ενώ μειωμένες ήταν οι εισροές κοινοτικών πόρων. Τέλος, αισθητή υποχώρηση καταγράφουν το Μάρτιο οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας καθώς και οι εισροές διεθνών κεφαλαίων για ομόλογα, μετοχές και ρέπος.

    Διετής ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης

    Η ελληνική Οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, τη διετία 2005-2006, με ρυθμούς πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης αν και το τέλος των δαπανών, που σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πολιτική, που έχει γίνει πιο αυστηρή αναμένεται να κάμψουν τη ζήτηση ιδιαιτέρως το 2005, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί το ελληνικό ΑΕΠ στο 3% περίπου, εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του.

    Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει, παράλληλα, ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει, πιθανότατα, πάνω από το μέσον όρο της Ευρωζώνης, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συρρικνωθεί σταδιακά καθώς περιορίζεται η διαφορά ως προς την ανάπτυξη με την Ευρωζώνη και οι εξαγωγές υπηρεσιών παραμένουν ισχυρές.

    Η "πολύ εύθραυστη" κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος εξυγίανσης, που ανακοινώθηκε προσφάτως, τονίζει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του. Απαιτούνται περικοπές των πρωτογενών δαπανών, όπως αναφέρει, ενώ επισημαίνει, πως οι πρόσφατες προτάσεις τροποποίησης του φορολογικού συστήματος δεν πρέπει να παρακωλύσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση.

    Εκτιμά, επίσης, ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και η ενίσχυση της ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων θα συντελέσουν στην προώθηση τόσο της απασχόλησης όσο και της ανταγωνιστικότητας της χώρας και θα μειώσουν το χάσμα με τους άλλους εταίρους της ευρωζώνης όσον αφορά τον πληθωρισμό.

    Μετά την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,2% το 2004, ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας φέτος στο 2,8% αλλά εκ νέου επιτάχυνσή στο 3,2% το 2006.

    Αναμένει εξάλλου αύξηση του πληθωρισμού στο 3,7% φέτος και υποχώρησή του στο 3,4% το 2006, έναντι 3,4% το 2004. Ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης ιδιωτών εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 3% φέτος - από 3,3% το 2004 - επιταχυνόμενος ελαφρά στο 3,1% το 2006.

    Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί, το 2005, στο 10,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και να συνεχίσει την πτωτική πορεία του το 2006 υποχωρώντας στο 10,5%, από 11% το 2004.

    Ο Οργανισμός προβλέπει συρρίκνωση, φέτος, στο 3,8% του ΑΕΠ του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο πέρυσι ανήλθε στο 6% του ΑΕΠ. Το 2006, αναμένεται νέα συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

    Ο ΟΟΣΑ εκτιμά τέλος ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συρρικνωθεί ελαφρώς, το 2005, στο 5,2% του ΑΕΠ - από 5,3% του ΑΕΠ το 2004 - και θα συνεχίσει μειούμενο στο 4,9% του ΑΕΠ το 2006.

    [11] Οικονομία

    Με 153 χιλ. πιστωτικά και 144 χιλ. χρεωστικά

    Αποστέλλεται η 4η παρτίδα εκκαθαριστικών

    24/5/2005 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περίπου 500 χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί τις επόμενες μέρες η Εφορία. Πρόκειται για την Τετάρτη αποστολή, η οποία περιλαμβάνει 153 χιλιάδες πιστωτικά εκκαθαριστικά, με μέση επιστροφή φόρου 490 ευρώ ανά φορολογούμενο, καθώς και περίπου 144 χιλιάδες χρεωστικά σημειώματα, στα οποία αντιστοιχεί επιπλέον φόρος 1.770 ευρώ ανά φορολογούμενο. Όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν είτε σε τρεις δόσεις, όπως αναγράφεται πάνω στο σημείωμα, είτε εφάπαξ, με έκπτωση 1,5%.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η αποστολή της Ουκρανίας

    24/5/2005 12:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς το φετινό απόκτημα της ΑΕΚ, τον επιθετικό της Ντνίπρο Ολεγκ Βελτίνσκι, αλλά με το "βαρύ πυροβολικό" της Μίλαν, Αντρεϊ Σεφτσένκο, που θα α ενσωματωθεί στην αποστολή μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ,θα ταξιδέψει προσεχώς η αποστολή της Ουκρανίας στην Ελλάδα για τον αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2006. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ολεγκ Μπλαχίν, ανακοίνωσε τα ονόματα των παικτών που θα συμμετέχουν στην αποστολή της ομάδας για τα παιχνίδια με Καζακστάν (4 Ιουνίου στο Κίεβο) και την Ελλάδα (8 Ιουνίου στον Πειραιά). Ο άσος της Μπάγερν Λεβρκούζεν, Αντρέι Βορονίν δήλωσε πάντως ετοιμοπόλεμος για αυτούς τους σημαντικούς δύο αγώνες που θα κρίνουν το εισιτήριο της πρόκρισης για τα γήπεδα της Γερμανίας το 2006: "Πρέπει να νικήσουμε με κάθε θυσία το Καζαχστάν και να μη χάσουμε από την Ελλάδα".

    Οι εκλεκτοί του Μπλαχίν

    Τερματοφύλακες: Αλεξάντερ Σοβκόβσκι, Βιάτσεσλαβ Κερνοτσένκο (Ντνίπρο)

    Αμυντικοί: Σεργκέι Φιοντόροβ, Αντρέι Νεσμάτσνι (Διναμό Κιέβου), Αλεξάντερ Ραντσένκο, Βλαντιμίρ Γεζέρσκι, Αντρέι Ρουσόλ (Ντνίπρο), Βιάτσεσλαβ Σβιντέρσκι (Ραμενσκόγιε)

    Μέσοι: Ρουσλάν Μπιντνένκο, Σεργκέι Ναζαρένκο, Αλεξάντερ Ρικουν, Ρουσλάν Ρόταν, Ολεγκ Σελάγεφ (Ντνίπρο), Αντρέι Χουσιν (Σαμάρα), Ανατόλι Τίμοστσουκ (Σακτάρ), Ολεγκ Γκούσεβ (Διναμό Κιέβου), Μαξίμ Μπελέτσκι (Μόσκβα)

    Επιθετικοί: Αντρέι Σεφτσένκο (Μίλαν), Αντρέι Βορομπέι, Αλεξέι Μπιέλικ (Σαχτάρ), Αλεξάντερ Κοσίριν (Οντέσα), Αντρέι Βορονίν (Λεβερκούζεν)

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απορρίφθηκε η έφεση του Άρη

    24/5/2005 7:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2005 7:34:13 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ούτε από το δευτεροβάθμιο όργανο δεν κατάφερε να σωθεί ο Άρης, καθώς η σημερινή απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ, τον στέλνει οριστικά στην Β Εθνική κατηγορία. Η έφεση των Θεσσαλονικέων απορρίφθηκε απόψε, έτσι η αφαίρεση των τριών βαθμών και η ποινή των έξι αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών παραμένουν καθώς και το πρόστιμο των 200.000 ευρώ.

    Βουβαμάρα και θλίψη

    Με βουβαμάρα και θλίψη δέχτηκε πριν λίγο ο κόσμος του Άρη την απόφαση απόρριψης της έφεσης που κατέθεσε η ΠΑΕ Άρης κατά της πρωτόδικης απόφασης του Δικαιοδοτικού αθλητικού οργάνου της ΕΠΑΕ για τιμωρία αφαίρεσης τριών βαθμών για την διακοπή του αγώνα με τον Ηρακλή. Έτσι ο Άρης, που δεν αποφάσισε τις περαιτέρω κινήσεις του για την απόφαση αυτή, θα ταξιδεύσει το απόγευμα για το τυπικό του τελευταίου αγώνα της περιόδου με την Καλλιθέα στην Αθήνα, αφού η ομάδα έχει υποβιβαστεί με βάση και τη σημερινή τελική απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ. Στη σημερινή τελευταία προπόνηση ο Γιώργος Χατζάρας δεν έδειξε τις προθέσεις του για την 11άδα. Πιθανότατα θα υπάρξει ένα μόνο νέο πρόσωπο στο αρχικό σχήμα, συγκριτικά με τον αγώνα του τελικού του κυπέλλου αφού θα λείψει ο τιμωρημένος Παπαδόπουλος που συμπλήρωσε επτά κίτρινες και θα επανέλθει στη νέα σεζόν.

    Η πιθανή αρχική ενδεκάδα είναι η εξής: κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Πουρλιοτόπουλος και στην άμυνα θα παίξουν οι Καλλιμάνης, Γόγολος, Κολτσίδας, Νάιντος. Στην μεσαία γραμμή οι Νεμπεγλέρας, Μαρκομιχάλης, Πασσαλής, Μουράφσκι, Αμπελάς και στην επίθεση ο Κουεμάχα. Ο Μπενίσκος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού (διάστρεμμα) και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει στην εντεκάδα. Στην αποστολή συμμετέχουν ακόμη οι: Λυμπερόπουλος, Λαζανάς, Φομούμποντ, Ινόγκι, Χρυσάφης, Βανγκέλι, Παντελίδης. Στη διάθεση του κ.Χατζάρα πλην του τιμωρημένου Παπαδόπουλου δεν είναι ο επίσης τιμωρημένος Εκουέμε. Εκτός αποστολής έμεινε και ο Φερνάντο Σανχούρχο που αισθανόταν έντονους πόνους στο γόνατο. Ο Αργεντινός θα υποβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε αρθροσκόπηση αφού ταλαιπωρείται εδώ και μέρες από μία κάκωση στον μηνίσκο. Ο παίκτης θα μείνει εκτός δράσης για ένα μήνα και θα είναι έτοιμος στο ξεκίνημα της προετοιμασίας για τη νέα περίοδο.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χωρίς Κατσουράνη η ΑΕΚ

    24/5/2005 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς τον Κώστα Κατσουράνη στην αποστολή, θα υποδεχθεί αύριο η ΑΕΚ τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί (18:30) στο ΟΑΚΑ. Ο αρχηγός της ΑΕΚ δεν κατάφερε να προπονηθεί, καθώς τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο γόνατο και κρίθηκε προτιμότερο να μείνει εκτός αποστολής. Την θέση του διεθνή μέσου στην 11αδα θα πάρει -εκτός απροόπτου- ο Μιλέν Πετκοφ, ενώ κατά τα άλλα, ο Φερνάντο Σάντος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς ο Κρασσάς εξέτισε την ποινή του και τέθηκε στην διάθεση του Πορτογάλου τεχνικού. Την αποστολή της ΑΕΚ αποτελούν οι Χιώτης, Μιχαηλίδης, Μπούρμπος, Κόντης, Μόρας, Άλβες, Μάλμπασα, Ασουνσάο, Ίβιτς, Πετκόφ, Κυριακίδης, Σοάρες, Λυμπερόπουλος, Ζούλιο Σέζαρ, Κωνσταντινίδης, Κωστένογλου, Κρασσάς, Κατσουράνης, Γεωργέας. Στο μεταξύ, την Πέμπτη (15:00) ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ντέμης Νικολαϊδης, θα παραχωρήσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συνέντευξη Τύπου, κατά την διάρκεια της οποίας θα κάνει τον απολογισμό της χρονιάς, ενώ δεν αποκλείεται να εκφράσει την στήριξη του στο ψηφοδέλτιο της "Ένωση 1924" ενόψει των επικείμενων εκλογών στην ερασιτεχνική.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Υπερήφανος ο Ταυλαρίδης

    24/5/2005 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μπορεί να έχει περάσει από όλες τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας, όμως η πρόσκληση στην κορυφαία ομάδα της Ευρώπης για το 2004 ήταν όντως ξεχωριστή για τον Στάθη Ταυλαρίδη. Ο αμυντικός της Λιλ που είναι το νέο πρόσωπο στα ονόματα των "Λεγεωνάριων" για την Εθνική μας, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και εξέφρασε την χαρά του και τις ευχαριστίες του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Ότο Ρεχάγκελ. "Όπως κάθε ποδοσφαιριστής, έτσι κι εγώ είμαι χαρούμενος που κλήθηκα στην Εθνική Ανδρών", τόνισε ο Ταυλαρίδης και πρόσθεσε, "Έχω περάσει απ΄ όλες τις εθνικές ομάδες και, όποτε έπαιζα με το εθνόσημο, αισθανόμουν υπερηφάνεια. Αυτή η πρόσκληση που έλαβα, πάντως, είναι ξεχωριστή, μετά την επιτυχία του περασμένου καλοκαιριού. Νιώθω ότι αυξάνονται οι υποχρεώσεις μου, νιώθω ότι η φανέλα θα ΄ναι πιο βαριά. Ελπίζω ν΄ ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κ. Ρεχάγκελ, τον οποίο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου

    [16] Βόλεϊ

    Μόσχα "καλεί" Κατσιατόρι

    24/5/2005 11:59:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από ένα χρόνο αποχής από την αγωνιστική δράση, η πρώην διεθνής πασαδόρος της Ιταλίας, Μαουρίτσια Κατσιατόρι φαίνεται ότι είναι περιζήτητη στο μετεγγραφικό παζάρι του φιλέ. Πρώτα ήρθαν οι προτάσεις από δύο ομάδες της Α2 Ιταλίας, Μόντενα και Βιλιάνο και πρόσφατα ακολούθησε η πρόταση της ρωσικής Ντιναμό Μόσχας να αγωνιστεί στο ρωσικό πρωτάθλημα. Σήμερα η πρώην πάικτρια της ισπανικής Τενερίφης αναμένεται να έχει ραντεβού στο Μιλάνο με ανθρώπους της Μοσχοβιτικής ομάδας και θεωρείται πολύ πιθανό να απαντήσει θετικά.

    [17] Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Παπαγερίδης

    24/5/2005 2:54:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το καλύτερο φινάλε για τα "ελληνικά χρώματα" έγραψε σήμερα στο 31ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών εφήβων-νεανίδων στο Πουσάν της Νότιας Κορέας, ο πρωταθλητής μας, Δημήτρης Παπαγερίδης. Ο 19χρονος "Άτλαντας" του ΠΑΟΚ στην κατηγορία των +105 κιλών σάρωσε και τα τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία του, ενώ σύνετριψε και τα πανελλήνια ρεκόρ νέων, τόσο στο αρασέ με 182 κιλά, όσο και στο σύνολο με 397κ. Αντίθετα στην κατηγορία των 105 κιλών, ο Γιώργος Σαμαράς δεν κατάφερε να πλησιάσει το βάθρο, αφού ήταν 12ος στο αρασέ με 145 κιλά, 13ος στο ζετέ με 175κ. και 12ος στο σύνολο με 320κ. Στην τελική κατάταξη των εφήβων η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση με 432 βαθμούς, ενώ στις νεάνιδες, ήταν 6η με 271 βαθμούς.

    [18] Καλημέρα και... αντίο

    24/5/2005 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την τύχη της Ρωσίδας κατόχου του τίτλου, Αναστασίας Μίσκινα, που αποκλέιστηκε χθες πρόωρα από τον από γύρο του παρισνού τουρνουά τένις "Grand Slam" του Ρολάν Γκαρός είχε σήμερα και η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα και ηττήθηκε στον α΄ γύρο από τη Σοφία Αρβιντσον (Σουηδία) με 6-1, 7-6. Έτσι η Δανιηλίδου θα έχει την τελευταία ευκαιρία για διάκριση επί γαλλικού εδάφους στον α΄ γύρο του διπλού των γυναικών. Με παρτενέρ τη Βελγίδα Ελς Κάλενς, θα διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση απέναντι στις Νάντια Πέτροβα (Ρωσία)/Μέγκαν Σόνεσι (ΗΠΑ).

    [19] Υγεία

    Δεν έχει διατεθεί στην αγορά ακατάλληλο κρέας

    Βάκιλος του άνθρακα σε βοοειδή

    24/5/2005 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε αγροτική περιοχή του Φενεού Κορινθίας εντοπίστηκαν δυο βοοειδή που είχαν προσβληθεί από τον βάκιλο του άνθρακα. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των νομών Αχαΐας και Κορινθίας, ενώ προχώρησαν στην αποτέφρωση των ζώων. Σύμφωνα με την Νομαρχία Αχαΐας, τα ζώα είχαν βοσκήσει σε περιοχή εντός του νομού. Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα ο προληπτικός εμβολιασμός περίπου 200 βοοειδών και 10.000 αιγοπροβάτων στη περιοχή της ανατολικής Αχαίας, στην επαρχία των Καλαβρύτων και στην περιοχή της Κορινθίας. Ακόμη, δεν έχει διατεθεί στην αγορά ακατάλληλο κρέας, ανακοίνωσε η Νομαρχία Αχαΐας.

    Ο βάκιλος του άνθρακα μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από τα ζώα, ενώ μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στο δέρμα, το γαστρεντερικό σύστημα και τους πνεύμονες.

    Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

    Ο άνθρακας δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    [20] Υγεία

    Μήνυμα ζωής στο ψυγείο

    24/5/2005 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Μια χρήσιμη και ενδεχομένως σωτήρια συμβουλή απηύθυνε προς τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους, το δημοτικό συμβούλιο του Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας. Τους ενθαρρύνει να βάλουν κρίσιμες ιατρικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους, όπως συνταγές ή οδηγίες ιατρών μέσα σε μπουκάλια, να τοποθετήσουν επάνω μια ευκρινή ετικέτα και αντί να τα ρίξουν στη θάλασσα, να προτιμήσουν κάποιο ράφι του ψυγείου τους. Επειδή σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών ο χρόνος είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμος, μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα διευκόλυνε σημαντικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του έργου των αρμόδιων νοσηλευτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για μια έξυπνη και απλή στην εφαρμογή της ιδέα, καθώς πλαστικά μπουκάλια υπάρχουν σε όλα τα σπίτια ανεξαιρέτως και συνήθως στο ψυγείο. Το να αποκτήσει κάποιο από αυτά ιδιαίτερο νόημα και ιατρικό πληροφοριακό περιεχόμενο για ασθενείς ή ηλικιωμένους δεν είναι συνηθισμένο, πλην όμως μπορεί να σώσει ζωές.

    [21] Τεχνολογία

    Διαγωνισμός με χρηματικό έπαθλο

    NASA "καλεί" εφευρέτες

    24/5/2005 11:27:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist

    Μήπως είστε φιλόδοξος επιστήμων, "κολλημένος" με το Διάστημα; Το όνειρό σας είναι να συμμετέχετε σε διαστημική αποστολή ή να ζήσετε, έστω για μια μέρα, τον "πυρετό" στα γραφεία της NASA; Αν όλα αυτά σας απασχολούν και είστε εφευρετικοί, προσέλθετε: η NASA προσφέρει 250.000 δολάρια (περίπου 199.285 ευρώ) σε εκείνον που θα κατορθώσει να δημιουργήσει μια συσκευή ικανή να απομονώνει οξυγόνο από ηφαιστειακή στάχτη. Το σύστημα προορίζεται για τις μελλοντικές βάσεις στο φεγγάρι και στον Άρη, καθώς η στάχτη μοιάζει με το έδαφος της Σελήνης. Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των Προκλήσεων της Εκατονταετηρίδας, μια σειρά από διαγωνισμούς που ξεκίνησε το Μάρτιο με στόχο την ανάπτυξη νέων διαστημικών τεχνολογιών και λήγει την 1η Ιουνίου του 2008. Η στάχτη, γνωστή ως JSC-1, προέρχεται από ηφαιστειακή βασαλτική απόθεση κοντά στο Φλάγκσαφτ της Αριζόνα και χρησιμοποιείται ήδη σε δοκιμές διαστημικών στολών και σεληνακάτων.

    Κριτήρια και στόχοι

    Αν είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την πρόκληση, η ζητούμενη συσκευή πρέπει να ζυγίζει το πολύ 25 κιλά και να παράγει τουλάχιστον πέντε κιλά καθαρό οξυγόνο από ηφαιστειακή τέφρα ή παρόμοιας σύστασης με το έδαφος στην περιοχή προσεδάφισης του Apollo 14.

    "Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσουμε αληθινούς σεληνιακούς βράχους, αλλά βέβαια είναι μάλλον δυσεύρετοι", σχολίασε στο New Scientist ο Μπραντ Σπόνμπεργκ, συντονιστής των Προκλήσεων της Εκατονταετηρίδας.

    Η συσκευή που θα κερδίσει τον διαγωνισμό Οξυγόνου Σεληνιακών Ρεγόλιθων (MoonROx) προορίζεται για το Όραμα Εξερεύνησης του Διαστήματος, το σχέδιο της NASA για νέες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη. Η συσκευή θα μπορούσε να φτάνει πρώτη στη βάση και να παράγει οξυγόνο για το πλήρωμα, που αναμένεται αργότερα.

    Συνολικά, δέκα εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν φέτος ως βραβεία στους διαγωνισμούς της NASA. Η πρώτη από τις Προκλήσεις, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 30 ομάδες, αφορούσε στην ανάπτυξη καλωδίων υψηλής αντοχής για χρήση σε διαστημικούς ανελκυστήρες, δηλαδή θαλάμους που θα ανεβαίνουν από τον ισημερινό μέχρι το Διάστημα.

    Σχετικά Links: Προκλήσεις της Εκατονταετηρίδας

    JSC - 1

    [22] Κοινωνία

    Από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

    Αποσύρθηκαν τρικ και δείκτες λέιζερ

    24/5/2005 5:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε απόσυρση από την αγορά παιχνιδιών-αναπτήρων, δεικτών λέιζερ και προϊόντων τρικ (με τη μορφή στυλό, αναπτήρα, κινητού τηλεφώνου, πιστολιού), που προκαλούν με το πάτημα ενός κουμπιού τίναγμα λόγω ηλεκτρικής εκκένωσης, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Έπειτα από αγορανομικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους δεσμεύτηκαν συνολικά 1.257 δείκτες λέιζερ, 652 αναπτήρες και άλλα 20 τεμάχια προϊόντων τα οποία δεν έφεραν ενδείξεις και οδηγίες προφύλαξης στα ελληνικά, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Εξάλλου με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία αναπτήρων που μοιάζουν με παιχνίδια με στόχο την προστασία των παιδιών, αλλά και δεικτών λέιζερ άνω της τάξης 2, η κυκλοφορία των οποίων εφεξής θα επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτοί συνοδεύονται από έγγραφη πιστοποίηση εργαστηρίου αναγνωρισμένου κύρους της ΕΕ σχετικά με την κατάταξή τους.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος ο Βλάχος από τον Ιωνικό

    24/5/2005 4:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2005 6:41:45 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σαφείς αιχμές για τον χαρακτήρα του Βαγγέλη Βλάχου άφησε ο Χρήστος Κανελλάκης, ο μεγαλομέτοχος της ομάδας του Ιωνικού, απόφαση του οποίου ήταν η σημερινή λύση της συνεργασίας με τον έλληνα τεχνικό. Η εξέλιξη αυτή στην παρούσα φάση του πρωταθλήματος, δημιουργεί σίγουρα εντυπώσεις, ωστόσο ακόμη μεγαλύτερες για το τι έφταιξε και η συνεργασία δεν συνεχίζεται, από την στιγμή μάλιστα που ευδοκίμησε, προξενεί η ανακοίνωση του κ. Κανελλάκη, η οποία αναφέρει. "Εγώ και ο αδελφός μου, Λεωνίδας, ευχαριστούμε τον κ. Βλάχο για τον 1,5 χρόνο της συνεργασίας μας και του ευχόμαστε καλή συνέχεια και επιτυχίες στην καριέρα του. Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τον προπονητή Βαγγέλη Βλάχο, αλλά όπως γνωρίζουν όλοι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μονιμότητα. Αυτό που προέχει για μας, είναι οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις, ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση, στοιχεία που θεωρούμε απαραίτητα σε κάθε συνεργασία που κάνουμε. Την ομάδα στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος, κόντρα στην Ξάνθη, θα κοουτσάρει ο γυμναστής της ομάδας και μέχρι σήμερα βοηθός του κ. Βλάχου, Αλεξ Κασέρες, ένας άριστος επαγγελματίας και θαυμάσιος άνθρωπος".

    "Όλα έχουν ένα τέλος"

    Από την πλευρά του ο πρώην πλέον προπονητής της ομάδας του Ιωνικού, αρκέστηκε στο να τονίσει, "Όλα στη ζωή έχουν μια αρχή και ένα τέλος και αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να κοιτάμε μπροστά, διατηρώντας στη μνήμη μας τα καλά και ξεχνώντας τα άσχημα του παρελθόντος. Φεύγοντας από τον Ιωνικό, θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση, τους άμεσους συνεργάτες μου, τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους της ομάδας για τη συνεργασία που είχαμε, στο διάστημα που ήμουν προπονητής του Ιωνικού. Δουλέψαμε όλοι σκληρά, προκειμένου να διατηρήσουμε την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία και βάλαμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Εύχομαι στον Ιωνικό να έχει πάντα επιτυχίες".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 May 2005 - 16:53:42 UTC