Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολύνεκρη έκρηξη
  • [02] Αναβλήθηκε η δίκη του "Σαμίνα"
  • [03] Παραδέχονται τώρα τη βεβήλωση του Κορανίου
  • [04] Στελθ φρουρούν τη Ν. Κορέα
  • [05] Συνετρίβη ελικόπτερο με 2 νεκρούς
  • [06] Μείωση της ανεργίας τον Απρίλιο
  • [07] Παράνομες ενδεικτική τιμή και διατίμηση
  • [08] Εκρήξεις συγκλονίζουν την Ισπανία

    [01] Κόσμος

    Σε ιερό τέμενος στο Πακιστάν

    Πολύνεκρη έκρηξη

    27/5/2005 9:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2005 11:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε ιερό τόπο των μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Geo, η έκρηξη έγινε στις 11:20 τοπική ώρα στο μαυσωλείο του Μπάρι Ιμάμ, που βρίσκεται κοντά σε κυβερνητικά κτίρια και διπλωματικές αποστολές. Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες "ένας άντρας μπήκε στο μαυσωλείο την ώρα της προσευχής και ανατινάχτηκε". Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Καμάλ Σαχ, επισήμανε πως προς το παρόν είναι αδύνατον να πει κανείς αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας ή για έκρηξη τηλεχειριζόμενης βόμβας. Χιλιάδες πιστοί, σουνίτες και σιίτες, συμμετείχαν σε εορταστικές εκδηλώσεις τη στιγμή της έκρηξης.

    [02] Κοινωνία

    Αναβλήθηκε η δίκη του "Σαμίνα"

    27/5/2005 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αναβάλλεται για την ερχόμενη Παρασκευή, η δίκη των 9 κατηγορουμένων για το ναυάγιο του "Σάμινα", στο 3μελές εφετείο κακουργημάτων Πειραιά,

    λογω ανεπάρκειας του χώρου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της έδρας, Νικόλαος Λεοντής. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη ημέρα της δίκης οι μάρτυρες δηλώνουν την παράσταση πολιτικής αγωγής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο εδώλιο για το "Σαμίνα"

    [03] Κόσμος

    Από 4 φρουρούς και έναν ανακριτή στο Γκουαντάναμο

    Παραδέχονται τώρα τη βεβήλωση του Κορανίου

    27/5/2005 9:55:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πέντε περιπτώσεις "βεβήλωσης του Κορανίου" από το αμερικανικό προσωπικό στη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, παραδέχτηκε ο αμερικανικός στρατός. Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της φυλακής, ταξίαρχος Τζέι Χουντ οι περιπτώσεις αφορούν τέσσερις φρουρούς και έναν ανακριτή. Ο Χουντ αρνήθηκε να διευκρινίσει το είδος της βεβήλωσης του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων στην αμερικανική βάση, όπου κρατούνται ξένοι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες. Είπε μόνο, πως σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές οι φρουροί της φυλακής δεν είχαν ρίξει το Κοράνι στην τουαλέτα. Ο Χουντ τόνισε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ανακρίσεων, από τις 13 καταγγελίες για βεβήλωση του Κορανίου μόνο οι πέντε ευσταθούν.

    [04] Κόσμος

    Φόβοι για πυρηνική δοκιμή

    Στελθ φρουρούν τη Ν. Κορέα

    27/5/2005 8:14:00 πμ

    Δεκαπέντε μαχητικά αεροσκάφη Στελθ F-117A Nighthawk αναπτύσσονται στη Νότια Κορέα, μετά από εντολή που έδωσε η αμερικανική πολεμική αεροπορία. Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται λόγω της πιθανότητας να πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα πυρηνική δοκιμή. Τα αεροσκάφη αυτά που έχουν τη δυνατότητα να ξεφεύγουν από τα ραντάρ, άρχισαν να πετούν από την Αεροπορική Βάση Χόλομαν, στο Νιου Μέξικο, κατευθυνόμενα προς τις αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αεροπορικής Βάσης Χόλομαν, η επιχείρηση άρχισε αυτή την εβδομάδα και η πλήρης ανάπτυξη των αεροσκαφών θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες. Ακόμη, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη των Στελθ στην κορεατική χερσόνησο δεν έχει σχέση με την ένταση στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι γίνεται "στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση αξιόπιστης δύναμης αποτροπής".

    [05] Ιράκ

    Συνετρίβη ελικόπτερο με 2 νεκρούς

    27/5/2005 7:49:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη μετά από πυρά αυτόματων όπλων, κοντά στη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αμερικανικός στρατός "οι δύο στρατιώτες της Δύναμης "Ελευθερία" σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη κοντά στη Μπακούμπα, στις 26 Μαϊου".

    [06] Οικονομία

    Κατά 42.500 μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

    Μείωση της ανεργίας τον Απρίλιο

    27/5/2005 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κατά 42.500 άτομα μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα το 2004. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία φέτος τον Απρίλιο οι άνεργοι ήταν 512.000 έναντι 554.500 ατόμων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Με δήλωσή του ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι, παρά τη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 7,7%, δεν θριαμβολογούμε και παραμένει αμετακίνητος στόχος η μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στα τέλη της τετραετίας. Σχολιάζοντας την εξέλιξη της εγγεγραμμένης ανεργίας, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε ότι, η Κυβέρνηση παρέλαβε υψηλή ανεργία από το ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για δυσάρεστη κατάσταση που, ωστόσο, εμφανίζει τάσεις βελτίωσης. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά, πως "η κατάσταση που κληρονομήσαμε, πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους, καθώς και μια σειρά από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα της κοινωνικής συνοχής".

    [07] Οικονομία

    Σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ

    Παράνομες ενδεικτική τιμή και διατίμηση

    27/5/2005 9:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ως παράνομες ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή εταιρειών, οι αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και οι αγορανομικές διατάξεις του έτους 2003, που υποχρέωναν τις ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης νερών και αναψυκτικών να αναγράφουν στη συσκευασία των προϊόντων τους την ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης ενώ παράλληλα απαγόρευαν την πώλησή τους σε ανώτερη τιμή από την αναγραφόμενη. Σύμφωνα με μία σειρά αποφάσεων του το Δ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς δεν υποχρεώνει επιχειρήσεις του εξωτερικού να πράττουν κάτι ανάλογο. Με άλλη απόφαση το ΣτΕ κρίνει παράνομη τη διατίμηση στους καφέδες, τα ποτά, τα αναψυκτικά, καθώς δεν είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση, που να καθορίζει τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τους όρους με τους οποίους τα συγκεκριμένα προϊόντα υπάγονται στην κατηγορία των ελεγχόμενων. Με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση στις τιμές των εμφιαλωμένων νερών, αναψυκτικών, καφέδων και άλλων προϊόντων, που πωλούνται σε κυλικεία των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών σταθμών και αλλού. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και εννιά εταιρείες.

    [08] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες

    Εκρήξεις συγκλονίζουν την Ισπανία

    27/5/2005 7:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2005 10:14:19 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δύο βόμβες εξερράγησαν το βράδυ της Πέμπτης, σε σιδηροδρομικό σταθμό στην κωμόπολη Μπαρακάλντο, στην περιοχή των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία. Σοβαρές ζημιές υπέστη η είσοδος και τα εκδοτήρια εισιτηρίων, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματίες. Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σταθμός ήταν άδειος τη στιγμή της έκρηξης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και υποπτεύονται ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είναι έργο της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στη σύλληψη του ηγέτη του Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή κατηγορούμενος ότι ανήκει στην ΕΤΑ. Ο Οτέγκι οδηγήθηκε στη φυλακή χθες. Το Μπατασούνα είναι το εκτός νόμου πολιτικό σκέλος της παράνομης οργάνωσης ΕΤΑ. Ο δικηγόρος του Οτέγκι δήλωσε ότι ο Βάσκος πολιτικός μπορεί να αφεθεί ελεύθερος σήμερα, μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 400.000 .

    Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης Τόντζου Ροντρίγκες, η έκρηξη οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, ενώ καταδίκασε τους υπεύθυνους. "Με αυτόν τον τρόπο απαντούν στο χέρι που τους έτεινε ο Θαπατέρο", αναφέρθηκε ο κ. Ροντρίγκες στην πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης για διάλογο με την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξαναχτύπησε η ΕΤΑ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 May 2005 - 8:50:48 UTC