Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΡΤ στηρίζει το ελληνικό τραγούδι
  • [02] Φως νερό τηλέφωνο… στα ΚΕΠ
  • [03] "Ανοίγει δρόμους η εθελούσια"
  • [04] Ελληνικές αντιδράσεις για το γαλλικό "Όχι"
  • [05] Τοποτηρητής Ιεροσολύμων
  • [06] Αλλαγές στην εξέταση των υποψήφιων οδηγών
  • [07] Ζητούν μεσολάβηση Βαρθολομαίου
  • [08] Η Μέρκελ για καγκελάριος
  • [09] Μετωπική ΕΕ και Κίνας
  • [10] Στο επίκεντρο το ασφαλιστικό
  • [11] Δύο τα "χρυσά παπούτσια"
  • [12] Μικρόφωνο εναντίον ... μπάλας
  • [13] Νέα πρόταση των "ανθρακορύχων" για Όουεν
  • [14] Προς τιμήν του Βαζέχα
  • [15] Επίθεση στον Μπάγεβιτς, η "Θύρα 7"
  • [16] Χατζάρας:΄"¨Ηταν λάθος μου"
  • [17] Στεφάνου αντί Δημητρόπουλου
  • [18] Στη Νέα Γενεά η Καφετζάκη
  • [19] Διακρίθηκε στις ΗΠΑ η Ανδριοπούλου
  • [20] Ασημένιο ο Παπαθανασίου
  • [21] Η καρδιά της ξιφασκίας χτύπησε στην Κρήτη
  • [22] Ταξίδι στα κύματα της Ιστορίας
  • [23] "Ξεκλειδώνουν" τα μυστικά της χρόνιας κούρασης
  • [24] Κερδίζει έδαφος το e-shopping
  • [25] Στη Βουλή το ΛΑΦΚΑ
  • [26] Αποσύρεται προϊόν για βρέφη
  • [27] Ανανεώσεις για τον Ιωνικό
  • [28] Απορρίφθηκε η προσφυγή των σούπερ μάρκετ
  • [29] Στα δικαστήρια Καλλιθέα-Λεμονής

    [01] Πολιτισμός

    Η ΕΡΤ στηρίζει το ελληνικό τραγούδι

    30/5/2005 7:15:00 μμ

    Ανταλλαγή απόψεων για την προώθηση και προβολή του ελληνικού τραγουδιού ενόψει της συνδιοργάνωσης από την ΕΡΤ Α.Ε. και τη ΔΕΘ του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού είχαν, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος, Γιώργος Χουλιάρας, ο γενικός διευθυντής Ραδιοφωνίας, Αντώνης Ανδρικάκης, ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης, Γιάννης Παπουτσάνης, και σημαντικοί δημιουργοί, συνθέτες στιχουργοί και ερμηνευτές. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, αφού τους ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση, τόνισε ότι στόχος είναι να δοθεί ένα ουσιαστικό βήμα στο ελληνικό τραγούδι, να ξαναβγεί μπροστά και να μας θυμίσει τις ωραίες του στιγμές. Να δοθεί στο ελληνικό τραγούδι ξανά χώρος προβολής και έκφρασης, να υποστηρίξουμε νέα ρεύματα και νέες τάσεις. Στη συνέχεια, κάλεσε τους δημιουργούς να συνδράμουν με τις προτάσεις τους σε αυτή την προσπάθεια της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και της ΔΕΘ.

    Από την πλευρά τους, οι καλλιτέχνες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια που έχει αναλάβει η ΕΡΤ και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας και δημιουργικής υποστήριξης. Τα μηνύματα ήταν θετικά, ενώ προγραμματίστηκε μία ακόμη συνάντηση μεταξύ των δημιουργών, προκειμένου να διαμορφώσουν και να κωδικοποιήσουν τις τελικές τους προτάσεις. Κοινή πρόταση όλων ήταν να δοθεί στις νέες δράσεις στήριξης του ελληνικού τραγουδιού που αναλαμβάνει η ΕΡΤ, η προοπτική και η αισθητική που του αρμόζει.

    Στην πρόσκληση της ΕΡΤ ανταποκρίθηκαν οι: Αντώνης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Φίλιππος Γράψας, Μάνος Ελευθερίου, Νίκος Ζούδιαρης, Κώστας Καπνίσης, Παρασκευάς Καρασούλος, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Γιώργος Κατσαρός, Σταμάτης Κραουνάκης, Μαριανίνα Κριεζή, Χρήστος Λεοντής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Μητσιάς, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Μίμης Πλέσσας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Διονύσης Σαββόπουλος, Στάμος Σέμσης, Γιάννης Σπάθας, Γιάννης Σπανός, Κώστας Τουρνάς, Κώστας Τριπολίτης, Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Χατζηνάσιος, ενώ επιστολή στήριξης έστειλε η Ελένη Βιτάλη.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος και ο εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ Πέτρος Ξανθόπουλος.

    Τέλος, την πρόθεσή τους να στηρίξουν τις προσπάθειες ενίσχυσης του ελληνικού τραγουδιού εξέφρασαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

    [02] Κοινωνία

    Τα ΚΕΠ γίνονται Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών

    Φως νερό τηλέφωνο στα ΚΕΠ

    30/5/2005 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Έτσι, οι πολίτες, θα μπορούν πολύ σύντομα, να πληρώνουν στα ΚΕΠ, με πιστωτική κάρτα, λογαριασμούς τηλεφώνου, ρεύματος, νερού, τέλη κυκλοφορίας καθώς και αγροτικές και ασφαλιστικές εισφορές. Το υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησε σε αυτήν την ρύθμιση, προκειμένου να λύσει τα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών και λαμβάνοντας υπ όψιν τη μεγάλη αποδοχή που έχουν τα ΚΕΠ από το κοινό. Τον τελευταίο χρόνο, οι επισκέψεις σε αυτά, αυξήθηκαν κατά 212%!

    Τέλος στην ταλαιπωρία

    Η απόφαση που θα τεθεί σε εφαρμογή πολύ σύντομα, αναμένεται να λύσει τα χέρια χιλιάδων πολιτών που ταλαιπωρούνται καθημερινά, στις συναλλαγές τους με τις ΔΕΚΟ, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

    Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα μεγαλύτερα ΚΕΠ της Χώρας λειτουργούν και απογεύματα αλλά και Σάββατο, αναμένεται ότι το μέτρο θα εξυπηρετήσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό Πολιτών.

    Μέσα από τη ρύθμιση, το υπουργείο Εσωτερικών, επιδιώκει να γίνουν τα ΚΕΠ, Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών, όπου οι πολίτες να μπορούν μέσα από μία υπηρεσία, ακόμα και στο μικρότερο δήμο στον οποίο βρίσκονται, να πραγματοποιούν εκατοντάδες πραγματικές συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.

    [03] Οικονομία

    Κλείνει ο δρόμος για τα "ρετιρέ"

    "Ανοίγει δρόμους η εθελούσια"

    30/5/2005 5:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2005 7:32:35 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ, Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

    Γενναία απόφαση, που ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα χαρακτήρισε τη συμφωνία στον ΟΤΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ ταυτόχρονα κλείνει δρόμους, οι οποίοι οδηγούσαν μέχρι τώρα στην ωφέλεια των ολίγων, των "ρετιρέ", για τα οποία όπως είπε ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις. "Αυτοί οι οποίοι βοήθησαν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ανισότητες αυτές και τα ρετιρέ, είναι γνωστό ποιοι είναι. Θα τους αναζητήσετε σε άλλες κυβερνήσεις". Επίσης, ο κ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, πως στο μέλλον, "δε θα υπάρχει επιβάρυνση των πολιτών, αντίστοιχη με αυτή που υπήρχε έως σήμερα. Έως σήμερα υπήρχε επιβάρυνση υπέρ των ρετιρέ, υπήρχε ανισότητα μεταξύ εργαζομένων και εργαζομένων, συνταξιούχων και συνταξιούχων. Τα προβλήματα όμως πρέπει να λύνονται, έτσι ώστε το κράτος να αποκτά αξιοπιστία". Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε επίσης, ότι δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση για τις άλλες ΔΕΚΟ. Όσον αφορά το κόστος του προγράμματος ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον ΟΤΕ και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σχετικά με ενδεχόμενες αντιρρήσεις της Κομισιόν δήλωσε, ότι έχουν ήδη γίνει επαφές για την κατ΄ αρχήν αποδοχή του σχεδίου.

    Σημαντική εξέλιξη

    Το θέμα της εθελουσίας εξόδου από τον ΟΤΕ συζητήθηκε και στη σημερινή συνάντηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη τη συμφωνία στον ΟΤΕ, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην εξυγίανση του Οργανισμού και πρόσθεσε πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα, όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

    Παράλληλα, ο Υπουργός επεσήμανε ότι το κόστος της συμφωνίας θα γίνει γνωστό όταν παρουσιαστεί η συνολική ρύθμιση και η Κυβέρνηση έχει όλα τα στοιχεία, ενώ, απαντώντας στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ ότι το κόστος της εθελουσίας εξόδου θα πληρώσουν οι πολίτες, ο Υπουργός επεσήμανε, ότι το κόστος για την εθελουσία έξοδο των υπαλλήλων του ΟΤΕ έχει μετακυληθεί ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο ελληνικό δημόσιο.

    Αιχμές Μπακογιάννη για το κόστος

    Στο μεταξύ, οι ποικίλες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την εθελούσια έξοδο συνεχίζονται.

    Σχετικά με το θέμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε, πως "υπάρχει μία κυβερνητική απόφαση σε σωστή κατεύθυνση", ενώ προσέθεσε, πως "ο πληθωρισμός υπαλλήλων δεν είναι σωστός και όταν γίνεται με την προστασία των εργαζομένων τότε η απόφαση είναι σωστή. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει πρόβλημα".

    Πάντως, από πλευράς ΝΔ μόνο η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη άφησε αιχμές για το κόστος της συμφωνίας, λέγοντας, πως "οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν το κόστος της εθελούσιας εξόδου χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΤΕ". Χαρακτηριστικά, η κα. Μπακογιάννη, μιλώντας στην εφημερίδα "Τα Νέα", δήλωσε πως "κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα συγκυριακά προβλήματα όσων μέχρι σήμερα έχουν ευνοηθεί ή των ρετιρέ, μεταφέροντας το κόστος στους αδύναμους, στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, στον κορβανά του κοινωνικού συνόλου".

    Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8, πως είναι "θετικό ότι μειώνεται το προσωπικό του ΟΤΕ, ωστόσο δε γίνεται σωστά και το κόστος είναι προκλητικό", είπε ενώ τάχθηκε υπέρ της άρσης της μονιμότητας.

    Στο μεταξύ, κατηγορηματική εμφανίζεται η ΓΣΕΕ, ότι δε θα δεχθεί την επέκταση της συμφωνίας και σε άλλες ΔΕΚΟ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε, πως "για εμάς, το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας δεν μπορεί να αποτελέσει έναρξη ευρύτερων αλλαγών ή επί μέρους αλλαγών σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις", ενώ υποστήριξε ότι με τη συμφωνία στον ΟΤΕ "δημιουργούνται υπάλληλοι δύο ταχυτήτων".

    Διαγραφές από την ΠΑΣΚΕ

    Αύριο το πρωί συγκαλείται εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαμορφώσει την τελική θέση του κόμματος ως προς τις εξελίξεις στον ΟΤΕ. Στο μεταξύ, στο Εθνικό Συμβούλιο, με το ερώτημα της διαγραφής, παραπέμπει η ΠΑΣΚΕ "όσους πρωτοστάτησαν στην υπογραφή της συμφωνίας".

    Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Κίμωνα Κουλούρη, ο οποίος υποστήριξε, ότι το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση και φαίνεται, πως έχει πολιτική αναπηρία.

    "Οποιαδήποτε λύση που αφορά μία ιδιωτική επιχείρηση και προσπαθεί να μεταφέρει το κόστος στο λαό, αποτελεί τεράστιο κοινωνικό σκάνδαλο", δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γκρίνια για την εθελούσια

    [04] Πολιτική

    Ελληνικές αντιδράσεις για το γαλλικό "Όχι"

    30/5/2005 3:25:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Μοιρασμένη μεταξύ προβληματισμού και ικανοποίησης υπήρξε η υποδοχή από τα ελληνικά κόμματα της γαλλικής απόρριψης του Ευρωσυντάγματος. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωση του επισήμανε πως η ετυμηγορία του γαλλικού λαού, είναι σεβαστή, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί εξέλιξη που μας προβληματίζει όλους. Και προσθέτει "επιδίωξή μας παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωσή της στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται".

    Ο Χρήστος Παπουτσής, υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την Εξωτερική Πολιτική εκτίμησε πως με το γαλλικό "όχι", η Ευρώπη εισέρχεται σε μιαν περίοδο έντονου προβληματισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως σταματά η πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η απόφαση των Γάλλων "θα επιδράσει σημαντικά στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για τη μελλοντική διεύρυνση, τον προσανατολισμό και τη χρηματοδότηση των πολιτικών της Ένωσης. Οι πολιτικές ηγεσίες στα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ας αξιοποιήσουν το γαλλικό "όχι" ως μια αφορμή για την αποσαφήνιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και των επιλογών για την ασφάλεια, την ανάπτυξη, την απασχόληση, και την αλληλεγγύη στην κοινωνία" τόνισε ο κ. Παπουτσής.

    Το ΚΚΕ από την πλευρά του εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. "Αποτελεί πολύ θετικό γεγονός η καταδίκη από τον γαλλικό λαό του λεγόμενου "ευρωσυντάγματος". "Όσοι κινδυνολογούν για χάος, καταστροφή και απομόνωση, είναι γιατί φοβούνται μήπως μεταδοθεί το μήνυμα κατά της πολιτικής της πλουτοκρατίας, που την κυριαρχία της κατοχυρώνει και θωρακίζει περισσότερο και το "ευρωσύνταγμα". Το "όχι" είναι ένα πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της ΕΕ. Όσο ισχυρότερα χτυπήματα δώσουν οι λαοί στο οικοδόμημα της ΕΕ, μέχρι να γκρεμιστεί, τόσο πιο κοντά θα έρθει η Ευρώπη των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης, του σοσιαλισμού" τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του πρόεδρου του ΣΥΝ κ. Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος καλωσόρισε τις εξελίξεις: "Καλωσορίζουμε την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μιας Ευρώπης που αναζητά το δικαίωμα στην εργασία και την ειρήνη και αντιτίθεται στη σημερινή Ευρώπη της γραφειοκρατίας των βολεμένων" υπογράμμισε.

    Την κατάσταση σχολίασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στυλιανίδης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ANT1 εκτίμησε ότι "αυτό που αλλάζει, είναι ίσως ότι επιβαρύνεται το πολιτικό περιβάλλον, διότι δεν ξέρουμε κατά πόσο η παρούσα δομή μπορεί να σηκώσει το βάρος της διεύρυνσης. Εν πάση περιπτώσει θεωρώ όμως ότι η Ευρώπη θα βρει το δρόμο της γιατί τέτοιες δυσκολίες έχει περάσει και σε άλλες στιγμές της ιστορίας της, αλλά μέσα από διάλογο και από συναίνεση των κρατών μεταξύ τους αλλά και των λαών κατάφερε και βρήκε διέξοδο κι αυτό θα πράξει και τώρα" δήλωσε.

    "Δεν πρόκειται για ευχάριστη εξέλιξη. Θα μπούμε σε μία περίοδο βραδύτητας, κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τα δικά μας συμφέροντα" είπε στη ΝΕΤ 105,8 FM ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στέφανος Μάνος και υπογράμμισε ότι παρεμποδίζεται η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ.

    Και η πρόεδρος της Βουλής κ. Μπενάκη - Ψαρούδα χαρακτήρισε την απόφαση των Γάλλων ως "δυσάρεστη εξέλιξη για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης". Από την Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένη του Ιάπωνα ομολόγου της κ. Υοhei Kono τόνισε, πως ότι "πρόκειται πρωταρχικά για γαλλικό πρόβλημα και όχι ευρωπαϊκό" και πως "η Γαλλία θα πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες". "Οι υπόλοιπες χώρες θα προχωρήσουν ανεπηρέαστες και η γαλλική ετυμηγορία δεν θα αποτελέσει εμπόδιο" εκτίμησε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σχολιάζοντας την έκβαση της ψηφοφορίας σημείωσε πως "πρέπει να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία και να βρούμε τρόπους να ενσωματώσουμε τη θέληση κάθε ευρωπαϊκού λαού προς το κοινό μέλλον".

    Τώρα η σκυτάλη περνά στην επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, όπου θα εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις της Ε.Ε.

    [05] Κοινωνία

    Ο μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος

    Τοποτηρητής Ιεροσολύμων

    30/5/2005 12:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2005 1:20:30 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ο μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος, εξελέγη τοποτηρητής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από την Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να επιβλέψει τις διαδικασίες εκλογής νέου Πατριάρχη. Ο Κορνήλιος είχε εκλεγεί τοποτηρητής και μετά τον θάνατο του μακάριστου πατριάρχη Διόδωρου. Στην Ιερά Σύνοδο προσήλθαν και συμμετείχαν δύο από τους τέσσερις συνοδικούς που πρόσκεινται στον Ειρηναιό. Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Σκυθουπόλεως Ιάκωβο και τον αρχιμανδρίτη Πανάρετο. Εν τω μεταξύ, την άρνησή του να παραδώσει το διπλωματικό του διαβατήριο προέβαλε ο Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ελληνίδας διπλωματικής υπαλλήλου στην κατοικία του στο Πατριαρχείο. Ο κ. Ειρηναίος ζήτησε να του κοινοποιηθεί η απόφαση του ΥΠΕΞ με την οποία του αφαιρείται το προηγούμενο διπλωματικό διαβατήριο και του επιδίδεται νέο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδριάζουν για τοποτηρητή

    [06] Κοινωνία

    Αλλαγές στην εξέταση των υποψήφιων οδηγών

    30/5/2005 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Δέσμη μέτρων προκειμένου να γίνει αδιάβλητο το σύστημα εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, συζητήθηκε τη Δευτέρα, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, με εκπροσώπους ιδιοκτητών σχολών οδηγών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να παταχθούν τα φαινόμενα συνδιαλλαγής και να εδραιωθεί ένα έγκυρο και αδιάβλητο σύστημα εξέτασης, τόνισε ο κ. Λιάπης και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική εκπαίδευση των νέων οδηγών και την ασφαλή οδήγηση. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτών έθεσαν σειρά αιτημάτων που απασχολούν τον κλάδο τους, όπως είναι η εξέταση των υποψηφίων εκπαιδευτών, η διαδικασία χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή καθώς και η λειτουργία των σχολών υποψηφίων οδηγών.

    Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκαν:

    Να καταργηθεί η υποχρέωση επαναληπτικών μαθημάτων σε περίπτωση αποτυχίας του εξεταζόμενου Να δοθεί η δυνατότητα άμεσης επανεξέτασης του υποψηφίου που απέτυχε, ώστε να μην υπάρχει χρόνος αναμονής, που οδηγεί σε συνδιαλλαγή Να αυξηθεί το χρονικό διάστημα για την εξέταση του υποψηφίου, σε περίπτωση που αυτός δεν προσέρχεται στην προγραμματισμένη ημερομηνία εξέτασης, ώστε να δυσκολεύεται η επιλογή εξεταστών από τους υποψηφίους Να καθιερωθεί ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξέτασης για τους αναλφάβητους, τους αλλοδαπούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και Να καθιερωθεί η θεωρητική εξέταση των υποψηφίων οδηγών μοτοποδηλάτων με το μηχανογραφημένο σύστημα για αντικειμενικότερες εξετάσεις.

    [07] Κόσμος

    Για την κρίση στις Εκκλησίες Σερβίας και Σκοπίων

    Ζητούν μεσολάβηση Βαρθολομαίου

    30/5/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Βαθαίνει η κρίση μεταξύ των Εκκλησιών Σερβίας και Σκοπίων, η οποία μάλιστα, προσλαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, σε σημείο, που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ζήτησε τη μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η ένταση ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες κορυφώθηκε πριν λίγες μέρες, όταν η Σέρβικη Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας στην ΠΓΔΜ και όρισε τον μητροπολίτη Ιωάννη αρχιεπίσκοπο, διακόπτοντας ταυτόχρονα τις σχέσεις με τη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" και το ποίμνιο της. Αυτή την απόφαση της Σέρβικης Εκκλησίας καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στα Σκόπια, ενώ το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, με επιστολή του ζητά τη διαμεσολάβηση του κ. Βαρθολομαίου. Στην επιστολή εκφράζει την "απογοήτευσή" του για την απόφαση αυτή της Σερβικής Εκκλησίας και απευθύνει έκκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη "να υποκινήσει εκ νέου τον διάλογο μεταξύ των εκκλησιών των δύο χωρών και να τις ενθαρρύνει προς την κατεύθυνση μίας ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς, η οποία θα είναι προς το συμφέρον του ορθόδοξου κόσμου".

    Δε θα επηρεάσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών

    Η εκκλησιαστική κρίση αποτέλεσε και το αντικείμενο συνάντησης του Προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με τον αρχιεπίσκοπο της αυτοαποκαλούμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", χθες στα Σκόπια. Μάλιστα, ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε, πως "η Σερβική Εκκλησία δεν έχει κανένα ιστορικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση" και εκτίμησε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί μία μορφή πίεσης, με σκοπό "μέσω της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αμφισβητηθεί η μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα".

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι, γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα, στη συνάντηση που θα έχει με τον Σέρβο ομόλογό του, Μπόρις Τάντιτς, τον επόμενο μήνα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τα Σκόπια θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Σερβία.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση αυτή της Σερβικής Εκκλησίας δεν θα επηρεάσει τις καλές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

    [08] Κόσμος

    Ορίσθηκε από CDU και CSU

    Η Μέρκελ για καγκελάριος

    30/5/2005 1:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υποψήφια για την καγκελαρία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο ορίστηκε σήμερα η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Αγκέλα Μέρκελ, όπως έγινε σήμερα γνωστό από πηγές προσκείμενες στην CDU. Την υποψηφιότητα της Μέρκελ πρότεινε ο πρόεδρος του βαυαρικού αδελφού κόμματός της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), Έντμουντ Στόιμπερ στη διάρκεια συνεδρίασης στο Βερολίνο των ηγετικών οργάνων της CDU και της CSU, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Αν οι CDU και CSU κερδίσουν τις εκλογές αυτές, όπως φαίνεται να δείχνουν αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις, η Αγκέλα Μέρκελ, 50 χρόνων, η οποία κατάγεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, θα γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας. Στις εκλογές του 2002 η πρόεδρος της CDU είχε δεχθεί να αφήσει τον πρόεδρο της CSU Έντμουντ Στόιμπερ να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία και αντίπαλος του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Στόιμπερ έχασε στην αναμέτρηση.

    [09] Οικονομία

    Για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα

    Μετωπική ΕΕ και Κίνας

    30/5/2005 3:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον με την Κίνα, με κύρια αιτία τα κινέζικα υφαντουργικά προϊόντα. Από τη μία μεριά η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι απέδειξε τη ζημιά από τις εισαγωγές των κινεζικών υφαντουργικών προϊόντων και από την άλλη η Κίνα καταργεί τους εξαγωγικούς δασμούς σε 78 κατηγορίες κλωστοϋφαντουργικών, καθιστώντας τα κινέζικα προϊόντα ακόμα πιο φθηνά. Την περασμένη βδομάδα η αντιδικία Κίνας-Ε.Ε. πήγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς η Ε.Ε. δήλωσε, ότι σχεδιάζει την επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές ορισμένων ειδών ένδυσης από την Κίνα. Αυτή η κίνηση της Ε.Ε. προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Τσονγκ Κουάνγκ τόνισε, πως "η κινεζική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι η ΕΕ προχώρησε μονομερώς στη λήψη αποφάσεων για καθορισμό πλαφόν, κάτι που δεν είναι σωστό. Η ενέργεια αυτή δεν δείχνει προστατευτισμό μόνον, αλλά και υπονομεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά κλωστοϋφαντουργικών".

    Καταργουν τους εξωτερικούς δασμούς

    Στο μεταξύ, σήμερα η Ε.Ε. απέρριψε τους ισχυρισμούς της Κίνας, πως δεν παρουσίασε επαρκή στοιχεία ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία υφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των φθηνών κινεζικών εισαγωγών. Η Κλοντ Βερόν-Ρεβίλ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε χαρακτηριστικά, "αποδείξαμε ότι όχι μόνο υπάρχει σημαντική αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα, αλλά επίσης ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές εταιρίες", απαντώντας στον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Μπο Σι Λάι, ο οποίος υποστήριξε ότι οι 25 χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσουν επιπλέον στοιχεία για να στηρίξουν την απόφασή τους για επιβολή προσωρινών περιορισμών στις εισαγωγές ορισμένων κινεζικών προϊόντων.

    Παράλληλα, το Πεκίνο δήλωσε, ότι θα καταργήσει τους εξαγωγικούς δασμούς σε 78 κατηγορίες προϊόντων από 1ης Ιουνίου.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή στην ιστοσελίδα του (www.mof.gov.cn), το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας διευκρίνισε, πως θα καταργηθούν οι δασμοί, που είχαν επιβληθεί σε 78 κατηγορίες προϊόντων από 1ης Ιανουαρίου, καθώς και ότι θα ανακληθούν δασμοί, που είχαν προγραμματιστεί για τρεις κατηγορίες προϊόντων, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της 20ης Μαΐου και οι οποίοι επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιουνίου.

    [10] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή - Αλογοσκούφη στο Μαξίμου

    Στο επίκεντρο το ασφαλιστικό

    30/5/2005 12:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2005 6:33:14 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την πεποίθησή του ότι εντός του επόμενου 15νθημέρου θα δοθεί λύση στο ασφαλιστικό της Εμπορικής και της Αγροτικής Τράπεζας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα, σε αδιέξοδο κατέληξαν, για ακόμα μια φορά, οι διαπραγματεύσεις ΟΤΟΕ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίες θα επαναληφθούν την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα, οι τραπεζοϋπάλληλοι εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, διαμαρτυρόμενοι για την σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση στο ασφαλιστικό του κλάδου. Στη συνάντηση Καραμανλή Αλογοσκούφη συζητήθηκαν επίσης και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, μετά την συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων για την εθελούσια έξοδο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γκρίνια για την εθελούσια

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δύο τα "χρυσά παπούτσια"

    30/5/2005 5:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2005 5:48:55 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δύο είναι οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές για την περίοδο 2004-2005. Οι Τιερί Ανρί της Άρσεναλ και ο Ντιέγκο Φορλάν της Βιγιαρεάλ θα μοιραστούν εφέτος το «Χρυσό Παπούτσι», το οποίο απονέμεται στον κορυφαίο σκόρερ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Και αυτό γιατί ο Ουρουγουανός επιθετικός κατάφερε να σημειώσει δύο γκολ στη χθεσινή νίκη της Βιγιαρεάλ επί της Λεβάντε (4-1), φτάνοντας τα 25 στη φετινή σεζόν και έφτασε στην πρώτη θέση τον Γάλλο στράικερ της Άρσεναλ. Συγκεκριμένα οι δύο τους έχουν 25 γκολ στο πρωτάθλημα και 50 βαθμούς έκαστος και, με δεδομένο ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν ολοκληρωθεί, κατάφεραν να γίνουν "χρυσοί".

    Οι 20 πρώτοι της κατάταξης

    ΠΑΙΚΤΗΣ, ΟΜΑΔΑ ΓΚΟΛ ΑΞΙΑ* ΣΥΝΟΛΟ

    1= Ντιέγκο Φορλάν, Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 25 2 50

    1= Τιερί Ανρί, Αρσεναλ (Αγγλία) 25 2 50

    3= Κριστιάνο Λουκαρέλι, Λιβόρνο (Ιταλία) 24 2 48

    3= Σαμουέλ Ετό, Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 24 2 48

    3= Μάρεκ Μίνταλ, Νυρεμβέργη (Γερμανία) 24 2 48

    6. Φατίχ Τεκέ, Τραμπζονσπόρ (Τουρκία) 31 1,5 46,5

    7. Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο, Πάρμα (Ιταλία) 23 2 44

    8= Ρικάρντο Ολιβέιρα, Μπέτις (Ισπανία) 22 2 44

    8= Ρόι Μακάι, Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 22 2 44

    10. Ντιρκ Κούιτ, Φέγενορντ (Ολλανδία) 29 1,5 43,5

    11= Ρονάλντο, Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 21 2 42

    11= Βιντσέντζο Μοντέλα, Ρόμα (Ιταλία) 21 2 42

    11= Αντι Τζόνσον, Κρίσταλ Πάλας (Αγγλία) 21 2 42

    14. Μάρτιν Καμπούροφ, Λοκομοτίβ Πλόβντιβ (Βουλγαρία) 27 1,5 40,5

    15= Λούκα Τόνι, Παλέρμο (Ιταλία) 20 2 40

    15= Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, Λεβερκούζεν (Γερμανία) 20 2 40

    15= Αλεξάντερ Φρεϊ, Ρεν (Γαλλία) 20 2 40

    18. Κριστιάν Χιμένες, Βασιλεία (Ελβετία) 26 1,5 39

    19. Μίρκο Βούτσινιτς, Λέτσε (Ιταλία) 19 2 38

    20. Λίεντσον, Σπόρτινγκ Λισαβώνας (Πορτογαλία) 25 1,5 37,5

    * Τα γκολ που σημειώνει ένας παίκτης στο πρωτάθλημα πολλαπλασιάζονται με την «αξία» που έχει η εν λόγω διοργάνωση στην κάθε χώρα. Μόνο οι πέντε πρώτες χώρες στην κατάταξη της UEFA έχουν το 2 ως πολλαπλασιαστή.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μικρόφωνο εναντίον ... μπάλας

    30/5/2005 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ανάρπαστα έγιναν λίγες μέρες μετά την έκδοση τους τα 45.000 εισιτήρια του φιλανθρωπικού "ματς της καρδιάς", του αγώνα που θα διεξαχθεί αύριο το βράδι στο Μιλάνο μεταξύ των επίλεκτων αστεριών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (Σεφτσένκο, Μαλντίνι, Γκατούζο Φίγκο κ.α) και της επίλεκτης ομάδας των Ιταλών τραγουδιστών. Στον πάγκο των ποδοσφαιριστών προπονητής θα είναι ο για πολλούς "Θεός της μπάλας", ο Αργεντίνος Ντιέγκο Μαραντόνα, ενώ το περιβραχιόνιο του αρχηγού των τραγουδιτών θα φέρει στο μπράτσο του ο διάσημος Ιταλός αστέρας Ερος Ραματσότι. Τα έσοδα της ξεχωριστής αυτής αναμέτρησης θα δοθούν για την ενίσχυση των παιδιών της Ουκρανίας και του Θιβέτ.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Νέα πρόταση των "ανθρακορύχων" για Όουεν

    30/5/2005 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το ασφυκτικό πρέσινγκ της Νιούκαστλ στη Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του διεθνούς Βρετανού άσου της "βασίλισσας" Μαϊκλ Όουεν συνεχίζεται. Συνεχίζεται. Μάλιστα οι ανθρακωρύχοι σκέφτονται να ανεβάσουν την προσφορά τους για τον βραχύσωμο επιθετικό, που σκόραρε πρόσφατα στον αγώνα της Ρεάλ με τη Σαραγόσα. Οι πληροφορίες που έχουν οι διοικούντες την αγγλική ομάδα είναι ότι η ισπανική ομάδα ετοιμάζεται να ρίξει το καλοκαίρι στο μετεγγραφικό παζάρι τον παίκτη και για αυτό προσφέρουν περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προς τιμήν του Βαζέχα

    30/5/2005 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ομάδα του Παναθηναϊκού του 1996 θα ενώσει και πάλι τις δυνάμεις της προς τιμήν ενός εξέχοντος μέλους αυτής, του Κριστόφ Βαζέχα. Ο Παναθηναϊκός την Τετάρτη θα αντιμετωπίσει στο Κατόβιτσε την ομάδα της Ρουχ Χορζόφ, έτσι ο Βαζέχα θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί για τελευταία φορά τόσο με την ομάδα με την οποία ξεκίνησε την καριέρα του, όσο και με εκείνη στην οποία την έφτασε στο απόγειο. Η χρονιά της ομάδας που επιλέχθηκε να αγωνιστεί για τον Παναθηναϊκό μόνο τυχαία δεν είναι μάλιστα, αφού είναι η ομάδα του 1996, η οποία έφτασε μέχρι τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ο Πολωνός σημείωσε το γκολ της νίκης επί του Άγιαξ στο Άμστερνταμ. Από πλευράς Παναθηναϊκού έχουν προσκληθεί και αναμένεται να ταξιδεύσουν στην Πολωνία οι Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Καπουράνης, Νιόπλιας, Ουζουνίδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Δώνης, Μάρκος, Μαραγκός, Αλεξούδης, Χριστοδούλου, Λαγωνικάκης, Κοτσόλης, ακόμη και ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, που ταξίδεψε από την Αργεντινή.

    Ο Κριστόφ Βαζέχα γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1964 και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη Ρουχ Χορζόφ, σε ηλικία 17 ετών. Στο πολωνικό πρωτάθλημα είχε 164 συμμετοχές και 66 γκολ με τη Ρουχ, την οποία το 1989 οδήγησε στο τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας της και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ (24 γκολ). Τον Ιανουάριο του 1990 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό και στα 14 χρόνια παραμονής του εξελίχθηκε στον -κατά πολλούς- κορυφαίο ξένο ποδοσφαιριστή, που έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα. Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ (1994, 1995, 1998), συμμετείχε στους θριάμβους του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη και αποχαιρέτησε την ενεργό δράση τον Ιανουάριο του 2004, όταν πλέον «πατούσε» στα 40 του χρόνια. Επίσης, έκλεισε την καριέρα του με 50 συμμετοχές και 9 γκολ στην εθνική Πολωνίας.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επίθεση στον Μπάγεβιτς, η "Θύρα 7"

    30/5/2005 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Επικαλούμενοι τις δηλώσεις του Ριβάλντο περί προπονητή με ευρωπαϊκή νοοτροπία, οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά του Ντούσαν Μπάγεβιτς και με ανακοίνωση που εξέδωσε η "Θύρα 7", ζητούν την απομάκρυνσή του και την πρόσληψη ενός ξένου τεχνικού που θα πραγματοποιήσει τον στόχος των διακρίσεων στην Ευρώπη. Παράλληλα η "Θύρα 7" επιτίθεται και κατά ορισμένων δημοσιογράφων τονίζοντας πως δημιουργούσαν κλίμα υπέρ του Ντούσαν Μπάγεβιτς όλη την διάρκεια της περιόδου.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της "Θύρας 7"

    "Είχαμε προαναγγείλει πως η Θύρα 7 θα μίλαγε αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Ο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο όμως μας πρόλαβε. Πιθανώς και αυτός θα θέλει το κακό του Ολυμπιακού, όπως και όλοι εμείς που ακολουθούμε παντού την ομάδα μας. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης εν μέρει πέτυχε Τα ψευτοδιλλήματα Ντούσαν ή Αλέφαντος!!! ή Μπιγκόν!!! σαφώς και γέρνουν τη ζυγαριά προς τη μεριά του Μπάγιεβιτς! Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς, πότε η Θύρα 7 αξίωσε κάτι τέτοιο; Το μόνο που ζητήσαμε με την λήξη της περσινής περιόδου ήταν να έρθει ένας ξένος τεχνικός εγνωσμένης αξίας, γιατί πλέον τις φιλοδοξίες μας δεν τις καλύπτει κανένας τεχνικός απ? όσους έχουν περάσει από τον ελληνικό χώρο. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς, σε ποιο γήπεδο εκτός έδρας (που πάμε μόνο εμείς), υβρίστηκε με χυδαίο τρόπο ο Μπάγιεβιτς; Το γεγονός ότι ασκήσαμε κριτική, όταν βλέπαμε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, αποσκοπούσαμε στο κακό της ίδιας μας της ομάδας; Μήπως πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι επειδή φάγαμε 3 γκολ σε 45' λεπτά από την Λίβερπουλ και όχι σε 7' λεπτά όπως η Μίλαν; Να απολογηθούμε γιατί δεν προτιμούσαμε τον Τσιάρτα!!! από τον Ριβάλντο!!! μήπως στις μεταγραφές του καλοκαιριού; (γιατί τέτοιο ζήτημα τέθηκε). Δεν είμαστε ούτε θα κάνουμε τους προπονητές για τα όποια τεχνικά λάθη έγιναν την περίοδο που τελείωσε και τα οποία επιμελώς οι συνεργάτες του (δημοσιογράφοι), έκρυβαν τεχνηέντως, αλλά δε μπορούμε και να μην ασκούμε κριτική, γιατί πάνω απ? όλους και από όλα το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ο Ολυμπιακός και όχι πρόσωπα ή συνεργάτες. Πότε δεν αφήσαμε τον προπονητή να δουλέψει όπως ισχυρίζονται οι αγαπητικοί του; Όταν τρέχαμε κατά χιλιάδες σε Λα Κορούνια Μονακό Λίβερπουλ Σοσό Νιούκαστλ, αγνοώντας κόπο και έξοδα, για να υποστηρίξουμε την ομάδα μας; Σε ποιο γήπεδο στην Ελλάδα δεν ήμασταν παρόντες παροτρύνοντας αποκλειστικά και μόνο τον Ολυμπιακό μας; Και ξαφνικά είδαμε απίθανα πράγματα να συμβαίνουν να πλημμυρίζουν οι σελίδες «ολυμπιακής» εφημερίδας με επιστολές μόνο εναντίον μας!!!, γεγονός αν μη τι άλλο στημένο, καθώς ποτέ στην ίδια εφημερίδα δεν εμφανίστηκαν επιστολές τουλάχιστον 150 μελών μας, όλοι τους κάτοχοι τριετούς διάρκειας εισιτηρίων με αντίθετες απόψεις, με αποτέλεσμα ο κόσμος να διχάζεται και να τοποθετείται σε αντίπαλα στρατόπεδα!!! Είδαμε μια προσπάθεια από τους "συνεργάτες" (δημοσιογράφους) του να μειώσουν τους παίχτες (τι να κάνω στο Άνφιλντ αφού μόνο 3-4 τρέχουν), μέχρι και τον κόσμο (να τον κάνουν να πιστέψει, ότι αυτές είναι οι δυνατότητες της ομάδας και ότι ήταν επιτυχία και άθλος το φετινό νταμπλ)!!! Μέχρι και τον πρόεδρο έβαλαν στον ίδιο ντολβά με τον Σκόρδα, τον Χούλη, τον Γούμενο και τον Νικολαϊδη Αν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία σύγκριση σε επίπεδο παραγόντων ή οικονομικού βεληνεκούς μεταξύ του Κόκκαλη και των υπολοίπων. Φτάσανε τον κόσμο στο σημείο να πιστεύει ότι φταίνε ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι στην σχέση Μπάγιεβιτς και συνεργατών του (δημοσιογράφοι) δεν υπάρχει ανιδιοτέλεια. (λεπτομέρειες θα ειπωθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Τετάρτης από τον εκπρόσωπό μας.)

    29 Μαΐου 1996 σε αθλητική εφημερίδα (πρωτοσέλιδο) ΘΥΡΑ 7: Ο πρίγκιπας της Νέας Φιλαδέλφειας θα είναι ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ σελίδα 4 "ότι γουστάρει ο Μπάγιεβιτς", "Τέρμα οι κορνέδες" Τότε ήμασταν αρεστοί στους συνεργάτες του; (δημοσιογράφοι) Τώρα που βλέπουμε τα λάθη του και θέλουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια της ελληνικής πραγματικότητας είμαστε κακοί; Ενώ τότε που ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΜΕ από τον Κόκκαλη να τον φέρει στο λιμάνι ήμασταν καλοί;

    Ένα από τα πράγματα που κανείς άνθρωπος δε μπορεί να συγχωρέσει είναι η αχαριστία. Αλλά φαίνεται ορισμένοι ξέχασαν ποιοι έμπαιναν στην Θύρα 1 του παλαιού γηπέδου ως περιφρούρηση του ίδιου και του επιτελείου του για να μην θυμηθούμε παλαιότερες καταστάσεις σε αεροδρόμια κ.λ.π. που πάντα μπαίναμε μπροστά Ξεχνάνε ο ίδιος και οι συνεργάτες του (δημοσιογράφοι), ότι εμείς ήμασταν εκείνοι που του δώσαμε πίστωση χρόνου να φτιάξει ομάδα το '96 για να δουλέψει χωρίς την πίεση της κατάκτησης του πρωταθλήματος (στον μοναδικό προπονητή). Όπως επίσης ξεχνάνε ότι πάλι εμείς παρά τις όποιες αντιρρήσεις μας τον στηρίξαμε και στις άσχημες εμφανίσεις και στις λάθος επιλογές στην αρχή της σαιζόν, ακόμα και στην κόντρα του με ορισμένους παίχτες όπως επίσης όταν κατά τη διάρκεια της σαιζόν αιωρούνταν το δίλημμα να μείνει ή να φύγει, δημόσια τότε είχαμε τοποθετηθεί λέγοντας ότι το καλύτερο για την ομάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα ήταν να παραμείνει μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

    Η ΘΥΡΑ 7 ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ!!!

    Που ήταν τότε οι τωρινοί αγαπητικοί του; Μήπως πετούσαν τα διαρκείας τους, στα μούτρα του Κόκκαλη, στα μάρμαρα του παλαιού Καραϊσκάκη; Που ήταν τότε όλοι οι ρουφιανοδημοσιογράφοι του; Αλλά ξεχάσαμε Δεν είχε ιδρυθεί ακόμα το γραφείο τύπου του!!! Αν θεωρηθεί επιτυχία το φετινό νταμπλ απέναντι σε αυτούς τους παράγοντες και σ? αυτούς τους παίχτες και προπονητές που είχαμε για αντιπάλους ( με τα μίζερα μπάτζετ, την ανοργανωσιά, κ.τ.λ.), αν αυτό είναι το ταβάνι μας Ε, τότε συγνώμη ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ! Εμείς απαιτούμε ο Ολυμπιακός να ΑΝΟΙΞΕΙ την ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Να στηθεί και να οργανωθεί πάνω σε Ευρωπαϊκά πρότυπα με τεχνικό διευθυντή παγκόσμιας εμβέλειας, επιτέλους έναν ξένο τεχνικό εγνωσμένης αξίας και ΠΑΙΧΤΑΡΑΔΕΣ. Τα πρώτα χρόνια έπρεπε να ξεχρεώσουμε Δεκτόν Μετά να σταθούμε στα πόδια μας κατακτώντας τίτλους Δεκτόν Μετά να φτιάξουμε προπονητικό κέντρο και γήπεδο Δεκτόν Κάνοντας υπομονή τα επιτύχαμε όλα αυτά Ενωμένοι, και πάνω απ? όλα δείχνοντας εμπιστοσύνη στην διοίκηση που είχε όραμα Το όραμα τώρα πλέον είναι ένα και μόνο Το δρόμο τον έδειξε ο Ριβάλντο. Οι απόψεις των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων του Ολυμπιακού συμβαδίζουν Τι μένει; Να πάρει τις σωστές αποφάσεις η διοίκηση, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη Φέρνοντας επιτέλους έναν ξένο τεχνικό εγνωσμένης αξίας να δουλέψει στον σύλλογο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΑΙΖΟΝ, όπως ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη.

    Υ.Γ.: Ζητάμε από τον κόσμο του Ολυμπιακού να πει ΟΧΙ στα ψευτοδιλλήματα και σ? αυτούς που προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια ανάμεσα μας, και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλότερα, με βλέμμα προς το Ευρωπαϊκό όραμα!".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χατζάρας:΄"¨Ηταν λάθος μου"

    30/5/2005 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την δική του εξήγηση για το ότι συνέβη εφέτος στον Άρη κατέθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο μέχρι και λίγες ημέρες πριν προπονητής του, Γιώργος Χατζάρας. Ο έμπειρος τεχνικός χαρακτήρισε λάθος την απόφασή του να αναλάβει την ομάδα, και σημειώνει ότι ο υποβιβασμός του ιστορικού συλλόγου, ήταν αποτέλεσμα της αυτοκαταστροφικής του διάθεσης. Κάνοντας μάλιστα μια ανακεφαλαίωση της χρονιάς που πέρασε, μίλησε για τις μεταγραφές που έγιναν, για την πορεία της ομάδας, τις σχέσεις του με τους παίκτες, για τις αιτίες του "διαζυγίου", αλλά και για την επόμενη ημέρα.

    Τα είπε όλα

    Το περασμένο καλοκαίρι ο Γιώργος Χατζάρας επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο της καρδιάς, δεχόμενος ν αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Αρη, με την προοπτική της πενταετούς συνεργασίας με την ομάδα. Ενα χρόνο περίπου μετά, έχοντας λύσει τη συνεργασία του με τους "κίτρινους", αναγνωρίζει ως λάθος εκείνη του την απόφαση και σημειώνει ότι ο υποβιβασμός του Αρη ήταν αποτέλεσμα αυτοκαταστροφικής του διάθεσης.

    "Ήταν λανθασμένη η απόφαση μου να έρθω το περασμένο καλοκαίρι σε εκείνον τον Αρη. Λειτούργησε το συναίσθημα", σημείωσε ο πρώην τεχνικός του Αρη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

    "Θεώρησα χρέος μου να έρθω τη συγκεκριμένη στιγμή σαν απλός στρατιώτης, βγάζοντας έξω το μεγάλο επαγγελματικό ρίσκο που έπαιρνα γιατί έβλεπα ότι ο Άρης με χρειαζόταν. Όπως χρειάζονταν και τη διοικούσα επιτροπή. Τότε η ομάδα, αν τη λέγαμε ομάδα, δεν υπήρχε στην ουσία. Με τα πέντε δελτία, ανύπαρκτη οργάνωση, θέλαμε ν αναγεννήσουμε τον Αρη. Η συμφωνία με το σύλλογο τότε ήταν ότι δεν βλέπουμε την πρώτη χρονιά καθόλου, ότι η δεύτερη χρονιά θα είναι καλύτερη από την πρώτη και στην τρίτη, τέταρτη πέμπτη θα πάμε να χτυπήσουμε ταβάνι. Έπρεπε να πάμε βήμα -βήμα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τη συμφωνία", συνέχισε ο Γιώργος Χατζάρας για να προσθέσει:

    "Δεν πήρα καμία ομάδα το καλοκαίρι και την κατέστρεψα. Προσπαθήσαμε να χτίσουμε. Πιστεύω ότι εύκολα ή δύσκολα θα γλίτωνε η ομάδα την κατηγορία. Και η επόμενη χρονιά θα ήταν στρωμένη με χαλί. Θα έμπαιναν χρήματα στα ταμεία της και έτσι θα προέκυπτε και αγωνιστική ποιότητα. Δεν έχω τύψεις για ότι έγινε. Εδωσα τα πάντα, όσα μπορούσα σαν προπονητής. Προπονητική παλικαριά θα χαρακτήριζα την απόφαση μου, άλλοι το λένε αλλιώς".

    Ο Γιώργος Χατζάρας, μεταξύ άλλων, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί σε ότι αφορά τον υποβιβασμό του Άρη, το οποίο έχει να κάνει ότι : "Το Δεκέμβριο δεν πιστέψαμε ότι ήταν δυνατό να χάσουμε την κατηγορία. Ο Άρης δεν έχασε κατηγορία από άλλες ομάδες. Ο Αρης έχασε την κατηγορία από τον ίδιο του τον εαυτό. Μόνοι μας πέσαμε. Αυτοκαταστραφήκαμε".

    Και ο Ελληνας τεχνικός συνέχισε: "Βγάλαμε ένα γύρο και η ομάδα εκείνη πήγε πέρα από τα αγωνιστικά της όρια. Την περίοδο του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου βλέπαμε ότι η ομάδα έπρεπε να ενισχυθεί. Επιλέξαμε τον Νεμπεγλέρα και με δυσκολίες τον κλείσαμε. Θέλαμε να ξεκινήσουμε εντυπωσιακά για να έρθουν και άλλοι. Είχαμε κάνει δουλειά πιο μπροστά βλέποντας ορισμένους ποδοσφαιριστές και στη Σουηδία και στη Ν. Αφρική. Αυτοί ήταν οικονομικά ανέφικτοι στόχοι. Μπορεί να ήταν καλοί, αλλά το βαλάντιο μας ήταν φτωχό. Στον ελληνικό χώρο ήταν λίγες επιλογές. Πήραμε αποφάσεις εκείνη τη στιγμή συλλογικά. Ήρθε ο κ. Μόκαλης, έμπιστος, που παρακολουθούσε ορισμένους ποδοσφαιριστές.

    Ο ένας ήταν στην Εθνική Καμερούν πρώτος σκόρερ, ο άλλος στην Εθνική Ελπίδων του Καμερούν. Ήρθε δοκιμάστηκε ο Ινόγκι και άφησε καλές εντυπώσεις σε όλους. Είχαμε επαφή με τον μάνατζερ του Εκουέμε, τον θέλαμε από το καλοκαίρι, αλλά δεν υπήρχε τότε η οικονομική δυνατότητα να τον αποκτήσουμε. Ηταν μέλος της Εθνικής Νιγηρίας, αλλά δεν ξέραμε πόσα συμβόλαια είχε υπογράψει.

    Και τελευταία στιγμή αποκτήσαμε έναν ποδοσφαιριστή, που πολλά έχουν γραφτεί γι΄ αυτό, από τη Γ Εθνική τον Μπενίσκο, τον οποίο ήξερα εδώ και τρία χρόνια και προσπαθούσα να τον πάρω για άλλη ομάδα. Τώρα όλοι θέλουν να βγάλουν την ουρά τους για τις μεταγραφές. Όλοι, όμως, έχουμε την ευθύνη μας, γιατί οι ποδοσφαιριστές αποκτήθηκαν συλλογικά".

    Για το "διαζύγιο" με τον Άρη, ο Ελληνας τεχνικός είπε:

    "Εγώ δεν είμαι αυτός που πήδηξε από τα καράβι. Ήρθα να δουλέψω για πέντε χρόνια, αλλά με την ύπαρξη αντίθετων απόψεων δεν μπορούσα να ξαναπεράσω το λούκι για δεύτερη φορά. Ο Άρης αυτή τη στιγμή σαν μεγάλος σύλλογος, είπα στους διοικούντες, θα πρέπει να λειτουργήσει έτσι, φτιάχνοντας ομάδα Α Εθνικής για το πρωτάθλημα της Β για να περάσει από αυτό σαν τρένο. Στην Ευρώπη να μπει σε ομίλους για να γλιτώσει την οικονομική καταστροφή. Αυτό περικλείει ρίσκο, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που μας μένει . Η διοίκηση έλεγε ότι είναι καλό το έμψυχο υλικό και ότι θα προχωρήσουμε με αυτό. Αυτό το πράγμα ήταν η αντίθεση μας, η βάση της διαφωνίας μας και τίποτα άλλο.

    Με το υπάρχουν υλικό δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Δεν κατηγορώ τα παιδιά. Αυτή είναι η δυναμική τους. Δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές του δέκα και δεν είναι κακό να λες την άποψη σου. Οι παρενέργειες ξεκινάνε από την αγωνιστική μετριότητα. Θα μπορούσα να καθίσω στο συμβόλαιο μου. Δεν θέλησα να έρθω, όμως, σε αντιδικία με το σύλλογο που αγαπώ και θεωρώ ότι υπηρέτησα.

    Ακόμη και από τα δεδουλευμένα χάρισα ένα σεβαστό ποσό στον Αρη για να κάνει μεταγραφές. Γιατί ακούστηκαν πολλά και διάφορα".

    Ο Γιώργος Χατζάρας μίλησε για φοβερό αγωνιστικό πρόβλημα που είχε φέτος ο Αρης.

    "Είχαμε πρόβλημα στην επίθεση γι αυτό πήραμε δύο σέντερ φορ. Παιδιά νέα για να βοηθήσουν στο μέλλον. Ενδιαφερόμασταν όχι μόνο για το σήμερα. Το πρόβλημα, όμως, παρέμεινε. Δεν το λύσαμε. Είχαμε πρόβλημα και σε μια θέση που μας έχει αφαιρέσει βαθμούς, αυτήν του τερματοφύλακα. Το πιο καλό κομμάτι, από την άλλη, ήταν όταν αμυνόταν η ομάδα. Το να κάνεις καλή άμυνα είναι τέχνη. Το να κάνεις επίθεση είναι ικανότητα. Αν κάποιος το έχει, το έχει. Το να δημιουργήσεις είναι ικανότητα", είπε.

    Αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές του Αρη.

    "Η σχέση μου είναι επαγγελματική. Δεν έχει να κάνει με τη σχέση πατέρα-γιου. Εγώ κοιτάω να ετοιμάσω τον ποδοσφαιριστή σωστά, να μπορεί να παίξει στον αγωνιστικό χώρο. Τον πατέρα θα τον κάνεις στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, εκεί που δεν αμείβονται οι ποδοσφαιριστές. Ο αδύνατος ποδοσφαιριστής θα βρει δικαιολογίες. Ο ποδοσφαιριστής μιλάει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι ομάδες δεν είναι αγγελικά πλασμένες. Μοιραίο είναι κάποιος να θεωρεί τον εαυτό του κάπως. Είναι φαινόμενο που συμβαίνει παντού αυτό. Και εγώ ενδεχομένως να μην αγαπούσα κάποιους ποδοσφαιριστές, αν έβλεπα, όμως, ότι έπρεπε να παίξει κάποιος θα έπαιζε. Η αγωνιστική αδυναμία δεν πρέπει να μεταφέρεται σε ψυχολογικούς λόγους. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται ο προπονητής", τόνισε.

    Ο Γιώργος Χατζάρας στάθηκε στο παιχνίδι της προτελευταίας αγωνιστικής με τον Ηρακλή.

    "Γίνανε αυτά που γίναμε και ήταν ντροπή για όλους, ασχέτως αν μας πονάει. Θα θέλαμε στη δική μας ομάδα να συμπεριφερθεί κάποιος έτσι; Αν δεν είχε διακοπεί το παιχνίδι ο Άρης θα ήταν σωμένος και με Ευρώπη. Και η επόμενη χρονιά θα ήταν βατή και με έσοδα", ήταν τα λόγια του.

    Όσο για τον κόσμο της ομάδας, μόνο καλά λόγια είχε να πει: "Η στήριξη του ήταν πρωτοφανής. Ήταν υποδειγματικός. Βοήθησε σαν να βλέπει ομάδα που έχει στόχο το Τσάμπιονς Λιγκ. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους οργανωμένους και μη οπαδούς, διότι ο Άρης είναι ενιαίος. Η υπερβολική αγάπη κάποιων για σύλλογο, όμως, γκρέμισε την εικόνα τους στο προτελευταίο παιχνίδι. Είναι σαν τη μάνα που αγαπάει πολύ το παιδί και από την πολύ αγάπη το πνίγει. Η μεγάλη δύναμη του Άρη είναι ο λογικός του κόσμος, όχι ο παράλογος που δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στο σύλλογο. Και θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι όπως ήμουνα αρειανός και θυσίασα την όποια καριέρα μου για το σύλλογο, κύριος ήρθα και κύριος θα φύγω. Ο Άρης πρέπει να δει την επόμενη μέρα. Ελπίζω με τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν οι άνθρωποι του θα το κάνουν".

    [17] Βόλεϊ

    Στεφάνου αντί Δημητρόπουλου

    30/5/2005 4:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με μοναδική αλλαγή τον Δημητρακόπουλο αντί του Στεφάνου στη θέση του λίμπερο, θα ταξιδέψει στην Πολωνία η Εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, οπού την Παρασκευή και Σάββατο θα αντιμετωπίσει, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής εβδομάδας του γ΄ ομίλου του Παγκοσμίου Λιγκ. Στη 12άδα της ελληνικής ομάδας βρίσκονται οι Κουρνέτας, Τσέργας, Δημητρακόπουλος, Λάππας, Μπάεφ, Κυριαζής, Τσακιρόπουλος, Χατζηαντωνίου, Σμαραγδής, Πανταλέων, Ρουμελιώτης και Ντονάς. Το συγκρότημα του Κώστα Χαριτωνίδη, βρίσκεται στην πρώτη θέση του ομίλου, με τις δυο νίκες που πέτυχε επί της Σερβίας/Μαυροβούνιου, με τέσσερις βαθμούς. Ο κ. Χαριτωνίδης πάντως εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ομάδας του.

    Αισιόδοξος ο Χαριτωνίδης

    "Όλα τα παιδιά που θα παίξουν στα δύο ματς θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Στόχος μας είναι να μπορούμε να κερδίζουμε σε κάθε παιχνίδι. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Πολωνία είναι παραδοσιακά μεγάλη δύναμη στο βόλεϊ. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να φύγουμε ευχαριστημένοι από το Λοτζ, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που θα φέρουμε και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίξουμε πολύ καλά".

    Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει την Τετάρτη (15:00) μέσω Βιέννης για Βαρσοβία και από εκεί θα μεταβεί οδικώς στο Λοτζ. Οι αγώνες θα γίνουν την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) και το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 3 μ.μ., στη σάλα Μοζίρ, χωρητικότητας 9.500 θεατών.

    Τους αθλητές θα συνοδεύσουν οι δύο προπονητές, Κώστας Χαριτωνίδης και Άρης Αγγελόπουλος, ο μάνατζερ Δημήτρης Δημητρακόπουλος, ο φυσιοθεραπευτής Νίκος Παπαγεωργίου, ο στατιστικολόγος Αντώνης Τάρλας και ο φροντιστής Ρήγας Ρηγόπουλος.

    [18] Βόλεϊ

    Στη Νέα Γενεά η Καφετζάκη

    30/5/2005 1:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία σημαντική μετεγγραφή πραγματοποίησε η γυναικεία ομάδα της Νέας Γενεάς Ασβεστοχωρίου. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που αγωνίζεται στη Β' Εθνική ανακοίνωσε την απόκτηση της 28χρονης διεθνούς ακραίας Φωτεινής Καφετζάκη (1.91μ) από τον Φιλαθλητικό. Η Καφετζάκη που έχει φορέσει 47 φορές τη φανέλα της Εθνικής είναι μία από τις λίγες Ελληνίδες αθλήτριες που έχουν αγωνιστεί σε δύο διαφορετικές χώρες του εξωτερικού. Αρχικά στην ισπανική Ουνιβερσιντάντ Γρανάδα και στη συνέχεια το 2000-01 αγωνίστηκε στην ισπανική Μπούργκος ως συμπαίκτρια με την Μαρία Γκαραγκούνη, ενώ το 2001-02 μετακόμισε στην ιταλική Κοριντόνια, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας. Αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος το 2003 με την ομάδα του Φιλαθλητικού, ενώ φέτος έφτασε με την ομάδα της Θεσσαλονίκης στον τελικό του πρωταθλήματος. Στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών αγωνίστηκε σε 20 αγώνες, έχοντας 91 πόντους (μ.ο. 4,5 ανά αγώνα), 55,5% στην υποδοχή, 15 πόντους από μπλοκ και 28 άμυνες.

    [19] Διακρίθηκε στις ΗΠΑ η Ανδριοπούλου

    30/5/2005 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την 3η θέση στο άλμα του διεθνούς τουρνουά θαλάσσιου σκι "US Masters" που ολοκληρώθηκε στο Καλαγουέη της Τζόρτζια κατέκτησε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Αγγελική Ανδριοπούλου, που όμως στις φιγούρες έμεινε μακριά από τη διάκριση λόγω πτώσης. Στη διοργάνωση όπου η Ανδριοπούλου κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του άλματος, αλλά η επίδοση της 49,20 μέτρα δεν της επέτρεψε να αγωνιστεί στον τελικό, ικανοποιητικές επιδόσεις πραγματοποίησαν και τα μέλη της υπόλοιπης γαλανόλευκης αποστολής. Στις Ικανοποιητική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Έλληνες αθλητές, όπως ο 17χρονος Λουκάς Λάμπρου, που κατέλαβε την δεύτερη θέση στο άλμα στο US Masters Juniors (ανάμεσα στους καλύτερους εφήβους του κόσμου) με επίδοση 45 μέτρα πίσω απο τον Εμμάνουελ Έγκαρ (Αυστρία) που είχε άλμα στα 51,20 μέτρα.

    [20] Ασημένιο ο Παπαθανασίου

    30/5/2005 2:49:00 μμ

    Το πέμπτο μετάλλιό του σε ισάριθμες μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις κατέκτησε σήμερα ο Αιμίλιος Παπαθανασίου που μετά από οκτώ ιστιοδρομίες στο Eurolymp του Μέντεμπλικ και σε σύνολο 55 σκαφών, ο ιστιοπλόος του Ολυμπιακού κατέκτησε τη 2η θέση με 35 βαθμούς στα Finn. Εκτός του χρόνου ο έλληνας ιστιοπλόος νίκησε και τους κριτές, αφού στην 5η ιστιοδρομία του δόθηκαν δύο ποινές από το Δανό Στάγκε, ο οποίος πριν την έναρξη των αγώνων είχε προειδοποιήσει τον Έλληνα αθλητή ότι "με το παραμικρό θα του δώσω πάμπινγκ". Ο Παπαθανασίου εγγράφως ενημέρωσε τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, ακόμη και τον πρόεδρο της ISAF κ. Πέτερσον, ο οποίος ήταν στο Μέντεμπλικ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Βρετανός Μπεν Ένσλι με 14 βαθμούς και τρίτος ήταν ο Σλοβένος Γκάσπερ Βίνσεκ με 38 βαθμούς.

    Τέταρτη η Κραβαριώτη

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε στα Λέιζερ Ράντιαλ η Βιργινία Κραβαριώτη, που ήταν 4η με 58 βαθμούς ποινής, ενώ η Έφη Μαντζαράκη τερμάτισε 21η. Στα 470 έγιναν 13 ιστιοδρομίες και οι Κοσματόπουλος-Παπαδόπουλος κατέλαβαν την 6η θέση με 74 βαθμούς.

    Στα Λέιζερ Στάνταρτ ο Βαγγής Χειμώνας κατετάγη 13ος (σε σύνολο 112 σκαφών), ο Αντώνης Μανωλάκης 26ος, ο Άνθιμος Νικολαϊδης 38ος και ο Αντώνης Μπουγιούρης 40ος.

    Στα 49er, οι αδελφοί Γιώργος και Αλφόνσο Παναγιωτίδης ήταν 22οι, ενώ τέλος στα Tornado οι Πασχαλίδης-Τριγκώνης κατέλαβαν την 19η θέση και οι Κόσμογλου-Γκίρης την 27η.

    [21] Η καρδιά της ξιφασκίας χτύπησε στην Κρήτη

    30/5/2005 1:35:00 μμ

    Χειροπιαστά δείγματα δόθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης για ένα νέο ξεκίνημα της ξιφασκίας. Δείγματα που φανερώνουν ότι γίνεται μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια με μεγάλο ζήλο και ενθουσιασμό. Ύστερα, λοιπόν, από μια περίοδο όπου το άθλημα είχε ατονήσει εκεί, υπάρχουν τώρα όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν με σιγουριά να του εξασφαλίσουν αναπτυξιακή προοπτική. Η ευκαιρία γι αυτή τη διαπίστωση δόθηκε, κατά πρώτον, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων 3α Hράκλεια και περιλάμβαναν για πρώτη φορά και αγώνες ξιφασκίας.

    Κυρίαρχησαν Λύκος, Παπαχρήστου

    Η οργανωτική ευθύνη ανήκει στη ΓΕΗ (πρωτοπόρο σύλλογο στην ξιφασκία στην Κρήτη) με πρωτεργάτη τον προπονητή Δημήτρη Φουστανάκη, σε συνεργασία με το νεοσύστατο τοπικό σύλλογο του "Κόρακα'. Οι αγώνες αφορούσαν το ξίφος μονομαχίας Ανδρών/Γυναικών (νικητές ο Λύκος/Οδυσσέας Χαλανδρίου και η Παπαχρήστου/ΠΓΣ), αλλά και το ξίφος ασκήσεως Παμπαίδων/Παγκορασίδων και ήταν αφιερωμένοι στη μνήμη του Βαγγέλη Κατσιαδάκη, ιδρυτή του τμήματος και πατέρα του σημερινού προέδρου της ΕΟΞ.

    Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν, όμως, και οι μικροί αθλητές ξιφασκίας του "Kόρακα" Hρακλείου στη σχετική επίδειξη που έγινε (την επόμενη μέρα στις Μοίρες) στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη και φιλόδοξη προσπάθεια, που αντανακλά στο πρόσωπο της (παλιάς αθλήτριας ξιφασκίας) Ράνιας Δαμιανάκη, αλλά και στο μεράκι των διοικούντων το σύλλογο. Προσπάθεια η οποία άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις για την άρτια οργάνωση και τη σωστή της κατεύθυνση.

    [22] Πολιτισμός

    Ταξίδι στα κύματα της Ιστορίας

    30/5/2005 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων

    Ελληνιστικές και ρωμαϊκές γαλέρες βυζαντινοί δρόμωνες, γαλέρες, γαλεάσσες, γαλιόνια, μπρίκια, φρεγάτες και πλοία γραμμής χάραξαν πορεία για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Κωπήλατα και ιστιοφόρα πλοία που έγραψαν ιστορία μεταξύ 3ου π.Χ. και 18ου μ.Χ. αι., κυρίως στη λεκάνη της Μεσογείου για αιώνες, ζωντάνεψαν, όχι βέβαια στη φυσική τους κλίμακα, πλην όμως με πολύ μεράκι από τα χέρια του Ευάγγελου Γρυπιώτη και παρουσιάζονται από την 1η έως τις 12 Ιουνίου.

    Τα δώδεκα πιστά ξύλινα αντίγραφα που "έδεσαν" στην Αίθουσα Κόντογλου δεν έχουν να ζηλέψουν σε λεπτομέρεια τα πρωτότυπα. Φτιαγμένα από πεύκο, δρυ, οξιά και καρυδιά, έπειτα από έρευνα και μελέτη στα βάθη της ναυτικής ιστορίας, διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένους όλους τους εξωτερικούς, αλλά και τους εσωτερικούς τους χώρους, ακόμα και αυτούς που δεν φαίνονται. Αμπάρια, αποθήκες υλικού, καμπίνες που διαθέτουν κρεβάτι, γραφείο, κάθισμα κοσμούν την "κράββατο" του βυζαντινού δρόμωνα, την καμπίνα δηλαδή του κυβερνήτη ή Κένταρχου ή του αρχηγού του στόλου που λεγόταν Δρουγγάριος του πλωϊμίου.

    Διότι αν αγαπάς τη θαλασσινή ιστορία όπως ο Ευάγγελος Γρυπιώτης, που γεννήθηκε και ζει στη Νίκαια του Πειραιά, με καταγωγή από τα παράλια της Μικράς Ασίας, τίποτα δεν αφήνεις στην τύχη του.

    Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αίθουσα Κόντογλου

    Ακαδημίας 50, τηλ: 210 36 21 601

    Ώρες λειτουργίας: 9.00-13.00 και 17.00-21.00 εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής.

    [23] Υγεία

    Κοντά στην ανακάλυψη διαγνωστικού τεστ

    "Ξεκλειδώνουν" τα μυστικά της χρόνιας κούρασης

    30/5/2005 12:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Το δρόμο για τη διάγνωση και τη θεραπεία του συνδρόμου χρόνιας κούρασης (CFS) ή (ΜΕ) φαίνεται πως ανοίγει μια νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Το CFS, που έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως νευρολογική διαταραχή μπορεί να "χτυπήσει" άτομα οποιασδήποτε ηλικίας ακόμη και παιδιά. Υπολογίζεται, ότι στη Βρετανία από το σύνδρομο χρόνιας κούρασης πάσχει το 0,2-0,4% του πληθυσμού, με τις γυναίκες να αποτελούν την πλειονότητα των ασθενών. Για το CFS, που κυρίως εκδηλώνεται ως πολύ έντονη κούραση των μυών δεν υπήρχε μέχρι τώρα σαφής μέθοδος διάγνωσης ή θεραπείας. Ωστόσο, μελετητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης παρατήρησαν μια κοινή γενετική δραστηριότητα μεταξύ των ατόμων, που πάσχουν από το σύνδρομο, που ελπίζουν, ότι θα τους οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός διαγνωστικού τεστ και κατά συνέπεια στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

    Στα γονίδια οι απαντήσεις

    Όπως διαπιστωσαν οι επιστήμονες παρατηρώντας 50 ατόμων με CFS, το γονιδίωμα τους παρουσίαζε γονιδιακές διαφορές σε σχέση με εκείνο υγιών ατόμων, του ίδιου φύλου και της ίδιας ηλικίας.

    Ο δρ Gow επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εξηγεί, ότι συγκεκριμένα γονίδια εμφανίζονταν σαφώς διαφοροποιημένα στους πάσχοντες από ότι στους υγιείς οργανισμούς. Οι αντιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός διαγνωστικού τεστ για το CFS.

    Ωστόσο, ο δρ Gow τονίζει, ότι κάτι τέτοιο δε θα είναι εφικτό παρά σε ένα χρόνο από τώρα, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα τωρινά πορισματα.

    Με το βλέμμα στη φαρμακευτική αγωγή

    Την ίδια ώρα μια άλλη επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης προσπαθεί να δημιουργήσει θεραπευτική αγωγή η οποία να αντιμετωπίζει τις βιοχημικές δυσλειτουργίες, που προκαλούνται στον οργανισμό από τη διαφοροποίηση των γονιδίων στα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κούρασης.

    Τα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται στις δοκιμές κυκλοφορούν, ήδη στο εμπόριο, αλλά χορηγούνται για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

    Αυτό, που επισημαίνουν και σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες είναι, ότι χρειάζονται πολλές ακόμη δοκιμές πριν την ευρεία χρήση των φαρμάκων αυτών σε ασθενείς με CFS.

    Οι πρώτες αντιδράσεις στις προσπάθειες αυτές ήταν θετικές. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης "Action for ME" χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι διενεργούνται έρευνες για το σύνδρομο χρόνιας κούρασης και πρόσθεσε, ότι περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα τελικά πορίσματα.

    [24] Τεχνολογία

    Εγκαταλείπουν τις μεγάλες αγορές οι καταναλωτές

    Κερδίζει έδαφος το e-shopping

    30/5/2005 3:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κι αν μέχρι τώρα, όταν μιλούσαμε για αγορές στο μυαλό φέρναμε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, βιτρίνες και πολυκοσμία, στο μέλλον φαίνεται πως θα αλλάξουμε συνειρμούς. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι, που απαρνιούνται τον πατροπαράδοτο τρόπο αγορών και στρέφονται στο e-shopping. Το Internet αντικαθιστά ραγδαία στην προτίμηση των καταναλωτών τις πολυσύχναστες αγορές, καθώς σύμφωνα με βρετανική έρευνα από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο οι αγορές μέσω Internet τριπλασιάστηκαν φτάνοντας από το 13,4% στο 30%. Την ίδια ώρα η κινητικότητα των καταναλωτών στους εμπορικούς δρόμους παρουσίαζε μειωτική τάση. Υπολογίζεται, ότι μόνο τον Απρίλιο 22 εκατομμύρια Βρετανοί επέλεξαν το διαδίκτυο για τις αγορές τους. Σύμφωνα με τα παρόντα στοιχεία υπολογίζεται, ότι μέχρι το 2010 η χρήση του διαδικτύου για εμπορικούς λόγους θα αυξηθεί κατά 320%.

    Αιτία η αναζήτηση χαμηλού κόστους

    Προς το παρόν το ποσοστό του e-shopping επί του συνόλου των εμπορικών συνδιαλλαγών, στη Βρετανία αγγίζει το 7% και πιστεύεται, ότι μέχρι το 2010 θα φτάσει στο 20%. Πρακτικά αυτό θα σημαίνει, ότι 36.000.000 Βρετανοί θα σερφάρουν στο Internet για να κάνουν τα ψώνια τους.

    Σύμφωνα με τον James Roper, επικεφαλής της ομάδας της εταιρίας IMRG, που διεξήγαγε την έρευνα αυτή η νέα τάση οφείλεται στο ότι το Internet επιτρέπει στους χρήστες την ευκαιρία να συγκρίνουν εύκολα και γρήγορα τις διαφορετικές τιμές για το προϊόν, που τους ενδιαφέρει.

    Η δυνατότητα αυτή, τους παρέχει αυτοπεποίθηση και την αίσθηση, ότι κανένας δε μπορεί να τους εξαπατήσει.

    Η αναζήτηση ευκαιριών είναι ο κυριότερος παράγοντας της στροφής των καταναλωτών στο e-shopping συνηγορεί και η εκπρόσωπος της εταιρίας Keynote Systems, Bonny Brown, που διενέργησε έρευνα σε οχτώ μεγάλα βρετανικά εμπορικά sites.

    Τι αποθαρρύνει τους e-shoppers

    Η εν λόγω έρευνα ασχολήθηκε και με το τι "εκνευρίζει" τους καταναλωτές στις διαδικτυακές τους αγορές.

    Όπως προέκυψε το πιο αποθαρρυντικό στοιχείο σύμφωνα με το 27% είναι να υποχρεώνονται να εγγράφονται στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο προκειμένου να κάνουν οποιαδήποτε αγορά.

    Παράλληλα, ένα 20% πιστεύει έπρεπε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στη διασταύρωση διαφορετικών τιμών για ένα προϊόν.

    Παρά τα μικροπροβλήματα το e-shopping γίνεται ολοένα και περισσότερο ο αγαπημένος τρόπος αγορών για τους καταναλωτές.

    Μάλιστα, οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι αν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα θέλουν να διατηρήσουν τους πελάτες και τα κέρδη τους θα πρέπει να στραφούν σύντομα δημιουργικά και δυναμικά προς το διαδίκτυο , καθώς έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να φτάσουν το Amazon και το ebay, που κυριαρχούν στο e-shopping.

    [25] Οικονομία

    Στη Βουλή το ΛΑΦΚΑ

    30/5/2005 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Αρχίζει την Τρίτη η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών για το ΛΑΦΚΑ, με την κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης του Υπουργείου Οικονομίας. Με τη ρύθμιση, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε πόσες δόσεις και με ποιο τρόπο θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών για το ΛΑΦΚΑ, που ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2006. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει προς το παρόν τι θα γίνει με τα αναδρομικά όσων έχουν αποβιώσει, ενώ με αγωνία περιμένουν να μάθουν οι συνταξιούχοι από πότε θα ισχύσει η αναδρομικότητα. Εάν θα ισχύσει, δηλαδή, από τον Ιούλιο του 2004, οπότε και ανακοινώθηκε η κατάργηση της εισφοράς, ή από το Μάρτιο του 2005, οπότε και ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για τη λύση της ρύθμισης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναδρομικά μέχρι:

    200 ευρώ, θα δοθούν εφ άπαξαπό 201 έως 300 ευρώ σε δύο δόσειςαπό 301 έως 400 ευρώ σε τρεις δόσειςαπό 401 έως 500 ευρώ σε τέσσερις δόσεις και από 501 ευρώ και πάνω σε πέντε 6μηνιαίες δόσεις.

    [26] Κοινωνία

    Αποσύρεται προϊόν για βρέφη

    30/5/2005 7:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην προληπτική απόσυρση διακοσμητικής πόρπης που χρησιμοποιείται για το κρέμασμα πιπίλας προχωρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί το προϊόν θεωρείται επικίνδυνο για τα παιδιά. Το προϊόν, που φέρει την επωνυμία SARO αριθμός μοντέλου 4558, έχει εισαχθεί από την Ισπανία, αλλά είναι κινέζικης παραγωγής και το Υπουργείο Ανάπτυξης ειδοποιήθηκε από τις ισπανικές Αρχές μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών.

    Για προληπτικούς λόγους

    Το προϊόν αυτό κρίθηκε μη ασφαλές, επειδή η πόρπη δεν έχει αρκετά μεγάλες τρύπες αερισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας, σε περίπτωση που καλυφθεί το στόμα του παιδιού από την πόρπη.

    Η εταιρεία Γεώργιος Κουδούνης ΕΠΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ξεκίνησε άμεσα τη διαδικασία απόσυρσή του από την αγορά και έχουν ειδοποιηθεί όλα τα καταστήματα στα οποία έχει διατεθεί το προϊόν.

    Αν και σύμφωνα με την κοινοποίηση των ισπανικών Αρχών δεν έχει διαπιστωθεί κανένα ατύχημα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει για προληπτικούς λόγους στους καταναλωτές να μην κάνουν χρήση αυτού του προϊόντος.

    Σχετικά Links: Υπουργείο Ανάπτυξης

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανανεώσεις για τον Ιωνικό

    30/5/2005 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην ανανέωση τεσσάρων συμβολαίων προχώρησε η ΠΑΕ Ιωνικός, μπαίνοντας στην όσο πιο γρήγορα εκκρεμότητα γίνεται για τους εν δυνάμει παίκτες. Άμεσα λοιπόν η ΠΑΕ της ομάδας του Ιωνικού ανακοίνωσε τους 23χρονο Βλάνταν Ζίφκοβιτς, που αποκτήθηκε το 2004, υπέγραψε για δύο συν ένα χρόνια, τον 35χρονο Κινγκ Φερέιρα, που αποκτήθηκε το 2002, υπέγραψε για δύο χρόνια, τον 24χρονο Γιώργο Μελαμπιανάκη, που αποκτήθηκε το 2003, υπέγραψε για τρία χρόνια και τέλος τον29χρονο Νίκο Τσιμπλίδη, που αποκτήθηκε το 2003, υπέγραψε για ένα χρόνο. Για όλους αυτούς η ΠΑΕ είχε το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης του συμβολαίου για ένα χρόνο ακόμη, ωστόσο κατόπιν επιθυμίας των ίδιων των παικτών, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Χρήστος Κανελλάκης συμφώνησε μαζί τους να επεκταθούν τα συμβόλαια στη χρονική διάρκεια που προαναφέραμε. Από εκεί και πέρα, η διοίκηση της ομάδας κινείται με άκρα μυστικότητα για τις επόμενες μεταγραφικές κινήσεις, ενώ όσον αφορά τη νέα τεχνική ηγεσία, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, να ανακοινώσει τον προπονητή, που θα διαδεχτεί τον Βαγγέλη Βλάχο στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

    [28] Οικονομία

    Απορρίφθηκε η προσφυγή των σούπερ μάρκετ

    30/5/2005 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Στην απόρριψη της προσφυγής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος για "πάγωμα" της διαδικασίας επιβολής προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προχώρησε τη Δευτέρα το Διοικητικό Εφετείο, με το σκεπτικό ότι η διαδικασία επιβολής προστίμου για ολιγοπωλιακές συμπράξεις από την Επιτροπή πρέπει να συνεχιστεί χωρίς προσκόμματα. Η προσφυγή του ΣΕΣΜΕ αφορά στην επιβολή προστίμων ύψους 17 εκ. ευρώ στο Σύνδεσμο καθώς και σε επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στις 15 Απριλίου. Πριν λίγες ημέρες, οι επιχειρηματίες είχαν πάρει αναβολή, μετά την προσφυγή στο εφετείο, από το οποίο ζήτησαν να γνωμοδοτήσει για το αν ορθώς επεβλήθη πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ορίστηκε για τις 3 Ιουνίου, ενώ ο ΣΕΣΜΕ αναμένεται να επανέλθει με νέα προσφυγή όταν οριστικοποιηθεί το πρόστιμο της Επιτροπής προκειμένου να ζητήσει το "πάγωμα" της εκτέλεσής της, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πήραν αναβολή τα Σούπερ Μάρκετ

    "Λυπητερή" για επτά

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στα δικαστήρια Καλλιθέα-Λεμονής

    30/5/2005 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ότι αρχίζει ωραία, τελειώνει στα δικαστήρια. Η ΠΑΕ Καλλιθέα, από την οποία τις τελευταίες μέρες είχε αποφασίσει πως θα κάνει κάτι τέτοιο, τελικά προχώρησε στη λύση των δικαστηρίων. Σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Νίκος Σαλευρής, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος σε αυτό τόνισε πως το θέμα με το πρόβλημα και το πρόστιμο που έδωσε ο κ. Λεμονής σε στους παίκτες της Καλλιθέας ήταν απλά η αφορμή και πως η "πραγματική αιτία της παραίτησης ήταν επειδή ζητήσαμε από τον κ. Λεμονή να προσλάβουμε άλλο γυμναστή την επόμενη περίοδο".

    "Κανείς δεν παίζει με την Καλλιθέα"

    Ο πρόεδρος της ομάδας τόνισε μεταξύ άλλων πως από την αρχή ήταν σε πολλές δύσκολες φάσεις με τον Τάκη Λεμονή, αλλά η διοίκηση πάντα την στήριζε. Όμως η παραίτηση του Έλληνα τεχνικού ήταν κάτι που δεν το περίμενε. "Ήταν αιφνιδιαστική και εντελώς απροσδόκητη η παραίτησή του. Με αφορμή μια εισήγηση για πρόστιμο στους ποδοσφαιριστές, ο κ. Λεμονής αντέδρασε. Οι παίκτες έχουν τιμωρηθεί άλλες τρεις φορές, χωρίς να αντιδράσει ο προπονητής. Όταν επέστρεψε από την Ιταλία, όπου είχε πάει για να κλείσει προπονητικό κέντρο, συναντηθήκαμε μαζί και με τον κ. Καραβίτσα και ο κ. Λεμονής μου είπε ότι εμείς έχουμε το μαχαίρι και το πεπόνι. Κάπου εκεί έληξε και το θέμα. Την επόμενη μέρα θέσαμε ένα σοβαρό θέμα με τη συμπεριφορά ενός συνεργάτη του. Μας διαβεβαίωσε πως θα τον συνετίσει¨. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε και η Καλλιθέα "δεν δέχεται να καταπατάτε η προσωπικότητα κανενός".

    Κλείνοντας το θέμα με τον Λεμονή τόνισε πως "πλέον τα αρμόδια όργανα θα κρίνουν τη συμπεριφορά του. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Καλλιθέα, όταν έχει πάρει 80.000 ευρώ από την ΠΑΕ".

    Από εκεί και πέρα ο κ. Σαλευρής είπε πως μέχρι την Τετάρτη θα έχει ανακοινώσει το όνομα του νέου προπονητή. Όσο για τους στόχους που θα υπάρξουν από τη νέα περίοδο είπε πως θα "διατηρήσουμε κατά 90% το έμψυχο δυναμικό μας. Από το βασικό κορμό της ομάδας θα δώσουμε μόνο ένα ποδοσφαιριστή με μεταγραφή. Από τους επτά ποδοσφαιριστές που λήγουν τα συμβόλαιά τους έχουμε συμφωνήσει ήδη με τους πέντε. Οι δύο, που είμαστε σε συζητήσεις, είναι ο Σαββίδης και ο Κουλακιώτης. Θα πάρουμε τέσσερις παίκτες πρώτης γραμμής και τρεις ταλαντούχους".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 May 2005 - 16:53:23 UTC