Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πνίγηκε...
  • [02] Αντιδράσεις για Χρυσοχοΐδη
  • [03] Καλά στην υγεία του ο Γ.Σουφλιάς
  • [04] "Βρωμάει" κακός οδηγός
  • [05] Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
  • [06] Ελληνικό "Ναι" στο γαλλικό "Όχι"
  • [07] Έφυγε ο Δημητράκης Καρίτσας
  • [08] Ελβετικό "Ναι"
  • [09] "Γιοκ" για νέα δίκη Οτσαλάν εκτός Τουρκίας
  • [10] Ολοκληρώθηκε ο β' γύρος των εκλογών στο Λίβανο
  • [11] Ο Φαν ντερ Σαρ στην Μάντσεστερ
  • [12] Επόμενος στόχος η Ουκρανία
  • [13] Στον τελικό ο Παναθηναϊκός
  • [14] Μη νόμιμο σχέδιο ΠΔ του ΥΠΕΘΑ
  • [15] Στα Γιάννενα ο Πρόεδρος

    [01] Κοινωνία

    Αφόρητη η κατάσταση στην Αθήνα από τα σκουπίδια

    Πνίγηκε...

    5/6/2005 9:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πνιγμένη σε τόνους σκουπιδιών γιόρτασε σήμερα η Αθήνα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το πρόβλημα είναι έντονο και οι υπηρεσίες των δήμων σε μια προσπάθεια να μειώσουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία ψέκασαν τους όγκους των απορριμμάτων. Η κατάσταση για τους κατοίκους παραμένει αφόρητη και οι ελπίδες για λύση του προβλήματος μεταφέρονται στην αυριανή συνάντηση των δημάρχων με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας, έχει καλέσει αύριο τον νομάρχη Δυτικής Αττικής και τον δήμαρχο Άνω Λιοσίων, προειδοποιώντας, πως αν δεν ανοίξει άμεσα ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, θα προχωρήσει σε άσκηση ποινικών διώξεων. Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς κάλεσε τον δήμαρχο Άνω Λιοσίων και το δημοτικό συμβούλιο να επισκεφτούν την προσεχή Τετάρτη τη Θεσσαλονίκη, για να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η εδαφοποίηση της λυματολάσπης, διαδικασία ,που θα εφαρμοστεί και στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, με τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας.

    [02] Πολιτική

    Από ΠΑΣΟΚ για άρση μονιμότητας

    Αντιδράσεις για Χρυσοχοΐδη

    5/6/2005 6:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2005 8:57:23 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχόλια και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πρόταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στη συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής", ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι, βλέπει θετικά την απόφαση για άρση της μονιμότητας στους νεοπροσληφθέντες του ΟΤΕ, κάτι που, όπως αναφέρει, πρέπει να επεκταθεί και στον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα προκειμένου να εξυγιανθεί και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας". Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι, οι μεταρρυθμίσεις, πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και να είναι υπέρ των εργαζομένων και του λαού". Πρόσθεσε ότι, τα θέματα αυτά πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά στο κόμμα και στο λαό, καθώς το ΠΑΣΟΚ προχωράει το επόμενο διάστημα στην διαμόρφωση του κυβερνητικού του προγράμματος. Εξάλλου, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν ότι, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε προσωπικές του απόψεις, ενώ πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ πήραν διακριτικά αποστάσεις. Δεν τίθεται θέμα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την μονιμότητα, την οποία εγγυάται το ίδιο το Σύνταγμα, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος.

    "Σκόπιμα καλλιεργούμενη παρεξήγηση"

    Σχολιάζοντας τις απόψεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί της άρσης της μονιμότητας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι πρόκειται για μια σκόπιμα καλλιεργούμενη παρεξήγηση ως προς την έννοια της μονιμότητας, επισημαίνοντας, πως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν υπάρχει μονιμότητα.

    Παράλληλα, καταφέρθηκε εναντίον της Κυβέρνησης, λέγοντας, πως απώτερος στόχος της είναι τα δικαιώματα του απλού εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα, τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, ο χρόνος εργασίας, και ο μικροεπαγγελματίας με την απειλή για απελευθέρωση του ωραρίου και ενδιάμεσος μόνο στόχος είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

    Στην ερώτηση εάν "είστε κρατικιστές ή αντικρατικιστές στο ΠΑΣΟΚ", απάντησε ότι, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, προοδευτικό, λαϊκό αυθεντικό κόμμα, που εκφράζει ένα ριζοσπαστικό και μεταρρυθμιστικό πνεύμα.

    Σχετικά με την πρόταση για διαγραφή των συνδικαλιστών, που υπέγραψαν τη συμφωνία του ΟΤΕ, δήλωσε, πως εκείνο, που έχει σημασία είναι να μη δημιουργείται σύγχυση και αμφιβολία ως προς τις πολιτικές θέσεις και το στίγμα του ΠΑΣΟΚ και κανένα στέλεχός του να μην δημιουργεί, με το λόγο του και με τη στάση του, "ρωγμές και αμφιβολίες ως προς την καθαρότητα των θέσεών μας και κυρίως ως προς την κοινωνική ευαισθησία και τον φιλολαϊκό χαρακτήρα του Κινήματος". Στο θέμα του ΟΤΕ αναφέρθηκε και η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", καλώντας τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ να παραιτηθούν.

    Από τη μεριά του ο Άκης Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι, το ΠΑΣΟΚ θα ξεκαθαρίσει ενιαία τη θέση του, τόσο για τα θέματα της αποκρατικοποίησης, όσο και για τα θέματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, "μέσα από πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες".

    Σχολιάζοντας τις απόψεις περί διαγραφής συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τη σύμβαση του ΟΤΕ, ο πρώην υπουργός τάχθηκε κατά της διαγραφής των συνδικαλιστών, λέγοντας ότι, "εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι δημοκρατικός διάλογος, σεβασμός στο κοινωνικό κίνημα, σεβασμός στην αυτονομία του, όπως και στην αυτονομία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ".

    Εξάλλου ο Θόδωρος Πάγκαλος επέκρινε τον πρώην γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λέγοντας ότι, κάποιοι συμπεριφέρονται σαν υπουργοί χωρίς να τους έχει διορίσει κανείς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δριμεία επίθεση Παπανδρέου

    [03] Κοινωνία

    Υποβλήθηκε σε εξετάσεις μετά από λιποθυμία

    Καλά στην υγεία του ο Γ.Σουφλιάς

    5/6/2005 5:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2005 9:35:36 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ευδιάθετος βγήκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ από το Ασκληπιείο της Βούλας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος λίγο μετά το μεσημέρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελαφρά λιποθυμική τάση. "Ήταν μια γαστρική ανωμαλία", δήλωσε ο Υπουργός και πρόσθεσε με αρκετή δόση χιούμορ: "Οι απόψεις διίστανται. Άλλοι λένε ότι, φταίει το τσίπουρο και άλλοι ότι, φταίει η Ψυτάλλεια. Πάντως, σαμποτάζ δεν ήτανε". Ο κ. Σουφλιάς, σύμφωνα με το ιατρικό δελτίο, πήγε στο νοσοκομείο στις 3 μ.μ, καθώς είχε μια αδιαθεσία και υπεβλήθη αμέσως σε πλήρη εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο, ο οποίος έδειξε ότι, η κλινική και παρακλινική του κατάσταση είναι εξαιρετική και το λιποθυμικό επεισόδιο δε σχετίζεται με κανένα παθολογικό αίτιο. Οι γιατροί απέδωσαν το πρόβλημα σε γαστρικό φόρτο (ανακάτεμα του στομάχου). Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σουφλιάς αισθάνθηκε λιποθυμικές τάσεις, όταν έφθασε με τη σύζυγό του σε εστιατόριο της περιοχής της Βουλιαγμένης και χρειάστηκε να τον μεταφέρουν οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας στο νοσοκομείο. Νωρίτερα, με βουλευτές του Πειραιά, καθώς και υφυπουργούς, αλλά και ομάδα δημοσιογράφων, που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΥΠΕΧΩΔΕ, βρισκόταν σε ουζάδικα του Πειραιά, όπου παρέμεινε για τουλάχιστον μία ώρα στον ήλιο.

    [04] Ζωής ...σΤάσεις

    "Βρωμάει" κακός οδηγός

    5/6/2005 4:53:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ξεφορτωθείτε τα υπολείμματα από το χάμπουργκερ που μόλις καταναλώσατε στο αυτοκίνητο και ψάξτε για μέντες. Όχι όμως για χάρη της αιθέριας ύπαρξης που πρόκειται να συναντήσετε, αλλά για να διασφαλίσετε ότι θα φτάσετε σώος στο ραντεβού σας.

    Αυτό συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι του RAC Foundation, του βρετανικού ιδρύματος που ασχολείται με θέματα ασφαλείας και οδικής συμπεριφοράς, καθώς διαπιστώνουν ότι οι άσχημες ή οι περίεργες μυρωδιές, όπως αυτές π.χ. ενός χάμπουργκερ προκαλούν εκνευρισμό σε αυτούς που κρατάνε το τιμόνι, την ώρα που άλλες πιο ευχάριστες, όπως της μέντας έχουν ηρεμιστική επίδραση ή βελτιώνουν την προσοχή και τη συγκέντρωση.

    Μη σας κάνει εντύπωση. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του ιδρύματος Conrad King, "η αίσθηση της όσφρησης είναι εκείνη που "τριγυρίζει" περισσότερο από κάθε άλλη στο τμήμα του εγκεφάλου που κατευθύνει τη λειτουργία της λογικής. Γι αυτό ένας άντρας μπορεί να χάσει τα λόγια του αισθανόμενος ένα γυναικείο άρωμα ή μια δίαιτα να πάει περίπατο εξαιτίας της μυρωδιάς του φρεσκοψημένου ψωμιού" εξηγεί.

    Ισως και να ισχύει λοιπόν το "πες μου πως μυρίζει το αμάξι σου να σου πω τι οδηγός είσαι", γι αυτό λάβετε τα μέτρα σας και προστατεύσετε με άρωμα λουλουδιών, εαυτούς και συνανθρώπους από την επιθετική οδήγηση.

    [05] Πολιτική

    Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

    5/6/2005 1:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2005 9:50:16 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Εκλογικός πυρετός επικράτησε σήμερα στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των νέων καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος. Στις 6 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες και μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη των Συντονιστικών Οργάνων στις 931 Δημοτικές Οργανώσεις και τις 62 Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ. Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ψήφισε στο εκλογικό τμήμα της δημοτικής οργάνωσης Ερυθραίας και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα της οργάνωσης Αγίου Δημητρίου και Καλλιθέας, τόνισε ότι, το ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο και κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία θα δώσει τη μάχη για την ευημερία της χώρας. Στις εκλογές, που ξεκίνησαν στις 9 το πρωί πήραν μέρος τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ψήφισαν για τρίτη φορά μέσα σε δεκαπέντε μήνες. Η αρχή έγινε με την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος και ακολούθησαν οι διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο.

    Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνεται η ανασυγκρότηση

    Οι διαδικασίες πολιτικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, με τη διενέργεια των 15 Περιφερειακών Συνεδρίων, από τα οποία θα αναδειχθούν, για πρώτη φορά, εκλεγμένα Περιφερειακά Όργανα.

    Στόχος, όπως ανέφερε σε δήλωσή της η γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είναι η "μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα ανοιχτό δημοκρατικό, συμμετοχικό Κίνημα με αποκεντρωμένες λειτουργίες".

    Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, που πήραν μέρος στις σημερινές εκλογές, είχαν την ευκαιρία να μετέχουν σε εσωκομματική δημοσκόπηση για επίκαιρα και πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τις αλλαγές στις επιχειρήσεις του Δημοσίου.

    Η σύγχρονη γοητευτική φυσιογνωμία, ταυτόχρονα με τον σύγχρονο και γοητευτικό πολιτικό λόγο είναι ο συνδυασμός, που θα δώσει τον αέρα επανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών και δημοτικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι, "σήμερα το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει τη νέα του οργανωτική φυσιογνωμία ως ένα νέο, σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό, συλλογικό κόμμα".

    [06] Πολιτική

    Ελληνικό "Ναι" στο γαλλικό "Όχι"

    5/6/2005 1:23:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

    Κι ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις του γαλλικού "Όχι" στο Ευρωσύνταγμα και να συγκρατήσουν τις υπόλοιπες χώρες από το να συμπαρασυρθούν σε νέες απορρίψεις, οι Έλληνες εμφανίζονται να τοποθετούνται θετικά απέναντι στην ετυμηγορία των Γάλλων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία αν και το 73% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 48% είδε θετικά το γαλλικό αποτέλεσμα.

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (38%) δηλώνει ότι θα καταψήφιζε την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη διότι ενισχύει τις οικονομικές ανισότητες και το 30% διότι δεν θέλει την Τουρκία στην Ε.Ε. Επίσης το 40% τοποθετεί το Ευρωσύνταγμα κοντά στις ιδέες της δεξιάς.

    Ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 85% δηλώνει μη ενημερωμένη για το περιεχόμενο του Ευρωσυντάγματος και χρεώνει την ευθύνη στα πολιτικά κόμματα.

    Πάντως αν και το 46% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση βρίσκει την Ελλάδα μάλλον ωφελημένη από τις πολιτικές της ΕΕ, εντούτοις ένα άλλο 47% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο από τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε.

    [07] Κοινωνία

    Έφυγε ο Δημητράκης Καρίτσας

    5/6/2005 11:28:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Η τύχη δεν δώρισε στο 12χρονο Δημήτρη Καρίτσα από τη Ρόδο το μόσχευμα που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόταν και η κατά το ήμισυ μηχανική του καρδιά δεν κατάφερε να τον στηρίξει μέχρις ότου να βρεθεί μια αληθινή για να φωλιάσει μέσα στο στήθος του. Ο μικρός Δημητράκης με το μεγάλο χαμόγελο, άφησε στις 3 τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, καθώς το σύστημα που συνέδεε την τεχνητή καρδιά του με την αντλία, υπέστη αυτόματη ρήξη. Παρά τις άμεσες και συντονισμένες προσπάθειες της χειρουργικής ομάδας, ο μικρός δεν κατάφερε να διαφύγει το μοιραίο. Κατά τραγική ειρωνεία ο σημερινός 22ος Γύρος της Αθήνας ήταν αφιερωμένος στο Δημήτρη Καρίτσα και στον αγωνιώδη και γενναίο αγώνα ζωής που αποδυόταν εδώ και ένα χρόνο, από τότε που το Ωνάσειο είχε απευθύνει επείγουσα έκκληση για δωρεά καρδιακού μοσχεύματος. Τον τελευταίο καιρό οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης είχαν κορυφωθεί και πλήθος πολιτών και φορέων είχαν προστρέξει στο πλευρό του, όχι όμως και η θεά τύχη διότι το μόσχευμα δεν βρέθηκε. Η σορός του Δημητράκη θα μεταφερθεί στην πατρίδα του τη Ρόδο, όπου θα γίνει τη Δευτέρα η κηδεία του.

    [08] Κόσμος

    Σε Συνθήκη Σένγκεν και πολιτικό γάμο ομοφυλοφύλων

    Ελβετικό "Ναι"

    5/6/2005 5:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2005 8:15:06 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με ποσοστό 54,6% οι Ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν τη συμμετοχή της χώρας τους στις Συμφωνίες του Σένγκεν - Δουβλίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος, όπως μετέδωσε το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS. Οι Ελβετοί ενέκριναν επίσης με δημοψήφισμα και ποσοστό 58% το σχέδιο πολιτικής ένωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων στα 25 από τα 26 ελβετικά καντόνια. Η απόφαση του ελβετικού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών αμφισβητήθηκε από έναν συνασπισμό δεξιών και θρησκευτικών κομμάτων, που συγκέντρωσαν τις 50.000 υπογραφές, που ήταν απαραίτητες για να τεθεί το θέμα προς έγκριση με δημοψήφισμα. Εξάλλου την ικανοποίησή της για την έγκριση της συμμετοχή της Ελβετίας στις συμφωνίες του Σένγκεν-Δουβλίνου εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ικανοποίηση από Ε.Ε.

    Ο Λικ Φρίντεν, υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου, το οποίο ασκεί το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία της Ε.Ε., χαιρέτισε "το σαφές αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του ελβετικού λαού". "Είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη και για την Ελβετία", σημείωσε. "Από τη μία πλευρά θα διευκολυνθεί η ελεύθερη μετακίνηση και από την άλλη πλευρά θα ενισχυθεί η συνεργασία στο πλαίσιο της ασφάλειας", υπογράμμισε εξάλλου η Ευρωπαία Επίτροπος που είναι αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια Φράνκο Φρατίνι. "Η επικύρωση των συμφωνιών αυτών σύνδεσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσαν οι επίτροποι Βάλντνερ και Φρατίνι σε κοινή ανακοίνωσή τους.

    Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος εξέφρασε και το ελβετικό Υπουργείο Εξωτερικών. "Είμαι πολύ χαρούμενη που έχασαν οι οπαδοί του απομονωτισμού", δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας.

    Με εξαίρεση μειοψηφία γερμανόφωνων καντονιών, όλα τα υπόλοιπα καντόνια της Ελβετίας ψήφισαν "Ναι", σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, η οποία έφτασε το 55,9%, ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο συμμετοχής στα δημοψηφίσματα των τελευταίων ετών στη χώρα.

    [09] Κόσμος

    Το απέκλεισαν οι Τούρκοι

    "Γιοκ" για νέα δίκη Οτσαλάν εκτός Τουρκίας

    5/6/2005 5:23:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αντίθετος με την διεξαγωγή νέας δίκης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν εκτός της Τουρκίας εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, αν και δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα, "κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο". "Αρμόδια είναι τα δικαστήρια της χώρας, όπου συντελέσθηκε το έγκλημα. Αυτά τα πράγματα αφορούν την εθνική κυριαρχία", πρόσθεσε. Φυλακισμένος από το 1999, οπότε και συνελήφθη, ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί Ιμραλί και έκανε την περασμένη εβδομάδα γνωστό μέσω των συνηγόρων του ότι, δεν θέλει να ξαναδικαστεί στην Τουρκία, θεωρώντας ότι, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης, και ζήτησε να δικαστεί εκτός της Τουρκίας σε ειδικό δικαστήριο, που θα συσταθεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε με απόφασή του της 12ης Μαΐου την καταδίκη της Τουρκίας για την άδικη δίκη του Οτσαλάν και συνέστησε στην Άγκυρα τη διεξαγωγή νέας δίκης. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, είναι έτοιμες να σεβασθούν την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου. Ωστόσο η νέα δίκη μπορεί να διεξαχθεί μόνον κατόπιν αιτήματος του κατηγορουμένου.

    [10] Μ. Ανατολή

    Κανένα στοιχείο για τη συμμετοχή

    Ολοκληρώθηκε ο β' γύρος των εκλογών στο Λίβανο

    5/6/2005 7:50:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έκλεισαν στις 6 το απόγευμα τα εκλογικά τμήματα στο Λίβανο, όπου διεξάγεται ο δεύτερος από τους συνολικά τέσσερις γύρους των βουλευτικών εκλογών. Κανένα επίσημο στοιχείο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, όσον αφορά το τελικό ποσοστό συμμετοχής, η οποία το μεσημέρι έφτανε στο 20% και αναμενόταν να φτάσει σε ποσοστό κατά μέσον όρο άνω του 35% κατά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Παράλληλα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Άνι μετέδωσε ότι, επτά άτομα τραυματίστηκαν σήμερα σε φιλονικία μεταξύ υποστηρικτών αντίπαλων πολιτικών κομμάτων, η οποία μετατράπηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών, στο Σόφαρ, ανατολικά της Βηρυτού, μεταξύ υποστηρικτών του Δρούζου αρχηγού της αντισυριακής αντιπολίτευσης Ουαλίντ Τζουμπλάτ και του αντιπάλου του φιλοσύρου στους κόλπους της κοινότητας των Δρούζων, Ταλάλ Αρσλάν, διευκρίνισε το Άνι. Ο λιβανικός στρατός συνέλαβε τους εμπλεκόμενους στην ανταλλαγή πυροβολισμών και στη συνέχεια άρχισε περιπολίες στον τομέα, κατέληξε το πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να διευκρινίσει το αριθμό των συλληφθέντων.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Φαν ντερ Σαρ στην Μάντσεστερ

    5/6/2005 8:04:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένα αν μη τι άλλο θετικό βήμα για την ανάκαμψη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έκανε η διοίκηση της ομάδας, αποκτώντας από την Φούλαμ τον διεθνή Ολλανδό τερματοφύλακα, Έντβιν Φαν ντερ Σαρ. Ο παίκτης θα υπογράψει συμβόλαιο δύο ετών και το κόστος τη μεταγραφής υπολογίζεται στα τρία εκατομμύρια στερλίνες. Το όνομα και μόνο του παίκτη αφήνει υποσχέσεις για μεγαλύτερη σταθερότητα και σιγουριά σε μια θέση που επί Πέτερ Σμάιχελ ήταν το ατού της ομάδας, από τότε και μετά όμως ήταν η "αχίλλειος πτέρνα". Το μόνο που απομένει για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του 34χρονου, είναι να περάσει ο Φαν ντερ Σαρ τις ιατρικές εξετάσεις.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επόμενος στόχος η Ουκρανία

    5/6/2005 11:07:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Από αύριο ξεκινά η προετοιμασία της εθνικής ομάδας των Ανδρών εν όψει της αναμέτρησης με το αντίστοιχο συγκρότημα της Ουκρανίας, την προσεχή Τετάρτη, που εντάσσεται στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Οι έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές θα συγκεντρωθούν εκ νέου αύριο το μεσημέρι, αφού ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ, άφησε σήμερα ελεύθερους όλους τους παίκτες. Στην αναμέτρηση εναντίον της έως τώρα πρωτοπόρου του ομίλου επιστρέφει ο αρχηγός της Ελλάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης, που εξέτισε την ποινή αποκλεισμού της μίας αγωνιστικής (λόγω καρτών). Αντίθετα, θα λείψει ο -ιδιαιτέρως διακριθείς- στον χθεσινό αγώνα του «Ισμέτ Ινονού» Κώστας Κατσουράνης, που με τη σειρά του συμπλήρωσε κάρτες. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο άσος της ΑΕΚ αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, αφού έχει υποστεί διάταση έσω πλάγιου συνδέσμου. Ο Κατσουράνης υποβάλλεται σε θεραπεία, όπως άλλωστε και ο Γιάννης Αμανατίδης για τον οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να είναι έτοιμος ως την Τετάρτη.

    [13] Μπάσκετ

    Στον τελικό ο Παναθηναϊκός

    5/6/2005 10:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Παναθηναϊκός θα υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας απέναντι στην ΑΕΚ, αφού οι «πράσινοι» νίκησαν απόψε με το ευρύτατο 101-57 τον Πανιώνιο στον 5ο (και τελευταίο) αγώνα της σειράς των ημιτελικών, στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Η σειρά των τελικών θα ξεκινήσει την προσεχή Πέμπτη (9/6/2005), με τον Παναθηναϊκό να έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Η τιμωρία που επεφύλασσε ο Παναθηναϊκός στον Πανιώνιο για το ότι τον «ανάγκασε» να παίξει πέντε παιχνίδια σην ημιτελική σειρά των πλέι οφ ήταν σκληρή. Οι πράσινοι, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, έδειξαν ποιος ήταν το αφεντικό στη σειρά κερδίζοντας με το επιβλητικό 101-57 και παίρνοντας εύκολα την πρόκριση στον τελικό, όπου ήδη περιμένει η ΑΕΚ, αλλά και στην Ευρωλίγκα.

    Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε ένα ενυπωσιακό ξέσπασμα στη δεύτερη περίοδο για να ξεφύγει και να μετατρέψει τον αγώνα σε τυπική διαδικασία. Με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Παπανικολάου και Λόνι Μπάξτερ και παίζοντας εξειρετική άμυνα πήρε το σκορ από το 39-32 και το ανέβασε στο 57-32 με ένα εκπληκτικό 18-0. Από εκεί και πέρα οι κυανέρυθροι ήταν αδύνατο να ανιδράσουν, τα παράτησαν και υπέστησαν τη συντριβή από τους ορεξάτους παίκτες του Παναθηναϊκού, που επιζήτησαν ως το τέλος την "κατοστάρα" και τα κατάφεραν.

    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κορομηλάς, Βορεάδης, Μπίτης

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 4, Καλαϊτζής 5, Παπανικολάου 12(2), Λάκοβιτς 16(1), Μπατίστ 14, Φέμερλινγκ, Χατζηβρέττας 11, Κουτλουάι, Τσαρτσαρής 13, Διαμαντίδης 4, Σκεπάνοβιτς 7, Μπάξτερ 15.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Φαλέκας, Πετρόπουλος, Σιγάλας 6(2), Περπέρογλου 5, Ράιτ 4, Ουότσον 15, Αγγελόπουλος, Διαμαντόπουλος 6, Κυριακόπουλος, Σούλης, Κουλ 4, Οικονόμου 17(2).

    [14] Κοινωνία

    Έκρινε το ΣτΕ ανεπίτρεπτες τις υπερεξουσιοδοτήσεις

    Μη νόμιμο σχέδιο ΠΔ του ΥΠΕΘΑ

    5/6/2005 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μη νόμιμο έκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη σύσταση, συγκρότηση, διάρθρωση και στελέχωση του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών (ΣΟΕ) Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, το ΣτΕ κάνει μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων επί του σχεδίου ΠΔ, ενώ άλλες διατάξεις του τις κρίνει διαγραπτέες. Ειδικότερα, το ΣτΕ υπογραμμίζει στην γνωμοδότησή του ότι, "με το σχέδιο ΠΔ δεν θεσπίζονται εξ υπ αρχής οι αναγκαίοι για την οργάνωση και λειτουργία του ΣΟΕ κανόνες Δικαίου, όπως επιτάσσουν οι εξουσιοδοτικές διατάξεις (σ.σ. νομοθεσία), αλλά παρέχονται ανεπίτρεπτες, πολυάριθμες και ευρείες υπεξουσιοδοτήσεις προς άλλα όργανα της Διοίκησης για τη ρύθμιση των σχετικών θεμάτων". Και συνεχίζει το ΣτΕ: "Περαιτέρω, από την επισκόπηση του συνόλου των διατάξεων του σχεδίου ΠΔ, όπως αυτές πρέπει να διαμορφωθούν κατόπιν των παρατηρήσεων, προκύπτει ότι, οι νομίμως προτεινόμενες με το σχέδιο ΠΔ ρυθμίσεις δεν συγκροτούν αρκούντως ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο επί τη βάσει, του οποίου δύναται να λειτουργήσει το ΣΟΕ, διότι παραμένουν αρρύθμιστα ουσιώδη και αναγκαία για τη λειτουργία του ζητήματα". Έτσι, κρίνει το ΣτΕ ότι επί του παρόντος το σχέδιο ΠΔ δεν προτείνεται νομίμως.

    Ανεπίτρεπτες υπερεξουσιοδοτήσεις

    Αναλυτικότερα, μη νόμιμες κρίθηκαν οι διατάξεις του σχεδίου ΠΔ με τις οποίες:

    Ορίζεται ότι, ο τρόπος και ο χρόνος των επιθεωρήσεων και οι υποχρεώσεις για την σύνταξη και υποβολή των σχετικών εκθέσεων καθορίζονται με κανονισμό, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς συνιστά ανεπίτρεπτη υπεξουσιοδότηση.

    Ορίζεται ότι, τα σχετικά με την οργάνωση, διάρθρωση, συγχώνευση και τοπική αρμοδιότητα της κεντρικής διεύθυνσης και των περιφερειακών διευθύνσεων ή και των νέων διευθύνσεων, ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς συνιστά ανεπίτρεπτη υπεξουσιδότηση.

    Ορίζεται ότι, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα καθορίζει την εξεταστέα ύλη, τα αναγκαία δικαιολογητικά, τη βαθμολογία, κ.λπ. για τον διαγωνισμό πλήρωσης των κενών θέσεων, που δημιουργούνται στο ΣΟΕ (στον διαγωνισμό αυτό θα συμμετέχουν αξιωματικοί και των τριών κλάδων σε αναλογία, που καθορίζεται με απόφαση του ΣΑΓΕ), καθώς συνιστά ανεπίτρεπτη υπεξουσιοδότηση.

    Ορίζεται ότι, οι θέσεις του πολιτικού προσωπικού και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού του ΣΟΕ καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς συνιστά ανεπίτρεπτη υπεξουσιδότηση.

    Ορίζεται ότι, με απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ρυθμίζονται ο τόπος, το είδος και η διάρκεια εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των αξιωματικών του ΣΟΕ, καθώς συνιστά ανεπίτρεπτη υπεξουσιοδότηση.

    Τέλος, το ΣτΕ χαρακτηρίζει ορισμένες διατάξεις του σχεδίου ΠΔ αόριστες, μη σαφείς, ενώ ζητάει να υπάρξει ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος στο κείμενο, καθώς και να γίνει διόρθωση αβλεψιών που υπάρχουν στο σχέδιο ΠΔ.

    [15] Κοινωνία

    Στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Ιωάννη Κωλέττη

    Στα Γιάννενα ο Πρόεδρος

    5/6/2005 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ιωάννη Κωλέττη έκανε το μεσημέρι στο χώρο μπροστά από το κτήριο της Νομαρχίας των Ιωαννίνων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Προηγουμένως χαιρετισμούς απηύθυναν στην εκδήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας, ο πρόεδρος της κοινότητας Συρράκου Ιωάννης Αργύρης ενώ για την προσωπικότητα του Ιωάννη Κωλέττη μίλησε ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος. Ο Ιωάννης Κωλέττης κατάγονταν από το Συρράκο Ιωαννίνων και ήταν ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1844 μέχρι το 1847. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει στα Γιάννενα και αύριο το μεσημέρι θα εγκαινιάσει το νεοανακαινισθέν γηροκομείο των Ζωσιμάδων.

    Το απόγευμα θα παραστεί σε εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος "Άνθρωπος και Περιβάλλον στον 21ο αιώνα - τα κρίσιμα προβλήματα" με θέμα "Δάσος και Βιοποικιλότητα", που διοργανώνει το Μουσείο Γουλανδρή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων.

    Στην εκδήλωση αυτή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει η πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κα Νίκη Γουλανδρή ενώ θα μιλήσει ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Σπυρίδων Ντάφης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσάκος και ο Ιωάννης Κασιούμης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 5 June 2005 - 20:51:32 UTC