Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετωπική...
  • [02] Ενόψει συμφωνίας για την Αφρική
  • [03] Στη Βουλή το ν/σ για τη δια βίου μάθηση
  • [04] Συμπλοκές στο κέντρο της Αθήνας
  • [05] Άμεσα εκλογές ζητά ο Μέσα
  • [06] Στον Λευκό Οίκο ο Ερντογάν
  • [07] Απήγαγαν Τούρκο επιχειρηματία
  • [08] Αιματηρές συγκρούσεις στο Νεπάλ

    [01] Οικονομία

    Σε τροχιά σύγκρουσης συνδικάτα - Κυβέρνηση

    Μετωπική...

    8/6/2005 9:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2005 11:04:15 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά καθώς τα συνδικάτα συγκροτούν κοινό μέτωπο κατά των μεταρρυθμίσεων και δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ νέα 48ωρη απεργία έχουν κηρύξει για αύριο και την Παρασκευή οι τραπεζοϋπάλληλοι, που απεργούν σήμερα για δεύτερη μέρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία υπολογίζεται σε 70-80%. Σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ για τον συντονισμό της δράσης τους συγκαλεί σήμερα η ΓΣΕΕ, ενώ σε απεργιακή ετοιμότητα βρίσκονται τόσο η ΑΔΕΔΥ, με αιχμή την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων όσο και η ΓΣΕΕ. Η ΟΤΟΕ αντιδρά στην απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι διεκδικούν ενιαίο ταμείο ασφάλισης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων χωρίς εξαιρέσεις, με τη μορφή ΝΠΙΔ. Παράλληλα, η Συνομοσπονδία διοργανώνει πανελλαδικό δημοψήφισμα για εργασιακά και ασφαλιστικό στις 13 Ιουλίου. Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι θα κληθούν να απαντήσουν "Ναι" ή "Όχι" στις αλλαγές, που προωθεί η Κυβέρνηση. Κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε η ΔΑΚΕ, εκτιμώντας ότι, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η φερεγγυότητα των αποτελεσμάτων ενώ ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης κατηγόρησε την ΠΑΣΚΕ για μικροκομματικά παιχνίδια. Εξάλλου σήμερα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση των εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η προαναγγελθείσα για τις 10 Ιουνίου 10ήμερη απεργία στα 3 διυλιστήρια της χώρας, μετά από διήμερες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση.

    "Μελανό σημείο"

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ ο κ Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε "μελανό σημείο για τα ελληνικά συνδικάτα" την συμφωνία στον ΟΤΕ και υπογράμμισε ότι, δεν πρόκειται περί μεταρρυθμίσεων, αλλά περί διευθετήσεων "με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο". Με τη συμφωνία αυτή, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, "κατακερματίζεται η κοινότητα συμφερόντων των εργαζομένων", "απομαζικοποιείται και περιθωριοποιείται το συνδικαλιστικό κίνημα" και γι' αυτό "τα συνδικάτα την αντιμετωπίζουν ως μη υπάρχουσα".

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος εξαπέλυσε και αιχμές κατά της Κυβέρνησης, η οποία, όπως σημείωσε, είχε στόχο και τον πέτυχε "να εξαγοράσει μία συμφωνία για να επιτεθεί συνολικά στις εργασιακές σχέσεις". Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι στην κατάργηση του 8ώρου και σε παρέμβαση στις υπερωρίες, προκειμένου να ικανοποιήσει τον ΣΕΒ.

    Αναφορικά με το ασφαλιστικό των τραπεζών ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε τα ασφαλιστικά οργανωτικά σχήματα να διασφαλίζουν "την κοινότητα των ενδιαφερόντων και συμφερόντων των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς και την ενιαία συλλογική έκφραση και συγκρότηση" και κάλεσε όλα τα συνδικάτα να συμπαραταχθούν μαζί τους. Κάλεσε την διοίκηση του ΙΚΑ να μην δεχθεί την μετακύλιση σ αυτό των ασφαλιστικών βαρών, γιατί θα κινδυνεύσει με κατάρρευση και προειδοποίησε ότι, αν θιγεί η αυτονομία των επικουρικών ταμείων η ΓΣΕΕ θα προσφύγει στα δικαστήρια, στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλιμακώνουν τις απεργίες

    Ρήξεις υπέρ του συνόλου

    [02] Κόσμος

    Για την παραγραφή χρεών

    Ενόψει συμφωνίας για την Αφρική

    8/6/2005 7:33:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για να καταργηθούν τα χρέη των φτωχότερων αφρικανικών κρατών, δήλωσαν πως βρίσκονται ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Βρετανός πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, μετά από τη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, ο Τόνι Μπλερ ανέφερε ότι ελπίζει σε μια σχετική συμφωνία της Ομάδας των Οκτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G8) κατά τη σύνοδό τους τον ερχόμενο μήνα, στο Γκλένιγκλς της Σκοτίας. Συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες προτείνουν την ολοκληρωτική παραγραφή των χρεών 32 κρατών, εφόσον αυτά αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και σημειώσουν πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Ασυμφωνία για τη δράση κατά των κλιματικών αλλαγών

    Επίσης, στο τελικό τους σχέδιο περιλαμβάνεται η οικονομική ολοκλήρωση των διεθνών οργανισμών δανεισμού, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Τράπεζα για την Ανάπτυξη της Αφρικής.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 674 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των λιμών και άλλων έκτακτων αναγκών, κυρίως στο κέρας της Αφρικής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τόνι Μπλερ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό που ήθελε για την Αφρική από τον Αμερικανό πρόεδρο.

    Επιπλέον, όσον αφορά στο θέμα της δράσης κατά των κλιματικών αλλαγών, το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ψηλά στην ατζέντα της συνόδου των G8, δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος.

    Μάλιστα, ο Τόνι Μπλερ είπε ότι είχαν διαφορετικές απόψεις με τον πρόεδρο Μπους και ότι ελπίζει να εργαστούν για το συγκεκριμένο ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες.

    [03] Πολιτική

    Στη Βουλή το ν/σ για τη δια βίου μάθηση

    8/6/2005 12:11:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ψηφίστηκε επί της αρχής του από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη δια βίου μάθηση. "Πρόκειται για σημαντικό νομοσχέδιο που συστηματοποιεί τη δια βίου μάθηση στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ενηλίκων και στα πανεπιστήμια", τόνισε η υπουργός παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις που προτείνονται έχουν συμφωνήσει οι πρόεδροι των ΤΕΙ και οι πρυτάνεις. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    Όπως τόνισε η υπουργός Εθνικής Παιδείας Μ. Γιαννάκου, το σύνολο των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε με το σχέδιο νόμου, που έρχεται να καλύψει την ανάγκη της συστηματοποίησης της διά βίου μάθησης για όλους τους Έλληνες.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδης τόνισε ότι από το νομοσχέδιο λείπει το κριτήριο της αξιολόγησης των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στα προγράμματα της διά βίου μάθησης, ενώ δεν έχει προβλεφθεί η ενεργός συμμετοχή των τοπικών φορέων για τη δημιουργία καταλλήλων προγραμμάτων για τους κατοίκους των περιοχών τους.

    "Δεν έχουμε αντίρρηση να μαθαίνει ο λαός σε όλη του τη ζωή, αλλά πρέπει να μαθαίνει και τι σημαίνει αναδιάρθρωση, ποιος φταίει για τα δημόσια ελλείμματα, για τη συρρίκνωση κοινωνικού κράτους, τι σημαίνει Ευρωσύνταγμα και τι νέα τάξη πραγμάτων" σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης.

    "Με το νομοσχέδιο συμπιέζεται προς τα κάτω ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" τόνισε η βουλευτής του ΣΥΝ, Α. Ξηροτύρη.

    [04] Κοινωνία

    Στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής - Ακαδημίας

    Συμπλοκές στο κέντρο της Αθήνας

    8/6/2005 12:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2005 7:14:35 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Συμπλοκές μεταξύ αναρχικών και μονάδων των ΜΑΤ σημειώθηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της Αθήνας. Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ακαδημίας όταν μία ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ και πέτρες σε διμοιρία των ματ που βρισκόταν μπροστά από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και ακολούθησε κυνηγητό στην περιοχή των Εξαρχείων. Τελικά, οι δράστες απομακρύνθηκαν χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ με τηλεφώνημα σε εφημερίδα και ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση "Μονάδες Ανατροπής Τάξης" που είναι αναγραμματισμός των ΜΑΤ.

    [05] Κόσμος

    Για την επίλυση της πολιτικής κρίσης

    Άμεσα εκλογές ζητά ο Μέσα

    8/6/2005 8:57:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκκληση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα, ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης και το ξέσπασμα βίας. Ο Μέσα κάλεσε τον πρόεδρο του Κογκρέσου και της κάτω Βουλής να παραιτηθούν και να επιτρέψουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ώστε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις των ιθαγενών, που έχουν παραλύσει την πρωτεύουσα Λα Πας και άλλες μεγάλες πόλεις της Βολιβίας. Σημειώνεται ότι ο Μέσα ήδη υπέβαλε την παραίτησή του, σε μια προσπάθεια να τερματισθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

    "Να φύγουν οι πολυεθνικές"

    "Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει με την πιθανότητα να κατακερματισθεί σε χίλια κομμάτια. Η μόνη λύση για την Βολιβία είναι η άμεση εκλογική διαδικασία".

    Κάρλος Μέσα

    Οι διαδηλώσεις των ανθρακωρύχων, των χωρικών, των ιθαγενών και σχεδόν κάθε σημαντικής κοινωνικής ομάδας έχουν πυροδοτήσει νέα κρίση στη Βολιβία, 19 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μέσα, που διαδέχθηκε τον ανατραπέντα και εκδιωχθέντα σε φυγή στις ΗΠΑ, πρώην πρόεδρο Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα.

    Το Κογκρέσο, το οποίο είχε απορρίψει τον Μάρτιο παραίτηση του Μέσα, θα συνέλθει την Πέμπτη για να συζητήσει την αποδοχή ή μη της δεύτερης παραίτησης του προέδρου μέσα σε δύο μήνες. Ο Μέσα παραμένει στο θώκο έως ότου να ληφθεί η σχετική απόφαση.

    Την Τρίτη, οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων πυροδότησαν μικροποσότητες δυναμίτη και εκτόξευσαν πέτρες, συγκρούσθηκαν με την αστυνομία, που έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών.

    Τα κέρδη που αποφέρουν οι υδρογονάνθρακες της Βολιβίας, η χώρα διαθέτει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία εκμεταλλεύονται πολυεθνικές επιχειρήσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης.

    Οι λαϊκές κινητοποιήσεις γίνονται με κεντρική διεκδίκηση την πλήρη εθνικοποίηση τους.

    Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις προειδοποιούν με απόσυρση τους εάν κάτι τέτοιο συμβεί.

    Σε πλούσιες επαρχίες, η λευκή μειοψηφία απαιτεί μεγαλύτερη αυτονομία και δυνατότητα διαχείρισης των κερδών από το φυσικό αέριο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας

    [06] Κόσμος

    Και το Κυπριακό στην ατζέντα

    Στον Λευκό Οίκο ο Ερντογάν

    8/6/2005 8:09:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, την Τετάρτη, στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό. Κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και ο Τούρκος ομόλογός της, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τέθηκαν επί τάπητος η αντιμετώπιση του ΡΚΚ, η κατάσταση στο Ιράκ, καθώς και το Κυπριακό. Κατά την έξοδό του, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ περιορίσθηκε να τονίσει ότι "στο Κυπριακό έχουμε προσδοκίες". Στο μεταξύ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακ Κόρμακ, η αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών που επισκέφθηκε πρόσφατα το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου, έχει την ευθύνη των πράξεών της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έξαλλοι οι Κύπριοι με τους Αμερικανούς

    [07] Ιράκ

    Απήγαγαν Τούρκο επιχειρηματία

    8/6/2005 8:23:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Μια άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση ενόπλων, οι "Ταξιαρχίες του Αλι μπιν Άμπι Τάλιμπ", απήγαγε έναν Τούρκο επιχειρηματία στο Ιράκ και απειλεί να τον σκοτώσει εντός τεσσάρων ημερών, εάν η Τουρκία δεν σταματήσει να στηρίζει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, μετέδωσε η τηλεόραση του Ντουμπάι. Συγκεκριμένα, ο σταθμός μετέδωσε μία βιντεοταινία όπου φαίνεται ο όμηρος να κρατά ένα διαβατήριο ενώ δύο άνδρες τον σημάδευαν με όπλα στο κεφάλι. Ωστόσο, δεν έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα της βιντεοταινίας.

    [08] Κόσμος

    Αιματηρές συγκρούσεις στο Νεπάλ

    8/6/2005 10:04:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκατέσσερις κυβερνητικοί στρατιώτες και έξι μαοϊκοί αντάρτες έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στο νοτιοδυτικό Νεπάλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού στο Κατμαντού. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή Καϊλάλι, λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση των ανταρτών σε λεωφορείο όπου έχασαν τη ζωή τους 36 πολίτες. Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, οι απώλειες των ανταρτών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 June 2005 - 8:51:29 UTC