Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μ. Ανατολή η Ράις
  • [02] Πόσες τσουκνίδες φάγατε σήμερα;
  • [03] Καταδίωξη με νεκρό
  • [04] Δίχως νικητή στο Ιράν
  • [05] Ιερός πόλεμος κατά των εισβολέων

    [01] Μ. Ανατολή

    "Για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας"

    Στη Μ. Ανατολή η Ράις

    18/6/2005 10:04:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Στο Τελ Αβίβ έφθασε το πρωί του Σαββάτου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αφετηρία μιας 8ήμερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεπτεί Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία. Στόχος της Κοντολίζα Ράις, είναι η επίσπευση των ειρηνευτικών διαδικασιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, διασφαλίζοντας την επιτυχία της αποχώρησης των Ισραηλινών εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, στα πλαίσια του Οδικού Χάρτη.

    Εκδημοκρατισμός και μεταρρυθμίσεις

    Για το σκοπό αυτό, η Ράις θα συναντηθεί νωρίς το Σάββατο στη Ραμάλα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και με τον πρωθυπουργό, Αχμεντ Κορέι.

    Το βράδυ, έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ, όπου θα συναντηθεί και με τον υπουργό Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ.

    Την Κυριακή, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Σιλβάν Σαλόμ.

    Στη συνέχεια, η Κοντολίζα Ράις θα αναχωρήσει για Ιορδανία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία. Στις εκεί συναντήσεις της, στο επίκεντρο θα βρεθεί η πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

    [02] Παράξενα

    Πόσες τσουκνίδες φάγατε σήμερα;

    17/6/2005 11:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2005 1:37:56 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ήταν κάποιο βράδυ σε μια παμπ ενός ήσυχου αγγλικού χωριού κάπου στα 1986. Οι θαμώνες είχαν πιει λίγο παραπάνω και οι συζητήσεις για κάθε είδους θέμα είχαν αρχίσει να φουντώνουν. Όλα καλά, συνηθισμένα και, λίγο έως πολύ, αναμενόμενα μέχρι εδώ. Τα πράγματα, όμως, άρχισαν να παρεκκλίνουν της συνηθισμένης τους πορείας όταν δύο φίλοι ξεκίνησαν να μαλώνουν για το ποιος έχει τις πιο ψηλές τσουκνίδες στον κήπο του! Τα αίματα άναψαν και οι δύο φίλοι αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους σαν πραγματικοί άντρες. Έξω. Όχι, όμως, έξω από την παμπ, αλλά έξω στους κήπους τους. Έτσι, γεννήθηκε ο διαγωνισμός της "Πιο μακριάς τσουκνίδας". Ζητούμενό του ήταν να μπορέσει ο κάθε διαγωνιζόμενος να φέρει την πιο μακριά τσουκνίδα που μπορούσε να βρει. Ο διαγωνισμός καλά κρατούσε επί τρία συναπτά έτη, όταν ένας κύριος, ο Αλεξ Ουίλιαμς, έφτασε στον τόπο του διαγωνισμού με μία τσουκνίδα μήκους 4 μέτρων. Με το εύρημα αυτό, ήταν σίγουρος ότι ήταν ο νικητής. Ήταν, μάλιστα, τόσο σίγουρος που πάνω στον ενθουσιασμό του δήλωσε: "Εάν κάποιος καταφέρει να φέρει μια πιο μακριά τσουκνίδα, θα τη φάω!".

    Τότε, για κακή του τύχη κατέφτασε για διακοπές ένα ζευγάρι Αμερικανών με μία μακρύτερη τσουκνίδα, μήκους 4,7 μέτρων και ο δύστυχος νικητής, κράτησε το λόγο του, παρά το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα αμφισβητεί το γεγονός ότι η τσουκνίδα των Αμερικανών ήταν μακρύτερη από τη δική του.

    Το κακό συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια καθώς όσοι έβρισκαν τσουκνίδες μακρύτερες των 4 μέτρων της πήγαιναν στον Άλεξ, που πιστός στα λεγόμενά του, τις καταβρόχθιζε.

    Το 1997, ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της παμπ Bottle Inn, Σέιν, θέλησε να κάνει μια μεσαιωνική γιορτή για το θερινό ηλιοστάσιο.

    Για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο στη γιορτή, πρότεινε στον Άλεξ να τον κάνει ατραξιόν και να προκαλεί τον κόσμο να φάει περισσότερες τσουκνίδες απ ό,τι έχει φάει εκείνος.

    Ο Άλεξ, συνηθισμένος στις μεγαλοστομίες, δήλωσε ότι ήταν αποφασισμένος να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες τσουκνίδας (σ.σ. φαίνεται του άρεσαν) κι έτσι γεννήθηκε ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Φαγώματος Τσουκνίδας (τι όνομα κι αυτό!). Φυσικά, ο Άλεξ ανακηρύχθηκε, δικαιωματικά, πρωταθλητής.

    Με τα χρόνια, ο διαγωνισμός πήρε διαστάσεις και οι εμπνευστές του ελπίζουν να κατακτήσουν μία θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

    Φέτος, ο διαγωνισμός θα γίνει σαββατοκύριακο, για να μπορέσουν οι απανταχού τσουκνιδοφάγοι να διαγωνιστούν. Τόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού το χωριό Μάρσγουντ, όπως όλα τα χρόνια άλλωστε, ενώ φέτος ο διαγωνισμός γιορτάζει τα ένατα γενέθλιά του.

    Οι κανόνες είναι αυστηροί και το ζητούμενο είναι οι διαγωνιζόμενοι να φάνε, σε διάστημα μίας ώρας, όσα περισσότερα φύλλα τσουκνίδας γίνεται. Γίνεται, όμως;

    Ο τρόπος υπολογισμού του κατορθώματός τους έχει παραμείνει ο παραδοσιακός καθώς οι κριτές θα αθροίσουν το μήκος των κοτσανιών των τσουκνίδων που θα έχουν φαγωθεί (μην ξεχνάτε, τρώμε μόνο τα φύλλα) και έτσι θα αποφασίσουν για τον νικητή.

    Οι διαγωνιζόμενοι δε θα πρέπει να φορούν γάντια, ενώ θα καταναλώνουν τις ποσότητες των φύλλων τσουκνίδας, που θα τους τις παρέχει η παμπ. Το καλό είναι ότι επιτρέπεται η κατανάλωση μπύρας, λογικό ακούγεται, αλλά απαγορεύονται αυστηρά οι παστίλιες που μουδιάζουν το στόμα.

    Περίπου 40 επίδοξοι τσουκνιδοφάγοι θα διαγωνιστούν φέτος. Οι περισσότεροι είναι ντόπιοι και κάτοικοι των γύρω περιοχών, όμως υπάρχουν και ορισμένοι από την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

    Για την ενημέρωσή σας, ο περσινός νικητής έφαγε τα φύλλα τσουκνίδων συνολικού μήκους 12,8 μέτρων, ενώ το παγκόσμιο ρεκόρ είναι τα 22,5 μέτρα!!!

    Ο ιδιοκτήτης της παμπ ισχυρίζεται ότι ποτέ κανείς διαγωνιζόμενος δεν έπαθε τίποτα, κάτι που είναι μάλλον δύσκολο να το πιστέψουμε αν και παραδέχεται ότι πάντα δίπλα στην παμπ υπάρχει ένα ασθενοφόρο για παν ενδεχόμενο. Βαρυστομαχιάς, να υποθέσουμε;

    Σχετικά Links: The Bottle Inn

    Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό

    [03] Κοινωνία

    Στη λεωφόρου Κηφισού

    Καταδίωξη με νεκρό

    18/6/2005 10:59:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τραγική ήταν η κατάληξη καταδίωξης που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη λεωφόρο Κηφισού, στον Ρέντη. Ο οδηγός ενός Ι.Χ. αγνόησε σήμα αστυνομικών να σταματήσει για έλεγχο και προσπάθησε να διαφύγει περνώντας στο αντίθετο ρεύμα της λεωφόρου, με αποτέλεσμα το όχημά του να συγκρουσθεί μετωπικά με ταξί. Ο οδηγός και ένας επιβάτης του ταξί τραυματίστηκαν ελαφρά και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Τζάνειο νοσοκομείο. Το όνομα του νεκρού δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για κλοπές.

    [04] Μ. Ανατολή

    Β' γύρος την Παρασκευή

    Δίχως νικητή στο Ιράν

    18/6/2005 10:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2005 11:48:53 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Παρασκευή, οδηγείται το Ιράν, καθώς οι εκλογές του Σαββάτου δεν ανέδειξαν κανέναν υποψήφιο νικητή, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Φρουρών που παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία. Με καταμετρημένες 24,09 εκατ. ψήφων επί συνόλου 32 εκατ., τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα δίνουν προβάδισμα Άκμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί με 20,72%, και ακολουθούν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με 19,39% και ο Μέχντι Καρούμπι με 17,32%. Στον επαναληπτικό γύρο θα συμμετάσχουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ενώ, τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα το Σάββατο. Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 68%, ενώ υπολογίζεται ότι ψήφισαν πολλοί νέοι και γυναίκες, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δεν είχαν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και δεύτερος γύρος εκλογών στο Ιράν

    [05] Μ. Ανατολή

    "Μεταρρύθμιση με βάση το Ισλάμ"

    Ιερός πόλεμος κατά των εισβολέων

    18/6/2005 9:36:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ιερό πόλεμο για την εκδίωξη των δυτικών και των Ισραηλινών από τις μουσουλμανικές χώρες, καλεί τους μουσουλμάνους ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του που μετέδωσε την Παρασκευή το αραβικό κανάλι "Αλ Τζαζίρα". Παράλληλα, ο Ζαουάχρι ζητά από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις να μην καταθέσουν τα όπλα και να μη λάβουν μέρος σε εκλογές. "Η μεταρρύθμιση και η εκδίωξη των εισβολέων από τις μουσουλμανικές χώρες δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά πολεμώντας στο όνομα του Θεού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο δεύτερος τη τάξη στο δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις

    Στο μήνυμά του, ο αλ Ζαουάχρι τόνισε πως οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πρέπει να έχει ως βάση τον ισλαμικό νόμο και ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες να κυβερνηθούν χωρίς εξωτερική παρέμβαση ή παρουσία ξένων στρατευμάτων.

    Νωρίτερα, το "Αλ Τζαζίρα" μετέδωσε πως στην ίδια βιντεοταινία ο Ζαουάχρι είχε επικρίνει την παρενόχληση γυναικών στη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αίγυπτο στις 25 Μαΐου και επέκρινε τις φιλοδυτικές κυβερνήσεις του Πακιστάν, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επανεμφάνιση Αλ Ζαουάχρι


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 June 2005 - 9:04:06 UTC