Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υπέρ" του καρκίνου το κόκκινο κρέας
  • [02] Επιχείρηση ζωής
  • [03] Ανεβαίνει ξανά ο μαύρος χρυσός

    [01] Υγεία

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη

    "Υπέρ" του καρκίνου το κόκκινο κρέας

    20/6/2005 7:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC

    Νέα στοιχεία για τη σχέση διατροφής καρκίνου φέρνει στο φως μελέτη του "European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)", που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "Journal of the National Cancer Institute". Σύμφωνα με αυτήν, όσοι καταναλώνουν περισσότερα από 160 γραμμάρια κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος ημερησίως έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σχέση με εκείνους που τρώνε λιγότερα από 20 γραμμάρια την ημέρα. Παράλληλα, η κατανάλωση πουλερικών δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση, ενώ ο κίνδυνος ορθοκολικού καρκίνου μειωνόταν όσο αυξάνονταν η κατανάλωση ψαριών. Παλαιότερες μελέτες είχαν σχετίσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ωστόσο, η εν λόγω έρευνα είναι η μεγαλύτερη που έχει διενεργηθεί παγκοσμίως και "η πρώτη στην Ευρώπη που αποδεικνύει την ισχυρή αυτή σχέση", όπως επεσήμανε η δρ. Σήλα Μπίνγκχαμ, από το τμήμα Διατροφής του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας.

    Προτιμότερα τα ψάρια

    Στην μελέτη πήραν μέρος 478.040 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 35 μέχρι 70 ετών, από δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

    Όταν εγγράφηκαν στην έρευνα, μεταξύ του 1992 και του 1998, οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από την επάρατη νόσο. Όμως, μετά από μέση ιατρική παρακολούθηση περίπου πέντε ετών, καταγράφηκαν 1.329 περιπτώσεις ορθοκολικού καρκίνου.

    Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, η ενεργειακή κατανάλωση, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, οι διαιτητικές ίνες, το φολικό οξύ και η κατανάλωση αλκοόλ.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου σχετίζεται με την κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, όχι όμως με τα πουλερικά. Επίσης, ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου ήταν αυξημένος και για εκείνους που έτρωγαν λίγες διαιτητικές ίνες.

    Τέλος, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα από 80 γραμμάρια ψάρι την ημέρα είχαν 31% μείωση του κινδύνου, συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερα από 10 γραμμάρια ημερησίως.

    Αντίθετα, όσοι έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας και ελάχιστο ψάρι είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο κρέας και περισσότερο ψάρι.

    Σχετικά Links: EPIC

    [02] Κοινωνία

    Μεταμόσχευση οργάνων από 50χρονη δότρια

    Επιχείρηση ζωής

    20/6/2005 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Μια γιγαντιαία ιατρική επιχείρηση ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής, ώστε να μεταμοσχευθούν τα όργανα 50χρονης γυναίκας από την Τρίπολη, που πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία μετά από τροχαίο. Η καρδιά και οι πνεύμονες της άτυχης γυναίκας μεταφέρθηκαν στο Ωνάσειο. Ήδη, ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση καρδιάς σε ένα 48χρονο λήπτη, ενώ αυτήν ώρα γίνεται η μεταμόσχευση πνευμόνων σε 60χρονο. Επίσης, το ήπαρ και οι νεφροί της 50χρονης δότριας μεταφέρθηκαν με C-130 στο αεροδρόμιο Μακεδονία, με προορισμό το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου αργά το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μεταμοσχεύσεις. Ωστόσο, στη συμπρωτεύουσα, οι τέσσερις γιατροί που συμμετείχαν στην αερογέφυρα ζωής βρέθηκαν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ που πήραν τα μοσχεύματα αρνήθηκαν να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο, καθώς, όπως υποστήριξε ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των γιατρών ήταν υπεράριθμος και για λόγους ασφαλείας δεν τους πήρε το ασθενοφόρο.

    Αξίζει να αναφερθεί, ότι η περιπέτεια του 12χρονου Δημήτρη Καρύτσα, που έχασε τη ζωή του περιμένοντας επί 14 μήνες ένα μόσχευμα για την καρδιά του, ευαισθητοποίησε πολλούς συμπατριώτες μας, οι οποίοι έσπευσαν να γίνουν δωρητές οργάνων: καθημερινά, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων δέχεται τουλάχιστον 200 σχετικές αιτήσεις.

    [03] Οικονομία

    Νέο ρεκόρ στην τιμή του αργού

    Ανεβαίνει ξανά ο μαύρος χρυσός

    20/6/2005 9:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την ανιούσα πήρε και πάλι η τιμή του πετρελαίου, την ώρα που στη διεθνή κοινότητα εντείνεται η ανησυχία για την επάρκεια της παραγωγής σε σχέση με την αυξανόμενη ζήτηση. Το αργό σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, αφού η τιμή του στην Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε στα 59,23 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 1983, οπότε ξεκίνησε η διαπραγμάτευση αυτού του είδους πετρελαίου. Στο Λονδίνο, το Μπρεντ έφθασε επίσης σε ύψη ρεκόρ από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1988 και "άγγιξε" τα 58,58 δολάρια το βαρέλι. Βασικές αιτίες για τον ανήφορο στις τιμές του μαύρου χρυσού είναι η συνεχιζόμενη αναταραχή στη Νιγηρία και η αδυναμία των αμερικανικών διυλιστηρίων να καλύψουν την αυξημένη εσωτερική ζήτηση καυσίμων, ενώ οι επιπτώσεις στην τιμή της βενζίνης είναι ήδη ορατές. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, σεΐχης Άχμαντ Αλ - Φαχντ Αλ - Σαμπάχ, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, αν συνεχισθεί έως το τέλος της εβδομάδας η κούρσα της τιμής του πετρελαίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 June 2005 - 20:49:55 UTC