Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή οι ρυθμίσεις
  • [02] Κόκκινη κάρτα στον Μπους
  • [03] Έγγραφα φωτιά
  • [04] Μπους προς Σρέντερ: "Ναι μεν, αλλά..."
  • [05] Έκρηξη μυστήριο στην Πορτογαλία
  • [06] Έξαρση της βίας στο Ιράκ
  • [07] Ανησυχία και προβληματισμός για το πετρέλαιο
  • [08] Σκοτώθηκε Αμερικανός μεγιστάνας
  • [09] Πτώση ελικοπτέρου μέσα σε πανεπιστήμιο

    [01] Πολιτική

    Την Πέμπτη η ψηφοφορία

    Στη Βουλή οι ρυθμίσεις

    27/6/2005 11:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2005 12:42:15 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε από τη Δευτέρα η διαμάχη για το ασφαλιστικό των τραπεζών, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την καλούν να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση. Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή καμία από τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, και οι οποίες θα συζητηθούν την Πέμπτη, οπότε θα λάβει χώρα και η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά. Παράλληλα, ο Γιώργος Αλογοσκούφης έδωσε στη Βουλή την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι τα όποια ελλείμματα των επικουρικών των τραπεζών θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες. Πάντως, οι τραπεζοϋπάλληλοι παρέτειναν την απεργία τους μέχρι την Πέμπτη, ενώ, αντίθετα, οι υπάλληλοι των εταιρειών ασφάλειας ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά από συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκη, και αρχίζουν να εφοδιάζουν τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών.

    "Δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ"

    Όπως σημείωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, το ασφαλιστικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας και πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα από εθνικό διάλογο.

    Δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας, και για να μην υπάρχει και καμία αμφισβήτηση, όπως είπε, προχώρησε σε διορθωτική τροποποίηση για την αύξηση καταβολής των εργοδοτικών εισφορών που μπορεί να προκύψουν.

    Συγκεκριμένα, ενώ η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την καταβολή του σχετικού ποσού για την κάλυψη της δαπάνης που προκαλείται από την ένταξη των συνταξιούχων και ασφαλισμένων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ σε δέκα έτη, με τη διόρθωση "η εξόφληση του ποσού αυτού μπορεί να πραγματοποιείται με καταβολή εργοδοτικής εισφοράς που υπολογίζεται στο πολλαπλάσιο του ποσοστού που προβλέπεται από τη νομοθεσία του ΕΤΕΑΜ, όπως αυτό προκύπτει από ειδική οικονομική μελέτη".

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης, δίδεται η δυνατότητα στις τράπεζες να εξοφλήσουν την υποχρέωσή τους τμηματικά (μηνιαίως) με καταβολή -ακόμα και αυξημένης- εργοδοτικής εισφοράς.

    Η μόνη επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει για το δημόσιο, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την Αγροτική και Εμπορική Τράπεζα, ενώ αναφορικά με τις κύριες συντάξεις , είπε ότι τα τυχόν οργανικά ελλείμματα που θα προκύψουν, αυτά καλύπτονται από το ΙΚΑ, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος Χριστοδουλάκη και Ρέππα.

    Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος, το νομοσχέδιο Ρέππα, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα του ασφαλιστικού για 30 χρόνια, αλλά, αντίθετα, το κουκούλωσε για 3 χρόνια και έρχεται τώρα το ΠΑΣΟΚ και ζητάει τα ρέστα. Αυτό που έκανε ο νόμος Ρέππα για την κύρια σύνταξη, πρόσθεσε ο υπουργός, ήταν να μετακυλήσει το κόστος της χρηματοδότησης του ΙΚΑ στο φορολογούμενο.

    Ο κ. Αλογοσκούφης κατέθεσε, επίσης, έναν πίνακα που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2004-2007, και το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν, για τις μακροπρόθεσμες τάσεις των ασφαλιστικών δαπανών και εσόδων.

    Σύμφωνα με τον πίνακα αυτόν, οι δαπάνες για συντάξεις γήρατος θα αυξηθούν από 12,4% του ΑΕΠ το 2005 στο 17,3% το 2030 και στο 22,6% το 2050, ενώ τα έσοδα από συνταξιοδοτικές εισφορές, με τις σημερινές τάσεις, αυξάνονται ελάχιστα στο 8,3% του ΑΕΠ το 2005, στο 9% του ΑΕΠ το 2030 και στο 8,8% του ΑΕΠ το 2050.

    "Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος από το 4,1% του ΑΕΠ το 2005, διπλασιάζεται στο 8,3% το 2030 και εκτοξεύεται στο 13,8% το 2050! Αυτές είναι οι τάσεις του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο υποτίθεται ότι αντιμετώπισε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ", είπε σχετικά ο υπουργός.

    Επιμένει ο Έβερτ

    Σε παρέμβασή του, ο Μιλτιάδης Έβερτ κατέθεσε πίνακα της ΟΤΟΕ από τον οποίο προκύπτει μείωση των εργοδοτικών εισφορών των περισσοτέρων τραπεζών κατά 3% και κατέθεσε χειρόγραφο σημείωμα υψηλόβαθμου στελέχους του ΙΚΑ με το οποίο ζητείται η διαφορά του 3% που θα έχει το ΙΚΑ, να καλυφθεί με πρόσθετη επιχορήγηση.

    Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας να διευκρινίσει τα όσα σχετίζονται από τη διαφορά μεταξύ της προβλεπόμενης από το νομοσχέδιο εισφοράς εργοδοτών και εργαζομένων που θα ανέρχεται στο 4% για την επικουρική σύνταξη και αυτής που ισχύει σήμερα και που ανέρχεται στο 7% για την πρώην Ιονική, στο 11,5% για την Εμπορική, στο 7% για την πρώην Πίστεως, κ.ο.κ

    Πολιτικοί διαξιφισμοί

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι με τις τροποποιήσεις του υπουργού, οι τράπεζες δεν επιβαρύνονται σε τίποτα σε σχέση με την κύρια σύνταξη, ενώ για το επικουρικό έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση μέσω των εισφορών με πολλές δόσεις.

    Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι η διόρθωση του υπουργού Οικονομίας για την κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης του ΕΤΕΑΜ διευκολύνει "σκανδαλωδώς" τις τράπεζες.

    Διαδικαστικό θέμα συνάφειας των ρυθμίσεων για τις τράπεζες και τον ΟΤΕ με το αρχικό νομοσχέδιο περί κεφαλαιαγοράς, έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Α. Σκυλλάκος, με τον οποίο συμφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδης.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κουσελάς , είπε ότι οι διατάξεις παραβιάζουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στέλνουν τα βάρη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και αναγκάζουν τους τραπεζοϋπαλλήλους να προσφύγουν με αγωγές κατά των τραπεζών.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Ελπ. Παντελάκη, είπε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση για το ασφαλιστικό και επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντικαθιστά τη σταθερή δουλειά με τις συμβάσεις και ότι ξεπουλά τη δημόσια περιουσία.

    Ο αγορητής του ΣΥΝ, Ι. Δραγασάκης, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγικό σχέδιο για τον ΟΤΕ και ότι πίσω από τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων κρύβεται η προοπτική της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών. Κοινό στοιχείο των ρυθμίσεων είναι ο εκβιασμός προς τους εργαζόμενους, είπε ο κ. Δραγασάκης.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Αγοραστός , επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο ασφαλιστικό των τραπεζών και όχι στις διατάξεις για την κεφαλαιαγορά "προσποιούμενη απώλεια μνήμης για τη Σοφοκλέους και τα χαμένα τρισεκατομμύρια των επενδυτών".

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής Επικρατείας, Στ. Μάνος , είπε ότι ψηφίζει "διστακτικά" ναι στη ρύθμιση για τον ΟΤΕ, καταψηφίζει τη ρύθμιση για τις τράπεζες, διότι δεν εμφανίζεται πουθενά η υποχρέωση του Δημοσίου για την ένταξη των ταμείων, και επισήμανε ότι "είναι απογοητευτικό ότι η κυβέρνηση επιβάλει κομματική πειθαρχία" στους βουλευτές της.

    Τέλος, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Ι. Μανώλης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης και πρότεινε να τεθεί θέμα αλλαγών στο νόμο Ρέππα για το Ασφαλιστικό.

    Παρέμβαση Μητσοτάκη

    Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση λαμβάνει αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό του Πρωθυπουργού, τόνισε ο επίτιμος ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του "ΑLPHA".

    Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ευτυχής που η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει αποσπασματικά - όπως είπε - αλλά σφαιρικά.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση που τήρησε ο Μιλτιάδης Εβερτ στο ασφαλιστικό των τραπεζών, τόνισε ότι διαφωνεί με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα, γιατί δείχνει ότι δυσπιστεί έναντι της κυβέρνησης.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα των βολεμένων και των κρατικοδίαιτων, που δεν βλέπει τις στρατιές των ανέργων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παράταση λόγω τραπεζών

    Στη Βουλή το ασφαλιστικό

    [02] Κόσμος

    Αποδοκιμάζουν την πολιτική του οι Αμερικανοί

    Κόκκινη κάρτα στον Μπους

    28/6/2005 8:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2005 10:36:43 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την έντονη αποδοκιμασία τους στην πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στο Ιράκ φανέρωσαν οι Αμερικανοί σε πρόσφατη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες. Είναι η πρώτη φορά, που περισσότεροι από ένας στους δύο Αμερικανούς δηλώνουν, ότι ο Πρόεδρος Μπους "παραπλάνησε σκόπιμα" την κοινή γνώμη όσον αφορά τους λόγους του πολέμου . Παράλληλα σε ποσοστό ρεκόρ, που φτάνει το 57% οι ερωτηθέντες φαίνεται να πιστεύουν, ότι η κυβέρνηση υπερέβαλε, όταν ισχυριζόταν, ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ABC και της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ οι Αμερικανοί σε ποσοστό 56% δείχνουν κόκκινη κάρτα στον Πρόεδρό τους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την κατάσταση στο Ιράκ, ενώ το 53% εκτιμά, ότι ο πόλεμος αυτός δεν άξιζε τον κόπο. Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται να διατηρούν ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης, καθώς το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον του Ιράκ, ενώ το 58% επιθυμεί να παραμείνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη.

    [03] Κοινωνία

    Για την περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

    Έγγραφα φωτιά

    28/6/2005 7:44:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέες αποκαλύψεις σχετικά με εκμισθώσεις ακινήτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αυτή τη φορά σε τέσσερις off-shore εταιρίες εβραϊκών συμφερόντων είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΝΕΤ ο πρώην οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου, Νίκος Παπαδήμας κάνοντας χρήση του πληρεξουσίου, που του είχε παραχωρήσει ο τότε Πατριάρχης Ειρηναίος προχώρησε μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2004 στη σύναψη τεσσάρων διαφορετικών συμβολαίων με τις εν λόγω εταιρίες, τα οποία προέβλεπαν την εκχώρηση σε αυτές ακινήτων και οικοδομικών τετραγώνων του Πατριαρχείου. Εντύπωση προκαλούν τα εξαιρετικά χαμηλά μισθώματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατά την οποία εκχωρείται ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με καταστήματα και κατοικίες έναντι 560 δολαρίων ετησίως για 99 χρόνια και με δικαίωμα ανανέωσης του συμβολαίου από την ίδια εταιρία για άλλα τόσα έτη. Σημειώνεται, ότι στο σύνολό τους τα εκχωρούμενα ακίνητα βρίσκονται εντός της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, όπου η αξία γης είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Όσο για τα χρήματα, που φτάνουν τα 2.200.000 δολάρια κατατέθηκαν μεν σε λογαριασμό του Πατριαρχείου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους φέρεται να διαχειρίστηκε ο Παπαδήμας προτού εξαφανισθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα πρόκληση Ειρηναίου

    [04] Κόσμος

    Μπους προς Σρέντερ: "Ναι μεν, αλλά..."

    28/6/2005 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΒΒC, ΑΠΕ

    Σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, βρέθηκε στο Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν σημαντικά ζητήματα όπως η υποψηφιότητα της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ναι μεν δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Γερμανίας στο Σ.Α., ωστόσο, απέφυγε και να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο καθώς οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην αύξηση του αριθμού των χωρών, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο. "Δεν αντιτιθέμεθα στην προσπάθεια καμίας χώρας να μπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας", είπε ο Μπους, την ώρα που ο Σρέντερ δίνει μάχη για την επανεκλογή του στην καγκελαρία και οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.

    Αντίθετες απόψεις για το Ιράν

    Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μόνο την ένταξη της Ιαπωνίας, ως μόνιμο μέλος στο Σ.Α. του ΟΗΕ, καθώς επιθυμούν την ένταξη δύο μόνιμων και το πολύ τριών μη μόνιμων μελών στο Συμβούλιο. Ωστόσο, η Γερμανία έχει διαφορετική άποψη καθώς πιστεύει ότι η ένταξη άλλων δέκα, στα 15 σημερινά μέλη, δε θα επηρεάσει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

    "Οι αριθμοί δεν καθορίζουν την αποτελεσματικότητα του συμβουλίου. Είναι η αντιπροσωπευτικότητα των μελών και η ετοιμότητά τους να αναλάβουν ευθύνες που θέτουν τα κριτήρια", είπε ο Γερμανός Καγκελάριος, αναφερόμενος στις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι ένα πολυάριθμο Συμβούλιο θα είναι δυσκίνητο.

    Σημειώνεται ότι οι: Ιαπωνία, Ινδία, Βραζιλία και Γερμανία έχουν προτείνει ένα πλάνο για την ένταξη έξι νέων μόνιμων και τεσσάρων μη μόνιμων μελών στο Σ.Α.

    Κατά τα άλλα, στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν, γεγονός για το οποίο οι δύο άντρες έχουν διαφορετική άποψη.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι "δεν είναι ελεύθερο και δίκαιο όταν μία ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν εκλεγεί, αποφασίζει ποιος είναι υποψήφιος", ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ "πρέπει να τύχει σεβασμού" δεδομένου ότι εξελέγη από τον ιρανικό λαό.

    Μάλιστα, ο Μπους παρότρυνε τον Σρέντερ να προκαλέσει συζήτηση στους κόλπους της Ε.Ε. με στόχο να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Θα πρέπει να στείλουμε ένα "κοινό μήνυμα" στο Ιράν ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων δε θα γίνει αποδεκτή, υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    [05] Κόσμος

    Με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα

    Έκρηξη μυστήριο στην Πορτογαλία

    28/6/2005 8:59:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τραγικό θάνατο βρήκε μια ηλικιωμένη γυναίκα, από την κατάρρευση κτηρίου στο κέντρο του Πόρτο το βράδυ της Δευτέρας. Οι πυροσβέστες την ανέσυραν νεκρή από τα συντρίμμια, ενώ ο σύζυγός της δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Την κατάρρευση του κτηρίου προκάλεσε έκρηξη, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης Ρούι Ρίο, που έσπευσε στον τόπο του συμβάντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο πιθανόν τοποθετήθηκε "εκρηκτικός μηχανισμός" καθώς οι ζημιές είναι πάρα πολλές και δε δικαιολογούν το ενδεχόμενο έκρηξης λόγω διαρροής υγραερίου. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε κτήρια, που βρίσκονταν σε ακτίνα 100 μέτρων από το σημείο, ενώ πέντε γειτονικά σπίτια εκκενώθηκαν και διακόπηκε η κυκλοφορία σε παρακείμενους δρόμους.

    [06] Ιράκ

    Νέες επιθέσεις αυτοκτονίας

    Έξαρση της βίας στο Ιράκ

    28/6/2005 10:36:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα τα περιστατικά βίας στο Ιράκ, που γνώρισαν έξαρση, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση της χώρας. Σήμερα ένα ακόμη μέλος του Κοινοβουλίου ο 87χρονος Ντάρι Αλι αλ-Φαγιάντ σκοτώθηκε μαζί με το γιο του και τρεις σωματοφύλακές του σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο. "Ο Ντάρι αλ-Φάγιαντ, ο γιος του και τρεις σωματοφύλακες σκοτώθηκαν, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι εξερράγη κοντά στα δύο αυτοκίνητά τους στη συνοικία Ρασιντίγια", δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών. Ο αλ Φάγιαντ, μέλος της σιιτικής συμμαχίας, ήταν ο γηραιότερος βουλευτής και προήδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση τον Ιανουάριο. Λίγο αργότερα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 13 τραυματίστηκαν, όταν καμικάζι, που φορούσε στολή αστυνομικού ανατινάχτηκε σε νοσοκομείο της πόλης Μουσαγίμπ, 75 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, νεκροί βρέθηκαν σήμερα δύο Αμερικανοί στρατιώτες, που αγνοούνταν από τις 23 Ιουνίου μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Φαλούτζα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κόκκινη κάρτα στον Μπους

    Αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ

    [07] Οικονομία

    Παραμένει πάνω από τα 60 δολάρια

    Ανησυχία και προβληματισμός για το πετρέλαιο

    28/6/2005 9:36:00 πμ

    Ελαφρά υποχώρησε σήμερα το πρωί στις αγορές της Ασίας η τιμή του πετρελαίου, ωστόσο ο προβληματισμός και η έντονη ανησυχία παραμένουν διεθνώς στα οικονομικά επιτελεία των Κυβερνήσεων. Ειδικότερα στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του πετρελαίου "έπεσε" κατά 16 σεντς φτάνοντας τα 60,38 δολάρια το βαρέλι από τα 60,54 δολάρια, που έκλεισε χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζουμε, ότι χθες η τιμή του αμερικανικού αργού είχε εκτιναχθεί στα 60,95 δολάρια λόγω της ανησυχίας της αγοράς για την εκλογή του σκληροπυρηνικού Μαχμούντ Αχμαντινετζάν στην προεδρία του Ιράν, της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας μέλους του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 91 λεπτά το λίτρο, αυξημένη κατά 24,62% από τις αρχές του έτους, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά την προοπτική ενοποίησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με στόχο την πάταξη της νοθείας και του λαθρεμπορίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στόχος η πάταξη της νοθείας

    [08] Κόσμος

    Σε αεροπορικό δυστύχημα

    Σκοτώθηκε Αμερικανός μεγιστάνας

    28/6/2005 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Σε αεροπορικό δυστύχημα, τα αίτια του οποίου μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα, έχασε τη Δευτέρα τη ζωή του, ο Τζον Γουόλτον, γιος του ιδρυτή της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικού εμπορίου, Wal-Mart, και 11ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Το δυστύχημα συνέβη όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος του 58χρονου Γουόλτον, που κυβερνούσε ο ίδιος, συνετρίβη στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται, ενώ μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι ο Γουόλτον ήταν έμπειρος πιλότος και οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.

    [09] Κόσμος

    Στη Βραζιλία. Νεκροί οι δύο πιλότοι

    Πτώση ελικοπτέρου μέσα σε πανεπιστήμιο

    28/6/2005 10:30:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πανικός προκλήθηκε σε πανεπιστημιούπολη του Ρίο ντε Τζανέιρο όταν ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού συνετρίβη μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου των Μεθοδιστών και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες. Από την πτώση έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι, ενώ παρ ότι το αεροσκάφος προκάλεσε ζημιές στο κτήριο, ωστόσο, δεν τραυματίστηκε κανείς από όσους βρίσκονταν στο πανεπιστήμιο. Οι δρόμοι έξω από το πανεπιστήμιο αποκλείστηκαν από την πυροσβεστική, ενώ εκκενώθηκε και το κτήριο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 June 2005 - 8:51:00 UTC