Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καίγεται" η Ευρώπη
  • [02] Μπους: "Θα μείνουμε στο Ιράκ όσο χρειάζεται"
  • [03] "Στόχος της Δύσης το Ουζμπεκιστάν"
  • [04] Μικρή υποχώρηση του μαύρου χρυσού
  • [05] Συνεπείς στο ραντεβού τους με το "τριφύλλι"
  • [06] Ήρθε ο Σόλιντ
  • [07] Αυστραλιανή ταξιδιωτική οδηγία για την Ταϊλάνδη
  • [08] Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

    [01] Κόσμος

    Είκοσι νεκροί από το κύμα καύσωνα

    "Καίγεται" η Ευρώπη

    29/6/2005 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε καμίνι έχει μετατραπεί η νότια Ευρώπη με την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αλβανία να μετρούν ήδη τους πρώτους νεκρούς, ηλικιωμένους στην πλειοψηφία τους. Συνολικά, έχουν χάσει τη ζωή τους 20 άνθρωποι από τις τροπικές θερμοκρασίες, που αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Οι Αρχές των χωρών που πλήττονται κυρίως από το κύμα καύσωνα βρίσκονται σε επιφυλακή και εκδίδουν ανακοινώσεις με συμβουλές προκειμένου οι πολίτες να αντιμετωπίσουν σωστά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άνοδο του υδράργυρου. Στην Ιταλία, οι Αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1 εκατομμύριο ηλικιωμένοι κινδυνεύουν, εάν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ έχουν συσταθεί και ειδικές μονάδες από γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές για την παρακολούθηση και εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων. Σε πολλές ιταλικές πόλεις η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ στην Ισπανία παρατηρείται πρωτοφανής ξηρασία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κύμα καύσωνα στη γειτονική Ιταλία

    [02] Κόσμος

    Τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου

    Μπους: "Θα μείνουμε στο Ιράκ όσο χρειάζεται"

    29/6/2005 7:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2005 8:05:56 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Στον απόηχο άλλης μιας δημοσκόπησης, που δείχνει τους Αμερικανούς εξαιρετικά επιφυλακτικούς έως δυσαρεστημένους, σχετικά με τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επιχείρησε και πάλι να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνισε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα συνεχιστεί και ζήτησε την υποστήριξη όλων των Αμερικανών καθώς, όπως είπε, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες "είναι να τους κερδίσουμε στο εξωτερικό πριν μας επιτεθούν στα εδάφη μας". Ωστόσο, είπε ότι δε θα στείλει επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ αλλά δεν θα ορίσει και κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των δυνάμεων που βρίσκονται εκεί γιατί, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα έκανε τους αντάρτες να περιμένουν για την αμερικανική υποχώρηση.

    Το μάθημα της 11ης Σεπτεμβρίου

    "Θα μείνουμε στο Ιράκ όσο χρειάζεται. Ούτε μία ημέρα παραπάνω", είπε χαρακτηριστικά ο Μπους, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να πείσει τους συμπατριώτες του ότι η παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ είναι απαραίτητη.

    Η ομιλία του Μπους μεταδόθηκε απευθείας από τη βάση Φορτ Μπραγκ, της βόρειας Καρολίνα, στις 3:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας).

    "Ο Αμερικανικός λαός δεν διστάζει μπροστά στις απειλές και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμικάζι και δολοφόνους να αποφασίσουν για το μέλλον μας", τόνισε για να προσθέσει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουν το έργο τους οι εχθροί του Αμερικανικού έθνους είναι εάν οι Αμερικανοί ξεχάσουν το μάθημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Από την αρχή του πολέμου, το Μάρτιο του 2003, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.700 Αμερικανοί στο Ιράκ, ενώ οι συνεχιζόμενες επιθέσεις ανταρτών και η κλιμάκωση της βίας κλονίζουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών, που πλέον έχουν ρίξει τα ποσοστά δημοτικότητας του Προέδρου τους στα χαμηλότερα επίπεδα, από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

    Διίστανται οι απόψεις

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, κατηγόρησε τον Μπους ότι απέτυχε να παρουσιάσει μια νέα στρατηγική για την "έξοδο" των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Μιλώντας στο CNN, μετά την ομιλία του Μπους, είπε ότι οι "περισσότεροι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το θερμοκήπιο της τρομοκρατίας δεν υπήρχε στο Ιράκ μέχρι που φθάσαμε εμείς εκεί". Παράλληλα, υποστήριξε ότι επιβάλλεται η αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ προκειμένου να μπορέσουν κάποια στιγμή να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις.

    Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Γερουσιαστών, Χάρι Ρέιντ, σχολιάζοντας την ομιλία του Μπους είπε ότι οι συνεχείς αναφορές στην 11η Σεπτεμβρίου δεν κατάφεραν να πείσουν ότι έχουν σχέση με το Ιράκ και παρατήρησε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θύμισε στους Αμερικανούς ότι ο πιο επικίνδυνος εχθρός τους, ο Μπιν Λάντεν, παραμένει ασύλληπτος.

    Τις παραπάνω απόψεις δε φαίνεται να συμμερίζονται στο παραμικρό οι Ρεπουμπλικάνοι, αν και διαφαίνεται μία σημαντική διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

    Ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένεϊ, είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις των ανταρτών βρίσκονται στα τελικά στάδιά τους, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε την Κυριακή ότι ενδέχεται να διαρκέσουν μέχρι και 12 χρόνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κόκκινη κάρτα στον Μπους

    [03] Κόσμος

    Στις πολύνεκρες συγκρούσεις του Αντιτζάν

    "Στόχος της Δύσης το Ουζμπεκιστάν"

    29/6/2005 8:37:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μόλις ένα μήνα μετά τις πολύνεκρες ταραχές στην ουζμπεκική πόλη Αντιτζάν, ο πρόεδρος της χώρας, Ισλάμ Καρίμοφ, κατηγόρησε τη Δύση για υποκίνηση και συμμετοχή στις συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον Καρίμοφ, η εξέγερση ήταν μία "επαγγελματική επιχείρηση, οι σκηνοθέτες της οποίας χρησιμοποίησαν θρησκευτικές, εξτρεμιστικές, ριζοσπαστικές δυνάμεις, που περιγράφουν οι ίδιοι ως τρομοκράτες, τους οποίους πολέμησαν με επιτυχία στο Αφγανιστάν και που πολεμούν σήμερα στο Ιράκ". Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση, που είχε, στη Μόσχα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος φάνηκε να συμμερίζεται τις απόψεις του. "Επιβεβαιώνουμε την πληροφορία ότι έλαβε χώρα διείσδυση ανταρτών από ειδικές βάσεις στο Αφγανιστάν και ότι συγκεντρώθηκαν σε περιοχές που συνορεύουν με το Αφγανιστάν", είπε ο Πούτιν, αν και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν είχε διαψεύσει τέτοιες πληροφορίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Όχι" Καρίμοφ σε διεθνή έρευνα

    Διεθνής αποστολή στο Αντιτζάν

    Σε τεντωμένο σχοινί το Ουζμπεκιστάν

    Χιλιάδες πρόσφυγες

    Χάος στο Αντιτζάν

    [04] Οικονομία

    Στα 58,15 δολάρια η τιμή του βαρελιού

    Μικρή υποχώρηση του μαύρου χρυσού

    29/6/2005 11:48:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με μια μικρή υποχώρηση, 2,34 δολαρίων το βαρέλι, έκλεισε η τιμή του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας και σταθεροποιήθηκε στα 28,15 δολάρια. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο ΟΠΕΚ προκειμένου να αυξηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως με στόχο τη συγκράτηση των τιμών. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, προανήγγειλε τη διενέργεια εντατικών ελέγχων με στόχο την πάταξη της κερδοσκοπίας. Σε ορισμένες περιοχές της χώρα μας, η τιμή της αμόλυβδης άγγιξε μέχρι και τα 98 λεπτά το λίτρο, ενώ η μέση τιμή κυμαίνεται γύρω στα 90 με 91 λεπτά. Δυσμενή εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς ασκεί πιέσεις στον πληθωρισμό, ωστόσο, τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα περιμένει να δει τις εξελίξεις, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συνεπείς στο ραντεβού τους με το "τριφύλλι"

    29/6/2005 10:42:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα τα ξημερώματα, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού ο Αυστραλός άσος που έλαμψε με "τα καγκουρό" στο πρόσφατο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Γερμανίας Τζον Αλοϊζι, ενώ λίγο νωρίτερα αφίχθη και ο Κροάτης, πρώην άσος της ιταλικής Λάτσιο, Αντονι Σέριτς. Αμφότεροι αναμένεται σήμερα να περάσουν από τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια, εκτός εξαιρετικού απρόοπτου να υπογράψουν τα νέα τους συμβόλαια με τους "πράσινους".

    Υποσχέθηκε πολλά γκολ το "καγκουρό"

    Το "βαρύ πυροβολικό" της "Socceroos", που με τις εμφανίσεις του στα γήπεδα της Γερμανίας, κέντρισε το "πράσινο" ενδιαφέρον, παρά την καθυστέρηση στην πτήση του έφτασε στην Αθήνα λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα και στα πρώτα του λόγια επί ελληνικού εδάφους εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Αθήνα.

    Στη συνέχεια ο Αλοϊζι υποσχέθηκε ότι "ήρθε για να δουλέψει σκληρά και να βοηθήσει τη νέα του ομάδα να κερδίσει πολλούς τίτλους τη νέα περίοδο" και φυσικά πολλά γκολ: "Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού είδαν τι μπορώ να κάνω. Από μένα μπορούν να περιμένουν πολλά γκολ".

    Τον Αυστραλό άσο από την πλευρά του "τριφυλλιού" υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Θεολόγος Αλεξανδράτος ενώ στο αεροδρόμιο τον περίμενε μετά της συζύγου του και ο Μιχάλης Βλάχος, με τον οποίο ήταν συμπαίκτες πριν από μερικά χρόνια στην Πόρτσμουθ.

    Λίγες ώρες πιο πριν από τον Αλοϊζι, αφίχθη στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με άκρως τουριστική εμφάνιση και ο Κροάτης άσος Άντονι Σέριτς, ενώ στο πλευρό του ήταν ντυμένος στην πένα ο Ιταλός μάνατζέρ του, Φρεντερίκο Παστορέλο. Αμφότεροι χωρίς να προβούν σε καμία δήλωση μπήκαν στο αυτοκίνητο που τους περίμενε και αναχώρησαν για το ξενοδοχείο τους.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ήρθε ο Σόλιντ

    28/6/2005 11:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο αεροδρόμιο του "Ελ. Βενιζέλος" έφτασε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, ο Τροντ Σόλιντ. Ο Νορβηγός τεχνικός, χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση, έφτασε στο ξενοδοχείο του και εν συνεχεία το βράδυ συναντήθηκε με τον Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και με τον Γιώργο Λούβαρη, προκειμένου να μιλήσουν για τα θέματα που υπάρχουν. Η συζήτησε των δύο πλευρών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

    Πρώτα η παρουσίαση και τα μεταγραφικά

    Μετά την λύση του συμβολαίου του, ο Σόλιντ, θα επισημοποιήσει την συμφωνία του με τον Ολυμπιακό, (συμβόλαιο για 2+2 χρόνια, και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη το απόγευμα ή την Πέμπτη). Ωστόσο σήμερα οι δύο πλευρές μιλάνε επί παντώς επιστητού με κυριότερο αρχικά, τις μεταγραφικές κινήσεις.

    Πρώτο μέλημα για τον Σόλιντ είναι η απόκτηση ενός στράικερ με τον Νορβηγό Τόρε Άντρε Φλο να είναι πολύ κοντά. Ένα ακόμα όνομα είναι και Νέναντ Γιέστροβιτς, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκορερ στο βελγικό πρωτάθλημα με 18 γκολ. Το πιο φρέσκο νέο είναι αυτό του Πήτερ Μακάρφι της Πόρτο, με πολύ λίγες πιθανότητες πάντως. Στα υπόψιν και ο Στάεφεν Ίβερσεν.

    Από εκεί και πέρα, οι θέσεις του μεσοαμυντικού και του κεντρικού αμυντικού θα είναι τα πρώτα στη λίστα.

    [07] Κόσμος

    Αυστραλιανή ταξιδιωτική οδηγία για την Ταϊλάνδη

    29/6/2005 6:48:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επείγουσα προειδοποίηση εξέδωσε, την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας. Στην προειδοποίηση, που απευθύνεται στους Αυστραλούς που επισκέπτονται την Ταϊλάνδη για τουρισμό, γίνεται λόγος για κίνδυνος επεκτάσεων των επιθέσεων που εξαπολύουν οι Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές του νότου στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην Μπανγκόκ καθώς και σε τουριστικές περιοχές. Επίσης, το ΥΠΕΞ της, συστήνει στους Αυστραλούς να μην επισκέπτονται τις νότιες επαρχίες και να αποφεύγουν τα οδικά ταξίδια προς τη Μαλαισία, διαμέσου της νότιας Ταϊλάνδης. Στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά για τις πολυάριθμες επιθέσεις που, από τις αρχές του 2004, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 800 άτομα.

    [08] Κόσμος

    Στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν

    Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

    29/6/2005 12:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2005 9:00:15 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters, CNN

    Σε εχθρικά πυρά αποδίδεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, η συντριβή του αμερικανικού ελικοπτέρου τύπου Σινούκ, σε ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν στα σύνορα με το Πακιστάν. Στο ελικόπτερο επέβαιναν 17 Αμερικανοί στρατιώτες, η τύχη των οποίων αγνοείται. Λίγο μετά την πτώση, Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ελικόπτερο χτυπήθηκε από ρουκέτα. Την περιοχή "χτενίζουν" για τον εντοπισμό επιζώντων, άνδρες του αμερικανικού στρατού. Το έργο τους όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω της δύσβατης περιοχής. Οι στρατιώτες επρόκειτο να ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή και πραγματοποιούν ειδικές αντιτρομοκρατικές αποστολές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 June 2005 - 8:51:07 UTC