Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καύσωνας "προ των πυλών"
  • [02] "Γίναμε στόχος τρομοκρατών εξαιτίας του Ιράκ"
  • [03] Νέα μη ασφαλή προϊόντα καταγγέλλει η Ε.Ε.
  • [04] Και δεύτερο κύκλωμα στα δικαστήρια
  • [05] Για μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση
  • [06] Στο επίκεντρο τα αντιτρομοκρατικά μέτρα
  • [07] Στην Ολυμπιακή η Αλ. Παπαρήγα
  • [08] Τραγωδία στη Σάμο
  • [09] "Νόμιμη η αντίσταση στο Ιράκ"
  • [10] Στόχος οι μεταρρυθμίσεις
  • [11] Γ.Ορφανός: Εφαρμογή του "πόθεν έσχες"
  • [12] Οι ρεβάνς του πρώτου προκριματικού
  • [13] Στην Τσέλσι ο Ράιτ-Φίλιπς
  • [14] "Πλειοδότρια" η Τότεναμ για Μπαπτίστα
  • [15] Προπόνηση υπό βροχή
  • [16] Παραμένει στον ΠΑΟΚ ο Φουτσίνι
  • [17] Ενθουσιασμένος ο Λέμενς
  • [18] Στη FIBA για Ζουκάουσκας
  • [19] Την Τετάρτη κρίνεται του Χατζή
  • [20] Πήρε Ηλιάδη ο Πανιώνιος
  • [21] Στην εξάδα τα δύο δίδυμα
  • [22] Χάλκινος ο Δρούγκας
  • [23] Μικρή άνοδο για τη Λένα
  • [24] Νέο όπλο κατά του AIDS
  • [25] Από πλατεία πάει Ιταλία
  • [26] Φιλική ήττα για την Καλαμαριά
  • [27] Κάτοικος Ρώμης ο Μποντίρογκα
  • [28] Στο Καρπενήσι η Λάρισα
  • [29] Προπονήσεις με Ηρακλή ο Αλεξανδρής

    [01] Κοινωνία

    Στους 40 "θα σκαρφαλώσει" ο υδράργυρος

    Καύσωνας "προ των πυλών"

    18/7/2005 7:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 11:43:17 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την ανιούσα παίρνει ο υδράργυρος σε ολόκληρη τη χώρα με θερμοκρασίες, που θα φτάσουν μέχρι και τους 40 βαθμούς. Την Τρίτη, τους 38 βαθμούς αναμένεται να δείξει το θερμόμετρο στην Αθήνα και τους 36 στη Θεσσαλονίκη. Με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η ΕΜΥ προβλέπει ότι η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα αγγίξει τους 38 βαθμούς και στη δυτική Ελλάδα κατά τόπους τους 39. Στο επίκεντρο του καύσωνα θα βρεθούν, την Τετάρτη, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησος, όπου το θερμόμετρο θα φτάσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς, ενώ στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα σημειώσει μικρή πτώση. Ανάσα δροσιάς θα πρέπει να περιμένουμε από την Πέμπτη με βροχές στα βόρεια και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

    Σχετικά Links: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    [02] Κόσμος

    Ιράκ και Αφγανιστάν όπλισαν το χέρι των βομβιστών

    "Γίναμε στόχος τρομοκρατών εξαιτίας του Ιράκ"

    18/7/2005 8:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 11:28:50 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αναταραχή στη Βρετανία έχει προκαλέσει η έκθεση του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (RIIA), σύμφωνα με την οποία το χέρι των βομβιστών του Λονδίνου όπλισε η συμμετοχή της χώρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση Μπλερ απορρίπτει κατηγορηματικά την άποψη αυτή, που είχε διατυπώσει και η Κλερ Σορτ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης των Εργατικών. Στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι ο πόλεμος στο Ιράκ προσέδωσε μία "επιταχυντική ώθηση" στην Αλ Κάιντα και κατέστησε τη Βρετανία ιδιαίτερα ευάλωτη σε τρομοκρατικά πλήγματα. Παράλληλα, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες δυσκολίες στη Βρετανία και στη Συμμαχία, ενώ έχει αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την προπαγάνδα και τη στρατολόγηση της Αλ Κάιντα.

    Απορρίπτει την έκθεση η κυβέρνηση Μπλερ

    Στην ίδια έκθεση, τονίζεται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ έχουν απορροφήσει σημαντικούς πόρους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της Κυβέρνησης Καρζάι στο Αφγανιστάν και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον Μπιν Λάντεν.

    Σκληρή είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην έκθεση του Ινστιτούτου, γνωστό και ως Τσάταμ Χάους (Chatham House), και όσον αφορά τη συνεργασία Λονδίνου-Ουάσινγκτον καθώς χαρακτηρίζει τη Βρετανία "επιβάτη του πίσω καθίσματος, που υποχρεώθηκε να αφήσει το τιμόνι στον σύμμαχό του" και όχι ισότιμο συνομιλητή, που ελάμβανε τις αποφάσεις από κοινού με τις ΗΠΑ.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μπλερ εξακολουθεί να παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι οι επιθέσεις της 7ης Ιουλίου δε σχετίζονται με τη στρατιωτική δραστηριότητα της χώρας.

    "Εκπλήσσομαι που το Chatham House δηλώνει τώρα ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε συσπειρωθεί με τις ΗΠΑ, τους εδώ και πολύ καιρό φίλους μας", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, προσθέτοντας ότι οι τρομοκράτες έχουν χτυπήσει σε όλον τον κόσμο και μάλιστα σε χώρες που δε συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, στον πόλεμο του Ιράκ.

    "Δεν είναι ώρα για να βρούμε δικαιολογίες για την τρομοκρατία", τόνισε και σημείωσε ότι ευθύνη του πολιτισμένου κόσμου είναι αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

    Την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στον πόλεμο στο Ιράκ και στις επιθέσεις στο Λονδίνο, είχε απορρίψει νωρίτερα και εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ, που είπε χαρακτηριστικά:

    "Υπήρχε η τρομοκρατία της Αλ Κάιντα και των συνεργατών της πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ; Απάντηση: Ναι. Έγιναν επιθέσεις σε 26 χώρες τα τελευταία 12 χρόνια".

    Νέα στοιχεία για τους βομβιστές

    Στο μεταξύ, δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δράση των τεσσάρων βομβιστών του Λονδίνου, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Τη Δευτέρα, Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι τρεις εκ των δραστών είχαν επισκεφθεί το περασμένο έτος το Πακιστάν, αφού προηγουμένως παρέμειναν εκεί τρεις μήνες. Πιο συγκεκριμένα, ο Σιντίκ Χαν και ο Σεχζάν Τανουίρ ταξίδεψαν μαζί στη χώρα το Νοέμβριου του 2004 και έμειναν για τρεις μήνες, ενώ ο Χασίμπ Χουσέιν, πήγε στο Πακιστάν τον περασμένο Ιούλιο και έμεινε εκεί για άγνωστο χρονικό διάστημα.

    Οι τρεις άνδρες εντοπίστηκαν από το ειδικό σύστημα παρακολούθησης Pisces, που φωτογραφίζει οποιονδήποτε μπαίνει στο Πακιστάν νόμιμα.

    Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Τανουίρ παρακολούθησε μαθήματα σε ένα ισλαμικό σχολείο, ενώ οι πακιστανικές Αρχές είχαν δηλώσει παλαιότερα ότι είχε επισκεφθεί και πάλι τη χώρα τουλάχιστον άλλη μία φορά, πιθανότατα στα τέλη του 2003.

    Τώρα, οι βρετανικές Αρχές ασφαλείας προσπαθούν να εξακριβώσουν τι ακριβώς έκαναν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα. Οι επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών εξετάζουν το ενδεχόμενο οι τρεις Βρετανοί πακιστανικής καταγωγής, να ήταν σε επαφή με το δίκτυο της Αλ Κάιντα ή με άλλες ισλαμικές ομάδες που δρουν στο Πακιστάν, ενώ δεν αποκλείουν και την πιθανότητα πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου να βρίσκεται κάποιος "εγκέφαλος" με έδρα το Πακιστάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το δρομολόγιο του τρόμου

    Σχετικά Links: Royal Institute of International Affairs-Chatham House

    [03] Τεχνολογία

    Μέσω του RAPEX

    Νέα μη ασφαλή προϊόντα καταγγέλλει η Ε.Ε.

    18/7/2005 6:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 11:54:57 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έξι νέα προϊόντα προστίθενται στη λίστα των μη ασφαλών προϊόντων του συστήματος RAPEX της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX) περιελήφθησαν το παιχνίδι καραμπίνα "Rong Hua-Hunting gun" (Κυνηγετικό όπλο) με άγνωστη χώρα προέλευσης, το όχημα παντός εδάφους "Αll Terrain vehicles Honda-ATVs" (ΗΠΑ), η μηχανή κουρέματος γρασιδιού "Granja 102 FLORASELF" (Γαλλία), τα λουριά ασφαλείας για παιδιά "CANPOL BABIES childrens harness" (Πολωνία), η μοτοσικλέτα "Yamaha & MBK-Y125, Y150 και Y180" (Ισπανία) και το διπολικό φις επίπεδου τύπου (DG-RCB) άγνωστης προέλευσης. Τα προϊόντα, που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του RAPEX, είτε έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ε.Ε. και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε ο ίδιοι οι παραγωγοί-έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο-έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκληση από τους καταναλωτές.

    Διοικητικές κυρώσεις

    Επειδή, ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα τα συγκεκριμένα προϊόντα, που κοινοποιήθηκαν ως μη ασφαλή από την Ε.Ε., να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, η Γ.Γ. Καταναλωτή προβαίνει στη δημοσίευση αυτών και στον Τύπο, προκειμένου αφενός να υπάρχει δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού και αφετέρου οι διακινητές των προϊόντων αυτών στην ελληνική αγορά να προβαίνουν σε άμεση απόσυρσή τους και ταυτόχρονη ενημέρωση της εκάστοτε αρμόδιας αρχής για την επιτήρηση της αγοράς, ανάλογα με την κατηγορία, στην οποία υπάγεται το προϊόν.

    Σε περίπτωση διαπίστωσης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ή ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών ότι, τα προϊόντα αυτά εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, η Γ.Γ. Καταναλωτή θα επιβάλλει αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, σε όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων αυτών στην ελληνική αγορά.

    [04] Κοινωνία

    Ερευνάται η συμμετοχή 7 δικαστικών

    Και δεύτερο κύκλωμα στα δικαστήρια

    18/7/2005 4:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 5:49:19 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου παραδικαστικού κυκλώματος, μετά απ αυτό, που είχε "στήσει" ο Ιάκωβος Γιοσάκης, προκύπτουν σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα, που διεξάγουν οι ειδικοί εφέτες ανακριτές, Γιάννης Σίδερης και Γιάννης Φιοράκης. Στο κύκλωμα αυτό ερευνάται η εμπλοκή επτά δικαστικών λειτουργών, μεταξύ των οποίων ένας φέρει τον βαθμό του εφέτη, και ένας δικηγόρος. Ελέγχονται επίσης δύο ακόμα δικαστικοί λειτουργοί, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχαν συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα με επίκεντρο τον Γιοσάκη και την πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία. Στο μεταξύ σήμερα κατέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά ο επιχειρηματίας Κώστας Αβραμίδης, που υπήρξε αντίδικος στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου το1999. Δίνει εξηγήσεις ως ύποπτος για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, που φέρεται να διέπραξε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης. Για τον ανώτατο δικαστή και πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η πειθαρχική και ποινική έρευνα έχει παγώσει λόγω της σοβαρής ασθένειας, που παρουσίασε.

    [05] Πολιτική

    Για μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση

    18/7/2005 6:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 8:41:48 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία μιας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης που θα στελεχώνεται από το κατάλληλο προσωπικό, έχουν πραγματοποιηθεί μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο γ.γ. του Υπουργείου, Γιώργος Βούτσινος, παρουσιάστηκε το έργο του ΕΚΔΔΑ, που για το έτος 2005, έχει ενισχυθεί με περισσότερα προγράμματα, ενώ οι επιμορφωμένοι υπάλληλοι θα αυξηθούν κατά 18.900, σε σχέση με πέρσι. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η πρόοδος αυτή δε θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τη βοήθεια της ΑΔΕΔΥ, ενώ πρόσθεσε ότι το φθινόπωρο ξεκινά τη λειτουργία της και η Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι σύμφωνα με το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα η επιμόρφωση θα αποτελεί βασικό στοιχείο για την εξέλιξη του υπαλλήλου. Όπως ανακοινώθηκε, το φθινόπωρο ξεκινά και η επιμόρφωση αιρετών των ΟΤΑ με ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα.

    Προτεραιότητα της Κυβέρνησης το ΕΚΔΔΑ

    "Είναι γνωστό ότι καμιά μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης δεν μπορεί να επιτύχει, εάν το υπαλληλικό προσωπικό δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο και μάλιστα σε μια εποχή, που η εξέλιξη της τεχνολογίας, που αποτελεί τη βάση της δράσης της Δημόσιας Διοίκησης", είπε ο κ. Παυλόπουλος και τόνισε ότι η λειτουργία και η δράση του Κέντρου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

    Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι δόθηκε μεγάλη έμφαση στην αναμόρφωση των προγραμμάτων, ενώ ανέφερε ότι υπεγράφη προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΕΚΔΔΑ, ΑΔΕΔΥ και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με στόχο την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, επιπέδου master, για πτυχιούχους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, το κόστος του οποίου θα καλυφθεί από το ΕΚΔΔΑ και την ΑΔΕΔΥ.

    Σχετικά Links: Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

    [06] Πολιτική

    Συνάντηση Βουλγαράκη-Καραμανλή στο Μαξίμου

    Στο επίκεντρο τα αντιτρομοκρατικά μέτρα

    18/7/2005 4:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 4:46:14 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τα μέτρα, που πρότειναν στις Βρυξέλλες οι "25" για τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε, ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα δύο ταξίδια, που έκανε στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, για τη συνάντηση, που είχε με το Βρετανό ομόλογό του, καθώς επίσης και για τις προτάσεις, που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ. Eπίσης, o κ Βουλγαράκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον περιορισμό της οπλοχρησίας στην Κρήτη.

    [07] Πολιτική

    Έκκληση για αγώνες

    Στην Ολυμπιακή η Αλ. Παπαρήγα

    18/7/2005 1:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής εξέφρασε τη Δευτέρα η Αλέκα Παπαρήγα, επισκεπτόμενη την τεχνική βάση της εταιρείας. Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, για τις πολιτικές που όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησαν και που είχαν -όπως είπε- ως αποτέλεσμα, το να φθάσει η κατάσταση στο σημερινό οριακό σημείο. Μάλιστα, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν όλοι μαζί για να ματαιώσουν, όπως τόνισε, ό,τι μπορούν.

    [08] Κοινωνία

    Πυροσβεστικό όχημα παρέσυρε και σκότωσε 81χρονο

    Τραγωδία στη Σάμο

    18/7/2005 8:50:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τραγικό θάνατο βρήκε το απόγευμα της Δευτέρας ηλικιωμένος άνδρας, στη Σάμο, που παρασύρθηκε από πυροσβεστικό όχημα, την ώρα που κατευθυνόταν προς την περιοχή Στεφάνα, όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά. Ο 81χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σάμου, όπου δύο ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Προανάκριση για τα αίτια του τροχαίου, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πυθαγορείου διενεργεί προανάκριση για το τροχαίο, ενώ ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αφού έκαψε πέντε στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    [09] Ιράκ

    Συνέντευξη του Σιίτη κληρικού Σαντρ στο BBC

    "Νόμιμη η αντίσταση στο Ιράκ"

    18/7/2005 10:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 11:28:02 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Με μια συνέντευξη-ποταμό στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο ριζοσπάστης Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα Σαντρ, υποστηρίζει ότι η αντίσταση των Ιρακινών στις δυτικές δυνάμεις είναι νόμιμη και επιχειρηματολογώντας επ αυτού δε διστάζει να επικαλεστεί ακόμη και μια φράση του Αμερικανού Προέδρου, που είχε δηλώσει παλαιότερα: "Εάν καταληφθεί η χώρα μου, θα πολεμήσω". Όπως δήλωσε στην εκπομπή Newsnight ο Σαντρ, "Ο πρώτος άνθρωπος που θα παραδεχόταν [ότι η αντίσταση είναι νόμιμη] θα ήταν ο αποκαλούμενος Αμερικανός Πρόεδρος" για να προσθέσει ότι η παρουσία των ξένων στρατευμάτων είναι η αιτία των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει σήμερα το Ιράκ. Παράλληλα, κάλεσε τις ιρακινές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να μην προβαίνουν σε ακραίες ενέργειες, καθώς "δεν είναι προς το συμφέρον του ιρακινού λαού". Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ιράκ, καθώς σε οκτώ επιθέσεις σε διαφορετικές περιοχές έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι. Το νέο κύμα βίας καταδίκασε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που εκτίμησε ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες πολιτικής ανασυγκρότησης.

    "Υπεύθυνες οι ΗΠΑ για τα προβλήματα του Ιράκ"

    "Η κατοχή και η μη ανεξαρτησία του Ιράκ είναι από μόνα τους προβλήματα και όλα τα άλλα προβλήματα πηγάζουν από αυτά", τόνισε στη συνέντευξή του ο Σαντρ, αν και κάλεσε τους Ιρακινούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην μπλέκονται στα σχέδια της Δύσης και των κατοχικών δυνάμεων.

    Επίσης, είπε ότι πιστεύει πως η Αμερική δεν επιθυμεί τις συγκρούσεις αλλά τόνισε πως απόρροια όλων των παραπάνω προβλημάτων του Ιράκ είναι η εκεί αμερικανική παρουσία.

    Όσον αφορά το νέο ιρακινό Σύνταγμα, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 15 Αυγούστου, είπε ότι δε θα συμμετάσχει σε καμία δημοκρατική διαδικασία όσο οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στο Ιράκ, και διαχώρισε τη θέση του σημειώνοντας: "Όποιος θέλει να πάρει μέρος, ας το κάνει".

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνει ο Σαντρ σε δυτικό μέσο ενημέρωσης.

    Σχετικά Links: BBC

    [10] Οικονομία

    Υψίστης σημασίας η μείωση του ελλείμματος

    Στόχος οι μεταρρυθμίσεις

    18/7/2005 12:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 11:43:40 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

    Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί στη συνεδρίαση της επιτροπής για τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Όπως είπε ο υπουργός, επιδίωξη της Κυβέρνησης, είναι να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, να βάλει τη βάση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να εξορθολογίσει τις δημόσιες δαπάνες. Μάλιστα, χαρακτήρισε "υψίστης σημασίας" το στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3%. Επίσης υπενθύμισε, ότι υλοποιείται μία νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ και ότι εξακολουθεί να είναι μία από τις σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμα, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας ο εξορθολογισμός της φορολογίας στα ακίνητα και ότι ολοκληρώνει τις εργασίες της η αρμόδια επιτροπή. Επίσης, τόνισε, ότι η εισαγωγή του φόρου προστιθέμενης αξίας για τις νέες οικοδομές θα ισχύσει από το 2006 και η φορολογία των ακινήτων απλουστεύεται.

    Δεν αλλάζουν για το 2006 τα φορολογικά μέτρα

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στα "Νέα", ο Υπουργός τονίζει, ότι δε θα υπάρξουν καινούργια φορολογικά μέτρα για το 2006, πλην αυτών που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρές προσαρμογές στη φορολογία, την εποχή της κατάρτισης του προϋπολογισμού, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ προαναγγέλλει μεταρρύθμιση στη φορολογία των μισθωτών με τον προϋπολογισμό του 2007.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, κεντρική πολιτική για τη χώρα, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, είναι η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους, χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο οι υπόλοιπες επιδιώξεις της οικονομικής πολιτικής (ανάπτυξη, ανεργία).

    Επίσης, για τους επόμενους μήνες προανήγγειλε τον εξορθολογισμό του πλαισίου εποπτείας και λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

    Όσον αφορά στις φήμες, που θέλουν το θέμα της Ολυμπιακής να κλείνει μέσα στον Αύγουστο, είπε πως "βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση στον διαγωνισμό" τονίζοντας, πως παραπάνω πληροφορίες εκ μέρους του θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.

    [11] Αθλητισμός

    Γ.Ορφανός: Εφαρμογή του "πόθεν έσχες"

    18/7/2005 2:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την εφαρμογή του "πόθεν έσχες" σε όλους τους αθλητικούς παράγοντες, από προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους ομάδων ως τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, από το Μόντρεαλ όπου βρέθηκε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Παράλληλα μίλησε για τη χαμένη ευκαιρία του να διοργανώσει η Ελλάδα το Παγκόσμιο Υγρού Στίβου το 2009, την πρόκληση του να γίνει το EURO 2012 στην χώρα μας, για το νέο πρωτάθλημα αλλά και για τις σχέσεις του που έχει με την ΕΠΟ.

    "Γιατί χάθηκε"

    Αρχικά ο Γιώργος Ορφανός αναφέρθηκε στην αποτυχημένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει την διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Μετά τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα απέκτησε ιδιαίτερα θετική εικόνα σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν αφορά μόνο το παρελθόν, με τον πολιτισμό και την κουλτούρα που έχει να επιδείξει η χώρα μας, αλλά με πράξεις του σήμερα, όπως η διεκδίκηση σπουδαίων αθλητικών γεγονότων, αποδεικνύουμε ότι υπάρχει και ισχυρό παρόν. Αισθάνομαι υπερήφανος που τον τελευταίο χρόνο δέχομαι συγχαρητήρια από κάθε περιοχή του πλανήτη, είτε αθλητών, είτε επιχειρηματιών, είτε απλών πολιτών, οι οποίοι στο άκουσμα ΄Ελλάς΄ δίνουν τα συγχαρητήριά τους γι΄ αυτό που έγινε".

    "Σε αυτό το επίπεδο, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέσαμε ως στόχο να αξιοποιήσουμε αυτή την πραγματικότητα, να αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν, και η ανάληψη σημαντικών διοργανώσεων μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το στόχο. Την ίδια ώρα, το άκουσμα του ονόματος ΄Ελλάδα΄ βοηθά ιδιαίτερα και στον άλλο στόχο, που είναι τουρισμός για 12 μήνες και με ποικίλες προελεύσεις. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου του 2009 ήταν ένας στόχος στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα. Θέλαμε να τον κερδίσουμε, πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι δεν είμαστε οι μόνοι ενδιαφερόμενοι στον πλανήτη, κι ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που διεκδικούν ανάλογα γεγονότα. Η απώλεια των αγώνων αποτελεί απλώς μια ανάσχεση των δικών μας στόχων".

    Ο Ορφανός εξέφρασε την άποψή του πως η ελληνική υποψηφιότητα ήταν "αψεγάδιαστη" και πως είχε όλα τα φόντα να πάρει τους αγώνες. "Έχω την πεποίθηση ότι η ελληνική υποψηφιότητα όχι μόνο δεν υστερούσε, αλλά αντιθέτως υπερκάλυπτε όλες τις απαιτήσεις της FINA για τους αγώνες, όσο και την ιδιαίτερα αναπτυγμένη δική μας τάση να προχωρούμε ολοένα και περισσότερο σε υψηλότερα επίπεδα. Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, υπάρχει η εμπειρία, υπάρχουν οι πολίτες-εθελοντές που στηρίζουν την προσπάθεια, η ασφάλεια των αγώνων κατοχυρώνεται από την αντίστοιχη εικόνα του περασμένου καλοκαιριού, η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία είναι γνωστή ανά την υφήλιο, συνεπώς η τέλεση των αγώνων στην Ελλάδα θα είχε ως δεδομένο στοιχείο την επιτυχία", είπε ο Γιώργος Ορφανός και πρόσθεσε:

    "Φαίνεται όμως ότι στη σκέψη των ιθυνόντων της FINA υπερτέρησε ο παράγων χρηματοδότηση. Όχι στο προαπαιτούμενο επίπεδο, το οποίο υπερκάλυπτε η Ελλάδα και είχε συμφωνηθεί μαζί τους, αλλά σε υπέρμετρες προσφορές που η χώρα μας δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει. Θεωρώ ότι η συνεχής αύξηση του κόστους των αγώνων, βασιζόμενη σε υπέρμετρες απαιτήσεις, ουσιαστικώς λειτουργεί εναντίον των συμφερόντων των χωρών που τις διεκδικούν".

    Για το EURO

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στην ελληνική προσπάθεια να πάρει και να διοργανώσει το ευρωπαϊκό του 2012:

    "Όπως η κάθε χώρα έχει τις δικές της επιλογές, έτσι κ εμείς θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι μια δύσκολη "μάχη", στην οποία δεν ξέρεις ποιο είναι το σκεπτικό των ανθρώπων της UEFA. Ο αγώνας θα δοθεί σε όλα τα επίπεδα, σε συνεργασία με την ΕΠΟ. Θα ετοιμάσουμε μια επιτροπή διεκδίκησης, η οποία θα καθορίσει τις επιμέρους κινήσεις. Πρώτος στόχος είναι να περάσουμε τον Νοέμβριο στις τρεις τελικές υποψηφιότητες. Ύστερα, ως την επιλογή απομένει ένας χρόνος, προκειμένου να κάνουμε τις επαφές μας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση".

    Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και υπάρχουν και πολλά μειονεκτήματα: "Υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο, που για μένα είναι αρνητικό ως στοιχείο της διεκδίκησης. Όταν θέτω ένα επίπεδο ποιοτικών στοιχείων που ζητώ από τους συμμετέχοντες και αυτά τα ποιοτικά στοιχεία καλύπτονται, δεν είναι ορθό ύστερα να υπεισέρχεται η διαδικασία της "δημοπρασίας". Οι απαιτήσεις έχουν να κάνουν με την ποιότητα της διοργάνωσης, αφού διαφορετικά είναι τα κόστη ανά χώρα και διαφορετικές οι προσεγγίσεις των οργανωτικών επιτροπών. Κυρίαρχο στοιχείο είναι το αν πληρούνται τα προαπαιτούμενα. Εκεί, λοιπόν, για να επανέλθω στα του Καναδά, η Ελλάδα πληρούσε το 100% και, σαφέστατα, μεταξύ των τεσσάρων υποψηφιοτήτων ήταν καθαρά πρώτη. Εύχομαι πάντως στη γειτονική Ρώμη να διοργανώσει αγώνες ανάλογους του μεγέθους της και του αθλήματος".

    Για την απόφαση να μην συμπεριλαμβάνονται στα βασικά γήπεδα του φακέλου τόσο η Τούμπα, όσο και ο Βοτανικός είπε: "Κάναμε έναν φάκελο που θα έπρεπε να περιέχει τα λιγότερα δυνατά μειονεκτήματα. Στο θέμα της επιλογής των πόλεων πρυτάνευσε η λογική να μην έχουμε πάνω από τρία γήπεδα στην ίδια περιοχή, στοιχείο που είναι απαγορευτικό για τα δεδομένα της UEFA. Εξάλλου, μας το είχαν πει ευθέως γι΄ αυτό και η επιλογή των συγκεκριμένων γηπέδων είναι απόλυτα λογική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο σχεδιασμός του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αλλά και των υπολοίπων που έμειναν εκτός οκτάδας, θα σταματήσει. Εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες που οδηγούν σε λύσεις".

    "Να καλυτερεύσει το πρωτάθλημα"

    Εν συνεχεία τόνισε για το νέα ελληνικά πρωταθλήματα, λέγοντας πως θέλει να είναι πολύ καλύτερα. «Προσωπικά, θα ήθελα λιγότερη βία και περισσότερο κόσμο στα γήπεδα. Αισιοδοξώ ότι θα γίνουν και τα δύο. Στο κομμάτι που αφορά στις διαθέσεις και τις ενέργειες των υπολοίπων, θα ήθελα καλύτερες διαιτησίες, λιγότερες δηλώσεις και καλύτερο θέαμα. Ευελπιστώ ότι θα υπάρχουν περισσότεροι σύμμαχοι στον κεντρικό στόχο μας, που είναι να έχουμε καλύτερο ποδόσφαιρο ως άθλημα, αλλά και ως επενδυτικό προϊόν» είπε ο Ορφανός που επίσης προανήγγειλε πως:

    "Συντόμως θα ξεκινήσει έλεγχος "πόθεν έσχες" όλων των αθλητικών παραγόντων. Σε επόμενη νομοθετική παρέμβαση, οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι θα αναλαμβάνουν τη στήριξη των πράξεών τους με τις προσωπικές περιουσίες τους. Αυτό θα ισχύσει και για τους Ομοσπονδιάρχες".

    Μετά, δεν θέλησε να σχολιάσει μία πιθανή αύξηση των ομάδων στην Α Εθνική.

    "Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, αφού αποφασίζει η ΕΠΑΕ και προτείνει στην ΕΠΟ. Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση, επειδή έτσι το θέλουμε. Πρέπει προηγουμένως να προηγηθεί σοβαρή μελέτη, που θα αποδεικνύει ότι η όποια κίνηση θα βοηθήσει το άθλημα".

    Τέλος, ο Γιώργος Ορφανός γνωστοποίησε τις προσπάθειες που θα γίνουν για να βελτιωθεί ο επαγγελματικός αθλητισμός: "Στον τελευταίο νόμο προβλέπεται η δημιουργία μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που το πολύ σε έξι μήνες από την ίδρυσή της θα ετοιμάσει τις προτάσεις που αφορούν στην ανάπτυξη του επαγγελματικού αθλητισμού. Οι μέχρι σήμερα εκ μέρους μας ενέργειες είχαν ως στόχο να σταματήσουν την κατηφόρα του. Τώρα, περνάμε στην επίθεση. Επιζητούμε το καλύτερο μέλλον και ψάχνουμε τους τρόπους για να το πραγματοποιήσουμε. Την ίδια ώρα, στο υπουργείο λειτουργεί μια δεύτερη επιτροπή, στην οποία μετέχουν Ολυμπιονίκες όπως ο Παπανικολάου και ο Θανόπουλος, εκπρόσωποι αθλημάτων όπως οι Βαγγέλης Αλεξανδρής, Τέλης Αδαμόπουλος, και οι εκπρόσωποι των γυμναστών, με βασικό στόχο να παρουσιάσουμε τους επόμενους μήνες την προσέγγισή μας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αισιοδοξούμε ότι θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις του αθλητισμού προς την ορθή κατεύθυνση ανάπτυξής του".

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οι ρεβάνς του πρώτου προκριματικού

    18/7/2005 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αύριο και μεθαύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες ρεβάνς για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Την «αυλαία» ανοίγουν την Τετάρτη τρεις αναμετρήσεις με το πιο σημαντικό, να είναι ο δεύτερος αγώνας των Πρωταθλητών Ευρώπης Λίβερπουλ, η οποία θα αντιμετωπίσει στο γήπεδο της Ρέξαμ την ουαλική TNS. Οι «κόκκινοι» είναι σχεδόν και «με τα δύο πόδια» στην δεύτερη θέση του προκριματικού ομίλου, αφού στο πρώτο παιχνίδι είχαν επικρατήσει των Ουαλών με 3-0 στο «Άνφιλντ». Την Τετάρτη θα διεξαχθούν άλλες εννέα αναμετρήσεις για την πρόκριση στον Β΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ήδη έχει περάσει η Ραμποτνίσκι, μετά την επικράτησή της στη Λετονία επί της Σκόντο Ρίγα με 6-0. Την ίδια ημέρα η Ανόρθωση θα υποδεχθεί στο ΓΣΠ τη Ντιναμό Μινσκ και θα προσπαθήσει να πάρει το αποτέλεσμα που θα της δώσει την πρόκριση, καθώς απέσπασε ισοπαλία 1-1 στη Λευκορωσία.

    Το πλήρες πρόγραμμα

    Το πρόγραμμα των αγώνων ρεβάνς για τον Α΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των πρώτων αναμετρήσεων), καθώς και τα ζευγάρια του Β΄ προκριματικού έχουν ως εξής:

    Α΄ Προκριματικός Γύρος

    1. Τόταλ Νέτγουορκ Σολούσιονς (Ουαλία)-Λίβερπουλ (Αγγλία) 19/7 (0-3)

    2. Πιούνικ Ερεβάν (Αρμενία)-Χάκα (Φινλανδία) 20/7 (0-1)

    3. FBK Κάουνας (Λιθουανία)-HB Τόρσαβν (Ν. Φερόε) 19/7 (4-2)

    4. Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)-Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία) 19/7 (0-1)

    5. SK Τίρανα (Αλβανία)-Γκόριτσα (Σλοβενία) 20/7 (0-2)

    6. Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν) 20/7 (0-2)

    7. Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία)-Νέφτσι Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) 20/7 (0-2)

    8. Σκόντο Ρίγα (Λετονία)-Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ) 20/7 (0-6)

    9. Σέλμπουρν (Ιρλανδία)-Γκλεντόραν (Β. Ιρλανδία) 20/7 (2-1)

    10. Ανόρθωση (Κύπρος)-Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία) 20/7 (1-1)

    11. Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)-Σλιέμα Γουόντερερς (Μάλτα) 20/7 (4-1)

    12. Ζρίνσκι Μόσταρ (Βοσνία)-Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο) 20/7 (1-0)

    Β` Προκριματικός Γύρος (26-27 Ιουλίου & 2-3 Αυγούστου)

    Νικητής 3-Νικητής 1

    Νικητής 4-Μπρόντμπι (Δανία)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)-Νικητής 11

    Ντεμπρετσένι (Ουγγαρία)-Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)

    Νικητής 6-Σέλτικ (Σκωτία)

    Νικητής 5-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Άντερλεχτ (Βέλγιο)-Νικητής 7

    Βαλερένγκα (Νορβηγία)-Νικητής 2

    Νικητής 8-Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)

    Νικητής 12-Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Τουν (Ελβετία)

    Μάλμε (Σουηδία)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)

    Νικητής 11-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    Νικητής 10-Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Τσέλσι ο Ράιτ-Φίλιπς

    18/7/2005 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στο πλαίσιο της επένδυσης σε νεαρούς Άγγλους ποδοσφαιριστές η Τσέλσι, ανακοίνωσε σήμερα την συμφωνία με τον Σον Ράιτ-Φίλιπς, πρών πλέον, παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ράιτ-Φίλιπς, θετός γιος του Ίαν Ράιτ, πρώην επιθετικού της Άρσεναλ, είναι 23 ετών και αποτελεί ένα από πολλά υποσχόμενα ονόματα του αγγλικού ποδοσφαίρου, για αυτό και η συμφωνία είναι διάρκεια πέντε ετών. Ο Ράιτ-Φίλιπς αγωνίζεται στην ίδια θέση με τους Τζο Κόουλ, Νταμιέν Νταφ και Αριέν Ρομπέν, ωστόσο αυτό δεν τον φοβίζει αφού όπώς δήλωσε ο ισχυρός ανταγωνισμός θα τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Πλειοδότρια" η Τότεναμ για Μπαπτίστα

    18/7/2005 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στην Τότεναμ μοιάζει να οδεύει ο Ζούλιο Μπαπτίστα εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, αφού όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σεβίλλης, ο αγγλικός σύλλογος έχει κάνει την καλύτερη προσφορά για να αποκτήσει τον Βραζιλιάνο. Ο Ζοσέ Μαρία ντελ Νίντο δήλωσε πως τα χρονικά περιθώρια για τις ομάδες που επιθυμούν να αποσπάσουν την υπογραφή του Μπαπτίστα στενεύουν και πιθανότατα δεν θα βρεθεί ομάδα να ξεπεράσει τις προσφορές που έχουν ήδη γίνει. Επιπλέον δήλωσε πως από την φυγή ή όχι του Μπαπτίστα θα εξαρτηθεί και το αν θα κινηθεί η Σεβίλλη για τον Άλμπερτ Λούκε της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Για τον Μπαπτίστα είχε ενδιαφερθεί και η Άρσεναλ, όμως σε λάθος χρονικό σημείο όπως αποδείχτηκε, αφού η διοίκηση του ισπανικού συλλόγου, έκανε επίσημη διαμαρτυρία για επαφές της ομάδας με τον παίκτη πριν φτάσει το περιθώριο που επιτρέπονται οι διαπραγματεύσεις παικτών με συμβόλαια σε ισχύ.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προπόνηση υπό βροχή

    18/7/2005 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ούτε ο άσχημος καιρός μπορεί να σταθεί ικανός για να σταματήσει το πρόγραμμα προετοιμασίας της ΑΕΚ. Παρά το γεγονός ότι το πρωί έβρεχε καταρρακτωδώς, ο Φερνάντο Σάντος, δεν "λυπήθηκε" του παίκτες του και μετά το χθεσινό απογευματινό ρεπό, τη Δευτέρα τους "έτρεξε" για πάνω από δυο ώρες. Αρχικά, οι "Ενωσίτες" έκαναν συνδυαστικές ασκήσεις ταχύτητας και δύναμης, ενώ στην συνέχεια έκαναν πρόγραμμα βελτίωσης αλτικότητας με την μπάλα. Το μεγαλύτερο μέρος όμως της προπόνησης, ήταν αφιερωμένο σε ασκήσεις τακτικής και στο οικογενειακό διπλό.

    Συνεχίζει τις προπονήσεις ο Λιβραμέντο

    Μαζί με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές συνεχίζει να προπονείται και ο 23χρονος Πορτογάλος, Αντόνιο Φερνάντο Αμάρο Λιβραμέντο, που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τον Σάντος.

    Ατομικό πρόγραμμα αποκατάστασης έκανε και σήμερα ο Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος.

    Μεθαύριο οι παίκτες της ΑΕΚ θα επιστρέψουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς, καθώς στις 20:00 το βράδυ, έχει προγραμματισθεί ο φιλικός αγώνας με την Παρί Σεν Ζερμέν, που θα διεξαχθεί στο γήπεδο "Thonon Les Bains".

    Σάντος:" Φέτος θα παίξουμε πιο επιθετικά'

    Πάντως ο Φερνάντο Σάντος που περιμένει την Πέμπτη στην Ιταλία και τον Κώστα Κατσουράνη, για να αρχίσει να μοντάρει την ομάδα με βάση το σύστημα που θα ακολουθήσει τη νέα περίοδο, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την διάθεση των ποδοσφαιριστών του.

    Ο Πορτογάλος τεχνικός, μετά το τέλος της προπόνησης της Κυριακής, μίλησε για πρώτη φορά από τότε ου ανέβηκε η ομάδα στο Κόνιε για την έως τώρα πρόοδο των ποδοσφαιριστών του, αλλά και για τις αλλαγές που θα κάνει στην τακτική.

    "Οι παίκτες μου πραγματικά έχουν δουλέψει πάρα πολύ καλά και στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Θα φτάσουμε με τον καιρό στην επιθυμητή κατάσταση, όμως είναι πολύ ευχάριστο που βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο τώρα. Οι παίκτες κατάλαβαν ότι με την σκληρή δουλειά μπορούν να το καταφέρουν", δήλωσε ο τεχνικός της "Ένωσης", ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΑΕΚ θα είναι αρκετά πιο επιθετική από την περσινή σεζόν, καθώς όπως τόνισε έχει την πληρότητα που απαιτεί στην γραμμή "κρούσης'.

    "Πέρυσι ήμασταν πιο αμυντική ομάδα, μιας και δεν μπορούσαμε να είμαστε όσο καλοί ήθελα μπροστά. Φέτος υπάρχει περισσότερη πληρότητα και περιμένω να πετύχουμε περισσότερα γκολ. Αυτό που θα επιδιώξουμε φέτος είναι να παίζει η ομάδα λίγο πιο μπροστά και το ίδιο οργανωμένα".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παραμένει στον ΠΑΟΚ ο Φουτσίνι

    18/7/2005 5:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 10:26:20 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απορρίφθηκε από την ΕΕΟΔΕΠ η προσφυγή που είχε καταθέσει ο Αρμάντο Φουτσίνι, κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για να μείνει ελεύθερος. Η αρμόδια αρχή της ΕΠΑΕ, με σημερινή της απόφαση που πάρθηκε με απόλυτη πλειοψηφία 5-0, δεν δέχεται την αίτηση λύσης της συνεργασίας των δυο πλευρών, ενώ κατοχυρώνει στον ποδοσφαιριστή το ποσό των 2567 Ευρώ. Παρά τις πληροφορίες ότι ο παίκτης θα τραβούσε την υπόθεση στα άκρα και θα έκανε έφεση αρνούμενος να αρχίσει προετοιμασία, ο ίδος δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στον ΠΑΟΚ και να ενισχύσει την ομάδα του: "Δεν υπήρχε συμφωνία με καμία άλλη ομάδα. Θέλω να μείνω στη Θεσσαλονίκη και στην ομάδα που αγωνιζόμουν μέχρι πρότινος. Κατέθεσα προσφυγή γιατί ήθελα να εξασφαλίσω τα δεδουλευμένα μου καθώς παντού γίνονται μειώσεις συμβολαίων", τόνισε. Ο έγχρωμος άσος, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ομάδας, Γιάννη Γούμενο την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι, για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση παραμονής του και αργότερα αναμένεται να ενταχθεί κανονικά στην ομάδα.

    Εξοφλήθηκε η Ζάμαλεκ για Σιγκαμπάλα

    Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ πάντως έχουν ακόμα ένα λόγο για να χαίρονται σήμερα, καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΠΑΕ, εξόφλησε την πρώην ομάδα του αποστέλλοντας έμβασμα 253.125 δολαρίων μέσω της Εθνικής Τράπεζας και της Deutsche Bank στον ειδικό λογαριασμό της Αιγυπτιακής ομάδος.

    Παράλληλα, υπήρξε επικοινωνία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της Ζάμαλεκ με την οποία αποφασίστηκε να μεταβεί τις επόμενες ημέρες άνθρωπος του "Δικεφάλου" στο Κάιρο για την πληρωμή της τελευταίας δόσης της μεταγραφής του Αμίρ Μέγκαχεντ.

    Έτσι από σήμερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους φίλους του «Δικέφαλου του Βορρά», όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παίκτη που με τις εμφανίσεις του στα δυο πρώτα φιλικά της ομάδας, τους έχει ξετρελάνει.

    Την Τετάρτη, στο μεταξύ, ο ΠΑΟΚ προγραμματίστηκε να αναμετρηθεί σε φιλικού χαρακτήρα παιχνίδι με την Ενωση Θράκης (συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής). Αγώνας που θα διεξαχθεί στο γήπεδο Οφρυνίου (νομός Καβάλας).

    Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, αλλά και μετά το τέλος της, θα υπάρχει έξω από το γήπεδο ειδικά διαμορφωμένος χώρος, στελεχωμένος από προσωπικό της ΠΑΕ, στον οποίο θα μπορούν οι φίλοι της ομάδος να προμηθευτούν εισιτήρια διαρκείας του ΠΑΟΚ για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο 2005-2006, καθώς επίσης και να εγγραφούν συνδρομητές στην υπηρεσία ΠΑΟΚ Telephony.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ενθουσιασμένος ο Λέμενς

    18/7/2005 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό υπέγραψε το μεσημέρι ο Βέλγος τερματοφύλακας, Έρβιν Λέμενς, ο οποίος θα προστεθεί στους Νικοπολίδη και Γιάννου. Ο Λέμενς ο οποίος είναι 29 ετών έρχεται από την Εσπανιόλ με καλές συστάσεις και φάνηκε ενθουσιασμένος για την συμφωνία με τους "ερυθρόλευκους". "Ήθελα πολύ να έρθω στον Ολυμπιακό", δήλωσε και συμπλήρωσε, "Το να φύγω από την Ισπανία δεν ήταν ότι πιο εύκολο, καθώς ήμουν εκεί έξι χρόνια, όμως νομίζω ότι έκανα την σωστή επιλογή και αυτό γιατί ο Ολυμπιακός θα γίνει μια πολύ μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη και είναι τιμή μου που θα παίζω γι αυτήν".

    Ήρθε σαν φίλος

    Ο Βέλγος πιθανότατα θα αποτελεί την δεύτερη επιλογή κάτω από τα δοκάρια του Τροντ Σόλιντ κυρίως λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας από τον Γιάννου, ωστόσο όπως δήλωσε ο ίδιος θέλει να γίνει πρώτος τερματοφύλακας στην ομάδα. Ενώ εκείνο που φάνηκε να τον εντυπωσιάζει είναι το πάθος των οπαδών της νέας του ομάδας. "Έχω ακούσει κάποια πράγματα τόσο για την ομάδα όσο και για τους φιλάθλους και νομίζω ότι θέλω να είμαι με τέτοιους ανθρώπους που αγαπάνε το ποδόσφαιρο και που θέλουν να βλέπουν καλό θέαμα", επεσήμανε, "Πιστεύω ότι θα βοηθήσω από την πλευρά μου την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Θέλω να γνωρίσω και τους άλλους τερματοφύλακες με τους οποίους ελπίζω να γίνουμε φίλοι. Θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό. Είμαι ένας άνθρωπος που μέσα από τους φιλάθλους, θέλω να μιλάω μαζί τους αν και κάτι τέτοιο στην αρχή θα είναι δύσκολο, αφού δεν ξέρω τη γλώσσα, όμως θα βάλω τα δυνατά μου για να τη μάθω και να μιλάω μαζί τους για ποδόσφαιρο».

    Γνώριμος στον Σόλιντ

    Ο Λέμενς γεννήθηκε το 1976, έχει ύψος 1,86μ. και ο Τροντ Σόλιντ τον γνωρίζει καλά από τη θητεία του στην Μπέβερεν. Το 1999 πήγε στη Ρασίνγκ Σανταντέρ και έκτοτε "ρίζωσε" στην Ισπανία. Το 2003 αποκτήθηκε από την Εσπανιόλ, στην οποία ήταν ο βασικός τερματοφύλακας την πρώτη χρονιά, αλλά εφέτος ήταν αναπληρωματικός. Αύριο θα αναχωρήσει για το Ζέεφελντ, όπου θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα και θα φορέσει την φανέλα με το νούμερο 33. Αναλυτικά η καριέρα του:

    Περίοδος Ομάδα Συμμετοχές

    1995-96 Μπέβερεν 2

    1996-97 Μπέβερεν -

    1997-98 Μπέβερεν 17

    1998-99 Μπέβερεν 31

    1999-00 Σανταντέρ 17

    2000-01 Σανταντέρ 5

    2001-02 Σανταντέρ 33

    2002-03 Σανταντέρ 27

    2003-04 Εσπανιόλ 29

    2004-05 Εσπανιόλ 2

    Τραυματίστηκε ο Στολτίδης

    Εν τω μεταξύ ο Ιεροκλής Στολτίδης ήταν ο πρώτος άτυχος της χρονιάς. Ο μέσος του Ολυμπιακού αποχώρησε από τη σημερινή προπόνηση της ομάδας του, επειδή κάποια στιγμή του "γύρισε" το πόδι. Η πρώτη διάγνωση μιλά για διάστρεμμα ελαφριάς μορφής. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, ωστόσο ο Τροντ Σόλιντ έδωσε εντολή να ακολουθήσει πρόγραμμα θεραπείας, αφού δεν συντρέχει λόγος να πιέσει το πόδι του.

    Το πρόγραμμα της πρωινής προπόνησης περιελάμβανε πολλές ασκήσεις με μπάλα, ενώ το απόγευμα οι "ερυθρόλευκοι" χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ και έπαιξαν δίτερμα εναλλάξ.

    Στον κανονικό ρυθμό των δύο σημερινών προπονήσεων μετείχε ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο οποίος αύριο θα έχει ρεπό για να ξεκουραστεί. Ο Στέλιος Βενετίδης ακολούθησε και πάλι πρόγραμμα που περιελάμβανε θεραπεία και ατομική προπόνηση.

    [18] Μπάσκετ

    Στη FIBA για Ζουκάουσκας

    18/7/2005 10:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στη FIBA, κατέφυγε ο Ολυμπιακός για την υπόθεση του Εουρέλιους Ζουκάουσκας. Η ομάδα του Πειραιά έχει συμφωνήσει με τον Λιθουανό σέντερ να συνεχίσει την καριέρα του στους "ερυθρόλευκους" για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά η Ουλκερ που έχει τα δικαιώματα του παίκτη υποστηρίζει, ότι αυτός δεν είναι ελεύθερος και αρνείται να παραδώσει στον Ολυμπιακό το "letter of clearance". Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν αρκετό καιρό και βλέποντας στον Ολυμπιακό ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση υποχώρηση από τους τούρκους, η ΚΑΕ, συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τα απέστειλε σήμερα στη Διεθνή Ομοσπονδία για να δώσει οριστική λύση. Στον Ολυμπιακό αισιοδοξούν ότι η απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα είναι θετική γι αυτούς.

    [19] Μπάσκετ

    Την Τετάρτη κρίνεται του Χατζή

    18/7/2005 9:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Παρατείνεται η αγωνία των φιλάθλων της ΑΕΚ, καθώς μετά από επαφή που είχε ο Νίκος Χατζής, με τον πρόεδρο της ΑΕΚ Γιάννη Φιλίππου οι δυο πλευρές όρισαν ως ημέρα συνάντησης για την ανανέωση του συμβολαίου του πρώτου την Τετάρτη. Σε αυτό το ραντεβού αναμένεται να κριθεί οριστικά το θέμα της παραμονής του αρχηγού στην ένωση και την επόμενη περίοδο. Ο "ισχυρός άντρας" της ΚΑΕ θα προτείνει στον Χατζή μείωση αποδοχών της τάξης των 130.000 ευρώ, δηλαδή από 380.000 για ένα χρόνο σε 250.000 ευρώ. Ο Καλαματιανός γκαρντ, πάντως, έχει ήδη αξιόλογες προτάσεις από Ολυμπιακό και Ολύμπια Μιλάνο και πιθανότατα θα περάσει την πόρτα της εξόδου της ΑΕΚ. Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και συνάντηση της διοίκησης με τον Σάντρο Νίτσεβιτς. Ο Κροάτης θα δεχθεί επίσης πρόταση μείωσης αποδοχών και πολύ δύσκολα θα παραμείνει στην Ένωση.

    [20] Μπάσκετ

    Πήρε Ηλιάδη ο Πανιώνιος

    18/7/2005 9:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τον Σάββα Ηλιάδη απέκτησε την Δευτέρα ο Πανιώνιος. Ο 26χρονος πρώην παίκτης του Ηρακλή υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους "κυανέρυθρους" για 2 χρόνια (1+1). Ο Μέμος Ιωάννου "βλέπει" στο πρόσωπο του νεοαποκτηθέντα γκαρντ τον αντικαταστάτη του Γιώργου Διαμαντόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του, βρισκόταν στη λίστα των υποψήφιων μεταγραφικών στόχων του Λευτέρη Κακιούση, στην ΑΕΚ, καθώς ο τεχνικός τον γνώριζε από την κοινή τους "θητεία" στον Ηρακλή. Ο Ηλιάδης αποτελεί το δεύτερο μεταγραφικό "χτύπημα" του Πανιωνίου, καθώς έχει προηγηθεί η απόκτηση του Δημήτρη Μαυροειδή (20χρ.-2,08μ.).

    [21] Βόλεϊ

    Στην εξάδα τα δύο δίδυμα

    18/7/2005 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην πρώτη εξάδα της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται οι Εθνικές ομάδες γυναικών Μπίτς Βόλεϊ, μετά και από την ολοκλήρωση των οκτώ πρώτων τουρνουά του Παγκοσμίου Σιρκουί 2005. Το δίδυμο των Βάσω Καραντάσιου και Βίκυς Αρβανίτη παρέμεινε στην τέταρτη θέση με 2.000 βαθμούς, έχοντας συμμετάσχει στα επτά από τα οκτώ. Το έτερο δίδυμο τώρα, οι Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσαρτσαρή, ανέβηκαν στην έκτη θέση με 1.608 βαθμούς, μετά το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησαν στο Εσπίνιο της Πορτογαλίας, έχοντας μάλιστα αγωνιστεί και στα οκτώ τουρνουά. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Βραζιλιάνες, Φράνκα / Φελιζμπέρτα με 3.684 βαθμούς, στην δεύτερη οι Κινέζες, Τιαν Ζία / Βανγκ Φέι (2.848) και στην τρίτη οι επίσης Βραζιλιάνες, Αντριάνα Μπεχάρ / Σέλντα (2.272).

    [22] Χάλκινος ο Δρούγκας

    18/7/2005 3:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά από μία εντυπωσιακή εμφάνιση, ο Ακύλας Δρούγκας κατέλαβε το χάλκινο μετάλλιο, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Οπτιμιστ παίδων, που διεξήχθη στην πόλη Γκντίνια της Πολωνίας. Ο 13χρονος αθλητής του ΝΟΕ ήταν τρίτος σε σύνολο 117 συμμετοχών, καθώς μετά από 11 ιστιοδρομίες συγκέντρωσε 74 βαθμούς ποινής, όσους και ο Ισπανός Ετσεβέρ, ενώ το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Δανός Λ.Μπόντε με 60 βαθμούς ποινής. Στους ίδιους αγώνες και στην κατηγορία κορασίδων, η Αμαλία Χαλδαίου του ΝΟ Αίγινας έκανε πολύ καλή εμφάνιση και με 71 βαθμούς ποινής κατέλαβε την 6η θέση, σε σύνολο 83 συμμετοχών. Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Ε.Ομπσελουτ από την Σουηδία με 37 β.π., ενώ το αργυρό μετάλλιο πήρε η Ισπανίδα, Ε.Μπορέγκο με 39 και το χάλκινο η Ιταλίδα Κ.Μαρίνο με 40 βαθμούς ποινής.

    [23] Μικρή άνοδο για τη Λένα

    18/7/2005 1:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία θέση πιο ψηλά ανέβηκε η Λένα Δανιηλίδου στην παγκόσμια κατάταξη της WTA. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια η οποία ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στο Νο 57, ανέβηκε ένα σκαλοπάτι, καθώς, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη που ανακοινώθηκε σήμερα, βρίσκεται στο Νο 56 με 624,25 βαθμούς. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάστασης παραμένει η Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ με 5.331 βαθμούς.

    Η κατάταξη

    Οι 10 πρώτες τενίστριες στην κατάταξη της WTA (σε παρένθεση η θέση στην προηγούμενη κατάταξη) είναι οι εξής:

    1. (1) Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (ΗΠΑ) 5.331 βαθμοί

    2. (2) Μαρία Σαράποβα (Ρωσία) 4.452

    3. (3) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 4.208

    4. (4) Σβετλάνα Κουζνέτσοβα (Ρωσία) 3.248

    5. (5) Ελενα Ντεμεντίεβα (Ρωσία) 3.211

    6. (6) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 3.145

    7. (7) Ζιστίν Ενίν-Αρντέν (Βέλγιο) 3.069

    8. (9) Νάντια Πέτροβα (Ρωσία) 2.672

    9. (8) Βένους Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 2.619

    10. (10) Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία)

    [24] Υγεία

    Νέο όπλο κατά του AIDS

    18/7/2005 2:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Μέχρι το 2011 ευελπιστούν, πως θα έχουν έτοιμο εμβόλιο για το AIDS Ιταλοί επιστήμονες. Ήδη, οι μέχρι τώρα δοκιμές έχουν δείξει, πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τη Μπάρμπαρα Ενσόλι από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας το εμβόλιο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε 47 εθελοντές, από τους οποίους οι 27 είναι φορείς. "Τα στοιχεία, που συγκεντρώσαμε δείχνουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές, γίνεται αποδεκτό από τον οργανισμό και σε όλες τις περιπτώσεις είχαμε ανταπόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, υγιών και φορέων", υπογράμμισε η Ιταλίδα επιστήμονας. Μαλιστα, η ασφάλειά του κυμαίνεται στο 100%, ενώ η αποτελεσματικότητά του στο ανοσοποιητικό σύστημα στο 80%. Ήδη, όπως δήλωσε η κα. Ενσόλι συζητά με επενδυτές, από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για την εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός σε εθελοντές στην Ιταλία και την Αφρική. Όπως διευκρίνισε χρειάζονται 50 εκατομμύρια ευρώ.

    Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

    Οι δοκιμές άρχισαν το 2003, σε τέσσερις διαφορετικές κλινικές της Ιταλίας και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν το 2006.

    Μέχρι τώρα έχουν δοκιμαστεί 30 εμβόλια, εκ των οποίων τα 12 προχώρησαν στη δεύτερη φάση, κατά την οποία το ενδιαφέρον εστιάζεται από την ασφάλεια στην αποτελεσματικότητα.

    Από την πλευρά του ο Μίτσελ Γουόρεν, διευθυντής του αμερικανικού συνδέσμου AIDS Vaccine Advocacy Coalition (AVAC), τόνισε, πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική δουλειά, αλλά υπογράμμισε, πως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν τελικά θα φτιαχτεί το πρώτο εμβόλιο για το AIDS.

    To εμβόλιο, που δημιούργησε η Μπαρμπαρα Ενσόλι είναι μοναδικό, επειδή δρα πάνω στην πρωτεΐνη ΤΑΤ, η οποία είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή του ιού και δεν προσπαθεί να "μπλοκάρει" τον ίδιο τον ιό, κάτι, που αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι τα τέλη του 2004 ο ιός του HIV είχε προσβάλει 40 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων τα δύο τρίτα στην Υποσαχάρια Αφρική.

    Μέχρι τώρα τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του AIDS, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν άλλα πέντε εκατομμύρια.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Από πλατεία πάει Ιταλία

    18/7/2005 9:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στη Βόρεια Ιταλία και το θέρετρο του Βαλ Ντόστα, θα συνεχίσει από την Τρίτη την προετοιμασία του ο Πανιώνιος. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης, αναχωρεί αύριο το πρωί και ο τεχνικός των "κυανέρυθρων", Γιόζεφ Τσάπλαρ, συμπεριέλαβε 21 παίκτες στην αποστολή τους εξής: Βάνιακ, Γιάχιτζ, Ταμπάση, Εξουζίδη, Παγώνη, Γαλανόπουλο, Λαζαρίδη, Γιαννόπουλο, Γιαννούλη, Σέπαρντ, Σμίλιανιτς, Γουνδουλάκη, Λάνγκερ, Κιάσσο, Φερνάντες, Μήτρου, Βέλενταρ, Στάμο, Ναλιτζή, Οραβεκ και Μπρέσκα. Εκτός αποστολής, λόγω τραυματισμού, έμεινε ο Σπυρόπουλος αλλά και οι Μάκος, Μανιάτης και Σωτηρίου, που είναι με την εθνική νέων, που θα ενσωματωθούν στην αποστολή στις αρχές Αυγούστου. Οι "κυανέρυθροι" θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους επί ιταλικού εδάφους την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν σε τουρνουά, μαζί με την Ραπίντ Βουκουρεστίου και την Ουντινέζε.

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Φιλική ήττα για την Καλαμαριά

    18/7/2005 9:31:00 μμ

    Δεν είχε συνέχεια, η καλή εμφάνιση του Απόλλωνα Καλαμαριάς απέναντι στα Τρίκαλα, τα οποία έστω και φιλικά τα κέρδισε με 3-1. Η ομάδα του Ντράγκαν Κοκότοβιτς, μην αποδίδοντας τα αναμενόμενα στο δεύτερο παιχνίδι προετοιμασίας γνώρισε την ήττα με 1-0 από την Δόξα Δράμας. Ο αγώνας έγινε στη Νάουσα όπου προετοιμάζονται οι δυο ομάδες και το μοναδικό γκολ της συνάντησης σημείωσε με πέναλτι ο Καπαγιαννίδης στο 57ο λεπτό.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Καλογεράκης, Νικολόπουλος (41ο Ν.Α. Παπαδόπουλος), Ν.Χ. Παπαδόπουλος (41ο Γκάαλ), Φυτανίδης (41ο Αμπονσά), Καραλιόπουλος (41ο Πετκάκης), Μπάρκας (41ο Σαμουηλίδης), Σπυρόπουλος (41ο Αλες), Καραμανλής (41ο Ουσταμπασίδης), Μπρίτο (41ο Κλέιτον), Ουέλινγκτον (41ο Μπάκανος), Ορφανός (31ο Ψωμιάδης, 41ο Μουζαουΐ).

    ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Ιωαννίδης, Νικολαΐδης, Μητσιόπουλος, Χάβος, Κόντος (66ο Μύγας), Λαζαρίδης, Καπαγιαννίδης (58ο Παπαδόπουλος), Καμπουρίδης (55ο Ντάντε), Στεργιάτος, Αγαθοκλέους, Τρούπκος (80ο Κωνσταντινίδης).

    [27] Μπάσκετ

    Κάτοικος Ρώμης ο Μποντίρογκα

    18/7/2005 8:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    "Καλή σταδιοδρομία σε όποια ομάδα συνεχίσει την καριέρα του", είχε ευχηθεί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Ντέγιαν Μποντίρογκα πριν λίγο καιρό, και ο Σέρβος φόργουορντ, έλαβε σοβαρά υπόψη τα λεγόμενά του και έκλεισε στη Βίρτους Ρόμα. Ο Σέρβος διεθνής, την σεζόν που ολοκληρώθηκε αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα, και συμφώνησε να γίνει κάτοικος Ρώμης μέχρι το 2007. Στην Ελλάδα ήθελαν τον Μποντίρογκα, να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Παναθηναϊκό, αν και οι νταμπλούχοι συνεχώς το διέψευδαν. Τελικά κάτω από τις πιέσεις του προπονητή της Ρόμα, του ανθρώπου δηλαδή που τον είχε πάει και στη Μπαρτσελόνα, Σβέτισλαβ Πέσιτς, είπε το "ναι" στη διοίκηση της ιταλική ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μποντιρόγκα είχε πρόταση και από την Ντιναμό Μόσχας, την οποία όμως αρνήθηκε, καθώς η ρωσική ομάδα δεν μετέχει στην Ευρωλίγκα της νέας αγωνιστική περιόδου.

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο Καρπενήσι η Λάρισα

    18/7/2005 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ξεκίνησε και επισήμως η χρονιά που όλοι περιμένουν αγωνιωδώς στην Λάρισα, αφού σήμερα η ομάδα έφτασε στο Καρπενήσι, όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας για την νέα χρονιά που όπως είναι φυσικό αρχίζει μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Ο Γιώργος Δώνης πήρε μαζί του 30 ποδοσφαιριστές, που είναι οι: Κηπουρός, Χριστόπουλος, Κοτσόλης, Σίμος, Πάσιος, Φέρστερ, Γκαλίτσιος, Παλαιολόγος, Φλώρος, Στουρνάρας, Κατσιαρός, Γκίκας, Ζιάγκας, Σερμπάν, Σίσιτς, Σπάσιτς, Νεντέλκοβιτς, Τσιάτσιος, Χατζηλιόντας, Μπαχράμης, Μόντο Αμπούνα, Διγκόζης, Πούτας, Καλαντζής, Κυπαρίσσης, Παπακώστας, Γαβριλόπουλος, Αλωνεύτης και δύο παίκτες της Εθνικής Νέων, οι Χάμος, Μπαλής, που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή. Αρχηγός αποστολής είναι ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Κώστας Κωνστάντος.

    Έμεινε πίσω ο Βέλα Τζούνιορ

    Στο Καρπενήσι δεν ταξίδεψε ο Βέλα Τζούνιορ, ο οποίος μετέβη στην Αθήνα για να υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις και από εκεί θα πάει στο αθλητικό κέντρο για να ενσωματωθεί στην αποστολή της ομάδας του. Η Λάρισα θα παραμείνει στο Καρπενήσι έως την 1η Αυγούστου και θα επιδιώξει να δώσει δύο-τρία φιλικά με ομάδες που επίσης προετοιμάζονται στην ίδια περιοχή. Λίγο πριν την αναχώρηση, ο τεχνικός Γιώργος Δώνης δήλωσε: "Ως τώρα δεν έχω παράπονο από την πορεία της προετοιμασίας και από τους παίκτες μου κι ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι στο Καρπενήσι. Κάποια προβλήματα, όπως αυτό του Βέλα Τζούνιορ, ελπίζουμε να ξεπερασθεί, όπως και του Παλαιολόγου, ο οποίος έχει έναν τραυματισμό από την περασμένη σεζόν κι ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης. Κατά τη διαμονή μας στο Καρπενήσι θα δουλέψουμε για να γίνουμε πιο ομάδα σε επίπεδο τακτικής, ενώ θα δώσουμε και τα πρώτα φιλικά, για να δούμε σε τι δρόμο βρισκόμαστε. Εξακολουθούμε πάντως να έχουμε καταπληκτικό κλίμα στα αποδυτήρια κι αυτό ενισχύει την αισιοδοξία μου για το επίπεδο της δουλειάς που θα φέρουμε σε πέρας".

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προπονήσεις με Ηρακλή ο Αλεξανδρής

    18/7/2005 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με την συμμετοχή του Αλέκου Αλεξανδρή συνεχίστηκε την Δευτέρα, η προετοιμασία του Ηρακλή, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας. Η συμμετοχή του Αλεξανδρή στο πρόγραμμα του Ηρακλή θα διαρκέσει για το διάστημα που θα παραμείνει ο "Γηραιός" στη Θεσσαλονίκη και προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο ποδοσφαιριστής και αποδέχτηκε ο Σάββας Κωφίδης. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η δοκιμή του Βραζιλιάνου Αλεμάο, που συμμετέχει στην προετοιμάσια της ομάδας. Την Τρίτη ο Κωφίδης θα έχει την ευκαιρία να εκτιμήσει ακόμη καλύτερα τις ικανότητες του, καθώς θα τον δει αγωνιζόμενο στον Πολύγυρο με την τοπική Νίκη. Από την άλλη ανοικτό παραμένει ακόμα το ζήτημα της ανανέωσης της συνεργασίας με τον Εντβιν Μουράτι. Τέλος ολοκληρώθηκε, σήμερα η παραχώρηση με τη μορφή δανεισμού στην Καβάλα από τον Ηρακλή του Γιώργου Νέκου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 July 2005 - 20:53:48 UTC