Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εργασιακός "καύσωνας"
  • [02] Στο διάστημα το Discovery
  • [03] Νέες συλλήψεις υπόπτων στη Βρετανία
  • [04] To 'χε το όνομά του
  • [05] Φωτιά σε πολυκατοικία
  • [06] Βήμα πρόκρισης για την Ανόρθωση
  • [07] Πόλο: Στην τετράδα οι Άνδρες
  • [08] Ορμόνη κλειδί για το αδυνάτισμα
  • [09] Άλογο αλλεργικό στο σανό

    [01] Πολιτική

    Προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις

    Εργασιακός "καύσωνας"

    27/7/2005 7:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/7/2005 11:00:59 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σε υψηλούς τόνους άρχισε την Τρίτη στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα να αντιδρούν έντονα στις αλλαγές. Από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης το θερμόμετρο ανέβηκε με την έντονη αντιπαράθεση του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο μεταξύ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δηλώνουν ικανοποίηση για το ποσοστό συμμετοχής στη χθεσινή 24ωρη απεργία και στις στάσεις εργασίας, ενώ προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη. Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, αν και η παρουσία των διαδηλωτών ήταν μάλλον ισχνή. Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται και σήμερα, ενώ θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το απόγευμα.

    Εν αναμονή νέων αλλαγών

    Με την εκτίμηση, ότι η χθεσινή κινητοποίηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα από την ηγεσία της, η Κυβέρνηση προχωρεί στην οριστική ρύθμιση του εργασιακού στη Βουλή και προετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύκλο αλλαγών, που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε τις αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει, κάνοντας μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα, βελτιώνοντας το νομοσχέδιο στο σκέλος των συντάξεων χηρείας. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, οι συντάξεις θα καταβάλλονται ολόκληρες στους δικαιούχους για τα τρία πρώτα χρόνια και στα επόμενα μέχρι και τη συμπλήρωση του 65ου έτους του δικαιούχου θα καταβάλλονται σε ποσοστό 70%. Με το προηγούμενο καθεστώς οι συντάξεις χηρείας καταβάλλονταν μόνο για τρία χρόνια και μετά διακόπτονταν για να συνεχιστούν μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους του δικαιούχου.

    Επίσης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για παραπληροφόρηση και σκόπιμη διαστρέβλωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως οι ρυθμίσεις του ορίζουν ρητά, ότι η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες, ενώ ο νόμος Γιαννίτση επέτρεπε έως και 12 ώρες. Ακόμα, επεσήμανε, ότι το 8ωρο ούτε θίγεται ούτε παραβιάζεται, αλλά αντιθέτως περιφρουρείται.

    "Η Κυβέρνηση προχωράει σε μεταρρυθμίσεις για ένα καλύτερο αύριο και όχι απλά για τη συντήρηση κεκτημένων του χθες", είπε στη Βουλή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Μπούρας, τονίζοντας πως με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα τεθεί τέρμα στην παράνομη εργασία, θα αυξηθούν, με την ευκαιρία των υπερωριών, οι αποδοχές των εργαζομένων και θα γίνουν νέες επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

    Έντονες αντιδράσεις

    Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο επιστροφή στις χειρότερες πλευρές του χθες, υποστηρίζοντας ότι πλήττει τόσο την οικογένεια του εργαζόμενου όσο και την ανταγωνιστικότητα, ενώ επιβραβεύει όσους δουλεύουν με παλιές μεθόδους οργάνωσης, παλιά τεχνολογία και νοοτροπία.

    Η μείωση του κόστους εργασίας, που απαιτούν οι εργοδότες, δε θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, επεσήμαναν η Μαρία Δαμανάκη και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Παπαχρήστος έκανε λόγο για ταξικού χαρακτήρα παρέμβαση.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι "με ταξικά απροκάλυπτο τρόπο, κάνει πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και εισάγει μέτρα κοινωνικά άδικα και αναπτυξιακά τυφλά" για να πάρει από τον υπουργό Απασχόλησης την απάντηση, ότι "αν υπήρξε μια κυβέρνηση που ταυτίστηκε με το πιο παρασιτικό κομμάτι του ελληνικού κεφαλαίου, αυτή ήταν η κυβέρνηση Σημίτη".

    Το ΚΚΕ κατήγγειλε, ότι οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν πέραν του οκταώρου, χωρίς να πληρώνονται, με συνέπεια να υποσκάπτεται η υγεία τους και έκανε λόγο για περίοδο ακραίας αυθαιρεσίας του κεφαλαίου. Μάλιστα, ο εισηγητής Δημήτρης Τσιόγκας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντεργατικό και τόνισε, πως αν η Κυβέρνηση δεν το πάρει πίσω θα το καταργήσει η εργατική τάξη.

    Ο Συνασπισμός προέβλεψε μείωση της παραγωγικότητας, με παράλληλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, υπογράμμισε, ότι οι ρυθμίσεις πλήττουν την οικογένεια, χωρίς να συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης. Επίσης, ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε, ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στοχεύουν σε περισσότερη δουλειά με μικρότερη αμοιβή.

    "Οι ρυθμίσεις δε θα περάσουν"

    Στη χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τόνισε, ότι οι ρυθμίσεις δε θα περάσουν, είτε ψηφιστούν, είτε όχι. Σημείωσε, ότι τα μέτρα δεν έχουν βάση συναίνεσης μέσα στους εργαζομένους, εξυπηρετούν μόνο εργοδοτικά συμφέροντα, καταργούν το οχτάωρο και μεταφέρουν εισόδημα από τους εργαζόμενους προς τους εργοδότες.

    Ακόμα, προειδοποίησε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρξει αγώνας διαρκείας των συνδικάτων για την ανατροπή των μέτρων και κάλεσε την Κυβέρνηση να τα πάρει πίσω.

    Παράλληλα, οι συνδικαλιστές προειδοποιούν ότι με τα μέτρα αυτά θα μειωθούν οι αμοιβές των εργαζομένων και οι συντάξεις, θα μειωθεί η απασχόληση, θα αυξηθούν τα εργατικά ατυχήματα, θα διαλυθεί η προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ 105.8, τόνισε, πως "είμαστε ικανοποιημένοι 100% από τη συμμετοχή στην απεργία, αν λάβουμε υπόψη ότι έγινε στα μέσα του καλοκαιριού. Δίνουμε ραντεβού για τη ΔΕΘ, όπου μέχρι τότε έχει καιρό να σκεφτεί ο πρωθυπουργός για τα μέτρα και τον αντίκτυπο τους στο κοινωνικό σύνολο, προσθέτοντας, ότι "από το 1979 έχει να γίνει τέτοια ρύθμιση στο κατακαλόκαιρο".

    Στο μεταξύ, στη χθεσινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στις μετακινήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Λουκέτο" όλο το 24ωρο

    [02] Τεχνολογία

    Στο διάστημα το Discovery

    27/7/2005 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το δρόμο για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν πάρει πλέον οι επτά αστροναύτες, που επιβαίνουν στο διαστημικό λεωφορείο Discovery, το οποίο εκτοξεύθηκε χθες από το Κέιπ Κανάβεραλ της Φλόριντα. Η εκτόξευση του Discovery είχε ματαιωθεί αρκετές φορές, καθώς το διαστημικό λεωφορείο παρουσίαζε προβλήματα. Την εκτόξευση του Discovery παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές, ανάμεσά τους και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Λόρα Μπους, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, μόλις έμαθαν από τον πύργο ελέγχου της NASA, ότι όλα πήγαν καλά. Ωστόσο, αν και κατά την εκτόξευση όλα πήγαν καλά, έπεσαν ορισμένα κομμάτια του διαστημικού λεωφορείου και οι επιστήμονες της NASA μελετούν βίντεο, που δείχνουν τα κομμάτια να πέφτουν, προκειμένου να υπολογίσουν τη ζημιά. Το Discovery αποτελεί την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των ΗΠΑ τα τελευταία δυόμισι χρόνια, μετά το δυστύχημα με το Columbia.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξανά σε θέση εκτόξευσης

    [03] Κόσμος

    Που σχετίζονται με τις επιθέσεις της 21η Ιουλίου

    Νέες συλλήψεις υπόπτων στη Βρετανία

    27/7/2005 10:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται η Σκότλαντ Γιάρντ στη Βρετανία, όπου συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης και της 21ης Ιουλίου. Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο ανδρών σε σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντρική Αγγλία, οι οποίοι ταξίδευαν από το Νιουκάσλ προς το Λονδίνο. "Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αξιωματικοί της αστυνομίας του Λίνκολνσιρ συνέλαβαν δύο άνδρες στο σιδηροδρομικό σταθμό του Γκράνθαμ γύρω στις 10 μ.μ., ώρα Γκρίνουϊτς, της Τρίτη (1 π.μ. ώρα Ελλάδος σήμερα)", αναφέρει η αστυνομία σε σημερινή ανακοίνωσή της ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αν η σύλληψη των δύο ανδρών συνδέεται με τη σύλληψη των τεσσάρων ανδρών στο Μπέρμιγχαμ νωρίτερα σήμερα, για την οποία οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι συνδέεται με τις βομβιστικές επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο. Οι συλλήψεις στο Μπέρμιγχαμ πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια κοινής επιχείρησης της τοπικής αστυνομίας, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας του Λονδίνου και μελών των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Εξάλλου στο βόρειο Λονδίνο έχει κατασχεθεί, ένα λευκό φορτηγάκι που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις. Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση σε αιτήματα τρομοκρατών και ότι το Ιράκ δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Δύο ύποπτοι για τις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου

    Την ίδια ώρα, η βρετανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο υπόπτων για τις τέσσερις ανεπιτυχείς επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στον υπόγειο σιδηρόδρομο και ένα λεωφορείο στο Λονδίνο . Πρόκειται για τον 27χρονο Μουχτάρ Σαΐντ Ιμπραχίμ (ή Μοχτάρ Μοχάμεντ Σαΐντ) και τον 24χρονο Γιασίν Χασάν Ομάρ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρώτος, ο οποίος έφτασε στη Βρετανία μαζί με την οικογένειά του το 1992 σε ηλικία 14 ετών, προερχόμενος από την Ερυθραία. Το Νοέμβριο του 2003 ζήτησε ιθαγένεια και απέκτησε βρετανικό διαβατήριο το Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του Υπουργείου.

    Ο Σαΐντ Ιμπραχίμ πιστεύεται ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την απόπειρα ανατίναξης του λεωφορείου υπ αριθμ. 26 στο ανατολικό Λονδίνο.

    Ο έτερος των υπόπτων, Γιασίν Χάσαν Ομάρ, είναι ένας Σομαλός, που έφτασε στη Βρετανία το 1992 σε ηλικία 11 ετών, επίσης μαζί με την οικογένειά του. Απέκτησε προσωρινή άδεια παραμονής και το Μάιο του 2000 η άδεια μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου.

    Ο 24χρονος Γιασίν πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο σταθμό του μετρό Ουόρεν Στριτ, που δεν προκάλεσε θύματα.

    Στο μεταξύ η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός, που βρέθηκε κρυμμένος σε πάρκο ήταν παρόμοιος με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στην 21η Ιουλίου. Δεν αποκλείεται οι δράστες να έχουν ήδη αυτοκτονήσει εξαιτίας της αποτυχίας τους.

    [04] Παράξενα

    To 'χε το όνομά του

    27/7/2005 7:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Η θετική σκέψη φέρνει θετική ενέργεια λέει το φενγκ σούι, πράγμα, που όπως φαίνεται αγνοούσε πλήρως η Νάνσι Αράγια από το Σαντιάγκο, όταν έψαχνε όνομα για την καινούρια της επιχείρηση. Παραβαίνοντας, λοιπόν, κατάφορα τον κανόνα αποφάσισε να "βαφτίσει" το εστιατόριό της "Σύγκρουση" (Car Crash) εμπνεόμενη από το ιστορικό της περιοχής, που ήταν πλούσιο σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Σκέφτηκε, ότι έτσι θα προκαλούσε το ενδιαφέρον των πελατών και δεν της πέρασε, φυσικά, από το μυαλό, ότι μια αρνητική επωνυμία θα απέβαινε οδυνηρή για την επιχείρηση της! Λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια, ένα αυτοκίνητο, που βγήκε από το δρόμο λόγω της ισχυρής βροχής, έπεσε με ορμή στην είσοδο του εστιατορίου, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές. Το Car Crash έκλεισε για να επισκευαστεί, αλλά καθώς φαίνεται το ατύχημα του βγήκε μάλλον σε καλό. Βλέπετε το περιστατικό, έγινε αμέσως γνωστό στην περιοχή και έχει γίνει μάλιστα το πιο δημοφιλές ανέκδοτο της εποχής. Τουλάχιστον, η ιδιοκτήτρια θα μπορεί να ελπίζει, ότι η φήμη, που απέκτησε το εστιατόριο θα φέρει αρκετή πελατεία για να ξεπληρωθούν τα έξοδα των επισκευών.

    [05] Κοινωνία

    Έχει περιοριστεί στο υπόγειο

    Φωτιά σε πολυκατοικία

    27/7/2005 9:40:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τη βοήθεια κλιμακοφόρου οχήματος της πυροσβεστικής χρειάστηκαν πέντε ένοικοι πολυκατοικίας στην Παλλήνη, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από τα διαμερίσματά τους, εξαιτίας των καπνών από φωτιά, που ξέσπασε στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 8 το πρωί σε μία από τις νέες εργατικές κατοικίες Παλλήνης στη λεωφόρο Σπάτων. Η φωτιά, η οποία ακόμη δεν έχει κατασβεστεί έχει περιοριστεί στο υπόγειο.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βήμα πρόκρισης για την Ανόρθωση

    27/7/2005 11:27:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένα αποτέλεσμα, που τις δίνει πάρα πολλές ελπίδες για την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, πέτυχε η Ανόρθωση. Η Κυπριακή ομάδα, στον πρώτο αγώνα της β΄ προκριματικής φάσης, στο στάδιο "ΓΣΠ" της Λευκωσίας, νίκησε με 3-1 την τουρκική Τράμζοσπορ, και πλέον έχει το πρώτο λόγο για τη συνέχεια του θεσμού. Η ρεβάνς θα γίνει στις 2 Αυγούστου στην Τουρκία.

    Πήρε τα ηνία

    Η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια είχε τον έλεγχο του αγώνα από την αρχή και στο 25 κατάφερε να προηγηθεί στο 25΄ με τον Νικολάου. Τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα, όταν στο 45 η τουρκική ομάδα έμεινε με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Γιαταρά με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Παρ όλα αυτά, Η Ανόρθωση δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που τις δόθηκαν και στο 75 ήρθε η "ψυχρολουσία", αφού δέχτηκε την ισοφάριση από τον Τεκέ. Ωστόσο, οι Κύπριοι δεν τα έχασαν και επτά λεπτά αργότερα, πήραν και πάλι το προβάδισμα στο σκορ, με το Νίκο Φρούσο που μπήκε ως αλλαγή, να σκοράρει και να «βάζει φωτιά» στο γήπεδο. Η ολοκλήρωση της μεγάλης νίκης έγινε πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Τσιταϊσβίλι να πετυχαίνει το τρίτο γκολ για την Ανόρθωση, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Ο αγώνας, ο πρώτος ανάμεσα σε κυπριακή και τουρκική ομάδα από το 1974, διεξήχθη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Μεταξύ των 16.000 θεατών ήταν και περίπου 2.000 Τουρκοκύπριοι, που μετέβησαν από τα κατεχόμενα στη Λευκωσία για να παρακολουθήσουν το ματς και να υποστηρίξουν την Τραμπζονσπόρ.

    Με άνεση η Λίβερπουλ

    Με τα «δύο χέρια» βρίσκεται πλέον τρίτη φάση των προκριματικών αγώναν η Λίβερπουλ. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης, που «αναγκάζονται» να παίξουν προκριματικά ώστε να περάσουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, επικράτησαν άνετα της FBK Κάουνας στην Ουκρανία με 1-3 και έδειξαν πως ο αγώνας την άλλης εβδομάδας θα αποτελεί «τυπική διαδικασία».

    Αρχικά πάντως, οι γηπεδούχοι αιφνιδίασαν τους παίκτες του Ράφα Μπενίτεθ και άνοιξαν το σκορ στο 19΄ με τον Μπαρεβίτσιους. Η απάντηση των «κόκκινων» ήταν άμεση, καθώς ο Σισέ στο 26΄ ισοφάρισε και ο Κάραχερ τρία λεπτά αργότερα έδωσε προβάδισμα στην αγγλική ομάδα. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε με πέναλτι στο 54΄ ο Τζέραρντ, σημειώνοντας το έκτο του γκολ στη διαδικασία των προκριματικών.

    Στους πρώτους αγώνες για τον β΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    FBK Κάουνας (Λιθουανία)-Λίβερπουλ (Αγγλία) 1-3

    Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)-Μπρόντμπι (Δανία) 0-2

    Άντερλεχτ (Βέλγιο)-Νέφτσι Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) 5-0

    Βαλερένγκα (Νορβηγία)-Χάκα (Φινλανδία) 1-0

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Τουν (Ελβετία) 2-2

    Ανόρθωση (Κύπρος)-Τραμπζονσπόρ (Τουρκία) 3-1

    Παρτιζάν Βελ. (Σερβία/Μαυρ.)-Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία) 27/7

    Ντεμπρετσένι (Ουγγαρία)-Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία) 27/7

    Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Σέλτικ (Σκωτία) 27/7

    SK Τίρανα (Αλβανία)-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) 27/7

    Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ)-Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) 27/7

    Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο)-Ραπίντ Βιένης (Αυστρία) 27/7

    Μάλμε (Σουηδία)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) 27/7

    Σέλμπουρν (Ιρλανδία)-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 27/7

    Οι ρεβάνς θα γίνουν στις 2 και 3 Αυγούστου.

    [07] Πόλο: Στην τετράδα οι Άνδρες

    27/7/2005 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Εθνική Υδατοσφαίρισης των Ανδρών, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των Ανδρών θα δώσει το παρών στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Υδατοσφαίρισης που γίνεται στο Μόντρεαλ του Καναδά. Η Εθνική Ελλάδας νίκησε στον προημιτελικό αγώνα την αντίστοιχη της Ιταλίας με 13-9 και πήρε το εισιτήριο για τους «4» και τον ημιτελικό της διοργάνωσης. Επόμενος αντίπαλος για τους παίκτες του Σάντρο Καμπάνια, είναι η Ουγγαρία, την οποία η εθνική θα αντιμετωπίσει τα ξημερώματα της Παρασκευής (04:30 ώρα Ελλάδας).

    Ο αγώνας

    Τα επτάλεπτα (με πρώτη την εθνική Ελλάδας): 2-3, 4-2, 4-3, 3-1.

    Οι σκόρερ:

    ΕΛΛΑΔΑ: Σχίζας 2, Μάζης 2, Χατζηθεοδώρου 1, Θεοδωρόπουλος 4, Χρ. Αφρουδάκης 1, Ντόσκας 2, Γ. Αφρουδάκης 1.

    ΙΤΑΛΙΑ: Ποστιλιόνε 1, Φελούτζο 2, Βιτοριόζο 1, Αντζελίνι 3, Καλκατέρα 1, Φιορεντίνι 1.

    Για την πέμπτη θέση τα κορίτσια

    Αντίθετα, η Εθνική Υδατοσφαίρισης των γυναικών δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους τέσσερις. Η Ελλάδα, αν και πάλεψε πολύ, ηττήθηκε στην παράταση από την διοργανώτρια ομάδα του Καναδά με 8-6 και θα περιοριστεί στους αγώνες κατάταξης 5-8, με στόχο να πάρει την πέμπτη θέση. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Κούλη Ιωσιφίδη θα αντιμετωπίσει αύριο (19:00 ώρα Ελλάδας) τη Γερμανία, σε αγώνα για τις θέσεις 5-8, και θα «κυνηγήσει» τη νίκη, προκειμένου να παλέψει για την πέμπτη θέση με το νικητή του ζευγαριού Ιταλία-Αυστραλία.

    Τα επτάλεπτα (με πρώτο τον Καναδά): 1-3, 2-2, 2-0, 1-1 (καν. αγ.), 0-0, 2-0 (πρτ.)

    Τα γκολ:

    ΚΑΝΑΔΑΣ: Αλόγκμπο 1, Γκάρντινερ 2, Αρπέν 1, Περό 1, Ντόου 2, Ντιόν 1.

    ΕΛΛΑΔΑ: Κοζομπόλη 1, Ρουμπέση 2, Καραγιάννη 3.

    Κολύμβηση

    Διακρίσεις στην Κολύμβηση

    Την έκτη θέση στον τελικό των 100μ. ύπτιο κατέλαβε ο Αρης Γρηγοριάδης, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Ο Έλληνας αθλητής, κάλυψε την απόσταση σε 54.61 και έμεινε περίπου ένα δευτερόλεπτο μακριά από τον Ααρον Πίρσολ, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 53.62 και άφησε στις δύο επόμενες θέσεις τους Ράνταλ Μπαλ και Λάζλο Τσεχ.

    Η κατάταξη στον τελικό των 100μ. ύπτιο των ανδρών:

    1. Ααρον Πίρσολ (ΗΠΑ) 53.62

    2. Ράνταλ Μπαλ (ΗΠΑ) 54.02

    3. Λάζλο Τσεχ (Ουγγαρία) 54.27

    4. Τομόμι Μορίτα (Ιαπωνία) 54.31

    5. Αρκάντι Βιατσάνιν (Ρωσία) 54.50

    6. Αρης Γρηγοριάδης (ΕΛΛΑΔΑ) 54.61

    7. Μάρκους Ρόγκαν (Αυστρία) 54.81

    8. Μπλαζ Μεντβέσεκ (Σλοβενία) 55.13

    Παράλληλα, ένας ακόμη Έλληνας Αθλητής θα δώσει το παρών σε τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Ο λόγος για τον Άρη Γρηγοριάδη, ο οποίος στον ημιτελικό κατέλαβε την έκτη καλύτερη επίδοση των ημιτελικών με 1:57.09 (πίσω από τον Ρώσο Νικολάι Σκβόρτσοφ και τον Γερμανό Χέλγκε Μέουβ) και πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό. Την καλύτερη επίδοση από τους οκτώ κολυμβητές που προκρίθηκαν στον τελικό σημείωσε ο Πολωνός Πάβελ Κορζενιόφσκι με 1:56.11.

    Όγδοοι στον "βατήρα"

    Τέλος, οι Γιάννης Γαβριηλίδης και Σωτήρης Τράκας, μετείχαν στον τελικό των συγχρονισμένων καταδύσεων από βατήρα 10μ. και κατέλαβαν την όγδοη θέση. Το ελληνικό δίδυμο συγκέντρωσε 325.62 βαθμούς και κατέκτησε την ίδια θέση με τους προκριματικούς του αγωνίσματος. Το χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα 10μ. των ανδρών κατέκτησαν οι Ρώσοι Ντμίτρι Ντόμπροσκοκ και Γκλεμπ Γκάλπεριν, οι οποίοι συγκέντρωσαν 392.88 βαθμούς και άφησαν στις δύο επόμενες θέσεις τους Κινέζους Τζινγκχούι Γιάνγκ/Τζία Χου και τους Βρετανούς Πίτερ Ουότερφιλντ/Λίον Τέιλορ.

    1. Ντμίτρι Ντόμπροσκοκ/Γκλεμπ Γκάλπεριν (Ρωσία) 392.88

    2. Τζινγκχούι Γιάνγκ/Τζία Χου (Κίνα) 374.79

    3. Πίτερ Ουότερφιλντ/Λίον Τέιλορ (Βρετανία) 367.95

    4. Ρόμαν Βολόντκοφ/Αντον Ζαχάροφ (Ουκρανία) 353.40

    5. Ερικ Αλβάρες Φορνάρις/Χοσέ Αντόνιο Γκουέρα Ολίβα (Κούβα) 346.44

    6. Βατζίμ Καπτούρ/Αλιακσάντρ Βαρλάμοφ (Λευκορωσία) 334.95

    7. Μικέλε Μπενεντέτι/Φραντσέσκο Ντελ΄Ουόμο (Ιταλία) 326.76

    8. Σωτήρης Τράκας/Γιάννης Γαβριηλίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 325.62

    9. Ομάρ Οχέδα/Ρομέλ Πασέκο (Μεξικό) 317.70

    10. Μπράιαν Νίξον/Τζέιμς Σάνταγιουντ (Μαλαισία) 314.46

    11. Ράιλι ΜακΚόρμικ/Ουέγκαντεσκ Γκόρουπ-Πολ (Καναδάς) 309.06

    12. Σάσα Κλάιν/Νόρμαν Μπέκερ (Γερμανία) 295.83

    [08] Υγεία

    "Κόβει" την πείνα με φυσικό τρόπο

    Ορμόνη κλειδί για το αδυνάτισμα

    27/7/2005 6:11:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το δρόμο για την πλέον ιδανική και αποτελεσματική δίαιτα φαίνεται να ανοίγει μια νέα έρευνα Βρετανών μελετητών από το βρετανικό Πανεπιστήμιο, Imperial College London. Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε τον τρόπο για να επιταχύνει την αίσθηση, ότι έχουμε "γεμάτο στομάχι", χρησιμοποιώντας μια ορμόνη. Το όνομα αυτής οξυντομοδουλίνη, είναι πεπτίδιο και εκκρίνεται από το λεπτό έντερο μετά από ένα γεύμα. Την ορμόνη αυτή, οι μελετητές την χορήγησαν για τέσσερις εβδομάδες σε μια ομάδα 14 υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Οι τελευταίοι λάμβαναν συγκεκριμένες δόσεις οξυντομοδουλίνης 30 λεπτά πριν το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Το αποτέλεσμα μέσα σε ένα μήνα να αδυνατίσουν σε ποσοστό ίσο με το 2,4% του βάρους τους. Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντική μείωση στις θερμίδες, που οι εθελοντές κατανάλωναν μέσα στην ημέρα. Συγκεκριμένα μετά την πρώτη δόση, κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 170 θερμίδες λιγότερες, ενώ μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, κατανάλωναν 250 λιγότερες. Επίσης, φάνηκε να μειώνονται τα επίπεδα της ορμόνης, που επιταχύνει τη δημιουργία των ιστών για την αποθήκευση του λίπους. Ευχάριστο επίσης, είναι, ότι δεν υπήρξαν παρενέργειες. "Με τη χορήγηση οξυντομοδουλίνης, ουσιαστικά, ξεγελάμε τον εγκέφαλο, με φυσικό τρόπο, δίνοντας του την αίσθηση, του κορεσμού από το φαγητό και περιορίζουμε έτσι το αίσθημα της πείνας",εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Στιβ Μπλουμ.

    Κι αν ανυπομονείτε μα μάθετε πότε θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο η "μαγική" ορμόνη, μάλλον βιάζεστε.

    Μια φαρμακευτική εταιρία έχει αναλάβει το έργο της δημιουργίας παρασκευασμάτων της οξυντομοδουλίνης, ωστόσο θα χρειαστεί ένα μεγαλο χρονικό διάστημα προτού να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια.

    Μέχρι τότε λοιπόν υπομονή!

    [09] Παράξενα

    Ζει με εφημερίδες αντί για άχυρα

    Άλογο αλλεργικό στο σανό

    27/7/2005 7:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Θα μπορούσε να είναι ένα άλογο, όπως όλα τα άλλα, μια ιδιαιτερότητα του οργανισμού του, όμως τον έχει κάνει να ξεχωριστό. Βλέπετε, ο Τέντι έχει μια σπάνια αλλεργία! Δε μπορεί να αντέξει στιγμή κοντά σε σανό και άχυρο, καθώς παθαίνει κρίσεις άσθματος. Έτσι, ό,τι για τα υπόλοιπα άλογα μοιάζει ως το φυσικό τους περιβάλλον για αυτόν είναι απαγορευτικό και επικίνδυνο! Όπως εξηγεί η 19χρονη ιδιοκτήτρια του Τέντι, Samantha Ashby, ο στάβλος του είναι γεμάτος απλωμένες εφημερίδες αντί για σανό, ενώ φροντίζουν πάντα να μην υπάρχει πολλή σκόνη στο χώρο για να αποφευχθεί κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. Μάλιστα, κοντά στο στάβλο του, υπάρχει πάντα ένα μικρό φαρμακείο εξοπλισμένο με τα απαραίτητα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Κάποια αγωγή για την αντιμετώπιση της αλλεργίας του Τέντι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής και σύμφωνα με το κτηνίατρο του, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Όσο για τον ίδιο τον ασθενή, ακόμη κι αν δε μπορεί να το πει, υποψιαζόμαστε, ότι σίγουρα θα προτιμούσε να είναι λιγότερο διάσημος και φυσιολογικός, για αυτό ας ελπίσουμε, ότι θα εφευρεθεί το φάρμακο, που θα τον γλιτώσει από τα βάσανά του!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 July 2005 - 8:52:39 UTC