Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φορολογικές αλλαγές
  • [02] Αλλαγές στις δημοτικές
  • [03] Σέρβις στο Διάστημα
  • [04] Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος
  • [05] Αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ
  • [06] Σύσκεψη για τα δρομολόγια πλοίων
  • [07] Εκρήξεις στην Αττάλεια
  • [08] Έληξε ο συναγερμός
  • [09] Θανατηφόρος καύσωνας
  • [10] Νέα επίθεση στη Βαγδάτη
  • [11] Κηδεύτηκε ο βασιλιάς Φαχντ
  • [12] Νωρίς άρχισε ο "Γολγοθάς" της Ανόρθωσης
  • [13] Διαψεύδει ο Μπάλακ για Μάντσεστερ
  • [14] Επέστρεψε στις ξανθιές και τη "σελεσάο"
  • [15] Όλοι πλην ενός
  • [16] Επέστρεψε ο Ιωνικός
  • [17] Επέστρεψαν οι θριαμβευτές του Μόντρεαλ
  • [18] Μπαταρίες μακράς διαρκείας
  • [19] Έκλεβε οδοντόβουρτσες
  • [20] Ψάχνει ομάδα ο Φύσσας
  • [21] Ο Αναστασίαδης βοηθός του Κωφίδη

    [01] Οικονομία

    Στα ακίνητα από 1/1/2006

    Φορολογικές αλλαγές

    2/8/2005 2:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/8/2005 7:45:56 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ΦΠΑ 19% στις νεόδμητες οικοδομές από 1/ 1/ 2006, ο οποίος όμως δε θα ισχύει για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου των νεόδμητων οικοδομών είναι οι κατασκευαστές. Η αγορά πρώτης κατοικίας δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, αλλά εξακολουθεί να υπόκειται στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα θα ισχύσουν νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους. Όσον αφορά στην φορολογία κληρονομιών και δωρεών, αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό της κληρονομιάς ή δωρεάς από γονείς προς παιδιά από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 80.000 ευρώ. Επίσης, εξομοιώνονται τα αφορολόγητα όρια και για τα εγγόνια και διπλασιάζεται ο χρόνος καταβολής του φόρου κληρονομιών από 24 μηνιαίες δόσεις που είναι σήμερα σε 24 διμηνιαίες δόσεις.

    "Στόχος η εξυγίανση του κυκλώματος της οικοδομής"

    Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει σταδιακή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, ο οποίος αντικαθίσταται, μετά την 1/1/2006, με τέλος συναλλαγής 1% επί της αξίας του ακινήτου και φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος, οι συντελεστές του οποίου κλιμακώνονται από 0% έως 20% ανάλογα με το χρόνο κατοχής του ακινήτου.

    α. 20% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα έως και πέντε έτη από την απόκτησή του.

    β. 10% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών μέχρι και τα 15 έτη.

    γ. 5% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών μέχρι και των 25 ετών.

    δ. 0% αν το μεταβιβαζομενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.

    Ο συγκεκριμένος φόρος βαρύνει τους πωλητές ακινήτων και επιβάλλεται στη διαφορά ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου και καταβάλλεται πριν από την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

    Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης , στόχος των παρεμβάσεων είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η εξυγίανση του κυκλώματος της οικοδομής αλλά και η διευκόλυνση μεταβιβάσεων ακινήτων.

    "Σωστές και δίκαιες" χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς .

    Έντονες οι αντιδράσεις

    Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης καταλόγισε στην Κυβέρνηση εισπρακτικά κίνητρα και έκανε λόγο για κινήσεις απελπισίας, που θα επιβαρύνουν τόσο τον κατασκευαστικό κλάδο όσο και τους πολίτες, που θα θελήσουν να αποκτήσουν κατοικία.

    Το προσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων που παρουσίασε η κυβέρνηση, συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και της κάλυψης των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων, καθώς οδηγεί σε απότομη αύξηση της σχετικής φορολογίας, αλλά και των τιμών των ενοικίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους "να ανοίξουν αγωνιστικά το δρόμο στην πολιτική λύση που κατοχυρώνει την κατοικία ως κοινωνικό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα".

    H επιβολή ΦΠΑ 19% στις νεόδμητες οικοδομές και η καθιέρωση φόρου υπερτιμήματος με ισοπεδωτικό τρόπο θα έχουν ως συνέπεια να αυξηθούν υπέρμετρα οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες έχουν ήδη εξελιχθεί σε "φούσκα", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

    Απαντώντας στο Νίκο Αθανασάκη το υπουργείο Οικονομίας τόνισε, πως "καλό θα ήταν, αν δεν είναι η πρόθεση του να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, να μην εκτίθεται στην κοινή γνώμη, όταν δεν έχει μελετήσει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που αναφέρεται στην επιβολή ΦΠΑ στα νέα ακίνητα" και προσθέτει, πως "το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι στερείται σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Θα ήταν καλύτερα να συνεχίσει τις παρατεταμένες διακοπές του".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζει η φορολογία ακινήτων

    [02] Πολιτική

    Ενδέχεται να ισχύσουν από το 2006

    Αλλαγές στις δημοτικές

    2/8/2005 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγή του ισχύοντος Νόμου για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται η Κυβέρνηση. Βασικοί άξονες είναι η εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 42% και άνω, καθώς και η εκλογή Περιφερειακού Συμβουλίου απ ευθείας από τον λαό, αλλαγές που θα περιέχονται στο νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση μέχρι τον Οκτώβριο. Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, επεσήμανε ότι η εφαρμογή κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας μελετάται, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει το νέο σύστημα στις δημοτικές εκλογές του 2006, λέγοντας χαρακτηριστικά: "τίποτα δεν αποκλείεται". Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος τόνισε ότι το νέο σύστημα περιλαμβάνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος και θα εφαρμοστεί στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ενώ χαρακτήρισε παράλογη την διαδικασία των δύο γύρων. Στις εν λόγω αλλαγές, πάντως, αντιδρούν έντονα η Αντιπολίτευση, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), ενώ το θέμα θα συζητηθεί την Τετάρτη σε ευρεία κομματική σύσκεψη της ΝΔ στην Ρηγίλλης, υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή;

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν κατά βάση στους καποδιστριακούς Δήμους, ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το αν θα αλλάξει το καθεστώς στους πέντε μεγάλους Δήμους της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο) ή θα παραμείνει ως έχει, με δυνατότητα εκλογής στον δεύτερο γύρο.

    Οι αλλαγές στον εκλογικό Νόμο θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης μεταξύ του γραμματέα της ΝΔ και των τομέων Οργανωτικού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος, στις 11:30 το πρωί της Τετάρτης. Υπενθυμίζεται, πως, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Μεϊμαράκης τάχθηκε υπέρ της εκλογής Δημάρχου και Νομάρχη από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 42% και άνω.

    "Το θέμα του εκλογικού Νόμου που θα ισχύσει στις δημοτικές εκλογές δεν είναι παιχνιδάκι και δεν χωρά κανένα κρυφτούλι", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης και κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση για το θέμα. Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ ζήτησε την εφαρμογή απλής αναλογικής στην εκλογή των Συμβούλων και 50% συν ένα για την εκλογή Δημάρχων και Νομαρχών.

    Τέλος, την αντίθεσή τους στις εν λόγω ρυθμίσεις εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό επιχείρημα που να τις δικαιολογεί, καθώς και η πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Φώφη Γεννηματά, η οποία τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγές στον χάρτη των εκλογών

    [03] Τεχνολογία

    Για την αποκατάσταση βλάβης στο Discovery

    Σέρβις στο Διάστημα

    2/8/2005 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε επιδιορθώσεις στο διαστημικό λεωφορείο Discovery κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αποφάσισε να προχωρήσει η NASA. Το δίχως προηγούμενο εγχείρημα θα πραγματοποιήσει ο 49χρονος αστροναύτης Στίβεν Ρόμπινσον, ένας εκ των 7 μελών του λεωφορείου, κατά την διάρκεια του τρίτου διαστημικού περιπάτου, που έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη. Στόχος της NASA είναι να αφαιρεθεί το τμήμα των φίλτρων κενού (κομμάτια κεραμικού υλικού τα οποία τοποθετούνται μεταξύ των πλακιδίων θερμικής θωράκισης) που προεξέχει στην "κοιλιά" του Discovery, βλάβη που πιθανότατα προήλθε από τους κραδασμούς κατά την εκτόξευση. Η επιδιόρθωση θεωρείται από τους τεχνικούς της Διαστημικής Υπηρεσίας κάτι παραπάνω από αναγκαία, καθώς η βλάβη μπορεί να επηρεάσει την αεροδυναμική του Discovery κατά τη διάρκεια της επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα, αλλά και να προκαλέσει υπερθέρμανση λόγω της τριβής με τον αέρα. "Πρέπει να είμαι προσεκτικός, αν και ο στόχος είναι πολύ απλός", δήλωσε από τον ISS ο Ρόμπινσον και κατέληξε: "πιστεύουμε ότι δεν θα είναι τόσο δύσκολο".

    Στόχος η αποφυγή ατυχήματος

    Ο Στίβεν Ρόμπινσον θα πραγματοποιήσει το διαστημικό σέρβις με ...δεξί του χέρι τον βραχίονα του ISS, Canadarm2, ο οποίος θα τον βοηθήσει να βρεθεί στο κάτω μέρος του Discovery για να αφαιρέσει τα φίλτρα κενού. Αν ο αστροναύτης δεν τα καταφέρει, τότε θα προσπαθήσει να λειάνει το μέρος που προεξέχει με ένα πριόνι.

    Το πρόβλημα του Discovery έχει εξετασθεί ενδελεχώς κατά τις προηγούμενες τρεις μέρες από τεχνικούς της NASA, οι οποίοι κατέληξαν σε διάφορους τρόπους επιδιόρθωσης της βλάβης. Ωστόσο, το τι ακριβώς θα γίνει δεν έχει ακόμα καθορισθεί. Ο Ρόμπινσον θα αναλάβει το ρόλο του μηχανικού την Τετάρτη, ενώ ο διαστημικός του περίπατος ίσως τελικά πραγματοποιηθεί κάποια άλλη μέρα, ώστε να γίνει ακόμα καλύτερη προετοιμασία.

    Όπως εκτιμά η ομάδα αεροδυναμικής της Διαστημικής Υπηρεσίας, η ζημιά μπορεί να αυξήσει το θερμικό φορτίου που δέχονται τα προστατευτικά πλακίδια στο συγκεκριμένο σημείο (όπου σε κανονικές συνθήκες αναπτύσσονται θερμοκρασίες άνω των 1.250 βαθμών Κελσίου) κατά 10% έως 30%, κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθούν τα χειρότερα, η NASA αποφάσισε την επιδιόρθωση εν πτήσει.

    Υπενθυμίζεται, πως η επιστροφή του Discovery στη Γη έχει προγραμματισθεί για τις 12:46 (ώρα Ελλάδας) την ερχόμενη Κυριακή, 7 Αυγούστου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βόλτα στο διάστημα

    Προβληματισμός στη ΝΑSΑ

    Σχετικά Links: NASA

    [04] Κοινωνία

    Έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας

    Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος

    2/8/2005 3:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Καυτό το διήμερο που διανύουμε, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 39, ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές περιοχές της χώρας. Παρά το γεγονός ότι η κρατική μηχανή έχει τεθεί σε επιφυλακή, οι πολίτες καλούνται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ανάσα δροσιάς αναμένεται από την Πέμπτη, όποτε και η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά. Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει τον κίνδυνο πυρκαγιών στα νησιά όπου και αναμένονται δυνατοί άνεμοι, ενώ συνιστά στο κοινό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις. Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών υπάρχει στο νομό Λασιθίου, στη Σάμο και στην Ικαρία. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΔΕΗ, για το ενδεχόμενο μεγάλης ζήτησης ρεύματος, λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών. Tόσο από το υπουργείο Aνάπτυξης όσο και από τη ΔEH, επαναλαμβάνεται η έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής 11:00 - 15:00.

    Ρεκόρ στην κατανάλωση ρεύματος

    Μάλιστα, σήμερα, λίγο πριν τις 13:30, σημειώθηκε νέο ρεκόρ στην κατανάλωση ρεύματος, όταν η ζήτηση έφτασε στα 9.510 μεγαβάτ, από 9.035 χθες.

    Σήμερα σημειώθηκε βλάβη και στο σταθμό της Μεγαλούπολης, με αποτέλεσμα να αποδίδει στο δίκτυο μόλις 80 μεγαβάτ.

    H ζήτηση αντιμετωπίστηκε αφενός με εισαγωγές ρεύματος από την Iταλία και τα βόρεια σύνορα, και αφετέρου με περικοπές φορτίου στα ορυχεία της ΔEH και σε αρδευτικά/αντλητικά συγκροτήματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρωτομηνιά με καύσωνα

    [05] Κοινωνία

    Διασφαλίζονται τα δικαιώματα ειδικοτήτων

    Αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ

    2/8/2005 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET 105,8 - NET

    Το "πράσινο φως" έλαβε την Τρίτη από την Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ως το πρώτο μεγάλο βήμα ώστε να επιβεβαιωθεί ο τριτοβάθμιος χαρακτήρας των ΤΕΙ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Μαριέττα Γιαννάκου, με το οποίο δημιουργούνται 1.030 νέες θέσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού στα ιδρύματα, ενώ στοχεύει στην παύση της πολιτικής των ωρομισθίων. Παράλληλα, επιδιώκει την αναβάθμιση των ΤΕΙ με ποιοτικά κριτήρια, ώστε να μην ακυρώνονται επαγγελματικά δικαιώματα, όπως έγινε πρόσφατα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Ζητούν έκτακτη επιχορήγηση

    Τα Τεχνολογικά Ιδρύματα παρουσιάζουν, σύμφωνα με τις διοικήσεις τους, έλλειμμα που φθάνει τα 30 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Παιδείας έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών έκτακτη επιχορήγηση της τάξης των 33 εκατ. ευρώ και ευελπιστεί οτι θα εγκριθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.

    Σημειώνεται ότι οι νέες θέσεις προσωπικού προστίθενται στις 800 που έχει ηδη εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών.

    [06] Κοινωνία

    Συνάντηση των Υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου

    Σύσκεψη για τα δρομολόγια πλοίων

    2/8/2005 1:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/8/2005 6:55:48 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την δυσάρεστη κατάσταση της επιβατικής ακτοπλοΐας, με τις καθυστερήσεις δρομολογίων, συζήτησαν σε έκτακτη συνάντησή τους οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλης Παυλίδης. Ο κ. Κεφαλογιάννης επανέλαβε ότι ζητά απόλυτη συνέπεια από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και απαιτεί άμεση ενημέρωση του επιβατικού κοινού στις περιπτώσεις ακυρώσεων ή καθυστερήσεων δρομολογίων. Παράλληλα, μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων, κατάρτιση μητρώου βλαβών για όλα τα πλοία και ακύρωση πληρωμής των επιδοτήσεων για δρομολόγια προς νησιά της άγονης γραμμής, που δεν πραγματοποιήθηκαν. Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε και την Τρίτη η ταλαιπωρία των επιβατών στο Λιμάνι του Πειραιά. Τα πλοία "Blue Star Ithaki" και "Άγιος Γεώργιος" καθυστέρησαν να καταπλεύσουν λόγω εκτάκτων δρομολογίων, που εκτέλεσαν χθες προκειμένου να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό. Και τα δύο πλοία, που είχαν προγραμματισμένα δρομολόγια για τα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο το Blue Star Ithaki και Κύθνο Σέριφο, Σίφνο Κίμωλο, Μήλο το "Άγιος Γεώργιος", απέπλευσαν με 2ωρη περίπου καθυστέρηση. Η κίνηση στο Λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες, καθώς μέχρι τα μεσάνυχτα θα αποπλεύσουν συνολικά 20 επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρέμβαση για την ακτοπλοΐα

    [07] Κόσμος

    Έξι τραυματίες

    Εκρήξεις στην Αττάλεια

    2/8/2005 3:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ 105.8

    Νέα βομβιστική επίθεση συγκλονίζει την Τουρκία. Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις στο τουριστικό θέρετρο της Αττάλειας. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε, ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε κάδους απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης, που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη στην Τουρκία. Οι κάδοι στους οποίους είχαν τοποθετηθεί οι βόμβες βρισκόταν σε διαφορετικές τοποθεσίες και εξερράγησαν με διαφορά μερικών λεπτών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές κατά την πρώτη έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις υπάλληλοι καθαριότητας, ενώ προσπαθούσαν να αδειάσουν τον πρώτο κάδο. Κατά τη δεύτερη έκρηξη τραυματίστηκαν δύο Τούρκοι πολίτες και ένας τουρίστας. Όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας οι αρχές ερευνούν τις εκρήξεις. Η Αττάλεια είναι από τα πλέον φημισμένα τουρκικά τουριστικά θέρετρα και κάθε χρόνο ελκύει χιλιάδες τουρίστες. Οι σημερινές εκρήξεις έρχονται ως συνέχεια των επιθέσεων στο Τσεσμέ, στο Κουσάντασι, όπου μάλιστα είχαν σκοτωθεί πέντε άτομα και στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις, αλλά η αστυνομία εκτιμά, ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται Κούρδοι αντάρτες.

    [08] Κόσμος

    Έληξε ο συναγερμός

    2/8/2005 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ 105.8

    Την άμεση κινητοποίηση των βρετανικών αρχών προκάλεσε μία μικρή φωτιά που ξέσπασε σε διώροφο λεωφορείο στο κεντρικό Λονδίνο, κοντά στο σταθμό του μετρό Κινγκς Κρος. Η αστυνομία απέκλεισε προληπτικά την περιοχή γύρω από το λεωφορείο, το οποίο βρισκόταν στην οδό Γκρέις Ιν. Αρχικά τα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει, ότι στο λεωφορείο βρέθηκε ύποπτο δέμα, αλλά, πιθανότατα ο καπνός προκλήθηκε από βλάβη στο λεωφορείο. Οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος έδειξαν ότι τα τζάμια του οχήματος είναι άθικτα, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα δε σημειώθηκε έκρηξη. Πάντως η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, ενώ σε μερικούς επιβάτες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα από την εισπνοή καπνού.

    [09] Κόσμος

    56 νεκροί, 1000 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

    Θανατηφόρος καύσωνας

    2/8/2005 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στο έλεος του καύσωνα ζει από την περασμένη βδομάδα η Ρουμανία, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 36 βαθμούς Κελσίου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, μέσα σε μία βδομάδα 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότερα από 1000 άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία με προβλήματα εξ αιτίας της ζέστης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αυτοί που απεβίωσαν έπασχαν από χρόνια νοσήματα και είχαν καρδιολογικά ή νευρολογικά προβλήματα. Οι υπηρεσίες άμεσης βοηθείας ανακοίνωσαν ότι οι ανάγκες σε ασθενοφόρα είναι κατά 50% αυξημένες από την ίδια χρονική περίοδο το 2004. Οι γιατροί συμβουλεύουν τον κόσμο να καταναλώνει πολλά υγρά και να μην κυκλοφορεί έξω. Πάντως, όπως ακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται βροχές που θα συμβάλλουν στην πτώση των θερμοκρασιών.

    [10] Ιράκ

    9 τραυματίες

    Νέα επίθεση στη Βαγδάτη

    2/8/2005 1:47:00 μμ

    Εννέα Ιρακινοί τραυματίστηκαν το πρωί της Τρίτης, σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που σημειώθηκε κατά τη διέλευση μιας αμερικανικής αυτοκινητοπομπής στο κέντρο της Βαγδάτης. Από την έκρηξη πήρε φωτιά ένα όχημα του αμερικανικού στρατού, ενώ σημειώθηκαν ζημιές σε άλλα 14 αυτοκίνητα και σε πολλά παρακείμενα καταστήματα.

    [11] Μ. Ανατολή

    Κηδεύτηκε ο βασιλιάς Φαχντ

    2/8/2005 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στην τελευταία του κατοικία αναπαύεται από σήμερα το μεσημέρι ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας. Στη σεμνή τελετή που έλαβε χώρα, κάτω από δρακτόντεια μέτρα ασφαλείας, στο τέμενος του Ιμάμη Τουρκί μπιν Αμπντάλα στο Ριάντ, Άραβες και Μουσουλμάνοι ηγέτες, ήταν παρόντες για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα. Μεταξύ αυτών ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, αλλά και εμίρηδες, σουλτάνοι και πρόεδροι από το Μαρόκου, το Αφγανιστάν, το Μπρουνέι, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μαυριτανία, την Τυνησία και το Ομάν.

    Η παρουσία μη μουσουλμάνων στην τελετή δεν επιτρεπόταν, οπότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και προσωπικότητες του δυτικού κόσμου, που καταφθάνουν από το πρωί στη χώρα, μεταξύ αυτών ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, που εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτειες, θα παρακολουθήσουν την αυριανή στέψη του νέου βασιλιά.

    Μετά την επικήδεια τελετή η σορός του Φαχντ τυλιγμένη σε ένα καφέ σάβανο μεταφέρθηκε για την ταφή στο κοιμητήριο Αλ Ούντ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το τέμενος.

    Τον τάφο του "προστάτη των δύο ιερών τεμενών στη Μέκκα και τη Μεδίνα", όπως ήταν ο επίσημος τίτλος του, δεν κοσμούσε παρά μόνο μια αχάρακτη πέτρινη επιτύμβια πλάκα γιατί σύμφωνα με την αυστηρή ισλαμική παράδοση του βασιλείου, δεν πρέπει να ξεχωρίζει από τους τάφους των υπόλοιπων μουσουλμάνων.

    Η σημερινή ήταν ημέρα πένθους για τη χώρα, όμως οι σημαίες της Σαουδικής Αραβίας δεν κυμάτιζαν μεσίστιες, επειδή φέρουν τη δήλωση πίστης στο Ισλάμ και κάτι τέτοιο θα θεωρείτο βλασφημία. Τα μαγαζιά λειτούργησαν κανονικά όμως το κλίμα ήταν βαρύ παρότι οι θρήνοι και οι ακραίες εκδηλώσεις πένθους είχαν απαγορευτεί.

    Οι δρόμοι προς το τέμενος είχαν αποκλειστεί από την κυκλοφορία. Χιλιάδες άνδρες του στρατού και της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της σαουδαραβικής πρωτεύουσας, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές επόπτευαν την κατάσταση από τις ταράτσες των κτηρίων.

    Μετά τις προσευχές και τη λήξη της τελετής ο Μεγάλος Μουφτής Σεΐχης Αμπντουλαζίζ μπιν Αμπντάλα αλ Σικ κάλεσε τους Σαουδάραβες να δηλώσουν την αφοσίωση τους στο νέο βασιλιά Αμπντάλα και τον αδελφό του πρίγκιπα Σάλταν μπιν Αμπντουλαζίζ. Ο νέος μονάρχης, που είναι και πρωθυπουργός της χώρας εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανακοίνωσε ότι η σύνθεση της παρούσας κυβέρνησης θα διατηρηθεί ως έχει.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Νωρίς άρχισε ο "Γολγοθάς" της Ανόρθωσης

    2/8/2005 1:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία πρώτη γεύση από την τουρκική φιλοξενία πήρε σήμερα τα ξημερώματα η 150μελής αποστολή της κυπριακής Ανόρθωσης, που βρίσκεται ήδη στην Τραπεζούντα, για τον αυριανό επαναληπτικό του δεύτερου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, στο "Αβνί Ακέρ" με την τουρκική Τράμπζονσπορ (20:00). Η "Μεγάλη Κυρία" του κυπριακού ποδοσφαίρου, που στον πρώτο αγώνα επικράτησε των Τούρκων με 3-1 έφτασε με ναυλωμένη πτήση των Συριακών Αερογραμμών και με ενδιάμεσο σταθμό τη Δαμασκό, στην Τουρκία, όπου από το πρώτο λεπτό της αφιξής της έζησε μία απίστευτη ταλαιπωρία.

    Έψαξαν μέχρι και τις... κάλτσες του ευρωβουλευτή

    Οι 40 ποδοσφαιριστές, η τεχνική ηγεσία, οι παράγοντες και περίπου 100 φίλαθλοι της κυπριακής ομάδας μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και οι βουλευτές Γιώργος Γεωργίου, Ζαχαρίας Κουλίας υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο από την τουρκική αστυνομία, που έμοιαζε να αναζητά ανάμεσα στα μέλη της κυπριακής ομάδας, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης τηςΑλ Καϊντα. Αφού υποχρεώθηκαν αρχικά να ανοίξουν όλες τις αποσκευές τους, ακολούθησε πρόσθετος έλεγχο με ανιχνευτικούς σκύλους.

    Όλοι υποβλήθηκαν επίσης σε σωματική έρευνα και αναγκάστηκαν να βγάλουν τα παπούτσια. Μάλιστα οι "γείτονες" υποχρέωσαν τον ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση να βγάλει και τις κάλτσες του, για να τις ελέγξουν. Την ώρα των βασανιστηρίων μάλιστα δεκάδες τουρκικές κάμερες τηλεοπτικών καναλιών απαθανάτιζαν τις σκηνές της κυπριακής ταλαιπωρίας , ενώ λίγο πιο πέρα δεκάδες οπαδοί της Τραμπζόνσπορ με πανό, φώναζαν συνθήματα εναντίον της Ανόρθωσης, με την αστυνομία να παρακολουθεί ατάραχη.

    Παρά την απίστευτη ταλαιπωρία της οι Κύπριοι, δεν έχασαν λεπτό τη ψυχραιμία τους. Το γεγονός αυτό επεσήμανε και ο αρχηγός της αποστολής της Ανόρθωσης, λέγοντας ότι έτσι και αύριο όποιο και αν είναι το κλίμα στο "Αβνί Ακέρ" οι ποδοσφαιριστές της ομάδας είναι επαγγελματίες και δεν θα επηρεασθούν από τίποτα, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την πρόκριση.

    "Δρακόντεια" μέτρα ασφαλείας

    Από την πλευρά της οικοδέσποινας ομάδας, εκπρόσωπος της "Τραμπζνοσπόρ", μετά και το διάβημα της Ανόρθωσης προς την UEFA, δήλωσε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια για ανταπόδοση της φιλοξενίας της οποίας έτυχε η ομάδα του στη Λευκωσία. Όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τον αγώνα τόνισε ότι ύστερα από αίτημα της ΟΥΕΦΑ τα μέτρα ασφαλείας θα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα καθώς στην Τραπεζούντα θα βρίσκονται 1.000 Τούρκοι αστυνομικοί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάβημα της Ανόρθωσης στην UEFA

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Διαψεύδει ο Μπάλακ για Μάντσεστερ

    2/8/2005 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συμφωνία της Μάντσέστερ Γιουναϊντεντ με τον Μίκαελ Μπάλακ, ανακάλυψε την Τρίτη η "The Guardian". Σε σχετικό της δημοσίευμα η αγγλική εφημερίδα αναφέρει, ότι, ο μέσος της Μπάγερν Μονάχου θα υπογράψει τον Ιανουάριο προσύμφωνο συνεργασίας με τους "μπέμπηδες" και το επόμενο καλοκαίρι θα "μετακομίσει" στο "Ολντ Τράφορντ". Ωστόσο ο παίκτης έσπευσε μέσω του εκπροσώπου του να διαψεύσει την είδηση, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ομάδα του. Επίσης σύμφωνα με την FIFA, ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να έρθει σε επαφή με κάποιον άλλο σύλλογο, μόνο έξι μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του. "Δεν υπάρχει κάποιο προσύμφωνο ή συμφωνία κυρίων. Ο μοναδικός συνομιλητής μας αυτή τη στιγμή είναι η Μπάγερν Μονάχου.", τόνισε ο Μίκαελ Μπέκερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Διαβολεμένα" σενάρια για Μπάλακ

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επέστρεψε στις ξανθιές και τη "σελεσάο"

    2/8/2005 12:19:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Είναι αλήθεια ότι οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές; Αν και μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μία πειστική εξήγηση, είναι γεγονός ότι η εμφάνιση της Μέριλυν Μονρόε, με το συνδυασμό της παιδικής αθωότητας και της ανυπέρβλητης σεξουαλικότητας που διέθετε στοίχειωνε για πολλά χρόνια τις φαντασιώσεις των ανδρών. Θιασώτης πάντως αυτής της άποψης φαίνεται να είναι και το "Φαινόμενο" του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Ρονάλντο.

    Λάτρης των U2 και της Λουίζ

    Ο διεθνής της σελεσάο, μετά το χωρισμό του με την ξανθιά Ροναλντίνια, είπε για αλλαγή να κάνει μία στροφή προς τις μελαχρινές. Έτσι αν και παντρεύτηκε την Ντανιέλα Τσικαρέλι, το "διαλύσανε" γρήγορα και ακολούθησε το φλέρτ με τη μαυρομάλλα Βραζιλιάνα καλλονή, τη Ραϊκα Ολιβεϊρα. Την τελευταία περίοδο πάντως, φαίνεται ότι το "Φαινόμενο" επέστρεψε στις παλιές του σηνήθειες, καθώς εθεάθη στη συναυλία των U2 στην Κοπεγχάγη να έχει στο πλευρό του μία ξανθιά γυναίκα, εν ονόματι Λουίζ.

    Παρών στο φιλικό με Κροατία

    Ο Ρονάλντο πάντως έχει κάθελόγο αυτή την περίοδο να είναι ευτυχισμένος από τη ζωή του, αφού με το που γνώρισε τη Λουίζ όλα του πηγαίνουν δεξιά. Ακόμη και ο τεχνικός της Βραζιλίας, Κάρλος Αλμπέρτο Παρεϊρα, ανακάλεσε όσα είπε λίγο πριν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, περί αποκλεισμού του άσου των "γκαλάκτικος" από τη "σελεσάο", επειδή το καλοκαίρι προτίμησε να κάνει διακοπές αντί να ακολουθήσει τους "βερντεόρο" στα γήπεδα της Γερμανίας. Έτσι ο 28χρονος Βραζιλιάνος σούπερσταρ θα επιστρέψει στη "σελεσάο" στο φιλικό αγώνα προετοιμασίας, που θα διεξαχθεί στο Σπλιτ στις 17 Αυγούστου, με αντίπαλο τη γηπεδούχο Κροατία .

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όλοι πλην ενός

    2/8/2005 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/8/2005 6:16:58 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μια ενδεκάδα νέους παίκτες, παρουσίασε σήμερα η ΠΑΕ ΑΕΚ, σε μια πρωτοποριακή εκδήλωση που έλαβε χώρο στο πολυχώρο, "Αθηναΐς". Οι Βασίλης Λάκης, Μίλτος Σαπάνης, Γιώργος Αλεξόπουλος, Μπρούνο Τσιρίλο, Στέφανο Σορεντίνο, Όλεγκ Βενλίνσκι, Παναγιώτης Κονέ, Βασίλης Πλιάτσικας, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Άγγελος Κομβολίδης και Δημήτρης Κουτρουμάνος, έμπαινε στην αίθουσα με την ανακοίνωση του ονόματός του φορώντας τη φανέλα του συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη και υπό τους ήχους μουσικής στιγμιότυπα από την προετοιμασίας τους στο Κόνιε της Ιταλίας. Στην παρουσίαση δεν παραβρέθηκε, ο Λου Σάνκο, που αν και η μεταγραφή του θεωρείται ολοκληρωμένη παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για την επίσημη ανακοίνωσή της.

    Σκληρή δουλειά για την επίτευξη των στόχων

    Όλα τα μεταγραφικά αποκτήματα της Ένωσης απέφυγαν τα μεγάλα λόγια και υποσχέθηκαν να δώσουν το καλύτερο εαυτό τους για να πετύχει η ομάδα τους στόχου της

    "Ήρθα στην ΑΕΚ επειδή ήθελα να έρθω στην ΑΕΚ. Θέλω κι εγώ να συμμετάσχω στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται", είπε ο Βασίλης Λάκης, ενώ και ο Γιώργος Αλεξόπουλος απέφυγε τα μεγάλα λόγια. "Είμαι ευτυχισμένος που ήρθα στην οικογένεια της ΑΕΚ. Δεν είμαι ούτε ένα μήνα στην ομάδα και έχω καταλάβει ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως ακριβώς μου τα έλεγαν. Ήθελα να έρθω στην ΑΕΚ σε μια ομάδα με μεγάλη ιστορία. Τον απολογισμό θα τον κάνω στο τέλος της καριέρας μου".

    Ικανοποιημένος από τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ εμφανίστηκε και ο Στέφανο Σορεντίνο.

    "Είμαι χαρούμενος και ευτυχισμένος που θα φορέσω τη φανέλα της ΑΕΚ. Είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό", είπε, ενώ ο έτερος Ιταλός Μπρούνο Τσιρίλο δεσμεύτηκε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του μέσα στο γήπεδο.

    "Θέλω να ευχηθώ μια καλή χρονιά στην ΑΕΚ και σε μένα. Θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό" τόνισε ο σκληροτράχηλος κεντρικός αμυντικός.

    Στο κλίμα που επικρατεί στην ΑΕΚαναφέρθηκε ο Μίλτος Σαπάνης: "Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια. Είμαι χαρούμενος που είμαι στην ΑΕΚ. Θα βοηθήσω να ολοκληρωθούν οι στόχοι της διοίκησης και του προπονητή μου. Το κλίμα στην ΑΕΚ είναι καλύτερο από τον Παναθηναϊκό".

    Όσον αφορά τον Όλεγκ Βενλίνσκι, τόνισε ότι η ΑΕΚ είναι μια ευκαιρία γι αυτόν για να επιστρέψει στην Εθνική ομάδα της χώρας του και να συμμετάσχει στο Μουντιάλ της Γερμανίας: "Χαίρομαι που είμαι στην ΑΕΚ που είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσω να τη βοηθήσω να πετύχει τους στόχους της. Δεν με αγχώνει το μέγεθος της φανέλας. Θέλω να κάνω μία καλή χρονιά φέτος, προκειμένω να συμμετάσχω στο Μουντιάλ της Γερμανίας με την Εθνική Ουκρανίας".

    Ωστόσο η πρόσκληση για τον Ουκρανό ήρθε νωρίτερα του αναμενόμενου, καθώς όπως έγινε γνωστό ο Ολεγκ Μπλαχίν κλήθηκε να συμμετάσχει στα παιχνίδια του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος, στο 3ο διεθνές τουρνουά, που διεξάγεται στη μνήμη του Βαλερί Λομπανόφσκι. Παράλληλα, και ο Σίμος Κρασσάς θα είναι στην αποστολή της Κύπρου για τους αγώνες με Ιράκ και Νήσους Φεροές.

    Λιγομίλητοι και οι πιτσιρικάδες

    Όσον αφορά τους πιτσιρικάδες και αυτοί προτίμησαν να μιλήσουν στο γήπεδο.

    Άγγελος Κομβολίδης:"Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι δουλειά".

    Παναγιώτης Κονέ: "Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η διοίκηση της ΑΕΚ. Γνωρίζω πόσα βαριά φανέλα είναι και αποτελεί πρόκληση για μένα. Θέλω αποδείξω την αξία μου και να καθιερωθώ στην ομάδα".

    Δημήτρης Κουτρουμάνος: "Χρειάζεται πολλή δουλειά για να καθιερωθώ και να δείξω αυτά που αξίζω".

    Σωκράτης Παπασταθόπουλος: "Εύχομαι στην ΑΕΚ να κάνει μια πολύ καλή πορεία. Ευχαριστώ στη διοίκηση της ομάδας που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ".

    Βασίλης Πλιάτσικας: "Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Να έχουμε μια καλή χρονιά, χωρίς τραυματισμούς".

    Από πλευράς διοίκησης παραβρέθηκαν ο τεχνικός διευθυντής Ίλια Ίβιτς και το μέλος της διοίκησης Νίκος Κούλης.

    Ο κ. Ίβιτς αφού καλωσόρισε τους νέους παίκτες της ομάδας και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία, αναφέρθηκε και στην υπόθεση Τσάνκο τονίζοντας ότι, η ΑΕκ τα έχει βρεί με τον παίκτη και περιμένει την απάντηση της Μάλμε.

    Σε ερώτηση η μεταγραφή του Τσάνκο θα είναι και η τελευταία στην τρέχουσα περίοδο, ο τεχνικός διευθυντής της Ένωσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση μιας ακόμη προσθήκης στο έμψυχο υλικό.

    Κανονικά ο Κόντης

    Εν τω μεταξύ με μονή προπόνηση συνεχίστηκε η προετοιμασία της ΑΕΚ την Τρίτη.

    Σε αυτή έλαβε κανονικά μέρος και ο Χρήστος Κόντης ο οποίος χθες ταλαιπωρήθηκε από στομαχικές διαταραχές.

    Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν ο Νίκολα Μάλμπασα, και ο Κώστας Κατσουράνης, ανεβάζοντας ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

    Ευχάριστα είναι τα νέα και για τον Σταύρο Τζιωρτζόπουλο, του οποίου η πορεία της αποθεραπείας εξελίσσεται απόλυτα ομαλά. Την Τετάρτη οι παίκτες της ΑΕΚ θα κάνουν διπλή προπόνηση (πρωί-απόγευμα), ενώ την Πέμπτη μόνο το πρωί. Την Παρασκευή η αποστολή θα αναχωρήσει για την Αγγλία για το σαββατιάτικο φιλικό με την Τσάρλτον (17:00).

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επέστρεψε ο Ιωνικός

    2/8/2005 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Επιστροφή στη βάση για τους παίκτες του Ιωνικού, που μετά από δυο εβδομάδες στο Καρπενήσι, γύρισαν στην Αθήνα και από σήμερα απολαμβάνουν το διήμερο ρεπό που τους έδωσε ο προπονητής της ομάδας, Σάκης Τσιώλης. Το επομενο ραντεβού που έδωσε ο κ. Τσιώλης με τους παίκτες του είναι για την Πέμπτη το απόγευμα (17.00) στο γήπεδο της Νεάπολης, οπότε θα αρχίσουν και πάλι οι προπονήσεις. Την Παρασκευή (5/8) ο Ιωνικός θα δώσει το πιο σοβαρό τεστ αντιμετωπίζοντας σε φιλικό αγώνα τη Λάρισα στο γήπεδο Αλκαζάρ. Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της μεταγραφής του Αλέξη Γαβριλόπουλου στη θεσσαλική ομάδα.

    Τσιώλης: "Είμαι πολύ ευχαριστημένος"

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσιώλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της προετοιμασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη δουλειά που έγινε, τόσο στις αρχές εδώ στην Αθήνα, όσο και στη συνέχεια στο Καρπενήσι. Τα παιδιά έδειξαν πολύ μεγάλη διάθεση και δούλεψαν σκληρά, βάζοντας τις βάσεις για μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Η προετοιμασία είχε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και είμαι ικανοποιημένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Φθάσαμε σε ένα ικανοποιητικό βαθμό φυσικής κατάστασης, αλλά δεν σταματάμε εδώ και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Βέβαια τώρα αυτό που προέχει είναι να αποκτήσουμε ομοιογένεια ως ομάδα και να αφομοιώσουν οι παίκτες την αγωνιστική τακτική και τον τρόπο ανάπτυξης που είναι διαφορετικός σε σχέση με πέρυσι. Οι παίκτες μου έχουν δυνατότητες και είμαι σίγουρος ότι ο Ιωνικός μπορεί να παίξει ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο".

    [17] Επέστρεψαν οι θριαμβευτές του Μόντρεαλ

    2/8/2005 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    O πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης, Άρης Γρηγοριάδης "μαγνήτισε", όπως ήταν φυσικό τα βλέμματα και τα φωτογραφικά φλας, κατά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής του υγρού στίβου, από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ. Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός αλλά και πλήθος εκπροσώπων του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στα "ελληνικά χρώματα", που κουβαλούσαν στις αποσκευές τους δύο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα χάλκινο. Το χρυσό του 19χρονου Άρη Γρηγοριάδη για τον ιστορικό του θρίαμβο στα 50μ ύπτιο και το χάλκινο της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών.

    Λατρεία για τον Άρη

    Το "χρυσό" αγόρι της ελληνικής κολύμβησης, Άρης Γρηγοριάδης, φανερά συγκινημένο τόνισε ότι θα άλλαζε αυτό το μετάλλιο μόνο με ένα αντίστοιχο σε Ολυμπιακούς Αγώνες: "Ήταν μία δύσκοληχρονιά που ξεκίνησε καλά και τελείωσε με τον ίδιο τρόπο" ήταν τα πρώτα λόγια του νικητή των 50μ ύπτιο του Παγσκομίου πρωταθλήματος Υγρού Στίβου του Μόντρεαλ και μάλιστα με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 24.95.

    "Το μετάλλιο που πήρα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, η οποία ξεκίνησε από το 2003" συνέχισε ο Γρηγοριάδης ο οποίος αποκάλυψε ότι πριν από τον ιστορικό τελικό είχε βάλει στόχο το βάθρο. "Αρχικά είχα στόχο να φτάσω στο βάθρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τελικά πήρα το χρυσό μετάλλιο φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Θα άλλαζα το μετάλλιο μόνο με ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες" δήλωσε ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του Άρη Θεσσαλονίκης ο οποίος στη συνέχεια πέταξε για τη "Νύμφη του Βορρά".

    Ανάλογες σκηνές λατρείας έζησε και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο 19χρονος κολυμβητής, όπου τον υποδέχθηκε με δάκρυα χαράς στα μάτια ο πατέρας του, άλλοι συγγενείς του, συναθλητές του από τον Άρη Θεσσαλονίκης καθώς και μικροί φίλοι ντυμένοι στα "κίτρινα". Παρούσα στην υποδοχή ήταν και αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Άρης, που συνεχάρη θερμά τον Γρηγοριάδη για τον άθλο του, καθώς και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία της μητέρας του νεαρού Άρη, η οποία όμως ήταν δικαιολογημένη, καθώς έμεινε στο σπίτι για να ετοιμάσει το αγαπημένο φαγητό του "χρυσού" κανακάρη της.

    Σε "νιρβάνα" οι διεθνείς της υδατοσφαίρισης

    Η ευτυχία ήταν "ζωγραφισμένη" στα πρόσωπα των παιδιών του Σάντρο Κάμπάνια κατά την άφιξη των διεθνών χάλκινων παγκόσμιων πρωταθλητών της υδατοσφαιρισης, που μετά από πολλά χρόνια κέρδισαν το στοίχημα με το βάθρο. Ιστορικό επίτευγμα για κάποιους, όνειρο ζωής για άλλους, οι Έλληνες υδατοσφαιριστές έδειχναν να βρίσκονται σε κατάσταση "νιρβάνας".

    "Αποδείξαμε με την εμφάνιση μας και το μετάλλιο ότι δίκαια ανήκουμε στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου" ήταν τα πρώτα λόγια του αρχηγού, Γιώργου Αφρουδάκη. "Ηδη φτάσαμε στην τρίτη θέση, η απόσταση μας από την πρώτη και την δεύτερη έχει μικρύνει πάρα πολύ", συμπλήρωσε χαριτολογώντας, επισημαίνοντας ότι αυτή η επιτυχία αποτελεί δικαίωση των ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν για το οικοδόμημα αυτό που λέγεται ελληνική υδατοσφαίριση.

    Ο διεθνής του Ολυμπιακού Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, δεν ξέχασε τους ομογενείς τους Καναδά, που "ανατρίχιασαν" από περηφάνια και δάκρυσαν από ευτυχία για τα "ελληνικά χρώματα". "Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της επιτυχίας μας. Αν και μπορώ να πω από τώρα, ότι φτάσαμε σε ένα ιστορικό επίτευγμα. Κάναμε τους Έλληνες υπερήφανους, τόσο τους Ελληνες της Ελλάδας όσο και τους ομογενείς του Καναδά. Ο κύκλος μας ως ομάδα δεν έχει κλείσει. Σε δέκα ημέρες αγωνιζόμαστε στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κύπελλο. Είμαστε σε ανοδική πορεία, πάμε για νέες διακρίσεις".

    Από την πλευρά του ο αρχιτέκτονας των επιτυχιών, ο Ιταλός τεχνικός Σάντρο Καμπάνια, που δεν έκρυψε ότι περίμενε και κάτι καλύτερο δήλωσε φανερά ευχαριστημένος: "Παίξαμε φανταστικό πόλο σε όλη τη διοργάνωση. Δικαιωθήκαμε με το μετάλλιο. Μοναδική άτυχη στιγμή μας, όταν γνωρίσαμε την ήττα με ένα γκολ από την υπερδύναμη Ουγγαρία.".

    Ευχήθηκε μεγαλύτερες επιτυχίες

    Ο υφυπουργός αθλητισμού αφού μοίρασε αφειδώς συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής και τους προπονητές τους για τις προσπάθειά τους και τους ευχήθηκε περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαια μετά τα αισιόδοξα μηνύματα και τις υποσχέσεις που άφησαν οι διεθνείς με τις εμφανίσεις στο Παγκόσμιο του Καναδά: "Η Ελλάδα υποδέχεται με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση την αποστολή μας. Τον κολυμβητή μας, Αρη Γρηγοριάδη, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ, την εθνική ομάδα της υδατοσφαίρισης ανδρών, η οποία πήρε το χάλκινο μετάλλιο, μετά από τεράστιες προσπάθειες και παρουσίες σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, τη γυναικεία ομάδα της υδατοσφαίρισης, που κατέκτησε την πέμπτη θέση, αν και πιστεύω ότι δικαιούταν ένα μετάλλιο, αλλά και όλα τα παιδιά της κολύμβησης που έφτασαν στον τελικό, στα αγωνίσματά τους.

    Όμως, θα πρέπει να θυμηθούμε και την ομάδα της συγχρονισμένης κολύμβησης και των καταδύσεων με τις θαυμάσιες εμφανίσεις τους, που μας δείχνουν ότι η χώρα μας έχει μέλλον στον υγρό στίβο. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους αθλητές, τους προπονητές, την Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία και τις διοικήσεις των σωματείων που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Εύχομαι κι ελπίζω να έχουμε ανάλογη πορεία και στο μέλλον. Η Πολιτεία, από την πλευρά της, θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε υποδομές, έτσι ώστε πολύ περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, ακόμη και από αυτά που φέραμε σήμερα και μας έκαναν όλους υπερήφανους" υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.

    [18] Τεχνολογία

    Νέος τύπος μπαταριών

    Μπαταρίες μακράς διαρκείας

    2/8/2005 10:37:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Η γνωστή Ιαπωνική εταιρία Panasonic, παρουσίασε ένα νέο τύπο μπαταριών που διαρκούν το διπλάσιο χρόνο από τις αλκαλικές, οι οποίες είναι στο προσκήνιο από το 1959. Οι Oxyride Extreme Power Batteries βασίζονται σε τεχνολογία που ανέπτυξε η ίδια η εταιρία και που αποθηκεύει περισσότερη ισχύ σε υλικά παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στις αλκαλικές μπαταρίες. Είναι σχεδιασμένες για συσκευές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια όπως ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και φορητές συσκευές αναπαραγωγής ήχου (media players)

    Εκτός από τη μεγαλύτερη διάρκεια, περισσότερη ισχύς σημαίνει ταχύτερη λήψη φωτογραφιών, ταχύτερη επαναφορά του flash, ταχύτερα παιδικά παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες και πιο δυνατούς φακούς φωτισμού, όπως ανακοίνωσε η Panasonic.

    Οι μπαταρίες, που δεν είναι επαναφορτιζόμενες, έχουν κόστος γύρω 4 δολάρια η τετράδα. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία και η Panasonic εξετάζει την εισαγωγή τους στις υπόλοιπες αγορές σύντομα, σε μεγέθη AA και AAA.

    Με πλεονεκτήματα την περισσότερη διάρκεια και την χαμηλή τιμή τους αναμένεται να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά.

    [19] Παράξενα

    Ενώ δεν είχε δόντια

    Έκλεβε οδοντόβουρτσες

    2/8/2005 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Ένα περίεργο περιστατικό συνέβη στην Βραζιλία. Ένας άντρας, που δεν είχε δόντια, συνελήφθη από την αστυνομία της χώρας επειδή πιάστηκε να κλέβει οδοντόβουρτσες! Την στιγμή της κλοπής, σε υπεραγορά στην περιοχή Ribeirao Preto, κατέγραψε κάμερα του μαγαζιού. Ο Ednor Rodrigues δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία της κάμερας που τον αποθανάτιζε. Όταν τον πλησίασαν οι αστυνομικοί αρνήθηκε την κλοπή δείχνοντας τους το στόμα του και εξηγώντας ότι δεν έχει δόντια! Τελικά όταν του έδειξαν το βίντεο οι αστυνομικοί ο 32-χρονος αποδέχτηκε την ένοχη του για την κλοπή. "Δεν ξέρω γιατί το έκανα. Είναι βλακεία αφού δεν έχω δόντια, δεν ξέρω τι σκεφτόμουνα" ανέφερε ο δράστης στους αστυνομικούς.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ψάχνει ομάδα ο Φύσσας

    2/8/2005 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε αναζήτηση ομάδας βρίσκεται από την Τρίτη ο Τάκης Φύσσας. Ο διεθνής αμυντικός ειδοποιήθηκε σήμερα από την διοίκηση της Μπενφίκα ότι δεν είναι μέσα στα πλάνα του Ρόναλντ Κούμαν για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και όπως ήταν φυσικό του έδωσε άδεια, προκειμένου να βρει άλλη ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του. Πληροφορίες από την Πορτογαλία αναφέρουν πως ο 32χρονος μπακ-χαφ εξετάζει προτάσεις από διάφορους ευρωπαϊκούς συλλόγους αλλά και δύο ελληνικούς.

    Αναμενόμενη εξέλιξη

    Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αναμενόμενη, καθώς ο Κούμαν από την πρώτη στιγμή, είχε διευκρινίσει ότι τη θέση του αριστερού μπακ χαφ θα καλύψουν φέτος τόσο ο Βραζιλιάνος Λεο, όσο και ο 19χρονος Γάλλος Μανουέλ Ντα Κόστα, ο οποίος προωθήθηκε από τις ακαδημίες της Μπενφίκα στην πρώτη ομάδα.

    Επίσης μολονότι ο Έλληνας άσος ανήκει -τύποις- ακόμη στο δυναμικό της πρωταθλήτριας Πορτογαλίας, το όνομά του έχει... εξοβελιστεί από το ρόστερ της ομάδας για την περίοδο 2005-2006, ενώ το νούμερό του (14) έχει ήδη πάρει ο 19χρονος Μανουέλ Φερνάντες.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Αναστασίαδης βοηθός του Κωφίδη

    2/8/2005 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ο Σάκης Αναστασιάδης ο μέχρι πρότινος βοηθός του Λάγιος Ντέταρι στον Πανσερραϊκό, θα είναι ο άμεσος συνεργάτης του Σάββα Κωφίδη στον πάγκο του Ηρακλή. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του Ηρακλή, αποτελεί προσωπική επιλογή του τεχνικού του "Γηραιού" και η ΠΑΕ δεν του χάλασε το χατίρι. "Η ΠΑΕ Ηρακλής, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του κ. Κωφίδη, ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον κ. Σάκη Αναστασιάδη, στην θέση του τεχνικού συνεργάτη του προπονητή της ομάδας", γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, κατόπιν απόφασης της διοικητικής και τεχνικής ηγεσίας, αρχηγός του Ηρακλή για την αγωνιστική περίοδο 2005 - 2006 θα είναι ο Τάσος Κατσαμπής, ενώ αναπληρωτές αρχηγοί θα είναι οι Ηλίας Πουρσανίδης και Έντβιν Μουράτι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 August 2005 - 16:57:09 UTC