Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικηρύσσονται οι εμπρηστές
  • [02] Πολυνομοσχέδιο για τη Γεωργία
  • [03] Σε ψηφοφορία το μεταναστευτικό
  • [04] Ασθενής δόνηση
  • [05] Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά
  • [06] Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [07] Πρώτες κατηγορίες για την 21η Ιουλίου
  • [08] Δολοφονία Ιρακινού βουλευτή
  • [09] Υποδοχή ηρρώων στη "Μεγάλη Κυρία" της Κύπρου
  • [10] Πολύνεκρο τροχαίο στη Σιβηρία

    [01] Πολιτική

    Το δάσος παραμένει δάσος

    Επικηρύσσονται οι εμπρηστές

    4/8/2005 10:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2005 11:49:29 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Όπου ήταν δάσος παραμένει δάσος, ήταν η απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και στη οποία εξετάστηκαν στοιχεία και αεροφωτογραφίες, τα οποία οριοθετούν με απόλυτη ακρίβεια τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική. Μάλιστα, με 100.000 ευρώ επικηρύσσονται οι εμπρηστές για την καταστροφική φωτιά της Ραφήνας αλλά και για οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που αφορά στη φετινή θερινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκοπής Παυλόπουλος, σημείωσε πως τα βοηθήματα δίνονται κανονικά ενώ πλέον οι πληγέντες μπορούν να προβούν σε επισκευές και αποκαταστάσεις των κατοικιών τους. Το μεσημέρι θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν με ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας και της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, και με τις οποίες μπορούν να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και οι δασικές εκτάσεις με ακρίβεια μοίρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής ώστε να καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα για την αναδάσωση της περιοχής.

    Οριοθέτηση της περιοχής που κάηκε

    Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την ενίσχυση των πληγέντων καθώς και η απόφαση με την οποία κηρύσσεται αναδασωτέα την περιοχή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί με το γεωδαιτικό σύστημα και έχουν ακρίβεια δεκάτου μοίρας, ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή που καταστράφηκε και έτσι, όπου υπήρχε δάσος να μείνει δάσος.

    Για προώθηση όλων των μέτρων για την αναδάσωση της περιοχής, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα

    [02] Πολιτική

    Πολυνομοσχέδιο για τη Γεωργία

    4/8/2005 11:38:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη Βουλή φέρνει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος το πολυνομοσχέδιο για τη γεωργία. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης, ενώ αναβαθμίζει τον φορέα για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό.

    Το πολυνομοσχέδιο θεσμοθετεί επίσης τον πιστοποιημένο αγροτικό σύμβουλο που θα βρίσκεται δίπλα στον αγρότη, δίνει κίνητρα για τους νέους αγρότες, επιταχύνει τους αναδασμούς και προβλέπει κίνητρα για την συνένωση και τον εκσυγχρονισμό των συνεταιριστικών οργανώσεων.

    [03] Πολιτική

    Σε ψηφοφορία το μεταναστευτικό

    4/8/2005 12:55:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Υπερψηφίστηκαν από το Β Θερινό Τμήμα της Βουλής, τα πρώτα 45 άρθρα του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική. Εκτός από τη θετική ψήφο των βουλευτών της ΝΔ, υπέρ των περισσότερων άρθρων ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    Από πλευράς της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν ενστάσεις για την πρόβλεψη ότι η απόρριψη της αίτησης του μετανάστη για χορήγηση άδειας διαμονής και εργασίας, δεν χρήζει ειδικής αιτιολόγησης, όπως επίσης και για σειρά διατάξεων που αφορούν την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, την υποχρέωση του μετανάστη να παραμένει εντός των ορίων μιας νομαρχίας για ένα έτος, ή την καταγραφή των βιομετρικών χαρακτηριστικών του μετανάστη στην άδεια παραμονής, στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού τύπου αδειών.

    Για το ζήτημα της μη ειδικής αιτιολόγησης της απόρριψης μιας άδειας διαμονής-εργασίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι μια πρόσθετη ειδική αιτιολόγηση θα συνιστούσε μια επιπρόσθετη γραφειοκρατική πράξη, που δεν θα εξασφάλιζε τους μετανάστες.

    Ο εισηγητής του ΣΥΝ Αθ. Λεβέντης, έψεξε τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης για τη χορήγηση των αδειών, προβλέποντας ότι οι υπάλληλοι που θα τη διενεργούν για την «εκτίμηση της προσωπικότητας» θα είναι ανεπαρκείς γι αυτή τη δουλειά.

    Ενστάσεις διατύπωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Γ. Βλατής, σχετικά με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, να παραμένει ο μετανάστης που εξασφαλίζει την άδεια εργασίας, για ένα χρόνο εντός των ορίων του νομού όπου θα του δοθεί η άδεια.

    Ο κ. Παυλόπουλος απέρριψε το αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, να υπάρξει ρητή αναφορά σε μελλοντική απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων σε όσους μετανάστες αποκτήσουν την ιδιότητα του «επί μακρόν διαμενόντων», αναφέροντας ότι «κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εμπόριο ελπίδων».

    Τέλος, απέναντι στις διαμαρτυρίες του ΚΚΕ για την καταγραφή των βιομετρικών χαρακτηριστικών των μεταναστών στις άδειες διαμονής και εργασίας και την επιστροφή της διαδικασίας των απελάσεων, στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Αστυνομίας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεν κάνει εκπτώσεις στα ατομικά δικαιώματα, ούτε καν για λόγους ασφάλειας.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την ψήφιση των υπολοίπων άρθρων.

    [04] Κοινωνία

    Ασθενής δόνηση

    4/8/2005 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ασθενής σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Βόρειας Εύβοιας και Σκιάθου. Ο σεισμός, που προερχόταν από απόσταση 120 χιλιομέτρων βόρεια της Αθήνας σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σημειώθηκε στις 8.47 π.μ. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Δημήτρη Παναγιωτόπουλο από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στον ελλαδικό χώρο είπε ο κ. Παναγιωτόπουλο και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και περιμένουν την εξέλιξη στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

    [05] Κόσμος

    Κακές οι καιρικές συνθήκες

    Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά

    4/8/2005 8:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2005 9:17:26 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα χέρια των ειδικών συνεργείων που ερευνούν τα συντρίμμια του γαλλικού Α340, βρίσκονται τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, που ελπίζεται να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια του ατυχήματος. Το αεροπλάνο της Air France έπιασε φωτιά αφότου πλαγιολίσθησε στο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου του Τορόντο, και ενώ επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες, στις οποίες ίσως οφείλεται το ατύχημα. Ωστόσο, σαν από θαύμα, οι 309 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος πρόλαβαν να εξέλθουν, και μόνο 42 οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο με μικροτραυματισμούς. Οι Καναδοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το πλήρωμα του γαλλικού αεροσκάφους έκανε άψογα τη δουλειά του κατά την εκκένωση του φλεγόμενου Α340, που δεν διήρκεσε πάνω από δύο λεπτά. Στο μεταξύ, πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει για την απόφαση σχετικά με την προσγείωσή του υπό τόσο ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Δεν υπήρχαν τεχνικά προβλήματα

    "Το μόνο πρόσωπο που λαμβάνει την απόφαση για την προσγείωση είναι ο πιλότος, ο κυβερνήτης της πτήσης. Και κατά συνέπεια μόνον εκείνος έχει την πλήρη ευθύνη της απόφασης", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Καναδά, Ζαν Λαπιέρ, στο τηλεοπτικό δίκτυο του Radio Canada.

    "Τα ακραία καιρικά φαινόμενα την ώρα της προσγείωσης είναι ένας παράγοντας που θα εξετασθεί από τους ειδικούς, αλλά έχουν πρόσβαση και σε πολλές άλλες πληροφορίες, που θα τους βοηθήσουν στο έργο τους", ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: "Είμαστε πολύ τυχεροί που δεν χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Είναι θαύμα".

    Από την πλευρά του ο διευθυντής της Air France, Ζαν-Σιρίλ Σπινετά, παρατήρησε ότι οι αρχές του αεροδρομίου ούτε απέτρεψαν την προσγείωση, ούτε έκλεισαν το αεροδρόμιο εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών, διευκρινίζοντας ότι το αεροπλάνο είχε αρκετά καύσιμα για να προσγειωθεί σε άλλο αεροδρόμιο, εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο.

    Πάντως η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο δεν είχε τεχνικά προβλήματα και οι δύο κυβερνήτες ήταν πολύ έμπειροι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αεροσκάφος στις φλόγες

    [06] Κόσμος

    Δύο νεκροί πέντε τραυματίες

    Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    4/8/2005 7:34:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι πέντε να τραυματιστούν. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, η έκρηξη έγινε σε κάποιο όχημα που βρισκόταν σε κίνηση. Το Star, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, αναφέρει πως η έκρηξη σημειώθηκε σε φορτηγό, ενώ το κανάλι NTV αναφέρει πως έγινε σε κάδο απορριμμάτων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών.

    [07] Κόσμος

    Πρώτες κατηγορίες για την 21η Ιουλίου

    4/8/2005 12:40:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στον 23χρονο Ισμαήλ Αμπντουραχμαν, από το Κένιγκτον του Λονδίνου, που συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για τις απόπειρες της 21 Ιουλίου στη βρετανική πρωτεύουσα , έγιναν οι πρώτες απαγγελίες κατηγοριών σε εφαρμογή του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου στη Βρετανία. Ο νεαρός, που κρατείται από τις 28 του μηνός σε σχέση με την επίθεση στο Σέπερντς Μπους η οποία αποδίδεται στον Οσμάν Χουεΐν- κατηγορείται για απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη τρομοκρατών. Την Πέμπτη θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Παράλληλα, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα απελευθέρωσαν έναν άνδρα που συνελήφθη στο Μπράιτον πριν από τέσσερις ημέρες και πλέον ο αριθμός των υπόπτων που ανακρίνονται σε σχέση με τις απόπειρες, ανέρχεται στους 14. Στο μεταξύ, η Ζάμπια ήρθε σε συμφωνία με τη Βρετανία για την έκδοση του Βρετανού Χαρούν Ρασίντ Ασουάντ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συνδέεται με τις αιματηρές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου. Την ίδια ώρα το βρετανικό δίκτυο "Sky News"προκαλεί νέο πονοκέφαλο στις αρχές καταδεικνύοντας κενά στα μέτρα ασφαλείας στη Βρετανία.

    Ταξίδεψε με ξένο διαβατήριο

    Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Τζόναθαν Σάμιουελς ταξίδεψε από το Λονδίνο μέχρι το Παρίσι με το τρένο Eurostar εφοδιασμένος με το διαβατήριο ενός φίλου. Όπως καταγράφηκε από τις κρυφές τηλεοπτικές κάμερες ο Σάμιουελς πέρασε απαρατήρητος από τους ελέγχους τόσο στο Λονδίνο, στο σταθμό Ουότερλου, όσο και στο Παρίσι. Όπως δήλωσε, στη βρετανική πλευρά ο έλεγχος ήταν επιφανειακός, ενώ στη γαλλική λίγο πιο επισταμένος.

    Στο Λονδίνο, το υπουργείο Εσωτερικών περιορίστηκε να δηλώσει ότι μετά τις επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα και στη βάση των αστυνομικών αιτημάτων "έχει ενταθεί" η συνεργασία τελωνειακών αρχών και αντιτρομοκρατικής αστυνομίας.

    [08] Ιράκ

    Δολοφονία Ιρακινού βουλευτή

    4/8/2005 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κλιμακώνουν τις πιέσεις οι αντάρτες στο Ιράκ. Μετά τη χθεσινή αιματηρή βομβιστική επίθεση εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών, σήμερα στο στόχαστρο στέλεχος του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αχμαντ Σάλαμπι. Πρόκειται για τον Χαϊντάρ Μοχάμαντ Αλι αλ-Ντουζάιλι ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από ενόπλους που εισέβαλλαν στην κατοικία του, σε γειτονιά της νοτιο-ανατολικής Βαγδάτης. Οι δράστες διέφυγαν μετά την επίθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιουλίου άγνωστοι έστησαν ενέδρα, σε περιοχή της νότιας Βαγδάτης, στην αυτοκινητοπομπή του κόμματος του Αχμαντ Σάλαμπι. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε μόνος ένας σωματοφύλακας, καθώς στα οχήματα δεν επέβαιναν Ιρακινοί αξιωματούχοι.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Υποδοχή ηρρώων στη "Μεγάλη Κυρία" της Κύπρου

    4/8/2005 10:56:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Μεθυσμένη πολιτεία" θυμίζει από χθες η Κύπρος που γιορτάζει την ιστορική πρόκριση της Ανόρθωσης στον γ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λίγκ μετά την ανώδυνη ήττα με 1-0 στην Τραπεζούντα από την τουρκική Τραμπζνοσπόρ. Τα ξημερώματα περίπου 6.000 φίλοι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας επεφύλαξαν υποδοχή ηρώων στα μέλη της αποστολής της "μεγάλης κυρίας" του κυπριακού ποδοσφαίρου, ενώ σήμερα τα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου προβάλλουν με διθυραμβικούς τίτλους την επιτυχία της Ανόρθωσης. Αντίστοιχα στην γειτονική Τουρκία η πρόκριση της Ανόρθωσης στην επόμενη φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και ο αποκλεισμός της Τράμπζονσπορ φιλοξενούνται στο πρωτοσέλιδο θέμα των σημερινών τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

    [10] Κόσμος

    Πολύνεκρο τροχαίο στη Σιβηρία

    4/8/2005 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι Γερμανοί πολίτες, έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν κατά τη μετωπική σύγκρουση του λεωφορείου που τους μετέφερε με φορτηγό, το πρωί της Πέμπτης στη δυτική Σιβηρία, σε οδική αρτηρία ανάμεσα στο Τσελιαμπίνσκ και το Κουργκάν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο οδηγός του φορτηγού κοιμήθηκε στο τιμόνι και το όχημα συγκρούσθηκε με το λεωφορείο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ επικρατούσε ομίχλη. Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από τη Μόσχα με προορισμό το Νοβοσιμπίρσκ και μετέφερε 34 επιβάτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 August 2005 - 8:51:12 UTC