Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίσιο τέλος
  • [02] Αεροπορική τραγωδία

    [01] Κόσμος

    Πολύτιμη η βοήθεια του βρετανικού ναυτικού

    Αίσιο τέλος

    7/8/2005 10:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/8/2005 10:58:20 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΝΕΤ, AΠΕ

    Σώοι και αβλαβείς είναι οι επτά Ρώσοι ναυτικοί, που είχαν παγιδευτεί από την Πέμπτη 190 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο ρωσικό βαθυσκάφος AS-28. Από μηχανής θεός το βρετανικό σκάφος ρομπότ Scorpio 45, που κατάφερε να κόψει τα καλώδια, που είχαν καθηλώσει στο βυθό το βαθυσκάφος. "Τα επτά μέλη του πληρώματος είναι ζωντανά. Βγήκαν από το υποβρύχιο χωρίς καμία βοήθεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Ίγκορ Ντίγκαλο. Το ρωσικό βαθυσκάφος αναδύθηκε στην επιφάνεια τις πρώτες ώρες της Κυριακής, σχεδόν 24 ώρες πριν τελειώσουν τα αποθέματα του οξυγόνου. Η ανάδυση κράτησε μόλις τρία λεπτά. Οι επτά ναύτες είναι καλά στην υγειά τους και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του ναυτικού για προληπτικές εξετάσεις.

    Αγωνιώδεις προσπάθειες

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το ατύχημα μέχρι στιγμής, ωστόσο απέστειλε τον υπουργό Αμύνης Σεργκέι Ίβανοφ στην Καμτσάτκα για να λάβει μέρος στον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης.

    Όλες αυτές τις μέρες αγωνίας, οι επτά Ρώσοι ναυτικοί ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα μόνο σημείο του υποβρύχιου, με το θερμόμετρο να δείχνει έξι βαθμούς Κέλσιου, φορούσαν ειδικές θερμαντικές στολές και δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση, ώστε να διαρκέσουν περισσότερο τα αποθέματα οξυγόνου.

    Αρχικά είχε θεωρηθεί πως το μικρό υποβρύχιο είχε παγιδευτεί σε δίχτυα ψαράδων, αλλά στη συνέχεια αποδείχτηκε, πως είχε παγιδευτεί και σε υποθαλάσσια κεραία, βάρους εξήντα τόνων.

    Η πρώτη προσπάθεια διάσωσης είχε αποβεί άκαρπη, καθώς τα καλώδια, που είχαν τυλιχθεί στο υποβρύχιο δεν επέτρεπαν καμία ελευθερία κινήσεων. Η μόνη ελπίδα ήταν τα μη επανδρωμένα ρομπότ Scorpio.

    Το βρετανικό ρομπότ έφτασε στον κόλπο Μπερεζόβαγια τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Σχεδόν δύο ώρες μετά ξεκίνησε την επιχείρησης απελευθέρωσης.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι χειριστές του Scorpio 45 αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην ανάδυσή του, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος, ενώ μετά την ολοκλήρωση του κοψίματος των καλωδίων και των δικτύων που κρατούσαν παγιδευμένο ρωσικό βαθυσκάφος στον βυθό ανακαλύφθηκε άλλο ένα κομμάτι δίκτυ στην πλώρη του. Οι Βρετανοί χειριστές επιδιόρθωσαν γρήγορα το πρόβλημα και το Scorpio 45 καταδύθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά για να απεγκλωβίσει πλήρως το υποβρύχιο και να αρχίσει η διαδικασία κατεπείγουσας ανάδυσης.

    Στην επιχείρηση συμμετείχε άλλο ένα σκάφος, το Kozmine, το οποίο μετέφερε υλικό, διασώστες, Αμερικανούς ειδικούς και δύο ρομπότ Super Scorpio.

    Ήταν η πρώτη φορά, μετά τη ναυτική τραγωδία του πυρηνικού υποβρύχιου Κουρσκ που παρέσυρε στο θάνατο 118 ανθρώπους πριν από πέντε χρόνια, που οι ρωσικές αρχές δέχθηκαν βοήθεια από τη Βρετανία, που απέστειλε δυο βαθυσκαφή ρομπότ αλλά και από τις ΗΠΑ, που έστειλαν δύο παρόμοια υποβρύχια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μνήμες Κούρσκ

    [02] Κόσμος

    16 οι νεκροί, 23 οι τραυματίες

    Αεροπορική τραγωδία

    7/8/2005 11:26:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Corriere della Sera, ΑΠΕ, BBC

    Στους 16 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το αεροπορικό δυστύχημα, που συνέβη το Σάββατο ανοιχτά του Παλέρμο, στη Σικελία και στους 23 ανέρχονται οι τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο παιδιά έξι και οκτώ ετών. Δέκα από τους τραυματίες είναι σοβαρά. Όλα ξεκίνησαν, όταν το απόγευμα του Σαββάτου, ένα αεροσκάφος ATR-72 της Tunis Air με 35 Ιταλούς επιβάτες, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας και τετραμελές πλήρωμα έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση 17 ναυτικά μίλια από το Παλέρμο, αφού νωρίτερα είχε ζητήσει άδεια για αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της πόλης, κάτι που δεν πρόλαβε να κάνει ποτέ. Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση από το Μπάρι στην Τζέρμπα της Τυνησίας και λίγο μετά την απογείωσή του παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν έκαναν λόγο για θαύμα. Όπως δήλωσε αργότερα ο πιλότος του αεροπλάνου, το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα, όταν έπεσε η ισχύς όλων των κινητήρων του.

    Νύχτα αγωνίας

    Αμέσως μετά την προσθαλάσσωση άρχισε μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης, η οποία συνεχίστηκε όλη τη νύχτα.

    Μέρη της ατράκτου ρυμουλκήθηκαν έως το λιμάνι του Παλέρμο και μεταφέρθηκαν στην ξηρά για έρευνα.

    Το δυστύχημα έγινε την πρώτη ημέρα της μεγαλύτερης εξόδου των Ιταλών για διακοπές του Αυγούστου προς τις ακτές και τη Βόρεια Αφρική.

    Από την πρώτη στιγμή είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειες και όλοι μιλούσαν για ατύχημα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρο δυστύχημα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 August 2005 - 8:50:16 UTC