Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη οι έρευνες
  • [02] Νέα κυβέρνηση στη Βουλγαρία
  • [03] Προφυλακίστηκε ο δολοφόνος της Κικής
  • [04] Ο Νακάτα στην Μπόλτον
  • [05] Έφτασε ο Ντάνι

    [01] Κοινωνία

    Για τα αίτια της τραγωδίας

    Σε εξέλιξη οι έρευνες

    16/8/2005 8:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2005 11:04:53 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στον Εισαγγελέα αναμένεται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες οι δύο πιλότοι των F-16, που προσέγγισαν το μοιραίο αεροσκάφος λίγα λεπτά πριν τη συντριβή του, κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελίας Αθηνών. Οι πιλότοι των μαχητικών είδαν μέσα στο πιλοτήριο ένα άτομο, πιθανότατα άνδρα, που προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους, κάτι το οποίο κατάφερε ως ένα βαθμό, στρέφοντας το αεροπλάνο προς το σημείο όπου κατέπεσε 23 λεπτά αργότερα. Σημειώνεται ότι το τελευταίο σημείο αναφοράς για τον αυτόματο πιλότο ήταν η Κέα, ενώ όπως τονίζουν χειριστές αεροσκαφών, οι δεξιόστροφοι κύκλοι που έκανε το αεροσκάφος είναι το επακόλουθο του προγραμματισμού από τον αυτόματο πιλότο. Εάν δε λάβει νέα εντολή ο αυτόματος πιλότος, το αεροπλάνο παραμένει στην τελευταία θέση που είχε. Όπως τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ, ο πιλότος Γιάννης Ανδρουλάκης, ο αυτόματος πιλότος απενεργοποιείται είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε χειροκίνητα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης", ο Ανδρέας Προδρόμου, ένας εκ των φροντιστών της μοιραίας πτήσης, διέθετε δίπλωμα πιλότου, εργαζόταν, όμως, ως φροντιστής για λόγους ανάγκης. Εξάλλου, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο επικεφαλής της επιτροπής διευρεύνησης, Ακριβός Τσολάκης, επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των επιβαινόντων υπήρχε άτομο που γνώριζε χειρισμό αεροπλάνου. Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες των δύο πιλότων ότι μέσα στο Μπόινγκ υπήρχαν ζωντανοί επιβάτες επιβεβαιώνουν τα πορίσματα των ιατροδικαστών καθώς οι νεκροψίες έδειξαν ότι τη στιγμή της πρόσκρουσης οι επιβάτες ήταν ζωντανοί, αν και παραμένει άγνωστο εάν είχαν τις αισθήσεις τους. Στο μεταξύ, έφτασε στη Λάρνακα το βράδυ της Τρίτης, το C-130 με τις πρώτες 23 σορούς των θυμάτων.

    Αναπάντητα ερωτήματα

    Στο μεταξύ, φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξουν τις επόμενες ημέρες οι συνεχιζόμενες έρευνες. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππο Κουτσάφτη, τα έξι θύματα που εξετάστηκαν ήταν στη ζωή μέχρι τη συντριβή του αεροσκάφους, αλλά δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν ήταν σε κωματώδη κατάσταση ή εάν είχαν τις αισθήσεις τους.

    Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο της αποσυμπίεσης. Σημειώνεται ότι οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να διαπιστώσουν εάν υπήρξε σταδιακή έλλειψη οξυγόνου λόγω αποσυμπίεσης, ωστόσο, οι τοξικολογικές εξετάσεις θα δείξουν εάν οι επιβάτες εισέπνευσαν τοξικά αέρια, με αποτέλεσμα να χάσουν τις αισθήσεις τους.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα συμπίεσης στα 34.000 πόδια, για να μείνουν ζωντανοί οι επιβάτες θα πρέπει να λάβουν οξυγόνο από τις μάσκες που πέφτουν αυτόματα μπροστά τους. Επομένως, βάσει των αποτελεσμάτων από τις νεκροψίες δε φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο της αποσυμπίεσης καθώς σε τέτοια περίπτωση, δε θα είχαν επιβιώσει οι επιβαίνοντες.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μ.Ε.Θ. "Ερρίκος Ντυνάν", πνευμονολόγο Παναγιώτη Μπεχράκη, σε περίπτωση αποσυμπίεσης, όπως τονίζει στη ΝΕΤ ο κ. Μπεχράκης, οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους διεθνείς κανονισμούς προσδιορίζουν μια σειρά από ενέργειες που έχουν ως στόχο την επαναφορά της οξυγόνωσης στους επιβαίνοντες.

    Το πρώτο και προσωρινό μέτρο είναι η παροχή βοηθητικού οξυγόνου, μέχρι να καταφέρουν οι κυβερνήτες να κατεβάσουν το αεροσκάφος σε υψόμετρο χαμηλότερο των 10.000 ποδών, όπου ο εξωτερικός αέρας επαρκεί χωρίς πρόβλημα για τη διατήρηση της ζωής. Όμως, σε τέτοιες συνθήκες, οι χειριστές μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους ακόμη και λιγότερα από δεκαπέντε δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν.

    Προβλήματα και στο παρελθόν

    Ώρα με την ώρα, νέα στοιχεία σχετικά με το μοιραίο Μπόινγκ βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην αρχιμηχανικού της "Helios", Κυριάκου Πηλαβάκη, τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την επιστροφή του αεροσκάφους από τη Βαρσοβία, υπήρξε αποσυμπίεση της καμπίνας με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν αυτόματα οι μάσκες οξυγόνου και να ζαλιστούν λίγοι επιβάτες. Το αεροσκάφος καθηλώθηκε στη Λάρνακα και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για περαιτέρω έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα.

    Σημαντικό στοιχείο είναι και η μαρτυρία μιας αεροσυνοδού της "Helios" που κατήγγειλε ότι στην καμπίνα και το πιλοτήριο του μοιραίου αεροσκάφους, μύριζε καμένο κατά την επιστροφή του από το Χίθροου, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από την Κύπρο για την Αθήνα.

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", ο Βρετανός σύμβουλος του τμήματος πολιτικής αεροπορίας Κύπρου, Τιμ Τέιλορ, είχε προειδοποιήσει γραπτώς τους προϊσταμένους του ότι δεν έγινε ούτε ένας πτητικός έλεγχος λόγω αδυναμιών στο τμήμα πολιτικής αεροπορίας για περίοδο 8 μηνών. Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Χάρης Θράσου, διαψεύδει την ύπαρξη τέτοιας επιστολής.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, το Σάββατο παρατηρήθηκαν μικροπροβλήματα και σε άλλο αεροσκάφος της Helios κατά την προσγείωσή του στο βρετανικό αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου είπε ότι ο πιλότος της πτήσης Λάρνακα-Μπέρμιγχαμ ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου για προβλήματα στα πτερύγια του Μπόινγκ 737 λίγο πριν από την προσγείωσή του. Αμέσως τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού πυροσβεστικά οχήματα που ακολουθούσαν την πορεία του αεροσκάφους μέχρι την προσγείωσή του. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν έγινε αναγκαστική προσγείωση και ότι κατά την εξέταση του αεροσκάφους δεν παρατηρήθηκε τίποτε ανησυχητικό με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να αναχωρήσει για άλλη πτήση.

    Συγκλονίζει η τραγωδία

    Δε σταματούν να φτάνουν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς την Κύπρο και την Ελλάδα, από όλον τον κόσμο.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, για να του διαβιβάσει τη συμπάθεια του Αμερικανού προέδρου, Τζoρτζ Μπους, και να εκφράσει τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ.

    Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη τραγωδία δηλώνουν με τηλεγραφήματά τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Βρετανός αντιπρόεδρος, Τζον Πρέσκοτ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, ενώ συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλε ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γερμανός πρόεδρος, Χορστ Κέλερ, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανείπωτος πόνος

    Ανατρεπτικά στοιχεία

    Βασανιστικές στιγμές

    Ο κατάλογος των θυμάτων

    Η Ελλάδα πενθεί

    Το μαρτύριο της αναγνώρισης

    [02] Κόσμος

    Με τη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων κομμάτων

    Νέα κυβέρνηση στη Βουλγαρία

    16/8/2005 10:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2005 11:01:05 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με 169 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 240, εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας, στην οποία μετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το "Εθνικό Κίνημα Συμεών Β" και το μουσουλμανικό "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών". Μετά από μία επεισοδιακή πεντάωρη συζήτηση στη Βουλή, η Βουλγαρία έχει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, που δημιουργήθηκε με στόχο την αποφυγή πρόωρων εκλογών. Μία ημέρα νωρίτερα, οι αρχηγοί των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων της χώρας είχαν υπογράψει πολιτική συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρόεδρο τον αρχηγό του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ. Πρόκειται για την πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας που σχηματίζεται κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ η ονομασία της είναι "Συνασπισμός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης".

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Νωρίτερα, επεισόδιο σημειώθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας όταν μετά την προγραμματική ομιλία του υποψήφιου πρωθυπουργού, ο αρχηγός του συνασπισμού των σκληροπυρηνικών εθνικιστών "Επίθεση", Βόλεν Σίντεροφ, εμφανίστηκε στο βήμα χωρίς σακάκι και με μια μεγάλη μαύρη κορδέλα στο γαλάζιο πουκάμισό του για να δηλώσει: "Έχουμε πένθος, επειδή σήμερα κηδεύουμε τη βουλγαρική εθνική αξιοπρέπεια".

    Ο Σίντεροφ επιτέθηκε σε όλες τις πλευρές κάνοντας λόγο για "κυβέρνηση διαφθοράς" και "προϊόν παζαριών εις βάρος των εθνικών συμφερόντων", ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο, Γκεόργι Παρβάνοφ, ότι "έδωσε την ευλογία του για την ανίερη συμμαχία".

    Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Γκεόργκι Πίρινσκι, που μίλησε "για απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τους κορυφαίους θεσμούς της Βουλγαρίας" και προχώρησε σε ημίωρο διάλειμμα της συνεδρίασης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και ο Σίντεροφ και οι υποστηρικτές του να επανέλθουν στις θέσεις τους.

    Με έντονο τρόπο αντέδρασε και η δεξιά αντιπολίτευση. Για "παράβαση του Συντάγματος και της νομοθεσίας", μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, καθώς, όπως υποστήριξε, ο Στανίσεφ δεν έχει το δικαίωμα να γίνει και πάλι εντολοδόχος πρωθυπουργός μετά την αποτυχία της πρόσφατης πρώτης προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας με πρωθυπουργό τον ίδιο. Παράλληλα, τόνισε ότι το κόμμα της θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Στη νέα κυβέρνηση, αντικατοπτρίζεται ο συσχετισμός των δυνάμεων των τριών κομμάτων στο κοινοβούλιο καθώς οι σοσιαλιστές, με 82 βουλευτές, θα έχουν οχτώ υπουργούς, το Εθνικό Κίνημα του Συμεών Β, με 53 βουλευτές, θα έχει πέντε υπουργούς, ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, με 34 βουλευτές, θα έχει τρεις υπουργούς. Παράλληλα και τα τρία κόμματα θα έχουν από έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταψηφίστηκε η βουλγαρική Κυβέρνηση

    Eπαφές για Κυβέρνηση στη Βουλγαρία

    Βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία

    [03] Κοινωνία

    Στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης

    Προφυλακίστηκε ο δολοφόνος της Κικής

    16/8/2005 11:33:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής ο 23χρονος δολοφόνος της Κικής Κούσογλου. Αν και ο δράστης επρόκειτο να απολογηθεί την Τρίτη, οδηγήθηκε με πλήρη μυστικότητα το πρωί της Κυριακής στον ανακριτή Βέροιας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ομολόγησε την πράξη του και δήλωσε μετανοιωμένος. Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος. Σε βάρος του 40χρονου ξαδέρφου του, που τον βοήθησε να μεταφέρει και να θάψει το πτώμα της άτυχης κοπέλας, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για υπόθαλψη εγκληματία και περιύβριση νεκρού και αφέθηκε ελεύθερος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον ανακριτή ο δολοφόνος της Κούσογλου

    Βρήκαν το δολοφόνο της Κικής Κούσογλου

    [04] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Νακάτα στην Μπόλτον

    16/8/2005 8:18:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Δανεικό για έναν χρόνο απέκτησε η Μπόλτον από την Φιορεντίνα τον Χιντετόσι Νακάτα με μια αιφνιδιαστική κίνηση. Ο Ιάπωνας δήλωσε ανυπόμονος για τον πρώτο του αγώνα με τα χρώματα της Μπόλτον που θα είναι ο έκτος σταθμός της καριέρας του μετά τις Περούτσια, Ρόμα, Πάρμα, Μπολόνια και Φιορεντίνα. Ο 28χρονος Νακάτα έχει 76 συμμετοχές και 10 γκολ στην εθνική ομάδα της χώρας του, με την οποία έχει αγωνιστεί στις τελικές φάσεις των δύο τελευταίων παγκοσμίων κυπέλλων (1998, 2002) και εκτός απροόπτου θα δώσει το "παρών" και στη διοργάνωση της Γερμανίας το 2006. Έχει αναδειχθεί δύο φορές (1997, 1998) κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ηπείρου του κι στους τίτλους του υπάρχει ένα κύπελλο εθνών Ασίας (2000) κι ένα πρωτάθλημα Ιταλίας (2001 με τη Ρόμα). Παράλληλα, η κίνηση του Σαμ Αλαρνταϊς να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή της Μπόλτον με την απόκτηση του Ιάπωνα, ίσως αποτελεί και προάγγελο της αποχώρησης του Στέλιου Γιαννακόπουλου, (έστω και αν οι δύο παίκτες δεν αγωνίζονται στην ίδια θέση) για τον οποίο τα αγγλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει συμφωνήσει με τη Μάντσεστερ Σίτι.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έφτασε ο Ντάνι

    16/8/2005 9:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο Ισπανός Ντάνι Γκαρσία, τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός αφίχθη το απόγευμα στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και σε δηλώσεις του τόνισε, "Γνωρίζω τον Ολυμπιακό. Είναι μια ομάδα πολύ γνωστή στην Ευρώπη από το Τσάμπιονς Λιγκ, που έχει κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα. Μου έχουν μιλήσει ο Ριβάλντο και ο Λέμενς. Ανυπομονώ να παίξω με τη νέα μου ομάδα, αν και ξέρω ότι δύσκολα θα προλάβω το ματς με την Εσπανιόλ (Κυριακή) καθώς δεν θα έχω πολλές προπονήσεις". Κατά συνέπεια, ο Ντάνι μάλλον δεν θα αγωνιστεί στο φιλικό της Πέμπτης με την Καλλιθέα, εκτός κι αν ο Σόλιντ του δώσει κάποια λεπτά συμμετοχής για να ικανοποιήσει τον κόσμο που θα βρεθεί στο "Γ. Καραϊσκάκης" για να "αποκαλυπτήρια" του νέου Ολυμπιακού. Στο μεταξύ, θέμα ημερών (ίσως και... ωρών) είναι η ένταξη του Αρούνα Μπαμπανγκίντα στους "ερυθρόλευκους". Ο Νιγηριανός που βρισκόταν υπό δοκιμήν, εντυπωσίασε στα φιλικά της Βαλένθια, ο Σόλιντ εισηγήθηκε την απόκτησή του και πιθανότατα θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας για 2+1 χρόνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 August 2005 - 20:51:00 UTC