Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φυτική "ασπίδα" κατά της αρθρίτιδας
  • [02] Πιο ανθρώπινα ...ρομπότ
  • [03] Συνομιλίες για το Πρωτόκολλο
  • [04] Ναυάγιο στην Κολομβία
  • [05] Σκόραρε ξανά ο Τόργκελε
  • [06] Έκτο ματς χωρίς γκολ η Ελλάδα
  • [07] Νίκη η Ξάνθη επί της Θράκης

    [01] Υγεία

    Μελέτη βρετανικού πανεπιστημίου

    Φυτική "ασπίδα" κατά της αρθρίτιδας

    17/8/2005 10:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Τις ευεργετικές συνέπειες από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην πρόσληψη της αρθρίτιδας επισημαίνει έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού ημερησίως μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου, ιδιότητα που αποδίδεται σε ορισμένα καροτινοειδή, που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Άλαν Σίλμαν, ανέλυσαν στοιχεία σε δείγμα τουλάχιστον 25.000 ερωτηθέντων, προκειμένου να εξεταστεί η σχέση μεταξύ των καροτινοειδών στη διατροφή και του κινδύνου της αρθρίτιδας. Κατά την διάρκεια της έρευνας, από το 1993 μέχρι και το 2001, οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για την συχνότητα κρουσμάτων πολυαρθρίτιδας, της μορφής της νόσου που πλήττει πολλά σημεία του σώματος. "Τα ευρήματα προστίθενται σε πολλές ακόμη αποδείξεις ότι ορισμένα διατροφικά αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτινοειδή: κρυπτοξανθίνη Β και ζεαξανθίνη, καθώς και η βιταμίνη C, συνιστούν ασπίδα κατά της αρθρίτιδας", τονίζουν οι επιστήμονες.

    Πολύτιμα συμπεράσματα

    Κατά την διάρκεια της μελέτης, 88 άτομα παρουσίασαν αρθρίτιδα και συγκρίθηκαν με 176 υγιή άτομα. Όπως προέκυψε, η κατά μέσο ημερήσια κατανάλωση κρυπτοξανθίνης Β και ζεαξανθίνης ήταν χαμηλότερη κατά 40% και 20% αντίστοιχα. Αντίθετα, η κατανάλωση των δύο άλλων γνωστών καροτινοειδών, της λουτεΐνης και της λυκοπένης, δεν έδειξαν να προστατεύουν από την αρθρίτιδα.

    Αναλύοντας ακόμα περισσότερο τα ευρήματα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση κρυπτοξανθίνης Β και ζεαξανθίνης διατρέχουν σχεδόν τις μισές πιθανότατες να εκδηλώσουν φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα, εν συγκρίσει με τα άτομα που λάμβαναν μικρότερη ποσότητα των συστατικών αυτών.

    Συνδυάζοντας τα νέα στοιχεία με διαπιστώσεις από προηγούμενες μελέτες, οι μελετητές υπογραμμίζουν ότι τα καροτινοειδή μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή μέσω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

    Τα καροτινοειδή είναι φυτικές χρωστικές, που υπάρχουν σε λαχανικά και φρούτα με κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, ενώ περιέχονται και σε λαχανικά με πράσινα φύλλα. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του φρούτου ή του λαχανικού, τόσο μεγαλύτερη είναι και η περιεκτικότητα σε καροτινοειδή. Μεταξύ των τροφών που περιέχουν τις εν λόγω ουσίες είναι η ντομάτα, τα καρότα, τα πορτοκάλια, τα μπρόκολα, οι κολοκύθες, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα πεπόνια, τα άγρια χόρτα και το σπανάκι.

    Σύμφωνα με έρευνες, τα καροτινοειδή εξουδετερώνουν εντελώς τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ανάμεσα στις θετικές επιπτώσεις τους για τον οργανισμό συγκαταλέγεται και η πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών.

    [02] Τεχνολογία

    Εφεύρεση Ιαπώνων ερευνητών

    Πιο ανθρώπινα ...ρομπότ

    17/8/2005 8:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μέχρι τώρα έμοιαζαν μόνο στην όψη με τους ανθρώπους, πολύ σύντομα, όμως, φαίνεται πως τα ρομπότ θα αποκτήσουν και ανθρώπινες αισθήσεις. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο δημιούργησαν ένα είδος ηλεκτρονικής μεμβράνης η οποία θα λειτουργεί για αυτά, περίπου όπως το ανθρώπινο δέρμα. Θα μπορούν δηλαδή να αντιλαμβάνονται το ζεστό, το κρύο, αλλά και την άσκηση υπερβολικής πίεσης. Στην πολύ αυτή ελαστική μεμβράνη , η οποία θα μπορούσε ακόμη και να περιβάλει το κέλυφος ενός αυγού χωρίς να το σπάσει, έχει ενσωματωθεί δύο πλέγματα από δύο τρανζίστορ, εκ των οποίων το ένα μετρά την πίεση και το άλλο τη θερμοκρασία. Για την καταγραφή τόσο των ερεθισμάτων όσο και των μεταβολών δύο καλώδια εισάγονται σε καθένα από τα πλέγματα. Η κατασκευή κάθε πλέγματος γίνεται ξεχωριστά και στη συνέχεια ενώνονται, ώστε να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό δέρμα. Η απόσταση των αισθητήρων σε κάθε πλέγμα φτάνει το πολύ τα τέσσερα εκατοστά, ενώ η αντοχή τους στη θερμοκρασία και την πίεση εξετάζονται ακόμα. Ωστόσο, ο επικεφαλής των ερευνών Tokao Someya, δηλώνει πως προτεραιότητα της ομάδας του αυτή τη στιγμή αποτελεί η εξέλιξη της εφεύρεσης, ώστε να μπορεί να καλύψει ολόκληρο το σώμα των ρομπότ.

    Φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον

    Το e-skin έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου. Ο ειδικός στη ρομποτική Max Lungarellam, που εργάζεται επίσης στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο χαρακτηρίζει τη δουλειά του Someya και της ομάδας του εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη.

    Ωστόσο εξέφρασε το φόβο, ότι πιθανόν η λειτουργία του e-skin μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρομαγνητικά προβλήματα στο ρομπότ.

    Από την πλευρά τους οι δημιουργοί του αποκλείουν αυτό ενδεχόμενο.

    Μάλιστα, υποστηρίζουν, ότι η εφεύρεσή τους θα έχει δυνατότητες μεγαλύτερες κι από εκείνες του ανθρωπίνου δέρματος.

    Σύμφωνα με του ερευνητές, το μελλοντικό μοντέλο του e-skin θα μπορεί να περιέχει αισθητήρες φωτός, υγρασίας, δύναμης και υπερήχων.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή Παπαδόπουλου την Πέμπτη

    Συνομιλίες για το Πρωτόκολλο

    17/8/2005 7:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την στάση Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., τον Οκτώβριο, θα συζητήσουν το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, που έφθασε στην Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συνομιλήσουν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις εξελίξεις μετά την υπογραφή από την Άγκυρα του πρωτοκόλλου τελωνειακής επέκτασης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και την συμπληρωματική της δήλωση, πως η υπογραφή δεν συνεπάγεται αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, στη συνάντηση θα συντονισθεί η στάση Αθήνας - Λευκωσίας στο επικείμενο Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων, που θα διεξαχθεί στις 20 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ τις συνομιλίες θα απασχολήσει και η πρόσφατη αεροπορική τραγωδία. "Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα και θα σταθμίσουμε ποιά είναι η καλύτερη πορεία για το συνολικό καλό", δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Σε ερώτηση για τη στάση που θα τηρήσουν Κύπρος και Ελλάδα στο Συμβούλιο, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε πως η συνάντηση "εντάσσεται στα πλαίσια της συνεχούς και υφιστάμενης άριστης συνεργασίας και συντονισμού με την Ελλάδα".

    Μετά την συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή, ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    [04] Κόσμος

    Αγνοούνται περισσότεροι από 100 λαθρομετανάστες

    Ναυάγιο στην Κολομβία

    17/8/2005 10:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, που έκαναν περισσότεροι από 100 λαθρομετανάστες από τον Ισημερινό, φαίνεται ότι ναυάγησαν, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοικτά της Κολομβίας. Σύμφωνα με το κολομβιανό ναυτικό, ένα αλιευτικό σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή κατάφερε να σώσει επτά άνδρες και δύο γυναίκες, ωστόσο, στο πλοίο που βυθίστηκε υπολογίζεται πως επέβαιναν περισσότεροι από 120 άνθρωποι, ενώ χωρούσε μόνο 15. Στον τόπο του ναυαγίου έσπευσαν δυνάμεις του ναυτικού της Κολομβίας και αεροσκάφη, που "χτενίζουν" την περιοχή, προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους. Χωρίς άδεια απόπλου, το πλοίο αναχώρησε την Τρίτη από το λιμάνι Μάντα του Ισημερινού με προορισμό την κεντρική Αμερική, ενώ το τραγικό συμβάν σημειώθηκε λίγο έξω από το νησάκι Μαλπέλο της Κολομβίας.

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σκόραρε ξανά ο Τόργκελε

    17/8/2005 9:16:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το εκπληκτικό σερί του Σάντορ Τόργκελε, που σκοράρει πάντα εναντίον των κορυφαίων εθνικών ομάδων του κόσμου, συνεχίζεται. Ο σέντερ φορ του Παναθηναϊκού "βρήκε δίχτυα" και στο φιλικό της Ουγγαρίας με την Αργεντινή, που έγινε στο "Φέρεντς Πούσκας" της Βουδαπέστης, όμως δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, καθώς η "Μπιανκοσελέστε" επικράτησε 2-1. Ο Τόργκελε ήταν αυτός που ισοφάρισε στο 29΄ το γκολ του Μάξι Ροντρίγκες στο 17΄ με το οποίο η Αργεντινή είχε πάρει το προβάδισμα. Το τελικό 1-2 διαμόρφωσε ο αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γκάμπριελ Χάιντσε στο 62΄. Με το σημερινό του γκολ, ο 23χρονος Τόργκελε που αντικαταστάθηκε στο 67΄ από τον Κέρεκες, έφτασε τα 5 σε 14 διεθνείς συμμετοχές, έχοντας σκοράρει τόσο εναντίον της Γερμανίας (2) όσο και με αντίπαλο τη Βραζιλία. Ισόπαλος με 2-2 αναδείχτηκε σήμερα στο Καυτατζόγλειο ο Ηρακλής, σε φιλικού χαρακτήρα παιχνίδι, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου. Ηταν το δεύτερο αγωνιστικό δείγμα γραφής των «κυανόλευκων» (σ.σ. προηγήθηκε αυτό με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα), άμα τη επιστροφή τους από την Ολλανδία, εκεί όπου συντελέστηκε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έκτο ματς χωρίς γκολ η Ελλάδα

    17/8/2005 11:29:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κάθε αγώνα που περνά το επιθετικό πρόβλημα της Εθνικής Ελλάδας διογκώνεται και αν αυτό συνεχιστεί η πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 είναι απολύτως ανέφικτη. Το φιλικό με το Βέλγιο μάλλον έμοιαζε να γίνεται για να πιστοποιήσει την δυστοκία της ελληνικής Εθνικής, παρά για να δοκιμαστεί κάτι επαναστατικό που θα δώσει την λύση, σαν να μην έφτανε βέβαια η επίθεση, στο αποψινό ματς είχαμε προβλήματα και στην άμυνα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε τέσσερα λεπτά οι ταχύτατοι Βέλγοι να "καθαρίσουν" τον αγώνα με δύο γκολ των αδελφών Μπενζά, του Εμίλ και του Μπο. Η Εθνική μας στο πρώτο μέρος ήταν πολύ κακή και αυτό απεικονίζεται στο 2-0 με το οποίο ολοκληρώθηκε αυτό. Στο 19' ο Καψής έκανε ένα τραγικό λάθος προσπαθώντας να γυρίσει την μπάλα στον Νικοπολίδη και ο Εμίλ Μπενζά που βγήκε τετ-α-τετ με τον τερμτοφύλακα του Ολυμπιακού δεν δυσκολεύτηκε να ανοίξει το σκορ. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο αδερφός του Εμίλ, Μπο εκμεταλλεύτηκε την σύγχυση στην περιοχή της Ελλάδας και ανενόχλητος έπιασε ένα ασύλληπτο βολέ για να κάνει το 2-0. Αντίδραση δεν υπήρξε και φυσικά η Ελλάδα πρόσθεσε άλλα 45 λεπτά μηδενικού ενεργητικού.

    Καλύτερη αλλά

    Στο δεύτερο μέρος η Εθνική μας έδειξε στοιχεία ανάκαμψης και σε αυτό έπαιξαν τον δικό τους ρόλο οι αλλαγές του Ρεχάγκελ, η επιστροφή δηλαδή του Λυμπερόπουλου στην Εθνική Ελλάδας και η είσοδος του Ζήση Βρύζα. Στο 55' μάλιστα γίναμε και απειλητικοί, όταν μετά από έξοχη πάσα του Σεϊταρίδη, ο "Λύμπε" βρέθηκε μόνος απέναντι στον Πρότο, ο οποίος όμως αναδείχθηκε νικητής στη μεταξύ τους μονομαχία. Οι Βέλγοι εξακολούθησαν με "όπλο" την ταχύτητά τους να απειλούν κατά διαστήματα, ωστόσο στην επανάληψη περιορίστηκαν σε αντεπιθέσεις. Την μεγαλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα έχασε στο 78' ο Βρύζας όταν βρέθηκε μόνος του από πάσα του Σαλπιγγίδη, αλλά το σουτ του απέκρουσε ο Πρότο. Με αυτά και αυτά ο Ότο Ρεχάγκελ δεν κατάφερε να γιορτάσει το 50ο ματς στον ελληνικό πάγκο και η Πρωταθλήτρια Ευρώπης συμπλήρωσε έξι ματς και 545 λεπτά χωρίς γκολ. Ένα αρνητικό ρεκόρ που όλοι ελπίζουμε να σπάσει στους αγώνες με Καζακστάν (7/9), Δανία (8/10) και Γεωργία (12/10), που θα κρίνουν την πρόκριση στο μουντιάλ της Γερμανίας.

    Διαιτητής: Εσπεν Μπέρντσεν (Νορβηγία)

    ΒΕΛΓΙΟ: Πρότο, Ντεσάχτ, Κόμπανι, Βαν Μπούιτεν, Βαν Νταμ (73΄ Μπισκόντι), Βάντεν Μπόρε (89΄ Ντολ), Σίμονς, Βαντερχέγκε (90΄ Κλεμέν), Εμίλ Μπενζά (79΄ Γκερέρτς), Μπο Μπενζά (75΄ Βάντενμπεργκ), Πιερόνι

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Κυριάκος (46΄ Αλεξόπουλος), Φύσσας (71΄ Βύντρα), Ζαγοράκης (65΄ Καφές), Μπασινάς (46΄ Βρύζας), Γιαννακόπουλος (67΄ Σαλπιγγίδης), Καραγκούνης, Λάκης (46΄ Λυμπερόπουλος), Χαριστέας.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη η Ξάνθη επί της Θράκης

    17/8/2005 9:24:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το πρώτο φιλικό επί ελληνικού εδάφους έδωσε σήμερα το απόγευμα η Ξάνθη. Η ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη αντιμετώπισε στην Αλεξανδρούπολη την τοπική ΠΑΕ Θράκη, η οποία αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, και επικράτησε με 2-0. Η αναμέτρηση συγκέντρωσε τα βλέμματα περίπου 1.500 φιλάθλων, ενώ αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για τους δύο προπονητές να δοκιμάσουν σχήματα και τακτικές, ενόψει των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων που αρχίζουν σε λίγες ημέρες. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν ο Λαμπριάκος στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου με πέναλτι και ο Τζόουνς στο 88΄ με κοντινή προβολή. Η σύνθεση της Ξάνθης ήταν: Αναστασόπουλος, Παπαδημητρίου, Τσικίνιο, Παβιό, Ζαπρόπουλος, Άντζας, Λέο Μινέιρο, Ντε Ματία, Μαχράτζε, Λουτσιάνο, Λάφατα. Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν οι Μελισσάς, Λαμπριάκος, Κάραμπας, Τζόουνς, Τσαμπαζόπουλος, Καζάκης, Φλίσκας, Γιάνσεν και Χαϊκάλης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 August 2005 - 20:51:11 UTC