Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έμεινε από καύσιμα
  • [02] Ταχυδρόμος με ...αμνησία
  • [03] Εισβολές και συγκρούσεις
  • [04] "Μουγκό" αεροσκάφος
  • [05] Κοινή στρατηγική
  • [06] Συνεδρίαση του διαγραμματειακού της ΝΔ
  • [07] Συνάντηση Καραμανλή - Γιαννάκου
  • [08] Πρώτες ενδείξεις
  • [09] Συγνώμη ζητά η Vodafone
  • [10] Στην Κολωνία ο Ποντίφικας
  • [11] Επιδότηση για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
  • [12] Νέα μέτρα για τη φοροδιαφυγή
  • [13] "Έχασαν τ' αυγά και τα πασχάλια" στο Κίεβο
  • [14] "Ψήνεται" σούπερ μετεγγραφή στην... Τσέλσι
  • [15] Έρικσον: "Σκέτη καταστροφή..."
  • [16] Και με τη βούλα… Μπαμπά-γκολ-
  • [17] Στο οικονομικό κόλλησε του "Μπενζά"
  • [18] Πήρε τερματοφύλακα ο Ιωνικός
  • [19] "Σκίζει" το "κορίτσι θαύμα" στη Δανία
  • [20] Νίκη στην πρεμιέρα οι Γυναίκες
  • [21] Βίοι αντίθετοι για Μουρούτσο- Νικολαϊδη
  • [22] Τελευταίο αντίο στη Βίκυ Μοσχολιού
  • [23] Γονίδιο ύποπτο για αλκοολισμό
  • [24] Καταδικάστηκε με πρόστιμο
  • [25] Διευκρινήσεις για το οφσάιντ
  • [26] Επιστρέφει στην Αγγλία ο Όουεν;
  • [27] Νεκρός ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στην Σ. Αραβία

    [01] Κοινωνία

    Πρώτα στοιχεία από το μαύρο κουτί

    Έμεινε από καύσιμα

    18/8/2005 10:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2005 6:59:59 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - Εφημερίδα "Σημερινή"

    Συγκλονιστικά είναι τα πρώτα στοιχεία από το μαύρο κουτί του μοιραίου Μπόινγκ, την ώρα που οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να συμπληρώσουν το παζλ της αεροπορικής τραγωδίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αεροσκάφος άρχισε να χάνει γρήγορα ύψος λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ στις 12 παρά 10 σταμάτησε ο αριστερός του κινητήρας και στις 12 ο δεξιός, με αποτέλεσμα να συντριβεί. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ενδείξεις, κάποιος ή κάποιοι προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία του Μπόινγκ, καθώς το αεροπλάνο δεν έπεσε με την μύτη, αλλά με κλίση 15 μοιρών και σύρθηκε με την "κοιλιά, για περίπου 300 μέτρα. Στο μεταξύ, νέα αποκαλυπτικά στοιχεία είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας από την κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή", που δημοσιεύει έκθεση μηχανικού της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο: "Έπαιξαν κορώνα γράμματα την πτήση - Οδηγίες για συνέχιση της πτήσης, παρά τα προβλήματα της". Από την έκθεση προκύπτει ότι ο Γερμανός κυβερνήτης ενημέρωσε την εταιρεία "Ήλιος" για προβλήματα που αντιμετώπιζε 23 λεπτά μετά την απογείωση. Ωστόσο, οι οδηγίες που έλαβε ήταν να συνεχίσει την πτήση. Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης ανέφερε τεχνικό πρόβλημα και συγκεκριμένα πρόβλημα ψύξης στα κομπιούτερ, μέσω της εταιρικής συχνότητας, στο Κέντρο Ελέγχου της "Ήλιος". Μετά την εντολή να συνεχίσει δεν υπήρξε άλλη επικοινωνία. Μια ώρα μετά, στις 10:30, ο εκπρόσωπος της εταιρίας μίλησε με την Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής και ζήτησε βοήθεια, όταν θα προσγειωνόταν το αεροπλάνο. Ανέφερε παντελή έλλειψη επικοινωνίας του Μπόινγκ με όλα τα επίγεια μέσα και ίσως πρόβλημα στην πλοήγηση.

    Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα μηχανικού της Ο.Α.

    Την έκθεση συνέταξε ο μηχανικός της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία το πρωί της περασμένης Κυριακής και την έστειλε, με ημερομηνία 16/08/2005, στο γενικό διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Η έκθεση, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ» είναι η ακόλουθη: "Σχετικά με το αεροπορικό συμβάν της εταιρείας HELIOS AIRWAYS, πτήση ZU 522, στις 14/08/2005, μετά από αίτημά σας, σας αναφέρω τα εξής: Περίπου στις 10:30 το πρωί, στις 14/08/2005, ο αντιπρόσωπος της εταιρείας HELIOS AIRWAYS, κ. Ν. Βαρβαρέσος, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαμε, μου ανέφερε ότι το αεροσκάφος "B737-300" , που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση προς Αθήνα, παρουσιάζει παντελή έλλειψη επικοινωνίας με όλα τα επίγεια μέσα και πιθανώς κάποιο πρόβλημα πλοήγησης χωρίς αναλυτικές λεπτομέρειες. Τελειώνοντας, μου ανέφερε ότι λόγω της κατάστασης δύο αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν απογειωθεί προς καθοδήγηση του αεροσκάφους στον Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς επίσης ότι το αεροσκάφος έχει καύσιμα για δεκαπέντε λεπτά πτήσης περίπου. Τον ενημέρωσα ότι θα ενεργοποιήσω τάχιστα όλους τους μηχανισμούς τεχνικής υποστήριξης της Υπηρεσίας μας για ο,τιδήποτε χρειαστεί προς αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων, μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά την Ολυμπιακή Αεροπορία για την άμεση ανταπόκρισή μας στο αίτημά του. Σε συνέχεια των ενεργειών μου ενημέρωσα αμέσως τον επόπτη βάρδιας για το επείγον περιστατικό του προβλήματος, ο οποίος με τη σειρά του με διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία μας θα ενεργοποιηθεί για τις πιθανές επισκευές, που θα χρειαστούν στο αεροπλάνο".

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεως της εταιρείας "Ήλιος" στη Λευκωσία είχε επικοινωνία με το μοιραίο αεροσκάφος, όταν αυτό βρισκόταν στα 17 χιλιάδες πόδια, περίπου 20 λεπτά μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Στη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημέρωσε για τα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν. Η εντολή που έλαβε, ωστόσο, από την εταιρεία , γράφει η εφημερίδα , ήταν να συνεχίσει την πτήση προς την Αθήνα.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Ήλιος", Δημήτρης Πανταζής, μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό "ΣΙΓΜΑ" παραδέχτηκε ότι ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους επικοινώνησε με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεως της "Ήλιος" στη Λευκωσία κατά τα αρχικά στάδια της πτήσης και ότι ενημέρωσε για πρόβλημα, που υπήρχε στο αεροσκάφος

    Ωστόσο, απέφυγε να πει περισσότερα σε ό,τι αφορά τη μορφή του προβλήματος και εξέφρασε άγνοια για το κατά πόσο ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα επικοινώνησε με την "Ολυμπιακή Αεροπορία", ζητώντας τεχνική υποστήριξη, όταν το αεροπλάνο θα προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Πολλά ερωτήματα, καμία απάντηση

    Εξάλλου στο στάδιο της αξιολόγησης των στοιχείων που έχουν σταλεί από την Κύπρο εισέρχεται από σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκείμενου να καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε ασφαλή συμπεράσματα. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν το Βιβλίο Συντήρησης του αεροσκάφους, τις συνομιλίες του πιλότου με τον πύργο έλεγχου της Λάρνακας, και με υπάλληλο της εταιρεία Ήλιος, ενώ θα συνεκτιμηθούν και τα ως τώρα ευρήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Οι εμπειρογνώμονες έχουν ζητήσει νέα λίστα επιβατών από την Κύπρο καθώς δεν έχουν βρεθεί τρεις σωροί. Ερωτηματικά προκαλεί η άθικτη φιάλη οξυγόνου και οι δυο μάσκες οξυγόνου, που βρέθηκαν στο πιλοτήριο και δεν χρησιμοποιήθηκαν. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το γιατί το αεροσκάφος έκανε περίπου 17 γύρους πάνω από την Αττική και μετά κάποιος ανέλαβε την διακυβέρνηση του και προσπάθησε να το σώσει. Κατά τους ειδικούς τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν επαρκούν για μια πρώτη εκτίμηση των αιτιών της τραγωδίας.

    Παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης των εξαντλητικών καταθέσεων των δυο πιλότων των F-16, που πέταξαν δίπλα στο μοιραίο Μπόινγκ στην πτήση του προς το θάνατο, στους προανακριτές της Εισαγγελίας Αθηνών και στην Επιτροπή Διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων. Είχε προηγηθεί η κατάθεσή τους στις στρατιωτικές αρχές. Όπως έγινε γνωστό η κάμερα του δεύτερου F-16 κατέγραψε την πτώση του Μπόινγκ αλλά όχι και την συντριβή του στο έδαφος. Παράλληλα, ελέγχθηκαν οι πύραυλοι των δύο μαχητικών, καταμετρήθηκαν οι σφαίρες και όλα βρέθηκαν άθικτα, ώστε να δοθεί απάντηση στα περί κατάρριψης. Εξάλλου η περιγραφή του ρουχισμού του ανθρώπου που προσπάθησε να προσγειώσει το αεροσκάφος παραπέμπει στον φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου. Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου διαψεύδει ότι το μοιραίο Μπόινγκ είχε άδεια να πετά μόνο μέχρι τα 28.000 πόδια, όπως ισχυρίζεται η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" η οποία κάνει λόγο για ελλείψεις και παρατυπίες στους τεχνικούς ελέγχους των αεροσκαφών της εταιρείας "Ήλιος". Την προανακριση εποπτεύει ο εισαγγελέας Παναγιώτης Πούλιος. Παράλληλα από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έγινε γνωστό ότι μέσω δικαστικής συνδρομής Ελλάδας και Κύπρου έχουν επιλυθεί σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ανταλλαγή καταθέσεων και στοιχείων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, το ταχύμετρο του αεροπλάνου είναι σταματημένο στα 350 μίλια, δηλαδή το αεροπλάνο έπεσε με ταχύτητα περίπου 600 χλμ/ώρα. Επίσης, η φορά του μοιραίου Μπόινγκ δείχνει ότι κάποιος ή κάποιοι προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία του. Το αεροπλάνο σύρθηκε με την «κοιλιά» ακέραιο για περίπου 300 μέτρα και με ταχύτητα 400 χλμ/ώρα όπως πρώτη είχε μεταδώσει η τηλεόραση της ΝΕΤ επικαλούμενη τις μαρτυρίες των πιλοτών των δυο F-16.

    "Υπάρχει η αίσθηση πως το δυστύχημα οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων και όχι σε ένα λάθος ή μία δυσλειτουργία", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος της Μπόινγκ, Τζιμ Πρου, που έφθασε στην Αθήνα με κλιμάκιο Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

    Οι αρχές αναζητούν το προσωπικό ημερολόγιο του νεκρού συγκυβερνήτη, Πάμπου Χαραλάμπους, καθώς οι γονείς του και ο γιος του ισχυρίζονται ότι περιέχει επιβαρυντικά στοιχεία για την εταιρεία, αλλά και για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

    "Πάγωσαν" Βρετανοί στην προτελευταία πτήση

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Τάιμς", Βρετανοί τουρίστες ανέφεραν ότι κατά την προτελευταία πτήση του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας "Ήλιος" από Λονδίνο για Λάρνακα το περασμένο Σάββατο, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα κλιματισμού.

    Οι επιβάτες ανέφεραν ότι έκανε πολύ κρύο ενώ τα μέλη του πληρώματος τους ζητούσαν συγγνώμη επειδή δεν είχαν να τους δώσουν κουβέρτες. Το Μπόινγκ 737 είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου, τοπική ώρα (00:30 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) και προσγειώθηκε στη Λάρνακα στις 04:15 της Κυριακής. Απογειώθηκε ξανά με προορισμό την Αθήνα στις 09:00 το πρωί και συνετρίβη τρεις ώρες αργότερα.

    "Παγώναμε κυριολεκτικά στο αεροπλάνο. Όλοι ζητούσαν κουβέρτες όμως ο συνοδός μου είπε ότι δεν είχαν άλλες", δήλωσε μία από τους επιβάτες, η 48χρονη Λουίζ Γκέιτς. "Πετούσα συχνά όταν εργαζόμουν για την Air France και ποτέ δεν έχω αισθανθεί τόσο χαμηλές θερμοκρασίες σε μια πτήση. Πραγματικά κάτι δεν πήγαινε καλά", πρόσθεσε.

    Η Γκέιτς αρνήθηκε να επιστρέψει στη Βρετανία με άλλη πτήση της ίδιας εταιρείας και προτίμησε να πληρώσει επιπλέον 1.690 ευρώ για να κλείσει εισιτήρια για την ίδια και τις δύο κόρες της με τη Cyprus Airways.

    Στο μεταξύ 120 Κύπριοι τουρίστες στην Κρήτη αρνούνται να επιστρέψουν στην Κύπρο με την εταιρεία "Ήλιος". "Όταν αρνούνται οι επιβάτες να επιστρέψουν με μία συγκεκριμένη εταιρία, δημιουργείται ένα μείζον πρόβλημα. Θα εξετάσουμε το ζήτημα. Οι επιβάτες να μην έχουν αμφιβολία ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα πράξει αυτό που της αναλογεί", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο σύμβουλος επικοινωνίας της κυπριακής πρεσβείας στην Αθηνά Άνθος Λυκαυγής.

    "Καραντίνα" στην "Ήλιος" ζητά η Κομισιόν

    Στο μεταξύ εντολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε η κυπριακή Κυβέρνηση "να θέσει ουσιαστικά σε καραντίνα" την εταιρία "Ήλιος" και να εξετάσει προσεκτικά και ταχύτατα αν η συγκεκριμένη εταιρία μπορεί να συνεχίσει με ασφάλεια τις πτήσεις της, γράφει σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε επιστολή του με ημερομηνία 16 Αυγούστου 2005 προς τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στις Βρυξέλλες, Νίκο Αιμιλίου, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών και Ενέργειας της Κομισιόν, Φρανσουά Λαμουρέ, τονίζει: «Για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος ασφαλείας, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην ανάγκη να αξιολογήσουν, προσεκτικά και ταχύτατα, οι αρμόδιες αρχές σας το κατά πόσο η Helios Αirways μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν άδεια για να πραγματοποιούν πτήσεις".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φρανσουά Λαμουρέ ειδοποιεί την κυπριακή Κυβέρνηση ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής επιθεώρηση των υπηρεσιών της Δημοκρατίας - αρμοδίων για την ασφάλεια πτήσεων, αναφέροντας τα εξής: "Επιθυμώ να σας κοινοποιήσω την πρόθεσή μου να ζητήσω από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (ΕASA) να διενεργήσει, στο πλαίσιο του Άρθρου 45 του Κανονισμού 1592/2002, επιθεώρηση με στόχο να αξιολογηθεί το κατά πόσο οι διαδικασίες αξιοπλοηγημότητας και συντήρησης (σ.σ. των αεροσκαφών) είναι απολύτως συμβατές με τα ευρωπαϊκά πρότυπα".

    Τέλος ο κ. Λαμουρέ καλεί τη Λευκωσία να διεξαγάγει πλήρη έρευνα για το δυστύχημα, στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας 94/56.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρώτες ενδείξεις

    Αποκαλύψεις για την τραγωδία

    Καλό ταξίδι

    [02] Παράξενα

    Ταχυδρόμος με ...αμνησία

    18/8/2005 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μετά τους λεβέντες, τώρα της φυλακής τα σίδερα είναι και για τους τεμπέληδες. Ένας ταχυδρόμος στην Ιταλία αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών, καθώς δεν πήγαινε τα γράμματα στους παραλήπτες, αλλά τα άφηνε σπίτι του! Ο Antonio Piras από την πόλη Ittiri της Σαρδηνίας συνελήφθη από τις Αρχές, έπειτα από αλλεπάλληλα παράπονα των κατοίκων, που είχαν να λάβουν γράμματα και λογαριασμούς από τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς δεν εξοφλούνταν οι λογαριασμοί στην εταιρία παροχής ηλεκτρισμού. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του "κηφήνα" ταχυδρόμου και ανακάλυψαν την "χαμένη" αλληλογραφία σε κάθε γωνιά των δωματίων, κάτω από τα καθίσματα του αυτοκινήτου του, αλλά και ανάμεσα σε γλάστρες! Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ταχυδρομείων, ο Piras ήταν απλά τεμπέλης και η διανομή της αλληλογραφίας δεν τον απασχολούσε ιδιαίτερα. Όσο για τις αναπάντητες επιστολές; Θα βρεθούν σύντομα στα χέρια των παραληπτών τους, μέσω άλλων ταχυδρόμων, που μάλλον είναι περισσότερο εργατικοί.

    [03] Μ. Ανατολή

    Απομάκρυνση δια της βίας για δεύτερη μέρα

    Εισβολές και συγκρούσεις

    18/8/2005 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Σε κλίμα έντασης συνεχίζεται η απομάκρυνση των εποίκων από τους οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις το μεσημέρι εισέβαλαν στη συναγωγή του μεγαλύτερου οικισμού, Νεβε Ντεκαλιμ και απομάκρυναν δια της βίας τους σκληροπυρηνικούς διαδηλωτές, που συγκεντρωθεί και εμπόδιζαν τη διαδικασία εκκένωσης. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν κατά την εισβολή των στρατιωτών, ενώ έριξαν μπουκάλια με νερό στους στρατιώτες. Ωστόσο, οι διενέξεις δεν πήραν βιαιότερο χαρακτήρα και οι έποικοι μεταφέρθηκαν ένας προς ένας εκτός της συναγωγής. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχτηκαν λίγο αργότερα στο μικρότερο οικισμό, Κφαρ Νταρόμ, στα κεντρικά της Γάζας. Κι εκεί οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν επίθεση με αντλίες νερού κατά την εισβολή τους. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα κάποιο έποικοι, είχαν προσπαθήσει να βάλουν φωτιά στο λεωφορείο, που τους είχαν επιβιβάσει, αλλά οι στρατιώτες έσβησαν έγκαιρα τις φλόγες. Στο μεταξύ, στον οικισμό Κφαρ Γιαμ, η κατάσταση έγινε έκρυθμη, όταν ένας άνδρας απειλούσε να αυτοπυρποληθεί, αν επιχειρούσαν να τον διώξουν.

    Αισιόδοξοι οι Ισραηλινοί επικεφαλής

    Σε δηλώσεις του, πάντως ο διοικητής της περιοχή της Γάζας Μαγ Τζεν Νταν Χαρέλ, εξέφρασε την ελπίδα, πως μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η εκκένωση του Κφαρ Νταρομ. Όπως εξήγησε, όμως, αν δεν υπάρξει συνεργασία, οι έποικοι θα απομακρυνθούν με οποιονδήποτε τρόπο.

    Παράλληλα, άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σημειώνουν, ότι οι επιχείρηση εκκένωσης προχωρά γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν και εκτιμούν, ότι μπορεί να έρθει σε πέρας μέσα στις επόμενες μέρες και όχι σε έξι εβδομάδες, όπως αρχικά πιστευόταν.

    Σήμερα το πρωί, το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι επικεφαλής του Στρατού ανακοίνωσαν στον πρωθυπουργό της χώρας, Αριέλ Σαρόν πως το 70% των εποίκων έχει απομακρυνθεί.

    Περισσότεροι από 21 οικισμοί στη Γάζα εκκενώθηκαν την Τετάρτη, παρά τις έντονες αντιστάσεις, που υπήρξαν.

    Την ίδια ώρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιορτάζουν την ιστορική απομάκρυνση των Ισραηλινών από τους οικισμούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατεδαφίσεις εβραϊκών οικισμών

    [04] Τεχνολογία

    Βρετανικά σχέδια κατασκευής του

    "Μουγκό" αεροσκάφος

    18/8/2005 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο που δεν θα ακούγεται καθόλου μετά την απογείωσή του, σχεδιάζουν Βρετανοί αεροναυπηγοί από το πανεπιστήμιο του Cambridge, σε συνεργασία με το ινστιτούτο Cambridge - MIT και το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου. Τα σημεία στα οποία θα διαφέρει το νέο αεροσκάφος από τα σημερινά είναι η "πηγή του κακού", οι κινητήρες, καθώς και η άτρακτος, το σχήμα της οποίας ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την ηχορύπανση. Το πρώτο σχέδιο του αθόρυβου αεροσκάφους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 12 μήνες, ενώ οι πρώτες δοκιμές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν την επόμενη δεκαετία. "Για τους επιβάτες θα είναι σαν να ταξιδεύουν μέσα σε έναν κινηματογράφο ή θέατρο", σχολίασε ο επικεφαλής του προγράμματος SAI (από τα αρχικά Silent Aircraft Initiative), Πολ Κόλινς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ανταπόκριση του επιβατικού κοινού στα φιλόδοξα σχέδια της ομάδας του. Η αποκάλυψη των σχεδίων του αθόρυβου αεροπλάνου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οικολογικές οργανώσεις, καθώς και από ανθρώπους που ζουν κοντά σε αεροδρόμια ή "περάσματα" αεροσκαφών.

    Αλλαγές σε κινητήρα και άτρακτο

    Οι αεροναυπηγοί του SAI στοχεύουν στο να μειώσουν στο ελάχιστο τα επίπεδα θορύβου, τόσο κατά την απογείωση και προσγείωση, όσο και κατά την διάρκεια της πτήσης, εξασφαλίζοντας μια τεχνολογικά εφικτή και οικονομική λύση.

    Οι κινητήρες, στους οποίους παράγεται ο περισσότερος θόρυβος, χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά. Για τον λόγο αυτό, το πανεπιστήμιο του Cambridge συνεργάζεται με την Rolls Royce στην πόλη Derby, ώστε να αναπτυχθεί μια τουρμπίνα με τριπλάσια επιφάνεια ακροφυσίου, που θα βρίσκεται στο πάνω μέρος την ουράς του αεροπλάνου (αντί για το κάτω, όπως συμβαίνει στα υπάρχοντα αεροσκάφη). Η νέα θέση της τουρμπίνας αποσκοπεί στο να κατευθύνονται τα ηχητικά κύματα προς τα πάνω και όχι προς το έδαφος.

    Εκτός, όμως, από τους κινητήρες, αλλαγές απαιτούνται και στην άτρακτο. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο SAI, η άτρακτος είναι εξίσου θορυβώδης και ευθύνεται για μεγάλο μέρος της ηχορύπανσης. Τι προτείνουν οι Βρετανοί αεροναυπηγοί; Ξεχάστε εντελώς το σχήμα που ξέρετε! Το αθόρυβο αεροπλάνο θα έχει άτρακτο και πτέρυγες ενοποιημένες σε τριγωνικό σχήμα, όπως τα πολεμικά αεροσκάφη Στελθ, που περνούν απαρατήρητα από τα ραντάρ.

    Εκτός από την αλλαγή σχήματος, στη μείωση του θορύβου μπορούν να συντελέσουν και διαφορετικές τακτικές προσέγγισης του αεροδρομίου. Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με τους αεροναυπηγούς, αν η κάθοδος γίνεται πιο απότομα, το αεροπλάνο θα παραμένει περισσότερο χρόνο σε μεγάλο ύψος χωρίς να ενοχλεί και, ταυτόχρονα, οι κινητήρες θα λειτουργούν με μειωμένη ισχύ.

    Σχετικά Links: SAI

    [05] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου

    Κοινή στρατηγική

    18/8/2005 4:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2005 6:48:08 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την κοινή στάση Αθήνας - Λευκωσίας σχετικά με το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά και την υπογραφή από την Άγκυρα του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ένωσης και την άρνησή της να αναγνωρίσει την Κύπρο, καθώς επίσης και για την αεροπορική τραγωδία. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και ελήφθησαν υπόψη τα νέα δεδομένα, ενώ η στάση Ελλάδας Κύπρου θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε., στις 31 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, καθώς και στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, την 1η και 2α Σεπτεμβρίου στην Ουαλία. Νωρίτερα, ο κ. Παπαδόπουλος είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο.

    "Σταθεροί στις θέσεις μας"

    Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, έγινε σε βάθος αλληλοενημέρωση και συμφωνήθηκαν οι κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν Αθήνα και Λευκωσία στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας και το Κυπριακό.

    "Οι στρατηγικές μας επιλογές είναι γνωστές και παραμένουν σταθερές, διότι πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας, αλλά και ότι ανταποκρίνονται στην επιθυμία των λαών μας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή", δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι "έχουμε καθορίσει την τακτική και την στρατηγική μας" και διευκρίνισε πως "παραμένει αναλλοίωτη η θέση ότι θα προσπαθήσουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχουμε το καλύτερο για την προώθηση λύσης του Κυπριακού και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται".

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε εκ νέου τη θλίψη και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για την αεροπορική τραγωδία και τόνισε τη βούληση της Κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση των αιτίων. "Οι έρευνες διεξάγονται ήδη με ταχείς ρυθμούς. Οι δύο Κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως υποχρέωση, τόσο προς τα θύματα, όσο και προς τις οικογένειές τους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι "αποφασίστηκαν πρόσθετες ενέργειες για την επίσπευση των ερευνών, σε ό,τι αφορά, κυρίως, στην ταυτοποίηση των θυμάτων, αλλά και την διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του δυστυχήματος" και ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά την ελληνική Κυβέρνηση για την συμπαράσταση και την άμεση ενεργοποίησή της, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές οι συγγενείς των θυμάτων.

    Μετά τις συνομιλίες, οι δύο ηγέτες και οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας.

    Συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Αντιπολίτευση

    Το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ορέστη Κολοζώφ, ενώ το απόγευμα συνομίλησε με τον Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στον κ. Παπαδόπουλο τα συλλυπητήριά του για την απώλεια τόσων ανθρώπων στο αεροπορικό δυστύχημα και αναφέρθηκε στους "νέους αγώνες" που καλείται να δώσει η Κύπρος για τα εθνικά της ζητήματα.

    Για λάθος χειρισμούς κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο. "Πάντα είχαμε στηρίξει τη διαδικασία της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. Η διαφορά μας με την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι είχαμε θέσει ένα σαφέστατο πλαίσιο με κανόνες και στόχους, έναν οδικό χάρτη, που προωθούσε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα της Κύπρου και προωθούσε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στις επικρίσεις απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, που υπογράμμισε: "την στιγμή που Αθήνα και Λευκωσία αντιμετωπίζουν με σύμπνοια, συνεργασία και σοβαρότητα τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Παπανδρέου επιλέγει το δρόμο της μικροπολιτικής για καθαρά κομματικούς λόγους. Είναι σαφές, ότι το δρόμο αυτό θα τον πορευτεί μόνος".

    "Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή είτε δεν αντιλαμβάνεται πράγματι τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είτε παριστάνει ότι δεν τις αντιλαμβάνεται", ανταπάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκος Αθανασάκης.

    Σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι τον εντυπωσίασε ο τρόπος που δούλεψαν οι ελληνικές Αρχές και ζήτησε να υπάρξει γρήγορη και απόλυτη διαλεύκανση της τραγωδίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κολοζώφ επεσήμανε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ, αναφορικά με το αεροπορικό δυστύχημα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, καθώς και την βούληση του κόμματος να διερευνηθούν και να έρθουν στο φως οι πραγματικές αιτίες του συμβάντος.

    "Στόχος μας πρέπει να είναι να θεωρηθεί ανύπαρκτη η δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε., πρέπει να σέβεται τους κανόνες της", δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Επίσης, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του κόμματός του προς τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε. η προστασία των πολιτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνομιλίες για το Πρωτόκολλο

    [06] Πολιτική

    Ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής

    Συνεδρίαση του διαγραμματειακού της ΝΔ

    18/8/2005 6:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η ατζέντα για την Κεντρική Επιτροπή, η πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο όσον αφορά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και η συμμετοχή της ΔΑΚΕ στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του διευρυμένου διαγραμματειακού οργάνου υπό την προεδρία του γραμματέα Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το κόμμα θα εισηγηθεί στον κ. Κώστα Καραμανλή η συνεδρίαση της Κ.Ε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου, με πιθανότερη ημερομηνία την 26η. Την τελική απόφαση για την ημερομηνία σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής θα τη λάβει ο Ππρωθυπουργός.

    Εκλογή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή

    Οσον αφορά την πρόταση για εκλογή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή, ο γραμματέας του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ιορδάνης Τζαμτζής ανέφερε ότι το κόμμα έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Βουλή. Κορυφαία στελέχη του κόμματος σημειώνουν με νόημα ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρισκόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο το κυβερνών κόμμα δεσμεύτηκε να εφαρμόσει.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή της ΔΑΚΕ στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ ο γραμματέας συνδικαλισμού Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι η ΔΑΚΕ είναι αυτόνομη συνδικαλιστική παράταξη και πως τα στελέχη της έχουν το αίσθημα της ευθύνης, γι' αυτό και θα προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ώστε να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά της ΔΕΘ.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα της αεροπορικής τραγωδίας, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ έχει εκφράσει ήδη τα συλλυπητήρια της στους συγγενείς των θυμάτων και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο πλέον είναι να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ απέκλεισε τα σενάρια για τρομοκρατική επίθεση στο Μπόινγκ.

    [07] Πολιτική

    Μέχρι τις 25/8 οι βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ

    Συνάντηση Καραμανλή - Γιαννάκου

    18/8/2005 12:36:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Οι βάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα αναγγελθούν το αργότερο στις 25 Αυγούστου", δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, μετά από δίωρη συνεργασία που είχε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η κα Γιαννάκου τόνισε ότι με τον Πρωθυπουργό έγινε συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τη νέα χρονιά για όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Επίσης, η Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι έχει ζητήσει αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου κατά 22% από 12% που ήταν πέρσι, προσθέτοντας ότι "όλα εξαρτώνται από το γενικότερο προϋπολογισμό και τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομίας. Άλλωστε βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη της Οικονομίας".

    [08] Κοινωνία

    Αύριο ξεκινά η ταυτοποίηση του DNA

    Πρώτες ενδείξεις

    18/8/2005 12:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2005 7:01:23 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεχίζεται και σήμερα εντατικά η ιατροδικαστική έρευνα στα πτώματα που δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί. Ακόμη και μέσα στην ημέρα ενδέχεται να υπάρξουν νεώτερα από τις τοξικολογικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται οι σοροί των θυμάτων και που αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τους 121 ανθρώπους, διευκρινίζοντας εάν τα θύματα είχαν εισπνεύσει μονοξείδιο του άνθρακα. Όπως ανέφερε και το μέλος του κλιμακίου των ιατροδικαστών, που διενεργεί τις νεκροτομές επί των σορών των θυμάτων, Νίκος Καρακούκης τα πρώτα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων αναμένονται σε τέσσερις ημέρες, οπότε θα διαφανεί κατά πόσον υπήρξαν τοξικές ουσίες ή άλλοι παράγοντες που πιθανόν να διαδραμάτισαν ρόλο στην πρόκληση της τραγωδίας. Μέχρι το Σάββατο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ιατροδικαστικές εξετάσεις στα μη αναγνωρισμένα πτώματα. Αύριο το πρωί εξάλλου αποστέλλονται στην Αθήνα τα δείγματα DNA, που έχουν ληφθεί από συγγενείς πρώτου βαθμού των θυμάτων, τα οποία δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί. Ο επικεφαλής της ομάδας ταυτοποίησης λειψάνων του κυπριακού Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας, Μάριος Καριόλου, δήλωσε ότι η διαδικασία τυποποίησης έχει ολοκληρωθεί και αύριο το πρωί θα αποσταλούν στην Ελλάδα τα δείγματα του DNA μέσω του Αρχηγείου Αστυνομίας, η οποία θα ενημερωθεί σχετικά.

    Αύριο ξεκινά η ταυτοποίηση του DNA

    Ο κ. Καριόλου είπε ότι έχουν ληφθεί δείγματα από όλους τους συγγενείς, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν στην αναγνώριση των θυμάτων.Σε ερώτηση πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης, ο κ. Καριόλου είπε ότι "εμείς υποσχεθήκαμε στους συγγενείς ότι θα τα τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό, και τα έχουμε τελειώσει".

    "Χθες", είπε, "συμπληρώθηκαν οι δειγματοληψίες και το εργαστήριο εργάστηκε όλη τη νύχτα για να ολοκληρωθεί η εργασία αυτή", προσθέτοντας πως πλέον η δικαιοδοσία για τα θύματα βρίσκεται στους συναδέλφους στην Ελλάδα.

    Μέχρι στιγμής πάντως από τις νεκροτομές προκύπτει ότι όλοι οι επιβάτες ήταν ζωντανοί κατά την συντριβή του αεροσκάφους. Σοκ προκάλεσε χθες η αποκάλυψη ότι ένα 5χρονο αγοράκι ήταν εν ζωή ακόμη και μετά την πρόσκρουση και απανθρακώθηκε στην πυρκαγιά. Πάντως, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, που διενήργησε τη νεκροτομή διευκρίνισε ότι η περίπτωση του 5χρονου αγοριού δεν διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες, καθώς έφερε πολλαπλές κακώσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα νεκροτομιών δεν υπάρχουν ίχνη τροφής και υγρών στα στομάχια των θυμάτων.

    Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Αντρέας Γαβριηλίδης, δήλωσε ότι η διαδικασία της ταυτοποίησης, που αναμένεται να αρχίσει αύριο στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί σε 10-12 ημέρες.

    Είπε επίσης ότι υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία των νεκροτομών στην Αθήνα και πρόσθεσε πως έχει πάρει ειδικό σημείωμα από τον ιατροδικαστή Νίκο Καλογρηά σχετικά με το θέμα του 5χρονου αγοριού που διαπιστώθηκε ότι επέζησε για λίγο μετά τη συντριβή.

    Στο σημείωμα αναφερόταν ότι το παιδί πέθανε μερικά δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση από βαριές κακώσεις, όπως και τα άλλα θύματα και ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά από τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

    Έξαλλοι οι Έλληνες ιατροδικαστές

    Στο μεταξύ έντονη είναι η αντίδραση των Ελλήνων ιατροδικαστών που μετέχουν στις έρευνες, την οποία προκάλεσε η αμφισβήτηση του έργου τους από Κύπριους ιδιώτες συνάδελφους τους. Σκληρή ήταν η απάντηση του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππου Κουτσάφτη στις δηλώσεις για δήθεν βιαστικά συμπεράσματα της ομάδας των ιατροδικαστών στο Γουδί. Εξάλλου χθες υπήρξε και η πρώτη αντίδραση του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κύπρου Σοφοκλή Σοφοκλέους, που βρίσκεται στην Αθήνα ως παρατηρητής απέναντι σε ιδιώτες ιατροδικαστές στη Λευκωσία, οι οποίοι λένε ότι δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες και αμφισβητούν τα μέχρι τώρα πορίσματα. "Αν είχα την παραμικρή αμφιβολία εγώ ο ίδιος θα είχα αποχωρήσει", δήλωσε ο κ Σοφοκλέους.

    Σε έντονη διαμαρτυρία προχώρησε και ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελλήνων Ιατροδικαστών: "Η Πανελλήνια Ένωση Ιατροδικαστών του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαμαρτύρεται έντονα για τις αμφισβητήσεις, που γίνονται από συνάδελφο της Κύπρου δηλώνοντας παράλληλα ότι οι Έλληνες ιατροδικαστές ασχολούνται με το καθήκον τους με απαράμιλλο ζήλο, άρτια επιστημονική ικανότητα. Οι δε αμφισβητήσεις που έγιναν δεν έχουν κανένα επιστημονικό έρεισμα, ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής δεν έχει παραστεί ποτέ στη διαδικασία και δεν έχει έρθει στην Ελλάδα και οι αμφισβητήσεις του δεν έχουν ούτε πραγματικό ούτε επιστημονικό έρεισμα. Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά αυτή στους αρμόδιους φορείς και ζητάμε να σταματήσει η σπίλωση της επιστημοσύνης των Ελλήνων ιατροδικαστών.

    Συνεχίζονται οι κηδείες

    Στο μεταξύ, κηδεύτηκαν σήμερα άλλα εφτά από τα 121 θύματα του μοιραίου "Μπόινγκ". Πρόκειται για την αεροσυνοδό, Χάρις Χαραλάμπους, το ζεύγος Δένας και Νίκου Καρακώστα, την Μαίρη Γεωργίου, τον Γιώργο Γεωργίου, την Χριστιάνα Λάππα και τον Κυριάκο Μιχαηλίδη.

    Η κηδεία του 54χρονου κυπριακης καταγωγής Κυριάκου Μιχαηλίδη έγινε το πρωϊ, στο Α νεκροταφείο της Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων των ελληνικών και κυπριακών αρχών, η κηδεία του Κυριάκου Μιχαηλίδη.

    Εξάλλου, στις 11.30 πραγματοποιήθηκε στην Αρμενική Μητρόπολη Κύπρου επιμνημόσυνη δέηση για όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα. Από τις 8 το πρωί έγινε άναμμα κεριών στο προαύλιο της αρμενικής εκκλησίας, μπροστά στο μνημείο της γενοκτονίας. Η αρμενική κοινότητα έχασε τέσσερα μέλη της, τον ηλεκτρολόγο Τουτουζιάν Χαγκόπ, 51 ετών, τη σύζυγο του Χίλντα, 45 ετών και τους δύο γιους τους, Άρα, 16 ετών και τον Μπάρετ, 12 ετών.

    Συλλυπηρήρια από Μπους και Βαρθολομαίο

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το τραγικό δυστύχημα απέστειλε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. "Η Λόρα και εγώ, σας απευθύνουμε τα εκ βάθους καρδίας τα συλλυπητήριά μας, και σε εσάς προσωπικά και στον κυπριακό και τον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της μοιραίας πτήσης", αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει ότι "εκτιμά την αντίδραση (response) της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή, καθώς και των γενναίων Ελλήνων πυροσβεστών και των ομάδων Διάσωσης και Έκτακτης Ανάγκης που έσπευσαν στη σκηνή του δυστυχήματος".

    Επίσης, ο Πρόεδρος Μπους αναφέρει, πως Αμερικανοί ειδικοί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί τόπου στην Αθήνα να προσφέρουν στην Ελλάδα την πλήρη συνεργασία και βοήθειά τους στη διερεύνηση των αιτιών αυτής της τρομερής τραγωδίας.

    Αυτή την ώρα, σημειώνει, ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός βρίσκονται στις σκέψεις και στις προσευχές του αμερικανικού λαού.

    Το τηλεγράφημα Μπους ξεκινά με την προσφώνηση "Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ" και κλείνει με τη φράση "ειλικρινώς George W.Bush".

    Πόνο βαθύ και αμέριστη συμπάθεια προς τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, τους συγγενείς τους και προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στην επιστολή του, ημερομηνίας 15 Αυγούστου 2005, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει ότι την καρδιά του διακατέχει οδύνη για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, που έπληξε την Κύπρο και στοίχισε τη ζωή πολλών αδελφών συνανθρώπων μας.

    "Εκφράζομεν προς την Υμετέραν φίλην Εξοχότητα, ως εκπρόσωπον των συγγενών και φίλων των απολεσθέντων και σύμπαντος του συμπάσχοντος Λαού της Κύπρου, την άφατον οδύνην και συμπάθειαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ημετέρας Μετριότητος προσωπικώς και προσευχόμεθα όπως ο Κύριος, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων Του, παρηγορήση τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων, αναπαύση δε τας ψυχάς των απολεσθέντων συνανθρώπων μας εν χώρα ζώντων και εν σκηναίς δικαίων", γράφει προς τον Κύπριο πρόεδρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Και η πατριαρχική επιστολή καταλήγει ως εξής: "Επί δε τούτοις, επικαλούμεθα επί την Υμετέραν Εξοχότητα και πάντας τους πενθούντας την θεραπευτικήν και ειρηνοποιόν Χάριν του Θεού και τελούμεν εν συνοχή καρδίας, εκτενεί δεήσει και διαπύρω προσευχή υπέρ πάντων"

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έμεινε από καύσιμα

    Αποκαλύψεις για την τραγωδία

    Καλό ταξίδι

    [09] Κοινωνία

    Αποζημίωση καταναλωτών ζητά ο γ.γ Καταναλωτή

    Συγνώμη ζητά η Vodafone

    18/8/2005 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Διευκρινίσεις για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες σε κάποιο τηλεπικοινωνιακό της κέντρο, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δικτύου μερίδα συνδρομητών της, έδωσε σήμερα η Vodafone. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το τεχνικό αυτό πρόβλημα, εξαιρετικά σπάνιο και απρόβλεπτο, οφείλεται σε αστοχία λογισμικού ενός κεντρικού κόμβου του δικτύου μετάδοσης στην Παλλήνη, που επηρέασε και τον εφεδρικό κόμβο που διαθέτει η Vodafone στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να μην αποκατασταθεί αυτόματα και άμεσα η λειτουργία της υπηρεσίας, όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό του δικτύου. Στην ανακοίνωση της η Vodafone, αφού ζητά συγνώμη από τους συνδρομητές της, προσθέτει πως ότι οι άνθρωποι της εταιρείας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να πετύχουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο τη σταδιακή επαναφορά του συστήματος σε όλο το δίκτυο και έτσι κατάφεραν εντός τριών ωρών να γίνει η σταδιακή αποκατάσταση της υπηρεσίας στην πλειοψηφία των συνδρομητών που επηρεάστηκαν, ενώ λίγο αργότερα αυτό έγινε στο σύνολο των συνδρομητών. Εξάλλου, η Vodafone έστειλε τα απαραίτητα στοιχεία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων , με τα οποία την ενημερώνει τόσο για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, όσο και για τη διαδικασία αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας του δικτύου της.Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς με επιστολή του προς την ΕΕΤΤ ζητά να αποζημιωθούν οι καταναλωτές-συνδρομητές της εταιρείας, που αντιμετώπισαν προβλήματα στην επικοινωνία, κυρίως στην περιοχή της Αττικής.

    Πρόστιμα σε COSMOTE, TIM και VODAFONE

    Στο μεταξύ, η ΕΕΤΤ αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμα στις εταιρείες COSMOTE, TIM και VODAFONE για παραβιάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας σχετικά με τη διάθεση, προώθηση και τιμολόγηση της φορητότητας αριθμών στην ελληνική αγορά. Ακόμη η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση τον ΟΤΕ για την πρόσφατη αύξηση του πάγιου τέλους στις συνδέσεις PSTN και ISDN κατά 0,50 ευρώ χωρίς την έγκριση της επιτροπής, καθώς και λόγω της καθυστέρησης υποβολής των κοστολογικών τους στοιχείων.

    [10] Κόσμος

    Πρώτο διεθνές ταξίδι για τον Βενέδικτο ΙΣΤ

    Στην Κολωνία ο Ποντίφικας

    18/8/2005 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κολωνία, έφθασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Βενέδικτος ΙΣΤ, στο πρώτο ταξίδι του ως προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας στο εξωτερικό. Ο Ποντίφικας θα παραστεί το Σάββατο στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Νέων, που παρακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί Καθολικοί. Στο αεροδρόμιο της Κολωνίας τον υποδέχθηκαν ο Γερμανός Πρόεδρος, Χορστ Κέλερ, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και πλήθος πιστών. Νωρίτερα, κατά την επιβίβασή του στο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Ρώμης, ο Βενέδικτος ΙΣΤ δήλωσε ότι "πρόκειται για ένα πραγματικά εξαιρετικό γεγονός, επειδή νέοι από ολόκληρο τον κόσμο και από όλους τους πολιτισμούς συναντώνται σε αναζήτηση της αλήθειας" και κατέληξε: "είναι ένας οιωνός του αστεριού του Χριστού, το οποίο ακόμη μας καθοδηγεί, συγκεντρώνει αυτούς που έχουν χάσει τον δρόμο τους, δημιουργεί κατανόηση ,φιλία, χαρά και ελπίδα για ειρήνη. Είναι μεγάλο πράγμα να συμμετέχω στο γεγονός αυτό".

    [11] Οικονομία

    Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    Επιδότηση για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

    18/8/2005 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το ποσό των 22.282.000 ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2006 για επιδότηση επαγγελματικών οργανώσεων και συλλογικών φορέων που εκπροσωπούν επιχειρήσεις, με σκοπό την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των αγροτικών προϊόντων. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Στόχος της απόφασης αυτής, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, είναι η κατάκτηση νέων αγορών στο εξωτερικό, αλλά και η διατήρηση των υπαρχόντων.

    [12] Οικονομία

    Μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα

    Νέα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

    18/8/2005 4:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Λιγότερο φόρο θα πληρώνουν από το 2007 μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, θα μειωθούν σταδιακά οι φορολογικοί συντελεστές. Ταυτόχρονα, από το 2006 δεν θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα από μια πηγή, αλλά θα τους αποστέλλεται αυτόματα μια προ-συμπληρωμένη φορολογική δήλωση στην οποία θα βάζουν μόνο την υπογραφή τους. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αναβαθμίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με την αξιοποίηση 8600 υπολογιστών από τον "ΑΘΗΝΑ 2004". Επίσης, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο νέο Τaxisnet, καθώς και στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα φορολογικών ελέγχων elenxis. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομικών είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η εγκαθίδρυση φορολογικής δικαιοσύνης. "Θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή των φοροφυγάδων. Δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσουν", δήλωσε κατηγορηματικά. Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία της γ.γ Πληροφοριακών Συστημάτων για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών για το 2004, που δείχνουν ότι σε σύνολο περίπου 471.000 δηλώσεων εντοπίστηκαν 15.365 πλαστά ΑΦΜ και προκύπτουν διαφορές, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στα ποσά που δηλώθηκαν από πελάτες και προμηθευτές. Μάλιστα σε 4.145 ζεύγη πελατών-προμηθευτών παρουσιάζονται αποκλίσεις άνω των 100.000 ευρώ η κάθε μία. Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε την υποχρεωτική από φέτος υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων με ηλεκτρονική μορφή.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Έχασαν τ' αυγά και τα πασχάλια" στο Κίεβο

    18/8/2005 1:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Θα το θυμούνται για χρόνια οι Σέρβοι το φετινό τουρνουά "Βαλερί Λομπανόφκσι" της Ουκρανίας στη μνήμη του διάσημου τεχνικού, καθώς εκτός από τις δυο ήττες σε ισάριθμους αγώνες με Πολωνία και Σερβία, οι πρώην "Πλάβι" έπεσαν θύματα κλοπής. Όταν ο διαιτητής του αγώνα με την Πολωνία, έδειξε με το σφύριγμα της λήξης, το δρόμο προς τα αποδυτήρια, εκεί τους Σέρβους περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη. Οι τσάντες με τα προσωπικά τους είδη ήταν ανοιχτές και τα πορτοφόλια τους είχαν "κάνει φτερά". Μολονότι λοιπόν έξω από την πόρτα των αποδυτηρίων υπήρχε άνθρωπος ιδιωτικής ασφάλειας, η μπάζα των "ελαφροχέρηδων" έφτασε περίπου τις 20.000 ευρώ, καθώς οι εμβρόντητοι ποδοσφαιριστές δεν ήταν σε θέση να θυμηθούν πόσα χρήματα είχαν στα πορτοφόλια τους. Για την ιστορία το τρόπιαο του τουρνουά κατέκτησαν οι Πολωνοί επικρατώντας με 3-2 του Ισραήλ.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ψήνεται" σούπερ μετεγγραφή στην... Τσέλσι

    18/8/2005 12:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τη μετεγγραφή του Μικαέλ Εσιέν από τη γαλλική Λιόν που κόστισε στην Τσέλσι 38 εκατομμύρια ευρώ, ο Ρώσος πρόεδρος των "μπλε", Ρομάν Αμπράμοβιτς ετοιμάζεται να βάλει και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για την τελευταία και σπουδαιότερη ίσως μετεγγραφή της χρονιάς. Ο κ. Αμπράμοβιτς είναι έτοιμος να προσφέρει 1.000.000 ευρώ το χρόνο στην παγκόσμια πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ (5.01μ.), τη συμπατριώτισσά του Έλενα Ισινμπάγεβα. Φυσικά όχι για να θέσει τον 23χρονο "θηλυκό Μπούμκα" υπότις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά για να διαφημίζει στους αγώνες της την πετρελαϊκή εταιρία "Sibneft".

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έρικσον: "Σκέτη καταστροφή..."

    18/8/2005 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο στόχαστρο του βρετανικού Τύπου βρίσκεται σήμερα η παρέα του Ντεϊβιντ Μπέκαμ και ιδιαίτερα ο διεθνής τερματοφύλακας Ντέιβιντ Τζέιμς, μετά την βαριά ήττα των "λεοντόκαρδων" με 4-1 από τη Δανία στην Κοπεγχάγη. Το δημοσίευμα της "SUN" σου δίνει την εντύπωση ότι η Αγγλία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καταστροφή: "Το χειρότερο αποτέλεσμα στον κόσμο", είναι ο τίτλος της αγγλική εφημερίδας η οποία στήνει στον τοίχο τον Τζεϊμς, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για το "ναυάγιο" της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο. Η εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου ήταν όμως και το μεγάλο παράπονο του Σουηδού Ομοσπονδιακού τεχνικού της Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Ερικσον,ο οποίος δήλωσε φανερά απογοητευμένος: "Είμαι εκνευρισμένος για τον τρόπο που παίξαμε στο δεύτερο ημίχρονο. Ήταν σκέτη καταστροφή" τόνισε ο Σκανδιναβός προπονητής που εξέφρασε την πεποίθησή του "ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ανάλογες εμφανίσεις στα επίσημα παιχνίδια που ακολουθούν. Μπορεί να χάσουμε κάποια ματς αλλά σίγουρα όχι με αυτόν τον τρόπο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βίκινγκς" από άλλες εποχές

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Και με τη βούλα Μπαμπά-γκολ-

    18/8/2005 4:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης του Ολυμπιακού είναι και επίσημα πλέον ο Χαρούνα Μπαμπανγκίτα. Η διοίκηση των νταμπλούχον Ελλάδας, ανακοίνωσε την απόκτηση του 22χρονου επιθετικού, λέγοντας χαρακτηριστικά : "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του 22χρονου διεθνούς Νιγηριανού επιθετικού, Xαρούνα Μπαμπανγκίντα. Ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 3 χρόνια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ήρθε και ο Μπαμπαγκίντα

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο οικονομικό κόλλησε του "Μπενζά"

    18/8/2005 1:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΕΡΑ Σπορ

    Λίγο περισσότερο... φως στο σκοτάδι του καλοκαιρινού θρίλερ της επικείμενης μετεγγραφής του στον Ολυμπιακό έριξε χθες με δηλώσεις του στην "ΕΡΑ Σπορ" ο ένας εκ των δύο σκόρερ των βελγικών τερμάτων στο 2-0 επί της Εθνικής Εμίλ Μπενζά. Ο διεθνής άσος των "κόκκινων διαβόλων" τόνισε ότι ήθελε να έρθει στο "λιμάνι", αλλά τελικά δεν βρέθηκε η "χρυσή τομή" στο οικονομικό: "Είχα μιλήσει με τον Τρόντ Σόλιντ για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Περίμενα, περίμενα κάποια πρόταση, αλλά στο τέλος βαρέθηκαν να περιμένω. Δεν ξέρω τιο συνέβη τελικά, αλλά ενδεχομένως δεν τα βρήκαν μεταξύ τους οι δύο ομάδες" υποστήριξε ο Βέλγος σκόρερ.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε τερματοφύλακα ο Ιωνικός

    18/8/2005 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε μία ακόμα μετεγγραφική κίνηση προχώρησε ο Ιωνικός. Οι "μπλε" προχώρησαν στην απόκτηση του νερού τερματοφύλακα, Στέλιου Χλαχλά, ο οποίος ανήκε στον Ιάσωνα Νέων Λιοσίων και είχε δοθεί δανεικός στη Β΄ ομάδα του Πανιωνίου. Ο Έλληνας πορτιέρο, γεννηθείς στις 13 Φεβρουαρίου 1987, έχει ύψος 1,89μ. και θεωρείται ένα από τα μεγάλα ταλέντα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε, οι καλές και αξιόπιστες πληροφορίες για την αξία του αλλά και η δική του παρουσία, ήταν αυτές που έπεισαν μεγαλομέτοχο του Ιωνικού, Χρήστου Κανελλάκη, να προχωρήσει στην απόκτησή του.

    "Χάλασε" του Τζαναβάρα

    Στο μεταξύ, σε αναζήτηση ομάδας βρίσκεται ο Στάυρος Τζαναβάρας. Ο νεαρός παίκτης του Ιωνικού δεν τα βρήκε στο οικονομικό με τη διοίκηση της Νίκης Βόλου, (ο Τζαναβάρας θα μετακόμιζε εκεί με τη μορφή δανεισμού), και έτσι τώρα η ΠΑΕ Ιωνικός ψάχνει άλλη ομάδα για να τον παραχωρήσει, προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

    Για τους ίδιους λόγους δεν ολοκληρώθηκε η μεταπήδηση η μεταπήδηση του Παναγιώτη Καλαμάρα στον Εθνικό. Έτσι, ο Ιωνικός τον άφησε ελεύθερο και ο παίκτης μπορεί να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του σε ομάδα της αρεσκείας του.

    Εξάλλου, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία της ομάδας νέων του Ιωνικού, η οποία, σε φιλικό αγώνα που έγινε στη Μάνδρα, νίκησε 2-1 τον Μανδραϊκό, με γκολ που πέτυχαν οι Σαχινίδης και Σιδέρης.

    Ικανοποίηση

    Από εκεί και πέρα, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση στις τάξεις του Ιωνικού, ειδικά και από την πολύ καλή της παρουσία στο χθεσινό φιλικό με τη Λάρισα. Η ικανοποίηση αυτή πηγάζει από το γεγονός πως οι "μπλε" έδειξαν πολύ καλά στοιχεία, (ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο), παρουσιάζοντας πως η ομάδα «δένει» όλο και περισσότερο, παίζει ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα είναι πανέτοιμη για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Παράλληλα, έδειξαν πως και η φυσική τους κατάσταση, μετά την προετοιμασία τους, είναι πολύ καλή και όλοι αισιοδοξούν για μία ακόμα καλύτερη πορεία τη νέα περίοδο. Τέλος, όσοι δεν αγωνίστηκαν στο χθεσινό ματς προπονήθηκαν κανονικά, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν «χαλάρωμα» και «αποθεραπεία».

    [19] "Σκίζει" το "κορίτσι θαύμα" στη Δανία

    18/8/2005 2:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Παραμιλάει" ο κόσμος στο Σίλκεμποργκ της Δανίας με τις εμφανίσεις της 14χρονης Ελένη Ιωάννου στο Σίκελμποργκ της Δανίας, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων- κορασίδων και εφήβων-νεανίδων. Η διεθνής πρωταθλήτρια του Σκοπευτικού Ομίλου Ελευσίνας συνεχίζοντας και χθες τις εντυπωσιακές της εμφανίσεις σημείωσε νέο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ρεκόρ στο σύνθετο τόξο στην κατηγορία των κορασίδων, όπου αγωνίζεται και έβαλε πλώρη για το βάθρο. Αντίθετα μακριά από το βάθρο της 23ης Πανεπσιτημιάδας, που ολοκληρώνεται αύριο στη Σμύρνη, έμειναν η Ρωμαντζή και ο Καραγεωργίου.

    Έγινε... θρύψαλα το ρεκόρ της Χένμοτ

    Η 14χρονη αθλήτρια, που πριν από τους αγώνες είχε κάποιες ενοχλήσεις στο αριστερό της χέρι, αλλά με την βοήθεια ειδικής αλοιφής, τις ξεπέρασε, κατέκτησε την πρώτη θέση στον γύρο κατάταξης του σύνθετου τόξου με την εκπληκτική επίδοση 688/720, που αποτελεί νέο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ρεκόρ. Η προηγούμενη επίδοση (641/720) άνηκε στην Βελγίδα Πέτρα Χένμοτ, την οποία είχε σημειώσει τον Μάιο του 2004.

    Σήμερα το "κορίτσι θαύμα" της ελληνικής τοξοβολίας, ρίχνεται στην μάχη του Ολυμπιακού γύρου, ευελπιστώντας σε κάποιο μετάλλιο, κάτι που δεν αποκλείει και ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλέξανδρος Νασούλας: "Η Ελένη πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση στον γύρο κατάταξης. Η κατάρριψη ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ρεκόρ δεν είναι μικρό πράγμα. Νομίζω ότι η Ελένη θα τα καταφέρει μια χαρά και στον Ολυμπιακό γύρο και η κατάκτηση ενός μεταλλίου είναι μέσα στις δυνατότητές της. Η Ελένη έχει εντυπωσιάσει με τις ικανότητές της όλους εδώ στην Δανία".

    Αποκλεισμός των ελληνικών "χρωμάτων" στη Σμύρνη

    Αντίθετα με την 14χρονη Ιωάννου, δε βρέθηκαν σε καλή ημέρα οι διεθνείς που συμμετέχουν στους αγώνες της 23ης Πανεπιστημιάδας της Σμύρνης, Ελπίδα Ρωμάντζη (ΣΚ.Ο.Α.Α.Π.Θ.) και ο Αλέξανδρος Καραγεωργίου (ΣΚ.Ο.Α.Α.Π.Θ.)και αμφότεροι αποκλέιστηκαν από τους "32' του Ολυμπιακού γύρου, στο Ολυμπιακό τόξο.

    Στον γύρο κατάταξης του Ολυμπιακού τόξου ανδρών ο Αλέξανδρος Καραγεωργίου κατέλαβε την 50η θέση με επίδοση 612/720. Στον Ολυμπιακό γύρο ο Καραγεωργίου αντιμετώπισε για την φάση των "64" τον Αμερικανό Μίστρι, από τον οποίο ηττήθηκε 160-155 και αποκλείστηκε από την συνέχεια των αγώνων. Στην τελική κατάταξη του Ολυμπιακού γύρου ο Καραγεωργίου κατέλαβε την 50η θέση.

    Στον γύρο κατάταξης του Ολυμπιακού τόξου γυναικών η Ελπίδα Ρωμάντζη κατέλαβε την 39η θέση με επίδοση 565/720. Για την φάση των "64" του Ολυμπιακού γύρου η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αντιμετώπισε την Ολλανδή Χούρκμανς από την οποία γνώρισε την ήττα με 158-153, καταλαμβάνοντας την 35η θέση στην γενική κατάταξη του Ολυμπιακού γύρου

    [20] Νίκη στην πρεμιέρα οι Γυναίκες

    18/8/2005 5:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Με το δεξί" ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στην τελική φάση του 2ου World League και διεξάγεται στο Κίριλι της Ρωσίας, η ελληνική ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών. Η ομάδα του Κούλη Ιωσηφίδη νίκησε την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουγγαρία με 6-4 και έκανε το πρώτο και ίσως πιο καθοριστικό βήμα, για την πρόκριση της στην τετράδα.

    Άμυνα και επίθεση για Όσκαρ

    Η Εθνική των Γυναικών έδειξε από την αρχή πως ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και στη λήξη του πρώτου οκταλέπτου ήταν μπροστά με 2-3. Με άμυνα "για Όσκαρ" αλλά και με "αιχμή του δόρατος" στην επίθεση την Αντιγόνη Ρουμπέση που ήταν ασταμάτητη, τα κορίτσια κράταγαν τα ηνία μέχρι και τη λήξη της τρίτης περιόδου. Στην τέταρτη περίοδο, οι Ουγγαρέζες προσπάθησαν να κάνουν την αντεπίθεση τους, αλλά και πάλι η πολύ καλή άμυνα της Εθνικής μας, μαζί με την εκπληκτική τερματοφύλακα Γεωργία Ελληνάκη, που είχε κατεβάσει "ρολά", κράτησε στη σπουδαία νίκη.

    Τα οκτάλεπτα: 2-3, 1-1, 1-1, 0-1.

    Οι σκόρερ:

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Φαράγκο Τάμας): Στιέμπερ 2, Ντράβουτς 1, Ζαντλάινερ 1.

    ΕΛΛΑΔΑ (Κούλης Ιωσηφίδης): Ρουμπέση 4, Μωραϊτίδου 1, Καραγιάννη 1.

    Διαιτητές: Γκοχίκοβ (Ρωσία), Γκορμπ (ΗΠΑ).

    * Στον άλλο αγώνα του β΄ ομίλου, ο Καναδάς νίκησε την Ιταλία με 9-2.

    Τα οκτάλεπτα: 2-0, 2-1, 2-0, 3-1.

    [21] Βίοι αντίθετοι για Μουρούτσο- Νικολαϊδη

    18/8/2005 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν κατάφερε η Ελλάδα να πανηγυρίσει ένα δεύτερο μετάλλιο στο τάε κβον ντο της 23ης Πανεπιστημιάδας της Σμύρνης, καθώς ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης δεν κατάφερε χθες να μιμηθεί το "χάλκινο" νικητή στα 67 κιλά των αγώνων Μιχάλη Μουρούτσο. Ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της Αθήνας αγωνιζόμενος στην κατηγορία των +84 κιλών νίκησε στον πρώτο γύρο 5-4 τον Ουκρανό Αλεξάντρ Τσέρκουν, αλλά στη συνέχεια ηττήθηκε με το ίδιο σκορ, 5-4, από τον Ιταλό Λεονάρντο Μπασίλε και αποκλείστηκε από τη διοργάνωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χάλκινος ο Μουρούτσος

    [22] Πολιτισμός

    Τελευταίο αντίο στη Βίκυ Μοσχολιού

    18/8/2005 3:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2005 7:11:50 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τραγουδώντας την επιτυχία της "Τα τρένα που 'φυγαν" και τον Εθνικό ύμνο, φίλοι, συγγενείς και θαυμαστές αποχαιρέτησαν το απόγευμα τη Βίκυ Μοσχολιού στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Μεγάλη πομπή από φίλους, συναδέλφους αλλά και θαυμαστές συνόδευσαν τη σορό της μεγάλης τραγουδίστριας στην τελευταία της κατοικία. Επικεφαλής της πομπής ήταν ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην σύζυγός της Μίμης Δομάζος, οι δύο αδελφές και οι δύο κόρες της και η εγγονή της. Ακολουθούσαν δεκάδες συνάδελφοί της όπως η Μαρινέλλα, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έφυγε" η Βίκυ Μοσχολιού

    [23] Υγεία

    Εντοπίστηκε σε είδος μύγας

    Γονίδιο ύποπτο για αλκοολισμό

    18/8/2005 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Αμερικανοί ερευνητές, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψαν γονίδιο σε ένα είδος μύγας το οποίο ελαττώνει τις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ. Το γονίδιο αυτό ονομάζεται hangover και πιθανότατα υπάρχει και στον άνθρωπο. Με το δεδομένο αυτό μπορεί δώσει λύσεις στις θεραπείες κατά του αλκοολισμού. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature τόσο η τάση για αλκοολισμό όσο και η ανοχή στο αλκοόλ εν μέρει κληρονομούνται αλλά ελάχιστα από τα εμπλεκόμενα γονίδια έχουν αναγνωριστεί. Οι ερευνητές εξέθεσαν το είδος μύγας Drosophila melanogaster σε ατμούς αιθανόλης με σκοπό να τονίσουν τέτοια γονίδια.

    Είναι το δεύτερο είδος γονιδίου

    Στο hangover υπάρχει η πληροφορία για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης η οποία ελέγχει τη λειτουργία άλλων γονιδίων και πιθανότατα ρυθμίζει την απόκριση στο στρες γενικά. Πράγματι, στο πείραμα τα έντομα που δεν διέθεταν το hangover ζούσαν λιγότερο καθώς επίσης ήταν πιο ευπαθή σε άλλα είδη στρες, όπως η υπερβολική θερμοκρασία.

    Είναι το δεύτερο είδος γονιδίου για το οποίο διαπιστώνεται ότι επηρεάζει την ανοχή στο αλκοόλ καθώς πριν από πέντε χρόνια, η ίδια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το γονίδιο του νευροδιαβιβαστή οκτοπαμίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

    Οι επιστήμονες ευελπιστούν στην ανάπτυξη εξετάσεων για τον εντοπισμό των ατόμων με τάση για αλκοολισμό με την ανακάλυψη των γονιδίων που σχετίζονται με την απόκριση στο αλκοόλ.

    Στο μέλλον, είναι πιθανό να ακολουθήσουν φαρμακολογικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του εθισμού στο οινόπνευμα.

    [24] Ζωής ...σΤάσεις

    Από δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης

    Καταδικάστηκε με πρόστιμο

    18/8/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πρόστιμο ύψους 10.000 δολαρίων επέβαλε δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης στον διάσημο τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον, επειδή δεν εμφανίστηκε σε δίκη, όπου αντιμετώπιζε την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης, αδίκημα που φέρεται να διέπραξε πριν από 20 χρόνια. Ο σταρ της ποπ, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, είχε κληθεί και πάλι να παρουσιαστεί στο δικαστήριο μετά την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του ο Τζόζεφ Μπερτούτσι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κακοποιήθηκε από τον Τζάκσον το 1984. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Γουίλιαμ Α. Πιγκ, το περιβάλλον του Τζάκσον εξανάγκασε τον Μπερτούτσι να υποστεί τη σεξουαλική κακοποίηση από τον σταρ. Ο Μπερτούτσι υποστηρίζει ότι είχε κρατήσει κρυφή αυτήν την οδυνηρή εμπειρία του μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο Τζάκσον δεν πήγε στο δικαστήριο, όπου πάντως ήταν παρών ο συνήγορός του, Τσαρλς Γκέι. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Μπερτούτσι, ο Γκέι δήλωσε στο δικαστήριο ότι η νέα κλήτευση του πελάτη του έφτασε την ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση από το δικαστήριο της Καλιφόρνιας και εξαιτίας αυτού του γεγονότος υπήρξε κάποιο μπέρδεμα στα δικαστικά έγγραφα.

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Διευκρινήσεις για το οφσάιντ

    18/8/2005 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε αλλαγές, σχετικά με τον κανονισμό που κανονισμό που θα ισχύει στο εξής, προχώρησε η FIFA. Συγκεκριμένα, το Το διεθνές συμβούλιο ποδοσφαίρου (IFAB), το οποίο αποτελεί το νομοθετικό όργανο της FIFA, συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα και χθες ενημέρωσε όλες τις εθνικές ομοσπονδίες σχετικά με το "νέο κανονισμό". Όπως αναφέρει η η επίσημη ανακοίνωση του IFAB., "η παράβαση του οφσάιντ θα μπορεί να υποδειχθεί πριν ο επιτιθέμενος που βρίσκεται σε αντικανονική θέση έλθει σε επαφή με τη μπάλα, αν, κατά τη γνώμη του διαιτητή, κανένας συμπαίκτης του, ο οποίος προέρχεται από κανονική θέση, δεν εμπλέκεται στη φάση".

    Ίδια συνταγή

    Ο νέος κανονισμός, ο οποίος δοκιμάστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 23 ετών και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ειδικά στις περιπτώσεις όπου ένας επιτιθέμενος ήταν εντελώς μόνος και σε εμφανέστατη θέση οφ σάιντ, όμως ο βοηθός διαιτητή περίμενε να έλθει σε επαφή με τη μπάλα, προκειμένου να σηκώσει τη σημαία του.

    Επιτρέπει, δηλαδή, στον διαιτητή ή τον βοηθό του να σταματούν το παιχνίδι καταλογίζοντας οφσάιντ, όταν κρίνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος συμπαίκτης του «παραβάτη» να εμπλακεί στη φάση από κανονική θέση.

    Η φράση «κατά τη γνώμη του διαιτητή» οδηγεί βέβαια στο συμπέρασμα πως ουσιαστικά επιστρέφουμε στον παλιό κανονισμό, όταν οι βοηθοί σήκωναν άμεσα τη σημαία τους όταν έβλεπαν έναν επιτιθέμενο να βρίσκεται «εκτεθειμένος», χωρίς να περιμένουν την εξέλιξη της φάσης. Η IFAB ξεκαθάρισε πως πρόκειται [απλώς για μία διευκρίνιση, η οποία βοηθά στην «οικονομία» του παιχνιδιού, και πως οι ρέφερι θα πρέπει πάντοτε να παρακολουθούν την εξέλιξη της φάσης, στην περίπτωση που κάποιος επιτιθέμενος βγει «πίσω» από τους αμυντικούς και εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.

    [26] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επιστρέφει στην Αγγλία ο Όουεν;

    18/8/2005 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και πάλι "κόκκινος" ο "Μιχαλάκης"; Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, ο Μάικλ Όουεν βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιστρέψει στην Λίβερπουλ, μετά από απουσία ενός έτους με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι Πρωταθλητές Ευρώπης και οι "μερένγκες" έχουν βρει το "σημείο επαφής" στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και ευελπιστούν πως θα ολοκληρωθεί η συμφωνία της επόμενες μέρες. Οι "κόκκινοι" θέλουν να πάρουν τον Άγγλο σταρ με τη μορφή δανεισμού για ένα χρόνο και την επόμενη χρονιά να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν την αγορά της μεταγραφής.

    Στο στόχαστρο και οι "διάβολοι"

    Από την πλευρά της η Ρεάλ φέρεται να είναι θετική στο να παραχωρήσει τον παίχτη, όχι όμως μόνο στη Λίβερπουλ. Οι μαδριλένοι έχουν "ανοιχτή επικοινωνία" και με την ΜάντσεστεΡ Γιουνάϊτεντ, η οποία έχει δηλώσει πως θέλει τον παίκτη. Ωστόσο, η περίπτωση απόκτησης του φαντάζει δύσκολη, αφού η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη πρόταση για τον Όουεν και τα περιθώρια έχουν στενέψει.

    Από την πλευρά του, ο "Μιχαλακης" έχει δηλώσει πως θα ήθελε να επανέρθει στην Αγγλία για να συνεχίσει την καριέρα του, μόνο όμως στη Λίβερπουλ ή την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο μετακίνησης του παίκτη στη Λυόν, η οποία έχει πει πως θέλει τον παίκτη, ειδικά μετά από την απώλεια του Μικαέλ Εσιέν.

    Πάντως, η μετακίνηση του Οουεν στην Αγγλία δεν θα αποτελέσει εύκολη κίνηση για τους Πρωταθλητές Ευρώπης, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από την αποχώρηση ενός ή περισσοτέρων παικτών της ομάδας. Πρώτος στη λίστα αποχώρησης είναι ο Μίλαν Μπάρος, ο οποίος βρίσκεται μία ανάσα από την Άστον Βίλλα, η διοίκηση της οποίας αρνήθηκε, ωστόσο, να συμπεριληφθεί και ο Νολμπέρτο Σολάνο στη μεταγραφή. Ο Περουβιανός μεσοεπιθετικός θα ενδιέφερε επίσης τη Λίβερπουλ.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τους "Times", η Λίβερπουλ είναι έτοιμη να παραχωρήσει έναν ακόμα παίκτη, προκειμένου να φέρει και πάλι τον Όουεν στο Άνφιλντ. Ο λόγος για τον Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος αποτελεί στόχο της Λυόν. Η γαλλική ομάδα, μετά τα 38 εκατομμύρια Ευρώ που έβαλε στα ταμεία της από την πώληση του Μίκαελ Εσιέν στην Τσέλσι, είναι έτοιμοι να "βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη" προκειμένου να αποκτήσει τον Γάλλο επιθετικό.

    Πραγματικός "μύλος" είναι πλέον το "γαϊτανάκι" που έχει δημιουργηθεί με την απόκτηση του Όουεν και η κατάληξη του που τελικά θα πάει, παραμένει άγνωστη.

    [27] Κόσμος

    Μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς

    Νεκρός ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στην Σ. Αραβία

    18/8/2005 6:08:00 μμ

    Τον ηγέτη της τοπικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα, Σάλεχ Αουφί, σκότωσαν οι αστυνομικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών στην ιερή πόλη Μεδίνα. Ο Αουφί ήταν ένας από τους εναπομείναντες φυγάδες που αναφέρονται στη λίστα των περισσότερο καταζητούμενων για τρομοκρατική δράση, ενώ, σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές, είχε αναλάβει την ηγεσία της Αλ Κάιντα στη χώρα τον περασμένο χρόνο. Τα τελευταία 24ωρα, πάνοπλοι αστυνομικοί της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις, με στόχο την δίωξη υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα. Να σημειωθεί, πως ο θάνατος του Αουφί και η επιχείρηση της αστυνομίας συνέπεσαν με την επίσκεψη του βασιλιά της χώρας στην Μεδίνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 August 2005 - 17:00:29 UTC