Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις
  • [02] Νέος Πατριάρχης ο Θεόφιλος
  • [03] Καθορίστηκαν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [04] Χίος - Πειραιάς σε... 27 ώρες
  • [05] Η ΔΕΘ στο Μαξίμου
  • [06] Ένας νεκρός από σεισμό στη Ρώμη
  • [07] Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [08] Καταρχήν συμφωνία για το ιρακινό σύνταγμα
  • [09] Συγκρούσεις σε όλο το Ιράκ
  • [10] Το αποχαιρετιστήριο δώρο του Ρομπίνιο
  • [11] Στην Βιλα ο Μπάρος
  • [12] Γκολ εσείς; Σέντρα εμείς!
  • [13] Στην Πόρτσμουθ ο Πρίσκε
  • [14] Λαλίστατος ο Μαλεζάνι
  • [15] Οδηγίες προς... τρίφυλλους ναυτιλομένους
  • [16] Ένας αλλά "Ντράγκο"
  • [17] Στην Μπολόνια ο Κομμάτος
  • [18] Πρωθυπουργικά μπράβο για Ανδρεοπούλου
  • [19] Πάτησε... κορυφή η Σαράποβα
  • [20] " Έξυπνα φάρμακα "
  • [21] Στο φως χειρόγραφο του Αϊνστάιν
  • [22] Πάρτι - δόλωμα
  • [23] Κέρδισαν δεύτερη φορά το λόττο

    [01] Κοινωνία

    Στον κ. Λιάπη το προκαταρκτικό πόρισμα

    Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις

    22/8/2005 12:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2005 7:13:36 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Ενδείξεις για τεχνική ανωμαλία στο σύστημα συμπίεσης, αναφέρει το προκαταρκτικό πόρισμα για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ 737 της "Helios", που απέστειλε σήμερα στον υπουργό Μεταφορών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων, Ακριβός Τσολάκης. Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, η ανωμαλία είχε επίπτωση στη φυσική κατάσταση των επιβατών και του πληρώματος. Επίσης υπάρχουν αποδείξεις, ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω εξάντλησης καυσίμων. Σύμφωνα με άλλες ενδείξεις ο δέκτης του συστήματος επικοινωνίας λειτουργούσε τα τελευταία 30 λεπτά, καθώς έχουν καταγραφεί συνομιλίες άλλων αεροσκαφών, οι οποίες εξετάζονται. Διερευνάται, αν το σύστημα επικοινωνίας ήταν στη συχνότητα της Λευκωσίας. Στο μεταξύ, την πρώτη κατάθεση από πλευράς της "Helios" έδωσε στην Ασφάλεια Αττικής ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην Αθήνα, Γιώργος Δημητρίου, που παρέδωσε το καταστατικό της εταιρείας και την λίστα των θυμάτων, ενώ Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που είχαν βάρδια την ημέρα της τραγωδίας, διέταξε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Οι δύο υπάλληλοι έχουν κληθεί να καταθέσουν και στη ΓΑΔΑ.

    Τα δέκα κρίσιμα λεπτά

    Στο πόρισμα ακόμη αναφέρεται, ότι υπάρχει απόδειξη, πως στη θέση του κυβερνήτη τα τελευταία 10 λεπτά καθόταν άτομο, που φορούσε μάσκα οξυγόνου και εξέπεμψε για δύο φορές σήμα κινδύνου -το γνωστό "Mayday"- με τρόπο, όμως, που τεχνικά δε μπορούσε να ακουστεί από κανένα σταθμό. Από τον τόνο της φωνής του συμπεραίνεται, ότι ήταν άνδρας καταπονημένος ή εξασθενημένος. Όπως όλα δείχνουν ο άνδρας, που προσπαθούσε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει αυτές τις τελευταίες στιγμές, ήταν ο ιπτάμενος φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου

    Στην επιστολή Τσολάκη αναφέρεται ακόμη, ότι στη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος υπεισέρχονται πολυάριθμοι παράγοντες, που χρήζουν εξονυχιστικής διερεύνησης για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

    Ανάμεσα τους είναι και η τοξικολογική έκθεση των ιατροδικαστών, η διερεύνηση των ευρημάτων από την κατασκευάστρια εταιρεία, οι καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, μεταξύ αυτών και οι συγγενείς των θυμάτων, η συντήρηση του αεροσκάφους, καθώς και τα στοιχεία από τα δύο μαύρα κουτιά. Τη διερεύνηση συνδράμει και ομάδα εμπειρογνωμόνων της Boeing, ενώ οι καταθέσεις που πρέπει συλλεχθούν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100. Ως εκ τούτου το έργο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων, μέχρι την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων, αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Σήμερα κατέθεσε στην Ασφάλεια Αττικής ο εκπρόσωπος της Helios στην Αθήνα, Γιώργος Δημητρίου, ο οποίος φέρεται να είπε ότι ενημερώθηκε για την τραγωδία από συγγενικό του πρόσωπο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πήγε στα γραφεία της εταιρείας για να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, ενώ έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις.

    "Όλοι δούλεψαν με αυτοθυσία"

    Κανένα σχόλιο σχετικά με το προκαταρκτικό πόρισμα, δε θέλησε να κάνει κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, λέγοντας ότι κανένα πολιτικό στέλεχος δε μπορεί να αναφερθεί στα στοιχεία ή να τα σχολιάσει.

    Ωστόσο, επεσήμανε, ότι το πόρισμα απαντά σε πολλά ερωτήματα.

    Ερωτώμενος, για το πώς λειτούργησε η Κυβέρνηση μετά την πτώση του αεροσκάφους, ο κ Ρουσόπουλος επεσήμανε, ότι "δούλεψαν όλοι με αυτοθυσία και επαγγελματισμό" και πρόσθεσε, πως, αν υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία ή σφάλμα, η Κυβέρνηση θα φροντίσει να το βρει και θα επιβληθεί τιμωρία.

    Όσον αφορά την κινητοποίηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση, που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η ΥΠΑ, σημειώνοντας, ότι ο πρόεδρός της κ. Σταμάτης έδωσε εντολή να γίνει έγγραφη αναφορά προκειμένου να καταγραφούν όλες οι ενέργειες. Η αναφορά, όπως εξήγησε, παραδόθηκε σήμερα στον υπουργό Μεταφορών και εντός της εβδομάδας προχωρούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για να διαπιστωθεί, αν τηρήθηκαν οι κανόνες.

    "Να είστε βέβαιοι, ότι, όπως από την πρώτη στιγμή δώσαμε στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, έτσι και ως το τέλος θα δοθούν στη δημοσιότητα όσα στοιχεία προκύψουν", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε, ακόμα, πως όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, η Κυβέρνηση θα ενημερώσει τις Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

    Τέλος, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε, ότι το σχέδιο Ρενεγκέιντ κινήθηκε με βάση τα προβλεπόμενα.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος.

    Έρευνες εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Κύπρο

    Στην Κύπρο συνεχίζονται οι έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις και τις τελευταίες ώρες έχει προκληθεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση για το πως δημιουργήθηκε και λειτούργησε η εταιρεία "Helios".

    Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Χάρης Θράσου, θα γίνει σε βάθος έρευνα και στα βιβλία της εταιρείας "Helios" και στην Πολιτική Αεροπορία, αναφορικά με τους ελέγχους, που γίνονταν στα αεροσκάφη της εταιρείας και θα καταλογισθούν ευθύνες. Ο κ. Θράσου τόνισε πως θα πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας και μετά να βγουν συμπεράσματα. "Θα πρέπει να βρεθεί η αλήθεια", τόνισε, "και όχι να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι".

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις εναντίον της Πολιτικής Αεροπορίας και δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) σε εκθέσεις του είχε επισημάνει κενά και αδυναμίες στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρίνισε πως η τελευταία έκθεση του ICAO έγινε το 2002 και ότι τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει σοβαρές βελτιώσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και η έκθεση του JAA (Συνδυασμένες Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας), τον Απρίλιο του 2005.

    Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών διευκρίνισε ότι η Διυπουργική Επιτροπή επί υπουργικής θητείας του κ. Λεόντιου Ιεροδιακόνου, δεν έδωσε την άδεια για διενέργεια πτήσεων από την εταιρεία "Helios", διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο σχετικά δημοσιεύματα. Αυτό που έκανε η Επιτροπή, είπε, ήταν να απορρίψει την ένσταση που είχαν υποβάλει οι Κυπριακές Αερογραμμές για να μην δοθεί άδεια στην "Helios". Την άδεια, πρόσθεσε, την έδωσε η Επιτροπή Αδειοδότησης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε το διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών και ειδικής ερευνητικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας.

    Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από την κυβέρνηση να δοθεί στη δημοσιότητα πλήρης κατάλογος των μετόχων, των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων και των διευθύνσεων της εταιρείας "Helios" και τις οποιεσδήποτε αλλαγές συντελέστηκαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς από την πρώτη ημέρα ίδρυσης της, μέχρι σήμερα. Επίσης ζήτησε τη λίστα των μετόχων, των μελών των ΔΣ και των διευθυντών της μητρικής εταιρείας Libra Holidays, της οποίας θυγατρική είναι η "Helios", καθώς επίσης και των άλλων αεροπορικών εταιρειών που έχουν μέχρι σήμερα λάβει άδεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καμία συνομιλία

    [02] Κοινωνία

    Ομόφωνα στο θρόνο των Ιεροσολύμων

    Νέος Πατριάρχης ο Θεόφιλος

    22/8/2005 11:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2005 7:53:25 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αλλαγή σελίδας τη Δευτέρα για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Νέος Πατριάρχης εκλέχθηκε ομόφωνα ο αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου, Θεόφιλος, μετά την πολύμηνη κρίση και την απομάκρυνση του κ. Ειρηναίου. Νωρίτερα, είχε γίνει η εκλογή του τριπρόσωπου, των τριών δηλαδή από τους συνολικά 13 υποψηφίους για τον πατριαρχικό θρόνο: ο κ. Θεόφιλος ήλθε πρώτος με 23 ψήφους, ενώ ακολούθησαν ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης, Αρίσταρχος, με 17 ψήφους και ο μητροπολίτης Τιβεριάδος, Αλέξιος, με μία ψήφο. Η εκλογή του νέου Πατριάρχη έγινε ομόφωνα από τα 14 μέλη της Ιεράς Συνόδου, μετά και την αποχώρηση των κ.κ. Αρίσταρχου και Αλέξιου. Ο κ. Θεόφιλος, 140ος διάδοχος του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου (του πρώτου επισκόπου της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων) και 97ος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, είναι 55 ετών, κατάγεται από τον νομό Μεσσηνίας, έχει σπουδάσει Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, πήρε μάστερ από το Πανεπιστήμιο Ντάραμ της Αγγλίας και μιλάει αγγλικά και αραβικά. Στο παρελθόν διετέλεσε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στο Κατάρ και παλαιότερα γραμματέας στην αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου, ενώ χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου πριν από περίπου επτά μήνες.

    Συγχαρητήρια

    Από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας, ο νέος Πατριάρχης συγκέντρωνε την προτίμηση κυρίως των νέων μελών της Ιεράς Συνόδου, που επιθυμούν με την εκλογή του να δημιουργήσουν διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για το Πατριαρχείο.

    Την εκλογή του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, χαιρέτισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος , ο οποίος με γραπτή δήλωσή του επισημαίνει πως το γεγονός ότι η εκλογή του κ. Θεόφιλου, έγινε ομόφωνα "καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Σιωνίτιδας Εκκλησίας, να υπερβεί το χθες και να βαδίσει ενωμένη προς το μέλλον επ ωφελεία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού".

    Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου καταλήγει: "Στην εποχή αυτή, η Εκκλησία της Ελλάδος θα σταθεί στο πλευρό του Πατριαρχείου μας και του νέου Πατριάρχη με όλη Της την αγάπη, όλες Της τις προσευχές και όλη Της τη δύναμη".

    Την είδηση πληροφορήθηκε στην Ιμβρο όπου βρισκόταν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος του ευχήθηκε "ιστορική και ένδοξη πρωθιερατική διακονία και προσφορά εν ομοψυχία και ενότητι μετά πάντων των μελών της υφ υμάς προσφιλούς αγιοταφικής αδελφότητος".

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Θεόφιλο απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης , που χαρακτήρισε άψογη τη διαδικασία εκλογής, ευχήθηκε στον νέο Πατριάρχη "να φέρει σε πέρας την, πραγματικά, πολύ δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει, προς όφελος του ιστορικού αυτού Πατριαρχείου και της ενότητας του ποιμνίου του".

    Τηλεγράφημα απέστειλε και η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου , με το οποίο εύχεται στον κ. Θεόφιλο να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει "προς όφελος της ενότητας του ποιμνίου, της Ορθοδοξίας και του ιστορικού αυτού Πατριαρχείου".

    "Είμαι βέβαιος ότι, θα ανταποκριθείτε με τον καλύτερο τρόπο στα υψηλά σας καθήκοντα. Θα είμαστε δίπλα σας στην επίπονη προσπάθεια για την προώθηση του πνευματικού και ιστορικού ρόλου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων", σημειώνεται μεταξύ άλλων, στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

    Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε στον κ. Θεόφιλο και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι η εκλογή του στο Θρόνο του Σεπτού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στη μακραίωνη ιστορία του. Και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ανδρέας Αθενς απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή μέσω της οποίας διαβεβαίωσε για τη στήριξη του Συμβουλίου σε κάθε προσπάθεια για την εδραίωση του ιστορικού ρόλου του Πατριαρχείου.

    Εξάλλου, με τη σημερινή απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου που απέρριψε την προσφυγή για αναβολή της εκλογής του, η κυβέρνηση του Ισραήλ δείχνει ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση του νέου Πατριάρχη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ώρα εκλογής στα Ιεροσόλυμα

    [03] Οικονομία

    Θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου

    Καθορίστηκαν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

    22/8/2005 3:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2005 6:47:26 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να ισχύουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, και μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σιούφα, η απόφαση για τα νέα τιμολόγια διαμορφώθηκε με κριτήρια να μην επιβαρυνθούν καθόλου οι οικονομικά ασθενέστεροι και να περιοριστούν κάτω του πληθωρισμού οι αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι, για όσους καταναλώνουν μέχρι και 800 kWh ανά 4μηνο δεν προβλέπεται καμία μεταβολή στο πάγιο και στη χρέωση κατανάλωσης ενέργειας.

    Τα νέα τιμολόγια διαμορφώνονται ως εξής:

    ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

    Κατανάλωση (σε kWh ανά 4μηνο) Μεσοσταθμική Μεταβολή

    1-800 0%

    801-2.000 3%

    2.500 3,2%

    3.000 3,3%

    3.500 3,6%

    4.000 3,8%

    4.400 3,9%

    4.400 και άνω 6,5%

    Επισημαίνεται ότι τα ποσοστά αύξησης εφαρμόζονται κλιμακωτά και όχι σωρευτικά, με εξαίρεση όσους καταναλώνουν περισσότερες από 4.400 kWh ανά 4μηνο (το 1,3% του συνολικού αριθμού των οικιακών πελατών), οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με το ποσοστό αύξησης 6,5% σε όλα τα κλιμάκια της κατανάλωσης.

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για όσους καταναλώνουν μέχρι 2000 kWh η μηνιαία διαφορά του λογαριασμού θα είναι 72 λεπτά του ευρώ, ενώ για όσους καταναλώνουν μέχρι 3000 kWh, η μηνιαία διαφορά δε θα υπερβαίνει τα 2 ευρώ.

    Επισημαίνεται, ότι η μέση οικιακή κατανάλωση ανέρχεται περίπου σε 1.100 kWh ανά τετράμηνο.

    ΛΟΙΠΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

    Για όλα τα άλλα τιμολόγια (βιομηχανικό, εμπορικό, κλπ), η αύξηση ανέρχεται σε 3,5%, ενώ για το αγροτικό τιμολόγιο περιορίζεται σε 2,5%.

    Στόχοι του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι, εκτός από τη μη επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων, να λειτουργεί η τιμολογιακή πολιτική ως αντικίνητρο στη σπατάλη ενέργειας, ενώ, παράλληλα, να διασφαλιστούν η πορεία και οι θετικές προοπτικές της ΔΕΗ.

    "Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των 15 χωρών της Ε.Ε." επεσήμαναν σε δήλωσή τους ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Παλαιοκρασσάς και Δημήτρης Μανιατάκης.

    Παράλληλα, σε ανακοίνωση της ΔΕΗ σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων θα καλύψει μέρος των επιβαρύνσεων που προέκυψαν από τις αυξήσεις στα καύσιμα και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο, με την οποία η ΔΕΗ υποχρεούται να δαπανήσει σημαντικά ποσά για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

    [04] Κοινωνία

    Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του "Ταξιάρχη"

    Χίος - Πειραιάς σε... 27 ώρες

    22/8/2005 3:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2005 7:38:51 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε οδύσσεια μετατράπηκε για τους 594 επιβάτες του πλοίου "Ταξιάρχης" το ταξίδι από την Μυτιλήνη και την Χίο στον Πειραιά, που διήρκησε 27 ώρες, λόγω μηχανικής βλάβης που παρουσιάστηκε στην αριστερή του μηχανή. Η ταλαιπωρία για τους επιβάτες ξεκίνησε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν το πλοίο παρουσίασε βλάβη στην αριστερή μηχανή του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι της Χίου. Αφού επισκευάσθηκε, αναχώρησε στις 6 το απόγευμα με 537 επιβάτες για το λιμάνι του Πειραιά. Όμως, ανοιχτά της Άνδρου παρουσίασε το ίδιο μηχανικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να συνεχίσει την πορεία του με μειωμένη ταχύτητα, ενώ δίπλα του έπλεε συνεχώς ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού. Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή. Πολλοί επιβάτες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, ενώ ορισμένοι κατήγγειλαν ότι μέσα στο πλοίο υπήρχαν κοριοί. Τελικά, ο "Ταξιάρχης" έφτασε στον Πειραιά με 27 ώρες καθυστέρηση και απαγορεύθηκε ο απόπλους του μέχρι να γίνει επιδιόρθωση της βλάβης και επιθεώρηση, ενώ το απογευματινό δρομολόγιο της Δευτέρας από Μυτιλήνη και Χίο για Πειραιά θα εκτελεσθεί από το "Αίολος Κεντέρης".

    Οι επιβάτες του δρομολογίου Πειραιάς - Μυτιλήνη που θα εκτελούσε το "Αίολος Κεντέρης" στις 17:30 θα επιβιβαστούν στο "Θεόφιλος" σε καμπίνες και θα αναχωρήσουν στις 19:00 για Μυτιλήνη.

    Για το δρομολόγιο Μυτιλήνη - Πειραιάς με το "Αίολος Κεντέρης" οι επιβάτες δεν θα υποχρεωθούν σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, ενώ για το δρομολόγιο Πειραιάς - Μυτιλήνη με το "Θεόφιλος" αντί του "Αίολος Κεντέρης" στους επιβάτες θα καταβληθεί η διαφορά που υπάρχει στην τιμή του εισιτηρίου στα δύο πλοία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περιπέτεια εν πλω

    Σχετικά Links: NEL Lines

    [05] Πολιτική

    Συναντήσεις Καραμανλή με Παυλόπουλο Αλογοσκούφη

    Η ΔΕΘ στο Μαξίμου

    22/8/2005 1:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2005 2:34:06 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας, Προκόπη Παυλόπουλο και Γιώργο Αλογοσκούφη, στο Μέγαρο Μαξίμου. "Είχαμε συνεργασία για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου εν όψει και των εξαγγελιών που θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς", υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης. Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε πως βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η μείωση των ελλειμμάτων και η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα, ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο και να μειωθεί η ανεργία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως ήταν μια συνηθισμένη συνάντηση για θέματα του Υπουργείου, σημειώνοντας, ότι αυτές οι συναντήσεις γίνονται και θα γίνονται και πως η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Πρωθυπουργού εν όψει της ΔΕΘ.

    "Καμιά προσδοκία δεν πρέπει να έχει ο λαός από την αναμενόμενη ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ", τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως η Οικονομία πάει καλά μόνο για την πλουτοκρατία και κάλεσε τους πολίτες σε διαρκή αγώνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σταθερότητα και ανάπτυξη για το 2006

    [06] Κόσμος

    Μεγέθους 4,5 βαθμών

    Ένας νεκρός από σεισμό στη Ρώμη

    22/8/2005 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2005 6:31:04 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ANSA, ΑΠΕ

    Ανησύχησαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι κάτοικοι της Ρώμης, από ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Ιταλίας, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε υποθαλάσσια περιοχή, σε κοντινή απόσταση από την ακτή. Ένας ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του όταν λόγω της σεισμικής δόνησης, έπεσε από σκάλα στην οποία ήταν ανεβασμένος. Παρά το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν μόλις 15 χλμ από την ακτή, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό ότι αποκλείεται ο κίνδυνος παλιρροϊκού κύματος (τσουνάμι). Η δόνηση σημειώθηκε στις 14:02 (τοπική ώρα), ενώ ειδικά συνεργεία επιθεωρούν τα μουσεία, το Κολοσσαίο και άλλα μνημεία της "αιώνιας πόλης" για ενδεχόμενες ζημιές. Αρκετοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους, ενώ και οι λουόμενοι στις παραλίες απομακρύνθηκαν αμέσως.

    [07] Κόσμος

    Μεταξύ Ταλιμπάν και δυνάμεων ασφαλείας

    Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    22/8/2005 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Μόλις ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, οι συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανο-αφγανικών δυνάμεων και των μαχητών Ταλιμπάν συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πάνω από 100 αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις επιχειρήσεις των τριών τελευταίων εβδομάδων, που διεξήχθησαν στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν. Στόχος των κοινών επιχειρήσεων είναι η ενίσχυση της ασφάλειας πριν τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, καθώς ενόψει των εκλογών οι Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους. Από την αρχή του έτους, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 1000 άνθρωποι, ενώ οι απώλειες στο αμερικανικό στρατόπεδο ανέρχονται στους 70 νεκρούς. Στο Αφγανιστάν σταθμεύουν σήμερα περίπου 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ από τα τέλη του 2001 έχουν σκοτωθεί περίπου 200 στρατιώτες.

    [08] Ιράκ

    Καταρχήν συμφωνία για το ιρακινό σύνταγμα

    22/8/2005 5:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2005 6:40:43 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Σε ένα προσχέδιο του πολυαναμενόμενου ιρακινού Συντάγματος κατάφεραν να καταλήξουν, τη Δευτέρα, οι διαπραγματευτές από τις κυβερνώσες σιιτικές ισλαμικές οργανώσεις του ιρακινού κοινοβουλίου, μόλις έξι ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, που λήγει τα μεσάνυχτα. Το σχέδιο αναμένεται να προταθεί μέσα στην ημέρα στην Εθνοσυνέλευση, αν και είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει συναίνεση για το κείμενο μεταξύ των Σουνιτών και των κοσμικών Σιιτών, ενώ, όπως έγινε γνωστό, και οι Κούρδοι υποστήριξαν τη συμφωνία. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο προσχέδιο το Ιράκ χαρακτηρίζεται ως "ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική δημοκρατία", χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται λεπτομερώς ο βαθμός ή η φύση της ομοσπονδίας. Ο τίτλος αυτός ενδέχεται να αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων του Ιράκ, καθώς οι Σουνίτες αντιστέκονται σθεναρά στην ιδέα της ομοσπονδιοποίησης, ιδίως όσον αφορά τους Σιίτες του νότου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συγκρούσεις σε όλο το Ιράκ

    Σκληρές διαπραγματεύσεις

    Χωρίς συμφωνία

    [09] Ιράκ

    Συγκρούσεις σε όλο το Ιράκ

    22/8/2005 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Βαρύς είναι ο φόρος αίματος που πληρώνει καθημερινά ο ιρακινός λαός, καθώς εντείνονται οι επιθέσεις ανταρτών, ενόψει και της κατάρτισης του νέου Συντάγματος της χώρας. Πηγές ασφαλείας κάνουν λόγω για 34 νεκρούς, εκ των οποίων 26 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 8 πολίτες, ενώ στα θύματα συγκαταλέγονται και ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Κιρκούκ, Ιμπραΐμ Σαΐντ, που δολοφονήθηκε από ενόπλους μαζί με τη σύζυγό του. Σημειώνεται ότι είναι ο πέμπτος αρχηγός της αντιτρομοκρατικής του Κιρκούκ, που δολοφονείται. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ, αφέθηκαν ελεύθεροι 14 όμηροι, 11 Πακιστανοί και 3 Ινδοί, που είχαν απαχθεί από αντάρτες στο Ιράκ στις αρχές του μήνα.

    [10] Αθλητισμός

    Το αποχαιρετιστήριο δώρο του Ρομπίνιο

    22/8/2005 12:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με δύο τέρματα του Ρομπίνιο, αποχαιρετιστήριο δώρο του Βραζιλιάνου άσου στους συμπαίκτες αλλά και στους φίλους της ομάδας, η Σάντος επικράτησε με 4-3 της Φιγκουερένσε, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της χώρας της σάμπας. Αυτό ήταν το πρότελευταίο παιχνίδι του Ρομπίνιο με τη Σάντος, καθώς την Τετάρτη θα παίξει εκτός έδρας με την Παϊσάντου, ενώ την προσεχή Κυριακή θα δώσει το παρών στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος με την Καντίθ. Στην κορυφή της βαθμολογίας του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος παραμένει η Κορίνθιανς, που ξεπέρασε με 1-0 και το εμπόδιο της Γκογιας.Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής: Μπραζιλιένσε-Πόντε Πρέτα 4-0, Φλαμένγκο-Παϊσάντου 2-1, Φλουμινένσε-Παλμεϊρας 2-2, Φορταλέζα-Παλμεϊρας 2-2, Ιντερνασιονάλ-Κορίτιμπα 3-2, Παρανά-Βάσκο ντα Γκάμα 0-0, ενώ το Σάββατο την αυλαία της αγωνιστικής άνοιξαν οι εξής αναμετρήσεις: Ατλετικο Μινεϊρο 2-Γιουβεντούτ 2-1, Ατλέτικο Παραναένσε-Σάο Πάολο 4-2 και Σάο Καετάνο Κρουζέϊρο 0-1.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Βιλα ο Μπάρος

    22/8/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σχεδόν εννέα εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει στην Άστον Βίλα η απόκτηση του Μίλαν Μπάρος, η οποία συμφωνήθηκε σήμερα ανάμεσα στους ανθρώπους της ομάδας με εκείνους της Λίβερπουλ. Ο Τσέχος επιθετικός της πρωταθλήτριας Ευρώπης αν περάσει τις ιατρικές εξετάσεις, θα υπογράψει εντός των επόμενων ημερών το νέο του συμβόλαιο που θα έχει μάλιστα διάρκεια τεσσάρων ετών. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν επισήμως, ωστόσο το ποσό που θα κληθεί να καταβάλλει η Άστον Βίλα, προκύπτει από τα δημοσιεύματα των αγγλικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία η Λίβερπουλ κοστολόγισε τον Μπάρος στα 6 εκατομμύρια λίρες.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Γκολ εσείς; Σέντρα εμείς!

    22/8/2005 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην ιστορία του βελγικού αθλητισμού πέρασε χθες η ομάδα της Μπερλάαρ. Ο σύλλογος της Γ΄ κατηγορίας της Φλαμανδίας σημείωσε ένα ιστορικό ρεκόρ, για το οποίο οι περισσότεροι θεωρούν υπεύθυνη την βασική τερματοφύλακα της ομάδας. Η "φύλακας άγγελος" της εστίας της ομάδας, δεν κατάφερε να δώσει το παρών στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος με τη Μαλίν, καθώς χρειάστηκε να παραστεί σε ένα σημαντικό φεστιβάλ μουσικής ροκ. Τη δύσκολη αποστολή της επάξιας αντικατάστασης της βασικής πορτιέρο της ομάδας, ανέλαβε η 16χρονη Σαρλότ Ζακόμπ, που κατά τη διάρκεια του αγώνα "έλαμψε" δια της απουσίας της. Άλλωστε μόνο έτσι θα μπορούσε η Μαλίν να φτάσει στο ισοπεδωτικό 50-1 επί της αντιπάλου της. Και για να μην ξεχνιόμαστε δε αναφερόμαστε σε ομάδες μπάσκετ, αλλά ποδοσφαίρου.

    "Ανέβηκε" η ομάδα στο β' ημίχρονο

    Τι ήταν, τι δεν ήταν η Ζακόμπ κάτω από την εστία της Μπερλάαρ το ίδιο και το αυτό έκανε για τις αντίπαλες παίκτριες. Παρόλα αυτά αν και πολλοί θα περίμεναν ότι ο αγώνας αυτός θα αποτελούσε τραυματική εμπειρία, που θα "σημάδευε" την καριέρα της νεαρής πάικτριας η... αρνητική σταρ της αναμέτρησης, στις δηλώσεις της δεν έδειξε να το παίρνει κατάκαδαρδα. Απεναντίας μάλιστα οπλισμένη με χιούμορ έδωσε ανάγλυφα την εικόνα του αγώνα

    "Με το εναρκτήριο λάκτισμα οι αντίπαλες περνούσαν στην επίθεση και έστελναν την μπάλα στα δίχτυα. Αυτό συνεχιζόταν χωρίς διακοπή. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν ήδη 27-0. Εάν αφαιρέσουμε από τον χρόνο του παιχνιδιού τα λεπτά που ήταν αναγκαία για τη μεταφορά της μπάλας από τα δίχτυα στο κέντρο του γηπέδου, μπορούμε να πούμε ότι η Μαλίν έβαζε γκολ σχεδόν ανά ένα λεπτό" τόνισε η Ζακόμπ, που μπορεί από καθήκοντα τερματοφύλακα να μην έχει ούτε μυρωδιά, αλλά σίγουρα έχει τεράστια αποθέματα αισιοδοξίας:

    "Στο δεύτερο ημίχρονο όμως βελτιωθήκαμε, καθώς δεχτήκαμε μόνο... 23 γκολ, Μας άφησαν να σκοράρουμε κιόλας, ήταν ευγενικό από μέρους τους" υποστήριξε η Βελγίδα ποδοσφαιριστής, ενώ στο ίδιο μήκος πνεύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της αρχηγού της ομάδας Τζούλι Λέμενς: "Ευτυχώς που δεν υπάρχει αγώνας ρεβάνς...''

    Ελπίδες για... ανατροπή

    Κι όμως παρά το διασυρμό επί... χόρτου της Μπερλάαρ οι ελπίδες... πρόκρισης δεν έχουν "σβήσει" οριστικά. Ο γραμματέας της ομάδας, Γιάν Βερμπίνεν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανατραπεί "στα χαρτιά" το αποτέλεσμα, καθώς η Μαλίν δήλωσε 16 παίκτριες στο φύλλο αγώνα και όχι 15, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. "Εάν προσφύγουμε στην ομοσπονδία, η Μαλίν θα χάσει τον αγώνα με 5-0 και θα αποκλειστεί από το Κύπελλο" δήλωσε ο Βερμπίνεν στην εφημερίδα "Het Laatste Nieuws".

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Πόρτσμουθ ο Πρίσκε

    22/8/2005 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα άλμα στην καριέρα του σημείωσε ο διεθνής Δανός αμυντικός Μπρίαν Πρίσκε, ο οποίος αποχαιρέτησε τα βελγικά γήπεδα και τη φανέλα της Γκενκ για χάρη της πρέμιερσιπ και της Πόρτσμουθ. Ο 28χρονος άσος των "Βίκινγκς", που εντυπωσίασε στο πρόσφατο φιλικό της Δανίας με την Αγγλία, όπου η ομάδα του κ. Όλσεν φιλοδώρησε με τεσσάρα (4-1) τους αντιπάλους της, αν και είχε ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με τη Γκενκ, αναμένεται να κάνει αύριο το ντεμπούτο του στην Πόρτσμουθ κόντρα στην Αστον Βίλα. Η απόκτηση του Σκανδιναβού άσου που για τρία χρόνια συνεργασίας θα κοστίσει 750.000 ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η αγγλική ομάδα, ενώ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ομάδας, ο διευθύνων σύμβουλος Πίτερ Στόρεϊ έπλεξε το εγκώμιο του Πρίσκε: "Είναι ένας πολυδιάστατος αμυντικός, ο οποίος καλύπτει το δεξί άκρο στην εθνική Δανίας και το κέντρο της άμυνας στον σύλλογό του. Νομίζω ότι έδειξε τις ικανότητές του στη νίκη κόντρα στην εθνική Αγγλίας".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Λαλίστατος ο Μαλεζάνι

    22/8/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το όραμά του για τον Παναθηναϊκό ανέλυσε ο Αλμπέρτο δοθείσης της ευκαιρίας που του παρουσιάστηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους με τον αυριανό αγώνα των "πρασίνων" απέναντι στην Βίσλα. Ο Ιταλός τεχνικός εξέπληξε τους εκπροσώπους του Τύπου αφού ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης δεν αφορούσε τον συγκεκριμένο αγώνα, ωστόσο το μέλλον του Παναθηναϊκού λίγο )κατά τον Μαλεζάνι), ή πολύ (για κάποιους άλλους) εξαρτάται από αυτόν. "Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να πω και που πάνε πολύ πιο μακριά από τον αυριανό αγώνα", τόνισε ο Μαλεζάνι και συμπλήρωσε, "Έχουν γίνει ριζικές και βαθιές αλλαγές. Δουλεύουμε πλέον με περισσότερη λογική και λιγότερο συναίσθημα. Σε αυτόν το στόχο συμμετέχουν όλοι, η διοίκηση, το προπονητικό και το ιατρικό επιτελείο και οι παίκτες. Μας απασχολεί είναι το είδος και η ποιότητα της δουλειάς και όχι τόσο το αποτέλεσμα. Γι΄αυτό το καινούριο μοντέλο προπόνησης όλοι νιώθουμε υπεύθυνοι και όλοι το αισθανόμαστε δικό μας. Ευχαριστώ τον ιδιοκτήτη της ομάδας που στήριξε και βοηθά συνεχώς αυτήν την προσπάθεια. Πρόκειται για μια αλλαγή που θα αφήσει εποχή στον Παναθηναϊκό. Στην ομάδα ήλθαν αρκετοί καινούριοι παίκτες διαφόρων εθνικοτήτων, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί το ιδανικό μείγμα. Όλοι οι νέοι πρέπει να σκέφτονται ομαδικά και όχι ατομικά, είτε αγωνίζονται είτε όχι".

    Κρίσιμο αλλά όχι ζωής ή θανάτου

    Η όλη αναφορά του Ιταλού στο μέλλον της ομάδας και στα σχέδια για αυτήν, συνδέθηκε με τον αγώνα εναντίον της Βίσλας, αφού η ερώτηση για το κατά πόσο αυτός επηρεάζει την πορεία ήταν μάλλον μοιραίο να έρθει. "Δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου", απάντησε ο Ιταλός και σμυπλήρωσε, "Σίγουρα είναι μια κρίσιμη στιγμή καθώς η πρόκριση θα μας δώσει ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια. Θεωρώ πως το 1-3 του πρώτου αγώνα είναι αρκετά βαρύ σκορ. Οι παίκτες είναι έτοιμοι, το ίδιο κι οι οπαδοί μας όπως πληροφορούμαι. Ενωμένοι πρέπει να παλέψουμε να φέρουμε σε πέρας τον πρώτο στόχο μας. Να το πετύχουμε για τα παιδιά μου, που έχουν δουλέψει σκληρά".

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Οδηγίες προς... τρίφυλλους ναυτιλομένους

    22/8/2005 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τέσσερις βασικούς τομείς προσέλευσης ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ για την ομαλή και ταχύτερη είσοδο των φιλάθλων της στις θύρες του Ολυμπιακού Σταδίου τις ημέρες των αγώνων. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του "τριφυλλιού" κάθε θύρα αντιστοιχεί και σε έναν τομέα προσέλευσης. Συγκεκριμένα: Στον Τομέα Α αντιστοιχούν οι θύρες 1 - 3 και 23 35, στον Tομέα Β αντιστοιχούν οι θύρες 4 7, στον Tομέα Γ αντιστοιχούν οι θύρες 8 11, στον Tομέα Δ αντιστοιχούν οι θύρες 12 22. Οι φίλαθλοι θα εισέρχονται στο εσωτερικό του Σταδίου αποκλειστικά και μόνο από τον τομέα ο οποίος αντιστοιχεί στην θύρα που αναγράφεται στο εισιτήριο τους.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ένας αλλά "Ντράγκο"

    22/8/2005 11:36:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το τελευταίο κομμάτι του φετινού μετεγγραφικού παζλ του Ολυμπιακού θα αποτελέσει ο διεθνής Σέρβος άμυντικός της Σταντάρ Λιέγης, Ίβιτσα Ντραγκουντίνοβιτς, που υπό τις "ευλογίες" της βελγικής ομάδας αναμένεται σήμερα το βράδυ στην Αθήνα για να ενσωματωθεί στους πρωταθλητές. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε αίσιο τέλος στο σήριαλ της εν λόγω μετακίνησης, καθώς οι δύο ομάδες μετά από ένα μαραθώνιο σκληρών διαπραγματεύσεων, που κράτησαν περίπου ένα μήνα, ο "Ντραγκο" θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας (2+1) με τους "ερυθρόλευκους", για τους οποίους το κόστος της μετεγγραφής θα φτάσει τα 1.2 εκατομμύρια ευρώ.

    Τρία γκολ σε 159 αγώνες με τη Σταντάρ

    Ο 30χρονος Σέρβος άσος, που αγωνίζεται εδώ και πέντε χρόνια στη Σταντάρ Λιέγης, σε 159 συμμετοχές στο βελγικό σύλλογο, αγωνίστηκε ως βασικός σε 154 παιχνίδια και πέτυχε 3 γκολ.

    Παράλληλα έχει δεχθεί 22 κίτρινες κάρτες και 2 κόκκινες. Πριν από τη βελγική ομάδα είχε φορέσει τις φανέλες των Πολίμιε και Μπόρακ Κάσακ, ομάδων της πατρίδας του, ενώ από το 1996 έως το 2000 αγωνίστηκε στη βελγική Γκέντ.

    [17] Μπάσκετ

    Στην Μπολόνια ο Κομμάτος

    22/8/2005 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στην Μπολόνια ταξίδεψε σήμερα ο Νέστορας Κόμματος για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο διάρκειας τριών χρόνων με την Κλίμαμιο και να δώσει το "παρών" στην επίσημη «πρώτη» της νέας του ομάδας υπό τις οδηγίες του Ρέπεσα. Ο Κόμματος δεν ακολούθησε την αποστολή της Εθνικής Ανδρών κατά την επιστροφή της στην Αθήνα από την Ιταλία, αφού ήταν κοντά στην Μπολόνια και εκρεμμούσε η επισημοποίηση της συνεργασίας του με την πρωταθλήτρια Ιταλίας. Η απόκτησή του έχει ανακοινωθεί επισήμως στις 4 Αυγούστου από την Κλίμαμιο. Η επιστροφή του στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για αύριο, όταν και ξαναξεκινούν οι προπονήσεις της Εθνικής ανδρών στο ΟΑΚΑ. Στο μεταξύ, η νέα ομάδα του Κόμματου, παρουσίασε σήμερα στους εκπροσώπους του ιταλικού Τύπου τον νεοαποκτηθέντα Σάνι Μπετσίροβιτς, ενώ η πρώτη συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 ώρα Ελλάδας.

    [18] Πρωθυπουργικά μπράβο για Ανδρεοπούλου

    22/8/2005 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Συγχαρητήρια στην πρωταθλήτρια του θαλάσσιου σκι Αγγελική Ανδριοπούλου για την κατάκτηση των τριών μεταλλίων ενός χρυσού και δύο ασημένιων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι, στο Τιανγίν της Κίνας, απηύθυνε σε σημερινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής: "Η συνολική λαμπρή επίδοση της Αγγελικής Ανδριοπούλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι με την κατάκτηση τριών μεταλλίων, αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών της, αναδεικνύοντάς τη σε μία εκ των πρωταγωνιστριών των αγώνων. Στην αθλήτρια μας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια» επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Χρυσό" άλμα στο θαλάσσιο σκι

    [19] Πάτησε... κορυφή η Σαράποβα

    22/8/2005 12:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δέκα μήνες έβλεπε την "πλάτη" της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας Λίντσεϊ Ντεϊβενπορτ η Ρωσίδα Μαρία Σαράποβα, που βρισκόταν στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης της Wta, αλλά ως εδώ Από χθες η 18χρονη άσος των κορτ με 4.452 βαθμούς σκαρφάλωσε το Έβερεστ του παγκόσμιου τένις, έγινε η πρώτη αθλήτρια της χώρας της που έπιασε κορυφή και παράλληλα η νεαρότερη αθλήτρια στην ιστορία του αθλήματος που έφτασε στο Νο 1, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη που ανακοινώθηκε σήμερα. Τρίτη παρέμεινε η Γαλλίδα Αμελί Μορεσμό, ενώ το καρέ των κορυφαίων συμπληρώνει η Βελγίδα Κιμ Κλαϊστερς, που από το Νο 8 της παγκόσμιας λίστας εκτοξεύτηκε στο Νο 4. Αντίθετα με πτώση συνέχισε η Λένα Δανιηλίδου την πορεία της στην παγκόσμια κατάταξη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η οποία ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στο Νο 58, έχασε πέντε θέσεις και βρίσκεται πλέον στο Νο 63 με 589,25 βαθμούς.

    [20] Υγεία

    Θα απευθύνονται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά

    " Έξυπνα φάρμακα "

    22/8/2005 10:06:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σε μερικά χρόνια τα "έξυπνα φάρμακα" θα είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για φάρμακα που θα απευθύνονται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά και θα στοχεύουν στο κύταρο που πάσχει, χωρίς να καταστρέφουν τον περιβάλλοντα ιστό. Οι πρώτες εφαρμογές σε πειραματόζωα έχουν ήδη γίνει και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σε δύο δεκαετίες, τα εξατομικευμένα φάρμακα, που θα συνταγογραφούνται με βάση το DNA του κάθε ανθρώπου, θα δώσουν ριζική λύση στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

    Ανοίγει ο δρόμος γαι τις ανίατες ασθένειες

    "Θα μιλούμε πλέον για εξατομικευμένη ιατρική... η συνταγογράφηση για κάθε ασθενή θα απευθύνεται στο γονιδιακό του υπόστρωμα" ανέφερε ο Θανάσης Παπαβασιλείου, Καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε: "Τα νοσήματα για τα οποία θα χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι πολυπαραγοντικά. Θα παρεμβαίνουμε χωρίς να βλάψουμε τον περιβάλλοντα ιστό των κυττάρων που είναι υπεύθυνα".

    Τα έξυπνα φάρμακα και τα φάρμακα με βάση το DNA στο μέλλον θα απευθύνονται σε ασθενείς με καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα, νόσο αλτσχάιμερ και πάρκινσον.

    Ο δρόμος για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών έχει ανοίξει. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι πολύ πιο σύντομα τα λεγόμενα έξυπνα φάρμακα θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ήπιων ασθενειών.

    [21] Τεχνολογία

    "Χαμένο" για 81 χρόνια

    Στο φως χειρόγραφο του Αϊνστάιν

    22/8/2005 11:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Όταν ο Ολλανδός Ροούντι Μπούινγκ ξεκινούσε τη διατριβή στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν, πιθανότατα δε μπορούσε να φανταστεί, ότι οι έρευνές του θα τον οδηγούσαν στην ανακάλυψη ενός χειρόγραφου του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το οποίο χρονολογείται στα 1924. Στο χειρόγραφο, που έχει τίτλο "Κβαντική θεωρία των μονοσθενών ιδανικών αερίων" και εκτιμάται ως μία από τις σημαντικότερες τελευταίες ανακαλύψεις του, τεκμηριώνεται η θεωρία συμπεριφοράς των αερίων σε απόλυτα παγωμένο περιβάλλον. Εντυπωσιακό είναι, ότι σε μερικές από τις 16 σελίδες του χειρόγραφου διακρίνονται ακόμη και τα αποτυπώματα του Αϊνστάιν, ενώ υπάρχουν πολλές σημειώσεις από τον εκδότη του, όπως εξηγεί ο Κάρλο Μπεενάκερ, καθηγητής στο Λέιντεν. Η θεωρία αυτή του Αϊνστάιν εκδόθηκε το 1925, ωστόσο οι επιστήμονες την απέδειξαν εργαστηριακά 70 χρόνια αργότερα, το 1995. Η απάντηση για το πώς το πώς το χειρόγραφο βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν δίνεται μέσα από τις ίδιες τις σελίδες του. Όπως προκύπτει, ο πατέρας της Θεωρίας της Σχετικότητας κατά τη δεκαετία του 1920 έδινε συχνά διαλέξεις στο Ίδρυμα, λόγω της στενής του φιλίας με τον εκεί καθηγητή φυσικής Πολ Έχρενφεστ.

    Τη θεωρία αυτή ο Αϊνστάιν την ανέπτυξε σε συνεργασία με τον Ινδό φυσικό Σατιέντρα Ναθ Μποζ και το κατοπινό πόρισμά τους έμεινε γνωστό ως συμπύκνωμα Αϊνστάιν-Μποζ.

    Εργαστηριακά το απέδειξαν 70 χρόνια αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο οι επιστήμονες Έρικ Κόρνελ, Καρλ Βίμαν και ο Βόλφανγκ Κέτερλε από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι για αυτό τους το επίτευγμα απέσπασαν το Νόμπελ Φυσικής το 2001.

    Όσο για το χειρόγραφο ο καθηγητής του Λέιντεν, Κάρλο Μπεενάκερ σημείωσε, ότι θα παραμείνει στο Πανεπιστήμιο ως ανάμνηση των επισκέψεων του Αϊνστάιν εκεί.

    Δείτε εδώ τις φωτογραφίες με τις 16 σελίδες του χειρόγραφου.

    [22] Παράξενα

    Πάρτι - δόλωμα

    22/8/2005 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Νέα δεδομένα στις αστυνομικές επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και σύλληψη εγκληματιών φαίνεται πως εισήγαγαν οι Αρχές της πόλης Kimberley, στην Νότιο Αφρική. Τι σκαρφίστηκαν; Ένα χλιδάτο πάρτι, με καλεσμένη την... αφρόκρεμα των εγκληματιών της επαρχίας, ώστε να συλληφθούν οι πιο περιζήτητοι κακοποιοί μαζικά και με ελάχιστο κόπο! Οι Αρχές απέστειλαν προσκλήσεις για την λαμπερή βραδιά στις γνωστές διευθύνσεις 200 διαβόητων εγκληματιών, ελπίζοντας να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για ένα πάρτι γεμάτο μουσική από γνωστούς dj της περιοχής, χορό και πολλές εκπλήξεις. Φαίνεται ότι η πρόσκληση ήταν τόσο δελεαστική, που 20 προσήλθαν στο Δημαρχείο της πόλης για να διασκεδάσουν. Κι ενώ το νταβαντούρι πλησίαζε προς το τέλος του και οι διοργανωτές απένειμαν βραβεία στις "ψυχές" του πάρτι, άνδρες της Αστυνομίας έκαναν την μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς: εισέβαλαν στον χώρο και συνέλαβαν τους κακοποιούς! Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Mashay Gamieldien, η ιδέα της επιχείρησης, με την κωδική ονομασία "Ευχάριστη Έκπληξη", ήταν να μαζευτούν όλοι οι κακοποιοί στον ίδιο χώρο και να συλληφθούν μαζικά.

    [23] Παράξενα

    Ποντάροντας τους ίδιους αριθμούς

    Κέρδισαν δεύτερη φορά το λόττο

    22/8/2005 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Για δεύτερη φορά χαμογέλασε η τύχη σε μια οικογένεια στη βόρεια Γαλλία η οποία κέρδισε στο λόττο δύο φορές μέσα σε 27 χρόνια ποντάροντας στους ίδιους αριθμούς και συμπληρώνοντας το δελτίο της στο ίδιο αγαπημένο τους καπνοπωλείο, όπως ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος "La Habanitos". Η οικογένεια που συχνάζει σε αυτό το καπνοπωλείο της κοινότητας Οντρουίκ κέρδισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ στις 3 Αυγούστου "στοιχηματίζοντας" στους ίδιους έξι αριθμούς που είχε συμπληρώσει στο ίδιο μέρος το 1978, κερδίζοντας τότε 900.000 γαλλικά φράγκα (σχεδόν 500.000 ευρώ σήμερα).

    "Η συγκεκριμένη οικογένεια παίζει το ίδιο τυχερό παιχνίδι με τους ίδιους αριθμούς κάθε εβδομάδα, ξοδεύοντας μάλιστα συχνά μεγάλα ποσά", είπε η σύζυγος του ιδιοκτήτη του καταστήματος, Μπεατρίς Βάντερσιπ και πρόσθεσε "οι τυχεροί λαχνοί είναι κάτι σύνηθες στο καπνοπωλείο τους, παρότι οι νικητές δεν κερδίζουν τόσο μεγάλα ποσά όπως η οικογένεια στην κοινότητα Οντρουίκ".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 August 2005 - 16:53:03 UTC