Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανέλλήνιο ρεκόρ η Εφεντάκη στο Λίντς
  • [02] Ενισχύονται οι Μ.Ε.Θ
  • [03] Άλλος τόπος - άλλο βλέμμα
  • [04] "Άναψαν τα αίματα" στη Βουλή
  • [05] "Μάχη" για το αυτοδιοίκητο
  • [06] Απαντούν με "Μαύρη Βίβλο" ενόψει ΔΕΘ
  • [07] Η αγωνία τελειώνει
  • [08] Συντριβή μικρού αεροπλάνου στην Ελβετία
  • [09] "Χτύπησε" πάλι ο Ζαρκάουι
  • [10] Με το... σεντόνι στο χέρι η Ραπίντ
  • [11] Τα δάκρια ταιριάζουν στον... Τιάγκο
  • [12] Σέρβος με... ρόπαλο
  • [13] "Ενωσίτες" για ένα χρόνο οι Καλαμπόκης, Ταμίρ
  • [14] "Αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι" στο "λιμάνι"
  • [15] "Mare Nostrum" σε πέτρινο φόντο
  • [16] Ακόμα περισσότερο ξενύχτι
  • [17] Έβαλε γύψο ο Μπεμπής

    [01] Αθλητισμός

    Πανέλλήνιο ρεκόρ η Εφεντάκη στο Λίντς

    23/8/2005 9:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ένα πανελλήνιο ρεκόρ και την Πέμπτη θέση θα επιστρέψει η Νάντια Εφεντάκη από το γκραν πρι στίβου που διεξάγεται στο Λιντς της Αυστρίας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο αγώνισμα των 3000μ. τερμάτισε πέμπτη με χρόνο 8:55.77, Με αυτή την επίδοση η Εφεντάκη σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ βελτιώνοντας το δικό της προηγούμενο ρεκόρ 8:57.76 που κατείχε η ίδια από τις 29 Ιουνίου 2003, σε αγώνες στην Πράγα. Το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση κατέκτησε η Ρωσίδα Γελένα Ζαντορόζναγια με 8:46.05.

    [02] Κοινωνία

    Μετά από απόφαση υπουργών Υγείας και Απασχόλησης

    Ενισχύονται οι Μ.Ε.Θ

    23/8/2005 9:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αυξάνονται τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στην Αττική, με την παραχώρηση κλινών από ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ύστερα από απόφαση των υπουργών Υγείας και Απασχόλησης υπογράφηκαν οι συμβάσεις μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Με τις δυο νέες υπουργικές αποφάσεις, διατίθενται στο ΕΣΥ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου επιπλέον 73 κλίνες εντατικής θεραπείας. Οι τριάντα από το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και υπόλοιπες 43 από άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

    Διαχείρηση μέσω ΕΚΑΒ

    Μ' αυτό τον τρόπο, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ταμεία θα μπορούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου να νοσηλεύονται στην εντατική ιδιωτικών κλινικών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ούτε για τους ίδιους ούτε για τα ταμεία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, "η συνεργασία του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας δεν ακυρώνει την πολιτική βούληση για τη σταδιακή λειτουργία των κλινών εντατικής θεραπείας στα πλαίσια του ΕΣΥ".

    Με την κίνηση αυτή, το υπ. Υγείας εκτιμά ότι θα καλύψει τις καθημερινές επείγουσες ανάγκες για κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

    Απαραίτητη προϋπόθεση νοσηλείας στα κρεβάτια εντατικής των ιδιωτικών κλινικών είναι η αποτύπωση και διαχείριση των κλινών αυτών να γίνεται από το ΕΚΑΒ.

    Η διακομιδή των ασθενών του ΙΚΑ από νοσοκομείο του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές θα γίνεται από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

    Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού η διακομιδή μπορεί να γίνει από το ΕΚΑΒ στις ιδιωτικές κλινικές μέσω του εφημερεύοντος νοσοκομείου.

    [03] Ζωής ...σΤάσεις

    Δύση και Ανατολή βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά

    Άλλος τόπος - άλλο βλέμμα

    23/8/2005 8:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Νew Scientist

    Τις διαφορετικές κουλτούρες Δύσης και Ανατολής επιβεβαιώνει έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, βασιζόμενη στις διαφορές στην οπτική αντίληψη Αμερικανών και Ασιατών. Σύμφωνα με την μελέτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "Proceedings of the National Academy of Sciences", η κινεζική αντίληψη είναι περισσότερο ολιστική και βασίζεται κυρίως στην αρμονία, ενώ οι Δυτικοί διασπούν το σύνολο σε επιμέρους τμήματα και θέτουν ως προτεραιότητα την αποτελεσματικότητα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στην έρευνά τους Αμερικανούς και Κινέζους φοιτητές, τους οποίους παρατήρησαν καθώς κοιτούσαν μια σειρά φωτογραφίες. "Κυριολεκτικά, (οι Κινέζοι) βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά", υπογραμμίζει ο επικεφαλής των ερευνητών, Ρίτσαρντ Νίσμπετ και προσθέτει: "οι Ασιάτες ζουν σε έναν κόσμο πιο περίπλοκο κοινωνικά από τον δικό μας. Πρέπει να προσέχουν περισσότερο αυτά που κάνουν οι άλλοι, ενώ εμείς είμαστε ατομιστές". Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη για σεβασμό στον διαφορετικό τρόπο σκέψης και ζωής.

    Αρμονία εναντίον στόχων

    Στην μελέτη πήραν μέρος Αμερικανοί με ευρωπαϊκή καταγωγή και Κινέζοι φοιτητές, που βρίσκονταν στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε τους συμμετέχοντες ενώ κοιτούσαν μια σειρά από φωτογραφίες, οι οποίες αποτελούνταν κυρίως από ένα εντυπωσιακό αντικείμενο σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, όπως μια τίγρης στη ζούγκλα.

    Όπως προέκυψε, οι Αμερικανοί φοιτητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στα αντικείμενα που βρίσκονταν σε πρώτο πλάνο, την ώρα που οι Κινέζοι έβλεπαν την φωτογραφία ως σύνολο και εστίαζαν περισσότερο στο φόντο. Από την άλλη, φοιτητές από την Κίνα που είχαν ανατραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατήρησαν τις φωτογραφίες με ενδιάμεσο τρόπο, αν και με κλίση προς τον αμερικανικό, επιβεβαιώνοντας το συμπέρασμα πως οι διαφορές στην αντίληψη είναι πολιτισμικές και όχι γενετικές.

    Πιο συγκεκριμένα, οι εθελοντές από τις ΗΠΑ εστίασαν πρώτα στο φωτεινότερο ή ταχύτερα κινούμενο αντικείμενο των εικόνων. Αντίθετα, οι Κινέζοι κινούσαν περισσότερο τα μάτια και έδιναν κατά 60% περισσότερες πληροφορίες για το φόντο και διπλάσιες πληροφορίες για την σχέση μεταξύ φόντου και αντικειμένου στο πρώτο πλάνο. "Η αρμονία είναι η βασική ιδέα της ανατολικής φιλοσοφίας και έτσι υπάρχει περισσότερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα συνδέονται με το όλο. Αντίθετα, στην Δύση, η ζωή επικεντρώνεται στην επίτευξη στόχων", παρατηρεί ο δρ. Νίσμπετ.

    Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί πρόσεχαν περισσότερο μια πέστροφα που κολυμπά, την ώρα που οι Κινέζοι ανέφεραν ότι βλέπουν ένα ρυάκι, βότσαλα στο βυθό και ένα ψάρι που κολυμπά. "Οι Αμερικανοί βλέπουν άσπρο ή μαύρο, ενώ οι Κινέζοι βλέπουν περισσότερο γκρι", παρατηρεί ο επικεφαλής των ερευνητών.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω διαφορές έχουν γίνει αντιληπτές και από ψυχολόγους, που παρακολούθησαν οικογένειες από την Κίνα και τις ΗΠΑ ενώ έπαιζαν με παιχνίδια.

    [04] Πολιτική

    Αντιπαράθεση Μπασιάκου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    "Άναψαν τα αίματα" στη Βουλή

    23/8/2005 11:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένταση και αμετροεπείς εκφράσεις το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που καθορίζει την προσαρμογή στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Υπουργός, Ευάγγελος Μπασιάκος, δήλωσε πως θα περιορίσει την ομιλία του στα δέκα λεπτά, κατόπιν αιτήματος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα και Ιωάννη Δριβελέγκα, που ζήτησαν να συντομεύσει για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού και της πολωνικής Βίσλα για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Οι βουλευτές αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας πως δεν διατύπωσαν τέτοιο αίτημα και κάλεσαν τον κ. Μπασιάκο να ανακαλέσει, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Από την πλευρά του, ο Υπουργός κάλεσε τους βουλευτές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, τόνισε πως δεν θα τους ακολουθήσει στους χαρακτηρισμούς και πρόσθεσε ότι την συνεδρίαση παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, που κρίνει τους πάντες. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου συνεχίστηκε μετά από παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Καλατζή.

    [05] Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αποχώρησαν από την Βουλή

    "Μάχη" για το αυτοδιοίκητο

    23/8/2005 9:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2005 10:38:44 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με αντεγκλήσεις και αποχωρήσεις βουλευτών "σημαδεύτηκε" στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει και το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, με στόχο την εξυγίανση του θεσμού. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ αποχώρησαν, διαμαρτυρόμενοι γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, αρνήθηκε να αποσύρει την τροπολογία και την θέσει προς συζήτηση με άνεση χρόνου σε άλλη συνεδρίαση. "Η Κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή εξυγίανσης και ριζικής αλλαγής. Αυτό εκτελούμε και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί. Η Κυβέρνηση προχωρεί", δήλωσε μετά την αποχώρηση ο κ. Παπαληγούρας. Νωρίτερα, αυστηρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που έκανε λόγο για "τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που προσβάλει τη Δικαιοσύνη, υποτιμά το Κοινοβούλιο και υποβαθμίζει το επίπεδο της Δημοκρατίας μας" και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης, ζήτησε την απόσυρσή της. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ μίλησε για "άσχετη τροπολογία", ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, υποστήριξε πως "η Κυβέρνηση θέλει να περιορίσει το αυτοδιοίκητο, σχεδιάζοντας αποκλεισμούς και απαγορεύσεις συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής των διοικήσεων των μεγάλων δικαστηρίων". Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ.

    Στόχος η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

    Κατά την αγόρευσή του στην Βουλή, ο κ. Παπαληγούρας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης περί αιφνιδιασμού και επεσήμανε, ότι η επίμαχη τροπολογία αποσκοπεί στην εξυγίανση των δικαστηρίων, για την ανεξαρτησία και την ποιότητα της Δικαιοσύνης.

    Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, η ρύθμιση είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των μέτρων για την άμεση καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης και αποτέλεσε πρόταση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

    "Ως αντιπολίτευση, διϋλίζετε τον κώνωπα. Ως κυβέρνηση, είχατε καταπιεί την κάμιλο", τόνισε ο κ. Παπαληγούρας αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πως με "θεία αφέλεια και επιτηδευμένη αθωότητα" λησμονεί όσα έπραξε ως κυβέρνηση.

    "Την πολιτική αυτή θα την προχωρήσουμε αταλάντευτα, υλοποιώντας την λαϊκή εντολή - εντολή εξυγίανσης και ριζικής αλλαγής και στο χώρο της Δικαιοσύνης", κατέληξε ο Υπουργός.

    [06] Πολιτική

    Συνεδρίαση συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Απαντούν με "Μαύρη Βίβλο" ενόψει ΔΕΘ

    23/8/2005 8:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ολοκληρώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, η σύνταξη της Βίβλου αναξιοπιστίας, υλικό με τις υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, το οποίο αναμένεται να διανεμηθεί τις μέρες που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πέρα από τη Μαύρη Βίβλο, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα δώσει το στίγμα του στη Θεσσαλονίκη με τις προτάσεις και το πρόγραμμα του που θα κάνει γνωστά ο Γ. Παπανδρέου στις 3 Σεπτεμβρίου, στην επέτειο της ίδρυσης του κόμματος.

    Ενημέρωση για την τραγωδία ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Η συνεδρίαση των συντονιστών πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Προέδρου, ο Δημήτρης Ρέππας, υπογράμμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει για αυτό και πρόσθεσε ότι η παρέμβαση του θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στο Πολιτικό Συμβούλιο.

    Τη συνεδρίαση των συντονιστών, απασχόλησαν πέραν της Μαύρης Βίβλου, η

    η αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό και το έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος σε διάφορα νομοσχέδια.

    Σχετικά με την αεροπορική τραγωδία, ο Δημήτρης Ρέππας, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, υπεύθυνα, δεν θα επιδοθεί, σε πολιτική τυμβωρυχία.

    Επειδή όμως, όπως είπε, υπάρχουν απορίες και κενά, το ΠΑΣΟΚ θα φέρει το θέμα της τραγωδίας στις επιτροπές Μεταφορών και Αμυνας της Βουλής και θα ζητήσει ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι το κόμμα του, θα ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας για την παράταση της θητείας των προϊσταμένων της Εισαγγελίας που περιέχεται στο νομοσχέδιο για τους εξωτερικούς φρουρούς και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τη σύμπραξη ιδιωτικού δημοσίου τομέα.

    Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα των δημοτικών εκλογών και το προτεινόμενο ποσοστό εκλογής δημάρχων.

    Τα δυο θέματα, θα συζητηθούν μετά τη ΔΕΘ.

    [07] Κοινωνία

    Η αγωνία τελειώνει

    23/8/2005 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος έως την ώρα της αλήθειας για τους χιλιάδες μαθητές που διεκδίκησαν στις Γενικές Εξετάσεις του Ιουνίου μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Η διαδικασία επεξεργασίας των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων ολοκληρώθηκε και το πρωί της Πέμπτης 25 Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου αναμένεται πτώση σε φυσικομαθηματικές, πολυτεχνικές και σχολές πληροφορικής. Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν οι φιλολογικές και νομικές σχολές.

    Οι βάσεις θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://www.ypepth.gr . Από τις 10:00 θα είναι στη διάθεση των υποψηφίων και από το ειδικό website της ERT Online "Εξετάσεις 2005" στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ert.gr/exams/ . Όσοι επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στο ειδικό mailing list των "Εξετάσεων 2005", προκειμένου να λάβουν πρώτοι και δωρεάν τις βάσεις στο email τους.

    [08] Κόσμος

    Τέσσερις νεκροί

    Συντριβή μικρού αεροπλάνου στην Ελβετία

    23/8/2005 10:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μοιραία κατάληξη είχε για τέσσερις ανθρώπους η πτήση με μικρό τουριστικό αεροσκάφος. Το μονοκινητήριο ελικοφόρο, που είχε απογειωθεί από το Λοκάρνο με προορισμό το Φριντριχσάφεν της Γερμανίας, συνετρίβη στο ορεινό πέρασμα του Σεμπλόν στο καντόνι του Βαλέ. Ωστόσο, η Αστυνομία δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα των νεκρών, ενώ άγνωστη παραμένει, τόσο η προέλευση, όσο και ο προορισμός του μονοκινητήριου αεροσκάφους. Σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή, ώστε να διευκρινίσουν τα αίτια της πτώσης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αεροπλάνο άρχισε να στροβιλίζεται πριν πέσει στο έδαφος και φαίνεται πως ο πιλότος έχασε τον έλεγχο, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    [09] Ιράκ

    Ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στην Μπακούμπα

    "Χτύπησε" πάλι ο Ζαρκάουι

    23/8/2005 11:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δίχως τέλος μαίνονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ και το "φάντασμα" του Ιορδανού εξτρεμιστή, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, πλανάται για τα καλά πάνω από την χώρα. Με ανακοίνωσή του, ο ιρακινός τομέας του δικτύου της Αλ Κάιντα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση αυτοκτονίας την Τρίτη στην Μπακούμπα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε Ιρακινών και δύο Αμερικανών (ενός πολίτη και ενός στρατιώτη), καθώς και τον τραυματισμό 20 άλλων. Όπως αναφέρει η οργάνωση σε ισλαμική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, "ένα λιοντάρι της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων που συνδέεται με την Οργάνωση της Αλ Κάιντα στη Μεσοποταμία, ο οποίος φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά, εισχώρησε σε μία ομάδα οπαδών του σταυρού στην έδρα των μεγάλων εγκλημάτων, στην Μπακούμπα". "Οι απώλειες του εχθρού δεν έγιναν γνωστές γιατί η επιχείρηση εξαπολύθηκε στο εσωτερικό ενός κτηρίου", επισημαίνει η ανακοίνωση, ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον θλιβερό απολογισμό, διευκρινίζοντας πως η επίθεση έγινε στο αμερικανο-ιρακινό κέντρο συντονισμού της επαρχίας Ντιγιάλα.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Χόρεψαν... βάλς στη Μόσχα

    Με το... σεντόνι στο χέρι η Ραπίντ

    23/8/2005 9:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Πάγωσε" τη Μόσχα στον αγώνα ρεβάνς του τρίτου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λίγκ, η αυστριακή Ραπίντ Βιέννης . Η αυστριακή ομάδα του Χίκερσμπέργκερ μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα επιβλήθηκε με 0-1 της τοπικής Λοκομοτίβ εκτός έδρας και "σφράγισε" έτσι την πρόκρισή της στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Το "χρυσό" γκολ των αυστριακών, που "κουνάνε σεντόνι" μετά από εννέα χρόνια πέτυχε στο 84 ο Σλοβάκος διεθνής Γιόζεφ Βαλάτσοβιτς. Μετά από αυτή την ήττα η Ρωσία έμεινε χωρίς εκπρόσωπο στη διοργάνωση.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τα δάκρια ταιριάζουν στον... Τιάγκο

    23/8/2005 8:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έντονη συγκίνηση προκάλεσε ο αποχαιρετισμός του Τιάγκο στην προπόνηση της Τσέλσι, καθώς κάποιοι συμπαίκτες του δεν άντεξαν και έβαλαν τα κλάματα σα μικρά παιδιά. Η επικείμενη μετεγγραφή του Πορτογάλου άσου στη γαλλική Λιόν βρίσκεται ένα στάδιο πριν την ολοκλήρωσή της, καθώς η Τσέλσι αποδέχθηκε πρόταση 6.5εκ. λιρών (περίπου 10εκ. ευρώ). Παράλληλα όμως με το οικονομικό ο διεθνής Πορτογάλος, βλέπει την συνέχεια της καριέρας του στη γαλλική ομάδα ως μία καλή ευκαιρία για να βάλει παιχνίδια στα πόδια του, ενόψει Μουντιάλ 2006, κάτι που μάλλον δεν θα το έκανε στην πρωταθλήτρια Αγγλίας.

    Επιστρέφει ο Καρβάλιο με Γουεστ Μπρόμ

    Στο στρατόπεδο των "μπλε" όμως εκτός από τη θλίψη κάποιων παικτών για το αντίο του Τιάγκο, υπάρχει και κάποιος που ετοιμάζεται να "δακρύσει" από τη χαρά του, αφού μετά την τιμωρία του ετοιμάζεται αύριο να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

    Ο λόγος φυσικά για το Ρικάρντο Καρβάλιο, ο οποίος πήρε συγχωροχάρτι από τον τεχνικό Ζοσέ Μουρίνιο για την κριτική που του άσκησε και έτσι μετά το πρόστιμο της διοίκηση αλλά και τον αποκλεισμό του, την Τετάρτη θα παίξει με τη Γουέστ Μπρομ, αφού ο κ. Μουρίνιο δήλωσε ότι "το θέμα θεωρείται λήξαν".

    [12] Μπάσκετ

    Σέρβος με... ρόπαλο

    23/8/2005 10:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγο πριν την αυριανή έναρξη της φετινής του προετοιμασίας η ομάδα του Ηρακλή πραγματοποίησε την πρώτη φετινή της μετεγγραφή. Πρόκειται για τον 27χρονο Σέρβο σέντερ της βοσνιακής Ιγκοεκέα, Αλεξάντερ Γκλίντιτς, που ήρθε σε συμφωνία με τους "κυανόλευκους". Μάλιστα αύριο αναμένεται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δώσει το παρών στην επίσημη πρώτη της νέας του ομάδας. Η απόκτηση του Γκλίντιτς πάντως δεν αποκλείεται να δρομολογήσει και των ερχομό δύο ακόμη Σέρβων, των Μίρσα Κούρτοβιτς, Μίλουτιν Αλεξιτς αλλά και του Κώστα Χρήστου, καθώς οι επαφές της διοίκησης με τους παίκτες συνεχίζονται σε θετικό κλίμα.

    [13] Μπάσκετ

    "Ενωσίτες" για ένα χρόνο οι Καλαμπόκης, Ταμίρ

    23/8/2005 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στα "κιτρινόμαυρα" ντύθηκαν από σήμερα οι Αμίτ Ταμίρ (2.08) και Γιάννης Καλαμπόκης, η απόκτηση των οποίων ανακοινώθηκε και επίσημα από την "Ένωση". Ο 27χρονος Έλληνας πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού, παρουσία του γενικού Διευθυντή της "Ένωσης", Δημήτρη Φιλίππου υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για έναν χρόνο, ενώ αντίθετα ο 26χρονος ξένος πρώην άσος του ΠΑΟΚ, έστειλε υπογεγραμμένο το μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας του στη διοίκηση της ομάδας. Ο Καλαμπόκης στις πρώτες του "κιτρινόμαυρες" δηλώσεις υποστήριξε ότι είναι τιμή να φοράς τη φανέλα της ΑΕΚ, το ειδικό βάρος της οποίας είναι μεγάλο" και εξέφρασε την εκτίμηση που τρέφει στα πρόσωπα των δύο προπονητών Κακιούση και Παπαχατζή.

    [14] Μπάσκετ

    "Αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι" στο "λιμάνι"

    23/8/2005 7:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μέρα με τη μέρα προστίθενται και περισσότερα πρόσωπα στον Ολυμπιακό, αφού λίγη ώρα μετά την άφιξη του ερυθρόλευκου Λιθουανού σέντερ στην Αθήνα, ο πειραϊκός σύλλογος ανακοίνωσε και την απόκτηση του 20χρονου σμολ φόργουορντ Δημήτρη Καλαϊτζίδη (1.96μ.) για 1+1+1 χρόνια. Έτσι μετά τη χθεσινή πρεμιέρα της προετοιμασίας, αυξάνονται τα άτομα που προπονούνται ενώ από αύριο αναμένεται και η άφιξη των των Κουίνσι Λιούις και Ρενάλντας Σεϊμπούτις. Σήμερα το πρωί εξάλλου δύο ακόμη φετινά αποκτήματα της ομάδας, οι Παπαμακάριος και Βασιλόπουλος που επέστρεψαν από την προετοιμασία της Εθνικής στην Ιταλία, παρακολούθησαν μέρος της πρωινής προπόνησης στο Ρέντη και από σήμερα ξεκινούν και πάλι προπονήσεις στο ΟΑΚΑ.

    "Φορτσάτος" για δουλειά

    Ορεξάτος για δουλειά έφτασε στην Αθήνα, ο νεοαποκτηθείς άσος του Ολυμπιακού, ο διεθνής Λιθουανός σέντερ Εουρέλιους Ζουκάουσκας, που τέθηκε από το απόγευμα στη διάθεση Γιάννη Σφαιρόπουλου. Στις πρώτες του δηλώσεις επί ελληνικού εδάφους ο Ζουκάουσκας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον ερχομό του στους "ερυθρόλευκους" και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον: "«Είμαι χαρούμενος που είμαι στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό. Περάσαμε μια μικρή περιπέτεια μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, αλλά όλα τέλειωσαν καλά. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε γιατί μας περιμένει μια δύσκολη χρονιά. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε τίτλους."

    Στη συνέχεια ο Λιθουανός γίγαντας έπλεξε το εγκώμιο του συμπατριώτη του τεχνικού Καζλάουσκας και του συμπάικτη του Ταϊους Έντνι: "Είμαι χαρούμενος που θα βρεθώ και πάλι με τον κόουτς Καζλάουσκας και τον Τάιους Έντνι. Τον κόουτς τον εκτιμώ πάρα πολύ και ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ήρθα στον Ολυμπιακό. Τον εκτιμώ και σαν άνθρωπο και σαν προπονητή. Είμαι ενθουσιασμένος που θα παίξω πάλι με τον Τάιους Έντνι. Είναι σπουδαίος παίκτης και πραγματικός ηγέτης μέσα στο γήπεδο. Θα έχουμε στην ομάδα και τον νεαρό Σεϊμπούτις. Δεν τον έχω δει να παίζει, αλλά όλοι στη Λιθουανία μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτόν. Δεν μπορεί να αναδείχθηκε τυχαία MVP του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος".

    Δεν το πίστευε ο Καλαϊτζίδης

    Ένα ακόμη νέο πρόσωπο στο φετινό Ολυμπιακό, ο 20χρονος πρώην παίκτης του Ηρακλή, Δημήτρης Καλαϊτζίδης δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας ότι με τον ερχομό του στο λιμάνι πραγματοποιείται ένα από τα όνειρά του: "Είναι τεράστια ικανοποίηση να γίνεσαι μέλος μιας μεγάλης ομάδας όπως είναι ο Ολυμπιακός. Συνήθως το λένε όλοι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό είναι το όνειρο του κάθε αθλητή. Για να πω την αλήθεια πάντως, ούτε το περίμενα, ούτε το πίστευα μέχρι τη στιγμή που υπέγραψα το συμβόλαιο. Ο Ολυμπιακός κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να φτιάξει μια νέα ομάδα και είναι πολύ σημαντικό ότι επενδύει σε νέα παιδιά. Θα είναι πολύ δύσκολα για μένα, αλλά έχω φιλοδοξίες και θέλω να παλέψω για αυτές" επεσήμανε ο διεθνής άσος της Εθνικής Νέων που κατέκτησε την 5η θέση στο παγκόσμιο του 2005 στη Ρωσία.

    [15] Πολιτισμός

    "Mare Nostrum" σε πέτρινο φόντο

    23/8/2005 7:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ως μουσικό πείραμα αναζήτησης στην τεχνοτροπία της jazz, την ελληνική παραδοσιακή μουσική και μια ποικιλία ρυθμών της Μεσογείου περιγράφουν οι εμπνευστές της την διήμερη μουσική συνάντηση με τίτλο "Mare Nostrum" που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Αυγούστου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την πρώτη μέρα θα εμφανιστούν οι Mode Plagal με τον Κώστα Παυλίδη, εκπρόσωπο της τσιγγάνικης μουσικής στην Ελλάδα και τους Unaniin,που θα παρουσιάσουν μια διαφορετική πτυχή των αραβικών χορών.

    Την δεύτερη μέρα θα εμφανιστεί ο Μάκης Αμπιανίτης, το κορυφαίο δίδυμο ελληνικής jazz, Γιάννης Φλώρος και Δημήτρης Βασιλάκης με το κουαρτέτο τους και οι Human Touch.

    Στο περιθώριο των συναυλιών, στους χώρους του Θεάτρου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας του Στέλιου Ματσάγγου, με θέμα τις μεγαλύτερες συναυλίες που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα, ενώ οι Εκδόσεις ΟΞΥ θα παρουσιάσουν βιβλία με θέμα την μουσική, τις νέες τεχνολογίες, τα ταξίδια και την Μεσόγειο.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Βύρωνα και την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Plasis, με την υποστήριξη της UNICEF και την συνεργασία του Δικτύου "Πόλεις των Νέων" και της Κεντρικής Ένωσης Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς της UNICEF.

    Ώρα έναρξης: 8.45μμ.Τιμή Εισιτηρίου: 20 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στο Περίπτερο Φεστιβάλ Βύρωνα στην πλατεία Συντάγματος, στο Δημαρχείο Βύρωνα, στα Δισκοπωλεία Metropolis και στα Ταμεία του Θεάτρου Βράχων.

    [16] Κοινωνία

    Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα η παράταση ωραρίου

    Ακόμα περισσότερο ξενύχτι

    23/8/2005 10:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Χαμόγελα για τους ξενύχτηδες σε όλη την ελληνική επικράτεια: με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές της χώρας η παράταση στο ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των συναφών καταστημάτων. Έτσι, δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός κάθε Παρασκευή και Σάββατο, τις παραμονές των επίσημων αργιών, την παραμονή και την ημέρα της εορτής του τοπικού πολιούχου Αγίου, καθώς και κατά τη διάρκεια τοπικών, θρησκευτικών ή άλλων λαϊκών πανηγύρεων. Επίσης, από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, τα νυχτερινά κέντρα θα είναι ανοικτά μέχρι τις 4:30 τα ξημερώματα. Η απόφαση θα ισχύσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ αντικαθιστά αυτήν που είχε εκδοθεί στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία το ωράριο στις μη τουριστικές περιοχές ήταν μέχρι τις 3:30 τα ξημερώματα.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έβαλε γύψο ο Μπεμπής

    23/8/2005 8:53:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Περίπου ένα μήνα θα βρίσκεται με το χέρι στο γύψο ο Μιχάλης Μπεμπής, ο οποίος χθες κατά τη διάρκεια της προπόνησης υπέστη ρωγμώδες κάταγμα στο αριστερό καρπό του χεριού του και αποχώρησε. Στο διάστημα πάντως που ακολουθεί ο πάικτης της κρητικής ομάδας θα μπορεί να γυμνάζεται κανονικά. Ένας άλλος συμπαίκτης του, ο Κώστας Σταυρακάκης που το πρωί υποβλήθηκε σε μαγνητική, στη σημερινής προπόνηση αρχικά έτρεξε μόνος του και στη συνέχεια ακολούθησε το πρόγραμμα του κυρίου Βλάχου που περιλάμβναε ασκήσεις τακτικής. Αντίθετα με τον Σταυρακάκη, οι Αρβανίτης, Κουνενάκης, ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα και έκαναν θεραπεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 August 2005 - 20:56:01 UTC