Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φονική η Κατρίνα
  • [02] Επτά νεκροί από πυρκαγιά στο Παρίσι
  • [03] Σε έξι μήνες το πόρισμα
  • [04] Φωτιά στο Παρίσι

    [01] Κόσμος

    Τουλάχιστον 56 οι νεκροί

    Φονική η Κατρίνα

    30/8/2005 10:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2005 11:45:45 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - CNN - BBC - ΑΠΕ

    Σε μια από τις δύο σφοδρότερες θεομηνίες της αμερικανικής ιστορίας εξελίχθηκε ο τυφώνας Κατρίνα. Μετά το καταστροφικό της πέρασμα από τη Λουιζιάνα, το Μισισιπί και την Αλαμπάμα, και εξασθενημένη σε τροπική καταιγίδα, η Κατρίνα κατευθύνεται προς Τενεσί και Κεντάκι. Μόνο στο Μισισιπί, ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 50 νεκρούς. Την ίδια ώρα, στη Νέα Ορλεάνη, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον έξι νεκροί, ενώ, σύμφωνα με το δήμαρχο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Τουλάχιστον 20 κτήρια έχουν καταρρεύσει στην περιοχή, ενώ περίπου 200 άτομα κατέφυγαν σε στέγες των σπιτιών τους για να σωθούν. Όσον αφορά στο κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας, οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι και 25 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις.

    Εικόνες βιβλικής καταστροφής

    Με ανέμους που φτάνουν τα 95 χλμ / την ώρα, η Κατρίνα αναμένεται να διασχίσει το Τενεσί και το Κεντάκι, προτού φθάσει στις λίμνες του Οχάιο και στη συνέχεια περάσει δυτικά της Νέας Υόρκης, με κατεύθυνση τον Καναδά.

    Το σφοδρότερο χτύπημα της Κατρίνα δέχτηκαν οι παράκτιες πόλεις της πολιτείας του Μισισιπί, Γκάλφπορτ και Μπιλόξι, με κύματα ύψους πέντε μέτρων και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 240 χλμ. / ώρα.

    Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κτηριακό συγκρότημα στο Μπιλόξι και άλλοι 20 είτε πνίγηκαν είτε σκοτώθηκαν από πτώσεις δένδρων.

    Στη Νέα Ορλεάνη, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πολλές περιοχές της πόλης καλύφθηκαν από τα νερά και ολόκληρη τη νύχτα τα συνεργεία διάσωσης με τη βοήθεια ελικοπτέρων αγωνίζονταν να απεγκλωβίσουν εκατοντάδες κατοίκους από τις στέγες των σπιτιών τους.

    Ο δήμαρχος της πόλης, Ρέι Νέιτζιν, τόνισε ότι υπάρχουν "νεκροί που παρασύρονται από τα νερά" στις πλημμυρισμένες περιοχές της πόλης. Τουλάχιστον 20 κτήρια έχουν καταστραφεί, ενώ, στην παλιά πόλη της Νέας Ορλεάνης οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από τη λάσπη, ξεριζωμένα δένδρα και πέτρες.

    Τα τζάμια του πολυτελούς ξενοδοχείου New Orleans Hotel έχουν σπάσει και η στέγη του γιγαντιαίου κλειστού γηπέδου της πόλης Superdome, όπου είχαν καταφύγει 10.000 κάτοικοι, έχει παρουσιάσει ρωγμές σε δύο σημεία.

    Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Χάλει Μπάρμουρ, δήλωσε ότι οι καταστροφές είναι άνευ προηγουμένου στις παράκτιες περιοχές. "Οι ζημιές έχουν λάβει διαστάσεις καταστροφής", τόνισε.

    Να παραμείνουν στα καταφύγια έως ότου η τροπική καταιγίδα απομακρυνθεί οριστικά, κάλεσε όλους τους κατοίκους στις περιοχές του Κόλπου του Μεξικού, ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ελ Μιράχε στην Αριζόνα, και διαβεβαίωσε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σπεύσει να βοηθήσει τους πληγέντες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατρίνα η ανελέητη

    [02] Κόσμος

    Σε κτίριο όπου διέμεναν Αφρικανοί μετανάστες

    Επτά νεκροί από πυρκαγιά στο Παρίσι

    30/8/2005 9:23:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά και 11 ελαφρά από την νέα πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε παλιό κτίριο όπου διέμεναν Aφρικανοί μετανάστες, στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό της Πυροσβεστικής. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα παιδί που υπέκυψε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Νεκέρ, όπου είχε μεταφερθεί. Το παιδί είχε πέσει στο κενό από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, τοπική ώρα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο κλιμακοστάσιο του πενταόροφου κτιρίου, στην ιστορική συνοικία του Μαρέ. Σύμφωνα με το δήμαρχο του 3ου διαμερίσματος του Παρισιού, Πιερ Εντενμπόμ, στο κτίριο κατοικούσαν 12 οικογένειες από την Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίες επρόκειτο να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο τις επόμενες ημέρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φωτιά στο Παρίσι

    [03] Κοινωνία

    Έρευνα στην Κύπρο για την τραγωδία στο Γραμματικό

    Σε έξι μήνες το πόρισμα

    30/8/2005 12:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2005 10:26:26 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με τον υπουργό Συγκοινωνιών της Κύπρου Χάρη Θράσου και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, θα συναντηθεί σήμερα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος έφθασε στη Λευκωσία τη Δευτέρα. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Τσολάκης θα έχει συνεργασία με την κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και θα πάρει καταθέσεις από υπαλλήλους της Πολιτικής Αεροπορίας της αεροπορικής εταιρείας Helios αλλά και από συγγενείς θυμάτων του μοιραίου Μπόινγκ. Στόχος της διερεύνησης, όπως ο ίδιος είπε, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, είναι να εντοπιστούν τα αίτια που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό. Ο κ. Τσολάκης, εκτίμησε ότι το πόρισμα θα είναι έτοιμο σε έξι μήνες και παρακάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να αφήσουν την Επιτροπή να κάνει το έργο της στην Κύπρο "όσο το δυνατό πιο ήρεμα". Υπέδειξε επίσης ότι η διαδικασία της διερεύνησης καλύπτεται από το εισαγγελικό απόρρητο.

    Στην Κύπρο ως την Παρασκευή

    Σκοπός της επίσκεψης του κλιμακίου της Επιτροπής μας στην Κύπρο, τόνισε ο κ. Τσολάκης, είναι να καλύψουμε τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται από τους διεθνείς κανόνες διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους νόμους του ελληνικού κράτους.

    Ο κ Τσολάκης συνέστησε στους δημοσιογράφους να ενθαρρύνουν τον κόσμο να πετά με τα αεροπλάνα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αυτή η αεροπορική τραγωδία δεν είναι το τέλος της αεροπορίας".

    Ατυχήματα δυστυχώς συμβαίνουν, σκοπός είναι να τα διερευνούμε να βρίσκουμε τις αιτίες και να μη χάνουμε από τις ίδιες αιτίες ανθρώπους και αεροπλάνα, πρόσθεσε.

    Το κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης -με επικεφαλής τον Ακριβό Τσολάκη- θα παραμείνει στη Λάρνακα έως την Παρασκευή.

    Όταν επιστρέψει στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει και η αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης του αεροσκάφους της εταιρείας "Ηλιος".

    Επιτυχείς οι έλεγχοι σε δύο Μπόινγκ της HELIOS

    Στο μεταξύ, η εταιρεία Helios Airways ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι ανεξάρτητοι έλεγχοι που έγιναν από εμπειρογνώμονες στη Σουηδία σε δύο αεροσκάφη της, τύπου Μπόινγκ 737. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει "οι εμπειρογνώμονες στις εγκαταστάσεις συντήρησης των Σκανδιναβικών Αερογραμμών (SAS), στο Αεροδρόμιο Αρλάντα, στη Στοκχόλμη, διεξήγαγαν εκτενείς μηχανικούς ελέγχους στα δύο Β737, σύμφωνα με τις συστάσεις της Μπόινγκ, που είναι η κατασκευάστρια εταιρεία. Σαν αποτέλεσμα, η αεροπλοϊμότητα των αεροσκαφών μας επαναβεβαιώθηκε". Παράλληλα προσθέτει ότι το πρώτο αεροσκάφος επέστρεψε στη Λάρνακα την περασμένη Πέμπτη και το δεύτερο χθες το βράδυ και εκτελούν κανονικά και πάλι τα δρομολόγιά τους.

    Επίσης, διαβεβαιώνει πως πρώτη προτεραιότητα είναι το θέμα της ασφάλειας και πως τα αεροσκάφη της "συντηρούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα συντήρησης της κατασκευάστριας εταιρείας και εγκρίνονται από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου". Επιπλέον, αναφέρει ότι "η Κύπρος είναι πλήρες μέλος των Συνδυασμένων Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας (JAA)" και πως "όλα τα εξαρτήματα, που χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη μας, είναι πρότυπος εξοπλισμός, κατασκευασμένος σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Μπόινγκ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναζητώντας απαντήσεις

    [04] Κόσμος

    Λίγες μέρες μετά την τραγωδία με τους 17 νεκρούς

    Φωτιά στο Παρίσι

    30/8/2005 12:52:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse

    Στις φλόγες τυλίχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, κτήριο στο κέντρο του Παρισιού. Μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της δίνουν περίπου 100 άνδρες της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τέσσερις σοβαρά τραυματίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, φωτιά σε πολυκατοικία που ζούσαν μετανάστες από την Αφρική, στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους, 14 εκ των οποίων παιδιά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 August 2005 - 8:51:05 UTC