Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ εκρήξεων στο Μπαλί
  • [02] "Αγριεύει" ο καιρός
  • [03] "Υπάρχει άλλη λύση"
  • [04] Μειώθηκε η ανεργία
  • [05] Λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις
  • [06] Αύριο η κρίσιμη απόφαση
  • [07] Επίθεση σε δημοσιογράφο
  • [08] Σώοι δεκάδες λαθρομετανάστες
  • [09] Αιματηρή επίθεση ανταρτών
  • [10] Ναυάγιο στον Αμαζόνιο
  • [11] Επιστροφή στις νίκες για τη Μπάγερν
  • [12] Άλωσε το Βόλο
  • [13] Χωρίς αλλαγές η ΑΕΚ
  • [14] Σε αναζήτηση προπονητή ο Πανσερραϊκός
  • [15] Στα "κόκκινα" ο Άντρια Ζίζιτς
  • [16] Πόλο:Εύκολα ο Πανιώνιος
  • [17] Εκτόξευση διαστημόπλοιου τύπου Σογιούζ

    [01] Κόσμος

    Ξύπνησαν μνήμες

    Μπαράζ εκρήξεων στο Μπαλί

    1/10/2005 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2005 7:23:20 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - Associated Press

    Διαδοχικές εκρήξεις συντάραξαν το Σάββατο, στις 20:00 (τοπική ώρα), δύο θέρετρα του Μπαλί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 19 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 να τραυματιστούν. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι ξένοι υπήκοοι, καθώς το νησί αποτελεί δημοφιλή προορισμό τουριστών. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των τραυματιών ή των νεκρών. Συγκεκριμένα, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε εστιατόριο στην παραλία του Τζιμπαράν και η τρίτη, δέκα λεπτά αργότερα, σε τριώροφο εστιατόριο σε εμπορικό δρόμο της Κούτα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, πρόκειται για έργο τρομοκρατών, ενώ, στο Μπαλί μεταβαίνει εκτάκτως ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, οποίος προειδοποίησε για νέες πιθανές επιθέσεις. Σημειώνεται ότι πριν από τρία χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου 2002, 202 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους τουρίστες, είχαν χάσει τη ζωή τους σε τρομοκρατικά χτυπήματα που πραγματοποίησε σε νυχτερινά κέντρα στην Κούτα η Τζεμάγια Ισλαμίγια, παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

    Δυτικοί οι περισσότεροι από τα θύματα

    Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει εικόνες ανθρώπων με σοβαρά τραύματα, καθώς και κατεστραμμένων κτηρίων, ενώ τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αστυνομία βρήκε αρκετούς μηχανισμούς που δεν εξερράγησαν.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται οχτώ Αυστραλοί, δύο Αμερικανοί και 28 Ινδονήσιοι.

    Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανακοίνωση για την εθνικότητα των νεκρών.

    Όπως εκτιμούν τουριστικά πρακτορεία, περίπου 100 Έλληνες παραθερίζουν αυτές τις ημέρες στο Μπαλί.

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συναγερμό και σε ανοιχτή επικοινωνία με την πρεσβεία μας στην Τζακάρτα.

    [02] Κοινωνία

    Έντονα καιρικά φαινόμενα

    "Αγριεύει" ο καιρός

    1/10/2005 10:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2005 3:01:02 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, μετά την προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για έντονα καιρικά φαινόμενα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία αναμένεται να επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Ισχυρή καταιγίδα προβλέπεται το απόγευμα και στην Αθήνα. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή. Από την Παρασκευή το βράδυ, ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες πλήττουν τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και την Πελοπόννησο. "Βροχή" προβλημάτων σε αρκετές περιοχές του νομού Ηλείας. Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία και Κρέστενα πλημμύρισαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Από τα ξημερώματα βρέχει συνεχώς σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Πενήντα σπίτια πλημμύρισαν στις περιοχές του Πολυγύρου, της Ουρανούπολης και της Ιερισσού από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στη Χαλκιδική. Νεροποντή έπληξε αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και το νομό Θεσσαλονίκης όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποίησε 18 συνεργεία τα οποία προέβησαν σε 28 αντλήσεις σε σπίτια που πλημμύρισαν στις περιοχές της Μηχανιώνας, της Αγίας Τριάδας και της Κερασιάς, ενώ άλλες τέσσερις αντλήσεις έγιναν στο κέντρο της πόλης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρχεται νέα κακοκαιρία

    Σχετικά Links: Ε.Μ.Υ

    [03] Πολιτική

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης

    "Υπάρχει άλλη λύση"

    1/10/2005 5:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2005 7:33:35 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Υπάρχει και άλλη, εναλλακτική λύση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου το Σάββατο, κλείνοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, κάλεσε τα στελέχη του Κινήματος να δώσουν τη μάχη μέσα στη κοινωνία και τους μαζικούς φορείς. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τόνιζοντας, ωστόσο, ότι ούτε αυτός ο στόχος είναι αυτοσκοπός. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ένταση που προκλήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή. Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σε γραπτή του δήλωση σημειώνει: "Ο κ. Παπανδρέου αρέσκεται μόνο να μιλά για μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Αντί έστω και μιας εποικοδομητικής αντιπρότασης απλώς τις απορρίπτει".

    "Θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές"

    Έχω αναλάβει στο ακέραιο την ευθύνη που μου ανέθεσε η βάση του ΠΑΣΟΚ και οι πολίτες, να οδηγήσω το ΠΑΣΟΚ νικηφόρα και ενωμένο σε μια πορεία με όλες τις δυνάμεις συντεταγμένες, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη δευτερολογία του, κατά το κλείσιμο των εργασιών του Εθνικού Σύμβουλου του κόμματος.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές του Μαρτίου και του Ιουνίου, διένυσε μεγάλη απόσταση και έκανε συστηματική δουλειά. Το δείχνουν, πρόσθεσε, και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το βλέπει και το αξιολογεί ο ελληνικός λαός.

    Το ήθος και το ύφος μας ταυτίζεται με την αποτελεσματικότητά μας, υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου. Σκοπός μας, σημείωσε, είναι να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αλλαγών, για νέες δομές και νέους δρόμους, για μια Ελλάδα αναπτυξιακή, αλληλέγγυα, δίκαιη, συμμετοχική, για να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε την επομένη των εκλογών, με γρήγορα βήματα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των στόχων μαζί με τον ελληνικό λαό και όχι ενάντιά του.

    "Γυρίζουν τη χώρα πίσω"

    Νέα, σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι έθεσε την Ελλάδα υπό την επιτήρηση των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αντιλήψεις που κατακτήθηκαν με αγώνες από τον ελληνικό λαό.

    Η κυβέρνηση γυρίζει την χώρα πίσω, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και επεσήμανε ότι στην οικονομία η κυβέρνηση έχει πέσει σε όλα έξω: τα έσοδα κατέρρευσαν, οι δαπάνες διογκώθηκαν οι επενδύσεις μειώθηκαν.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι "η ΝΔ και ο συντηρητισμός θέλουν να βλέπουν να συρρικνώνεται ο συνδικαλιστικός χώρος" και πρόσθεσε ότι "εμείς θέλουμε το συνδικάτο χειραφετημένο, που όλο και περισσότερο θα παίζει πολιτικό ρόλο στις ουσιαστικές εξελίξεις στην κοινωνία, με ρόλο συμμέτοχο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις".

    Αναφερόμενος στα "γαλάζια παιδιά" είπε ότι "εμείς δεν σας θεωρούμε 'γαλάζια παιδιά', εμείς σας θεωρούμε παιδιά του ελληνικού λαού. Μας θλίβει που η ηγεσία του κόμματός σας σας ταπεινώνει για να γίνετε κομματικά εξαρτήματα. Σας καλώ", σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "να επαναστατήσετε για να βγει η νέα γενιά από το παρασκήνιο και να περάσει στο προσκήνιο".

    Περί εσωκομματικής έντασης

    Το θέμα της έντασης που προκλήθηκε την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου σχολίασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι δεν είναι θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, ενώ, η Μ. Αποστολάκη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια κουλτούρα διαφωνιών.

    Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαγκριώτης είπε, πολύ φασαρία άνευ λόγου, ενώ ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εκτίμησε ότι το πολιτικό συμβούλιο απογοήτευσε τη λαϊκή βάση.

    "Όποιος έκανε τη διαρροή είναι εχθρικός προς το ΠΑΣΟΚ, ή είναι αγράμματος ή κουτός. Εγώ, αντιθέτως, με αυτά που είπα στο Πολιτικό Συμβούλιο, στήριξα τις απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου", επεσήμανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση κατά μέτωπο

    [04] Οικονομία

    Κατά τουλάχιστον μισή μονάδα

    Μειώθηκε η ανεργία

    1/10/2005 3:13:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, όπως την μείωση της ανεργίας και την αύξηση των εξαγωγών και του τουρισμού, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, την Παρασκευή, από το βήμα του 1ου Συνεδρίου Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων-Ποτών και Γαστρονομίας που διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου. Όσον αφορά στην ανεργία, ο δείκτης της σημείωσε σημαντική υποχώρηση κατά τουλάχιστον μισή μονάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2005, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης. Συγκεκριμένα, έχει πέσει κάτω από το 10%, από 10,4% που ήταν το πρώτο τρίμηνο και περίπου 11,5% πριν από ενάμιση χρόνο.

    Ενίσχυση της εξωστρέφειας

    Ο υπουργός ζήτησε από τους Έλληνες επιχειρηματίες να κινητοποιηθούν , ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για να αναδειχτεί η αξία των ελληνικών προϊόντων και να προωθηθούν οι εξαγωγές στις μεγάλες αγορές.

    Η κυβέρνηση, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, ενισχύει την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές και ήδη έχει διαμορφωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές με απλοποίηση στο σύστημα αυτοπεραίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

    Έτοιμη είναι και σχετική απόφαση για το νέο τρόπο εξωλογιστικού προσδιορισμού του κέρδους των επιχειρήσεων μ ένα νέο ειδικό συντελεστή, με αποτέλεσμα η πολυσυζητημένη αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους να μην γίνει.

    [05] Πολιτική

    Για την 45η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

    Λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις

    1/10/2005 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Καθήκον και προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον καθυστερεί μια λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 45η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η ενίσχυση και η διατήρηση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, είναι μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στην προσπάθεια αυτή, τόνισε, έχουμε σταθερό συμπαραστάτη την Ελλάδα. Στις εκδηλώσεις, την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή της Ελλάδος στη Λευκωσία, Δημήτριο Ράλλη.

    Αρωγός η Ελλάδα

    Από την πλευρά του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης και αρωγός στις προσπάθειες της Κύπρου για υλοποίηση των στόχων και επιδιώξεών της.

    "Η Ελλάδα συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη της επανένωσης του νησιού μέσα από μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", δήλωσε ο υπουργός.

    "Θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια όσες και όσους συμμετείχαν στη λαμπρή αυτή παρέλαση και που μας έδειξαν για άλλη μία φορά ότι η άμυνα και η ασφάλεια της Κύπρου βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια", είπε τέλος ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του θα δώσουν δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο η οποία είναι ανοικτή για όλους, ενώ, νωρίτερα, ο κ. Παπαδόπουλος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια του Διπλωματικού Σώματος.

    [06] Πολιτική

    Στο Λουξεμβούργο

    Αύριο η κρίσιμη απόφαση

    1/10/2005 12:48:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η επίτευξη συμφωνίας για το διαπραγματευτικό πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, θα αποφασιστεί την Κυριακή το βράδυ, στην έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών των "25, στο Λουξεμβούργο. Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η Αυστρία θα εγκαταλείψει τις επιφυλάξεις της για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης που συνδιοργανώνουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς συμμετέχουν κομμουνιστικά κόμματα και αντι-ιμπεριαλιστικές οργανώσεις από πολλές άλλες χώρες. Ακόμη, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενάντια στην Ε.Ε που διοργανώνει το υποστηριζόμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας "Πατριωτικό Μέτωπο". "Όλα θα κριθούν την Κυριακή το βράδυ", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε οι Τούρκοι

    Τρεις στους πέντε Τούρκους (57,4%) τονίζουν πως δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ε.Ε, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Α&G, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Milliyet ". Μόλις το 17,5% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται την Ε.Ε, ενώ το 18,2% αδιαφορεί για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας και το 10,3% δηλώνει την αντίθεσή του.

    Περίπου το 59,8% των 1.834 ατόμων, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δηλώνουν αντίθετοι σε μία "προνομιακή σχέση" της Τουρκίας με την ΕΕ. Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 24 με 29 Σεπτεμβρίου.

    Το 70% των Τούρκων βλέπει ευνοϊκά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έναντι 28% που τις απορρίπτει, αναφέρει έρευνα της εταιρείας AC Nielsen, που παρουσιάσθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D. Σε ερώτηση ποιες χώρες ευθύνονται για τα εμπόδια που ορθώνονται στην ένταξη της Τουρκίας, το 55% των ερωτηθέντων ρίχνει ευθύνες στη Γαλλία, το 15% στη Γερμανία και Βρετανία, ενώ ακολουθούν με 7% Ελλάδα και 6% Αυστρία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε στάση αναμονής

    [07] Κοινωνία

    Στη Θεσσαλονίκη

    Επίθεση σε δημοσιογράφο

    1/10/2005 3:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2005 5:26:23 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Άγνωστος επιτέθηκε και τραυμάτισε την Παρασκευή το βράδυ, στο πρόσωπο με αιχμηρό αντικείμενο τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Goal News Περικλή Στέλλα, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο δημοσιογράφος έβγαινε από τα γραφεία της εφημερίδας, όπου εργάζεται, στην οδό Μητροπόλεως 6, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την επίθεση καταδίκασε, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

    [08] Κοινωνία

    Σώοι δεκάδες λαθρομετανάστες

    1/10/2005 3:04:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET

    Καλά είναι στην υγεία τους οι 69 αλλοδαποί που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος αγνώστων στοιχείων το οποίο έμεινε ακυβέρνητο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, κοντά στις νότιες ακτές της Ύδρας. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν, υπήρχε κίνδυνος πρόσκρουσης στις βραχώδεις ακτές του νησιού, και για το λόγο αυτό το σκάφος ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στο Πορτο Χέλι. Όλοι μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά οχήματα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, όπου διενεργείται προανάκριση.

    [09] Κόσμος

    Στις Φιλιππίνες

    Αιματηρή επίθεση ανταρτών

    1/10/2005 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Περίπου τέσσερις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, από την επίθεση κομμουνιστών ανταρτών στις νότιες Φιλιππίνες. Όπως δήλωσε ο επιθεωρητής Κέλσο Κουριτάνα, οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από τους αντάρτες αργά το βράδυ της Παρασκευής στα περίχωρα της Πόλης Σουριγκάο, 750 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας, Μανίλα. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι επέστρεφαν στην βάση τους μετά από επιχείρηση εναντίον των παράνομων ορυχείων στην περιοχή, έπεσαν σε ενέδρα των ανταρτών που άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους. Στρατιώτες στάλθηκαν στην περιοχή για να τους καταδιώξουν. Το ένοπλο αντάρτικο των κομμουνιστών στις Φιλιππίνες, ένα από τα πιο μακρόχρονα στην Ασία, διαρκεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

    [10] Κόσμος

    8 νεκροί - 12 αγνοούμενοι

    Ναυάγιο στον Αμαζόνιο

    1/10/2005 10:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2005 4:37:50 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 αγνοούνται, όταν πορθμείο ναυάγησε στον Αμαζόνιο ποταμό της Βραζιλίας. Το δυστύχημα έγινε τη νύχτα της Πέμπτης, περίπου 200 χλμ. νότια του Μανάους και οφείλεται στη σύγκρουση πορθμείου με πλοίο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το διερχόμενο πλοίο εμβόλισε το πορθμείο που βυθίστηκε. Σαράντα δύο επιβάτες και μέλη πληρώματος διασώθηκαν, μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ. Πέντε από τους διασωθέντες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Εκπρόσωπος των διασωστών δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων. Παρά τα ισχυρά ρεύματα στον τόπο του ναυαγίου, πολλοί από τους επιβάτες και τα μέλη πληρώματος του πορθμείου κρατήθηκαν από συντρίμμια του πλοίου και έμειναν στην επιφάνεια. Πλοία, ταχύπλοα, δύτες και ελικόπτερα λαμβάνουν μέρος στις σωστικές προσπάθειες.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επιστροφή στις νίκες για τη Μπάγερν

    1/10/2005 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Μετά το στραβοπάτημα της προηγούμενης αγωνιστικής απέναντι στο Αμβούργο, η Μπάγερν επέστρεψε στις νίκες, επικρατώντας με σκορ 2-0 της Βόλφσμπουργκ. Οι "βαυαροί" με το αποτέλεσμα αυτό έφτασαν τους 21 βαθμούς και εξακολουθούν να προηγούνται στη βαθμολογία της "Μπουντενσλιγκα". Στην κορυφή δεν άλλαξε τίποτα, καθώς η Βέρντερ, που έχανε μέχρι το 85΄με 1-0 από τη Χέρτα στο Βερολίνο, γύρισε το ματς και με το 1-2, πήρε τους τρεις βαθμούς που, προς το παρόν, τη διατηρούν στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Το άλλο σημαντικό "διπλό" της αγωνιστικής σημείωσε η Σάλκε στη Φρανκφούρτη όπου πήρε τη με γκολ του Λάρσεν στο 64. Την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα πήρε η Νυρεμβέργη, επικρατώντας με 2-1 της Κολονίας.

    8η αγωνιστική Αποτελέσματα

    Λεβερκούζεν-Αρμίνια Μπίλεφελντ 1-1

    84` Βορονίν-58` Μποάκιε

    Γκλάντμπαχ-Μάιντς 1-0

    32` Ζε Αντόνιο

    Χέρτα Βερολίνου-Βέρντερ Βρέμης 1-2

    48` Νταρντάι-85` Μπορόφσκι, 89` Βαλντές

    Νυρεμβέργη-Κολονία 2-1

    32`, 67` Κίσλινγκ-76` Χέλμες

    Μπάγερν Μονάχου-Βόλφσμπουργκ 2-0

    66` Σάντα Κρους, 90` Λούσιο

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Σάλκε 0-1

    64` Λάρσεν

    Ανόβερο-Ντούισμπουργκ 1-1

    8` Ντελούρα-14` Αχανφουφ

    Ντόρτμουντ-Στουτγκάρδη 2/10

    Καϊζερσλάουτερν-Αμβούργο 2/10

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 8 αγώνες)

    Μπάγερν Μονάχου 21

    Βέρντερ Βρέμης 19

    Αμβούργο 17-7αγ

    Σάλκε 16

    Χέρτα Βερολίνου 14

    Γκλάντμπαχ 14

    Βόλφσμπουργκ 12

    Λεβερκούζεν 11

    Ντόρτμουντ 9-7αγ

    Στουτγκάρδη 9-7αγ

    Κολονία 9

    Καϊζερσλάουτερν 7-7αγ

    Ανόβερο 7

    Ντούισμπουργκ 6

    Αρμίνια Μπίλεφελντ 6

    Νυρεμβέργη 6

    Μάιντς 4

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 4

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Άλωσε το Βόλο

    1/10/2005 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της δεύτερης αγωνιστικής της Β` εθνικής κατηγορίας, η Κέρκυρα επικράτησε στον Βόλο του τοπικού ΑΣΚ Ολυμπιακός με σκορ 2-0. Έτσι έκανε το "δύο στα δύο" και βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, με έναν αγώνα περισσότερο. Ο Γκαρόζης στο 10ο λεπτό με εκτέλεση φάουλ άνοιξε το σκορ, ενώ στο 73` ο Μακρής διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι λίγο πριν συμπληρωθεί το 30ο λεπτό, οι Πέτρου και Πακάλτσης των γηπεδούχων συγκρούσθηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν και να διακομιστούν σε νοσοκομείο της πόλης.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    17:00 (Σερρών) Πανσερραϊκός-Παναχαϊκή 2005

    17:00 (Βόλος) Νίκη Βόλου-Καλαμάτα

    17:00 (Φυλή) Θρασύβουλος Φυλής-Καστοριά

    17:00 (Πύργος) Πανηλειακός-Βέροια

    17:00 (Καισαριανή) Εθνικός Αστέρας-Χαϊδάρι ΑΟ

    17:00 (Ζωγράφου) Ηλυσιακός-Εργοτέλης

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    16:00 (Χαριλάου) Άρης-Προοδευτική

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χωρίς αλλαγές η ΑΕΚ

    1/10/2005 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με όλα του τα "όπλα" θα τεθεί η ΑΕΚ στο μεγάλο παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα της Α Εθνικής, καθώς και ο Διονύσης Χιώτης ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του και τέθηκε στην αποστολή. Οι μόνες απουσίες είναι οι "γνωστές", αυτές του Μίλτου Σαπάνη ο οποίος αναμένεται από τη Δευτέρα να ξαναμπεί σε προπονήσεις ενώ ο Βαγγέλης Μόρας ακολούθησε και πάλι ατομικό πρόβλημα και η επάνοδος του αργεί. Οι 19 ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Πορτογάλος προπονητής, είναι οι: Σορεντίνο, Χιώτης, Τσιρίλο, Αλεξόπουλος, Γεωργέας, Ιβιτς, Κατσουράνης, Κόντης, Κρασσάς, Κυριακίδης, Λάκης, Λυμπερόπουλος, Μάλμπασα, Μπούρμπος, Παπασταθόπουλος, Πλιάτσικας, Σοάρες, Ζούλιο Σέζαρ, Βενλίσνκι.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σε αναζήτηση προπονητή ο Πανσερραϊκός

    1/10/2005 4:44:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Τέλος στη συνεργασία τους έδωσαν η διοίκηση του Πανσερραϊκού και ο Λάγιος Ντέταρι. Οι διοικούντες την ομάδα των Σερρών, τον κατηγορούν για "αντισυμβατική συμπεριφορά" και τον κάλεσαν σε απολογία την ερχόμενη Τετάρτη. Ο Ούγγρος τεχνικός μέχρι τότε δεν θα ασκεί τα καθήκοντα του. Στον πάγκο του Πανσερραϊκού για τον αυριανό αγώνα με την Παναχαϊκή, θα καθίσει ο νυν τεχνικός στην ομάδα Νέων του συλλόγου, Γιώργος Τσιφούτης, ενώ τα ονόματα που ακούγονται για τον αντικαταστάτη του Ντέταρι, είναι αυτά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, του Ντούσαν Μιτόσεβιτς και του Γιώργου Χατζάρα.

    [15] Μπάσκετ

    Στα "κόκκινα" ο Άντρια Ζίζιτς

    1/10/2005 4:07:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Τον Κροάτη διεθνή, Άντρια Ζίζιτς, απέκτησε ο Ολυμπιακός, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του συλλόγου. Ο πρώην φόργουορντ της Μπαρτσελόνα είχε δηλώσει την πρόθεσή του να ντυθεί στα "ερυθρόλευκα" στο πλαίσιο του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου εξηγώντας, πριν περίπου μία εβδομάδα, πως μοναδικό εμπόδιο ήταν η λύση του συμβολαίου του με τους "μπλαουγκράνα". Μετά τη λύση κοινή συναινέσει της συνεργασίας με την ομάδα της Καταλονίας, ο Ζίζιτς υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων με τον Ολυμπιακό και αναμένεται στην Ελλάδα.

    [16] Πόλο:Εύκολα ο Πανιώνιος

    1/10/2005 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Ακόμη ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για τον Πανιώνιο στα πλαίσια του 1ου προκριματικού ομίλου του LEN TROPHY, οι αγώνες του οποίου διεξάγονται στο Νόβισαντ. Οι "κυανέρυθροι", έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση τους στην επόμενη φάση, επικράτησαν της διοργανώτριας Βοϊβοντίνα με 8-5, πετυχαίνοντας την τρίτη τους νίκη. Αύριο (11:30) ο Πανιώνιος θα αντιμετωπίσει την ισπανική Μάταρο, στον τελευταίο αγώνα του για την συγκεκριμένη φάση της διοργάνωσης.

    Τα οκτάλεπτα ήταν: 2-0, 1-2, 1-2, 4-1,

    Τα τέρματα του Πανιωνίου, σημείωσαν οι Σάντα (3), Αφρουδάκης (2), Πέτροβιτς, Αναστασιάδης και Κουτσιαλής.

    [17] Τεχνολογία

    Με επιτυχία

    Εκτόξευση διαστημόπλοιου τύπου Σογιούζ

    1/10/2005 9:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2005 11:17:26 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Με επιτυχία εκτοξεύτηκε το πρωί του Σαββάτου ρωσικό διαστημόπλοιο τύπου Σογιούζ, από το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ στην στέππα του Καζακστάν. Με διμελές Ρωσο-Αμερικανικό πλήρωμα και τον Αμερικανικό επιχειρηματία Γκέγκορι Όλσεν, τον τρίτο "διαστημικό τουρίστα" στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων, αναμένεται να φθάσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε δύο ημέρες. Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε στις 06:54 (ώρα Ελλάδας). Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος κατέβαλε για το προνόμιο να βρεθεί στο διάστημα το αντίτιμο των 20 εκατ. δολαρίων, θα παραμείνει στο διάστημα για μία εβδομάδα και θα επιστρέψει στη Γη την 11η Οκτωβρίου με το σημερινό πλήρωμα του ISS. Τα ρωσικά διαστημόπλοια ανέλαβαν την μεταφορά των περισσότερων κοσμοναυτών και εφοδίων στον διαστημικό σταθμό από την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, τον Φεβρουάριο του 2003.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 October 2005 - 16:53:33 UTC